Hyundai Matrix 2002 Owner's Manual [fi]

OWNER'S MANUAL
A030A01FC-GAT
Operation Maintenance Specifications
HFC2072
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
Käyttö
Huolto
Erittelyt
Kaikki tämän kirjan tiedot olivat ajantasalla painatuksen ajankohtana. Hyundai pidättää itselleen oikeuden tehdä muutoksia ilman ennakkoilmoitusta, koska tehtaan toimintaperiaatteisiin kuuluu tuotteiden jatkuva kehittäminen.
Tähän vuoden Hyundai-mallien käsikirjaan sisältyvät kaikki autot ja niiden valinnaisvarusteet, joten tässä kirjassa voidaan esittää sellaisiakin varusteita, joita teidän autossanne ei ole.
VASTUU HUOLTOJEN SUORITTAMISESTA
Te olette omistajana vastuussa siitä, että auto huolletaan tehtaan määräämin väliajoin asianmukaisella tavalla. Jos autoa käytetään epänormaalin raskaissa olosuhteissa, on huoltovälejä lyhennettävä.
ALKUSANAT
Olemme iloisia voidessamme toivottaa Teidät tervetulleeksi laatutietoisten Hyundai-autoilijoiden kasvavaan joukkoon. Kiitämme Teitä Hyundaihin kohdistu­neesta autovalinnastanne ja olemme vakuuttuneet, että Hyundain korkea laatu ja pitkälle kehitetty teknologia tekevät Teidät täysin tyytyväiseksi. Tämä käsikirja sisältää auton käyttö- ja huoltotiedot. Pyydämme Teitä tutustumaan perusteellisesti kirjaan. Hyvä auton tuntemus lisää ajonautintoa ja saatte autostanne enemmän hyötyä ja tyydytystä. Auton valmistaja kehoittaa Teitä kääntymään aina valtuutetun Hyundai-huollon puoleen, kun auto tarvitsee huoltoa tai korjausta. Hyundai-myyjille on tärkeätä, että Te olette tyytyväinen autoonne, ja sen tähden koko Hyundai-verkosto tarjoaa parasta mahdollista huoltoa sekä kaikkea muuta tarvitsemaanne palvelua.
HYUNDAI MOTOR COMPANY
HUOM: Jos myytte autonne, seuraavakin omistaja tarvitsee Hyundai-autoaan koskevat tiedot. Toivomme Teidän sen tähden jättävän tämän kirjan autoon autonvaihdon yhteydessä. Kiitoksia.
Copyright 2001 Hyundai Motor Company. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän kirjan osittainenkin lainaaminen tai jäljentäminen on kiellettyä ilman Hyundai Motor Companyn kirjallista lupaa.
VAROITUS: HYUNDAI-AUTONNE MUUTTAMINEN
Hyundai-auton rakenteen tai osien muuttaminen saattaa vaikuttaa valmistajan antamaan takuuseen. Muutokset saattavat myöskin heikentää autonne turvallisuutta, kestävyyttä ja suorituskykyä. Auton huolto- ja korjaustöissä tulee käyttää aina alkuperäisiä Hyundai-osia. Muunlaiset osat ja niiden aiheuttamat viat eivät kuulu auton takuun piiriin.
Alkuperäiset Hyundai-varaosat
1. Mitä ovat alkuperäiset Hyundai-varaosat?
Alkuperäiset Hyundai-varaosat (Hyundai Genuine Parts) ovat samoja osia, joita käytetään Hyundai­autojen valmistuksessa. Ne ovat osia, jotka on val­mistettu varmistamaan paras mahdollinen sopivuus, turvallisuus ja kestävyys.
2. Miksi kannattaa käyttää vain alkuperäisiä Hyundai-varaosia?
Alkuperäiset Hyundai-varaosat on valmistettu siten, että ne täyttävät samat laatuvaatimukset kuin uudet Hyundai-autot. Jos autoon asennetaan jäljennettyjä, väärennettyjä tai käytettyjä osia, on mahdollista, että se rajoittaa Hyundai-auton tai sen varaosien takuuta. Tällaisten jäljennettyjen, väärennettyjen tai käytettyjen osien aiheuttamista vahingoista alkuperäisille Hyun­dai-varaosille tai autolle ei Hyundai Motor Company ole vastuussa.
3. Miten voit varmistua, että saat vain alkuperäi­siä Hyundai-varaosia?
Hanki varaosat vain valtuutetulta Hyundai-jälleenmyy- jältä tai -huoltokorjaamolta ja katso, että pakkauksissa on oheisten kuvien mukainen Hyundai-logo. Vientiin tarkoitetuissa varaosapakkauksissa on vain englanninkielistä tekstiä.
SISÄLLYSLUETTELO
LUKU SIVU
1. TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA ..................................................................................................... 7-52
2. KÄYNNISTYS JA AJO ........................................................................................................................ 53-65
3. HÄIRIÖN SATTUESSA........................................................................................................................ 66-72
4. RUOSTEENESTO JA ULKONÄÖN HOITO........................................................................................ 73-75
5. TARKISTUS JA HUOLTO ................................................................................................................... 76-78
6. OMATOIMINEN HUOLENPITO........................................................................................................... 79-97
7. PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN................................................................................................................98
8. HYÖDYLLISTÄ KULUTTAJATIETOA .............................................................................................. 99-100
9. TEKNISET TIEDOT...............................................................................................................................101-104
TURVALLISUUTTA JA AUTON VAURIOITUMISTA KOSKEVIA VAROITUKSIA VAROITUS:
Tämä on varoitus jostakin, joka voi aiheuttaa henkilövahinkoja jos varoitus laiminlyödään. Teille neuvotaan mitä tulee tehdä ja mitä välttää tekemästä vähentääksenne itseenne ja muihin ihmisiin kohdistuvaa vaaraa.
HUOM:
Tämä on varoitus jostakin, joka voi aiheuttaa ajneuvollenne tai sen varusteille vaurioita. teille neuvotaan mitä Teidän tulee tehdä tai välttää tekemästä estääksenne ajoneuvoonne ja sen varusteisiin kohdistuvaa vaurioitumisvaaraa.
VIHJE:
Tämä on vihje, joka antaa Teille hyödyllistä tietoa.
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
POLTTONESTEEN SUOSITUKSET Käytä lyijytöntä bensiiniä bensiinimoottorissa
Tässä Hyundaissa täytyy käyttää bensiiniä, jonka oktaaniluku on 87 (RON-oktaaniluku 91) tai korkeampi. Jos käytetään lyijyllistä bensiiniä, katalysaattori vahingoittuu eikä saasteenestojär­jestelmä voi toimia oikein.
Tästä voi olla seurauksena kasvaneet käyttökustan­nukset. Jotta lyijyllistä bensiiniä ei voi vahingossa tankata, huoltoasemien lyijyllisen bensiinin suuriko­koinen pistooli ei mahdu Hyundain polttonestesäiliön täyttöaukkoon.
MUISTA:
• Joitakin maita varten Hyundait on valmistettu toimi­maan lyijyllisellä bensiinillä. Jos aiot käyttää lyijyllistä bensiiniä, kysy Hyundai-jälleenmyyjältä, voiko autos­sasi käyttää lyijyllistä bensiiniä vai ei.
• Lyijyllisen bensiinin oktaanivaatimus on sama kuin
B010A01FC-1
lyijyttömän bensiinin.
Käytä dieselpolttonestettä dieselmoottoreissa Tässä Hyundaissa saa käyttää dieselpolttonestettä, jonka setaaniluku on 52 - 54. Jos polttonestettä on saatavana kahta eri laatua, käytä kesä- tai talvilaatua seuraavien lämpötilarajojen mukaan:
• Yli -5°C...kesälaatuista dieselpolttonestettä
• Alle -5°C...talvilaatuista dieselpolttonestettä
Pidä huolta, ettei polttonestesäiliö pääse tyhjenty­mään. Jos moottori sammuu polttonesteen loppu­misen takia, polttonestejärjestelmästä täytyy poistaa ilma, ennen kuin moottori voidaan käynnistää.
HUOMAUTUS:
• Älä laita polttonestesäiliöön bensiiniä eikä vettä. Niiden takia pitäisi säiliö ja järjestelmä tyhjentää, ettei ruiskutuspumppu leikkaisi kiinni ja vaurioittaisi moottoria.
• Jos talvella ei ole saatavana arktista laatua olevaa dieselpolttonestettä, voidaan normaaliin talvilaatuun sekoittaa parafi iniööljyä (petrolia), kun lämpötila laskee alle -10°C. Parafi iniöljyä ei saa koskaan olla yli 20 % polttonestemäärästä.
Alkoholin käyttö bensiinin joukossa
Tässä Hyundaissa saa käyttää polttonestettä, jossa lyijyt­tömään bensiiniin on sekoitettu enintään 10 % etanolia tai viljasta tehtyä alkoholia. Jos tällainen polttoneste aiheuttaa moottorille toimintahäiriöitä, siirry käyttämään 100 % lyijy­töntä bensiiniä. Älä koskaan käytä autossa bensiiniä, jonka alkoholikoostumusta ja sekoitussuhdetta et tiedä. Mitään muuta alkoholia kuin etanolia ei pidä käyttää.
Älä käytä metanolia
Älä käytä Hyundaissa polttonestettä, jossa on metanolia (puualkoholia). Tällainen polttoneste heikentää moottorin suorituskykyä ja voi vaurioittaa polttonestejärjestelmän komponentteja.
HUOMAUTUS:
Hyundain uuden auton takuu ei korvaa vaurioita eikä käyntiongelmien korjauksia, jotka ovat aiheutuneet metanolin käytöstä tai polttonesteestä, jossa on meta­nolia.
Vain hyvälaatuista polttonestettä
Puhtaamman ilman puolesta Hyundai suosittelee, että käytät polttonesteitä, joissa on puhdistavia lisäaineita, jotka estävät moottorin karstoittumista. Tällainen polt­toneste auttaa moottoria toimimaan puhtaammin ja varmistaa saasteenrajoitusjärjestelmän toiminnan.
Auton käyttö ulkomailla
Kun aiot lähteä Hyundailla ulkomaille, varmistu seuraa­vista asioista:
• Ota selville kaikki tarvittavat asiapaperit ja vakuutuk­set.
• Ota selville, onko sopivaa polttonestettä saatavana.
UUDEN HYUNDAIN TOTUTUSAJO
Ensimmäiset 2000 km Uusi Hyundai ei tarvitse varsinaista totutusajoa. Kuiten­kin voit edistää autosi taloudellista käyttöä ja kestävyyttä noudattamalla seuraavia suosituksia ensimmäisten 2000 km:n aikana:
• Älä ylitä 90 km/h nopeutta.
• Pidä ajon aikana moottorin käyntinopeus alueella 2000 - 4000 r/min (bensiinimoottori) tai 1200 - 2700
7
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
r/min (dieselmoottori).
Kiihdytä maltillisesti. Älä kiihdytä äkillisesti eikä kaasu pohjassa.
Vältä ensimmäisten 300 km:n aikana äkillisiä jar- rutuksia.
