Packard bell PC all models User Manual [fi]

S
S
ISÄLL
ISÄLL
YSLUETTELO
YSLUETTELO
Turvallisuus ja käyttömukavuus....................................3
Turvallisuusohjeet .............................................................3
Tietokoneen turvallinen käyttäminen.................................3
Perustiedot....................................................................5
Tietokoneen säätimet ........................................................5
Ohjelmistokirjasto .............................................................9
Käytön aloittaminen....................................................10
Tietokoneen käyttöoppaat................................................10
Tietokoneen levyasemat ..................................................11
Äänenvoimakkuuden säätäminen ....................................13
Liitännät .........................................................................14
Ensiaskeleet Internetissä ............................................16
Internet...........................................................................16
Yhteyden muodostaminen!..............................................16
Surfaaminen Internetissä .................................................16
Selaimen ominaisuudet....................................................17
Sähköposti.......................................................................18
Internet-työkalut .............................................................18
Vianmääritys...............................................................19
Vaiheittainen vianmääritys...............................................19
Asiakastuelle esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia...............21
Packard Bell -apuohjelmat ..........................................38
Packard Bell Snapsys .......................................................38
Packard Bell SmartRestore...............................................39
Packard Bell Recovery Program .......................................41
Packard Bell Master CD Creator......................................44
Rajoitettu Packard Bell -takuu.....................................46
Vaatimustenmukaisuusilmoitus...................................50
Ohjelmiston käyttöoikeus...........................................52
Hakemisto...................................................................53
www.packardbell.com
Käyttöopas
TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS
Packard Bell -käyttöopas. Copyright © 2003 NEC Computers International BV. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän käyttöoppaan kopioiminen tai lähettäminen missä tahansa muodossa tai millä tahansa tavalla, sähköisesti, kemiallisesti, käsin tai muuten – mukaan lukien mutta muitakaan pois sulkematta – valokopioimalla, äänittämällä tai tallentamalla hakujärjestelmään, on kielletty ilman NEC Computers International B.V:n antamaa kirjallista lupaa.
VASTUUVAPAUTUSLAUSEKE
NEC Computers International B.V. kiistää kaikki takuut, ilmaistut tai oletetut, mukaan lukien – mutta muitakaan pois sulkematta – oletetut takuut myyntikelpoisuudesta ja sopivuudesta mihinkään määrättyyn tarkoitukseen sekä tämän tuotteen että sen dokumentoinnin osalta. Ohjelmistoa ja laitteistoa päivitetään säännöllisesti. Tämän vuoksi tämän käyttöoppaan ohjeet, tekniset
tiedot ja kuvat voivat poiketa hieman omasta tilanteestasi. Kaikki tässä oppaassa kuvatut osat on esitetty vain havainnollistamistarkoituksessa, ja ne voivat poiketa oman tietokoneesi tilanteesta. Asiakkaalla ei ole oikeuksia mihinkään vaatimuksiin tämän oppaan kuvausten perusteella.
NEC Computers International B.V. pidättää oikeuden korjata tätä julkaisua ja ajoittain tehdä muutoksia sen sisältöön ilman velvoitetta erikseen ilmoittaa kenellekään sellaisista korjauksista tai muutoksista. NEC Computers International B.V. ei missään tapauksessa ole vastuussa tämän tuotteen käyttämisestä aiheutuneista välillisistä tai satunnaisista vahingoista, mukaan lukien – mutta muitakaan pois sulkematta – liiketoiminnalle aiheutuneet menetykset tai muut kaupalliset vahingot.
TAVAR AMERKIT
Microsoft, Outlook ja Windows XP ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä. FireWire on Apple Computer, Inc:n tavaramerkki ja PS/2 on International Business Machines Corporationin tavaramerkki. Packard Bell on NEC Computers International B.V:n rekisteröity tavaramerkki. Kaikki muut yritys­tai tuotenimet ovat tavaramerkkejä, rekisteröityjä tavaramerkkejä tai palvelumerkkejä, jotka ovat omistajiensa omaisuutta.
VIRUSVAROITUS
NEC Computers International B.V. takaa, että tämä tuote on toimitettaessa täysin vapaa viruksista. Suojaa järjestelmäsi uusilta viruksilta seuraavasti:
• Älä käytä tietokoneohjelmistoja, joihin sinulla ei ole käyttöoikeutta.
• Tarkista kaikki levykkeet virustorjuntaohjelmalla ennen niiden käyttämistä.
• Jos tietokoneesi on kytketty verkkoon, varmista, että valtuuttamattomat henkilöt eivät pääse käyttämään sitä. Voit suojata tietokoneen esimerkiksi käyttämällä salasanoja ja jakamalla tiedostoja vain luku -muodossa.
Lisätietoja viruksista on Packard Bell InfoCentre -kirjaston Ohjeita-osassa.
EPILEPSIAVAROITUS
Tietyllä taajuudella välkkyvät valot tai valokuviot saattavat aiheuttaa toisille ihmisille epilepsiakohtauksen tai tajunnan menetyksen. Nämä henkilöt saattavat saada kohtauksen televisiota katsellessaan tai tiettyjä pelejä pelatessaan. Näin saattaa käydä, vaikka heillä ei olisikaan todettu epilepsiaa tai aikaisemmin ollut epilepsiakohtauksia.
Jos sinulla tai perheelläsi on ilmennyt epilepsiaan liittyviä oireita (kohtauksia tai tajunnan menetystä), ota yhteys lääkäriin ennen pelaamista. Vanhempien tulisi valvoa lasten pelaamista. Jos sinulla tai lapsella ilmenee seuraavia oireita: huimaus, näön sumeneminen, silmien tai lihasten nykiminen, pyörtyminen, paikantajun hämärtyminen, tahdottomia liikkeitä tai kouristuksia pelaamisen aikana, lopeta HETI pelaaminen ja ota yhteys lääkäriin.
