Harman kardon System 13828 User Manual [fi]

Järjestelmä 13828
Open/Close
DVD 28
AVR 138 Audio/Video vastaanotin DVD 28 Digitaalinen monitoiminen levysoitin
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
SUOMI
Sisältö
2
AVR 138
3 Turvallisuusohjeita 3 Pakkauksen purku 4 Kauko-ohjaimen toiminnot
(AVR 138/DVD 28)
8 Etulevyn säätimet 10 Takalevyn liitännät 12 Asennus ja kytkennät 12 Audiolaitteiden kytkeminen 13 Videolaitteiden kytkeminen 14 Järjestelmän säätäminen 14 Ensimmäinen käynnistys 14 Ohjelmalähdekohtaiset asetukset 14 Ohjelmalähteen asetukset 15 Kaiutinasetukset 16 Surround-tilojen asetukset 16 Configuring the Surround Off
(Stereo) Modes
16 Stereo-Direct (Bypass) Mode 16 Viiveajan asetukset 17 Yökuuntelutilan asetukset 17 Lähtötasojen säätäminen 19 Käyttö 19 Peruskäyttö 19 Ohjelmalähteen valinta 19 Kuulokkeiden käyttö 19 Surround-tilakaavio 20 Digitaalinen ääni 21 Digitaaliohjelmalähteen valinta 21 Digitaalitilan ilmaisimet 21 Surround-toimintatilatunnisteet 22 Yökuuntelutila 22 Äänittäminen 22 Lähtötasojen hienosäätö 23 6-kanavainen tuloliitäntä 23 Näytön kirkkauden säätö 23 Muistinvarmennus 23 Virittimen käyttö 24 RDS-järjestelmän käyttö 25 Vianetsintäkaavio 25 Suorittimen tehdasasetusten palautus
DVD 28
26 Termejä 27 Ominaisuudet ja pakkauksen sisältö 28 Etulevyn säätimet 29 Etulevyn näyttö 30 Takalevyn liitännät 31 Asennus ja kytkennät 31 DVD-soittimen kytkeminen suoraan
televisioon
31 DVD-soittimen kytkeminen Dolby
Digital- tai DTS-viritinvahvistimeen/ vahvistimeen
33 Digitaalitoiston liitännät 34 Toiston perusteet 34 Valmistelu ja lataus 34 Levyn toisto 35 Tietoa DivX-videotiedostoista 36 Järjestelmän asetukset 36 Oletusasetukset
Vakuutus standardien täyttämisestä
Harman Consumer Group, Inc. 2, route de Tours 72500 Château-du-Loir, FRANCE
Vakuutamme omalla vastuullamme,että tässä omistajan käsikirjassa kuvattu tuote on allalueteltujen teknisten standardien mukainen:
EN 55013:2001 + A1:2003 EN 55020:2002 + A1:2003 EN 61000-3-2:2000 EN 61000-3-3:1995 + A1:2001 EN 60065:2002
Jurjen Amsterdam
Harman Consumer Group, Inc.
07/08
36 Asetusvalikko (SETUP) 36 Järjestelmäasetukset (SYSTEM) 37 Ääniasetukset (AUDIO) 38 Alavalikko äänisäätöihin
(AUDIO ADJUSTMENT)
39 Kuva-asetukset (VIDEO) 40 Testikuva 40 Testikuvan käyttö 40 Television säätö testikuvan avulla 41 Soitinvalikko (PLAYER) 41 Toistotietovalikko
(PLAYER INFORMATION)
41 Työkalurivin käyttö 42 CD-levyn toisto 44 MP3-, Windows Media- ja JPEG-tiedosto-
jen toisto
46 Ongelmien ratkaisuja 47 Tekniset tiedot
48 Tekniset tiedot
HUOMAUTUS: Tämä soitin on suunniteltu ja
valmistettu käyttäen hyväksi useimmille DVD-levyille koodattua alueinformaatiota (Region Management Information). Soittimella voi toistaa vain sellaisia DVD-levyjä, joille on koodattu aluekoodi 2 tai joilla ei ole aluekoodi­informaatiota. DVD-soitin ei toista levyä, jos levylle on koodattu jokin muu kuin aluekoodi 2.
2 SISÄLLYS
Merkintätavat
Jotta sinun olisi helpompi käyttää tätä käsikirjaa tutustuessasi kauko-ohjaimeen, etulevyn säätimiin ja takalevyn liitäntöihin, olemme käyttäneet tässä käsikirjassa tiettyjä merkintätapoja.
ESIMERKKI - (lihavoitu) viittaa kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkeeseen tai takalevyn liitäntään.
ESIMERKKI - (näytön teksti) viittaa etulevyn näytössä näkyvään tekstiin.
1
– (neliön sisällä oleva numero) viittaa etulevyn säätimeen.
0
– (ovaalin sisällä oleva numero) viittaa kauko-ohjaimen säätimeen tai ilmaisimeen.
0
– (ympyrän sisällä oleva numero) viittaa takalevyn liitäntään.
Turvallisuusohjeita
VAROITUS
SÄHKÖISKUN VAARA
ÄLÄ AVAA KOTELOA
VAROITUS: VÄLTTYÄKSESI SÄHKÖISKULTA ÄLÄ AVAA KOTELOA, SILLÄ SEN SISÄLLÄ EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVIA OSIA. ANNA VALTUUTETUN HUOLTOPALVELUN SUORITTAA KAIKKI HUOLTOTYÖT.
VAROITUS: LAITETTA EI SAA JÄTTÄÄ ALTTIIKSI SATEELLE TAI MUULLE KOSTEUDELLE, JOTTA SÄHKÖISKUN VAARA VÄLTETÄÄN.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva sala­manuolitunnus on tarkoitettu varoitta­maan käyttäjää tuotteen kotelon sisäisistä eristämättömistä jännitteistä. Jännitteet saattavat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat vakavan sähköiskun vaaran.
Kolmion sisällä oleva huutomerkki ilmoittaa, että käyttöohjeissa on erityisen tärkeitä käyttö- tai huolto-ohjeita kohteeseen liittyen.
