Thomson DTH7000E User Manual [nl]

Inleiding …
Belangrijk
1
NL
NL
Vóór het in gebruik nemen
Controleer of de netspanning in uw huis overeenstemt met de spanning die op het identificatieplaatje achteraan vermeld wordt. Plaats het toestel horizontaal, op een geschikte drager (stevig zonder glad oppervlak), met genoeg ruimte rondom voor de ventilatie (7 tot 10 cm). Controleer of de ventilatiegaten niet bedekt zijn. In uw apparaat zit een ventilator die een zacht gezoem produceert. Plaats geen andere apparaten of zware voorwerpen op het toestel. Plaats het apparaat ook niet op versterkers of andere uitrusting die hitte kunnen uitstralen. Als u het apparaat verplaatst, moet u eerst nagaan of het diskvak leeg is. Dit apparaat is ontworpen voor een constant gebruik. Als u het in stand-by plaatst, wordt de stroomtoevoer niet onderbroken. Als u het apparaat een langere tijd niet gebruikt of als het buiten stormt, raden wij u aan om het apparaat los te koppelen van het stroomnet. Om die reden moet de stekker gemakkelijk te bereiken zijn.
Opgelet
Bescherm de speler tegen vochtigheid en te grote hitte (bv. een haardvuur, radiatoren) en tegen uitrusting die sterke magnetische of elektrische velden opwekt (zoals luidsprekers, enz.). Als de speler slecht werkt, moet u de stroomtoevoerkabel uit het stopcontact halen. Uw DMR is niet ontworpen voor industrieel gebruik maar enkel voor gebruik in een woning. Het apparaat is enkel voor persoonlijk gebruik bestemd. Het kopiëren van CD’s of het downloaden van muziek voor commerciële of andere zakelijke doeleinden is of kan een inbreuk betekenen op de wet op het copyright. UITGESLOTEN UIT DE WAARBORG, IN ZOVERRE DIT WETTELIJK TOEGELATEN WORDT : UIT DE WAARBORG WORDEN UITGESLOTEN IEDERE VERKLARING EN IEDERE WAARBORG VAN NIET-OVERTREDEN VAN AUTEURSRECHTEN OF VAN ALLE ANDERE RECHTEN VAN INTELLECTUELE EIGENDOM, VOORTVLOEIENDE UITHET GEBRUIK VAN HET PRODUCT IN OMSTANDIGHEDEN DIE NIETOVEREENSTEMMEN MET DEZE HIERVOOR VERMELD.
Condensatie
Als uw speler of een disk in een koude omgeving werden bewaard, zoals bij voorbeeld tijdens het vervoer in de winter, dan dient u ongeveer 2 uur te wachten totdat zij op kamertemperatuur gekomen zijn.
Voor uw veiligheid
Open nooit de speler of een van zijn onderdelen. Dit kan gevaarlijk zijn, zowel voor u als voor sommige kwetsbare onderdelen. U kan een elektrische schok krijgen of de laserstraal raken. Kijk niet van dichtbij in de opening van de disklade of in om het even welke andere opening van het toestel.
Disks
Behandel deze met zorg. Hou de disk vast met uw vingers aan de rand of in het gat. Plaats altijd de disk met de labelkant naar boven (bij disks met één zijde). Plaats altijd de disk correct in de lade door gebruik te maken van de geleidingsruimte. Indien nodig kan u de disks schoonvegen met een zacht doek, door te vegen van het midden naar de rand. Plaats steeds de disks terug in de hoes na het spelen en stockeer ze verticaal. Gebruik nooit schoonmaakspray’s, benzine, antistatische elektriciteit-vloeistoffen of andere oplosmiddelen om het oppervlak van een disk te reinigen. Wrijf de disk schoon met een zacht vochtig doek (enkel water gebruiken) ; nooit met cirkelvormige bewegingen wrijven, omdat dit cirkelvormige krassen kan veroorzaken, die bij het lezen storingen kunnen geven
Bescherming tegen het kopiëren van DVD‘s
Overeenkomstig de DVD standaard is uw DVD speler uitgerust met een systeem dat beschermt tegen het kopiëren, en dit systeem wordt in- en uitgeschakeld door de DVD-disk zelf, zodat het opnemen van de disk op een videotape een heel slechte kwaliteit oplevert of zelfs onmogelijk gemaakt wordt. Dit product bevat een copyright-beschermingstechnologie die gedekt wordt door bepaalde U.S.A. patenten en andere intellectuele rechten die eigendom zijn van Macrovision Corporation en andere eigenaars van rechten. Gebruik van deze copyright-beschermingstechnologie dient te worden goedgekeurd door Macrovision Corporation, en het gebruik is bedoeld voor privé doeleinden, tenzij anders toegelaten door Macrovision Corporation. Het is verboden het apparaat te demonteren of om te bouwen. Disks met copyright-bescherming die het Macrovision of het CGMS systeem gebruiken kunnen niet worden gekopieerd.
Geachte gebruiker,
Gelieve te noteren dat bij het einde van de gebruiksduur van dit product u er moet voor zorgen dat alle speciale maatregelen genomen worden die vereist zijn voor het correct verwijderen ervan.
THOMSON multimedia kan niet aansprakelijk gesteld worden als de speler niet gebruikt wordt conform deze handleiding.
Inleiding
Uw DTH 7000 E
2
Over uw toestel
Uw DTH 7000 E is een DMR (Digital Media Recorder). Het toestel combineert in een enkel apparaat een DVD, Audio CD, VCD en CD-R speler, een TV tuner en een harde schijf met 40 gigabyte.
Afhankelijk van de gekozen instelling beschikt u over bijna 36 uur voor uw video opnames, JPEG beelden of MP3 bestanden. Uw toestel beschikt over een volledig gamma connectoren, zodat het kan aangesloten worden op de meeste analoge en digitale audio/video toestellen op de mark
Uw DMR (Digital Media Recorder) zal uw opvatting over televisie grondig wijzigen. U bent nu zelf de producer van uw eigen programma’s en u kunt bij voorbeeld het tv-programma onderbreken dat u in real time aan het bekijken bent (bv. om de telefoon te beantwoorden), en daarna voortgaan met kijken op de plaats waar u ophield. Met de functies uitgesteld bekijken, vlug vooruit en achteruit spoelen kunt u de interessante passages steeds opnieuw spelen, zonder u zorgen te moeten maken over de rest van het programma, dat inmiddels nog steeds opgenomen wordt. Deze functies zouden u uw tijdsbesef kunnen doen verliezen, maar gelukkig is er de
LIVE toets die u in contact houdt met de werkelijke tijd, door onmiddellijk het programma te
tonen dat op dat ogenblik uitgezonden wordt op het kanaal dat u aan het bekijken bent. U kunt natuurlijk ook terugkeren naar het uitgesteld bekijken met behulp van de REV toets, precies alsof u een video cassette zou terugspoelen. Zodra u tv begint te kijken, neemt uw DMR automatisch alles op wat u bekijkt. Hij bewaart de laatste 45 minuten van het bekeken
programma totdat u hem uitschakelt door het indrukken van de STANDBY/ON toets of BB.
Inleiding
Disks die u spelen kan
3
Uw toestel reageert op de regionale bestuursinformatie die op DVD’s geregistreerd wordt. De regionale code van uw DMR is 2. Wanneer u een DVD koopt, moet u nagaan of deze het correcte logo draagt.
ALL betekent alle regio’s.
Andere regio’s -1 : Verenigde Staten, Canada -2 : Europa, het Midden-Oosten, de
Zuid-Afrikaanse republiek, Japan -3 : Zuidoost Azië, Taiwan -4 : Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Mexico, Nieuw-Zeeland -5: de Russische Federatie, Afrika (behalve Egypte en de Zuid-Afrikaanse republiek), Indië, Pakistan -6 : China.
Codenummer van de regio
Digital video disks - 12 cm en 8 cm, enkel of dubbelzijdig, enkele of dubbele laag.
DVD’s zijn optische schijven met een hoge dichtheid, waarop met digitale signalen beelden en geluid van hoge kwaliteit worden opgenomen.
Video CD (VCD) - Video Compact Disc.
CD waarop u tot 74 minuten video kunt opnemen met VHS-kwaliteit, samen met vaste beelden, audiotracks en interactieve menu’s.
MP 3 files - CD-Rs en CD-RWs met SOUND files in MP3 formaat.
JPEG files - CD-Rs en CD-RWs met BEELDEN in JPEG formaat
(maximum beeldgrootte = 2,1 miljoen pixels).
CD-R, CD-RW - en het merendeel van de CD-R (enkel één opname) en CD-RW
(opnieuw beschrijfbare) disks. Dit hangt af van de gebruikte CD-writer en
disks. Kijk op pagina 58 voor tips in verband met het kopiëren van CD-R’s.
Audio CDs - 8 en 12 cm audio CD’s.
+
NTSC
NTSC playback op PAL TV toestel -u kan kijken naar PAL DVD’s en
video CD’s, en ook naar NTSC films (hiervoor is een TVtoestel vereist dat werkt met 60 Hz PAL) (voor toestellen met enkel een NTSC invoer : kijk op pagina 51)
DVD-R, DVD-RW - het merendeel van de DVD-R en DVD+R ( enkel
één opname) disks en van de DVD-RW en DVD+RW (opnieuw beschrijfbaar) disks : afhankelijk van de gebruikte DVD writer en disks.
NL
NL
DVD+Rewritable
Inleiding
Inhoudstafel
4
Universele afstandsbediening...................52
Bediening van de andere apparatuur .....53
NAVICLICK instellingen ..........................54
Identificatie van de kanalen.....................55
Problemen verhelpen...........................56-57
CD-R’s en MP3 files - (aanbevelingen). .........58
Afstandsbediening – code A-B.................59
Technische gegevens..................................60
Bijkomende informatie
Basisfuncties.........................................30-31
Herhalen van playback.............................32
Zoom/Hoek/Video CD...............................33
DISC menu...........................................34-35
Digitale foto’s bekijken.............................36
Audiobestanden spelen.............................37
Opnemen (muziek en beelden).....................38
IMAGES en MUSIC menu’s....................39
Uw DMR in TV modus........................40-41
Een TV opname programmeren..............42
TV gids (NAVICLICK).............................43
VIDEO menu.............................................44
Uw opnames beheren ................................45
Belangrijk ....................................................1
Uw DTH 7000 E ..........................................2
Disks die u spelen kan.................................3
Inhoud..........................................................4
Index van de functies..................................5
Uitpakken van het toestel...........................6
Plaatsen van de batterijtjes ........................7
Basisaansluitingen.......................................8
Eerste installatie..........................................9
Automatisch zoeken van de kanalen....10-13
Satelliet- of kabelontvanger................14-17
Aansluitingen op de achterzijde ..............18
Andere aansluitingen...........................19-20
Aansluitingen aan de voorzijde ...............21
Afstandsbediening................................22-23
Voorzijdepaneel.........................................24
Display........................................................25
Hoe gebruikt u de menu’s .......................26
Opmaak van de menu’s ............................27
Interactieve balken..............................28-29
Voorkeurstalen.....................................46-47
Kindervergrendeling.................................48
Beoordelingslimieten.................................49
Het OPTIONS menu ...........................50-51
Speciale afstellingen
In gebruik nemen
Inleiding …
Voornaamste functies
Hoe uw DMR gebruiken
Inleiding
Index van de Functies
5
INDEX Pagina INDEX Pagina
Display
Balken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28-29
Menu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26-27
Bedieningsmenu voor playback . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
DISC menu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34-35
DVD menu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
BEELDEN menu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
MUZIEK menu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Ondertitels - taal van de DVD ondertitels . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Aansluiting
Ansluiting van uw toestel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Aansluitingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Aansluiting van de IR bediening . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Hoofdtelefoons. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21-24
Coaxiaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Coaxiaal snoer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Stroomsnoer, antennesnoer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Scartsnoer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6-8
Uitschakelen van de programmering van de satelliet- of kabelontvanger
. . . . 16
Kanaaluitzendingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Optisch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Aansluitingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18-19-20
Kiezen van de inputstekkers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
AV1 input, AV2 output . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Digitale output . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
PALof NTSC output. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
USB . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Kopiëren
Een file of een video overbrengen naar uw DMR. . . . . . . . . . . . . . . 21
Opnemen
Het opnemen stoppen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Opnemen via de NAVICLICK TV gids . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Opnemen met de programmeerder. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Opnemen van een CD-R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Opnemen van een geheugenkaart . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Het lopende programma opnemen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Opnemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24-25
Opnames uitwissen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Lezen
Directe toegang tot een muziekspoor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Starten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
DVD-R, DVD-RW, Video DVD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Automatische playback . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Een disk spelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Kaartlezer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Beeldbestanden lezen in het JPEG formaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
NTSC playback. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Opnieuw spelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Herhalen van een scène tussen twee bepaalde punten . . . . . . . . . . 32
Beoordelingslimiet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Speellijst. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Vertraagd spelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Snel opzoeken van beelden of van een track . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Titels, hoofdstukken, verlopen tijd, audio en ondertitels . . . . . . . . . . . . . . 31
DVD titel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Titels zonder beoordeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Video CD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Programmeren
De afstandsbediening programmeren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Instellen
Het afstellen van de IR-cel van uw DMR . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Audio - de taal van de dialogen op de DVD . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Andere instellingen van de contacten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Gecodeerd kanaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
De geheime code wijzigen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Een kanaal kiezen voor het downloaden van de Naviclick gids. . . . . . . 54
TV-zenders kiezen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Rangschikken van de zenders . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11-13
Disk (taal van de DVD-menus) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Formaat van het scherm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Formaat van het beeld op uw TV toestel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Tijdsaanduiding. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Tijdsinstelling voor het downloaden van de Naviclick gids . . . . . . 54
Automatisch opzoeken van een kanaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Handmatig instellen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Handmatig opzoeken van een kanaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Instellen van een kanaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Tonen van de taal en van het land van verblijf . . . . . . . . . . . . . 10-15
Voorkeurstaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Tijdsinstellin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Updaten van de kanalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Updaten van Naviclick . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
NexTView Link . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Zwart-niveau. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Kanaalnummers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Zendernummers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Nieuw kanaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Land van verblijf. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Instellen van de IR Controller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Beeldkwaliteit. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Geluidskwalitei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Instellen van het uurwerk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Instellen van de afstandsbediening op code B . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Instellen van de DMR op code B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Afregeling voor het in gebruik nemen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Afstelling van de DMR/satelliet- of kabelontvanger . . . . . . . . . . . 15
Opnieuw bekijken
Pause Live TV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Een hoofdstuk, disk of titel herhalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Herhalen wat u gemist hebt. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Bekijken
Het scherm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Helderheid van het scherm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Het scherm : TV functies, met een disk, andere aanduidingen. . . . . . . . 25
Camerahoek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Beeld bevriezen en beeld per beeld verplaatsen. . . . . . . . . . . . . . . 31
Een disk laden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Audio CD, CD-R, CD-RW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
De TV gids raadplegen met NAVICLICK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
JPEG beelden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-36
Geluidspauze. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
TV pauze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Zoom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Diverse
Gezoem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Hitte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-7
Code A-B . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Regionale code . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Codes van de satelliet/kabelontvanger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Codes van de afstandsbediening. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Cover
DMR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-6
Ingeval van problemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Omgeving. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Gids bij het verhelpen van problemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
Winter, vochtigheid. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Het milieu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
De toetsen van uw DMR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Kanaallijst . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Lijst met Naviclickkanalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Live . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
LR06-AA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Uw DMR aan en uitzetten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
MP3 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-37-58
Reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Phone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Batterijen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6-7
Gebruikte batterijen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Polariteiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
dvd positie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Hoe de menu’s te gebruiken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Intellectuele eigendom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Wat u kunt verwachten van uw DMR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Laserstraal. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Satellietontvanger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Aanbevelingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
Recycleren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
De opnames een nieuwe naam geven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Aansprakelijkheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
SRS - TruSurround . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Standby Modus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Afstandsbediening : menu’s en balken. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Afstandsbediening : voornaamste functies. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Downloaden van kanalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Temperatuur, afkoeling, ventilator. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Gebruik van de menu’s met de navigatietoetsen . . . . . . . . . . . . . . 26
Vergrendelen van de speler (kindervergrendeling) . . . . . . . . . . . . . 48
NL
NL
In gebruik nemen
Uitpakken van het toestel
6
Dank u voor de aankoop van een van onze producten. Pak het karton uit en controleer of er niets ontbreekt.
DMR (Digital Media Recorder DTH 7000 E)
Afstandsbediening en batterijtjes
(niet herlaadbaar, type AA)
IR bediening
Antennesnoer
Netsnoer
Scart/peritel snoer
(21 bekabelde contacten)
Met deze handleiding kunt u uw DMR installeren, correct aansluiten en de kanalen
instellen. Volg hiertoe stap voor stap de instructies in dit document.
handleiding voor installatie
en gebruik
Plaatsen van de batterijtjes
7
Installation
Neem het deksel van het batterijvak. Leg twee LR06 of AAbatterijtjes in, en let op de correcte polariteit (+/-). Sluit het deksel.
Geen verschillende batterijsoorten of oude en nieuwe met elkaar mengen. Gebruik geen oplaadbare batterijtjes. Om ontploffingsgevaar te vermijden, moet u letten op de polariteiten die vermeld staan op de binnenkant van het vak. Vervang enkel met het hoger vermelde type batterij. Gooi de batterijtjes niet in het vuur, en tracht niet ze te herladen. Als u langere tijd de afstandsbediening niet gebruikt, neemt u best de batterijtjes eruit.