Älä vedätä moottoria eli älä aja liian hiljaa liian suu­rella vaihteella niin, että moottorin tukehtuu.
Aja vaihtelevilla nopeuksilla.
• Äläytä moottoria tyhjäkäynnillä yli 3 minuuttia yhtäjaksoisesti.
• Älä vedä perävaunua ensimmäisten 2000 km:n
aikana.
AVAIMET
Käytön mukavuuden vuoksi sama avain sopii auton kaikkiin lukkoihin. Koska ovet voidaan lukita ilman avainta, täytyy pitää huolta, etteivät avaimet jää lukit­tuun autoon vahingossa.
Kirjoita avaimen numero muistiin Hyundain avaimien mukana toimitetaan metalliliuska, johon on merkitty avaimien numero. Älä jätä tätä liuskaa avaimien mukaan, vaan talleta se turvalli-
seen paikkaan muualle kuin autoon. Kirjoita avaimen numero muistiin myös sellaiseen paikkaan, josta se on saatavana hätätilanteissa.
Jos tarvitset lisää avaimia tai jos olet kadottanut alku­peräisen avaimen, voit tilata uusia avaimia avaimen numeron perusteella valtuutetulta Hyundai-jälleen- myyjältä.
KÄYNNISTYKSENESTOJÄRJESTELMÄ (jos varusteena)
Käynnistyksenestojärjestelmän tarkoituksena on estää auton varastaminen.
Avaimet
Auton kaikki lukot toimivat samalla avaimella. Koska ovet voidaan lukita ilman avainta, täytyy pitää huolta, etteivät avaimet jää lukittuun autoon vahingossa.
MUISTA: Jos teet itse avaimesta kopion, sillä ei voi avata käynnistyksenestojärjestelmää eikä käynnistää moottoria.
Avaimien numero
Auton avaimien numero on merkitty metalliliuskaan, joka on kiinnitettynä avaimiin, kun auto luovutetaan sinulle. Kirjoita avaimen numero muistiin ja tallenna se turval­liseen paikkaan, josta löydät sen, jos tarvitset myö- hemmin useampia avaimia. Uusia avaimia voit tilata Hyundai-jälleenmyyjältä avaimen numeron Turvallisuuden vuoksi avaimien mukana toimitettu metalliliuska, johon on merkitty avaimen numero, on syytä irrottaa avainrenkaasta, kun olet vastaanottanut auton. Turvallisuuden vuoksi Hyundai ei ilmoita avai­men numeroa. Jos tarvitset lisää avaimia tai jos olet kadottanut avaimesi, Hyundai-jälleenmyyjä tekee uusia avaimia, jos voit ilmoittaa avaimen numeron ja toimittaa ID­avaimen.
Varakäynnistystoimenpide
Jos käynnistyksenestojärjestelmässä on jotain vikaa, et voi käynnistää moottoria ilman erityistä varakäyn- nistystoimenpidettä.
Seuraavissa ohjeissa neuvotaan miten tämä vara­käynnistystoimenpide tehdään. (Siinä on esimerkkinä turvakoodi 0, 1, 2, 3.)
MUISTA: Auton toimituksen yhteydessä olet saanut auton turvakoodin varakäynnistystoimenpidettä varten. Jos koodia ei ole juuri nyt saatavilla, ota yhteys lähimpään valtuutettuun Hyundai-jälleenmyyjään.
1. Koodin syöttämiseksi virta-avainta täytyy kääntääON-asentoon ja takaisin OFF-asentoon koodin
kunkin numeron ilmoittaman lukumäärän verran. Käynnistyksenestojärjestelmän merkkivalo vilkkuu
perusteella
8
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
samanaikaisesti, kun virta-avainta käännetään. Esim: Koodinumeroa 1 vastaa avaimen kääntäminen yhden kerran edestakaisin, avaimen kääntäminen kaksi kertaa edestakaisin vastaa lukua ”2” jne. Nume­ron 0 kohdalla avainta täytyy kääntää kymmenen kertaa asentoon ON ja takaisin asentoon OFF.
2. Odota 3 - 10 sekuntia.
3. Syötä loput koodinumerot kohtien 1 ja 2 mukaan.
4. Kun kaikki neljä numeroa on syötetty, moottori täytyy käynnistää 30 sekunnin kuluessa. Jos et käynnistä moottoria 30 sekunnin kuluessa, se ei käynnisty.
MUISTA: Jos moottori sammuu sen jälkeen, kun olet käyn­nistänyt sen varakäynnistystoimenpiteellä, voit käynnistää sen uudelleen, jos teet sen 8 sekunnin kuluessa. Muussa tapauksessa turvakoodi täytyy syöttää uudelleen.
Kun olet joutunut käyttämään turvakoodia auton käynnistämiseksi, ota mahdollisimman pian yhteys valtuutettuun Hyundai-huoltokorjaamoon.
HUOMAUTUS:
Jos epäonnistut turvakoodin syöttämisessä kolme kertaa peräkkäin, joudut odottamaan noin tunnin ajan, ennen kuin voit yrittää syöttää turvakoodin uudelleen.
Jos et onnistu käynnistämään autoa varakäynnis­tystoimenpiteen avulla, auto täytyy hinata Hyundai­huoltokorjaamoon.
OVIEN LUKOT VAROITUS:
Lukitsemattomat ovet ovat vaarallisia. Ennen
kuin lähdet autolla liikkeelle (erityisesti, jos autossa on lapsia), varmistu, että kaikki ovet on suljettu huolellisesti ja lukittu siten, ettei niitä voi avata sisäpuolelta. Tämä auttaa varmistamaan, ettei ovia avata vahingossa. Ovien lukitseminen auttaa myös matkustajia pysymään turvavöiden avulla auton sisällä onnettomuustilanteessa.
Varo aina takaa tulevaa liikennettä, kun aiot avata auton oven.
Oven lukon lukitseminen ja avaaminen avaimella
lukitus avaus
Oven lukko voidaan avata ja lukita avaimella.
Lukitse ovi kääntämällä avainta auton keulaan päin
ja avaa lukitus kääntämällä avainta auton takaosaan päin.
Ovien lukitseminen ulkopuolelta
Ovet voidaan lukita ulkopuolelta ilman avainta. Paina lukitusnuppi oven sisäpuolella lukitusasentoon siten, että sen punainen merkintä ei ole näkyvissä ja sulje ovi.
MUISTA:
Pidä huolta, etteivät auton avaimet ole sisällä autossa, kun lukitset ovet tällä tavalla.
Auton varastamisen vaikeuttamiseksi, ota avai­met pois autosta, sulje kaikki ikkunat ja lukitse ovet, kun poistut autosta.
Lukitus
Ovien lukitseminen sisäpuolelta
auki
lukossa
9
HFC2003
LOCK
UNLOCK
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Ovien lukitsemiseksi sisältä ovi suljetaan ja painetaan lukitusnuppi ”LUKOSSA”-asentoon. Tällöin ovea ei voi avata kahvasta ulko- eikä sisäpuolelta.
MUISTA: Kun ovi on näin lukittuna, lukitusnupin punainen merkintä ei ole näkyvissä.
TAKAOVIEN LAPSILUKOT
Tämän Hyundain takaovissa on lapsilukot. Kun ne ovat kytkettyinä, takaovia ei voi avata sisäpuolelta. Lapsi­lukkojen käyttö on suositeltavaa, kun takaistuimella on pieniä lapsia.
Kytke lapsilukko kääntämällä oven reunassa oleva vipu asentoon ”XX” ja sulje ovi. Lapsilukko kytketään pois toiminnasta avaamalla ovi ja kääntämällä vipu pois asennosta ”XX”, kun takaovien halutaan toimivan normaalisti.
Ulkopuolelta ovi avataan nostamalla kahvaa ylöspäin kuten normaalisti.
10
HFC2006
KESKUSLUKITUS (kuljettajan ovessa) (jos varus­teena)
Keskuslukitus toimii kääntämällä kuljettajan oven luki­tusvipua kohti auton etu-tai takapäätä. Jos joku ovi on avoinna, kun keskuslukitus lukitaan katkaisimella, ovi lukkiutuu, kun se suljetaan.
B040G01FC
MUISTA:
Kun katkaisinta työnnetään taaksepäin, avautuu kaikkien ovien lukitus.
Kun katkaisinta työnnetään eteenpäin, lukkiutuvat kaikki ovet.
Kun oven lukitus on avattuna, näkyy katkaisimen punainen merkki.
Keskuslukitus toimii kääntämällä avainta kuljetta­jan oven lukossa eteen- ja taaksepäin.
Ajonopeuden tunnistava lukitus (Jos varusteena)
Kun auton ajonopeus pysyy yli 40km/h nopeudessa 2-3sekuntia, lukittuvat auton ovet automaattisesti. Jos virta-avain poistetaan, avautuu lukitus automaattisesti.
MURTOHÄLYTIN (jos varusteena)
Murtohälytintä käytetään estämään asiattomien tun- keutumista autoon. Järjestelmällä on kolme toimintatilaa: aktivointitila, hälytystila ja poiskytketty tila. Kun järjestelmää ohja­taan, se antaa kuuluvan merkinantoäänen ja suunta­valojen vilkahduksen.
Aktivointi
Pysäköi auto ja sammuta moottori. Aktivoi järjestelmä näin:
1) Ota avain pois virtalukosta.
2) Varmistu, että konepelti ja takaluukku ovat suljettuina.
3) Lukitse ovet kauko-ohjaimella.
Tämän jälkeen auton suuntavalot vilkahtavat yhden kerran merkitsi siitä, että järjestelmä on aktivoitunut.
MSO-0048-2
Case
Battery
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
MUISTA:
1) Jos joku ovi, konepelti tai takaluukku ei ole sul­jettu kunnolla, järjestelmää ei voi aktivoida.
2) Siinä tapauksessa edellä mainittu toimenpide on tehtävä uudelleen.
HUOMAUTUS: Älä aktivoi järjestelmää, kun autossa on vielä matkustajia, koska hälytys kytkeytyy, kun ovi avataan.
Hälytystila
Järjestelmä siirtyy hälytystilaan, jos joku seuraavista tilanteista tapahtuu, kun auto on pysäköitynä ja jär- jestelmä on aktivoituna.
1) Joku ovi avataan muutoin kuin auton avaimella tai kauko-ohjaimella.
2) Takaluukku avataan käyttämättä kauko-ohjainta
3) Konepelti avataan.
Sireeni käynnistyy ja kaikki suuntavalot vilkkuvat yhtä- jaksoisesti 30 sekunnin ajan. Hälytys pysäytetään avaa­malla joku ovi tai takaluukku kauko-ohjaimella.
HUOMAUTUS: Älä yritä käynnistää moottoria, kun murtohälytin on aktivoituna.
Kytketty pois toiminnasta
Murtohälytin kytketään pois toiminnasta, kun kuljettajan tai etumatkustajan ovi avataan painamalla kauko-ohjai­men UNLOCK-nuppia.
Tämän jälkeen suuntavalot vilkahtavat kaksi kertaa mer­kitsi siitä, että järjestelmä on kytketty pois toiminnasta.
