Harman kardon AVR 130 User Manual [fi]

AVR 130 Audio/Video-viritinvahvistin
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
DIGITAL LOGIC 7
VID 1
DVD
CD
TAPE
6 CH
VID 2
VID 3
PRO LOGIC
3 STEREO DSP
5 CH. STEREO
SURR. OFF
Surr. Select
Coaxial
RDS
Power for the Digital Revolution
®
®
2 SISÄLLYS
3 Johdanto 4 Turvallisuusohjeita 4 Pakkauksen purku 5 Etulevyn säätimet 7 Takalevyn liitännät
9 Kauko-ohjaimen toiminnot 12 Asennus ja kytkennät 12 Audiolaitteiden kytkeminen 12 Videolaitteiden kytkeminen 13 SCART A/V -liitännät 14 Virtakytkennät 14 Kaiuttimien valinta ja sijoitus 15 Järjestelmän säätäminen 15 Ensimmäinen käynnistys 15 Ohjelmalähdekohtaiset asetukset 15 Ohjelmalähteen asetukset 15 Kaiutinasetukset 17 Triple Crossover -jakosuodinasetukset 17 Yhteiset ja ohjelmalähdekohtaiset
asetukset bassontoiston hallintaan (Bass Manager)
17 Surround-tilojen asetukset 18 Surround Off (Stereo)
-tilojen asetukset
18 Stereo-Digital-toimintatila 18 Viiveajan asetukset 18 Yökuuntelutilan asetukset 19 Lähtötasojen säätäminen 20 Käyttö 20 Peruskäyttö 20 Ohjelmalähteen valinta 20 Kuulokkeiden käyttö 21 Surround-tilakaavio 22 Surround-tilan valitseminen 22 Digitaalinen ääni 23 Digitaaliohjelmalähteen valinta 23 Digitaalitilan ilmaisimet 23 Surround-toimintatilatunnisteet 24 Yökuuntelutila 24 Äänittäminen 24 Lähtötasojen hienosäätö 25 6-kanavainen tuloliitäntä 25 Näytön kirkkauden säätö 25 Muistinvarmennus 25 Virittimen käyttö 26 RDS-järjestelmän käyttö 27 Kauko-ohjaimen ohjelmointi 28 Ohjelmoidut laitetoiminnot 28 Makrojen ohjelmointi 29 Rinnakkainen äänenvoimakkuuden
ohjaus
29 Rinnakkainen kanavavalinta 29 Rinnakkainen erillislaitteiden ohjaus 29 Kauko-ohjaimen muistin tyhjennys 30 Toimintoluettelo 32 Vianetsintäkaavio 32 Suorittimen tehdasasetusten palautus 33 Tekniset tiedot
Sisältö
Merkintätavat
Jotta sinun olisi helpompi käyttää tätä käsikirjaa tutustuessasi kauko-ohjaimeen, etulevyn säätimiin ja takalevyn liitäntöihin, olemme käyttäneet tässä käsikirjassa tiettyjä merkintätapoja.
ESIMERKKI - (lihavoitu) viittaa kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkeeseen tai takalevyn liitäntään.
ESIMERKKI - (näytön teksti) viittaa etulevyn näytössä näkyvään tekstiin.
1
– (neliön sisällä oleva numero) viittaa etulevyn säätimeen.
0
– (ovaalin sisällä oleva numero) viittaa kauko-ohjaimen säätimeen tai ilmaisimeen.
– (ympyrän sisällä oleva numero) viittaa takalevyn liitäntään.
Vakuutus standardien täyttämisestä
Harman Consumer International 2, route de Tours 72500 Château-du-Loir, FRANCE
Vakuutamme omalla vastuullamme, että tässä omistajan käsikirjassa kuvattu tuote on allalueteltujen teknisten standardien mukainen:
EN 55013/6.1990
EN 55020/12.1994
EN 60065:1993
EN 61000-3-2/4.1995
Carsten Olesen
Harman Kardon Europe
09/03
JOHDANTO 3
Johdanto
Kiitos siitä, että valintasi oli Harman Kardon!
Harman Kardon AVR 130 viritinvahvistimen hankinnan myötä sinulla on edessäsi monien vuosien kuuntelunautinto.AVR 130 on erityisesti suunniteltu toistamaan elokuvien äänimaailman jännitys yksityiskohtineen ja kuuntelemasi musiikin hienoimmatkin vivahteet. Sisäisten Dolby* Digital ja DTS
-dekoodauspiirien ansios­ta AVR 130 toistaa kuusi erillistä audio-kanavaa, joilla voidaan toistaa uusimpien DVD- ja LD-levy­jen digitaaliset ääniraidat sekä digitaalisten televisiolähetysten digitaalinen ääni.
Vaikka AVR 130:n sisällä monimutkaiset jär­jestelmät joutuvatkin koville, jotta tämä kaikki on mahdollista, laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista.Tämän takaavat värikoodatut liit­timet ja ohjelmoitava kauko-ohjain. Saadaksesi eniten irti uudesta laitteestasi suosittelemme, että luet tämän käsikirjan huolellisesti läpi. Näin varmistat, että liität kaiuttimet, ohjelmalähteet ja muut erilliset laitteet oikein. Kun käytät hetken eri säätimien toimintojen opetteluun, saat täy­den hyödyn AVR 130:n ominaisuuksista.
Jos sinulla on tähän tuotteeseen, sen asennuk­seen tai käyttöön liittyviä kysymyksiä, ota yhteys jälleenmyyjääsi.
Kuvaus ja toiminnot
AVR 130 on yksi markkinoiden monipuolisim­mista ja suorituskykyisimmistä AV-viritinvahvis­timista. Dolby Digital- ja DTS-dekoodereiden lisäksi laitteessa on useita analogisia surround­tiloja, joita voi käyttää sellaisten ohjelmalähtei­den kanssa kuin CD, videonauhuri,tv-ääni ja tietysti laitteen sisäinen FM/AM-viritin.Vain Harman Kardon tarjoaa uusimman Dolby ProLogic II -dekooderin, Dolby 3 Stereon, 5 Ch Stereon sekä Hall- ja Theater-tilojen lisäksi Logic 7 -järjestelmän, joka luo entistä laajemman ja vaikuttavamman äänikentän tehosteille ja panoroinneille.
Toinen Harman Kardonin erikoisuus on VMAx
.
Tämä patentoitu järjestelmä muokkaa ääniken­tästä entistä ilmavamman jopa silloin, kun käytössä on vain kaksi etukaiutinta.
Sen lisäksi, että AVR 130 tarjoaa paljon erilaisia kuuntelutoimintoja, laite on helppo muokata erilaisten kaiuttimien ja kuunteluolosuhteiden mukaan. Stereo-Direct-toimintatilassa digitaalinen prosessointipiiri ohittuu kokonaan, jolloin kak­sikanavainen analoginen ohjelma toistuu täysin alkuperäisen kaltaisena. Surround- ja Stereo Digital -toimintatiloissa äänentoisto voidaan hienosäätää tarkasti jakosuotimen avulla, mikä parantaa mahdollisuuksiasi järjestelmän muokkaamisen huoneakustiikkaan ja mieltymyk­siisi sopivaksi.
Monipuolisessa AVR 130 -viritinvahvistimessa on komposiitti- ja S-Videotulot neljälle videolait­teelle mukaanlukien etulevyssä olevat liitännät. Laitteessa on lisäksi kaksi audiotuloa ja yhteen­sä kuusi digitaalista tuloa, joten AVR 130 täyttää uusimpienkin digitaalisten audio-ohjelmalähtei­den asettamat vaatimukset. Digitaalista tallen­ninta varten viritinvahvistimessa on sekä koaksi­aalinen että optinen digitaalilähtö.
Videolähtö ja kuusikanavainen tulo varmistavat, että AVR 130 -viritinvahvistimen suorituskyky riittää pitkälle tulevaisuuteen niissäkin jär­jestelmissä, jotka eivät ole vielä kaupallisessa tuotannossa.
AVR 130 -viritinvahvistimen tehokkaassa vahvistinosassa on käytetty perinteistä Harman Kardon -suurvirtatekniikkaa, jotta se pystyy toistamaan minkä tahansa ohjelmamateriaalin sisältämän dynamiikan.
Harman Kardon kehitti high fidelity -viritin­vahvistintyypin jo viisikymmentä vuotta sitten. Huippuluokan piiritekniikan ja arvostettujen suunnitteluratkaisujen ansiosta AVR 130 on hin­taluokassaan yksi kaikkien aikojen hienoimmista Harman Kardon -viritinvahvistimista.
Crystal
®
Chip -tekniikalla toteutetut
Dolby Digital- ja DTS-dekooderit
Harman Kardonin ainutlaatuiset Logic 7- ja VMAx-toiminnot
Dolby Laboratory -yrityksen uusin ProLogic II -dekoodaustekniikka.
Stereo-Direct-toimintatilassa DSP-piiri ohitetaan kokonaan, jolloin kaksikanavaisen ohjelmalähteen analoginen materiaali toistuu täysin luonnollisena.
Stereo-Digital-toimintatilassa ohjelmoitavalla jakosuotimella säädetään matalien taajuuksien syöt­töä pääkaiuttimille ja subwooferille.
Etulevyn digitaalisiin tuloihin kytket helposti kannettavan digitaalilaitteen tai vaikkapa uusimman pelikonsolin.
Monipuoliset digitaalitulot ja -lähdöt
6-kanavaiseen tuloon voit kytkeä omalla
surround-dekooderilla varustetun ohjelmalähteen kuten DVD- tai SACD­soittimen.
Tulo-, lähtö- ja kaiutinliittimien CEA-normeja noudattava värikoodaus helpottaa kytkemistä.
Kauko-ohjain tunnistaa useiden
laitteiden ohjauskoodit
VAROITUS
SÄHKÖISKUN VAARA
ÄLÄ AVAA
VAROITUS: VÄLTTYÄKSESI SÄHKÖISKULTA ÄLÄ AVAA KOTELOA, SILLÄ SEN SISÄLLÄ EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVIA OSIA. ANNA VALTUUTETUN HUOLTOPALVELUN SUORITTAA KAIKKI HUOLTOTYÖT.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva sala­manuolitunnus on tarkoitettu varoitta­maan käyttäjää tuotteen kotelon sisäisistä eristämättömistä jännitteistä. Jännitteet saattavat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat vakavan sähköiskun vaaran.
VAROITUS: LAITETTA EI SAA JÄTTÄÄ ALTTIIKSI SATEELLE TAI MUULLE KOSTEUDELLE, JOTTA SÄHKÖISKUN VAARA VÄLTETÄÄN.
Kolmion sisällä oleva huutomerkki ilmoittaa, että käyttöohjeissa on erityisen tärkeitä käyttö- tai huolto-ohjeita kohteeseen liittyen.
4 TURVALLISUUSOHJEITA
Turvallisuusohjeita
Tärkeitä turvallisuusohjeita
Tarkista verkkojännite ennen käyttöönottoa
Uuden Harman Kardon AVR 130 -viritinvahvis­timesi käyttöjännite on 220-240 V. Jos kytket vi­ritinvahvistimen johonkin muuhun jännitteeseen aiheutat tulipalovaaran ja vastaanotin saattaa vaurioitua.
Jos sinulla on kysymyksiä hankkimasi mallin käyttöjännitteestä tai asuinpaikkasi verkkojän­nitteestä, ota yhteys jälleenmyyjääsi ennen kuin kytket laitteen seinäpistorasiaan.
Älä käytä jatkojohtoja
Käytä ainoastaan laitteen mukana toimitettua virtajohtoa. Emme suosittele jatkojohtojen käyt­töä tämän laitteen kanssa. Kuten kaikkien muidenkin sähkölaitteiden yhteydessä, älä vedä virtajohtoja mattojen alitse tai aseta raskaita esineitä niiden päälle.Vahingoittuneet virtajohdot on heti korvattava vaatimukset täyttävillä johdoilla.
Käsittele virtajohtoa varovaisesti
Kun irrotat virtajohtoa pistorasiasta, vedä pisto­tulpasta, älä johdosta. Jos laite on pidempään käyttämättömänä, irrota se pistorasiasta.
Älä avaa laitteen koteloa
Tämän laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollet­tavia osia. Kotelon avaaminen aiheuttaa sähkö­iskun vaaran ja muutokset tuotteeseen aiheutta­vat takuun raukeamisen.Jos laitteen sisään jou­tuu vahingossa vettä tai metalliesine, esimerkiksi paperiliitin tai niitti, irrota laite heti pistorasiasta ja ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Sijoituspaikka
Sijoita laite tukevalle ja tasaiselle alustalle. Näin varmistat laitteen toiminnan ja vältät mahdolliset vaaratilanteet. Kun sijoitat lait­teen hyllylle varmista, että hylly ja sen kiin­nikkeet kantavat laitteen painon.
Varmista, että laitteen ylä- ja alapuolella on riittävästi tuuletustilaa. Jos laite sijoitetaan kaappiin tai muuhun suljettuun tilaan varmista, että ilman kierto kaapin sisällä on riittävä. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen asentaa tuuletin.
Älä sijoita laitetta pehmeälle alustalle.
Älä sijoita laitetta kuumiin tai kylmiin tiloihin,
suoraan auringonpaisteeseen tai lämmityslait­teen läheisyyteen.
Älä sijoita laitetta kosteisiin tiloihin.
Älä peitä laitteen yläpinnan tuuletusreikiä tai
aseta esineitä suoraan niiden päälle.
Puhdistus
Jos laite likaantuu, pyyhi se puhtaalla, pehmeällä kuivalla kankaalla. Puhdista laite tarvittaessa pehmeällä, mietoon saippuaveteen kastetulla kankaalla ja sen jälkeen puhtaalla kostealla kankaalla. Kuivaa pinnat lopuksi kuivalla kankaalla. ÄLÄ KOSKAAN käytä bentseeniä,tin­neriä, alkoholia tai muita syttyviä puhdistusainei­ta. Älä myöskään käytä hankaavia puhdistu­saineita, koska ne saattavat vaurioittaa laitteen pintaa. Vältä hyönteismyrkyn käyttöä laitteen läheisyydessä.
Laitteen siirtäminen
Ennen kuin siirrät laitetta, irrota kaikki liitäntä­johdot ja varmista, että olet irrottanut sen pistorasiasta.
Pakkauksen purku
Pakkaus ja sen pehmusteet on suunniteltu eri­tyisesti suojaamaan uutta viritinvahvistintasi iskuilta ja tärinältä kuljetuksen aikana. Säilytä pakkaus ja kuljetustarvikkeet tulevaa kuljetus­tarvetta varten.
Voit litistää pakkauksen säilytystilan säästämiseksi. Leikkaa varovasti saumoja peit­tävä teippi. Taita pakkaus litteäksi. Litistä samal­la tavoin muuta pahviset pakkausmateriaalit. Pakkausmateriaalit, joita ei voi litistää,tulee säilyttää pakkauksen yhteydessä muovipussissa.
Jos et halua säilyttää pakkausmateriaaleja, ota huomioon, että pakkaus ja muut pakkausmate­riaalit ovat kierrätettäviä. Ota ympäristö huomioon ja toimita pakkauksen osat lähimpään kierrätyspisteeseen.
ETULEVYN SÄÄTIMET 5
1
Päävirtakytkin: Tällä painikkeella kytket
AVR-viritinvahvistimen päävirran päälle ja pois (ON ja OFF). Painaessasi kytkimen pohjaan oranssi LED-ilmaisin
3
syttyy, päävirta kytkeytyy ja laite asettuu valmiustilaan. Normaalissa käytössä päävirta PIDETÄÄN kytkettynä. Kun haluat kytkeä laitteen kokonaan pois päältä ja estää samalla kauko-ohjaimen toiminnan, paina päävirtakytkintä siten, että se ponnahtaa ulos. Samalla Kytkimessä oleva OFF-ilmaisin jää näkyviin.
HUOMAA: Päävirtakytkin jätetään normaalissa käytössä ON-asentoon.
2
Järjestelmän virtakytkin: Tämän kytki-
men ensimmäinen painallus asettaa AVR-viritin­vahvistimen toimintatilaan ja toinen painallus takaisin valmiustilaan. Huomaa, että päävirta pitää olla ensin kytkettynä päävirtakytkimellä
1
. Virtailmaisin3palaa sinisenä, kun laite
on toimintatilassa.
3
Virtailmaisin: LED-ilmaisin palaa oranssin-
värisenä laitteen ollessa valmiustilassa. Ilmaisin osoittaa tällöin, että päävirta on kytkettynä, mutta laite ei ole vielä toimintatilassa. Viritinvahvistimen ollessa toimintatilassa ilmaisin palaa sinisenä.
4
Kuulokeliitäntä: liitännän avulla voit kuun-
nella AVR:n ääntä kuulokkeilla. Varmista, että kuulokkeissa on standardien mukainen 6,3 mm stereoplugi. Huomaa, että kaiuttimet mykistyvät automaattisesti kytkiessäsi kuulokkeet viritinvahvistimeen.
5
Valintapainikkeet: näillä painikkeilla voit
valita näyttöruudussa
Ú
näkyvät vaihtoehdot
AVR:n säätötoimenpiteiden aikana.
6
Äänensävypiirin valitsin: kytke laitteen
äänensävyn ja stereobalanssin säätöpiirit käyt­töön painamalla tästä niin, että TONE IN
-teksti syttyy näyttöruutuun
Ú
. Tällöin
basso
^
ja diskantti*-säätimet sekä
balanssisäädin
&
kytkeytyvät toimintaan.
Kun painiketta painetaan niin,että TONE OUT syttyy näyttöruutuun
Ú
, lähtevä signaali on “suora” eli mainituilla säädöillä ei ole vaikutusta ääneen.
Etulevyn säätimet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 ) !
@ # $ % ^ & * ( Ó Ô 
Ò Ú Û Ù ı ˆ ˜ ¯
Päävirtakytkin Järjestelmän virtakytkin Virran merkkivalo Kuulokeliitäntä Valitsinpainikkeet Äänensävypiirin valitsin Surround-toimintatilaryhmän valitsin Virityspainike Aaltoalueen valitsin (AM/FM) Pikavalintojen valitsin Ohjelmalähteen valitsin
RDS-painike Surround-toimintatilan valitsin Surround-tilan ilmaisimet Kauko-ohjaimen ikkuna Bassosäädin Balanssisäädin Diskanttisäädin Voimakkuussäädin Set-painike Ohjelmalähteen ilmaisimet Viivepiirin painike
Digitaalitulon valitsin Näyttöruutu Kanavien valitsinpainike Kaiuttimien valitsinpainike Optinen digitaalitulo 3 Koaksiaalinen digitaalitulo 3 Video 3 -tuloliitännät Kaiuttimien ja kanavien ilmaisimet
DIGITAL LOGIC 7
VID 1
DVD
CD
FMAM
TAPE
VID 2
VID 3
PRO LOGIC
3 STEREO DSP
5 CH. STEREO
SURR. OFF
1
2
4
Ù
78
Ò
)
%
$
Ú¯
&
˜
ˆ
ı
(
Ô
6
#
5
9
Ó
5
@
6 CH
Surr. Select
Coaxial 3
^
3
Û
!
RDS
*
6 ETULEVYN SÄÄTIMET
Etulevyn säätimet
7
Surround-toimintatilaryhmän valitsin:
Tällä painikkeella valitset ryhmän, johon varsinainen surround-tila lukeutuu.Ryhmä vaihtuu joka painalluksella seuraavassa järjestyksessä:
Dolby-tilat DTS-tilat DSP-tilat Stereotilat Logic 7 -tilat.
Kun sopivan ryhmän nimi lukee näytön alari-
villä
Ú
, voit selata eri toimintatilavaihtoehtoja
painelemalla surround-toimintatilan valit-
sinta
#
. Jos esimerkiksi haluat asettaa viritin­vahvistimen johonkin tiettyyn Dolby-tilaan, painele ensin tätä painiketta valitaksesi Dolby­ryhmän ja valitse sitten haluamasi toimintatila
surround-toimintatilan valitsimella
#
.
8
Virityspainike: Viritä radio edellisen ase-
man taajuudelle painamalla näppäimen vasenta reunaa ja seuraavan aseman taajuudelle paina­malla sen oikeata reunaa. Kun viritin löytää ase­man, jonka signaali on riittävän voimakas,näyt­töön ilmestyy MANUAL TUNED- tai AUTO TUNED -teksti (lue radioaseman virittämisestä lisää sivulta 25).
9
Aaltoalueen valitsin (AM/FM): tällä
painikkeella valitaan AVR:n ohjelmalähteeksi sisäänrakennettu viritin. Kun painiketta painetaan kerran,AVR kytkeytyy viimeksi viritetyn aseman toistoon. Kun painat sitä toisen kerran, toistettava aaltoalue (AM/FM) vaihtuu. Kun painiketta pidetään alhaalla,virittimen toistotila vaihtuu tilojen mono/stereo välillä tai automaattisen/käsivirityksen välillä (katso lisätiedot sivulta 25).
)
Pikavalintojen valitsin: rullaa tällä
painikkeella alas tai ylös virittimen pikavalintoihin tallennettujen asemien listaa (katso lisätiedot pikavalintojen ohjelmoinnista sivulta 25).
!
Ohjelmalähteen valitsin: tällä painikkeel-
la voit vaihtaa ohjelmalähdettä valitsemalla sen luettelosta.
@ RDS-valitsin: painele tätä näppäintä halutessasi katsella RDS-järjestelmän välittämiä erilaisia viestejä (katso lisätiedot RDS-jär­jestelmästä sivulta 26).
#
Surround-toimintatilan valitsin: Tällä
näppäimellä valitset viritinvahvistimen toimin­tatilan toimintatilaryhmän tarjoamista vaihtoeh­doista. Vaihtoehtojen määrä riippuu kaiuttimien lukumäärästä, toimintatilaryhmästä ja siitä, onko ohjelmalähde digitaalinen vai analoginen.Valitse siis ensin esimerkiksi Dolby- tai Logic 7 -ryhmä
surround-toimintatilaryhmän valitsimella
7
ja painele sitten tätä näppäintä nähdäksesi kaikki ryhmän tarjoamat vaihtoehdot. Lue lisää toimintatilan valinnasta sivulta 22.
$
Surround-tilan ilmaisimet: Sininen LED-
valodiodi ilmaisee, mikä surround-monikanavati­la on kulloinkin käytössä.
%
Kauko-ohjaimen ikkuna: tämän ikkunan
taakse sijoitettu anturi vastaanottaa kauko­ohjaimen lähettämät infrapunaisen signaalin. Suuntaa säädin kohti ikkunaa.
^
Bassosäädin: voit nostaa tai laskea
stereokanavien bassotaajuuksia tällä säätimellä jopa 10 desibelin verran. Säädä bassoja oman makusi tai kuunteluhuoneesi akustiikan mukaan.
&
Balanssisäädin: aseta tällä säätimellä
vasemman ja oikean kanavan keskinäinen taso oikeaksi.
Huomaa: Surround-kuuntelussa tämän sääti­men on oltava keskiasennossa eli “klo 12”.
*
Diskanttisäädin: voit nostaa tai laskea
stereokanavien diskanttitaajuuksia tällä säätimellä jopa 10 desibelin verran. Säädä diskantit oman makusi tai kuunteluhuoneesi akustiikan mukaan.
(
Voimakkuussäädin: käännä tätä nuppia myötäpäivään, jos haluat nostaa äänen­voimakkuutta ja vastapäivään, jos haluat laskea sitä. Jos laitteen mykistystoiminto on päällä, äänenvoimakkuuden säätimen kääntäminen kytkee mykistyksen automaattisesti pois.
Ó
Set-painike: tehtyäsi säätöjä laitteen käyt-
töönotossa tai eri asetuksissa paina tätä näppäin­tä halutessasi tallentaa näyttöruudussa
Ú
näkyvän säätöasetuksen AVR:n muistiin. Painikkeella valitaan myös haluttu näytön kirkkaustaso (katso lisätiedot sivulta 25).
Ô
Ohjelmalähteen ilmaisimet: Sininen LED-
ilmaisin palaa sen tuloliitännän kohdalla, joka on valittu AVR-viritinvahvistimen ohjelmaläh­teeksi.
Viive: paina tätä painiketta halutessasi
päästä säätämään laitteen sisäistä viivepiiriä (katso lisätiedot sivulta 18).
Ò
Digitaalitulon valitsin: jos kuuntelet digi-
taalista ohjelmalähdettä, valitse tästä optinen
tai koaksiaalinendigitaalitulo.
(katso lisätiedot alkaen sivulta 23).
Ú
Näyttöruutu: tämä suurikokoinen näyttö
tarjoaa viestejä ja ilmaisimia, jotka helpottavat sinua laitteen käytössä.
Û
Kanavien valitsinpainike: paina tästä
painikkeesta halutessasi käynnistää eri äänikanavien lähtötasojen säädön käyttäen ulko­puolista äänilähdettä (katso lisätiedot sivulta 24).
Ù
Kaiuttimien valitsinpainike: paina tästä
painikkeesta halutessasi valita säädettäväksi huoneesi kaiuttimia koskevat asetukset (katso lisätiedot sivulta 15).
