Nad VISO SPEAKERS, VISO TWENTY, VISO THIRTY User Manual [nl]

VISO TWENTY VISO THIRTY
Gebruikershandleiding
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
1. Lees deze instructies.
2. Bewaar deze instructies.
3. Neem alle waarschuwingen in acht.
4. Volg alle instructies op.
6. Alleen schoonmaken met een droge doek.
7. Blokkeer geen ventilatieopeningen. Plaats het toestel volgens de instructies van de fabrikant.
8. Plaats het niet bij warmtebronnen zoals een radiator, verwarmingsrooster, kachel of andere apparatuur (waaronder versterkers) die warmte produceren.
9. Sluit niet de veiligheidsvoorziening van de gepolariseerde of geaarde stekker kort. Een gepolariseerde stekker heeft twee bladen waarvan de een breder is dan de ander. Een geaarde stekker heeft twee bladen en een derde geaarde pool. Het brede blad of de derde pool is bedoeld als veiligheidsvoorziening. Als de geleverde stekker niet in uw stopcontact past, vraag dan een elektricien het verouderde stopcontact te vervangen.
10. Bescherm het netsnoer, zorg ervoor dat er niet op wordt gelopen en dat het niet klem komt te zitten, vooral niet bij stekkers, contactdozen en het punt waar het netsnoer uit het apparaat komt.
11. Gebruik alleen hulpstukken/accessoires die door de fabrikant worden opgegeven.
12. Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact bij bliksem of wanneer het apparaat langere tijd niet wordt gebruikt.
13. Laat alle onderhoudswerkzaamheden over aan gekwalificeerd servicepersoneel. Onderhoudswerkzaamheden zijn noodzakelijk wanneer het apparaat op enigerlei wijze beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld wanneer het netsnoer of een stekker is beschadigd, er vloeistof is gemorst of voorwerpen in het apparaat zijn gevallen, het apparaat blootgesteld is geweest aan regen of vochtigheid, het niet normaal werkt of als het is gevallen.
14. WAARSCHUWING: Voorkom het risico van brand of een elektrische schok: stel dit apparaat niet bloot aan regen of vochtigheid en zet geen voorwerpen gevuld met vloeistof, zoals vazen, op het apparaat.
15. Deze apparatuur is pas volledig losgekoppeld van de stroomvoorziening als de stekker van het netsnoer uit het stopcontact is getrokken.
16. De stekker van het netsnoer moet altijd gemakkelijk bereikbaar zijn.
Het symbool van de bliksem met de pijlpunten in een gelijkbenige driehoek is bedoeld om
de gebruiker erop attent te maken dat er zich in de behuizing van het product onderdelen bevinden die onder "gevaarlijke spanning" staan en dat deze spanning zo krachtig is dat voor personen het gevaar van een elektrische schok bestaat.
Het uitroepteken in een gelijkbenige driehoek is bedoeld om de gebruiker attent te maken op de aanwezigheid van belangrijke instructies voor de bediening en het onderhoud (service) in de handleidingen die bij het product zijn gevoegd.
Opmerkingen over de bescherming van het milieu
Dit product mag, wanneer het niet meer bruikbaar is, niet met het gewone huishoudelijke afval worden weggedaan, maar moet worden ingeleverd bij een inzamelpunt voor het recyclen van elektrische en elektronische apparatuur. Het symbool dat u vindt op het product, de gebruikershandleiding en verpakking, wijst daarop.
De materialen kunnen opnieuw worden gebruikt in overeenstemming met de aangebrachte markeringen. Via hergebruik, het recyclen van grondstoffen of andere vormen van recycling van oude producten levert u een belangrijke bijdrage aan de bescherming van ons milieu.
Vraag op het kantoor van uw gemeente of deelgemeente waar producten op verantwoorde wijze worden verwerkt.
