Hyundai H350 2016 Owner's Manual [tr]

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik özellikler
Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, ya­yın tarihinde geçerlidir. Bununla birlikte, HYUNDAI, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zamanda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu, bu aracın tüm modelleri için geçer­lidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermektedir.
Sonuç olarak, aracınızda bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda, açıklanmış olabilir.
DİKKAT: HYUNDAI’NİZDE TADİLAT YAPILMASI
HYUNDAI’nizde hiçbir nedenle modifikasyon yapılmamalıdır. Bu tür modifikasyonlar HYUNDAI’nizin performansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve
buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizdeki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetme­likleri de ihlal edebilir.
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP) TELEFON MONTAJI
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılmamış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun elektronik sistemleri etkileme­si mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündüğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanız veya alınacak önlemler veya özel talimat açısından KARSAN yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
F2
EMNİYET VE ARAÇ HASARI UYARILARI
Bu kılavuzda, TEHLİKE, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer veril­mektedir.
Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
TEHLİKE
TEHLİKE, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehlikeli bir durumu gösterir.
UYARI
UYARI, uyulmadığı takdirde, ciddi de­recede yaralanmaya veya ölüme ne­den olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT
DİKKAT, uyulmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yaralanmaya ne­den olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
NOT
NOT, uyulmadığı takdirde, araç hasarı­na neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
F3
ÖNSÖZ
HYUNDAI markasını seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Sayıları giderek artan seçkin Hyundai sürücüleri arasına katıl-
manızdan büyük kıvanç duymaktayız. Bütün Hyundai araçlarının ileri mühendislik ve yüksek kaliteli üretiminden büyük bir gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni HYUNDAI aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Bunu dikkatle okumanızı öneririz, çünkü içindeki bilgiler yeni araç almaktan duyacağınız memnuniyete büyük ölçüde katkı­da bulunacaktır.
Üretici ayrıca aracınızın servis ve bakımlarının KARSAN yetkili servisi tarafından gerçekleştirilmesini önermektedir.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A. Ş.
Not: Aracın sonraki sahiplerinin de kılavuzda yer alan bilgilere gereksinim duyacaklarını göz önünde bulundurarak,
aracınızı satarken, lütfen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu da araçta bırakınız. Teşekkür ederiz.
DİKKAT
Ciddi motor ve şanzıman hasarları, HYUNDAI teknik özelliklerine uymayan zayıf kaliteli yakıtların ve yağla­rın kullanılmasından meydana gelmektedir. Siz mutlaka Tanıtım ve Kullanma Kılavuzunun 8-6 no’lu sayfa­sında bulunan Araç Teknik Özelliklerinde listelenen yüksek kaliteli yakıtları ve yağları kullanmalısınız.
Telif Hakkı 2015 Karsan Otomotiv Sanayi Mamulleri Pazarlama A.Ş.’ne aittir. Her hakkı saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden HYUNDAI’nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhan­gi bir başka şekilde bir başka yere aktarılamaz.
F4
BU KILAVUZUN KULLANIMI
Aracınızdan tatminkar bir sürüş keyfi almanıza yardımcı olmak istiyoruz. Tanıtım ve kullanma kılavuzu size birçok yönden yardımcı olabilir. Tüm kılavuzu okumanızı son derece öne­ririz. Ölüm veya yaralanma olasılığını en düşük seviyeye indirmek için kıla­vuzdaki UYARI ve DİKKAT bölümleri­ni mutlaka okumalısınız.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl keyif alacağınız anlatılmıştır. Kılavu­zunuzu okuyarak özellikleri, önemli emniyet bilgilerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçlarını öğrenir­siniz.
Kılavuzun genel planı İçindekiler tab­losunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsa­nız fihristi kullanınız; fihrist, kılavuzu­nuzdaki tüm bilgilerin alfabetik bir lis­tesini verir.
Bölümler : Bu kılavuz sekiz bölüm ve bir fihristten oluşmaktadır. Her bölüm içindekilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir bakışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığını anlarsı­nız.
Sizin ve diğer kişilerin güvenliği çok önemlidir. Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok güvenlik önlemi ve kullanım prosedürünü gösterir. Bu bilgiler size, başkalarına ve aynı zamanda aracınıza zarar verebilecek potansiyel tehlikelere karşı sizi uya­rır.
Araç üzerindeki etiketlerde ve bu kılavuzda bulunan güvenlik mesajla­rı bu tehlikeleri ve riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için neler yapılması gerektiğini tanımlamakta­dır.
Bu kılavuzda yer alan uyarı ve tali­matlar sizin güvenliğiniz içindir.
Talimat ve uyarılara dikkat edilme­mesi ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.
Giriş
Bu kılavuzda TEHLİKE, UYARI, DİK­KAT, NOT ve GÜVENLİK ALARM SEMBOLÜ kullanılmıştır.
