Grundig FINE ARTS AUDION RCD 8300 User Manual [nl]

FINE ARTS AUDION
WIRELESS HIFI SYSTEM
Gebruiksaanwijzing
NEDERLANDS
55404 941 1700
2
INHOUDSOPGAVE
5 FineArts Audion
5 De systeem-modus van uw hifi-installatie 7 Bijzonderheden van de hifi-installatie
8 Omvang van de levering/toebehoren
9 Installatie en veiligheid
10 De draadloze transmissietechniek
11 In een oogopslag
11 De bedieningselementen van de hifi-installatie 12 De achter- en onderkant van de hifi-installatie 13 De afstandsbediening 15 De gebruiksaanwijzing van de afstandsbediening
Geachte klant
Deze gebruiksaanwijzing veronderstelt dat uw dealer het systeem FineArts Audion opge­steld, aangesloten en bedrijfsklaar gemaakt heeft. Wilt u instellingen zelf veranderen of nieuwe radiozenders zoeken, gelieve dan in de bijgevoerde installatiehandleiding de nodige informatie op te zoeken. De gebruiksaanwijzing beschrijft ook de modus Digital Radio (Digital Audio Broadca­sting) en toont de mogelijke weergaven voor deze modus. DAB-modus is echter enkel met de geïntegreerde DAB-module (optioneel) mogelijk.
NEDERLANDS
3
INHOUDSOPGAVE
____________________________________________________________________
17 Algemene functies
17 Inschakelen 17 Uitschakelen 18 Vanuit stand-by inschakelen 18 Programmabron kiezen 19 In stand-by schakelen 19 Display van de hifi-installatie richten
20 Volume en geluid
20 Volume veranderen 20 Hoge tonen, lage tonen, balance en fader veranderen 21 Geluidsinstelling 22 Loudness in- en uitschakelen 22 Hifi-installatie geluidloos schakelen (muting) 22 Andere luidsprekerparen instellen
23 FM-mode
23 Voorbereiden 23 Radiozenders kiezen 25 Stereo-/mono-ontvangst 26 RDS-ontvangst
30 DAB-mode
30 Voorbereiden 30 DAB-zenders kiezen 34 Extra functies in de DAB-mode
4
INHOUDSOPGAVE
____________________________________________________________________
37 CD-mode
37 CD-mode: algemeen 37 Voorbereiden 38 Weergave van een CD 41 CD-titels kiezen 42 Extra functies 44 Weergave van titels in een gewenste volgorde – muziekprogramma opstellen
48 Sleeptimer-mode
49 Multiroom-mode
49 Luidsprekerparen in tweede en andere ruimtes bedienen 49 Afstandsbediening op het luidsprekerpaar van een andere ruimte omschakelen 50 Verschillende programmabronnen voor verschillende ruimtes instellen
51 Informatie
51 Batterijen van de afstandsbediening vervangen 52 Overige modi van de afstandsbediening 61 Storingen zelf verhelpen 63 Technische gegevens 64 GRUNDIG Service
NEDERLANDS
5
FINE ARTS AUDION
________________________________________________
De systeem-mode van uw hifi-installatie
Het volgende schema toont u de mogelijkheden van uw hifi-installatie bij multiroom-mode en in combinatie met andere Grundig-componenten. Uitleg hierover vindt u op de volgende pagina.
LSP2
LSP2
Hifi-installatie RCD 8300
LSP2
LSP2
Televisietoestel met WT2
I
Woonkamer
LSP3
ǵ
LSP3
ǵ
LSP3
ǵ
LSP3
Werkkamer Slaapkamer
PR1
PR1
PR1
Logeerkamer
LSP3
LSP3
PR1
Televisiemode
CD-mode
CD-mode
FM-mode
Slider
Video in
Audio inLR
Volume Program
S-VHS
ǵ
ǵ
ǵ
6
FINE ARTS AUDION
__________________________________________________________________
Het volledige systeem FineArts Audion bestaat uit de volgende losse componen­ten: – Hifi-installatie RCD 8300. – Afstandsbediening PR1. – Actieve luidspreker LSP2. – Actieve luidspreker LSP3.
Bij de multiroom-mode wordt als ruimte 1 altijd die ruimte bedoeld waar de hifi-installatie geïnstalleerd is. In het kader van het totale systeem zijn de volgende gebruiksmogelijkheden mogelijk: – De hifi-installatie gebruikt een of twee luidsprekerparen in ruimte 1. – De hifi-installatie gebruikt bijkomende luidsprekerparen in andere ruimtes
(telkens een luidsprekerpaar voor een ruimte).
– In de multiroom-mode kunnen voor verschillende ruimtes twee verschillende
programmabronnen ingesteld worden, d.w.z. FM, CD en – indien een DAB­module geïntegreerd is – DAB.
– In de multiroom-mode kunt u met een afstandsbediening of bijkomende
afstandsbedieningen de hifi-installatie en de luidsprekerparen in de andere ruimtes bedienen.
– Met een afstandsbediening kunt u de hifi-installatie of een Grundig-televisie-
toestel (ruimte 1) bedienen.