ı
Optinen digitaalitulo 3: Kytke tähän
liittimeen audio- tai videolaitteen optinen digi­taalilähtö. Suojaa liitin laitteen vakiovarustukseen kuuluvalla muovitulpalla aina kun se ei ole käytössä. Näin estät liitännän toimintaa heikentävän pölyn kerääntymisen liittimeen.
ˆ
Koaksiaalinen digitaalitulo 3: Tavallisesti
tähän tuloon kytketään kannettava digitaalinen soitin, videopelikonsoli tai muu koaksiaalisella digitaalilähdöllä varustettu laite.
˜
Video 3 -tuloliitännät: Näihin
A/V-liittimiin voit kytkeä tilapäisesti esimerkiksi pelikonsolin tai kannettavan A/V-laitteen kuten videokameran tai soittimen.
¯
Kaiuttimien ja kanavien ilmaisimet:
Nämä monitoimi-ilmaisimet näyttävät, mitä kaiut­timia on valittu tai millaisessa kokoonpanossa laitteen vahvistinkanavia käytetään.Vasen, keski, oikea, oikea surround ja vasen surround ilmais­taan kukin kolmiosaisena laatikkona, subwoofer puolestaan yhtenä. Keskimmäinen osa laatikosta palaa kun valittuna on “Small”, kaksi ulommaista kun valittuna on “Large”. Kun mikään laatikoiden osista ei pala, kyseistä kaiutinyksikköä ei ole valit­tu (katso lisätiedot sivulta 15). Laatikoiden keskiosan kirjain ilmaisee palaessaan, että kyseinen kaiutin on käytössä. Tavallisessa analo­gisessa stereotoistossa vain L ja R palavat. Digitaalisessa toistossa ne ilmaisimet syttyvät, joita vastaavaa signaalia ohjelmalähde lähettää. Kun kirjain vilkkuu, digitaalisessa signaalissa on katkos (katso lisätiedot alkaen sivulta 15).
TAKALEVYN LIITÄNNÄT 7
Takalevyn liitännät
¢
·
°
¤
°
b
c
d
e
¡
d
b
·
ª
a
£
§
¤
           
           
Nauhuritulot Nauhurilähdöt Video 1 -audiotulot AM-antennitulo Video 1 -audiolähdöt DVD-audiotulot FM (ULA) -antennitulo CD-tulot Digitaaliset audiolähdöt Optiset digitaalitulot Subwoofer-lähtö Videomonitorilähdöt
Etu/keski-kaiutinlähdöt Surround-kaiutinlähdöt Kytketty AC-lähtö Kytkeytymätön AC-lähtö AC-verkkojohto DVD-videotulot Video 1 -videolähdöt Video 2 -audiotulot Video 2 -videotulot Koaksiaaliset digitaalitulot Video 1 -videotulot 6-kanavainen tuloliitäntä
Nauhuritulot: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin PLAY/OUT-liittimistä tulevat johdot.
Nauhurilähdöt: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
Video 1 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
AM-antennitulo: kytke näihin liittimiin vakio-
varusteisiin kuuluva AM-antennisulmukka. Jos käytät ulkoista AM-antennia, kytke sen johdot AM-jaGND-liittimiin antennin käyttöohjeen mukaisesti.
Video 1 -audiolähdöt: kytke näihin liit-
timiin videonauhurin tai minkä tahansa tallenti­men RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
DVD-audiotulot: kytke näihin liittimiin
DVD-soittimen tai muun videolaitteen analogi­sista äänilähdöistä tulevat johdot.
FM (ULA) -antennitulo: kytke tähän liit-
timeen joko vakiovarusteisiin kuuluva antennijohto tai erillisantenni, esimerkiksi taloyhtiön keskusan­tenni.
CD-tulot: kytke näihin liittimiin CD-soitti-
men tai CD-vaihtajan analogisista lähdöistä tule­vat johdot.
Digitaaliset audiolähdöt: kytke näihin
liittimiin digitaaliseen CD-R- tai MiniDisc-tallen­timeen lähtevät johdot.
Koaksiaaliset digitaalitulot: kytke näihin
liittimiin DVD-soittimen, digitaalisen satelliit­tivirittimen, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD­soittimen koaksiaalisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital,DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä sig­naali). Älä kytke näihin liittimiin LD-soittimen RF­liitännästä tulevaa johtoa.
Subwoofer-lähtö: kytke tähän liitäntään
aktiivisen subwooferin linjatasoiseen tuloliitän­tään menevä johto. Jos käytät erillistä sub­wooferin päätevahvistinta, kytke tähän liitäntään sen tuloliitäntään menevä johto.
8 TAKALEVYN LIITÄNNÄT
Takalevyn liitännät
Videomonitorilähdöt: Kytke näihin
liittimiin television tai videomonitorin komposiitti­tuloon ja/tai S-Video-tuloon menevä johto katsellaksesi ruudusta viritinvahvistimella valitun videolähteen lähettämää ohjelmaa.
Etu/keski-kaiutinlähdöt: kytke näihin
liittimiin etu/keski-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)-johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vastaavasti mustat (–) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 14).
Surround-kaiutinlähdöt: kytke näihin liit-
timiin surround-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)-johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vastaavasti mustat (–) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 14).
Kytketty AC-lähtö: voit kytkeä tähän pis-
tokkeeseen minkä tahansa audio- tai videolait­teen, jonka haluat kytkeytyvän päälle tai pois viritinvahvistimen järjestelmän virta-
kytkimestä
2
.
Kytkemätön AC-lähtö: voit kytkeä tähän
pistokkeeseen minkä tahansa audio- tai video­laitteen, jonka virta pysyy päällä niin kauan, kun AVR päävirtakytkin
1
on päällä.
Huomaa: Kytkemättömään AC-lähtöön
liitettyjen laitteiden yhteenlaskettu tehonotto saa olla enintään 100 wattia ja kytkettyyn AC-
lähtöön
vastaavasti enintään 50 wattia.
AC-virtajohto: kytke laite verkkovirtaan
tällä johdolla.
DVD-videotulot: kytke näihin liittimiin DVD-soittimesta tai muusta videolaitteesta tule­va komposiitti- tai S-Video-johto.
Video 1 -videolähdöt: kytke näihin liitti­miin kuvanauhurin RECORD/INPUT-liittimiin menevä komposiitti- tai S-Video-johto.
Video 2 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
Video 2 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
Optiset digitaalitulot: kytke näihin liitti-
miin DVD-soittimen, digitaalisen satelliittiviritti­men, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD-soitti­men optisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital, DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä signaali).
Video 1 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
Huomaa: Käytä videokytkennöissä JOKO video­TAI S-Video-liitäntää, älä molempia samanaikaisesti. Muutoin videossa voi esiintyä häiriöitä.
6-kanavainen tuloliitäntä: Tähän
monikanavaliitäntään voit kytkeä esimerkiksi DVD- tai SACD-soittimen, jossa on erilliset, kanavakohtaiset analogilähdöt.
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 9
Kauko-ohjaimen toiminnot
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q              
Power On -painike (virta päälle) IR-lähettimen ikkuna Ohjelmointi Power Off -painike (virta pois) Tulovalitsimet AVR-valitsin AM/FM-valitsin Testiäänipainike Uniajastin Surround-tilan valitsin Night-yökuunteluvalitsin Äänikanavan valitsin
⁄/¤
-painikkeet
-painike Set-painike Digitaalitulojen ohjaus Numeropainikkeet Viritystavan valitsin Suoravirityksen valitsin Viritys ylös/alas Makropainikkeet Erillislaitteiden ohjauspainikkeet CD/DVD-soittimen hakupainikkeet RDS-valitsin Pikavalintojen selaus Poistopainike Muistipainike Viive/kanava-valitsin
-painike Kaiutinvalitsin Spare-painike,ei käyttöä tässä laitteessa Äänenvoimakkuus ylös/alas TV/video-valitsin Mykistyspainike Himmennyspainike Dolby-toimintatilan valitsin DTS Digital -toimintatilan valitsin Logic 7 -toimintatilan valitsin Stereotoimintatilan valitsin DTS Neo:6 -toimintatilan valitsin 6-kanvaisen tulon valitsin
Huomaa: Tässä kuvatut toimintojen nimet vastaavat kunkin painikkeen ohjaamia toimintoja AVR-viritinvahvistimen yhteydessä. Useimmilla painikkeilla on lisätoimintoja muita laitteita ohjattaessa. Luettelon näistä toiminnoista löydät sivuilta 30 ja 31.
e
7
l
o
q
j
n
p
s
a
f
u
g
8
k
m
r
v
t
w
c
b
d
` z
y
x
  
10 KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT
Kauko-ohjaimen toiminnot
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: AVR:n kauko-ohjain
voidaan ohjelmoida ohjaamaan jopa seitsemää muuta laitetta. Ennen ohjaimen käyttöä muista painaa sen laitteen tulovalitsinta
4
jota haluat käyttää. AVR:n kauko-ohjain on ohjel­moitu tehtaalla ohjaamaan AVR:n lisäksi useimpia Harman Kardonin valmistamia CD- ja DVD-soittimia ja kasettinauhureita. Ohjain hallitsee myös suuren määrän muunmerkkisiä laitteita, koska siihen on esiohjelmoitu ohjauskoodeja, ja kaiken lisäksi ohjaimelle voidaan jopa opettaa muiden ohjainten käskyjä. Ennen kuin alat käyttää muita laitteita, tutki ohjaimen mahdollisuudet sivuilta 27.
On hyvä muistaa, että monien ohjaimen painikkeiden toiminta riippuu tulovalinnasta. Tällä sivulla kerrotut toiminnot ovat ohjaimen näppäinten alkuperäistoimintoja (katso lisätiedot vaihtoehdoista sivuilta 30 ja 31).
0
Power On -painike: kytke tästä virta
kuunnellaksesi sitä laitetta, joka on viimeksi val­ottu painamalla tulovalitsinta
4
(paitsi
nauhuri).
1
IR-lähettimen ikkuna: osoita tämä ikkuna
kohti AVR -viritinvahvistinta varmistaaksesi, että ohjaimen painalluksia vastaavat infrapunasignaalit menevät perille.
2
Ohjelmointi: tämä 3-värinen ilmaisin
ohjaa sinut ohjaimen ohjelmointi- ja opetus­toiminnoissa. Katso lisätiedot ohjelmoinnista sivulta 27.
3
Power Off -painike: sammuta AVR tai
muu kauko-ohjaukseen valittu laite painamalla tätä painiketta.
4
Tulovalitsimet: näiden painikkeiden käyt-
tö aktivoi kolme toimintoa samanaikaisesti. Ensiksi, jos AVR on pois päältä, se kytkeytyy päälle.Toiseksi AVR valitsee sen ohjelmalähteen jota vastaavaa tuloliitännän painiketta paine­taan. Kolmanneksi se vaihtaa kauko-ohjaimella ohjattavaa laitetta. Kun olet painanut tällaista painiketta muista painaa AVR-valitsinta
5
jotta voisit ohjata AVR-viritinvahvistinta.
5
AVR-valitsin: tämän näppäimen painallus
kytkee ohjaimen takaisin AVR:n ohjaukseen. Jos AVR on valmiustilassa,se kytkeytyy päälle painet­taessa tätä näppäintä.
6
AM/FM-valitsin: paina tätä näppäintä
halutessasi kuunnella AVR:n sisäänrakennetua viritintä. Jos viritin on jo käytössä, painikkeella valitaan AM- tai FM-aaltoalue.
7
Testiäänipainike: aloita AVR:n
lähtökanavien tasojen säätö painamalla tästä näppäimestä (katso lisätiedot sivulta 19).
8
Uniajastin: kytke AVR tästä painikkeesta
uniajastukseen eli sammumaan automaattisesti määrätyn ajan kuluttua. Jokainen näppäimen painallus vaihtaa aikaa seuraavassa järjestyk­sessä:
Kytke uniajastin pois painamalla samaa painiket­ta vähintään 2 sekuntia. Huomaa, että samaa painiketta käytetään myös kanavan vaihtamiseen, kun ohjauksen kohteeksi on valittu TV, VCR tai SAT.
9
Surround-tilan valitsin: paina tätä
painiketta halutessasi vaihtaa surround-tilaa. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla
⁄/¤
-painikkeita C(katso lisätiedot sivulta 22). Huomaa, että samaa painiketta käytetään myös kanavan vaihtamiseen, kun ohjauksen kohteeksi on valittu TV, VCR tai SAT tulovalitsimista
4
.
A
Night-yökuunteluvalitsin: kytke tästä
painikkeesta yökuuntelu päälle.Toiminto on käytössä vain Dolby Digital -äänisignaalilla ja sen tarkoitus on säilyttää keskikanavan (eli vuoropuhelua toistavan kanavan) selkeys pianillä äänitasoilla (katso lisätiedot sivulta 24).
B
Äänikanavan valitsin: tästä painikkeesta
aloitetaan AVR:n äänikanavien säätäminen käytet­täessä ulkoista äänilähdettä. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla
⁄/¤
-painikkeita
C
valitaksesi säädettävän äänikanavan ja paina seu­raavaksi Set-painiketta
E
. Säädä sitten valitun
kanavan äänitaso painamalla
⁄/¤
(katso
lisätiedot sivulta 24).
C
⁄/¤
-painikkeet: nämä painikkeet ovat
monikäyttöisiä.Voit lisätä ja vähentää niillä ääni­tasoja hienosäätäessäsi kaiutinkanavia, valita kaiutinyhdistelmän ja valita digitaalitulot. Painikkeilla valitaan myös aikaviiveet sen jälkeen, kun olet painanut kauko-ohjaimen
viivepainiketta
.
Kun AVR:n kauko-ohjain ohjelmoidaan toisen lait­teen ohjauskoodeille,näillä painikkeilla käynnis­tetään automaattinen haku (“Auto Search”(katso lisätiedot sivulta 27).
D‹-painike: tällä painikkeella ei ole toim­intoa AVR:ssa. Voit kuitenkin käyttää sitä valikois­sa liikkumiseen järjestelmään kytketyssä DVD­soittimessa tai televisiossa.
E
Set-painike: tällä painikkeella asetukset
tallennetaan AVR:n muistiin. Painiketta käytetään myös viiveajan, kaiutinkokoonpanon ja äänikanavien tasojen säätämisessä.
F
Digitaalitulojen ohjaus: tällä painikkeel-
la ohjaat digitaaliset ohjelmalähteet haluttuihin tuloihin
ıˆ
(katso lisätiedot sivulta 23).
G
Numeropainikkeet: näillä painikkeilla
voit naputella virittimeen halutun taajuuden. Niillä valitaan myös kanava käytettäessä ohjaimella muita ohjelmalähteitä, esimerkiksi televisiota, sekä valitaan kappaleet CD-, DVD- ja LD-soitossa.
H
Viritystavan valitsin: Virittimen ollessa
ohjelmalähteenä valitset tällä painikkeella ase­manhakutavaksi automaattisen tai käsivirityk­sen. Kun näytössä
Ú
lukee MANUAL, viri-
tystaajuus nousee tai laskee askeleittain painel­lessasi virityspainikkeita
J8. Kun kuun-
telet FM-asemia ja näytössä
Ú
lukee AUTO, tämä painike muuttaa vastaanoton monofoniseksi, jolloin kuulet heikoimpienkin asemien ohjelman (lue lisää sivulta 25).
I
Suoravirityksen valitsin: paina ensin
tätä painiketta halutessasi syöttää virittimeen haluamasi radioaseman taajuuden. Painalluksen jälkeen näppäile taajuus numeropainikkeilla
G
(katso lisätiedot sivulta 25).
J
Viritys ylös/alas: Kun viritin on valittu
ohjelmalähteeksi, haet näillä painikkeilla kuun­neltavaksi seuraavia tai edellisiä radioasemia samalta aaltoalueelta. Jos haluat radion hakevan aseman automaattisesti, paina ensin viritystavan
valitsinta
H
tai pidä etulevyssä olevaa aal-
toalueen valitsinta
9
painettuna, jotta näyt-
töön
Ú
ilmestyy sana ”AUTO”. Painaessasi sitten virityspainikkeita radio virittyy automaat­tisesti sellaisen aseman taajuudelle, joka on riit­tävän voimakas laadukkaaseen kuunteluun. Kun
näytössä
Ú
lukee ”MANUAL”, viritystaaju- us nousee tai laskee käsisäätöisesti painalluk­sien tahdissa (lue lisää sivulta 25).
K
Makropainikkeet: paina näistä halutes-
sasi tallentaa tai kutsua esiin makron, joka on esiohjelmoitu, kaukosäätimen muistiin tallennet­tu komentojen sarja (katso lisätiedot sivulta 28).
L
Erillislaitteiden ohjaus: näillä painikkeil-
la ei ole mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta ne voidaan ohjelmoida käynnistämään erilaisia CD- ja DVD-soittimien toistotoimintoja, ja vas­taavia toimintoja audio- ja videonauhureissa (katso lisätiedot sivulta 27).
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 11
Kauko-ohjaimen toiminnot
M
DV/DVD-soittimien hakupainikkeet:
näillä painikkeilla ei ole mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta ne voidaan ohjelmoida käyn­nistämään CD- ja DVD-soittimien ja -vaihtajien levyjen tai kappaleiden hakuja.
N
RDS-valitsin: paina tästä halutessasi nähdä
AVR:n virittimen sisältämän RDS-toiminnon välittämiä viestejä (katso lisätiedot sivulta 26).
O
Pikavalintojen selaus: virittimen ollessa
valittuna voit selata näistä painikkeista AVR:n muistiin tallennettuja radioasemien pikavalintoja. Jos CD tai DVD on valittu tulovalitsimista
4
, painikkeilla ohjataan hidastettua toistoa
(DVD) tai ”+10” (CD).
P
Poistopainike: pyyhi tällä painikkeella
vikanäppäilyt syöttäessäsi radiotaajuuksia asemien suoravalinnassa.
Q
Muistipainike: Tätä näppäintä tarvitset
tallentaaksesi radioaseman AVR:n pikavalinta­muistiin. Kun kaksi korostusmerkkiä vilkkuu
näytön
Ú
oikeassa reunassa, sinulla on viisi
sekuntia aikaa syöttää numeronäppäimillä
G
sen pikavalinnan numero, johon haluat ase-
man tallentaa (lue lisää sivulta 25).
Viive/kanava-valitsin: aloita tästä
painikkeesta AVR:n sisäänrakennettujen viivepiirien mahdollistamien viiveaikojen säätäminen. Painalluksen jälkeen viiveaika säädetään painamalla ensin Set-painiketta
E
ja käyttämällä sitten
⁄/¤
-painikkeita C. Lopeta säätö painamalla uudelleen Set-painiket­ta (katso lisätiedot sivulta 18).
›-näppäin: tällä painikkeella ei ole toimintaa AVR:ssa. Voit kuitenkiin hyödyntää sitä valikoissa liikkumisessa, jos käytät DVD-soitinta tai televisiota.
Kaiutinvalitsin: paina tästä halutessasi
aloittaa AVR:n bassonhallintajärjestelmän säätämisen käyttämäsi kaiuttimien mukaan. Kun olet painanut kerran, valitse haluamasi äänikanava
⁄/¤
-painikkeilla C. Paina Set
-painiketta
E
ja valitse sitten haluamasi
kaiutintyyppi (katso lisätiedot sivulta 17).
Spare-painike: Tällä painikkeella ei ole
vaikutusta AVR:n toimintaan, mutta se on käytettävissä kauko-ohjaimen ohjelmointitoi­mintojen yhteydessä (lue lisää sivulta 27).
Äänenvoimakkuus ylös/alas: säädä
äänenvoimakkuus näillä painikkeilla.
TV/video-valitsin: tällä painikkeella ei ole
mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta se on hyödyllinen käytettäessä samalla toiminnolla varustettua videolaitetta, esimerkiksi videonauhuria tai DVD-soitinta. Katso lisätiedot kyseisten laitteiden käyttöohjeista.
Mykistyspainike: mykistä tästä
painikkeesta hetkellisesti AVR tai televisiovas­taanotin sen mukaan, kumpi ohjelmalähde on valittuna ohjattavaksi.
Kun AVR:n kauko-ohjainta ohjelmoidaan toisen laitteen ohjaukseen, toimenpide käynnistetään painamalla tätä painiketta tulovalitsimen
4
kanssa (katso lisätiedot sivulta 27).
Huomaa: aina kun joku ohjaimen painikkeista vaikuttaa valittuun laitteeseen, vastaava tulo-
valitsin
45
välkähtää merkiksi punaisena.
Himmennyspainike: Tällä painikkeella
voit vähentää etulevyssä olevan näytön
Ú
kirkkautta tai sammuttaa sen kokonaan. Ensimmäisen painalluksen jälkeen näyttö aset­tuu tehdasasetuksen mukaisesti täysin kirkkaak­si ja siihen ilmestyy teksti ”DIMMER FULL”. Jos haluat himmentää näyttöä 50 %, paina näppäintä viiden sekunnin kuluessa uudelleen, jolloin näyttöön ilmestyy teksti ”DIMMER HALF”. Kun painat näppäintä vielä kerran viiden sekunnin kuluessa, näyttö sammuu kokonaan. Huomioi, että himmen­nysasetus kumoutuu katkaistessasi laitteesta vir­ran, ja näyttö asettuu aina kirkkaimpaan tilaansa kytkiessäsi virran takaisin päälle. Huomioi lisäksi, että virtailmaisin
3
ja äänenvoimakkuussäätimen sininen ilmaisin palavat aina yhtä kirkkaina himmennysasetuk­sesta riippumatta. Ne osoittavat laitteen olevan toimintatilassa, vaikka näyttö olisi sammutet­tuna.
Dolby-tilan valintapainike: Tällä
painikkeella valitset jonkin Dolby Surround
-toimintatiloista. Toistuvilla painalluksilla voit vaihtaa toimintatilaksi Dolby Pro Logic II-, Dolby 3 Stereo- tai Dolby Digital -vaihtoehdon. Huomaa, että Dolby Digital -tila on käytössä vain digitaaliselle äänilähteelle, ja muut tilat ovat mahdolisia vain silloin, kun valittuna ei ole Dolby Digital -ohjelmalähde. Lue sivulta 21 lisätietoja valittavana olevista Dolby Surround -vaihtoeh­doista.
Digitaalisen DTS-tilan valintapainike:
Jos käytössä on DTS-ohjelmalähde AVR
-viritinvahvistin valitsee automaattisesti oikean toimintatilan eivätkä muut tilat ole käytettävissä. Painikkeen näpäytys tuo näyttöön tiedon AVR­dekooderin valitsemasta tilasta, joka riippuu toistettavasta surround-materiaalista sekä kaiutinasetuksista.
Logic 7 -tilan valintapainike: Tällä
painikkeella valitset jonkin Logic 7
-surroundtiloista. (Lue lisätietoja Logic 7
-vaihtoehdoista sivulta 21.)
Stereotoimintatilan valitsin:Voit valita
tilanteeseen parhaiten sopivan stereotilan. Kun painelet näppäintä siten, että näyttöön
Ú
ilmestyy teksti ”DSP SURR OFF”, AVR kytkee surround-prosessoinnin ja jakosuodinpii­rin pois toiminnasta. Koska digitaalinen proses­sointi ei ole tällöin käytössä, AVR toimii täysin analogisena, kaksikanavaisena stereovahvistime­na (vasen/oikea). Muissa stereotiloissa digitaali­nen prosessointi on aina käytössä. Kun haet painikkeella näyttöön
Ú
tekstin ”SUR-
ROUND OFF”, voit nauttia kaksikanavai-
suudesta hyödyntäen samalla jakosuodinpiirin toimintoja. Kun haet painikkeella näyttöön teks­tin ”5 C H STEREO”, stereosignaali syötetään kaikille viidelle kaiuttimelle sikäli kun ne on asennettu järjestelmään (lue stereotoistos­ta lisää sivulta 18).
DTS Neo:6 -toimintatilan valitsin: Tätä
näppäintä painelemalla voit selata DTS Neo:6 ­toimintatiloja, jotka muodostavat viisikanavaisen surround-äänikentän kaksikanavaisesta ohjelma­materiaalista (PCM-ohjelmalähde tai analoginen tulosignaali). Ensimmäisellä painalluksella laite asettuu viimeksi käytössä olleeseen DTS Neo:6 ­surround-tilaan, ja seuraavilla painalluksilla toimintatila vaihtuu seuraavassa järjestyksessä:
6-kanavaisen tulon valitsin: Tällä
painikkeella valitset ohjelmalähteeksi
6-kanavaiseen tuloon
N
kytketyn audiolaitteen. Voit käyttää 6-kanavaista audiotu­loa ja videotuloa yhtäaikaa, kun valitset ensin video-ohjelmalähteen painamalla jotain
tulovalitsimista
4
ja painat sitten tätä painiketta, jotta kuunneltavaksi tarkoitettu audiosignaali ohjautuu vahvistimeen 6-kanavaisen tulon kautta.
DTS Neo:6 MUSIC
DTS Neo:6 CINEMA
12 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Järjestelmän asennus
Kun olet purkanut laitteen pakkauksestaan ja sijoittanut sen tukevalle alustalle, joka pystyy kannattamaan laitteen painon, sinun on kytket­tävä se järjestelmäsi audio- ja videolaitteisiin.