Tärkeää tietoa turvallisuudesta
1. Lue nämä ohjeet
2. Säilytä nämä ohjeet
3. Huomioi kaikki varoitukset
4. Seuraa kaikkia ohjeita
5. Älä käytä laitetta veden lähellä
6. Puhdista vain kuivalla liinalla
7. Älä peitä ilmanvaihtokanavia.Asenna
valmistajan ohjeiden mukaisesti.
8. Älä asenna veden tai lämmönlähteiden, kuten pattereiden, lämmittimien, hellojen tai muiden laitteiden, lähellä.
9. Älä unohda polarisoidun tai maadoitetun pistokkeen tarkoitusta. Polarisoidulla pistokkeel­la on kaksi piikkiä, joista toinen on leveämpi. Maadoitetussa pistokkeessa on kaksi piikkiä ja kolmas maadoitushaara. Leveä piikki tai haara on sinun turvallisuutesi vuoksi. Jos mukana olevat pistokkeet eivät sovi pistorasiaasi ,kysy sähkömieheltä korvaavaa pistoketta.
10. Suojaa virtajohtoa sen päälle astumiselta tai puristumiselta, erityisesti pistokkeiden,jatkojo­htojen ja kohdalla sekä kohdalla, josta johto eroaa laitteesta.
11. Käytä vain valmistajan spesifioimia liitteitä/lisävarusteita.
12. Käytä ainoastaan valmistajan määrittelemää tai laitteen mukana myytävää kärryä, jalustaa, tripodia,kannatinta tai pöytää. Käytettäessä kärryä, ole varovainen liikuttaessasi kärry/laiteyhdistelmää välttyäksesi kaatumisesta seuraavilta onnettomuuksilta.
13. Ota tämän laitteen pistoke pois pistorasiasta ukkosilmalla ja kun sitä ei käytetä pitkään aikaan.
14. Viittaa kaikki huolto koulutetuille huoltohenkilöille. Huoltoa tarvitaan,kun laite on vahingoittunut millä tavalla tahansa, kuten virtajohto tai pistoke on vahingoittunut, päälle on kaatunut nestettä tai muita tavaroita, laite on altistunut sateelle tai kosteudelle, se ei toimi normaalisti, tai se on pudotettu.
15. Älä altista tätä laitetta pisaroinnille tai loiskeille ja varmista, ettei mitään nesteillä täytettyä astiaa, kuten vaaseja, ole asetettu laitteen päälle.
16. Kytkeäksesi tämän laitteen täysin AC-verkkovirrasta, irroita virtalähdejohdon pistoke AC-pistorasiasta.
17. Virtalähdejohdon verkkovirtapistoke voi pysyä valmiiksi käytettävänä.
Älä altista pattereita liialliselle
kuumudelle, kuten auringonvalolle,
tulelle tai sen kaltaiselle.Vilkkuva
valo, jossa on nuolenpääsymboli tasasivuisen kolmion sisällä, on tarkoitettu käyttäjän varoittamiseen eristämättömästä “vaarallisesta jännitteestä” tuoteissa,mikä voi johtaa sähköiskuihin.
Tasasivuisessa kolmiossa oleva
huutomerkki on tarkoitettu tärkeistä
käyttö –ja ylläpito-ohjeista (huolto)
tuotteen mukana olevassa kirjallisuudessa, ilmoittamiseen käyttäjälle. VAROITUS: Pienentääksesi tulipalon tai sähköiskun riskiä, älä altista tätä laitetta sateelle tai kosteudelle.
Älä avaa laitteen koteloa
Tämän laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollettavia osia. Kotelon avaaminen aiheuttaa sähköiskun vaaran ja muutokset tuotteeseen aiheuttavat takuun raukeamisen.Jos laitteen sisään joutuu vahingossa vettä tai metalliesine, esimerkiksi paperiliitin tai niitti, irrota laite heti pistorasiasta ja ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Sijoituspaikka
Sijoita laite tukevalle ja tasaiselle alustalle. Näin varmistat laitteen toiminnan ja vältät mahdolliset vaaratilanteet. Kun sijoitat laitteen hyllylle varmista, että hylly ja sen kiinnikkeet kantavat laitteen painon.
Varmista, että laitteen ylä- ja alapuolella on riittävästi tuuletustilaa. Jos laite sijoitetaan kaappiin tai muuhun suljettuun tilaan varmista, että ilman kierto kaapin sisällä on riittävä. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen asentaa tuuletin.
Älä sijoita laitetta pehmeälle alustalle.
Älä sijoita laitetta kuumiin tai kylmiin tiloihin,
suoraan auringonpaisteeseen tai lämmityslaitteen läheisyyteen.
Älä sijoita laitetta kosteisiin tiloihin.
Älä peitä laitteen yläpinnan tuuletusreikiä tai
aseta esineitä suoraan niiden päälle.
Puhdistus
Jos laite likaantuu, pyyhi se puhtaalla, pehmeällä kuivalla kankaalla. Puhdista laite tarvittaessa pehmeällä, mietoon saippuaveteen kastetulla kankaalla ja sen jälkeen puhtaalla kostealla kankaalla. Kuivaa pinnat lopuksi kuivalla kankaalla. ÄLÄ KOSKAAN käytä bentseeniä, tinneriä, alkoholia tai muita syttyviä puhdistu­saineita. Älä myöskään käytä hankaavia puhdistusaineita, koska ne saattavat vaurioittaa laitteen pintaa. Vältä hyönteismyrkyn käyttöä laitteen läheisyydessä.
Laitteen siirtäminen
Ennen kuin siirrät laitetta, irrota kaikki liitäntä­johdot ja varmista, että olet irrottanut sen pistorasiasta.
Pakkauksen purku
Pakkaus ja sen pehmusteet on suunniteltu erityisesti suojaamaan uutta viritinvahvistintasi iskuilta ja tärinältä kuljetuksen aikana. Säilytä pakkaus ja kuljetustarvikkeet tulevaa kuljetustarvetta varten.
