Fujifilm A850 User guide [nl]

BL00772-B01(1)
Voordat u begint
NL
Gebruiksaanwijzing
Dank u voor het vertrouwen dat u in dit product heeft. Deze gebruiksaanwijzing beschrijft hoe u uw FUJIFILM A850 digi­tale camera en de meegeleverde software gebruikt. Lees de gebruiksaanwijzing in zijn geheel aandachtig door voordat u de camera in gebruik neemt.
Bezoek onze website op http://www.fujifilm.com/products/index.html voor informatie over aanverwante producten.
Eerste stappen
Eenvoudig fotograferen en afspelen
Meer over fotogra e
Meer over afspelen
Films
Aansluitingen
Menu's
Probleemoplossing
Appendix
Voor uw veiligheid
WAARSCHUWING
Lees deze opmerkingen voordat u de camera gebruikt
Veiligheidsopmerkingen
• Zorg ervoor dat u uw camera goed gebruikt. Lees voor gebruik deze Veiligheidsopmerkingen en uw Gebruikershandleiding zorg­vuldig door.
• Bewaar deze veiligheidsopmerkingen na het lezen op een vei­lige plaats.
Informatie over pictogrammen
De hieronder afgebeelde pictogrammen worden in deze ge­bruiksaanwijzing gebruikt om de ernst van een letsel of schade die kan ontstaan aan te geven als de betekenis van het pictogram niet in acht wordt genomen en het product ten gevolge daarvan onjuist wordt gebruikt.
Dit pictogram geef t aan dat het niet opvolgen van in-
WAARS CHUWING
ATTE NTIE
De hieronder afgebeelde pictogrammen geven de ernst van de gevolgen aan als de instructies niet wordt nageleefd.
structies kan leiden tot ernstig of f ataal letsel.
Dit pictogram geef t aan dat het niet opvolgen van in­structies kan leiden tot persoonlijk letsel of materiële schade.
Driehoek ige pictogrammen geven aan dat deze infor­matie uw aandacht behoef t ("Belangrijk"). Cirkelvormige pictogrammen met een diagonale streep geven aan dat die handeling verboden is (" Ver­boden"). Opgevulde cirkels met een uitroepteken geven aan dat er een handeling moet worden verricht (" Vereist").
Uit het stop con­tact verwijderen
Niet gebru iken in
de badkamer of in
de douche
Niet demonteren
WAAR SCHUWING
Schakel de camera uit indien zich een probleem voordoet en verwij­der de batterijen. Het blijven gebruiken van de camera als
deze rook verspreidt of een ongewone geur of wanneer de camera een ander gebrek vertoont, kan brand of een elektrische schok tot gevolg hebben. Neem contact op met uw FUJIFILM-dealer.
Laat gee n water of and ere vreemd e voorwerp en de camera b innen­dringen. Schakel de camera onmiddellijk uit als er water
of een vreemd voorwerp in de camera terecht komt en verwijder de batterijen. Als u de camera blijft gebruiken, kan dat leiden tot brand of een elektrische schok. Neem contact op met uw FUJIFILM-dealer.
Gebruik de camera niet in de badkamer of in de douche. Dit kan brand of een elektrische schok veroorzaken.
Probeer no oit om de camer a te demonteren o f aan te passen. (O pen de behuizing onder geen enkele omstandigheid.) Gebruik de camera niet wan neer deze is geva llen of wanne er de behuizi ng beschadig d is. Dit kan brand of een elektrische schok veroorzaken.
Neem contact op met uw FUJIFILM-dealer.
Het verbindingssnoer mag niet worden aangepast, verwarmd, overmatig geplooid of uitgetrokken worden en er mogen geen zware voorwerpen op worden geplaatst. Deze handelingen
zouden het snoer kunnen beschadigen en brand of een elektrische schok kunnen veroor zaken. Neem contact op met uw FUJIFILM-dealer als het snoer beschadigd is. Plaats de camera niet op een onstabiele ondergrond. Hierdoor kan de camera vallen of kantelen en letsel veroorzaken. Probeer no oit foto's te make n als u in bewegi ng bent. Gebruik de camera nie t tijdens het wandelen o f als u in een auto rijdt. Dit kan leiden tot een val of een verkeersongeluk.
ii
Voor uw veiligheid
WAARSCHUWING
ATTENTIE
WAAR SCHUWING
Raak tijdens onweer de metalen onderdelen van de camera niet aan. Dit kan tot een elektrische schok leiden door de la-
dingsoverdracht van een blikseminslag.
Gebruik de batterijen niet voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn bedoeld. Plaats de batterijen zoals op de camera wordt
aangegeven.
De batte rijen mogen niet worden verwarmd, aangepast of gede­monteerd. Laat de batterijen niet vallen en stel ze niet bloot aan schokken. Berg de batterij niet samen met metalen voorwerpe n op. Hierdoor kunnen de batterijen gaan lekken wat kan
leiden tot brand of lichamelijk letsel. Gebruik alleen de voor deze camera voorgeschreven batterijen. Het gebruik van andere spanningsbronnen kan leiden tot brand.
Als de batterijen hebben gelekt en batterijvloeistof in contact komt met de ogen, huid of kleding, spoelt u het betre ende gebied on­middellijk met ruim stromend water en zoekt u medische hulp of belt u onm iddelli jk het alarm nummer. Als u de bat terijen bi j u draagt, pla atst u deze in d e digitale ca mera of bewaart u de batterijen in de harde tas.Als u de batterijen wilt opberge n, bergt u ze op in de harde tas. Als u de batterijen weg­brengt voor recycling, bedekt u de polen met isolatietape. Door
contact met andere batterijen of metalen voorwerpen kunnen de bat terijen in brand vliegen of ontplo en. Houd geheugenkaarten buiten het bereik van kleine kinderen. Omdat geheugenkaar ten klein zijn, kunnen ze makkelijk door kinderen worden ingeslikt. Bewaar geheugenkaar­ten buiten het bereik van kleine kinderen. Als een kind een geheugenkaart inslikt, moet u onmiddellijk medi­sche hulp zoeken of het alarmnummer bellen.
ATTENT IE
Gebrui k de camera nie t op plaatsen m et oliedam pen, stoom, voc htig­heid of stof. Dit kan brand of een elektrische schok veroor-
zaken.
Laat de ca mera niet achte r op plaatsen d ie aan extre em hoge tempe­raturen zijn blootgesteld. Laat de camera niet achter in afge-
sloten ruimtes zoals in een afgesloten voertuig of in direct zonlicht. Dit kan brand veroorzaken. Buiten het bereik van kleine kinderen houden. Dit product kan let­sel aan de handen van kinderen veroorzaken. Plaats geen zware voorwerpen op de camera. Hierdoor kan het zware voor werp vallen of kantelen en letsel veroorzaken. Wikkel de camera niet in een deken of doek. Hierdoor kan de temperatuur te hoog oplopen waardoor de behuizing ver­vormt of waardoor er brand ontstaat.