– Het televisietoestel gebruikt via de radiomodule WT2 afwisselend dezelfde
luidsprekers als de hifi-installatie (ruimte 1). Hiervoor moet de radiomodule WT2 bij de hifi-installatie aangemeld zijn.
NEDERLANDS
7
FINE ARTS AUDION
__________________________________________________________________
Bijzonderheden van de hifi-installatie
Een perfect geluid is geen kwestie van grootte, maar een kwestie van perfectie. Helder en levendig geluid, verpakt in een tijdloos design.
RCD 8300 is een elegante combinatie voor tuner en CD met de mogelijkheid om ook digitale radiozenders (DAB) te ontvangen. Het toestel kan als staand appa­raat ingezet of aan de muur.
Een geïntegreerde zender draagt gegevenssignalen over aan de afstandsbedie­ning en audiosignalen aan de luidsprekers.
Alle componenten communiceren zonder kabels met elkaar – zelfs door wan­den.
De CD-speler kan teksten weergeven: Als een CD ”CD-tekst” aanbiedt, kunt u op het display van de hifi-installatie en de afstandsbediening informatie over de artiest en de inhoud van de CD aflezen.
De tekst op het grote display van de RCD 8300 kan bij horizontaal gebruik door motoraandrijving gedraaid worden, waardoor de informatie comfortabel gelezen kan worden.
Er kunnen maximaal negen luidsprekerparen – verdeeld over meerdere ruimtes – op de hifi-installatie worden aangesloten. Het geluid kan individueel geregeld worden via de afstandsbediening.
In combinatie met de radiomodule WT2 kunnen de actieve luidsprekers van RCD 8300 afwisselend ook voor het gebruik met speciale Grundig-televisie­toestellen gebruikt worden.
8
OMVANG VAN DE LEVERING/TOEBEHOREN
_
Inhoud van de verpakking
Toebehoren
Actieve luidsprekers (LSP2 of LSP3) Afstandsbediening Personal Remote 1 met
drie batterijen, 1,5 V, type Mignon Wandhouder met kabelgoot DAB-module, DAB-antenne
Vraag uw leverancier naar deze uitbreidingsmogelijkheden.
1 Hifi-installatie RCD 8300 2 Hulpantenne (dipool) 3 Netsnoer 4 Gebruiksaanwijzing 5 Installatiehandleiding
1
2
3
4
5
ǵ
FINE ARTS AUDION
FINE ARTS AUDION
NEDERLANDS
9
INSTALLATIE EN VEILIGHEID
__________________________
Opdat deze hoogwaardige en comfortabele hifi-installatie u lange tijd plezier en ontspanning bezorgt, is het heel belangrijk dat u bij het installeren van de hifi-installatie de volgende aanwijzingen in acht neemt:
Deze hifi-installatie is voor de weergave van geluidssignalen bestemd. Elk ander gebruik is uitdrukkelijk verboden.
Installeer de hifi-installatie indien mogelijk op een plaats die in het centrum van de gebruikszone ligt. Als u uw hifi-installatie in rekken, kasten etc. wilt opstellen, zorg dan voor voldoende ventilatie van het toestel. Er moet een vrije ruimte van minstens 10 cm aan de zijkant, bovenaan en aan de achterkant van het toestel in acht genomen worden.
Als u de hifi-installatie heeft blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld door het toestel van een koud in een warm vertrek te brengen, dient u de hifi-installatie niet op het stroomnet aan te sluiten, maar ten minste twee uur zonder CD erin te laten staan.
De hifi-installatie is bestemd voor gebruik in droge ruimten. Als u het toestel toch buiten wilt gebruiken, moet u er in ieder geval voor zorgen dat het toestel beschut is tegen vocht (regen, waterdruppels) en direct zonlicht. Zet de hifi­installatie niet vlakbij de verwarming of in de volle zon. Dit kan de koeling verstoren.
Steek geen vreemde voorwerpen in de CD-lade van de hifi-installatie. Zet geen met vloeistof gevulde voorwerpen (vazen en dergelijke) op de hifi-installatie. Vazen of bekers kunnen omvallen, waardoor de vloeistof wegstroomt en de elektrische veiligheid in gevaar is. Zet geen open brandbronnen, b.v. kaarsen, op de hifi-installatie.
Maak de hifi-installatie in geen geval open. Bij schade die door ondeskundige ingrepen ontstaat, verliest u elke aanspraak op garantie.
Onweer vormt een bedreiging voor alle elektrische apparatuur. Ook als de hifi­installatie uitgeschakeld is, kunnen door blikseminslag in het stroomnet bescha­digingen optreden. Trek daarom altijd de net- en de antennestekker uit het stop­contact als het onweert.
10
cm
ǵ
10
cm
10
cm
10
cm
°C
2h
°C
ǵ
ǵ
ǵ
! SERVICE !! SERVICE !! SERVICE !
