Sony DSC-T110 Users guide [ms]

Page 1
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Panduan buku Cyber-shot
DSC-T110/T110D
Indeks
© 2011 Sony Corporation 4-269-983-51(1)
MY
Page 2

Cara menggunakan Panduan Buku ini

Klik pada suatu butang di bahagian atas kanan untuk terus ke muka surat yang berkaitan. Ini adalah memudahkan apabila mencari fungsi yang anda mahu lihat.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Seting
Indeks
Tanda dan notasi yang digunakan dalam buku panduan ini
Cari maklumat mengikut fungsi.
Cari maklumat mengikut operasi.
Cari maklumat dalam senarai Item MENU/seting.
Cari maklumat mengikut kata kunci.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Dalam buku panduan ini, urutan operasi ini ditunjukkan dengan anak-anak panah (t). Anda patut menyentuh item-item pada skrin dalam urutan seperti yang ditunjukkan. Tanda-tanda ditunjukkan seperti yang kelihatan dalam seting lalai kamera.
Seting lalai ditunjukkan dengan .
Menunjukkan amaran dan had berkaitan pengoperasian kamera secara betul.
z
Menunjukkan maklumat yang bermanfaat.
MY
2
Page 3

Nota-nota mengenai penggunaan kamera anda

Kandungan
Jadual
Perhatikan jenis kad ingatan yang anda boleh guna (dijual berasingan)
Kad ingatan yang berikut adalah serasi dengan kamera ini: “Memory Stick PRO Duo”, “Memory Stick PRO-HG Duo”, “Memory Stick Duo”, kad ingatan SD, kad ingatan SDHC dan kad ingatan SDXC. MultiMediaCard tidak boleh digunakan. Dalam manual ini, istilah “Memory Stick Duo” digunakan untuk merujuk “Memory Stick PRO Duo”, “Memory Stick PRO-HG Duo” dan “Memory Stick Duo”, dan istilah “kad SD” digunakan untuk merujuk kad ingatan SD, kad ingatan SDHC dan kad ingatan SDXC.
• “Memory Stick Duo” dengan kapasiti sehingga 32 GB dan kad SD sehingga 64 GB telah disahkan beroperasi dengan betul dengan kamera ini.
• Apabila merakam wayang, anda disarankan agar menggunakan kad ingatan yang berikut: – (Mark2) (“Memory Stick
PRO Duo” (Mark2))
(“Memory Stick PRO-
HG Duo”)
– Kad ingatan SD, kad ingatan SDHC atau kad
ingatan SDXC (Kelas 4 atau lebih laju)
• Untuk butir-butir mengenai “Memory Stick Duo”, sila lihat muka surat 153.
Apabila menggunakan “Memory Stick Duo” dengan slot bersaiz piawai “Memory Stick”
Anda boleh menggunakan “Memory Stick Duo” dengan memasukkannya ke dalam Penyesuai “Memory Stick Duo” (dijual berasingan).
Fungsi-fungsi yang terbina ke dalam kamera ini
• Manual ini memerihalkan setiap fungsi peranti yang serasi/tidak serasi TransferJet. Untuk memeriksa sama ada kamera anda menyokong fungsi TransferJet atau tidak, semak tanda yang berikut di bahagian bawah kamera. Peranti serasi TransferJet: (TransferJet)
Nota-nota mengenai pek bateri
• Caskan pek bateri (yang dibekalkan) sebelum menggunakan kamera buat pertama kali.
• Anda boleh mengecas pek bateri meskipun ia tidak dinyahcas sepenuhnya. Selain daripada itu, meskipun pek bateri tidak dicas sepenuhnya, anda boleh menggunakan pek bateri yang telah dicas sedikit.
• Jika anda tidak berniat untuk menggunakan pek bateri untuk masa yang lama, habiskan cas yang sedia ada dan keluarkan ia dari kamera, kemudian simpan di tempat yang kering dan nyaman. Ini bertujuan untuk mengekalkan fungsi pek bateri.
• Untuk butir-butir mengenai pek bateri yang boleh diguna, lihat muka surat 155.
Lensa Carl Zeiss
Kamera ini dilengkapi dengan lensa Carl Zeiss yang berupaya menghasilkan imej yang tajam dengan kontras yang sangat baik. Lensa bagi kamera ini telah dihasilkan di bawah sistem jaminan kualiti yang disahkan oleh Carl Zeiss mengikut piawaian kualiti Carl Zeiss di negara Jerman.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Penyesuai “Memory Stick Duo”
Bersambung r
MY
3
Page 4
Nota-nota mengenai skrin LCD dan lensa
• Skrin LCD dibuat dengan menggunakan teknologi kepersisan sangat tinggi. Oleh itu, lebih daripada 99.99% piksel boleh berfungsi untuk penggunaan berkesan. Walau bagaimanapun, beberapa titik hitam kecil dan/ atau titik terang (berwarna putih, merah, biru atau hijau) mungkin dipapar pada skrin LCD. Titik-titik ini adalah normal dalam proses pembuatan dan tidak menjejas rakaman.
Titik-titik hitam, putih, merah, biru atau hijau
• Jika titisan air atau cecair lain terpercik pada skrin LCD dan membuatnya basah, lap skrin dengan segera dengan menggunakan kain lembut. Kualiti boleh terjejas dan pincang tugas mungkin berlaku jika cecair ditinggalkan pada permukaan skrin LCD.
• Mendedahkan skrin LCD atau lensa kepada cahaya matahari terus bagi tempoh yang lama mungkin boleh menyebabkan pincang tugas. Berhati-hati apabila meletakkan kamera berhampiran tingkap atau di luar bangunan.
• Jangan tekan skrin LCD. Skrin mungkin menjadi nyahwarna dan ini mungkin menyebabkan pincang tugas.
• Imej mungkin terseret pada skrin LCD di tempat yang sejuk. Ini bukan pincang tugas.
• Berhati-hati agar tidak melanggar lensa, dan berhati-hati agar tidak mengenakan tekanan padanya.
Mengenai pemeluwapan lembapan
• Jika kamera dibawa terus dari satu lokasi sejuk ke satu lokasi panas, lembapan mungkin memeluwap di dalam atau di luar kamera. Pemeluapan kelembapan mungkin menyebabkan kamera pincang tugas.
• Jika pemeluwapan lembapan berlaku, matikan kamera dan tunggu lebih kurang satu jam sehingga lembapan tersejat. Ambil perhatian bahawa jika anda cuba mengambil gambar apabila masih ada lembapan di dalam lensa, anda tidak akan dapat merakam imej yang jelas.
Imej yang digunakan dalam Buku Panduan ini
Imej-imej yang digunakan sebagai contoh dalam Panduan ini adalah imej yang dihasilkan semula dan bukannya imej-imej sebenar yang diambil dengan kamera ini.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
MY
4
Page 5

Jadual Kandungan

Nota-nota mengenai penggunaan kamera
Kandungan
Jadual
anda
Cara menggunakan Panduan Buku ini ················· 2 Nota-nota mengenai penggunaan kamera anda··· 3 Carian Operasi ······················································ 8 Carian MENU/Seting··········································· 11 Nama bahagian-bahagian··································· 16 Senarai ikon yang dipaparkan pada skrin ··········· 17 Menggunakan panel sentuh································ 19 Menyesuaikan item MENU·································· 21 Menggunakan memori dalaman·························· 22 Panduan dalam kamera ······································ 23
Ambil gambar
Mod RAKAM ······················································· 25 Auto pintar··························································· 26 Panorama···························································· 27 Mod Wayang ······················································· 29 Auto program ······················································ 30 Pemilihan Adegan ··············································· 31 Panorama dalam air (DSC-T110 sahaja)············ 34 Zum ····································································· 35
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Melihat
Melihat imej pegun ·············································· 36 Zum Main balik···················································· 37 Zum Luas ···························································· 38 Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu·········· 39 Menonton wayang··············································· 40
MY
5
Page 6
MENU (Ambil gambar)
Item MENU (Ambil gambar) ································ 11
Kandungan
Jadual
MENU
(Melihat)
Seting
Televisyen
Komputer
Carian Operasi
Item MENU (Melihat)··········································· 13
Carian MENU/
Item seting··························································· 14
Melihat imej pada TV Definisi Piawai (SD)········ 128 Melihat imej pada TV Definisi Tinggi (HD) ········ 129
Indeks
Menggunakan bersama-sama komputer anda ·································································· 131
Menggunakan perisian······································ 132 Menyambungkan kamera kepada komputer ········134 Memuat naik imej ke suatu khidmat media ······· 136
Pencetakan
Mencetak imej pegun ········································ 138
Penyelesaian masalah
Penyelesaian masalah ······································ 139 Penunjuk dan mesej amaran ···························· 147
MY
6
Page 7
Lain-lain
Menggunakan kamera di luar negara ··············· 152 Kad ingatan ······················································· 153 Pek bateri ·························································· 155 Pengecas bateri ················································ 156 Piawaian TransferJet ········································ 157 Bilangan imej pegun dan masa rakaman
wayang······························································ 158 Langkah berjaga-jaga ······································· 160
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Indeks································································ 161
Indeks
MY
7
Page 8

Carian Operasi

Kandungan
Jadual
Membiarkan kamera membuat seting
Mengambil wayang gambar
Mengambil gambar potret
Merakam imej panorama
Auto pintar ····························································· 26 Pemilihan Adegan ··············································· 31 Pengecaman Adegan········································· 64
Mod Wayang························································· 29
Kulit lembut···························································· 31 Ambil Gambar Lembut······································· 31 Potret Samar-samar ··········································· 31 Pengatup Senyum··············································· 43 Pengecaman Adegan········································· 64 Pengesanan muka ·············································· 67 Mengelak mata tertutup····································· 70 Kurang Mata Merah·········································· 100
Panorama ······························································ 27
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Mengambil gambar objek pada jarak dekat
Mengambil gambar objek bergerak
Mengambil gambar tanpa kekaburan
Makro ······································································ 55 Fokus Rapat·························································· 55
Mod Wayang························································· 29 Pengatup Kelajuan Tinggi································· 32 Pengesetan Gmbr Berterusn ··························· 54
Sensitiviti Tinggi··················································· 31 Pengatup Kelajuan Tinggi································· 32 Pemasa kendiri tertangguh 2 saat·················· 47 ISO··········································································· 57
MY
8
Page 9
Mengambil gambar dengan adanya lampu belakang
Denyar Dipaksa ··················································· 45 Pengecaman Adegan········································· 64 DRO········································································· 69
Kandungan
Jadual
Mengambil gambar di tempat yang gelap
Mengubah kedudukan fokus
Menukar saiz imej
Memadam imej
Memaparkan imej yang dibesarkan
Memaparkan imej skrin penuh
Sensitiviti Tinggi··················································· 31 Segerak Pelahan················································· 45 ISO··········································································· 57
Fokus ······································································ 61 Pengesanan muka ·············································· 67
Saiz Imej/Saiz imej panorama ························· 51
Padam ···································································· 79 Format ·································································· 120
Zum Main balik····················································· 37 Repangan (Saiz Semula)·································· 84
Zum Luas······························································· 38 Paparan Diputar Untuk Sementara
Waktu······································································ 39 Saiz Imej/Saiz imej panorama ························· 51
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Menyunting imej
Memainkan balik suatu siri imej dalam urutan
Mencetak imej dengan tarikh
Menukar seting tarikh dan waktu
Lukis ········································································ 83 Perapi······································································ 84
Pertunjukan Slaid ················································ 76
“PMB (Picture Motion Browser)” ··················· 132
Seting Kawasan················································· 126 Seting Tarikh&Masa ········································· 127
MY
9
Page 10
Memulakan seting
Memula································································· 107
Kandungan
Jadual
Melihat Panduan dalam kamera
Mencetak imej
Melihat pada TV
Panduan dalam kamera ···································· 72
Mencetak imej pegun ······································· 138
Melihat imej pada TV Definisi Piawai
······································································· 128
(SD) Melihat imej pada TV Definisi Tinggi
(HD)······································································· 129
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
10
MY
Page 11

Carian MENU/Seting

Item MENU (Ambil gambar)
Anda boleh memilih pelbagai fungsi rakam dengan mudah dari .
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 Sentuh untuk memaparkan skrin MENU.
Empat item menu yang dipaparkan di bawah tidak muncul dalam skrin MENU.
3 Sentuh item menu t mod yang diingini.
Dalam jadual di bawah, menunjukkan pengesetan yang boleh ditukar, sementara – menunjukkan pengesetan yang tidak boleh ditukar. Pengesetan mungkin telah ditetapkan atau terbatas, bergantung pada mod rakaman. Untuk butir-butir, lihat halaman untuk setiap item. Ikon-ikon di bawah dan menunjukkan mod yang tersedia.
Mod RAKAM
Item menu
Mod Mudah
Pemandangn merakam wyg (DSC-T110 sahaja)
Pengatup Senyum
Denyar
Pemasa Kendiri
Arah Pengambilan Gambar
Saiz Imej/Saiz imej panorama
Pengesetan Gmbr Berterusn
Makro
EV
ISO
Imbangan Putih
Imbangan Putih Dalam Air (DSC-T110 sahaja)
Fokus
Mod meter
Pengecaman Adegan
Kesan kulit lembut
Pengesanan muka
DRO
————
——
——
——
——— —
——
——
———
——
——
——
———
————
——
———
——
Bersambung r
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
MY
11
Page 12
Mod RAKAM
Item menu
Mengelak mata tertutup
Pengesetan Paparan
Panduan dalam kamera
Kandungan
Jadual
————
Perhatian
• [Panorama dalam air] hanya dipaparkan apabila [Penempatan] disetkan pada [Hidupkan] (DSC-T110 sahaja).
• Hanya item yang boleh didapati bagi setiap mod dipaparkan pada skrin.
• Empat item menu yang dipaparkan di bawah berbeza mengikut setiap mod.
• Mod (Dalam air) dalam Pemilihan Adegan hanya didapati bagi DSC-T110.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
12
MY
Page 13
Item MENU (Melihat)
Anda boleh memilih pelbagai fungsi melihat dengan mudah dari .
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
Kandungan
Jadual
2 Sentuh untuk memaparkan skrin MENU.
Empat item menu yang dipaparkan di bawah tidak muncul dalam skrin MENU.
3 Sentuh item menu t mod yang diingini.
Dalam jadual di bawah, menunjukkan pengesetan yang boleh ditukar, sementara – menunjukkan pengesetan yang tidak boleh ditukar.
Mod Pandangan
Item menu
(Mod Mudah)
(Kalendar)
(Indeks imej)
(Pertunjukan Slaid)
(Padam)
(Hantar dengan TransferJet)
(Lukis)
(Perapi)
(Mod Pandangan)
(Melindung)
DPOF
(Putar)
(Seting Kekuatan)
(Pengesetan Paparan)
(Data dedahan)
(Bilangan imej dalam indeks)
(Pilih Folder)
Panduan dalam kamera
Pndangan
Tarikh
——
Kad ingatan
Pandangan
Folder (Pegun)
———
Pandangn Folder
(Wayang)
Carian Operasi
Carian MENU/
Memori
Dalaman
Pandangan
Folder
Indeks
——
——
Perhatian
• Hanya item yang boleh didapati bagi setiap mod dipaparkan pada skrin.
• Empat item menu yang dipaparkan di bawah berbeza mengikut setiap mod.
13
MY
Page 14
Item seting
Anda boleh menukar seting pada skrin (Seting).
1 Sentuh untuk memaparkan skrin MENU.
2 Sentuh (Seting) t kategori yang diingini t
item yang diingini t pengesetan yang diingini.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Kategori Item-item
Seting Ambil Gambar
Seting Utama
Cahaya AF
Barisan Grid
Resolusi Paparan
Zum Digital
Orientasi Auto
Pnduan Cam Pdngn
Kurang Mata Merah
Pngingat Mata Tutp
Bip
Terangnya LCD
Language Setting
Warna paparan
Mod Demo
Memula
COMPONENT
Video Keluar
Penempatan (DSC-T110 sahaja)
Sambung USB
Pengesetan LUN
Muat Turun Muzik
Kosong Muzik
Jimat Kuasa
TransferJet
Eye-Fi*
Penentukuran
Indeks
Bersambung rBersambung r
14
MY
Page 15
Kategori Item-item
Alat Kad Ingatan
Alatan Memori Dalaman
Seting Jam
* [Eye-Fi] hanya dipaparkan apabila kad Eye-Fi (boleh didapati secara komersial)dimasukkan ke dalam
kamera.
Format
Buat Folder RAKAM
UbahFldeRAKM
Padam Folder RAK.
Salin
Nombor Fail
Format
Nombor Fail
Seting Kawasan
Seting Tarikh&Masa
Perhatian
• [Seting Ambil Gambar] hanya dipaparkan apabila seting telah dipilih daripada mod mengambil gambar.
• [Alat Kad Ingatan] hanya muncul apabila kad ingatan disisipkan ke dalam kamera, sementara [Alatan Memori Dalaman] hanya muncul apabila kad ingatan tidak disisipkan.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
15
MY
Page 16