Bu, güvenlik alarm sembolü­dür. Sizi potansiyel yaralanma tehlikelerine karşı uyarmak için kullanılmıştır. Olası yara­lanma ve ölümleri engellemek için, bu sembolü izleyen bütün güvenlik mesajlarına uyunuz. Güvenlik alarm sem­bolü TEHLİKE, UYARI ve DİKKAT sözcüklerinin önünde yer alır.
TEHLİKE
TEHLİKE, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya ve­ya ölüme neden olacak tehlikeli bir durumu gösterir.
UYARI
UYARI, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya ve­ya ölüme neden olabilecek teh­likeli bir durumu gösterir.
F5
Giriş
DİKKAT
DİKKAT, uyulmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yara­lanmaya neden olabilecek tehli­keli bir durumu gösterir.
NOT
NOT, uyulmadığı takdirde, araç hasarına neden olabilecek tehlike­li bir durumu gösterir.
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
Dizel Motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece ticari amaçlı, EN 590 veya buna denk bir standarda uygun dizel yakıtı ile çalıştırılmalıdır. (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). Deniz motoru dizel yakıtı, ısıtma yağ­ları veya onaylanmamış yakıt katkıla­rı kullanmayın, bunlar motor ve yakıt sisteminde aşınmayı arttırır. Onay­lanmamış yakıtların ve/veya yakıt katkılarının kullanımı garanti hakları­nızın sınırlanmasıyla sonuçlanır.
Hyundai araçlarında setan numarası 51’den yukarı olan dizel yakıtı kulla­nılır. İki tip dizel yakıtı varsa, aşağıda verilen sıcaklık koşullarına uygun yaz ve kış yakıtı kullanınız.
• -5°C üzeri... Yaz tipi dizel yakıt.
• -5°C altı ... Kış tipi dizel yakıt.
Yakıt deposundaki yakıt seviyesine dikkat ediniz: Yanlış yakıt kullanımı nedeniyle motor durursa, yeniden çalıştırma için yakıt devresi tamamen boşaltılmalıdır.
DİKKAT
Yakıt deposu içine benzin
veya su girmemesine dikkat ediniz. Aksi taktirde, enjeksi­yon pompası arızası ve motor hasarına karşı önlem için de­po tahliye edilmeli ve yakıt hatlarında hava alma işlemi yapılmalıdır.
Kışın donmadan dolayı mey-
dana gelen olayları azaltmak için, hava sıcaklığı -10°C’nin altına düşerse, yakıta parafin yağı katılabilir. Parafin yağı %20 oranının üzerinde katıl­mamalıdır.
F6
Giriş
DİKKAT
DPF [Dizel Partikül Filtresi] sis­temi bulunan dizel araçlarda, EN590 düşük kükürt seviyeli dizel yakıtı kullanılması tavsiye edilir.
Yüksek sülfür (50 ppm sülfür­den fazla] içeren dizel yakıtı ve belirtilmemiş katkı maddeleri kullanırsanız, bu DPF sistemi­nin hasar görmesine ve beyaz duman çıkmasına neden olabi­lir.
Bio-dizel
Ticari olarak satılan ve %7’den fazla biyodizel içermeyen, genel olarak "B7 dizel" olarak bilinen Dizel har­manları, EN 14214 veya buna denk standartları karşılıyorsa aracınızda kullanılabilir. (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). %7’yi aşan kolza metil esterden (RME), yağ asidi metil esterden (FAME), bitkisel yağ metil esterden (VME) vb. yapılan biyoya­kıtlar veya dizelin %7’yi aşan biyodi­zelle karıştırılması motor ve yakıt sis­teminde daha fazla aşınmaya veya hasara neden olur. Onaylanmamış yakıtların kullanımından kaynakla­nan aşınma veya hasar nedeniyle parça değişimi veya tamiri aracınızın üretici garantisi kapsamında değildir.
DİKKAT
İster dizel, ister B7 biyodizel
veya başka türlü olsun, petrol endüstrisinin en son şartna­mesine uymayan herhangi bir yakıtı asla kullanmayınız.
Araç üreticisinin onaylamadı-
ğı veya önermediği herhangi bir yakıt katkısını asla kullan­mayınız.
F7
Giriş
ARAÇ KULLANMA TALİMATI
Benzer tipteki diğer araçlarda olduğu gibi, bu araçların doğru kullanılma­mış olması araç hakimiyetinin kay­bolması, bir kaza veya aracın devril­mesi ile sonuçlanabilir.
