Behringer MX9000 User Manual [da]

Kortvejledning
Version 1.0 September 2001
DANSK
MX9000
®
EURODESK
www.behringer.com
SIKKERHEDSINSTRUKTIONER
(eller bagbeklædningen) ikke fjernes. Der findes ingen dele indeni, der kan vedligeholdes eller udskiftes af brugeren. Lad alt servicearbejde foretage af kvalificeret personale.
ADVÆRSEL: For at midske risikoen for ild eller elektrisk stød må dette
apparat ikke udsættes for regn eller fugtighed. Dette symbol, hvor det måtte blive vist, advarer om tilstedeværelsen af uisoleret farlig spænding indvendig i apparatet ­spænding der kan være tilstrækkelig stor til at forårsage risiko for elektrisk stød.
UDFØRLIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER:
Alle sikkerheds- og betjeningsanvisninger bør læses, inden apparatet tages i brug.
Gem brugervejledningen
Sikkerheds- og betjeningsvejledningen bør gemmes, så man kan slå op i den senere.
Læg mærke til advarslerne:
Læg mærke til alle advarsler på apparatet og i sikkerhedsinstruktionerne. Følg instruktionerne: Følg alle sikkerheds- og betjeningsanvisninger.
Vand og fugt:
Apparatet bør ikke anvendes i nærheden af vand (f.eks. nær badekar, håndvask, køkkenvask, vaskebalje, i en våd kælder eller nær et svømmebassin etc.).
Ventilation:
Apparatet bør anbringes således, at dets placering ikke hindrer korrekt ventilation. For eksempel bør apparatet ikke anbringes på en seng, et tæppe eller en lignende overflade, der eventuelt kan blokere apparatets ventilationshuller, ligesom det ikke må placeres i en indbygget installation, som f.eks. en bogreol eller et skab, der kan hindre den frie luftcirkulation gennem ventilationsåbningerne.
Varme:
Apparatet bør anbringes i sikker afstand fra varmekilder såsom radiatorer, varmespjæld, ovne eller andre apparater (herunder forstærkere), der producerer varme.
Strømforsyning:
Apparatet må kun tilsluttes en strømforsyning af den type, der er beskrevet i betjeningsvejledningen eller anført på apparatet.
Jording eller polarisering:
Man bør træffe forholdsregler, således at virkningen af de foranstaltninger, der er truffet til jording eller polarisering af apparatet ikke ophæves.
Beskyttelse af elkablet:
Elkabler bør lægges således, at de ikke trædes på eller kommer i klemme ved, at der stilles noget oven på dem eller ind imod dem. Man bør tage særligt hensyn til ledninger, stik, stikdåser og de steder, hvor ledningen kommer ud af apparatet.
Rengøring:
Apparatet bør kun rengøres, som anbefalet af producenten.
Når apparatet ikke er i brug igennem længere tid:
Når apparatet ikke er i brug igennem længere tid, bør stikket tages ud af stikkontakten.
Fremmedlegemer eller indtrængen af væske:
Man skal sørge for, at der ikke falder genstande eller trænger væske ind i apparatet igennem dettes åbninger.
Beskadigelser, der kræver service:
Apparatet bør repareres og vedligeholdes af kvalificeret personale, når:
- Elkablet eller stikket er beskadiget, eller
- Væske eller genstande er kommet ind i apparatet, eller
- Apparatet har været udsat for regn, eller
- Apparatet ikke synes at fungere normalt, eller præstationerne er stærkt ændrede, eller
- Apparatet har været tabt eller kabinettet er beskadiget.
Reparation og vedligeholdelse:
Brugeren bør ikke selv forsøge at reparere eller vedligeholde apparatet ud over, hvad der er beskrevet i Brugervejledningen. Al anden reparation og vedligeholdelse skal henvises til kvalificeret servicepersonale.