Audiolaitteiden kytkeminen
Suosittelemme, että käytät signaalin laadun säi­lyttämiseksi korkealaatuista audiokaapelia ohjel­malähteiden ja nauhureiden kytkemiseen.
Laite kannattaa aina irrottaa seinäpistokkeesta, kun kytket ääniohjelmalähteitä tai kaiuttimia. Näin et vahingossa lähetä audiosignaalia tai sig­naalipiikkiä kaiuttimiin, mikä saattaisi vahingoit­taa niitä.
Tärkeä huomautus: Liittimien tunnistamisen varmistamiseksi ja asennuksen helpottamiseksi kaikki liittimet on värikoodattu uuden EIA/CEA­863-normin mukaisesti seuraavalla tavalla:
Kaiuttimien liitännät ja audiosignaalin tulo- ja lähtöliitännät: valkoinen (vasen, vasen etukaiutin) ja punainen (oikea, oikea etukaiutin). Kaiutinliitäntä: vihreä (keskikaiutin),sininen (vasen surround-kaiutin) ja harmaa (oikea surround-kaiutin). Audiosignaalin lähtöliitäntä: purppura (subwoofer). Komposiittivideosignalin tulo- ja lähtöliitäntä: keltainen. Digitaalinen äänisignaalin tulo-ja lähtöliitäntä: oranssi.
1. Kytke CD-soittimen analogiset lähdöt CD-
tuloihin
.
Huomaa: Kun CD-soittimessa on sekä kiinteät että muuttuvat äänilähdöt kannattaa käyttää kiinteää lähtöä, ellei viritinvahvistimeen tuleva signaali ole niin alhainen, että toistossa on kohi­naa tai niin korkea, että signaali säröytyy.
2. Kytke kasettidekin, MD-soittimen, CD-R-soitti­men tai muun audiolaitteen analogiset lähtölii­tännät nauhurituloihin (Tape Input)
.
Kytke analogiset tuloliitännät AVR:n
nauhurilähtöihin (Tape Output)
.
3. Kytke digitaalisten ohjelmalähteiden lähtölii­tännät vastaaviin AVR -vahvistimen takalevyssä oleviin tuloihin. Huomaa, että optisia ja
koaksiaalisia digitaalituloja
ıˆ
voidaan käyttää sekä Dolby Digital ja DTS­ohjelmalähteen että tavallisen CD-, MD- tai LD-soittimen PCM (S/P-DIF)-signaalin kytkemiseen.
4. Kytke takalevyn koaksiaaliset tai optiset
digitaalilähdöt
CD-R-soittimen tai MD-
soittimen digitaalituloihin.
5. Kokoa viritinvahvistimen mukana toimitettu AM-kehäantenni alla olevan kuvan mukaisesti. Kytke se AM- ja GND -liitäntöihin
.
6. Kytke ULA- eli FM-antenni FM (75 Ω)
-liitäntään . FM-antenni voi olla ulkoinen kattoantenni, sisällä pidettävä aktiivi- tai lanka­antenni tai liitäntä kaapeliverkkoon tai yhteisan­tenniin. Jos antenni tai tai sen liitäntä on 300 kaksijohtimista kaapelia, sinun on käytettävä liitännässä 300/75 -adapteria.
7. Kytke etu-, keski- ja surround-kaiuttimet niitä vastaaviin kaiutinliittimiin

.
Käytä vain korkealaatuista kaiutinjohtoa varmis­taaksesi, että äänisignaalit tulevat kaiuttimille asti ilman, että äänen kirkkaus tai selkeys heikkenee.Markkinoilla on useita eri johtomerkkejä ja johdon valintaan vaikuttavat kaiuttimen ja viritinvahvistimen välinen etäisyys, käyttämäsi kaiuttimen tyyppi, henkilökohtaiset mieltymyksesi ja muut tekijät. Jälleenmyyjältäsi saat tietoa oikean johdon valinnasta.
Riippumatta kaapelin valmistajasta suosit­telemme, että käytät kaiutinkaapelina monijoh­timista kuparijohtoa, jonka poikkipinta on yli 2 mm
2
.
Seinien sisällä johdetuissa johdoissa tulee olla asianmukaiset merkinnät. Seinien sisäpuolelle suoritettavaa johdotusta koskevia asioita voit tiedustella asentajalta, joka tuntee asuinalueesi rakentamismääräykset.
Kun kytket johdot kaiuttimiin varmista, että nou­datat oikeaa napaisuutta. Muista kytkeä “negatiivinen” tai “musta” johdin samaan liitäntään sekä viritinvahvistimessa että kaiut­timessa. Vastaavasti kytke “positiivinen” tai “punainen” johdin samaan liitäntään sekä AVR:ssä että kaiuttimessa.
Huomaa: Vaikka suurin osa kaiutinvalmistajista noudattaakin sovittua tapaa käyttää mustia liitäntöjä negatiiviselle ja punaisia liitäntöjä posi­tiiviselle, jotkut valmistajat saattavat poiketa tästä. Varmista oikea vaihe ja paras mahdollinen toisto tarkastamalla kaiuttimen tunnistekilvestä tai käyttöohjeesta oikea napaisuus.Jos et tunne kaiuttimiesi napaisuutta, kysy neuvoa jälleen­myyjältäsi ennen kuin jatkat asennusta, tai ota yhteys kaiuttimien valmistajaan.
Suosittelemme, että käytät samanpituisia johtoja kaiutinparien kytkemiseen. Eli kytke esimerkiksi vasen ja oikea etukaiutin tai vasen ja oikea sur­round-kaiutin samanpituisella johdolla, vaikka kaiuttimet olisivat eri etäisyydellä AVR­viritinvahvistimesta.
8. Vahvistimella varustetun subwooferin linjatu­lot kytketään linjatasoiseen subwoofer-
lähtöön
. Jos järjestelmässäsi on passiivinen subwoofer, liitäntä kytketään ensin tehovahvis­timeen, joka kytketään yhteen tai useampaan subwooferiin. Jos järjestelmässäsi on aktiivinen subwoofer, jossa ei ole linjatasoisia tuloja, nou­data subwooferin käyttöohjeen kytkentä-ohjeita.
Huomaa: Jos sinulla on kahden etusatelliitti­kaiuttimen ja subwooferin sarja, kytke etukaiut­timet kaiutinlähtöihin
, ei subwooferin
lähtöön
.
Videolaitteiden kytkeminen
Videolaitteiden liitännät suoritetaan samalla tavoin kuin audiolaitteiden liitännät. Suosittelemme, että käytät korkealaatuista videokaapelia signaalin laadun säilyttämiseksi. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi S-Video­ohjelmalähde tulee kytkeä ainoastaan AVR -viritinvahvistimen S-Video tulo/lähtöliittimi­in eikä lainkaan komposiittivideoliittimiin.
1. Kytke videonauhurin audio- ja videolähdöt takalevyn Video 1- tai Video 2 -tuloihin

. Videonauhurin tuloliitännät on
yhdistettävä Video 1 lähtöihin

.
2. Kytke satelliittivirittimen, kaapeliboksin tai television analogiset audiolähdöt Video
2-tuloon

.
3. Kytke DVD- tai LD-soittimen analogiset audio­ja videolähdöt DVD-tuloon

.
4. Kytke viritinvahvistimen televisiolähdöt
television tai videoprojektorin video- tai S-Video­tuloihin.
Huomautus videokytkennöistä:
• S-Video- ja komposiittivideosignaalia ei voi
muuntaa muihin formaatteihin.
Asennus ja kytkennät
ASENNUS JA KYTKENNÄT 13
Asennus ja kytkennät
SCART A/V-liitännät
Edellä kuvattuja videolaitekytkentöjä varten videolaitteissasi on oltava RCA- ja/tai S-Video­liitännät kaikille audio- ja videoliitännöille.Taval­liset toistavat videolaitteet (ei S-VHS tai Hi 8) tarvitsevat 3 RCA-liitäntää, nauhoittavat/toistavat videolaitteet tarvitsevat jopa 6 RCA-liitäntää.Tois­tavissa S-Video-laitteissa (S-VHS, Hi 8) on oltava 2 RCA-liitäntää (audio) ja 1 S-Video-liitäntä (video) ja nauhoittavissa/toistavissa laitteissa 4 RCA­liitäntää (audio in/out) ja 2 S-Video-liitäntää (video in/out).
Useissa eurooppalaisvalmisteisissa videolaitteissa ei ole RCA-liitäntöjä kaikille audio- ja videokana­ville. Sen sijaan niissä on ns. Scart- eli Euro-AV­liitäntä (suorakaiteen muotoinen 21-napainen liitintyyppi).
Tässä tapauksessa tarvitset seuraavat Scart-RCA­sovittimet laitteiden kytkemiseen:
• Toistavat laitteet, kuten satelliittivirittimet, videonauhurit, DVD ja LD soittimet jne.vaativat Scart/3 RCA-sovittimen, katso kuva 1 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/2 RCA + 1 S-Video
-sovittimen, katso kuva 4 (S-Video-laitteet).
• Hifivideonauhurit vaativat Scart/6 RCA-sovitti­men, katso kuva 3 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/4 RCA + 2 S-Video -sovittimen, katso kuva 5 (S-Video-laitteet).Tutustu huolellisesti sovittimen käyttöohjeisiin, joiden avulla tunni­stat RCA-liitäntöjen signaalit. Kytke äänitet­tävän signaalin liitännät AVR:n lähtöliitäntöihin ja toistettavan signaalin liitännät AVR:n tuloihin. Kysy tarvittaessa neuvoa jälleenmyyjältäsi.
• Jos järjestelmässäsi on vain tavallisia videolait­teita, television kytkentä vaatii 3 RCA/Scart­sovittimen, katso kuva 3. Jos järjestelmässäsi on myös S-Video-laitteita, tarvitset lisäksi 2 RCA + 1 S-Video / Scart-sovittimen, katso kuva 6, joka kytketään television S-Video Scart­liitäntään.
Huomaa, että vain videoliitännät (keltainen RCA­liitin kuvassa 3 ja S-Video-liitin kuvassa 6) kytketään AVR -viritinvahvistimen monito-
rilähtöön
. Pidä television äänenvoimakkuus
pienimmällä asetuksella.
Tärkeää tietoa sovitinkaapeleista
Jos sovittimen RCA-liittimet on merkitty, kytke sekä äänen että kuvan IN-liittimet AVR-viritinvahvistimen IN-liitäntöihin ja päinvastoin. Jos liittimiä ei ole merkitty, varmista signaalin kulkusuunta yllä olevas­ta kaaviosta tai sovittimen ohjeista. Kysy tarvittaessa ohjeita jälleenmyyjältäsi.
Black
Yellow
Red
Kuva 1:
Scart/RCA-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Black
Red
Blue
Yellow
Green
White
Kuva 2:
Scart/RCA-sovitin
nauhoitusta/toistoa
varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Black
Yellow
Red
Kuva 3:
RCA/Scart-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
RCA Scart
Rot
Schwarz
S-Video In
Kuva 4:
Scart/S-Video-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Schwarz
Rot
Blau
Gelb
S-Video In
S-Video Out
Kuva 5:
Scart/S-Video-sovitin
nauhoitusta/toistoa
varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Rot
Schwarz
S-Video Out
Kuva 6:
Scart/S-Video-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
RCA Scart
Musta
Keltainen
Punainen
Musta
Punainen
Sininen
1
Keltainen
Vihreä
1
Valkoinen
Musta
Keltainen
Punainen
Punainen
Musta
S-Video In
Punainen
Musta
S-Video Out
Musta
Punainen
Sininen
1
Keltainen
S-Video In
S-Video Out
1)
Myös muut värit mahdollisia, mm. ruskea ja harmaa.
Tärkeää S-Video-liitännöistä:
1. Kytke S-Video-laitteista vain S-Video-annot/otot AVR-viritinvahvistimeen. (Älä kytke molempia sig­naalityyppejä.) Poikkeuksena tästä on televisio, katso kohta 2.
2. Useimpien AV-laitteiden lailla AVR ei muuta videosignaalia S-Video-signaaliksi tai toisinpäin. Siksi sinun on kytkettävä molemmat liitännät tel­evision vastaaviin liitäntöihin. Muista valita tele­visiossa oikea tulo.
Tärkeä huomautus SCART-Cinch-sovit­timien käyttäjille:
Kun videolaite kytketään televisioon Scart­johtimella, kaapelissa kulkee ohjelman lisäksi erityisiä ohjaussignaaleja. Tällainen signaali kyt­kee television automaattisesti Scart-kaapelia käyttävälle ohjelmalähteelle heti kun se käynnis­tetään. Lisäksi DVD-soittimien signaali muuttaa automaattisesti television kuvasuhteeksi ohjel­malähteen perusteella 4:3 tai 16:9 (järjestelmä toimii 16:9-televisioiden tai 16:9-toiminnolla varustettujen 4:3-televisioiden kanssa) ja kytkee liitännän RGB-tilaan (riippuen DVD-soittimen asetuksista). Sovittimia käytettäessä nämä erikoissignaalit eivät välity,vaan käyttäjän on tehtävä valinnat käsin.
Right Front Speaker
Left Front
Speaker
No more than
60cm
Center Front Speaker
A) Etukanavien kaiuttimien sijoitus, kun käytössä on televisio tai projektiotelevisio.
B) Vasemman ja oikean etukaiuttimen välisen etäisyyden tulisi olla yhtä suuri kuin katselu­etäisyys. Voit myös kokeilla sijoittamalla vasem­man ja oikean kaiuttimen hiukan keskikaiutti­men etupuolelle.
Keskikaiutin
Enintään
60 cm
Oikea etukaiutinVasen etukaiutin
Televisio tai valkokangas
Keskikaiutin
Vasen etukaiutin Oikea etukaiutin
Enintään 2 metriä,
jos kaiuttimet on
sijoitettu seinälle
Vaihtoehtoinen sijoitus takaseinälle
14 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Asennus ja kytkennät
Virtakytkennät
Laitteessa on kaksi lisäpistorasiaa. Niitä voi käyt­tää muiden laitteiden jännitteensyöttöön, mutta niihin ei tulisi kytkeä suurta virtamäärää käyt­täviä laitteita, kuten tehovahvistimia tai televi­siota. Kokonaistehonotto kytkeytymättömästä
AC-virtalähdöstä
saa olla enimmillään 100
wattia ja kytketystä AC-lähdöstä
enintään
50 wattia.
Kytkettyyn pistorasiaan
on kytketty jän­nite vain silloin, kun AVR on kytketty päälle. Tämä pistorasia on tarkoitettu laitteille, joissa ei ole erillistä virtakatkaisijaa tai mekaanista virtakatkaisijaa, jonka voi jättää “ON”asentoon.
Huomaa: Monet audio- ja videolaitteet saatta­vat kytkeytyä vain valmiustilaan, kun ne on kytketty tähän pistorasiaan. Ne on silloin kytket­tävä erikseen päälle kauko-ohjaimella.
Kytkemättömään pistorasiaan
on kytket-
ty virta aina, kun AVR on kytketty pistorasiaan ja
päävirtakatkaisin
1
on kytketty
päälle.
Kun olet tehnyt kaikki muut kytkennät,työnnä lopuksi virtajohdon pistotulppa seinässä olevaan 220/240 V pistorasiaan. Nyt AVR 130 -viritin­vahvistin on lähestulkoon valmiina toimintaan!
Kaiuttimien valinta
Riippumatta siitä, minkä merkkisiä kaiuttimia käytät, sinun tulisi käyttää samansointisia kaiut­timia vasempana ja oikeana etukaiuttimena sekä keskikaiuttimena. Näin muodostat saumattoman etuäänikentän ja vältät häiriöt, joita voi ilmetä, kun ääni siirtyy yhteensopimattomista kaiut­timista toiseen.
Kaiuttimien sijoitus
Kaiuttimien sijoituksella on monikanavaisessa kotiteatterijärjestelmässä huomattava vaikutus äänentoiston laatuun.
Riippuen käyttämäsi keskikaiuttimen tyypistä ja televisiostasi, sijoita keskikaiutin suoraan televi­siosi ylä- tai alapuolelle tai keskelle ääntä läpäi­sevän valkokankaan taakse.
Kun olet asentanut keskikaiuttimen,sijoita vasen ja oikea etukaiutin niin, että ne ovat yhtä kaukana toisistaan kuin keskikaiutin on kuun­telupaikasta. Ihanneasennuksessa etukanavien kaiuttimien diskanttikaiuttimet eivät ole yli 60 cm korkeammalla tai matalammalla kuin keskikaiuttimen diskanttikaiutin.
Jos etukaiuttimet eivät ole magneettisuojattuja, ne tulisi sijoittaa vähintään 50 cm etäisyydelle televisiosta häiriöiden välttämiseksi. Huomaa, että useimmat kaiuttimet eivät ole magneet­tisuojattuja. Jopa täydellisissä surround-kaiutin­sarjoissa saattaa vain keskikaiutin olla magneet­tisuojattu.
Riippuen huoneen akustiikasta ja kaiuttimien tyypistä toisto voi parantua, kun siirrät vasenta ja oikeaa etukaiutinta hiukan keskikaiuttimien etupuolelle. Jos mahdollista,sijoita kaikki etu­kaiuttimet niin, että ne on suunnattu korvan tasolle, kun istut kuuntelupaikassa.
Seuraamalla näitä suuntaviivoja huomaat, että joudut kokeilemaan useita laitteiden sijoittelu­mahdollisuuksia ennen kuin löydät etukaiutti­mien ihanteellisen paikan. Älä epäröi siirrellä kaiuttimia, kunnes järjestelmän toisto kuulostaa oikealta. Hae kaiuttimille paras paikka niin, että äänen siirtymä huoneen etupuolella on sauma­ton.
Surround-kaiuttimet tulisi sijoittaa huoneen sivu­seinille tai hiukan kuuntelupaikan taka­puolelle niin, että kaiuttimen keskus on suunnat­tu kuuntelupaikkaa kohti.
Jos kaiuttimia ei käytännön syistä voi sijoittaa sivuseinille, ne tulisi sijoittaa takaseinälle, kuuntelupaikan taakse. Kaiuttimet tulisi sijoittaa enintään 2 metrin etäisyydelle kuuntelupaikan taakse.
Subwooferin tuottaman äänen tulosuuntaa on vaikea havaita,joten sen voi sijoittaa melko huoletta lähes mihin tahansa. Sijoitukseen vaikuttaa eniten huoneen koko ja muoto sekä subwooferin tyyppi. Paras sijoituspaikka löytyy kokeilemalla. Sijoita subwoofer aluksi huoneen etuosaan, noin 15 cm päähän seinästä tai huoneen nurkasta. Siirtele laitetta, kunnes bassoäänet kuuluvat miellyttävästi.Voit hakea subwooferin ihanteellisen sijoituspaikan myös seuraavalla tavalla:Aseta subwoofer ensin kuuntelupaikkaasi ja liiku huoneessa kuunnellen subwooferin toistoa. Kun löydät paikan,jossa bassot toistuvat hyvin, siirrä subwoofer siihen. Muista myös noudattaa subwooferin valmistajan ohjeita.
TV or Projection Screen
Center Front
Left Front
Speaker
No more than 2m
speakers are used
when rear-mounted
Speaker
Optional Rear-Wall Mounting
Right Front
Speaker
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 15
Järjestelmän säätäminen
Kun kaiuttimet on sijoitettu kuunteluhuonee­seen ja kytketty viritinvahvistimeen, on jäljellä vielä järjestelmän hienoviritys ja tehtyjen asetusten tallennus laitteen muisteihin. AVR sisältää kaksi erilaista muistijärjestelmää näille asetuksille.Toiset asetukset kytkeytyvät valitun tuloliitännän ohjauksella (esimerkiksi surround­tilat), toiset toimivat tuloliitännöistä riippumatta (esimerkiksi eri kaiutinten äänitasot ja surround
-tilojen viivepiirit).
Ensimmäinen käynnistys
Ennen kuin jatkat viritinvahvistimesi käyttöönot­toa, käy läpi äänentoistojärjestelmäsi muut kytkennät ja tarkista, että ne on tehty oikein.
1. Kytke virtajohdon
kosketin
pistorasiaan.
2 Paina etulevyn päävirtakatkaisija
1
sisään. Huomaa, että etulevyn katkaisijan ympärillä oleva virran merkkivalo
3
palaa oranssinpunaisena ilmaisten, että laite on valmiustilassa.
3. Irrota etulevyn suojamuovi, sillä paikalleen jätettynä se saattaa haitata kauko-ohjaimen toimintaa.
4. Asenna laitteen mukana toimitetut (3) kolme AAA-paristoa kauko-ohjaimeen kuvan mukaises­ti. Noudata paristolokeron pohjassa näkyviä napaisuusmerkintöjä (+) ja (–).
5. Kytke AVR päälle painaen joko järjestelmän
virtakytkintä
2
tai tulovalintaa!laitteen
etulevyssä, tai AVR-valitsinta
5
tai jotakin
tulovalitsinta
46
kauko-ohjaimessa.
Virtailmaisimen
3
sininen väri
vaihtuu vihreäksi ilmaisemaan laitteen pääl­läoloa, ja näyttöruutuun
Ú
syttyy valo.
Ohjelmalähdekohtaiset asetukset
AVR-viritinvahvistimessa on edistyksellinen muis­tijärjestelmä, joka mahdollistaa ohjelmalähde­kohtaiset kaiutin-, digitaalitulo-, surround-tila-, viiveaika- ja lähtötasoasetukset. Sen ansiosta voit hienosäätää järjestelmän jokaisen ohjel­malähteen osalta erikseen ja tallentaa yksilölliset asetukset viritinvahvistimen muistiin.Voit esimerkiksi esivalita jokaiselle ohjelmalähteelle eri surround-toimintatilan tai muokata ohjel­malähdekohtaisen kaiutinasetelman sitä vas­taavine jakosuodinasetuksineen.Asetukset aktivoituvat automaattisesti ohjelmalähteen valinnan myötä.
Tehdasasetusten mukaan kaikki ohjelmalähteet on määritetty analogisiksi (paitsi DVD-soitin, joka oletetaan kytkettäväksi koaksiaaliseen
digitaalituloon 1
, surround-tilaksi on valittu Logic 7 Music, kaikki kaiuttimet on määritetty pieniksi (”small”) ja järjestelmään on kytketty subwoofer. Ennen järjestelmän käyttöönottoa sinun kannattaa muuttaa asetukset vastaamaan ohjelmalähteiden digitaalisuutta tai analogisuutta, kaiuttimien tyyppiä ja kullekin ohjelmalähteelle sopivinta surround-toimintatilaa.
Ohjelmalähteen asetukset
Aloita asetusten muokkaaminen valitsemalla ensin ohjelmalähde.Tämä tapahtuu painelemal­la etulevyn ohjelmalähdevalitsinta
!
,
kunnes näyttöön
Ú
ilmestyy halutun ohjel-
malähteen nimi. Samalla etulevyssä olevan
ohjelmalähdeilmaisimen
Ô
sininen valo syt­tyy.Voit valita ohjelmalähteen myös painamalla kauko-ohjaimen näppäimiä
46
.
Seuraava askel on ryhmittää joku digitaalitulosta valittuun tuloliitäntään (jos tarpeen, muutoin analoginen tuloliitäntä pysyy voimassa). Paina
digitaalitulon valitsinta
ÒFetulevyssä
tai kauko-ohjaimessa.Tee tulovalinta seuraavien 5 sekunnin aikana etulevyn valitsinpainikkeil-
la
5
tai kauko-ohjaimen ⁄/¤ -painikkeilla
C
kunnes haluamasi digitaalinen tai analogi-
nen tuloliitäntä näkyy näyttöruudussa
Ú
.
Paina sitten Set-painiketta
E
uuden valin-
nan vahvistamiseksi.
Kun olet tehnyt asetuksen yhdelle tuloliitännälle, toista menettely tarvittaessa muille tuloille.Voit muuttaa tekemääsi ryhmitystä koska haluat, ja valittu asetus tallentuu AVR :n muistiin pysyen siellä niin kauan kuin muutat sitä.
Kaiutinasetukset
Näissä asetuksissa AVR :lle annetaan tietoa käytettävistä kaiuttimista. Asetukset ovat tärkeitä ennen muutas sen vuoksi, koska niissä määritellään, mihin kaiuttimiin johdetaan matalien taajuuksien toisto ja määritellään myös se, onko keskikaiutin käytössä, tuloliitän­nän mukaan. Käytä LARGE-asetusta, kun kaiutin on perinteinen täyden alueen kaiutin, joka kykenee toistamaan alle 100 Hz:n taajuuk­sia. Käytä SMALL-asetusta, kun kaiuttimet ovat pienemmät taajuusalueeltaan rajoitetut satelliittikaiuttimet, jotka eivät kykene toistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia.
16 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Kun kytket AVR :n päälle, säädä kaiuttimet nou­dattaen seuraavia työvaiheita:
1. Paina etulevyn tai kauko-ohjaimen kaiutinva­litsinta
Ù. NäyttöönÚilmestyy teksti
SPEAKER SIZE.
2. Paina Set-painiketta
EÓ.
3. Kun näyttöön
Ú
ilmestyy teksti FRONT
SPEAKER, paina uudelleen Set-painiketta
EÓ.
4. Määritä vasemman ja oikean etukaiuttimen tyyppi painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-
näppäimiä
C
tai etulevyn valitsimia5.
