Panasonic DMC-FZ7 User Manual

Panasonic DMC-FZ7 User Manual

Instrucţiuni de operare

Cameră digitală

Model DMC-FZ7

Înainte de conectarea, operarea şi reglarea acestui produs, vă rugăm să citiţi aceste instrucţiuni în întregime.

Înainte de utilizare

Stimate cumpărător,

Vă mulţumim pentru achiziţionarea acestei camere digitale Panasonic. Vă rugăm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de operare şi să le păstraţi la îndemână pentru a putea apela la ele de câte ori este cazul.

Informaţii pentru siguranţa dumneavoastră

AVERTISMENT

PENTRU A REDUCE RISCUL INCENDIILOR, ŞOCURILOR ELECTRICE ŞI INTERFERENŢELOR SUPĂRĂTOARE, UTILIZAŢI DOAR ACCESORIILE RECOMANDATE ŞI NU EXPUNEŢI ACEST ECHIPAMENT LA PLOI SAU UMEZEALĂ. NU SCOATEŢI CAPACUL POSTERIOR, DEOARECE INTERIORUL NU CONŢINE PIESE CARE POT FI DEPANATE. SERVICE-UL VA FI EFECTUAT DOAR DE CĂTRE PERSONAL CALIFICAT.

Observaţi cu atenţie legile privind drepturile de autor. Înregistrarea de pe casete sau discuri sau alte materiale publicate sau difuzate în alte scopuri decât pentru uz personal poate reprezenta o încălcare a legilor privind drepturile de autor. Chiar şi în scopuri de uz personal, înregistrarea anumitor materiale poate fi restricţionată.

Vă rugăm ţineţi cont de faptul că butoanele de control, componentele, elementele de meniu, etc. ale camerei dumneavoastră digitale pot părea diferite de cele prezentate în ilustraţiile acestor instrucţiuni de operare.

Logo-ul SD este o marcă înregistrată.

Alte nume, nume de companii şi nume de produse menţionate în aceste instrucţiuni sunt mărci comerciale sau mărci înregistrate ale companiilor aferente.

PRIZA DE CURENT TREBUIE INSTALATĂ ÎN APROPIEREA ECHIPAMENTULUI ŞI VA FI UŞOR ACCESIBILĂ IAR CABLURILE DE ALIMENTARE VOR FI MEREU PREGĂTITE DE UTILIZARE.

Atenţie!

Pericol de explozie dacă bateria este înlocuită incorect. Înlocuiţi doar cu acelaşi tip sau un model echivalent recomandat de fabricant. Aruncaţi bateriile folosite conform instrucţiunilor fabricantului.

2

Înainte de utilizare

Camera digitală

Plăcuţa indicatoare a caracteristicilor tehnice este localizată pe baza camerei digitale.

Precauţii pentru cablurile de alimentare de la reţea.

Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rugăm citiţi cu atenţie următorul text.

Acest aparat este furnizat cu o fişă tripolară care oferă un plus de protecţie şi accesibilitate. În această fişă este montată o siguranţă de 5 Amperi.

Dacă siguranţa va trebui înlocuită asiguraţi-vă că noua siguranţă are o valoare nominală de 5 Amperi şi este aprobată de către ASTA sau BSI, BS1362. Verificaţi semnul ASTA sau semnul BSI pe corpul siguranţei.

Dacă fişa are un înveliş de protecţie a siguranţei detaşabil, asiguraţi-vă că acesta este remontat când siguranţa este înlocuită. Dacă pierdeţi învelişul de protecţie, fişa nu va trebui folosită până la obţinerea unui nou înveliş de protecţie. Acesta poate fi cumpărat de la furnizorul dumneavoastră Panasonic.

DACĂ FIŞA TRIPOLARĂ NU SE POTRIVEŞTE PRIZEI DE CURENT DIN CASA DUMNEAVOASTRĂ ATUNCI SIGURANŢA VA TREBUI SCOASĂ IAR FIŞA TĂIATĂ ŞI DEPOZITATĂ ÎN SIGURANŢĂ.

EXISTĂ PERICOLUL UNOR ŞOCURI ELECTRICE PUTERNICE DACĂ FIŞA TĂIATĂ ESTE INTRODUSĂ ÎNTR-O PRIZĂ DE 13 AMPERI.

Dacă montaţi o nouă fişă, vă rugăm observaţi codul de conexiuni prezentat mai jos.

Pentru orice problemă în această privinţă consultaţi un electrician calificat.

Important

Conductorii din cablul de alimentare de la reţea sunt coloraţi conform următorului cod:

Albastru: Neutru

Maro: Parcurs de curent

Deoarece culorile conductorilor din cablul de alimentare pot să nu corespundă cu marcajele colorate identificate la bornele fişei dumneavoastră, respectaţi următoarele instrucţiuni:

Conductorul colorat în albastru trebuie conectat la borna fişei care este marcată cu litera N sau este colorată în negru.

Conductorul colorat în maro trebuie conectat la borna fişei care este marcată cu litera L sau este colorată în roşu.

În nici un caz aceste conductoare nu vor fi conectate la borna de împământare a fişei tripolare, marcată cu litera E sau cu

simbolul de împământare.

Înaintea utilizării

Scoateţi capacul conectorului.

Cum să înlocuiţi siguranţa

Localizarea siguranţei diferă în funcţie de tipul cablului de alimentare de la reţea (figurile A şi B). Determinaţi tipul cablului şi urmaţi instrucţiunile de mai jos. Ilustraţiile pot diferi de cablul dumneavoastră de alimentare de la reţea.

1.Scoateţi capacul siguranţei folosind o şurubelniţă.

2.Înlocuiţi siguranţa şi închideţi sau ataşaţi capacul.

3

Înainte de utilizare

Informaţii privind evacuarea echipamentelor electrice şi electronice pentru utilizatorii casnici

Acest simbol care apare pe produse şi / sau documentele însoţitoare înseamnă că produsele electrice şi electronice folosite nu vor fi amestecate cu restul deşeurilor menajere.

Pentru tratament corespunzător, recuperare şi reciclare vă rugăm să depuneţi aceste produse doar în punctele de colectare speciale, unde vor fi acceptate gratuit. Alternativ, în anumite ţări veţi putea returna produsele furnizorului local la cumpărarea unui nou produs echivalent.

Evacuarea corectă a acestui produs va ajuta la salvarea unor resurse valoroase şi la prevenirea unor efecte cu potenţial negativ asupra

sănătăţii umane şi mediului înconjurător care pot apărea din manipularea incorectă a acestui tip de produse.

Vă rugăm contactaţi autorităţile locale pentru mai multe detalii privind cele mai apropiate puncte de colectare. Pot fi aplicate amenzi pentru evacuarea necorespunzătoare a acestui tip de deşeuri menajere, în conformitate cu legislaţia naţională respectivă.

Pentru utilizatori în cadrul Uniunii Europene

Dacă doriţi să evacuaţi echipamente electrice şi electronice, vă rugăm contactaţi furnizorul dumneavoastră local pentru informaţii suplimentare.

Informaţii pentru ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene

Acest simbol este valid doar în Uniunea Europeană.

Dacă doriţi să evacuaţi acest produs, vă rugăm să contactaţi autorităţile locale sau furnizorul cerând informaţii asupra metodei corecte de evacuare.

Manevrarea cu atenţie a camerei

Nu scuturaţi camera şi feriţi-o de

şocuri. Camera nu va mai funcţiona normal, fotografiile nu vor mai fi realizate corect sau lentila se poate distruge.

Retrageţi lentila înainte de a transporta aparatul de fotografiat.

Retrageţi lentila înainte de a reda fotografii.

Nisipul sau praful pot cauza defecţiuni ale camerei. Când utilizaţi camera pe o plajă etc., asiguraţi-vă că nisipul sau praful nu pătrund în cameră.