Denne vejledning er ophavsretsligt beskyttet. Enhver mangfoldiggørelse, hhv. ethvert eftertryk, også i uddrag, samt enhver gengivelse af illustrationer, også i ændret tilstand, er kun tilladt
med skriftlig godkendelse fra firmaet BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH. BEHRINGER, EURODESK og ULTRA-CURVE er registrerede varemærker.
BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH, Hanns-Martin-Schleyer-Str. 36-38, D-47877 Willich-Münchheide II, Tyskland
© 2001 BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH.
Tel. +49 (0) 21 54 / 92 06-0, Fax +49 (0) 21 54 / 92 06-30
Dette symbol, hvor det måtte blive vist, gør opmærksom på vigtige betjenings- og vedligeholdelsesvejledninger i den medfølgende litteratur. Læs håndbogen.
EURODESK MX9000
1. INDLEDNING
Mange tak for den tiltro, du har givet os gennem købet af EURODESK MX9000.
+ Den følgende vejledning skal i første linie gøre Dem fortrolig med de specialbegreber, der
anvendes, så De kan lære alle apparatets funktioner at kende. Efter at De har læst hele vejledningen grundigt igennem, bør den opbevares, sådan at De altid kan slå efter og læse igen, såfremt nødvendigt.
1.1 Inden du starter
1.1.1 Udlevering
EURODESK blev i fabrikken pakket omhyggeligt ind, for at garantere en sikker transport. Er emballagen trods alt beskadiget, skal apparatet omgående kontrolleres på ydre skader.
+ I tilfælde af eventuelle skader skal apparatet IKKE returneres til os. De bedes først kontakte
forhandleren og speditionen, da alle erstatningskrav i modsat fald kan bortfalde.
1.1.2 Idriftsættelse
+ Vær opmærksom på, at installation og betjening af apparatet kun må foretages af sagkyndige
personer. Under og efter installationen skal man altid være opmærksom på en tilstrækkelig jordforbindelse af de personer, der håndterer med den, da elektrostatiske udladninger el. lign. ellers kan medføre en ugunstig påvirkning af driftsegenskaberne.
+ Sørg for en tilstrækkelig ventilation af såvel EURODESK som strømforsyningen og placer
apparatet ikke i nærheden af en effektforstærker eller lignende for at undgå en overophedning.
+ Vær opmærksom på at såvel strømforsyningen som mixerpultet bliver meget varmt under
driften. Dette er fuldstændig normalt.
1.1.3 Strømforsyning
EURODESK-strømforsyningen er bygget ind i et 19"-kabinet med 2 1/2 units og tilsluttes på bagsiden af mixerpultet via et multistik. Der er fastlagt 3 units til strømforsyningen for at garantere en uhindret luftcirkulation omkring køleelementerne.
Forbind først strømforsyningen med den dertil bestemte PSU (Power Supply Unit)-tilslutning på bagsiden af din EURODESK og forbind den først derefter med nettet. Den forbindes med nettet via det strømkabel, som følger med i leveringsomfanget, og som tilsluttes på strømforsyningens bagside.
+ Inden EURODESKens strømforsyning forbindes med strømnettet, skal der kontrolleres, om den
forsyningsspænding, der står til rådighed, svarer til de oplysninger, der står på strømforsyningens bagside!
+ Tilslut aldrig EURODESK til strømforsyningen, når dette allerede er tilsluttet nettet! Forbind
først mixeren med strømforsyningen, og etabler derefter forbindelsen til strømnettet.
+ Til forbindelsen af strømforsyningen med strømnettet bør man kun benytte det netkabel, der
følger med i leveringsomfanget.
+ Vær opmærksom på, at alle apparater absolut skal være jordforbundet. For din egen sikkerhed
bør du aldrig fjerne apparaternes eller netkablernes jordforbindelse eller gøre den virkningsløs.