UKONILMAA KOSKEVA VAROITUS
Irrota modeemin johto puhelinpistorasiasta ja antennikaapeli TV-liitännästä ukkosmyrskyn ajaksi. Salamanisku läheisiin puhelinlinjoihin tai televisioantenniin voi ehkä vaurioittaa modeemia, tv-korttia tai tietokonetta. Huomaa, että tuotetakuu ei kata salaman iskun aiheuttamia vaurioita.
Käyttöopas
2
3
T
T
UR
URVV
ALLISUUS
ALLISUUS
JA
JA
KÄYTTÖMUKA
KÄYTTÖMUKA
VUUS
VUUS
TURVALLISUUSOHJEET
Kaapelit
Varmista, että kaapelit eivät ole liian tiukalla. Sijoita kaapelit niin, että niiden päälle ei astuta eikä niihin voi kompastua. Tarkista myös, että kaapelit eivät jää puristukseen laitteiden alle.
Varmista, että virtajohdot on kytketty maadoitettuun pistorasiaan. Pistorasiaan on ulotuttava helposti ja sen on sijaittava mahdollisimman lähellä tietokonetta. Älä ylikuormita pistorasiaa kytkemällä siihen liikaa jatkojohtoja ja haaroitusrasioita.
Tietokoneen puhdistaminen
Irrota aina tietokoneen virtajohto pistorasiasta, ennen kuin alat puhdistaa tietokonetta. Älä käytä puhdistamiseen neste- tai suihkepuhdistusaineita, vaan ainoastaan
kosteaa liinaa. Älä koskaan suihkuta puhdistusainetta suoraan näytön pintaan. Jos tietokoneen sisään kertyy pölyä, älä poista sitä imuroimalla.
Jos tietokoneen tai sen oheislaitteiden päälle roiskuu nestettä, katkaise välittömästi virta laitteesta, irrota sen virtajohto ja anna laitteen kuivua täydellisesti ennen sen virran kytkemistä päälle uudelleen. Odota tarvittaessa laitteen kuivumista seuraavaan päivään.
Tietokoneen sijoituspaikka
Sijoita tietokone pölyttömään ja kuivaan paikkaan, jossa tietokoneeseen ei kohdistu suoraa auringonpaistetta.
Älä sijoita tietokonetta lähelle lämmönlähteitä, kuten lämpöpattereita tai lämpöä tuottavia laitteita (esimerkiksi vahvistimia). Älä myöskään sijoita tietokonetta magneettikenttään tai staattista sähköä kehittävien laitteiden lähelle.
Älä sijoita tietokonetta maton tai muun pinnan päälle, joka saattaa kehittää sähkövarauksen.
Matkapuhelimet voivat ehkä aiheuttaa häiriöitä tietokoneen äänilaitteisiin. Pidä matkapuhelimet vähintään 30 cm etäisyydellä tietokoneesta.
Varmista tietokoneen hyvä toimintakunto ottamalla huomioon seuraavat seikat:
• Jos et ole aikaisemmin käyttänyt tietokonetta, on suositeltavaa, että osallistut tietokoneen peruskäyttökurssille, ennen kuin alat itse käyttää tietokonetta. Kysy lisätietoja tietokoneen jälleenmyyjältä.
• Tallenna aina työsi ja varmuuskopioi asiakirjasi siirrettäville tallennusvälineille. Jos tietokoneessa tapahtuu vakava toimintahäiriö eikä omia tietoja ole varmuuskopioitu, nämä kaikki tiedot voidaan menettää.
• Tarkista aina, onko levykkeeltä avatuissa, sähköpostin liitetiedostona vastaanotetuissa tai Internetistä ladatuissa tiedostoissa viruksia. Tietokoneen virustorjuntaohjelma voidaan määrittää suorittamaan nämä tarkistuksen automaattisesti. Suorita kiintolevyn virustarkistus säännöllisesti ja poista mahdollisesti löytyneet virukset tietokoneesta. Päivitä säännöllisesti virustorjuntaohjelmisto sen Web-sivustosta.
• Voit säästää levytilaa ja optimoida tietokoneen suorituskyvyn käyttämällä säännöllisesti Windowsin järjestelmätyökaluja, kuten Levyn uudelleenjärjestämistä ja Levyn eheytystä.
• Älä koskaan kytke tietokoneen virtaa pois päältä jonkin levyaseman ollessa toiminnassa (tarkista ennen virran katkaisemista, että minkään levyaseman merkkivalo ei pala).
Lisätietoja on Packard Bell InfoCentre -kirjaston Ohjeita-osassa.
TIETOKONEEN TURVALLINEN KÄYTTÄMINEN
Varmista tietokoneen käyttämisen mukavuus ja mahdollisten terveyshaittojen välttäminen noudattamalla alla olevia ohjeita. Jos työskentelet tai pelaat useita tunteja yhtäjaksoisesti, muista pitää tauko säännöllisin väliajoin. Nosta katseesi tietokoneen näytöstä silloin tällöin. Älä käytä tietokonetta ollessasi väsynyt.
Eräät sormi-, ranne-, käsi-, niska-, hartia-, jalka- ja selkävaivat voivat liittyä toistuviin työtehtäviin tai pahentua niiden seurauksena. Voit ehkäistä näitä vaivoja kirjoittamalla ranteet suorina ja antamalla käsien ja ranteiden levätä näppäimistöllä kirjoittaessasi. Jos tunnet kipua, pistelyä, puutumista tai muita haittoja, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.
Säädettävä tuoli.
Istu rennosti selkä suorana.
Jalkapohjat lattiaa vasten tai jalkatuella.
Näytön yläreuna silmien korkeudella. Näytön etäisyys silmistä 45–70 cm.
Vapaata tilaa tietokoneen ja laitteiden ympärillä riittävän tuuletuksen varmistamiseksi.
Pöydän pinta noin 60–70 cm korkeudella.
Asemat ja säätimet ovat hyvin ulottuvilla.
Hyvä valaistus työpisteessä.