Vaihtoehdot ovat FRONTLARGE (koko äänialueen toistava kaiutin) tai FRONT SMALL (rajoitetun kaistan toistava kaiutin), kuten luvun alussa on selitetty.
Kun asetuksena on SMALL, matalien taa- juuksien signaali ohjataan vain subwooferin lähtöön. Jos valittuna on tämä vaihtoehto eikä järjestelmään ole kytketty subwooferia, etukanavien signaalien yhteydessä ei kuulu matalia taajuuksia. Tämä asetus ei ole voimassa stereotilassa, sillä ääni toistuu mahdollisimman puhtaana, kun signaali ei kulje turhaan DSP-piirin jakosuotimien kautta.
Kun valittuna on LARGE, vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen ohjataan täyden alueen signaali. Riippuen subwooferin asetuksista (katso alla) mainittujen etukanavien bassotaajuudet ohjataan erilliseen subwooferiin.
Tärkeää: Jos käytössä on kahden etusatelliit­tikaiuttimen ja passiivisen subwooferin kaiutin­sarja, se on kytkettävä etukaiutinliitäntöihin
ja etukaiuttimien asetuksena täytyy olla LARGE.
5. Kun olet suorittanut etukanavien säätämisen, vahvista valinnat painamalla tallennus-
painiketta
EÓ. Paina sitten kauko-
ohjaimen
/¤ -painikkeita
C
tai etulevyn
valintapainikkeita
5
, kunnes näytössä
näkyy
CENTER SPEAKER (keskikaiutin).
6. Paina uudestaan tallennuspainiketta
E
Ó
. Paina sitten kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeitaCtai etulevyn valinta­painikkeita
5
, kunnes näytössä näkyy
järjestelmäsi keskikaiutinta vastaava asetus.
Kun valittuna on SMALL, keskikanavan matalien taajuuksien signaali ohjataan etukaiut­timiin (jos etukaiuttimien asetus on LARGE ja subwoofer-lähdön asetus on OFF). Jos sub­woofer-lähdön asetus on ON, signaali ohjataan vain subwoofer-lähtöön.
Kun valittuna on LARGE, keskikanavan lähtöön ohjataan täyden alueen signaali ja sub­woofer-lähtöön (paitsi Pro Logic II Music -tilas­sa). EI ohjata keskikanavan signaalia analogisis­sa ja digitaalisissa surround-tiloissa.
Jos NONE on valittu, keskikanavaan ei ohjata lainkaan signaalia. Vahvistin asettuu keskikaiut­timen osalta niin sanottuun phantom-tilaan, jol­loin keskikanavan sisältö ohjataan vasempaan ja oikeaan etukanavaan ja bassoäänet ohjataan lisäksi subwoofer-kanavaa sikäli kun valikon SUBWOOFER-riville on valittu asetuksen arvoksi SUB L/R + LFE (ohjeet jäljempänä). Tämä toi­mintatila on tarpeen ellei laitteistossa ole keskikaiutinta. Huomaa,että Logic 7 surround
-tilassa keskikaiutin on välttämätön, mutta Logic 7M toimii mainiosti ilman keskikaiutintakin.
7. Kun olet suorittanut keskikanavan säätämisen, vahvista valinnat painamalla tal-
lennuspainiketta
EÓ. Paina sitten kauko-
ohjaimen
⁄/¤
-painikkeitaCtai etulevyn
valintapainikkeita
5
, kunnes näytössä näkyy SURR SPEAKER (surround­kaiuttimet).
8. Paina uudestaan tallennuspainiketta
E
Ó
. Paina sitten kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeitaCtai etulevyn valinta­painikkeita
5
, kunnes näytössä näkyy parhaiten järjestelmäsi surround-kaiuttimia vastaava asetus.
Kun valittuna on SMALL, kaikissa digitaalisis- sa surround-tiloissa matalat surround-kanavien äänet ohjataan etukaiuttimille, mikäli subwoofer ei ole käytössä. Jos subwoofer on käytössä, bas­soäänet ohjataan sille.Analogisissa surround­tiloissa takakanavien bassoäänet ohjataan toi­mintatilan, subwooferin ja etukaiuttimien ase­tusten perusteella oikeaan osoitteeseen.
Kun valittuna on LARGE, surround-kanavien lähtöön ohjataan täysi taajuuskaista (kaikki analogiset ja digitaaliset surround-tilat) ja Hall ja Theater-tiloja lukuunottamatta subwooferin lähtöön EI ohjata surround-kanavien bassosig­naalia.
Kun valittuna on NONE, surround-kanavien signaali jaetaan vasempaan ja oikeaan etukanavaan. Huomaa, että saat parhaan äänentoiston ilman surround-kaiuttimia, kun käytät Dolby 3 Stereo -tilaa Dolby ProLogic -tilan asemasta.
9. Kun olet suorittanut surround-kanavien säätämisen, paina tallennuspainiketta
E
Ó
. Paina sitten kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeitaCtai etulevyn valinta­painikkeita
5
, kunnes näytössä näkyy
S-W SPEAKER.
10. Paina tallennuspainiketta
EÓ. Paina
sitten kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeita
C
tai etulevyn valintapainikkeita5, kunnes näytössä näkyy parhaiten järjestelmääsi vastaava asetus.
Subwooferia koskevat asetukset määräytyvät osin muiden kaiuttimien ja erityisesti vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksista.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on SMALL, subwooferin asetus on automaattisesti SUB, eli subwoofer on päällä.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on LARGE, valittavissa on kolme vaihto-ehtoa:
• Jos AVR -viritinvahvistimeen ei ole kytketty subwooferia, painele nuolipainikkeita
C
5
niin että SUB NONE-teksti syttyy näyttöön. Tällöin kaikki bassotaajuudet ohjautuvat vasem­paan ja oikeaan etukaiuttimeen.
• Jos AVR -viritinvahvistimeen on kytketty sub­woofer, voit ohjata bassotoiston vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen.Tällöin subwoofer toimii vain silloin, kun digitaalinen tulosignaali sisältää erityisen LFE-bassokanavan.Tämä toi-mintotila antaa sinun hyödyntää sekä vasemman että oikean etukanavan että subwooferin bassotoistoa. Tämän valinnan tekemiseksi paina nuolipainikkeita
C5niin että teksti
SUB
LFE syttyy näyttöön.
• Jos AVR -viritinvahvistimeen on kytketty subwoofer, voit ohjata bassotoiston sekä subwooferiin että vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen tulosignaalista riippumatta, paina nuolipainikkeita
C5niin että teksti
SUB L/R+LFE syttyy näyttöön. Tällöin
"pääkaiuttimille", eli vasempaan ja oikeaan etukanavaan, ohjataan täyden kaistan signaali, ja subwooferille ohjataan etukaiuttimien bassoäänet 80 Hz jakotaajuudesta alaspäin.
11. Kun kaikki valittua tuloliitäntää koskevat kaiutinvalinnat on tehty, paina Set-painiketta
EÓkahdesti tai odota 3 sekunnin ajan
kunnes näyttö palaa normaalitilaan.
Järjestelmän säätäminen
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 17
Järjestelmän säätäminen
Valittu kaiutin ja sen asetukset osoitetaan myös kaiutin/kanavailmaisimilla
¯
. Jos pelkkä kaiutinpaikan kirjaimen sisältävä neliö on valais­tuna, kaiuttimen asetuksena on SMALL. Jos sekä sisempi että ulommat neliöt on valaistu, kaiutti­men asetuksena on LARGE. Jos kaiuttimen sijoi­tuspaikan kohdalla ei pala mitään ilmaisimia, kyseisen kaiuttimen asetuksena on NO (ei pääl­lä).
Alla olevan kuvan mukaisessa esimerkissä vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksena on LARGE, keskikanavan, vasemman ja oikean surround-kanavan asetuksena on SMALL ja sub­wooferin (LFE) asetuksena on YES.
Triple Crossover -jakosuodinasetukset
AVR 130 -viritinvahvistin on hintaluokassaan ain­utlaatuinen, sillä se on varustettu Triple Crossover
-toiminnolla. Perinteisissä järjestelmissä jakosuodinasetukset koskevat yhteisesti koko järjestelmää, mutta Harman Kardon
-viritinvahvistimen Triple Crossover mahdollistaa eri rajataajuuksien määrittämisen etu- (vasen ja oikea), keski- ja surround-kaiuttimille. Ominaisuudesta on ratkaisevaa etua varsinkin sil­loin, kun halutaan muodostaa yhtenäinen äänikenttä kaiutinjärjestelmällä, joka sisältää erimerkkisiä ja -mallisia kaiuttimia.
Jakosuotimen rajataajuudella tarkoitetaan sitä taajuuslukemaa, jossa koko äänialueen kattava audiosignaali jaetaan kahtia. Rajataajuutta korkeammat äänet syötetään pääkaiuttimille ja matalammat äänet vastaavasti subwooferille. Koska subwoofer on suunniteltu toistamaan nimenomaan bassoääniä, se ei pysty toistamaan diskantteja lainkaan. Toisaalta, koska pääkaiut­timien ei tarvitse toistaa bassoääniä, ne voidaan rakentaa pienemmiksi ja tehokkaammiksi satelliiteiksi. Oikean rajataajuusvalinnan ansiosta kunkin kaiuttimen tarvitsee toimia vain sillä alueella, johon se on tarkoitettukin.Tällöin vääräntyyppiset signaalit eivät kuormita kaiut­timia liikaa eivätkä aiheuta niille rikkoutumis­vaaraa. Jotta voit hyödyntää Triple Crossover
-jakosuodintoiminnon etuja, sinun pitää selvittää kaiuttimiesi käyttöohjekirjasta matalin taajuus, jonka ne pystyvät toistamaan. Tätä taajuusluke­maa käytetään hyväksi tulevissa jakosuodinase­tuksissa.
Huomaa, että tehdasasetuksena kaikkien kaiut­timien rajataajuudeksi on määritetty 100 Hz. Jos
se vastaa matalinta kaiuttimiesi toistamaa ääntä, sinun ei tarvitse muuttaa näitä asetuksia, vaan voit siirtyä suoraan seuraavaan lukuun. Jos toisaalta esimerkiksi etukaiuttimesi alara­jataajuus on 80 Hz, keskikaiuttimen alarajataa­juus 120 Hz ja surround-kaiuttimien alarajataa­juus vielä jokin muu, jakosuotimen tarkka säätö vaikuttaa ratkaisevasti äänentoistoon ja kaiutin­järjestelmän tasapainoiseen toimintaan.
Jos kaiutinjärjestelmäsi edellyttää jakosuodinase­tusten muuttamista, toimi seuraavalla tavalla:
1. Paina kaiutinvalitsinta
Ù.
2. Paina kauko-ohjaimen
/
¤
-näppäimiä
C
tai etulevyn
‹/›
-näppäimiä 5, jotta näyttöön
Ú
ilmestyy teksti SPEAKER X OVER.
Paina sitten Set-näppäintä
EÓsiirtyäksesi
jakosuodinvalikkoon.
3. Kun näytössä
Ú
lukee FRONT 3X -
FREQ, paina Set-näppäintä
EÓpäästäk-
sesi muuttamaan vasemman ja oikean etukaiutti­men asetuksia.
4. Selaa valittavana olevia vaihtoehtoja kauko­ohjaimen
/
¤
-näppäimilläCtai etulevyn
‹/›
-näppäimillä5. Kun näytössäÚon
kaiuttimiasi vastaava rajataajuuslukema, paina
Set-näppäintä
EÓpalataksesi
kaiutinrynmän valintaosioon.
5. Paina taas kauko-ohjaimen
/
¤
-näppäimiä
C
tai etulevyn
‹/›
-näppäimiä5valitaksesi
säädön kohteeksi seuraavan kaiutinryhmän. Kun haluat muuttaa keskikaiuttimen asetusta, valitse CENTER FREQ. Jos taas haluat säätää sur­round-kaiuttimien rajataajuutta, valitse SURR 3X- FREQ. Kun näytössä lukee sopiva ryhmä, paina Set-näppäintä
EÓ, ja valitse
rajataajuusasetus kohdassa neljä neuvotulla tavalla.
6. Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat rajataa­juusasetukset, paina Set-näppäintä
E
Ó
asettaaksesi viritinvahvistimen takaisin normaaliin toimintatilaan.
Yhteiset ja ohjelmalähdekohtaiset asetuk­set bassontoiston hallintaan (Bass Manager)
Voit määrittää kaiuttimien koot ohjelmalähde­kohtaisesti, mikä on ainutlaatuinen ominaisuus AVR 130 -viritinvahvistimen hintaluokassa. Useimmissa tapauksissa sinun ei tarvitse hyödyn­tää tätä mahdollisuutta. Näin on etenkin silloin, jos kaiuttimet ovat satelliittityyppisiä rajoitetun äänialueen kaiuttimia. Jos sensijaan etukaiut­timet pystyvät toistamaan koko äänialueen, saat­taa olla eduksi, jos määrität niiden kokoluokan (”large” tai ”small”) ohjelmalähdekohtaisesti. Voit esimerkiksi määritellä etukaiuttimet suuriksi kuunnellaksesi viritintä ja CD-soitinta stereotilas­sa ja toisaalta pieniksi kuunnellaksesi DVD- ja videoelokuvien ääniä subwooferilla täydennetyllä kaiutinjärjestelmällä.
Jos et halua tehdä ohjelmalähdekohtaisia kaiu­tinasetuksia, siirry suoraan seuraavaan lukuun.
Jos haluat hyödyntää tätä ominaisuutta, toimi seuraavalla tavalla:
1. Määritä kaiuttimien koot sivun 15 ohjeita noudattaen. Ne toimivat nyt aluksi perusase­tuksina kaikille ohjelmalähteille.
2. Valitse tulovalitsimella
4
ohjelmalähde, jolle haluat määrittää perusasetuksista poikkeavat kaiutinasetukset.
3. Paina kaiutinvalitsinta
Ùja hae
kauko-ohjaimen
/
¤
-painikkeillaCtai
etulevyn
‹/›
-painikkeilla5näyttöön
Ú
teksti BASS MANAGER. Paina sitten
Set-näppäintä
EÓ.
4. Paina kauko-ohjaimen
/
¤
-painikkeita
C
tai etulevyn
‹/›
-painikkeita5, jotta
näytössä
Ú
oleva teksti GLOBAL (kaikille yhteinen asetus) muuttuu tekstiksi INDE- PENDENT (ohjelmalähdekohtainen asetus). Tallenna asetus AVR-viritinvahvistimen muistiin painamalla Set-näppäintä
EÓ.
5. Kun nyt näyttöön
Ú
ilmestyy uudelleen teksti BASSMANAGER, olet moukannut AVR-viritinvahvistimen vastaanottamaan ohjel­malähdekohtaiset kaiutinkoko- ja rajataajuusase­tukset. Odota noin viisi sekuntia, jotta viritin­vahvistin asettuu normaaliin toimintatilaan, ja aloita ohjelmalähdekohtaisten asetusten teko vasta sitten. Periaate on, että valitset ensin ohjel­malähteen ja muokkaat sitä vastaavat kaiuti­nasetukset ja Triple Crossover -jakosuodinasetuk­set edellä selitettyjen ohjeiden mukaisesti.
Surround-tilojen asetukset
Kun kaiutinasetukset ovat valmiit,valitse seu­raavaksi surround-toimintatilat ohjelmalähdekoh­taisesti. Sopiva vaihtoehto riippuu henkilökoh­taisista mieltymyksistäsi, joten sinun kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Muista, että voit vaihtaa toimintatilaa myöhemminkin. Sivulla 21 oleva surround-toimintatilataulukko auttaa valin­nassa. Aluksi sinun kannattaa kuitenkin kokeilla tehdasasetuksen mukaista Logic 7 Music -vaih­toehtoa useimmille analogisille ohjelmalähteille ja Dolby Digital -toimintatilaa digitaaliliitäntöihin kytketyille ohjelmalähteille.CD-soittimelle, kaset­tidekille ja virittimelle luontevin vaihtoehto on todennäköisesti stereotila. Se on usein ensisi­jainen vaihtoehto tavalliselle stereofoniselle ohjelmalle, joka ei todennäköisesti sisällä sur­round-koodattua ääntä.
Valitulle tuloliitännälle sopivan surround-tilan määrittelemiseksi paina surround-tilan valitsinta etulevyssä
7
tai kauko-ohjaimessa
9
ja sitten ⁄/¤-painikkeitaCkauko-
ohjaimessa kunnes haluamasi surround-tilan nimi syttyy näyttöruudussa
Ú
.
LR
C
SL SR
LFE
18 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Toimintatilan muutos näkyy myös etulevyn sini­sissä surround-tilan LED-ilmaisimissa
$
.
Huomaa, että Dolby Digital ja DTS ovat valinnaisia vain silloin, kun olet valinnut digitaalisen tulon.
Kun olet valinnut tuloliitännälle surround-tilan, toista menettely muilla käyttämilläsi tuloilla. Voit muuttaa surround-tilaa myöhemminkin, ja kaikki asetukset tallentuvat AVR:n muistiin, kunnes niitä muutetaan.
Surround Off (Stereo) -tilojen asetukset
AVR-viritinvahvistin tarjoaa kaksi vaihtoehtoista stereotilaa kaksikanavaisen ohjelmamateriaalin huippulaatuiseen toistoon: analoginen Stereo­Direct ja digitaalinen Stereo-Digital. Ensinmaini­tussa digitaaliset signaalinkäsittelypiirit ohitetaan kokonaan, joten signaalitie on täysin analoginen. Näin alkuperäinen signaali säilyy koskematto­mana pikkupiirteitään myöten. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa edistyksellisen jakosuodinpiirin avulla signaali voidaan jakaa parhaalla mahdol­lisella tavalla pienille satelliittikaiuttimille ja sub­wooferille.
Stereo-Direct (Bypass) -toimintatila (digi­taalipiirien ohitus)
Aktivoi Stereo-Direct-toimintatila painelemalla Stereotoimintatilan valitsinta
, kunnes
näyttöön
Ú
ilmestyy teksti SURROUND
OFF. Samalla vastaava surround-tilan
ilmaisin
$
syttyy.AVR ohjaa nyt analogisen ohjelmalähteen signaalin suoraan oikealle ja vasemmalle etukaiuttimelle ohittaen kaikki digitaaliset signaalinkäsittelypiirit.
Tässä toimintatilassa vasen ja oikea etukaiutin määrittyy automaattisesti koko äänialueen tois­taviksi kaiuttimiksi (LARGE). Kaiuttimia ei voi määritellä tässä tilassa rajoitetun kaistan kaiut­timiksi (SMALL).
Voit halutessasi muokata subwoofer-asetuksia. Jos poistat subwooferin käytöstä, koko äänialueen kattava signaali ohjautuu vain vasem­malle ja oikealle etukaiuttimelle.Jos subwoofer on käytössä, bassosignaalit syötetään myös sille. Tehdasasetuksen mukaan subwoofer on pois käytöstä tässä toimintatilassa, mutta voit muut­taa asetusta seuraavalla tavalla:
1. Paina kaiutinvalitsinta
Ù.
2. Avaa asetusvalikko painamalla Set­painiketta
EÓ.
3. Valitse haluamasi vaihtoehto painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-näppäimiäCtai
etulevyn valitsimia
5
. Jos valitset SUB
NONE -asetuksen, subwoofer on pois käytöstä. SUB
<L+R> -vaihtoehdolla sensijaan sub-
woofer on käytössä.
4. Kun olet tehnyt tarvittavat asetukset, paina
Set-painiketta
EÓpalataksesi normaaliin
toimintatilaan.
Stereo-Digital-toimintatila
Stereo-Direct (Bypass) -toimintatilassa koko äänialueen signaali syötetään vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle ohittaen kokonaan digi­taalisen signaalinkäsittelypiirin. Tällöin etukaiut­timien pitää ehdottomasti pystyä toistamaan koko äänialue. Jos etukaiuttimesi ovat rajoitetun äänialueen satelliittikaiuttimia, ÄLÄ valitse ohi­tustilaa. Valitse stereokuunteluun sensijaan DSP SURROUND OFF -toimintatila.
Kun haluat hyödyntää bassonhallintajärjestelmää kaksikanavaisen stereo-ohjelman kuuntelussa, painele stereotoimintatilan valitsinta
,
kunnes näytössä
Ú
lukee teksti SUR-
ROUND OFF. Samalla syttyvät surround-
tilan ilmaisimet
$
DSP ja SURR.OFF. Kun
ainoastaan SURR.OFF-ilmaisin
$
palaa,
valittuna on Stereo-Direct-toimintatila.
Tämän toimintatilan ollessa käytössä voit hienosäätää järjestelmän ottamalla huomioon etukaiuttimien ja subwooferin ominaisuudet. Lue kaiutinasetuksien teko-ohjeet sivulta 15 alkaen.
Viiveajan asetukset
Jos valittuna surround-tilana on Dolby tai DTS, sinun on tehtävä viiveajan asetukset. Viiveaikaa ei voi säätää muissa tiloissa.
Tärkeä huomautus: Kun viiveaika on säädetty yhden ohjelmalähteen yhteydessä, samaa asetus­ta käytetään kaikkien muidenkin ohjelmalähtei­den yhteydessä. Surround-tilan viiveajan asetus tehdään vain joko Dolby Digital- tai Dolby Pro Logic II -tilassa. Molempien tilojen asetuksena käytetään automaattisesti samaa asetusta.
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoitus­paikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja.
Tehtaalla asetettu (katso surround-tilojen lista sivulta 21) viive on sopiva useimpiin huoneisiin, mutta joissakin järjestelmissä etu- ja takakaiut­timien välinen poikkeava etäisyys saattaa aiheut­taa tilanteen, jossa etukanavien ääni saapuu kuuntelupaikkaan eri aikaan kuin surround­kaiuttimien ääni.
Tahdista etu-, keski- ja surround-kanavat seuraavalla tavalla:
1. Mittaa kuuntelu/katselupaikan ja etukaiut­timien välinen etäisyys metreinä.
2. Mittaa kuuntelu/katselupaikan ja surround­kaiuttimien välinen etäisyys metreinä.
3. Paina viivepiirin valitsinta
.
4. Painele
/
¤
-näppäimiäC, kunnes näyt-
töön ilmestyy sana UNIT.
5. Paina Set-painiketta
EÓja valitse mit-
tayksiköksi FEET (jalka) tai METER (metri). Hyväksy valinta painamalla Set-näppäintä uudelleen.
6. Hae näyttöön
Ú
teksti FRONT
DELAY, paina Set-painiketta
EÓ.
7. Syötä vasemman/oikean etukaiuttimen etäisyys kuuntelupaikasta painelemalla kauko­ohjaimen
/
¤
-näppäimiäCtai etulevyn
valitsimia
5
ja paina lopuksi Set-painiketta
EÓ.
8. Hae näyttöön
Ú
teksti CENTER
DELAY painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-
näppäimiä
C
tai etulevyn valitsimia5.
Paina sitten Set-painiketta
EÓ.
9. Syötä keskikaiuttimen etäisyys kuuntelupaikas­ta painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-näp-
päimiä
C
tai etulevyn valitsimia5ja paina
lopuksi Set-painiketta
EÓ.
10. Hae näytön alariville
Ú
teksti SURR
DELAY painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-
näppäimiä
C
tai etulevyn valitsimia5.
Paina sitten Set-painiketta
EÓ.
11. Syötä surround-kaiuttimien etäisyys kuun­telupaikasta painelemalla kauko-ohjaimen
/
¤
-
näppäimiä
C
tai etulevyn valitsimia5ja
paina lopuksi Set-painiketta
EÓ.
12. Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat asetukset, laite palaa takaisin normaaliin toimintatilaan viiden sekunnin kuluttua.
Night-yökuuntelutilan asetukset
Yökuuntelu on yksi Dolby Digital -tilan erikois­ominaisuuksista, jolla voit rajoittaa elokuvan ääniraidan äänenvoimakkuutta huonontamatta sen dynaamista aluetta tai selkeyttä. Sen avulla voit nauttia digitaalisesta äänentoistosta ilman, että voimakkaat äänet häiritsevät naapureitasi. Huomaa, että toiminto on mahdollinen vain Dolby DIgital -surround-tilassa.
Halutessasi säätää yökuuntelutilan asetuksia va­litse tulovalitsimilla etulevyssä
!
tai kauko-
ohjaimessa
4
digitaalinen tulo, johon on ryh-
mitetty y Dolby Digital -surround-tila.
Paina sitten kauko-ohjaimen Night-yökuun-
teluvalitsinta
A
.Painalluksen jälkeen näyt-
töruutuun
Ú
ilmestyy dynamiikka-alueeseen
viittaavat kirjaimet
D-RANGE (Dynamic
Range) sekä voimassa oleva asetus (MID, MAX, OFF). Paina
⁄/¤
-painikkeita Cviiden sekun-
nin kuluessa valitaksesi sopivan asetuksen:
OFF: kun tämä vaihtoehto on korostettuna näytössä, yökuuntelutoiminto ei ole käytössä.
MID: kun tämä vaihtoehto on korostettuna näytössä, yökuuntelutoiminto rajoittaa lievästi äänentoistoa.
