Nikon D70s Operating manual [nl]

De Nikon gids voor digitale fotografie
met de
digitale camera
Nl
Productdocumentatie
De documentatie bij dit product bestaat uit de onderstaande handleidingen. Lees alle aanwijzingen grondig door om het beste uit uw camera te halen.
Snelhandleiding
De Snelhandleiding begeleidt u stap voor stap bij het uitpakken en instel­len van uw digitale Nikon-camera, het maken van uw eerste foto’s en het overspelen van de foto’s naar uw computer.
Gids voor digitale fotografi e
In de Gids voor digitale fotografi e (deze handleiding) treft u uitgebreide bedieningsvoorschriften voor uw camera aan.
PictureProject Naslaggids (op cd) De PictureProject Naslaggids bevat informatie over het gebruik van de PictureProject software die bij uw camera wordt geleverd. Kijk voor infor­matie over het gebruik van de naslaggids in de Snelhandleiding.
WAARSCHUWING: stof op het laagdoorlaatfi lter
Nikon doet al het mogelijke om te voorkomen dat er tijdens het productieproces en de verzending stof en dergelijke op het laagdoorlaatfi lter kunnen komen. De D70S is echter bestemd voor gebruik met verschillende objectieven en tijdens het verwisselen of verwijderen van het objectief kan er stof en dergelijke in de camera terechtkomen. Eenmaal in de camera kan dit stof zich aan het laagdoorlaatfi lter hechten en onder bepaalde omstandigheden op foto's te zien zijn. Om te voorkomen dat er stof in de camera kan komen, dient u het objectief niet in een stoffi ge omgeving te verwisselen. Bescherm de camera wanneer er geen objectief bevestigd is, door de bijgeleverde dop van de camerabody terug te plaatsen. Verwijder daarbij eerst eventueel stof en andere vreemde deeltjes van de dop.
Mocht er stof of vuil op het laagdoorlaatfi lter terechtkomen, volg dan de instructies op pagina 194–195 van deze handleiding om het fi lter schoon te maken of laat het fi lter reinigen door een door Nikon erkende onderhoudsdienst. Foto's waarop stof op het laagdoorlaatfi lter te zien is, kunt u retoucheren met behulp van Nikon Capture 4 versie
4.2 of hoger (apart verkrijgbaar) of met de opties voor beeldreiniging in beeldbewer­kingspakketten van andere softwareleveranciers.
Hoe deze handleiding te lezen
Allereerst wordt gewezen op de waarschuwingen en opmerkingen op bladzijde ii–v.
Lees vervolgens “Overzicht“ en “Eerste kennismaking met de camera“ om vertrouwd te raken met de in deze handleiding gebruikte weergavemethoden en de bena­ming van de diverse cameraonderdelen. Daarna kunt u de camera instellen zoals beschreven bij “Eerste stappen.“
U bent nu klaar om foto’s te maken en te bekij­ken. Daarna kunt u gaan oefenen in het maken van creatieve composities, zoals beschreven in “Onderwerpsstanden.”
Eerste kennismaking met de camera
Eenvoudig fotograferen
Eenvoudig weergeven
(Digital Vari-Program – D.V.P.)
Beeldkwaliteit en –grootte
Gevoeligheid (ISO-equivalent)
Foto's optimaliseren
Overzicht
Eerste stappen
Witbalans
Heeft u eenmaal de basisprincipes van digitaal fotograferen onder de knie, dan kunt u deze hoofdstukken raadplegen voor uitgebreide infor­matie over wanneer en hoe u de camerabestu­ringsknoppen kunt gebruiken.
matie over weergeven…
...over cameramenu's en persoonlijke instellingen...
...over het aansluiten op een computer of TV...
…over het afdrukken van foto’s op een PictBridge printer…
…en over accessoires en het oplossen van problemen.
Opnamestand kiezen
Scherpstelling
Belichting
Flitsfotografi e
Zelfontspannerstand
Gebruik van de afstandsbediening
Reset met twee knoppen
Meer over weergeven
Menugids
Aansluitingen
Foto's printen
Technische gegevens