Când utilizaţi camera într-o zi ploioasă sau pe o plajă, asiguraţi-vă că apa nu pătrunde în cameră.

Dacă apa de mare stropeşte înspre cameră, umeziţi o cârpă moale cu apă de la robinet, stoarceţi-o bine şi ştergeţi corpul camerei cu atenţie. Apoi ştergeţi camera din nou cu o cârpă uscată.

4

Înainte de utilizare

Despre ecranul LCD / Vizor

Nu apăsaţi ecranul LCD cu putere. Acest lucru poate duce la apariţia unor culori neregulate pe ecranul LCD sau defectarea ecranului LCD.

În locuri cu modificări drastice de temperatură, se poate forma condens pe ecranul LCD. Ştergeţi-l bine cu o cârpă moale şi uscată.

Dacă atunci când porniţi camera, aceasta este extrem de rece, imaginea de pe ecranul LCD / vizor, va fi mai întunecată decât de obicei. Cu toate acestea, pe măsură ce temperatura din interiorul camerei va creşte, ecranul va reveni la luminozitatea lui normală.

La fabricarea ecranului LCD / vizor s-a folosit o tehnologie de mare precizie. Cu toate acestea, pot exista unele puncte întunecate sau luminoase (roşii, albastre sau verzi) pe ecran. Ecranul LCD / vizorul au mai mult de 99,99% pixeli efectivi cu doar 0,01% pixeli inactivi sau aprinşi întotdeauna. Punctele nu vor fi înregistrate pe fotografiile de pe cardul de memorie.

Despre lentile

Nu apăsaţi lentila cu putere.

Lăsarea camerei cu lentila îndreptată spre soare poate duce la defectarea camerei. Aveţi grijă când aşezaţi camera în apropierea unei ferestre.

Dacă suprafaţa lentilei este murdară (apă, ulei, urme de degete, etc.), imaginile pot fi afectate. Ştergeţi uşor suprafaţa lentilei cu o cârpă moale şi uscată înainte şi după realizarea fotografiilor.

Despre condens (Când lentila sau vizorul sunt aburite)

Condensul se formează când temperatura mediului înconjurător sau umiditatea se modifică aşa cum este descris mai jos. Protejaţi camera de formarea condensului deoarece poate cauza formarea petelor pe lentilă, fungus sau defecţiuni.

-Când camera este adusă de la frig într­ o încăpere încălzită.

-Când camera este mutată din aer liber într-o maşină cu aer condiţionat

-Când aerul rece suflat de către aparatul de aer condiţionat, etc. este îndreptat spre cameră.

-În locuri cu umezeală excesivă

Pentru a evita condensul, puneţi camera într-o pungă de plastic până când temperatura camerei se apropie de cea a mediului ambiant. În caz de formare a condensului, închideţi camera pentru aproximativ 2 ore. Acesta va dispărea în mod natural, atunci când temperatura camerei se va apropia de cea a mediului ambiant.

Dacă nu veţi utiliza camera pentru o perioadă mai lungă de timp

Depozitaţi bateria într-un loc rece şi uscat cu o temperatură relativ stabilă. [Temperatura recomandată: 15ºC – 25ºC Umiditate recomandată 40 % - 60%]

Asiguraţi-vă că aţi scos bateria şi cardul din cameră.

Când bateria este lăsată în cameră pentru o perioadă lungă de timp, aceasta se descarcă chiar când camera este oprită şi poate deveni inutilizabilă chiar şi după ce este reîncărcată.

Pentru depozitarea bateriei pe o perioadă lungă de timp, recomandăm a fi încărcată o dată pe an şi depozitată din nou după ce i-aţi epuizat capacitatea de încărcare.

Când păstraţi camera într-un dulap, recomandăm depozitarea ei împreună cu un agent deshidratant (silicagel).

5

Înainte de utilizare

Despre selectorul de mod

Reglaţi partea la modul dorit. Selectorul de mod poate fi rotit cu 360º. Rotiţi-l încet şi cu precizie, pentru a-l potrivi la fiecare mod. (nu îl setaţi la părţi unde nu există un mod)

P : Mod program AE (P27)

Expunerea este reglată automată de către cameră.

A : Mod prioritate deschidere diafragmă AE (P55)

Valoarea diafragmei este determinată în mod automat de viteza de declanşare setată.

S : Mod prioritate declanşator (P55)

Viteza de declanşare este determinată în mod automat de valoarea setată a diafragmei.

M : Mod de expunere manuală (P56)

Expunerea este reglată de către valoarea diafragmei şi de viteza de declanşare, ajustate manual.

: Mod MACRO (P53)

Acest mod vă permite realizarea fotografiilor de la o distanţă foarte mică.

: Mod film (P70)

Acest mod vă permite înregistrarea filmelor.

SCN : Mod scenă (P60)

Acest mod vă permite realizarea de fotografiilor în funcţie de scenele de înregistrare

: Mod simplu (P31\

Acest mod este recomandat începătorilor. : Mod redare (P37)

Acest mod vă permite să redaţi fotografiile realizate.

Despre indicaţiile din cadrul acestor instrucţiuni de operare

Modurile indicate aici vă permit utilizarea funcţiilor sau setărilor descrise în această pagină. Setaţi selectorul de mod la oricare dintre aceste moduri pentru a utiliza funcţiile sau setările.

Sunt descrise informaţii convenabile şi de ajutor privind utilizarea camerei.

Despre ilustraţiile din cadrul acestor instrucţiuni de operare

Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că aspectul aparatului, ilustraţiile sau afişajele de meniu pot diferi de cele reale.

6

Înainte de utilizare

Despre ilustraţiile butonului cursor şi ale joystick-ului

In aceste instrucţiuni de operare, operaţiunile butonului cursor sunt descrise conform ilustraţiilor de mai jos.

Butonul cursor

Ex. : când apăsaţi butonul T

Joystick-ul

Ex.: când înclinaţi joystick-ul spre dreapta

Ex. : când apăsaţi centrul joystick-ului

7

CUPRINS

 

Înainte de utilizare

 

Informaţii pentru siguranţa

 

dumneavoastră..........................................

2

Despre selectorul de mod .........................

6

Pregătirea

 

Accesorii standard ...................................

11

Numele componentelor............................

12

Ghid rapid ................................................

13

Încărcarea bateriei cu încărcătorul...........

14

Despre baterie (încărcare /

 

număr de fotografii realizabile)...........

14

Introducerea / Scoaterea bateriei ............

16

Introducerea / Scoaterea cardului de

 

memorie .............................................

16

Despre cardul de memorie.......................

17

Ataşarea capacului de lentilă / Ataşarea

 

curelei de mână..................................

18

Ataşarea parasolarului de lentilă..............

19

Setarea datei / orei (Setarea ceasului) …21

Despre meniul de configurare..................

22

Informaţii de bază

 

Realizarea fotografiilor ............................

27

Realizarea fotografiilor în modul simplu...

31

Realizarea fotografiilor cu transfocare .....

33

• Utilizarea transfocării optice .........

33

Utilizarea transfocării optice

 

extinse (EZ)..................................

33

Utilizarea transfocării digitale

 

 

Extinderea transfocării ................

34

Verificarea fotografiilor realizate

 

(Vizionare)..........................................

36

Redarea fotografiilor ................................

37

Ştergerea fotografiilor ..............................

38

 

Nivel avansat

 

Despre ecranul LCD / vizor .....................

40

Schimbarea informaţiei afişate.....

40

• Luminozitatea ecranului LCD

 

(Intensitatea ecranului LCD /

 

Mod unghi larg)............................

43

Realizarea fotografiilor utilizând blitzul

 

încorporat ..........................................

44

Realizarea fotografiilor utilizând

 

temporizatorul ...................................

48

Compensarea expunerii .........................

49

Realizarea fotografiilor utilizând funcţia

 

de auto paranteze..............................

50

Stabilizator optic de imagine....................

51

Realizarea fotografiilor utilizând modul

 

serie...................................................