MUISTA: Sen jälkeen kun murtohälytin on kytketty pois toiminnasta, voidaan se aktivoida vain toistamalla aktivointitoimenpiteet.
HUOMAUTUS: Murtohälyttimen aktivointi voidaan poistaa vain kauko-ohjaimella. jos kauko-ohjain ei toimi, pitää tehdä seuraavat toimenpiteet:
1. Avaa ovi avaimella. Tällöin murtohälytin tekee hälytyksen.
2. Työnnä virta-avain virtalukkoon ja käännä avain asentoon ON.
3. Odota 30 sekunnin ajan.
Näiden toimenpiteiden jälkeen hälytys on pois­tettu toiminnasta.
Kauko-ohjattu keskuslukitus (Jos varusteena)
Ovien lukitseminen
1. Sulje kaikki ovet.
2. Paina lähettimen lukitus-painiketta.
3. Samalla kun kaikki ovet lukittuvat, vilkahtavat tavilkut kerran, imaisten että signaali on vastaanotettu.
Lukituksen avaaminen
1. Paina lähettimen avaus-painiketta.
2. Samalla kun kaikkien ovien lukot avautuvat, vilkah­tavat suuntavilkut kahdesti, imaisten että signaali on vastaanotettu.
Pariston uusiminen
Kun lähettimen pariston virta alkaa loppumaan, saattaa lukitseminen tai lukkojen avaaminen vaatia useita pai­nikkeen painalluksia, ja merkkivalo ei enää syty lähetti- messä. Uusi paristot niin pian kuin mahdollista.
Pariston tyyppi: CR2032
Uusimisohjeet:
Irrota kotelon puoliskot toisistaan kampeamalla kuvan
1. mukaisesti lattapäisellä ruuvimeisselillä.
suun-
11
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
2. Poista vanha paristo kotelosta huomioiden napaisuus. Varmista että uuden pariston napaisuus tulee samoin kuin vanha oli (+ puoli alaspäin) ja aseta se lähettimeen.
IKKUNANNOSTIMET
Laske tai nosta ikkunoita ikkunan kampea kiertämällä myötä- tai vastapäivään.
VAROITUS: Kun avaat tai suljet ikkunoita, varmistu, ettei kenenkään henkilön sormet, käsi eikä keho jää
väliin alaspäin painettuna. Ikkuna liikkuu alaspäin niin kauan kuin katkaisinta pidetään painettuna.
Etumatkustajan oven ja takaovien ikkunannostimien käyttö voidaan estää kuljettajan oven kyynärnojassa olevalla katkaisimella Window Lock. Kun tätä kat­kaisinta painetaan kerran, muissa kuin kuljettajan ovessa olevat ikkunannostimien katkaisimet eivät toimi. Kun Window Lock-katkaisinta painetaan
B050A01FC
ikkunan väliin.
SÄHKÖTOIMISET IKKUNANNOSTIMET (jos varusteena)
Sähköisiä ikkunannostimia voidaan käyttää, kun virta­avain on asennossa ”ON”. Kuljettajan oven kyynärno- jassa on katkaisimet kaikkien ovien ikkunannostimille. Ikkuna avataan painamalla vastaavaa katkaisinta ja suljetaan vetämällä katkaisinta ylöspäin. Kuljettajan oven ikkunaa avataan pitämällä katkaisinta (1) puoli-
(1)
Close Open
B060A01FC
HFC2013
uudelleen, katkaisimet toimivat jälleen. Kertapainallusavaus (kuljettajan puolella) Kun katkaisin painetaan pohjaan asti ikkuna avautuu kokonaan. Liikkeen pysäyttämiseksi haluttuun koh­taan, paina katkaisinta toistamiseen.
VAROITUS:
1) Varo, ettei kenenkään pää, käsi tai keho pääse jäämään sulkeutuvan ikkunan väliin.
2) Älä paina etu- ja takaoven katkaisinta saman­aikaisesti eri suuntiin, koska silloin on vaarana ikkunoiden juuttuminen.
3) Älä jätä lapsia autoon ilman valvontaa. Ota aina virta-avain pois virtalukosta turvallisuuden vuoksi.
ETUISTUIMEN SÄÄTÖ
VAROITUS: Turvallisuussyistä istuimia ei saa säätää ajon aikana. Säätöyritys voi aiheuttaa ajoneuvon hallinnan mene­tyksen ja onnettomuuden.
Istuimen säätö pituussuunnassa
12
j
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Istuimen siirtämiseksi eteen- tai taaksepäin vapauta istuimen lukitus nostamalla lukitusvipua. Siirrä istuin sopivaan asentoon eteen- tai taaksepäin. Päästä lukitusvipu ja varmistu, että istuin lukkiutuu paikalleen yrittämällä siirtää sitä eteen- tai taaksepäin.
Selkänojan kallistuksen säätö
Selkänojan kallistuksen muuttamiseksi vapauta sel­känojan lukitus nojautumalla eteenpäin ja nostamalla lukitussalpaa istuimen sivulla. Säädä selkänoja sopi­vaan asentoon nojautumalla taaksepäin. Selkänojan lukitsemiseksi sopivaan asentoon päästä salpa lukkiutumaan.
VAROITUS: Vammautumisriskin minimoimiseksi kolarissa tai äkillisessä jarrutuksessa täytyy sekä kuljettajan että matkustajan istuimen selkänoja pitää ajon aikana mahdollisimman pystysuorassa asennossa.
Turvavöiden suojaava vaikutus voi heikentyä huomat­tavasti, jos selkänoja on kallistettuna voimakkaasti taaksepäin. Tällöin on suurena vaarana kuljettajan ja matkustajan liukuminen turvavyön alitse, jolloin
vammautumisriski kasvaa huomattavasti. Turvavyö ei voi antaa täyttä suojaa matkustajalle, jos istuimen selkänoja on hyvin kallistetussa nossa.
Säädettävät pääntuet
Lukitus­ nuppi
Pääntuet on suunniteltu vähentämään niskan vam­mautumisriskiä. Pääntukea voi nostaa vetämällä sitä suoraan ylös­päin. Pääntuen laskemiseksi pidä lukitussalpaa pai­nettuna ja työnnä pääntukea alaspäin.
VAROITUS:
Pääntuki antaa parhaan mahdollisen suojan matkustajalle onnettomuudessa, kun se on säädetty siten, että pääntuen yläreuna on mat- kustajan korvien yläreunan korkeudella. Älä laita tyynyä selän taakse, ettei pää tule liian kauaksi pääntuesta.
Älä koskaan aja autolla pääntuet irrotettuina istuimista. Ilman pääntukia matkustajien vammautu­misriski on suuri onnettomuuden sattuessa. Oikein säädetyt pääntuet antavat suojaa niskavammoilta.
asen-
Ristiselän tuen säätö (Vain kuljettajan istuimessa) (jos varusteena)
Ristiselän tukea säädetään kääntämällä istuimen sivussa vasemmalla tai oikealla olevaa kahvaa. Tuen lisäämiseksi käännä kahvaa eteenpäin. Tuen vähen­tämiseksi käännä kahvaa taaksepäin.
Istuimen korkeuden säätö (Vain kuljettajan istui­messa) (jos varusteena)
13
B100A01FC
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Nosta tai laske kuljettajan istuintyynyn etuosaa kääntämällä etummaista säätöpyörää myötä- tai vastapäivään. Istuintyynyn takaosan nostamiseksi tai laskemiseksi käännä takimmaista säätöpyörää myötä- tai vastapäivään.
SÄILYTYSRASIA ISTUIMEN ALLA (Jos varus­teena)
HFC2059
Matkustajan puoleisen etuistuimen alla on säilytysra- sia. Se aukeaa nostamalla ja vetämällä eteenpäin.
VAROITUS Jotta onnettomuudessa tai äkillisessä pysähdyk- sessä ei aiheutuisi vaaraa matkustajille, on säily­tysrasia syytä pitää ajon aikana suljettuna.
ISTUINLÄMMITYS (jos varusteena)
Etuistuimia voidaan lämmittää sähkölämmityksellä. Kun moottori on käynnissä. Etuistuimien lämmitys voidaan kytkeä istuimien sivussa olevilla katkaisimilla. Kun istuinlämmitystä ei tarvita, varmistu, että katkai­simet ovat OFF-asennossa.
AUTON KUORMAUSTA KOSKEVA VAROITUS
B140A01FC
Auton matkustajien turvallisuuden vuoksi tavaratilaan ei pidä kuormata tavaraa istuimien selkänojien yläreu- naa korkeammalle.
TAKAISTUIN
Istuimen siirtäminen eteen ja taaksepäin
Vedä lukituksen vapautusvivusta ylöspäin istuimen siirtämiseksi eteen tai taaksepäin. Tämä vapauttaa istuimen lukituksen, jonka jälkeen voit siirtää istuimen haluamaasi paikkaan. Kun haluttu asema löytyy, vapauta vipu ja liuuta istuinta eteen tai taaksepäin kiskoillaan, kunnes se lukittuu liikkumattomaksi.
HFC2060
HUOMAUTUS Istuimen selkänojan kallistusta tulisi muuttaa vain auton ollessa paikallaan
14
HFC2074
Seatback folding lever
HFC2076
Securing strap
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Takaistuimen selkänojien taittaminen alas (4-ovinen) (jos varusteena)
Seatback folding lever
HFC2061
Takaistuimen selkänojat voidaan taittaa alas helpot­tamaan pitkien tavaroiden kuljettamista ja tavaratilan suurentamiseksi.
Selkänojan lukituksen avaamiseksi vedä selkänojan lukitusnuppia kohti niskatukea ja työnnä istuimen sel­känojaa eteenpäin.
Kun nostat selkänojan takaisin pystyasentoon,
varmistu, että se lukkiutuu paikalleen vetämällä sel­känojasta.
Takaistuimen istuinosan ja selkänojan taittaminen
Tavaratilan hyödyntämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla voidaan istuinosa ja selkänoja taittaa alas tai
Seat cushion release lever
HFC2075
nostaa ylös.
1. Siirrä takaistuin kaikkein takimmaiseen asentoonsa.
2. Irrota pääntuet.
3. Työnnä selkänojan kallistusvipua kohti pääntukea selkänojan kallistamiseksi alas, ja taita selkänoja ala­asentoon.
4. Vedä istuinosan vapautusvivusta ylöspäin ja nosta istuinosa pystyasentoon.
HUOMAUTUS: Varmista vaurioiden estämiseksi että takakon­solissa oleva takimmainen mukiteline on kiinni ennen takapenkin istuinosan ja selkänojan
taittamista.
5. Lukitse istuin taitettuun asentoonsa kiinnittämällä istuinosan alla oleva kiinnitysnauha ja sen päässä oleva koukku etuistuimen pääntuen jalkaan.
6. Laita irrotetut pääntuet istuinosan ja selkänojan väliin jotta ne eivät lennä eteenpäin äkillisessä pysäh­dyksessä tai onnettomuudessa.
7. Toista edellä kerrotut toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä selkänojan ja istuinosan palauttami-
15
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
seksi normaaliasentoonsa.
8. Kun palautat selkänojan pystyyn, varmista aina että se lukittuu paikalleen työntämällä ja vetämällä selkänojan yläosasta eteen ja taaksepäin.