10
INSTALLATIE EN VEILIGHEID
Gebruik een standaard reinigings-CD om de laseroptiek te reinigen als de hifi­installatie CD niet probleemloos kan lezen. Andere reinigingsmethoden kunnen de laseroptiek onherstelbaar beschadigen. Houd de schuiflade van de hifi­installatie altijd gesloten, om te voorkomen dat zich stof op de laseroptiek verzamelt.
Draadloze transmissietechniek
De hifi-installatie is uitgerust met een systeem dat het zenden en ontvangen van audio- en gegevenssignalen mogelijk maakt. Verbindingskabels naar de luid­sprekers zijn niet meer nodig.
Internationale en nationale voorschriften beperken de transmissiesterkte om storende radiosignalen van buren te vermijden. Het zendvermogen bedraagt <10 mW. Dit garandeert een ontvangstafstand van ca. 100 m in het vrije veld. Deze afstand is beperkt in gebouwen – afhankelijk van het gebruikte bouwmateriaal.
Installeer de luidsprekers niet in de buurt van metalen objecten (bijv. radiatoren) of van elektrische apparatuur die gebaseerd is op draadloze telecommunicatie (bijv. radiokoptelefoons, draadloze telefoons, mobiele telefoons).
Aangezien de transmissie van de audio- en gegevenssignalen niet verloopt via een exclusief kanaal, kan niet worden uitgesloten dat er hierbij interferentiesto­ringen ontstaan. Om deze storingen te vermijden, kunt u een andere kanaal­combinatie kiezen. Zorg ervoor dat aan de hifi-installatie en – indien voorhan­den – aan de radiomodule WT2 dezelfde kanaalcombinatie ingesteld is.
In sommige gevallen kunnen personen, wanden of andere oppervlakken de radiosignalen reflecteren. Gereflecteerde signalen vermengd met directe (niet gereflecteerde) signalen kunnen signaalstoringen veroorzaken, dit wordt multi­pad-ontvangst genoemd. Dit kan leiden tot ruis of kortstondige geluidsuitval. Treedt zo’n storing op, dan is het meestal voldoende om de actieve luidsprekers of de hifi-installatie anders te positioneren.
NEDERLANDS
11
De bedieningselementen van de hifi-installatie
SOURCE Hiermee kiest u programmabronnen in
de volgorde FM, DAB (als een DAB­module geïntegreerd is) en CD; Hiermee schakelt u het systeem in ruim­te 1 met de laatst gehoorde pro­grammabron in.
+
Hiermee wijzigt u het volume.
ı
In tuner- en DAB-mode: Hiermee kiest u zenderplaatsen; In CD-mode: Hiermee start u de weer­gave en kiest u weergave-stop.
Ǽ Hiermee schakelt u de hifi-installatie in
ruimte 1 in stand-by en vanuit stand-by opnieuw in. De verlichting van de CD-lade dient tegelijk als stand-by- en bedrijfsaandui­ding.
Aanwijzing:
De toetsen aan de hifi-installatie zijn enkel voor noodbediening bedoeld. Gelieve bij het normale gebruik de afstandsbediening te gebruiken.
Display Geeft verschillende informatie voor de modi FM, DAB
(optioneel) en CD.
å Opent en sluit de CD-lade; schakelt de hifi-installatie vanuit
stand-by in de CD-mode.
CD-lade Om te openen de sensortoets »
å
« aanraken.
IN EEN OOGOPSLAG
___________________________________________
SOURCE
12
IN EEN OOGOPSLAG
_______________________________________________________________
De achter- en onderkant van de hifi-installatie
I
Radioantanne (moet verticaal staan).
) Netschakelaar (achterkant), schakelt de hifi-
installatie in en opnieuw uit. Enkel door de stekker uit het stopcontact te trekken is de hifi-installatie volledig van het stroomnet gescheiden.
Afdekking voor de flashstekker; enkel voor de vak­handel voor het updaten van de systeemsoftware (onderkant).
Schroefaansluiting (F-steekverbinding) voor de DAB­antenne (indien een DAB-module in de hifi-installa­tie geïntegreerd is, uitsparing aan de onderkant).
Antenneaansluiting voor de huisantenne of de bijge­leverde hulpantenne (uitsparing aan de onderkant).
Aansluiting voor netsnoer (uitsparing aan de onder­kant).
NEDERLANDS
13
IN EEN OOGOPSLAG
_______________________________________________________________
De afstandsbediening
9
Hiermee schakelt u de hifi-installatie in stand-by en vanuit stand-by weer in; In multiroom-mode: Hiermee schakelt u de luidsprekers in de be­treffende ruimte in stand-by, door er langer op te drukken schakelt het volledige systeem in stand-by.
Display Display van de afstandsbediening en digitaal toetsenveld (touchpad
met softkeys): Begeleidt de gebruiker bij het bedienen en bij de installatie van het systeem; geeft in de FM-, DAB- en CD-mode de betreffende bedienings­elementen (softkeys) en informatie weer. Het display schakelt bij het niet bedienen van het toetsenveld na 30 seconden automatisch uit. U kunt het display opnieuw inschakelen door op de toets »OK« (hardkey) op de afstandsbediening te drukken.