Verwijder de batterijen wanneer u de camera schoonmaakt of ge­durend e langere tijd n iet gebruik t. Doet u dit niet, dan kan dat
leiden tot brand of een elek trische schok. Na het opl aden dient u de l ader uit het s topcontact te v erwijder en. Er kan brand ontstaan als u de lader in het stopcontact laat zitten.
Als een  itser te di cht bij ogen wo rdt gebruik t, kan deze pe rsoon daar tijde lijk door ve rblind ra ken. Let bijzonder goed op bij het foto-
graferen van baby's en kleine kinderen.
Bij het verwijde ren van de geheugenkaart kan de kaar t snel uit de gleuf springen. Gebruik uw vinger om deze tegen te houden en laat de kaar t zachtjes lo s. Laat uw camera regelmatig nakijken en schoonmaken. Een opho-
ping van stof in uw camera kan tot brand of een elektr ische schok leiden. Neem contact op met uw FUJIFILM- dealer om de camera om de twee jaar van binnen te laten reini­gen. Dit is echter niet gratis.
iii
Voor uw veiligheid
Batterijen gebruiken
Dit gedeelte beschrijft hoe u de batterijen moet hanteren zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Verkeerd gebruik kan de levensduur verkorten en lekkage, oververhitting en ontplo en van de batterij tot gevolg hebben.
Compatibele batter ijen
Met deze camera kunnen AA alkaline of oplaadbare NiMH (nik­kel-metaal hybride) batterijen worden gebruikt. Gebruik geen mangaan, nikkel-cadmium (NiCd) of lithium batterijen, omdat de camera defect kan raken door de hitte die door deze batterijen wordt ontwikkeld.
De capaciteit van de batterijen kan per merk variëren en tevens afhankelijk van de opslagomstandigheden. Sommige van de in de handel verkrijgbare batterijen hebben een lagere capaciteit dan de batterijen die met de camera worden meegeleverd.
Attenti e: De batterij en hanteren
Gebruik nooit batterijen die lekken of beschadigd of verkleurd zijn.
Waarsch uwing: Als de batterijen in de camera hebben gelekt,
maak dan het batterijcompartiment goed schoon voordat u nieuwe batterijen plaatst. Als batterijvloeistof in contact komt met de huid of kleding, spoel het betre ende gebied af met ruim stromend water. Als batte rijvloeisto f in contact kom t met de ogen,
spoel da n onmiddellij k de ogen uit met ruim stromen d water en raadple eg een arts. Wrijf niet in de ogen. Als deze voorzorgsmaatregelen niet in acht worden ge nomen, kan da t ernstig oogl etsel tot gevo lg hebben
• Vervoer en bewaar de batterij niet naast metalen voorwerpen, zoals kettinkjes of haarspelden.
• Probeer batterijen noch hun behuizing te demonteren of te mo­di ceren.
• Stel de batterijen niet bloot aan schokken.
iv
• Stel de batterijen niet bloot aan water, open vuur of hitte en be­waar batterijen niet op plaatsen waar ze worden blootgesteld aan warmte of vocht.
• Bewaar batterijen buiten het bereik van kinderen.
• Plaats de batterijen met de polen in de juiste richting in de ca­mera.
• Gebruik oude en nieuwe batterijen, batterijen met verschillende ladingsniveaus of batterijen van verschillende merken niet sa­men.
• Neem de batterijen uit de camera wanneer de camera gedu­rende langere tijd niet wordt gebruikt. Daarna zal de cameraklok echter wel opnieuw moeten worden ingesteld (pag. 9).
• De batterijen kunnen onmiddellijk na gebruik enigszins warm aanvoelen. Schakel de camera uit en laat de batterijen eerst af­koelen.
• De capaciteit van batterijen neemt bij lage temperaturen enigs­zins af. Bewaar reser vebatterijen in een jaszak of op een andere warme plek en vervang de batterijen wanneer nodig. Door koude batterijen te verwarmen kan iets van de lading worden herkregen.
• De prestaties van de batterijen kunnen negatief worden beïn­vloed door vingervlekken of vuil op de polen van de batterijen. Maak de polen met behulp van een zachte, droge doek grondig schoon voordat u de batterijen in de camera plaatst.
NiMH batterijen
De capaciteit van NiMH batterijen kan tijdelijk verminderen wan­neer ze gedurende langere tijd niet worden gebruikt of als ze wor­den opgeladen voordat ze volledig ontladen zijn. Dit is normaal en duidt niet op een defe ct. De capaciteit kan wo rden verhoogd door de batterijen enkele malen te ontladen met behulp van de optie o ONTLADEN van het instellingenmenu van de camera (pag.
64) en ze met behulp van een batterijlader (los verkrijgbaar) weer
op te laden. Gebruik deze optie nooit met alkaline batterijen.
Voor uw veiligheid
De camera verbruikt zelfs in uitgeschakelde toestand een kleine hoeveelheid stroom. NiMH batterijen die gedurende een zeer lange tijd in de camera hebben gezeten, kunnen zodanig worden ontladen dat ze niet langer in staat zijn hun lading vast te hou­den. De prestaties van de batterijen kunnen eveneens afnemen door gebruik in bijvoorbeeld een zaklantaarn. Gebruik de optie o ONTLADEN in het instellingenmenu van de camera om NiMH batterijen te ontladen. Batterijen die hun lading zelfs nadat ze en­kele malen zijn ontladen en opgeladen niet kunnen vasthouden, hebben het einde van hun levensduur bereik t en moeten worden vervangen.
NiMH batterijen kunnen worden opgeladen in een batterijlader (los verkrijgbaar). Batterijen kunnen na het opladen enigszins warm aanvoelen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de batte­rijlader voor meer informatie. Gebruik de batterijlader alleen met compatibele batterijen.
NiMH batterijen die niet worden gebruik t, verliezen langzaam hun lading.
Verw ijder ing
Verwijder verbruikte batterijen volgens de voorschriften voor klein chemisch afval.
De came ra gebruike n
Stel de camera niet bloot aan schokken of trillingen wanneer de camera bezig is met het opslaan van foto's. Dit om er voor te zor­gen dat de foto's goed worden opgeslagen.
Elek trische int erferent ie
Deze camera kan interferentie van medische apparatuur of lucht­vaartapparatuur veroorzaken. Raadpleeg de medische staf of het cabinepersoneel om toestemming te vragen voordat u de camera in een ziekenhuis of vliegtuig gebruikt.
Vloeibare kristallen
In geval van beschadiging van het scherm moet de uiterste zorg worden betracht om ieder contact met de vloeibare kristallen te vermijden. Onderneem onmiddellijk actie als een van o nderstaan­de situaties zich voordoet:
Als vloe ibare kris tallen in con tact komen me t de huid, moet de betref­fende plek onmiddellijk met een doek worden afgenomen en vervolgens met veel stromend water en zeep worden gewas­sen.
Als vloeibare kristallen in contact komen met de ogen, moeten de ogen onmiddellijk gedurende ten minste 15 minuten met schoon stromend water worden uitgespoeld en moet medische hulp worden ingeroepen.
