Nikon COOLPIX P530 User's manual [ro]

Ro
Manualul utilizatorului
APARAT FOTO DIGITAL
Introducere
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Funcţiile de fotografiere
Funcţiile de redare
Înregistrarea şi redarea filmelor
Configurarea generală a aparatului foto
Conectarea aparatului foto la televizor, computer sau imprimantă
Note tehnice şi index
i

Introducere

Citiţi mai întâi

Vă mulţumim pentru achiziţionarea acestui aparat foto digital Nikon COOLPIX P530.
Introducere
Înainte de a folosi aparatul foto, citiţi detaliile din secţiunea „Pentru siguranţa dumneavoastră” (Avii-ix) şi familiarizaţi-vă cu informaţiile furnizate în acest manual. După parcurgerea manualului, păstraţi-l la îndemână şi consultaţi-l pentru a vă bucura pe deplin de noul dumneavoastră aparat foto.

Verificarea conţinutului pachetului

În cazul în care lipseşte vreun articol, contactaţi magazinul de la care aţi cumpărat aparatul foto.
Aparat foto digital
COOLPIX P530
Acumulator li-ion EN-EL5 Adaptor de încărcare la
Manualul utilizatorului
* În pachet este inclus un adaptor de priză dacă aparatul foto a fost achiziţionat într-o ţară
sau regiune unde adaptorul de priză este necesar. Forma adaptorului de priză variază în funcţie de zona în care a fost achiziţionat (A18).
NOTĂ:
Cardul de memorie nu este inclus în pachetul aparatului foto.
(acest manual)
Curea aparat foto Capac obiectiv LC-CP24
curent alternativ
EH-70P*
Garanţie
(cu şnur)
Cablu USB UC-E6
ii

Despre acest manual

Dacă doriţi să începeţi să folosiţi aparatul foto imediat, consultaţi „Informaţii de bază despre fotografiere şi redare” (A16). Pentru a afla informaţii despre componentele aparatului foto şi datele de pe monitor, consultaţi „Componentele aparatului foto şi funcţiile principale” (A1).
Descărcarea documentului
Consultaţi documentul detaliate. Documentul
Manual de referinţă
http://nikonimglib.com/manual/ Puteţi vizualiza documentul
Reader care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul web Adobe.
Alte informaţii
Simboluri şi convenţii Pentru a facilita găsirea informaţiilor de care aveţi nevoie, în acest manual sunt utilizate următoarele simboluri şi convenţii:
Simbol Descriere
B
C
A/E/F
* Consultaţi
Manual de referinţă
Cardurile de memorie SD şi SDHC/SDXC sunt denumite „carduri de memorie” în acest manual.
Setarea la momentul achiziţiei este numită în continuare „setare implicită”.
Numele elementelor din meniurile afişate pe ecranul monitorului şi numele butoanelor sau mesajele afişate pe monitorul computerului sunt scrise cu caractere aldine.
În acest manual, imaginile sunt omise uneori din exemplele de ecrane ale monitorului astfel încât indicatoarele care apar pe monitor să fie prezentate mai clar.
Ilustraţiile care prezintă conţinutul monitorului sau aparatul foto pot fi diferite de produsul real.
„Manual de referinţă”
Manual de referinţă
(format PDF) pentru mai multe informaţii
poate fi descărcat de pe site-ul web Nikon.
Manual de referinţă
Această pictogramă indică atenţionări şi informaţii care trebuie citite înainte de folosirea aparatului foto.
Această pictogramă indică note şi informaţii care trebuie citite înainte de utilizarea aparatului foto.
Aceste pictograme indică alte pagini care conţin informaţii relevante;
E
*: „Secţiunea de referinţe”, F: „Note tehnice şi index”.
pentru paginile indicate cu E.
prin intermediul programului Adobe
Introducere
iii