Özel tasarım karakteristikleri (yüksek zemin mesafesi, çekiş vs.), bu araca diğer tip araçlara göre daha yüksek bir ağırlık merkezi verir. Başka bir deyişle, bu araçlar diğer 2 tekerlek­ten tahrikli geleneksel araçlar gibi aynı hızlarda viraj almaya göre tasar­lanmamıştır. Keskin dönüşlerden ve­ya ani manevralardan kaçının. Yine, bu tip araçların doğru kullanılmamış olması araç hakimiyetinin kaybolma­sı, bir kaza ve aracın devrilmesi ile sonuçlanabilir. Bu el kitabının 5’inci
kısmında bulunan “Takla atma ris­kinin azaltılması” bahsini mutlaka okuyunuz.
ARACIN RODAJ İŞLEMİ KULLANILMIŞ ARAÇLARIN
Özel bir rodaj sürecine gerek yoktur. İlk 1.000 km’de birkaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansı­nı, ekonomisini ve ömrünü uzatabilir­siniz.
• Motoru zorlamayın.
• Sürüş sırasında, motor devrini (dakikada devir sayısı) 2.000 d/dak ile 4.000 d/dak arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz, ya hızlanınız ya da yavaşlayınız. Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Frenlerin düzgün şekilde oturması için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
• İlk 2.000 km sırasında römork çek­meyiniz.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ (AVRUPA İÇİN)
HYUNDAI, ömrünü tamamlamış araçların çevreye duyarlı bir işleme tabi tutulmasını desteklemekte ve ömrünü tamamlamış Hyundai araç­larınızı Avrupa Birliği (AB) Ömrünü Tamamlamış Araçlar Yönergesi uya­rınca geri alma hizmetini sunmakta­dır.
Ülkenizin HYUNDAI giriş sayfasın­dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
F8
Bir Bakışta Aracınız
1
İÇİNDEKİLER
Aracınızın Güvenlik Sistemi
Aracınızın Faydalı Özellikleri
Multimedya Sistemi
Aracınızı Sürerken
Acil Durumda Yapılması Gerekenler
Bakım
Teknik Özellikler ve Kullanıcı Bilgileri
Fihrist
2
3
4
5
6
7
8
F
F9
Bir Bakışta Aracınız
Dış görünüş (I)...........................................................1-2
Dış görünüş (II) .........................................................1-3
Dış görünüş (III)........................................................1-4
Dış görünüş (IV)........................................................1-5
Dış görünüş (V)..........................................................1-6
Dış görünüş (VI)........................................................1-7
İç görünüş (sol taraf) ................................................1-8
İç görünüş (sağ taraf)................................................1-9
Motor bölümü..........................................................1-10
1
1
Bir Bakışta Aracınız
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (I)
Ön görünüş (OTOBÜS)
1. Ön cam silecek lastikleri ..................7-30
2. Kaput.................................................3-30
3. Far ....................................................7-64
4. Ön sis lambası..................................7-64
5. Çekme kancası.................................6-19
6. Dış dikiz aynası.................................3-41
7. Lastikler ve jantlar ............................7-38
8. Ön kapı ............................................3-11
9. Orta sürgülü kapı ..............................3-15
10. Üre solüsyonu dolum kapağı ...........3-34
11. Elektrikli basamak ...........................3-17
12. Kamera ............................................5-37
13. Yan işaret ışığı ................................7-71
1-2
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014001
DIŞ GÖRÜNÜŞ (II)
Arka görünüş (OTOBÜS)
1
Bir Bakışta Aracınız
14. Yakıt dolum kapağı..........................3-32
15. Döner cam .......................................3-29
16. Arka birleşik lamba ..........................7-71
17. Anten ................................................4-2
18. Acil çıkış ..........................................6-23
19. Tavan vantilatörü ..........................3-122
20. Üçüncü fren lambası ......................7-74
21. Arka kapılar .....................................3-22
22. Yedek lastik (stepne) .......................6-10
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014002
1-3
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (III)
Ön görünüş (VAN)
1. Ön cam silecek lastikleri ..................7-30
2. Kaput.................................................3-30
3. Far ....................................................7-64
4. Ön sis lambası..................................7-64
5. Çekme kancası.................................6-19
6. Dış dikiz aynası ...............................3-41
7. Lastikler ve jantlar ............................7-38
8. Ön kapı ............................................3-11
9. Orta sürgülü kapı .............................3-15
10. Kamera ............................................5-37
11. Yan işaret ışığı.................................7-71
1-4
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014007
DIŞ GÖRÜNÜŞ (IV)
Arka görünüş (VAN)
1
Bir Bakışta Aracınız
12. Yakıt dolum kapağı .........................3-32
13. Arka birleşik lamba ..........................7-71
14. Anten .................................................4-2
15. Acil çıkış ........................................ 6-23
16. Tavan vantilatörü ..........................3-122
17. Üçüncü fren lambası ......................7-74
18. Arka kapılar .....................................3-22
19. Yedek lastik (stepne) .......................6-10
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014008
1-5
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (V)
Ön görünüş (Kamyonet)
1. Ön cam silecek lastikleri ..................7-30
2. Kaput.................................................3-30
3. Far ....................................................7-64
4. Ön sis lambası..................................7-64
5. Çekme kancası.................................6-19
6. Dış dikiz aynası.................................3-41
7. Lastikler ve jantlar ............................7-38
8. Ön kapı .............................................3-11