Voor uw veiligheid

Om schade aan uw Nikon-product en letsel bij uzelf en anderen te voorkomen, dient u de volgende veiligheidsvoorschriften geheel te lezen voordat u dit ap­paraat gebruikt. Bewaar deze voorschriften op een plaats waar ieder die het product gebruikt ze kan lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van het volgende symbool weergegeven:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die u moet lezen voordat u uw Nikon-product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Kijk niet door de zoeker in de zon
Wanneer u door de zoeker recht in de zon of een andere sterke licht­bron kijkt, kan dit leiden tot blijvend oogletsel.
Schakel het apparaat bij storing
onmiddellijk uit
Komt er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart verkrijgbaar), koppel de licht­netadapter dan los en verwijder de batterij onmiddellijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat met het apparaat te gebrui­ken, kan dit leiden tot letsel. Nadat u de batterij heeft verwijderd, dient u het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst te laten nakijken.
Gebruik het apparaat niet in de
buurt van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aan­gezien dit kan leiden tot ontploffi ngen of brand.
Plaats de camerariem niet om de nek
van een baby of een kind
Het plaatsen van een camerariem om de nek van een baby of kind kan leiden tot verstikking.
ii
Demonteer het apparaat niet
Indien u de interne onderdelen van het apparaat aanraakt, kan dit lei­den tot letsel. Bij storing dient het apparaat alleen door een daartoe bevoegde monteur te worden gere­pareerd. Mocht het product openbar­sten als gevolg van een val of ander ongeluk, verwijder dan de batterij en/of lichtnetadapter en laat het ap­paraat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst nakijken.
Wees voorzichtig bij het hanteren
van batterijen
Batterijen kunnen lekken of ont­ploffen wanneer u er onvoorzichtig mee omgaat. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht bij het hanteren van batterijen voor gebruik bij dit product:
Zorg dat het product uitstaat voordat
u de batterij vervangt. Zorg bij gebruik van een lichtnetadapter dat deze los­gekoppeld is.
• Gebruik alleen batterijen die goedge­keurd zijn voor gebruik bij deze appara­tuur. Plaats alleen batterijen van hetzelfde type en plaats geen en oude en nieuwe batterijen tegelijk in de camera.
• Plaats de batterij niet verkeerd om in de camera.
• Sluit de batterij niet kort en demonteer hem niet.
• Plaats de beschermdop op de batterij wanneer u hem vervoert. Berg de batterij (tijdens vervoer en dergelijke) niet op bij metalen voorwerpen zoals kettingen en haarspelden.
• Dompel de batterij niet onder in water en zorg dat hij niet nat kan worden.
• Berg de batterij (tijdens vervoer en der­gelijke) niet op bij metalen voorwerpen zoals kettingen en haarspelden.
• Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen dient u de batterij te verwijderen als hij leeg is.
• Als u de batterij niet gebruikt, plaats dan het beschermkapje op de batterij en berg hem op op een koele plaats.
• Onmiddellijk na gebruik, of wanneer het product gedurende langere tijd op bat­terijvoeding is gebruikt, kan de batterij heet zijn. Zet daarom de camera eerst uit en laat de batterij afkoelen voordat u hem uit de camera haalt.
• Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervorming.
Gebruik geschikte kabels
Gebruik alleen de bijgeleverde kabels of speciaal voor dit doel bij Nikon ver­krijgbare kabels voor aansluiting op in- en uitgaande contacten, om er zeker van te zijn dat aan de product­voorschriften wordt voldaan.
Buiten bereik van kinderen houden
Let er vooral op dat baby’s geen bat­terijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugenkaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens gebruik heet worden. Wees daarom voorzichtig wanneer u de geheugen­kaart uit de camera verwijdert.
CD-ROM’s
De CD-ROM’s waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden afgespeeld. Het spelen van CD-ROM’s op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorbeschadiging of schade aan de apparatuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de
fl itser
• Gebruik de fl itser niet terwijl het fl itsven­ster in aanraking komt met een persoon of voorwerp. Als u deze voorzorgsmaat­regel niet in acht neemt, kan dit leiden tot brand of brandwonden.
Het gebruik van een fl itser dichtbij
de ogen van uw onderwerp kan tijdelijk oogletsel veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby’s, waarbij de fl itser zich op minimaal één meter afstand van het onderwerp moet bevinden.
Gebruik van de zoeker
Wanneer u de oogsterktecorrectie instelt terwijl u door de zoeker kijkt, pas dan op dat u niet per ongeluk uw vinger in uw oog steekt.
Voorkom aanraking met vloeibaar
kristal
Mocht de monitor breken, pas dan op voor letsel veroorzaakt door gebroken glas en voorkom dat het vloeibaar kristal uit de monitor in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
iii

Opmerkingen

• Voor de gehele of gedeeltelijke repro­ductie, verzending, transcriptie, opslag in een geautomatiseerd informatiebe­stand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij dit product geleverde handleidingen is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
• Nikon behoudt zich het recht voor om de hardware- en softwarespecifi caties be­schreven in deze handleidingen ten alle tijde zonder voorafgaande waarschuwing te kunnen wijzigen.
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gerepro­duceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gere­produceerd
Kopieer of reproduceer geen papier­geld, munten, waardepapieren of overheidsobligaties, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Voorbeeld”.
Het kopiëren of reproduceren van pa­piergeld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van on­gebruikte door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertifi ceerde, door de wet voorge­schreven documenten is verboden.
• Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit product.
• Hoewel Nikon alles in het werk heeft gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon­importeur op de hoogte wilt stellen van eventuele onjuistheden of omissies (adres apart bijgeleverd).
• Waarschuwingen m.b.t. zekere ko­pieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaardigd met betrekking tot het kopiëren of reproduceren van waarde­papieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertifi caten, etc.), reispassen of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten en kaartjes zoals passen en maaltijd­couponnen.
iv
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van au­teursrechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilde­rijen, houtgravures, kaarten, tekenin­gen, fi lms en foto’s is verboden middels nationale en internationale wetten. Ge­bruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor het inbreuk maken op de auteursrechten.
Het van de hand doen van gegevensdragers
Merk op dat bij het verwijderen van beelden of het formatteren van geheugenkaarten of andere apparaten voor gegevensopslag, de originele beelden niet volledig worden gewist. Verwijderde bestanden kunnen soms worden teruggehaald van gewiste gegevensdragers met behulp van commercieel beschikbare software, wat mogelijk kan resulteren in misbruik van persoonlijke beelden. Het is de verantwoording van de gebruiker om er voor te zorgen dat de privacy van dergelijk materiaal is gewaarborgd.
Voordat u een gegevensdrager weggooit of het eigendom aan een ander persoon overdraagt, kunt u de inhoud volledig wissen met behulp van speciaal hiertoe bestemde commercieel beschikbare software. Als alternatief is het mogelijk om de gegevensdrager te formatteren en deze vervolgens geheel te vullen met beelden die geen persoonlijke inhoud hebben (bijv. foto’s van een egale lucht). Zorg er ook voor dat u eventuele foto’s die voor de vooringestelde witbalans zijn gebruikt vervangt.
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen in acht om verwonding of beschadiging van eigendommen te voorkomen indien u de gegevensdrager fysiek vernietigt.
Handelsmerk-informatie
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Pentium is een handelsmerk van Intel Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk Corporation. Microdrive is een gedeponeerd handelsmerk van Hitachi Global Storage Technologies in de Verenigde Staten en/of andere landen. Lexar Media is een handelsmerk van Lexar Media Corporation. PictBridge is een handelsmerk. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon-product worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.
v