Käyttöopas
4
5
P
P
ERUSTIEDOT
ERUSTIEDOT
TIETOKONEEN SÄÄTIMET
Langattomat laitteet
Jos langaton näppäimistö ja hiiri eivät toimi asennuksen jälkeen, yritä muodostaa yhteys vastaanottimeen manuaalisesti seuraavasti:
Tarkista ensin, että näppäimistön ja hiiren paristot on asetettu oikein paikoilleen.
Tunnista sitten laitteet painamalla lyhyesti vastaanottimen, hiiren ja näppäimistön yhteyspainiketta seuraavassa järjestyksessä:
Hiiri tai ohjauslevy
Hiirellä (pöytätietokoneissa) ja ohjauslevyllä (kannettavissa tietokoneissa) ohjataan näytön nuolta. Tätä nuolta kutsutaan osoittimeksi.
Kun hiirtä siirretään kovalla ja tasaisella pinnalla tai kun sormea siirretään kosketusherkän ohjauslevyn pintaa pitkin, osoitin liikkuu näytössä vastaavasti.
Voit valita tai aktivoida osoittimen kohdalla olevan komennon napsauttamalla hiiren tai ohjauslevyn jompaakumpaa painiketta.
Katso lisätietoja seuraavalla sivulla olevasta kuvasta.
Osoittimen toimintaa ja ulkoasua voi mukauttaa muuttamalla sen asetuksia. Voit määrittää näitä asetuksia valitsemalla Käynnistä > Ohjauspaneeli > Tulostimet ja muut laitteet > Hiiri ja valitsemalla sitten Osoittimen asetukset -välilehden. Näkyvyysasetusten määrittäminen on tarpeen erityisesti silloin, kun tietokoneessa on nestekidenäyttö. Hiiren voi myös määrittää vasenkätistä käyttöä varten.
Näppäimistö
Näppäimistöä käytetään tietojen ja komentojen syöttämiseen. Näppäinten toiminnot riippuvat käytettävästä ohjelmasta. Tässä oppaassa esitetty näppäimistö on vain esimerkki. Näppäimistöjen asettelu voi poiketa hieman kuvassa esitetystä. Oman näppäimistösi täydellinen kuvaus on Packard Bell InfoCentre ­käyttöopaskirjastossa.
Tilan ja painon säästämiseksi kannettavissa tietokoneissa käytetään pienikokoisia näppäimistöjä. Niissä on näppäimiä, joilla voi ottaa käyttöön erikoistoimintoja, kuten näppäimistöön sijoitetun numeronäppäimistön. Muiden näppäintoimintojen käyttäminen on kuvattu sivulla 7.
Fn: Pitämällä tätä näppäintä painettuna samalla, kun painat jotain toimintonäppäintä <F1>–<F12> voit ottaa käyttöön erikoistoimintoja (kuvaukset InfoCentre-kirjastossa).
Num Lock: Num Lock -näppäintä painamalla voit ottaa numeronäppäimistön käyttöön
Käyttöopas
6
Ohjauslevyn pinnan koskettaminen kaksi kertaa nopeasti peräkkäin vastaa kaksoisnapsauttamista hiirellä.
Napsauttaminen kakkospainikkeella
Napsauttaminen ykköspainikkeella
Voit tuoda näyttöön pikavalikon napsauttamalla hiiren kakkospainiketta (oikeaa painiketta)
Vieritysrullan tai -painikkeen avulla voit liikkua kätevästi niiden kanssa yhteensopivissa sovelluksissa.
Voit käynnistää osoittimen kohdalla olevan kuvakkeen ohjelman tai esimerkiksi valita koko tekstikappaleen tekstinkäsittelyn aikana kaksoisnapsauttamalla hiiren painiketta.
Voit valita osoittimen kohdalla olevan kohteen napsauttamalla hiiren
ykköspainiketta
(vasenta painiketta).
Hiiri Ohjauslevy
Askelpalautin: Tätä näppäintä painamalla voit siirtyä yhden merkin taaksepäin ja poistaa viimeksi kirjoitetun merkin.
Delete: Käytetään kohdistimen oikealla puolella olevan merkin tai korostetun kohteen poistamiseen.
Nuolinäppäimet: Käytetään kohdistimen siirtämiseen ylös, alas, vasemmalle ja oikealle.
Numeronäppäimistö: Toimii nuolinäppäinten tavoin. Voit ottaa numeroiden kirjoittamisen käyttöön painamalla Num Lock -näppäintä.
Numerot: Numeroiden ja erikoismerkkien kirjoittaminen. Voit kirjoittaa näppäimeen ylös merkityn merkin pitämällä <vaihtonäppäintä> painettuna ja kirjoittaa oikealle merkityn merkin pitämällä <Ctrl>- ja <Alt>-näppäimiä painettuina.
Esc: Peruuttaa yleensä edellisen toiminnon.
Vaihtonäppäin: Voit kirjoittaa isoja
kirjaimia pitämällä tätä näppäintä painettuna painaessasi kirjainnäppäintä.
Välinäppäin: Välilyönnin lisääminen tekstiin.
Enter: Käytetään komennon syöttämiseen, tekstin kappaleiden erottamiseen tai valitun toiminnon valitsemiseen.
Näppäimistö
7
Käyttöopas
8
TIETOKONEEN KYTKEMINEN PÄÄLLE JA
POIS PÄÄLTÄ
TIETOKONEEN KYTKEMINEN PÄÄLLE
1. Kytke ensin kaikkien tietokoneeseen kytkettyjen oheislaitteiden (myös näytön) virta PÄÄLLE laitteiden omista virtakytkimistä.
2. Kytke sitten tietokone PÄÄLLE painamalla etupaneelin virtakytkintä.
Voit määrittää kotitietokoneen jokaiselle käyttäjälle henkilökohtaisesti mukautetut asetukset, jotka otetaan käyttöön tietokoneen käynnistämisen yhteydessä. Voit käyttää ja mukauttaa käyttäjätilejä milloin tahansa valitsemalla Käynnistä > Ohjauspaneeli > Käyttäjätilit.