Informaţii şi precauţii

Sigiliu holografic:
identifică acest
dispozitiv ca un produs autentic Nikon.
Învăţare continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al Nikon pentru asistenţă şi educaţie privind produsele, pe următoarele site-uri sunt disponibile informaţii actualizate permanent:
Introducere
Pentru utilizatorii din SUA.:
Pentru utilizatorii din Europa şi Africa:
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu:
Vizitaţi aceste site-uri pentru a vă păstra la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la reprezentanţa locală Nikon. Vizitaţi site-ul de mai jos pentru informaţiile de contact:
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi doar accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Doar accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv încărcătoarele de acumulator, acumulatoarele, adaptoarele de încărcare la curent alternativ, adaptoarele la reţeaua electrică şi cablurile) certificate de Nikon special pentru folosirea cu acest aparat foto digital Nikon sunt create şi testate pentru funcţionare în limitele cerinţelor de operare şi siguranţă ale acestui sistem de circuite electronice.
U
TILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POATE DETERIORA APARATUL
FOTO ŞI POATE ANULA GARANŢIA Utilizarea acumulatorilor Li-ion de altă marcă şi fără sigiliul holografic Nikon poate împiedica
funcţionarea normală a aparatului foto sau poate cauza supraîncălzirea, aprinderea, perforarea acumulatorilor, precum şi apariţia scurgerilor de lichid din aceştia.
Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un dealer local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea fotografiilor importante
Înainte de efectuarea fotografiilor cu ocazia unor evenimente importante (precum nunţi sau înainte de a merge cu aparatul foto în tr-o călătorie) efectuaţi o fotografie t est pentru a vă asigura că aparatul foto funcţionează normal. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcţionării defectuoase a produsului.
http://www.nikonusa.com/
http://www.europe-nikon.com/support/
N
IKON.
http://www.nikon-asia.com/
iv
Despre manuale
Nicio parte a manualelor furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă, transmisă, transcrisă, stocată pe un sistem de recuperare sau tradusă în altă limbă, sub nicio formă, prin niciun mijloc, fără permisiunea în scris acordată în prealabil de Nikon.
Nikon îşi rezervă drepturile de a modifica specificaţiile sau echipamentele hardware şi programele software descrise în aceste manuale oricând şi fără notificare prealabilă.
Nikon nu va fi răspunzător pentru daunele care pot decurge din utilizarea acestui produs.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că informaţiile cuprinse în aceste manuale sunt corecte şi complete şi am aprecia dacă aţi raporta orice erori sau omisiuni reprezentanţei Nikon din zona dumneavoastră (adresa oferită separat).
Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii
Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat foto digital sau al altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Elemente interzise prin lege spre a fi copiate sau reproduse
Nu copiaţi şi nu reproduceţi bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduri guvernamentale locale chiar dacă astfel de copii sau reproduceri sunt ştampilate ca fiind „Mostre”. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circulă într-o ţară străină este interzisă. Fără permisiunea prealabilă a guvernului, copierea sau reproducerea de mărci poştale sau cărţi poştale neutilizate emise de guvern este interzisă.
Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern şi de documente aprobate prin lege este interzisă.
Atenţionări privind anumite copii sau reproduceri
Guvernul a emis atenţionări privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (acţiuni, facturi, cecuri, bonuri valori etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepţia unui număr minim de copii necesare ce vor fi oferite de o companie în scop comercial. De asemenea, nu copiaţi şi nu reproduceţi paşapoarte emise de guvern, licenţe emise de agenţii publice şi grupuri private, carduri de identificare şi tichete, precum permise şi bonuri de masă.
Respectarea notelor privind copyright-ul
Copierea sau reproducerea de creaţii protejate de copyright precum cărţile, muzica, picturile, gravuri în lemn, hărţi, desene, filme şi fotografii este reglementată de legile naţionale şi internaţionale privind copyright-ul. Nu utilizaţi acest produs în scopul efectuării de copii ilegale sau pentru a încălca legile copyright-ului.
Introducere
v
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea imaginilor sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatului foto nu şterge complet datele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utilizând software disponibil în comerţ, ceea ce po ate duce la utilizarea rău intenţionată a datelor
Introducere
personale conţinute de imagini. Asigurarea confidenţialităţii unor astfel de date intră în responsabilitatea utilizatorului.
Înainte de a casa un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, ştergeţi toate datele cu ajutorul unui software de ştergere disponibil în comerţ sau formataţi dispozitivul, apoi reumpleţi-l complet cu imagini care nu conţin informaţii personale (de exemplu fotografii cu cerul liber). De asemenea, asiguraţi-vă că înlocuiţi toate imaginile selectate pentru opţiunea (
A
91). Aveţi grijă să evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic dispozitivele
de stocare date.
Selectaţi o imagine
din cadrul setării
Ecran de întâmpinare
vi

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind siguranţa într-un loc unde toţi cei care utilizează produsul să le poată citi.
Consecinţele care pot rezulta din nerespectarea precauţiilor prezentate în această secţiune sunt indicate de simbolul următor:
Această pictogramă marchează avertismente, informaţii care trebuie citite înainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni posibile răniri.