Als vloeibare kristallen worden ingeslikt, moet de mond met veel stromend water worden gespoeld. Drink grote hoeveelheden water, probeer te braken en roep medische hulp in.
Maak proefopnamen
Het is raadzaam dat u voordat u belangrijke gebeur tenissen (zoals bruiloften of reizen) fotografeert enkele proefopnamen maakt die u op het scherm goed bestudeert om te controleren of de camera naar behoren functioneert. FUJIFILM Corporation aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade of inkomstenderving voortkomend uit het niet of niet goed functioneren van het product.
v
EU-confo rmiteitsve rklaring
Mededelingen
Stel de camera nie t bloot aan regen of vo cht om gevaar voor bran d of elektrische schokken te vermijden.
Lees de “Veiligheidsopmerkingen" (pagina’s ii–v) voor gebruik aandachtig do or en zorg dat u deze begrijpt.
EU-conformiteitsverkla ring
Wij
Naam: FUJIFILM Electronic Imaging Europe GmbH Adres:Benzstrasse 2
47533 Kleve, Duitsland
verklaren dat het product
Productnaam: FUJIFILM DIGITALE CAMERA A850 Naam fabrikant: FUJIFILM Corporation Adres f abrikant: 7-3, AKASAKA 9-CHOME, MINATO-KU, TOKYO,
107-0052 JAPAN
voldoet aan de volgende normen:
Veiligheid: EN60065: 2002 + A1 EMC: EN55022: 1998 + A1: 2000 + A2: 2003 Class B
EN55024: 1998 + A1: 2001 + A2: 2003 EN61000-3-2: 2000 + A2: 2005
EN61000-3-3: 1995 + A1: 2001 + A2: 2003 volgens de voorziening van de EMC-richtlijn (2004/108/EG) en de laagspanningsrichtlijn (2006/95/EG).
Kleve, Duit sland 1 september, 2007
Plaats Datum Handtekening, Managing Director
Met dit product worden batterijen meegeleverd. Gooi de batterij en als ze leeg zijn niet bi j het huisvuil, maar le ver ze in als KCA.
Voor uw veiligheid
vi
Voor uw veiligheid
Verwijd ering van ele ktrische en e lektroni sche huishou delijke ap paratuur
Opmerk ing over auteu rsrechten
Informa tie over hande lsmerken
Verwijd ering van ele ktrische en e lektronisc he huishoude lijke appa ratuur
Verwi jdering van ge bruikte e lektrisc he en elektr onische app aratuur (Van toepassing in de Europe se Unie en in andere Europese landen met een ge­scheiden inzamelsysteem)
Dit symbool op het product, in de handleiding of in de garantie, en/of op de verpakking, duidt aan dat dit product niet als huishoudelijk afval mag worden behandeld. et moet worden ingeleverd bij een speciaal inzamelpunt voor de recycling van elektrische en elek tronische apparatuur.
Wanneer u ervo or zorgt dat dit product juist wo rdt verwerkt, worden schadelijke gevolgen voor mens en milieu mo­gelijk voorkomen die kunnen optreden wanneer dit product on­juist wordt verwerkt.
Als uw appar atuu r ver wiss elbare b atte rije n of ac cu's b evat , moet u deze in overeenstemming met de lokale normen afzonderlijk ver­wijderen. Door de recycling van materialen bespaart u natuurlijke bronnen. Neem contact op met uw lokale instantie voor afvalver­werking of met de winkel waarin u dit product hebt gekocht voor meer informatie over de recycling van het product.
Voor lande n buiten de EU:
Neem contact op met de lokale overheid en vraag naar de juiste manier om dit product te verwijderen.
Opmerking over auteursrechten
De met uw digitale camera gemaakte foto's mogen op geen enke­le wijze worden gebruikt op een manier waarmee inbreuk wordt gepleegd op auteursrecht van de rechthebbenden tenzij bedoeld voor eigen gebruik en/of met toestemming van de rechthebben­den. Het is mogelijk dat er beperkingen gelden op het fotogra­feren van optredens en tentoonstellingen, zelfs indien de foto's zijn bedoeld voor eigen gebruik. De gebruiker dient tevens op te merken dat het overdragen van geheugenkaarten met daarop ge­gevens die auteursrechtelijk zijn beschermd slechts is toegestaan binnen de beperkingen zoals die door het betre ende auteurs­recht zijn vastgesteld.
Informatie over handelsmerken
xD-Picture Card is een handelsmerk van FUJIFILM Corporation. Macintosh, Power Macintosh, Power Mac, iMac, PowerBook, iBook, QuickTime en Mac OS zijn in de Verenigde Staten en/of andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. Microsoft, Windows, het Windows logo, Windows Vista en het Windows Vista logo zijn in de Verenigde Staten en/of andere landen gede­poneerde handelsmerken van Microsoft Corporation. “Windows” is een afkor ting die wordt gebruikt als ver wijzing naar het Micro­soft Windows besturingssysteem. Adobe en Adobe Reader zijn handelsmerken of in de Verenigde Staten en/of andere landen gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Incorporated. Het SDHC logo is een handelsmerk.
Opmerking: Het “Designed for Microsoft® Windows® XP” logo is al­leen van toepassing op de camera en op het stuurprogramma van de camera.
vii
Over deze gebruiksaanwijzing
✔✔ Waarschuwingsvensters en -aanduidingen
.....
pag. 72
✔✔ Probleemoplossing
........................................
pag. 67
✔✔ Verklarende woordenlijst
...............................
pag. 76
✔✔ Inhoudsopgave
...............................................
pag. xi
Vragen en antwoorden
....................................
pag. ix
Lees deze gebruiksaanwijzing en de waarschuwingen op de pagina's ii–vii aandachtig door voordat u de camera in gebruik neemt. Informatie over speci eke onderwerpen vindt u aan de hand van onder­staand overzicht.
Vragen en antwoorden
U weet wat u wilt doen, maar u weet niet hoe dat heet? U vindt het antwoord in “Camera V & A.”
....................................
pag. ix
Inhoudsopgave
...............................................
De “Inhoudsopgave” geeft een duidelijk over­zicht van de gehele gebruiksaanwijzing. Alle ca­merafuncties worden er in behandeld.
Probleemoplossing
Heeft u een probleem met uw camera? U vindt de oplossing hier.
Verklarende woordenlijst
........................................
...............................
pag. 67
pag. 76
Waarschuwingsvensters en -aanduidingen
Lees hier wat die knipperende indicator of fout­melding op het scherm betekent.
Hier vindt u de betekenis van enkele technische termen.
Geheugenkaarten
De door u gemaakte foto's kunnen worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera of op optionele SD en SDHC-geheugenkaarten. In deze gebruiksaanwijzing worden SD-geheugenkaarten kortweg “geheugen­kaarten” genoemd. Zie pagina 5 voor meer informatie.
viii
.....
pag. xi
pag. 72
V & A over de camera
Instelling van de camera
Vraag
Sleutelwoorden
Zie pagina
Foto's delen
Vraag
Sleutelwoorden
Zie pagina
Vragen en antwoorden zijn ingedeeld per taak.