SUOMI
Voit litistää pakkauksen säilytystilan säästämiseksi. Leikkaa varovasti saumoja peittävä teippi. Taita pakkaus litteäksi. Litistä samalla tavoin muuta pahviset pakkausmateri­aalit. Pakkausmateriaalit,joita ei voi litistää, tulee säilyttää pakkauksen yhteydessä muovipussissa.
Jos et halua säilyttää pakkausmateriaaleja, ota huomioon, että pakkaus ja muut pakkausmate­riaalit ovat kierrätettäviä. Ota ympäristö huomioon ja toimita pakkauksen osat lähimpään kierrätyspisteeseen.
TURVALLISUUSOHJEITA 3
SETUP
138
28
a
q
t
`
z
x
y
p
g
j
k
m
n
o
s
u
w
v
b
d
c
f
r
e
7 8
l
Kaukosäätimen toiminnot , yhteinen AVR 138:lle ja DVD 28:lle
0
Power On -painike (virta päälle)
1
Ei toiminnassa
2
IR-lähettimen ikkuna
3
Power Off -painike (virta pois)
4
Mykistyspainike
5
Tulovalitsimet
6
Info
7
Äänenvoimakkuus ylös/alas
8
HD Mode Selector
9
Kaiuttimen valinta/asennus
A
OK painike
B
Viive/tila painike
C
Muisti/kulma painike
D
Poistopainike
E
Pikavalintojen selaus
F
RDS valinta/progressiivinen selaus/ limitys painike
G
Playlist
H
A-B
I
DTS Neo:6 -toimintatilan valitsin
J
Stereotoimintatilan valitsin
K
Logic 7 -toimintatilan valitsin
L
Himmennyspainike
M
Erillislaitteiden ohjauspainikkeet
N
CD/DVD-soittimen hakupainikkeet (DWN)/(UP)
O
Night-yökuunteluvalitsin
P
DTS Digital -toimintatilan valitsin
Q
Dolby-toimintatilan valitsin
Toisto
Sattumanvarainen
Äänensävytila/Testaus Äänensävy ON/OFF
Viritys ylös/alas
Suoravirityksen valitsin
Viritintila/zoomaus
Numeropainikkeet
Digitaalinen valitsin/audiotila
Navigointipainikkeet
Kanavanvalinta/Levyn valikkopainike
V.OFF
Surround-tilan valitsin/Ohjelma alas/ tekstityspainike
Lepotila/Ohjelma ylös/Audiotilan valintapainike
Nimike
6-kanvaisen tulon valitsin
AM/FM-valitsin
AVR-valitsin
4 KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT
Kaukosäätimen toiminnot , yhteinen AVR 138:lle ja DVD 28:lle
DTS Neo:6 MUSIC
DTS Neo:6 CINEMA
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: 13828 kaukosäätimessä on joitakin painikkeita, jotka suorittavat useita erilaisia toimintoja. Painamalla
AVR-painiketta
, CD:n, nauhoituksen ja
video 1/2/3:n kaltaiset toiminnot aktivoituvat. Painamalla DVD-painiketta
5
, painikkeiden toiminnot muuttuvat painikkeen yläpuolella ilmoitetun kaltaisiksi, selostus alla. Katso toimintotaulukkoa molempien tilojen yleiskuvausta varten.
0
Virta ON painike: Paina tätä painiketta
kytkeäksesi virran valittuun AVR- tai DVD-laitteeseen painamalla joko AVR- tai
DVD-painiketta
1
Osoitin ei ole aktiivinen.
2
IR-lähettimen ikkuna: osoita tämä ikkuna
tai painiketta5.
kohti AVR -viritinvahvistinta varmistaaksesi, että ohjaimen painalluksia vastaavat infrapunasignaalit menevät perille.
3
Power Off -painike: sammuta AVR tai
muu kauko-ohjaukseen valittu laite painamalla tätä painiketta. Jos pidetään painettuna yli kolme sekuntia, molemmat AVR- ja DVD-toiminnot siirtyvät valmiustilaan.
4
Mykistyspainike: mykistä tästä
painikkeesta hetkellisesti AVR tai televisiovastaanotin sen mukaan, kumpi ohjelmalähde on valittuna ohjattavaksi.
5
Tulovalitsimet: näiden painikkeiden
käyttö aktivoi kolme toimintoa samanaikaisesti. Ensiksi, jos AVR on pois päältä, se kytkeytyy päälle.Toiseksi AVR valitsee sen ohjelmalähteen jota vastaavaa tuloliitännän painiketta painetaan. Lopuksi DVD-painike kytkee kaksoistoimiset kaukosäätöpainikkeet DVD-toiminnolle. DVD-painikkeen käyttämisen jälkeen valitse AVR-valitsimen
painike uudestaan käyttääksesi kaikkia AVR-toimintoja kaukosäätimellä. Huomaa, että DVD-painikkeen painaminen kytkee päälle MOLEMMAT,AVR- ja DVD-toiminnot, kun taas AVR-painikkeen painaminen kytkee päälle ainoastaan AVR-toiminnot.
6
Info (DVD): Painaessasi tätä näppäintä
kuvaruutuun avautuu informaatioikkuna, jossa on tietoa toistettavasta levystä (esimerkiksi video/audiosignaalin siirtonopeus ja kuvasuhde) ja voimassa olevista asetuksista. Soitin ei reagoi toistonohjausnäppäimiin informaatioikkunan näkyessä. Poista ikkuna kuvaruudusta painamalla näppäintä uudelleen.
7
Äänenvoimakkuus ylös/alas: säädä
äänenvoimakkuus näillä painikkeilla.
8
HD Mode Selector (DVD): Kun DVD
soitin on kytketty näyttöön HDMI-liitännän
kautta
A
, se saa automaattisesti tiedon resoluutiosta, johon näyttö parhaimmillaan yltää. Tämän tiedon avulla DVD säätää video­lähtösignaalin sopivaksi.Voit halutessasi vaihtaa resoluutiota käsisäätöisesti tätä näppäintä painelemalla. Videolähtösignaalin ilmaisinkentässä O näkyy kulloinkin valittuna oleva vaihtoehto. Et voi valita resoluutiota, johon näytön suorituskyky ei yllä. Jos kuitenkin yrität tehdä niin, näyttöön ilmestyy formaatin yhteensopimattomuutta osoittava viesti.Tällä näppäimellä tehdyt muutokset pysyvät voimassa, kunnes katkaiset DVD:n tai näyttölaitteen virran. Kun virta kytketään uudelleen, DVD säätyy jälleen näytöstä saamansa tiedon perusteella automaattisesti.