Audio Hiermee selecteert u de hifi-mode (FineArts Audion) en schakelt u
de afstandsbediening met het menu »AUDIO« in.
Vision Hiermee selecteert u de televisie-mode (FineArts Vision o.a.) en
kiest u andere Vision-modi, zoals DVD en video (zie de pagina’s 52 tot 60).
P +P – In FM- en DAB-mode: voor het stapsgewijs kiezen van zender-
plaatsen; In CD-mode: Voor het kiezen van vorige of volgende CD-titels.
OK Hiermee schakelt u het display van de afstandsbediening in
en bevestigt u invoer in het menu (vooral in de Vision-mode).
ǸǷ
In FM- en DAB-mode: Hiermee verandert u de FM-frequentie of DAB-zenderplaatsen stapsgewijs of start u na langer indrukken de automatische zoekloop; In CD-mode: Door hier kort op te drukken kiest u de vorige of volgende titel; door lang indrukken zoekt u een bepaalde passage.
14
IN EEN OOGOPSLAG
_______________________________________________________________
}
+ Wijzigt het volume in de betreffende ruimte.
d Hiermee schakelt u de luidsprekers geluidloos en weer in.
R Schakelt de displayverlichting van de afstandsbediening in en uit.
z Zonder functie.
w Voor het weergeven van de actuele tijd;
schakelt in stand-by de displayverlichting van de hifi-installatie in (enkel ruimte 1).
M Roept de sleeptimer-functie op.
F Roept het menu »GELUID« op.
NEDERLANDS
15
IN EEN OOGOPSLAG
_______________________________________________________________
De gebruiksaanwijzing van de afstandsbediening
De afstandsbediening van de hifi-installatie beschikt over een gebruiksaanwijzing. Veel toelichtingen bij de bediening en instellingen vindt u in menu’s.
Schakel de afstandsbediening met »Audio« in, op het display verschijnt het hoofdmenu »AUDIO«. De verschillende menupunten functioneren tegelijk als digitale toetsen (softkeys) waarmee u verschillende functies en nog andere menu’s direct kunt oproepen. Sommige toetsen verschijnen enkel als de betref­fende systeemcomponenten voorhanden zijn.
Het hoofdmenu Audio
Aanduiding en toets Betekenis en functie
AUDIO Audio-mode is geselecteerd, de afstandsbedie-
ning wordt (bij multiroom-mode) in ruimte 1 ingezet.
RUIMTE KIEZEN Hiermee kiest u bij multiroom-mode de betreffen-
de ruimte waarin de afstandsbediening gebruikt moet worden.
< LCD > Draait het display van de hifi-installatie naar
rechts of links (enkel bij horizontaal gebruik).
SETUP Roept het menu »SETUP« voor verschillende
instellingen op.
M-RUIM Activeert het menu voor het in-, uit en omschake-
len van de programmabronnen in de multiroom­mode.
CD Kiest de programmabron CD.
FM TUNER Kiest de programmabron FM. DAB TUNER Kiest de programmabron DAB (indien een DAB-
module geïntegreerd is).
1
AUDIO
DAB TUNER
FM TUNER
CD
M-RUIM
SETUP
>>
LCD
<<
RUIMTE KIEZEN
1
16
IN EEN OOGOPSLAG
_______________________________________________________________
Aanwijzingen:
De ruimte-aanduiding » « verschijnt niet als de luidsprekers slechts in een ruimte geïnstalleerd zijn.
Om de batterijen te sparen, schakelt het display van de afstandsbediening nakorte tijd uit, als u geen functie hebt gekozen. Door op »OK« te drukken, schakelt u het display opnieuw in.
De verschillende menu’s
Het menu »SETUP« roept u door het indrukken van »SETUP« in het hoofdme- nu »AUDIO« op. Voor het openen van het menu »SETUP« moet echter een PIN ingevoerd en met »EINDE« bevestigd worden. Op die manier wordt het per ongeluk wijzigen van de in het menu »SETUP« uitgevoerde instellingen verme­den. De PIN-code is »1« »5« » 9« »0«.
SERVICE Service-menu enkel voor de speciaalzaak. INSTALLATIE Voor het kiezen van het menu
»INSTALLATIE«. TAAL Voor het kiezen van de taal van de menu’s. TIJD/DATUM Voor het instellen van tijd en datum. KANALEN Voor het instellen van de kanaalcombinatie
voor de overdracht van de audiosignalen.
Terug naar het hoofdmenu »AUDIO«.
De verschillende menupunten worden ook op het display van de hifi-installatie weergegeven. Hierdoor wordt u op een goed verstaanbare en overzichtelijke manier door de menu’s geleid. Vanuit hogere menu’s keert u altijd met » « naar het vorige menu terug.
De functies van de verschillende menu’s en de ondergeschikte submenu’s wor­den u aan de hand van voorbeelden in de betreffende hoofdstukken van deze gebruiksaanwijzing verklaard.