Instelling van de camera
Vraag
Hoe stel ik de klok van de camera in? Datum en tijd 9 Als ik op reis ben, kan ik dan de camera instellen op de plaatselijke tijd? Tijdverschil 63 Hoe voorkom ik dat het scherm automatisch uit gaat? Uitschakelen 62 Hoe maak ik het scherm lichter of donkerder? LCD helderheid 61 Hoe zet ik de geluiden van de camera uit? Pieptoon volume 58 Hoe worden de onderdelen van de camera genoemd? Delen van de camera 2 Wat is de betekenis van de pictogrammen in het scherm? Scherm 3 Hoe gebruik ik de menu's? Menu's 45 Wat betekent die knipperende indicator of foutmelding op het scherm? Hoe is het gesteld met de batterij? Batterijniveau 10 Kan de capaciteit van oplaadbare NiMH batterijen worden verhoogd? Ontladen 64
Foto's delen
Vraag
Kan ik foto's afdrukken met mijn eigen printer? Foto's afdrukken 34
Kan ik mijn foto's naar mijn computer kopiëren?
Sleutelwoorden
Meldingen en aanduidingen 72
Sleutelwoorden
Foto's bekijken op een
computer
Zie pagina
Zie pagina
39
ix
Fotograferen
Fotograferen
Vraag
Sleutelwoorden
Zie pagina
Foto's bekijken
Vraag
Sleutelwoorden
Zie pagina
Vraag
Hoeveel foto's kan ik nog maken? Geheugencapaciteit 79 Is er het mogelijk om snel wat kiekjes te maken? Modus AUTO 10 Hoe maak ik goede portretfoto's? Opnamemodus 21
Hoe maak ik close-up foto's?
Hoe voorkom ik dat de  itser gaat  itsen?
Hoe moet ik schaduwpartijen “invullen” bij een onderwerp met tegenlicht? Hoe kom ik als fotograaf zelf ook op de foto? Zelfontspanner 19 Hoe moet ik scherpstellen als het onderwerp zich niet in het midden van het beeld bevindt? Hoe maak ik een  lm? Films opnemen 30
Foto's bekijken
Vraag
Hoe speel ik mijn foto's af? Foto's bekijken 14 Hoe wis ik foto's? Foto's wissen 14 Hoe wis ik meerdere foto's tegelijk? Wissen 28 Kan ik ook op foto's inzoomen tijdens het afspelen? Afspeelzoom 26 Hoe speel ik meerdere foto's tegelijk af? Multi-foto afspelen 26 Hoe speel ik alle foto's af die op een bepaalde dag zijn gemaakt? Sorteren op datum 27 Hoe voorkom ik dat mijn foto's per ongeluk worden gewist? Beveiligen 52 Kan ik de pictogrammen op het scherm verbergen wanneer ik foto's afspeel?
Hoe speel ik mijn foto's af op een televisietoestel?
Sleutelwoorden
Close-up opnamen
(macromodus)
Flitsmodus 18Hoe voorkom ik dat het onderwerp rode ogen krijgt van het  itsen?
Scherpstelvergrendeling 15
Sleutelwoorden
Een weergave selecteren 25
Foto's afspelen op een
televisietoestel
x
Zie pagina
17
Zie pagina
33
V & A over de camera
Voordat u begin
Eerste stappe
Eenvoudig fotograferen en afspele
Meer over fotogra
Meer over afspele
Film
Aansluitinge
Menu'
Inhoudsopgave
Voor uw veiligheid .......................................................................... ii
Veiligheidsopmerkin gen ............................................................ ii
Medede linge n ................................................................................ v i
Over deze gebruiksaanwijzing ..............................................viii
V & A over de camera .................................................................... ix
Voordat u begintt
Inleiding ...............................................................................................1
Symbolen en conventies ............................................................. 1
Meegeleverde accessoires .........................................................1
Delen van de camera .................................................................... 2
Het scherm..................................................................................... 3
Eerste stappenn
De batterijen plaatsen .................................................................. 4
Een geheugenkaart plaatsen .................................................... 5
De camera in- en uitschakelen .................................................. 8
Basisinstellingen..............................................................................9
Eenvoudig fotograferen en afspelenn
Fotograferen met de modus AUTO ....................................... 10
Foto's bekijken ................................................................................ 14
Meer over fotogra ee
Scherpstelvergrendeling ...........................................................15
C Close-up opnamen (macromodus)..................................17
T De  itser gebruiken .................................................................18
B De zelfontspanner gebruiken ............................................19
A Opnamemodus .........................................................................21
Een opnamemodus selecteren...............................................21
Opnamemo dus ............................................................................. 22
Meer over afspelenn
Afspeelfuncties .............................................................................. 25
Afspeel zoom .................................................................................. 26
Multi-foto afspelen ......................................................................26
Sorteren op datum ......................................................................27
I Foto's wissen .............................................................................. 28
Filmss
A Films opnemen ........................................................................30
D Films afspelen...........................................................................32
Aansluitingenn
Foto's afspelen op een televisietoestel ............................... 33
Foto's afdrukken via USB ...........................................................34
De camera aansluiten .................................................................34
Geselecteerde foto's afdrukken .............................................34
DPOF printopdrachten afdrukken ........................................35
Een DPOF printopdracht aanmaken.....................................37
Foto's bekijken op een computer ..........................................39
FinePixViewer installeren .........................................................39
De camera aansluiten .................................................................43
Menu'ss
Het menu Opname .......................................................................45
Het menu Opname gebruiken ................................................45
De opties van het menu Opname .........................................46
B ISO .............................................................................................46
C KWALITEIT ..............................................................................47
D BELICHT. CORRECTIE ..........................................................48
E WITBALANS ............................................................................49
xi
Inhoudsopgave
Technische informati
Probleemoplossin
Appendi
Het menu Afspelen ....................................................................... 50
Het menu Afspelen gebruiken ...............................................50
De opties van het menu Afspelen .........................................50
J DIAVOORSTELLING .............................................................51
L BEVEILIGEN ............................................................................52
M KOPIËREN ................................................................................53
K FOTO DRAAIEN .....................................................................55
O BEELDUITSNEDE ..................................................................56
Het menu Instellingen ................................................................57
Het menu Instellingen gebruiken .........................................57
De opties van het menu Instellingen ...................................58
a WEERGAVE ............................................................................59
b NUMMERING ........................................................................60
c DIGIT. ZOOM ......................................................................... 61
d SPAARSTAND .......................................................................61
h AFSPEEL VOLUME ...............................................................61
i LCD HELDERHEID ..............................................................61
j FORMATTEREN ....................................................................62
l UITSCHAKELEN ....................................................................62
m TIJDVERSCHIL ......................................................................63
o ONTLADEN (uitsluitend NiMH batterijen) ................. 64
Tec hnische informatiee
Optionele accessoires .................................................................65
Onderhoud van de camera .......................................................66
Probleemoplossingg
Probleemoplossing ......................................................................67
Waarschuwingsvensters en -aanduidingen .....................72
Verklarende woordenlijst ..........................................................76
Appendixx
Flitsmodus en opnamemodus ................................................78
Capaciteit van het interne geheugen of
de geheugenkaart ........................................................................79
Technische gegevens ..................................................................80
FUJIFILM Digitale Camera Wereldwijd Netwerk ............. 8 4
xii
Inleiding
Symbolen en conventies
Meegeleverde accessoires
Symbolen en conventies
In deze gebruiksaanwijzing worden de volgende symbolen gebruikt: 3 Attentie: Informatie die u moet lezen voordat u de camera in gebruik neemt en die u leert hoe u de
camera correct bedient.
