Genelec 7060B, 7070A, 7071A Owner's Manual [fi]

LSE Series
Käyttöohje Genelec 7060B, 7070A ja 7071A
Aktiivisubwooferit
7060B, 7070A ja 7071A Aktiivisubwooferit
EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus
Genelec 7060B-, 7070A- ja 7071A-subwooferit täyttävät seu­raavien EU-direktiivien vaatimukset:
Pienjännitedirektiivi 73/23/EEC ja EMC-direktiivi 89/336/EEC CE-merkintädirektiivin 93/68/EEC mukaisesti.
Testauksessa on käytetty seuraavia standardeja:
Sähköturvallisuus: EN 60065 / IEC 60065: (1998) kuudes painos
EMC: EN 55013: (1990), A12: (1994), A13: (1996), A14: (1999) EN 55020: (1994), A11: (1996), A12: (1999), A13: (1999), A14: (1999) EN 61000-3-2 (2000) EN 61000-3-3 (1995)
Ilpo Martikainen Toimitusjohtaja
28. 2. 2006
Yleistä
Genelec 7060B, 7070A ja 7071A ovat nyky­aikaisia ja tehokkaita aktiivisubwoofereita ja tarkoitettu äänentoistojärjestelmien basso­toiston laajentamiseen sekä ammatti- että kotikäytössä. Parhaiten ne soveltuvat käytet­täviksi Genelec-aktiivikaiuttimien kanssa.
Subwooferit on varustettu otto-ja antoliitän­nöillä kuudelle pääkanavalle (FRONT L, C, R ja REAR L, C, R), LFE-kanavan ottoliitännäl­lä (LFE IN) ja summatun signaalin antoliitän­nällä (SUM OUT). Pääkanavissa on ali- ja yli­päästösuotimet, jotka ohjaavat yli 85 hertsin taajuudet antoliitäntöjen kautta pääkaiuttimil­le ja matalammat taajuudet subwooferin tois­tettaviksi.
Subwooferin äänenvoimakkuutta voidaan säätää kierrettävällä potentiometrillä (INPUT SENSITIVITY) +12 dBu:n ja -6 dBu:n välillä.
LFE-kanavan alipäästösuodatin voidaan asettaa 85 tai 120 hertsin taajuudelle. 85 hert­sin asetuksella voidaan lisäksi ohjata tätä kor­keammat LFE-kanavan taajuudet etukeskikai­uttimelle "Redirect"-toiminnon avulla. LFE-ka­navalle on lisäksi kaksiasentoinen herkkyys­säätö (LFE SENSITIVITY 0/+10 dB).
Kaikki signaaliliittimet ovat balansoituja XLR-liittimiä.
Subwooferin toistoa alimmilla taajuuksilla voidaan säätää kahden desibelin portain –6 desibeliin asti BASS ROLL-OFF-kytkimien avulla. Vaiheen säätö toimii 90 asteen välein. Säädön helpottamiseksi subwoofereissa on 85 hertsin testisignaaligeneraattori.
Kytkennät
Varmista, että kaikista laitteista on kytketty virta pois. Euroopassa myytävissä subwoo­fereissa on kiinteä 230 V jänniteasetus.
Liittimet ja säätimet ovat paremmin käsillä, jos käännät kaiuttimen kyljelleen niin, että lii­tinpaneeli tulee ylöspäin. Käännä laite takai­sin normaaliin asentoonsa ennen käyttöä.
Subwooferin otto- ja antoliitännät on tarkoi­tettu linjatasoiselle signaalille. Sitä ei milloin­kaan saa kytkeä vahvistimen passiivikaiutti­mille tarkoitettuihin kaiutintasoisiin liitäntöihin. Liitännät ovat balansoituja, mutta laite voi­daan kytkeä myös balansoimattomilla anto­liitännöillä varustettuun äänilähteeseen käyt­tämällä kuvan 2 mukaisesti kytkettyä RCA­XLR -johtoa. Otto- ja antoliitännät on järjes­tetty kolmeen päällekkäiseen riviin (kuva 1):
Ylin rivi
LFE IN / SUM IN: Käytä tätä ottoliitintä digi­taalisen surroundjärjestelmän LFE- tai .1 -ka-
navan tai toisen subwooferin SUM OUT- lii­tännästä tulevan signaalin kytkemiseen. Älä käytä tätä liitintä analogisen surroundjärjes­telmän (Dolby Surround, Dolby Pro Logic) subwooferkanavalle.
SUM OUT: Käytä tätä antoliitintä kun ha­luat ketjuttaa yhteen useampia subwooferita. Tästä liitännästä lähtevä signaali on kaikkien subwooferiin tulevien signaalien summa. Kat­so kappale "Subwoofereiden ketjuttaminen".
Keskimmäinen rivi
FRONT L, C, R CHANNELS IN/OUT: Kytke näihin liittimiin surround-järjestelmän etukana­vat tai stereojärjestelmän vasen ja oikea kana­va. Etuvahvistimen tai muun äänilähteen an­toliitännöiltä tulevat johdot kytketään kunkin kanavan IN-liittimeen. Subwooferilta pääkai­uttimille menevät johdot kytketään vastaaviin OUT-liittimiin. Tällä tavoin kaikkien pääkanavi­en äänisignaali kulkee subwooferin jakosuoti­mien kautta pääkaiuttimille, mikä on välttämä­töntä kaiutinjärjestelmän oikealle toiminnalle.