9
Kaiuttimen valinta/asetus: paina tästä
halutessasi aloittaa AVR:n bassonhallintajär­jestelmän säätämisen käyttämäsi kaiuttimien mukaan. Kun olet painanut kerran, valitse haluamasi äänikanava Paina OK -painiketta
⁄/¤
-painikkeilla .
A
ja valitse sitten
haluamasi kaiutintyyppi (katso lisätiedot sivulta
14).
For DVD:Tällä näppäimellä avaat DVD:n kuvaruutuvalikon, jossa voit muuttaa soittimen asetuksia. Huomioi lisäksi, että INFO-
näppäimellä
6
saat avattua informaatiova­likon, jossa näet levyyn liittyviä tietoja ja voit vaikuttaa levyn toistotapaan.
A
OK-painike: tällä painikkeella asetukset
tallennetaan AVR:n muistiin. Painiketta käytetään myös viiveajan, kaiutinkokoonpanon ja äänikanavien tasojen säätämisessä.
B
Viive-/tilapainike: aloita tästä
painikkeesta AVR:n sisäänrakennettujen viivepiirien mahdollistamien viiveaikojen säätäminen. Painalluksen jälkeen viiveaika säädetään painamalla ensin OK-painiketta
A
ja käyttämällä sitten
⁄/¤
-painikkeita . Lopeta säätö painamalla uudelleen OK-painiketta (katso lisätiedot sivulta 16).
DVD: Näpäyttäessäsi painiketta toiston aikana ruudulle ilmestyy työkalurivi. Voit selailla vaihtoehtoja nuolipainikkeilla. Kun haluamasi kuvake näkyy korostettuna, paina kauko-ohjaimen OK-painiketta hyväksyäksesi valinnan.
C
Muisti-/kulmapainike: Tätä näppäintä
tarvitset tallentaaksesi radioaseman AVR:n pikavalintamuistiin. Kun kaksi korostusmerkkiä vilkkuu näytön
F
oikeassa reunassa, sinulla
on viisi sekuntia aikaa syöttää numeronäp-
päimillä
sen pikavalinnan numero, johon
haluat aseman tallentaa (lue lisää sivulta 23).
DVD: Tällä näppäimellä vaihdat DVD-elokuvan kuvakulmaa (jos kohtaus on tallennettu useasta kuvakulmasta) tai käännät JPEG-kuvaa.
D
Poistopainike: pyyhi tällä painikkeella
vikanäppäilyt syöttäessäsi radiotaajuuksia asemien suoravalinnassa.
E
Pikavalintojen selaus: virittimen ollessa
valittuna voit selata näistä painikkeista AVR:n muistiin tallennettuja radioasemien pikavalintoja. Jos CD tai DVD on valittu tulovalitsimista
5
, painikkeilla ohjataan hidastettua toistoa
(DVD) tai ”+10” (CD).
F
RDS-valitsin/Progressiivinen skannaus/
limityspainike: paina tästä halutessasi nähdä
AVR:n virittimen sisältämän RDS-toiminnon välittämiä viestejä (katso lisätiedot sivulta 24).
DVD: Tällä näppäimellä vaihdat komponent­tivideolähdön toimintaperiaatetta normaalin ja progressiivisen kuvanmuodostustavan välillä. Vaihtoehdot ovat lomitettu PAL, progressiivinen PAL, lomitettu NTSC ja progressiivinen NTSC.
Uusi asetus aktivoituu, kun poistut asetusvalikosta.
G
Playlist (DVD): Tämän näppäimen avulla
voit muuttaa levyn sisällön toistojärjestystä.
H
A-B (DVD): Käynnistää valinnan A-B
jatkuvan toiston.
I
DTS Neo:6 -toimintatilan valitsin: Tätä
näppäintä painelemalla voit selata DTS Neo:6 ­toimintatiloja, jotka muodostavat viisikanavaisen surround-äänikentän kaksikanavaisesta ohjelma­materiaalista (PCM-ohjelmalähde tai analoginen tulosignaali). Ensimmäisellä painalluksella laite asettuu viimeksi käytössä olleeseen DTS Neo:6 ­surround-tilaan, ja seuraavilla painalluksilla toimintatila vaihtuu seuraavassa järjestyksessä:
SUOMI
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 5
Kaukosäätimen toiminnot , yhteinen AVR 138:lle ja DVD 28:lle
J
Stereotoimintatilan valitsin: Voit valita
tilanteeseen parhaiten sopivan stereotilan. Kun painelet näppäintä siten, että näyttöön
F
ilmestyy teksti ”DSP SURR OFF”, AVR kytkee surround-prosessoinnin ja jakosuodinpiirin pois toiminnasta. Koska digitaalinen prosessointi ei ole tällöin käytössä,AVR toimii täysin analogisena, kaksikanavaisena stereovahvistimena (vasen/oikea). Muissa stereotiloissa digitaalinen prosessointi on aina käytössä. Kun haet painikkeella näyttöön
SURROUND OFF”, voit nauttia
F
tekstin
kaksikanavaisuudesta hyödyntäen samalla jako­suodinpiirin toimintoja. Kun haet painikkeella näyttöön tekstin ”
5 C H STEREO”, stereo-
signaali syötetään kaikille viidelle kaiuttimelle sikäli kun ne on asennettu järjestelmään (lue stereotoistosta lisää sivulta 20).
K
Logic 7 -tilan valintapainike: Tällä
painikkeella valitset jonkin Logic 7
-surroundtiloista. (Lue lisätietoja Logic 7
-vaihtoehdoista sivulta 21.)