1 Opmerking: Punten waarop u tijdens het gebruik van de camera moet letten. 2 Tip: Aanvullende informatie die tijdens het gebruik van de camera van pas kan komen.
Menu's en andere teksten die op het scherm van de camera verschijnen, worden vetgedrukt weerge­geven. In de illustraties in deze gebruiksaanwijzing wordt het scherm van de camera ten behoeve van de duidelijkheid soms enigszins vereenvoudigd afgebeeld.
Meegeleverde accessoires
De volgende accessoires worden bij de camera meegeleverd:
FinePix software-cd (BELANGRIJK: lees de gebruikersovereenkomst op de laatste pagina van deze
AA alkaline (LR6) batterijen
(×2)
Bevestig de pols­riem zoals de af­beelding laat zien.
Polsriem
USB-kabel
De polsriem bevestigen • Cd met gebruiksaan-
gebruiksaanwijzing voordat u de verpakking opent)
wijzing (bevat deze ge­bruiksaanwijzing)
• Beginnershandleiding
Voordat u begint
1
Delen van de camera
Delen van de camera
18
19
Voor meer informatie, zie de pagina rechts van elk item.
118
10
15
1234
5
9
17
16
7
6
Keuzek nop
Cursor omhoo g
E-knop (wissen) (pag. 14)
12
Cursor link s
13
C-knop (macro)
14
(pag. 17)
Cursor omlaa g
B-knop (zelfontspanner) (pag. 19)
Inleiding
MENU/OK-knop (pag. 9)
Cursor rechts
T-knop ( itser) (pag. 18)
1 Ontspanknop .............................................13
2 F-knop ............................................... 8
3 Flitser ................................................................18
4 Lens en lenskap ........................................... 8
5 Microfoon .....................................................30
6 Indicator Zelfontspanner ....................19
2
7 Aansluiting voor USB-kabel ...............43
Aansluiting voor A/V-kabel ...............33
8 Scherm ..............................................................3
9 DISP (display)/BACK-k n o p .............. 12, 25
10 Indicatorlamp .............................................13
11 W-knop (uitzoomen) .......................11, 26
12 T-knop (inzoomen) ...........................11, 26
13 D-knop (afspelen) .................................25
14 Bevestigingspunt polsriem ................. 1
15 Afdekkap batterijcompartiment ...... 4
16 Bevestigingspunt statief
17 Luidspreker ...................................................32
18 Geheugenkaartsleuf ................................ 6
19 Batterijcompartiment ............................. 4
Inleiding
Het scherm
■■ Opname
■■ Afspelen
Het scherm
De volgende aanduidingen kunnen tijdens de opname en het afspelen op het scherm verschijnen:
Opname
1
2
3
M
4
5
6
7
12 / 31 / 2050 10 : 00
8
250 F2.8
Afspelen
1
2
3
AM
2
-
1
3
11
N
ISO
100
100-0001
ISO 100
9
10 11 12 13
14
15
1 Witbalans.............................................49
2 Indicator Zelfontspanner ..........19
3 Opnamemodus ...............................21
4 Batterijniveau ....................................10
5 Flitsmodus ..........................................18
6 Macromodus (close-up) ............17
7 Scherpstelframe..............................12
8 Datum en tijd ...................................... 9
9 Kwaliteit ........................................30, 47
10 Aantal resterende
opnamen .............................................79
11 Gevoeligheid ................................... 46
12 Scherpstelwaarschuwing .........12
13 Onscherpte waarschuwing .....18
14 Indicator Intern geheugen * ....... 5
15 Belichtingscompensatie ........... 48
* Geeft aan dat er geen geheugenkaart in het toestel zit en dat de beelden
in het interne geheugen van de camera worden opgeslagen (pag. 5).
4
5
N
1 Indicator Afspeelmodus ........... 25
2 DPOF-afdrukindicator ................ 38
4 Geschenkbeeld .............................. 25
5 Framenummer ................................ 60
3 Beveiligd beeld................................52
Voordat u begint
12 / 31 / 2050
250 F2.8
10:00 AM
-
2
1
3
3
De batterijen plaatsen
Batterijbehuizing
Batterijbehuizing
De camera wordt gevoed met twee AA alkaline (LR6) batterijen (meegeleverd) of twee AA oplaadbare NiMH batterijen (los verkrijgbaar). Plaats de batterijen volgens onderstaande aanwijzingen in de camera.
Open de afdekkap van het batterijcom-
1
partiment.
Eerste stappen
1 Opmerking
Controleer altijd of de came­ra is uitgeschakeld voordat u de afdekkap van het batte­rijcompartiment opent.
3 Attentie
• Open de afdekkap van het batterijcomparti­ment nooit wanneer de camera is ingeschakeld. Het niet in acht nemen van deze voorzorgs­maatregel kan beschadiging van fotobestan­den of geheugenkaarten tot gevolg hebben.
• Gebruik niet te veel kracht wanneer u de afdek­kap van het batterijcompartiment opent of sluit.
Plaats de batterijen.
2
Plaats de batterijen in de ca­mera met de “+“ en “–“ polen in de juiste richting, zoals aangegeven met de marke­ringen aan de binnenkant van afdekklep van het bat-
terijcompartiment.
4
3 Attentie
• Plaats de batterijen in de juiste richting in het batterijcompartiment.
Gebruik nooit batterijen waar-
van de behuizing is beschadigd of loslaat, gebruik geen oude en nieuwe batterijen, batterijen met verschillende ladingsniveaus of batterijen van verschillende merken samen. Als deze
voorzorgsmaatregelen niet in acht worden ge­nomen, kunnen de batterijen gaan lekken of oververhit raken.
Gebruik nooit mangaan, NiCd of lithium batterijen. Vervang AA alkaline batterijen door batterijen van hetzelfde merk en dezelfde kwaliteit als de met de camera meegeleverde batterijen.
Sluit de afdekkap van het batterijcompar-
3
timent.
Batterijbehuizing
Batterijbehuizing
Een geheugenkaart plaatsen
■■ Compatibele geheugenkaarten
Schakelaar voor schrijfbeveiliging
Schakelaar voor schrijfbeveiliging
Hoewel de camera beschikt over een intern geheugen, waarin de foto's kunnen worden opgeslagen, kunnen er meer foto's worden opgeslagen op SD-geheugenkaarten (los verkrijgbaar).