1
2
3
Eerbiedig het milieu en de wet. Gooi de batterijtjes niet weg, maar vraag uw verkoper of er een speciale recyclering bestaat en of hij ze wil terugnemen.
NL
NL
In gebruik nemen
Basisaansluitingen
8
TV
DMR-DTH 7000 E
31
2
4
Scart kabel Coaxiale kabel
Maak het antennesnoer los van uw tv-toestel en sluit het aan op het stopcontact ANTENNA-CABLE IN van uw DMR
Met het bijgeleverde coaxiale snoer verbindt u het ANTENNA-CABLE OUT contact van de DMR met de antenne ingang g van uw tv-toestel.
Met het bijgeleverde Scart/Peritel snoer verbindt u het AV 1 (TV) contact van uw DMR met het scart-contact op uw tv-toestel (afhankelijk van het merk wordt dit aangegeven met AV1, EXT 1, AUX 1)
Gebruik het electrische snoer om uw DMR aan te sluiten op het net, nadat u eerst het snoer hebt aangesloten op de achterzijde van de DMR.
Uw DMR beschikt over veel aansluitingsmogelijkheden, zodat hij past in een geheel dat bestaat uit meerdere toestellen. Wij raden u aan de aansluitingsmethode te volgen op deze pagina, en vervolgens de aanpassingen uit te voeren die beschreven worden op de volgende pagina’s. Eerst dient u de kanalen in te stellen op de hierna beschreven manier, alvorens u de definitieve aansluiting van de toestellen (zie pagina’s 14 tot 20) kunt uitvoeren.
1
2
3
4
220 - 240 V
50 - 60 Hz
1. . Zet uw tv-toestel aan.
2. Schakel uw DMR aan door op de STANDBY / ON toets te drukken (op het voorpaneel)
Wanneer u voor het eerst de DMR aanzet, vraagt hij een voorkeurtaal aan te geven voor de diverse display’s, en dit via een menu dat op het tv-scherm verschijnt. Indien dit menu niet verschijnt, selecteert u op uw tv het AV contact, waarmee u de DMR verbonden hebt.
3. Plaats de keuzetoets van de afstandsbediening op dvd.
4.
Kies uw taal met de navigatietoetsen van de afstandsbediening (1), en bevestig door op 0K te drukken
In gebruik nemen
Eerste installatie
9
In de volgende pagina’s worden de navigatietoetsen aangegeven met de symbolen /. (kijk ook op pagina’s 22 tot 26).
1.
Om maximaal de tv-functies van uw DMR te benutten, dient u eerst enkele afregelingen uit te voeren. Deze worden uitgelegd op pagina’s 9 tot 13. Een voorafgaande lectuur van deze pagina’s zal zeker de zaken vergemakkelijken, als u alles stap voor stap opvolgt.
De DMR-menu’s, de dialogen en de ondertitels van de DVD’s staan altijd in de door u gekozen taal, als deze beschikbaar is op de gespeelde disk.
De meeste menu’s bevatten instructies of uitleg.
NL
NL
In gebruik nemen
Automatisch zoeken van de kanalen
10
In elke streek worden de tv-zenders op verschillende kanalen doorgestuurd. Uw DMR kan niet in de fabriek worden afgeregeld op het ontvangen van de tv-kanalen in uw streek. U dient dus de kanalen af te regelen, met de hierna aanbevolen automatische procedure.
5. Kies uw land van verblijf met de toetsen of , en druk op ok.
De Automatic regel is al geselecteerd. Druk op
ok
.
Het scherm dat verschijnt is een installatiescherm dat dient om de inputterminals toe te wijzen.
6. Als uw toestellen aangesloten werden zoals vermeld op pagina 8, moet u nagaan of
Antenna-Cable toegewezen werd aan Antenna-Cable, zoniet moet u de toewijzing veranderen met de toets op de afstandsbediening.
7. Selecteer vervolgens de Done lijn met de
toets , en druk op
ok
.
Er verschijnt een installatiescherm. Een
blauwe cursor toont de vorderingen bij het instellen van de kanalen. Dit vraagt tamelijk veel tijd. Wanneer alle kanalen die u in uw streek ontvangen kan, geïnstalleerd zijn, verschijnt de melding 100 %. Het aantal gevonden kanalen wordt aangegeven door xx
kanalen gevonden/channels found.
Druk
ok
.
YUw DMR is uitgerust met de AVLink functie. Deze functie vergemakkelijkt de installatie van kanalen door ze te downloaden van een AV Link tv-toestel of van een gelijkaardig tv-toestel (Easy Link, Smart Link, Megalogic, enz.), dat al afgeregeld is. De aldus gedownloade kanalen hebben dezelfde kenmerken als die in uw tv-toestel (zelfde nummer, zelfde naam, enz..). De AV Link downloadfunctie van uw DMR is in de fabriek actief ingesteld. Indien u deze functie wenst uit te schakelen, selecteert u AV Link - Off in het Installatie menu (in het Setup menu).
Andere instellingen van de terminal (ingesteld met de
toetsen /).
Antenna-Cable: voor een antenne-aansluiting op de ANTENNA-CABLE IN ingang van uw DMR. (
N°1op pagina 8) AV2-SAT-CABL.: de installatie met een satelliet­ontvanger of met een kabelterminal wordt uitgelegd op pagina 14. Other: voor de aansluiting van een bijkomend toestel (VCR enz.) Nothing: als er geen toestel aangesloten is op de overeenkomstige ingang.
In gebruik nemen
11
Rangschikken van de zenders
8. Er verschijnt een scherm voor het klasseren
van de zenders. Op de achtergrond ziet u het beeld van het gekozen kanaal.
Het automatisch opzoeken van de kanalen heeft aan de kanalen nummers in een vooraf bepaalde volgorde toegekend. Deze nummers zijn misschien niet de nummers die u zou hebben gekozen. In dat geval kunt u de nummers wijzigen door de instructies onderaan het scherm op te volgen. Wij sugger en u om een tv-tijdschrift bij de hand te hebben, voor een gemakkelijke identificatie van de kanalen.
9. als alle kanalen naar uw zin gerangschikt zijn, drukt u op de toets .
Uw DMR heeft een functie voor het automatisch instellen van de tijd (en datum). Over het algemeen hoeft u niets in te stellen. Toch kan de tijd onjuist zijn. In dat geval verschijnt er een klokinstel-scherm .
(1)
Als het jaar, de dag, de datum en het uur correct zijn, selecteert u Time umet de toets en drukt u op
ok
, zoniet gaat u als volgt voort met het
instellen van het uur.
• Als u de automatische kanaleninstelling opnieuw uitvoeren wil, dient u Interactive setup te kiezen in het Installatie menu (in het Setup menu).
Instellen van de tijd
1.
Het jaartal licht op. Voer de 4 cijfers van het jaar in (druk op 2,0,0,4 voor 2004).
2.
Voer hierna de 4 cijfers in van de datum (druk op 1,6,0,5 voor 16 mei).
3.
Voer de 4 cijfers in van het uur (1,5,5,9 voor 15.59 uur).
4.
Druk vervolgens tweemaal op ok.
Het hoofdmenu komt opnieuw te voorschijn en de kanaalinstelling is afgewerkt.
U kunt nu uw DMR gebruiken en zijn vele functies benutten. Voor het aansluiten van een satellietontvanger op uw DMR : kijk op pagina 14. U kunt ook uw installatie vervolledigen met de instellingen die in het menu Opties beschikbaar zijn (zie pagina’s 50-51).
1.
• Instructies voor het rangschikken van de kanalen
Verplaatsen :druk op
ok
(en dan de op/neer toetsen totdat u de gewenste positie bereikt hebt
(programmanummer aan de linkerkant van de lijst en vervolgens op
ok ❖
om de 2 kanalen te
verwisselen)
- -wissen :
clear
toets
- opnieuw benoemen:
info
toets x 2 ❖rooster❖uitgevoerd (done)
- instellen van de decoder :
av
toets (doet een symbool verschijnen in de kanalenlijst)
NL
NL
In gebruik nemen
12
Handmatig opzoeken van kanalen
Voor het installeren van een nieuw kanaal gebruikt u de handmatige opzoekprocedure, waarmee u een kanaal kunt toevoegen aan de reeds in uw DMR geïnstalleerde kanalen, die niet gewist worden.
1. Als het hoofdmenu niet op het scherm staat, druk op de toets
menu
.
2. Kies de Setup regel met de toetsen of , en druk
ok
om te bevestigen.
3. Kies de Installation regel met de toetsen of , en druk
ok
om te bevestigen.
4. Kies de Manual Search regel met de toetsen of , en druk
ok
om te bevestigen.
Land van verblijf
5.
Kies uw land van verblijf met de toetsen of op de afstandsbediening, en druk opok.
Er verschijnt dan een installatiescherm. De Standard regel licht op.
6. Kies de TV standaard van uw land met behulp van de toets .
7. . Kies de Reception regel met de toetsen of , en gebruik de toets om het
antennetype te kiezen.
- ontvangst met een uitwendige antenne : kies Antenna (Ch).
- kabelontvangst : kies Cable (Ca).
8. kies de Channel regel met behulp van de toetsen or .
9. druk op
pr+
om het handmatig zoeken te starten.
Het zoeken begint. Zodra een kanaal gevonden is, verschijnt het beeld op de
achtergrond. Het nummer van het kanaal verschijnt (bv. Ch 06).
- Als het kanaal een code heeft, druk op av om het pictogram te tonen naast het
kanaalnummer.
- Als de beeldkwaliteit zwak is, selecteert u Fine Tuning met of en doe de
afregeling met
pr+
of
pr-
.
10.Als beeld en geluid voldoening geven, kiest u de regel Save met  of , en u geeft een
kanaalnummer met
pr+
of
pr-
of met cijfer toetsen. Druk oktom het nummer op te slaan
dat u hebt toegekend aan het kanaal.
U kiest opnieuw de Channel regel voor een nieuwe opzoeking. Herhaal de procedure
vanaf stap 9 om een nieuw kanaal te zoeken of druk op
menu
om de handmatige
instelling te verlaten.
TTV standaarden
FRANCE (LL') voor Frankrijk.
EURO BG (BGH) voor West Europa. DKK' voor Oost Europa. I voor Groot Brittannië.
In gebruik nemen
13
Updaten van de kanalen
Als er nieuwe kanalen verschijnen op de audiovisuele markt, dan dient u uw kanalenlijst bij te werken. In dat geval start u vanuit het installatiemenu een nieuwe kanaalopzoeking. Hiermee worden alle opgeslagen kanalen gewist en worden alle kanalen gereset die uw DMR ontvangen kan. Als u slechts één enkel kanaal wil installeren : raadpleeg op pagina 12 het handmatig zoeken.
1. Als het hoofdmenu niet op het scherm staat : druk op de toets
menu
.
2. Kies de Setup regel met de toetsen of , druk op
ok
om te bevestigen.
3. Kies de Installation regel met de toetsen of , druk op
ok
om te bevestigen.
4. Kies de Channel Search regel met de toetsen of , druk op
ok
om te bevestigen.
De tijd instellen
Uw DMR heeft een automatisch systeem voor tijdsinstelling, dat de tijdsignalen herkent die sommige kanalen uitsturen. Als uw DMR niet op de correcte tijd is ingesteld, dan kunt u hem resetten als volgt :
1. Als het hoofdmenu niet op het scherm staat : druk op de toets
menu
.
2. Kies de Setup regel met behulp van de toetsen of , en druk op
ok
om te bevestigen.
3. Kies de Installation regel met behulp van de toetsen of , en druk op
ok
om te
bevestigen.
4. Kies de Manual Clock regel met behulp van de toetsen of ,en druk op
ok
om te
bevestigen.
De kanalen rangschikken
1. Als het hoofdmenu niet op het scherm staat : druk op de toets
menu
.
2. Kies de Setup regel met behulp van de toetsen or ,en druk op
ok
om te bevestigen.
3. Kies de Installation regel met behulp van de toetsen or , en druk op
ok
om te
bevestigen.
4. Kies de Channel List regel met behulp van de toetsen or ,en druk op
ok
om te
bevestigen.
Raadpleeg de alinea over Channel Sorting op pagina 11 om de kanalen te kennen of te
klasseren, die in uw DMR opgeslagen zijn.
Er verschijnt een installatievenster. Een blauwe cursor toont de vooruitgang in het installeren van de kanalen. Als alle kanalen die u ontvangen kunt, opgeslagen zijn, verschijnt 100 % . Druk op
ok
om terug te
gaan naar de regel Channel Search. Druk op
menu
om terug te keren naar het
hoofdmenu.
Raadpleeg de alinea op pagina 11 aangaande
de Time Setting, om de tijd in te stellen op uw DMR.
NL
NL
satellietaansluiting
Satelliet- of kabelontvanger
14
Uw DMR werd ontworpen om met een satellietontvanger te werken. Hiervoor is het nodig dat de satellietontvanger aangesloten wordt op de AV2 en IR SAT/CABL ingangen van de DMR. Vooraleer u uw satellietontvanger aansluit op uw DMR, moet u alle kanalen instellen op de satellietontvanger (ontvanger die rechtstreeks aangesloten is op het tv­toestel) en controleren of u deze kanalen kan bekijken op uw tv-toestel. Verbind vervolgens de toestellen zoals hierna beschreven.
Afregelen van de IR (infrarood) bedieningscel van uw DMR.
U moet de juiste positie vinden van de IR bedieningscel ten opzichte van de voorzijde van de satelliet- of kabelontvanger, zodanig dat de DMR de bevelen kan doorsturen, net zoals u zou doen met de afstandsbediening van de satellietontvanger. De IR cel moet zich bevinden rechtover de ontvangende cel van de satellietontvanger. U kunt de ontvangende cel van de satellietontvanger situeren door diens afstandsbediening zo dicht mogelijk bij de voorzijde van het toestel te brengen en te trachten kanalen te wijzigen. Beweeg de afstandsbediening één centimeter en probeer opnieuw. Wanneer het kanaal van de satellietontvanger verandert, bepaalt u de positie op de voorkant van het toestel. Installeer daarna de IR bedieningscel zoals getoond op de tekening hieronder, met de cel rechtover de cel van de satellietontvanger (1 of 2 cm. ervan verwijderd). Gebruik, indien nodig, de lijm die meegeleverd werd om de cel op zijn plaats te bevestigen.
DTH 7000 E
Satellietontvanger
TV set
Satellietontvanger
IR bedieningscel
IR bedieningscel
satellietaansluiting
15
Afregelingen van de DMR/satelliet- of kabelontvanger
1. Schakel uw tv-toestel en uw DMR in, en vervolgens uw satelliet- of kabelontvanger.
2. Zet de ontvanger op kanaal 002.
Stel als volgt in met de afstandsbediening van uw DMR :
3. Als het hoofdmenu niet op het scherm staat : druk op de
menu
toets op de
afstandsbediening.
4. Kies de Setup regel met behulp van de toetsen of , druk op
ok
om te bevestigen.
5. Kies de Installation lregel met behulp van de toetsen of ,druk op
ok
om te
bevestigen.
De Interactive setup regel werd al geselecteerd. Druk op
ok
.
Taal van de display en van het land
6. Kies een taal voor de volgende schermen.
7. Kies uw land van verblijf met de toetsen of , en druk op
ok
.
De Automatic regel licht op; druk op
ok
.
Het scherm dat verschijnt is een installatiescherm voor de toewijzing van input terminals.
8. Als u uw toestellen verbonden hebt zoals aangegeven op pagina 14 : kijk of Satellite
Receiver toegewezen werd aan AV2-SAT-CABL, Is dit niet het geval, wijzig dan de toewijzing met de toets .
9. Daarna selecteert u de regel Done en drukt u op
ok
.
Er zal nu een installatiescherm te voorschijn komen. Een blauwe cursor toont hoe het
installeren vordert. Wanneer alle kanalen die u ontvangen kunt, opgeslagen zijn, verschijnt 100 %. Druk op
ok
.
Vanaf hier volgt u de instructies die verschijnen op het
scherm in de verschillende vensters. Raadpleeg indien nodig de bijkomende uitleg hierna
Kabelontvanger of Satellietont­vanger: om aan te sluiten op een satelliet-
of kabelontvangerterminal op het AV2 contact van de DMR (zie op pagina 14 de aansluiting ).De overige instellingen worden uitgelegd op pagina 10.
NL
NL
satellietaansluiting
16
10..De programmering van de satelliet- of kabelontvanger uitschakelen
Yes wordt geselecteerd om het programmeren uit te schakelen. In dat geval dienen al uw satelliet­opnames te worden geprogrammeerd vanuit uw satelliet- of kabelontvanger (dit is de aanbevolen regeling). Laat Yes geselecteerd en druk op
ok
.
11.
Aansluiting van de IR-bediening
• volg de instructies op het scherm en druk op ok.
12.
Breng de ontvangercode in
• Toets nu het codenummer in van uw satellietontvanger (kijk in de tabel op de volgende pagina), en druk op
ok
om te bevestigen. Indien het model of het merk van uw satelliet- of kabelontvanger er niet in voorkomt, probeer dan andere nummers uit de lijst. Indien dit geen resultaat geeft, neem dan contact met de verkoper.
13
Druk op ok om de test te starten
de DMR stuurt via de infrarood bedieningscel een signaal naar uw satellietontvanger. Er
verschijnt een configuratiemenu wanneer de satellietontvanger zich instelt op kanaal 12 (ga na of kanaalnummer 12 voorkomt op de display van de satellietontvanger, in sommige gevallen vluchtig, en ook wanneer er geen beeld te zien is op het tv-scherm).