2
Inhoudsopgave
I. Snel aan de slag 25
II. Meer over het plaatsen van luidsprekers 26
A. Hoofdluidsprekers B. Surround-luidsprekers C. Subwoofer D. Montage aan de wand
III. Aanvullende gegevens over het configureren van 28
uw VISO-systeem
A. Belangrijk B. Luidsprekerdraad selecteren C. Configuraties D. Aansluitingen vastzetten E. Installatie NAD VISO DVD Receiver F. Subwoofer-niveau G. Subwoofer-LED H. Aan/Uit-schakelaar
IV. Uw luidsprekers beschermen 37
V. Verzorging van de kast 38
VI. Bij problemen 38
VII. Bij problemen met uw subwoofer 39
VIII. Specificaties 43
3
Wij danken u voor uw aankoop. De NAD VISO-luidsprekers zijn zo ontworpen dat zij hoge prestaties leveren in tal van toepassingen en wij hopen dat zij u als luisteraar veel plezier zullen geven.
I. SNEL AAN DE SLAG:
A. Bevestig de geleverde zelfklevende stootranden bij de hoeken van de
onderzijde van de LR5 en C20 zodat de afwerking van luidsprekers en meubilair is beschermd.
B. Plaats de LR5-luidsprekers, zo symmetrisch mogelijk, op een comfortabele
afstand van uw zitpositie — de onderlinge afstand moet iets kleiner zijn dan de afstand tot u. Plaats de C20 centerluidspreker direct boven of onder uw TV-scherm. (Houd de voorzijde van de luidspreker zoveel mogelijk gelijk met de voorzijde van het beeld.)
C. Sluit met standaard elektriciteitssnoer (diam. 1,0mm) of met draad van betere
kwaliteit het Rode (positieve) aansluitpunt van elk van de luidsprekers per kanaal aan op de Rode aansluiting van uw signaalbron. Sluit op dezelfde manier Zwart (aarde) op elk van de luidsprekers per kanaal aan op Zwart van de signaalbron. (Als het uitgaande signaal van de signaalbron wordt uitgestuurd via een speciale kabel met aan één zijde een stekker, sluit dan de kleurgecodeerde draden aan het andere einde van de kabel aan op de aansluitpunten op de luidspreker die op dezelfde manier zijn gecodeerd. Het
is belangrijk dat u zich houdt aan de kleurcode zodat de luidsprekers "in fase" staan en de meest gelijkmatige klank en het beste laag kunnen geven.
D. De subwoofer geeft het meeste laag wanneer u deze luidspreker in een hoek
plaatst. Als u de subwoofer uit de hoek plaatst langs één van de wanden, neemt het laag wat af, wordt het in meer gelijke mate over het vertrek verdeeld, met minder "staande golven" die pieken en dalen produceren op diverse punten. Schakel alle andere componenten uit en volg één van de aansluitschema's. Sluit het geleverde netsnoer aan op de aansluiting voor de stroomvoorziening en steek daarna de stekker van de subwoofer in een stopcontact waar spanning op staat. Voorkom dat een brontoon ontstaat, Gebruik hetzelfde stopcontact of een ander stopcontact van dezelfde groep voor de rest van uw audio/video-systeem. Zet de faseschakelaar van de subwoofer op 0° en de volumeschakelaar op 0dB. Zet de Aan/Uit-schakelaar in de stand POWER.
E. Zet uw NAD VISO DVD Receiver aan (ON). Als u een NAD VISO FIVE DVD
Receiver gebruikt, controleer dan dat de "Front"-, "Centre"- en "Surround"­luidspreker(s) via het onderdeel "Speaker Settings" (Luidsprekerinstellingen) van het Audio Setup-menu alle zijn ingesteld op "Small". Pas vervolgens het niveau van het Centre Channel (Centre-kanaal) aan. Selecteer in Audio Setup Mode (Stand Audio-installatie) Channel Levels (Niveaus van Kanalen) en
selecteer de luidspreker van het centre-kanaal met een druk op de [?]-toets op de afstandsbediening. Selecteer vervolgens -3dB met een druk op de toets
[<]. Als u een NAD VISO TWO DVD Receiver gebruikt, configureer dan de volgende instellingen via het Audio Setup Menu (Menu Audio-installatie) — kies dan in "Listening Mode" (Luisterstand) "DVS Reference" (DVS-
4
differentie) en zet in het menu "Speaker Settings" (Luidsprekerinstellingen) "Front" op "Small". Raadpleeg het item over INSTALLATIE NAD VISO DVD RECEIVER in het gedeelte AANVULLENDE GEGEVENS OVER HET CONFIGUREREN VAN UW VISO-SYSTEEM als u meer wilt weten over het configureren van uw NAD VISO-systeem.