Inhoudsopgave

Voor uw veiligheid........................................................................................... ii
Opmerkingen ................................................................................................... iv
Inleiding............................................................................................................. 1
Overzicht .......................................................................................................... 2
Eerste kennismaking met de camera.............................................................. 3
Eerste stappen.................................................................................................. 13
De camerariem bevestigen ............................................................................... 13
Batterijen plaatsen ........................................................................................... 14
Basisinstellingen............................................................................................... 16
Een objectief bevestigen................................................................................... 18
Een geheugenkaart plaatsen ............................................................................ 20
Instructies .......................................................................................................... 23
Eenvoudig fotograferen.................................................................................. 24
Stap 1—Draai de keuzeknop op
Stap 2—Maak de camera gebruiksklaar ........................................................... 24
Stap 3—Wijzig de camera-instellingen ............................................................. 26
Stap 4—Bepaal de uitsnede ............................................................................. 27
Stap 5—Stel scherp.......................................................................................... 28
Stap 6—Maak een foto.................................................................................... 30
Eenvoudig weergeven..................................................................................... 31
Onderwerpsstanden (Digital Vari-Program – D.V.P.) ..................................... 32
Foto’s maken..................................................................................................... 35
Opnameopties gebruiken................................................................................. 36
Gebruik van cameramenu’s............................................................................. 39
Beeldkwaliteit en –grootte ............................................................................. 41
Beeldkwaliteit .................................................................................................. 41
Beeldgrootte.................................................................................................... 43
Gevoeligheid (ISO-equivalent) ........................................................................ 46
Witbalans ......................................................................................................... 48
Witbalans nauwkeurig instellen........................................................................ 50
Vooringestelde witbalans ................................................................................. 52
Foto's optimaliseren ........................................................................................ 56
Instellingen voor beeldoptimalisering aanpassen............................................... 57
Opnamestand kiezen....................................................................................... 62
Scherpstelling................................................................................................... 64
Scherpstelstand................................................................................................ 64
Selectie scherpstelveld...................................................................................... 66
Vergrendeling scherpstelling............................................................................. 70
AF-hulpverlichting............................................................................................ 72
Goede resultaten verkrijgen met autofocus ...................................................... 73
Handmatig scherpstellen.................................................................................. 74
vi
.................................................................. 24
Belichting ......................................................................................................... 75
Lichtmeting...................................................................................................... 75
Belichtingsstand............................................................................................... 76
Vergrendeling automatische belichting............................................................. 84
Belichtingscorrectie .......................................................................................... 86
Bracketing ....................................................................................................... 87
Flitsfotografi e .................................................................................................. 94
Flitssynchronisatiestanden ................................................................................ 95
Gebruik van de ingebouwde fl itser................................................................... 97
Zelfontspannerstand ....................................................................................... 105
Gebruik van de afstandsbediening................................................................. 107
Reset met twee knoppen ................................................................................ 111
Meer over weergeven ...................................................................................... 113
Enkel beeld weergeven .................................................................................... 114
Foto-informatie................................................................................................ 116
Meerdere beelden bekijken: thumbnails weergeven ......................................... 118
Foto’s van dichtbij bekijken: zoom tijdens het weergeven ................................. 120
Foto’s beveiligen tegen verwijderen .................................................................. 121
Afzonderlijke foto’s verwijderen ....................................................................... 122
Menugids........................................................................................................... 123
Het Weergavemenu......................................................................................... 124
Wissen............................................................................................................. 124
Terugspeelmap................................................................................................. 126
Draai portret .................................................................................................... 126
Diashow .......................................................................................................... 127
Bld. verbergen ................................................................................................. 129
Printen............................................................................................................. 130
Het Opnamemenu ........................................................................................... 132
Bld.optimalsrn.................................................................................................. 132
Lange tijd RO ................................................................................................... 133
Beeldkwaliteit .................................................................................................. 134
Beeldformaat ................................................................................................... 134
Witbalans ........................................................................................................ 134
ISO .................................................................................................................. 134
Persoonlijke instellingen ................................................................................. 135
Het Setup-menu............................................................................................... 155
Mappen........................................................................................................... 156
Opeenvlg. numm ............................................................................................. 159
Formatteren..................................................................................................... 160
CSM menu ...................................................................................................... 161
Datum ............................................................................................................. 161
vii
LCD helderheid ................................................................................................ 161
Spiegel omhoog............................................................................................... 162
Videostand ...................................................................................................... 162
Taal (LANG)...................................................................................................... 163
Bld commentaar .............................................................................................. 163
USB ................................................................................................................. 165
Stof ref. foto.................................................................................................... 166
Firmware Ver. ................................................................................................... 167
Oriënt. opsl...................................................................................................... 168
Aansluitingen.................................................................................................... 169
Weergeven op een televisie............................................................................ 170
Aansluiten op een computer .......................................................................... 171
Foto's printen.................................................................................................... 175
Technische gegevens ........................................................................................ 181
Camera-instellingen......................................................................................... 182
Optionele accessoires ...................................................................................... 183
Objectieven voor de D70S................................................................................ 183
Optionele fl itsers .............................................................................................. 186
Andere accessoires........................................................................................... 190
Behandeling van uw camera........................................................................... 193
Problemen oplossen ........................................................................................ 198
Specifi caties ...................................................................................................... 201
Trefwoordenregister ......................................................................................... 206
viii