Als de satellietontvanger niet op kanaal 12 staat, selecteert u No met de of toetsen en u drukt op
ok
.
Uw DMR stuurt een nieuw bevel naar de
satellietontvanger. (meerdere tests zijn mogelijk, afhankelijk van het merk van uw satellietontvanger).
Als de satellietontvanger overschakelt naar kanaal 12, selecteer dan Yes met de of toetsen en druk op
ok
. Wanneer dit niet werkt, herhaalt u de
instellingen, te beginnen bij stap 11, maar met de satellietontvanger op kanaal 0 in plaats van op kanaal 2.
Er verschijnt een venster voor het sorteren van de kanalen. Op de achtergrond verschijnt
het beeld van het gekozen kanaal. Kijk op pagina 11 om de opgeslagen kanalen te sorteren, of stel de tijd in op uw DMR, indien nodig.
Thans is uw DMR klaar om uw satellietontvanger instructies te geven voor het programmeren van opnames.
Uw DMR vraagt u kanaal 2 te tonen op de satellietontvanger. Het is echter verkieselijk, bij sommige ontvangers, om kanaal 0 te tonen.
Satellietaansluiting
17
De hierna volgende lijst met codes is bij wijze van inlichting. De codes zijn over het algemeen die welke herkend worden door de ontvangers van de vermelde merken. Het is echter mogelijk dat zij niet overeenstemmen met wat uw toestel herkent, als dit een ouder of een meer recent model is. Gelieve in dat geval uw verkoper te raadplegen.
AKAÏ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
ALBA . . . . . . . . . . . . . 01, 13,333, 550, 555, 666
ALDES . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 02
ALLSAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04
AMSTRAD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 03
ARMSTRONG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06
BEST. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 07
B.TELECOM. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13, 08
BUSH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 01, 09
CANAL SATELLITE NUMERIQUE (1). . . . . 20
CAMBRIDGE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11, 13
CHANNEL MASTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
CHAPARRAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
CITIVISION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
CITYCOM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
COLUMBUS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
CONNEXIONS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
DISKEXPRESS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 07
DNT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
DRAKE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
EXATOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
FERGUSON. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
FINLUX . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
FUBA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35, 37
GOODMANS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
GRUNDIG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19-21
HIRSCHMANN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
HITACHI. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
JOHANSSON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
JVC . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 08
KATHREIN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
MANHATTAN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
MASPRO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
MATSUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
MIMTECH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
MINERVA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
MITSUBISHI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
MORGAN. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06
NAGAI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
NEC . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
NETWORK. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
NIKKO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
NOKIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
NORDMENDE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 33
OXFORD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 08
ORBITECH. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
PACE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
PALADIUM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
PALCOM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
PALSAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
PANASONIC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 36
PHILIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
PROSAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
QUADRAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
REDIFFUSION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
RFT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20, 21, 26
SABA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 02, 05, 40, 49
SABRE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
SAKURA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
SALORA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
SAMSUNG/JUPITER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
SEEMANS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
SENTRA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
SONY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
SUNSTAR. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06
TATUNG. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
TECHNISAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
TELECIS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
TELEDIREKT. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
TELEFUNKEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 49
TELEPIU. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
TELEVES . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
THOMSON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49, 50
THORN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
TOSHIBA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19, 51
TPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
UNIDEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
UNIVERSUM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
WINERSAT. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
WISI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
WOSLEY (TANDY) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Lijst met satellietcodes
Lijst met kabelcodes
CABLESTAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
CABLETIME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
GI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
IMPULSE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
JERROLD. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
MACOM. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
NOOS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20-67
OAK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
SCIENTIFIC ATLANTA. . . . . . . . . . . . . . . . . 64
VISIOPASS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20-67
VIDEOTRON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
VIDEOWAY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
NL
NL
In gebruik nemen
De aansluitingen op de achterzijde
18
Op pagina 8 wordt een snelle aansluiting getoond voor uw DMR. Met deze aansluiting bekomt u een geluidsweergave van standaard kwaliteit en een beeld van optimale kwaliteit (RGB). Afhankelijk van de contacten die op uw andere toestellen aanwezig zijn of om uw DMR maximaal te doen presteren, kunt u andere manieren van aansluiting nodig hebben. Uw DMR heeft de nodige contactpunten hiervoor.
12 3 45678 910 111213
1. Antenne uitgang naar de tv.
2. Antenne-ingang (kabel of buitenantenne)
3. AV3 - S-VIDEO input
4. AV3 - Composite VIDEO ingang (CVBS)
5. Analoge audio ingangen
6. AV1 - SCART (RGB) aansluiting naar AV
versterker of TV
7. AV2 - SCART (RGB) aansluiting naar de
decoder, satelliet- of kabelontvanger
8. S-VIDEO Uitgang (Ushiden Y/C signaal):
naar AV versterker of TV.
9. S-VIDEO Uitgang (Ushiden Y/C signaal):
naar AV versterker of TV (beeld met standaardkwaliteit).
10. 10. Analoge Audio Uitgangen naar
versterker of TV.
11. IR SAT/CABL Uitgang om een satelliet- of
kabelontvanger te bedienen.
12-13 Digitale Audio Uitgangen naar versterker
of TV
Audio-aansluitingen (geluid)
Video-aansluitingen (beeld)
Aansluitingen
De tabel hierna geeft de lijst met de aansluitingen en de kwaliteit van de uitgangsignalen van uw DMR. Kies een van de aansluitingscombinaties voor de video-aansluiting en een van de combinaties voor de audio-aansluiting.
Geluidskwaliteit gebruikt type aansluiting
*** • OPTICAL
socket (13) (Toslink optical connector – digital signal)
*** COAXIAL
socket
(12) (RCA socket- digital signal)
** AUDIO L / R
socket
(RCA sockets- analog signal)
Beeldkwaliteit gebruikt type aansluiting
***
AV1(TV) (6) or AV2(SAT) (7) sockets (SCART socket–RGB signals)
** S-VIDEO socket (Ushiden socket- Y/C signal)
*• VIDEO socket (RCA sockets- CVBS signal)
Als de aansluitsnoeren niet samen met uw DMR geleverd
worden, dan dient u erover te waken dat u snoeren van goede kwaliteit gebruikt. Kies bekende merken. De kwaliteit van de video-signalen die via de Scart input en output stopcontacten beschikbaar zijn, kan worden aangepast (
❖
pagina 51).
Een aansluiting via de scart/peritel stekker levert zowel video als audio signalen op. Als u de aansluiting via een scart kabel doet, moet u geen andere stekkers meer aan­sluiten.
In gebruik nemen
Andere aansluitingen
19
Aansluitingen die aanbevolen worden via Scart stopcontacten (audiovideo aansluitingen)
VCR (de Scart stopcontacten
moeten RGB-signalen
doorlaten)
Video recorder
Satelliet/kabel decoder
TV
TV
Uw DTH 7000 E
Uw DTH 7000 E
Satelliet/kabel decoder
Voor de onderlinge
verbinding van de toestellen
bij voorkeur Scart snoeren
met 21 naalden te gebruiken
(het snoer tussen de
stopcontacten is dikker)
NL
NL
In gebruik nemen
20
Aansluitingen via de S-Video stopcontacten (beeld) en de RCA (geluid) stopcontacten
Plasma Scherm
Video Projector
Uw DMR - DTH 7000 E
Audio/Video versterker
Sat/Kabeldecoder
Camcorder
TV
VHS of S-VHS video cassette
recorder
Occasioneel gebruik
21
Overdracht van bestanden of video naar uw DMR
DMR DTH 7000 E
Hier trekken om
het luikje te
openen
kaartlezer
HiFi hoofdtelefoonss
Camcorder
De ingangen achter het luikje aan de voorzijde van uw DMR maken een gemakkelijke aansluiting mogelijk voor een occasioneel gebruik.
• USB: met dit stopcontact kunt u JPEG beelden lezen en/of kopiëren van een
geheugenkaartlezer (1), of MP3 bestanden die opgenomen werden met een digitale camera of met een MP3 recorder (pagina 38).
• PHONES: om hoofdtelefoons aan te sluiten en te luisteren ofwel naar het kanaal in beeld,
ofwel naar een audio CD, een DVD of MP3 bestanden (volumeregeling pagina 24).
• AV: kies de audiovisuele bronnen (kanalen of stopcontacten) door op het frontpaneel te
tonen
PPrr,AAVV11,AAVV22,AAVV33,AAVV44
, on the front panel.
De AUDIO-VIDEO ingangen maken het gemakkelijk om video clips te bekijken of te
kopiëren.
Herkende spelers
• USB 1.1 MASS STORAGE CLASS.
Herkende kaarten
• Alle compact Flash MMC en Smart Media kaarten tot 2 Gb kunnen worden gelezen.
1.
Aansluitingen aan de voorzijde
NL
NL
Overzicht van de voornaamste functies
Afstandsbediening
22
*indien beschikbaar op de disk die gespeeld wordt.
• Om uw toestel aan en uit (in wachtstand) te zetten.
Om uw DMR te bedienen, plaatst u de functiekeuzeknop op de positie dvd. Voor de andere toestellen dient u de afstandsbediening te programmeren met de code van het te bedienen toestel (
pagina 52).
• Om het diskvak van de DMR te openen en te sluiten.
• Doorsturen van DMR beelden naar TV beelden (op bepaalde tv-toestellen) (
pagina’s 40, 51, 52).
• Om toegang te hebben tot de selectie van opnamehoeken op een DVD* (
pagina’s 29-33).
Navigatietoetsen
(❖pagina 26):
- kies hiermee een functie in een menu of een balk,
-
OK
toets om een keuze te bevestigen.
• Om toegang te hebben tot de DMR menu’s (
❖
pag. 26)
Om toegang te hebben tot de menu’s van de disk die gespeeld wordt (
❖
pagina 26).
• Terug naar het vorige menu.
• Om de taal van de dialogen en het audio formaat* te kiezen (
❖
pagina’s 29-47).
• Om de taal van de ondertitels* te kiezen
(
❖
pagina’s 29-47).
• Om toegang te hebben tot de informatiebalk
(
pagina’s 28-29).
Gebruik met informatiebalken en -menu’s
• Om toegang te hebben tot de NAVICLICK tv-gids
of de inhoud van de DVD* (
❖
pagina 43).
• Om uit een balk hoofdstukken, titels en sporen te kiezen, om een uur in te voeren voor counter access, een kanaal te kiezen, enz.
Uw afstandsbediening bestaat uit een 3-in-1 apparaat dat u in staat stelt om de werking van 3 apparaten te bedienen (1) : uw DMR, een tv-toestel, een HiFi systeem of een satellietontvanger.
Code A-B - Bij sommige toestellen (gecombineerde TV/DVD of een andere DVD speler) is het mogelijk dat de afstandsbediening van uw DMR de DVD speler of uw gecombineerde TV/DVD bedienen kan. In dat geval kan u de afstandsbediening van de DMR en de DMR programmeren op een andere code. Kijk op pagina 59 voor het wijzigen van de code.
1.
Overzicht van de voornaamste functies
Afstandsbediening
23
• Om een disk te spelen (❖pagina’ss 26-30).
• Om een VIDEO-opname te spelen (
pagina 44).
• Om een JPEG of een MP3 opname te spelen
(
pagina 39).
• Vlug vooruit of achteruit spoelen. Versneld lezen, vooruit of achteruit.
• Vertraagd lezen, vooruit of achteruit, vanuit de PAUZE-modus.
• Om hoofdstukken (DVD) of sporen (CD) vooruit of achteruit over te slaan.
• Om van kanaal te veranderen
(
❖
pagina 40)
.
• Om een kanaal te kiezen (
❖
pagina 40)
.
• Invoer van digitale waarden (Teller)
(
pagina 31).
• Tijdelijk of definitief stoppen met het lezen van een disk of van een op de harde schijf opgenomen programma (
❖
pagina 30).
Pauzeren en overgaan naar beeld per beeld vooruitgaan (
❖
pagina’s 30-31).
• Om met elke druk ongeveer 30 seconden vooruit te springen.
• Om het beeld te vergroten tijdens het lezen, of tijdens het vertraagd lezen of om beeld per beeld bekijken (
pagina 33).
• Om de laatste scène opnieuw te spelen. Met elke druk gaat u 10 seconden terug tijdens het playbacken van een DVD of een opgenomen programma.
Voornaamste functies
• Om het uitgezonden programma rechtstreeks te bekijken (
❖
pagina 40).
• Om de informatiebalken te verwijderen.
• Om de toestellen te selecteren die aangesloten zijn op de Audio/Video ingangen :
AAVV 11::
toestel aangesloten op AV1 (tv-toestel).
AAVV 22::
toestel aangesloten op AV2 (satellietontvanger).
AAVV 33::
AV ingangen achteraan (S-VIDEO of AUDIO/VIDEO).
AAVV 44::
AUDIO/VIDEO ingang vooraan
(❖pagina 38)
.
• Om het tv-programma dat bekeken wordt op te nemen op de harde schijf.
• Om het kanaal in pauzeren te plaatsen, voor een uitgesteld bekijken op een later tijdstip (
❖
pagina
41).
NL
NL
Werkingsprincipes
Voorzijdepaneel
24
1 52 63
87
14
9
4
1211
13
10
De toetsen op uw DMR
1. STANDBY/ON: om de DMR aan of uit te zetten.
2. AV: om de audiovisuele bronnen te kiezen (kanalen of toestellen die aangesloten zijn
op de AV ingangen)
PPRR 11 ,22 ,33::
Kanaal 1,2,3.
AAVV 11::
Toestel aangesloten op AV1 (tv-toestel)
AAVV 22::
Toestel aangesloten op AV2 (satellietontvanger)
AAVV 33::
AV ingangen achteraan (S-VIDEO of AUDIO/VIDEO).
AAVV 44::
AUDIO/VIDEO ingang vooraan.
3. VOLUME +/-: om het geluidsvolume te regelen van de hoofdtelefoons die aangesloten zijn op 12.
4. diskvak.
5. OPEN/CLOSE: op het diskvak te openen en te sluiten.
6. PLAY: om een disk in de disklade (4) ) te spelen of om voort te gaan met het bekijken
van een programma na een televisiepauze.
7. PAUSE: om te pauzeren op een bevroren beeld (DVD), voor een audio-pauze
(audio CD of MP3) of voor een televisiepauze (TV PAUSE).
8. STOP: om het lezen te stoppen.
9. RECORD: om het opnemen van een tv-programma te starten.
10. IGPR- / PR+ FI
- om nel vooruit- of achteruit te spoelen (❖pagina’s 30-31).
- om van kanaal te veranderen (❖pagina 40).
11. USB: ingang om een kaartlezer aan te sluiten (❖pagina 21).
12. PHONES: contact voor een hoofdtelefoon (❖pagina 21).
13. Audio/Video
stekkers om een camcorder of een ander AV toestel aan te sluiten
14. Display panel: toont de gebruiksmodussen van uw DMR (❖ pagina 25).
Hier trekken om het luikje te openen
werkingsprincipes
Display
25
TV functies
Hoofdmenu op het scherm (toestel in Stop)
❖geen functie geselecteerd
Met een disk
Lezen van een DVD
Begin van het lezen van een disk
Lezen van een Audio CD of VCD
Pauze in een Audio CD of bevriezen van een beeld (DVD, VCD).
Snel vooruit () of achteruit () lezen.
Traag vooruit (
K
) of achteruit (
K
) lezen.
Andere vermeldingen
Geeft het volume aan van de hoofdtelefoon ; van 01 tot
32. De TV-gids wordt getoond op het scherm.
Vermelding van de gekozen bron :
AV 2 of SAT (na de installatie van een satellietontvanger) (❖pagina 14 en volgende).
AV 3: de AV ingangen achteraan (S-VIDEO of AUDIO/VIDEO).
AV 4: de AUDIO/VIDEO ingangen vooraan.
Rechtstreeks bekijken.
❖De tv-modus is actief ; kanaal 1 wordt bekeken
Uitgesteld bekijken van het gekozen kanaal
❖
Na een pauze gaat u verder met kijken, terwijl de rest van het programma voort opgenomen wordt ; het tijdsverschil tussen het uitgesteld bekijken en het werkelijke tijdstip van uitzenden wordt getoond ( -39 seconden in dit geval).
Pauze in het bekeken kanaal
❖ TIME SHIFT modus is actief : het programma wordt bevroren terwijl de rest van de uitzending verder opgenomen wordt.
Terug naar het rechtstreeks bekijken.
Beginnen met opnemen van een tv-programma op het gekozen kanaal.
Kanaal 1 wordt nu opgenomen.
NL
NL
MENU
LIVE PR 1
PAUSE -00:38
-00:39
LIVE PR1
RECORD
LIVE PR1
0:00:0 1
00 1 0:00:07
0:00:38
0 1 0:00:24
0 1 0:00:24
VOL 18
GUIDE
Live av3
Werkingsprincipes
Gebruik van de menu’s
26
De basisfuncties van uw DMR zijn rechtstreeks toegankelijk via de afstandsbediening of via de toetsen op het voorpaneel. Vele functies zijn enkel toegankelijk via menu’s op uw tv-scherm. Op deze pagina ziet u hoe deze menu’s te gebruiken. De opmaak van uw DMR-menu’s vindt u op de volgende pagina.
Hoofdmenu van de DMR
(1)
Diskmenu
(2)
Automatisch lezen :
Uit
(❖pagina 34).
Automatisch lezen :
Aan
(❖pagina 34).
or
Met het Hoofdmenu kunt u de DMR configureren (taal van de menu’s en van de disk, audio uitgangen, display modussen), en kunt u de speelmodus kiezen en de speler vergrendelen.
het uitzicht en de inhoud van de menu’s variëren afhankelijk van de DVD (volg de instructies op het scherm).