VAROITUS:
- Kun palautat taitettuna ollen istuimen takaisin yläasentonsa, varmista että turvavyöt jäävät esille ja toimivat oikein.
- Takaistuimen selkänojan allastaittamisella ja istuinosan eteen taittamisella on tarkoitus lisätä tavaratilan kokoa. Älä anna kenenkään olla tavara­tilassa auton liikkuessa. Tämä ei ole suositeltava istumapaikka eikä turvavyöt ole käytettävissä kun istuin on taitettuna. Matkustajat jotka eivät istu soveltuvilla paikoilla ja jotka eivät käytä turva­vöitä suositusten mukaisesti voivat loukkaantua onnettomuustilanteessa tai äkkipysähdyksessä vakavasti.
- Tavaratilaan ei tulisi sijoittaa tavaroita selkänojan yläosan yläpuolelle, koska ne voivat tällöin liukua eteenpäin ja aiheuttaa onnettomuuden tai vahin­koa äkillisessä pysähdyksessä.
- Asenna pääntuet aina takaisin oikeille paikoilleen kun palautat taitettuna olleen istuimen normaali asentoonsa. Pääntuet ovat tarpeen matkustajien suojaamiseksi peräänajo kolareissa. Jos pääntuet eivät ole paikoillaan, voi seurauksena olla vakava vammautuminen auton takaosaan osuvassa kolarissa.
TURVAVYÖT
Lain mukaan kaikkien autossa olevien henkilöiden täytyy käyttää turvavöitä aina ajon aikana. Jos tätä pakollista turvavaatimusta ei noudateta, saattaa seurauksena onnettomuudessa olla vakavia loukkaantumisia tai vammautumisia. Ota lisäksi huo-
mioon turvavöiden käytössä seuraavat suositukset:
Pienet lapset ja vauvat
Joissakin maissa lasten turvaistuinten käyttö on pakollista. Vaikka se ei olisi pakollista, on ehdotto­man suositeltavaa käyttää lasten turvaistuimia pienille lapsille, joiden paino on alle 18 kg.
Suuremmat lapset
Kun lapset ovat liian suuria istumaan lastenistuimella, heidän pitää istua takaistuimilla ja käyttää auton tur­vavöitä. Turvavyön lantio-osa pitää asettaa tiukasta lantiota vasten mahdollisimman alas. Tarkista vyön asento säännöllisesti matkan aikana. lapsen kiemur­tele voi saada vyön siirtymään pois oikealta alueelta. Jos suurempi lapsi (yli 13-vuotias) istuu auton etu­istuimella, lapsen täytyy käyttää auton turvavyötä. Missään tapauksessa lapsi ei saa seistä eikä olla pol­villaan istuimella. Parhaan suojan onnettomuudessa lapset saavat, kun he istuvat takaistuimella asianmu­kaisessa lastenistuimessa. Älä koskaan kuljeta lapsia etuistuimella.
Raskaana oleva nainen
Raskaana olevien naisten suositellaan käyttävän turvavyötä vammautumisriskin vähentämiseksi onnettomuudessa. Turvavyön vyöosa täytyy asettaa mahdollisimman alas ja mahdollisimman tarkasti lan­teille eikä missään tapauksessa vatsan päälle. Kysy tarvittaessa lääkäriltä erityisohjeita.
Vammautunut henkilö
Turvavyötä tulisi käyttää vammautunutta henkilöä jetettaessa. Kysy tarpeen mukaan neuvoja lääkäriltä.
Yksi henkilö turvavyötä kohti
Kaksi henkilöä (ei edes lapsia) ei koskaan saa käyttää samanaikaisesti yhtä turvavyötä. Tästä voi olla seu-
kul-
rauksena vakavia vammoja onnettomuudessa.
Älä ole makuuasennossa
Vammautumisriskin pienentämiseksi onnettomuu­dessa ja parhaan mahdollisen suojan varmistamiseksi kaikkien matkustajien tulisi istua ja etuistuimien selkänojien tulisi olla pystysuorassa ajon aikana. Tur­vavyö ei voi antaa tarkoitettua suojaa, jos matkustaja on makuuasennossa tai jos etuistuimen selkänoja on voimakkaasti kallistettuna taaksepäin.
VAROITUS: Istuminen selkänoja voimakkaasti kallistettuna tai makuuasennossa oleminen ajon aikana voi olla vaarallista. Turvavyö ei voi antaa tarkoituksenmukaista suojaa, jos istuimen selkänoja on kallellaan taaksepäin. Olkavyö ei voi täyttää tehtäväänsä, koska se ei ole kehoa vasten. Sen sijaan törmäyksessä matkustaja paiskautuu turvavyötä vasten, jolloin seurauksena voi olla vakavia niska- tai muita vammoja.
Lantiovyö ei myöskään voi täyttää tehtäväänsä. Törmäyksessä se pääsee nousemaan vatsan kor­keudelle. Tällöin vyö puristuu vatsaa vasten eikä lantioluita vasten. Seurauksena voi olla vakavia vammoja. Kunnollisen suojauksen saamiseksi istuimien sel­känojien täytyy olla pystyasennossa ajon aikana. Matkustajien tulee olla nojautuneina selkänojia vasten ja käyttää turvavöitä oikein kiinnitettyinä.
TURVAVÖIDEN HOITAMINNEN
Turvavöitä ei saa irrottaa eikä niihin saa tehdä mitään muutoksia. On myös huolehdittava, etteivät turvavyöt eivätkä niiden mekanismit pääse vahingoittumaan istui­mien saranoiden, ovien tai muun virhekäytön takia.
16
y
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Säännöllinen tarkastus
On suositeltavaa varmistua säännöllisesti, että tur­vavyöt ovat vahingoittumattomia. Vaihda vioittuneet turvavyöt tai niiden osat heti uusiin.
Pidä turvavyöt puhtaina ja kuivina
Turvavyöt täytyy pitää puhtaina ja kuivina. Jos vyöt ovat likaantuneet, niiden puhdistukseen voi käyttää mietoa saippualiuosta ja lämmintä vettä. Valkaisuai­neet, väriaineet, voimakkaat puhdistusaineet ja hiovat aineet voivat heikentää vyön materiaalia, joten niitä ei saa käyttää.
Milloin turvavyöt on vaihdettava uusiin?
Jos auto on osallisena vakavassa onnettomuudessa, täytyy turvavyöt aina vaihtaa uusiin, vaikka niissä ei olisi näkyviä vaurioita. Lisätietoja turvavöistä saat lähimmältä Hyundai-jälleenmyyjältä.
ETUISTUIMIEN TURVAVÖIDEN YLÄKIINNITYKSEN KORKEUDENSÄÄTÖ (jos varusteena)
Etuistuimien turvavöiden yläkiinnityksen voi säätää nel­jälle eri korkeudelle. Jos vyön kiinnityspiste on säädetty
siten, että vyö kulkee kaulan korkeudella, vyö ei anna parasta mahdollista suojaa. Olkavyön tulee olla siten säädettynä, että vyö kulkee rinnan yli ja puolivälistä oven puoleisen olan yli, eikä kaulan kohdalla. Säädä yläkiinnityksen korkeutta vetämällä liukukappa­letta ulospäin ja nostamalla tai laskemalla sitä tarpeen mukaan. Vapauta liukukappale sen lukitse halutulle korkeudelle. Yritä vielä siirtää liukukap­paletta, jotta voit olla varma sen lukkiutumisesta paikalleen.
VAROITUS:
Yläkiinnityksen korkeudensäätökappaleen täytyy olla lukitussa asennossa ajon aikana.
Olkavyön yläkiinnityspisteen virheellinen säätö vähentää turvavyön tehokkuutta törmäyksessä.
TURVAVYÖT- Kuljettajan kolmen pisteen rullaturva­vyöt varustettuna rullanlukitsimella (jos varusteena) Kytke turvavyöt näin:
Vedä turvavyötä rullalta ja työnnä solki lukkoon. Lukosta kuuluu selvä kliksahdus, kun vyö lukkiutuu. Turvavyö säätyy automaattisesti oikean pituiseksi sen
miseksi
jälkeen, kun olet vetänyt lantiovyön sopivan tiukalle. Kun nojaudut eteenpäin vyö kelautuu ulos rullasta, niin että sinulla on tietty vapaus liikkua. Kuitenkin äkil- lisessä jarrutuksessa tai törmäyksessä vyö lukkiutuu välittömästi. Näin tapahtuu myös, jos yrität nojautua liian nopeasti eteenpäin. Varmistu aina ennen liikkeelle lähtöä, että turvavyö on kunnolla lukkiutunut, eikä vyö ole kiertyneenä.
Turvavyön säätäminen
Vyön lantio-osan tulee olla mahdollisimman alhaalla lantion kohdalla eikä vatsan päällä. Jos lantiovyö on liian korkealla, on vaarana, että törmäyksessä matkustaja pääsee liukumaan vyön alitse, jolloin on vaarana vakava loukkaantuminen. Molemmat kädet eivät saa olla vyön alla tai vyön päällä. Olkavyöosan tulee kulkea olkapään yli ja toisen käden ali kuten kuvassa. Älä koskaan pidä turvavyötä oven puoleisen käden alapuolella.
Vyön lukituksen avaaminen
Vyön lukitus avataan painamalla lukon nuppia. Vyön tulee kelautua automaattisesti takaisin rullaan. Jos vyö ei kelaudu, tarkista onko se kiertyneenä. Yritä sitten uudestaan.
17
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
LANTIOTURVAVYÖT (kahden pisteen kiinnitys) (takana keskimmäisellä istuimella) Kytke turvavyö näin:
Kiinnitä kahden pisteen turvavyö vetämällä sitä esiin tarpeen mukaan ja työntämällä solki lukkoon. Luk­kiutumisesta kuuluu selvästi kliksahdus. Varmistu, että vyö on lukkiutunut kunnolla ja ettei vyö ole kiertyneenä.
Vyön säätäminen
Tämän kahden pisteen turvavyön pituus täytyy säätää käsin niin, että se on sopivasti kehoa vasten. Kiinnitä vyö ja vedä vapaasta päästä löysä pois vyön kiris- tämiseksi. Vyön tulee olla mahdollisimman alhaalla lantion päällä eikä vatsan korkeudella. Jos vyö on liian korkealla, vaarana on, että mahdollisessa törmä- yksessä matkustaja vammautuu.
Turvavyön lukituksen avaaminen
Turvavyön lukitus avataan painamalla vyön lukossa olevaa nuppia.
VAROITUS: Keskimmäisen takaistuimen lantiovyössä on erilainen lukko-osa kuin reunimmaisten istuinten rullaturvavöissä. Kun kiinnität jompaakumpaa takaistuimen turvavyötyyppiä, varmistu, että asennat vyön soljen oikeaan lukko-osaan, jotta turvavyöjärjestelmä voi antaa parhaan mahdolli­sen suojan ja toimia oikein.