1
SETUP
KANALEN
TIJD/DATUM
TAAL
INSTALLATIE
SERVICE
1
M-RUIM
SETUP
PIN:
3
2
1
NEDERLANDS
17
ALGEMENE FUNCTIES
___________________________________________
Inschakelen
1 Luidspreker met de betreffende netschakelaar aan de luidsprekers in stand-by
schakelen. – De powerlampjes van de luidsprekers zijn oranje.
2 Schakel de hifi-installatie in met de netschakelaar aan de achterkant van de
hifi-installatie. – De hifi-installatie schakelt in op de laatst gekozen programmabron. – De luidsprekers in ruimte 1 schakelen automatisch in en de powerlampjes
van de luidsprekers zijn groen.
Aanwijzingen:
Stond de hifi-installatie stand-by toen hij met de netschakelaar werd uitge­schakeld, dan schakelt hij na inschakeling met de netschakelaar weer op stand-by. Enkel door de stekkers uit het stopcontact te trekken, zijn hifi-installatie en luidsprekers volledig van het stroomnet gescheiden.
Uitschakelen
1 Eerst de luidsprekers met de netschakelaars uitschakelen, dan de hifi-instal-
latie met de netschakelaar uitschakelen.
Aanwijzingen:
Het is aan te raden om na de installatie de hifi-installatie en de luidsprekers enkel nog met »9« in stand-by en vanuit stand-by opnieuw in te schakelen. De netschakelaars moeten voor het in- en uitschakelen niet meer gebruikt worden. Voor de multiroom-modus geldt: Worden de luidsprekers b.v. in ruimte 3 in standby geschakeld en daarna vanuit standby opnieuw ingeschakeld, dan is niet de laatst gekozen programmabron, maar altijd de programmabron FM te horen.
18
ALGEMENE FUNCTIES
_______________________________________________________________
Vanuit stand-by inschakelen...
Aanwijzing:
De hifi-installatie is met een volumebegrenzing uitgerust. Hierdoor wordt het volume bij het inschakelen tot de waarde 25 begrensd.
... met de toets »9«
Deze functie geldt enkel voor de ruimte waarop de afstandsbediening ingesteld is (zie ook pagina 49).
1 Hifi-installatie met »9« vanuit stand-by inschakelen.
– De luidsprekers worden automatisch ingeschakeld. – U hoort nu de laatst gekozen programmabron.
... met de toetsen voor programmabronnen
1 Menu ”Audio” met »Audio« oproepen.
2 In het menu »AUDIO« de programmabron »CD«, »FM TUNER« of »DAB
TUNER« kiezen.
... met de CD-functie
1 Sensortoets »
å
« aan de hifi-installatie aanraken.
– De hifi-installatie schakelt met de programmabron CD in, de CD-lade gaat
open.
Programmabron kiezen
1 Menu ”Audio” met »Audio« oproepen.
2 In het menu »AUDIO« de gewenste programmabron »CD«, »FM TUNER« of
»DAB TUNER« kiezen.
FM TUNER
CD
NEDERLANDS
19
ALGEMENE FUNCTIES
_______________________________________________________________
Stand-by schakelen
1 De luidsprekers in de actuele ruimte met »Ǽ« in stand-by schakelen.
– Worden de luidsprekers in de laatste actieve ruimte in stand-by gescha-
keld, dan schakelt ook de hifi-installatie in stand-by.
– De powerlampjes van de luidsprekers zijn oranje.
of
»Ǽ« langer dan 3 seconden indrukken. – De luidsprekers in alle ruimtes en de hifi-installatie worden in stand-by
geschakeld. – De powerlampjes van de luidsprekers zijn oranje. – De CD-ladeverlichting van de hifi-installatie is tegelijk stand-by-indicatie,
waarvan de helderheid in twee standen aan de helderheid van de omge-
ving aangepast wordt. Het omschakelen van de verlichting gebeurt ver-
traagd en wordt door een lichtgevoelige sensor gestuurd.
Display van de hifi-installatie richten
U kunt het display van uw hifi-installatie – indien de installatie horizontaal opgesteld werd – met een druk op de toets draaien. Bij verticale opstelling of bij bevestiging aan de muur kan het display enkel met de hand naar boven of onderen gekanteld worden.
1 Menu »AUDIO« met »Audio« oproepen.
2 In het menu »AUDIO« het display van de hifi-installatie met »< LCD« of
»LCD >« naar links of rechts draaien.
>>
LCD
<<
Sensor
20
VOLUME EN GELUID
______________________________________________
De instellingen voor volume, hoge tonen, lage tonen en balance kunnen voor de luidsprekers in ruimte 1 (en bij multiroom-mode voor andere luidsprekerparen) afzonderlijk uitgevoerd worden. De luidsprekers in ruimte 1 moeten in dezelfde ruimte staan als de hifi-installa­tie.
Volume veranderen
1 Volume met »
}
«of»
} +
« veranderen.
– Display: »VOLUME« en de waarde (van »0« tot »63«).
Aanwijzing:
Wordt het volume met »+« of »–« aan de hifi-installatie veranderd, dan heeft dit enkel een effect op de luidsprekers in ruimte 1.