Nama bahagian-bahagian

A Tuas zum (W/T) (35, 37) B Butang pengatup C Mikrofon D Butang (Kuasa)/Lampu kuasa ON/OFF E Denyar F Lampu pemasa kendiri/Lampu Pengatup
Senyum/Cahaya AF
G Lensa H Penutup lensa I Skrin LCD/Panel sentuh J Pembesar suara K Butang (Main balik) (36) L Cangkuk untuk tali pergelangan tangan* M Slot penyisipan bateri N Bekas tripod O Penutup Bateri/Kad ingatan P Penyambung berbilang (Type3a) Q Tuas lenting bateri R Slot kad ingatan S Lampu akses T Tanda (TransferJet™) (81, 116)
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Panel penutup
* Menggunakan tali pergelangan tangan
Ikatkan tali dan letakkan tangan anda ke dalam gelung untuk mengelakkan kamera daripada terjatuh.
Cangkuk
* Menggunakan pen lukisan
Pen lukisan digunakan semasa mengoperasikan panel sentuh. Ia dipasangkan pada tali pergelangan tangan. Jangan bawa kamera dengan memegang pen lukisan. Kamera mungkin terjatuh.
16
MY
Page 17

Senarai ikon yang dipaparkan pada skrin

Ikon-ikon akan dipaparkan pada skrin untuk menunjukkan status kamera. Ikon yang dipaparkan mungkin berbeza mengikut mod rakaman.
Apabila merakam imej pegun
1
Paparan Penunjuk
Ikon Pengecaman Adegan
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Apabila merakam wayang
Apabila memainkan balik
DRO
Media Rakaman/Main Balik
8/8 Nombor imej/Bilangan imej
Imbangan putih
(Imbangan Putih Dalam Air) hanya dipaparkan pada DSC-T110.
Destinasi
Pengecaman Adegan
Amaran getaran
Pemandangan rakam wayang (DSC-T110 sahaja)
Zum main balik
(Kad ingatan, ingatan dalaman)
Paparan Mod Eye-Fi
yang dirakam dalam julat tarikh, folder terpilih
Saiz imej/Saiz imej Panorama
Carian MENU/
Indeks
Pengesetan TransferJet
Amaran Fail pangkalan data
penuh/Ralat fail pangkalan data
Folder rakaman
Folder main balik
Menukar folder
Lindung
Tanda arahan cetak (DPOF)
Mengelak mata tertutup
Bersambung r
17
MY
Page 18
2
Paparan Penunjuk
Baki Bateri
Amaran bateri lemah
Cahaya AF
Folder rakaman
Media Rakaman/Main Balik
(Kad ingatan, ingatan dalaman)
Mod meter
Denyar
Paparan Mod Eye-Fi
Skala zum
Imbangan putih
(Imbangan Putih Dalam Air) hanya dipaparkan pada DSC-T110.
3
Paparan Penunjuk
Pengesetan Gmbr Berterusn
C:32:00 Paparan diagnostik diri
Amaran suhu meningkat
Pemasa kendiri
96 Bilangan imej boleh dirakam
100 Min Masa boleh dirakam
Pengesanan muka
Kesan kulit lembut
Amaran Fail pangkalan data
penuh/Ralat fail pangkalan data
Saiz imej/Saiz imej Panorama
4
Paparan Penunjuk
Fokus
Pengurangan mata merah
z Kunci AE/AF
Pengatup perlahan NR
125 Kelajuan pengatup
F3.5 Nilai Apertur
ISO400 Nombor ISO
+2.0EV Nilai Dedahan
Fokus rapat
Mod denyar
Mengecas denyar
Mod meter
RAKAM Tnggu Sd
0:12 Masa rakaman (m:s)
N Main Balik
0:00:12 Pembilang
101-0012 Nombor fail folder
2010 1 1 9:30 AM
Merakam wayang/Tunggu sedia
Bar main balik
Tarikh/waktu imej main balik yang dirakam
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Bingkai pencari julat AF
Bebenang silang meter tumpu
ISO400 Nombor ISO
+2.0EV Nilai Dedahan
125 Kelajuan pengatup
F3.5 Nilai Apertur
18
MY
Page 19

Menggunakan panel sentuh

Kamera membolehkan anda melaksanakan operasi dan membuat pengesetan dengan menyentuh butang atau menyeret skrin LCD dengan jari anda.
Kandungan
Jadual
Butang Tindakan
/// Paparkan item-item yang tersembunyi agar
item-item yang hendak ditetapkan dipamerkan pada skrin.
Kembali ke skrin sebelumnya.
Memaparkan keterangan fungsi bagi setiap pengesetan pada skrin pemilihan untuk MENU (rakaman), Mod REC atau mod Pemilihan Pemandangan. Sentuh t item yang anda mahu lihat perihalannya.
Perhatian
• Untuk mengoperasikan panel sentuh, tekan dengan perlahan dengan menggunakan jari anda atau pen lukisan yang dibekalkan. Menekan dengan kuat atau menggunakan objek tajam selain daripada pen lukisan yang dibekalkan boleh merosakkan panel sentuh.
• Jika anda menyentuh sebelah kanan atas skrin semasa mengambil gambar, butang dan ikon akan hilang seketika. Butang dan ikon akan muncul semula apabila anda mengalihkan jari dari skrin.
Menyentuh skrin untuk menetapkan fokus
Sentuh subjek pada panel sentuh untuk memaparkan bingkai dan kemudian tekan butang pengatup separuh ke bawah untuk memfokuskan bingkai. Jika terdapat muka dalam bingkai, selain daripada fokus, terangnya dan warna juga akan dioptimumkan secara automatik.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Kaedah Butang/Operasi Tindakan
Sentuh subjek Melaraskan fokus.
Batalkan fungsi.
Perhatian
• Anda tidak boleh menggunakan fungsi ini semasa menggunakan Zum Digital, merakam dalam mod fokus rapat atau dalam Mod Mudah.
• Anda tidak boleh menggunakan fungsi ini semasa mod (Landskap), (Samar-samar), (Bunga api) atau (Dalam air) (DSC-T110 sahaja) dipilih dalam Pemilihan Pemandangan.
19
MY
Page 20
Mengoperasi kamera dengan menyeret skrin LCD
Tindakan Kaedah operasi
Memaparkan/ menyembunyikan skrin MENU
Sentuh sisi kiri skrin LCD dan seret ke kanan untuk memaparkan skrin MENU; seret kanan ke kiri untuk menyembunyikan skrin MENU.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Memaparkan/ menyembunyikan butang operasi
Memaparkan imej seterusnya/ sebelumnya
Memaparkan skrin indeks imej
Memaparkan halaman seterusnya/ sebelumnya dalam mod indeks
Sentuh sisi kiri skrin LCD dan seret ke kiri untuk menyembunyikan butang operasi; seret dari kiri ke kanan untuk memaparkan butang operasi.
Seret skrin LCD ke kanan atau kiri semasa main balik. Untuk menukar imej secara berterusan, seret ke kanan atau ke kiri, dan terus menekan sisi itu.
Seret ke atas pada skrin LCD.
Seret ke bawah atau ke atas pada skrin LCD.
Carian MENU/
Indeks
20
MY
Page 21

Menyesuaikan item MENU

Semasa rakaman/main balik, empat item MENU muncul di bawah pada skrin LCD. Anda boleh menyesuaikan empat butang ini dengan item MENU dan susun atur yang diingini, membolehkan anda mencari butang yang kerap digunakan dengan mudah. Butang-butang ini boleh disesuaikan dan pengesetannya disimpan untuk setiap mod rakaman semasa merakam, dan untuk ingatan dalaman dan kad ingatan semasa main balik.
1 Sentuh untuk memaparkan skrin MENU.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
2 (Sesuaikan) t [OK]
3 Pilih satu ikon MENU dan seretnya ke kedudukan
Sesuaikan
yang diingini di sebelah kiri skrin LCD.
Ikon MENU dalam kawasan penyesuaian diganti.
4 Untuk membatal, sentuh .
Kawasan Penyesuaian
Perhatian
• Anda tidak boleh menyesuaikan ikon MENU dalam Mod Mudah.
zMenggunakan kelebihan penyesuaian
Anda bukan sahaja boleh menyilih ikon MENU, tetapi anda juga boleh menyilih ikon MENU di dalam kawasan penyesuaian dan mengurangkan bilangan ikon MENU.
Sesuaikan
Menyilih ikon MENU di dalam kawasan penyesuaian
Sambil menyentuh ikon MENU di dalam kawasan penyesuaian, gerakkannya ke lokasi yang diingini.
Carian MENU/
Indeks
Sesuaikan
Mengurangkan bilangan ikon dalam kawasan penyesuaian
Sambil menyentuh ikon MENU di dalam kawasan penyesuaian, gerakkannya ke kawasan di sebelah kanan.
21
MY
Page 22

Menggunakan memori dalaman

Kamera mempunyai ingatan dalaman sebanyak lebih kurang 23 MB. Memori ini tidak boleh dialih. Anda boleh merakam imej dengan menggunakan ingatan dalaman ini meskipun tiada kad ingatan disisipkan ke dalam kamera.
Kandungan
Jadual
Apabila kad ingatan disisipkan [Merakam]: Imej akan dirakam pada kad ingatan.
[Main Balik]: Imej pada kad ingatan akan dimainkan balik.
B
B
Memori dalaman
[Menu, Seting, dll.]: Pelbagai fungsi boleh dilaksanakan ke atas imej pada kad ingatan.
Apabila tiada kad ingatan disisipkan [Merakam]: Imej dirakam dengan menggunakan memori
dalaman.
• Anda tidak boleh merakam wayang kepada ingatan dalaman apabila saiz imej wayang ialah [1280×720(Halus)] atau [1280×720(Biasa)].
[Main Balik]: Imej yang disimpan dalam memori dalaman dimainkan balik. [Menu, Seting, dll.]: Pelbagai fungsi boleh dilaksanakan ke atas imej dalam memori dalaman.
Mengenai data imej yang disimpan dalam memori dalaman
Kami menyarankan agar anda menyalin (membuat sokongan) data dengan menggunakan salah satu daripada kaedah berikut.
Untuk menyalin (membuat sokongan) data pada cakera keras komputer anda
Lakukan tatacara pada halaman 134 tanpa menyisipkan kad ingatan ke dalam kamera.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Untuk menyalin (membuat sokongan) data pada kad ingatan
Sediakan kad ingatan dengan kapasiti kosong yang mencukupi, kemudian laksanakan tatacara yang dijelaskan dalam [Salin] (muka surat 124).
Perhatian
• Anda tidak boleh mengimport data imej pada kad ingatan ke ingatan dalaman.
• Dengan membuat sambungan USB antara kamera dengan komputer menggunakan kabel, anda boleh mengimport data yang disimpan dalam memori dalaman ke komputer. Bagaimanapun, anda tidak boleh mengeksport data pada sebuah komputer ke memori dalaman.
22
MY
Page 23

Panduan dalam kamera

Kamera ini mengandungi satu panduan fungsi dalaman. Ini membenarkan anda mencari fungsi kamera mengikut keperluan anda. Anda boleh menggunakan fungsi terpilih selepas membaca panduan.
Panduan dalam kamera
Panduan rakam/ main balik
Penyelesaian masalah
Satu panduan operasi dipaparkan supaya anda boleh mengoperasikan kamera mengikut arahan-arahan pada skrin.
Panduan ikon
Panduan objektif
SejarahKata kunci
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
1 Sentuh (Panduan dalam kamera).
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh .
2 Pilih satu kaedah carian.
Ini diterangkan dalam Panduan rakam/main balik.
3 Pilih mod yang diingini.
Panduan rakam/main balik
Fungsi yang didapati dalam mod terpilih dipaparkan.
4 Pilih fungsi yang diingini.
Panduan operasi bagi fungsi terpilih dipaparkan.
5 Gunakan / untuk menukar paparan daripada
ringkas kepada operasi kepada butiran.
• Panduan operasi dan butiran mungkin tidak dipaparkan, bergantung kepada fungsi terpilih.
• Apabila anda memilih [Guna fungsi ini], kamera bertukar kepada mod terpilih secara automatik.
6 Untuk menutup Panduan dalam kamera, sentuh .
Auto pintar
Kamera secara auto mengesan pemandangan dan merakam dengan pengesetan automatik
Lihat butir-butir
Ambilan Auto pintar
Kembali
OK
Membolehkan anda mengambil imej pegun dengan seting automatik mengikut muka/situasi.
Ikon pada skrin
Kembali
Guna fungsi ini
Carian MENU/
Indeks
Kaedah carian Huraian
Panduan rakam/main balik
Panduan ikon
Penyelesaian masalah
Panduan objektif
Kata kunci
Sejarah
Mencari pelbagai fungsi operasi dalam mod rakaman/tontonan.
Mencari fungsi dan makna ikon-ikon yang dipaparkan.
Mencari masalah umum dan penyelesaian mereka.
Mencari fungsi mengikut keperluan anda.
Mencari fungsi mengikut kata kunci.
Memaparkan 10 item terakhir yang dipaparkan dalam Panduan dalam kamera.
Bersambung r
23
MY
Page 24
Perhatian
(Panduan dalam kamera) tidak didapati dalam situasi-situasi yang berikut: – Dalam Mod Mudah – Apabila [Penempatan] diatur kepada [Hidupkan] (DSC-T110 sahaja)
• [Guna fungsi ini] mungkin tidak didapati, bergantung kepada fungsi-fungsi yang terpilih.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
24
MY
Page 25