AVERTISMENTE

Opriţi aparatul în cazul unei defecţiuni
În cazul în care observaţi că aparatul foto sau adaptorul de încărcare la curent alternativ degajă fum sau un miros neobişnuit,deconectaţi adaptorul de încărcare la curent alternativ şi scoateţi acumulatorul imediat, având grijă să nu vă ardeţi. Continuarea utilizării ar putea conduce la rănire. După îndepărtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrică, duceţi echipamentul la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări.
Nu demontaţi
Atingerea componentelor interne ale aparatului foto sau ale adaptorului de încărcare la curent alternativ poate provoca răniri. Reparaţiile trebuie să fie efectuate doar de către tehnicieni calificaţi. În cazul în care aparatul foto sau adaptorul de încărcare la curent alternativ se sparg în urma căderii sau a altui accident, predaţi produsul la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări, după ce aţi deconectat produsul şi/sau aţi scos acumulatorul.
Nu utilizaţi aparatul foto sau adaptorul de încărcare la curent alternativ în prezenţa gazelor inflamabile
Nu utilizaţi echipamente electronice în prezenţa gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii.
Manevraţi cu grijă cureaua aparatului
Nu treceţi niciodată cureaua în jurul gâtului unui nou-născut sau al unui copil.
Păstraţi la distanţă de copii
Trebuie să aveţi o grijă deosebită astfel încât nou-născuţii să nu introducă în gură acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.
Nu atingeţi aparatul foto, adaptorul de încărcare la curent alternativ sau adaptorul la reţeaua electrică pe perioade lungi în timp ce dispozitivele sunt pornite sau sunt utilizate
Unele componente ale dispozitivelor se încing. În cazul în care dispozitivele sunt în contact cu pielea perioade lungi de timp, se pot produce arsuri uşoare.
Introducere
vii
Nu lăsaţi produsul în locuri expuse la temperaturi extrem de ridicate, de exemplu într-un autovehicul închis sau în lumina directă a soarelui
Nerespectarea acestei prevederi poate
Introducere
avea drept consecinţă deteriorarea produsului sau producerea unui incendiu.
Procedaţi cu atenţie când manevraţi acumulatorul
Acumulatorul poate prezenta scurgeri, se poate supraîncălzi sau poate exploda dacă este manevrat incorect. Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi acumulatorul utilizat pentru acest produs:
Înainte de a înlocui acumulatorul, opriţi produsul. Dacă utilizaţi adaptorul de încărcare la curent alternativ/adaptorul la reţeaua electrică, asiguraţi-vă că este scos din priză.
Folosiţi numai un acumulator li-ion EN-EL5 (inclus). Încărcaţi acumulatorul folosind un aparat foto care acceptă încărcarea acumulatorului sau folosind un încărcător de acumulator MH-61 (disponibil separat). Pentru a încărca acumulatorul cu aparatul foto, folosiţi fie adaptorul de încărcare la curent alternativ EH-70P (inclus), fie funcţia
Încărcare de la computer
Când introduceţi acumulatorul, nu încercaţi să îl introduceţi răsturnat sau cu polaritatea inversată.
Nu scurtcircuitaţi, nu demontaţi acumulatorul şi nu încercaţi să scoateţi sau să rupeţi izolaţia sau carcasa acumulatorului.
Nu expuneţi acumulatorul la flacără sau la căldură excesivă.
Nu îl introduceţi în apă şi nu îl expuneţi acţiunii acesteia.
Înainte de a transporta acumulatorul, aşezaţi-l într-o pungă de plastic etc. pentru a izola terminalul. Nu transportaţi şi nu depozitaţi împreună cu obiecte metalice precum lănţişoare sau ace de păr.
Acumulatorul poate prezenta scurgeri când este complet descărcat. Pentru a evita deteriorarea produsului, asiguraţi-vă că aţi scos acumulatorul când acesta este golit complet.
Încetaţi să mai utilizaţi aparatul imediat dacă observaţi o modificare a acumulatorului, precum decolorarea sau deformarea.
Dacă lichidul unui acumulator deteriorat intră în contact cu îmbrăcămintea sau pielea, clătiţi imediat cu apă din belşug.
Respectaţi următoarele precauţii când manevraţi adaptorul de încărcare la curent alternativ
Păstraţi uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării poate provoca incendii.
.
Nu manevraţi ştecherul şi nu vă apropiaţi de adaptorul de încărcare la curent alternativ în timpul furtunilor cu descărcări electrice. În cazul nerespectării acestei precauţii, puteţi suferi şocuri electrice.
Nu modificaţi, deterioraţi, forţaţi sau îndoiţi cablul USB, nu îl amplasaţi sub obiecte grele şi nu îl expuneţi la căldură sau foc. În cazul în care izolaţia este deteriorată şi firele sunt expuse, duceţi-l la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări. În cazul nerespectării acestor precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
viii
Nu manevraţi ştecherul sau adaptorul de încărcare la curent alternativ cu mâinile ude. În cazul nerespectării acestei precauţii, puteţi suferi şocuri electrice.
Nu utilizaţi aparatul cu adaptoare sau convertoare de călătorie destinate realizării conversiei de la o tensiune la alta sau cu invertoare curent continuu ­curent alternativ. Nerespectarea acestei precauţii poate duce la deteriorarea produsului sau poate cauza supraîncălzire sau incendiu.
Utilizaţi cabluri corespunzătoare
Când conectaţi cabluri la fişele de intrare şi ieşire, utilizaţi doar cablurile oferite sau vândute de Nikon în acest scop, pentru a menţine conformitatea cu reglementările referitoare la produs.
Manevraţi cu grijă piesele mobile
Aveţi grijă să nu vă prindeţi degetele sau alte obiecte în apărătoarea obiectivului sau în alte piese mobile.
Utilizarea bliţului aproape de ochii subiectului poate provoca afectarea temporară a vederii
Bliţul nu trebuie declanşat la mai puţin de 1m de subiect. O atenţie deosebită trebuie acordată la fotografierea copiilor.
Nu acţionaţi bliţul când fereastra bliţului atinge o persoană sau un obiect
În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta arsuri sau incendii.
Evitaţi contactul cu cristalele lichide
În cazul în care monitorul se sparge, aveţi grijă să nu vă răniţi cu sticla spartă şi evitaţi contactul cristalelor lichide ale monitorului cu pielea sau intrarea lor în ochi sau în gură.
Opriţi alimentarea atunci când vă aflaţi în avion sau într-un spital
Opriţi alimentarea când vă aflaţi în avion, în timpul decolării şi aterizării.
Nu folosiţi funcţiile reţelei fără fir când călătoriţi pe calea aerului.
Atunci când utilizaţi aparatul foto într-un spital, urmaţi instrucţiunile spitalului.
Undele electromagnetice emise de acest aparat foto pot perturba funcţionarea sistemelor electronice ale avionului sau a instrumentelor folosite în spital.
Dacă folosiţi dispozitive de reţea fără fir, demontaţi-le de pe aparatul foto înainte de a vă îmbarca într-o aeronavă sau de a intra într-un spital.
Introducere
ix