F. Zoek een comfortabele instelling van het volume en speel een
programmabron af met veel lage tonen. Pas langzaam de stand van de knop van het [SUB]-niveau op de afstandsbediening van uw NAD VISO DVD Receiver aan totdat de subwoofer op natuurlijke wijze een bijdrage levert in het lage frequentiebereik. Lees nu de rest van de handleiding door en stem in overeenstemming daarmee uw installatie nauwkeurig af — de tijd die dat kost zal welbesteed zijn!
II. MEER OVER HET PLAATSEN VAN DE LUIDSPREKERS
A. Hoofdluidsprekers
Er zijn drie factoren die u kunt aanpassen aan uw eigen smaak — bedenk dat het uw oordeel is dat telt:
1. Hoe dichter u de luidsprekers bij de wanden van het vertrek plaatst, des te meer laag u zult horen in de klank, omdat oppervlakken dichtbij de uitwerking hebben dat zij de lagere frequenties met langere golflengten "focussen". Wanneer u de luidsprekers plaatst in de buurt van het snijpunt van twee vlakken (wand en wand, wand en vloer of wand en plafond) zal het laag meer op de voorgrond treden dan wanneer u ze in de buurt van een enkel vlak plaatst (een wand, vloer of plafond). Het laag zal het meest op de voorgrond treden bij plaatsing op het snijpunt van drie oppervlakken in de hoek van een vertrek, bij de vloer of het plafond, waar een versterkend effect zal ontstaan dat wat ongelijkmatig is, zoals dat van een megafoon.
2. De afstand van de luidsprekers tot de wand kan een groot verschil
maken in de frequentiebalans, de ruimtelijkheid en de definitie van de klank, doordat er veranderingen ontstaan in het aantal, de kracht en de
speciale frequenties van de secundaire reflecties van de oppervlakken. De klank zal over het algemeen ruimtelijker zijn, vooral meer diepte hebben, als zij ten minste 30 cm van de dichtstbijzijnde wand staan.
3. Kleine veranderingen in de plaatsing kunnen grote verschillen doen ontstaan in de kwaliteit van het geluid. Door de wisselende relaties van de afmetingen van het vertrek en hun relatie zowel tot waar u de luidsprekers plaatst en waar u zit, kunnen de golflengten van het geluid en hun interactie met zowel u en het vertrek in grote mate variëren. Er kan een scherpe toename of afname zijn in de relatieve luidheid van verschillende frequentiebereiken, waardoor hele bereiken sterk kunnen worden versterkt of bijna worden onderdrukt. Omdat VISO-luidsprekers klein zijn en gemakkelijk kunnen worden geplaatst, kunt u gemakkelijk experimenteren met kleine, steeds grotere veranderingen totdat u tevreden bent.
5
60°
30° 30°
100°100°
Ideale plaatsing van luidsprekers 2.1
Ideale plaatsing van luidsprekers 5.1
B. Surround-luidsprekers
Ga uit van de kennis die u hebt van bovenstaande factoren voor de hoofdluidsprekers. Breng vervolgens naar eigen voorkeur en inzicht wijzigingen aan in het surround-effect totdat u geheel tevreden bent. Richt, als u maximale plaatsing en definitie wilt bereiken, de luidsprekers zowel horizontaal als verticaal op de plek waar u zit. Als u de voorkeur geeft aan een meer verspreid surround-effect boven een surround-effect dat precies op een bepaald punt is gericht, zult u waarschijnlijk meer tevreden zijn met resultaat als u de luidsprekers wat minder op uw oren richt. Misschien wilt u wel de klank laten weerkaatsen van de zijwanden of de achterwand van uw kamer in plaats van dat de luidsprekers op u zijn gericht. De meeste luisteraars geven de voorkeur aan plaatsing bij de zijwand, enigszins achter de zitpositie, zoals wordt aangeduid in de Snelstart-tips, maar plaatsing bij de achterwand kan goed werken - vooral als u het geluid via de zijwanden wilt laten weerkaatsen.