Ota huomioon, että kaikki ohjelmat eivät toimi oikein, jos käyttäjällä ei ole riittäviä käyttöoikeuksia. Ainoastaan järjestelmänvalvojatilin omaavalla käyttäjällä on täydet oikeuden käyttää muita tilejä ja määrittää tietokoneen kaikkia asetuksia. Lisätietoja tietokoneen mukauttamisesta saat valitsemalla Käynnistä > Ohje ja tuki > Tietokoneen mukauttaminen.
TIETOKONEEN KYTKEMINEN POIS PÄÄLTÄ
Varmista ennen tietokoneen kytkemistä pois päältä, että kaikki sovellukset on lopetettu.
Kun tietokone on sammutettu, kytke kaikki oheislaitteet, kuten näyttö pois päältä, jos niissä on oma virtakytkin.
Kannettavan tietokoneen voi sammuttaa ilman, että tarvitsee käyttää Windowsin Käynnistä-valikkoa. Tämä tapahtuu lopettamalla kaikki sovellukset ja painamalla virtapainiketta.
Uudelleenkäynnistys näppäinkomennolla
Jos tietokoneen sammuttaminen ei onnistu, yritä käynnistää tietokone uudelleen käyttämällä Tehtävienhallintaa. Tämä apuohjelma sisältää tietoja järjestelmän suorituskyvystä sekä tietokoneessa käynnissä olevista ohjelmista ja prosesseista.
Voit käynnistää tämän toiminnonpainamalla samanaikaisesti näppäimiä <Ctrl>+<Alt>+<Del> tai napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella tehtäväpalkin tyhjää kohtaa ja valitsemalla pikavalikosta Tehtävienhallinta-
vaihtoehdon.
Jos tietokone ei vieläkään vastaa, katkaise tietokoneen virta painamalla tietokoneen virtapainiketta. Pidä virtapainiketta painettuna, kunnes tietokoneen kaikki merkkivalot sammuvat. Odota sitten noin 30 sekunnin ajan, ennen kuin käynnistät tietokoneen uudelleen.
V
IRRANHALLINTA-ASETUKSET
Windowsin virranhallinta-asetusten avulla voidaan hallita tietokoneen virransäästötilaa ja säästää energiaa. Käyttöön voidaan valita virrankäyttömalli, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiin. Käytettävissä on kolme virransäästötilaa: Laitteen sammuttaminen, Keskeytystila ja Lepotila.
9
Lisätietoja näistä ominaisuuksista ja niiden käyttämisestä on InfoCentre­kirjaston Ohjeita-osassa ja Windowsin ohje ja tukipalvelut -osassa, jonka voit avata valitsemalla Käynnistä > Ohje ja tuki.
OHJELMISTOKIRJASTO
OHJELMISTON SIJAINTI
Packard Bell -tietokoneiden toimitukseen sisältyy monipuolinen valikoima ohjelmia. Tietokoneen ohjelmavarustus ja -luokat vaihtelevat tietokoneen mallin mukaan.
Ohjelmisto voi olla:
• Asennettu valmiiksi: Ohjelmisto on asennettu käyttövalmiiksi tai määritettäväksi ensimmäisellä käyttökerralla. Toisten ohjelmien suorittaminen voi kuitenkin edellyttää CD- tai DVD-levyn asettamista tietokoneeseen (tavallisesti tällaisia ohjelmia ovat pelit ja hakuteokset). Nämä levyt ovat tietokoneen pakkauksessa.
• CD- tai DVD-levyllä: Ohjelmisto pitää asentaa tietokoneeseen ennen käyttämistä. Aseta CD- tai DVD-levy tietokoneeseen. Ohjattu asennustoiminto käynnistyy automaattisesti ja sinun tarvitsee vain noudattaa näyttöön tulevia ohjeita.
OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN
Ohjelman käynnistäminen on helppoa ja se onnistuu vain muutamalla hiiren painikkeen napsautuksella. Jos suoritettava ohjelma edellyttää CD- tai DVD-levyä, levy on suositeltavaa asettaa tietokoneeseen ennen ohjelman käynnistämistä.
O
HJELMISTOJEN KÄYTTÖOPPAAT
Useimpien valmiiksi asennettujen ohjelmien käyttöoppaat sisältyvät Packard Bellin elektroniseen käyttöopaskirjastoon.
Valitse luokka
Käyttöoppaat
ja muu
dokumentointi
Valitse
napsauttamalla
luokka ja/tai
ohjelma.
Käyttöopas
10
Jos tarvitset ohjeita ohjelman käyttämisen aikana, paina näppäimistön <F1>-näppäintä, valitse Ohje tai napsauta ohjepainiketta (yleensä ?­painike).
Lisätietoja ohjelmiston käyttämisestä on InfoCentre-käyttöopaskirjaston Ohjeita-osassa.
UUSIEN OHJELMIEN ASENTAMINEN
Jos hankit uuden ohjelman ja haluat asentaa sen tietokoneeseesi, tarkista ensin ohjelman järjestelmävaatimukset yhteensopivuusongelmien välttämiseksi. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun kyseessä on kehittynyttä grafiikkaa sisältävä 3D­peli. Jos kohtaat ongelmia ohjelman asentamisen tai käyttämisen aikana, ota yhteyttä ohjelmiston valmistajan tukipalveluun.
Lisätietoja ohjelmien asentamisesta ja niiden asennuksen poistamisesta on tämän oppaan kohdassa Kysymyksiä ja vastauksia ja Packard Bell InfoCentre -käyttöopaskirjastossa.
K
K
ÄYTÖN
ÄYTÖN
ALOITT
ALOITT
AMINEN
AMINEN
TIETOKONEEN KÄYTTÖOPPAAT
Tämä käyttöopas ei ole ainoa tietolähteesi. Packard Bell InfoCentre sisältää tietokoneen laitteiden ja ohjelmistojen käyttöoppaat ja mahdollistaa tarvittavien ohjeiden tuomisen suoraan näyttöön.