Note

Avertismente pentru clienţii din Europa
Introducere
ATENŢIONĂRI
EXISTĂ RISCUL DE EXPLOZIE ÎN CAZUL ÎN CARE ACUMULATORUL ESTE ÎNLOCUIT CU UNUL DE TIP INCORECT.
ARUNCAŢI ACUMULATORII UZAŢI ÎN CONFORMITATE CU INSTRUCŢIUNILE.
Acest simbol indică faptul că echipamentele electrice şi electronice trebuie colectate separat. Următoarele vizează doar utilizatorii din ţările europene:
Acest produs este proiectat pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Colectarea separată şi reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale şi la prevenirea consecinţelor negative asupra sănătăţii umane şi mediului care ar putea rezulta din cauza eliminării incorecte.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
Acest simbol de pe baterie indică faptul că bateria trebuie colectată separat.
Următoarele vizează doar utilizatorii din ţările europene:
Toate bateriile, fie că sunt marcate cu acest simbol sau nu, sunt proiectate pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
x
Cuprins
Introducere ..................................................................................................................................... ii
Citiţi mai întâi.................................................................................................................................................... ii
Verificarea conţinutului pachetului ........................................................................................................................... ii
Despre acest manual......................................................................................................................................................... iii
Informaţii şi precauţii........................................................................................................................................................ iv
Pentru siguranţa dumneavoastră .......................................................................................................... vii
AVERTISMENTE..................................................................................................................................................................... vii
Note...................................................................................................................................................................... x
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale ..................................................... 1
Corpul aparatului foto.................................................................................................................................. 1
Principalele funcţii ale elementelor de control................................................................................................. 3
Prinderea curelei aparatului foto şi ataşarea capacului obiectivului.................................................... 6
Trecerea de la utilizarea monitorului la cea a vizorului (butonul
Utilizarea meniurilor (butonul d)....................................................................................................... 8
Monitorul ........................................................................................................................................................ 10
Informaţii de bază despre fotografiere şi redare............................................................. 16
Procedura de pregătire 1 Introducerea acumulatorului................................................................ 16
Procedura de pregătire 2 Încărcarea acumulatorului ..................................................................... 18
Procedura de pregătire 3 Introducerea unui card de memorie .................................................. 20
Memoria internă şi cardurile de memorie.......................................................................................................... 21
Carduri de memorie aprobate................................................................................................................................... 21
Pasul 1 Pornirea aparatului foto ............................................................................................................. 22
Setarea datei, orei şi limbii afişajului....................................................................................................................... 24
Pasul 2 Selectarea unui mod de fotografiere..................................................................................... 26
Modurile de fotografiere disponibile..................................................................................................................... 27
Pasul 3 Încadrarea unei imagini.............................................................................................................. 28
Folosirea zoomului............................................................................................................................................................ 29
Pasul 4 Focalizarea şi fotografierea ....................................................................................................... 30
Pasul 5 Redarea imaginilor ....................................................................................................................... 32
Pasul 6 Ştergerea imaginilor .................................................................................................................... 33
x
)............................................... 7
Introducere
Funcţiile de fotografiere........................................................................................................... 35
Modul A (automat) ................................................................................................................................... 35
Modul scenă (fotografierea optimizată pentru scene)................................................................... 36
Sugestii şi note..................................................................................................................................................................... 37
Consultaţi
Manual de referinţă
pentru paginile indicate cu E.
xi
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere) .......................................................... 46
Modurile
j, k, l, m
Intervalul de control al timpului de expunere................................................................................................. 52
Modul M (User settings (Setări utilizator)) .......................................................................................... 53
Salvarea setărilor în modul M (Salvare user settings).................................................................................. 54
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu ............................................ 55
Introducere
Utilizarea bliţului................................................................................................................................................................. 56
Utilizarea funcţiei Autodeclanşator......................................................................................................................... 59
Fotografierea automată a figurilor zâmbitoare (Cronometru zâmbet)............................................ 60
Utilizarea modului de focalizare............................................................................................................................... 61
Fotografierea imaginilor cu funcţia Focalizare manuală........................................................................... 63
Reglarea luminozităţii (Compensare expunere)............................................................................................. 65
Setările implicite................................................................................................................................................................. 66
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniul fotografiere) ............ 68
Opţiuni comune ................................................................................................................................................................. 68
Pentru modurile
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului Fn (funcţie) .......................................... 71
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan................................................................................................ 72
Focalizarea...................................................................................................................................................... 76
Utilizarea funcţiei Găsire ţintă AF ............................................................................................................................. 76
Utilizarea funcţiei de detectare a feţelor............................................................................................................. 77
Utilizarea funcţiei Estompare piele......................................................................................................................... 78
Subiecte neadecvate pentru focalizarea automată..................................................................................... 78
Blocarea focalizării............................................................................................................................................................. 79
(setarea expunerii pentru fotografiere).................................................. 48
j, k, l, m, M
........................................................................................................................... 68
Funcţiile de redare...................................................................................................................... 80
Zoomul de redare ........................................................................................................................................ 80
Afişarea miniaturilor, afişarea calendarului ........................................................................................ 81
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului
Folosirea ecranului pentru selectarea imaginilor........................................................................................... 84
d
(meniul redare) ....................... 82
Înregistrarea şi redarea filmelor............................................................................................. 85
Înregistrarea filmelor .................................................................................................................................. 85
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniul Film) ................................. 89
Redarea filmelor............................................................................................................................................ 89
Configurarea generală a aparatului foto............................................................................ 91
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniul de configurare)....... 91
Consultaţi
Manual de referinţă
pentru paginile indicate cu E.
xii
Conectarea aparatului foto la televizor, computer sau imprimantă........................ 93
Metode de conectare.................................................................................................................................. 93
Utilizarea ViewNX 2 ..................................................................................................................................... 95
Instalarea ViewNX 2.......................................................................................................................................................... 95
Transferarea imaginilor pe computer.................................................................................................................... 96
Vizualizarea imaginilor.................................................................................................................................................... 97
Secţiunea de referinţe......................................................................................................... E1
Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare)..................................................... E2
Fotografierea cu setarea Panoramă simplă................................................................................................ E2
Vizualizarea imaginilor fotografiate cu setarea Panoramă simplă................................................
Vizualizarea şi ştergerea imaginilor fotografiate continuu (secvenţă) ............................... E5
Vizualizarea imaginilor dintr-o secvenţă....................................................................................................... E5
Ştergerea imaginilor dintr-o secvenţă...........................................................................................................
Editarea imaginilor statice .................................................................................................................. E7
Înainte de a edita imagini...................................................................................................................................... E7
k
Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei...................................................... E8
I
D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a contrastului ......................................................... E8
e
Estompare piele: finisarea aspectului pielii......................................................................................... E9
p
Efecte filtre: aplicarea efectelor cu filtrul digital.............................................................................. E10
g
Imagine mică: reducerea dimensiunii unei imagini ................................................................. E11
a
Tăiere: crearea unei copii tăiate................................................................................................................ E12
Conectarea aparatului foto la un televizor (vizionarea imaginilor pe ecranul