1. INLEDNING
3
EURODESK MX9000
1.1.4 Garanti
Tag dig tiden og send det komplet udfyldte garantikort indenfor 14 dage efter købsdato til os, da du ellers mister det udvidede garanti. Alternativt kan du også registrere dig online på vores hjemmeside (www.behringer.com).
1.1.5 Forkortelser
Alle betjeningselementer af EURODESK er fortløbende nummereret i brugervejledningen. Tegninger af en komplet kanal og hele Master-sektionen inklusive nummerering finder du i den engelske brugervejledning. Der anvendes følgende forkortelser i teksten og på tegningerne:
Forkortelse Betydning
SKnap L Lysdiode (LED) P Potentiometer F Fader
Tab. 1.1: Betydning af den anvendte forkortelse
Efter hver forkortelse følger funktionsnummeret. Nummereringen starter på kanalens øvre ende og videreføres via stereogrupperne hen igennem Mastersektionen. Knapperne til Phantomforsyning og båndoptagerens niveautilpasning er ikke nummereret.
2. OVERBLIK OVER FUNKTIONERNE
2.1 Systemets udformning
EURODESK-mixeren er en mellemting mellem SPLIT- og INLINE-princip. Indgangskanalerne udgør den større venstre del af mixerpultet, mens betjeningselementerne til udgangene for flersporsbåndoptageren er anbragt i Master-sektionen på højre side. Modsat det konventionelle SPLIT-princip er de Tape Returns (signaltilbageføringer), der kommer fra flersporsbåndoptageren ikke anbragt ved udgangene, men, som man plejer at gøre ved INLINE-princippet, i indgangskanalerne. Derfor kan indgangskanalernes funktioner også bruges til signaltilbageføring fra flersporsbåndoptageren. Desuden er signalvejen for den senere mix optimal kort.
Konfigurationen er 24 i 8 i 24: 24 indgangskanaler, 8 Subgroups (eller fire stereo-Subgroups) og 24 monitorindgange for at lytte til de spor, der allerede er optaget. Der står 24 kanal-Fadere (100 mm), otte Subgroup-fadere og et stereo-Fader-par til Main Mix-summen til rådighed.
Til mixningen kan der altså benyttes 48 kanaler, hver med EQ og adgang til effektvejene. Desuden findes der seks stereoindgange til effektapparater, hvormed du alt i alt har 60 separate indgange (hvis Subgroupernes insertpunkter benyttes som indgange, kommer yderligere otte til!)
Seks effektveje kan nås via fire potentiometre; desuden findes der to hovedtelefonmix-indstillinger samt professionelle optagelses-, Monitoring- og Talkback-muligheder. Hvis der ikke er brug for de yderligere 24 Line­indgange, kan Mix-B-Busen desuden benyttes som effekt-insertvej 7 og 8.
Mixerens ind- og udgange omfatter mikrofonindgange (med 48 V-Phantomforsyning), Line-indgange, tilslutninger for flersporsbåndoptager (+4 dBu eller -10 dBV), talrige insert-punkter og alle tænkelige tilslutninger for DAT-recorder, studiemonitorer etc.
Desuden er det via Expander Port, et 6,3 mm jackstikfelt (kun indgange), muligt at inserte signaler på alle EURODESKens busser (undtagen PFL og SOLO). På denne måde kan fx to EURODESK eller en EURODESK og et vilkårligt andet mixerpult kobles sammen, hvis det andet pult har lignende funktioner (se kapitel 8 UDVIDELSE AF EURODESK).
Til sidst er det ved hjælp af de to BNC-bøsninger på oversiden af den integrerede Meterbridge muligt at installere to svanehalslamper.
4
2. OVERBLIK OVER FUNKTIONERNE
EURODESK MX9000
2.2 Niveauvisning
De 24 indgangskanaler har hver to LEDer for signalpræsens (-20 dB, L25) og overstyring (PEAK, L24).