1.
2.
ou
1. Toon het menu door te drukken op de
menu
toets (geladen disk = Disk
Menu) of op de STOP toets (= Hoofdmenu van de DMR).
2. Kies
een menu of functie door te drukken op de Navigation toets.
3. Bevestig
uw keuze door te drukken op ok.
4. Verander de Instellingen
, door te drukken op Navigation toetsen.
5. Om uit
het menu te gaan druk
menu
of ga terug tnaar het vorige
menu door te drukken op
return
(DMR Menu).
Menu, functies en opties kiezen met de navigatietoetsen van de afstandsbediening
werkingsprincipe
27
Opmaak van de Menu’s
Vanuit het Hoofdmenu hebt u toegang tot de verschillende sub-menu’s van uw DMR, via de
Navigation
toetsen. Nog andere menu’s zijn toegankelijk via de sub-menu’s die op
deze pagina’s getoond worden.
Als een functie of een submenu niet beschikbaar is, verschijnt het overeen­stemmende MENU op een doorzichtige achtergrond. Hier is de Memory Card menu niet beschikbaar, omdat er geen geheugenkaart aangesloten is op de USB ingang van de DMR
(
pagina 21).
Hoofdmenu van de DMR
Video Music Pictures
Deze menu’s geven u toegang tot de bestanden (muziek en beeld) en tot de video opnames die op de harde schijf opgeslagen zijn
(❖pagina’s 39, 44).
Opnemen
Om opnames te program­meren en de overeenstem­mende afregelingen uit te voeren
(❖pagina 45).
Afregeling
Dient om de tv-kanalen te installeren op uw DMR, om de kindervergrendeling te activeren en om uw speler te configureren (talen van de menu’s en van de disk, audio­outputs, display-modussen,
enz.)
Disk
Om de disk opties en de speelmodus te kiezen
(❖pagina 34).
Kanalen
Om toegang te krijgen tot de tv­kanalen van uw DMR
(❖pagina 40).
NL
NL
Werkingsprincipes
Interactieve Balken
28
Naast de menu’s heeft uw DMR ook interactieve informatiebalken met pictogrammen die functies of informatie uitbeelden. Sommige balken geven u toegang tot functies voor het disklezen (voor DVD, CD, VCD, enz.), terwijl andere u informatie verschaffen over de kanalen en hiermee verband houdende functies (selectie, pauze, opnemen van een programma, enz.)
In TELEVISIE modus (hoe te werk gaan)
1. Zet uw tv-toestel en uw DMR aan.
2. Druk op
ok
in het Hoofdmenu van uw DMR (met de Channel regel geselecteerd).
Het beeld van het laatst geselecteerde kanaal verschijnt. Er verschijnt gedurende enkele seconden een informatiebalk samen met het beeld. Om deze opnieuw te bekijken, drukt u op de gele
info
.
Informatie op het bekeken tv-kanaal
Opnemen van het bekeken kanaal (hier kanaal 11)
Huidig uur
(instellen tijd ❖pagina 13).
Naviclick Informatie (❖pagina 43).
Aanwijzingen ivm. het
geluid van het kanaal
en de keuze van de
audio-kanalen
Nr en naam van het op de DMR gekozen kanaal (❖pagina 40).
LIVE functie (rechtstreeks) of
uitgesteld bekijken
(❖pagina 40).
Lezen van een videoprogramma dat opgenomen werd door de DMR
Tijd verlopen sinds het begin van de lectuur
Leesmodus
(1)
(❖pagina’s 30-31).
Informatie over de gespeelde opname (kanaal of bron, tijd, dag, datum en lengte)
Soort opname dat ge­speeld wordt (VIDEO ❖pagina 44).
Gekozen opnamekwa-
liteit (❖pagina 42).
Tijd verlopen sinds hetbegin
van de opname
VIDEO opname is
bezig
(❖pagina 41).
Beschikbare opnametijd op de harde schijf, afhankelijk van de gekozen kwaliteit.
Het opnemen is bezig (❖pagina 41).
Aanwijzingen
betreffende het geluid
en de selectie van de
audio-kanalen
Werkingsprincipes
29
In de DISKLEZEN-modus (hoe te werk gaan)
1. Steek een disk in en druk op PLAY om het lezen te beginnen.
2. Om de balk te zien : druk op de gele
info
toets.
3. Kies een pictogram met de
Navigation
toetsen of voer een nummer in met de cijfertoetsen, om toegang te krijgen tot een hoofdstuk of een titel (wanneer het overeenkomstige pictogram geselecteerd werd).
4. Druk op de gele
info
toets of op de
clear
toets om de balk te verwijderen.
Met een audio CD
Met een DVD
Om de taal van de ondertitels te kiezen (❖pagina 47).
Om de taal van de dia-
logen en het audio-formaat
te kiezen (❖pagina 46).
Om de opnamehoek te veranderen (❖pagina 33).
Om opnieuw een titel te lezen of een hoofdstuk, een spoor, een scène of de hele disk (❖pagina 32).
Om opnieuw een disk of een muziekspoor te lezen (❖pagina 32).
Om de speelmodus te kiezen
(Standard, Playlist, Willekeurig)
(❖pagina 34).
Hoofstuk 2 wordt momenteel
gespeeld(❖pagina 31).
Titel 1 wordt momenteel
gespeeld (❖pagina 31).
INTROSCAN - om de eerste 20 seconden te
lezen van elk spoor
Spoor 1 wordt momenteel
gelezen (❖pagina 31).
Speelmodus
(1)
(❖pagina’s 30-31).
Verlopen tijd (❖pagina 31).
Met een VCD (Video CD)
De titel die momenteel
gespeeld wordt (❖pagina 31).
Om de PCB functie te kiezen (❖pagina 33).
Om opnieuw een disk te lezen of een
muziekspoor (❖pagina 32).
Om het stereo, linker- of
rechteraudiokanaal te kiezen
1.
vertraagd spelen, vooruit (
K

1/2 , 1/6 …),
of
achteruit (

K
-1/2 , -1/6 …).
Snel vooruit (
x3, x6…),
Snel achteruit (-x3, -x6…).
SPEELMODUSSEN (PLAY, PAUSE, REV, FWD toetsen)
K
PAUSE (Pause)
PLAY (Lezen)
NL
NL
Werking van de disklezer
Basisfuncties
30
1. Open de lade van de lezer door te drukken
op de toets OPEN / CLOSE.
2. Leg een disk in met de tekst naar boven
(CD Audio, Video CD, DVD enkelzijdig
(1)
,
etc.)
3. Sluit de lade met de toets OPEN / CLOSE .
Een disk laden
Dubbelzijdige disks hebben een label aan beide zijden van het centrale punt. Bij het merendeel van de DVD’s verschijnt er een specifiek menu voor elke disk. In dat geval volgt u de instructies.
Laden van een "enkelzijdige" disk
1.
Druk één of meerdere keren voor hogere snelheden
U kunt ook de DMR toetsen gebruiken.
• In de zoekmodus hoort men geen geluid op de DVD’s.
Start, in de Play-modus, het snelle vooruit- of achteruitlezen met behulp van de FWD of REV toetsen (2)
.
Snel opzoeken van beeld of van een spoor
Het lezen van een disk begint zodra de lade gesloten wordt (als de automatische lezing gekozen werd) (pagina 34).Indien dit niet automatisch opgestart wordt, druk op PLAY.
• Met een DVD verschijnt het disk menu. Druk op
ok
om het lezen te starten of kies een optie
(4) uit het disk menu met behulp van de
Navigation
toetsen. Om uw keuze te bevestigen,
druk op ok.
• Met een audio CD of een video CD begint het lezen. Om toegang te hebben tot een bepaalde CD Track, een DVD titel of hoofdstuk : druk op de
info
info toets om de Infobalk te voorschijn te halen (pagina 29) of druk op
pr+
.
Om tijdelijk het lezen te stoppen
(2), druk één keer op STOP. Druk tweemaal om het lezen
definitief te stoppen (3).
Een disk lezen
De DMR heeft de laatste scène van de disk in zijn geheugen opgeslagen. Als u nu op
PLAY
drukt, wordt er vanaf dit punt gelezen. Voor het uitschakelen van
Resume memory
drukt
u op
STOP
.
Resume Memory werkt niet met interactieve disks (zonder informatie over de verlopen afspeeltijd).
Als de speler langer dan 2 minuten in de STOP modus blijft zonder enige andere actie, dan wordt een "schermbeveiliger" in werking gesteld (fade in/fade out). Na ongeveer 30 minuten in de STOP-modus zonder ingrepen van de gebruikers wordt de speler automatisch afgesloten.
Afhankelijk van de DVD’s kan eventueel de taal gewijzigd worden tijdens het lezen (
pagina’s 46-47).
1.
2.
2.
3.
4.
Werking van de disklezer
31
Sommige DVD’s bevatten meerdere titels : films, documentaires of andere programma’s. Over het algemeen is elke titel onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. De meeste DVD’s bevatten enkel maar hoofdstukken. Op audio CD’s kan men rechtstreeks toegang hebben tot de muzieksporen. Video CD’s kunnen ook Indexen bevatten.
Video CD’s en DVD’s. Als de DMR langer dan 5 minuten in de pauze-stand gelaten worden, stopt hij.
Druk een of meerdere keren voor een hogere snelheid -
1
/
12
1
/
6
1
/
2
.
Rechtstreekse toegang tot een muziekspoor (Audio CD)
Stilstaand beeld en beeld per beeld bekijken (DVD en Video CD)
Druk éénmaal op PAUSE om het toestel te doen pauzeren
(1)
, en druk dan herhaalde malen
om de beelden stuk voor stuk te bekijken.
Voer in de speelmodus met de cijfertoetsen van de afstandsbediening het nummer in van het spoor dat u wil beluisteren. U moet het titelpictogram (T:01) kiezen ; dit is het geval wanneer u pas een audio CD gedownloaded hebt.
Vertraagde beweging (DVD en Video CD)
Druk opPAUSE en dan op FWD of REV
(1)
om telkens één beeld te bekijken, vooruit of
achteruit.
1.
1.
• Bij sommige disks is een directe toegang tot een scène niet mogelijk, ook al wordt de verlopen tijd aangegeven in de balk
• Dit symbool verschijnt soms. Het wijst er op dat de functie niet beschikbaar is of dat de gebruikte toets niet de juiste is.
• Een vraagteken in de tellerzone wijst op een foutieve input.
Titels, hoofdstukken, verlopen tijd, audio en ondertitels.
Vanuit de balk kunt u rechtstreeks naar sommige functies gaan, met behulp van de
Navigation
toetsen. Kies een titel of een hoofdstuk (DVD), of een spoor (CD, VIDEO CD).
Verander de taal van de dialogen of van de ondertitels.
Voor een rechtstreekse toegang tot een bepaalde scène op de disk : kies het eerste pictogram met behulp van de
Navigation
toetsen. Tik de gewenste plaats in de scène in (in uren,
minuten, seconden) met de cijfertoetsen van de afstandsbediening (bv. 001205voor een scène die 12 minuten en 5 seconden verwijderd is van het begin van de disk (DVD) of van het spoor (Video CD).
?
NL
NL
Werking van de disklezer
Herhaling
32
Om een titel opnieuw te lezen, of een hoofdstuk, een spoor, een scène, een geselecteerd A-B fragment (niet op Video CD’s) of een hele disk. Met uw DMR kunt u uw favoriete DVD-scènes of muziekstukken op audio CD’s markeren, dankzij een markeerfunctie die via de balk toegankelijk is.
Een scène opnieuw lezen tussen twee punten
1. Kies de Play Mode functie en kies A-B met de Navigation toetsen.
2. Druk op
ok
om het begin van de scène in het geheugen op te slaan
3. W acht enkele seconden alvorens opnieuw te drukken op
ok
om het einde te markeren van
de scène die u wilt herhalen (punt B).
Om het herhalen te stoppen, kies
Standard met de
Navigation
toetsen of druk STOP.
• Repeat playback blijft actief zolang de disk in de DMR steekt, of zolang de DMR ingeschakeld is.
• Repeat play werkt enkel met disks die de verlopen tijd op het display aangeven
• Dit kan eventueel bij sommige disks niet goed functioneren (video CD’s in PBC modus)
• Indien tijdens het snel vooruit- of achter­uitspoelen punt B bereikt wordt, zal de DMR vanaf punt A tegen de normale snelheid gaan werken.
• Indien tijdens het versnelde zoeken punt A bereikt wordt, zal de DMR vanaf dit punt met de normale snelheid gaan lezen.
• De A-B herhaal modus wordt geschrapt als u op
STOP
drukt, als de disk uitgeworpen wordt of als een andere herhaalmodus gekozen wordt.
Opnieuw lezen
Druk tijdens het lezen op de gele
info
toets om de balk te doen verschijnen. Kies het
Play Mode pictogram met de
Navigation
toetsen. Kies met de
Navigation
toetsen één van de volgende functies :
• Standard
• Titel herhalen
• A-B herhalen : druk op OK om A in te stellen
• Druk op OK om B in te stellen
• Disk herhalen
Werking van de disklezer
Zoom/Hoek/Video CD
33
Zoom - (DVD / Video CD)
Om het beeld te vergroten (1,5 x – 2x – 4x) tijdens het lezen van een DVD , een videopassage of van JPEG beelden : druk herhaaldelijk op de
zoom
toets van de afstandsbediening.
W anneer het beeld vergroot is, kan u het bewegen met de
Navigation
toetsen. Druk nogmaals
om terug te keren naar de normale afmetingen (1x).
Camerahoeken (DVD)
Op sommige DVD’s worden scènes onder verschillende hoeken (tot 9) opgenomen.
Om uit een andere hoek te bekijken : druk op de toets tijdens het lezen. De informatiebalk verschijnt dan en hij geeft de hoek aan. Gebruik de
Navigation
toetsen om een andere hoek
te kiezen en druk op
ok
om te bevestigen.
Menu voor de leesbesturing (PBC) - (Video CD)
Bij sommige Video CD’s
(1)
kan men bepaalde scènes en informatie met een menu op het scherm
op een interactieve manier selecteren. Dit menu (2) verschijnt bij het inleggen van de disk.
Kies uit het menu een item met behulp van de cijfertoetsen van de afstandsbediening.
• Afhankelijk van de disk kan het menu meer dan één scherm inhouden. Gebruik de |➛➛ / ❿❿| (verspringen)-toetsen om de andere schermen te bekijken.
• Sommige disks die bij het starten een menu tonen, gaan automatisch spelen als er na een bepaalde tijd niets ge­wijzigd wordt in het menu.
Druk op PLAY om het lezen te starten.
• Om van het lezen terug te keren naar het menu : druk op
return
.
Druk op STOP om het lezen te stoppen en uit het menu te stappen.
• Door tweemaal op STOP te drukken bekomt u een complete stop.
• Ook nadat de lezer gestopt is met het lezen van een programma, kan de disk blijven draaien
terwijl het menu nog op het scherm staat. Als er geen verdere selecties moeten worden gelezen, drukt u op STOP om uit het menu te gaan.
• Druk op de gele
info
toets tijdens het lezen, en de informatiestrip verschijnt op het scherm.
1 Collie 2 Terrier 3 Bobtail 4 Shepdog 5 Husky
Pedigree dogs
Video CD, versie 2.0 met playback control (PBC). Als deze PBC-functie beschikbaar is op de disk, staat er op de diskhoes : "PBC" .
Sommige versie-2 Video CD’s met PBC geven geen menu op het scherm. In dat geval werken zij als de versie 1.1 Video CD’s of audio CD’s.
1.
2.
NL
NL
Werking van de disklezer
Het Disk-menu
34
Het diskmenu is enkel toegankelijk indien er een disk in de DMR gelegd werd. Met dit menu kunt u bepaalde instellingen of handelingen personaliseren om een disk te lezen.
Kies de Disk regel in het HOOFDMENU en druk op okom te bevestigen.
Beginnen
Om een disk te lezen van bij het begin :
• Kies Start, en druk op
ok
om te bevestigen.
Playlist (CD audio)
Hiermee kunt u het lezen van de disk aanpassen, door de volgorde te bepalen van de muzieksporen.
• Kies Playlist, en volg de instructies op het scherm.
Autoplay
• Kies Autoplay Yes, als u de disk automatisch wil laten spelen nadat het DMR vak
gesloten is.
DVD Menu
Na enkele ogenblikken wordt het menu getoond van de DVD in de DMR.
• Kies DVD Menu, en druk op
ok
om toegang te krijgen tot het disk menu.
DVD Title
Sommige disks hebben titelmenu’s (DVD’ s kunnen meer dan één titel hebben en elke titel heeft een apart menu voor die film of dat programma
• Kies DVD Menu, en druk op
ok
om toegang te krijgen tot het disk menu.
Afmetingen van het scherm - ( DVD / Video CD )
Afhankelijk van het formaat van de gespeelde DVD, kiest u met de Screen Format-functie de afmetingen die het best passen bij het formaat van uw tv-scherm
(1)
- Brievenbusformaat 16 x
9 of standaardformaat 4 x 3. Bekijk ook de tabel op pagina 35.
• Met een "brievenbus" formaat
TV kiest u 16 x 9 wide screen. Films in 16x9 worden
dan integraal getoond. Films in 4x3 hebben dan verticale zwarte banden aan weerskanten van het beeld.