Järjestelmän säätäminen
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 19
Järjestelmän säätäminen
MAX: kun tämä vaihtoehto on korostettuna näytössä, yökuuntelutoiminto rajoittaa enem­män äänentoistoa.
Suosittelemme, että valitset aluksi MID-asetuk­sen ja valitset myöhemmin tarvittaessa MAX­tilan.
Lähtötasojen säätäminen
Lähtötasojen säätö on erittäin tärkeää oikean surround-toiston varmistamiseksi erityisesti Dolby Digital -viritinvahvistimissa kuten AVR, koska oikein asetetut lähtötasot varmistavat, että kuulet äänikanavat oikeaan aikaan ja oikealla äänenvoimakkuudella.
Huomaa: Monille kuuntelijoille surround­kanavien toiminta on usein epäselvää. Monet olettavat, että äänen pitäisi kuulua koko ajan kaikista kaiuttimista. Suurimman osan ajasta surround-kaiuttimista kuuluu vähän tai ei ollenkaan ääntä. Tämä johtuu siitä, että niitä käytetään vain silloin, kun elokuvan ohjaaja tai äänileikkaaja tarkoituksella ohjaa niihin ääntä luodakseen tilavaikutelman tai tehosteen tai kun hän haluaa jatkaa toiminnan tilan etuosasta takaosaan. Kun lähtötasot on säädetty oikein on normaalia, että surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kaiuttimien äänenvoimakkuuden keinotekoinen suurentami­nen voi tuhota illuusion ympäröivästä ääniken­tästä, joka simuloi elokuvateatterissa tai kon­serttisalissa kuulemaasi ääntä.
TÄRKEÄÄ: Jokaisen digitaalisen ja analogisen surround-tilan lähtötasot voidaan säätää erik­seen. Tällä voidaan kompensoida kaiuttimien välisiä tasoeroja, jotka saattavat vaihdella vali­tusta surround-tilasta riippuen tai nostaa tarvit­taessa yhden tai useamman kaiuttimen lähtö­tasoa. Huomaa, että surround-tilalle määritellyt säädöt ovat voimassa kaikille ohjelmalähteille, jotka käyttävät kyseistä surround-tilaa.
Aloita säätö tarkastamalla, että olet kytkenyt kaikki kaiuttimet oikein. Pienennä äänen­voimakkuus aluksi minimiin. Varmista, että
balanssisäädin
&
on keskiasennossa eli
“kello 12”-asennossa.
Lähtökanavien säätämiseksi ja tasaamiseksi noudata seuraavia ohjeita.Tulos on tarkin, kun istut säätöjä tehdessäsi parhaassa kuuntelu­paikassa. Säädöt on tehtävä kaikille surround­tiloille erikseen, joten sinun kannattaa aloittaa ohjelmalähteestä, joka käyttää jotain Dolby Pro Logic II -tilaa, tehdä kaiutinsäädöt, ja käydä sitten läpi kaikki käytetyt tuloliitännät (ja siten myös kaikki niihin ryhmitetyt surround-tilat) ja toistaa säädöt kun vastaan tulee sellainen surround-tila jota ei ole käsitelty.
1. Valitse sellainen ohjelmalähde, jolle on valittu jokin Dolby Pro Logic II -surround-tiloista painelemalla ohjelmalähteen valitsinta
!
4
kunnes etulevyssä oleva Pro Logic II -sur-
round-tilan ilmaisin
$
syttyy.
2. Paina kauko-ohjaimen testiäänipainiketta
7
. Näyttöön Úilmestyy teksti TEST - T
FL ODB.
3. Testiääni alkaa välittömästi kiertää kaiuttimia myötäpäivään, pysähtyen kahden sekunnin ajak­si jokaiseen kaiuttimeen. Kun ääni kiertää kaiutinpaikkojen välillä
FL, C, FR, SR, SL
(vasen etu-, keski-, oikea etu-, oikea surround- ja vasen surround-kaiutin), kiertoa voi seurata
näyttöruudussa
Ú
. Lisäapuna vastaava kana-
va ilmaistaan kaiutin/kanava-ilmaisimissa
¯
vilkkuvana kirjaimena. Käännä äänen­voimakkuus niin suurelle, että varmaan erotat testiäänen.
TÄRKEÄÄ: Koska testiäänen voimakkuus on huomattavasti pienempi kuin muu toistettava materiaali, äänenvoimakkuutta on pienennet­tävä kanavien säädön jälkeen ennen kuin palaat päävalikkoon, ja ennen kuin kytket testiäänen pois.
Huomaa: Tämä on hyvä hetki varmistaa, että kaiuttimet on kytketty oikein. Kun testiääni siir­tyy kaiuttimesta toiseen, varmista, että ääni kuuluu näytön osoittamasta kaiuttimesta. Jos testiääni EI kuulu näytön osoittamasta kaiut­timesta, kytke AVR pois päältä päävir- takatkaisijasta 1 ja tarkista kaiuttimien johdotus ja että jokainen kaiutin on kytketty oikeaan antoon.
Kun olet tarkistanut kaiuttimien kytkennät,anna testiäänen kuulua taas kaiuttimista ja kuuntele, kuuluuko ääni jostain kaiuttimesta kovempana kuin muista. Käytä vasenta etukaiutinta ver­tailukaiuttimena ja säädä kaikkien kanavien toisto samalle tasolle kauko-ohjaimen
⁄/¤
-
painikkeita
C
. Huomaa, kun painat näitä painikkeita jonkin kaiuttimen kohdalla, testiää­nen kierto pysähtyy kyseiseen kaiuttimeen, jotta voit suorittaa säädön. Testiäänen kierto jatkuu viiden sekunnin kuluttua siitä, kun vapautat painikkeen.
Jatka kaiuttimien lähtötasojen säätöä, kunnes kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuus on samalla tasolla. Huomaa, että lähtötasot pitää säätää kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeita
C
, ei äänenvoimakkuuden säätimillä.
Huomaa: Subwooferin lähtötasoa ei voi säätää testiäänen avulla, vaan bassotaso säädetään kappaleen ”Lähtötasojen hienosäätö” ohjeiden mukaisesti sivulla 24.
Kun kaikki kaiutinkanavat on tasoiltaan säädetty samoiksi, säädä äänenvoimakkuutta
(
alaspäin noin lukemaan -40dB,muutoin kuunte­lutason voimakkuus musiikilla saattaa yllättää. Sammuta testiääni testiäänipainikkeella
#7.
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Tehdyt lähtötason säädöt ovat voimassa valitussa surround-tilassa jopa silloin, kun tuloliitäntä vaihtuu (kunhan liitäntään on valittu tuo sama surround-tila). Säätääksesi muiden surround-tilojen lähtötasoja käy kaikki liitännät läpi vuorotellen valitsemalla ne etulevyn tulovalitsimilla
!
tai kauko-
ohjaimen tulovalitsimilla
4
. Kun jokin
säätämätön surround-tila näkyy näyttöru-
udussa
M
tai sen vihreä LED-ilmaisin palaa
surround-tilan ilmaisin -kentässä
$
, toista ylläkuvattu säätö. Lähtötasot on siis säädettävä uudelleen muille surround-tiloille.Tällä voit kom­pensoida kaiuttimien välisiä lähtötasoeroja, jotka saattavat vaihdella surround-tiloittain. Voit myös nostaa tarvittaessa tietyn kaiuttimen lähtötasoa.
Huomaa: Lähtötasoja ei voi säätää VMAx- ja Surround Off -tiloissa, koska niissä ei käytetä surround-kanavia (joten kaiuttimien välillä ei voi olla tasoeroja). Voit kuitenkin säätää stereo-, VMAx- ja muiden surround-tilojen (ohjelmaläh­teestä riippumattomien) lähtötasoja hienosäädöllä, joka on kuvattu sivulla 24.
Kun olet tehnyt kaikki edellisillä sivuilla kuvatut säätötoimenpiteet, AVR on käyttövalmis. Jär­jestelmässä on toki muitakin säädettäviä asetuk­sia, mutta niihin sinun kannattaa ryhtyä vasta, kun olet käyttänyt laitteistoa hetken ja kuunnel­lut erilaisten ohjelmalähteiden ja materiaalien toistoa. Lisäasetukset on kuvattu käyttö-ohjeen loppuosassa. Ne ja kaikki käyttöönoton aikana tehdyt asetukset voidaan muuttaa koska tahansa. Kun lisäät tai muutat komponentteja tai kaiuttimia tai haluat muuttaa asetusta vas­taamaan paremmin mieltymyksiäsi, muutat ne helposti tämän oppaan ohjeiden mukaan. Huo­maa, että kaikki muutokset tallentuvat AVR:n muistiin ja pysyvät siellä vaikka laite sammute­taan, jollei sen asetuksia nollata (suorittimen nollaus, katso sivu 32).
Nyt olet suorittanut kaikki asennus ja säätö­toimenpiteet ja voit nauttia parhaasta mahdollis­esta äänentoistosta.
Peruskäyttö
Kun olet suorittanut AVR -viritinvahvistimesi asennuksen ja säädöt, laitteen käyttö on help­poa. Seuraavat ohjeet auttavat sinua uuden viritinvahvistimesi käytössä.
Kytkeminen päälle ja pois
• Kun käytät AVR -vastaanotinta ensimmäistä kertaa, sinun on aluksi kytkettävä se päälle etulevyn päävirtakytkimellä
1
. Tämä asettaa
laitteen valmiustilaan, jonka osoituksena järjestelmän virtailmaisin
3
palaa oranssina. Kun vastaanotin on valmiustilassa,voit aloittaa kuuntelun painamalla laitteen etulevyn
järjestelmän virtakytkintä
2
tai
kauko-ohjaimen AVR-valitsinta
5
. Huomaa,
että järjestelmän virtailmaisin
3
muuttuu siniseksi. Laite kytkeytyy päälle ja palautuu viimeksi valittuun ohjelmalähteeseen.Voit myös kytkeä laitteen päälle valmiustilasta painamalla mitä tahansa kauko-ohjaimen tulovalitsinta
456
.
Huomaa: Painettuasi jotakin tulovalitsinta
4
kytkeäksesi laitteen päälle,paina AVR-valit-
sinta
5
halutessasi ohjailla viritinvahvistimen
toimintoja.
Voit kytkeä laitteen pois päältä kuuntelun loput­tua painamalla etulevyn järjestelmän virta-
kytkintä
2
tai kauko-ohjaimen virta-
painiketta
3
. Takalevyn kytkettyyn pistora-
siaan
liitetystä laitteesta kytkeytyy virta pois
päältä ja järjestelmän virtailmaisin
3
palaa
oranssinvärisenä.
Kytkiessäsi laitteen pois päältä kauko-ohjaimella vahvistin asettuu valmiustilaan, ja virtailmaisin
3
muuttuu oranssinväriseksi.
Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa, kannat­taa aina kytkeä laite kokonaan pois päältä etulevyn päävirtakytkimellä
1
.
Huomaa: Laitteen muistit tyhjenevät, jos virta katkaistaan päävirtakytkimellä
1
yli
kahdeksi viikoksi.
Uniajastimen käyttö
• Voit ohjelmoida AVR :n kytkeytymään automaattisesti pois päältä painamalla unia-
jastinpainiketta
8
. Jokainen painikkeen painallus lisää ajastimen viiveaikaa seuraavassa järjestyksessä:
Kun ohjelmoitu aika on kulunut, viritinvahvistin sammuu automaattisesti valmiustilaan. Huomaa, että etulevyn valaistus himmenee puoleen unis­jastimen ohjelmoinnissa.Jos haluat perua unia­jastuksen, pidä uniajastinpainiketta
8
painettuna, kunnes näytönÚkirkkaus palau­tuu normaaliksi ja siihen ilmestyy teksti SLEEP OFF.
Ohjelmalähteen valinta
• Valitse toistettava ohjelmalähde kauko­ohjaimen tulovalitsimilla
456

.
Huomaa: Painettuasi jotakin tulovalitsinta
4
kytkeäksesi laitteen päälle,paina AVR-valit-
sinta
5
halutessasi ohjailla viritinvahvistimen
toimintoja.
• Voit myös valita ohjelmalähteen selaamal- la ohjelmalähdeluetteloa etulevyn ohjel­malähteen valitsimella
!
.
• Kun ohjelmalähdettä vaihdetaan,AVR kytkee automaattisesti valittuun digitaalituloon (jos valittu), surround-tilaan ja kaiutinyhdistelmään jotka on määritelty kyseiselle ohjelmalähteelle.
• Etulevyn Video 3 -tuloja käyttäen
˜
voit kytkeä kotiteatteriisi tilapäisesti esimerkiksi pelikonsolin tai videokameran.
• Vaihtaessasi ohjelmalähdettä uuden ohjel­malähteen nimi ilmestyy näyttöruudulle
Ú
ja
vihreä LED-merkkivalo syttyy etulevyn ohjel­malähteen ilmaisimeen
Ô
valitun ohjelmaläh-
teen nimen viereen.
• Kun valittuna on varsinainen audio-ohjel­malähde (viritin, CD-soitin tai kasettinauhuri), viimeksi käytössä olleen videotulon kautta välit­tyvä signaali ohjataan edelleen Video 1
-lähtöön
sekä Videomonitorilähtöön.
Tämä mahdollistaa samanaikaisen katselun ja kuuntelun eri ohjelmalähteistä.
• Kun valittuna on video-ohjelmalähde, kyseisen ohjelmalähteen audiosignaali ohjataan kaiut­timiin ja videosignaali ohjataan videomonito-
rilähtöihin
ja voit katsella sitä AVR
-viritinvahvistimeen kytketyllä televisiolla tai videomonitorilla.
Kuulokkeiden käyttö
• Säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle etulevyn tai kauko-ohjaimen äänenvoimakkuu­den säätimillä
(.
• Voit säätää etukanavien suhteellista äänen­voimakkuutta kanavatasapainosäätimellä
&
.
• Voit hiljentää tilapäisesti kaikki kaiuttimet painamalla mykistyspainiketta
. Tämä kytkee pois päältä äänen kaiuttimista ja kuu­lokkeista, mutta ei vaikuta käynnissä olevaan äänitykseen tai kopiointiin. Paina mykistys-
painiketta
uudelleen palataksesi nor-
maaliin kuunteluun.
• Säädä kuuntelun aikana toiston basso
^
ja
diskantti
*
haluamallesi tasolle. Huomaa, että nämä säädöt eivät vaikuta 6-kanavaisen suora-tuloliitännän toistoon.
• Säätääksesi AVR :n toiston mahdollisimman suoraksi, voit kytkeä äänensävyn ja stereo-ba­lanssin säätöpiirit pois painamalla äänen-
sävypiirin valitsinta
6
kerran tai kaksi niin,
että sanat Tone Out syttyvät hetkeksi
näyttöruutuun
Ú
. Ota äänensävyn säätö
uudelleen käyttöön painamalla äänensävytila-
painiketta
6
kerran tai kahdesti niin, että
Tone I n näkyy hetken näytössä
Ú
.
• Kun haluat kuunnella omassa rauhassa, liitä stereokuulokkeiden 6,3 mm stereopistoke etulevyn kuulokeliitäntään
4
. Kun kuulok-
keet on kytketty kuulokeliitäntään, teksti HEADPHONE rullaa kerran näytössä
Ú
ja kaiuttimet kytkeytyvät pois päältä. Kaiuttimiin ohjautuu taas signaali, kun kuulokkeet kytketään irti liitännästä.
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
20 KÄYTTÖ
Käyttö
KÄYTTÖ 21
Käyttö
Surround-tilakaavio
TILA
DOLBY DIGITAL
DTS
DOLBY PRO LOGIC II
LOGIC 7 C (Cinema) LOGIC 7 M (Music)
DOLBY 3 STEREO
THEATER
HALL 1 HALL 2
VMAx Near VMAx Far
5-Channel Stereo
Surround Off (Stereo) Näissä toimintatiloissa surround-prosessointi ei ole lainkaan käytössä, ja kaksikanavainen Ei surround-kanavia Surround Off (Bypass) stereo-ohjelma toistetaan vasemman ja oikean etukanavan kautta. Surround Off (Bypass) ­DSP Surround Off toimintatilan voi valita vain analogiselle ohjelmalähteelle. Sen ollessa valittuna signaalitie on
täysin analoginen, sillä digitaaliset signaalinkäsittelypiirit ohitetaan kokonaan. Audiosignaali ohjataan tällöin suoraan viritinvahvistimen pääkaiutin- ja subwoofer-lähtöihin, joten myöskään digitaalinen bassontoistonohjauspiiri ei ole käytössä. DSP Surround Off -toimintatilan voi valita sekä analogiselle että digitaaliselle ohjelmalähteelle.Tässä tilassa signaali ohjataan digitaalisen jakosuodinpiirin kautta, jolloin audiosignaali pystytään jakamaan parhaalla mahdollisella tavalla pääkaiuttimien ja subwooferin kesken.
OMINAISUUDET
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmaan on koodattu Dolby Digital -informaatiota. Siinä on viisi erillistä täyden kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmaan on koodattu DTS-informaatiota. Siinä on viisi erillistä täy­den kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Dolby Pro Logic II on uusin versio maineikkaasta, Dolby Laboratory -yrityksen kehittämästä surround-tekniikasta, joka muodostaa tai dekoodaa erilliset signaalit sekä matriisisurround­koodatusta että perinteisestä stereo-ohjelmasta vasemmalle ja oikealle etukanavalle, keskikanavalle sekä oikealle ja vasemmalle surround-kanavalle. Dolby Pro Logic II Movie on tehty erityisesti matriisisurround-menetelmällä äänitettyjen elokuvaääniraitojen toistamiseen järjestelmän muodostaessa itsenäiset signaalit kuuntelutilan takaosan vasemmalle ja oikealle puolelle sekä lisäksi keskelle. Pro Logic II Music -tila on tarkoitettu musiikin kuunteluun, joka on tallennettu joko matriisisurround- tai tavallisessa stereomuodossa. Music-tila muodostaa itsenäiset signaalit kuuntelutilan takaosan vasemmalle ja oikealle puolelle.
Pitkälle kehitetty surround-tila, joka tuo esille maksimaalisen määrän surround-informaatiota joko tavallisesta stereomateriaalista tai surround-äänellä varustetusta ohjelmamateriaalista. Kun tätä tilaa käytetään surround-äänitteen kanssa, signaalinkäsittely on tarkempaa varsinkin äänten sijainnin suh­teen. Lisäksi äänen panoroinnit ja miksausefektit ovat paljon tasaisempia ja luonnollisemman kuuloisia kuin muilla surround-tiloilla. Logic 7 lisää myös äänikentän tilantuntua ja tarjoaa laajemman stereo­kuvan käytettäessä tavallista stereosignaalia, jossa on jo luonnostaan mukana tilainformatiota.Logic 7 Cinema -tila on hienosäädetty antamaan optimaalinen surround-äänikenttä elokuvia katseltaessa. Logic7 Music -tila taas käyttää dekoodausalgoritmia, joka sopii parhaiten musiikin kuunteluun.
Dolby 3 Stereo käyttää surround-koodatun tai kaksikanavaisen stereolähetyksen sisältämää infor­maatiota keskikanavan signaalin luomiseen. Lisäksi ohjelman todellisuuden tunnetta lisätään sekoittamalla normaalisti takakanaviin ohjattu informaatio tarkasti vasemman ja oikean etukana­van informaatioon. Käytä tätä tilaa silloin, kun sinulla on keskikanavakaiutin, mutta ei surround­kaiuttimia.
THEATER-tila luo tunteen teatterille tyypillisestä akustisesta äänimaisemasta niin strereo- kuin jopa monoäänestä.
HALL-tilat muodostavat stereo- ja monosignaalista äänikentän, joka muistuttaa pientä (HALL 1) ja keskisuurta (HALL 2) konserttisalia.
Kun laitteistossasi on vain kaksi pääkaiutinta, Harmanin patentoima VMax -tila luo kolmiulotteisen äänikentän, jossa voit aistia ”virtuaalisen”keskikaiuttimen ja ”virtuaaliset” takakaiuttimet. Valitse VMAx N eli “Near Field”, jos kuuntelupaikkasi on alle 1,5 metrin etäisyydellä kaiuttimista. Valitse VMAx F eli “Far Field” jos kuuntelupaikkasi on yli 1,5 metrin etäisyydellä kaiuttimista.
Tässä toimintotilassa hyödynnetään monien kaiuttimien toisto tavallisen stereoäänitteen kuun­telussa, mikä on usein erittäin toimiva ratkaisu esimerkiksi juhlissa.Vasemman kanavan informaa­tio kuuluu vasemman puolen etu- ja takakanavista, oikean kanavan informaatio vastaavasti oikean puolen kaiuttimista. Keskikaiuttimen ääni koostuu yhteensummatusta, samanvaiheisesta vasem­man ja oikean puolen materiaalista.
VIIVEAIKA-ALUE
Keski: 0-5 ms Oletus: 0 ms Surround: 0-15 ms Oletus: 0 ms
Viiveaika ei ole säädettävissä
Movie: 10 ms – 25 ms Oletus: 10 ms Music-tila: 0 ms – 15 ms Oletus: 0 ms
Viiveaika ei ole säädettävissä
Ei surround-kanavia
Viiveaika ei ole säädettävissä
Viiveaika ei ole säädettävissä
Ei surround-kanavia
Ei viivesäätöjä.
22 KÄYTTÖ
Surround-tilan valitseminen
Eräs AVR -viritinvahvistimen tärkeimmistä omi­naisuuksista on sen kyky toistaa digitaalisten oh­jelmalähteiden, analogisten matriisisurround­koodattujen ohjelmien ja tavallisten stereo­ohjelmien täydellinen monikanavainen surround­äänikenttä.AVR -viritinvahvistimessa on yhteensä 15 erilaista kuuntelutilaa.
Surround-tilan voi valita omien mieltymysten mukaisesti aivan kuten kuunneltavan ohjelmankin. Elokuvat, CD-levyt ja televisio-ohjelmat, jotka on varustettu jollakin merkittävimpiin surround-jär­jestelmiin viittaavista logoista, kuten Dolby Surround, on kuitenkin tarkoitettu toistettaviksi joko Dolby Pro Logic II Movie- (elokuvat), Dolby Pro Logic II Music- (musiikki) tai Harman Kardonin kehittämässä erityisessä Logic 7 Movie -tilassa. Nämä järjestelmät luovat surround-koodatusta ohjelmasta täydellisen 5.1-äänentoiston, jossa myös takakanavat toistuvat stereofonisesti vastat­en täysin äänitystilannetta (esimerkiksi takavasem­malta tallennettu ääni kuuluu ainoastaan vasem­masta takakanavasta. Lue lisätietoja sivun 23 kaaviosta). Jos laitteistossa ei ole takakaiuttimia, sinun kannattaa valita Dolby 3 Stereo -tila kaikkien surround-äänitteiden kuunteluun.
Huomaa, että vahvistin siirtyy automaattisesti Dolby Digital Pro Logic II Movie -tilaan (Myös Dolby Digital -tila on käytettävissä), jos jonkin digitaaliväylän kautta välittyy Dolby Digital 2.0 ­ohjelmaa (esimerkiksi DVD-levyn D.D.2.0-äänirai­dat), johon on koodattu Dolby Pro Logic -infor­maatio. Pro Logic II Movie dekoodaa myös näistä äänitteistä täydellisen 5.1-kanavaisen surround­äänikentän (Lue lisätietoja Dolby Digital -jär­jestelmästä seuraavasta luvusta.
Dolby Pro Logic II Music-, Dolby Pro Logic Emulation- tai Harman Kardonin ainutlaatuinen Logic 7 Music -tila luovat täyteläisiä ääni­maisemia ja erottelevia panorointeja sekä ylilen­toja kaikista analogisista stereoäänitteistä. Havaitset myös merkittävän parannuksen aikaisempaan Pro Logic I -äänentoistoon verrat­tuna.
Huomaa: Jos ohjelmaan on kerran koodattu sur­round-informaatiota, siinä on matriisi niin kauan kun ohjelma lähetetään stereofonisena. Eli eloku­vat, joissa on surround-ääni, voidaan dekoodata analogisilla surround-tiloilla, kuten Dolby Pro Logic II tai Logic 7 edellyttäen, että ne lähetetään tavallisten televisioasemien, kaapeli- tai maksu­TV:n kautta tai satelliittilähetyksinä. Lisäksi yhä useammissa televisio-ohjelmissa, urheilulähetyk­sissä, radio-ohjelmissa ja musiikki-CD-äänitteissä on surround-ääni. Voit hakea luettelon näistä ohjelmista Dolby Laboratories:n Internet-sivuilta osoitteesta www.dolby.com.
Vaikka kuunneltavan materiaalin ei kerrottaisikaan sisältävän surround-tietoa, kannattaa kokeilla eri­laisia surround-tiloja. Dolby Pro Logic II, Dolby 3 Stereo tai Logic 7 parantavat usein toiston laatua, jos stereo-äänitteessä on mukana luonnollista akustiikkaa. Jos tilantuntua ei ole lainkaan, viritin­vahvistimen Theater, Hall ja 5CH Stereo -tilat saat­tavat lisätä kuuntelunautintoa (5CH Stereo on tehokas erityi-sesti vanhemmilla, korostetun stere­ofonisilla äänitteillä). Monotallenteiden elävöit­tämiseen suosittelemme Theater ja Hall -tiloja. Jos käytät kuuntelussa vain kahta etukaiutinta, suosit­telemme Harmanin patentoimaa VMAx-tilaa, joka tarjoaa virtuaalisen kolmiulotteisen toiston kahdel­la kaiuttimella.