52

Realizarea fotografiilor de aproape ........

53

Prioritate deschidere diafragmă AE.........

55

Prioritate declanşator AE.........................

55

Expunere manuală. .................................

56

Valoare diafragmă şi viteză

 

declanşator ........................................

57

Realizarea fotografiilor cu funcţia

 

focalizare manuala ............................

58

Mod scenă...............................................

60

- Mod portret ......................................

51

- Mod piele fină...................................

61

- Mod peisaj ........................................

62

- Mod sport..........................................

62

- Mod portret de noapte ......................

62

- Mod peisaj de noapte .......................

63

- Mod panoramare .............................

63

- Mod alimente ....................................

64

- Mod petrecere ..................................

64

- Mod lumină de lumânare ..................

64

- Mod focuri de artificii.........................

65

- Mod cer înstelat ................................

65

- Mod bebeluş 1 / Mod bebeluş 2 .......

66

- Mod zăpadă......................................

67

- Mod sensibilitate ridicată..................

67

Înregistrarea zilei de vacanţă în care

 

se realizează fotografia......................

68

Modul imaginilor in mişcare .....................

70

Afişarea mai multor fotografii (redare

 

multiplă) ............................................

72

Afişarea fotografiilor în funcţie de data

 

înregistrării lor (redare calendar) .............

73

Utilizarea transfocării la redare................

74

Redarea imaginilor în mişcare / imagini

 

cu semnal audio ................................

75

8

 

Setările de meniu

 

Utilizarea meniului de mod [REC]

 

(înregistrare) ............................................

76

[W. BALANCE]

 

 

Reglarea nuanţei pentru

 

 

o imagine cât mai naturală...........

77

[SENSITIVITY]

 

 

setarea sensibilităţii luminii...........

79

[ASPECT RATIO]

raportul dimensiunilor fotografiilor .79

[PICT. SIZE/QUALITY] dimensiuni fotografie / calitate Setarea dimensiunii şi calităţii unei fotografii care să se potrivească cu modul în care dumneavoastră

utilizaţi fotografiile.........................

80

[AUDIO REC.]

înregistrare imaginilor statice cu

semnal audio................................

81

[METERING MODE]

Mod de măsurare a luminozităţii .82

[AF MODE] – Setarea metodei

de focalizare.................................

82

[CONT. AF]

Auto focalizare continuă a unui

 

subiect.........................................

83

[AF ASSIST LAMP]

 

 

Lampă de asistare AF.

 

 

Focalizare mai uşoară în condiţii

 

 

de lumină slabă............................

84

[COL. EFFECT]

 

 

Setarea efectelor de culoare

 

 

pentru imaginile înregistrate.........

84

[PICT. ADJ.]

ajustarea calităţii imaginilor

înregistrate ..................................

84

[FLIP ANIM.] (Animaţie) Conectarea fişierelor pentru a crea un fişier de imagine în mişcare

 

(video) ..........................................

85

[CONVERSION]

 

 

Utilizarea unei lentile opţionale ....

87

Utilizarea meniului de mod [PLAY] ..........

89

[SLIDE SHOW]

 

 

(Redarea fotografiilor în ordine

 

 

pentru o durată fixă) ....................

90

• [FAVORITE]

 

Setarea fotografiilor favorite....... .

91

[ROTATE DISP.]/ [ROTATE] (Afişarea fotografiilor prin

 

rotaţie)..........................................

91

[DPOF PRINT]

 

 

(Setarea fotografiei care va fi

 

 

imprimată şi a numărului de

 

 

imprimări).....................................

93

[PROTECT]

 

 

(Prevenirea ştergerii accidentale

 

 

a fotografiilor)...............................

94

[AUDIO DUB.]

(Adăugare semnal audio după

realizarea fotografiilor) .................

95

[RESIZE]

(Redimensionarea fotografiilor) .. 96

[TRIMMING]

(Mărirea şi ajustarea fotografiilor) . 97

[ASPECT CONV.]

(Convertirea raportului dimensiunilor la fotografiile 9/16) . 98

[FORMAT]

(Iniţializarea cardului)...................

99

Conectarea la alte echipamente

Conectarea la un PC .............................

100

Tipărirea fotografiilor..............................

102

Vizionarea fotografiilor realizate

 

pe ecranul unui televizor..................

106

Altele

 

Utilizarea protectorului MC / filtrului

 

ND ...................................................

107

Afişaj ecran............................................

108

Precauţii la utilizare ...............................

110

Afişarea mesajelor.................................

112

Detectarea şi eliminarea defectelor .......

114

Numărul fotografiilor realizate şi

 

spaţiul rămas liber ...........................

119

Specificaţii .............................................

122

9

10

Pregătirea

Accesorii

Înainte de a utiliza camera, verificaţi dacă toate accesoriile sunt incluse.

Accesorii standard

1. Card de memorie SD (16 MB)

(în text, acesta este denumit „Card”) 2. Set baterie

(în text, acesta este indicat ca şi „baterie”)

3.Încărcător baterie(în text, acesta este denumit „încărcător”)

4.Cablu de alimentare la reţeaua de curent alternativ

5.Cablu conexiune USB

6.Cablu AV

7.CD-ROM

8.Curea de umăr

9.Capac lentilă / Şnur capac lentilă

10.Parasolar lentilă / Adaptor parasolar : Argintiu

: Negru

Accesorii opţionale

Baterie litiu - ion CGR-S006A

Adaptor de reţea DMW-AC7

Husă/ Carcasă semi-dură DMW-CZS7/ DMW-CZH7

Protector MC/Filtru ND DMW-LMC52/DMW-LND52

Lentile teleconversie/Lentile de conversie DMW-LT55/DMW-LW55

Lentile de apropiere DMW-LC55

Adaptor de lentilă DMW-LA2

Card de memorie

2 GB: RP-SDK02

1 GB: RP-SDK01

512 MB: RP-SDK512/ RP-SD512

256 MB: RP-SDH256/ RP-SD256

128 MB: RP-SD128

64 MB: RP-SD064

Cititor / Inscriptor USB 2.0 BN-SDUDB2E

Adaptor de card PC CardBus BN-SDPC3E

Adaptor de card PC BN-SDPC2E

Adaptor SD-CF BN-SDCF1E

Accesoriile şi/sau numerele de model pot fi diferite de la o ţară la alta.

11

Pregătirea

Denumirea componentelor

1.Lentile (Pag. 5)

2.Blitz (Pag. 44)

3.Microfon (Pag. 70, 81, 95)

4.Temporizator (Pag. 48)

Lampă de asistare AF (Pag. 84)

5.Buton de declanşare a blitzului (Pag. 44)

6.Selector de reglare a obiectivului (Pag. 41)

7.Vizor (Pag. 40, 108)

8.Difuzor (Pag. 75)

9.Buton [EVF/LCD] (Pag. 40)

10.Buton ON/OFF (pornire / oprire cameră) (Pag. 13, 21)

11.Joystick (Pag.28, 37, 38, 55, 56)

12.Ecranul LCD (Pag. 40, 108)

13.Buton [DISPLAY/LCD MODE] (Afişaj / Modul LCD) (Pag. 40, 43)

14.Indicator stare (Pag. 27)

15.Buton Mod Serie sau Simplu (Pag. 52) / Ştergere (Pag.38)

16.Butoane cursor

/Buton temporizator (Pag. 48)

/Buton [REV] (Pag. 36)

/Buton setare blitz (Pag. 442)

/Compensarea expunerii (Pag. 49) / Auto paranteză (Pag. 50) / Ajustare Fină a Tonurilor de Alb (Pag. 78) / Reglare blitz (Pag.47) / Buton Compensare Lumină Fundal în Mod simplu (Pag. 32)

17.Buton [MENU/SET] (Meniu / Setare) (Pag. 22)

18.Selector transfocare (Pag. 33)

19.Butonul declanşator (Pag. 27, 70)

20.Selector de mod (Pag. 6)

21.Butonul AF/MF (Pag. 58)

22.Buton stabilizator optic imagine (Pag. 51)

23.Loc pentru ataşarea curelei de mână (Pag.18)

24.Soclu [DIGITAL AV OUT/] (Pag. 100, 102, 106)

25.Soclu [DC IN] (Pag. 100, 102)

Vă rugăm folosiţi doar adaptoare Panasonic originale (DMW-AC7; opţional)

Camera nu poate încărca bateria, chiar dacă adaptorul AC (DMW-AC7; opţional) este conectat

26.Uşiţă borne terminale

27.Butuc lentile

12

Pregătirea

28.Uşiţă card / baterie (Pag. 16)

29.Suport montare trepied

Când folosiţi un trepied, asiguraţi-vă că acesta este stabil prin conectarea la cameră.