9. Anten .................................................4-2
10. Yan işaret ışığı ................................7-71
11. Kamera ............................................5-37
12. Üre solüsyonu dolum kapağı ..........3-34
1-6
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014011
DIŞ GÖRÜNÜŞ (VI)
Arka görünüş (Kamyonet)
1
Bir Bakışta Aracınız
13. Yakıt dolum kapağı .........................3-32
14. Yedek lastik (stepne) .......................6-10
15. Arka birleşik lamba ..........................7-71
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014009
1-7
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ (SOL TARAF)
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1. Lamba kontrol düğmesi...........................3-96
2. Ön/Arka sis lambası düğmesi ..............3-100
3. Far yükseklik ayar düğmesi ..................3-101
4. Gösterge paneli aydınlatma
ayar düğmesi...........................................3-44
5. ECO döner düğme*.................................5-40
6. VDC kapalı anahtarı* .............................5-24
7. Gösterge paneli ......................................3-43
8. Korna ......................................................3-38
9. Sürücü hava yastığı*...............................2-30
10. Dönüş sinyalleri/Sollama anahtarı ........3-99
11. Silecek/Cam yıkama anahtarı .............3-102
12. Direksiyon simidi radyo kumandaları* .....4-3
13. Otomatik hız sabitleyici kumandaları* ....5-31
14. Eller serbest kumandaları* Bkz. Audio siste-
15. MDP (Çoklu gösterge) kumandaları*
Bkz. Audio sistemi, bölüm 4
16. Direksiyon kolonu yatırma ve teleskopik
kilitleme*.................................................3-38
17. Radyo ......................................................4-2
18. Klima kontrol sistemi* .........................3-110
19. Sürücü koltuğu ısıtıcı* .............................2-9
20. Ön yolcu sağ taraf koltuk ısıtıcı* ..............2-9
21. Düz vites kolu .......................................5-14
22. Yolcu hava yastığı* ................................2-30
23. Sigorta kutusu ........................................7-46
24. Direksiyon simidi ...................................3-37
* : varsa
mi, bölüm 4
OEU014003
1-8
İÇ GÖRÜNÜŞ (SAĞ TARAF)
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1. Elektrikli ayna uzaktan kumandaları* ......3-41
2. Isıtılmış dış dikiz aynası anahtarı* /
Kapı kilitleme düğmesi ....................3-41/3-12
3. Elektrikli cam düğmeleri* .........................3-27
4. Kontak anahtarı .........................................5-5
5. Yolcu ısıtıcı kumandaları* ......................3-116
6. Elektrikli basamak kumandası*
(otobüs) ....................................................3-17
7. Kapı kilitleme kumandası* .......................3-13
8. Kapı kilit açma kumandası* .....................3-13
9. Dörtlü flaşör düğmesi ..............................3-95
10. LDWS düğmesi*......................................5-37
11. Rölanti Dur ve Git sistemi OFF düğmesi*.5-8
12. Park asistanı sistemi ON/OFF
düğmesi* ................................................3-89
13. PTO düğmesi*(VAN, Kamyonet)..............5-41
14. Çakmak*................................................3-126
15. AUX, USB* ...............................................4-2
16. Priz* ......................................................3-128
17. Bardak tutucu........................................3-127
18. Torpido gözü .........................................3-125
19. Kaput açma kolu .....................................3-30
20. Debriyaj pedalı
21. Fren pedalı
22. Gaz pedalı
23. El freni kolu .............................................5-19
24. Vantilatör düğmesi* ..............................3-123
25. Kabin lambası düğmesi (Otobüs) /
Yük bölümü lamba düğmesi (Van) /
Dumy düğmesi (Kamyonet)...................3-108
26. Güneş gözlüğü kutusu* ..........................-125
27. İç ayna ....................................................3-39
28. Güneşlik ................................................3-128
* : varsa
OEU014004
1
Bir Bakışta Aracınız
1-9
Bir Bakışta Aracınız
MOTOR BÖLÜMÜ
Otobüs, Van, Kamyonet (yardımcı aküsüz)
1. Motor soğutma suyu
genleşme tankı..................................7-24
2. Sigorta kutusu ve pozitif
akü terminali ..............................7-48/6-4
3. Motor yağı çubuğu............................7-18
4. Motor yağı dolum kapağı .................7-19
5. Fren/debriyaj hidroliği
dolum kapağı ...................................7-23
6. Hava filtresi ......................................7-27
7. Negatif akü terminali ..........................6-4
8. Radyatör kapağı ..............................7-22
9. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-25
10. Hidrolik direksiyon sıvı deposu .......7-24
1-10
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014005
Van, Kamyonet (yardımcı akülü)
1
Bir Bakışta Aracınız
1. Motor soğutma suyu
genleşme tankı..................................7-21
2. Sigorta kutusu ve pozitif
akü terminali ..............................7-48/6-4
3. Motor yağı çubuğu............................7-18
4. Motor yağı dolum kapağı .................7-19
5. Fren/debriyaj hidroliği
dolum kapağı ...................................7-23
6. Hava filtresi.......................................7-27
7. Negatif akü terminali ..........................6-4
8. Radyatör kapağı ..............................7-22
9. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-25
10. Hidrolik direksiyon sıvı deposu ......7-24
11. Yardımcı akü ..................................7-33
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
OEU014006
1-11
Aracınızın güvenlik sistemi
Bu bölüm kendinizi ve yolcularınızı nasıl koruyacağınız hakkında önemli bilgiler vermektedir. Burada ayrı­ca koltukları, emniyet kemerlerini ve hava yastıklarını nasıl düzgün şekilde kullanacağınız açıklanmakta­dır. Ayrıca, bu bölüm aracınızdaki bebek ve çocukları nasıl doğru şekilde kontrol altında tutacağınızı da açık­lamaktadır.