unui televizor)........................................................................................................................................
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă)......................................
Conectarea aparatului foto la o imprimantă........................................................................................... E15
Imprimarea imaginilor individuale................................................................................................................
Imprimarea mai multor imagini......................................................................................................................
Editarea filmelor ................................................................................................................................... E20
Extragerea unei anumite secţiuni dintr-un film.................................................................................... E20
Salvarea unui cadru dintr-un film ca imagine statică........................................................................
Meniul fotografiere (modurile j, k, l sau m)...................................................................... E22
Calitate imagine........................................................................................................................................................ E22
Dimensiune imagine .............................................................................................................................................
Picture Control (COOLPIX Picture Control) (modificarea setărilor pentru înregistrarea
imaginilor) ....................................................................................................................................................................
Picture Control personalizat (COOLPIX Picture Control personalizat)....................................
E
E
E E
E E
E
E
E E
Introducere
4
6
13 15
16 18
21
23
24 28
Consultaţi
Manual de referinţă
pentru paginile indicate cu E.
xiii
Balans de alb (reglarea nuanţei)..................................................................................................................... E29
Măsurare........................................................................................................................................................................
Modul de declanşare Continuu ......................................................................................................................
Sensibilitate ISO ........................................................................................................................................................
Bracketing expunere..............................................................................................................................................
Introducere
Mod zonă AF...............................................................................................................................................................
Mod focalizare automată....................................................................................................................................
Compensare expunere bliţ ...............................................................................................................................
Filtru reducere zgomot ........................................................................................................................................
D-Lighting activ .......................................................................................................................................................
Expunere multiplă...................................................................................................................................................
Memorie zoom..........................................................................................................................................................
Poziţie zoom la pornire ........................................................................................................................................
Examinare expunere M .......................................................................................................................................
Meniul redare ........................................................................................................................................ E48
a
Ordine imprimare (crearea unei ordini de imprimare DPOF)............................................... E48
b
Prezentare diapozitive.................................................................................................................................. E50
d
Protejare............................................................................................................................................................... E51
f
Rotire imagine .................................................................................................................................................. E51
E
Notă vocală............................................................................................................................................................ E52
h
Copiere (copierea din memoria internă pe cardul de memorie şi invers)................... E53
C
Opţiuni afişare secvenţă.............................................................................................................................. E54
x
Alegere imagine importantă ................................................................................................................... E54
Meniul Film............................................................................................................................................. E55
Opţiuni film.................................................................................................................................................................. E55
Mod focalizare automată....................................................................................................................................
Meniul configurare .............................................................................................................................. E59
Ecran de întâmpinare............................................................................................................................................ E59
Fus orar şi dată...........................................................................................................................................................
Setări monitor.............................................................................................................................................................
Imprimare dată (imprimarea datei şi orei pe imagini)......................................................................
Reducere vibraţii.......................................................................................................................................................
Detecţie mişcare.......................................................................................................................................................
Asistenţă AF ................................................................................................................................................................
Zoom digital................................................................................................................................................................
Setări sunet .................................................................................................................................................................
Oprire automată .......................................................................................................................................................
Formatare memorie/Formatare card..........................................................................................................
Limba/Language .....................................................................................................................................................
Setări TV..........................................................................................................................................................................
E E E E E E E E E E E E E
E
E E E E E E E E E E E E
32 33 37 38 39 42 42 43 43 44 46 47 47
58
60 62 64 65 66 66 67 67 68 69 69 70
xiv
Consultaţi
Manual de referinţă
pentru paginile indicate cu E.
Încărcare de la computer.................................................................................................................................... E71
Comutare selecţie Av/Tv.....................................................................................................................................
Resetare numerotare fişiere .............................................................................................................................
Avertizare clipire.......................................................................................................................................................
Încărcare Eye-Fi .........................................................................................................................................................
Reliefare..........................................................................................................................................................................
Resetare totală ..........................................................................................................................................................
Versiune firmware ...................................................................................................................................................
Mesaje de eroare .................................................................................................................................. E76
Numele fişierelor ..................................................................................................................................
Accesorii opţionale..............................................................................................................................
E E E E E E E
E E
Note tehnice şi index............................................................................................................ F1
Întreţinerea produselor.......................................................................................................................... F2
Aparatul foto.................................................................................................................................................................... F2
Acumulatorul...................................................................................................................................................................
Adaptorul de încărcare la curent alternativ..................................................................................................
Carduri de memorie....................................................................................................................................................
Întreţinerea aparatului foto.................................................................................................................. F6
Curăţarea............................................................................................................................................................................ F6
Depozitarea ......................................................................................................................................................................
Localizarea defectelor ............................................................................................................................ F8
Specificaţii................................................................................................................................................
Index ..........................................................................................................................................................
Termeni de garanţie - Garanţie de service Nikon în Europa..................................................
F F F
F
F F F
72 72 73 74 75
Introducere
75 75
80 81
3 4 5
7
16 22 30
Consultaţi
Manual de referinţă
pentru paginile indicate cu E.
xv
xvi
Componentele aparatului foto şi
Bliţ ridicat
1
Buclă pentru curea aparat foto
.............. 6
2
Comutator alimentare/indicator luminos aparat pornit
............................. 22
3
Buton w (funcţie)
.................................... 4
4
Selector moduri .............................................26
5
Microfon (stereo)
................................82, 85
6
Bliţ
.................................................................... 56
7
Buton m (ridicare bliţ)
............................ 56
8
Conector ieşire USB/audio/video.......93
9
Conector HDMI mini (tip C)....................93
10
Capac conector..............................................93
11
Capac conector de alimentare (pentru adaptorul la reţeaua
electrică opţional)..............................
E
81
12
Buton declanşare
...................................3, 30
13
Control zoom...................................................29
f
: unghi larg......................................29
g
: telefotografie ..............................29
h
: redare miniaturi.........................81
i
: zoom redare ................................80
j
: ajutor................................................37
14
Indicator luminos autodeclanşator
..................................................................................59
Dispozitiv de iluminare asistenţă AF
..................................................................................91
15
Obiectiv
funcţiile principale