Ghid rapid

Aceasta este prezentare a modului în care puteţi să realizaţi şi apoi să redaţi fotografii cu ajutorul camerei. Pentru fiecare etapă, consultaţi paginile indicate în paranteze.

1. Încărcaţi bateria. (Pag. 14)

3.Porniţi aparatul pentru a fotografia.

• Setaţi ceasul.(Pag. 21)

n Setaţi selectorul de mod la [P].

oApăsaţi butonul declanşator pentru a fotografia. (Pag. 27)

4.Redarea fotografiilor realizate.

Camera nu este livrată cu bateria încărcată. Încărcaţi bateria înainte de folosire.

2.Introduceţi bateria şi cardul. (Pag. 16)

n o

Setaţi selectorul de mod la [ ]

Selectaţi fotografia pe care doriţi să o vedeţi. (Pag. 37)

13

Pregătirea

Încărcarea bateriei cu încărcătorul

Camera nu este livrată cu bateria încărcată. Încărcaţi bateria înaintea utilizării.

1Introduceţi bornele bateriei şi ataşaţi bateria la încărcător.

2Conectaţi cablul de alimentare la reţeaua electrică

Cardul de alimentare la reţeaua electrică nu poate fi introdus complet în terminalul de intrare de curent alternativ. Rămâne un spaţiu aşa cum se poate observa în imaginea de mai jos.

Când led-ul [CHARGE] (încărcare) luminează în verde, încărcarea începe.

Când led-ul [CHARGE] (încărcare) se stinge (după aproximativ 120 de minute), încărcarea este completă.

3.Detaşaţi bateria după ce încărcarea s-a încheiat.

După ce încărcarea s-a încheiat, asiguraţi-vă că aţi deconectat cablul de alimentare de la priza de curent electric.

Bateria se încălzeşte după utilizare şi în timpul sau după încărcare. De asemenea, camera se încălzeşte în timpul utilizării. Acest lucru este normal.

Bateria se descarcă dacă este lăsată o lungă perioadă de timp după încărcare. Reîncărcaţi bateria dacă s-a descărcat.

Utilizaţi doar baterii şi încărcătoare specificate pentru acest scop

Încărcaţi bateria cu încărcătoare de interior

Nu dezasamblaţi sau modificaţi încărcătorul

Despre baterie

(încărcare / număr de fotografii realizabile)

Indicator pentru nivelul bateriilor

Nivelul de energie rămas în baterie apare pe ecran. [Acesta nu apare când utilizaţi camera împreună cu adaptorul de reţea (opţional DMW-AC7)]

Indicatorul bateriei se face roşu şi luminează intermitent. Reîncărcaţi bateria sau înlocuiţi-o cu o baterie complet încărcată.

14

Pregătirea

Durata de viaţă a bateriei

Numărul de fotografii care pot fi realizate (conform standardului CIPA în mod AE)

Număr de

Aprox. 320 de fotografii

fotografii care

(aprox. 160 de minute)

pot fi realizate:

 

Condiţii de realizare a fotografiilor conform standardului CIPA

Temperatura: 23ºC / Umiditate: 50% când ecranul LCD este aprins ¼.

Folosirea cardului de memorie SD (16 MB) furnizat

Folosirea bateriei furnizate

Fotografierea începe la 30 de secunde după pornirea camerei. (când stabilizatorul optic de imagine, este setat la [MODE 1])

Fotografiere la fiecare 30 de secunde cu blitzul complet încărcat după fiecare fotografie

Rotaţie a selectorului de transfocare de la Tele la Wide, sau invers la fiecare fotografie

Stingeţi camera la fiecare 10 fotografieri.

CIPA este o abreviere a [Camera & Imaging Products Associations].

¼Numărul de fotografii realizabile scade când sunt folosite funcţia de intensitate LCD sau funcţia de unghi larg (Pag. 43)

Numărul de fotografii variază în funcţie de intervalul de fotografiere.

Dacă intervalul de fotografiere devine mai mare, numărul de fotografii descreşte.

[ ex. când fotografiaţi la fiecare 2 minute, numărul fotografiilor realizabile scade până la aproximativ 80]

Numărul de fotografii realizabile când utilizaţi vizorul

(Condiţiile de realizare a fotografiilor se conformează standardului CIPA)

 

Număr de

 

Aproximativ 340 fotografii

 

fotografii

 

 

 

(Aproximativ 170 minute)

 

realizabile:

 

 

 

 

Timpul de redare când utilizaţi ecranul LCD

Timp de redare: aprox. 300 minute

Numărul de fotografii realizabile şi timpul de redare vor varia în funcţie de condiţiile de operare şi condiţiile de depozitare ale bateriei

Încărcarea

 

Timpul de

 

aproximativ 120 minute

 

încărcare:

 

 

 

 

Timpul de încărcare şi numărul de fotografii realizate cu setul de baterie opţional (CGR­ S006A) sunt la fel ca şi mai sus.

Când înregistrarea începe, ledul indicator [CHARGE] (încărcare) luminează.

Când ledul indicator [încărcare] luminează intermitent

Bateria este descărcată prea mult (excesiv descărcată). După un timp, ledul indicator se va aprinde şi încărcarea va începe normal.

Dacă temperatura bateriei este excesiv de ridicată sau de scăzută, ledul indicator [CHARGE] luminează intermitent şi durata de încărcare va fi mai lungă decât de obicei.

Dacă timpul de operare a camerei devine extrem de scurt chiar şi când bateria este corect încărcată, înseamnă că durata de viaţă a bateriei a expirat. Achiziţionaţi o baterie nouă.

Condiţiile de încărcare

Încărcaţi bateria la o temperatură cuprinsă între 10ºC şi 35ºC . (Temperatura bateriei trebuie să fie aceeaşi).

Performanţele bateriei se pot reduce iar timpul de operare poate deveni mai scurt în condiţii cu temperaturi scăzute (de ex. schi / snowboarding)

15

Pregătirea

Introducerea / Scoaterea bateriei

Verificaţi dacă este oprită camera iar lentila este retrasă.

Închideţi blitzul.

1Împingeţi butonul de deblocare în direcţia săgeţii şi deschideţi uşiţa cardului / bateriei.

3 n Închideţi uşiţa cardului / bateriei.

oÎmpingeţi butonul de deblocare în direcţia săgeţii.

Vă rugăm folosiţi doar baterii Panasonic originale (CGR-S006A)

2Introducerea bateriei

Introduceţi cu atenţie bateria încărcată.

Scoaterea bateriei:

Împingeţi blocajul pentru a scoate bateria.

Scoateţi bateria după folosire.

Când o baterie complet încărcată a fost introdusă pentru mai mult de 24 de ore, setarea ceasului este stocată în cameră pentru cel puţin 3 luni chiar dacă bateria este scoasă (Timpul de stocare poate fi mai scurt, dacă bateria nu a fost încărcată suficient). Dacă au trecut mai mult de 3 luni, setarea ceasului se va pierde. În acest caz, setaţi ceasul din nou. (P21)

Nu scoateţi cardul sau bateria în timp ce cardul este accesat. Datele de pe card pot fi distruse. (P17).