LASTEN TURVAISTUIMET (jos varusteena)
Lasten tulisi matkustaa autossa takaistuimella ja heidän tulisi aina olla turvaistuimessa vammautumis­riskin minimoimiseksi onnettomuudessa, äkillisessä jarrutuksessa tai käännöksissä. Onnettomuustilasto­jen mukaan lasten turvallisuus on parempi, kun he istuvat asianmukaisissa turvaistuimissa takaistuimilla kuin etuistuimilla. Suuremmat lapset voivat käyttää auton turvavöitä. Turvallisuuden vuoksi lapsien pitää olla suojattuna auton turvajärjestelmillä ajon aikana. Jos autossa kuljetetaan pieniä lapsia, heidän täytyy istua lasten turvaistuimissa. Lapset voivat vammautua, jos heidän turvaistuimensa ei ole kiinnitetty kunnolla. Pieniä lapsia ja vauvoja varten on saatavana omat turvaistuimet, joita täytyy käyttää. Ennen kuin ostat mitään lasten turvaistuinta, varmistu, että sen kiinnitys sopii autosi istuimeen ja turvavyöhön, ja että se on sopiva lapselle. Noudata turvaistuimen mukana toimitettuja kaikkia valmistajan ohjeita, kun asennat lasten turvaistuinta autoon.
VAROITUS:
Lasten turvaistuin täytyy asentaa takaistuimelle. Älä koskaan asenna lasten tai vauvojen turvais-
tuinta etumatkustajan istuimelle.
Jos tapahtuu onnettomuus, jossa etumatkustajan turvatyyny laukeaa, se voi vammauttaa vakavasti vauvan tai lapsen, joka istuu turvaistuimessa. Tämän takia käytä lasten turvaistuinta vain auton takaistuimilla.
Koska lasten turvaistuin voi tulla aurinkoisella säällä hyvin kuumaksi, tarkista aina istuinpäällisen ja vyön soljen lämpötila, ennen kuin laitat lapsen istumaan istuimelle.
Kun lapsen turvaistuin ei ole käytössä, sido istuin turvavyöllä paikalleen siten, ettei se pääse sinkoutumaan eteenpäin äkillisessä jarrutuksessa tai onnettomuudessa.
Kun lapsi on liian iso istumaan lasten turvais­tuimella, lapsen tulee istua auton takaistuimella ja käyttää auton lantiovyötä tai rullaturvavyötä. Älä koskaan anna pienen lapsen matkustaa autossa etuistuimella.
Varmistu, että rullaturvavyön olkavyöosa kulkee olkapään keskikohdan yli eikä koskaan kaulan kohdalta. Siirrä lapsi istumaan lähemmäksi auton keskustaa, jos turvavyötä ei muuten saa oikealle kohdalle. Rullaturvavyön lantiovyöosan/lantiovyön täytyy aina olla mahdollisimman alhaalla lapsen lantion kohdalla ja mahdollisimman tarkasti kehossa kiinni.
Jos turvavyötä ei voi asentaa asianmukaisesti lapselle, suosittelemme korotustyynyn käyttöä takaistuimella. Tämän ansiosta lapsi istuu riit­tävän korkealla, jotta turvavyö voidaan asentaa lapselle sopivaksi.
Älä koskaan anna lapsen seistä tai olla polvillaan istuimella ajon aikana.
Älä koskaan käytä lastenistuinta tai vauvanis­tuinta, joka kiinnittyy vain koukuilla auton istui­men selkänojan ympärille. Tällaiset istuimet eivät
18
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
yleensä anna riittävää turvaa onnettomuudessa.
• Älä koskaan anna lapsen olla jonkun ihmisen
sylissä ajon aikana. Lapsen pitäminen sylissä ajon aikana ei anna lapselle mitään suojaa onnetto­muudessa, vaikka lapsesta kiinni pitävä henkilö käyttäisi turvavyötä.
Lasten turvaistuimen kiinnittäminen
Lastenituimen koukunpitimen suojus (vain 4D) Kiinnitysruuvi (5/16 - 30 mm) Jousialuslevy Lastenistuimen kiinnike Koukunpitimen holkki Koukunpitimen holkki Aluslevy
Pienien lasten ja vauvojen kuljetukseen autossa pitäisi käyttää lastenistuimia. Lastenistuimen pitää olla sopiva lapsen koon mukaan ja se täytyy kiinnittää istuimen valmistajan ohjeiden mukaan. Lisäksi suositellaan erityi­sesti istuimen kiinnittämistä takaistuimelle turvallisuuden vuoksi. Tässä autossa on kolme kiinnitysreikää lastenis­tuimen kiinnitystukien asentamiseksi.
LASTENISTUIMEN ASENTAMINEN
Lastenistuimen kiinnitystukien kiinnittämiseen on pys­tysuorassa takalevyssä kolme koukkua. (Takapuskurin palkin takana)
1. Laita lasten turvaistuimen kiinnitysnauha selkänojan päälle. Vie kiinnitysnauha pääntuen alta ja kiinnityspisteiden välistä.
pääntuen
HXGS257
2. Liitä kiinnityshihnan koukku lastenistuimen kiinni­tyskoukkuun ja kiristä istuin tukevasti paikalleen.
VAROITUS: Jotta lastenistuin tarjoaisi parhaan mahdollisen suojan lapselle, tulee istuin olla takimmaisessa asennossaan ja istuimen selkänojan pystyasen­nossa eikä kallistettuna.
Lastenistuimen asentamiseksi takaistuimen reunim­maiselle paikalle, vedä turvavyö ulos rullalta. Kiinnitä lastenistuin turvavyöllä työntämällä turvavyön solki lukkoon ja asettamalla vyön lantio-osa tiukasti laste­nistuinta vasten. Varmistu, ettei olkavyö pääse osu- maan lapsen päähän tai niskaan. tarkista asennuksen jälkeen lastenistuinta heiluttamalla, ettei istuin pääse liikkumaan mihinkään suuntaan.
Voit tiukata hihnaa vetämällä sitä rullaan päin. Kun irrotat lastenistuimen, vedä vyötä pois rullalta ja avaa lukitus. Istuimen irrotuksen jälkeen vyö kelautuu val­miiksi tavanomaista matkustajan käyttöä varten.
MUISTA:
Lue lastenistuimen valmistajan asennusohjeet, ennen kuin aloitat lastenistuimen asentamista.
Jos turvavyö ei toimi kuten edellä on esitetty, anna valtuutetun Hyundai-huoltokorjaamon tar­kistaa järjestelmä välittömästi.
VAROITUS: Älä asenna lastenistuinta etuistuimelle. Jos auto joutuu onnettomuuteen, jossa etumatkustajan tur­vatyyny laukeaa, se voi aiheuttaa vakavia vammoja lastenistuimessa istuvalle lapselle tai vauvalle. Käytä lastenistuinta vain auton takaistuimella.
Lasten turvaistuimen kiinnitys ISOFIX-järjestelmään (jos varusteena)
Jotkut lasten turvaistuinten valmistajat valmistavat lasten turvaistuimia, jotka on merkitty ISOFIX -lasten turvaistuimiksi tai ISOFIX-järjestelmään sopiviksi lasten turvaistuimiksi. Näissä istuimissa on kaksi jäykkää tai hihnoilla yhdistettyä kiinnitystä, jotka yhdistetään kahteen ISOFIX-ankkurointipisteeseen, jotka ovat autossa tietyillä istuinpaikoilla. Tämän tyyyppistä lasten turvaistuinta ei tarvitse kiinnittää turvavöillä, kun se asennetaan siten, että siinä istutssn kasvot ajosuuntaan päin. Autossa on ISOFIX-ankkurointipisteet takaistuimen oikean- ja vasemmanpuoleisilla reunapaikoilla.Takaistui men keskipaikalla ei ole ISOFIX-ankkurointipistettä.
VAROITUS: Älä asenna lasten turvaistuinta takaistuimen keski­paikalle käyttäen ISOFIX-ankkurointipisteitä. ISOFIX-ankkurointipisteet on tarkoitettu vain takais­tuimen oikean-ja vasemmanpuoleisille reunapai­koille. Älä käytä väärin ISOFIX-ankkurointipisteitä yrittämällä kiinnittää takaistuimen keskipaikalla
19
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
oleva lasten turvaistuin ISOFIX-ankkurointipisteis iin.ISOFIX-ankkurointipisteet eivät välttämättä ole riittävän tukevia pitämään paikallaan takaistuimen keskipaikalle asennettua lasten tyrvaistuinta törmä­yksessä, joten ne voivat murtua, jolloin seurauksena on vakavan vammautumisen vaara. Älä kiinnitä lasten turvaistuimen alempaan kiinnityspisteeseen useampaa kuin yksi lasten turvaistuin.Ylimääräinen kuormitus voi saada ank­kurointipisteen tai sen kiinnityksen murtumaan, jol­loin sseurauksena on vammautumisenriski. kiinnitä ISOFIX-lasten turvaisstuin tai ISOFIX-järjestelmään sopiva lasten turvaistuin vain kuvassa näkyvään sopivaan paikkaan. Noudata aina asennus- ja käyt­töohjeita, jotka lasten turvaistuimen valmistaja on toimittanut lasten turvaistuimen mukana.
ISOFIX Anchor
B230D02FC-1
ISOFIX-ankkurointipisteet sijaitsevat istuimen sel­känojan ja istuinosan välissä taakaistuimen oikean- ja vasemmanpuoleisilla reunapaikoilla. Noudata lasten turvaistuimen valmistajan ohjeita ISOFIX-lasten turvais­stuimen ja ISOFIX-järjestelmään sopivan lasten turvais­tuimen asentamiseksi oikein.
20
Sen jälkeen kun olet asentanut ISOFIX -lasten turvais­tuimen, varmista, että istuin on kiinnitetty kunnolla ISOFIX-ankkurointipisteisiin. Tarkasta myös itses istuin, ennenkuin laitat lapsen siihen istumaan. Kallista istuinta molemille sivuille. Vedä istuinta myös eteenpäin. Tarkista, että istuin pysyy kunnolla kiinni ankkurointipis­teissään.
VAROITUS: Jos lasten turvaistuinta ei ole kiinnitetty kunnolla, riski lapsen vakavasta vammautumisesta onnet­tomuudessa kasvaa huomattavasti.
Lasten turvaistuimen sopivuus eri istuinpaikoille
Käytä virallisesti hyväksyttyjä lasten turvaistuimia, jotka ovat lapselle sopivia lapsen painon ja koon mukaan.
Ikäryhmä
0: alle 10 kg (0 - 9 kk) 0+: alle 13 kg (0 - 2 v) I: 9 - 18 kg (9 kk - 4 v) II & III: 15 - 36 kg ( 4 - 12 v)
Istuinpaikka
Etumatkustaja Toinen rivi reunapaikka Toinen rivi keskipaikka Kolmas rivi reunapaikka
U: Sopiva ”yleisen”-luokan lasten turvaistuimille, jotka ovat sopivia tälle ikä- ja painoryhmälle.
UF: Sopiva kasvot eteenpäin ”yleisen luokan”-lasten turvaistuimille, jotka ovat sopivia tälle ikä- ja painoryh­mälle. X: Istuinpaikka ei ole sopiva lapsille tässä ikä- ja painoryhmässä.