Mod RAKAM

Anda juga boleh memilih mod rakaman berasaskan keadaan dan objektif.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
(Auto pintar)
(Panorama)
(Mod Wayang)
(Auto program)
(Pemilihan Adegan)
(Panorama dalam
air) (DSC-T110 sahaja)
Membolehkan anda mengambil imej pegun dengan seting dilaraskan secara automatik.
Membolehkan anda mengambil imej panorama selepas menggubah imej.
Membolehkan anda merakam wayang.
Membolehkan anda mengambil gambar dengan dedahan dilaras secara automatik (kedua-dua kelajuan pengatup dan nilai apertur). Anda juga boleh memilih pelbagai seting dengan menggunakan menu.
Membolehkan anda mengambil gambar dengan seting praset mengikut adegan.
Membolehkan anda merakam imej panorama di dalam air. [Panorama dalam air] tersedia apabila [Penempatan] disetkan pada [Hidupkan].
Carian MENU/
Indeks
25
MY
Page 26

Auto pintar

Membolehkan anda mengambil imej pegun dengan seting dilaraskan secara automatik.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Auto pintar)
3 Tekan butang pengatup untuk merakam imej.
Perhatian
• [Denyar] ditetapkan kepada [Auto] atau [Padam].
zTentang Pengecaman Adegan
Pengecaman Adegan beroperasi dalam mod Auto pintar. Fungsi ini membolehkan kamera mengecam secara automatik keadaan rakaman dan mengambil imej.
Ikon dan panduan Pengecaman Adegan
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Kamera mengecam (Samar-samar), (Potret Samar-samar), (Twilight dgn tripod),
(Cahaya latar), (Potret Cahaya latar), (Landskap), (Makro), (Fokus Rapat) atau (Potret), dan memaparkan ikon dan panduan yang sepadan pada skrin apabila adegan dicam. Untuk butir-butir, lihat muka surat 64.
zJika anda mengambil imej pegun subjek yang
susah difokuskan
• Jarak rakaman terdekat adalah lebih kurang 8 cm (1 cm dalam Auto pintar atau Mod Mudah) (W),
50 cm (T) (dari kanta). Ambil gambar dalam mod fokus Rapat apabila anda mengambil gambar subjek yang lebih dekat daripada jarak mengambil gambar.
• Apabila kamera tidak boleh memfokus pada subjek secara automatik, penunjuk kunci AE/AF
bertukar kepada berkelip secara perlahan dan bip tidak berbunyi. Gubah semula tangkapan atau ubah seting fokus (muka surat 61).
• Pemfokusan mungkin sukar dalam keadaan berikut:
– Suasana gelap dan subjek jauh. – Kontras di antara subjek dengan latar belakang tidak baik. – Subjek dilihat menerusi kaca. – Subjek bergerak dengan cepat. – Ada cahaya terpantul atau permukaan berkilat. – Sumber cahaya terletak di belakang subjek (backlit) atau ada cahaya yang berkelip-kelip.
Indeks
26
MY
Page 27

Panorama

Membolehkan anda mencipta imej panorama daripada imej komposit.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Panorama)
3 Jajarkan kamera dengan hujung subjek yang
hendak dirakamkan dan tekan butang pengatup.
4 Pendar kamera ke hujung panduan, ikuti
petunjuk pada skrin LCD.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Bahagian ini tidak akan diambil
Indeks
Bar panduan
Perhatian
• Jika anda tidak boleh memendarkan kamera pada keseluruhan subjek dalam masa tertentu, suatu kawasan kelabu timbul pada imej komposit. Jika ini berlaku, gerakkan kamera dengan lebih cepat untuk merakam imej panorama yang penuh.
• Oleh sebab beberapa imej terjahit sekali, bahagian jahitan tidak akan dirakamkan dengan lancar.
• Dalam keadaan cahaya rendah, imej panorama mungkin kabur atau rakaman mungkin tidak berjaya.
• Di bawah cahaya yang berkelipan, seperti cahaya pendarfluor, kecerahan atau warna imej gabungan tidak akan sentiasa sama.
• Jika sudut keseluruhan rakaman panorama dan sudut terkunci AE/AF adalah sangat berbeza dari segi kecerahan, warna dan fokus, rakaman tidak akan berjaya. Jika ini berlaku, tukar sudut terkunci AE/AF dan rakam sekali lagi.
• Panorama adalah tidak sesuai untuk situasi yang berikut: – Subjek sedang bergerak – Subjek terlalu dekat dengan kamera – Imej dengan kontras yang sedikit, seperti langit, pantai berpasir atau halaman rumput – Imej dengan perubahan yang malar, seperti ombak atau air terjun
• Anda tidak boleh mencipta imej panorama dalam situasi yang berikut: – Anda memendarkan kamera terlalu cepat atau terlalu perlahan. – Kamera bergoncang terlalu kuat.
Bersambung r
27
MY
Page 28
zMenukar arah rakaman atau saiz imej bagi imej
panorama
Kandungan
Jadual
Arah Pengambilan Gambar:
Saiz imej panorama: (Saiz Imej) t [Piawaian] atau [Lebar]
(Arah Pengambilan Gambar) t [Kanan], [Kiri], [Atas] atau
[Bawah]
zPetua untuk merakam imej panorama
Pendar kamera dalam suatu lengkungan dengan halaju malar dalam arah yang ditunjukkan pada skrin LCD. Subjek yang tidak bergerak adalah lebih sesuai untuk rakaman panorama berbanding subjek yang bergerak.
Arah mendatarArah menegak
Jejari sependek yang mungkin
• Mula-mula, tekan butang pengatup separuh supaya anda boleh mengunci fokus, dedahan dan
imbangan putih. Kemudian, tekan butang pengatup ke bawah sepenuhnya dan pendar atau condongkan kamera.
• Jika suatu bahagian dengan bentuk atau pemandangan sangat berbeza tertumpu di pinggir skrin,
gubahan imej mungkin gagal. Dalam keadaan sedemikian, laraskan komposisi bingkai supaya bahagian tersebut berada di tengah-tengah imej, kemudian rakam sekali lagi.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zMenatal imej panorama untuk paparan
Menatal imej panorama dengan menyentuh semasa imej panorama sedang dipaparkan. Sentuh skrin LCD semasa main balik untuk memaparkan butang operasi.
Butang Operasi/ Kaedah Operasi
Sentuh atau skrin LCD Main balik menatal/menjeda
Sentuh / / / atau seret ke atas/bawah/kanan/kiri
Menunjukkan kawasan imej panorama keseluruhan yang dipaparkan
• Imej panorama juga boleh dimainkan balik menggunakan perisian yang dibekalkan “PMB” (muka
surat 132).
• Imej panorama yang dirakam menggunakan kamera lain mungkin tidak menatal dengan betul
apabila dimainkan.
Tindakan
imej menatal
Imej menatal
28
MY
Page 29

Mod Wayang

Membolehkan anda merakam wayang.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Mod Wayang)
3 Tekan butang pengatup.
4 Untuk menghentikan rakaman, tekan butang
pengatup sekali lagi.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
29
MY
Page 30

Auto program

Membolehkan anda mengambil gambar dengan dedahan dilaras secara automatik (kedua-dua kelajuan pengatup dan nilai apertur). Anda juga boleh memilih pelbagai seting dengan menggunakan menu.
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Auto program)
3 Tekan butang pengatup.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
30
MY
Page 31

Pemilihan Adegan

Membolehkan anda mengambil gambar dengan seting praset mengikut adegan.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Pemilihan Adegan)
t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
(Kulit lembut)
(Ambil Gambar
Lembut)
(Landskap)
(Potret Samar-
samar)
(Samar-samar)
(Sensitiviti
Tinggi)
Membolehkan anda merakam kelicinan muka.
Membenarkan anda mengambil imej dengan suasana lembut bagi potret orang, bunga dll.
Membolehkan rakaman yang mudah bagi pemandangan yang jauh dengan memfokus masuk jaraknya. Merakam langit cerah, pokok dan bunga dengan warna yang terang.
Membenarkan anda mengambil imej orang secara tajam dengan pandangan malam di latar belakang tanpa kehilangan suasana malam di persekitarannya.
Membolehkan anda mengambil adegan malam pada jarak jauh tanpa kehilangan suasana gelap persekitarannya.
Membenarkan anda mengambil imej tanpa lampu denyar di bawah keadaan cahaya malap, mengurangkan kekaburan.
Carian MENU/
Indeks
(Gourmet)
(Haiwan
kesayangan)
(Pantai)
Memilih mod Makro, membolehkan anda merakam susunan makanan dengan warna yang enak dan berseri.
Membolehkan anda merakam imej haiwan kesayangan anda dengan pengesetan terbaik.
Membolehkan anda merakam imej dengan pengesetan yang betul untuk pemandangan di tepi laut atau tepi tasik.
Bersambung r
31
MY
Page 32
(Salji)
Membenarkan anda untuk merakam imej yang jelas mengelakkan warna terbenam dalam adegan salji atau tempat lain di mana seluruh skrin kelihatan putih.
Kandungan
Jadual
(Bunga api)
(Dalam air)
(DSC-T110 sahaja)
(Pengatup
Kelajuan Tinggi)
Membenarkan anda merakam bunga api dalam semua keindahannya.
Membolehkan anda merakam dalam air dengan warna semula jadi dalam selongsong (seperti Pek Marin).
Membolehkan anda mengabadikan subjek yang bergerak cepat di luar atau di tempat-tempat cerah yang lain.
• Kelajuan pengatup menjadi lebih cepat, agar imej yang diambil di tempat gelap menjadi lebih gelap.
Perhatian
• Apabila anda mengambil imej dengan menggunakan mod (Potret Samar-samar), (Samar-samar) atau (Bunga api), kelajuan pengatup adalah lebih lambat dan imej kelihatan kabur. Untuk mengelakkan kekaburan, penggunaan tripod adalah disyorkan.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
32
MY
Page 33
Fungsi yang boleh digunakan dalam Pemilihan Adegan
Untuk merakam imej dengan baik mengikut keadaan adegan suatu gabungan fungsi ditentukan oleh kamera. menunjukkan pengesetan yang boleh ditukar, sementara – menunjukkan pengesetan yang tidak boleh ditukar. Untuk “Denyar” dan “Pemasa Kendiri,” ikon menunjukkan mod yang tersedia. Sesetengah fungsi tidak tersedia bergantung pada mod Pemilihan Adegan.
5
*
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Denyar
Pemasa Kendiri
Pengatup Senyum
Pengesetan Gmbr Berterusn
Fokus Rapat
EV
ISO
Imbangan Putih
Fokus
Mod meter
Kesan kulit lembut
Pengesanan muka
Mengelak mata tertutup
*1[Denyar] untuk [Imbangan Putih] tidak boleh dipilih. *2Anda boleh menggunakan [Imbangan Putih Dalam Air] dan bukan [Imbangan Putih]. *3[Matikan] untuk [Kesan kulit lembut] tidak tersedia.
4
[Apabila disentuh] untuk [Pengesanan muka] tidak boleh dipilih.
* *5 (Dalam air) hanya didapati bagi DSC-T110.
—————— ———
———————————
————— *
—————————————
—————————————
3
*
*4*4———
———
———
—————
1
—————————
———————————
——— *2—
Carian MENU/
Indeks
33
MY
Page 34

Panorama dalam air (DSC-T110 sahaja)

Apabila kamera dipasang di dalam selongsong (seperti Pek Marin), kamera mengambil berbilang gambar semasa rakaman Panorama, dan membolehkan anda mencipta imej panorama daripada imej komposit.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Utama) t
[Penempatan] t [Hidupkan]
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
3 Letak kamera dalam selongsong. 4 (Mod RAKAM) t (Panorama dalam air)
5 Jajarkan kamera dengan hujung subjek yang
hendak dirakamkan dan tekan butang pengatup.
Bahagian ini tidak akan diambil
6 Pendar kamera ke hujung panduan, ikuti
petunjuk pada skrin LCD.
Bar panduan
Perhatian
• Jika anda tidak boleh memendarkan kamera pada keseluruhan subjek dalam masa tertentu, suatu kawasan kelabu timbul pada imej komposit. Jika ini berlaku, gerakkan kamera dengan lebih cepat untuk merakam imej panorama yang penuh.
• Oleh sebab beberapa imej terjahit sekali, bahagian jahitan tidak akan dirakamkan dengan lancar.
• Dalam keadaan cahaya rendah, imej panorama mungkin kabur atau rakaman mungkin tidak berjaya.
• Di bawah cahaya yang berkelipan, kecerahan atau warna imej gabungan tidak akan sentiasa sama.
• Jika sudut keseluruhan rakaman panorama dan sudut terkunci AE/AF adalah sangat berbeza dari segi kecerahan, warna dan fokus, rakaman tidak akan berjaya. Jika ini berlaku, tukar sudut terkunci AE/AF dan rakam sekali lagi.
• Panorama Dalam Air adalah tidak sesuai untuk situasi yang berikut: – Apabila objek berada terlalu dekat dengan kamera – Imej dengan kontras yang sedikit – Imej dengan perubahan yang malar
• Anda tidak boleh mencipta imej panorama dalam situasi yang berikut: – Anda memendarkan kamera terlalu cepat atau terlalu perlahan. – Kamera bergoncang terlalu kuat.
Carian MENU/
Indeks
34
MY
Page 35
Zum
Anda boleh membesarkan imej semasa mengambil gambar. Fungsi zum optik kamera boleh membesarkan imej sebanyak 4×.
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
sisi T
mod ambil gambar.
2 Gerakkan tuas zum (W/T).
Gerakkan tuas zum (W/T) ke sisi T untuk mengezum masuk dan gerakkan ke sisi W untuk mengezum keluar.
• Apabila skala zum melebihi 4×, lihat muka surat 97.
sisi W
Perhatian
• Kamera mengezum perlahan-lahan ketika merakam wayang.
• Zum terkunci ke sisi W dalam mod Panorama dan Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja).
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
35
MY
Page 36

Melihat imej pegun

1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 Pilih imej dengan / .
zPetua untuk operasi menyeret
Anda boleh melaksanakan tindakan yang berikut dengan menyeret skrin semasa main balik.
Tindakan Kaedah operasi
Memaparkan imej seterusnya/ sebelumnya
Secara berterusan menukar imej (imej seterusnya/sebelumnya)
Memaparkan skrin indeks imej semasa main balik
zMelihat imej yang diambil dengan kamera yang
berbeza
Seret ke kanan atau kiri
Seret ke kanan atau kiri, dan terus menekan
Seret ke atas
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Kamera ini mencipta Fail Pangkalan Data Imej pada kad ingatan untuk merakam dan memainkan imej. Jika kamera mengesan imej yang tidak didaftarkan dalam Fail Pangkalan Data Imej pada kad ingatan, skrin pendaftaran dengan mesej “Fail yang ditemui tidak dicam Mengimport fail” akan dipaparkan. Untuk melihat imej yang tidak didaftarkan, daftarkannya dengan memilih [OK].
• Gunakan bateri yang telah dicas dengan mencukupi untuk mendaftarkan imej. Jika bateri dengan
cas yang rendah digunakan untuk mendaftarkan imej, data mungkin tidak dapat didaftarkan kesemuanya atau data mungkin menjadi rosak jika cas bateri kehabisan.
36
MY
Page 37

Zum Main balik

Memainkan balik imej yang dibesarkan.
1 Tekan butang (Main balik) untuk
bertukar kepada mod main balik.
2 Sentuh kawasan yang hendak dibesarkan.
Imej akan dibesarkan sebanyak dua kali ganda saiz sebelumnya, dan kawasan yang disentuh akan berada di tengah-tengah imej. Anda juga boleh membesarkan imej dengan menggerakkan tuas zum (W/T) ke sisi T.
3 Laraskan skala zum dan kedudukan.
Imej akan dibesarkan lagi setiap kali anda menyentuh skrin.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Menunjukkan kawasan imej keseluruhan yang dipaparkan
Carian MENU/
Kaedah Butang/Operasi Tindakan
Seret ke atas/bawah/kanan/kiri
/
Menukar kedudukan zum.
Mengubah skala zum.
Batalkan zum main balik.
zUntuk menyimpan imej yang telah dibesarkan
Anda boleh menyimpan imej yang telah dibesarkan dengan menggunakan fungsi perapian ( t [Perapi] t [Repangan (Saiz Semula)]).
Indeks
37
MY
Page 38