Nu scoateţi bateria când camera este pornită deoarece setările aparatului pot fi stocate în mod necorespunzător.

Bateria furnizată este proiectată doar pentru această cameră. Nu o utilizaţi cu alte echipamente.

Introducerea / Scoaterea cardului

Verificaţi dacă aţi oprit camera iar lentila este retrasă.

Pregătiţi un Card de Memorie SD (furnizat) sau un Card MultiMedia (opţional).

Închideţi blitzul.

16

Pregătirea

1Împingeţi butonul de deblocare în direcţia săgeţii şi deschideţi uşiţa cardului de memorie / bateriei.

2Introducere

Introduceţi complet cardul cu partea etichetată îndreptată spre partea frontală a camerei, până la auzirea unui clic.

Scoatere:

Împingeţi cardul până la auzirea unui clic, apoi trageţi de card în sus.

Verificaţi direcţia cardului

Nu atingeţi terminalele de conexiune de pe spatele cardului

Cardul se poate deteriora dacă nu este introdus complet

3 n Închideţi uşiţa cardului de memorie / bateriei.

oÎmpingeţi butonul de deblocare în direcţia săgeţii.

Dacă uşiţa cardului de memorie nu poate fi complet închisă, scoateţi cardul şi încercaţi să-l introduceţi din nou.

Atât cardul cât şi datele de pe card pot fi deteriorate dacă cardul este introdus sau scos în timp ce aparatul este în funcţiune.

Vă recomandăm să utilizaţi Card de Memorie SD de la Panasonic.

Despre card

Accesarea cardului

Când imaginile sunt înregistrate pe card,

indicatorul de accesare a cardului luminează în roşu.

Când indicatorul de accesare a cardului luminează, imaginile sunt citite sau şterse, sau cardul este şters sau formatat, nu:

închideţi camera

scoateţi bateria sau cardul

scuturaţi sau loviţi camera.

Cardul şi datele pot fi deteriorate sau camera va prezenta deficienţe în operare.

Manevrarea cardului

Transferaţi periodic imaginile video / fotografiile importante de pe card pe PC (Pag. 100). Datele de pe card pot fi distruse sau se pot pierde datorită undelor electromagnetice, electricităţii statice, deteriorării camerei sau defectării cardului.

Nu formataţi cardul pe PC sau alt echipament, formataţi-l doar cu ajutorul camerei pentru a asigura funcţionarea lui corespunzătoare. (Pag. 99)

17

Pregătirea

Cardul de memorie SD (furnizat) şi cardul Multimedia (opţional)

Cardul de memorie SD şi cardul Multimedia sunt mici, uşoare şi detaşabile.

Viteza de citire / scriere a unui card de memorie SD este rapidă. Cardul de memorie SD este echipat cu un buton de protecţie la scriere care poate împiedica scrierea şi formatarea lui. (Când butonul de protecţie este în poziţia [LOCK], nu este posibilă ştergerea şi scrierea cardului şi nici formatarea lui. Când butonul este deblocat, aceste funcţii devin disponibile).

Card de memorie SD

Pe acest aparat, puteţi utiliza carduri de memorie SD cu următoarea capacitate (de la 8 MB la 2 GB)

8 MB, 16 MB, 32 MB, 64 MB,

128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB ,

2 GB (maximum)

Vă rugăm consultaţi ultimele informaţii pe site-ul:

http://panasonic.co.jp/pavc/global/cs

(site-ul este doar în limba engleză)

Consultaţi pag. 119 pentru informaţii despre numărul de fotografii realizabile şi durata de înregistrare valabilă pentru orice Card de Memorie SD.

Acest aparat suportă carduri de memorie formatate în sistem FAT12 şi FAT16 bazat pe specificaţiile de card de memorie SD.

Acest aparat nu suportă carduri multimedia pentru înregistrarea imaginilor video. Vă recomandăm să utilizaţi carduri de memorie SD de mare viteză, pentru înregistrarea imaginilor video (Pag. 70).

Viteza de citire / scriere a unui card multimedia este mai mică decât în cazul unui card de memorie SD. Când este utilizat un card multimedia, performanţele anumitor caracteristici pot fi mai mici decât cele specificate.

Nu lăsaţi cardul de memorie la îndemâna copiilor deoarece există pericolul ca aceştia să îl înghită.

Ataşarea capacului lentilei / curelei de mână

Ataşarea curelei de mână (furnizată)

1Introduceţi cureaua de mână prin gaura capacului lentilei.

2Introduceţi cureaua prin gaura aparatului.

3Ataşaţi capacul lentilei.

18

Pregătirea

Când închideţi aparatul, îl transportaţi sau redaţi fotografiile realizate, ataşaţi capacul lentilei, pentru a proteja suprafaţa lentilei.

Scoateţi capacul lentilei înainte de a realiza fotografii.

Aveţi grijă să nu pierdeţi capacul lentilei.

Cureaua de mână (furnizată).

1Introduceţi cureaua de mână prin gaură

2Introduceţi cureaua prin dispozitivul de blocare şi fixaţi-o.

Ataşarea parasolarului de lentilă

La lumină puternică sau lumină din fundal, parasolarul de lentilă va minimiza perturbările luminoase şi fantomele.

Parasolarul de lentilă reduce excesul de lumină şi îmbunătăţeşte calitatea imaginii.

Asiguraţi-vă că aparatul este închis şi că lentila este retrasă.

Închideţi blitzul.

1Ataşaţi parasolarul de lentilă (furnizat)

• Nu strângeţi parasolarul de lentilă prea mult.

2 Aşezaţi camera cu faţa în jos, aliniaţi marcajul parasolarului cu

şanţul de poziţionare de pe aparat şi introduceţi parasolarul.

: Trageţi cureaua 2 cm sau mai mult.

Ataşaţi cureaua de cealaltă parte a camerei fără a o răsuci

Verificaţi cureaua pentru a determina dacă este bine ataşată la cameră.

Ataşaţi cureaua astfel încât să puteţi observa logo-ul „LUMIX”

19

Pregătirea

3 Strângeţi şurubul.

Verificaţi dacă şurubul este uşor slăbit şi apoi ataşaţi parasolarul de lentilă.

Nu strângeţi şurubul prea mult.

Scoaterea parasolarului de lentilă

Ţineţi de marginea parasolarului de lentilă pentru a-l scoate.

Stocarea temporară a parasolarului de lentilă

1Slăbiţi şurubul şi scoateţi parasolarul lentilei.

2Întoarceţi parasolarul lentilei invers.

3Ataşaţi parasolarul lentilei cu şurubul pus invers şi apoi strângeţi-l din nou.

Asiguraţi-vă că şurubul este slăbit şi apoi ataşaţi parasolarul lentilei.

Nu strângeţi şurubul prea mult

4 Ataşaţi capacul lentilei.

Capacul lentilei trebuie să fie bine ataşat.

Nu fotografiaţi în timp ce parasolarul lentilei este stocat temporar.

20

Pregătirea

Dacă utilizaţi un blitz atunci când parasolarul de lentilă este ataşat, partea inferioară a fotografiei se poate întuneca iar blitzul nu va mai putea fi controlat deoarece lumina blitzului este blocată de parasolar. Recomandăm scoaterea parasolarului de lentilă înainte de a realiza fotografii folosind blitzul.

Când utilizaţi lampa de asistare AF într­ un spaţiu întunecat, scoateţi parasolarul de lentilă.

Pentru detalii privind ataşarea protectorului MC şi filtrului ND, consultaţi Pag. 107.

Când parasolarul de lentilă este ataşat, nu puteţi ataşa lentile de conversie, filtre sau lentile de apropiere.

La adaptorul lentilei (DMW-LA2; opţional) este necesar să ataşaţi lentile de conversie şi filtre.