Hoge tonen, lage tonen, balance en fader veranderen
Aanwijzing:
De instellingen »HOGE TONEN« en »LAGE TONEN« staan enkel ter beschik­king als vooraf de geluidsinstelling »USER« gekozen werd. »FADER« verschijnt enkel als in ruimte 1 twee luidsprekerparen geïnstalleerd zijn en de afstandsbediening op deze ruimte ingesteld is (zie hiervoor het betreffende hoofdstuk op pagina 49).
1 Menu »GELUID« met »F« (blauw) oproepen.
2 In het menu »GELUID« de gewenste instelling »HOOGE«, »LAAGE« of
»BAL« (Balance) oproepen.
3 Hoge tonen, lage tonen en balance met »<« of »>« veranderen.
– De instelling wordt automatisch bewaard.
GELUID ||||||||I||||||||
USER
UIT
LOUDNESS
DSC
BAL
FADER
LAAGE
HOOGE
>>
0
<<
1
NEDERLANDS
21
VOLUME EN GELUID
_________________________________________________________________
4 In het menu »GELUID« de instelling »FADER« oproepen.
5 Volumeverdeling tussen de voorste en achterste luidsprekers met »<« of »
veranderen. – De instelling wordt automatisch bewaard.
Geluidsinstelling
Afhankelijk van de muzieksoort kunt u kiezen uit vijf verschillende geluidsinstel­lingen (FLAT, USER en VOCAL).
1 Menu »GELUID« met »F« (blauw) oproepen.
2 In het menu »GELUID« met »DSC« de gewenste instelling »FLAT«, »USER«
of »VOC« kiezen.
Geluidsinstelling USER veranderen
U kunt de geluidsinstelling USER veranderen volgens uw persoonlijke geluids­voorkeur.
1 Menu »GELUID« met »F« (blauw) oproepen.
2 In het menu »GELUID« met »DSC« de instelling »USER« kiezen.
3 Gewenste instelling (»HOOGE« of »LAAGE«) kiezen.
4 Gekozen instelling (b.v. »HOOGE«) met »
<
« of »>« wijzigen.
– De gekozen waarde wordt automatisch bewaard.
BAL
FADER
FLAT
DSC
USER
DSC
LAAGE
HOOGE
22
VOLUME EN GELUID
_________________________________________________________________
Loudness in- en uitschakelen
1 Menu »GELUID« met »F« (blauw) oproepen.
2 In het menu »GELUID« »LOUDNESS« indrukken.
– De weergave wisselt van »UIT« naar »AAN«.
3 Om uit te schakelen »LOUDNESS« opnieuw indrukken.
– De weergave wisselt van »AAN« naar »UIT«.
Hifi-installatie geluidloos schakelen (muting)
1 Schakel de hifi-installatie geluidloos met »d«.
– Weergave aan de afstandsbediening en de hifi-installatie: »d«.
2 Geluidloos schakelen met »d« opheffen.
Andere luidsprekerparen instellen
Wilt u in de multiroom-mode de volume- en geluidsinstellingen voor een andere ruimte veranderen, dan moet u vooraf de afstandsbediening op de betreffende ruimte omstellen (zie pagina 49).
UIT
LOUDNESS
FM d
NEDERLANDS
23
FM-MODE
__________________________________________________________________________
Voorbereiden
Programmabron FM kiezen
1 Menu »AUDIO« met »Audio« oproepen.
2 In het menu »AUDIO« »FM TUNER« indrukken.
– Display: het menu »FM« met programmanaam of frequentie. – De radiozender die u het laatst had geselecteerd, is te horen.
Radiozenders kiezen
Radiozenders (favorieten) direct kiezen
De presets 1 tot 9 moeten bij de installatie met radiozenders van uw keuze geprogrammeerd worden. Hoe u zelf radiozenders op de presets 1 tot 9 pro­grammeert, vindt u in de installatiehandleiding in het hoofdstuk ”Radiozenders (favorieten) op de presets 1 tot 9 programmeren” op de pagina’s 16 en 17.
1 In het menu »FM« »1-9>« indrukken.
– Display: Het menu »FM« met een numeriek toetsenveld.
2 In het menu »FM« met »1« tot »9« de gewenste zender kiezen.
– Display: Zenderplaats, naam of frequentie van de gekozen radiozender. – U hoort nu de gekozen radiozender.
Aanwijzing:
Als er een zenderplaats wordt gekozen, waaraan geen radiozender is toegekend, verschijnt op het display kort »GEEN PROGRAMMA OPGESLA-
GEN«.
FM PRESET 8
ANTENNE
1-9>
LIST
A-O>
MENU
INFO
TEXT
1-9>
LIST
A-O>
FM
A-O>
9
8
7
6
5
4
3
2
1
24
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
Radiozenders via de zenderlijst kiezen
De zenderlijst toont de op de presets 1 tot 9 geprogrammeerde radiozenders, daarnaast ook alle ontvangen radiozenders.