• Met een 4x3 formaat TV kiest u 4 x 3 Letterbox tom beelden te tonen die in dat formaat
(2)
opgenomen werden of in 16x9. Kies 4 x 3 Standard om 4x3 beelden te tonen zonder
vervorming. Bij films in 16x9 is het mogelijk dat de hoeken van het beeld buiten het scherm vallen.
Bij sommige DVD’s kan het beeldformaat niet worden gewijzigd.
Horizontale zwarte banden bovenaan en onderaan het scherm.
2.
1.
Werking van de disklezer
35
Beeldformaten op het TV-scherm
Het formaat van de beelden op het tv-scherm is afhankelijk van het type software en van het type tv-toestel.
Beeldformaat op de
DVD disk
voor breed scherm
(in Pan & Scan)
volledig scherm de boven- en onderkant
is afgesneden
volledig scherm
voor breed scherm
(niet in Pan & Scan)
brievenbus
(met zwarte band
boven en onder)
(4x3)
volledig scherm
(4:3, Brievenbus) Horizontaal vergroot
scherm (met zwarte
banden boven en
onder)
Volledig scherm
Tv-toestel op de DMR aangesloten
"FULL"modus
"ZOOM"modus "AUTO"modus
✗✗
16:9
4:3
de linker- en
rechterkant is
afgesneden
Volledig scherm
volledig scherm
(met zwarte band
links en rechts)
de boven- en
onderkant is afgesneden.
volledig vergroot
scherm met weinig
vervorming
Brievenbus
(met zwarte banden
boven en onder)
• de beelden die op het tv-scherm verschijnen en de naam van elke scherm-modus kunnen verschillen, afhankelijk van de fabrikant en het model van uw tv-toestel. Kijk hiervoor in de handleiding van uw tv-toestel.et.
( = voorkeursinstelling
NL
NL
Werking van de disklezer
Digitale foto’s lezen
36
Beeldbestanden in JPEG formaat tonen
Open de disklade en plaats er een disk met JPEG beelden in. Sluit de lade. De inhoud van de disk verschijnt of verschijnt niet, afhankelijk van de gekozen leesmodus (automatisch of manueel pagina 34). Als de inhoud niet verschijnt, druk op de
PLAY
toets. Gebruik de
Navigation
toetsen om een beeld of een dossier (als er zijn) te kiezen en druk op
ok
om te
bevestigen. Kies een leesmodus
(1)
. Druk op
PLAY
toets om het lezen te starten. De beeldprojectie begint. De snelheid van de beelden hangt af van de afmeting van het overeenkomstige JPEG bestand en van de gekozen lees-modus. Dit kan een tijdje in beslag nemen. Druk op de
PAUSE
toets
om het beeld te doen pauzeren. Druk op
pr+/pr-
om vooruit- of achteruit te gaan. Om het
bekijken te stoppen, druk op de
STOP
toets. Om de diskinhoud te verlaten, druk op de
menu
toets
Druk tijdens de beeldprojectie op de gele
info
toets om een informatiebalk te voorschijn te
halen.
• Als het beeld omgekeerd of zijdelings verschijnt : druk op
PAUSE
en gebruik de  toetsen om het
beeld correct te tonen.
• Als er op de disk JPEG of MP3 bestanden staan of als het een Video CD is met JPEG beeldbestanden, wordt er een menu met tekst getoond.
Uw DMR kan CD-R’s lezen met JPEG bestanden, met een beeldgrootte van maximum 2,1 miljoen pixels.
Leesmodus:
- Fast: het beeld blijft ongeveer 10 seconden
op het scherm vooraleer het volgende beeld verschijnt
- Normal: ongeveer 15 seconden tussen de
beelden
- Slow: ongeveer 30 seconden tussen de
beelden
- Resume: om de beeldprojectie na een
pauze te hervatten
1.
Naam van het
getoonde bestand
Leesmodus
-
PLAY
-
K
PAUSE
snelheid van de beelden
naam van de getoonde foto
Werking van de disklezer
Geluidsbestanden lezen
37
Wat is MP3 ?
MP3 is het audiobestand-formaat waarmee u vlot muziekopnames kunt comprimeren. Het werd mede ontwikkeld door . Het grote voordeel van MP3 is dat men hiermee muziek van
CD-kwaliteit kan opslaan op een huiscomputer in hanteerbare, gecomprimeerde bestanden. Dankzij de compressie hebt u slechts ongeveer 4 Mb diskruimte nodig voor een muziektrack van 4 minuten, te vergelijken met ongeveer 40 Mb voor conventionele bestandformaten, en met praktisch geen vermindering qua beluisteringskwaliteit !
Geluidsbestanden in MP3 formaat lezen
• Open het diskvak en leg een disk met MP3 muziek in.
• Sluit het diskvak. De inhoud van de disk verschijnt of verschijnt niet, afhankelijk van de gekozen leesmodus (automatisch of manueel).
• Als de inhoud niet verschijnt : druk op de
PLAY
toets.
• Gebruik de
Navigation
toetsen op de afstandsbediening voor het kiezen van uw album,
liedje en leesmodus
(1)
.
• Druk op de
PLAY
toets om het lezen te beginnen.
• Gebruik de
pr+/pr-
toetsen om van een liedje naar een ander over te springen. Druk op de
PAUSE
toets om het lezen te onderbreken.
• Om het lezen te stoppen : druk op de
STOP
toets. Om uit de inhoud van de disk te gaan :
druk op de
menu
toets.
• Een disk kan meerdere albums (folders) bevatten, en ieder album kan meerdere liedjes (files) tellen. (precies zoals de titels en hoofdstukken op een DVD)
Resume: uw DMR kiest de volgorde van beluisteren zelf.
Uw DMR kan CD-R’s spelen met audiobestanden in MP3 formaat.
Leesmodus :
- Standard Play: om het gekozen liedje te
horen
- Random All: om de disk in een willekeurige volgorde te beluisteren
- Random: om in het gekozen album de
liedjes in een willekeurige volgorde te beluisteren
- Repeat: om de gekozen liedjes of albums
opnieuw te beluisteren
1.
NL
NL
38
Opnemen
Opnemen (muziek en beelden)
Met uw DMR kunt u JPEG beelden en MP3 bestanden kopiëren op uw harde schijf. U kunt deze bestanden opnemen vanaf een CD-Rom of een geheugenkaart die gelezen worden in een toestel dat aangesloten is op de USB ingang op de voorzijde van uw DMR. Alle bestanden op de CD-R of op de geheugenkaart worden dan opgenomen op de harde schijf van uw DMR. U kunt ze dan een nieuwe naam geven en/of ze wissen (uw opnames beheren ❖pagina 45). Tijdens het opnemen kan u de andere DMR-functies niet gebruiken.
Opnemen vanaf een CD
Steek de te kopiëren CD in (MP3 muziek of JPEG beelden), en roep het Hoofdmenu op (druk op STOP of
menu
). In het Disk menu, kiest u Copy en vervolgens Music om de
MP3 bestanden of de JPEG Beeldbestanden te kopiëren. Een vooruitgangsmenu verschijnt. Volg de instructies op het scherm. Het opnemen kan
een tijdje duren, afhankelijk van het aantal te kopiëren bestanden.
Opnemen vanaf een geheugenkaart
Kijk op pagina 21 voor de aansluiting van een compatibele kaartlezer op de USB ingang vooraan op uw DMR. Steek de te kopiëren geheugenkaart in. Kies in MAIN MENU de regel
Memory Card
(1)
en druk op okom te bevestigen. Kies Start om de inhoud van de kaart
te lezen of kies Copyom de inhoud te kopiëren op de harde schijf. Druk op
ok
om te be-
vestigen.Kies Pictures of Music, afhankelijk van het soort bestanden dat moet worden gekopieerd en druk op
ok
om te bevestigen.
De inhoud van de kaart wordt dan gekopieerd op de harde schijf van uw DMR. Het opnemen kan een tijdje in beslag nemen, afhankelijk van het aantal JPEG of MP3 bestanden dat dient te worden gekopieerd
• Als de Memor y Card regel doorzichtig blijft, betekent dit dat de lezer niet herkend werd door uw
DMR. In dat geval schakelt u de DMR uit en opnieuw in. En raadpleeg ook de lijst op pagina 21 met de compatibele modellen.
1
39
Spelen van de opnames
BEELD- en MUZIEKmenu’s
Muziekmenu (Jukebox functie)
Beeldmenu
Met dit menu krijgt u toegang tot de JPEG beelden die u gekopieerd hebt van een CD-R of van een geheugenkaart in een externe lezer, verbonden met het USB contact op de voorzijde van uw DMR.
Het menu dat verschijnt toont de beelden of de mappen waarin de beelden bewaard worden. Het geselecteerde beeld verschijnt als een postzegel. Gebruik de
Navigation
toetsen op de
afstandsbediening om een beeld of een map te kiezen. Kies een leesmodus
(1)
, Normal, Slow, Fast, of een actie zoals Resume (om de folders en beelden een naam van uw keuze te geven) (pagina 45), Delete (om een beeld of map te wissen) (pagina 45). Druk
ok
om te bevestigen De beelden verschijnen één voor één. Druk tijdens het bekijken van de beelden op de gelo info toets als u een informatiebalk wenst
te zien.
Het menu dat verschijnt toont de titels van de opnames of van de albums waarin uw MP3 opnames bewaard worden. Kies met de
Navigation
toetsen op de afstandsbediening een
album of een liedje. Kies een leesmodus
(1)
, of een handeling zoals Resume (om de namen
van de albums en de opnames aan te passen aan uw smaak) (pagina 45), Delete (tom een album of een opname te wissen) (pagina 45). Druk op
ok
om het lezen te beginnen.
Kies in het Hoofdmenu de regel Pictures en druk op
ok
om te bevestigen.
Kies in het hoofdmenu de Music regel en druk op
ok
om te bevestigen.
Dit menu geeft u toegang tot de MP3 audio opnames die gekopieerd werden van een CD-R of een geheugenkaart, gelezen in een externe lezer, verbonden met het USB contact op de voorzijde van uw DMR.
Lees modus :
- Standard Play: om het gekozen liedje te
horen
- Random All: om de liedjes op de disk in
een willekeurige volgorde te beluisteren.
- Random: om de liedjes in de gekozen map
(album) te beluisteren in een willekeurige volgorde.
- Repeat: om opnieuw de gekozen liedjes of
albums te beluisteren.
1.
Speel modus :
- Fast: het beeld blijft op het scherm
gedurende ongeveer 10 seconden, vooraleer het volgende beeld verschijnt,
- Normal: ongeveer 15 seconden tussen de
beelden
- Slow: ongeveer 30 seconden tussen
beelden
- Resume: om het bekijken te hervatten na
een pauze
1.
NL
NL
40
TV-functie
Uw DMR in de TV-modus
Om volledig de mogelijkheden te benutten van de TV functies en van de opnamefaciliteiten voor tv-programma’s dient de DMR gebruikt te worden als het centrum van uw TV installatie. Met een configuratie zoals op pagina 8 is dit mogelijk. Beschouw uw DMR als een tv-toestel zonder scherm en uw tv-toestel als gewoon maar een scherm. Dan dienen de kanalen te worden gekozeen vanuit de DMR met de afstandsbediening.
De TV kanalen kiezen
Kies Channels in het Main Menu en druk
ok
om te bevestigen.
Het laatst bekeken kanaal verschijnt samen met een informatiebalk, die enkele seconden
later verdwijnt. Om hem opnieuw te bekijken, drukt u op de gele
info
toets.
De televisie laten pauzeren (PAUSE LIVE TV)
Met uw DMR kunt u de telefoon beantwoorden zonder een ogenblik te missen van het tv­programma dat u aan het bekijken was. U hoeft enkel op PAUSE te drukken. Het programma wordt bevroren. U beschikt over 45 minuten opname van het programma.
Daarna gaat het opnemen voort, maar de eerste minuten zullen worden gewist om plaats te maken voor de volgende minuten.
Om voort te gaan met kijken waar u het programma verlaten hebt, drukt u op PLAY. Van dat ogenblik af wordt het programma uitgesteld bekeken. Om het programma in ‘real
time’ te bekijken, drukt u op
LIVE
.
Real-time tv-programma
Voorbeeld
• zodra u de PAUSE LIVE TV-modus ingesteld hebt, kunt u de kanalen niet meer wijzigen, omdat het opnemen van een tv-programma op de harde schijf geen wijziging van kanalen toelaat.
u kijkt opnieuw naar het programma waar u het verlaten hebt
u keert weer naar het bekijken in real-time
u beantwoordt de telefoon
U kijkt naar een Tv-programma
uitgesteld bekijken Real timePauseReal time
Huidige tijd
Programmanummer
LIVE bekijken-modus=bekijken in werkelijke tijd
TV tuner-beelden
Naam van het kanaal
Bij sommige tv-toestellen heeft de video vanuit uw DMR de voorrang en wordt hij op uw scherm getoond. In dat geval kan u niet langer de kanalen veranderen op uw tv-toestel, noch met de afstandbediening van uw DMR op de tv-positie afgesteld (door te drukken op de toets) noch door de afstandbediening van de tv te gebruiken. Om die reden kan u niet langer nog programma’s van een kanaal opnemen op de harde schijf of op uw DMR, terwijl u kijkt naar een ander kanaal op de tv (
pagina 51 -
AV1 output
).
41
TV-functie
Uw DMR heeft dezelfde opnamefuncties als een VCR. Enkel het opname-instrument verschilt (een harde schijf in plaats van een videocassette). De capaciteit van uw harde schijf hangt af van de kwaliteit die u verlangt voor uw opnames. Wij verwijzen u hiervoor naar pagina 45.
Opnieuw spelen wat u gemist hebt
Wanneer u naar een tv-programma in real time kijkt, kunt u steeds enkele minuten terug gaan om een scène opnieuw te spelen. Dit is mogelijk omdat het programma dat u in real time bekijkt, constant opgenomen wordt in een buffergeheugen, dat tot 45 minuten kan opslaan.
Om de scènes die u wenst te kiezen en opnieuw te spelen, drukt u op de toetsen REV, FWD,
PLAY, PAUSE en STOP.
Het opnemen stoppen
druk STOP om het opnemen stil te leggen.. Er verschijnt een menu ter bevestiging. Volg de instructies.
• Zodra u op RECORD gedrukt hebt om een opname te starten, kunt u geen kanalen meer wijzigen.
• Raadpleeg het VIDEO-menu op pagina 44 om uw programma-opnames te bekijken.
Het lopende programma opnemen
Om het programma op te nemen dat u aan het bekijken bent, drukt u op RECORD. Het opnemen wordt bevestigd door de boodschap MESSAGE die enkele seconden lang verschijnt om de display van de DMR. Er verschijnt ook een informatiebalk samen met het beeld, gedurende enkele seconden. Om hem opnieuw te bekijken, drukt u op de gele
info
toets.
Tijd die verlopen is sinds het begin van de opname
Uitgesteld bekijken, 1 min 29 sec. later
LIVE bekijken modus = in real-time bekijken
opname-aanwijzer
beschikbare opname­tijd op de harde schijf,afhankelijk van de vereiste kwaliteit (pagina 42).
Programmanummer naam van het kanaal
Informatie uit de TV-gids (NAVICLICK) indien beschikbaar
TOm het opnemen te vermijden van scènes die voor u niet van belang zijn, kiest u voor een tijdelijke stop met de Navigatietoetsen, (dit is nuttig wanneer u beelden kopieert van een camcorder). Druk op ok om het opnemen te hervatten. Kies de volledige stop om het opnemen totaal te beëindigen. Volg in alle gevallen de instructies op het scherm op.
NL
NL
42
Opnemen
Een TV-programma opnemen
Zoals een VCR is uw DMR in staat om programma’s op te nemen. U kunt dit doen met een van beide programmeersystemen van de DMR : de programmeerder of de NAVICLICK tv-gids.
Opnemen met de programmeerder
Kies Recording in het Main Menu en druk op ok om toegang te krijgen tot het Timer menu.
Kies de New regel en druk
ok
om te bevestigen.
Het programmamenu verschijnt.
Kies met de navigation toetsen één van de volgende functies :
Name: geef een naam aan uw programmering (volg de instructies op het scherm). Channel: voer het kanaalnummer in met de cijfertoetsen (or
pr+/pr-
) of selecteer een van
de AV contacten waarmee een toestel verbonden is, indien u een programma wenst op te nemen van een satelliet of een gecodeerd programma.
Day(s): voer de dag in als het opnemen gepland is op een andere dag. Time: voer het uur in van begin en einde van het programma. Recording Quality
(1)
: kies High (*1), Normal (*2), of Basic (*3).
VPS/PDC: kiest On om met het opnemen te beginnen op het precieze ogenblik waarop het programma start (indien het kanaal VPS/PDC signalen uitzendt).
Kies Keep en druk
ok
om de programmering op te slaan.
Druk op
return
om uit de menu’s te gaan.
• Als uw harde schijf leeg is, kan zij tot 36 uur opnemen in Basic instelling (*3).
Opnamekwalitei
• U kunt de kwaliteit van uw opnames regelen.
Hoe beter de kwaliteit, hoe meer ruimte ingenomen wordt op uw harde schijf. Kies één van volgende opties : High, Normal, of Basic.
1.
Uw DMR heeft een monitorsysteem voor het programmeren. U kunt dit systeem instellen op 12 uur, 24 uur of 3 dagen. Als twee opnames elkaar overlappen bij het programmeren, krijgt u een waarschuwende boodschap te lezen.
1.