Als er geen geheugenkaart is geplaatst, verschijnt q op het scherm en worden de foto's opgeslagen in het interne geheugen. Omdat het interne geheugen door een storing van de camera zou kunnen worden beschadigd, is het van belang dat u de foto's die in het interne geheugen zijn opgeslagen re­gelmatig naar de harde schijf van de computer of andere mediadragers, zoals cd's of dvd's, kopieert. De foto's kunnen ook van het interne geheugen naar een geheugenkaart worden gekopieerd (zie pagina
53). Wis daarna de foto's uit het interne geheugen om te voorkomen dat het geheugen vol raakt.
Als er een gehe ugenkaart is geplaats t zoals hieronder wordt beschreven, dan worden de foto's opgeslagen op de geheugenkaart.
Compatibele geheugenkaarten
SanDisk SD en SDHC-geheugenkaarten tot een maximale capaciteit van 8 GB zijn getest en goed­gekeurd om in de A850 te worden gebruikt.Een volledige lijst met goedgekeurde geheugenkaarten is beschikbaar op http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/index.html. Met andere geheugen- kaarten kan de werking niet worden gegarandeerd. De camera is niet geschikt om te worden gebruikt met multimedia of xD-Picture Cards.
3 Attentie
Geheugenkaarten kunnen worden beveiligd zodat de kaart niet geformatteerd kan worden en er geen foto's opgeslagen of gewist kunnen worden. Schakel deze schrijfbeveiliging met behulp van het schakelaartje uit voordat u de geheugenkaart in de camera plaatst.
Schakelaar voor
Schakelaar voor schrijfbeveiliging
schrijfbeveiliging
Eerste stappen
5
Een geheugenkaart plaatsen
■■ Een geheugenkaar t plaatsen
Een geheugenkaart plaatsen
Open de afdekkap van het batterijcom-
1
partiment.
Plaats de geheugenkaart.
2
Houd de geheugenkaart in de hieronder ge­toonde richting en schuif de kaart helemaal in de camera.
Goudkleurige contacten
Let erop dat u de ge­heugenkaart in de juiste richting in de kaartsleuf steekt; steek de kaart er niet onder een hoek in en oefen geen druk uit.
Sluit de afdekkap van het batterijcompar-
3
timent.
De geheugenkaart verwijderen
Druk zacht op de geheugenkaart en laat hem lang­zaam weer omhoog komen. De geheugenkaart kan nu worden verwijderd.
3 Attentie
• De geheugenkaart kan uit de camera wegschieten als u te hard op de kaart drukt en hem vervolgens te abrupt loslaat.
• Een geheugenkaart die net uit de camera is ge­haald, kan enigszins warm aanvoelen. Dit is normaal en duidt niet op een defect.
6
Een geheugenkaart plaatsen
3 Attentie
• Nieuwe geheugenkaarten moeten eerst worden geformatteerd en ook alle geheugenkaarten die in een com­puter of ander apparaat zijn gebruikt, moeten opnieuw worden geformatteerd. Zie pagina 62 voor meer infor­matie over het formatteren van geheugenkaarten.
• Geheugenkaarten zijn klein en kunnen worden ingeslikt; bewaar geheugenkaarten buiten het bereik van kinde­ren. Roep onmiddellijk medische hulp in wanneer een kind een geheugenkaart heeft ingeslikt.
• Gebruik geen miniSD- of microSD-adapters waaruit het achterste uiteinde van de kaart uitsteekt. Dergelijke adapters kunnen storingen of defecten veroorzaken. Adapters die groter of kleiner zijn dan de standaardafmetingen van een SD-geheugenkaart, kunnen mogelijk niet goed worden uitgeworpen; breng de camera naar een erkend servicecen­ter als de geheugenkaart niet wordt uitgeworpen. Forceer de geheugenkaart niet wan­neer u ze verwijdert.
• Voorkom dat de camera wordt uitgeschakeld of de geheugenkaart wordt verwijderd terwijl de camera bezig is de geheugenkaart te formatteren of gegevens van en naar de kaart te lezen en te schrijven. Anders kan de geheugenkaart worden beschadigd.
• Kleef geen etiketten op geheugenkaarten. Etiketten die losraken, kunnen defecten veroorzaken.
• Bij sommige soorten geheugenkaarten kunnen  lmopnamen onderbrekingen vertonen.
• Bij het repareren van de camera kunnen de gegevens die in het interne geheugen zijn opgeslagen, gewist of beschadigd worden. Tevens dient u zich er van bewust te zijn dat de reparateur de in het geheugen opgeslagen foto's kan bekijken.
• Door het formatteren van een geheugenkaart of het interne geheugen wordt een map aangemaakt waarin de foto's worden opgeslagen. U mag deze map niet verwijderen of een andere naam geven. Ook mag u de fotobe­standen in deze map niet bewerken, wissen of herbenoemen met behulp van een computer of ander apparaat. Gebruik alleen de camera om foto's van geheugenkaarten en uit het interne geheugen te wissen; kopieer de bestanden naar de computer en bewerk of herbenoem de kopieën, en niet de originele bestanden.
Eerste stappen
7
De camera in- en uitschakelen
Opnamemodus
Afspeelmodus
Opnamemodus
Druk op de F-knop om de camera in te schakelen. De lens wordt uitgeschoven en de lenskap wordt geopend.
Druk nogmaals op de F-knop om de ca- mera weer uit te schakelen.
2 Tip: Ove rschakelen naar de afspee lmodus
Druk op de D -knop om de afspeelmodus te starten. Druk de ontspanknop half in om weer terug te keren naar de opnamemodus.
3 Attentie
Vlekken en vuil op de lens zijn van invloed op de kwali­teit van de foto's. Zorg ervoor dat de lens schoon blijft.
2 Tip: Uitschakelen
Om energie te besparen wordt het scherm automatisch gedimd als de camera gedurende ongeveer tien seconden niet wordt bediend terwijl de opnamestand is ingeschakeld. De oorspronkelijke helderheid van het scherm kan worden her­steld met behulp van een van de toetsen naast het scherm. De camera wordt automatisch uitgeschakeld als de camera niet wordt bediend gedurende de tijdsduur die is ingesteld via het menu UITSCHAKELEN (zie pagina 62). Druk op de F-knop of houd de D-knop gedurende ongeveer een seconde ingedrukt om de camera weer in te schakelen.
Afspeelmodus
Houd de D-knop gedurende ongeveer een se­conde ingedrukt om de camera in te schakelen en de afspeelmodus te starten.
Druk nogmaals op de D-knop om de camera uit te schakelen.
2 Tip: Overschakelen naar de opnamemodus
Druk de ontspanknop half in om over te schakelen naar de opnamemodus. Druk op de D-knop om weer te­rug te keren naar de afspeelmodus.
8
Basisinstellingen
Wanneer de camera voor het eerst wordt ingeschakeld, verschijnt er een taalkeuzevenster. Stel de ca­mera volgens onderstaande aanwijzingen in (zie pagina 57 voor informatie over het opnieuw instellen van de klok of het veranderen van de taal).