Turvavyönkiristin (jos varusteena)
Tässä Hyundaissa on kuljettajan ja etumatkustajan istuimilla turvavyönkiristimet. Turvavyönkiristimien tarkoituksena on pitää turvavyöt tiukasti edessä istuvien kehoa vasten tietyissä keulakolareissa. Tur­vavyönkiristimet voivat laueta yksinään tai yhdessä turvatyynyjen kanssa, jos törmäys on erittäin voi­makas.
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Turvavyönkiristimin varustetut turvavyöt toimivat kuten tavanomaiset rullaturvavyöt. Äkillisessä pysäy- tyksessä tai kun henkilö yrittää nojautua eteenpäin liian nopeasti, vyö lukkiutuu automaattisesti, mutta hitaassa liikkeessä vyö ei lukkiudu, vaan sallii tietyn liikkumisvapauden.
Tietyissä keulakolareissa turvavyönkiristin aktivoituu ja vyö kiristyy tiukasti etuistuimella istuvan kehoa vasten.
Turvavyönkiristinjärjestelmään kuuluvat seuraa­vat osat, joiden sijainti näkyy kuvassa:
kuljettajan turvatyyny
1 matkustajan turvatyyny
2 3
1. Turvatyynyjärjestelmän merkkivalo
2. Turvavyönkiristin
3. Turvatyynyjärjestelmän ohjausyksikkö
VAROITUS: Paras mahdollinen suoja turvavyönkiristimin varustetuista turvavöistä saadaan, kun
1. Turvavyöt ovat oikein kytkettyinä.
2. Turvavyöt ovat oikein säädettyinä kehoon nähden.
MUISTA:
Sekä kuljettajan että etumatkustajan turvavyönkiris­timet laukeavat tietyissä keulakolareissa. Turvavyön- kiristimet voivat laueta ilman turvatyynyjä tai niiden kanssa samanaikaisesti, jos törmäys on hyvin voi­makas. Turvavyönkiristimet laukeavat törmäyksessä, vaikka turvavyöt eivät olisi käytössä.
Kun turvavyönkiristimet laukeavat, kuuluu voimakas pamaus ja syntyy savua muistuttavaa pölyä, joka leviää matkustamoon. Tämä on normaalia toimintaa eikä siitä aiheudu mitään vaaraa.
Vaikka tämä pöly on vaaratonta, se voi kuitenkin olla ärsyttävää paljaalle iholle eikä sitä pidä hengittää pitkiä aikoja. Pese kasvot ja kädet perusteellisesti sellaisen onnettomuuden jälkeen, jossa turvavyönki- ristimet ovat lauenneet.
HUOMAUTUS:
Koska turvavyönkiristimien ja turvatyynyjen lau­kaisemiseksi käytetään samoja antureita, niin niille on kojetaulussa yhteinen merkkivalo AIR BAG”, joka vilkkuu noin 6 sekunnin ajan sen jälkeen, kun virta avain on käännetty asentoon ”ON” tai asentoon
ACC, jonka jälkeen valon pitää sammua.
Tämä merkkivalo voi ilmaista vikaa turvavyönkiristi-
mien järjestelmässä, vaikka turvatyynyjärjestelmässä ei olisi mitään vikaa. Jos turvatyynyjärjestelmän merkkivalo ei syty palamaan, kun virta-avain on käännetty asentoon ON tai ACC tai jos se palaa kauemmin kuin 6 sekuntia sen jälkeen, kun virta-avain on käännetty asentoon ON” tai ”ACC”, tai jos se syttyy palamaan ajon aikana, ota yhteys valtuutettuun Hyundai-huoltokorjaamoon turvatyynyjärjestelmän ja turvavyönkiristinjärjestelmän tarkistamiseksi mahdol­lisimman pian. VAROITUS:
Turvavyönkiristin on suunniteltu toimimaan vain
yhden kerran. Sen jälkeen kun turvavyönkiristin on lauennut, täytyy sekä turvavyönkiristin että turvavyö vaihtaa uusiin. Kaiken tyyppiset turvavyöt, jotka ovat olleet kytkettyinä onnettomuudessa, täytyy aina vaih­taa uusiin.
Kun turvavyönkiristin laukeaa, se kuumenee. Odota useita minuutteja, ennen kuin kosket siihen laukeami­sen jälkeen.
Älä koskaan yritä itse tarkastaa tai vaihtaa turva­vyönkiristintä uuteen. Tämä työ täytyy teettää valtuu­tetussa Hyundai-huoltokorjaamossa.
Älä koskaan lyö millään esineellä turvavyönkiris­tintä.
Älä koskaan yritä itse huoltaa tai korjata turvavyön­kiristintä tai turvavyötä millään tavalla.
Turvavyönkiristimien virheellinen käsittely sekä tur­vayönkiristimen lyömistä, muuttamista, tarkastamista, vaihtamista, huoltamista tai korjaamista koskevien ohjeiden noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa sen, että ne eivät toimi oikein tai ne laukeavat odottamatta, jolloin ne voivat aiheuttaa vakavia vammoja.
Käytä aina ajaessasi tai kyydissä ollessasi turva- vyötä.
TURVATYYNY (kuljettajan puolella) (jos varusteena)
Kuljettajan turvatyyny
21
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Tämä Hyundai on varustettu kuljettajan turvatyynyllä. Sen kertoo kohomerkintä ”SRS Air Bag, ohjauspyörän pehmusteessa ja matkustajan puolella kojelaudassa käsinelokeron yläpuolella.
Hyundain turvatyynyjärjestelmään kuuluu ohjaus­pyörän keskiöpehmusteeseen sijoitettu turvatyyny ja matkustajan puolelle kojelaudan paneeliin käsin- elokeron yläpuolelle sijoitettu turvatyyny. Turvatyyny­järjestelmän tarkoituksena on antaa kuljettajalle ja/tai etumatkustajalle parempi suoja kuin minkä pelkkä turvavyö antaa erittäin voimakkaassa törmäyksessä.
MUISTA: Muista lukea lisätietoja turvatyynyjärjestelmästä häikäisysuojan takapuolelta ja käsinelokerosta.
VAROITUS:
Muista, että turvatyynyt vain täydentävät tavallis­ten kolmen pisteen turvavöiden antamaa suojaa, eivätkä korvaa niitä. Tämän takia turvavöitä täytyy käyttää aina ajon aikana. Lisäksi on muistettava, että turvatyynyt laukeavat vain sellaisissa keu-
Rear impact
Side Impact
Rollover
B240C01FC
lakolareissa, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä vammoja matkustajille.
Turvatyynyjärjestelmä laukeaa vain, kun törmäys on riittävän voimakas ja kun törmäyskulma on pie­nempi kuin 30° auton pituuslinjaan nähden, joten se ei laukea kylkikolareissa, peräänajoissa tai ympäriajoissa. Lisäksi turvatyynyt laukeavat vain kerran. Siksi turvavöitä on käytettävä aina.
Kuljettajan tulee istua mahdollisimman kaukana ohjauspyörästä, mutta ylettyä silti hallitsemaan autoa. Jos istut liian lähellä turvatyynyä, se voi lauetessaan aiheuttaa vakavia vammoja.
Mitään esineitä ei saa laittaa turvatyynymodulien päälle tai lähelle ohjauspyörään, kojetauluun tai kojelautaan etumatkustajan kohdalle käsinelokeron yläpuolelle. Näihin kohtiin asetetut esineet voivat aiheuttaa vahinkoja, jos auto joutuu sellaiseen tör- mäykseen, jossa turvatyynyt laukeavat.
Jos turvatyynyt laukeavat, ne täytyy vaihtaa uusiin valtuutetussa Hyundai-huoltokorjaamossa.
Älä muuta tai irrota turvatyynyjärjestelmän joh­dinsarjoja eikä mitään muita turvatyynyjärjestelmän osia. Niihin koskeminen voi aiheuttaa vammoja tur­vatyynyjen vahingossa tapahtuvan laukeamisen tai turvatyynyjärjestelmän toimimattomuuden takia.
Älä asenna lasten turvaistuinta etumatkustajan istuimelle. Lastenistuinta ei saa koskaan asentaa etuistuimelle selkä ajosuuntaan. Vauva tai pieni lapsi voi loukkaantua vakavasti, kun turvatyyny laukeaa onnettomuudessa.
Älä anna lapsen olla etuistuimella ajon aikana. Jos vanhemman lapsen (teini-ikäisen tai vanhemman) täytyy olla etuistuimella, varmistu, että hänellä on turvavyö oikein kytkettynä ja että istuin on säädetty mahdollisimman kauas taaksepäin.
Parhaan mahdollisen turvallisuuden varmista­miseksi kaiken tyyppisissä törmäyksissä auton kaikkien matkustajien kuljettaja mukaan lukien täytyy aina käyttää turvavöitä, vaikka autossa olisi turvatyynyt. Vain näin voidaan minimoida vakavien vammojen riski onnettomuudessa. Turvatyynyyn ei kuitenkaan saa nojata eikä istua tarpeettoman lähellä sitä ajon aikana.
Turvatyynyjärjestelmän täytyy laueta hyvin nope­asti, jotta se antaa suojaa törmäyksessä. Jos mat­kustaja ei ole oikealla paikalla, koska hän ei käytä turvavyötä, turvatyyny voi törmätä matkustajaan sellaisella voimalla, että seurauksena voi olla vaka­via vammoja.
Turvatyynyjärjestelmän osat ja toiminta
Turvatyynyjärjestelmään kuuluvat seuraavat kompo­nentit:
- Kuljettajan turvatyynymoduli
- Etumatkustajan turvatyynymoduli
- Polvipehmustus
- Merkkivalo
- Ohjausyksikkö
22
Passenger's Airbag
B240B04FC
Etumatkustajan turvatyyny
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Turvatyynyjärjestelmän ohjausyksikkö valvoo jatku kaikkia komponentteja, kun virta-avain on ”ON”- asennossa ja määrittää sen, onko keulatörmäys tai lähes keulatörmäys riittävän voimakas vaatiakseen turvatyynyjen laukeamisen.
Turvatyynyjärjestelmän merkkivalo kojetaulussa vilk­kuu noin 6 sekunnin ajan sen jälkeen, kun virta-avain on käännetty asentoon ”ON” tai kun moottori on käynnistetty. Sitten merkkivalon tulee sammua.
Turvatyynymodulit on sijoitettu ohjauspyörän keskiöpehmusteeseen ja etumatkustajan puolelle kojelautaan käsinelokeron yläpuolelle. Kun turva­tyynyjärjestelmän ohjausyksikkö tunnistaa riittävän voimakkaan törmäyksen auton keulassa, se laukaisee automaattisesti turvatyynyt.
vasti
Etumatkustajan turvatyyny
Turvatyynyt rikkovat lauetessaan saumat turvatyyny­jen kansista. Sauman auetessa kokonaan, turvatyynyt voivat täyttyä koko tilavuudeltaan.
Täyteen täyttynyt turvatyyny ja riittävän tiukalla oleva turvavyö estävät tehokkaasti edessä istuvien sin­koutumisen eteenpäin ja vähentävät pään ja rinnan vammautumisriskiä.