Voit valita surround-toimintatilan sekä etulevyn että kauko-ohjaimen painikkeilla. Jos haluat käyttää etulevyn painikkeita, valitse ensin sopiva ryhmä painelemalla surround-toimintatilaryh-
män valitsinta
7
(valitse esimerkiksi Dolby tai
Logic 7). Valitse sitten varsinainen toimintatila painamalla surround-toimintatilan valitsinta
#
(esimerkiksi Dolby-ryhmän vaihtoehdot ovat Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II Music, Dolby Pro Logic II Movies ja Dolbt 3 Stereo). Jos haluat käyttää kauko-ohjainta, paina surround-tilava­litsinta
9
, jotta näyttöön
Ú
ilmestyy haluamasi tilan nimi. Etulevyssä oleva sininen surround-tilan ilmaisin
$
osoittaa kulloinkin valittuna olevan tilan. Huomioi, että surround-tila pysyy valittuna kyseiselle ohjelmalähteelle, kunnes muutat ase­tusta seuraavan kerran.
HUOMAA: Suorittaessasi valintaa surround-tilo­jen nimet näkyvät vuorotellen näyttöruudussa
Ú
. Paina
⁄/¤
-painikkeita Csopivan tilan
kohdalla tai muuten valinta jää tekemättä.
Huomaa, että Dolby Digital- tai DTS -tilan voi valita vain digitaalisen ohjelmalähteen yhtey­dessä. Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä AVR valitsee automaattisesti oikean tilan aikaisemmasta tilavalinnasta huolimatta. Lisätietoja digitaalisen ohjelmalähteen valit­semisesta löydät seuraavasta kappaleesta.
Kun haluat kuunnella aitoa kaksikanavaista stereotoistoa vasemman ja oikean kaiuttimen kautta (sekä mahdollinen subwoofer), seuraa edellä annettuja ohjeita, kunnes näytössä
Ú
näkyy teksti SURR OFF.
Digitaalinen ääni
Digital Audio -käsite on ratkaiseva edistysaskel monikanavaisessa äänentoistossa vanhoihin analo­gisiin matriisisurround-järjestelmiin verrattuna. Digitaaliset monikanavatekniikat toistavat viisi erillistä täyden alueen signaalia: vasen etu, keski, oikea etu, vasen surround ja oikea surround­kanava. Jokainen on täyden äänialueen kanava (20 Hz -20 kHz), sen dynaaminen alue on huo­mattavasti laajempi ja signaali-kohinasuhteessa
on tapahtunut huomattavaa parannusta. Näiden lisäksi digitaalijärjestelmissä on erityinen mata­lien taajuuksien kanava.Tämä on .1-kanava 5.1
-järjestelmissä. Bassokanava on täysin erillinen, mutta koska sen taajuusalue on tarkoituksella rajoitettu, suunnittelijat ovat antaneet sille tämän nimityksen.
Dolby Digital
Dolby Digital (tunnetaan myös alkuperäisellä nimellään AC-3
®
) on DVD-levyjen vakiotekniikka. Sitä esiintyy myös erikoiskoodatuilla LD-levyillä ja digitaalisissa satelliittilähetyksissä. Dolby Digital on osa tulevaa teräväpiirtotelevisiota (HDTV).
Huomaa, että tarvitset erillisen, ulkoisen RF­demodulaattorin, kun haluat toistaa AVR -viri­tinvahvistimella LD-levyjen Dolby Digital -ääni­raitaa. Kytke LD-soittimen RF-lähtö demodulaat­toriin ja kytke demodulaattorin digitaalilähtö AVR :n optisiin tai koaksiaalituloihin
ıˆ
. DVD-levyjen ja DTS-koodattujen
levyjen yhteydessä ei tarvita demodulaattoria.
DTS
DTS pystyy Dolby Digitalin tavoin toistamaan viisi täyden alueen signaalia. Vaikka sekä DTS että Dolby Digital ovat digitaalisia järjestelmiä, niissä on käytetty eri koodausmenetelmää. Siksi DTS ja Dolby Digital-järjestelmät vaativat omat dekoodauspiirinsä signaalin D/A-muuntoa varten.
DTS-koodattua ääntä löytyy tietyiltä DVD- ja LD-levyiltä sekä audio-DTS-CD-levyiltä, joita voit soittaa kaikilla LD, DVD tai CD-soittimilla.DTS­LD-levyt sopivat LD-soittimiin ja DTS-DVD-levyt DVD-soittimiin. Kytke soitin AVR:n optisiin tai
koaksiaalituloihin
ıˆ
.
Voidaksesi kuunnella DTS-koodattuja DVD-levyjä DVD-soittimen pitää pystyä välittämään levyjen DTS-signaali. Tämän merkkinä soittimissa on DTS-logo.Vanhimmat DVD-soittimet eivät vält­tämättä kelpaa DTS-äänikoodattujen DVD-levyjen toistoon. Tämä ei ole AVR:n ongelma. Jos epäilet oman soittimesi DTS-kelpoisuutta, tutki asia soit­timen käyttöohjeesta tai ota yhteys soittimen myyjään.
Huomioi, että jotkut DVD-soittimet on säädetty tehtaalla niin, että ne lähettävät ainoastaan Dolby Digital -signaalia. Varmista DTS-signaalin tulo AVR-vahvistimelle tarkistamalla DVD-soitti­men valikkoasetuksista, että se lähettää myös DTS-signaalia.
PCM äänentoisto
PCM (Pulse Code Modulation) on CD-levyillä ja joillakin muilla laserluentaisilla levyillä käytetty kompressoimaton digitaalinen äänijärjestelmä. AVR :n digitaalipiirit kykenevät korkealaatuiseen digitaali-analogi-dekoodaukseen, ja voit kytkeä viritinvahvistimeen CD- tai LD-soittimesi digi­taalilähdöt (vain PCM ja DTS-koodatut LD-levyt: Dolby Digital -koodatut LD-levyt vaativat RF­sovittimen, katso Dolby Digital -kohta edellä).
Käyttö
KÄYTTÖ 23
Käyttö
Voit kytkeä ohjelmalähteet viritinvahvistimen takalevyn optisiin tai koaksiaalisiin digitaali-
tuloihin

tai etulevyn vastaaviin tuloihin
ıˆ
.
Kun haluat kuunnella PCM-digitaaliohjel­malähdettä, valitse ensin ohjelmalähde (esimerkiksi CD-soitin), jotta laitteen videosig­naali ohjataan tv-lähtöön ja audiosignaali ääni­tyslähtöihin. Paina sitten digitaalitulon valit-
sinta
ÒFja valitse kauko-ohjaimen
⁄/¤
-näppäimilläCtai etulevyn valinta-
painikkeilla
5
OPTICAL tai COAX -tulo-
liitäntä niin, että se näkyy päänäytössä
Ú
.
Vahvista valinta Set-painikkeella
ÓE.
PCM-ohjelmalähteen soidessa näyttöön
Ú
ilmestyy PCM-tunnus. Dolby Digital- ja DTS-vaih­toehtoja lukuunottamatta voit valita minkä tahansa surround-tilan sivujen 21 ja 22 ohjeita noudattaen.
Digitaaliohjelmalähteen valinta
Voit käyttää Dolby Digital -tilaa, kun sinulla on digitaaliäänilähde kytkettynä AVR -viritin-vahvis­timeen. Kytke DVD-soittimen, HDTV-vastanotti­men, satelliittijärjestelmän tai CD-soittimen digi­taalinen lähtö takalevyssä olevaan optiseen tai koaksiaaliseen tuloon

tai etulevyn
vastaaviin tuloihin
ıˆ
. Varmuuden vuoksi ja analogista äänitystä varten kytke myös digitaalisen ohjelmalähteen analo­giset lähdöt AVR:n takalevyn vastaaviin liitäntöi­hin (esim. DVD-soittimen analogiset stereolähdöt takalevyn DVD-tuloon
).
Tee ensimmäiseksi DVD-soitinta tai muuta digi­taalista ohjelmalähdettä koskevat tuloasetukset, jotta videosignaali ohjautuu asianmukaisesti televisiolle ja analoginen audiosignaali on hyö­dynnettävissä äänityksiä varten. Käytä valintaan kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkeita aiemmin kerrotulla tavalla. Jos DVD-soittimen digitaalinen tulo ei valikoidu automaattisesti (johtuen aiem­min tehdyistä tuloasetuksista, lue sivu 15), yksilöi ohjelmalähde painamalla ensin digitaalitulon
valitsinta
FÒja valitsemalla sitten oikean-
tyyppinen tulo kauko-ohjaimen
⁄/¤
-näppäimiä
C
tai etulevyn valitsimia 5käyttäen. Näytön
Ú
osoittamat vaihtoehdot ovat OPTICAL (OPT) ja COAXIAL (COAX) (optinen ja koaksiaalinen tulo).AVR tunnistaa automaattis­esti Dolby Digital- ja DTS-signaalin sekä perin­teisen PCM-signaalin, joka on CD-soittimen käyt­tämä normi.
Digitaalitilan ilmaisimet
AVR tunnistaa automaattisesti siihen syötetyn digitaalisen signaalin bittivirran ja valitsee tämän perusteella oikean surround-tilan. Esimerkiksi DTS-bittivirta ohjaa DTS-kytkentää, ja Dolby Digital -signaali puolestaan Dolby Digital
-dekooderin toimintaa. Kun laite tunnistaa PCM-signaalin, joka on CD:n käyttämä signaali­tyyppi, se antaa käyttäjän valita surround-tilan vapaasti. Koska käytössä olevien surround-tilojen valikoima määräytyy digitaalisen signaalin tyypistä, AVR on varustettu monipuolisilla ilmaisimilla, jotka auttavat sinua pysymään perillä tallenteiden sisällöstä ja viritinvahvistimen toiminnasta.
Digitaalisen ohjelmalähteen soidessa AVR ilmoittaa näytössä
Ú
bittivirran tyypin hetken kuluttua ohjelmalähteen tai surround-tilan vaihtamisesta.Tieto viivähtää näytössä viiden sekunnin ajan, jonka jälkeen näyttö asettuu takaisin normaaliin surround-tilanäyttöön.
Surround-toimintatilatunnisteet
Kun valittuna on Dolby Digital- tai DTS-ohjel­malähde, näyttöön ilmestyvä kolminumeroinen tunniste kertoo ohjelman sisältämien kanavien lukumäärän. Näyttöön voi ilmestyä esimerkiksi seraavanlainen tunniste: 3/2/.1.
Ensimmäinen numero osoittaa erillisten etukanavien lukumäärän.
• Jos numero on 3, ohjelma sisältää erilliset sig-
naalit vasemmalle ja oikealle etukanavalle sekä keskikanavalle. Tämä koskee Dolby Digital 5.1­ja DTS 5.1-ohjelmia.
• Jos numero on 2, ohjelma sisältää erilliset sig-
naalit vasemmalle ja oikealle etukanavalle, mutta ei keskikanavalle. Tämä koskee Dolby Digital -ohjelmaa, joka sisältää stereomateri­aalia.
• Jos numero on 1, Dolby Digital -bittivirta
sisältää vain yhden kanavan.
Keskimmäinen numero osoittaa erillisten sur­round-kanavien lukumäärän.
• Jos numero on 2, ohjelma sisältää erilliset sig-
naalit vasemmalle ja oikealle surround­kanavalle.Tämä koskee Dolby Digital 5.1- ja DTS 5.1-ohjelmia.
• Jos numero on 1, ohjelma sisältää vain yhden
surround-koodatun surround-kanavan.Tämä koskee matriisikoodattua Dolby Digital ­bittivirtaa.
• Jos numero on 0, ohjelma ei sisällä surround-
kanavainformaatiota lainkaan.Tämä koskee kaksikanavaisia stereo-ohjelmia.
Viimeisestä numerosta selviää, sisältääkö ohjel­ma erillisen signaalin Low Frequency Effects (LFE)
-kanavalle.Vain matalia bassoääniä sisältävään LFE-kanavaan viittaa 5.1-lyhenteen jälkimmäinen osa ”.1”.
• Jos numero on .1, ohjelma sisältää LFE-kana­van.Tämä koskee Dolby Digital 5.1- ja DTS
5.1-ohjelmia, joihin on koodattu kyseinen kanava.
• Jos numero on 0, ohjelma ei sisällä LFE­kanavaa. Jos äänentoistojärjestelmässä on oikein asennettu subwoofer, se toistaa bas­soäänet, vaikka ohjelma ei sisältäisikään varsinaista LFE-signaalia.
Kun toistettavana on Dolby Digital 3/2/.1- tai DTS 3/2/.1 -tyyppinen signaali, AVR valitsee automaattisesti oikean surround-tilan, eikä muita prosessointitiloja voi tällöin aktivoida. Jos sensi­jaan toistettavana on Dolby Digital 3/1/0- tai Dolby Digital 2/0/0 -tyyppinen signaali, voit aktivoida minkä tahansa surround-tiloista.
Sinun kannattaa aina tarkistaa näyttöön ilmestyvä tunnus varmistaaksesi, että se vastaa DVD-levyn pakkauksessa olevia tietoja. Näyttöön saattaa ilmestyä esimerkiksi tunnus ”2/0/0”, vaikka levyyn olisi koodattu 5.1-kanavainen sig­naali, jonka tunnus on ”3/2/.1”.Tarkista tällöin DVD-soittimen lähtöasetukset ja kyseisen DVD­levyn audiovalikon asetukset.Varmista siis aina, että soitin syöttää AVR-viritinvahvistimelle oikeantyyppistä signaalia.
Bittivirran ilmaisimen lisäksi AVR sisältää joukon ainutlaatuisia ilmaisimia, jotka kertovat kuinka monikanavainen signaali on käytössä ja onko digitaalinen signaali kunnossa.
Nämä ilmaisimet ovat L/C/R/SL/SR/LFE-kirjaimet etulevyn näytön kaiutin/kanavailmaisimen
¯
neliöiden sisällä. Kun vastaanotettava sig­naali on tavallinen analoginen stereosignaali tai matriisikoodattu surround-signaali, vain L- ja R­kirjaimet syttyvät. Tämä johtuu siitä, että analogi­sissa signaaleissa on vain vasen ja oikea kanava. Tämä koskee myös surround-koodattua sig­naalia, jossa surround-informaatio on liitetty vasemman ja oikean kanavan informaatioon.
Digitaalisignaali saattaa sisältää jopa kuusi eril­listä kanavaa ohjelmamateriaalista, ohjelmaläh­teestä ja koodausmenetelmästä riippuen. Digi­taalisignaalia toistettaessa ilmaisimien kirjaimet syttyvät sen mukaan, mitä kanavia vastaanotet­tava signaali sisältää. Huomaa, että vaikka Dolby Digital -järjestelmää nimitetään usein 5.1-jär­jestelmäksi, kaikissa Dolby Digital DVD-levyissä tai muussa materiaalissa ei välttämättä ole 5+1 kanavaa. Dolby Digital -ääniraidalla varustettu DVD-levy saattaa joskus sytyttää vain L- ja R­ilmaisimet.
24 KÄYTTÖ
Huomaa: Monille DVD-levyille on äänitetty sekä
5.1- että 2.0-ääniraita. 2.0-raitaa käytetään usein muiden kielien tallentamiseen. Tarkasta aina DVD-levyllä oleva materiaali ennen sen tois­tamista. Useimmissa levyissä nämä tiedot kerro­taan levyn takakannessa olevalla kuvakkeella tai luettelolla. Jos levylle on äänitetty useampi ääni­raita, sinun on ehkä muutettava DVD-soittimesi asetuksia (yleensä Audio Select -painike tai levyn kuvaruutuvalikko), jotta voit kuunnella täydellistä
5.1-ääniraitaa AVR -viritinvahvistimella tai valita oikean ääniraidan ja kielen. (”2.0”-ääniraitoja voi kuunnella myös Pro Logic II- tai Vmax-tiloissa, kuten sivun 26 Dolby Digital -luvussa on kerrot­tu). Signaalin tyyppi saattaa joskus muuttua DVD-levyn toiston aikana. Joskus erikoismateri­aali on tallennettu 2.0-äänellä ja itse elokuva
5.1-äänellä. Niin kauan kuin DVD-soittimesi on asetettu käsittelemään 6 kanavaa,AVR tunnistaa automaattisesti signaalin ja kanavien muutokset ja osoittaa ne ilmaisimilla.
Kaiutin/kanava-ilmaisimen
¯
kirjaimet välähtävät, kun signaali katkeaa.Tämä voi tapahtua, jos digitaalinen ohjelmalähde valitaan ennen toiston alkamista tai kun digitaalinen ohjelmalähde, kuten DVD-soitin,asetetaan taukotilaan.Vilkkuvat ilmaisimet osoittavat, että toisto on keskeytynyt digitaalisignaalin katkeamisen vuoksi eikä AVR :n vian vuoksi. Tämä on normaalia ja digitaalitoisto jatkuu heti, kun levyn toistoa jatketaan.
Yökuuntelutila
Yksi Dolby Digital -järjestelmän erityisominai­suuksista on yökuuntelutila, joka mahdollistaa Dolby Digital -ohjelmalähteiden toiston säilyttäen vuoropuhelun ymmärrettävyyden pienilläkin ääni­tasoilla. Toiminnossa rajoitetaan tehohuippuja ja nostetaan matalia tasoja
1/4 - 1/3. Tämä estää
äkilliset häiritsevän suuret äänenvoimakkuuden vaihtelut heikentämättä digitaaliohjelmalähteen toiston laatua. Yötila on käytössä vain Dolby Digital -tilassa.
Yökuuntelutila kytketään Dolby Digital -kooda­tuissa DVD-ohjelmissa painamalla kauko­ohjaimen yökuuntelun valitsinta
A
.
Seuraavaksi valitaan
⁄/¤
-näppäimiäCjoko
lievä tai voimakas kompressiotaso. Yökuuntelutilan poiskytkemiseksi painele
⁄/¤
-näppäimiäCkunnes näet näyttöruudussa
Ú
tekstin D-RANGE OFF
Voit asettaa yökuuntelutilan aktivoitumaan aina Dolby Digital -toimintatilan valinnan yhteydessä. Kompression voimakkuudeksi voit valita mielei­sesi vaihtoehdon. Lue lisää yökuuntelutilan ase­tuksista sivulta 18.
TÄRKEÄÄ TIETOA DIGITAALITOISTOSTA
1. Kun digitaalinen ohjelmalähde on tauko-, kelaus- tai kappalehakutilassa, audiosignaali katkeaa hetkeksi,jolloin kirjaimet kaiutin/
kanavailmaisimissa
¯
välähtävät. Tämä on normaalia eikä tarkoita, että AVR -viritin-vahvis­timessa tai ohjelmalähteessä olisi vikaa. AVR palaa digitaalitoistoon heti, kun signaali on taas saatavilla eli kun laite palaa normaalitoistotilaan.
2. Vaikka AVR pystyykin dekoodaamaan lähes kaikki DVD-elokuvat, CD-levyt ja HDTV-lähetyk­set, on mahdollista, että jotkut tulevaisuuden digitaaliset ohjelmalähteet eivät ole yhteen­sopivia AVR:n kanssa.
3. Huomaa, etteivät kaikki digitaalisesti koodatut ohjelmat tai kaikki DVD-levyn audioraidat vält­tämättä ole 5.1-kanavaisia. Katso DVD-videon tai laserlevyn mukana tulleesta ohjelmaoppaasta, minkä tyyppinen ääni levyllä on. AVR tunnistaa automaattisesti digitaalisen surround-koodauksen tyypin ja asettuu sen mukaiseen toimintatilaan.
4. Kun toistat Dolby Digital tai DTS -ohjel­malähdettä, et voi tavallisesti valita eräitä analo­gisia surround-tiloja, kuten Dolby ProLogic II, Dolby 3 Stereo, Hall,Theater ja Logic 7.Tästä ovat poikkeuksena erikoisääniraidat (katso edellisen sivun Dolby Digital -osuus) tai data­formaattia (katso edellisen sivun DTS-osuus).
5. Kun toistettavana on Dolby Digital tai DTS­ohjelma, analoginen tallennus ei ole mahdollinen
nauhuri
, Video 1 -lähdöistä, jos ohjel-
malähde on kytketty vain digitaalisin liitännöin. Jos laite on kytketty myös analogisiin tuloihin (esimerkiksi DVD), sen ääni voidaan tallentaa miksattuna stereoksi. Lisäksi digitaaliset signaalit kulkevat laitteen läpi digitaalisiin äänilähtöi-
hin
.
Äänittäminen
Normaalisti parhaillaan toistettava audio- tai videolähde ohjautuu suoraan AVR:n lähtö-liitän­töihin, joten voit tallentaa saman ohjelman kytkemällä nauhurilähtöihin
tai Video 1
-lähtöön

liitetyn laitteen tallennukselle.
Kun digitaalinen tallennin on kytketty mihin tahansa digitaaliseen audiolähtöön
, voit tallentaa digitaalisesti käyttäen CD-R-, MiniDisc­tai muuta digitaalista tallenninta. Huomaa, että digitaalisignaali ohjautuu sekä koaksiaaliin että optisiin sähtöihin samanaikaisesti, riippumatta valitusta digitaalisesta tulosta.
Huomaa:
• AVR -viritinvahvistin pystyy muuntamaan analogisen tulosignaalin digitaaliseen muotoon. Sen ansiosta voit tallentaa sekä analogista että digitaalista alkuperäisohjelmaa vahvistimen digitaaliseen lähtöliitäntään kytketyllä CD-R­tallentimella. Huomaa kuitenkin, että koodausformaatin muuttaminen toiseksi ei ole mahdollista (esimerkiksi Dolby Digital -muodosta PCM-muotoon tai päin vastoin).
• Digitaalisen tallentimen täytyy kyetä ymmärtämään lähtösignaalia moitteettomasti. Voit esimerkiksi äänittää CD-soittimen digitaalista PCM-signaalia CD-R- tai MiniDisc-levylle, mutta sen sijaan Dolby Digital- tai DTS-signaalin tallennus ei näillä tallennusjärjestelmillä onnistu.
• Analogisen äänityksen tekeminen Dolby Digital- tai DTS-ohjelmista ei ole mahdollista, jos ohjelmalähde on kytketty vain AVR:n digitaaliseen tuloon. Kyseisen ohjelmalähteen kaksikanavainen analoginen signaali voidaan kuitenkin tallentaa (katso “Tärkeää tietoa digitaalitoistosta” edellisellä sivulla, kohta 5).
Lähtötasojen hienosäätö
AVR-viritinvahvistimen normaali lähtötasojen säätö tehdään testiäänen avulla sivulla 19 kuvatulla tavalla. Joskus voi olla tarpeen säätää lähtötasoja muun ohjelmamateriaalin avulla, kuten testilevyn tai hyvin tuntemasi ohjelmama­teriaalin avulla. Esimerkiksi subwooferin lähtöta­son voi säätää ainoastaan siten.
Jos haluat säätä lähtötasot ohjelmamateriaalin avulla, valitse ensin ohjelmalähde, joka käyttää sitä surround-tilaa, jolle haluat tehdä hienosäädön (katso alla oleva HUOMAUTUS). Käynnistä sitten ohjelmamateriaalin toisto ja säädä vasemman ja oikean etukaiuttimen ver­tailuäänenvoimakkuus äänenvoimakkuuden
säätimillä
(.
Kun olet säätänyt vertailutason, paina
kanavavalitsinta
CÛ, jolloin teksti
FRONT L LEVEL näkyy näyttöruudussa
Ú
viiden sekunnin ajan. Jos haluat muuttaa
lähtötasoa, paina ensin tallennuspainiketta
EÓja nosta tai laske lähtötasoa etulevyn
valintapainikkeilla
5
tai kauko-ohjaimen
⁄/¤
-näppäimilläC. ÄLÄ käytä
äänenvoimakkuuden säätimiä tähän säätöön, koska se muuttaa vertailulähtötasoa.
Käyttö
KÄYTTÖ 25
Käyttö
Kun olet tehnyt muutokset tallenna asetukset
Set-painikkeella
EÓja vaihda säädet-
tävää kanavaa etulevyn valintapainikkeilla
5
tai kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeilla C. Säätääksesi subwooferin lähtötasoa paina valin­tapainikkeita 5 tai
⁄/¤
-painikkeita
C
kunnes teksti WOOFER LEVEL ilmestyy
näyttöruutuun
Ú
(onnistuu vain silloin, kun subwoofer on kytketty mukaan kaiutinasetel­maan, katso sivu 15).
Paina tallennuspainiketta
EÓ, kun haluamasi
kanavan nimi näkyy näytössä
Ú
tai kuvaruutu-
valikossa ja säädä lähtötaso kuten yllä.
Toista edellä kuvattuja toimenpiteitä kunnes kaikki tarvittavien kanavien tasot on säädetty. Paina lopuksi tallennuspainiketta
E
Ó
kahdesti, jolloin AVR -vahvistin asettuu normaali­in toimintatilaan.