PACKARD BELL INFOCENTRE -KÄYTTÖOPASKIRJASTON
ASENTAMINEN
Voit asentaa InfoCentre-käyttöopaskirjaston kolmella eri tavalla (A, B ja C):
Hetken kuluttua näyttöön tulee asennusohjelman aloitusikkuna. Kun asennusohjelma on suoritettu loppuun, InfoCentre käynnistetään.
Ota huomioon, että Napsauta ensin tätä -kuvake poistuu työpöydältä kaikkien vaihtoehtojen asentamisen jälkeen.
C.
Käynnistä > Kaikki
ohjelmat > Packard Bell -
tuki > InfoCentre
A.
Napsauta ensin
tätä
A
C
B.
InfoCentre
B
11
PACKARD BELL INFOCENTREN KÄYTTÄMINEN
Voi käynnistää Packard Bell InfoCentre -järjestelmän kaksoisnapsauttamalla työpöydän InfoCentre-kuvaketta tai valitsemalla Käynnistä > Kaikki ohjelmat > Packard Bell -tuki > InfoCentre.
Valittavissa olevat luokat ja otsikot voivat vaihdella hankkimasi tietokoneen mukaan.
Oma tietokone: Sisältää tietokoneen osien kaikki tekniset tiedot ja hyödyllisiä vihjeitä tietokoneen päivittämisestä.
Lisävarusteet: Tietoja erityisesti Packard Bell -tietokoneisiin suunnitelluista oheislaitteista ja lisävarusteista.
Internet: Tässä osassa kuvataan tietokoneeseen asennetut Internet-työkalut sekä annetaan hyödyllisiä Internet-vihjeitä.
Ohjeita: Tämä osa sisältää hyödyllisiä ohjeita jokapäiväisten tehtävien suorittamisesta niin aloitteleville kuin kokeneillekin käyttäjille.
Linkkejä: Tässä osassa voit tarkastella käyttöoppaan sähköistä versiota tai siirtyä Packard Bellin Web-sivustoon.
TIETOKONEEN LEVYASEMAT
Tässä kohdassa kuvataan yleisimmät Packard Bell -tietokoneissa käytetyt levyasemat. Ota huomioon, että hankkimassasi tietokoneessa ei välttämättä ole kaikkia näitä levyasemia ja että siinä saattaa olla myös muita levyasemia. Voit tarkistaa omaa tietokonettasi koskevat tiedot InfoCentre-kirjastosta.
Levykeasema
Levykeasema on laite, jonka avulla voidaan lukea levykkeitä ja tallentaa tietoja levykkeelle. Tyypillisesti levykkeen kapasiteetti on 1,44 Mt.
Jos Kirjoitussuojausvirhe-sanoma tulee näyttöön, kun levylle yritetään kopioida tai tallentaa tiedostoa, levykkeen yläkulmassa oleva kirjoitussuojaus* voi ehkä olla päällä. Avaa suojaus siirtämällä liuska ylös.
Muistikortinlukija
Toisissa tietokoneissa yhdistelmäasema. Näissä yhdistelmäasemissa voidaan tavallisesti käyttää yleisimpiä muistikortteja, kuten MMC (Multi Media Card)-, CF (Compact Flash Card)-, IBM Microdrive-, SM (Smart Media Card)-, SD (Secure Digital Memory Card)- ja MS (Memory Stick®) -kortteja. Toisiin yhdistelmäasemiin sisältyy myös levykeasema.
DVD-asema
DVD-asemalla voidaan lukea Audio CD -levyjä, tietoa (tiedostoja ja ohjelmia) sisältäviä CD-ROM-levyjä, Video CD -levyjä ja tallennuskelpoisia CD-levyjä (kuten CD-R- ja CD-RW-levyjä) sekä DVD-ROM-levyjä, DVD-elokuvalevyjä ja useimpia tallennuskelpoisia DVD-levyjä.
Jos tietokoneessa on CD-asema tai kirjoittava CD-asema, siinä voi käyttää ainoastaan erilaisia CD-levyjä.
Valitse luokka ja avaa
käyttöohjesivu
napsauttamalla haluamaasi
aihetta.
*
Asettaminen
Poistaminen
Napsautus +
napsautus
Odota
Käyttöopas
12
Kirjoittava CD- ja/tai DVD-asema
Vaikka CD- tai DVD-asema on yleensä vain luku -tyyppinen laite, toisissa Packard Bell -tietokoneissa on yhdistelmäasema, jossa on sekä luku- että kirjoitustoiminnot. Jos järjestelmä on varustettu kirjoittavalla (eli tallentavalla) CD- tai DVD-asemalla, voit luoda sillä omia musiikkikokoelmia, kuvakansioita tai tallentaa tärkeitä tietojasi CD-levyille.
Kirjoittavalla CD-asemalla voidaan tallentaa kahden tyyppisille levyille:
• CD-R-levyille: Näille levyille tiedot (tiedostot, musiikki, kuvat) voidaan tallentaa vain kerran. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tietoja ei voi poistaa CD-R-levyltä sen jälkeen, kun ne on tallennettu.
• CD-RW-levyille: CD-RW-levylle voidaan tallentaa tietoja monta kertaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedot voidaan poistaa CD-RW-levyltä ja niiden päälle voidaan tallentaa uusia tietoja.
CD-R- ja CD-RW-levyjen lisäksi kirjoittava DVD-asema tukee DVD-R- ja/tai DVD-RW-levyjä, joilla on suuri tallennuskapasiteetti.
Lisätietoja tietokoneen levyasemista on InfoCentre-kirjaston Oma tietokone -osassa. Myös Ohjeita-osa sisältää yksityiskohtaisia tietoja ja ohjeita tietokoneen toimitukseen sisältyvistä laitteista ja ohjelmistosta.
DVD-aseman käyttäminen
Avaa painamalla Levyn etiketti ylöspäin. Sulje painamalla tätä. tätä
.
Kaksipuolisissa DVD­levyissä ei ole etikettiä.