Inleiding

Voordat u begint
Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:
Overzicht
Hier wordt toegelicht hoe deze handleiding is ingedeeld en welke symbolen en weergavemetho­den worden gebruikt.
Eerste kennismaking met de camera
Het is handig om dit gedeelte van een boekenleg­ger te voorzien, zodat u het tijdens het lezen van de handleiding snel kunt terugvinden voor infor­matie over de benaming en functie van de diverse cameraonderdelen.
Eerste stappen
In dit gedeelte wordt beschreven welke stappen u uitvoert wanneer u de camera voor het eerst ge­bruikt: de batterij en geheugenkaart in de camera plaatsen, een objectief en de camerariem bevesti­gen en de datum, tijd en taal instellen.
1

Overzicht

Over deze handleiding
Gefeliciteerd met uw aanschaf van een Nikon D70S digitale spiegelrefl exca­mera (SLR) met verwisselbaar objectief. Het doel van deze handleiding is te
Inleiding—Overzicht
zorgen dat u met plezier fotografeert met uw digitale Nikon camera. Lees deze handleiding vóór gebruik grondig door en houd hem tijdens het gebruik van het product bij de hand.
Om het vinden van bepaalde informatie te vergemakkelijken, zijn de vol­gende symbolen en weergavemethoden gebruikt:
Dit pictogram staat bij waarschuwingen, in­formatie die u vóór gebruik dient te lezen om te voorkomen dat u uw camera beschadigt.
Dit pictogram staat bij opmerkingen, informatie die u dient te lezen voordat u uw camera gebruikt.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van de cameramenu’s kunt wijzigen.
Maak testopnamen
Voordat u bij belangrijke gelegenheden (zoals bruiloften of reizen) foto’s maakt, is het aan te bevelen om een testopname te maken om te controleren of de camera goed werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor kosten of gederfde winst als gevolg van het niet goed functioneren van het product.
Levenslang leerproces
Als onderdeel van Nikons streven naar een levenslang leerproces waarbij Nikon continu productondersteuning en –informatie verschaft, is er on-line op de volgende sites altijd nieuwe, bijgewerkte informatie beschikbaar.
•Voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
•Voor gebruikers in Europa en Afrika: http//www.europe-nikon.com/support
Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/ Bezoek deze sites om op de hoogte te blijven van de laatste productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ’s), en voor algemeen advies over digitale beeldweergave en fotografi e. Raadpleeg voor meer informatie uw dichtstbijzijnde Nikon-vertegenwoordiging. Zie de URL hieronder voor de contactgegevens:
http://nikonimaging.com/
2
Dit pictogram staat bij tips, aanvullen­de informatie die van pas kan komen bij het gebruik van uw camera.
Dit pictogram geeft aan dat er elders in deze handleiding meer informatie over dit onderwerp staat.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van het menu Persoonlijke instellingen nauwkeurig kunt afstellen.