L
Himmennyspainike: Tällä painikkeella
voit vähentää etulevyssä olevan näytön
Ú
kirkkautta tai sammuttaa sen kokonaan. Ensimmäisen painalluksen jälkeen näyttö aset­tuu tehdasasetuksen mukaisesti täysin kirkkaak­si ja siihen ilmestyy teksti ”
VFD FULL”. Jos
haluat himmentää näyttöä 50 %, paina näp­päintä viiden sekunnin kuluessa uudelleen, jol­loin näyttöön ilmestyy teksti ”
VFD HALF”.
Kun painat näppäintä vielä kerran viiden sekun­nin kuluessa, näyttö sammuu kokonaan. Huomioi, että himmennysasetus kumoutuu katkaistessasi laitteesta virran, ja näyttö asettuu aina kirkkaimpaan tilaansa kytkiessäsi virran takaisin päälle. Huomioi lisäksi,että virtail-
maisin
3
ja äänenvoimakkuussäätimen sininen ilmaisin palavat aina yhtä kirkkaina himmennysasetuksesta riippumatta. Ne osoitta­vat laitteen olevan toimintatilassa, vaikka näyttö olisi sammutettuna.
M
Erillislaitteiden ohjaus: Nämä painikkeet
käyttävät DVD-soitinta.
N
DV/DVD-soittimien hakupainikkeet (DVD): (DWN): Tällä painikkeella siirryt toistettavana
olevan kappaleen alkuun. Näpäyttäessäsi painiketta nopeasti uudelleen siirryt edellisen kappaleen alkuun. Painettuasi ensin PAUSE­taukonäppäintä, siirto tapahtuu kuva kuvalta. (UP): Tällä painikkeella siirryt seuraavan kappaleen alkuun. Painettuasi ensin PAUSE­taukonäppäintä, siirto tapahtuu kuva kuvalta.
O
Night-yökuunteluvalitsin: kytke tästä
painikkeesta yökuuntelu päälle.Toiminto on käytössä vain Dolby Digital -äänisignaalilla ja sen tarkoitus on säilyttää keskikanavan (eli vuoropuhelua toistavan kanavan) selkeys pianillä äänitasoilla (katso lisätiedot sivulta 17).
P
Digitaalisen DTS-tilan valintapainike:
Jos käytössä on DTS-ohjelmalähde AVR
-viritinvahvistin valitsee automaattisesti oikean toimintatilan eivätkä muut tilat ole käytettävissä. Painikkeen näpäytys tuo näyttöön tiedon AVR­dekooderin valitsemasta tilasta, joka riippuu toistettavasta surround-materiaalista sekä kaiutinasetuksista.
Q
Dolby-tilan valintapainike: Tällä
painikkeella valitset jonkin Dolby Surround
-toimintatiloista. Toistuvilla painalluksilla voit vaihtaa toimintatilaksi Dolby Pro Logic II-, Dolby 3 Stereo- tai Dolby Digital -vaihtoehdon. Huomaa, että Dolby Digital -tila on käytössä vain digitaaliselle äänilähteelle, ja muut tilat ovat mahdolisia vain silloin, kun valittuna ei ole Dolby Digital -ohjelmalähde.
Repeat (DVD): Tällä näppäimellä aktivoit
jatkuvan toistotilan.Vaihtoehtoina ovat jakson, kappaleen tai koko levyn jatkuva toisto. Kuvaruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyvä kuvake muistuttaa valittuna olevasta toistotilasta. Kuvake näkyy myös informaatioikkunassa, jos sellainen on avattu kuvaruutuun.
Random (DVD): Käynnistää levyn toiston
satunnaisjärjestyksessä.
Tone Mode: Painamalla tätä painiketta
kytket Bass- ja Treble vireohjaimet päälle tai pois päältä. Kun painiketta on painettu niin, että
Päänäyttöön
F
ilmestyvät sanat TONE I N, Bass- ja Treble-ohjainten asetukset vaikuttavat output-signaaleihin. Kun painiketta on painettu niin, että Päänäyttöön
TONE OUT, output-signaali tulee olemaan
F
ilmestyvät sanat
”litteä” ilman basso- tai triplavaihtelua.
Viritys ylös/alas: Kun viritin on valittu
ohjelmalähteeksi, haet näillä painikkeilla kuunneltavaksi seuraavia tai edellisiä radioasemia samalta aaltoalueelta. Jos haluat radion hakevan aseman automaattisesti,paina ensin viritystavan valitsinta etulevyssä olevaa aaltoalueen valitsinta
tai pidä
9
painettuna, jotta näyttöönFilmestyy sana ”AUTO”. Painaessasi sitten virityspainikkeita radio virittyy automaattisesti sellaisen aseman taajuudelle, joka on riittävän voimakas laadukkaaseen kuunteluun. Kun näytössä
F
lukee ”MANUAL”, viritystaajuus nousee tai laskee käsisäätöisesti painalluksien tahdissa (lue lisää sivulta 23).
tätä painiketta halutessasi syöttää virittimeen haluamasi radioaseman taajuuden. Painalluksen jälkeen näppäile taajuus numeropainikkeilla
ollessa ohjelmalähteenä valitset tällä painikkeella asemanhakutavaksi automaattisen tai käsivirityksen. Kun näytössä
MANUAL, viritystaajuus nousee tai laskee
askeleittain painellessasi virityspainikkeita
8. Kun kuuntelet FM-asemia ja näytössä
F
vastaanoton monofoniseksi, jolloin kuulet heikoimpienkin asemien ohjelman (lue lisää sivulta 23).
Tällä painikkeella voit zoomata DVD- tai VCD-levyn kuvaa suuremmaksi neljän askeleen porrastuksella.Viidennellä painalluksella kuva asettuu takaisin normaalikokoiseksi.
voit naputella virittimeen halutun taajuuden. DVD-soittotilassa voit syöttää kappaleen numeron suoraan, ja valita kappaleen painalla OK-painiketta.
painikkeella ohjaat digitaaliset ohjelmalähteet haluttuihin tuloihin sivulta 14). Audio tila: Kun DVD:tä käytetään, paina tätä valitsinta vaihtaaksesi audiotilojen välillä..
ovat monikäyttöisiä.Voit lisätä ja vähentää niillä äänitasoja hienosäätäessäsi kaiutinkanavia, valita kaiutinyhdistelmän ja valita digitaalitulot.
tästä painikkeesta aloitetaan AVR:n äänikanavien säätäminen käytettäessä ulkoista äänilähdettä. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla painikkeita valitaksesi säädettävän äänikanavan ja paina seuraavaksi Set-painiketta valitun kanavan äänitaso painamalla (katso lisätiedot sivulta 22).