Consultaţi distribuitorul sau cel mai apropiat centru de service în cazul în care pierdeţi accesoriile furnizate. (Puteţi achiziţiona accesoriile separat.)

Setarea datei / orei (setarea ceasului)

Setare iniţială

Ceasul nu este setat la livrarea camerei. La pornirea camerei, va apărea următorul afişaj:

: Buton [MENU / SET] (meniu / setare) : Butoane cursor

Afişajul dispare după aprox. 5 secunde. Opriţi camera şi apoi porniţi-o din nou.

1Apăsaţi [MENU / SET] (meniu / setare).

2 Apăsaţi / / / pentru a selecta data şi ora.

/ : Selectaţi elementul dorit.

/ : Setaţi ordinea afişajului pentru data şi oră.

3Apăsaţi [MENU / SET] (meniu / setare) de mai multe ori pentru a închide meniul.

21

Pregătirea

Opriţi camera după setarea ceasului. Apoi porniţi-o pentru a verifica dacă setarea este corectă.

Schimbarea setării ceasului

1

Apăsaţi [MENU / SET] (meniu / setare),

 

pentru a afişa meniul şi apoi apăsaţi .

2

Apăsaţi pentru a selecta pictograma

 

[ ] a meniului [SETUP] (Configurare) şi

 

apoi apăsaţi .

3

Apăsaţi / pentru a selecta [CLOCK

 

SET] (setare ceas) şi apoi apăsaţi .

 

Setaţi după model.

Când o baterie complet încărcată a fost introdusă pentru mai mult de 24 de ore, setarea ceasului este stocată (în cameră) pentru cel puţin 3 luni chiar dacă bateria este scoasă.

Puteţi seta anul începând cu 2000 până în 2099. Este folosit sistemul de 24 de ore.

La imprimarea fotografiilor, dacă data nu este setată în cameră, aceasta nu va fi imprimată, chiar dacă este asigurată o opţiune de imprimare a datei pe fotografia dumneavoastră (P94).

Despre meniul setare

Setaţi elementele după cerinţe. (Consultaţi P23-26, pentru fiecare element al meniului.)

Elementele meniului diferă în funcţie de modul selectat cu ajutorul selectorului de mod (P6).

Următorul exemplu vă va arăta cum să setaţi opţiunea [BEEP] (sunet), atunci când modul de programul AE [P] este selectat.

Selectaţi [RESET] (resetare) pentru a vă întoarce la setările iniţiale (P25).

1Apăsaţi [MENU / SET] (meniu / setare) şi apoi apăsaţi W

2Apăsaţi pentru a selecta pictograma [] a meniului [SETUP] (Configurare) şi apoi apăsaţi .

22

Pregătirea

3Apăsaţi / pentru a selecta elementul meniului.

apăsaţi la pentru a trece la următorul meniu.

4Apăsaţi , apoi / pentru a selecta setarea şi apoi apăsaţi [MENU / SET].

5Apăsaţi [MENU / SET] pentru a închide meniul.

Pentru a închide meniul puteţi apăsa şi butonul declanşator la jumătate.

Despre elementele afişajului de meniu

Sunt 4 afişaje de meniu (1/4, 2/4, 3/4 şi 4/4)

Puteţi comuta afişajele de meniu de la orice element al meniului prin rotirea selectorului de transfocare.

[CLOCK SET] (Setare ceas)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Modificaţi data şi ora. (P21)

ECRAN / VIZOR

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Ajustaţi luminozitatea ecranului LCD (când fotografiile apar pe ecranul LCD) sau vizorul (când fotografiile apar în vizor) în 7 etape.

Setarea [ECRAN / VIZOR] afectează şi modul simplu [].

[TRAVEL DATE] (Data călătoriei)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[SET] (setat):

Fotografia realizată

 

are data înregistrată

[OFF] (dezactivat): Fotografia realizată nu are data înregistrată.

Consultaţi P68 pentru informaţii despre setarea [TRAVEL DATE].

23

Pregătirea

[PLAY ON LCD]

(Redarea pe ecranul LCD)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[ON] (activat): dacă aţi utilizat vizorul pentru a înregistra, afişajul se va schimba automat pe ecranul LCD atunci când doriţi să revedeţi sau să redaţi fotografii.(P41)

[OFF] (dezactivat): nu se va schimba automat

[POWER SAVE] (Economisire energie)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[1 MIN.] / [2 MIN.] / [5 MIN.] / [10 MIN.]:

Modul de economisire energie este activat (camera este automat închisă pentru a economisi durata de viaţă a bateriei) atunci când camera nu a fost utilizată pentru perioada selectată în setare.

[OFF] (dezactivat) Modul de economisire energie nu este activat.

Apăsaţi butonul de declanşare pe jumătate sau închideţi şi porniţi camera pentru a anula modul de economisire energie.

În modul simplu [], modul de economisire energie este fixat la [2 MIN].

La utilizarea adaptorului de reţea (DMW­ AC7; opţional), conectare la un PC sau o imprimantă, înregistrare imagini în mişcare, redare imagini în mişcare, diaporamă, modul de economisire energie nu este activat. (Cu toate acestea, în timpul unei diaporame manuale, setarea pentru modul de economisire energie este fixată la [10 MIN])

AUTO VIZIONARE

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[1 sec]: Fotografia înregistrată apare automat pe ecran timp de aproximativ 1 sec.

[3 sec]: Fotografia înregistrată apare pe ecran timp de aproximativ 3 secunde.

[ZOOM]: Fotografia înregistrată apare automat pe ecran timp de

aproximativ 1 secundă. Apoi este mărită de 4 ori şi apare timp de aproximativ 1 secundă. Acest mod este util pentru confirmarea focalizării. Fotografiile dintre paranteze, mod serie sau imaginile cu semnal audio nu sunt lărgite chiar dacă este selectat [ZOOM].

[OFF] (Dezactivat): Fotografia înregistrată nu apare automat.

În modul de imagine în mişcare [], funcţia de auto vizionare nu este activată.

Când fotografiile sunt înregistrate în modul auto paranteze (P50) sau în mod serie (P52), funcţia de auto vizionare este activată, indiferent de setarea ei. (Fotografia nu este mărită).

Funcţia de auto vizionare este activată în timp ce imaginile cu semnal audio (P81) sunt înregistrate, indiferent de setarea ei. (Fotografia nu este mărită)

Când calitatea este setată la [TIFF], funcţia de auto vizionare funcţionează până la sfârşitul înregistrării de pe card (Imaginea nu este mărită).

Setarea funcţiei de auto vizionare este dezactivată în modul auto paranteze, modul serie, sau în modul imagine în mişcare [], când [AUDIO REC.] (Înregistrare audio) este setat pe [ON] (activat) sau când calitatea este setată la [TIFF].

Lampa de asistare MF [MF ASSIST]

(Doar modul de înregistrare)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

La focalizarea manuală, ecranul de asistare apare în centrul ecranului pentru a facilita focalizarea pe subiect (P58).

[MF1]: Centrul ecranului este mărit. Puteţi ajusta focalizarea în timp ce determinaţi compoziţia întregului ecran.

[MF2]: Întreaga suprafaţă a ecranului este mărită.

Acest mod este convenabil pentru ajustarea focalizării în unghi larg.

[OFF]: Ecranul nu este mărit.

24

Pregătirea

[BEEP]

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[]: Fără sunet operaţional []: Sunet operaţional slab

[]: Sunet operaţional puternic

Setarea [BEEP] (sunet) afectează şi modul simplu [].

[SHUTTER] (Declanşator)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Setaţi pentru a selecta volumul sunetului declanşatorului.

[]: Fără sunet al declanşatorului. []: Sunet declanşator slab

[]: Sunet declanşator puternic

[VOLUME] (Volum)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Volumul difuzoarelor poate fi ajustat în 7 etape de la nivelul 6 – 0.

Când conectaţi camera la un televizor, volumul difuzoarelor televizorului nu se schimbă.