Kies de taal.
1
START MENU
SET NO
1.1 Druk op de keuzeknop om-
hoog, omlaag, links of rechts om de taal te selecteren.
1.2 Druk op MENU/OK.
2 Tip: De k lok van de camera
Als er gedurende langere tijd geen batterijen in de camera zitten, dan wordt de klok weer teruggezet en verschijnt nogmaals het taalkeuzevenster wanneer de camera weer wordt ingeschakeld. Wanneer de batterijen gedurende ongeveer twee uren in de camera hebben gezeten, dan kunnen ze gedurende ongeveer zes uren uit de camera worden gehaald zonder dat de klok en de taal opnieuw ingesteld hoeven te worden.
Stel de datum en tijd in.
2
MM/DD/JJ 1/ 1 12
2.1
Druk op de keuzeknop links of rechts om het jaar, de maand, de datum, de uren of de minu­ten te selecteren en druk op de keuzeknop omhoog of omlaag om de juis­te waarden in te stellen. Om de volgorde te veranderen waarin het jaar, de maand en de datum worden weergegeven, se­lecteert u de datumnotatie en drukt u op de keuzeknop omhoog of omlaag.
2.2 Druk op MENU/OK.
DATUM/TIJD NIET INGESTELD
2010 2009
:
00
2008
AM
2007 2006
SET AFBREKEN
Eerste stappen
9
Fotograferen met de modus AUTO
Indicator
Beschrijving
In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u foto's maakt met de modus C. De modus C wordt auto­matisch gekozen wanneer u de camera voor het eerst inschakelt; zie pagina 21 voor informatie over hoe u naar de modus C kunt terugkeren nadat u opnamen in een andere modus heeft gemaakt.
Schakel de camera in.
1
Druk op de F-knop om de camera in te schakelen.
Eenvoudig fotograferen en afspelen
Controleer het batterijniveau.
2
Controleer het batterijniveau op het scherm.
qw
Indicator
GEEN
De batterijen zijn vrijwel geheel ont-
PICTOGRAM
q
w
1 Opmerking
Het kan voorkomen, dat er geen waarschuwing voor een te laag batterijniveau op het scherm verschijnt voordat de camera wordt uitgeschakeld. Dit kan vooral het geval zijn met hergebruikte batterijen, die eerder volledig leeg zijn geraakt. Het stroomverbruik kan per functie enorm variëren; bij sommige functies en bij het overschakelen van de opnamemodus naar de afspeelmodus wordt de waarschuwing voor een te laag batterijniveau (O) mo- gelijk slechts kort of helemaal niet getoond voordat de camera wordt uitgeschakeld.
laden.
(roo d) De batterijen zijn bijna leeg. Vervang
de batterijen zo snel mogelijk.
(Knippert
De batterijen zijn leeg. Schakel de ca-
rood)
mera uit en vervang de batterijen.
Beschrijving
10
Fotograferen met de modus AUTO
Bepaal de compositie.
3
Richt het scherpstelframe op het onderwerp en gebruik vervolgens de zoomknoppen om de compositie te bepalen zodat het on­derwerp binnen de begrenzingen van het scherm past.
Druk op W om uit te
zoomen
AUTO AUTO
Zoom indica tor
Druk op T om in te
zoomen
De camera vasthouden
Houd de camera goed en met beide handen vast en laat uw ellebogen rus­ten in uw zij. Een onvaste hand kan bewegingson­scherpte veroorzaken.
Houd uw vingers en an­dere voorwerpen uit de buurt van de lens en de  itser om te voorkomen dat de foto's onscherp of te donker (onderbelicht) worden.
Met optische zoom kunt u inzoomen tot een factor van 3 ×, met digitale zoom (pag. 61) kunt u nog verder in­zoomen.
2 Tip: Scherpstelvergrendeling
Gebruik scherpstelvergrendeling (pag. 15) om scherp te stellen op onderwerpen die zich niet in het scherpstel­frame bevinden.
Eenvoudig fotograferen en afspelen
11
Fotograferen met de modus AUTO
F2.8
F2.8
250
Het scherpstelraster
Druk op de DISP/BACK-knop om een scherpstelraster weer te geven of om andere indicators op het scherm te tonen of te verbergen.
AUTO
Indicators worden getoond
AUTO
Indicators
worden
verborgen
Het scherpstelraster wordt getoond
Gebruikt u het scherpstelraster, dan houdt u het on­derwerp op de plaats waar twee lijnen elkaar kruisen of houdt u één van de horizontale lijnen op de ho­rizon gericht. Gebruik scherpstelvergrendeling (pag.
15) om scherp te stellen op een onderwerp dat zich niet in het midden van het frame van de uiteindelijke foto zal bevinden.
12
Stel scherp.
4
Druk de ontspanknop half in zodat de ca­mera scherpstelt op het onderwerp dat zich in het scherpstelframe bevindt.
AUTO
F2.8
F2.8
F2.8250
250
Scherpstelframe
Half
indrukken
De camera selecteert een klein scherpstelframe en
stelt scherp op het
onderwerp
Als de camera in staat is om scherp te stellen, klin­ken twee pieptonen en licht de indicator­lamp groen op.
Als de camera niet in staat is om scherp te stellen
wordt het scherpstelframe rood, verschijnt de a-indicator op het scherm en gaat de indica­torlamp groen knipperen. Pas de compositie aan of gebruik scherpstelvergrendeling (pag. 15).
1 Opmerking
De lens kan tijdens het scherpstellen geluid maken. Dit is normaal.
,
Fotograferen met de modus AUTO
De indicator-
lamp
Status van de camera
Maak de foto.
5
Druk de ontspanknop rustig en volledig in om de foto te maken.
2 Tip: Ontspanknop
De ontspanknop heeft twee standen. Met de ontspan­knop half ingedrukt, wordt de scherpstelling en de belichting ingesteld; om de foto te maken, drukt u de ontspanknop volledig in.
Twe e
pieptonen
Half
indrukken
1 Opmerking
Als het onderwerp niet goed verlicht is, dan wordt de  itser automatisch gebruikt wanneer de foto wordt ge­maakt. Wilt u foto's maken zonder  itslicht, dan moet u een andere  itsmodus selecteren (pag. 18).
Volledig indrukken
Klik
De indicatorlamp
De indicatorlamp
De indicatorlamp geeft de status van de camera als volgt weer:
De indicator-
lamp
Brandt groen De scherpstelling is vergrendeld.
Knippert
groen
Brandt oranje
Knippert
oranje
Knippert rood Opname- of lensfout.
2 Tip: Waarschuwingen
Op het scherm verschijnen gedetailleerde waarschu­wingen. Zie de pagina's 72–75 voor meer informatie.
De camera is niet in staat om scherp te stellen. De foto kan worden ge­maakt. Bezig met een opname. Er kunnen momenteel geen extra foto's worden gemaakt. De  itser wordt opgeladen; de sluiter kan niet worden bediend.