DVD-levyn valikko:Toistotilan aikana avaat tällä näppäimellä kuvaruutuun DVD-levyvalikon. Jos toistettavana on JPEG-kuvatiedostoja sisältävä levy, avaat kuvaruutuun näyttökuvavalikon.
syötön pois parantaaksesi audio-levyjen toistoa. Saat kuvan taas näkyviin näpäyttäessäsi painiketta uudelleen.
Suoravirityksen valitsin: paina ensin
(katso lisätiedot sivulta 23).
Virittimen tila/zoomaus: Virittimen
F
lukee
lukee AUTO, tämä painike muuttaa
Numeropainikkeet: näillä painikkeilla
Digitaalinen valitsin/Audiotila: tällä
4G9L
(katso lisätiedot
Navigaatiopainikkeet: nämä painikkeet
Kanavanvalitsin/Levyvalikon valitsin:
⁄/¤
-
A
. Säädä sitten
⁄/¤
V.OFF: Tällä painikkeella kytket videokuvan
6 KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT
Toimintoluettelo
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
Surround-tilan valitsin/Ohjelma
alas/tekstityspainike: paina tätä painiketta
halutessasi vaihtaa surround-tilaa. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla painikkeita
(katso lisätiedot sivulta 20).
⁄/¤
-
Tällä painikkeella valitaan tekstityskieli tai poistetaan tekstitys kuvaruudulta DVD-levyn toiston aikana. Huomaa: Riippuen siitä, kuinka DVD-levyt on rakennettu, tekstityksen painikkeella valitut tekstityskielet eivät välttämättä kuvaa levyllä saatavana olevia kieliä. Siksi kielivalinta kannattaa tehdä DVD-levyn omia valikoita käyttäen.
Valmiustila /Ohjelma ylös/
Audiovalinnan painike: kytke AVR tästä
painikkeesta uniajastukseen eli sammumaan automaattisesti määrätyn ajan kuluttua. Jokainen näppäimen painallus vaihtaa aikaa seuraavassa järjestyksessä:
Kytke uniajastin pois painamalla samaa painiketta vähintään 2 sekuntia. Huomaa, että samaa painiketta käytetään myös kanavan vaihtamiseen, kun ohjauksen kohteeksi on valittu TV, VCR tai SAT.
DVD: Paina näppäintä vaihtaaksesi toiseen ääniraitaan (vain jos DVD:llä on useampi ääniraita).
Title: Painaessasi näppäintä toiston aikana
toistokohta siirtyy levyn alkuun. DVD-Audio-levy saattaa sisältää useita DVD:lle sopivia audiofor­maatteja, kuten Linear PCM ja Dolby Digital 5.1. Voit vaihtaa formaattia painamalla tätä näppäintä.
6-kanavaisen tulon valitsin: Tällä
painikkeella valitset ohjelmalähteeksi
6-kanavaiseen tuloon
N
kytketyn audiolaitteen. Voit käyttää 6-kanavaista audiotu­loa ja videotuloa yhtäaikaa, kun valitset ensin video-ohjelmalähteen painamalla jotain
tulovalitsimista
5
ja painat sitten tätä painiketta, jotta kuunneltavaksi tarkoitettu audiosignaali ohjautuu vahvistimeen 6-kanavaisen tulon kautta.
AM/FM-valitsin: paina tätä näppäintä
halutessasi kuunnella AVR:n sisäänrakennetua viritintä. Jos viritin on jo käytössä, painikkeella valitaan AM- tai FM-aaltoalue.
AVR-valitsin: tämän näppäimen painallus
kytkee ohjaimen takaisin AVR:n ohjaukseen. Jos AVR on valmiustilassa,se kytkeytyy päälle painettaessa tätä näppäintä.
No. Painike Nimi AVR/TAPE/CD/VID1/VID2/VID3 DVD
AUDIO DVD
1 Power On Virta On Virta On 2 Power Off Virta Off Virta Off 5 Mute Äänetön Äänetön (AVR)
44 AVR AVR Virta On AVR
6 DVD DVD DVD 6 TAPE TAPE TAPE 6 VID1 VID1 VID1
43 AM/FM AM/FM AM/FM
6 CD CD CD
42 6CH 6CH 6CH
6 VID2 VID2 VID2
6 VID3 VID3 VID3 40 Sleep/ Audio Sleep Audio 41 Title Otsikko
8 Info Info
8 Vol Up Äänenvoimakkuus ylös Äänenvoimakkuus ylös 39 Surr./ Subt. Surround Surround 38 V.OFF V.OFF
9 HD-M HD Mode
8 Vol Down Äänenvoimakkuus alas Äänenvoimakkuus alas 37 CH. / Disc menu Kanava Levyn valikko 10 SPKR / Setup Kaiutin Asetus 36 Level+/Up Taso+/ylös Ylös 36 Left < Vasen < Vasen 11 OK SET Asetus 36 Right > Oikea > Oikea 36 Level-/Down Taso-/alas Alas 35 Digital / Audio mode Digitaalinen Audio mode 12 Delay / Status Delay Status 34 1 11 34 2 22 34 3 33 34 4 44 34 5 55 34 6 66 34 7 77 34 8 88 33 TUN-M / Zoom Viritin-M TUN-M Zoom 34 9 99 34 0 00 13 MEM / Angle Muisti Angle 31 Tuning Up Viritys ylös 32 Direct Suora 14 Clear Tyhjennä Tyhjennä 15 Preset Up Esiasetus ylös Slow Up 31 Tuning Down Viritys alas 30 Tone Sävynsäätötila/Sävyntestaus ON-OFF 16 RDS/ P/I RDS P/I 15 Preset Down Esiasetus alas Slow Down 29 Random Random 28 Repeat Repeat 18 A-B A-B 17 Playlist Playlist 27 Dolby Surround Dolby Surround Dolby Surround 28 DTS Surround DTS Surround DTS Surround 19 DTS NEO:6 DTS NEO:6 DTS NEO:6 25 Night Yö 21 Logic7 Logic7 Logic7 20 Stereo Stereo Stereo 24 Skip Down Siirry alas (DVD) Prev Step 24 Skip Up Siirry ylös (DVD) Next Step 22 DIM Himmennys Himmennys 23 Rew(G) Kelaus alkuun (DVD) Kelaus alkuun 23 Play(AB) Soita (DVD) Soita 23 FF(H) Pikakelaus eteenpäin (DVD) Pikakelaus eteenpäin 23 Open/Close Avaa/Sulje (DVD) Avaa/Sulje 23 Stop Seis (DVD) Seis 23 Pause Tauko (DVD) Tauko