Eerste kennismaking met de camera

Besturingsknoppen en displays
Neemt u even de tijd om vertrouwd te raken met de bedieningsorganen en displays van de camera. Misschien vindt u het handig om een boekenlegger bij dit hoofdstuk te leggen om het gemakkelijk te kunnen terugvinden terwijl u de rest van de handleiding leest.
Camerabody
Hoofdschake­laar:
24
Ontspanknop:
12
Belichtings­correctieknop
): 86
(
Oogje voor camerariem:
13
Keuzeknop:
10
Accessoire­schoentje:
LCD-venster:
187
6
Filmvlakindicatie (
Selectieknop lichtmeting ( : 75
Oogje voor camerariem:
13
Knop LCD-verlich-
) : 7
ting( Formatteerknop( ) : 21
): 74
)
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
3
Camerabody (vervolg)
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Lampje zelfontspan-
105, 107
ner: AF-hulpverlichting:
72 Lampje rode-ogen­reductie: 95
Ingebouwde fl itser:
94
Ontgrendelknop externe fl itser ( Flitssynchronisatieknop ( ) :
Knop fl itsbelichtingscorrectie (
) : 97
97
): 102
Infraroodontvanger:
Aansluiting afstandsbedienings­kabel* (onder klepje): 191
*
De afstandsbedieningsaansluiting van de D70S is alleen geschikt voor de MC-DC1 afstandsbedieningkabel.
DC-ingang (onder be­schermkap): Video-uitgang (onder klepje): 170
Ontgrendelingsknop objectief:
19 USB aansluiting (onder beschermkap):
170
107
171
Secundaire instel­schijf:
Scherptedieptecontroleknop:
Batterijvakdeksel:
Vergrendeling batterijvak­deksel:
147
76
14
14
Selectieknop scherp­stelstand
4
: 64
Statief-
moer
Reset-knop:
200
Zoekeroculair: 27
Opnamestandknop ( ) : 62 Formatteerknop ( ) : 21
Bracketingknop
): 87
(
Weergaveknop (
): 114
Menuknop ( 39
Gevoeligheidsknop (ISO): Thumbnailknop ( ): 118
):
46
Kapje zoekeroculair:
27
Oogsterktecorrec­tieknop:
AE/AF vergrendelknop ( ): 84
Multi-selector:
Hoofdinstelschijf
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
27
12
:
147
Witbalans (WB) knop: Beveiligknop ( ):
HELP knop ( ):
Beeldkwaliteit/ grootte (QUAL) knop: 41 Weergavezoomknop ( ) : 120 Enter-knop
48
121
136
( ):
40
Monitor:
13, 193
Verwijderknop (
): 122
Vergrendeling scherpstelselec­tieknop: 66
Toegangslampje geheugen­kaart:
Ontgrendelknop beschermkap ge­heugenkaartsleuf:
20
30
Bescherm-
geheu-
kap genkaart­sleuf:
20
5
LCD-venster
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
1
2
3
4
5
12
11
10
9
8
6
1 Sluitertijd...................................... 76
Belichtingscorrectiewaarde............ 86
Flitscorrectiewaarde .................... 102
Witbalansaanpassing .................... 50
Aantal opnamen bij bracketing ..... 87
2 Gevoeligheidsindicator (ISO) ......... 46
Automatische gevoeligheidsindicator
.................................................. 142
3 Batterij-indicator........................... 24
4 Flitssynchronisatiestand................. 95
5 Beeldkwaliteit............................... 41
6 Beeldgrootte................................. 43
7 Witbalansstand............................. 48
6
7
8 Aantal resterende opnamen.......... 25
Aantal resterende opnamen voor
volraken geheugenbuffer.............. 62
Vooringestelde witbalans opname-
indicator ....................................... 52
Indicator bediening op afstand ... 107
9
“K” (verschijnt bij geheugencapaciteit voor meer dan 1000 opnamen)
..... 45
10 Pieptoonindicator ....................... 138
11 Diafragma (f/-getal) ...................... 76
Bracketing-ophoogwaarde............ 87
PC-standindicator ....................... 172
12 Klokbatterij-indicator .................... 16
13
14
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
22
15
16
17
18
13 Flitscorrectie-indicator ................. 102
14 Belichtingscorrectie-indicator ........ 86
15 Indicator fl exibel programma ........ 77
16 Autofocusstand .......................... 139
17 Scherpstelveld............................... 66
AF-veldstand............................... 140
18 Lichtmeetmethode........................ 75
19 Zelfontspanner-indicator ............. 105
Indicator afstandsbediening ........ 107
20 Bracketing-voortgangsindicator .... 87
21 Bracketing-indicator...................... 87
22 Opnamestand............................... 62
21
20
19
LCD-verlichting
Wanneer u op de knop drukt, wordt de LCD-verlichting ingeschakeld zodat u het LCD-venster in het donker kunt afl ezen.
7
De zoekerdisplay
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
2
3
4 5 6 7 8 9 10 11 12
1
2
13
Display voor geavanceerd scherpstellen
Als de achtergrond licht is, wordt het actieve scherpstelveld ( 66) zwart weergege­ven. Als de achtergrond daarentegen donker is, wordt het actieve scherpstelveld korte tijd rood weergegeven zodat het geselecteerde scherpstelveld beter tegen de (donke­re) achtergrond te zien is (“Vari-Brite”-scherpstelvelden). De zoeker beschikt ook over de mogelijkheid rasterlijnen weer te geven. Als Aan is geselecteerd voor Persoonlijke Instelling 8 (Raster tonen; 144), wordt er in de zoeker een raster weergegeven. Dit raster kunt u gebruiken voor de compositie van landschapsfoto's of bij het shiften of tilten van een PC Nikkor-objectief.
Kenmerkend voor dit type zoekerdisplay is dat u mogelijk dunne lijntjes ziet die vanuit het geselecteerde scherpstelveld naar buiten lopen of dat het beeld in de zoeker rood wordt als het geselecteerde scherpstelveld is gemarkeerd. Dit is normaal en duidt niet op een defect.
14
15
16
8
1 Referentiecirkel (diameter 8 mm) voor
centrumgerichte lichtmeting ......... 75
2
Scherpstelpunt (scherpstelvelden) ...