Önemli güvenlik önlemleri .......................................2-2
Emniyet kemerinizi daima takınız.................................2-2
Hava yastığı tehlikeleri ...................................................2-2
Sürücünün dikkatinin dağılması....................................2-2
Araç hızının kontrolü .....................................................2-3
Aracınızın güvenli durumda tutulması ........................2-3
Koltuklar....................................................................2-4
Güvenlik önlemleri ..........................................................2-4
Ön yolcu koltukları ........................................................2-5
Arka koltuklar ..............................................................2-12
Yolcu koltuğu kapasite etiketi .....................................2-13
Emniyet kemerleri ..................................................2-13
Emniyet kemeri koruma sistemleri ............................2-13
Kucak/omuz kemeri (ön yolcular için) .......................2-16
2 noktalı sabit kemer (arka yolcular için)...................2-18
Emniyet kemeri önlemleri ...........................................2-22
Hava yastığı - İlave güvenlik sistemi.....................2-25
Hava yastığı nasıl çalışır? ............................................2-26
Çocuk koltuğunu ön yolcu koltuğuna
yerleştirmeyiniz ..........................................................2-28
Hava yastığı uyarı ışığı..................................................2-29
SRS (İlave Güvenlik Sistemi) parçaları ve
fonksiyonları ..............................................................2-29
Sürücü ve ön yolcu hava yastığı...................................2-32
SRS Bakımı ...................................................................2-39
İlave güvenlik önlemleri ...............................................2-41
Hava yastığı uyarı etiketleri ........................................2-42
2
Aracınızın güvenlik sistemi
ÖNEMLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Bu bölümde ve kılavuzun bütününde birçok güvenlik önlemi ve önerileri bulacaksınız.
Bu bölümdeki güvenlik önlemleri en önemliler arasındadır.
Emniyet kemerinizi daima takınız
Bir emniyet kemeri tüm kaza tipleri için en iyi koruma yöntemidir. Bir hava yastığı bir emniyet kemerine ek olarak tasarlanmış olup, onun yerine geçmez. Bu nedenle, aracınız hava yastıkları ile donatılmış olmasına rağmen, DAİMA sizin ve yolcularını­zın emniyet kemerlerinin doğru şekil­de takılmasını sağlayınız.
Tüm çocuklar korunmaya alınmalıdır
13 yaş altındaki bütün çocuklar ara­cınıza, ön koltukta değil, arka koltuk­ta doğru şekilde bağlanmış olarak binmelidir. Bebek ve küçük çocukla­rın uygun Çocuk Koruma Koltuğu Sistemleri ile güvenli bir şekilde bağ­lanması gerekir. Daha büyük çocuk­lar, bir çocuk koltuğu olmadan emni­yet kemerini doğru şekilde kullanabi­lecek duruma gelinceye kadar, kucak/omuz kemerli bir çocuk koltu­ğu kullanmalıdır.
Çocukların araçla taşınması hak-
Hava yastığı tehlikeleri
Hava yastıkları hayat kurtarırken, bir yandan da onlara çok yakın oturan veya doğru şekilde bağlanmamış yolcular için ciddi hatta ölümcül yara­lanmalara da neden olabilirler. Bebekler, genç çocuklar ve kısa boylu yetişkinler açılan bir hava yas­tığından en büyük yaralanma riski taşıyan gruptur. Bu kılavuzdaki bütün talimat ve uyarılara uyunuz.
kındaki yaş gereklilikleri her ülke­de değişir.
Sürücünün dikkatinin dağılması
Sürücünün dikkatinin dağılması, özellikle deneyimsiz sürücüler için, ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir tehlike oluşturur. Sürüş sırasında, emniyet öncelikli husus olmalıdır.