Zum Luas

Dalam mod imej tunggal, imej pegun pada nisbah aspek 4:3 dimainkan pada seluruh skrin LCD. Dalam hal ini, bahagian atas dan bawah imej akan terpangkas sedikit.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
2 Sentuh (Zum Luas).
3 Untuk membatalkan Zum lebar, sentuh
(Zum Luas) sekali lagi.
Perhatian
• Zum Lebar tidak tersedia untuk fail imej yang berikut: – Wayang – Imej panorama – imej 16:9
Carian MENU/
Indeks
38
MY
Page 39

Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu

Ini digunakan dalam mod imej tunggal untuk memutarkan suatu imej dan membesarkannya pada skrin untuk sementara waktu.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
2 Pilih imej dengan orientasi menegak t sentuh
(Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu).
3 Untuk membatalkan paparan, sentuh
(Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu)
sekali lagi.
Perhatian
• Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu tidak tersedia untuk fail imej yang berikut: – Wayang – Imej panorama – Imej orientasi mendatar
• Menyentuh / membatalkan Paparan Diputar Untuk Sementara Waktu.
Indeks
39
MY
Page 40

Menonton wayang

1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 Pilih wayang dengan / .
Kandungan
Jadual
3 Sentuh pada skrin LCD.
Apabila anda menyentuh skrin LCD semasa main balik, butang operasi dipaparkan.
Kaedah Butang/Operasi Tindakan
. Melompat ke permulaan wayang m Mandir cepat
u atau skrin LCD Main balik normal/Menjeda
Sentuh
M Mara cepat
Kawalan kekuatan bunyi Melaraskan kekuatan dengan atau .
Perhatian
• Anda mungkin tidak dapat memainkan balik sesetengah imej yang dirakam dengan kamera lain.
zUntuk memaparkan wayang sahaja pada skrin
indeks
Anda hanya boleh melihat imej kecil wayang pada skrin indeks dengan menyentuh t
(Mod Pandangan) t (Pandangn Folder (Wayang)).
• Apabila suatu fail wayang dimainkan balik sehingga tamat, kamera mula memainkan balik fail
wayang yang seterusnya secara automatik.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
40
MY
Page 41

Mod Mudah

Membolehkan anda merakam imej pegun dengan menggunakan fungsi perlu yang minimum. Saiz teks akan meningkat dan penunjuk dapat dilihat dengan lebih mudah.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Mod Mudah) t [OK]
Perhatian
• Kuasa bateri mungkin berkurangan dengan lebih cepat kerana kecerahan skrin meningkat secara automatik.
• Mod main balik juga bertukar kepada [Mod Mudah].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
zFungsi yang tersedia dalam Mod Mudah (Rakaman)
Pengatup Senyum: Sentuh (Senyum). Saiz Imej: t [Saiz Imej] t Pilih [Besar] atau
[Kecil]
Denyar: t [Denyar] t Pilih [Auto] atau [Matikan] Pemasa Kendiri: t [Pemasa Kendiri] t Pilih
[Matikan] atau [Hidupkan] Keluar dari Mod Mudah: t [Keluar dari Mod Mudah] t [OK]
zTentang Pengecaman Adegan
Pengecaman Adegan beroperasi dalam Mod Mudah. Fungsi ini membolehkan kamera mengecam secara automatik keadaan rakaman dan mengambil imej.
Ikon Pengecaman Adegan
• Kamera mengecam (Samar-samar), (Potret Samar-samar), (Twilight dgn tripod),
(Cahaya latar), (Potret Cahaya latar), (Landskap), (Makro), (Fokus Rapat) atau
(Potret), dan memaparkan ikon pada skrin LCD apabila adegan dicam.
Untuk butir-butir, lihat muka surat 64.
Indeks
41
MY
Page 42

Pemandangn merakam wyg (DSC-T110 sahaja)

Membolehkan anda merakam dengan pengesetan praset mengikut pemandangan apabila kamera berada dalam Mod Wayang.
1 Turunkan penutup kanta untuk bertukar kepada
mod merakam.
2 (Mod RAKAM) t (Mod Wayang)
3 (Pemandangn merakam wyg) t mod yang
diingini
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
(Auto)
(Dalam air)
Melaraskan seting secara automatik.
Membolehkan anda merakam wayang dalam air dengan warna semula jadi menggunakan selongsong (seperti Pek Marin).
Indeks
42
MY
Page 43

Pengatup Senyum

Apabila kamera mengesan senyuman, pengatup dilepaskan secara automatik.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 Sentuh (Pengatup Senyum).
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
3 Tunggu sementara kamera mengesan
senyuman.
Apabila tahap senyuman melebihi titik V pada penunjuk, kamera akan merakam imej secara automatik. Jika anda menekan butang pengatup semasa Pengatup Senyum, kamera akan merakam imej, dan kemudian kembali ke mod Pengatup Senyum.
4 Untuk menamatkan Pengatup Senyum, sentuh
Penunjuk Kepekaan Pengesanan Senyum
Bingkai Pengesanan Muka
(Pengatup Senyum) sekali lagi.
Perhatian
• Merakam menggunakan Pengatup Senyum akan tamat secara automatik apabila kad ingatan atau ingatan dalaman menjadi penuh.
• Senyuman mungkin tidak dikesan dengan betul bergantung pada keadaan.
• Anda tidak boleh menggunakan fungsi Zum Digital.
• Fungsi [Pengatup Senyum] tidak tersedia dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Dalam Mod Wayang
Mencari senyuman
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zMengeset Kepekaan Pengesanan Senyum
Dalam mod Pengatup Senyum, butang yang mengesetkan Kepekaan Pengesanan Senyum dipaparkan.
: Mengesan senyuman yang lebar.
: Mengesan senyuman yang biasa.
: Mengesan senyuman yang kecil.
Mencari senyuman
• Kepekaan Pengesanan Senyum ditetapkan pada [Senyuman Biasa] dalam Mod Mudah.
• Apabila [Pengesetan Paparan] disetkan pada [Matikan], pengesetan Kepekaan Pengesanan Senyum
tidak dipaparkan.
Bersambung r
43
MY
Page 44
zPetua bagi mengambil senyuman yang lebih baik
1 Jangan tutup mata dengan rambut.
Jangan menyelindungi muka dengan memakai topi, topeng, cermin mata gelap, dll.
2 Cuba halakan muka ke hadapan kamera dan berada
pada paras yang sama. Pastikan mata dikecilkan.
3 Berikan senyuman yang jelas dengan mulut terbuka.
Senyuman lebih mudah dikesan apabila gigi ditunjukkan.
• Pengatup akan berfungsi apabila muka yang dikesan tersenyum.
• Anda boleh memilih muka untuk diberikan keutamaan pengesanan senyum menggunakan
[Pengesanan muka]. Jika anda telah memilih muka keutamaan, Pengesanan Senyum hanya dilaksanakan pada muka itu. Untuk melaksanakan pengesanan senyum bagi muka yang berlainan, sentuh muka itu (muka surat 68).
• Jika kamera tidak dapat mengesan senyuman, setkan Kepekaan Pengesanan Senyum kepada
[Senyuman Kecil].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
44
MY
Page 45

Denyar

1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Denyar) t mod yang diingini
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
(Auto) Berkelip apabila merakam dalam keadaan cahaya rendah
atau cahaya di belakang.
(Hidupkan) Denyar sentiasa beroperasi.
(Segerak Pelahan) Denyar sentiasa beroperasi.
Kelajuan pengatup adalah perlahan di tempat yang gelap agar dapat mengambil gambar latar belakang yang terletak di luar cahaya denyar dengan jelas.
(Padam) Denyar tidak beroperasi.
Perhatian
• Lampu denyar strob dua kali. Denyar pertama melaraskan kuantiti cahaya.
• Ketika mengecas denyar, dipaparkan.
• Anda tidak boleh menggunakan denyar semasa ambil gambar berterusan.
• [Hidupkan] atau [Segerak Pelahan] tidak tersedia apabila kamera berada dalam mod Auto Pintar.
• Dalam mod Panorama dan Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja), [Denyar] disetkan pada [Padam].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zApabila “Bintik bulat putih” muncul dalam foto-foto
denyar
Ini disebabkan oleh zarah (habuk, debunga, dll.) yang terapung-apung berhampiran lensa. Apabila diserlahkan oleh denyar kamera, ia dilihat sebagai titik bulat putih.
Kamera
Subjek
Zarah (habuk, debunga, dll.) di udara
Bagaimana “Bintik bulat putih” boleh dikurangkan?
• Terangkan bilik dan ambil gambar subjek tanpa denyar.
• Pilih mod (Sensitiviti Tinggi) dalam Pemilihan Adegan. ([Denyar] disetkan pada [Padam].)
45
MY
Page 46

Denyar

Dalam Mod Mudah, pilih pengesetan Denyar dari .
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Mod Mudah) t [OK]
3 t [Denyar] t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Auto Berkelip apabila merakam dalam keadaan cahaya rendah atau
cahaya di belakang.
Matikan Denyar tidak beroperasi.
Indeks
46
MY
Page 47

Pemasa Kendiri

1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Pemasa Kendiri) t mod yang diingini
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
(Matikan) Tidak menggunakan pemasa kendiri.
(10 saat) Setkan pemasa kendiri kepada tertangguh 10 saat.
Apabila anda menekan butang pengatup, lampu pemasa kendiri berkelip, dan bunyi bip kedengaran sehingga pengatup beroperasi. Untuk membatal, sentuh .
(2 saat) Setkan pemasa kendiri kepada tertangguh 2 saat.
(Potret Kendiri
Satu Orang)
(Potret Kendiri
Dua Orang)
Perhatian
• Dalam Mod Wayang [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang] tidak tersedia.
• Pemasa kendiri tidak tersedia untuk mod Panorama dan Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja).
Mengesetkan pemasa kendiri kepada Pemasa potret kendiri. Apabila kamera mengesan bilangan muka yang ditentukan, bunyi bip akan kedengaran, dan pengatup beroperasi 2 saat kemudian.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zRakaman automatik dengan Pemasa potret kendiri
Halakan kanta pada diri sendiri supaya muka anda ditunjukkan dalam skrin LCD. Kamera mengesan subjek, dan kemudian pengatup beroperasi. Kamera menentukan komposisi optimum dan mengelakkan muka daripada terpotong dari skrin LCD. Jangan menggerakkan kamera anda selepas bunyi bip.
• Anda juga boleh merakam imej dengan butang pengatup semasa operasi ini.
Bersambung r
47
MY
Page 48
zPetua untuk mencegah kabur
Jika tangan atau badan anda bergerak semasa anda memegang kamera dan menekan butang pengatup, “Goncangan kamera” terjadi. Goncangan kamera kerap terjadi di bawah keadaan cahaya rendah atau kelajuan pengatup perlahan, sebagaimana yang dihadapi dalam mod
(Potret Samar-samar) atau (Samar-samar). Dalam keadaan sedemikian, rakamlah
dengan mengambil kira petua-petua di bawah.
• Ambil gambar dengan pemasa kendiri tertangguh 2 saat dan stabilkan kamera dengan menetapkan lengan anda di sisi tubuh anda selepas menekan butang pengatup.
• Gunakan tripod atau letakkan kamera pada permukaan yang rata untuk menstabilkan kedudukan kamera.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
48
MY
Page 49

Pemasa Kendiri

Dalam Mod Mudah, pilih pengesetan Pemasa Kendiri dari .
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Mod Mudah) t [OK]
3 t [Pemasa Kendiri] t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Matikan Tidak menggunakan pemasa kendiri.
Hidupkan Setkan pemasa kendiri kepada tertangguh 10 saat.
Apabila anda menekan butang pengatup, lampu pemasa kendiri berkelip, dan bunyi bip kedengaran sehingga pengatup beroperasi. Untuk membatal, sentuh .
Indeks
49
MY
Page 50

Arah Pengambilan Gambar

Setkan arah untuk memendarkan kamera apabila merakam dalam mod Panorama atau Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja).
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Arah Pengambilan Gambar) t arah yang
diingini
(Kanan)
(Kiri)
(Atas)
(Bawah)
Pendar dari kiri ke kanan.
Pendar dari kanan ke kiri.
Pendar dari bawah ke atas.
Pendar dari atas ke bawah.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
50
MY
Page 51

Saiz Imej/Saiz imej panorama

Saiz imej akan menentukan saiz fail imej yang dirakam apabila anda merakam imej. Semakin besar saiz imej, semakin terperinci imej yang akan dihasilkan semula apabila ia dicetak pada kertas format besar. Semakin kecil saiz imej, semakin banyak imej yang boleh dirakam.
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Saiz Imej) t saiz yang diingini
Apabila mengambil gambar imej pegun
Saiz imej Garis panduan penggunaan Skrin LCD
(4608×3456) Untuk cetakan sebesar saiz A3+
(3648×2736)
(2592×1944) Untuk cetakan sehingga saiz L/2L/A4
(640×480) Untuk lampiran e-mel
(4608×2592) Untuk dilihat pada TV definisi tinggi
dan pencetakan sehingga saiz A3
Imej-imej dipaparkan dalam nisbah aspek 4:3.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
(1920×1080) Untuk dilihat pada sebuah TV definisi
tinggi
Perhatian
• Apabila anda mencetak imej pegun yang dirakam pada nisbah aspek 16:9 atau imej panorama, kedua-dua hujungnya mungkin terpangkas.
Imej-imej akan memenuhi seluruh skrin.
Dalam Mod Mudah
Besar Mengambil imej dalam saiz [16M].
Kecil Mengambil imej dalam saiz [5M].
51
MY
Page 52
Apabila merakam dalam mod Panorama/ Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja)
(Piawaian) Merakam pada 4912 × 1080 (Mendatar).
Merakam pada 3424 × 1920 (Tegak).
(Lebar) Merakam pada 7152 × 1080 (Mendatar).
Merakam pada 4912 × 1920 (Tegak).
Apabila mengambil wayang
Semakin besar saiz imej wayang, lebih tinggi kualiti imej. Semakin tinggi jumlah data yang digunakan sesaat (kadar bit purata), semakin lancar imej main balik. Wayang yang dirakam dengan kamera ini akan direkodkan dalam MPEG-4, Lebih kurang 30 fps, Progresif, AAC, format mp4.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
1 (Saiz Imej) t mod yang diingini
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh .
Saiz imej wayang Kadar bit purata Garis panduan penggunaan
1280×720(Halus) 9 Mbps Rakam wayang kualiti tertinggi untuk
paparan pada TV Definisi Tinggi.
1280×720(Biasa) 6 Mbps Rakam wayang kualiti piawai untuk paparan
pada TV Definisi Tinggi.
VGA 3 Mbps Rakam saiz imej yang sesuai untuk muat
naik WEB.
Perhatian
• Imej telefoto dihasilkan apabila saiz imej [VGA] dipilih.
Indeks
Bersambung r
52
MY
Page 53
zMengenai “kualiti imej” dan “saiz imej”
Imej digital terdiri daripada koleksi bintik-bintik kecil yang dipanggil piksel. Jika imej mengandungi bilangan piksel yang banyak, ia menjadi besar, ia menggunakan lebih banyak memori dan dipaparkan dalam perincian halus. “Saiz imej” ditunjukkan dengan bilangan piksel. Walaupun anda tidak dapat melihat perbezaan-perbezaan pada skrin kamera, butiran halus dan masa memproses data berbeza apabila imej dicetak atau dipapar pada skrin komputer.
Penerangan piksel dan saiz imej
1 Saiz imej: 16M
4608 piksel × 3456 piksel = 15,925,248 piksel
2 Saiz imej: VGA
640 piksel × 480 piksel = 307,200 piksel
Piksel
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Piksel
Banyak piksel
(Kualiti imej halus dan saiz fail besar)
Sedikit piksel
(Kualiti imej kasar dan saiz fail kecil)
Indeks
53
MY
Page 54