Spotmetingsdoelen....................... 75
3 Referentieraster (weergegeven als
Aan is geselecteerd voor Persoonlijke
Instelling 8) ................................ 144
4 Scherpstelindicator ....................... 28
5 Scherpstelveld............................... 66
AF-veldstand............................... 140
6 Vergrendeling automatische
belichting ..................................... 84
FV-vergrendelingsindicator.......... 103
7 Sluitertijd...................................... 76
8 Diafragma (f/-getal) ...................... 76
9 Flitscorrectie-indicator................. 102
De zoekerdisplay
De weergave van het scherpstelveld en de rasterlijnen in de zoeker (display voor ge­avanceerd scherpstellen) wordt bij hoge temperaturen enigszins lichter. Bij lage tempe­raturen wordt de weergave iets donkerder en reageert het beeld enigszins vertraagd. De andere objecten in de zoeker worden juist bij hoge temperaturen iets donkerder weergegeven en reageren iets trager bij lage temperaturen. Bij kamertemperatuur worden alle objecten normaal weergegeven.
Geen batterij/batterij leeg
Als de batterij geheel leeg is of als er geen batterij is geplaatst, wordt het beeld in de zoeker vaag. Dit is normaal en duidt niet op een defect. De zoeker gaat weer normaal functioneren zodra u een volledig opgeladen batterij heeft geplaatst.
10 Belichtingscorrectie-indicator ........ 86
11 Aantal resterende opnamen.......... 25
66
Aantal resterende opnamen
voor volraken geheugenbuffer...... 62
Vooringestelde witbalans opname-
indicator ....................................... 52
Belichtingscorrectiewaarde............ 86
Flitscorrectiewaarde .................... 102
PC-stand indicator ...................... 172
12 Flitser-gereedindicator................... 97
13 Batterij-indicator ........................... 24
14 Elektronische analoge
belichtingsdisplay.......................... 82
Belichtingscorrectie....................... 86
Automatische gevoeligheidsindicator ..142
15 16
“K” (verschijnt bij geheugencapaciteit voor meer dan 1000 opnamen)
..... 45
9
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
De keuzeknop
Als aanvulling op de onderwerpsstanden waarbij automatisch de optimale
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
camera-instellingen voor het geselecteerde onderwerp worden gekozen door met keuzeknop het juiste onderwerp te selecteren, beschikt de D70S ook over een aantal belichtingsstanden waarbij u de instellingen naar eigen inzicht kunt aanpassen.
Onderwerpsstanden (Digital Vari-Program – D.V.P.)
Nog nooit was creatief fotograferen zo eenvoudig: door met de keuzeknop een bepaalde onderwerps­stand te kiezen, kiest de camera automatisch de optimale instellingen voor het door u geselecteerde onderwerp.
Auto ( 32)
Voor snel genomen snapshots waarbij de camera de instel­lingen bepaalt. Ideaal voor mensen die voor het eerst met een digitale spiegelrefl excamera werken.
Portret ( 32)
Voor portretfoto's tegen een onscherp gehouden achter­grond.
Landschap ( 32)
Voor haarscherpe landschapsopnamen.
Close up ( 33)
Voor het maken van close-ups van bloemen, insecten of andere kleine objecten.
Sport ( 33)
Voor het vastleggen van actie.
Nachtlandschap ( 33)
Voor het maken van landschapsopnamen bij nacht.
Nachtportret ( 34)
Voor het maken van portretten in een schaars verlichte omgeving.
10
Belichtingsmethoden
Via de belichtingsmethode regelt u de camera-in­stellingen (o.a. sluitertijd, diafragma, fl itsstand en cameramenu's).
P Geprogrammeerd automatisch ( 77)
Laat de camera de optimale belichting kiezen. Met fl exibel programma kunnen sluitertijd en diafragma worden inge­steld ( 77), met belichtingscorrectie kan de belichting worden aangepast ( 86).
S Sluitertijdvoorkeuze ( 79)
Kies snelle sluitertijden om bewegende onderwerpen scherp vast te leggen of langzame sluitertijden om beweging te suggereren door bewegende onderwerpen te vervagen.
A Diafragmavoorkeuze ( 81)
Diafragma aanpassen om de achtergrond onscherp te houden of de scherptediepte te vergroten voor opnamen waarin onderwerp en achtergrond beide scherp zijn.
M Handmatig ( 82)
Sluitertijd en diafragma geheel naar eigen inzicht instellen.
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
11
Door de menu’s bladeren
Met de multi-selector kunt u eenvoudig door de cameramenu's bladeren.
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Cursor naar boven verplaatsen
Annuleren en teruggaan naar vorig menu; cursor naar links verplaatsen
Cursor naar beneden verplaatsen
Submenu weergeven, cur­sor naar rechts verplaatsen of menuopties selecteren
De ontspanknop
De ontspanknop kan in twee fasen worden ingedrukt. Als u de knop half indrukt, stelt de camera scherp en wordt de belichting bepaald. Om een foto te maken, drukt u vervolgens de ontspanknop volledig in.
De multi-selector
U kunt de knop ook gebruiken om in de cameramenu’s gemarkeerde onderdelen te selecteren. In sommige gevallen kan het zijn dat de handelingen vermeld op deze pagina niet kunnen worden uitgevoerd.
Automatische uitschakeling lichtmeters
Nadat u de ontspanknop hebt losgelaten, blijft de camera de belichting nog zes secon­den meten (bij de standaardinstellingen). Daarna worden de indicators voor sluitertijd en diafragma in het LCD-venster en alle indicators in de zoeker uitgeschakeld om onnodig stroomverbruik te voorkomen (Meter uit). Het aantal seconden waarna dit gebeurt, kan worden verlengd met behulp van Persoonlijke Instelling 23 (Meter uit;
153).
12