Mere detaljerede oplysninger for hver kanal, hver Subgroup og Main Mixen får du på de 12-trins LED-kæder i den integrerede Meterbridge. Knappen S100 (Display Mode, oppe til venstre i Master-sektionen) bestemmer herved driftsmodus, som vises ved at en af de to kontrol-LEDer lyser.
I Meterbridgens driftsmodus CHANNEL, som anbefales til Live-brug, får LED-kæderne signalet via den direkte kanaludgang, altså et signal, som udtages bag Equalizeren, Mute-knappen og Faderen. Udtagningen kan ved hjælp af en modificering ændres på Pre-Mute, Pre-Fader.
I driftsmodus TAPE, som anvendes til optagelser, giver Meterbridgens LED-kæder en præcis billede af flersporsbåndoptagerens udstyring. Det signalniveau der vises er det, der ligger på mixerens Tape Return­indgange (Mix-B). Dette signal udtages bag arbejdsniveauomskifteren (+4 dBu eller -10 dBV), men foran enhver mulighed til at bearbejde signalet i kanalen.
De L/R-LED-kæder, der er anbragt yderst til højre, kan ikke kun benyttes til kontrol af Main Mixen, men også til visning af Mono-PFL, Stereo-SOLO eller eksterne kilder.
+ I PFL/SOLO-mode svarer 0 dB til et internt arbejdsniveau på 0 dBu (0,775 V), mens visningen
ellers er lagt på Masterens udgangsniveau (+4 dBu). Hvis der altså kun ligger et enkelt signal på Masteren, vil visningen i PFL/SOLO-mode være 4 dB højere.
3. BETJENINGSELEMENTER
3.1 Kanal
Hver kanal splittes op i en hoved- eller A-kanal og en side- eller B-kanal. Den større del af hver kanal optages af A-kanalen, som afhængig positionen af knapperne S1 og S kan bearbejde MIC (mikrofon-), LINE (Line-) og TAPE (bånd-)indgangssignaler. B-kanalen føres på en separat Mix-B Bus (se også kapitel 3.7 B-Kanal og kapitel 6.2 Mix-B Master).
3.2 Omskiftning af indgange
Med S1 omskiftes mellem Mic- og Line-indgang (ved nedtrykt knap er Line-indgangen valgt). Ved hjælp af PAD-knappen S1a kan niveauet af et mikrofonsignal, der ligger på, om nødvendigt sænkes med 20 dB. FLIP­knappen S3 bestemmer, om der på indgangen af A-kanalen ligger den med S1 valgte kilde (Input) eller indgangen fra flersporsbåndoptageren (TAPE) (smlg. fig. 3.1). På indgangen af B-kanalen ligger det andet signal: hvis Input-signalet ligger på A-kanalen, ligger altså TAPE-signalet på B-kanalen og omvendt.
I optagemodus bearbejder A-kanalen normalt indgangssignalerne fra mikrofoner, DI-bokse eller instrumenter, mens der via B-kanalen lyttes til de spor, der allerede er blevet optaget. Ved mixningen skiftes så ved hjælp af S3 mellem A- og B-kanalerne, hvorved B-kanalerne bliver frie og fx kan benyttes som Line-indgange. Selvfølgelig er også andre fremgangsmåder mulige.
I B-kanalen er der desuden knappen S23, som gør det muligt at udtage et signal fra A-kanalen i stedet for det med S3 valgte signal. Denne knap er anbragt efter MUTE-knappen, men før kanal-faderen. På denne måde kan Mix-Summen benyttes som ekstra Stereo-Aux-vej eller til et yderligere stereo-mix. Herved bør Mix-B-summen adskilles fra Masteren ved hjælp af S28 (Master-Sektion).
Fig. 3.1: Udformning af valg af indgange
3. BETJENINGSELEMENTER
5
EURODESK MX9000
+ B-kanalerne 25 til 48 kan kun omskiftes sammen via S48, så at Mix-B-Busen kun kan have en
funktion ad gangen, enten som yderligere hjælpe-Master (S48 åben) eller som Bus til at mixe de 24 Line- eller Tape-indgange på Masteren (S48 nedtrykt).