Pengesetan Gmbr Berterusn

Anda boleh memilih mod imej tunggal atau mod ambil gambar berterusan.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Pengesetan Gmbr Berterusn) t
mod yang diingini
(Tunggal) Merakam imej tunggal.
(Ambil gambar berterusan)
Merakam sehingga 100 imej berturut-turut apabila anda menekan dan menahan butang pengatup.
Perhatian
• Mod Ambil Gambar Berterusan tidak tersedia dalam Mod Mudah, Panorama, Mod Wayang atau Pengatup Senyum.
• Denyar ditetapkan kepada [Padam].
• Apabila merakam dengan pemasa kendiri, hanya imej tunggal boleh dirakam.
• Sela rakaman menjadi lebih panjang, bergantung kepada seting bagi saiz imej.
• Apabila aras bateri rendah, atau apabila ingatan dalaman atau kad ingatan penuh, Ambil Gambar Berterusan akan terhenti.
• [Fokus], [Imbangan Putih], dan [EV] dilaraskan untuk imej pertama, dan pengesetan ini juga digunakan untuk imej lain.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
54
MY
Page 55

Makro

Gunakan seting ini untuk mengabadikan keindahan subjek-subjek kecil seperti serangga atau bunga dalam imej jarak dekat.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Makro) t mod yang diingini
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
(Auto) Kamera melaraskan fokus secara automatik dari subjek jauh
hingga subjek rapat.
(Fokus Rapat)
Perhatian
• [Makro] disetkan pada [Auto] dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Dalam Mod Wayang – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan – Dalam Mod Mudah – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang]
• Ambil perhatian terhadap perkara-perkara berikut semasa menggunakan mod fokus Rapat. – Anda tidak boleh menggunakan fungsi Pengecaman Adegan atau Pengesanan Muka. – Mod ini akan dibatalkan jika anda memadamkan kuasa atau menukar mod ambil gambar kepada mod
lain. – Seting mod denyar yang anda boleh gunakan dalam mod ini ialah [Hidupkan] atau [Padam] sahaja. – Kelajuan fokus menjadi lebih perlahan.
Gunakan mod ini untuk merakam pada jarak yang dekat. Terkunci pada sisi W: Lebih kurang 1 cm hingga 20 cm
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
55
MY
Page 56
EV
Anda boleh melaraskan pendedahan secara manual dalam langkah 1/3 EV dalam julat –2.0 EV hingga +2.0 EV.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (EV)
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
3 Sentuh / untuk melaras dedahan t
[OK].
Anda juga boleh melaraskan dedahan dengan menyentuh z bar pelarasan dan menyeret ke kanan atau ke kiri.
Perhatian
• Jika anda mengambil gambar dalam keadaan amat cerah atau gelap, atau apabila anda menggunakan denyar, pelarasan pendedahan mungkin tidak berkesan.
zMelaraskan pendedahan untuk imej-imej yang lebih
cantik
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Dedahan lebihan = terlalu banyak cahaya Imej keputih-putihan
Seting EV yang lebih rendah –
Dedahan betul
Seting EV yang lebih tinggi +
Dedahan kurang = terlalu sedikit cahaya Imej lebih gelap
56
MY
Page 57
ISO
Mengesetkan kepekaan kilauan apabila kamera berada dalam Mod Auto Program atau Pemilihan Adegan disetkan pada (Dalam air) (DSC-T110 sahaja).
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (ISO) t nombor yang diingini
(Auto) Menetapkan sensitiviti ISO secara automatik.
////
//
Anda boleh mengurangkan kekaburan imej di lokasi gelap atau dengan subjek bergerak dengan menaikkan sensitiviti ISO (pilih nombor yang lebih besar).
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Perhatian
• Anda hanya boleh memilih daripada [ISO AUTO], [ISO 80] hingga [ISO 800] apabila mod rakaman disetkan pada mod Ambil Gambar Berterusan atau apabila [DRO] disetkan pada [DRO plus].
zMelaraskan Sensitiviti ISO (Indeks Dedahan
Disyorkan)
Sensitiviti ISO adalah kadar kelajuan bagi media rakaman yang menggabungkan penderia imej yang menerima cahaya. Meskipun pendedahan adalah sama, perbezaan imej bergantung pada sensitiviti ISO.
Kepekaan ISO tinggi
Merakam imej yang terang walaupun dalam lokasi gelap dan meningkatkan kelajuan pengatup untuk mengurangkan kabur. Walau bagaimanapun, imej selalunya mengalami hingar.
Kepekaan ISO rendah
Merakam imej yang lebih lancar. Walau bagaimanapun, apabila dedahan tidak mencukupi, imej mungkin menjadi lebih gelap.
zPetua untuk mencegah kabur
Indeks
Sungguhpun kamera stabil, subjek bergerak semasa pendedahan dan ditangkap kabur apabila butang pengatup ditekan. Goncangan kamera dikurangkan secara automatik, namun begitu, fungsi ini tidak semestinya mengurangkan kekaburan subjek. Kekaburan subjek kerap terjadi di bawah keadaan cahaya rendah atau kelajuan pengatup perlahan. Dalam keadaan sedemikian, rakamlah dengan mengambil kira petua-petua di bawah.
• Pilih sensitiviti ISO yang lebih tinggi supaya kelajuan pengatup lebih cepat.
• Pilih mod (Sensitiviti Tinggi) dalam Pemilihan Adegan.
57
MY
Page 58

Imbangan Putih

Melaraskan ton warna mengikut keadaan cahaya persekitaran. Guna fungsi ini jika warna imej kelihatan tidak normal.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Imbangan Putih)
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
3 Sentuh mod yang diingini t [OK]
(Auto) Melaraskan imbangan putih secara automatik agar warna kelihatan
semula jadi.
(Siang Hari) Melaraskan keadaan luar pada hari yang cerah, pemandangan
waktu senja, adegan malam, tanda neon, bunga api, dll.
(Mendung) Melaraskan langit mendung atau lokasi teduh.
(Pendarfluor
Imbangn Putih 1)
(Pendarfluor
Imbangn Putih 2)
(Pendarfluor
Imbangn Putih 3) n (Pijar) Melaraskan tempat di bawah lampu pijar, atau di bawah
(Denyar) Melaraskan keadaan denyar.
(Satu Tekan) Melaraskan imbangan putih bergantung pada punca cahaya. Warna
(Set Satu
Tekan)
[Pendarfluor Imbangn Putih 1]: Melaras untuk cahaya lampu kalimantang putih. [Pendarfluor Imbangn Putih 2]: Melaras untuk cahaya lampu kalimantang putih semula jadi. [Pendarfluor Imbangn Putih 3]: Melaras untuk cahaya lampu kalimantang putih siang.
pencahayaan terang seperti di dalam sebuah studio foto.
putih yang diingati dalam mod [Set Satu Tekan] menjadi warna putih asas. Gunakan mod ini apabila [Auto] dan pengesetan lain tidak boleh memberikan warna dengan tepat.
Mengingati warna putih asas yang akan digunakan dalam mod [Satu Tekan].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• [Imbangan Putih] tidak tersedia dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Auto Pintar – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Dalam Mod Mudah
• [Denyar] dalam [Imbangan Putih] tidak tersedia dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam Mod Wayang – Apabila Pemilihan Adegan disetkan pada mod (Sensitiviti Tinggi)
Bersambung r
58
MY
Page 59
• Di bawah cahaya pendarfluor yang berkelipan, fungsi imbangan putih mungkin tidak berfungsi dengan betul walaupun anda memilih [Pendarfluor Imbangn Putih 1], [Pendarfluor Imbangn Putih 2] atau [Pendarfluor Imbangn Putih 3].
• Apabila mengambil gambar dengan denyar dalam mod selain daripada [Denyar], [Imbangan Putih] ditetapkan pada [Auto].
• Apabila [Denyar] adalah [Hidupkan] atau [Segerak Pelahan], imbangan putih hanya boleh dilaraskan kepada [Auto], [Denyar], [Satu Tekan], atau [Set Satu Tekan].
• [Set Satu Tekan] tidak boleh dipilih ketika mengecas denyar.
Untuk menangkap warna putih asas dalam mod [Set Satu Tekan]
1 Bingkaikan satu objek putih seperti sehelai kertas yang memenuhi skrin di
bawah keadaan cahaya yang sama sebagaimana anda akan merakam subjek.
2 t (Imbangan Putih) t [Set Satu Tekan] t [Tangkap]
Skrin menjadi hitam seketika, dan apabila imbangan putih telah dilaraskan dan disimpan dalam memori, skrin rakaman dipaparkan sekali lagi.
Perhatian
• Jika penunjuk berkelip semasa rakaman, imbangan putih sama ada tidak disetkan atau tidak boleh disetkan. Gunakan imbangan putih automatik.
• Jangan menggoncang atau mengetuk kamera ketika [Set Satu Tekan] sedang dijalankan.
• Apabila [Denyar] disetkan kepada [Hidupkan] atau [Segerak Pelahan], imbangan putih dilaraskan kepada keadaan itu dengan denyar memancar.
• Rujukan putih yang dimuatkan dengan [Imbangan Putih] dan [Imbangan Putih Dalam Air] (DSC-T110 sahaja) disimpan secara berasingan.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zKesan-kesan keadaan pencahayaan
Warna ketara subjek dipengaruhi oleh keadaan pencahayaan. Tona-tona warna dilaraskan secara automatik, tetapi anda boleh melaraskan tona warna secara manual menggunakan fungsi Imbangan Putih.
Cuaca/ pencahayaan
Ciri-ciri cahaya
Siang Hari Mendung Pendarfluor Pijar
Putih (piawaian) Kebiru-biruan Warna sedikit hijau Kemerah-merahan
59
MY
Page 60

Imbangan Putih Dalam Air (DSC-T110 sahaja)

Melaraskan tona warna apabila kamera disetkan pada mod (Dalam air) dalam Pemilihan Pemandangan, mod (Dalam air) dalam mod [Pemandangn merakam wyg] atau
(Panorama dalam air).
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Imbangan Putih Dalam Air)
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
3 Mod yang diingini t [OK]
(Auto) Secara automatik melaraskan tona warna keadaan bawah air
untuk menjadikan warna tampak semula jadi.
(Dalam air 1) Melaraskan untuk keadaan dalam air di mana warna biru adalah
pekat.
(Dalam air 2) Melaraskan untuk keadaan dalam air di mana warna hijau
adalah pekat.
(Satu Tekan) Melaraskan imbangan putih bergantung pada punca cahaya.
Warna putih yang diingati dalam mod [Set Satu Tekan] menjadi warna putih asas. Gunakan mod ini apabila [Auto] dan pengesetan lain tidak boleh memberikan warna dengan tepat.
(Set Satu Tekan) Mengingati warna putih asas yang akan digunakan dalam mod
[Satu Tekan] (muka surat 59).
Perhatian
• Bergantung pada warna air, Imbangan Putih Bawah Air mungkin tidak berfungsi dengan betul meskipun anda memilih [Dalam air 1] atau [Dalam air 2].
• Apabila [Denyar] adalah [Hidupkan], imbangan putih dalam air hanya boleh dilaraskan kepada [Auto], [Satu Tekan], atau [Set Satu Tekan].
• [Set Satu Tekan] tidak dapat dipilih ketika mengecas denyar.
• Rujukan putih yang dimuatkan dengan [Imbangan Putih] dan [Imbangan Putih Dalam Air] disimpan secara berasingan.
Carian MENU/
Indeks
60
MY
Page 61

Fokus

Anda boleh menukar cara fokus. Gunakan menu apabila susah mendapat fokus yang betul dalam mod fokus automatik. AF adalah singkatan untuk “Auto Fokus”, iaitu fungsi yang melaraskan fokus secara automatik.
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Fokus) t mod yang diingini
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
(AFBrblng) Memfokus pada subjek dalam semua julat
bingkai pencari secara automatik. Apabila anda menekan butang pengatup separuh ke bawah dalam mod rakaman imej pegun, bingkai hijau dipaparkan di sekeliling kawasan yang berada dalam fokus.
• Apabila fungsi Pengesanan Muka aktif, AF beroperasi dengan keutamaan pada muka.
• Apabila Pemilihan Adegan disetkan pada mod (Dalam air) (DSC­T110 sahaja), operasi fokus dilaraskan kepada rakaman dalam air. Apabila fokus dicapai dengan menekan butang pengatup separuh ke bawah, bingkai yang besar dipaparkan dengan warna hijau.
(AF Tengah) Memfokus pada subjek di tengah pencari
bingkai secara automatik. Dengan menggunakan fungsi kunci AF bersama­sama, anda boleh menggubah imej dalam cara yang anda mahu.
(AF Bintik) Memfokus pada subjek yang amat kecil atau
pada kawasan yang sempit secara automatik. Dengan menggunakan fungsi kunci AF bersama-sama, anda boleh menggubah imej dalam cara yang anda mahu. Pegang kamera dengan stabil untuk menjajarkan subjek dan bingkai pencari julat AF.
Carian Operasi
Carian MENU/
Bingkai pencari julat AF
Indeks
Bingkai pencari julat AF
Bingkai pencari julat AF
Bersambung r
61
MY
Page 62
Perhatian
• Apabila anda menggunakan [Zum Digital] atau [Cahaya AF], seting bingkai pencari julat AF dinyahdayakan dan bingkai pencari julat AF dipaparkan sebagai garisan bertitik. Dalam hal ini, kamera berfungsi untuk memfokus pada subjek di tengah skrin.
• Jika anda setkan mod fokus kepada mod selain daripada [AFBrblng], [Pengesanan muka] ditetapkan pada [Apabila disentuh].
• [Fokus] disetkan pada [AFBrblng] dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Auto Pintar – Dalam Mod Wayang – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan – Dalam Mod Mudah – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang] – Apabila anda melaras fokus dengan menyentuh skrin LCD
zMemilih subjek utama dengan cepat
Bingkai akan dipaparkan apabila skrin disentuh dan bingkai akan difokuskan apabila butang pengatup ditekan separuh ke bawah. Sentuh untuk melepaskan fokus.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
62
MY
Page 63

Mod meter

Memilih mod meter yang menetapkan bahagian subjek yang perlu diukur untuk menentukan pendedahan.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Mod meter) t mod yang diingini
(Berbilang) Terbahagi kepada berbilang rantau dan akan mengukur setiap
rantau. Kamera menentukan pendedahan diimbang baik (Meter berbilang corak).
(Tengah) Mengukur tengah imej, dan menentukan dedahan mengikut
kecerahan subjek di situ (Meter wajaran tengah).
(Bintik) Mengukur hanya sebahagian daripada
subjek (Meter tumpu). Fungsi ini berguna apabila cahaya terletak di belakang subjek atau apabila terdapat kontras kuat antara subjek dan latar belakang.
Bebenang silang meter tumpu
Kedudukan pada subjek
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• Dalam Mod Wayang, [Bintik] tidak boleh dipilih.
• Jika anda setkan mod Meter kepada mod selain daripada [Berbilang], [Pengesanan muka] ditetapkan pada [Apabila disentuh].
• [Mod meter] disetkan pada [Berbilang] dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Auto Pintar – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan – Dalam Mod Mudah – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang]
63
MY
Page 64