1 In het menu »FM« »LIJST« indrukken.
– Display: De »FM LIJST«, de actueel beluisterde radiozender wordt in
het grijs weergegeven.
Aanwijzing:
Met »-5« of »+5« kan naar de vorige of de volgende pagina van de zen­derlijst geschakeld worden. Met »c« of »x« verschuift u de FM-lijst naar boven of naar onderen.
2 Radiozender kiezen, hiervoor op de naam of de frequentie van de gewenste
zender drukken. – Display: Naam of frequentie van de gekozen radiozender. – U hoort nu de gekozen radiozender.
Radiozenders met naam kiezen
1 In het menu »FM« »A-O>« indrukken.
– Display: Het menu »FM« met een numeriek toetsenveld.
2 B.v. met »ABC2« de eerste letter van de zendernaam, in dit geval »A«,
invoeren. – Hierdoor wordt een interne lijst van radiozenders opgemaakt, waarvan
de naam met »A«, »B«, »C« of »2« begint. – Weergegeven wordt enkel de eerste radiozender van deze lijst. – Het invoeren van elke volgende letter verkleint de lijst met de radio-
zenders.
FM LIJST
x
c
A-O>
+5
-5
SWR 3
P4 BAYERN 4
P3 BAYERN 3
P2 BAYERN 2
P1 BAYERN 1
FM ANTENNE
x
c
ɲɲ
END
_-.
0
WXYZ 9
TUV8
PQRS 7
MNO6
JKL5
GHI4
DEF3
ABC2
1
NEDERLANDS
25
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
3 Gewenste radiozender met »
c
« of »x« uit de opgemaakte lijst kiezen.
4 Gewenste radiozender met »END« oproepen.
– Het display wisselt naar het menu »FM«. – U hoort nu de gekozen radiozender.
Nieuwe radiozenders toevoegen of alle radiozenders opnieuw opslaan
Hoe u aan de tot nog toe ontvangen radiozenders nieuwe zenders moet toevoe­gen of b.v. na een verhuis een nieuwe zenderlijst moet opslaan, verneemt u in de installatiehandleiding voor FineArts Audio op de pagina’s 19 tot 21.
Stereo-/mono-ontvangst
Ontvangt de hifi-installatie FM-stereo-uitzendingen, dan verschijnt op het dis­play »!«. Is het signaal van deze FM-stereo-uitzending zwak en is de geluidskwaliteit daardoor slecht, dan kan op stereo-ontvangst uitgeschakeld worden.
1 In het menu »FM« » MENU« indrukken.
– Display: het »FM MENU«.
2 In het »FM MENU« » STEREO« indrukken.
– De aanduiding op het display wisselt van »AAN« naar »UIT«, de aandui-
ding »!« verdwijnt.
FM !
FM MENU PRESET 6
ENERGY
AAN
x
PRESETS
STEREO
WISSEN
MEMORY
26
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
RDS-ontvangst
RDS-programmaservice
RDS-zenders op het FM-bereik zenden ook hun zendernaam uit.
RDS-tijdsynchronisatie uit- en inschakelen
Sommige RDS-zenders zenden de informatie ”RDS-tijd” uit. De weergave van de tijd wordt elke minuut geactualiseerd. De nauwkeurigheid hangt af van de informatie die door de zender wordt overgedragen. De RDS-zender moet een paar minuten zijn ingesteld voordat de tijdinformatie wordt overgedragen.
1 Menu »AUDIO« met »Audio« oproepen.
– Display: het menu »AUDIO«.
2 In het menu »AUDIO« » SETUP« indrukken en code invoeren.
– Display: het menu »SETUP«.
3 In het menu »SETUP« » TIJD/DATUM« indrukken.
– Display: het menu »TIJD/DATUM«.
4 In het menu »TIJD/DATUM« met » RDS SYNC.« op »UIT« schakelen.
– De weergave wisselt van »AAN« naar »UIT«.
5 RDS-tijdsynchronisatie inschakelen, hiervoor in het menu »TIJD/DATUM«
met »RDS SYNC.« op »AAN« schakelen. – De weergave wisselt van »UIT« naar »AAN«.
PRESET 5
ENERGY
SETUP
TIJD/DATUM
UIT
RDS SYNC.
NEDERLANDS
27
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
RDS-tijdsaanduiding in- en uitschakelen
1 Tijdsaanduiding met »f« (groen) inschakelen.
– Display: actuele datum en tijd.
RDS-zenderinformatie oproepen
1 In het menu »FM« » INFO« indrukken.
– Display: het menu »FM INFO« met zendernaam, frequentie, zendertype
(PTY) en stereo- of mono-instelling.
Radiotekst
Sommige RDS-zenders zenden de informatie ”Radiotekst” uit. Dit is extra infor­matie over de zender en het programma. Aangezien deze informatie door de zender teken voor teken overgedragen wordt, kan het even duren voordat de volledige tekst ontvangen wordt.