43
Opnemen
Met de Naviclick-functie kunt u de tv-gids opslaan die door sommige kanalen uitgezonden wordt. Deze gids wordt om de 24 uur geüpdatet via Teletext (elektronische tekstinformatie) of NexTView. NAVICLICK toont op het scherm de tv-gids van de kanalen die een gids uitzenden, en aldus kunt u de programma’s kiezen die u wenst op te nemen, gewoon door er op te klikken.
De tv-gids bekijken met NAVICLICK
1.
Druk, terwijl u naar een kanaal kijkt, op de
guide
toets om de NAVICLICK
(1)
) pagina te
voorschijn te halen.
2. Gebruik de
Navigation
toetsen (, ) om van de ene naar de andere pagina te gaan, of om de programmalijst te doorlopen van het aanwezige kanaal (, ).
Om de programma’s van de kanalen te
bekijken op een bepaald uur, kiest u een programma uit de lijst (bv. het nieuws van 19 uur) en met de toetsen (, ) gaat u verder naar de programma’s van andere kanalen.
Opnemen via de NAVICLICK TV-gids
1. Kies een kanaal op uw DMR.
2. Druk op de
guide
toets en wacht tot de NAVICLICK pagina verschijnt.
3. Gebruik de navigation toetsen om uzelf te positioneren op het programma dat u wenst
op te nemen. Om van het ene naar het andere kanaal te gaan : gebruik de
pr+/pr-
toetsen of
(, ).
4. Druk
ok
om uw keuze te bevestigen.
De programmeringsinhoud verschijnt : u ziet welke opnames al gepland werden. Voor
meer details over iedere geprogrammeerde opname gebruikt u de
Navigation
toetsen om
die opname te selecteren die u aanbelangt, en u drukt op
ok
om te bevestigen. Het Timer
menu verschijnt met al de parameters voor het programmeren. U kan deze gegevens corrigeren en danKeep kiezen om de programmering te bevestigen. Druk op
clear
om
de informatie van het scherm te verwijderen.
5. U kunt uw DMR afzetten of hem op laten staan. In dat geval zal de DMR automatisch
overschakelen naar het kanaal dat dient te worden opgenomen op het tijdstip van opnemen (zie de boodschap die enkele minuten eerder verschijnt).
TV-gids (NAVICLICK)
De tv-gids kan enkel geraadpleegd worden vanaf de dag na de eerste ingebruikneming. Uw DMR heeft tijd nodig om de gids uit de teletekst te downloaden, op het ogenblik dat ingesteld werd in het menu Naviclick Setup (
❖
pagina 54).
Voor het correcte downloaden van de tv-gids dient de klok van uw DMR juist ingesteld te worden (
❖
pagina 13). Als de klok niet juist loopt, neemt het tonen van de tv-gids meer tijd in beslag en kunt u niet veranderen van kanaal.
1.
2.
NL
NL
44
Playing the recordings
VIDEO menu
Met dit menu krijgt u toegang tot alle opnames die u gemaakt hebt van tv-kanalen of van toestellen die verbonden zijn met de voor- of achteringangen van uw DMR.
Kies de Video regel in het Main Menu en druk op ok. om te bevestigen.
Het menu dat verschijnt, geeft de lijst van de opnames (tot 6 titels) samen met de naam van het programma (Pr 1, Pr 2, enz.) , het uur en de dag van opnemen. Er is een venster dat u de sequentie toont die u uit de lijst gekozen hebt.
Gebruik de
navigation
toetsen om een titel te kiezen en druk op ok. De functie-regel wordt
geselecteerd. Kies een leesmodus met behulp van de (, ) toetsen.
Standard Play om het lezen te starten. Resume om na een pauze voort te gaan met lezen. Repeat Title om de titel opnieuw te lezen. Delete Title om de titel te schrappen uit de harde disk. Rename Title om uw eigen naamkeuze te geven aan de videotitels (pagina 45).
Druk op
ok
om uw keuze te bevestigen. Als u Standard Play, Resume, Repeat Title,
gekozen hebt, dan begint het lezen en het postzegel-beeldje gaat het hele scherm vullen
Gebruik de verschillende afroltoetsen ‘scroll’bij het bekijken van een video opname (PLAY,
PAUSE, REV, FWD, en STOP) zoals bij een
VCR.
Tijd die overblijft voor andere opnames op de harde schijf.
De opnames lezen
Het beheer van uw opnames.
45
U kunt uw opnames personaliseren door een naam te geven aan uw video opnames, JPEG beelden en MP3 bestanden die op de harde schijf staan.
Een nieuwe naam geven aan de opnames
Ga naar de Rename functie in de Video, Pictures of Music menus, druk okom toegang krijgen tot het rooster met het alfabet.
Opnames wissen
Ga naar de Delete Title functie in de menu’s Video, Pictures of Music, en druk op ok om een opname te wissen. Bevestig dit in het volgende venster doorYes. te selecteren. De titel verdwijnt dan uit de lijst. Druk op
menu
om terug te keren naar het hoofdmenu
De kwaliteit van uw opnames kiezen
Uw DMR kan tot 40 uren tv-programma’s of video sequenties opnemen van een aangesloten toestel. De capaciteit hangt af van de kwaliteitsinstelling die u gekozen hebt in het menu Recording Quality.
Ga naar de Recording-regel in het Main Menu en druk op
ok
om te bevestigen. Kies
Recording Quality en bevestig met ok.
Met de
Navigatie
toetsen:
•Voer de naam in door de letters één voor één te kiezen. Druk op
ok
om te bevestigen.
• Om een letter te schrappen, druk op DEL. Druk
op
ok
om te bevestigen.
• Om een spatie toe te voegen, kies SPACE.
Druk op
ok
om te bevestigen.
• Als u tevreden bent met de naam, druk op
Done. Druk op
ok
om te bevestigen.
Om het menu te verlaten : druk op
return, clear
of druk PLAY PLAY om voort te gaan met lezen.
Opnamekwaliteit
*1:High - hiermee kan u tot 10 uur
opnemen
*2:Normal - hiermee kan u tot 20 uur
opnemen.
*3:Basic - hiermee kan u tot 36 uur
opnemen
• Deze getallen zijn benaderend ; het hangt
ook af van de andere JPEG of MP3 opnames die al op de harde schijf staan.
NL
NL
Werking van de disklezer
Voorkeurtalen
46
Uw DMR laat u kiezen uit meerdere talen. U kunt de taal van de DMR-menu’s en van de harde schijf wijzigen, en ook die van de dialogen en van de ondertitels. Kies in het menu uw voorkeurtaal voor de dialogen en de ondertitels. Indien deze taal beschikbaar is op de DVD die u speelt, wordt zij automatisch gekozen. De ‘default’- taal is die welke gekozen werd in het hoofdmenu. Tijdens het spelen kunt u de ondertitels tonen of uitvegen en de taal van de ondertitels wijzigen, met behulp van de balken.
Kies het Setup-menu in het Main Menu en druk op
ok
om toegang te krijgen tot het menu
Languages.
Display (taal van de DMR menu’s)
De taal van de DMR menu’s werd bepaald bij het in gebruik nemen (❖pagina 5). U kan echter de taalkeuze veranderen op de hierna beschreven wijze.
Audio-Taal van de DVD-dialogen
Sommige disks bieden een taalkeuze aan voor de dialogen. De standaardtaal is die welke u gekozen hebt bij het in gebruik nemen (
pagina 5) of die welke u ingesteld hebt met de instructies op de vorige pagina, op voorwaarde dat deze taal beschikbaar is op de gespeelde disk. Om de taal van de dialogen te veranderen, zijn er twee mogelijkheden
(1)
:
Vanuit het DRM menu
Kies Audio met de
Navigation
toetsen, om toegang te krijgen tot de lijst met beschikbare
talen
(2)
.
Vanuit de balk
Gebruik de
info
toets tijdens het lezen om de balk te voorschijn te halen, en kies het Audio
pictogram met behulp van de
Navigation
toetsen. Kies één van de op de disk beschikbare
talen.
Voor DVD’s, die een DVD-menu hebben, bevelen wij aan de disk-menu’s te gebruiken, eerder dan het DMR-menu.
U kunt ook de taal wijzigen van de dialogen en van de ondertitels (als er zijn). Haal tijdens het lezen het disk-menu te voorschijn met behulp van de
menu
toets.
Gebruik vervolgens de navigatie-toetsen.
Indien de gekozen taal eveneens op de DVD beschikbaar is, zal zij gekozen worden als taal voor de dialogen. Indien zij niet beschikbaar is, wordt de voorkeurstaal van de disk gekozen.
Original stemt overeen met de oor­spronkelijke taal van de geluidsband van de film op de disk.
1.
2.
Werking van de disklezer
47
• Indien u “English” koos bij het in gebruik
nemen (zie pagina 5) :
- het hoofdmenu is in het Engels
- de diskmenu’s zijn in het Engels
- de dialogentaal is in het Engels (indien beschikbaar)
• Als er geen Engels voorkomt op de disk voor de menu’s, dialogen en/of ondertitels, wordt de taal gekozen die als standaardtaal op de disk staat..
• Als u de "Automatic" optie kiest, is de voorkeurtaal die gebruikt wordt voor de ondertitels dezelfde als
die welke u koos voor de dialogen (zie hoger). Daarom, als de voorkeurtaal voor de dialogen niet beschikbaar is, en er ondertitels in die taal bestaan, komen deze ondertitels automatisch op het scherm.
Disk (Taal van de DVD menu’s)
De voorkeurtaal van de diskmenu’s werd bepaald bij het in gebruik nemen (❖pagina 5). Als de DVD die u bekijkt, die taal niet aanbiedt, dan zal de standaardtaal, gekozen door de uitgever, u worden voorgesteld.
Ondertitels- Taal van de DVD ondertitels
Sommige disks bieden een keuze aan van ondertitelingstalen. De standaardtaal is die welke u koos bij het in gebruik nemen (
pagina 5) of die welke u ingesteld hebt volgens de instructies op de vorige pagina, op voorwaarde dat die taal beschikbaar is op de disk die gelezen wordt. Om de taal van de ondertitels te wijzigen, zijn er twee mogelijkheden
(1)
: Voor DVD’s, die een DVD menu hebben, raden wij aan de diskmenu’s te gebruiken, eerder dan het DMR menu.
Vanuit het DMR menu
Kies Subtitles met behulp van de
Navigation
toetsen, om toegang te krijgen tot de lijst met
beschikbare talen
(2)
.
Vanuit de balk
Gebruik tijdens het lezen de
info
toets om de balk te voorschijn te halen, en kies het
Subtitles
pictogram, met behulp van de
Navigation
toetsen. Kies één van de op de disk
beschikbare talen.
1. 2.
NL
NL
48
Werking van de disklezer
Kindervergrendeling
Uw DMR heeft een kindervergrendeling-functie, waarmee u de toegang tot bepaalde DVD’s kunt vergrendelen. Dan kunnen de disks met een inhoud, die u ongeschikt acht voor uw kinderen, niet worden bekeken, tenzij met een code die u van tevoren hebt ingesteld.
DVD-vergrendeling van de DMR
1. De regel Lock is al geselecteerd. Druk op okom te bevestigen.
2. Kies On, druk
ok
, om te bevestigen, en druk
return
.
als er geen geheime code gekozen werd, vraagt uw DMR er een te kiezen
3. Voer vier cijfers in
(1)
met de cijfertoetsen op de afstandsbediening, en druk op okom te
bevestigen
4. De eerste keer wordt u verzocht de code te bevestigen. Herhaal deze bewerking
• om de vergrendeling ongedaan te maken : kies de regel Lock ,dan Off, en druk
ok
.
De geheime code wijzigen
Om de geheime code te wijzigen, drukt u op de regel Password en op okom te bevestigen. Voer uw nieuwe code van 4 cijfers in. Voer hem nogmaals in om te bevestigen.
Kies een getal van vier cijfers dat u makkelijk onthouden kunt of schrijf het op
• Als u uw geheime code vergeten hebt : kijk in de ‘troubleshooting’- probleem oplossen­gids achteraan in deze handleiding (
pagina 57).
1.
• Het hangslotje geeft aan of de DMR al dan niet vergrendeld is.
Vergrendeld : u dient de geheime code in te voeren om die disks te kunnen lezen, die een door u ingestel de limiet overschrijden.
Niet-vergrendeld : u hebt de geheime code niet nodig, ook al hebt u een beoordelingslimiet ingesteld.
Uw DMR wordt geleverd in de niet-vergrendelde positie, zonder enige beoordelingslimiet. Als u de kindervergrendeling-functie gebruiken wilt, dient u een beoordelingslimiet in te stellen en de vergrendelingsfunctie op On te plaatsen.
Haal het Setup menu te voorschijn in het Main Menu. Hier ziet u reeds de regel Parental Control. Druk op
ok
om te bevestigen.
49
Werking van de disklezer
Beoordelingslimieten
De functie ‘beoordelingslimieten’ stelt u in staat om het soort disks te controleren dat uw kinderen mogen bekijken. Indien sommige disks informatie of scènes bevatten, die de door u gestelde grenzen overschrijden, dan worden zij niet gespeeld. Er zijn 8 beoordelingsniveaus, van 1 tot 8. Het niveau 1 is het minst beperkende.
DVD-Beoordelingslimieten
(1)
Kies de beoordelingslimiet : kies Rating limits en druk op okom te bevestigen. Kies de beoordeling met de
Navigation
toetsen en druk tweemaal op
return
. Nu is de kindervergrendeling in werking : het hangslotje is toe en het erbij horende getal is dit van het gekozen niveau.
Titels zonder beoordelingsniveaus
Deze titels kunnen ofwel vrij toegankelijk zijn, ofwel een geheime code vereisen : kies Unrated titles en druk
ok
om te bevestigen.
Kies Free Access of Password required en druk
ok
om te bevestigen.
Deze functie is enkel beschikbaar op DVD’s waarbij de uitgever een beoordelingslimiet heeft ingesteld. De functie is dus afhankelijk van de disk.
1.
In Europa zijn er slechts weinig disks met beoordelingslimieten.
Kies in het Hoofdmenu, het Setup menu en hierin parental Control, en druk op
ok
om te bevestigen. Als de DMR vergrendeld is (hangslotje toe), dient u de code in te voeren die in stap 2 op pagina 48 gekozen werd.
NL
NL
is een handelsmerk van de
SRS Labs, Inc. De TruSurround
TM
techno-
logie valt onder een licentie overeenkomst met SRS Labs, Inc.
Speciale afstellingen
Het OPTIES menu
50
Het Optie menu in het Setup menu biedt u de mogelijkheid om bepaalde nuttige functies in te stellen en de prestaties van uw DMR optimaal te maken, zodat hij perfect beantwoordt aan de technische kenmerken van de aangesloten toestellen.
Kies het Hoofdmenu en dan het Setup menu, kies vervolgens de regel Options en druk op
ok
om te bevestigen.validate.
Instellen van de digitale audio-output
Afhankelijk van de versterker of het tv-toestel (met of zonder geïntegreerde decoder) die verbonden zijn met uw DVD-speler, moet u de DIGITAL AUDIO-uitgangen (coaxiale of optische) ) zodanig afstellen dat zij in staat zijn om de digitale Dolby Digital
(1)
of DTS
(2)
signalen te leveren die passen bij het andere toestel
(3)
. Klik op Dolby Digital of op DTS
als de versterker of het tv-toestel een Dolby Digital of een DTS decoder heeft (of beide, afhankelijk van het merk).
SRS-TruSurround
(4)
Hiermee kunt u het multikanaal-geluid van een Dolby of een DTS film virtueel reproduceren op de twee kanalen van uw tv of van uw stereoversterker : de geluidseffecten van een 5.1 systeem worden hierbij gesimuleerd.
Dolby Digital is een geluids-
compressie-techniek die ontwikkeld werd door de Dolby Laboratories voor digitale multi­kanaal-geluidsignalen. Met het Dolby Digital systeem kunt u alle audio-kanaal configuraties maken, vanaf stereogeluid (2 kanalen) tot digitaal "surround" geluid 5.1 «Dolby Digital» en het dubbele D-symbool zijn handelsmerken van Dolby Laboratories Licensing Corporation. Copyright 1992 Dolby Laboratories Inc. Alle rechten voorbehouden.
PCM
als het toestel dat aangesloten is aan de DIGITAL AUDIO OUT uitgangen niet geschikt is voor de Dolby- of DTS- signalen, zal uw lezer PCM-signalen afleveren (Pulse Code Modulation). In dat geval mag u noch Dolby Digital, noch DTS aanklikken. De lineaire PCM is een techniek die gebruikt wordt voor CD’s. CD’s worden opgenomen in 44,1 kHz/16 bits. DVD’s worden opgenomen in 48 kHz / 16 bits, of zelfs tot 96 kHz / 24 bits.
DTS is een digitale geluids­compressie-techniek die ontwikkeld
werd door Digital Theater Sound Systems voor digitale audio-multikanaal signalen "DTS" en "DTS Digital Out" zijn geregis­treerde handelsmerken van Digital Theater Systems Inc.
DIGITAL OUT
1.
2.
3.
4.
speciale afstellingen
51
Als de beelden van de DVD in zwartwit verschijnen, is de standaard onjuist van de videosignalen die naar uw tv-toestel gestuurd worden. Wijzig het videosignaal van PAL naar
NTSC
(1)
of omgekeerd..
PAL of NTSC uitgang
Kies het RGB, S-Video of Video
(2)
, afhankelijk van het toestel dat aangesloten is op het AV1 Scart contact (gewoonlijk een tv-toestel). Als u niet weet welk signaaltype herkend wordt door uw tv-toestel (3), probeer dan iedere afstelling om het beste resultaat te vinden.