Pengecaman Adegan

Kamera akan mengesan keadaan mengambil gambar secara automatik dan seterusnya akan mengambil gambar. Apabila gerakan dikesan, kepekaan ISO dinaikkan selaras dengan pergerakan untuk mengurangkan kabur subjek (Pengesanan Gerakan).
Ikon dan panduan Pengecaman Adegan
Kamera akan mengecam jenis-jenis adegan yang berikut. Apabila kamera menentukan pemandangan yang optimum, ia memaparkan ikon dan panduan yang sepadan.
(Samar-samar), (Potret Samar-samar),
Contoh imej apabila (Cahaya latar) diaktifkan.
(Twilight dgn tripod), (Cahaya latar),
(Potret Cahaya latar), (Landskap), (Makro), (Fokus Rapat), (Potret)
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Auto pintar)
3 t (Pengecaman Adegan) t mod
yang diingini
(Auto) Apabila kamera mengecam adegan, ia akan bertukar kepada seting
optimum dan merakam imej itu.
(Termaju) Apabila kamera mengecam adegan, ia bertukar kepada seting
optimum. Apabila kamera mengecam (Samar-samar), (Potret Samar-samar), (Twilight dgn tripod), (Cahaya latar) atau
(Potret Cahaya latar), ia menukar seting secara automatik dan
merakam satu lagi imej.
• Apabila anda merakam dua imej secara berturutan, tanda + pada ikon akan bertukar menjadi hijau.
• Apabila dua bingkai dirakam, dua imej dipaparkan sebelah-menyebelah
serta-merta selepas rakaman.
• Apabila [Mengelak mata tertutup] dipaparkan, 2 imej dirakamkan secara
automatik dan imej dengan mata terbuka dipilih secara automatik. Untuk butir-butir tentang fungsi Mengelak Mata Tertutup, lihat “Apakah fungsi Mengelak Mata Tertutup?”.
Indeks
Bersambung r
64
MY
Page 65
Perhatian
• Pengecaman Adegan tidak berfungsi apabila anda merakam imej menggunakan Zum Digital.
• [Pengecaman Adegan] disetkan pada [Auto] dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Mudah – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang] – Semasa mengambil gambar berterusan
(Potret), (Potret Samar-samar) atau (Potret Cahaya latar) tidak dicam apabila [Pengesanan muka] disetkan pada [Apabila disentuh].
• Seting denyar yang tersedia adalah [Auto] dan [Padam].
• Kadangkala, adegan (Twilight dgn tripod) tidak dapat dicam dalam persekitaran di mana getaran dipindahkan kepada kamera meskipun ia dipasang pada sebuah tripod.
• Kadang kala, pengatup perlahan terjadi apabila suatu adegan dicam sebagai Pastikan kamera pegun semasa rakaman.
• Ikon Pengecaman Adegan muncul tanpa mengira [Pengesetan Paparan].
• Adegan-adegan ini mungkin tidak akan dicam bergantung kepada situasi.
(Twilight dgn tripod).
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
zMerakam dua imej dengan seting yang berbeza dan
memilih satu imej yang anda suka (mod Termaju)
Dalam mod [Termaju], kamera merakam dua imej secara berturutan dengan seting yang berbeza seperti yang berikut apabila ia mengecam adegan (Samar-samar), (Potret Samar-samar), (Twilight dgn tripod), (Cahaya latar) atau (Potret Cahaya latar), yang mungkin kelihatan kabur. Anda boleh memilih imej yang diingini daripada dua rakaman imej itu.
Imej Pertama* Imej Kedua
Rakam dalam Segerak Perlahan Rakam dengan kepekaan dinaikkan dan
goncangan dikurangkan
Rakam dalam Segerak Perlahan dengan muka yang distrob oleh denyar sebagai panduan
Rakam dalam Segerak Perlahan Rakam dengan kelajuan pengatup yang lebih
Rakam dengan menggunakan denyar Rakam dengan kecerahan dan kontras latar
Rakam dengan muka yang distrob oleh denyar sebagai panduan
* Apabila [Denyar] disetkan pada [Auto].
Rakam dengan kepekaan dinaikkan dengan muka sebagai panduan dan goncangan dikurangkan
perlahan tanpa menaikkan kepekaan
belakang yang terlaras (DRO plus)
Rakam dengan kecerahan dan kontras muka dan latar belakang yang terlaras (DRO plus)
Indeks
zApakah fungsi Mengelak Mata Tertutup?
Apabila disetkan kepada [Termaju], kamera secara automatic merakam dua imej secara berturutan* apabila ia mengecam (Potret). Kamera akan memilih, memaparkan, dan merekodkan imej yang tidak menutup mata secara automatik. Jika mata adalah tertutup dalam kedua-dua imej, mesej “Mata tertutup dikesan” dipaparkan.
* melainkan apabila strob denyar/apabila kelajuan pengatup adalah perlahan
65
MY
Page 66

Kesan kulit lembut

Apabila fungsi Pengesanan Muka diaktifkan, mengesetkan sama ada hendak menggunakan kesan Kulit Lembut, dan aras kesannya.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Kesan kulit lembut) t mod yang
diingini
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
(Matikan) Tidak menggunakan Kesan Kulit Lembut.
(Rendah) Tambah Kesan Kulit Lembut yang ringan.
(Pertengahan) Tambah Kesan Kulit Lembut yang sederhana.
(Tinggi) Tambah Kesan Kulit Lembut yang kuat.
Perhatian
• [Matikan] tidak tersedia apabila Pemilihan Pemandangan disetkan pada mod (Kulit lembut).
• [Kesan kulit lembut] mungkin tidak dapat dilihat bergantung pada subjek.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
66
MY
Page 67

Pengesanan muka

Mengesan muka subjek anda dan melaraskan seting fokus, denyar, pendedahan, imbangan putih, dan pengurangan mata merah secara automatik.
Bingkai Pengesanan Muka (Jingga)
Apabila kamera mengesan lebih daripada satu subjek, kamera akan menentukan yang manakah subjek utama dan menetapkan fokus mengikut keutamaan. Bingkai Pengesanan Muka untuk subjek utama akan bertukar menjadi berwarna jingga. Bingkai yang telah disetkan fokusnya akan bertukar menjadi warna hijau apabila butang pengatup ditekan separuh ke bawah.
Bingkai Pengesanan Muka (Putih)
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Pengesanan muka) t mod yang
diingini
Bergantung kepada mod RAKAM, ini disetkan dengan butang yang dipaparkan di sebelah kiri skrin.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
(Apabila
disentuh)
(Auto) Memilih muka untuk difokus secara automatik pada kamera.
(Keutamaan
pd kanak-kanak)
(Keutamaan
pd dewasa)
Perhatian
• [Pengesanan muka] tidak tersedia dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Dalam Mod Wayang – Dalam Mod Mudah
• [Apabila disentuh] tidak tersedia apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang].
• Anda boleh memilih [Pengesanan muka] hanya apabila mod Fokus diset pada [AFBrblng] atau Mod Meter diset pada [Berbilang].
• Fungsi Pengesanan Muka tidak berfungsi apabila menggunakan Zum Digital.
• Sebanyak 8 muka subjek boleh dikesan.
• Orang dewasa dan kanak-kanak mungkin tidak dicam dengan betul bergantung pada keadaan.
• Semasa mengambil gambar dengan Pengatup Senyum, [Pengesanan muka] ditetapkan secara automatik pada [Auto] meskipun ia ditetapkan pada [Apabila disentuh].
Mengesan muka apabila sesuatu kawasan yang menunjukkan muka disentuh pada skrin.
Mengesan dan mengambil gambar dengan memberi keutamaan pada muka kanak-kanak.
Mengesan dan mengambil gambar dengan memberi keutamaan pada muka orang dewasa.
Indeks
Bersambung r
67
MY
Page 68
zMemilih muka keutamaan
Biasanya kamera secara automatik memilih muka untuk difokuskan selaras dengan seting [Pengesanan muka], tetapi anda juga boleh memilih muka yang akan diberi keutamaan.
1Sentuh muka yang anda hendak setkan sebagai muka
keutamaan semasa Pengesanan Muka. Muka yang disentuh dipilih sebagai muka keutamaan, dan bingkai berubah kepada warna jingga .
2Setiap kali anda menyentuh muka yang berlainan, muka
tersebut dipilih sebagai muka keutamaan.
3Untuk membatal pendaftaran muka, sentuh .
• Muka yang dipilih mungkin tidak dapat dikesan dengan betul bergantung pada kecerahan sekeliling,
gaya rambut subjek, dsb.
• Apabila fungsi Pengatup Senyum digunakan bersama-sama bingkai Pengesanan Muka yang dipilih,
Pengesanan Senyum hanya dilaksanakan pada muka yang dipilih.
• Dalam Mod Mudah atau apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau
[Potret Kendiri Dua Orang], muka keutamaan tidak boleh dipilih.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
68
MY
Page 69
DRO
Kamera menganalisis pemandangan rakaman dan membetulkan kecerahan dan kontras secara automatik untuk menambah baik kualiti imej. DRO adalah singkatan untuk “Dynamic Range Optimizer”, fungsi yang mengoptimumkan perbezaan antara bahagian imej yang cerah dan gelap secara automatik.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Auto program)
3 t (DRO) t mod yang diingini
(Matikan) Tidak melaras.
(DRO
standard)
(DRO plus) Melaraskan kecerahan dan kontras imej secara automatik dan
Melaraskan kecerahan dan kontras imej secara automatik.
dengan terang.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• Bergantung pada keadaan rakaman, kesan pembetulan mungkin tidak diperoleh.
• Hanya [ISO AUTO] atau nilai daripada [ISO 80] hingga [ISO 800] boleh disetkan untuk nilai ISO apabila [DRO plus] disetkan.
69
MY
Page 70

Mengelak mata tertutup

Apabila Pemilihan Pemandangan disetkan pada (Kulit lembut) atau (Ambil Gambar Lembut) semasa anda sedang merakam imej, kamera secara automatik merakam dua imej secara berturutan. Kamera akan memilih, memaparkan dan merekodkan imej yang tidak menutup mata secara automatik.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 (Mod RAKAM) t (Pemilihan Adegan)
t (Kulit lembut) atau (Ambil Gambar
Lembut)
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
3 t (Mengelak mata tertutup) t mod
yang diingini
(Auto)
(Matikan)
Perhatian
• Fungsi Mengelak Mata Tertutup tidak berfungsi dalam situasi-situasi berikut. – Apabila menggunakan denyar – Semasa mengambil gambar berterusan – Apabila fungsi Pengesanan Muka tidak berfungsi – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan
• Kadangkala, fungsi Mengelak Mata Tertutup tidak berfungsi bergantung kepada situasi.
• Apabila fungsi Mengelak Mata Tertutup disetkan pada [Auto] tetapi hanya imej dengan mata subjek yang tertutup dirakamkan, mesej “Mata tertutup dikesan” dipaparkan pada skrin LCD. Ambil gambar lagi seperti yang diperlukan.
Apabila Pengesanan Muka adalah aktif, fungsi Mengelak Mata Tertutup beroperasi agar imej dengan mata subjek terbuka dirakamkan.
Tidak menggunakan fungsi Mengelak Mata Tertutup.
Carian MENU/
Indeks
70
MY
Page 71

Pengesetan Paparan

Setkan sama ada untuk memaparkan butang operasi pada skrin LCD dalam mod rakaman.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Pengesetan Paparan) t mod
yang diingini
(Hidupkan) Memaparkan butang operasi.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
(Matikan) Tidak memaparkan butang operasi.
zUntuk memaparkan butang operasi apabila
[Pengesetan Paparan] disetkan pada [Matikan]
Sentuh sebelah kiri skrin LCD dan seret ke kanan untuk memaparkan butang operasi.
Indeks
71
MY
Page 72

Panduan dalam kamera

Kamera ini mengandungi satu panduan fungsi dalaman. Ini membenarkan anda mencari fungsi kamera mengikut keperluan anda. Anda boleh menggunakan fungsi terpilih selepas membaca panduan.
Panduan dalam kamera
Panduan rakam/ main balik
Penyelesaian masalah
1 Sentuh (Panduan dalam kamera).
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh .
2 Pilih satu kaedah carian daripada Panduan dalam kamera.
Panduan ikon
Panduan objektif
SejarahKata kunci
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Kaedah carian Huraian
Panduan rakam/main balik
Panduan ikon
Penyelesaian masalah
Panduan objektif
Kata kunci
Sejarah
Mencari pelbagai fungsi operasi dalam mod rakaman/tontonan.
Mencari fungsi dan makna ikon-ikon yang dipaparkan.
Mencari masalah umum dan penyelesaian mereka.
Mencari fungsi mengikut keperluan anda.
Mencari fungsi mengikut kata kunci.
Memaparkan 10 item terakhir yang dipaparkan dalam Panduan dalam kamera.
Indeks
72
MY
Page 73

Mod Mudah

Apabila melihat imej pegun dalam Mod Mudah, teks skrin main balik menjadi lebih besar, penunjuk dapat dilihat dengan lebih mudah, dan fungsi yang boleh digunakan berkurangan.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Mod Mudah) t [OK]
Perhatian
• Cas bateri habis dengan lebih cepat kerana kecerahan skrin bertambah secara automatik.
• Mod rakaman juga bertukar kepada [Mod Mudah].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
zFungsi yang tersedia dalam Mod Mudah (Melihat)
(Padam) : Memadam imej yang sedang dipaparkan.
(Zum) : Membesarkan imej yang dipaparkan.
• Seret ke atas, ke bawah ke kanan atau kiri, atau sentuh / / / untuk menukar kedudukan zum. Sentuh /
untuk menukar pembesaran zum.
:
Sentuh [Padam Imej Tunggal] untuk memadam imej yang sedang dipaparkan. Sentuh [Padam Semua Imej] untuk memadam semua imej dalam julat tarikh atau folder itu. Sentuh [Keluar dari Mod Mudah] untuk keluar dari Mod Mudah.
• Apabila kad ingatan telah disisipkan ke dalam kamera, [Mod Pandangan] disetkan pada [PndanganTarikh].
Indeks
73
MY
Page 74

Kalendar

Ciri ini memilih tarikh untuk dimainkan balik pada kalendar apabila menggunakan Pandangan Tarikh. Langkah 2 tidak diperlukan apabila [PndanganTarikh] telah ditetapkan.
Kandungan
Jadual
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Mod Pandangan) t
(PndanganTarikh)
3 Sentuh (Kalendar).
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
4 Pilih bulan yang hendak dipaparkan dengan
/ , kemudian sentuh tarikh yang diingini.
Seret imej kecil bagi imej-imej untuk tarikh yang dipilih ke atas atau ke bawah untuk menukar halaman. Sentuh imej untuk kembali ke skrin imej tunggal bagi imej tersebut.
Imej untuk tarikh yang dipilih
Perhatian
• Item ini tidak akan dipaparkan apabila memori dalaman digunakan untuk merakam imej.
zMemaparkan kalendar dengan menyeret skrin LCD
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Semasa memainkan balik imej dalam mod Pandangan Tarikh, anda juga boleh memaparkan kalendar dengan menyentuh bahagian atas skrin LCD dan seret ke bawah.
74
MY
Page 75