Matalat asemat (yleensä kannettavissa tietokoneissa)
Huomauksia
CD- ja DVD-aseman vaurioitumisen välttämiseksi suositellaan seuraavia varotoimenpiteitä:
• Aseta levy tietokoneeseen ennen ohjelman käynnistämistä.
• Älä poista levyä tietokoneesta, ennen kuin olet lopettanut levyä tarvitsevan ohjelman. Tämä saattaa aiheuttaa tietokoneen jumiutumisen. Jos näin tapahtuu, käynnistä tietokone uudelleen käyttämällä Windowsin Tehtävienhallintaa (katso sivu 8).
Älä avaa levykelkkaa väkivalloin! Toimi seuraavasti, jos levykelkka ei avaudu:
Sammuta tietokone.
Työnnä suoristettu paperiliitin varovasti hätäavausaukkoon (ei kaikissa asemissa). Älä työnnä hätäavausaukkoon lyijykynän kärkeä, sillä katketessaan hätäavausaukkoon kynän lyijy voi vahingoittaa levyasemaa.
• Puhdista levyt säännöllisesti. Levyt puhdistetaan pehmeällä liinalla tai tarkoitukseen soveltuvalla puhdistusaineella.
• Tartu levyyn aina reunoista tai keskireiästä, jotta siihen ei tulisi sormenjälkiä.
• Säilytä levy aina omassa suojakotelossaan silloin, kun se ei ole käytössä.
• Pidä levykelkka suljettuna silloin, kun et käytä asemaa.
Sulje paina­malla levykelkkaa.
Paina varovasti levyn keskikohtaa,
kunnes levy nap­sahtaa paikalleen.
Paina varovasti ja avaa vetämällä
Odota
Hätäavausaukko
13
CD- tai DVD-levyn käyttäminen
Useimmissa levyissä on automaattinen käynnistystoiminto, minkä ansiosta levylle tallennettu sovellus käynnistyy, kun levy asetetaan tietokoneeseen. Voit käyttää levyn sisältöä valitsemalla Käynnistä > Oma tietokone, kaksoisnapsauttamalla CD- tai DVD-levyn kuvaketta, tai napsauttamalla kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla sitten Avaa.
AUTOMAATTINEN KÄYNNISTYS
Automaattisen käynnistystoiminnon avulla voit määrittää, miten tietokone käsittelee esimerkiksi siirrettävästä tallennuslaitteesta (esimerkiksi digitaalikamerasta, CD-levyltä tai DVD-levyltä) luettuja mediatiedostoja. Jos tietokoneeseen asetetaan Audio CD -levy tai DVD-elokuva, Windows tuo automaattisesti näyttöön valintaikkunan, jossa kysytään, miten se halutaan toistaa.
DVD-ELOKUVIEN TOISTAMINEN
Tietokoneeseen voi ehkä olla asennettu useita DVD-toisto-ohjelmia. Jos Windows kehottaa valitsemaan käytettävän toisto­ohjelman, on suositeltavaa valita ohjelmistokokoelmaan sisältyvä DVD­toisto-ohjelma.
Toisissa Packard Bell -tietokoneissa on TV­OUT-ominaisuus, minkä ansiosta voi katsella DVD-elokuvia televisiossa. Tietokoneen määrittäminen tämän toiminnon käyttämistä varten käy muutamassa minuutissa.
Lisätietoja tietokoneen kytkemisestä televisioon Packard Bell InfoCentre -kirjaston Ohjeita-osassa.
Audio CD -levyjen toistaminen
Tietokoneella voi kuunnella Audio CD ­levyjä. Järjestelmän kokoonpanosta riippuen
voit ohjata CD-toistoa ohjauspaneelilla, jossa on samat toiminnot kuin tavallisessa stereolaitteistossa.
ÄÄNENVOIMAKKUUDEN SÄÄTÄMINEN
Tietokoneen, näppäimistön, näytön tai kaiuttimien äänenvoimakkuussäädinten (vaihtelee tietokoneen kokoonpanon mukaan) lisäksi kaiutinten äänenvoimakkuutta ja tasapainoa voidaan säätää Windows-käyttöjärjestelmän kautta.
Äänenvoimakkuuden säätäminen
Napsauta Windows-tehtäväpalkin oikeassa reunassa (kellonajan vieressä) olevaa kaiutinkuvaketta.
Jos kaiutinkuvake ei näy, toimi seuraavasti:
Valitse
Käynnistä > Ohjauspaneeli > Äänet, puhe ja äänilaitteet ja valitse sitten Äänet ja äänilaitteet
.
Käyttöopas
14
Säädä äänenvoimakkuus sopivaksi siirtämällä liukusäädintä. Voit mykistää äänen valitsemalla Vaimenna-valintaruudun. Voit palauttaa äänen käyttöön poistamalla valinnan valintaruudusta.
Voit käyttää äänenvoimakkuuden lisäasetuksia avaamalla Äänenvoimakkuuden säätö -ikkunan kaksoisnapsauttamalla tehtäväpalkin kaiutinkuvaketta.
LIITÄNNÄT
Tässä kohdassa kuvataan yleisimmät Packard Bell -tietokoneissa käytetyt liitännät. Ota huomioon, että hankkimassasi tietokoneessa ei välttämättä ole kaikkia näitä liitäntöjä ja että siinä saattaa olla myös muita liitäntöjä. Tarkista InfoCentre- kirjaston Oma tietokone -osasta, mitä liitäntöjä tietokoneessa on.
Varotoimenpiteet
- Lue huolellisesti laitteen mukana toimitetut asennusohjeet, ennen
kuin kytket laitteen tietokoneeseen,
- Älä irrota laitetta, jos tietokone parhaillaan käyttää sitä.
- Toiset siirrettävät laitteet on poistettava käytöstä, ennen kuin ne
irrotetaan tietokoneesta.
Hot Pluggable -laitteet
Useimmat laitteet ovat niin kutsuttuja Hot Pluggable -laitteita. Tämä merkitsee sitä, että ne voi kiinnittää tietokoneeseen ja irrottaa siitä tietokoneen ollessa käynnissä. Järjestelmä tunnistaa ja asentaa nämä laitteet automaattisesti.