Sürücüler, uyku hali, nesnelere ulaş­maya çalışma, bir şeyler yeme, kişi­sel bakım, diğer yolcular, ve cep tele­fonu kullanma gibi geniş bir yelpaze­deki potansiyel dikkat dağıtıcıların farkında olmalıdırlar.
Sürücüler gözlerini ve dikkatlerini yoldan ayırdıklarında veya araç kul­lanma dışındaki faaliyetlere odaklan­mak üzere ellerini direksiyondan çektiklerinde dikkatleri dağılabilir. Dikkat dağılması ve kaza riskinizi azaltmak için, aşağıdakileri takip edi­niz:
• Taşınabilir cihazları (örn. MP3 ça­lar, telefon, navigasyon cihazları, vs.) DAİMA aracınız park halindey­ken veya güvenli şekilde dururken kullanınız.
2-2
• Taşınabilir cihazınızı SADECE ya­salar ve koşullar, onun güvenli kul­lanımına izin verdiği takdirde kulla­nınız. Araç sürerken ASLA mesaj veya e-mail atmayınız. Birçok ülke­de sürücülerin mesaj atmasını yasaklayan kanunlar vardır. Bazı ülkeler ve şehirler sürücülerin elde tutulan telefonları kullanmasını da yasaklamaktadır.
• Sürüş sırasında taşınabilir bir cihaz kullanarak ASLA dikkatinizi dağıt­mayınız. Yolcularınıza ve yoldaki diğer kişilere karşı daima elleriniz direksiyonda, gözleriniz ve dikkati­niz yolda olarak güvenli şekilde araç sürme sorumluluğunuz vardır.
Araç hızının kontrolü
Aşırı hız, yaralanma ve ölümlerin bir ana nedenidir. Genel olarak, hız art­tıkça risk artar. Bununla beraber, ciddi kazalar ayrıca düşük hızlarda da meydana gelebilir. Azami hız limi­tini dikkate almadan, yol koşullarına göre en emniyetli olan hızdan daha hızlı olarak asla kullanmayınız.
Aracınızın güvenli durumda tutulması
Bir lastik patlaması veya bir mekanik arıza son derece tehlikeli olabilir. Bu tür tehlikelerin olasılığını azaltmak için, lastik basınçlarını kontrol ediniz ve düzenli şekilde bakım yaptırınız.
2
Aracınızın güvenlik sistemi
2-3
Aracınızın güvenlik sistemi
KOLTUKLAR
Güvenlik önlemleri
Koltuğunuzu, güvenli ve rahat bir konumda oturacak şekilde ayarlayı­nız. Sürücünün ve yolcuların bir kaza sırasında emniyet kemerleri ve hava yastıkları ile korunmaları önemli bir rol oynar.
UYARI
Koltuk ile yolcu arasındaki sür­tünmeyi azaltan bir minder kul­lanmayınız. Bir kaza sırasında veya bir ani duruşta, yolcunun kalçaları emniyet kemerinin ku­cak parçasının altından kayabi­lir. Emniyet kemeri düzgün şe­kilde çalışamayacağı için, ciddi veya ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.
Hava Yastığı
Açılmış bir hava yastığı tarafından yaralanma riskini azaltmak için, önlemler alabilirsiniz. Bir hava yastı­ğına çok yakın oturmak, hava yastı­ğının açılması durumunda yaralan­ma riskini büyük ölçüde arttırır. Koltuğunuzu ön hava yastıklarından mümkün olduğu kadar geriye, ama yine de aracın kontrolünü muhafaza edecek şekilde, çekiniz.
UYARI
Açılan hava yastığının oluştura­cağı ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmak için, aşağıdaki önlemleri alınız:
Aracı tam kontrol etmek için,
sürücü koltuğunu en geri ko­numa ayarlayınız.
Elleriniz ve kollarınız için ya-
ralanma riskini asgariye indir­mek için, direksiyon simidini iki elinizle birlikte saat 9 ve 3 konumlarında tutunuz.
Hava yastığı üzerine herhangi
bir şey veya kişiyi ASLA yer­leştirmeyiniz.
Emniyet kemerleri
Aracı çalıştırmadan önce daima emniyet kemerinizi bağlayınız.
Yolcular her zaman dik ve doğru şe­kilde bağlanmış olarak oturmalıdır.
Bebek ve küçük çocukların uygun çocuk koruma koltuğu sistemleri ile bağlanması gerekir. Bebek koltuğu boyutunu geçen çocuklar ve yetişkin­ler mutlaka emniyet kemeri bağlama­lıdır.
UYARI
Emniyet kemerinizi ayarlamak için aşağıdaki önlemleri alınız:
Bir emniyet kemerini birden
fazla yolcu için ASLA kullan­mayınız.
Daima dik konumda ve emni-
yet kemerinin kucak bölümü kalçalara düşük şekilde ve tam oturmuş olacak şekilde oturunuz.