Corpul aparatului foto

1 4
3
12
52
6
13 14 15109811

Componentele aparatului foto şi funcţiile principale

7
1
1
1
Difuzor ..................................................82, 89, 91
2
Control ajustare dioptrii...............................7
3
Vizor electronic..................................................7
4
Buton x (monitor)......................................7
5
Buton b (e înregistrare film)........... 85
6
Selector de comandă............... 3, 5, 48, 50
7
Monitor ...............................................................10
8
Indicator luminos de încărcare.............18
Bec bliţ.................................................................57
9
Buton c (redare)........................................32
10
Buton d (meniu)........8, 68, 82, 89, 91
11
Buton l (ştergere).............................. 33, 90
12
Buton k (aplică selecţia).................3, 5, 8
13
Selector multiplu rotativ
(selector multiplu)*............................3, 4, 55
14
Montură trepied
15
Capac locaş acumulator/
fantă card de memorie...................... 16, 20
2 3 4 65
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
* Denumit şi „selector multiplu” în acest manual.
2
798121310 11
14 15

Principalele funcţii ale elementelor de control

Pentru fotografiere
Control Funcţie principală
Schimbaţi modul de fotografiere. 26
Selector de moduri
Control zoom
Selector multiplu
Selector de comandă
d
(meniu)
Buton
Buton de declanşare
Deplasaţi spre apropia imaginea subiectului şi deplasaţi spre
f(h
a vizualiza o zonă mai mare.
Afişaţi şi ascundeţi meniul.
Dacă este apăsat până la jumătate (adică dacă opriţi apăsarea atunci când simţiţi o uşoară rezistenţă): setaţi focalizarea şi expunerea. Dacă este apăsat până la capăt (adică dacă apăsaţi butonul în jos complet): declanşaţi obturatorul.
g(i
) (telefotografie) pentru a
) (unghi larg) pentru a depărta imaginea şi
În timp ce se afişează ecranul de fotografiere: afişaţi următoarele ecrane de setare apăsând pe:
- partea de sus (
- partea din stânga ( cronometru zâmbet)
- partea de jos (
- partea din dreapta ( expunere)
Când modul de fotografiere este l sau m: rotiţi selectorul multiplu pentru a seta valoarea diafragmei. În timp ce se afişează ecranul de setare: selectaţi un element utilizând rotind selectorul multiplu; aplicaţi selecţia apăsând butonul
Când modul de fotografiere este j: setaţi programul flexibil. Când modul de fotografiere este k sau m: setaţi timpul de expunere. În ti mp ce se af işează ec ranul de setare: s electaţi un element.
H
): m (mod bliţ)
J
): n (autodeclanşator/
I
): D (mod focalizare)
K
): o (compensare
HIJK
k
.
sau
A
29
55
48, 50
8
48, 50
48, 50
8
8, 68, 82, 89, 91
30, 31
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
3
Control Funcţie principală
A
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Pentru redare
4
Buton b
(
e
înregistrare film)
Buton
w
(funcţie)
x
(monitor)
Buton
c
(redare)
Buton
Buton
l
(ştergere)
Control Funcţie principală
Buton c (redare)
Control zoom
Selector multiplu
Porniţi şi opriţi înregistrarea filmului. 85
Când modul de fotografiere este
M
:
afişaţi sau închideţi meniurile de setare, de
Continuu
exemplu
Treceţi de la utilizarea monitorului la cea a vizorului.
Redaţi imagini. 32
Ştergeţi ultima imagine salvată. 33
Atunci când aparatul foto este oprit, apăsaţi şi ţineţi apăsat acest buton pentru a porni aparatul foto în modul de redare.
Reveniţi la modul de fotografiere.
Deplasaţi spre g(i) pentru a mări imaginea şi deplasaţi spre ca miniaturi sau pentru a afişa calendarul.
Reglaţi volumul pentru redarea notelor voca le şi a filmelor.
În timp ce se afişează ecranul de redare: schimbaţi imaginea afişată apăsând pe partea de sus ( dreapta (
În ti mp ce se afi şează ecr anul de se tare: selecta ţi un element utilizând selectorul multiplu.
În timp ce se afişează o imagine mărită: deplasaţi zona de afişare.
f(h
H
), din stânga (J), de jos (I) ori din
K
) sau rotind selectorul multiplu.
j, k, l, m
sau
Reducere vibraţii
) pentru a afişa imaginile
HIJK
sau rotind
sau
71
.
7
A
32
32
80, 81
82, 89
32
8
80
Control Funcţie principală
Buton k (aplică selecţia)
Alternaţi între afişarea pe monitor a histogramei şi a informaţiilor despre nivelul tonului şi fotografiere şi redarea în cadru întreg.
Afişaţi imaginile individuale ale unei se cvenţe în modul de redare cadru întreg.
Derulaţi o imagine fotografiată cu setarea Panoramă simplă.
Redaţi filme.