Eerste stappen

Voorbereidingen vóór gebruik

De camerariem bevestigen

Bevestig de camerariem stevig aan de twee oogjes van de camerabody, zoals hieronder afgebeeld.
Het monitorkapje
Bij uw camera wordt een transparant plastic kapje (BM-5 beschermkap LCD-monitor) geleverd om de mo­nitor schoon te houden en te beschermen wanneer de camera niet in gebruik is of wanneer u hem vervoert. U kunt dit kapje verwijderen door de camera stevig vast te houden en de onderkant van het kapje voorzichtig naar buiten te trekken zoals rechts afgebeeld (). Wanneer u het kapje heeft losgetrokken, kunt u het iets van de monitor weg trekken () en het daarna verwijderen zoals afgebeeld ().
Om het beschermkapje weer terug te plaatsen, dient u de twee uitstekende pennen bovenaan het kapje in de daarvoor bestemde uitsparingen boven de cameramoni­tor () te plaatsen en tegen de onderkant van het kapje te drukken tot het op zijn plaats klikt ().
Inleiding—Eerste stappen
13

Batterijen plaatsen

Li-ion BA
TTERY P
ACK
De D70S wordt gevoed door een oplaadbare Nikon EN-EL3a lithium batterij
Inleiding—Eerste stappen
(meegeleverd). Indien de batterij lange tijd niet gebruikt is, laad de batterij dan geheel voordat u hem weer gebruikt (raadpleeg de gebruikshandleiding van de lader voor verdere informatie). Het duurt ongeveer twee uur om een lege batterij volledig op te laden.
Zet de camera uit
Zet de camera uit voordat u de batterij in de
1
camera plaatst of uit de camera verwijdert.
Open het deksel van het batterijvak
2
Zet de vergrendeling van het batterijvakdeksel in de stand () en open het deksel ().
Plaats de batterij
3
Plaats de batterij zoals rechts weergegeven.
Vergrendel het batterijvakdeksel
Controleer of het deksel goed gesloten is om
4
te voorkomen dat de batterij tijdens gebruik uit de camera valt.
Lees waarschuwingen m.b.t. batterijen
Lees de waarschuwingen en informatie met betrekking tot batterijen op pagi­na ii–iii en 196–197 van deze handleiding, evenals eventuele waarschuwingen en instructies van de fabrikant van de batterijen.
Batterijen verwijderen
Zet voorat u de batterijen gaat verwijderen de camera uit. Schuif vervolgens de ver­grendeling van het batterijvakdeksel in de stand 'open' ( ). Plaats het afdekkapje op de EN-EL3a terug als u deze batterij niet gebruikt.
14
Gebruik van de optionele MS- D70 houder voor CR2 lithiumbatterijen
Let op het volgende als u gebruik maakt van CR2 lithiumbatterijen:
Indien CR2 lithiumbatterijen in de MS-D70 batterijhouder (apart verkrijgbaar) wor­den geplaatst, kunnen deze worden gebruikt als reservevoeding in plaats van de EN-EL3a. CR2 batterijen kunnen echter alleen bij bepaalde temperaturen worden gebruikt. Lees de volgende opmerking voordat u CR2 batterijen gaat gebruiken.
CR2 Lithiumbatterijen gebruiken
Let op het volgende als u gebruik maakt van CR2 lithiumbatterijen:
De capaciteit van CR2-batterijen daalt aanzienlijk als de omgevingstemperatuur lager is dan 20°C.
Werking is bewezen met de volgende CR2 lithiumbatterijen:
SANYO CR2 lithium batterijen Toshiba CR2 lithium batterijen
Maxell CR2 lithium batterijen Energizer CR2 lithium batterijen
De capaciteit van bovengenoemde batterijen kan variëren afhankelijk van de wijze van opslag; in sommige gevallen werken de batterijen niet meer vóór de houdbaar­heidsdatum is verstreken. De aanwezigheid van vingerafdrukken of ander vuil op de batterijcontacten of de contactpunten in de batterijhouder, kan ook de prestaties van de batterij beïnvloeden; maak de contactpunten schoon met een droge doek voor gebruik.
Plaats drie CR2 batterijen in de MS-D70 batterijhouder zoals weergegeven op de illustratie op de houder en plaats de houder in het batterijvak, als beschreven op de vorige pagina. CR2 batterijen kunnen niet worden opgeladen.
15