Çocuk veya küçük bebeklerin
bir yolcunun kucağında otur­masına ASLA izin vermeyiniz.
(Devam ediyor)
2-4
(Devam ediyor)
Emniyet kemerinizi boynunuz
boyunca ya da keskin bir kenar üzerinden bağlamayı­nız. Omuz şeridini gövdeniz üzerinden daima sıkıca bağla­yınız.
Bir emniyet kemerinin karış-
mamasına ve sıkışmamasına dikkat ediniz.
Ön yolcu koltukları
Ön koltuk, bir koltuk minderinin yan tarafında konumlanmış koltuk ku­manda düğmeleri kullanılarak ayarla­nabilir.
Sürüş öncesinde koltuk ayarını, di­reksiyon simidi, pedallar ve gösterge paneli üzerindeki düğmelere kolayca erişilebilecek şekilde yapınız.
UYARI
Koltuğunuzu ayarlarken aşağı­daki önlemleri alınız:
Araç hareket halinde iken,
ASLA koltuğu ayarlamaya ça­lışmayınız.
Koltuk yanlışlıkla hareket ede­bilir ve bir kazayla sonuçlana­cak şekilde araç kontrolünün kaybına neden olabilir.
Ön koltukların altına herhangi
bir şey koymayınız. Sürücü­nün ayak bölümünde boşta duran nesneler pedalların kul­lanılmasını engelleyerek bir kazaya neden olabilir.
(Devam ediyor)
(Devam ediyor)
Koltuk sırtlığının doğru otur-
mayı ve doğru kilitlenmesini herhangi bir şeyin etkilemesi­ne izin vermeyiniz.
Zemine veya koltuk üzerine
çakmak koymayınız. Koltuk çalıştığında, gaz kaçabilir ve yangına neden olabilir.
Arka koltuklarda yolcular
oturduğu zaman, koltuk konu­munuzu ayarlarken onlara za­rar vermemeye dikkat ediniz.
2
Aracınızın güvenlik sistemi
2-5
Aracınızın güvenlik sistemi
DİKKAT
Yaralanmaları önlemek için:
Emniyet kemerinizi takarken
koltuğunuzu ayarlamayınız. Koltuk minderi öne doğru ha­reket ederken, karın bölgenize kuvvetli basınç uygulanır.
Koltuğunuzu ayarlarken, elle-
rinizin veya parmaklarınızın koltuk mekanizmasına sıkış­mamasına dikkat ediniz.
İleri ve geri
OEU034036
Koltuğu ileri veya geri hareket ettir­mek için:
1. Koltuk ayar kolunu yukarı çekiniz ve tutunuz.
2. Koltuğu istenilen konuma kaydırı­nız.
3. Kolu bırakınız ve koltuğun yerine kilitlendiğinden emin olunuz.
Koltuğu hareket etmeden önce ayar­layın ve kolu kullanmadan ileri ve geri hareket ettirmeye çalışarak kol­tuğun emniyetli şekilde kilitlenmesini sağlayın. Koltuk hareket ederse, emniyetli şekilde kilitlenmemiş de­mektir.
Koltuk sırtlığı yatırma kolunun ayarlanması
OEU034035
Sürücü koltuğu / ön yolcu koltuğu (varsa)
Koltuk sırtlığını istenen açıya getir­mek için, kol düğmesini saat yönün­de ya da tersi yönünde çeviriniz.
2-6
OEU034026
Ön yolcu koltuğu
Koltuk sırtlığını yatırmak için (varsa):
1. Hafifçe öne doğru eğiliniz ve koltuk sırtlığı kolunu yukarı çekiniz.
2. Dikkatle koltuğa yaslanınız ve kol­tuk sırtlığını istediğiniz pozisyona ayarlayınız.
3. Kolu bırakınız ve koltuk sırtlığının yerine kilitlenmesini sağlayınız (Koltuk sırtlığının kilitlenmesi için kolun mutlaka orijinal konumuna dönmesi gerekir.).
UYARI
Araç hareket halinde iken, yatı­rılmış bir koltuğa ASLA oturma­yınız.
Yatık durumdaki bir koltuk sırtlı­ğı, bir çarpışma veya ani durma halinde ciddi veya ölümcül ya­ralanma riskinizi arttırır.
Sürücüler ve yolcular DAİMA koltukta iyi durumda, emniyet kemeri bağlı ve düz ve dik otu­racak şekilde iyi bir oturma durumunda olmalıdır.
Koltuk minderi yükseklik ayarı (sürücü koltuğu için, varsa)
2
Aracınızın güvenlik sistemi
OEU034034
1. Koltuk minderi yüksekliğini değiş­tirmek için, kolu yukarı çekiniz ve­ya aşağı itiniz.
2. Koltuk istenen konuma ayarlandı­ğında kolu serbest bırakınız.
2-7
Aracınızın güvenlik sistemi
Koltuk minderinin ayarlanması
OEU034038
Süspansiyon Sabitleme (varsa)
Süspansiyon, kol çevrilerek sabitle­nir.