AV1 output
Kies het RGB, S-Video of Video
(2)
, afhankelijk van het toestel dat aangesloten is op het AV2 Scart contact (gewoonlijk een satellietontvanger). Als u niet weet welk signaaltype herkend wordt door uw tv-toestel , probeer dan iedere afstelling om het beste resultaat te vinden.
AV2 Input
Deze functie stelt automatisch de tijd in op de interne klok van uw DMR. De juiste tijdinstelling is belangrijk voor een correcte werking van uw geprogrammeerde opnames en voor een optimaal downloaden van de NAVICLICK tv-gids. Zet de AutoClok op On.
Automatisch instellen van het uurwerk
Uw DMR heeft een Eco Standby om het stroomverbruik te beperken in stand-by. Kies On om deze functie aan te zetten.
Stand-by modus
PAL is de naam van het kleurencoderingssysteem dat gebruikt wordt in de meeste Europese landen. NTSC is de naam van het systeem in de Verenigde Staten en in sommige andere landen.
1.
In de Eco functie worden geen programmaberichten getoond op het scherm, enkel het opname­pictogram zal flikkeren.
Helderheid van het Displaypaneel
Afhankelijk van de helderheid in de kamer waarin de DMR staat, kiest u een van de 3 beschikbare afstellingen (Automatic / Bright / Dim)om de helderheid van de display aan te passen aan de omgeving.
Zwart-niveau
Hiermee regelt u het contrast (LICHT/DONKER), afhankelijk van de helderheid in de kamer waarin u de DMR beelden bekijkt
Formaat of beeldsignalen :
RGB: : rood, groen, blauw S-Video: S-VHS (Y/C) signalen die de kleurcomponenten en de helderheid scheiden Video: CVBS, samengestelde videosignalen
2.
Doorsturen van DMR-beelden naar TV-beelden (bij bepaalde tv-toestellen)
Als u een kanaal bekijken wil terwijl er op een ander kanaal programma’s worden opgenomen, dan dient u de AV1 output aansluiting te wijzigen, door Video te kiezen in plaats van RGB, in het Opties-menu.
3.
NL
NL
52
Addendum
Universele Afstandsbediening
Met de bijgeleverde afstandbediening kunt u andere toestellen bedienen, zoals een tv­toestel, een satellietontvanger of een hifi-systeem. Hiervoor dient u de afstandsbediening te programmeren met een van de 3-cijfercodes die u achteraan in deze handleiding vindt.
Programmeren van de afstandsbediening
De TV/DMR toets
4. Laat de
menu
toets los.
• Probeer of het toestel werkt door het aan- en uit te zetten met de
BB
toets.
• Als het niet werkt, her­haalt u vanaf stap 2 met een andere 3-cijfercode.
1. Zoek in de merkenlijst hierna het codegetal met 3 cijfers dat overeenstemt met uw toestel
(omcirkel met een potlood de code(s), bij voorbeeld).
2. Plaats de keuzeknop op de
positie van het toestel dat u wenst te bedienen
• Niet alle tv-toestellen kunnen bediend worden met de universele afstandsbediening.
• Probeer de meest efficiënte code te vinden voor uw merk (voor merken met ver­schillende codes).
• Probeer welke functies u bedienen kan met de afstandsbediening.
Wanneer u de batterijtjes in de afstandsbediening vervangen hebt, moet u deze opnieuw instellen.
• met de hifi/sat positie kunt u ofwel een hifi systeem ofwel een satellieontvanger bedienen.
3. Terwijl u
menu
inge­drukt houdt, voert u de 3­cijfercode in met de
cijfertoetsen
Andere codes achteraan in dit handboek
Voorbeelden
BRANDT . . . . . . . . . . .000,001,010,020
FERGUSON . .001,003,004,000,010,020
NORDMENDE . . . . . .001,010,020,000
SABA . . . . . . .000,001,005,010,019,020
TELEFUNKEN . .000,001,002,010,020
THOMSON . . . . . .000,001,002,010,020
Bij sommige tv-toestellen heeft de video van uw DMR voorrang om op het scherm te verschijnen. In dat geval kan u de kanalen niet meer wijzigen op uw tv, noch met de afstandsbediening ingesteld op haar tv-positie, noch met de afstandsbediening van de tv. U kan dus geen programma van één kanaal opnemen op de harde schijf, terwijl u naar een ander kanaal op uw tv kijkt. Als u één kanaal wenst te bekijken terwijl u programma’s op een ander kanaal opneemt, dan dient u de AV1 uitgangsverbinding te wijzigen door Video te kiezen in plaats van RGB in het Optiemenu. Kijk hiervoor op pagina’s 50 en 51 van uw handleiding voor de details ivm. het veranderen van deze verbinding.
53
* Indien de functie beschikbaar is op de oorspronkelijke afstandsbediening van het toestel dat moet
worden bediend
Bediening van de andere toestellen
Addendum
• Enkel toestellen gemaakt door de THOMSON groep hebben uitgebreide functiemogelijkheden op het merendeel van de toetsen van de afstandsbediening.
TV Satellietontvanger
Hi-Fi systeem of
versterker
Zet de schakelaar
op tv
Zet de schakelaar op
hifi/sat
Standby / On
Om het menu te tonen
directe toegang tot de programma’s of invoeren
van de cijferwaarden
om een radiozender via
diens nummer te kiezen
om van kanaal te veranderen
kies de AV input
om van zender te
veranderen
om het geluid uit- en aan te zetten *
om het geluidsvolume te regelen*
audiocassette functies
-
uit de menu’s gaan
Horizontaal en verticaal afrollen (scrollen) van
de menu’s en bevestiging van een actie
-
NL
NL
54
Opnemen
instellingen
Tijdstip voor het downloaden van de Naviclick gids
De programma’s worden gedownload ofwel om 3 uur ofwel om 8 uur.
Om hieruit te kiezen :
1. Als het hoofdmenu niet zichtbaar is, : druk op de
menu
toets op de afstandsbediening.
2. Kies Setup met de navigatietoetsen en dan Installation, en vervolgens Naviclick.
Druk telkens op
ok
om te bevestigen.
3. De regel Update Time iwerd al geselecteerd; druk op
ok
.
4. Kies 3:00 of 8:00 AM
Kies Off als u niet wenst dat het toestel ingeschakeld wor dt op het gekozen uur (3 uur of 8 uur).
Het kanaal kiezen vanwaar u de Naviclick gids gaat downloaden
De programma’s kunnen enkel gedownload worden vanuit bepaalde kanalen. Met de DMR kunt u het kanaal kiezen waaruit de tv-gids zal worden gedownload.
In stap 2. hiervoor kiest u NexTView Channelen met de
pr+/pr-
toetsen kiest u een kanaal dat een tv-gids uitzendt. Raadpleeg de lijst met de kanalen op de volgende pagina. Hou de toets ingedrukt voor een vlugge selectie.
Raadpleeg de lijst met de kanalen op de volgende pagina.
Naviclick update
Sommige kanalen veranderen de opmaak van hun Teletext uitzending. Tenzij de structuur volledig gewijzigd is, moet u dan het nummer updaten van de eerste Teletextpagina van de betrokken tv-gids ; zoniet zal de Naviclick functie niet meer werken.
Normalerwijze wordt de paginalijst mee uitgezonden in Teletext. Gebruik de Teletext functie van uw tv om deze informatie te vinden. Zoek het paginanummer voor de programma’s van de dag en het paginanummer van de programma’s van de volgende dag.
Kies, vertrekkende van stap 2. hierboven channel Page en druk op
ok
. Het eerste nummer is dat van de programma’s van de dag en het tweede nummer is dat van de programma’s van de volgende dag. Het menu dat verschijnt, geeft 2 nummers van Teletextpagina’s voor ieder kanaal (het eerste nummer is dat van de programma’s van vandaag en het tweede is dat van de programma’s van de volgende dag)
Om deze informatie te updaten, gebruikt u de navigation toetsen, naar het kanaal dat u wijzigen wil. Voer dan met de cijfertoetsen de 2 nummers in van de juiste pagina.
55
3Sat . . . . . . . . . . . . . . . .3SAT
Anglia TV . . . . . . . . . .ANGL
ANIM . . . . . . . . . . . . .ANIM
Antena3 . . . . . . . . . . . .ANT3
ARD . . . . . . . . . . . . . . .ARD
Arte . . . . . . . . . . . . . . .ARTE
ARTE . . . . . . . . . . . . . .ARTE
BBC World . . . . . . . . .BBCW
BBC1 . . . . . . . . . . . . . .BBC1
BBC2 . . . . . . . . . . . . . .BBC2
BBC2 . . . . . . . . . . . . . .BBC2
Border TV . . . . . . . . . .BORD
BR-Alpha . . . . . . . . . . .BR-A
BR3 . . . . . . . . . . . . . . . . .BR
Bravo . . . . . . . . . . . . . .BRAV
VRT2 CANVAS . . . . . .BRT2
VRT TV1 . . . . . . . . . . . .TV1
C33 . . . . . . . . . . . . . . . . .C33
Canal Plus Spain . . . . . . .C+S
Canal Sur . . . . . . . . . . .CANS
Canal5 . . . . . . . . . . . . .CAN5
Canal9 . . . . . . . . . . . . .CAN9
Cannel+ Poland . . . . . . . .C+P
CANV . . . . . . . . . . . .CANV
Carlton TV . . . . . . . . .CARL
Cartoon Network . . . . . .TNT
Central TV . . . . . . . . . .CENT
CH4 . . . . . . . . . . . . . . . .CH4
Channel TV . . . . . . . .CHAN
Channel5 . . . . . . . . . . . .CH5
CNBC . . . . . . . . . . . . .CNBC
CNNI . . . . . . . . . . . . . . .CNN
CT1 . . . . . . . . . . . . . . . .CT1
CT2 . . . . . . . . . . . . . . . .CT2
Disney Channel . . . . . . .DISN
DR1 . . . . . . . . . . . . . . . .DR1
DR2 . . . . . . . . . . . . . . . .DR2
DRS SF1 . . . . . . . . . . . . .SF1
DRS SF2 . . . . . . . . . . . . .SF2
DSF . . . . . . . . . . . . . . . .DSF
DUNA . . . . . . . . . . . .DUNA
DWTV Berlin . . . . . . . . . . . .
ETB1 . . . . . . . . . . . . . .ETB1
ETB2 . . . . . . . . . . . . . .ETB2
Euronews . . . . . . . . . .NEWS
Eurosport . . . . . . . . . . .EURO
FilmFour . . . . . . . . . . .FOUR
FOX TV . . . . . . . . . . . . .FOX
FoxKids . . . . . . . . . . . . .FOX
France2 . . . . . . . . . . . . . .FR2
France3 . . . . . . . . . . . . . .FR3
Gallega . . . . . . . . . . . .GALL
Grampian TV . . . . . . .GRAM
Granada Plus . . . . . . . . .GRP
Granada TV . . . . . . . .GRAN
Hessen3 . . . . . . . . . . . . . .H3
Home Order TV . . . . . . .HOT
HTV . . . . . . . . . . . . . . .HTV
Italia Tele+ black . . . . . .T+B
Italia Tele+ white . . . . . .T+W
Italia1 . . . . . . . . . . . . . .ITAL
ITV . . . . . . . . . . . . . . . . .ITV
Ka2 . . . . . . . . . . . . . . . .KA2
Kabel1 . . . . . . . . . . . . .KAB1
KENT . . . . . . . . . . . . .KENT
Kinderkanal . . . . . . . . .KIKA
LA5 . . . . . . . . . . . . . . . .LA5
Learning channel . . . . .LEAR
London Weekend . . . . . .LWT
MDR . . . . . . . . . . . . . . .MDR
MDR3 . . . . . . . . . . . . .MDR3
Meridian . . . . . . . . . . .MERI
MTV . . . . . . . . . . . . . . .MTV
MUXX . . . . . . . . . . . .MUXX
N-TV . . . . . . . . . . . . . .N_TV
NBC Europe . . . . . . . . .NBC
NDR3 . . . . . . . . . . . . . . . .N3
Nederland1 . . . . . . . . .NED1
Nederland2 . . . . . . . . .NED2
Nederland3 . . . . . . . . .NED3
Network2 . . . . . . . . . . .NET2
Nickelodeon . . . . . . . . .NICK
Nova TV . . . . . . . . . . .NOVA
NRK1 . . . . . . . . . . . . .NRK1
NRK2 . . . . . . . . . . . . .NRK2
ORB3 . . . . . . . . . . . . . .ORB
ORF1 . . . . . . . . . . . . . .ORF1
ORF2 . . . . . . . . . . . . . .ORF2
Phönix . . . . . . . . . . . . .PHOE
Polsat . . . . . . . . . . . . . .POLS
Polsat2 . . . . . . . . . . . . .POL2
Premiere . . . . . . . . . . .PREM
Prima . . . . . . . . . . . . . .PRIM
Pro7 . . . . . . . . . . . . . . .PRO7
QVC . . . . . . . . . . . . . . .QVC
QVC UK . . . . . . . . . . . .QVC
Racing Ch. . . . . . . . . . .RACE
RAI 1 . . . . . . . . . . . . . .RAI1
RAI2 . . . . . . . . . . . . . . .RAI2
RAI3 . . . . . . . . . . . . . . .RAI3
Rete4 . . . . . . . . . . . . . .RTE4
RTBF1 . . . . . . . . . . . . . .BF1
RTBF2 . . . . . . . . . . . . . .BF2
RTE1 . . . . . . . . . . . . . .RTE1
RTL . . . . . . . . . . . . . . . .RTL
RTL2 . . . . . . . . . . . . . .RTL2
RTL4 . . . . . . . . . . . . . .RTL4
RTL5 . . . . . . . . . . . . . .RTL5
RTL7 . . . . . . . . . . . . . .RTL7
RTP1 . . . . . . . . . . . . . . .RTP1
RTP2 . . . . . . . . . . . . . . .RTP2
RTPI . . . . . . . . . . . . . . .RTPI
Sat1 . . . . . . . . . . . . . . . .SAT1
SCI FI channel . . . . . . . . .SCI
Scottish TV . . . . . . . . .SCOT
SKY Cinema . . . . . . . .SKYC
SKY MovieMax . . . .MMAX
SKY News . . . . . . . . .SKYN
SKY One . . . . . . . . . . .SKY1
Sky Premier . . . . . . . . .SKYP
SKY Soaps . . . . . . . . . .SKYS
SKY Sports . . . . . . . . . . . .SP
SKY Sports2 . . . . . . . . . .SP2
SKY Sports3 . . . . . . . . . .SP3
Super RTL . . . . . . . . . .SRTL
SVT1 . . . . . . . . . . . . . .SVT1
SVT2 . . . . . . . . . . . . . .SVT2
SWR BW . . . . . . . . . . . .BW
Tele Madrid . . . . . . . . .TELM
Tele5 . . . . . . . . . . . . . . .TEL5
TF1 . . . . . . . . . . . . . . . . .TF1
TMC . . . . . . . . . . . . . . .TMC
Trouble TV . . . . . . . . .TRBL
TSI1 . . . . . . . . . . . . . . . .TSI1
TSI2 . . . . . . . . . . . . . . . .TSI2
TSR1 . . . . . . . . . . . . . .TSR1
TSR2 . . . . . . . . . . . . . .TSR2
TV Polonia . . . . . . . . . . .TVP
TV2 . . . . . . . . . . . . . . . .TV2
TV2 . . . . . . . . . . . . . . . .TV 2
TV2 . . . . . . . . . . . . . . . .TV2
TV3 . . . . . . . . . . . . . . . .TV3
TV4 . . . . . . . . . . . . . . . .TV4
TV5 . . . . . . . . . . . . . . . .TV5
TVE1 . . . . . . . . . . . . . .TVE1
TVE1 . . . . . . . . . . . . . .TVE1
TVE2 . . . . . . . . . . . . . .TVE2
TVE2 . . . . . . . . . . . . . .TVE2
TVP1 . . . . . . . . . . . . . .TVP1
TVP2 . . . . . . . . . . . . . .TVP2
TYNE Tees TV . . . . . .TYNE
UK Gold . . . . . . . . . . . .UKG
UK living . . . . . . . . . . . .UKL
UKHO . . . . . . . . . . . .UKHO
Ulster TV . . . . . . . . . . .ULST
Veronica . . . . . . . . . . . . .VER
VH1 . . . . . . . . . . . . . . . .VH1
VIVA . . . . . . . . . . . . . .VIVA
VOX . . . . . . . . . . . . . . .VOX
VRT2 . . . . . . . . . . . . . .VRT2
VT4 . . . . . . . . . . . . . . . .VT4
VTM . . . . . . . . . . . . . . .VTM
WDR3 . . . . . . . . . . . . .WDR
Westcountry . . . . . . . .WEST
Yorkshire TV . . . . . . .YORK
ZDF . . . . . . . . . . . . . . . .ZDF
ZEE TV . . . . . . . . . . . . .ZEE
Opnemen
Hierna de lijst van de voornaamste kanalen die tv-gidsen uitzenden.
Naam Afkorting Naam Afkorting Naam Afkorting
Kanaalidentificatie
NL
NL
56
als u een probleem hebt
Problemen verhelpen
Niets functioneert
U kunt de DMR niet aanzetten
• Hebt u de DMR verplaatst ? Kijk of het snoer wel
degelijk in het stopcontact steekt. Kijk ook of de stekker achteraan goed ingestoken is.
• Is het stopcontact dat u gebruikt wel onder stroom
? Controleer dit met een lamp of een ander
electrisch toestel. Controleer dit met een lamp of een ander electrisch toestel. Controleer de smeltveilig-heden in de electriciteitskast van uw huis..