Status van de camer a
Eenvoudig fotograferen en afspelen
13
Foto's bekijken
F2.8
12 / 31 / 2050
10:00 AM
250
ISO 100
100-0001
N
U kunt de foto's die u heeft gemaakt op het scherm bekijken. Het verdient aanbeveling om bij belang­rijke gebeurtenissen eerst enkele proefopnamen te maken die u op het scherm controleert.
Druk op de D-knop.
1
De foto die het laatst is gemaakt, wordt op het scherm afgespeeld.
100-0001
100-0001
N
ISO 100
ISO 100
12 / 31 / 2050 10:00 AM
10:00 AM
12 / 31 / 2050
250
F2.8
F2.8
250
Meer foto's bekijken.
2
Druk op keuzeknop rechts om de foto's af te spelen in de volgorde waarin ze zijn gemaakt, en op keu­zeknop links om de foto's af te spelen in om­gekeerde volgorde.
Druk op de ontspanknop om de opname­modus weer in te schakelen.
Foto's wissen
Druk op de keuzeknop omhoog (E) om de foto te wissen die op het scherm wordt afgespeeld. Onderstaand dialoogscherm verschijnt.
WISSEN OK?
OK STOP
WIJZIG
Druk op de keuzeknop links om OK te se­lecteren en op MENU/OK om de foto te wis­sen. Selecteer STOP en druk op MENU/OK om het dialoogvenster te verlaten zonder de foto te wissen.
2 Tip: Het menu Afspelen
Met het menu Afspelen kunt u ook foto's wissen (pag.
28).
14
Scherpstelvergrendeling
F2.8
250
F2.8
250
Voor fotocomposities waarbij het onderwerp zich niet in het midden van het beeld bevindt:
Richt het scherpstelframe op het onder-
1
werp.
AUTO
Bepaal de compositie opnieuw.
3
Houd de ontspanknop half ingedrukt en be­weeg de camera om de compositie te be­palen.
Stel scherp.
2
Druk de ontspanknop half in om scherp te stellen en de belichting in te stellen. De scherpstelling en de belichting worden ver­grendeld zolang de ontspanknop half inge-
F2.8
F2.8250
250
Maak de foto.
4
Druk de ontspanknop rustig en volledig in om de foto te maken.
Meer over fotogra e
drukt blijft (AF/AE-vergrendeling).
Volledig indrukken
Half
indrukken
F2.8
F2.8250
250
Herhaal zo nodig de stappen 1 en 2 om op­nieuw scherp te stellen voordat u de foto maakt.
15
Scherpstelvergrendeling
Automatische scherpstelling
Hoewel de camera is uitgerust met uiterst nauwkeurige automatische scherpstelling, is het mogelijk dat er niet kan worden scherpgesteld op onderstaande onderwerpen. Wanneer de camera niet in staat is om automatisch scherp te stellen, gebruik dan scherpstelvergrendeling (pag. 15) om eerst scherp te stellen op een ander onder­werp dat zich op dezelfde afstand bevindt en bepaal pas daarna de compositie van de foto.
• Zeer glimmende onderwerpen, zoals spiegels of auto's.
• Zeer snel bewegende onderwerpen.
• Onderwerpen die zich achter een raam of andere re ecterende voorwerpen bevinden.
• Donkere onderwerpen en onderwerpen die licht absorberen in plaats van re ecteren, zoals haar of bont.
• Niet tastbare onderwerpen, zoals rook of vuur.
• Onderwerpen die niet contrasteren met de achtergrond (bijvoorbeeld een persoon in kleding die dezelfde kleur heeft als de achtergrond).
• Onderwerpen die zich voor of achter een contrastrijk voorwerp bevinden dat eveneens in het scherpstelframe valt (bijvoorbeeld een onderwerp tegen een achtergrond met veel contrasterende elementen).
16
C Close-up opnamen (macromodus)
Voor het maken van close-up opnamen kan de macromodus worden gebruikt in de opnamemodus C, E, A, D, P, N, Q of B (pag. 21–24). De macromodus wordt automatisch ingeschakeld in de opnamemodus P en Q; wilt u de macromodus activeren in de opnamemodus C, E, A, D, N of B, druk dan op keuzeknop links (C).
AUTO
Het C pictogram verschijnt op het scherm wanneer de macromodus is ingeschakeld
Als de macromodus is ingeschakeld, stelt de camera scherp op onderwerpen die zich nabij het midden van het scherm bevinden. Gebruik de zoomknoppen om de compositie te bepalen.
Druk opnieuw op de keuzeknop links (C) om de macromodus uit te schakelen. De macromodus kan ook worden geannuleerd door de camera uit te schakelen of door een andere opnamemodus te se­lecteren.
1 Opmerking
Het is raadzaam om een statief te gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Meer over fotogra e
17
T De  itser gebruiken
Modus
Beschrijving
Gebruik de  itser als er weinig licht is, bijvoorbeeld 's avonds of bij weinig licht binnenshuis. Druk op de keuzeknop rechts (T) om een  itsmodus te selecteren. Telkens wan-
neer de keuzeknop wordt ingedrukt, wordt een andere  itsmodus geselecteerd; in iedere opnamemodus, behalve AUTO, verschijnt er een pictogram op het scherm om de geselecteerde  itsmodus aan te geven. Selecteer een van de vol­gende opties (niet alle opties zijn in iedere opnamemodus beschikbaar; zie pag. 78):
Modus
AUTO (geen pictogram) De  itser  itst wanneer nodig. Aanbevolen voor de meeste situaties.
Als boven, behalve dat rode-ogen verwijdering wordt gebruikt om het e ect
V (rode-ogen
verwijdering)
T (invul its)
X (Flitser uit)
U (synchronisatie met
lange sluitertijd)
W (synchronisatie met
lange sluitertijd met rode-
ogen verwijdering)
van “rode-ogen” te verminderen. Dit e ect wordt veroorzaakt door de weer­kaatsing van het  itslicht in de pupillen van het onderwerp, zoals nevenstaan­de afbeelding laat zien.
De  itser  itst steeds wanneer een foto wordt gemaak t. Te gebruiken bij onderwerpen met tegen­licht en voor het verkrijgen van natuurlijk kleuren bij het fotograferen met helder licht. De  itser  itst niet, zelfs als het onderwerp slecht verlicht is. Bij lange sluitertijden verschijnt b op het scherm om aan te geven dat de foto bewegingsonscherpte kan vertonen. Het is raadzaam een statief te gebruiken.
Om bij het fotograferen 's nachts zowel het onderwerp als de achtergrond vast te leggen (helder verlichte delen kunnen overbelicht worden). W combineert synchronisatie met lange sluitertijd met rode-ogen verwijdering. Wanneer I als A OPNAMESTAND is gese- lecteerd, kan de sluitertijd oplopen tot 3 seconden. Gebruik een statief.
Beschrijving
Als de camera de  itser zal gebruiken, verschijnt K op het scherm wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt.
3 Attentie
De  itser kan voor iedere opname diverse keren  itsen. Houd de camera stil totdat de opname helemaal klaar is.
18
Loading...
+ 70 hidden pages