[NO. RESET] (Resetare nr.)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] (Configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Setaţi această funcţie când doriţi să începeţi numărul de fişier al fotografiei de la 0001 la următoarea înregistrare. (Numărul de folder este actualizat, iar numărul de fişier începe de la 0001).

Numărul de fişier poate fi atribuit de la 100 la 999.

Când numărul de folder ajunge la 999, nu puteţi reseta numărul de fişier. Recomandăm formatarea cardului după ce aţi salvat datele pe un PC sau alt dispozitiv de stocare.

Pentru a reseta numărul de folder la 100, formataţi (P99) mai întâi cardul şi apoi utilizaţi această funcţie pentru a reseta numărul de fişier. După aceea, va apărea ecranul de resetare pentru numărul de fişier. Selectaţi [YES] (Da)

pentru a reseta numărul de fişier.

Consultaţi P101 pentru informaţii detailate privind numărul de fişier şi numărul de folder.

Setarea [NO. RESET] afectează şi modul simplu [].

[RESET] (Resetarea)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Setările meniului [REC] (Înregistrare) sau [SETUP] (Configurare) sunt resetate la setările iniţiale.

Setările de zi de naştere pentru [BABY1] / [BABY2] în modul peisaj şi numărul zilelor trecute de la ziua plecării din setarea [TRAVEL DATE] (P68), sunt de asemenea resetate la resetarea setărilor din meniul [SETUP] (Configurare). Setarea [FAVORITE] (P91), nu este resetată şi [ROTATE DISP.] (P91) este de asemenea resetat la [ON].

Numărul de folder şi setările ceasului nu se modifică.

USB [USB MODE] (Mod USB)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Selectaţi sistemul de comunicare USB înainte sau după conectarea camerei la PC­ ul sau la imprimanta dumneavoastră cu cablul USB (furnizat).

[SELECT ON CONNECTION]

(selectarea conectării):

Selectaţi [PC] sau [PictBridge (PTP)], dacă aţi conectat camera la un PC sau la o imprimantă care acceptă funcţia PictBridge

[PC]:

Setaţi această setare înainte sau după conectarea la un PC.

[PictBridge (PTP)]

Setaţi această setare înainte sau după conectarea la o imprimantă care acceptă funcţia PictBridge.

Când setarea [PC] este selectată, camera este conectată printr-un sistem de comunicaţie USB Mass Storage.

Când setarea [PictBridge (PTP)] este selectată, camera este conectată printr-un sistem de comunicaţie PTP (Picture Transfer Protocol).

25

Pregătirea

[HIGHLIGHT]

Apăsaţi [ ]pentru afişarea meniului [SETUP] (configurare) şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[ON] (Activat): Când funcţia de auto vizionare sau funcţia de verificare sunt activate, o zonă de saturaţie albă apare luminând intermitent în alb şi negru (P41).

[OFF] (Dezactivat): Nu apare nici un afişaj luminos.

[VIDEO OUT] (Ieşire video)

(doar în modul de redare) (P106)

Apăsaţi [ ]pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[NTSC]: Ieşirea video este setată pentru sistemul NTSC.

[PAL]: Ieşirea video este setată pentru sistemul PAL.

[TV ASPECT] (raport dimensiuni TV)

(doar în modul de redare)

Apăsaţi [ ]pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[] :

Selectaţi această setare în cazul în care conectaţi camera la un televizor 16:9.

[]:

Selectaţi această setare dacă conectaţi camera la un televizor 4:3.

Această setare este utilă pentru afişarea fotografiilor înregistrate cu un raport [] pe întreg ecranul televizorului de 16:9.

Fotografiile înregistrate cu un raport [] sau [] sunt afişate cu benzi negre în stânga şi dreapta ecranului.

Când este selectat [], fotografiile înregistrate cu un raport [] sau [] sunt afişate cu benzi negre în partea de sus şi de jos a ecranului

Când selectaţi [] şi utilizaţi cablul AV (furnizat) pentru iesire (P106), fotografiile sunt afişate vertical pe ecranul LCD.

[MF m / ft]

Apăsaţi [ ]pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P20)

[m]: La focalizarea manuală, distanţa până la subiect este afişată în metri.

[ft]: La focalizarea manuală, distanţa până la subiect este afişată în picioare.

SCN [SCENE MENU] (Meniul scenă)

Apăsaţi [ ] pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

[AUTO]: Meniul [SCENE MODE] (modul scenă) apare automat la setarea selectorului de mod la modul scenă. Selectaţi modul scenă dorit. (P60)

[OFF] (Dezactivat): Meniul [SCENE MODE] (modul scenă) nu apare la setarea selectorului de mod la modul scenă şi când camera funcţionează în modul scenă selectat în momentul respectiv. Dacă modificaţi modul scenă, apăsaţi butonul [MENU / SET] (Meniu / Setare) pentru a afişa [SCENE MODE] (modul scenă) şi apoi selectaţi modul scenă dorit.

[LANGUAGE] (Limba)

Apăsaţi [ ]pentru afişarea meniului [SETUP] şi selectaţi elementul pe care doriţi să-l setaţi. (P22)

Setaţi limba din afişajul de meniu, alegând din următoarele limbi.

Setaţi limba dorită cu /T şi stocaţi-o în memorie cu [MENU / SET] (Meniu / Setare\

[ENGLISH]: Engleză ;

[DEUTSCH]: Germană

[FRANCAIS]: Franceză

[ESPANOL]: Spaniolă

[ITALIANO]: Italiană

[] Japoneză

Când setaţi din greşeală o altă limbă, selectaţi [ ] din meniul de pictograme pentru a seta limba dorită.

Setarea [LANGUAGE] (Limbă) afectează şi modul simplu [].

26

Informaţii de bază

Realizarea fotografiilor

Camera setează automat viteza de declanşare şi valoarea declanşatorului în funcţie de luminozitatea subiectului.

Scoateţi capacul lentilei.

1 n Porniţi camera.

oSelectaţi programul AE modul [P]

Indicatorul de stare luminează pentru aproximativ 1 secundă dacă porniţi camera utilizând ecranul LCD.

Indicatorul de stare luminează in continuu dacă porniţi camera utilizând vizorul. Indicatorul de stare luminează intermitent când puterea bateriei este slabă.

2Poziţionaţi zona c până când doriţi să focalizaţi şi apoi apăsaţi pe jumătate butonul declanşator.

: Apăsaţi butonul declanşator pe jumătate pentru a focaliza.

Indicatorul de focalizare dluminează şi apoi valoarea diafragmei eşi viteza de declanşare f sunt afişate.

Dacă focalizarea cu 9 zone sau cu 3 zone (viteză mare) este folosită pentru modul AF, zona AF nu mai apare decât atunci când subiectul este focalizat. (P82)

Zona AF afişată este mai mare decât de obicei când utilizaţi transfocarea digitală sau atunci când realizaţi fotografii în locuri întunecate.(P82)

Consultaţi pagina 28 pentru informaţii referitoare la comutarea de program.

 

 

Când subiectul

Când

 

 

nu este

subiectul este

 

 

focalizat

focalizat

 

Indicator

Lumină

Activat (verde)

 

focalizare

intermitentă

 

 

 

(verde)

 

 

Zona AF

Trece de la alb

Trece de la

 

 

la roşu sau

alb în verde

 

 

zona AF nu

 

 

 

este activată

 

 

Sunet

Emite un sunet

Emite un

 

 

de 4 ori

sunet de 2 ori

 

 

 

 

3 Faceţi o fotografie.

: Apăsaţi butonul declanşator până la capăt pentru a fotografia.

Vă recomandăm să verificaţi dacă setarea ceasului este corectă înainte de a realiza fotografii. (P21)

Atunci când apăsaţi butonul declanşator, ecranul poate fi luminos sau întunecat pe moment. Această funcţie permite ajustarea uşoară a focalizării, iar fotografiile înregistrate nu vor fi afectate.