OEU034039
Yaylı Süspansiyon (varsa)
Sürücü, yukarı-aşağı hareket hızını, düğmeyi çevirerek ağırlığına uygun şekilde değiştirebilir.
Koltuk başlığı
OEU034027
Sürücü ve ön yolcu koltuklarında, oturanın güvenliği ve rahatı için bir koltuk başlığı bulunmaktadır.
Başlık, sürücü ve ön yolcuya sadece rahatlık sağlamakla kalmaz, bir çar­pışma esnasında başı ve boynu korur.
2-8
UYARI
Bir kaza sırasında azami koru-
ma için, koltuk başlığının orta kısmı koltukta oturanın gözle­rinin üstü ile aynı seviyede bulunmalıdır. Genel olarak, birçok kişinin baş ağırlık mer­kezi, gözlerinin üstü ile aynı yüksekliktedir. Ayrıca, koltuk başlığını mümkün olduğunca başınıza yakın olacak şekilde ayarlayınız. Bu nedenle, yol­cunun vücudunu koltuk başlı­ğından uzaklaştıran bir min­der kullanımı önerilmez.
Herhangi bir koltuk başlığı
çıkarılmışsa, aracı çalıştırma­yınız. Bir kaza durumunda ciddi yaralanma olabilir. Uy­gun ayarlanmış olan koltuk başlıkları, boyun yaralanmala­rına karşı koruma sağlayabilir.
Araç hareket halindeyken sü-
rücü koltuk başlığını ayarla­mayınız.
OEU034033 OEU034032
Yüksekliği yukarı aşağı ayarlama
Koltuk başlığını yükseltmek için, iste­nen yüksekliğe (1) doğru yukarı çe­kiniz. Başlığı alçaltmak için, başlık desteğindeki serbest bırakma düğ­mesini (2) basılı tutunuz ve başlığı istediğiniz yüksekliğe (3) indiriniz.
2
Aracınızın güvenlik sistemi
Çıkartma
Koltuk başlığını çıkarmak için:
1. Koltuk sırtlığını (2) yatırma kolunu (1) kullanarak yatırınız.
2. Koltuk başlığını en yüksek noktaya getiriniz.
3. Başlığı yukarı doğru çekerken (4), başlık serbest bırakma düğmesine (3) basınız ve basılı tutunuz.
UYARI
Başlığı çıkartılmış bir koltukta ASLA kimsenin yolculuk etme­sine izin vermeyiniz.
2-9
Aracınızın güvenlik sistemi
OEU034031
Takılması
Koltuk başlığını takmak için:
1. Serbest bırakma düğmesine (1) basarken başlık çubuklarını (2) deliklere yerleştiriniz.
2. Koltuk sırtlığını (4) yatırma kolunu (3) kullanarak yatırınız.
3. Koltuk başlığını istenen yüksekliğe ayarlayınız.
UYARI
Koltuk başlığını taktıktan veya ayarladıktan sonra, başlığın dai­ma kilitlenmesine dikkat ediniz.
Koltuk ısıtıcı (varsa)
OEU034025
Soğuk havalarda ön koltukların ısıtıl­ması için koltuk ısıtıcı bulunmaktadır.
Kontak anahtarı “ON (AÇIK)” konu­muna getirildiğinde, her iki düğmeye birden basarak sürücü ve ön yolcu koltuklarının ısıtılmasını sağlayınız.
Normal havalarda veya koltuk ısıtma işlemi istenmediğinde, düğmeler “OFF (KAPALI)” konumunda tutulma­lıdır.
i
Bilgilendirme
Koltuk ısıtıcı düğmesi “ON (AÇIK)” konumunda iken, koltuk ısıtıcı sistemi koltuğun sıcaklığına bağlı olarak oto­matik olarak devreye girer veya dev­reden çıkar.
NOT
• Koltuğu temizlemek için, tiner, benzen, alkol ve benzin gibi or­ganik solvent kullanmayınız. Bunların kullanılması, ısıtıcıya veya koltukların yüzeyine hasar verebilir.
• Koltuk ısıtıcısının aşırı ısınması­nı önlemek için, koltuk ısıtıcısı devredeyken, koltuk üzerine bat­taniye, yastık veya koltuk kılıfı gibi ısıyı emen herhangi bir şey koymayınız.
• Koltuk ısıtıcısı olan koltuklara ağır veya keskin nesneler koy­mayınız. Koltuk ısıtma parçaları hasar görebilir.
• Koltuk kılıfını değiştirmeyiniz. Aksi halde koltuk ısıtıcısı veya havalandırma sistemi hasar gö­rebilir.
2-10
Loading...
+ 443 hidden pages