1 In het menu »FM« » TEXT« indrukken.
– Display: het menu »RADIOTEKST«. – De ”radiotekst” verschijnt met maximaal 64 letters. De tekst wordt om de
3 seconden geactualiseerd. – Bij slechte ontvangstomstandigheden kunnen er hiaten in de ”radiotekst”
voorkomen.
Aanwijzing:
Wordt door de gekozen zender geen ”radiotekst” aangeboden, dan ver­schijnt in het menu »FM« de toets (softkey) »TEXT« niet.
2 Met »
c
« of »x« de tekst naar boven of onderen verschuiven.
MENU
INFO
TEXT
MENU
INFO
TEXT
RADIOTEKST MUZIEK, NIEUWS
EN VARIA
LUISTERAAR-
TELEFOON
x
c
19.35
21.05.2002
28
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
Identificatie zendertype PTY
RDS biedt de mogelijkheid om RDS-zenders volgens zendertypes te kiezen. Er zijn 31 zendertypen gedefinieerd.
1 In het menu »FM« »MENU« indrukken.
– Display: het »FM MENU«.
2 In het »FM MENU« met »
x
« naar de tweede menupagina wisselen.
3 Op de tweede menupagina »PTY ZOEKEN« indrukken.
– Display: het menu »PTY ZOEKEN«. – De volgende zendertypen staan ter beschikking:
NIET BEPAALD Niet gedefinieerd NIEUWS Nieuws ACTUEEL Actualiteit INFORMATIE Informatie SPORT Sport EDUCATIE Educatie DRAMA Drama CULTUUR Cultuur WETENSCHAP Wetenschap VARIA Varia en gesprekken POPMUZIEK Pop ROCKMUZIEK Rock MELODIE Melodie: ontspannings
muziek LICHT KL Licht klassiek KLASSIEK Klassiek MUZIEK Overige muziek
HET WEER Weerbericht ECONOMIE Economie KINDEREN Voor kinderen MAATSCH. Maatschappelijke RELIGIE Religie DOE MEE Doe mee! REIZEN Reizen VRIJE TIJD Vrije tijd JAZZ Jazz COUNTRY Country EIGEN M Nationale muziek GOUD Goud ouwe VOLKSMUZIEK Volksmuziek DOCUMENTAIRES Documentaires TEST Test ALARM Alarm
x
PTY ZOEKEN
x
c
DRAMA
EDUCATIE
SPORT
INFOMATIE
ACTUEEL
NIEUWS
MENU
INFO
TEXT
NEDERLANDS
29
FM-MODE
____________________________________________________________________________________
4 In het menu »PTY ZOEKEN« het gewenste zendertype, b.v. »POPMUZIEK«,
met »c« of »x« zoeken en met »POPMUZIEK« kiezen. – Display: »ZOEKEN NAAR:« en »POPMUZIEK«. – De hifi-installatie zoekt naar een radiozender met de gekozen identificatie
van het zendertype. Werd een radiozender gevonden, dan verschijnt het menu »FM« met de zendernaam en u hoort het gewenste zendertype.
Aanwijzing:
Werd er geen radiozender met het gekozen zendertype gevonden, dan ver­schijnt gedurende korte tijd »GEEN ZENDER IN DEZE CATEGORIE
GEVONDEN«.
ZOEKEN NAAR:
POPMUZIEK
PTY ZOEKEN GEEN ZENDER
IN DEZE CATEGORIE GEVONDEN
30
DAB-MODE
_______________________________________________________________________
De DAB (Digital Audio Broadcasting)-programmabron maakt radio-ontvangst in CD-kwaliteit mogelijk, d.w.z. zonder ruisen of ritselen. DAB-zenders zijn regionaal en supraregionaal in ensembles samengevat. Een ensemble bevat meerdere zenders die op een frequentie uitgezonden worden. Zenders kunnen bijkomende subprogramma’s (Secondary Service Components) bevatten, b.v. actuele uitzendingen of berichten in vreemde talen.
DAB-ontvangst is enkel mogelijk als een DAB-module in uw hifi-installatie geïntegreerd werd. Vraag ernaar in uw speciaalzaak.
Voorbereiden
Programmabron DAB kiezen
1 Menu »AUDIO« met »Audio« oproepen.
2 In het menu »AUDIO« »DAB TUNER« indrukken.
– Display: het menu »DAB« met programmanaam. – De DAB-zender die u het laatst had geselecteerd, is te horen.
DAB-zenders kiezen
DAB-zenders (favorieten) direct kiezen
De presets 1 tot 9 moeten bij de installatie met DAB-zenders van uw keuze geprogrammeerd worden. Hoe u zelf DAB-zenders op de presets 1 tot 9 pro­grammeert, vindt u in de installatiehandleiding in het hoofdstuk ”DAB-zenders (favorieten) op de presets 1 tot 9 programmeren” op de pagina’s 22 en 23.
1 In het menu »DAB« »1-9>« indrukken.
– Display: het menu »DAB«.
DAB PRESET 8
ANTENNE
1-9>
LIST
A-O>
MENU
INFO
TEXT
SUBPROGR.
1-9>
LIST
A-O>
Loading...
+ 98 hidden pages