Comutaţi de la afişajul de redare a miniaturilor sau a imaginii mărite la redarea cadru întreg.
În timp ce este afişat ecranul de setare, aplicaţi selecţia.
Schimbaţi nivelul de mărire a unei imagini mărite. 80
Selector de comandă
Afişaţi şi ascundeţi meniul. 8, 82
Buton
d
(meniu)
Ştergeţi imagini. 33
l
(ştergere)
Buton
A
32
83,
E
43,
E
89 80, 81
8
5
4
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
x
(monitor)
Buton
Buton de declanşare
b
Buton
e
înregistrare film)
(
Treceţi de la utilizarea monitorului la cea a vizorului.
Reveniţi la modul de fotografiere.
7
5
Prinderea curelei aparatului foto şi ataşarea capacului
Prindeţi cureaua în două locuri.
obiectivului
Ataşaţi capacul obiectivului LC-CP24 la curea, apoi prindeţi cureaua de aparatul foto.
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
B
Capacul obiectivului
Atunci când nu fotografiaţi, fixaţi capacul pe obiectiv pentru a-l proteja.
Nu ataşaţi la obiectiv altceva decât capacul obiectivului.
6
Trecerea de la utilizarea monitorului la cea a vizorului
Vizor
Buton x (monitor)
Controlul de ajustare a dioptriilor
x
(butonul
Puteţi folosi vizorul atunci când monitorul se distinge cu dificultate din cauza luminii puternice de afară.
Fiecare apăsare a butonului x schimbă succesiv afişajul de la monitor la vizor.
Ajustarea dioptriilor vizorului
Atunci când imaginea din vizor se distinge cu dificultate, reglaţi imaginea rotind controlul de ajustare a dioptriilor în timp ce priviţi prin vizor.
Aveţi grijă să nu vă zgâriaţi ochiul cu degetele sau unghiile.
B
Note privind verificarea şi ajustarea culorilor imaginii
Utilizaţi monitorul din partea posterioară a aparatului foto deoarece acesta oferă o reproductibilitate mai mare a culorilor faţă de vizor.
)
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
7
Utilizarea meniurilor (butonul
25m 0s25m 0s25m 0s
840
840
1/2501/2501/250 F5.6F5.6F5.6
Aplicaţi selecţia
d
)
Folosiţi selectorul multiplu şi butonul k pentru a naviga prin meniuri.
1
Apăsaţi pe butonul d.
Se afişează meniul care corespunde stării aparatului foto, cum ar fi meniul de fotografiere sau de redare.
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Elementele din meniuri care nu sunt disponibile sunt afişate cu gri şi nu pot fi selectate.
Meniu fotograere
Calitate imagine
Dimensiune imagine Picture Contr ol Picture Control personal. Balans de alb Măsurare Continuu
2
Folosiţi selectorul multiplu pentru a selecta un element din meniu.
HI
sau rotire: selectaţi un element situat mai sus
sau mai jos.
JK
: selectaţi un element din stânga ori din dreapta
sau treceţi de la un nivel de meniu la altul.
k
: aplicaţi o selecţie. Apăsarea pe K aplică de
asemenea selecţia.
Consultaţi A9 pentru mai multe informaţii despre trecerea de la o filă la alta.
3
După finalizarea setărilor, apăsaţi butonul d sau butonul de declanşare.
Apăsaţi pe butonul de declanşare pentru a afişa ecranul de fotografiere.
C
Note privind acţionarea selectorului de comandă în timp ce este afişat un meniu
Rotirea selectorului de comandă în timp ce este afişat un meniu vă permite să selectaţi un element.
8
Trecerea de la o filă a meniului la alta
Continuu
Măsurare
Balans de alb
Picture Control personal.
Picture Control
Dimensiune imagine
Calitate imagine
Meniu fotograere
Continuu
Măsurare
Balans de alb
Picture Control personal.
Picture Control
Dimensiune imagine
Calitate imagine
Meniu fotograere
Asistenţă AF
Detecţie mişcare
Reducere vibraţii
Imprimare dată
Setări monitor
Fus orar şi dată
Ecran de întâmpinare
Congurare
Folosiţi J pentru a accesa filele.
Folosiţi
HI
pentru a selecta o filă şi apăsaţi pe butonul
k
sau pe K
pentru a aplica selecţia.
File
Pentru a afişa un alt meniu, de exemplu meniul de configurare (A91), folosiţi selectorul multiplu pentru a comuta la altă filă.
Tipuri de file
Pentru fotografiere Pentru redare
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Meniu fotograere
Fila j:
Afişează setările disponibile pentru modul de fotografiere curent ( de modul de fotografiere curent, pictograma filei afişate va fi diferită.
e
:
Fila
Afişează setările pentru înregistrarea filmelor.
Fila z:
Afişează meniul de configurare, care vă permite modificarea setărilor generale.
Calitate imagine
Dimensiune imagine Picture Control
Picture Control personal. Balans de alb
Măsurare Continuu
A
27). În funcţie
Meniu redare
Retuşare rapidă
D-Lighting Estompare piele Efecte ltre Ordine imprimare Prezentare diapozitive Protejare
c
:
Fila
Afişează setările disponibile pentru modul de redare.
9