SUOMI
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 7
Etulevyn säätimet
1
67
G
9
D
F
I
J
C
8
B
H
2
4
A
5
E
3
DIGITAL LOGIC 7
VID 1 DVD
CD
FMAM
TAPE
VID 2
VID 3
PRO LOGIC
3 STEREO DSP
5 CH. STEREO
SURR. OFF
6 CH
Päävirtakytkin
1
Järjestelmän virtakytkin
2
Virran merkkivalo
3
Kuulokeliitäntä
4
Optinen digitaalitulo 3
5
Kaiuttimien ja kanavien ilmaisimet
6
Surround-toimintatilaryhmän valitsin
1
Päävirtakytkin: Tällä painikkeella kytket
AVR-viritinvahvistimen päävirran päälle ja pois (ON ja OFF). Painaessasi kytkimen pohjaan oranssi LED-ilmaisin
3
syttyy, päävirta kytkeytyy ja laite asettuu valmiustilaan. Normaalissa käytössä päävirta PIDETÄÄN kytkettynä. Kun haluat kytkeä laitteen kokonaan pois päältä ja estää samalla kauko-ohjaimen toiminnan, paina päävirtakytkintä siten, että se ponnahtaa ulos. Samalla Kytkimessä oleva OFF-ilmaisin jää näkyviin.
HUOMAA: Päävirtakytkin jätetään normaalissa käytössä ON-asentoon.
2
Järjestelmän virtakytkin: Tämän kytki-
men ensimmäinen painallus asettaa AVR-viritin­vahvistimen toimintatilaan ja toinen painallus takaisin valmiustilaan. Huomaa, että päävirta pitää olla ensin kytkettynä päävirtakytkimellä
1
. Virtailmaisin3palaa sinisenä, kun laite
on toimintatilassa.
7
Virityspainike
8
Aaltoalueen valitsin (AM/FM)
9
Pikavalintapainike
A
Ohjelmalähteen valitsin
B
RDS-painike
C
Surround-toimintatilan valitsin
D
Surround-tilan ilmaisimet
3
Virtailmaisin: LED-ilmaisin palaa oranssin-
värisenä laitteen ollessa valmiustilassa. Ilmaisin osoittaa tällöin, että päävirta on kytkettynä, mutta laite ei ole vielä toimintatilassa. Viritinvahvistimen ollessa toimintatilassa ilmaisin palaa sinisenä.
4
Kuulokeliitäntä: liitännän avulla voit kuun-
nella AVR:n ääntä kuulokkeilla.Varmista, että kuulokkeissa on standardien mukainen 6,3 mm stereoplugi. Huomaa, että kaiuttimet mykistyvät automaattisesti kytkiessäsi kuulokkeet viritinvahvistimeen.
4
Optinen digitaalitulo 3: Kytke tähän
liittimeen audio- tai videolaitteen optinen digi­taalilähtö. Suojaa liitin laitteen vakiovarustukseen kuuluvalla muovitulpalla aina kun se ei ole käytössä. Näin estät liitännän toimintaa heikentävän pölyn kerääntymisen liittimeen.
E
Kauko-ohjaimen ikkuna
F
Näyttöruutu
G
Koaksiaalinen digitaalitulo 3
H
Video 3 -tuloliitännät
I
Voimakkuussäädin
J
Ohjelmalähteen ilmaisimet
5
Kaiuttimien ja kanavien ilmaisimet:
Nämä monitoimi-ilmaisimet näyttävät, mitä kaiuttimia on valittu tai millaisessa kokoonpanos­sa laitteen vahvistinkanavia käytetään.Vasen, keski, oikea, oikea surround ja vasen surround ilmaistaan kukin kolmiosaisena laatikkona, sub­woofer puolestaan yhtenä. Keskimmäinen osa laatikosta palaa kun valittuna on “Small”, kaksi ulommaista kun valittuna on “Large”. Kun mikään laatikoiden osista ei pala, kyseistä kaiutinyksikköä ei ole valittu (katso lisätiedot sivulta 16). Laatikoiden keskiosan kirjain ilmaisee palaessaan, että kyseinen kaiutin on käytössä. Tavallisessa analogisessa stereotoistossa vain L ja R palavat. Digitaalisessa toistossa ne ilmaisimet syttyvät, joita vastaavaa signaalia ohjelmalähde lähettää. Kun kirjain vilkkuu,digitaalisessa signaalissa on katkos (katso lisätiedot alkaen sivulta 15).
8 ETULEVYN SÄÄTIMET
Etulevyn säätimet
7
Surround-toimintatilaryhmän valitsin:
Tällä painikkeella valitset ryhmän, johon varsinainen surround-tila lukeutuu.Ryhmä vaihtuu joka painalluksella seuraavassa järjestyksessä:
Dolby-tilat DTS-tilat DSP-tilat Stereotilat Logic 7 -tilat.