USB (Universal Serial Bus)
USB-liitäntöjen ansiosta tietokoneeseen voi helposti kytkeä laitteita ja siitä voi irrottaa laitteita tietokoneen virran ollessa päällä. Toisissa Packard Bell -tietokoneissa on USB 2.0 -liitännät, joiden kaistanleveys on suurempi kuin vanhemmissa USB-liitännöissä. USB 2.0 on takautuvasti yhteensopiva, minkä ansiosta USB 2.0 -liitäntöihin voidaan kytkeä vanhoja USB-laitteita (tässä tapauksessa tiedonsiirtonopeus on kuitenkin pienempi).
IEEE 1394
IEEE 1394 -liitännän (eli FireWireTM- tai i.LINK-liitännän) ansiosta tietokoneeseen voidaan kytkeä suurella tiedonsiirtonopeudella varustettuja digitaalilaitteita, kuten digitaalisia videokameroita, ulkoisia kiintolevyasemia ja skannereita.
PC-kortit (PCMCIA)
PC-kortit (eli PCMCIA-laitteet) ovat luottokorttikokoisia laitteita, joiden avulla voi helposti laajentaa tietokoneen ominaisuuksia. Tietokoneen kuhunkin PC­korttipaikkaan voi asentaa PC-korttilaitteita, vaikka kunkin korttipaikan tyyppi saattaa olla erilainen (katso tietoja Packard Bell InfoCentre -kirjastosta).
Perinteiset liitäntätyypit
Useimmissa tietokoneissa on myös perinteisiä liitäntöjä vanhempien laitteiden kytkemistä varten. Toisin kuin Hot Pluggable --laitteiden yhteydessä, tietokone pitää sammuttaa, ennen minkään laitteen kytkemistä tällaiseen liitäntään tai sen irrottamista tällaisesta liitännästä.
Rinnakkaisportti eli LPT-portti on 25-nastainen liitäntä, johon voidaan kytkeä ulkoinen laite, kuten tulostin, skanneri tai ulkoinen levyasema.
Sarjaportti eli COM-portti on 9-nastainen liitäntä, johon voidaan kytkeä esimerkiksi ulkoinen modeemi, hiiri tai digitaalikamera.
PS/2-portti on 6-nastainen liitäntä, johon yleensä kytketään hiiri tai näppäimistö.
Midi/peli-liitäntään voidaan kytkeä ohjainsauva tai MIDI (Musical Instrument Digital Interface) -laite.
Ääniliitännät
Linjalähtöliitännän avulla tietokoneeseen voi kytkeä kaiuttimet.
15
Linjatuloliitäntään voidaan kytkeä ulkoinen äänilähde.
Mikrofoniliitäntään voi kytkeä mikrofonin käyttämällä 3,5 mm:n
liitintä.
TV-lähtöliitäntä
TV-lähtöliitäntä (TV-Out) mahdollistaa television käyttämisen ulkoisena
näyttölaitteena. Voit välittää myös äänen televisioon kytkemällä tietokoneen linjalähtöliitännän televisioon. Katso lisätietoja InfoCentre-kirjastosta ja television käyttöoppaasta. Varmista ennen television kytkemistä, että kaikki liitännät ja asetukset on määritetty oikein.
TIETOLIIKENNEPORTIT
Modeemi
Modeemi muuttaa tietokoneen digitaaliset signaalit analogisiksi niin, että ne voidaan lähettää tavallisessa puhelinverkossa. Se muuttaa digitaalisen informaation analogiseksi.
Voit siis käyttää puhelinta tai modeemia samassa puhelinlinjassa. Jos puhelimen kuuloke nostetaan modeemiyhteyden ollessa käynnissä, yhteys saattaa katketa. Jos käytössäsi ei ole kaapeli, ISDN- tai ADSL- yhteyttä, et voi soittaa puhelimella tai vastaanottaa puheluita Internet­yhteyden käyttämisen aikana.
Lähiverkko
Lähiverkko (LAN) on joukko toisiinsa yhteydessä olevia tietokoneita (esimerkiksi toimistossa tai kodissa), jotka voivat jakaa saman tiedonsiirtolinjan ja resursseja. Määrittämällä verkko voidaan tietokoneiden välillä jakaa tiedostoja, oheislaitteita (kuten tulostin) ja jopa Internet-yhteys.
Verkkoliitäntä muistuttaa modeemiliitäntää ja yleensä nämä liitännät sijaitsevat lähekkäin. Verkkoliitäntä on hieman suurempi kuin modeemiliitäntä.
Yksityiskohtainen kuvaus verkkokäytöstä ja ohjeet verkon määrittämisestä ovat
InfoCentre-kirjaston Ohjeita-osassa ja Windowsin ohje ja tukipalvelut -osassa.
Irrota modeemin johto puhelinpistorasiasta ja antennikaapeli TV­liitännästä ukkosmyrskyn ajaksi. Salamanisku läheisiin puhelinlinjoihin tai televisioantenniin voi ehkä vaurioittaa modeemia, tv-korttia tai tietokonetta. Huomaa, että tuotetakuu ei kata salaman iskun aiheuttamia vaurioita.
Kuituoptisen linjalähtöemitterin avulla voit nauttia S/PDIF-laatuisesta
äänestä. Jos käytössäsi kuituoptisella liitännällä varustettuun vahvistimeen kytketty 5.1-kanavainen kaiutinsarja, voit nauttia Dolby Digital -äänestä katsellessasi DVD-elokuvia tietokoneella. Lisätietoja tarvittavasta laitteistosta saat InfoCentre-kirjastosta ja audiolaitteiden jälleenmyyjältä.
Käyttöopas
16
E
E
NSIASKELEET
NSIASKELEET
I
I
NTERNETISSÄ
NTERNETISSÄ
INTERNET
Internet on tietokoneet yhdistävä maailmanlaajuinen verkko, joka mahdollistaa tiedonsiirron siihen kytkettyjen verkkojen välillä.