Monitorul

100 0mmmm
1/2 50
320 0
10 120
F5. 6
999
10m 0s
+1. 0
+1. 0
1.0
999
999 9
10 102
0.7
0.3
HDR 1 HDR 2 HDR 3
120
60
Informaţiile afişate pe monitor în timpul fotografierii şi redării se schimbă în funcţie de setările aparatului foto şi de condiţiile de utilizare a acestuia. În mod implicit, informaţiile se afişează la prima pornire şi în timpul utilizării aparatului foto şi dispar după câteva secunde (dacă
monitor (A
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Pentru fotografiere
37 36
32
31
30
29
28
2
35
3334
1.0
0.7
0.3
60
24
Informaţii fotografie
91)).
2
HDR1 HDR2 HDR3
14
120
10 120
3200
23
252627
este setată la
5
6
1000
1000
mm
1/250
F5.6
Afişare automată info
37
8
16
+1.0
+1.0 +1.0
+1.0
17
10m 0s
10m 0s
18
999
202122
999
9999
19
în
Setări
9
10
11
12
13
14
15
10
1
Mod fotografiere....................................26, 27
2
Mod bliţ...............................................................56
3
Mod focalizare.................................................61
4
Indicator zoom........................................29, 62
5
Indicator focalizare.......................................30
6
Memorie zoom...............................................70
7
Opţiuni film (filme cu viteză normală)
..................................................................................89
8
Opţiuni film (filme HS)................................89
9
Calitate imagine.............................................68
10
Dimensiune imagine...................................68
11
Panoramă simplă...........................................43
12
Filtru reducere zgomot..............................69
13
Pictogramă detecţie mişcare.................91
14
Pictogramă reducere vibraţii..................91
15
Indicator expunere.......................................50
16
Compensare expunere bliţ.....................69
17
Valoare compensare expunere.............65
18
Timp rămas pentru înregistrarea
filmului.........................................................85, 86
19
Număr de expuneri rămase
(imagini statice)............................ 22,
E
22
20
Indicator memorie internă......................22
21
Valoare diafragmă.........................................48
22
Timp de expunere........................................48
23
Sensibilitate ISO..............................................69
24
Indicator încărcare acumulator............22
25
Indicator „Dată nesetată”..................24, 91
26
Imprimare dată...............................................91
27
Pictogramă destinaţie călătorie............91
28
Indicator de comunicare Eye-Fi
................................................................ 92,
E
74
29
Balans de alb....................................................68
30
COOLPIX Picture Control..........................68
31
D-Lighting activ..............................................69
32
Mod declanşare continuă................ 44, 69
33
Iluminare fundal (HDR) ..............................42
34
Bracketing expunere...................................69
35
Din mână/trepied..........................................37
36
Expunere multiplă ........................................69
37
Indicator autodeclanşator........................59
Cronometru zâmbet....................................60
Declanşare automată..................................44
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
11
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
1/2 501/250 F5. 6F5.6
12 4356
1/2 50
F5. 6
500mm
999 9
10m 0s
1/2 50
F5. 6
999 9
10m 0s
1
Zonă focalizare (găsire ţintă AF)
..................................................................69, 71, 76
2
Zonă focalizare (centrală/manuală)
..................................................36, 46, 69, 71, 79
3
Zonă focalizare (detectare feţe, detectare animal de casă)
..................................................44, 60, 69, 71, 77
4
Zonă focalizare (urmărire subiect)
........................................................69, 71,
E
41
5
Zonă măsurare spot.....................................69
6
Zonă central-evaluativă.............................69
7
Vizualizare/ascundere histograme
........................................................65, 91,
E
62
8
Chenar de încadrare (modurile scenă
Lună
sau
Observare păsări
) ..............45
9
Vizualizare/ascundere grilă încadrare
................................................................ 91,
E
62
1/250
7 8
12
500mm
F5.6
10m 0s
10m 0s
10m 0s
9999
1/250
F5.6
10m 0s
9999
9
Loading...
+ 118 hidden pages