Indeks imej

Memaparkan berbilang imej sekali gus.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 Sentuh (Indeks imej).
Jika butang tidak dipaparkan di sebelah kiri skrin LCD, sentuh
.
3 Sentuh skrin dan seret ke atas atau ke bawah
untuk menukar halaman.
Sentuh imej pada skrin indeks untuk kembali ke skrin imej tunggal bagi imej tersebut.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
zMenukar bilangan imej dalam indeks
Dalam mod imej tunggal, anda boleh menukar bilangan imej kecil dengan menyentuh t [Bilangan imej dalam indeks] t [12 imej] atau [28 imej].
Indeks
75
MY
Page 76

Pertunjukan Slaid

Imej dimainkan balik secara automatik berturut-turut.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Pertunjukan Slaid) t mod yang
diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
(Mainbalik
bertrusan)
(Pertunjukan
slaid dgn muzik)
Perhatian
• [Pertunjukan Slaid] tidak tersedia apabila [Mod Pandangan] disetkan pada [Pandangn Folder (Wayang)].
Memainkan balik semua imej secara berurutan daripada imej yang sedang dipaparkan kepada imej yang terakhir.
Memainkan balik imej pegun secara berturut-turut dengan diiringi kesan dan muzik.
Mainbalik bertrusan
1 Pilih imej untuk memulakan main balik. 2 t (Pertunjukan Slaid) t [Mainbalik bertrusan]
3 Untuk menghentikan main balik berterusan, sentuh skrin LCD, kemudian
sentuh [Keluar dari Main Balik Berterusan].
• Sentuh atau pada skrin LCD untuk melaraskan kekuatan wayang.
zMelihat imej panorama semasa main balik
berterusan
Imej panorama keseluruhan dipaparkan selama 3 saat. Anda boleh menatal imej panorama dengan menyentuh .
Carian MENU/
Indeks
76
MY
Page 77
Pertunjukan slaid dgn muzik
1 Sentuh t (Pertunjukan Slaid) t [Pertunjukan slaid dgn
muzik].
2 Sentuh mod yang diingini t [Mula].
Kandungan
Jadual
3 Untuk keluar dari pertunjukan slaid, sentuh skrin, kemudian pilih [Keluar
dari Pertunjukan Slaid].
Perhatian
• [Pertunjukan slaid dgn muzik] tidak tersedia untuk imej panorama.
Imej
Memilih kumpulan imej untuk dipaparkan. Seting ini ditetapkan pada [Folder] apabila memori dalaman digunakan untuk merakam imej.
Semua Memainkan pertunjukan slaid semua imej mengikut urutan.
Tarikh ini Memainkan pertunjukan slaid bagi imej dengan julat tarikh yang
sedang dipilih apabila Mod Pandangan adalah (PndanganTarikh).
Folder Memainkan pertunjukan slaid imej dalam folder yang sedang
dipilih dalam Pandangan Folder.
Kesan
Memilih kelajuan main balik dan mood untuk pertunjukan slaid. Jika masa main balik wayang adalah panjang, imej diambil darinya dan dipaparkan.
Mudah Pertunjukan slaid mudah yang menukar imej pada sela praset.
Sela main balik boleh dilaraskan dalam [Sela] dan anda boleh menikmati imej-imej anda sepenuhnya.
Nostalgia Pertunjukan slaid suram memaparkan suasana adegan wayang.
Bergaya Pertunjukan slaid bergaya berlangsung pada tempo sederhana.
Aktif Pertunjukan slaid tempo tinggi untuk adegan aktif.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Muzik
Menentukan muzik untuk dimainkan semasa pertunjukan slaid. Anda boleh memilih lebih daripada satu runut muzik latar. Sentuh untuk mendengar setiap BGM. Sentuh atau untuk melaraskan kekuatan BGM.
Muzik1 Seting asal untuk pertunjukan slaid [Mudah].
Muzik2 Seting asal untuk pertunjukan slaid [Nostalgia].
Muzik3 Seting asal untuk pertunjukan slaid [Bergaya].
Muzik4 Pengesetan lalai untuk pertunjukan slaid [Aktif].
Bisu Tidak menggunakan BGM (muzik latar).
Perhatian
• Wayang dimainkan balik tanpa audionya.
Bersambung r
77
MY
Page 78
Sela
Menetapkan sela pertukaran skrin. Seting ditetapkan kepada [Auto] apabila [Mudah] tidak dipilih sebagai [Kesan].
1 saat Menetapkan sela waktu paparan imej pertunjukan slaid [Mudah].
3 saat
5 saat
10 saat
Auto Sela ditetapkan untuk bersesuaian dengan item [Kesan] yang
dipilih.
Perhatian
• Pengesetan sela adalah tidak sah untuk main balik wayang.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Ulang
Menghidupkan atau memadamkan ulangan pertunjukan slaid.
Hidupkan Memainkan balik imej dalam gelung yang berterusan.
Matikan Selepas semua imej telah dimain balik, pertunjukan slaid tamat.
zMemilih muzik latar
Anda boleh memindahkan fail muzik yang diingini dari CD anda atau fail MP3 kepada kamera agar dapat dimainkan balik semasa pertunjukan slaid. Untuk memindahkan muzik, pasangkan perisian “Music Transfer” (yang dibekalkan) dalam komputer anda. Untuk butir­butir, lihat muka surat 132 dan 133.
• Anda boleh merakam sebanyak empat muzik pada kamera. (4 muzik yang telah dipratentukan (Muzik1 – Muzik4) boleh digantikan dengan muzik yang anda pindahkan.)
• Panjang maksimum setiap fail muzik untuk main balik muzik pada kamera adalah lebih kurang 5 minit.
• Jika anda tidak boleh memainkan balik fail muzik disebabkan kerosakan atau pincang tugas lain pada fail, laksanakan [Kosong Muzik] (muka surat 114) dan pindahkan muzik sekali lagi.
Carian MENU/
Indeks
78
MY
Page 79

Padam

Membolehkan anda memilih imej-imej yang tidak diingini untuk dipadam.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 (Padam) t mod yang diingini
(Imej Ini) Memadam imej yang sedang dipaparkan dalam mod
imej tunggal.
(Imej berbilang) Membolehkan anda memilih dan memadamkan imej
berbilang. Lakukan yang berikut selepas langkah 2.
1Sentuh imej yang hendak dipadam.
Ulangi langkah-langkah di atas sehingga tiada lagi imej untuk dipadamkan. Sentuh imej dengan tanda sekali lagi untuk membatalkan tanda .
2Sentuh [OK] t [OK].
(Semua imej pada tarikh ini)
(SmuaDlmFld)
Memadam semua imej dalam julat tarikh atau folder yang dipilih sekali gus. Selepas langkah 2, sentuh [OK].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• Apabila ingatan dalaman digunakan untuk merakam imej, Mod Pandangan disetkan kepada Pandangan Folder dan imej pegun dan wayang dipaparkan dalam folder yang sama.
Dalam Mod Mudah
Padam Imej Tunggal Memadam imej yang sedang dipaparkan.
Padam Semua Imej Memadam semua imej dalam julat tarikh atau folder itu.
Bersambung r
79
MY
Page 80
zAnda boleh bertukar-tukar antara mod indeks dan
imej tunggal semasa memilih imej
Apabila anda memilih (Imej berbilang), anda boleh menukar skrin imej tunggal dengan skrin indeks dengan menyentuh / . Sentuh pada skrin indeks untuk kembali ke skrin imej tunggal, dan sentuh pada skrin imej tunggal untuk kembali ke skrin indeks.
• Anda juga boleh bertukar antara mod indeks dengan mod imej tunggal dalam [Melindung], [Hantar dengan TransferJet] atau [DPOF].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
80
MY
Page 81

Hantar dengan TransferJet

TransferJet ialah teknologi pemindahan wayarles rapat yang membolehkan data dipindahkan dengan menjajarkan secara rapat dua produk yang anda ingin wujudkan komunikasi antara satu sama lain. Untuk mengetahui sama ada kamera anda dilengkapi dengan fungsi TransferJet, semak tanda
(TransferJet) di bahagian bawah kamera. Penggunaan Memory Stick dengan TransferJet (dijual berasingan) membolehkan imej dipindahkan antara peranti-peranti serasi TransferJet. Untuk butir-butir tentang TransferJet, lihat arahan operasi yang dibekalkan bersama-sama Memory Stick dengan TransferJet.
1 Sisipkan Memory Stick dengan TransferJet ke
dalam kamera dan tekan butang (Main balik).
2 t (Hantar dengan TransferJet) t
mod yang diingini
3 Memindahkan imej dengan menjajarkan secara
rapat tanda (TransferJet) pada kamera dengan peranti lain.
Bunyi pemberitahuan dikeluarkan apabila sambungan dibuat.
(Imej Ini) Menghantar imej yang sedang dipaparkan dalam mod imej tunggal.
(Imej berbilang) Anda boleh memilih dan menghantar berbilang imej.
Selepas langkah 2, laksanakan yang berikut. 1Pilih imej yang hendak dihantar, kemudian sentuhnya.
Ulangi langkah-langkah di atas sehingga tiada lagi imej untuk dihantar. Sentuh imej dengan tanda sekali lagi untuk membatalkan tanda .
2Sentuh [OK] t [OK].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• Hanya imej pegun yang boleh dipindahkan.
• Sehingga 10 imej boleh dipindahkan sekali gus.
• Mula-mula, setkan [TransferJet] kepada [Hidupkan] dengan memilih
(Seting Utama) (muka surat 116).
• Apabila berada dalam kapal terbang, setkan [TransferJet] kepada [Matikan] dengan memilih t
(Seting)
mentadbir urus di lokasi tempat kamera sedang digunakan.
• Sambungan diputuskan jika pindahan tidak dapat dibuat dalam masa kira-kira 30 saat. Jika ini berlaku,
pilih [Ya] dan jajarkan semula dua tanda (TransferJet) pada kamera dan peranti lain.
• Memory Stick dengan TransferJet dan model kamera dengan TransferJet tidak dijual di sesetengah
negara dan rantau disebabkan oleh undang-undang dan peraturan tempatan.
• Setkan fungsi [TransferJet] kepada [Matikan] di negara dan rantau selain negara anda membeli kamera
anda. Bergantung pada negara atau rantau, jika anda menggunakan fungsi TransferJet, anda mungkin bertanggungjawab disebabkan oleh pembatasan tempatan terhadap pemancaran gelombang elektromagnet.
t (Seting Utama) (muka surat 116). Selain itu, sentiasa patuhi semua peraturan yang
t (Seting) t
81
MY
Page 82
Menerima imej menggunakan TransferJet
1 Tekan butang (Main balik) untuk menghidupkan kamera.
2 Jajarkan secara rapat tanda (TransferJet) pada kamera dengan tanda
pada peranti penghantar untuk menerima imej.
Bunyi pemberitahuan dikeluarkan apabila sambungan dibuat.
Perhatian
• Hanya imej yang boleh dimainkan balik pada kamera boleh dihantar atau diterima.
• Jika ralat Fail Pangkalan Data Imej terjadi semasa penyimpanan, skrin Memulihkan Fail Pangkalan Data
Imej akan muncul.
• Memainkan imej yang tidak dapat didaftarkan dalam Fail Pangkalan Data Imej menggunakan
[Pandangan Folder (Pegun)].
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
zPetua untuk menghantar dan menerima data
dengan jayanya
Jajarkan secara rapat tanda (TransferJet) pada kamera dengan tanda pada peranti lain.
• Kadar dan julat pindahan berbeza-beza bergantung pada sudut jajaran tanda (TransferJet).
• Kedudukan/sudut kamera mungkin perlu diubah sehingga komunikasi dicapai.
• Penghantaran dan penerimaan data adalah lebih mudah jika tanda
(TransferJet) dijajarkan dengan kedua-dua kamera selari antara satu
sama lain seperti yang ditunjukkan dalam rajah.
zMenggunakan peranti serasi TransferJet yang dijual
secara berasingan
Menggunakan peranti serasi TransferJet yang dijual secara berasingan membolehkan anda memindahkan foto ke PC dan boleh meluaskan keseronokan anda memindahkan data. Untuk butir-butir, lihat arahan operasi yang dibekalkan bersama-sama peranti serasi TransferJet anda.
• Ambil perhatian terhadap perkara-perkara berikut semasa menggunakan peranti serasi TransferJet. – Sebelum digunakan, setkan kamera pada mod main balik. – Jika imej tidak dipaparkan, pilih t (Seting) t (Seting Utama) dan kemudian
setkan [Pengesetan LUN] kepada [Tunggal]. – Semasa tersambung, data tidak boleh ditulis ke atau dipadamkan dari kamera. – Jangan putuskan sambungan semasa mengimport imej ke “PMB”.
Carian MENU/
Indeks
82
MY
Page 83

Lukis

Melukis atau menambah tera pada imej pegun dan menyimpannya sebagai fail baru. Imej asal dikekalkan.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
2 t (Lukis)
Apabila menggunakan memori dalaman, sentuh (Lukis) di sebelah kiri skrin LCD.
3 Lukis pada imej dengan menggunakan pen
lukisan (yang dibekalkan).
4 Sentuh butang
/ t memilih saiz imej yang
telah disimpan.
Butang Tindakan
1 / Simpan Menyimpan imej dalam format VGA atau 5M
dalam ingatan dalaman atau pada kad ingatan.
2 Pen Lukis aksara atau grafik.
3 Pemadam Membuat pembetulan.
4 Tera Meletakkan tera pada imej.
Carian MENU/
Indeks
5 / Ketebalan/Tera Pilih ketebalan pen atau pemadam, atau tera.
6 Warna Pilih warna.
7 Keluar Keluar dari mod lukis.
8 Bingkai Tambahkan bingkai.
Pilih bingkai yang diingini dengan / .
9 Kembali Batalkan tindakan terakhir.
0 Kosongkan semua Padam semua lukisan.
Perhatian
• Anda tidak boleh melukis atau meletakkan tera pada imej panorama dan wayang.
83
MY
Page 84

Perapi

Merapi imej yang dirakam dan merakamkannya sebagai fail baru. Imej asal dikekalkan.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Perapi) t mod yang diingini
3 Melaksanakan perapian menurut kaedah operasi
dalam setiap mod.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
(Repangan
(Saiz Semula))
(Pembetulan
Mata Merah)
(Penopengan
tidak tajam)
Perhatian
• Anda tidak boleh merapikan imej panorama dan wayang.
Merakam imej main balik yang dizum.
Sentuh / t tetapkan titik dengan v/V/b/B t t pilih saiz imej untuk disimpan dengan / t t [OK]
• Kualiti imej yang diperapi mungkin merosot.
• Saiz imej yang anda perapi mungkin berbeza bergantung pada imej.
Membetulkan fenomena mata merah disebabkan oleh denyar.
Selepas pembetulan mata merah selesai, sentuh [OK].
• Anda mungkin tidak boleh membetulkan fenomena mata merah bergantung pada imej.
Menajamkan imej dalam bingkai terpilih.
Sentuh kawasan (bingkai) imej yang ingin diperapi t t [OK]
• Pembetulan mungkin tidak digunapakai dengan mencukupi bergantung pada imej, dan kualiti imej mungkin merosot.
Carian MENU/
Indeks
84
MY
Page 85