Huomaa: Jokaisen analogisen ja digitaalisen surround-tilan lähtötasot voit säätää erikseen. Jos haluat muuttaa tietyn tilan asetuksia, valitse tila ja tee säädöt kuten yllä.
Lähtötasojen hienosäätäminen edellä esitetyllä tavalla muuttaa automaattisesti lähtötasojen arvoja, jotka olet säätänyt sivulla 20 kuvatulla tavalla – ja päin vastoin. Uudet lähtötasot pysyvät AVR -viritinvahvistimen muistissa vaikka virta katkaistaisiinkin. Edellä kuvattu menettely on ainoa tapa, jolla voi säätää Stereo ja VMAx­tilojen lähtötasot (eli säätää VMAx-tilan lähtöta­sot samalle tasolle kuin muilla tiloilla).
6-kanavainen tuloliitäntä
Voit laajentaa AVR-viritinvahvistimen käytet­tävyyttä kytkemällä siihen ulkoisen sovittimen. Näin vahvistin toimii myös niiden tulevaisuuden formaattien kanssa, joita se ei itse pysty proses­soimaan. Kytke sovitin 6-kanavaiseen tuloon
, ja valitse siihen kytketty laite ohjelmalähteek-
si painamalla kauko-ohjaimessa olevaa 6­kanavaisen tulon valitsinta
. Voit valita
kyseisen ohjelmalähteen myös painelemalla etulevyssä olevaa ohjelmalähteenvalitsinta
!
kunnes näyttöönÚilmestyy teksti 6CH
DIRECT. Samalla sininen ohjelmalähteen
ilmaisin
Ô
”6 CH” syttyy.
Käyttäessäsi 6-kanavaista tuloa et voi aktivoida viritinvahvistimen surround-tiloja, sillä signaalin prosessointi suoritetaan nyt ulkoisella dekooderil­la. Tällöin myöskään sävynsäätimet
^*
ja
balannsisäädin
&
eivät toiminnassa eikä
signaalia syötetä äänityslähtöihin.
Näytön kirkkauden säätö AVR -viritinvahvistimen etulevyn näyttö-ruudun
Ú
kirkkaus on oletusasetuksena sellainen, että se näkyy hyvin valaistussa huoneessa. Kotiteat­terissa on kuitenkin joskus tarpeen himmentää näytön valaistusta tai kytkeä se jopa täysin pois päältä.
Näytön valaistuksen kirkkautta voi muuttaa myös pitämällä Set-painike
Ó
pohjassa,
kunnes näyttöön
Ú
tulee teksti VFD
FULL. Valitse viiden sekunnin sisällä halua-
masi kirkkaus
‹/›
painikkeilla 5. Vahvista val-
inta Set-painikkeella
Ó
.
Voit säätää näytön kirkkautta myös kauko­ohjaimen himmenyspainikkeella
Huomaa, että voimakkuussäätimen sininen ilmaisin ja virtailmaisin
palavat aina nor­maalilla kirkkaudella merkiksi siitä, että laite on on toimintatilassa.
Muistinvarmennus
AVR-viritinvahvistimessa on muistinvarmennus joka pitää huolen siitä, että virittimen asetukset ja järjestelmäasetukset eivät häviä muistista sähkökatkoksen yhteydessä tai jos laite irrote­taan vahingossa pistorasiasta. Muistinvarmennus kestää noin 1 viikkoa, jonka jälkeen kaikki lait­teen muisteissa olleet asetukset on syötettävä uudestaan.
Virittimen käyttö
AVR:n virittimen avulla voit kuunnella AM-, FM- ja FM Stereo -asemia sekä vastaanot­taa RDS-informaatiota. Asemat voidaan virittää käsin tai tallentaa pikavalintoihin, joita on 30.
Aseman valinta
1. Valitse viritin ohjelmalähteeksi painamalla
AM/FM-painiketta
6
. Voit valita virittimen
myös etulevyn ohjelmalähteen valitsimella
!
tai aaltoalueen valitsimella9.
2. Valitse aaltoalue painamalla uudestaan AM/FM-painiketta
6
. Voit myös käyttää
aaltoalueen valitsinta
9
.
Kun näyttöön
Ú
ilmestyy sana AUTO, voit
hakea seuraavia tai edellisiä radioasemia painelemalla virityspainikkeita
8J.
Automaattinen haku pysähtyy vain niiden asemien taajuudelle, joiden signaali on riittävän voimakas laadukkaaseen kuunteluun. Jos virit­tynyt FM-asema lähettää stereofonistä ohjelmaa, näyttöön ilmestyy hetkeksi teksti AUTO ST TUNED. Jos sensijaan hakutoiminto virittää AM-aseman tai monosignaalia lähettävän FM­aseman, näyttöön ilmestyy hetkeksi teksti AUTO TUNED. Halutessasi jatkaa asemahakua paina virityspainiketta uudelleen.
Kun AM/FM-näppäintä painettaessa näyttöön
Ú
ilmestyy sana MANUAL, virityspainikkeet nostavat tai laskevat viritystaajuutta käsisäätöi­sesti painallustesi tahdissa. Kun viritin havaitsee riittävän voimakkaan aseman, näyttöön
Ú
ilmestyy teksti MANUAL TUNED.
5. Asemat voi virittää myös painamalla suoraviri­tyspainiketta
I
ja syöttämällä aseman taajuu-
den numeropainikkeilla
G
. Haluttu asema virit­tyy heti, kun taajuuden kaikki neljä (<100 Mhz) tai viisi (>100 Mhz) numeroa on syötetty. Jos teet näppäilyvirheen taajuuden suorasyötön aikana, paina tyhjennyspainiketta
ja aloi-
ta syöttäminen alusta.
Huomaa: Jos stereoaseman kuuluvuus on huono, voit parantaa äänenlaatua asettamalla vastaanoton MONO-tilaan painamalla kauko­ohjaimen viritystavan valitsinta
H
. Voit vaihtaa vastaanottotilaa myös pitämällä etulevyn aal­toalueen valitsinta
9
painettuna, kunnes
näyttöön
Ú
ilmestyy hetkeksi sana MANUAL.
Pikavalintojen käyttö
Voit tallentaa AVR:n pikavalintoihin jopa 30 radiotaajuutta ja valita ne helposti etulevyn tai kaukosäätimen painikkeilla.
Kun haluat tallentaa aseman pikavalintaan, viritä ensin asema ylläolevien vaiheiden mukaan. Tee näin seuraavaksi:
1. Paina kauko-ohjaimessa olevaa muisti-
painiketta
Q
, jotta näytönÚoikeaan
laitaan ilmestyy kaksi korostusmerkkiä.
2. Paina viiden sekunnin kuluessa sitä
numeropainiketta
G
, jota haluat käyttää aseman pikavalintanäppäimenä. Painamisen jälkeen kyseinen pikavalintanumero ilmestyy
näyttöön
Ú
.
3. Tallenna samalla tavoin muut viritetyt asemat.
Muistiin tallennettujen asemien valinta
• Voit valita muistiin talletetun aseman käsin painamalla haluamaasi pikavalintaa vastaavia
numeropainikkeita
G
.
• Voit selata muistiin tallennetut asemat yksi kerrallaan painamalla kauko-ohjaimen tai etulevyn pikavalintojen valintapainikkeita
)O.
26 KÄYTTÖ
Käyttö
RDS-järjestelmän käyttö
AVR-viritinvahvistimen ominaisuuksiin kuuluu RDS (Radio Data System), joka on käytössä monissa maissa. Järjestelmän avulla radiosig­naalin mukana voidaan välittää lähettävän ase­man tunnus tai tietoa lähetysverkosta,kuvaus aseman ohjelmatyypistä, tekstiviestejä, tietoja musiikkivalikoimasta ja oikea aika.
Kun yhä useammat FM-asemat on varustettu RDS-lähetystekniikalla, AVR toimii myös help­pokäyttöisenä kodin informaatio- ja viihdekeskuksena. Seuraava kappale auttaa sinua hyödyntämään RDS-järjestelmän ominai­suuksia.
RDS-viritys
Kun radio virittyy RDS-informaatiota lähettävän FM-aseman taajuudelle, näyttöön
Ú
ilmestyy automaattisesti aseman tunnus tai muita ase­man lähettämiä tekstiviestejä.
RDS-näyttö
RDS-järjestelmän avulla asema voi lähettää run­saasti tietoa aseman nimen lisäksi. Normaalissa RDS-tilassa näytössä näkyy aseman nimi, lähe­tysverkko tai aseman tunnuskirjaimet. Painamal­la RDS-painiketta
@Nvoit selata aseman
lähettämää RDS-informaatiota seuraavassa järjestyksessä:
• Aseman nimi (joidenkin asemien yhteydessä muutakin tietoa).
• Aseman taajuus.
(FREQ)
• Seuraavan luettelon mukainen ohjelmatyyppi
(PTY).
• Radiotekstiviesti,
RTjoka voi rullata näytössä
eli viesti voi olla pidempi kuin näytön kahdeksan merkkiä. Signaalin laadusta riippuen saattaa kestää jopa 30 sekuntia ennen kuin viesti näkyy näytössä. Tänä aikana sana TEXT vilkkuu näytössä.
• Oikea aika. (
CT). Huomaa, että saattaa
kestää jopa kaksi minuuttia ennen kuin oikea aika näkyy näytössä. Tänä aikana sana TIME vilkkuu näytössä. Huomaa myös,että ajan tark­kuus riippuu lähettävästä radioasemasta, ei AVR
-viritinvahvistimesta.
Kaikki RDS-asemat eivät lähetä kaikkia tietoja. Jos valittua RDS-tietoa ei lähetetä, näytössä
Ú
näkyy viesti NO TYPE,N O TEXT tai
NO TIME.
Ohjelmahaku (PTY)
RDS-järjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ohjelmamateriaalin koodatut ohjelmatyyp­pikoodit (PTY), jotka ilmaisevat minkä tyyppistä ohjelmaa asema lähettää. Seuraava luettelo esit­tää ohjelmatyypin esittämiseen käytettävät lyhenteet ja PTY:n kuvauksen:
RDS ONLY: RDS-asema
TRAFFIC:liikennetiedotuksia ja kelitiedotuksia
NEWS: uutislähetyksiä
AFFAIRS: päivän tapahtumia
INFO: yleistietoa
SPORT: urheilutapahtumia
EDUCATE: koulu- ja koulutusohjelmia
DRAMA: näytelmiä ja kirjallisuusesityksiä
CULTURE: kulttuuriohjelmia
SCIENCE: tieteellisiä ja teknisiä ohjelmia
VARIED: viihdeohjelmia
POPM: popmusiikkia
ROCKM: rockmusiikkia
M.O.R.M.: helposti sulavaa musiikkia
LIGHTM: kevyttä klassista musiikkia
CLASSICS: vakavaa klassista musiikkia
OTHER M: muita musiikkityyppejä
WEATHER: säätiedotuksia
FINANCE: talousuutisia
CHILDREN: lastenohjelmia
SOCIAL: yhteiskunnallisia ohjelmia
RELIGION: uskonnollisia ohjelmia
PHONE I N: keskusteluohjelmia
TRAVEL: matkailu
LEISURE: vapaa-aika ja harrastukset
JAZZ: jazz-musiikkia
COUNTRY: country-musiikkia
NATION: kansanmusiikkia
OLDIES: ikivihreitä
FOLKM: folkmusiikkia
DOCUMENT: dokumenttiohjelmia
TEST: aseman lähettämä testivaroitusviesti
ALARM: varoituksia
Voit hakea tiettyä PTY:tä seuraavasti:
1. Paina RDS-painiketta
@N, kunnes
näytössä
Ú
näkyy nykyinen PTY.
2. Kun PTY näkyy näytössä,voit selata valit­tavien PTY-tyyppien luetteloa painamalla
pikavalintojen valitsinta
)O. Kun haluat
vain hakea seuraavan aseman, joka lähettää RDS-dataa, paina pikavalintojen valitsinta
)O, kunnes näytössä näkyy teksti RDS ONLY.
3. Paina virityspainiketta
8J, kunnes
viritin aloittaa seuraavan sellaisen RDS-aseman haun, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas hyvä-laatuiseen kuunteluun.
4. Viritin hakee kerran läpi koko FM-aaltoalueen sellaista asemaa, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten. Jos viritin ei löydä sellaista asemaa, näytössä näkyy teksti NONE muutaman sekunnin ajan ja viritin palautuu viimeiselle viritetylle FM-asemalle.
Huomaa: Monet asemat eivät lähetä PTY­signaalia näytössä näkyy tällöin NONE.
Huomaa: Jotkut asemat lähettävät jatkuvasti liikennetiedotesignaalia. Näiden asemien haku onnistuu, kun valitset ohjelmatyyppiluettelosta kohdan TRAFFIC (NEWS-vaihtoehdon edellä). AVR löytää oikeantyyppisen aseman, vaikka se ei juuri hakuhetkellä lähettäisikään varsinaista liikennetiedotetta.
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 27
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
AVR -viritinvahvistin on varustettu tehokkaalla kauko-ohjaimella, johon on AVR:n koodien lisäksi ohjelmoitu useimpien nykyisten audio- ja video­laitemerkkien ohjauskoodit. Näitä ovat mm. CD-soittimet, kasettinauhurit, televisiot,satelliit­tivirittimet, videonauhurit ja muut kotiteatterilait­teet. Kun olet ohjelmoinut kauko-ohjaimeen jär­jestelmäsi muiden laitteiden ohjauskoodit, voit siirtää useimmat muut kauko-ohjaimet varastoon ja hallita laitteistoa Harman Kardonin omalla kauko-ohjaimella.
Kauko-ohjaimen koodiohjelmointi
AVR:n kauko-ohjaimeen on ohjelmoitu tehtaalla valmiiksi useimpien Harman Kardon -merkkisten CD-tallentimien, CD- ja DVD-soitinten sekä CD-vaihtajin ohjauskoodit. Sen lisäksi voit ohjelmoida kauko-ohjaimen käyttämään monien muiden valmistajien laitteita noudattamalla jotain seuraavaksi esitettävistä ohjelmointitavoista.
Huomaa: Tulovalitsinta Video 3
4
ei voi
ohjelmoida koodeilla, koska se toimii vain AVR:n valitsimena. AVR-valitsimessa
5
voidaan
käyttää vain oletuskoodia "001".
Koodin suorasyöttö
Tämä on helpoin tapa ohjelmoida kauko-ohjain ohjaamaan toista laitetta.
1. Etsi oheisen vihkosen taulukoista kolminu­meroinen koodi tai koodit, jotka vastaavat ohjat­tavan laitteen tyyppiä (esimerkiksi kuvanauhuri tai televisio) ja tuotemerkkiä. Jos kyseisen merkin kohdalla on useampia numeroita, merkitse muistiin eri vaihtoehdot.
2. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
3. Paina ja pidä alhaalla samanaikaisesti haluttua laitetta vastaava tulovalitsin
4
ja mykistys-
painike
. Kun ohjelmointi ilmaisin
2
vaihtuu väriltään oranssiksi ja alkaa vilkkua, vapauta molemmat painikkeet. On tärkeää, että teet seuraavan toimenpiteen seuraavien 20 sekunnin aikana.
4. Jos kauko-ohjattavan laitteen virtakytkin on kaukosäädettävissä, seuraa näitä ohjeita:
a. Osoita ohjain kohti haluttua laitetta ja syötä
ensimmäinen kolminumeroinen koodi sisään
numeropainikkeilla
G
. Jos laite sammuu,
olet löytänyt oikean koodin.Paina uudelleen
tulovalitsinta
4
, ja katso,että punainen
valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sammu­mista.
b. Jos valittu laite EI sammu, kokeile muita
kolminumeroisia koodeja, kunnes oikea löytyy eli laitteen virta kytkeytyy pois.Paina uudelleen
tulovalitsinta
4
ja katso, että punainen
valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sammu­mista.
5. Jos valitun laitteen virtakytkintä ei voi kaukosäätää, seuraa näitä ohjeita (20 sekunnin sisällä 3. kohdan jälkeen, muutoin sinun on tois­tettava ensin kohta 3):
a. Syötä ensimmäinen kolminumeroinen koodi
sisään numeropainikkeilla
G
ja paina
uudelleen tulovalitsinta
4
again. Paina
kaukosäätimestä mitä tahansa erillislaitteen ohjauspainiketta, esimerkiksi Pause tai Play
M
.Jos laite tottelee käskyä, olet löytänyt
oikean koodin.
b. Jos laite ei tottele ohjaustoimintoja, toista
kohtia 3 and 5a syöttämällä uusia koodeja, jotka on listattu kyseisen laitemerkin riville tämän ohjeen luettelossa, kunnes saat laitteen tottelemaan.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja, jotta voit olla varma että laite toimii oikein. Muista, että valmistajat käyttävät useita erilaisia koodiyhdistelmiä, joten kannattaa varmistaa, että virran ohjauksen lisäksi myös äänenvoimakkuu­den säätö, kanavan valinta ja erillislaitteiden ohjaus toimivat oikein. Elleivät kaikki toiminnot toimi, sinun on kokeiltava toisella koodilla.
7. Jos laite ei toimi millään koodilla, jos koodia ei ole määritelty ohjattavalle laitteelle, tai jos kaikki toiminnot eivät toimi oikein, yritä kauko­ohjaimen ohjelmoimista automaattihaulla.
Huomaa käyttäessäsi AVR -ohjainta Harman Kardon CD-tallentimen kanssa
Laite on tehtaalla ohjelmoitu ohjaamaan Harman Kardon CD-soittimia. Se hallitsee kuitenkin myös useimmat Harman Kardon CD­tallentimet (katso listaus sivulla 30) kun koodi ”002” on syötetty CD-valitsinpainikkeeseen
4
ylläkuvatulla tavalla. CD-soittimen koodi on käyttöä varten palautettava esiasetetuksi (”001”).
Automaattihaku
Jos haluat ohjata AVR -vahvistimen kauko­ohjaimella laitetta, jota ei ole mainittu oheisen vihkosen kooditaulukoissa, tai jos siinä mainittu koodi ei tunnu toimivan halutulla tavalla, voit yrittää kauko-ohjaimen ohjelmointia automaatti­hakutoiminnolla seuraavalla tavalla. Huomaa, että automaattihakutoiminto on käytettävissä ainoastaan sellaiselle laitteelle, jonka virrankytkentä voidaan suorittaa kauko-ohjatusti:
1. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
2. Paina ja pidä alhaalla samanaikaisesti haluttua laitetta vastaava tulovalitsin
4
ja mykistys-
painike
. Kun ohjelmointi ilmaisin
2
vaihtuu väriltään oranssiksi ja alkaa vilkkua, vapauta molemmat painikkeet. On tärkeää, että teet seuraavan toimenpiteen seuraavien 20 sekunnin aikana.
3. Etsiäksesi ohjattavaa laitetta vastaavaa koodia osoita ohjain kohti laitetta, ja pidä sen jälkeen painettuna
-painikeC. Tällöin ohjain lähet-
tää sarjan koodeja ohjaimen sisäisestä tieto­pankista. Uuden lähetetyn koodin merkiksi punainen valo välähtää vastaavan tulovalinnan
4
alla. Ohjattavan laitteen sammuessa vapauta heti
-painike C, koska oikea koodi on löy-
tynyt. Huomaa, että koodin hakeminen saattaa kestää minuutin tai enemmänkin.
4. Ellei
-painiketta vapauteta riittävän nopeasti laitteen sammuttua oikea koodi saattaa mennä ohi. Tämän vuoksi kannattaa tehdä toimintatesti: kytke laite uudelleen päälle ja, punaisen valon palaessa tulovalitsimessa
4
, paina
-painiketta Ckerran ja sitten kerran myös
¤
-painikettaC. Jos ohjattava laite sammuu,
oikea koodi on löytynyt, jos ei sammu, menit koodiluettelossa yhden yli. Löytääksesi uudelleen oikean koodin painele (älä pidä alhaalla)
¤
-painikettaC(punaisen valon palaessa
tulovalitsimessa
4
) hypätäksesi koodeja takaisinpäin. Tarkkaile samalla ohjattavan lait­teen toimintaa. Oikea koodi on löytynyt laitteen sammuessa.
5. Paina uudelleen tulovalitsinta
4
, ja katso,
että punainen valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sam­mumista.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja ohjauksen toiminnan varmistamiseksi. Muista, että monet valmistajat käyttävät useita erilaisia koodiyhdistelmiä ja sinun kannattaa varmistaa, että virran poiskytkennän lisäksi myös äänenvoimakkuuden, kanavanvalinta ja kappale­hakupainikkeet toimivat. Elleivät kaikki toiminnot toimi oikein, hae toinen koodi automaattihaulla tai syötä koodi suorasyöt­tömenetelmällä.
Koodin lukeminen
Kun olet löytänyt oikean ohjauskoodin auto­maattihakutoiminnolla, sinun kannattaa lukea koodi ja merkitä se muistiin tulevaa tarvetta varten. Koodin avulla voit myös tarkastaa mikä laite kyseiselle painikkeelle on ohjelmoitu. Koodin lukeminen käy seuraavalla tavalla:
28 KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI
1. Paina ja pidä alhaalla samanaikaisesti haluttua laitetta vastaava tulovalitsin
4
ja
mykistyspainike
.Kun
ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vaihtuu väriltään oranssiksi ja alkaa vilkkua, vapauta molemmat painikkeet. On tärkeää, että teet seuraavan toimenpiteen seuraavien 20 sekunnin aikana.
2. Paina Set-painiketta
F
. Ohjelmointi-
ilmaisin
2
vilkkuu jakson, joka vastaa kolminu­meroista koodia. Jokaisen numeron välissä on sekunnin tauko.Laske vilkutusten määrä taukojen välillä ja saat selville koodin.Yksi vilkahdus vastaa ykköstä, kaksi kakkosta ja niin edelleen.Kolmen nopean vilkutuksen sarja merkitsee nollaa.
Esimerkki: yksi välähdys,tauko, kuusi välähdystä, tauko, kymmenen välähdystä tarkoittavat koodia
164.
Merkitse tähän järjestelmäsi laitteiden koodit tulevaa tarvetta varten.
DVD ____________ CD ________________
VID1/VCR ________ VID2/TV __________
VID3/CBL/SAT ______________________
VID4 ______________________________
NAUHURI __________________________
Ohjelmoidut laitetoiminnot
Kun AVR:n kauko-ohjain on ohjelmoitu ohjaa­maan toista laitetta, voit vaihtaa ohjattavaa laitetta painamalla kyseisen laitteen tulovalin-
taa
4
. Kun painat näitä painikkeita, painike välähtää punaisena ilmaisten, että olet vaihtanut ohjattavaa laitetta.
Kun ohjaat muuta laitetta kuin AVR, komennot eivät välttämättä vastaa tarkasti painikkeeseen merkittyä toimintoa. Eräät komentopainikkeet, kuten numeropainikkeet, toimivat samalla tavoin kuin AVR:n yhteydessä. Toisten painikkeiden toiminta muuttuu niin, että niiden lähettämä komento vastaa painikkeen toista merkintää.
Esimerkiksi, uniajastin ja surround-tilan valin­tanäppäimet toimivat myös kanava ylös/alas
-näppäiminä käytettäessä useimpia televisioita, videonauhureita tai kaapelivirittimiä. Kanava ylös/alas -merkintä on painettu suoraan kauko­ohjaimeen. Samoin pätee myös tavallisille CD- ja kasettisoitinten, videonauhureiden sekä DVD
-soitinten toiminnoille, jotka noudattavat näp­päinten päälle painettuja standardimerkintöjä.
Jotkin laitteet eivät kuitenkaan noudata näp­päimeen merkittyä toimintoa. Jotta tietäisit mitä toimintoa näppäin ohjaa, katso toimintoluettelo­ja sivuilla 32. Käyttääksesi toimintoluetteloa oikein, katso ensin ohjattavan laitteen tyyppi (esim. CD,tv jne.). Huomaa, että ohjaimen kaikki painikkeet on numeroitu.
Halutessasi selvittää, mikä painike vastaa eri lait­teiden toimintoja, etsi painikkeen numero toi­mintolistalta ja katso sitten valitun laitteen sarak­keesta vastaava toiminto. Esimerkiksi painike 49 on AVR:ssa makro 2 , mutta se on suosikkikanavien valitsin monissa satelliittivirit­timissä. Painike 28 kytkee viiveen AVR 2550:ssa, mutta toimii CD-soittimissa levypesän avaukses­sa ja sulkemisessa.
Huomaa, ettei toimintolistoilla käytetty painikenumerointi ole sama kuin tämän käyttö­ohjeen muu painikkeita koskeva numerointi.
Toisten laitteiden ohjaaminen AVR:n kauko-ohjaimella
• Valmistajat saattavat käyttää eri koodisarjoja samassa tuotteen eri versioissa. Siksi on tärkeää tarkistaa, että syötetty koodi ohjaa mahdollisim­man montaa laitteen toimintoa. Jos koodi ohjaa vain muutamaa toimintoa, tarkista, ohjaako jokin toinen koodi useampaa toimintoa.
• Tuotteesta ja merkistä riippuen toimintoluette­lossa luetellut toiminnot eivät välttämättä vastaa laitteen toimintaa. Merkitse siinä tapauksessa laitteen toiminto luetteloon tai pidä erillistä kir­jaa eroista.