Alin rivi
REAR L, C, R CHANNELS IN/OUT: Kytke näihin liittimiin surround-järjestelmän takaka­navat. Kytkentä tehdään edellisessä kappa­leessa kuvatulla tavalla.
Kuva 2. RCA-XLR muunnosjohdon kytkentä
Kuva 1. 7070A:n liitinpaneeli
Kytke viimeiseksi subwooferin virtajohto ja
laita virta päälle.
Subwooferin sijoitus
Bassotoiston taso ja tasapaino riippuu suu­ressa määrin bassotaajuuksia tuottavan kai­uttimen sijainnista huoneessa. Suhteellisen pienikin siirtäminen voi aiheuttaa merkittä­vän muutoksen sointitasapainoon. Subwoo­ferin oikean paikan etsimiseen kannattaakin paneutua kärsivällisesti ja huolellisesti, ja jät­tää herkkyys- vaiheenkääntö- ja basson ta­son säädöt alkuasetuksiinsa, kunnes akusti­sesti edullisin sijoitus on löydetty. Sen jälkeen niitä voidaan käyttää toiston lopulliseen hie­nosäätöön.
Hyvä sijoitus löytyy usein etukaiuttimien takana olevan seinän vierestä, hieman huo­neen keskilinjan sivulta. Subwoofer kannat­taa pitää lähellä seinää, alle 60 cm:n etäisyy­dellä elementistä mitattuna (kuva 3). Tällöin subwoofer toimii neljännesavaruudessa (kah­den rajapinnan risteyksessä), mikä tukee sen bassotoistoa ja eliminoi haitalliset heijastuk­set etuseinästä ja lattiasta. Etukaiuttimien ta­kana olevasta seinästä tuleva akustinen hei­jastus häiritsee usein niiden toistoa. Tämä on­gelma voidaan minimoida käytettäessä sub­wooferin sisäistä 85 hertsin jakosuodatusta
siirtämällä etukaiuttimet vähintään 110 cm:n etäisyydelle seinästä (kuva 3).
Ellei bassotoisto ole tasapainossa, siirrä subwooferia vasemmalle tai oikealle. Nurk­kaan sijoittaminen korostaa bassotaajuuksia voimakkaasti ja saattaa vääristää akustista tilavaikutelmaa. Jos käytössä on kaksi sub­wooferia, ne kannattaa usein sijoittaa eri etäi­syyksille sivuseinistä. Joissakin tapauksissa subwoofereiden sijoittaminen huoneen etu­nurkkiin antaa parhaan tuloksen.
Vaikkakin Genelec 7060B, 7070A ja 7071A subwooferit ovat magneettisuojattuja, ne voivat lähelle sijoitettuina aiheuttaa värin tai geomet­rian vääristymiä herkissä kuvaputkissa. Häiri­öitä voidaan lieventää siirtämällä subwoofer kauemmaksi tai kääntämällä sen kaiutinele­mentin puoleinen sivu poispäin kuvaruudusta.
Vähimmäisetäisyydet
Pääteasteet on kiinnitetty kaiutinelementin alumiinisen suojaritilän alaosaan, joka toimii jäähdytyspintana. Jäähdytyksen varmistami­seksi ritilää ei saa peittää, eikä subwooferia sijoittaa siten, että ritilän eteen jää vähemmän kuin 10 cm tilaa tai ilman kierto muuten estyy.
Subwooferin alla olevan pinnan pitää olla esteetön jäähdytysilman kierrolle. Esimerkik­si paksut matot voivat estää subwooferin al-
Kuva 3. Suositeltavat etäisyydet etuseinään
la olevan elektroniikkakotelon riittävän jääh­dytyksen.
LSE-sarjan subwoofereiden refleksiaukko on kaiutinelementin puolelta katsoen vasem­malla sivulla alhaalla. Refleksikotelon oikean toiminnan varmistamiseksi pitää tälle puolel­le jäädä vähintään 7,5 senttimetrin vapaati­la.
Subwooferin upottaminen
seinään
Jos LSE-sarjan subwoofer asennetaan sei­nään tehtyyn syvennykseen, pitää huoleh­tia jäähdytyksen ja refleksiputken toiminnan edellyttämistä vapaatiloista. Tämä käy päin­sä tekemällä syvennyksestä 7,5 cm asennet­tavan subwooferin koteloa leveämpi. Syvyys ja korkeus mitoitetaan niin, että subwoofer juuri mahtuu syvennykseen ja sen etuosa tu­lee seinän tasalle. Subwoofer sijoitetaan sy­vennyksen oikeaan laitaan, kaiutinelementin puoleinen pääty huoneeseen päin, jolloin ref­leksiputken puolelle jää tarvittava vapaatila (katso kuva 5).
Herkkyyden säätö
Subwooferin ja pääkaiuttimien äänenvoi­makkuuserojen tasoittamiseksi LSE-sar­jan subwoofer it on varustettu herkkyy-
Loading...
+ 5 hidden pages