De afstandsbediening doet het niet
• Om uw DMR te kunnen bedienen, moet de functieselectorknop op de afstandsbediening in de dvd stand staan.
• Richt de afstandsbediening op de voorzijde van de DMR, en niet op uw tv-toestel.
• De werkingsafstand van de afstandsbediening is 5 à 8 meter. En de werking neemt geleidelijk af naarmate de batterijtjes zwakker worden. Aldus heeft men een goede aanwijzing van de staat van de batterijtjes.
• Zorg ervoor dat er geen voorwerpen (of dieren) in de infrarode stralenbundel staan tussen de afstandsbediening en de DMR. Zij kunnen de stralen onderbreken en de werking van uw DMR verstoren.
• De batterijtjes kunnen leeg zijn. Vervang ze en let op de juiste polariteit (+, -).
De afstandsbediening van uw DMR bedient ook nog een ander toestel
• Sommige DVD-spelers gemaakt door de Thomson groep (Thomson, Brandt, Ferguson, Saba, Telefunken) reageren op dezelfde codes. Om dit inconveniënt te vermijden, kunt u uw DMR en zijn afstandsbediening programmeren met een andere code als die van het andere toestel. Zie ook pagina
59.
De afstandsbediening en de DMR werken niet meer : alles schijnt geblokkeerd te zijn.
• Koppel de DRM enkele ogenblikken af van het stroomnet en koppel hem terug aan.
Problemen met het beeld
U ziet geen enkel beeld
• Zet uw tv en uw DMR aan.
• Kies op uw tv de contrastekker die de signalen ontvangt van uw DMR (AV1, AV1, AUX1, enz., afhankelijk van het merk en aangesloten op de op pagina’s 8 of 19 getoonde manier)
• Kijk of alle verbindingsnoeren goed vast zitten in
de diverse contrastekkers.
De kleuren zijn niet natuurlijk
• Kijk of de scart-snoeren goed vast zitten in de contrastekkers van de diverse apparaten.
Het beeldformaat komt niet overeen met het schermformaat van uw tv.
• Het beeldformaat kan worden aangepast. Raadpleeg pagina’s 34 en 35. Bij sommige disks is het formaat vast ingesteld, en kan het dus niet worden aangepast.
Problemen met het geluid
Er is geen geluid
• Kijk na of de DTS en de Dolby Digital instellingen overeenstemmen met de specificaties van het apparaat dat aangesloten is op de digitale audio­stekkers (coaxiale of optische) (❖pagina 50).
Het geluid is heel zwak of onhoorbaar
• et geluid van uw tv werd uitgeschakeld of op een heel laag peil gedraaid. Druk op de ( ) toets op de afstandsbediening van uw tv en/of pas het volume aan op uw tv (of eventueel uw versterker).
Het geluid van de hoofdtelefoons die aan de voorzijde van de DMR aangesloten zijn, is te luid of te stil.
• Regel het volume : cfr. Pagina’s 24 en 25.
Menu-problemen
De menu’s of ondertitels verschijnen niet in de gewenste taal.
• Bij een DVD : de menu’s van de DVD zijn niet in uw taal. Kijk op de hoes van de disk welke talen er beschikbaar zijn. Kies dan een taal hieruit ( pagina 46).
• Bij een DVD : er zijn geen ondertitels. Kijk op de hoes van de disk of er ondertitels beschikbaar zijn. Als er ondertitels zijn, kies uit de beschikbare ondertitels (❖pagina 47).
• De voorkeurstaal voor de dialogen en ondertitels op de DVD werd ingesteld bij het eerste in gebruik nemen van de DMR. Om de taal te wijzigen, cfr.pagina’s 46 en 47.
• U kunt ook de taal wijzigen tijdens het lezen van een disk door te drukken op de rode knop ( ) voor de dialogen en op de groene knop ( ) voor de ondertitels. Deze keus geldt enkel voor deze ene disk, en geldt zolang de disk in het diskvak blijft.
De menu’s van de DMR verschijnen niet in de door u gewenste taal.
• Kijk of uw taal beschikbaar is in het settings menu (pagina 46). Indien niet, kies een andere taal.
U krijgt geen toegang tot het gekozen menu, ook niet als u op ok drukt.
• Als de naam van het menu verschijnt op een
doorschijnende achtergrond, betekent dit dat het overeenkomstige menu of functie niet beschikbaar is. De Disk, Video, Music, Pictures en Card zijn ‘contextuele’ menu’s = zij hangen af van bewerkingen die op voorhand moeten gebeuren,
57
If you have a problem
zoals :
- Disk is enkel toegankelijk als er een disk steekt in het diskvak van uw DMR.
- Video is enkel toegankelijk als u een tv­programma of een video opgenomen hebt (van een extern apparaat)
- Music is enkel toegankelijk als u een audiobestand in MP3 formaat gekopieerd hebt.
- Pictures is enkel toegankelijk als u een beeld gekopieerd hebt in JPEG formaat.
- Card is enkel toegankelijk nadat u een kaartlezer aangesloten hebt op de USB ingang aan de voorzijde en een kaart ingestoken hebt.
Uw DMR menu verdwijnt
• Zoals een computer heeft de DMR een schermbeschermer die het vaste menu vervangt door een mobiel THOMSON logo. Druk op een navigatietoets om het vaste menu opnieuw te voorschijn te halen.
De Card regel in het hoofdmenu van de DMR blijft inactief.
• De DMR herkent de lezer niet. Kijk op pagina 21 om de compatibele lezers te kennen. Zij beantwoorden aan de "USB 1.1 Mass Storage Class". In sommige gevallen moet u de DMR uit­en aanzetten opdat de lezer zou worden herkend.
Het verschijnen of het lezen van digitale beelden in JPEG formaat gaat traag.
• Het verschijnen van het beeld kan tamelijk lang op
zich laten wachten, afhankelijk van de omvang van de beelden. Als de beelden te ‘omvangrijk’zijn, kan eventueel de DMR ze niet correct weergeven.
Problemen op disks te lezen
De DVD speelt niet, ook niet als u op de PLAY toets drukt.
• De disk valt in een categorie die hoger is dan die van de beoordelingslimiet die u had ingesteld ( pagina 49).
Snel vooruit- en achteruitspoelen functioneert niet
• Sommige disks bevatten scènes die geen vlug vooruit- of achteruit spoelen toelaten, noch het springen over hoofdstukken. Als een bepaalde bewerking niet toegelaten is of niet beschikbaar voor de lopende sectie of de operationele modus, verschijnt een verbodsteken ( ) gedur-ende enkele ogenblikken op het scherm.
U kunt de camerahoek niet veranderen.
• De meeste DVD’s hebben geen multiple gezichtshoeken. Als deze optie beschikbaar is, dan is dit meestal slechts voor enkele scènes.
Andere problemen
U bent de geheime code vergeten voor de kindervergrendeling
• Om uw DMR te ontgrendelen moet u uw geheime code invoeren. Als u deze vergeten bent, dan gaat u als volgt te werk :
Open het diskvak en kijk of dit leeg is. Sluit het vak. Hou de toets STANDBY/ON ingedrukt, en hou tegelijkertijd ook de STOP toets ingedrukt op de afstandsbediening van uw DMR, gedurende minstens 3 seconden. Laat de STANDBY/ONtoets los. Schakel de DMR uit en opnieuw in, door te drukken op de
STANDBY/ON toets op de voorzijde. Het menu dat
op het scherm getoond wordt is het menu waarmee u de taal van de DMR-display kiezen kan. Dit menu bevestigt dat alle instellingen die gedaan werden na de eerste installatie, geschrapt zijn. De DMR is nu opnieuw geconfigureerd zoals hij was bij de aankoop (-fabrieksafstelling). Kijk op pagina 5 om de installatie van uw DMR opnieuw op gang te brengen.
U kunt niet bekijken wat 50 minuten geleden gebeurde
• Het buffergeheugen van de DMR slaat van tv­programma’s slechts 45 minuten op. Indien u meer dan 45 minuten wilt opslaan, dan moet u op de
RECORD toets drukken om het programma dat u
bekijkt op te slaan. Noteer aub.dat u het programma vanbij het begin opnemen moet. Zodra u op RECORD RECORD drukt, wordt het buffergeheugen gewist, zelfs na een pauze.
U kunt niet van kanaal veranderen
• Tijdens het opnemen van een tv-programma (of een video-sequentie van een aangesloten apparaat) is het niet mogelijk van kanaal te veranderen. Om van kanaal te veranderen moet u het opnemen volledig stoppen. (pagina 41).
De tv-gids (NAVICLICK) wordt niet getoond
• Het downloaden is misschien uitgeschakeld. Kijk of Off niet werd aangeklikt. (pagina 54).
• Zendt het kanaal een tv-gids uit ? Kijk dit na in de lijst op pagina 55.
In stille ogenblikken hoort u een zacht gezoem komen van uw DMR.
• Uw DMR is uitgerust met een ventilator. Deze begint te werken als u de DMR aanzet, en u hoort derhalve een zacht gezoem.
Het verschijnen en het lezen van digitale beelden in JPEG-formaat gaat traag
• Het tonen van beelden kan tamelijk lang op zich laten wachten, afhankelijk van de grootte van de beelden. Als de beelden te ‘massief’ zijn, dan kan uw DMR eventueel niet in staat zijn om ze correct weer te geven.
De tijd die JPEG-beelden of MP3-bestanden innemen op de harde schijf wordt niet aangegeven in de balken.
• De enige manier om te weten hoeveel tijd beschikbaar is op uw harde schijf bestaat erin een een tv-programma of een videosequentie op te nemen op uw harde schijf (van een extern apparaat). Deze tijd wordt dan aangegeven op de balk . (pagina 28).
NL
NL
58
aanvullende informatie
CD-R en MP3 Bestanden - (Aanbevelingen)
(1)
Belangrijk: de bovenstaande aanbevelingen mogen niet beschouwd worden als een waarborg dat de DVD-speler MP3 opnames zal spelen, of als een verzekering van de geluidskwaliteit. Gtelieve te noteren dat sommige technologieën en methodes voor het opnemen van MP3-bestanden op CD-R’s een optimale playback beletten van deze bestanden op uw DVD speler (dit betekent een mindere geluidskwaliteit en zelfs dat in sommige gevallen de speler niet in staat is om de bestand(en) te lezen).
Formaat
Uw MP3 bestanden moeten van het formaat ISO 9660 of JOLIET zijn. De bestanden met het
formaat ISO 9660 en Joliet MP3 zijn compatibel met Microsoft DOS en Windows, en met Apple’s Mac. Deze twee formaten zijn de meest gebruikte.
Naam
Geef geen naam langer dan 12 letters aan uw MP3 bestanden, en vermeld "mp3" als file extension. De algemene naam is : Title.mp3. Bij het opstellen van uw titel moet u ervoor zorgen dat u
maximum 8 letters gebruikt, dat er geen spaties zijn in de naam, en dat u het gebruik vermijdt van speciale tekens zoals ( - , / , , = , + )
Compressie
Gebruik een decompressie-overbrengingssnelheid van minstens 128 kb/sec (kilobytes /second) als u MP3 bestanden opneemt. De geluidskwaliteit met MP3 bestanden hangt voornamelijk af van de
door u gekozen snelheid van compressie/decompressie. Voor een audio CD-kwaliteit moet u een analoog/digitaal sampling snelheid hebben-dit wil zeggen de conversie naar het MP3 formaat- tussen 128 kb/sec en 160 kb/sec. Als u hogere snelheden kiest, bv. 192 kb/sec. of meer, zal dit slechts zelden een nog betere geluidskwaliteit geven. Anderzijds zullen bestanden met sampling snelheden lager dan 128 kb/sec. niet correct gelezen worden.
Bescherming
Tracht niet MP3 bestanden op te nemen die een copyright-bescherming hebben. De ‘beveiligde’ bestanden zijn met een onleesbare code beschermd om illegaal kopieren tegen te gaan. Deze bestanden zijn van de volgende types : Windows TM (gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Inc.) en SDMItm (gedeponeerd handelsmerk van the SDMI Foundation). Kopieer dus dergelijke bestanden niet.
Betreffende CD-R disks
BETREFFENDE MP3 BESTANDEN DIE GEKOPIEERD WORDEN OP CD-R’S
Dit toestel kan de meeste CD-R disks lezen. Maar afhankelijk van de conditie van de CD-recorder, van de computer en van de gebruikte disk kan het gebeuren dat niet alle disks op een voldoening gevende manier gelezen worden. Bij het lezen van een CD-R disk is het volkomen normaal dat het toestel tot 20 seconden nodig heeft om de disk te herkennen, vooraleer het lezen van start gaat. Als de disk na 20 seconden nog niet herkend wordt, neem dan de disk eruit en steek hem opnieuw in. Indien na meerdere pogingen de disk niet kan worden herkend, volg dan de hierna vermelde aanbevelingen, of probeer het met een ander type disk. Er zijn twee hoofdtypes opneembare CD’s :
- CD-R audiodisks (enkel voor muziek), die gebruikt dienen te worden voor opnames met een Hifi CD-audiorecorder.
- CD-R Data disks die ontworpen zijn om op te nemen via een CD schrijver op een PC. Gebruik bij voorkeur deze disks.
• Wat ook de werkelijke opnamecapaciteit van de CD-R moge zijn, gebruik niet meer dan 630 Mb opnameruimte op de disk.
• Kies bij voorkeur 74 minuten CD-R’s (650 Mb) in plaats van 80-minuten (700 Mb) CD-R’s.
• Kies bij voorkeur voor CD-R’s in plaats van Cd-RW’s (herbeschrijfbare CD’s) omdat in sommige
gevallen het lezen van CD-RW met storingen kan verlopen.
• Gebruik betrouwbare CD writing software van goede kwaliteit
• Sluit alle andere toepassingen op de computer, om een betrouwbare CD-R opnamekwaliteit te bekomen.
Zorg ervoor dat de opname lang genoeg is om gelezen te worden. Als de opname te kort is, dan kan de tijd voor de disk identificatie verlengd worden.
Voor CD-R MP3 disks gelieve u alle aanbevelingen voor de CD-R hierboven te volgen, plus de volgende :
1
Aanvullende informatie
Afstandsbediening - Code A-B
5959
Bij sommige toestellen (TV/DVD combinaties of andere DVD-spelers) kan de afstandsbediening van de DMR ook de DVD-speler van het andere apparaat bedienen. In dergelijk geval kan u de afstandsbediening van de DMR en de DMR programmeren met een andere code, die de B code genoemd wordt
(1)
.
Instellen van de afstandsbediening op de B-code
De afstandsbediening van uw DMR is ingesteld op code A (201). Om ze op code B (200) te plaatsen, volgt u de volgende procedure :
1. Plaats de keuzeknop op de dvd positie
2. Hou de
menu
toets ingedrukt.
3. Toets 2, 0, 0 in met de cijfertoetsen
4. - Laat de
menu
toets los.
Instellen van de DMR op de B-code
1. Zet uw DMR aan.
2. Kijk of er geen disk in het diskvak steekt.
3. Druk tegelijkertijd op de STOP, PLAY, AV toetsen op de voorzijde van de DMR en laat ze
los zodra u
DDVVDD BB
. op het display ziet
4. Probeer of u de DMR kan bedienen met de afstandsbediening
Code in te toetsen nr op de display
A 201
DVD A
B 200 DVD B
• Als er een probleem is : stel opnieuw beide componenten in : de afstandsbediening én de DMR.
• De Code A-B functie is enkel beschikbaar in de dvd positie op de keuzeknop van de afstandsbediening.
DVD B
NL
NL
60
Aanvullende informatie
Technische gegevens
Conception: M.Rensonnet - Réalisation: BEI Communication
DMR-DTH 7000 / RST - BEI / AWS - BK / Issue 3 / 08-2002
Er staan adviseurs ter beschikking om uw problemen op te lossen, op het volgende telefoonnummer :
You can contact THOMSON by dialling:
0845 601 3093
(For Great-Britain, all calls will be charged at
local rate)
www.thomson-europe.com
Als u problemen ondervindt
Stroombron 220 tot 240 V - 50/60 Hz Stroomverbruik 36 Watt in de On stand
< 3 W in de ECO MODE.
afmetingen 430 x 99 x 367 mm gewicht ongeveer 5,9 kg werkomstandigheden +5°C tot + 35°C
omgevingsvochtigheid : 80 % maximum
playback systeem 2 laser diodes – golflengte 655/780, Laser power
CLASSE 2
verhouding audiosignaal/ruis 110 dB (A wtd)* Wow and flutter onder de meetbare grenzen * totale harmonische vervorming minder dan 0,004% *
Tuner PLL, VPS/PDC Type ontvangstnormen LL’ - BG - I - DKK' maximum aantal kanalen 99
harde schijf 40 Gb - tot 36 uur in lage kwaliteit
afstandsbediening infrarood 33 Khz – batterijtjes 2 x 1,5 V (AA menutalen Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Zweeds
*
Nominale specificaties
•THOMSON Multimedia behoudt zich het recht voor om de specificaties zonder voorbericht te wijzigen.
In ons streven naar het verbeteren van de kwaliteit van onze producten behouden wij ons het recht voor om de karakteristieken ervan te wijzigen. De informatie in deze handleiding is derhalve ook onderhevig aan wijzigingen en is niet contractueel bindend.
In het geval dat een erkende verkoper tussenbeide komt bij een herstelling, verleent THOMSON Multimedia geen garantie wat betreft de opnames die zullen overblijven op de harde schijf van uw DMR.
Loading...