Basisinstellingen

Als u de camera voor het eerst aanzet, verschijnt in de monitor het bij Stap
Inleiding—Eerste stappen
1 weergegeven dialoogvenster voor het kiezen van een taal en gaat op het LCD-venster het pictogram knipperen. Volg de onderstaande instruc­ties om een taal te selecteren en de tijd en datum in te stellen.
1
Het dialoogvenster voor het instel-
len van de taal.
3
4
5
2
Selecteer een taal.
Roep het menu Datum op.
Wijzig het Jaar, de Maand, de Dag, de Uren, Minuten en Seconden. Duw de multi-selector naar links of rechts om een onderdeel te selecteren, en omhoog of omlaag om het onderdeel te wijzigen.
Sluit het Datum menu. De monitor gaat uit.
16
Basisinstellingen
Als u na het instellen van de basisinstellingen vergeet de knop in te drukken, ver­schijnt de eerstvolgende keer dat u de camera aanzet opnieuw het dialoogvenster voor het instellen van de taal. Het pictogram blijft knipperen tot u de basisinstel­lingen opnieuw heeft ingesteld. Pas daarna kunt u de camera gebruiken.
De klokbatterij
De interne klok/kalender van de camera wordt gevoed door een aparte, oplaadbare batterij, die zo nodig wordt opgeladen als de hoofdbatterijen in de camera zijn ge­plaatst of als de camera wordt gevoed door een optionele EH-5 lichtnetadapter. Drie dagen opladen is voldoende om de klok gedurende ongeveer één maand van stroom te voorzien. Als het pictogram in het LCD-venster knippert, is de klokbatterij leeg en is de klok teruggezet op 2005.01.01 00:00:00. Stel opnieuw de juiste datum en tijd in, zoals wordt beschreven in “Het Setup-menu: Datum” ( 161).
De cameraklok
De cameraklok is minder nauwkeurig dan de meeste horloges of wandklokken. Con­troleer regelmatig of de cameraklok nog de juiste tijd aangeeft en zet de klok zonodig gelijk.
Taal ( 163)
Gebruik de optie Taal in het Setup menu om een taal te kiezen voor de cameramenu’s en berichten.
Datum ( 161)
Gebruik de optie Datum in het Setup menu om de tijd en datum van de cameraklok te wijzigen.
Inleiding—Eerste stappen
17

Een objectief bevestigen

Om alle mogelijkheden van uw camera volledig te kunnen benutten is het
Inleiding—Eerste stappen
aan te bevelen een CPU-objectief van het type G of D te gebruiken.
voorzien van CPU-
aansluitingen
Zet de camera uit
1
Zet de camera uit voordat u een objectief be­vestigt of verwijdert.
Bevestig een objectief
2
Zorg dat het montageteken op het objectief in lijn staat met het montageteken op de camerabody en plaats het objectief in de bajo­netvatting van de camera. Draai het objectief tegen de klok in tot het op zijn plaats klikt, zonder de ontgrendelingsknop van het objec­tief in te drukken.
Vergrendel het diafragma op de laagste instelling
3
Deze stap is overbodig wanneer u een type G objectief zonder diafragmaring gebruikt. Als u een ander type objectief gebruikt, dient u het diafragma te vergrendelen op de kleinste opening (hoogste f-/getal).
Als u deze stap niet uitvoert wanneer u een CPU-objectief gebruikt, dan toont de dia­fragma-indicator op het LCD-venster en in de zoeker een knipperend wanneer u de camera aanzet. U kunt geen foto’s maken tot u de camera heeft uitgezet en het diafragma op het hoogste f-/getal heeft vergrendeld.
18
Type D objectiefType G objectiefCPU-objectieven zijn
Bescherm de camera tegen stof en vuil
Stof, vuil en andere vreemde deeltjes in uw camera kun­nen als spikkels of vlekken op uw foto's of in de zoeker zichtbaar zijn. Plaats daarom de bijgeleverde cameradop op de camera als er geen objectief op de camera is be­vestigd. Houd bij het verwisselen van het objectief of het terugplaatsen van de cameradop de opening van de camera naar beneden gericht.
Objectief verwijderen
Zorg dat de camera uit staat wanneer u het objectief verwijdert of verwisselt. Om het objectief te verwijderen dient u de vergrendelknop van het objectief in te druk­ken terwijl u het objectief met de klok mee draait.
Inleiding—Eerste stappen
19

Een geheugenkaart plaatsen

In plaats van fi lm gebruikt uw digitale Nikon-camera CompactFlash™ geheu-
Inleiding—Eerste stappen
genkaarten of MicroDrive®‚ kaarten om foto’s op te slaan. Zie voor een lijst met goedgekeurde geheugenkaarten “Technische gegevens: Goedgekeurde geheugenkaarten” ( 192).
Zet de camera uit
1
Zet de camera uit voordat u een geheugen­kaart in de camera plaatst of uit de camera verwijdert.
Open het beschermkapje van de geheugenkaartsleuf
2
Open het beschermkapje zoals rechts is weer­gegeven.
Plaats een geheugenkaart in de camera
3
Plaats de geheugenkaart met het achterste label naar de monitor gericht (). Als de geheugenkaart in de juiste positie is gebracht, gaat het toegangslampje branden en komt de uitwerp-knop naar buiten (). Sluit het klepje van de kaartsleuf.
Geheugenkaarten in de camera plaatsen
Plaats de geheugenkaart met de aansluitingen eerst in de camera. Wanneer u de kaart ver­keerd om of achterstevoren invoert, kunnen de kaart en de camera beschadigd raken. Contro­leer of u de kaart in de goede richting houdt.
De geheugenkaartsleuf bevindt zich enigszins onder een hoek (zie afbeelding rechts). Plaats de geheugenkaart onder dezelfde hoek in de camera (recht in de sleuf).
Inbreng richting
Aanslui­tingen
Etiket-
achter-
kant
20
Loading...
+ 189 hidden pages