• Aina kun kauko-ohjaimen painiketta paine­taan, kyseisen laitteen tulovalinnan
4
tulee välähtää. Jos ilmaisin välähtää joidenkin painikkeiden, mutta ei kaikkien yhteydessä,vika ei ole kauko-ohjaimessa. Kyseiselle painikkeelle ei ole silloin ohjelmoitu mitään toimintoa.
• Laitteen mukana tuleva kauko-ohjain on ohjel­moitu valmistushetken viimeisimpien tietojen mukaan, mutta se välttämättä koske tulevia laite­sukupolvia.
Makrojen ohjelmointi
Makrojen avulla voit suorittaa nopeasti ja hel­posti usein toistuvat komentosarjat yhdellä painikkeen painalluksella. Makro voi lähettää jopa 19 ohjelmoitua komentoa järjestyksessä, joten voit automatisoida järjestelmän päällekytkemisen, ohjelmalähteen vaihtamisen tai muun paljon käytetyn toimenpiteen. AVR:n kauko-ohjain pystyy tallentamaan viisi erillistä makrokäskyjen sarjaa, yhden, joka toteutuu
Power On -virtapainikkeesta
0
ja neljä
muuta, jotka toteutuvat makropainikkeista
K
.
1. Paina samanaikaisesti mykistyspainiketta
ja ohjelmoitavaa makropainikettaKtai
Power On -virtapainiketta
0
samanaikaisesti. Huomaa, että viimeksi valittu
tulovalitsin palaa punaisena ja että ohjel­mointi ilmaisin
2
vilkkuu oranssina.
2. Syötä makron askeleet sisään painelemalla painikkeita oikeassa järjestyksessä.Jokainen makro voi sisältää peräti 19 askelta, mutta jokainen painallus, mukaan lukien laitteen valin­ta, lasketaan askeleeksi. Ohjelmointi ilmaisin
2
vilkkuu vihreänä vahvistaen jokaisen painal-
luksen.
Huomaa: Kun ohjelmoit virran kytkemistä päälle tai pois, paina mykistyspainiketta
.
ÄLÄ PAINA todellista virtakytkintä.
• Muista aina painaa halutun laitteen tulo-
valitsinta
4
ennen kuin muutat toiseen lait-
teeseen. Tämä koskee myös AVR-valitsinta
5
niin kauan, kuin se ei pala punaisena ja haluat ohjelmoida AVR:n toimintoja makroon.
3. Kun kaikki askeleet on syötetty sisään, paina
uniajastinpainiketta
8
. Punainen valo
tulovalitsimen
45
alapuolella vilkahtaa
ja sammuu.
Esimerkki: Ohjelmoidaan M1 -painike
K
niin, että se kytkee päälle AVR:n, television:
• Paina M1-painiketta
K
ja mykistys-
painiketta
samanaikaisesti ja vapauta sitten
molemmat.
• Katso, että ohjelmointi ilmaisin vilkkuu oranssina.
• Paina AVR-valitsinta
5
.
• Paina mykistyspainiketta
tallentaaksesi
AVR:n virrankytkentäkäskyn.
• Paina VID 2 -tulovalitsinta4osoitteeksi seuraavalle käskylle “tv päälle”.
• Paina mykistyspainiketta
tallentaaksesi
television virrankytkentäkäskyn.
• Paina uniajastinpainiketta 8komentosar­jan lopuksi tallentaaksesi koko makron ohjaimen muistiin.
Kun olet toteuttanut kuvatun makron, jokainen
M1-painikkeen
K
painallus toteuttaa ohjel-
moidut virrankytkennät.
Makrokomentojen poisto
Halutessasi pyyhkiä tekemäsi makrot ohjaimen muistista tee näin:
1. Paina mykistyspainiketta
ja sitä
makropainiketta
K
, jonka sisältämän
komentosarjan haluat poistaa.
2. Katso, että ohjelmointi ilmaisin
2
vilkkuu
oranssina ja AVR-valitsimen
5
alla oleva
LED-ilmaisin vaihtuu punaiseksi.
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 29
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
3. Paina 10 sekunnin aikana Surround-tilan valitsinta
9
.
4. Punainen LED-ilmaisin AVR-valitsimen alla sammuu ja ohjelmointi ilmaisin
2
vaihtuu vihreäksi ja vilkuttaa kolme kertaa ennen sam­mumistaan.
5. Ohjelmointi ilmaisimen
2
sammuessa
makro on poistettu.
Rinnakkainen äänenvoimakkuu­den ohjaus
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että se ohjaa joko television tai AVR:n äänenvoimakkuuden
säätöä
ja mykistystäminkä tahansa
muun kuuden laitteen yhteydessä. Koska esimer­kiksi AVR todennäköisesti ohjaa äänentoistojär­jestelmää televisiota katseltaessa, voit ohjelmoida kauko-ohjaimen ohjaamaan AVR:n äänen­voimakkuuden säätöä, vaikka kauko-ohjaimen ohjattavaksi laitteeksi on valittu TV.Joko AVR:n tai television äänenvoimakkuuden säätö voidaan yhdistää muiden kauko-ohjaimella ohjattavien laitteiden ohjaamiseen.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen äänen­voimakkuuden säätö seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti äänenvoimakkuuden säätöön yhdistettävän laitteen tulovalitsinta
4
ja mykistyspainikettakunnes ohjat-
tavan laitteen tulovalitsimen alla oleva punainen valo palaa. Katso, että ohjelmointi ilmaisin
2
vilkuttaa oranssina.
2. Paina äänenvoimakkuus ylös-painiketta
ja katso, että ohjelmointi ilmaisin
2
lopettaa vilkkumisen ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai tulo-
valitsinta
4
riippuen siitä, minkä äänen-
voimakkuussäätimen haluat rinnakkaistoiminnolle.
Ohjelmointi ilmaisin vilkuttaa vihreätä kolme kertaa ja sammuu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Jos haluat käyttää AVR:n äänen­voimakkuussäädintä vaikka ohjain on valittu ohjaamaan televisiota, paina ensin Video/TV-
tulovalitsinta
4
ja samanaikaisesti mykisty-
spainiketta
. Paina seuraavaksi äänen-
voimakkuus ylös-painiketta
ja perään
AVR-valitsinta
5
.
Huomaa: Halutessasi palata takaisin normaali­tilaan sinun on toistettava edelliset toimenpiteet siten, että painat Video/TV-tulovalintaa vai- heissa yksi ja kolme.
Rinnakkainen kanavavalinta
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että se ohjaa joko valitun laitteen kanavanvalintaa minkä tahansa muun kuuden laitteen ohjaus­toimintojen yhteydessä. Haluat esimerkiksi vaih­taa videonauhuria katsellessa satelliittivirittimen kanavaa tarvitsematta vaihtaa ohjausta videosta satelliittivirittimeen.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen kana­vanvalinta seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti kanavan vaihtoon käytettävän laitteen tulovalitsinta
4
ja
mykistyspainiketta
kunnes ohjattavan
laitteen tulovalitsimen alla oleva punainen valo palaa. Katso,että ohjelmointi ilmaisin
2
vilkuttaa oranssina.
2. Paina äänenvoimakkuus alas -painiketta
ja katso, että ohjelmointi ilmaisin
2
lopettaa vilkkumisen ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai tulo-
valitsinta
4
riippuen siitä, minkä kanavaa
vaihtavan laitteen haluat rinnakkaistoiminnolle.
Ohjelmointi ilmaisin
2
vilkuttaa vihreätä
kolme kertaa ja sammuu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Haluat vaihtaa television kanavia kauko-ohjaimen ollessa videokäytössä. Paina ensin samanaikaisesti VID 1/VCR-tulovalintaa
4
ja mykistyspainiketta. Seuraavaksi
vapauta painikkeet ja paina äänenvoimakkuus
alas -painiketta
ja sen jälkeen VID 2/TV-
tulovalintaa
4
.
Huomaa: Kun haluat palata takaisin normaaliti­laan sinun on toistettava edellinen niin, että painat VID 1/VCR-tulovalintaa vaiheissa yksi ja kolme.
Rinnakkainen erillislaitteen käyttö
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että voit käyttää erillislaitteiden ohjauspainikkeita
L
(toisto, pysäytys, pikakelaukset eteen ja taakse, tauko ja tallennus), joilla käytetään video­nauhuria, CD-soitinta tai DVD-soitinta samanaikaisesti ohjatessasi jotakin muuta kuud­esta laitteesta. Voit esimerkiksi television katselun aikana käynnistää tai sammuttaa videokasetin tai DVD­levyn tarvitsematta vaihtaa ohjauksen kohdetta.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen erillis­laitteiden ohjaus seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti ohjattavan laitteen va-
lintapainiketta
4
ja mykistyspainiketta
kunnes ohjattavan laitteen tulovalitsimen alla
oleva punainen valo palaa. Katso, että ohjel-
mointi ilmaisin
2
vilkkuu oranssina.
2. Paina toistopainiketta
L
ja katso, että
ohjelmointi ilmaisin
2
lopettaa vilkkumisen
ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai valinta-
painiketta
4
riippuen siitä, minkä erillislait-
teen haluat rinnakkaistoiminnolle. Ohjelmointi ilmaisin vilkuttaa vihreätä kolme kertaa ja sam­muu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Jos haluat käyttää CD-soittimen koneistoa kauko-ohjaimen ohjatessa televisiota, paina samanaikaisesti VID 2/TV-tulovalintaa
4
ja mykistyspainiketta. Seuraavaksi
vapauta painikkeet ja paina toistopainiketta
L
ja sen jälkeen CD-tulovalintaa 4.
Huomaa: Halutessasi palata takaisin normaaliti-
laan sinun on toistettava edelliset toimenpiteet siten, että painat VID 2/TV-tulovalintaa vai- heissa yksi ja kolme.
Huomaa: Ennen kuin ohjelmoit rinnakkaisia toimintoja varmista, että olet toteuttanut kaikki haluttujen laitteiden ohjaamiseen tarvittavat ohjelmointitoiminnot.
Kauko-ohjaimen muistin tyhjennys
Vaihtaessasi laitteita tai lisättyäsi laitteita jär­jestelmääsi haluat ehkä aloittaa kauko-ohjaimen ohjelmoinnin uudelleen, ilman sisäänsyötettyjä eri laitteiden ohjauskoodeja, makroja ja rinnakkaisia ohjauksia, joita olet aikojen kuluessa tehnyt. Tällöin on helpointa palata alkuperäisiin tehdasasetuksiin ja komentokoodeihin. Muista, että kun tyhjennät ohjaimen muistit, kaikki komentosi ovat peruuttamattomasti mennyttä.
1. Paina jotakin tuloliitäntää
4
ja numeroa
”O“
G
samanaikaisesti kunnes ohjelmointi
ilmaisin
2
alkaa vilkkua oranssina.
2. Paina numeropainiketta ”3“
G
kolme kertaa.
3. Tulovalinnan
4
alla oleva punainen
LED-ilmaisin sammuu ja ohjelmointi ilmaisin
2
lakkaa vilkkumasta ja vaihtuu vihreäksi.
4. Ohjelmointi ilmaisin
2
pysyy vihreänä kunnes ohjain on palautunut tehdasasetuksiin. Huomaa, että tämä saattaa viedä jonkin aikaa, riippuen sisäänsyötettyjen komentojen määrästä.
5. Kun ohjelmointi ilmaisin
2
sammuu,
ohjain on palautunut tehdasasetuksiin.
30 TOIMINTOLUETTELO
Toimintoluettelo
No. Painikkeen nimi AVR-toiminto DVD CD/CDR
1 Power On Virta päälle Virta päälle Virta päälle 2 Power Off Virta pois Virta pois Virta pois 3 Mute Mykistys 4 AVR AVR-valitsin 5 DVD DVD-valitsin DVD-valitsin 6 CD CD-valitsin CD-valitsin 7 Tape Nauhurivalitsin 8 VID 1 Video 1 -valitsin
9 VID 2 Video 2 -valitsin 10 VID 3 Video 3 -valitsin 11 DIM Näytön himmennys 12 AM/FM Viritinvalitsin 13 6 CH Input Select 6-kanavaisen tulon valinta 14 Sleep Uniajastin 15 Test Testiääni -/tulovalinta 16 TV TV/DVD -/CDP-valinta 17 Volume Up Voimakkuus ylös Voimakkuus ylös 18 Surround Select
Surround-tilan valinta
-/CDR-valinta
19 Night Yökuuntelutilan valinta Tekstitys on/ei 20 Spare (ei käytössä) 21 Volume Down Voimakkuus alas Voimakkuus alas 22 Channel/Guide Kanavasäätö Otsikko 23
Siirrä/säädä ylös Ylös
24 Speaker/Menu Kaiuttimien säätö Valikko Kappaleselaus/­25
Siirrä/säädä vasemmalle Vasen
26 Set Aseta Syötä 27
Siirrä/säädä oikealle Right
28 Digital/Exit
Digitaalitulon valinta
Open/Close
29
¤
Siirrä/säädä alas Down
30 Delay/Prev. Ch. Viiveen säätö Paluu Avaa/sulje 31 1 111 32 2 222 33 3 333 34 4 444 35 5 555 36 6 666 37 7 777 38 8 888 39 Tun-M Viritintila Kohtaus Toisto 40 9 999 41 0 000 42 Memory Muisti Ääniraita Aika/CDR-näyttö 43 Tune Up Viritys ylös 44 Direct Suora taajuusvalinta Kuvakulma Satunnaissoitto 45 Clear Poisto Poisto Poisto 46 Preset Up Pikavalinta seuraava Hidastus eteen +10/­47 Tune Down Viritys alas -/
seuraava kappale
48 RDS RDS Select Levyn ohitus Levyn ohitus 49 Preset Down
Pikavalinta edellinen
Hidastettu toisto taakse
50 M1 51 M2 52 M3 53 M4 54 Dolby Dolby-tilan valinta 55 DTS Sur DTS 5.1 -tilan valinta 56 DTS Neo:6 DTS Neo:6 -tilan valinta 57 Logic 7 Logic 7 -tilan valinta 58 Stereo Stereotilan valinta 59 Skip Down Skip – Skip – 60 Skip Up Skip + Skip + 61 Rewind Pikatoisto taakse Pikatoisto taakse 62 Play Toisto Toisto 63 Fast Forward Pikatoisto eteen Pikatoisto eteen 64 Record -/tallennus 65 Stop Seis Seis 66 Pause Tauko Tauko
TOIMINTOLUETTELO 31
Toimintoluettelo
No. Painikkeen nimi Nauhuri VCR (VID 1) TV (VID 2) CBL (VID 3) SAT (VID 3)
1 Power On Virta päälle Virta päälle Virta päälle Virta päälle Virta päälle 2 Power Off Virta pois Virta pois Virta pois Virta pois Virta pois 3 Mute Mykistys 4 AVR 5 DVD 6 CD 7 Tape Nauhurivalinta 8 VID 1 VCR-valinta
9 VID 2 TV-valinta 10 VID 3 Video 3 -valinta CBL/SAT-valinta 11 DIM 12 AM/FM 13 6 CH Input Select 14 Sleep Kanava + Kanava + Kanava + Kanava + 15 Test 16 TV TV/VCR TV/VCR TV/Cable TV/Sat 17 Volume Up Voimakkuus ylös Voimakkuus ylös 18 Surround Select Kanava – Kanava – Kanava – 19 Night 20 Spare 21 Volume Down Voimakkuus alas 22 Channel/Guide Info/opas Info/opas 23
Ylös Ylös Ylös Ylös
24 Speaker/Menu Valikko Valikko Valikko Valikko 25
Vasen Vasen Vasen Vasen
26 Set Syötä Syötä Syötä Syötä 27
Oikea Oikea Oikea Oikea
28 Digital/Exit Poistu Poistu Poistu Poistu 29
¤
Alas Alas Alas Alas
30 Delay/Prev. Ch. Edellinen kanava Edellinen kanava Edellinen kanava 31 1 1111 32 2 2222 33 3 3333 34 4 4444 35 5 5555 36 6 6666 37 7 7777 38 8 8888 39 Tun-M 40 9 9999 41 0 0000 42 Memory 43 Tune Up 44 Direct 45 Clear Poisto Poisto Poisto Poisto 46 Preset Up 47 Tune Down 48 RDS 49 Preset Down 50 M1 Peruutus Uniajastin PPV Peruutus 51 M2 Suosikki Suosikki 52 M3 Ohitus Seuraava 53 M4 Musiikki Vaihtoehto 54 Dolby Music Alt 55 DTS Sur Music Alt 56 DTS Neo:6 Music Alt 57 Logic 7 Music Alt 58 Stereo Music Alt 59 Skip Down Scan – Page – Page – 60 Skip Up Scan + Page + Page + 61 Rewind Takaisinkelaus Takaisinkelaus Päivä – Päivä – 62 Play Toisto Toisto 63 Fast Forward Pikakelaus eteen Pikakelaus eteen Päivä + Päivä + 64 Record Äänitys/äänitystauko Nauhoitus 65 Stop Seis Seis 66 Pause Tauko
32 VIANETSINTÄKAAVIO
Vianetsintäkaavio
Suorittimen tehdasasetusten palauttaminen
Jos laitteen toiminta tai sen näyttö on epänormaali, syynä voi olla laitteen muistin tai mikroprosessorin vääränlainen toiminta.
Korjaa toimintahäiriö seuraavasti:irrota laite ensin verkkojännitteestä ja odota vähintään kolme minuuttia. Kytke tauon jälkeen virtajohto ja tarkista laitteen toiminta. Jos laite toimii vieläkin väärin, järjestelmän tehdasasetusten palauttaminen saattaa korjata vian.
Aloita AVR:n järjestelmämuistin täydellinen tyh­jennys mukaan lukien virittimen asemamuisti, lähtötasojen asetukset, viiveajat ja kaiuttimien asetukset kytkemällä laitteen aluksi valmiustilaan virtakytkimellä
2
. Paina seuraavaksi
äänensävypiirien kytkintä
6
.
Laite kytkeytyy automaattisesti toimintaan. Tyhjennettyäsi laiteen muistin tällä menetelmällä sinun pitää tehdä kaikki järjestelmä- ja viritinase­tukset uudelleen.
Huomaa: Suorittimen tehdasasetusten palautta­minen tyhjentää laitteen muistista kaikki tehdyt kaiuttimia, lähtötasoja, surround-tiloja ja digi­taalituloja koskevat asetukset sekä tyhjentää virittimen asemamuistin. Koska palautuksen jäl­keen laite ottaa käyttöön tehdasasetukset, sinun pitää tehdä uudelleen kaikki järjestelmän säätö­toimenpiteet.
Jos järjestelmä ei vieläkään toimi oikein, syynä voi olla staattinen purkaus tai voimakkaat verkkojännitepiikit, jotka ovat vaurioittaneet muistia tai suoritinta.
Jos tehdasasetusten palauttaminen ei poista ongelmaa, ota yhteys valtuutettuun Harma Kardon -huoltoliikkeeseen.
OIRE SYY RATKAISU
Laite ei käynnisty painaessasi • Laite ei saa virtaa • Varmista, että virtajohto on kytketty jännitteelliseen pistorasiaan
päävirtakytkintä
1
• Tarkista, onko pistorasia katkaisijalla ohjattu
Näytön valaistus syttyy, mutta ei • Ottoliitännöissä huono kosketus • Varmista, että kaikki tulo- ja kaiutinliitännät on tehty oikein ääntä eikä kuvaa Mykistys on kytketty päälle • Paina mykistyspainiketta
• Äänenvoimakkuuden säätö on pienellä • Nosta äänenvoimakkuuden tasoa
Ääni kuuluu, mutta etulevyn • Näytön valaistus on kytketty pois päältä • Muuta näytön valaistuksen asetuksia sivun 25 ohjeiden mukaan näytön valaistus ei syty niin, että sen asetuksena on VFD FULL
Mistään kaiuttimesta ei kuulu ääntä, • Vahvistin on suojaustilassa • Tarkista, onko kaiutinliitännöissä oikosulku viritinvahvistimen ja järjestelmän virtakytkimen
2
oikosulun vuoksi tai kaiuttimien päässä
ympärillä oleva merkkivalo on punainen • Vahvistin on suojaustilassa sisäisten • Ota yhteys lähimpään Harman Kardon -huoltoliikkeeseen
toimintahäiriöiden vuoksi
Ei ääntä surround- tai • Väärä surround-tila • Valitse muu kuin stereo-tila keskikaiuttimesta • Virheelliset asetukset • Tarkista kaiutintila
• Ohjelmamateriaali stereo- tai • Surround-dekooderi ei ehkä luo keski- tai takakanavien monofoninen informaatiota ei-koodatusta ohjelmamateriaalista
• Kaiuttimet on kytketty väärin • Tarkasta kaiutinliitännät tai käytä testiääntä liitäntöjen
tarkistamiseen (katso sivu 19)
Laite ei reagoi kauko-ohjaimen • Kauko-ohjaimen paristot heikot • Tarkista kauko-ohjaimen paristot komentoihin • Väärä ohjelmalähde valittuna • Paina AVR-valitsinta
5
• Kaukosäädin on katveessa • Varmista, että kauko-ohjaimen ja viritinvahvistimen
välillä ei ole esteitä
Viritin hurisee ajoittain • Paikallisia häiriöitä • Siirrä antenni pois tietokoneiden, loisteputkivalaisimien,
sähkömoottoreiden tai muiden sähkölaitteiden läheisyydestä
Kanavailmaisimien
¯
kirjaimet • Digitaalinen ohjelmalähde pysäytetty • Jatka DVD-levyn toistoa vilkkuvat ja digitaalisen ohjelman • Tarkasta, että valittuna on oikea digitaalitulo toisto loppuu
TEKNISET TIEDOT 33
Tekniset tiedot
Vahvistin
Stereotila Jatkuva keskimääräinen teho (FTC)
50 W/kanava,20 Hz - 20 kHz: @ < 0,07 % THD, molemmat kanavat kuormitettuna, 8 kuorma
Viisikanavainen surround-tila Teho kanavaa kohden
Vasen/oikea etukanava: 40 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Keskikanava: 40 W, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Surround-kanavat: 40 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 Ω kuormalla
Tuloherkkyys/Sovitus:
lineaarinen (High Level) 200 mV/47 k Häiriöetäisyys (IHF-A) 95 dB Surround-järjestelmän kanavaerotus
Analoginen dekoodaus
(ProLogic jne.) 40 dB
Dolby Digital (AC-3) 55 dB
DTS 55 dB Taajuusvaste
@ 1W (+0 dB, -3 dB) 10 Hz - 100 kHz Korkein hetkellinen
virransyöttökyky (HCC) ±25A TIM-särö Ei mitattavissa Nousunopeus 16 µsec
Muutosnopeus 40 V/µsec
FM-viritin
Viritystaajuus 87,5-108,0 MHz Pienin antennisignaali IHF: 1,3 mV/13,2 dBf Häiriöetäisyys Mono/stereo: 70/65 dB (DIN) Särö Mono/stereo: 0.15/0.3% Stereoerottelu 35 dB @ 1 kHz Selektiivisyys ±400kHz: 70dB Peilitaajuusvaimennus 80 dB Välitaajuusvaimennus 90 dB
AM-viritin
Viritystaajuus 522–1720 kHz Häiriöetäisyys 45 dB Pienin antennisignaali kehäantenni: 500 µV Särö 1 kHz, 50 % modulaatio: 0,8 % Selektiivisyys ±10 kHz: 30 dB
Video-osa
Värijärjestelmät PAL/NTSC Tulotaso/Sovitus 1 Vp-p/75 Lähtötaso/Sovitus 1 Vp-p/75 Taajuusvaste 10 Hz - 8 MHz (-3 dB)
Yleistä
Sähköntarve AC 220-240 V-50 Hz Tehonkulutus 72 W lepotilassa,
enintään 580 W (Kaksi kanavaa käytössä)
Mitat (enintään):
Leveys 440 mm Korkeus 168 mm Syvyys 390 mm Paino 10,9 kg
Syvyysmittaan sisältyvät nupit, painikkeet ja liitännät Korkeusmittaan sisältyvät jalat ja kotelo. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.
Harman Kardon on rekisteröity tavaramerkki ja Power for the Digital Revolution on Harman Kardon Inc:n tavaramerkki.
Valmistettu Dolby Laboratories Inc:n lisenssillä. “Dolby”, “Pro Logic” ja kaksois-D ovat Dolby Laboratories Inc:n tavaramerkkejä.Julkaisematonta luottamuksellista aineistoa © 1992-1999 Dolby Laboratories Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
“DTS” ja “DTS Digital Surround”ovat Digital Theater Systems, Inc -yhtiön
tavaramerkkejä.
††
Ultrastereo on Ultrastereo Corp:n tavaramerkki.
VMax on Harman International Industries Inc:n tavaramerkki, ja on lisensoitu sovellus Cooper Bauck Transaural Stereo -patentista.
Logic 7 on Lexicon Inc:n rekisteröimä tavaramerkki.
Crystal on Cirrus Logic Corp. -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
250 Crossways Park Drive,Woodbury, New York 11797 www.harmankardon.com Harman Consumer International: 2, route de Tours, 72500 Château-du-Loir, France © 09/2003 Harman Kardon, Incorporated Part No.:CQX1A861Z
Loading...