Sen jälkeen kun turvatyynyt ovat täyttyneet koko tila­vuudeltaan, ne alkavat välittömästi tyhjentyä, jotta ne eivät estä kuljettajan näkyvyyttä eteenpäin.
HUOMAUTUS: Ilmanraikastajia ei saa asentaa lähelle kojetaulua eikä kojelaudan päälle. Jos niistä vuotaa jotain nestettä kojetaulun tai kojelaudan päälle, voivat kojetaulu ja ilmasuuttimet vaurioitua. Pese mah­dollisesti roiskunut kemikalio heti pois vedellä.
VAROITUS:
Kun turvatyyny laukeaa, kuuluu kova pamaus ja
hienoa pölyä leviää auton sisälle. Tämä on täysin normaalia eikä se ole vaarallista. Turvatyynyn laukeamisesta syntyvä hieno pöly voi kuitenkin olla ärsyttävää paljaalle iholle. Pese kasvot ja kädet saippualla ja haalealla vedellä sellaisen onnettomuuden jälkeen, jossa turvatyynyt ovat lauenneet.
Turvatyynyjärjestelmä toimii vain silloin, kun virta-avain on asennossa ”ON”. Jos turvatyynyjär- jestelmän merkkivalo kojetaulussa ei syty tai jää palamaan sen jälkeen, kun se on vilkkunut noin 6 sekunnin ajan sen jälkeen, kun virta-avain on käännetty asentoon ON tai moottorin käynnisty­misen jälkeen tai syttyy palamaan ajon aikana, niin järjestelmässä on jotain vikaa. Näissä tapauksissa on aina vietävä auto ensi tilassa Hyundai-huolto­korjaamoon tarkastusta varten.
Irrota virta-avain tai muista kääntää se asentoon LOCK, ennen kuin vaihdat varokkeita tai irrotat
akunkaapelien kytkennän. Älä koskaan irrota tur­vatyynyjärjestelmän varoketta tai varokkeita, kun virta-avain on asennossa ”ON”, koska tällöin tur­vatyynyjärjestelmän merkkivalo jää palamaan.
23
yypp y
y
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Sivuturvatyyny (jos varusteena)
Tässä Hyundaissa on sivuturvatyyny kummassakin etuistuimessa. Näiden turvatyynyjen tarkoituksena on antaa kuljettajalle ja etumatkustajalle lisäsuojaa tur­vavöiden antaman suojan lisäksi. Sivuturvatyynyt on suunniteltu laukeamaan tietyissä kylkikolareissa riip­puen törmäyksen voimakkuudesta, törmäyskulmasta ja törmäyskohdasta. Sivuturvatyynyt eivät laukea kaikentyyppisissä kylkikolareissa.
Sivutörmäysanturit
24
Side airbag sensor
HFC2092
VAROITUS:
Parhaan mahdollisen suojan saamiseksi sivutur­vatyynyistä ja jotta sivuturvatyynyjen laukeaminen ei aiheuta vammoja, etuistuimilla matkustavien tulee istua pystyssä ja käyttää turvavöitä oikein tiukattuina. Kuljettajan tulisi pitää käsiään kello 9:n ja kello 3:n kohdalla. Etumatkustajan käsien tulisi olla polvilla.
Istuimien selkänojissa ei saa käyttää mitään tarvikeistuinsuojia.
Istuinsuojat voivat estää tai rajoittaa järjestel­män tehokkuutta.
Sivuturvatyynyjen kohdalle eikä niiden viereen ei saa asettaa mitään varusteita.
Etuistuimien ulkoreunoihin ei saa lyödä kovaa.
• Älä aseta mitään turvatyynyä vasten eikä itsesi ja turvatyynyn väliin.
• Älä aseta mitään etuistuimen ja etuoven väliin
(esim. sateenvarjo, laukku tms.). Tällaiset tavarat voivat olla vaarallisia ja aiheuttaa vammoja, kun sivuturvatyyny laukeaa.
Älä kopauta sivutörmäysantureita, kun virta on kytkettynä, koska tällöin on vaarana sivutörmä­ystyynyn laukeaminen ja siitä aiheutuva henkilö- vammojen riski.
Turvatyynyjärjestelmän huolto
Turvatyynyjärjestelmä on periaatteessa huoltovapaa eikä siinä ole mitään osia, joita auton omistaja voi itse tarkastaa. Kymmenen vuoden käytön jälkeen järjestelmä täytyy tarkastuttaa valtuutetussa Hyun- dai-huoltokorjaamossa.
Järjestelmään liittyvät kaikki työt kuten irrotus, asen­nus, korjaus sekä kaikki ohjauspyörää koskevat työt saa tehdä vain koulutettu Hyundai-asentaja. Turva­tyynyjärjestelmän virheellinen käsittely voi aiheuttaa
vakavia henkilövahinkoja.
VAROITUS:
Erittäin suuri vaara! Älä asenna etuistuimelle lasten turvaistuinta selkä menosuuntaan!
Järjestelmän komponenttien tai johtimien muuttaminen, merkkien kiinnittäminen turvatyy­nyn kanteen tai muutokset auton koriin voivat vaikuttaa haitallisesti järjestelmän toimintaan ja aiheuttaa henkilövammoja.
Turvatyynyn kannen puhdistuksessa saa käyttää vain pehmeää kuivaa tai pelkällä vedellä hieman kostutettua liinaa. Mitään liuottimia ei saa käyttää, koska ne voivat vaikuttaa haitallisesti turvatyyny­jen kansiin ja siten järjestelmän oikeaan laukea­miseen.
Mitään esineitä ei pidä asettaa ohjauspyörän, mittariston eikä kojelaudan päälle etumatkustajan kohdalle käsinelokeron yläpuolelle, koska näissä kohdissa olevat esineet voivat aiheuttaa vahinkoa törmäyksessä, joka on riittävän voimakas turva­tyynyjen laukeamiseksi.
Kun turvatyyny on lauennut, sen tilalle täytyy asennuttaa uusi valtuutetussa Hyundai-huolto­korjaamossa.
Johdinsarjoihin ja turvatyynyjärjestelmän muihin komponentteihin ei saa tehdä mitään muutoksia, eikä niiden kytkentöjä saa irrottaa, koska muutoin on vaarana turvatyynyjen tahaton laukeaminen tai toimimattomuus.
Älä asenna lasten turvaistuinta etumatkustajan istuimelle.
Lasten turvaistuinta ei saa koskaan asentaa etuistuimelle selkä menosuuntaan. Pieni lapsi tai vauva voi loukkaantua vakavasti turvatyynyn lauetessa onnettomuudessa.
Kun turvatyynyjärjestelmän komponentteja vaihdetaan uusiin, tai kun auto romutetaan, täytyy ottaa huomioon tiettyjä turvallisuusnäkökohtia. Hyundai-huoltokorjaamo voi kertoa sinulle lähem- min niistä. Jos niitä määräyksiä ei noudateta, voi seurauksena olla lisääntynyt henkilöiden vam­mautumisriski.
Kun auto myydään, täytyy myös uudelle omis­tajalle kertoa näistä vaatimuksista. Varmistu, että tämä käsikirja toimitetaan auton mukana.
Jos autosi joutuu niin syvälle veteen, että sen lattia lainehtii vedestä tai että lattiamatot ovat täysin vettyneitä, älä yritä käynnistää autoa. Hinauta autosi valtuutettuun Hyundai-huoltokor­jaamoon.
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
25
MITTARIT JA HALLINTALAITTEET
VAROITUS! Jos haluat käyttää ilmanraikastinta, älä kiinnitä sitä mittarien lähelle tai kojelautaan. Mittariston, kojelaudan tai tuuletussuuttimien muovimate­riaali saattaa vahingoittua, mikäli ilmanraikasti­mesta pääsee vuotamaan nestettä. Jos näin käy, pese alue heti vedellä.
1. Etusumuvalojen katkaisija (Jos varusteena)
2. Ajovalojen korkeudensäätö (Jos varusteena)
3. Takasumuvalon katkaisija (Jos varusteena)
4. Valojen ja suuntavalojen katkaisinvipu
5. Merkki- ja varoitusvalot
6. Äänitorven painin ja kuljettajan turvatyyny (Jos varusteena)
7. Tuulilasinpyyhkijöiden ja –pesimen katkaisinvipu
8. Mittaristo
9. Varoitusvilkkujen katkaisin
10. Lämmitys ja tuuletusjärjestelmän säätöpaneeli
11. Audiojärjestelmä (Jos varusteena)
12. Tarvikekotelo
13. Etumatkustajan turvatyyny (Jos varusteena)
14. Matkustajan puoleinen juomateline
15. Konepellin avausvipu
16. Säilytysrasia
17. Tuhkakuppi
18. Tupakansytytin
19. Vaihteenvalitsin
20. Juomateline
21. Pysäköintijarrun vipu
22. Hansikaslokero
23. Keskikonsoli
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
1234
5
678
910
11
12
13 14
26
MITTARISTO JA MERKKIVALOT (BENSIINIMOO-
B260A01FC
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
7
TORI)
1. Lämpömittari
2. Käyntinopeusmittari
3. Nopeusmittari
4. Kello
5. Matkamittari/osamatkamittari/ajotietokone (Jos varusteena)
6. Polttonestemittari
7. Suuntavalojen merkkivalot
8. Automaattivaihteiston vaihteenasennon ilmaisin (Vain automaattivaihteiston yhteydessä)
9. Käynnistykseneston merkkivalo (Jos varusteena)
10. Turvatyynyjärjestelmän merkkivalo (Jos varus­teena)
11. Vetoluistonestojärjestelmän merkkivalo (Jos varusteena)
12. Ylivaihteen pois päältä kytkennän merkkivalo (Vain automaattivaihteiston yhteydessä)
13. Pysäköintijarrun ja jarrunestetason merkkivalo
14. Latauksen merkkivalo
15. Polttonestetason merkkivalo
16. Kaukovalojen merkkivalo
17. Avoimen takaluukun merkkivalo
18. Avoimen oven merkkivalo
19. Öljynpaineen merkkivalo
20. Moottorin toiminnan ”MIL”-merkkivalo (Jos varusteena)
21. ABS-järjestelmän merkkivalo (Jos varusteena)
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
27
MITTARISTO JA MERKKIVALOT (DIELELMOOT-
1
23
45
6
7
8
910
8
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21
TORI)
1. Lämpömittari
2. Käyntinopeusmittari
3. Nopeusmittari
4. Kello
5. Matkamittari/osamatkamittari/ajotietokone (Jos varusteena)
6. Polttonestemittari
7. Polttoainesuodattimen merkkivalo
8. Suuntavalojen merkkivalot
9. Käynnistykseneston merkkivalo (Jos varusteena)
10. Turvatyynyjärjestelmän merkkivalo (Jos varusteena)
11. Hehkutuksen merkkivalo
12. Vetoluistonestojärjestelmän merkkivalo (Jos varusteena)
13. Pysäköintijarrun ja jarrunestetason merkkivalo
14. Latauksen merkkivalo
15. Polttonestetason merkkivalo
16. Kaukovalojen merkkivalo
17. Avoimen takaluukun merkkivalo
18. Avoimen oven merkkivalo
19. Öljynpaineen merkkivalo
20. Moottorin toiminnan MIL-merkkivalo (Jos varusteena)
21. ABS-järjestelmän merkkivalo (Jos varusteena)
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
28
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
TURVATYYNYJÄRJESTELMÄN MERKKIVALO (jos varusteena)
Tämä merkkivalo syttyy ja vilkkuu kojetau­lussa noin 6 sekunnin ajan sen jälkeen, kun virta on kytketty tai moottori on käynnis-
tetty, ja sammuu sitten. Tämä valo syttyy myös, kun turvatyynyjärjestelmässä on jotain vikaa. Jos merkkivalo ei syty, tai jää pala­maan jatkuvasti sen jälkeen, kun se on vilkkunut koje­taulussa noin 6 sekunnin ajan virran kytkemisen tai moottorin käynnistyksen jälkeen, tai syttyy palamaan ajon aikana, täytyy auto viedä valtuutettuun Hyundai­huoltokorjaamoon tarkastusta varten.