Când este setată o oră pentru modul economisire energie (P24), camera se va opri automat, dacă nu operaţi pe durata setării. Pentru a utiliza din nou camera, apăsaţi pe jumătate butonul declanşator sau închideţi şi deschideţi camera.

27

Informaţii de bază

Pentru a evita granulaţiile, vă recomandăm să reduceţi sensibilitatea ISO, setând [NOISE REDUCTION] (reducere granulaţie) din [PICT.ADJ.] la [HIGH] (ridicat) sau să setaţi fiecare element în afara [NOISE REDUCTION] la [LOW] (redus). (P85).(Camera este livrată cu sensibilitatea ISO setată în modul [AUTO]. Astfel, sensibilitatea ISO creşte atunci când realizaţi fotografii în casă etc. )

Program shift (comutare de program)

In modul program AE puteţi schimba presetarea valorii diafragmei şi a vitezei de declanşare, fără a schimba expunerea. Acesta se numeşte comutare de program.

Puteţi face ca fundalul să fie mai neclar, prin reducerea valorii diafragmei sau să înregistraţi un subiect în mişcare mai rapid, prin încetinirea vitezei de declanşare când realizaţi fotografii în modul program AE.

Apăsaţi butonul de declanşare pe jumătate şi apoi utilizaţi joystick-ul pentru a activa schimbul de programe, în timp ce valoarea diafragmei şi viteza de declanşare sunt afişate pe ecran.(pentru aproximativ 10 secunde).

Indicatorul al schimbului de programe apare pe ecran atunci când schimbul de programe este activat.

Schimbul de programe este dezactivat dacă este oprită camera sau dacă joystick-ul este mişcat de sus în jos până când indicatorul schimbului de programe dispare.

Exemplu de comutare de program

: Valoarea diafragmei

: Viteza de declanşare n Cantitate

o Diagramă comutare program p Limită comutare program

Dacă expunerea nu este adecvată când butonul de declanşare este apăsat pe jumătate, valoarea diafragmei şi viteza de declanşare luminează roşu.

Comutarea de program este dezactivată şi camera revine la modul normal program AE dacă trec mai mult de 10 secunde de la activarea acesteia. In orice caz, comutarea este memorată.

In funcţie de luminozitatea subiectului, comutarea de program poate să nu fie activată.

Indicaţii pentru realizarea unor fotografii bune

Ţineţi uşor camera cu ambele mâini, şi staţi cu picioarele puţin depărtate.

Asiguraţi-vă că nu mişcaţi camera când apăsaţi butonul declanşator.

Nu acoperiţi microfonul sau lampa de asistare AF cu degetul sau alte obiecte.

Nu atingeţi lentila.

28

Informaţii de bază

Dacă nu vedeţi prin ecranul LCD din cauza luminii solare, etc. lucind pe el, vă recomandăm să vă folosiţi mâna sau un alt obiect pentru a bloca lumina la utilizarea camerei.

Când înregistraţi cu ecranul LCD

Când înregistraţi cu vizorul

: când ţineţi camera vertical

Funcţia de detectare a direcţiei

Fotografiile înregistrate ţinând camera în poziţie verticală sunt redate vertical (rotate). (Numai când [ROTATE DISP.] (Rotire disp.) (P91) este setat la [ON](activat)).

Este posibil ca această funcţie să nu opereze în mod corespunzător la fotografii înregistrate cu camera îndreptată în sus sau jos.

Nu puteţi utiliza funcţia de detectare a direcţiei în modul de imagine în mişcare sau când creaţi animaţie.

Când doriţi să scoateţi subiectul în afara zonei AF (Fixare AF/AE)

Când înregistraţi o fotografie cu persoane, asemeni celei de mai jos, nu veţi putea focaliza subiectul, deoarece este în afara zonei AF.

In acest caz,

1 Poziţionaţi zona AF pe subiect.

2Apăsaţi pe jumătate butonul declanşator pentru a fixa focalizarea şi expunerea.

Când subiectul este focalizat, indicatorul de focalizare luminează.

3Menţinând butonul declanşator apăsat pe jumătate, mutaţi camera în timp ce compuneţi fotografia.

4Apăsaţi complet butonul declanşator

Puteţi încerca în mod repetat fixarea AF/AE înainte de a apăsa complet butonul declanşator.

Focalizare

Aria focalizării este de la 30 cm la (Wide), 2 până la (Tele). Utilizaţi modul macro atunci când înregistraţi fotografii de aproape (P53)

Dacă distanţa dintre cameră şi subiect este în afara ariei de focalizare a camerei, fotografia s-ar putea să nu fie focalizată corect, chiar dacă indicatorul de focalizare luminează.

In următoarele cazuri, camera nu va focaliza subiectul în mod corespunzător:

-La includerea atât a unor subiecte distanţate cât şi apropiate în aceeaşi scenă.

-Când există mizerie sau praf pe sticla dintre lentilă şi subiect.

-Când în jurul subiectului se află obiecte luminoase sau strălucitoare

-Când realizaţi o fotografie în locuri întunecate.

-Când subiectul se mişcă rapid.

-Când locul are contrast slab.

-Când apar vibraţii.

-Când înregistraţi un subiect foarte strălucitor.

Vă recomandăm realizarea fotografiilor utilizând prefocalizare (P60) şi fixarea AF/AE. În locuri întunecoase, lampa de asistare AF (P84) poate fi activată pentru a focaliza subiectul.

29

Informaţii de bază

Chiar şi atunci când indicatorul de focalizare apare şi subiectul este focalizat, această funcţie este dezactivată la eliberarea butonului declanşator. Apăsaţi din nou, pe jumătate, butonul declanşator.

Prevenirea vibraţiilor (mişcarea camerei)

Asiguraţi-vă că nu mişcaţi camera la apăsarea butonului declanşator.

Când apar vibraţii din cauza unei viteze de declanşare reduse, va apărea alarma de vibraţii .

La apariţia alarmei de vibraţii, recomandăm folosirea unui trepied. Dacă nu puteţi folosi un trepied, fiţi atenţi la modul în care ţineţi camera în mână (P28). Utilizarea temporizatorului previne apariţia vibraţiilor la apăsarea butonului declanşator când utilizaţi un trepied. (P48)

În mod special în următoarele cazuri, viteza declanşatorului va fi mai mică. Menţineţi camera nemişcată din momentul în care aţi apăsat butonul declanşator şi până când imaginea apare pe ecran. Recomandăm folosirea unui trepied.

-Slow sync / Red eye-reduction (P44) (Sincronizare redusă / Reducerea efectului de ochi roşii)

-[NIGHT PORTRAIT] (Portret pe timp de noapte) (P62)

-[NIGHT SCENERY] (Peisaj pe timp de noapte) (P63)

-[PARTY] (Petrecere) (P64)

-[CANDLE LIGHT] (Lumină de lumânare) (P64)

-[FIREWORKS] (focuri de artificii) (P65)

-[STARRY SKY] (Cer înstelat) (P65)

-Când viteza de declanşare este redusă (P55, 56)

Expunerea

Dacă apăsaţi pe jumătate butonul declanşator când expunerea nu este adecvată, valoarea diafragmei şi viteza de declanşare luminează în roşu. (Cu toate acestea, valoarea diafragmei şi viteza de declanşare nu luminează în roşu când blitzul este activat).

Luminozitatea ecranului LCD poate diferi de cea a fotografiilor înregistrate, mai ales când fotografiile sunt înregistrate în condiţii de luminozitate slabă.

Când majoritatea subiecţilor de pe ecran sunt luminoşi (de exemplu, cerul albastru într-o zi însorită, un câmp acoperit cu zăpadă, etc.), fotografiile realizate pot deveni întunecoase. În acest caz, compensaţi valoarea expunerii la cameră. (P49)

30

Loading...
+ 94 hidden pages