Mod Pandangan

Membolehkan anda memilih format paparan untuk melihat imej.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Mod Pandangan) t mod yang
diingini
(PndanganTarikh) Memaparkan imej mengikut tarikh.
(Pandangan Folder
(Pegun))
(Pandangn Folder
(Wayang))
Perhatian
• Apabila ingatan dalaman digunakan untuk merakam imej, Mod Pandangan disetkan kepada Pandangan Folder dan imej pegun dan wayang dipaparkan dalam folder yang sama.
zMelihat imej yang diambil dengan kamera yang
berbeza
Kamera ini mencipta Fail Pangkalan Data Imej pada kad ingatan untuk merakam dan memainkan imej. Jika kamera mengesan imej yang tidak didaftarkan dalam Fail Pangkalan Data Imej pada kad ingatan, skrin pendaftaran dengan mesej “Fail yang ditemui tidak dicam Mengimport fail” akan dipaparkan. Untuk melihat imej yang tidak didaftarkan, daftarkannya dengan memilih [OK].
• Gunakan bateri yang telah dicas dengan mencukupi untuk mendaftarkan imej. Jika bateri dengan
cas yang rendah digunakan untuk mendaftarkan imej, data mungkin tidak dapat dipindahkan kesemuanya atau data mungkin menjadi rosak jika cas bateri kehabisan.
Memaparkan imej pegun.
Memaparkan wayang.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
85
MY
Page 86

Melindung

Melindungi imej-imej yang dirakam daripada dipadam dengan tidak sengaja. Tanda akan dipaparkan untuk imej-imej yang didaftarkan.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Melindung) t mod yang diingini
(Imej Ini) Melindungi imej yang sedang dipaparkan dalam mod imej tunggal.
(Imej berbilang) Anda boleh memilih dan melindungi imej berbilang.
Selepas langkah 2, laksanakan yang berikut. 1Pilih imej yang hendak dilindungi, kemudian sentuhnya.
Ulangi langkah-langkah di atas sehingga tiada lagi imej untuk dilindungi. Sentuh imej dengan tanda sekali lagi untuk membatalkan tanda .
2Sentuh [OK] t [OK].
(Set semua
pada tarikh ini)
(Set Semua
dalam Folder Ini)
(Keluar semua
pada tarikh ini)
Melindungi semua imej dalam julat tarikh atau folder. Sentuh [OK] selepas langkah 2.
Membuka kunci semua imej dalam julat tarikh atau folder. Sentuh [OK] selepas langkah 2.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
(Keluar Semua
dlm Folder Ini)
Perhatian
• Apabila menggunakan ingatan dalaman, Pandangan Folder yang digunakan dengan imej pegun dan wayang dipaparkan dalam folder yang sama.
86
MY
Page 87

DPOF

DPOF (Digital Print Order Format) adalah fungsi yang membolehkan anda menentukan imej pada kad ingatan yang anda ingin cetak kemudian. Tanda (Arahan cetak) akan dipaparkan untuk imej-imej yang didaftarkan.
Kandungan
Jadual
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t t mod yang diingini
(Imej Ini) Menempah cetakan bagi imej yang sedang dipaparkan dalam mod
imej tunggal.
(Imej berbilang) Anda boleh memilih dan menempah cetakan imej berbilang.
Selepas langkah 2, laksanakan yang berikut. 1Pilih imej yang hendak dicetak, kemudian sentuhnya.
Ulangi langkah-langkah di atas sehingga tiada lagi imej untuk dicetak. Sentuh imej dengan tanda sekali lagi untuk membatalkan tanda .
2Sentuh [OK] t [OK].
(Set semua pada
tarikh ini)
(Set Semua
dalam Folder Ini)
(Keluar semua
pada tarikh ini)
(Keluar Semua
dlm Folder Ini)
Setkan tanda arahan cetak untuk semua imej dalam julat tarikh atau folder. Sentuh [OK] selepas langkah 2.
Batalkan tanda arahan cetak untuk semua imej dalam julat tarikh atau folder. Sentuh [OK] selepas langkah 2.
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Perhatian
• Tanda (Arahan cetak) tidak boleh ditambah kepada wayang atau kepada imej dalam memori dalaman.
• Anda boleh menambahkan tanda (Arahan cetak) pada sebanyak 999 imej.
87
MY
Page 88

Putar

Memutar imej pegun. Gunakan fungsi ini untuk memaparkan imej orientasi mendatar dalam orientasi menegak.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Putar) 3 / t [OK]
Perhatian
• Anda tidak boleh memutarkan wayang dan imej pegun yang dilindungi.
• Anda mungkin tidak boleh memutar imej yang diambil oleh kamera lain.
• Apabila melihat imej pada sebuah komputer, maklumat putaran imej mungkin tidak digambarkan bergantung pada perisian.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
88
MY
Page 89

Seting Kekuatan

Melaraskan kekuatan untuk pertunjukan slaid dan main balik wayang.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Seting Kekuatan)
3 Laraskan kekuatan dengan menyentuh atau
t
Anda juga boleh melaraskan kekuatan dengan menyentuh z pada bar pelarasan kekuatan dan menyeret ke kanan atau ke kiri.
zMelaraskan kekuatan bunyi semasa main balik
wayang atau pertunjukan slaid
Main balik wayang: Sentuh skrin LCD untuk memaparkan butang operasi, sentuh dan
kemudian atau untuk melaraskan kekuatan.
Pertunjukan Slaid: Sentuh skrin untuk memaparkan skrin kawalan kekuatan, kemudian
sentuh atau untuk melaraskan kekuatan.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
89
MY
Page 90

Pengesetan Paparan

Setkan sama ada untuk memaparkan butang operasi pada skrin LCD dalam mod melihat.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Pengesetan Paparan) t mod
yang diingini
(Hidupkan) Memaparkan butang operasi.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
(Matikan) Tidak memaparkan butang operasi.
zUntuk memaparkan butang operasi apabila
[Pengesetan Paparan] disetkan pada [Matikan]
Sentuh sebelah kiri skrin LCD dan seret ke kanan untuk memaparkan butang operasi.
Indeks
90
MY
Page 91

Data dedahan

Ini menetapkan sama ada data dedahan dipaparkan atau tidak bagi fail yang sedang dipaparkan.
Data dedahan
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Data dedahan) t mod yang
diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
(Hidupkan) Memaparkan data dedahan pada skrin LCD.
(Matikan) Tidak memaparkan data dedahan.
Indeks
91
MY
Page 92

Bilangan imej dalam indeks

Menetapkan bilangan imej yang dipaparkan dalam skrin indeks.
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Bilangan imej dalam indeks) t
mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
(12 imej)
(28 imej)
Memaparkan 12 imej ke atas.
Memaparkan 28 imej ke atas.
Carian MENU/
Indeks
92
MY
Page 93

Pilih Folder

Apabila berbilang folder dicipta dalam kad ingatan, fungsi ini memilih folder yang mengandungi imej yang hendak dimainkan balik. Langkah 2 tidak diperlukan apabila [Pandangan Folder] telah ditetapkan.
Kandungan
Jadual
1 Tekan butang (Main balik) untuk bertukar
kepada mod main balik.
2 t (Mod Pandangan) t [Pandangan
Folder (Pegun)] atau [Pandangn Folder (Wayang)]
3 t (Pilih Folder) t pilih folder dengan / t [OK]
Perhatian
• Item ini tidak akan dipaparkan apabila memori dalaman digunakan untuk merakam imej.
zMelihat imej dari berbilang folder
Apabila berbilang folder dicipta dan imej yang pertama atau terakhir di dalam folder dipaparkan, penunjuk-penunjuk yang berikut akan muncul.
: Gerak ke folder sebelumnya : Gerak ke folder berikutnya : Gerak ke sama ada folder sebelumnya atau berikutnya
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
93
MY
Page 94

Cahaya AF

Cahaya AF memberi cahaya tambahan untuk memfokus dengan lebih mudah pada subjek dalam persekitaran gelap. Cahaya AF memancarkan cahaya merah untuk membolehkan kamera memfokus dengan lebih mudah apabila butang pengatup ditekan separuh sehingga fokus dikunci. Penunjuk dipapar pada masa ini.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Cahaya AF] t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Auto Menggunakan cahaya AF.
Matikan Tidak menggunakan cahaya AF.
Perhatian
• Fokus dicapai selagi lampu cahaya AF sampai kepada subjek, tanpa mengira sama ada cahaya gagal sampai ke tengah subjek.
• Anda tidak boleh menggunakan cahaya AF dalam situasi berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Apabila mod (Landskap), (Samar-samar), (Haiwan kesayangan), (Bunga api) atau
(Pengatup Kelajuan Tinggi) dipilih dalam Pemilihan Pemandangan. – Apabila [Penempatan] disetkan pada [Hidupkan] (DSC-T110 sahaja). – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang].
• Apabila anda menggunakan cahaya AF, bingkai pencari julat AF biasa dilumpuhkan dan bingkai pencari julat AF baru akan dipaparkan dengan garisan bertitik. AF beroperasi dengan keutamaan pada subjek yang terletak berhampiran dengan tengah bingkai.
• Cahaya AF memancarkan cahaya yang sangat terang. Walaupun tidak memudaratkan kesihatan, jangan memandang terus kepada pemancar cahaya AF pada jarak dekat.
Carian MENU/
Indeks
94
MY
Page 95

Barisan Grid

Dengan merujuk kepada garisan grid, anda boleh menetapkan subjek dengan mudah pada posisi mendatar/menegak.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Barisan Grid] t mod yang diingini
Hidupkan Memaparkan garisan grid. Garisan grid tidak dirakamkan.
Matikan Tidak memaparkan garisan grid.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
95
MY
Page 96

Resolusi Paparan

Melaraskan aras resolusi imej pada skrin LCD. Jika anda memilih [Tinggi], kuasa habis lebih cepat daripada mod piawai.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Resolusi Paparan] t mod yang diingini
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Piawai Memaparkan imej pada skrin LCD dalam resolusi imej piawai.
Tinggi Memaparkan imej pada skrin LCD dalam resolusi imej kualiti
tinggi.
Carian MENU/
Indeks
96
MY
Page 97

Zum Digital

Memilih mod Zum Digital. Kamera membesarkan imej menggunakan zum optik (sehingga 4×). Apabila skala zum dilampaui, kamera menggunakan sama ada Zum Digital pintar atau kepersisan.
Kandungan
Jadual
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Zum Digital] t mod yang diingini
Pintar ( ) Membesarkan imej secara digital di dalam lingkungan julat di mana
imej tidak akan menjadi herot-benyot, mengikut saiz imej. (Zum pintar)
Kepersisan ( ) Membesarkan semua saiz imej menurut jumlah skala zum sebanyak
lebih kurang 8 ambil perhatian bahawa kualiti imej merosot apabila skala zum optik dilampaui. (Zum digital kepersisan)
Matikan Tidak menggunakan Zum Digital.
Perhatian
• Fungsi Zum Digital tidak beroperasi dalam situasi yang berikut: – Dalam mod Panorama – Dalam mod Panorama Dalam Air (DSC-T110 sahaja) – Dalam Mod Wayang – Apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan – Apabila [Pemasa Kendiri] disetkan pada [Potret Kendiri Satu Orang] atau [Potret Kendiri Dua Orang]
• Zum pintar tidak tersedia apabila saiz imej disetkan pada [16M] atau [16:9(12M)].
• Fungsi Pengesanan Muka tidak berfungsi apabila menggunakan Zum Digital.
×, termasuk zum optik 4×. Walau bagaimanapun,
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
Jumlah skala zum apabila menggunakan zum Pintar (termasuk zum optik 4×)
Nisbah zum yang disokong adalah berbeza bergantung kepada saiz imej.
Saiz Jumlah skala zum
10M
5M
VGA
16:9(2M)
Lebih kurang 5.1×
Lebih kurang 7.1×
Lebih kurang 28×
Lebih kurang 9.6×
97
MY
Page 98

Orientasi Auto

Apabila kamera diputar untuk mengambil imej potret (menegak), kamera merakamkan pertukaran kedudukannya dan memaparkan imej dalam kedudukan potret.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Orientasi Auto] t mod yang diingini
Hidupkan Merakam imej dengan orientasi yang betul.
Matikan Tidak menggunakan Orientasi Auto.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Perhatian
• Hitam dipaparkan di sebelah kiri dan kanan imej orientasi menegak.
• Bergantung kepada sudut mengambil gambar kamera, orientasi imej mungkin tidak boleh dirakam dengan betul.
• Anda tidak boleh menggunakan [Orientasi Auto] apabila (Dalam air) (DSC-T110 sahaja) dipilih dalam Pemilihan Pemandangan atau apabila merakam wayang.
zMemutarkan imej selepas merakam
Jika orientasi imej tidak betul, anda boleh menggunakan [Putar] pada skrin MENU untuk memaparkan imej dalam kedudukan potret.
Indeks
98
MY
Page 99

Pnduan Cam Pdngn

Anda boleh memilih sama ada panduan dipaparkan atau tidak di sebelah ikon Pengecaman Adegan apabila Pengecaman Adegan diaktifkan.
Panduan Pengecaman Adegan
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Pnduan Cam Pdngn] t mod yang diingini
Hidupkan Memaparkan Panduan Pengecaman Adegan.
Matikan Tidak memaparkan Panduan Pengecaman Adegan.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
99
MY
Page 100

Kurang Mata Merah

Denyar menstrob dua kali atau lebih sebelum mengambil gambar untuk mengurangkan fenomena mata merah apabila menggunakan denyar.
1 Turunkan penutup lensa untuk bertukar kepada
mod ambil gambar.
2 t (Seting) t (Seting Ambil
Gambar) t [Kurang Mata Merah] t mod yang diingini
Auto Apabila fungsi Pengesanan Muka diaktifkan, denyar akan strob secara
automatik untuk mengurangkan fenomena mata merah.
Hidupkan Denyar sentiasa menstrob untuk mengurangkan fenomena mata merah.
Matikan Tidak menggunakan Pengurangan Mata Merah.
Perhatian
• Untuk mengelakkan pengaburan imej, pegang kamera dengan tegap hingga pengatup dilepaskan. Biasanya selepas satu saat pengatup akan dilepaskan, dan pastikan juga subjek tidak membenarkan bergerak dalam tempoh ini.
• Pengurangan Mata Merah mungkin tidak menghasilkan kesan yang dihasratkan. Ia bergantung pada perbezaan dan keadaan individu, seperti jarak ke subjek atau jika subjek berpaling dari pra-strob.
• Jika anda tidak menggunakan fungsi Pengesanan Muka, Pengurangan Mata Merah tidak akan berfungsi meskipun anda memilih [Auto].
• [Kurang Mata Merah] disetkan pada [Matikan] apabila mod (Sensitiviti Tinggi) dipilih dalam Pemilihan Pemandangan atau apabila fungsi Pengatup Senyum diaktifkan.
Kandungan
Jadual
Carian Operasi
Carian MENU/
Indeks
zApakah yang menyebabkan fenomena mata merah?
Anak mata membesar dalam persekitaran gelap. Cahaya denyar dipantul daripada pembuluh darah di belakang mata (retina), menyebabkan fenomena “mata merah”.
Kamera
Cara-cara lain untuk mengurangkan mata merah
• Pilih mod (Sensitiviti Tinggi) dalam Pemilihan Adegan. (Denyar secara automatik ditukar
kepada [Padam].)
• Apabila mata subjek kelihatan merah, betulkan imej dengan [Perapi] t [Pembetulan Mata Merah]
pada menu melihat atau dengan perisian yang dibekalkan “PMB”.
Mata
Retina
100
MY
Loading...