ABS-JARRUJÄRJESTELMÄN MERKKIVALO (jos varusteena)
Kun virta-avain käännetään ”ON”-asen- toon, tämä merkkivalo syttyy muutaman sekunnin ajaksi ja sammuu sitten. Jos
valo jää palamaan, syttyy palamaan ajon aikana tai ei syty, kun virta-avain käännetään ”ON”- asentoon, ABS-järjestelmässä on jotain vikaa. Vie auto mahdollisimman pian Hyundai-huoltokorjaa­moon tarkastettavaksi. Jarrujärjestelmä toimii tällöin kuten tavallinen jarrujärjestelmä ilman lukkiutumatto­man järjestelmän apua.
HUOMAUTUS: Jos sekä ABS-järjestelmän merkkivalo että seisontajarrun / jarrunestetason merkkivalo pysy­vät palavina tai syttyvät ajon aikana, saattaa olla vikaa jarrujen EBD-järjestelmässä (elektronisessa jarruvoiman säätelyssä). Jos näin käy, vältä äkillisiä jarrutuksia ja vie autosi Hyundai-huoltokorjaamoon tarkastetta­vaksi mahdollisimman pian.
YLIVAIHTEEN MERKKIVALO (jos varusteena)
Tämä oranssi merkkivalo palaa, kun yli­vaihde on kytketty pois toiminnasta. Kun ylivaihde kytketään toimintaan, tämä valo sammuu. (Vain 1.6 automaattivaihteiston yhteydessä)
SUUNTAVALOJEN MERKKIVALOT
Suuntavalokatkaisimen asennon mukaan vilkkuu oikea tai vasen vihreä nuoli koje­taulussa. Jos nuoli vilkkuu nopeammin
kuin tavallisesti tai ei vilku ollenkaan, suuntavalojen toiminnassa on jotain vikaa. Ota yhteys Hyundai-huoltokorjaamoon.
KAUKOVALOJEN MERKKIVALO
Valo palaa, kun kaukovalot ovat kytket­tyinä.
ÖLJYNPAINEEN MERKKIVALO
Normaalisti valo syttyy, kun virta kyt­ketään ja sammuu, kun moottori käyn­nistyy.
HUOMAUTUS:
Jos valo palaa moottorin käynnistymisen jälkeen, se voi merkitä vakavaa vikaa. Öljynpaineen merkkivalo syttyy, kun moottorin öljynpaine on liian pieni. Nor­maalisti tämän valon pitää syttyä, kun virta kytketään ja sammua sen jälkeen, kun moottori on käynnistynyt. Jos valo palaa moottorin käydessä, voitelujärjestel- mässä on vakava häiriö. Jos näin käy, sammuta moottori heti ja tarkasta moottoriöljytaso. Jos öljytaso on matala, lisää moot­toriöljyä oikeaan tasoon asti ja käynnistä moottori uudelleen. Jos valo palaa moottorin käydessä, sam­muta moottori heti. Aina kun öljynpainevalo syttyy
moottorin käydessä, moottori pitää sammuttaa ja auto täytyy hinata Hyundai-huoltokorjaamoon tar­kastusta varten.
SEISONTAJARRUN JA JARRUNESTETASON MERKKIVALO
VAROITUS:
Jos epäilet jarrujärjestelmässä olevan
vikaa, vie auto mahdollisimman pian Hyundai-huoltokorjaamoon jarrujen tarkastusta varten. Jos auton jarrujärjestelmän sähkötoiminnoissa tai nestepiireissä on vikaa, tällaisella autolla ajaminen on vaarallista ja siitä voi aiheutua onnettomuus.
Merkkivalon toiminta
Seisontajarrun / jarrunestetason merkkivalo syttyy, kun virta-avain käännetään asentoon ”ON” tai START ja seisontajarru on kytkettynä. Valon pitäisi sammua, kun moottori on käynnistynyt tai seisonta­jarru on vapautettu.
Jos seisontajarrua ei ole kytketty, merkkivalon pitää syttyä, kun virta-avain käännetään asentoon ON tai START ja sammua, kun moottori on käynnistynyt. Jos valo syttyy jossain muussa tilanteessa, hidasta auton nopeutta ja pysäytä auto turvalliseen paikkaan ajoradan ulkopuolelle.
Tämä jarrujen merkkivalo ilmaisee, että jarrunestetaso on liian matala. Lisää jarrunestettä tyyppiä DOT 3 tai DOT 4. Jos jarrunesteen lisäyksen jälkeen ei todeta mitään muuta vikaa, aja auto varovaisesti heti Hyun­dai-huoltokorjaamoon tarkastusta varten. Jos toteat autossa olevan muuta vikaa, autolla ei saa ajaa, vaan se on kuljetettava hinausliikkeen toimesta huoltokor­jaamoon.
29
B260M01A
TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ ENNEN AJOA
Tässä Hyundaissa on ristikkäin toimiva kaksipiirijar­rujärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että auton kahden pyörän jarrut toimivat, vaikka toinen kahdesta jarru­piiristä olisi viallinen. Kun vain toinen jarrupiireistä on toiminnassa, jarrupolkimen liike on pitempi ja auton pysäyttämiseksi tarvittava poljinvoima on suurempi. Auto ei myöskään pysähdy yhtä lyhyellä matkalla kuin normaalisti, koska vain puolet jarrujärjestelmästä on toiminnassa. Jos jarrut katoavat ajon aikana, vaihda pienemmälle vaihteelle moottorijarrutuksen aikaan­saamiseksi ja pysäytä auto heti, kun sen voi tehdä turvallisesti.
LATAUKSEN MERKKIVALO
Latauksen merkkivalo syttyy, kun virta kyt­ketään ja sammuu, kun moottori käynnis-
tyy. Jos valo palaa edelleen tai syttyy ajon aikana, latausjärjestelmässä on vikaa. Jos valo syttyy ajon aikana, pysäytä auto, sammuta moottori ja tar­kasta moottoritila. Varmistu ensin, että generaattorin hihna on paikallaan. Tarkasta sitten hihnan kireys.
HUOMAUTUS: Jos käyttöhihna (generaattorin hihna) on löysällä, murtunut tai puuttuu, kun autolla ajetaan, voi seurauksena olla vakavia vaurioita. Moottori voi ylikuumentua, koska tämä hihna käyttää myös vesipumppua.
AVOIMEN TAKALUUKUN MERKKIVALO
Tämä merkkivalo palaa, jos tavaratilan kantta tai takaluukkua ei ole suljettu kun­nolla.
AVOIMEN OVEN MERKKIVALO
POLTTONESTETASON MERKKIVALO
tonesteen merkkivalo palaa tai polttonestemittari on E-tason alapuolella, voi aiheuttaa moottorin epäta­saisen käynnin ja voi vaurioittaa katalysaattoria.
MOOTTORIN TOIMINNAN MERKKIVALO (jos varusteena)
huonon moottorin toiminnan ja sallittujen pakokaasu­päästöjen ylityksen.
Merkkivalo syttyy myös, kun virta-avain käännetään asentoon ON ja sammuu muutaman sekunnin kuluttua. Jos lamppu syttyy ajon aikana tai jos se ei syty, kun virta kytketään, ota yhteys lähimpään val­tuutettuun Hyundai-huoltokorjaamoon järjestelmän toiminnan tarkistamiseksi.
Vetoluistonestojärjestelmän merkkivalo (jos varusteena)
Se palaa, kun virta-avain on käännettynä asentoon ON, mutta sen pitäisi sammua, kun moottori
käynnistyy. Jos vetoluistoneston merkkivalo vilkkuu tai palaa kiinteästi, vie auto valtuutettuun Hyundai­huoltokorjaamoon tarkastettavaksi. Katso sivulta XX
Merkkivalo palaa, jos joku tai jotkut ovet eivät ole kunnolla suljettuina.
Lamppu syttyy, kun polttonestesäiliö on melkein tyhjä. Täytä säiliö mahdollisimman nopeasti, sillä auton käyttäminen, kun polt-
Tämä valo syttyy, jos jossain pakokaasu­päästöihin vaikuttavassa komponentissa on vikaa. Sellainen vika voi aiheuttaa
Tämän merkkivalon toiminta riippuu virta­avaimen asennosta ja siitä, onko järjes- telmä kytketty vai ei.
lisätietoja vetoluistonestojärjestelmästä.
HEHKUTUKSEN ORANSSI MERKKIVALO (diesel­moottori)
Tämä oranssi merkkivalo palaa, kun virta-avain on käännetty ”ON”-asentoon. Moottorin voi käynnistää, kun tämä valo
sammuu. Tämän valon palamisaika vaih­telee jäähdytysnesteen lämpötilan, ilman lämpötilan ja akun kunnon mukaan.
MUISTA: Jos moottoria ei käynnistetä 10 sekunnin kulu­essa siitä, kun merkkivalo on sammunut hehku­tuksen päättymisen merkiksi, käännä virta-avain takaisin LOCK-asentoon ja sitten uudelleen ON-asentoon uutta hehkutusta varten.
POLTTONESTEENSUODATTIMEN MERKKIVALO (dieselmoottori)
Tämä valo syttyy, kun virta-avain kään­netään ON-asentoon ja sammuu, kun moottori on käynnistynyt. Jos valo syttyy
ajon aikana, se merkitsee, että poltto­nesteensuodattimeen on kertynyt vettä. Jos näin käy, vesi on poistettava suodattimesta. Katso ohjeet sivulta XX.
JARRUPALOJEN KULUNEISUUDEN ILMAISIMET Etujarrujen jarrupaloissa on ilmaisimet, jotka aiheutta­vat korkeataajuisen vinkuvan tai raapivan äänen, kun jarrupalat on vaihdettava uusiin. Ääni voi kuulua jat­kuvasti tai sen kuuluminen voi vaihdella ajon aikana. Se saattaa myös kuulua, kun jarrupoljinta painetaan voimakkaasti. Jos jarrupaloja ei vaihdeta uusiin ajoissa, jarrulaikat vaurioituvat. Ota yhteys Hyundai­huoltokorjaamoon.
30
Loading...
+ 74 hidden pages