Se tarjoaa käyttäjilleen rajattoman määrän tietolähteitä ja erilaisia palveluita, joiden avulla voidaan vaihtaa tietoja ja pelata pelejä eri puolilla maailmaa asuvien muiden käyttäjien kanssa poistumatta kotitietokoneen äärestä.
Lisätietoja selaimesta ja Internetin käyttämisestä on Packard Bell InfoCentre -kirjaston Internet- ja Ohjeita-osissa.
YHTEYDEN MUODOSTAMINEN!
Packard Bell -tietokoneesi on täysin Internet-valmis ja se sisältää kaikki ohjelmat, joita tarvitaan Internetin käyttämiseen.
Jotta voisit muodostaa yhteyden, sinun hankittava tämä palvelu Internet­palveluntarjoajalta, joka toimittaa fyysisen yhteyden tietokoneen ja Internetin välille. Toisiin tietokoneisiin on asennettu valmiiksi joukko Internet­palveluntarjoajien palveluvaihtoehtoja. Voit hankkia oman Internet-liittymäsi näiltä valikoiduilta Internet-palveluntarjoajilta useilla tavoilla.
Jos haluat hankkia liittymän joltain muulta Internet-palveluntarjoajalta, noudata liittymän asennuspakkauksen ohjeita. Vältä useiden eri Internet-palveluntarjoajien käyttämistä.
SURFAAMINEN INTERNETISSÄ
Internet-surfaamista varten tarvitaan Internet-selaimeksi kutsuttu ohjelma. Tietokoneen käyttöjärjestelmään sisältyy Microsoft Internet Explorer -selain. Toisissa tietokoneissa on myös Packard Bell Companion, erityisesti Packard Bell
-tietokoneisiin suunniteltu selain.
Selain käynnistetään painamalla näppäimistön Internet-näppäintä (jos on) tai kaksoisnapsauttamalla Internet Explorer -kuvaketta.
Packard Bellin Web-sivusto on oivallinen paikka aloittaa matkanteko. Packard Bell haluaa muodostaa Internet-elämyksen mahdollisimman hauskaksi ja palkitsevaksi. Osoite www.packardbell.com on käytäväsi lukuisiin online-palveluihin.
C.
Käynnistä > Kaikki ohjelmat >
Online-palvelut
B
A.
Napsauta ensin
tätä
A
17
Tilarivi.
Tästä vetämällä voit muuttaa ikkunan kokoa.
Ikkunan pienentäminen, suurentaminen ja sulkeminen.
Valitse Ohje tai paina näppäimistön <F1>-näppäintä.
Työkalurivi.
Jos sivu ei näy kokonaan, voit vierittää sivua näytössä vierityspalkin ylä- ja alanuolilla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää näppäimistön nuolipainikkeita tai osoitinlaitteen vierityspainiketta
Osoiterivi.
SELAIMEN OMINAISUUDET
Hyperlinkki: Tätä napsauttamalla voit
siirtyä toiseen aiheeseen tai toiselle sivulle.
SÄHKÖPOSTI
Sähköposti on elektroninen viesti, jonka voit lähettää tietokoneestasi muille ihmisille. Voit liittää viestiin kuvia, ääntä ja videokuvaa ja lähettää sen vaikka planeetan toisella puolella olevalle ystävällesi, joka voi vastaanottaa sen vain muutaman sekunnin kuluessa!
Voit lähettää ja vastaanottaa sähköpostia Microsoft Outlook Express -ohjelmalla. Voit käynnistää sähköpostiohjelman painamalla näppäimistön sähköpostipainiketta (jos on) tai valitsemalla Outlook Express -kuvakkeen Käynnistä-valikosta.
Kun tilaat Internet-liittymän palveluntarjoajalta, sinulle annetaan tavallisesti yksi tai useita sähköpostiosoitteita (sinulle ja perheenjäsenillesi).
Esimerkki: Mummo@packardbell.com
Käyttäessäsi tavallista puhelinverkkoyhteyttä (siis ei laajakaistayhteyttä) tiedät, onko tietokone yhteydessä Internetiin vai ei, vilkaisemalla näytön oikeassa alakulmassa olevaa ilmaisinaluetta.
Jos tämä kuvake ei ole näkyvissä, valitse Käynnistä > Ohjauspaneeli > Verkko- ja Internet-yhteydet > Verkkoyhteydet. Kaksoisnapsauta tietokone- tai yhteyskuvaketta. Valitse Ominaisuudet ja valitse Näytä kuvake tehtäväpalkin ilmoitusalueella yhteyden aikana -valintaruutu (Yleiset-välilehdellä).
Jos tietokoneessa on verkkoliitäntä, ilmaisinalueessa voi näkyä samanlainen kuvake, jonka päällä on punainen rasti, kun yhteys ei ole käytössä.
INTERNET-TYÖKALUT
Packard Bell -tietokoneessa on monipuolinen valikoimatyökaluja ja ominaisuuksia, joiden avulla jokainen perheenjäsen pystyy käyttämään Internetiä helposti, turvallisesti ja palkitsevasti. Katso multimedianäppäimistön multimedianäppäinten ja toimintonäppäinten kuvaukset sivulta 7.
Tietokoneen mallin mukaan kaikki tässä oppaassa kuvatut toiminnot eivät ehkä ole käytettävissä. Katso yksityiskohtaiset tiedot omassa tietokoneessasi käytettävissä olevista toiminnoista Packard Bell InfoCentre -kirjaston Oma tietokone- ja Internet-osista.
Käyttöopas
18
Voit katkaista yhteyden napsauttamalla tätä ensin hiiren kakkospainikkeella.
Tunniste
Käyttäjänimi
Toimialue
"ät"
piste
Valitun kansion sisällön
tarkasteleminen
Kansiot viestien
tallentamista varten
Voit kirjoittaa viestejä offline-tilassa ja muodostaa Internet­yhteyden vasta, kun lähetät tai vastaanotat sähköpostia.
Loading...
+ 42 hidden pages