3.3 Justering af indgangene
Indgangsforstærkerne justeres med potentiometer P2. Benyt PFL/SOLO-funktionen (S26) som niveaukontrol. Visningen sker via LED-kæderne på Master-sektionen, samtidig lægges signalet på monitorhøjtalerne. Ved siden af knappen for PFL/SOLO-funktionen (S26) findes der en LED (L26) til statuskontrol. (se også kapitel 6.5 PFL/SOLO.)
+ Til justering af niveauet bør du benytte Mono-PFL-samleskinnen (Bus) og ikke den bag Fader
og Panorama-poti liggende SOLO-samleskinne (S95 åben, dvs. ikke nedtrykt).
+ Hvis du benytter PFL/SOLO, har det ingen indflydelse på signalet på optagelsesudgangene,
dette gælder også for Subgroup- og Aux-vejene.
Ved siden af niveaukontrollen via PFL/SOLO har hver indgangskanal to LEDer (L24 og L25), som hele tiden viser, om et signal eksisterer (fra -20 dB) og om kanalen overstyres (PEAK). Disse LEDer aktiveres fra tre målepunkter: Indgang, efter EQ og efter faderen, hvorved der altid vises det højeste niveau. Overstyringsvisningen bør ikke eller kun sjældent lyse op.
En permanent visning af signalet på kanaludgangen (bag Mute og fader) kan ses på Meterbridgen i driftsmodus CHANNEL.
3.3.1 Forberedelse til justering
1) Drej GAIN-reguleringen (P2) og alle Aux Sends-reguleringer (P12 til 15) på venstreanslag.
2) Sluk for EQen (S10).
3) Tænd for LOW CUT (S1) på den valgte mikrofonindgang, medmindre der eksplicit skal optages dybfrekvente signaler.
4) I SOLO-sektionen kobles nu CHANNEL MODE (S95) på PFL.
5) PFL/SOLO funktionen i kanal (S26) frakobles (L26 fra).
6) Kontroller, om SOLO-visningen (L95) i SOLO-sektionen er slukket.
7) Tryk PLF/SOLO-knappen i kanalen (L26 og L95 lyser nu).
3.3.2 Justeringsprocedure
1) Læg et signal på indgangen hhv. lad flersporsbåndoptageren løbe. -20dB-LEDen skal flakke og LED­kæderne i Master-sektionen skal vise SOLO-niveauet.
2) På den valgte indgang drejes nu indgangsreguleringen (GAIN, P2) mod højre indtil signalspidserne når 0 dB-visningen.
3) Når Mic-indgangen er valgt kan det ske, at det ikke er signalspidserne, men allerede indgangssignaler med et tydeligt lavere niveau, der får 0 dB-LED til at lyse. Tryk i sådanne tilfælde på PAD-knappen (S1a), som sænker indgangssignalet med 20 dB. Derefter reguleres niveauet som sædvanlig ved hjælp af GAIN­reguleringen P2.
3) Tape-indgangene løber ikke via GAIN-potentiometeret, det er derfor vigtigt, at arbejdsniveauet på tape­indgangene tilpasses flersporsbåndoptageren (-10 dBV eller +4 dBu) Hvis signalet er for svagt (fordi arbejdsniveauet ikke er korrekt eller dynamikken for lav), prøv -10 dBV-indstillingen. Hvis niveauet er for højt, prøv med +4 dBu-indstillingen. Hvis ingen af indstillingerne fører til et korrekt niveau, patches udgangen af flersporsbåndoptageren på Line-indgangen, og de under 3.3.1 og 3.3.2 beskrevne arbejdsskridt gentages.
4) Gentag arbejdsskridtene 3.3.1 og 3.3.2, hvis equalizeren benyttes.
6
3. BETJENINGSELEMENTER
Loading...
+ 11 hidden pages