C. Subwoofer
Audiofielen zijn het erover eens dat de lage tonen van de subwoofer het luidst te horen zijn bij plaatsing in een hoek. De natuurlijke megafoon-achtige uitwaaiering via de wanden vanuit de hoek van het vertrek doet lage frequenties op één punt samenkomen — zodat zij alleen bij u terecht kunnen komen. Dit kan teveel lage tonen geven voor uw kamer of (meer in het bijzonder) uw favoriete luisterplek in de kamer, maar tenzij u zit op een "null"­spot, waar het geluid van de sub wordt geannuleerd of verminderd door uit­fase weerkaatsingen ergens anders vandaan, moet er voldoende laag zijn bij plaatsing in de hoek.
Als u zit op een dergelijke "null"-spot, kunt u eigenlijk slechts kiezen uit twee mogelijkheden, de subwoofer of uw luisterpositie verplaatsen totdat de lage tonen terugkeren op een niveau waarmee u tevreden bent. Het niveau opkrikken zal vrijwel zeker niet veel helpen. Maar de faseregeling 180 graden omzetten kan soms verschil maken, vooral als de "null"-positie het gevolg is van annuleringen die worden veroorzaakt door interactie met lage frequenties van uw hoofdluidsprekers.
6
Subwoofer
Subwoofer
60°
Subwoofer
60°
60°
De meeste lage tonen, de minst
gelijkmatige respons in het lage bereik
Gematigde hoeveelheid lage tonen, meer
gelijkmatige respons in het lage bereik
De minste lage tonen, de meest
gelijkmatige respons in het lage bereik
Als u zich in een tegengesteld soort situatie bevindt waarin directe en gereflecteerde golven in de lage frequenties samenkomen in fase en een krachtige piek geven op uw luisterpositie, kunt u — als u dat wilt — daar wat aan doen door de plaatsing of de positie van de niveauregeling van uw sub (of, maar dat is minder waarschijnlijk, de cross-overfrequentie) te veranderen. Wij zeggen "als u dat wilt" omdat voor sommige luisteraars een teveel aan lage tonen niet bestaat, en wij willen niet dogmatisch zijn. U bent beslist degene die het naar de zin moet worden gemaakt, tenzij uw wederhelft een tegengesteld geluid laat horen. Als u verder uit de hoek gaat langs één van de wanden, neemt, daar is men het over het algemeen wel over eens (en wij neigen ook naar die opvatting), het laag wat af, wordt het in meer gelijke mate over het vertrek verdeeld, met minder "staande golven" die pieken en dalen produceren op diverse punten.
Mogelijk zal het niet allemaal zo eenvoudig zijn, dus is de beste manier om een subwoofer te plaatsen, al is het een manier die er niet zo plechtstatig uitziet, de subwoofer in uw luisterfauteuil te zetten, muziek weer te geven met vaste lage frequenties en veel laag via het systeem (zoals orgelmuziek) of ononderbroken testsignalen, maar geen filmmateriaal. Loop rond door het vertrek en luister waar de lage tonen het beste klinken. Als u de subwoofer daar neerzet en u zichzelf neerzet in uw stoel, moet u dezelfde prestatie in het laag krijgen. Bedenk wel dat de test alleen werkt als uw oren even hoog boven de vloer zijn als de subwoofer zal komen te staan, dus wees niet bang om op de knieën te gaan. Een aanbevolen uitgangspunt voor de plaatsing van deze subwoofer zou zijn in één van de voorste hoeken van het vertrek (aan de ene of de andere zijde van de hoofdluidsprekers).
D. Montage aan de wand voor Surround en andere toepassingen
In de achterwand van de VISO-luidspreker zijn gaten voorgeboord waarmee de luidsprekers gemakkelijk aan Vogel VLB50-steunen kunnen worden vastgezet.
III. AANVULLENDE GEGEVENS OVER HET CONFIGUREREN VAN UW VISO-
SYSTEEM
A. Belangrijk:
Schakel altijd uw elektronische apparatuur uit voordat u luidsprekers aansluit. Doet u dat niet, dan kan ernstige beschadiging van de apparatuur en/of uw oren het gevolg zijn.
7
Loading...
+ 15 hidden pages