Kun sopivan ryhmän nimi lukee näytön alari-
villä
F
, voit selata eri toimintatilavaihtoehtoja
painelemalla surround-toimintatilan valit-
sinta
#
. Jos esimerkiksi haluat asettaa viritin­vahvistimen johonkin tiettyyn Dolby-tilaan, painele ensin tätä painiketta valitaksesi Dolby­ryhmän ja valitse sitten haluamasi toimintatila
surround-toimintatilan valitsimella
8
Virityspainike: Viritä radio edellisen ase-
man taajuudelle painamalla näppäimen vasenta reunaa ja seuraavan aseman taajuudelle paina­malla sen oikeata reunaa. Kun viritin löytää ase­man, jonka signaali on riittävän voimakas,näyt­töön ilmestyy
TUNED
lisää sivulta 23
9
Aaltoalueen valitsin (AM/FM): tällä
painikkeella valitaan AVR:n ohjelmalähteeksi sisäänrakennettu viritin. Kun painiketta painetaan kerran,AVR kytkeytyy viimeksi viritetyn aseman toistoon. Kun painat sitä toisen kerran, toistettava aaltoalue (AM/FM) vaihtuu. Kun painiketta pidetään alhaalla,virittimen toistotila vaihtuu tilojen mono/stereo välillä tai automaattisen/käsivirityksen välillä (katso lisätiedot sivulta 23).
MANUAL TUNED- tai AUTO
-teksti (lue radioaseman virittämisestä
#
.
9
Pikavalintapainike: Tällä painikkeella
viritetään kuuluviin pikavalintoihin tallennettuja radioasemia. (Lue pikavalintojen käytöstä lisää sivulta 23).
)
Pikavalintojen valitsin: rullaa tällä
painikkeella alas tai ylös virittimen pikavalintoihin tallennettujen asemien listaa (katso lisätiedot pikavalintojen ohjelmoinnista sivulta 24).
!
Ohjelmalähteen valitsin: tällä painikkeel-
la voit vaihtaa ohjelmalähdettä valitsemalla sen luettelosta.
@ RDS-valitsin: painele tätä näppäintä halutessasi katsella RDS-järjestelmän välittämiä erilaisia viestejä (katso lisätiedot RDS-jär­jestelmästä sivulta 9).
#
Surround-toimintatilan valitsin: Tällä
näppäimellä valitset viritinvahvistimen toimin­tatilan toimintatilaryhmän tarjoamista vaihtoeh­doista. Vaihtoehtojen määrä riippuu kaiuttimien lukumäärästä, toimintatilaryhmästä ja siitä, onko ohjelmalähde digitaalinen vai analoginen.Valitse siis ensin esimerkiksi Dolby- tai Logic 7 -ryhmä
surround-toimintatilaryhmän valitsimella
7
ja painele sitten tätä näppäintä nähdäksesi kaikki ryhmän tarjoamat vaihtoehdot. Lue lisää toimintatilan valinnasta sivulta 21.
D
Surround-tilan ilmaisimet: Käytössä
olevan surround-toimintatilan kohdalla palaa merkkivalo.
E
Kauko-ohjaimen ikkuna: tämän ikkunan
taakse sijoitettu anturi vastaanottaa kauko­ohjaimen lähettämät infrapunaisen signaalin. Suuntaa säädin kohti ikkunaa. Älä peitä ikku­naa, jollet käytä ulkopuolista kauko-ohjausta.
F
Näyttöruutu: tämä suurikokoinen näyttö
tarjoaa viestejä ja ilmaisimia, jotka helpottavat sinua laitteen käytössä.
G
Koaksiaalinen digitaalitulo 3: Tavallisesti
tähän tuloon kytketään kannettava digitaalinen soitin, videopelikonsoli tai muu koaksiaalisella digitaalilähdöllä varustettu laite.
H
Video 3 -tuloliitännät: Näihin
A/V-liittimiin voit kytkeä tilapäisesti esimerkiksi pelikonsolin tai kannettavan A/V-laitteen kuten videokameran tai soittimen.
I
Voimakkuussäädin: käännä tätä nuppia
myötäpäivään, jos haluat nostaa äänen­voimakkuutta ja vastapäivään, jos haluat laskea sitä. Jos laitteen mykistystoiminto on päällä, äänenvoimakkuuden säätimen kääntäminen kytkee mykistyksen automaattisesti pois.
J
Ohjelmalähteen ilmaisimet: Käytössä
olevan ohjelmalähteen kohdalla palaa merkkivalo.
ETULEVYN SÄÄTIMET 9
SUOMI
Takalevyn liitännät
¢
°
c
B
d
e
¡
b
·
ª
a
§
£
0
Nauhuritulot
1
Nauhurilähdöt
2
Video 1 -audiotulot
3
AM-antennitulo
4
Video 1 -audiolähdöt
5
DVD-audiotulot
6
FM (ULA) -antennitulo
7
CD-tulot
8
Video 2 -komponenttivideotulo
0
Nauhuritulot: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin PLAY/OUT-liittimistä tulevat johdot.
1
Nauhurilähdöt: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
2
Video 1 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun TV PLAY/OUT-audioliit- timistä tulevat johdot.
3
AM-antennitulo: kytke näihin liittimiin vakio-
varusteisiin kuuluva AM-antennisulmukka. Jos käytät ulkoista AM-antennia, kytke sen johdot AM-jaGND-liittimiin antennin käyttöohjeen mukaisesti.
9
Optiset digitaalitulot
A
Subwoofer-lähtö
B
Videomonitorilähdöt
C
Etu/keski-kaiutinlähdöt
D
Surround-kaiutinlähdöt
E
Komponenttivideolähtö
F
Video 1 -komponenttivideotulo
G
AC-verkkojohto
H
DVD-videotulot
4
Video 1 -audiolähdöt: kytke näihin liit-
timiin videonauhurin tai minkä tahansa tallentimen RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
5
DVD-audiotulot: kytke näihin liittimiin
DVD-soittimen tai muun videolaitteen analogisista äänilähdöistä tulevat johdot.
6
FM (ULA) -antennitulo: kytke tähän liit-
timeen joko vakiovarusteisiin kuuluva antennijohto tai erillisantenni, esimerkiksi taloyhtiön keskusan­tenni.
7
CD-tulot: kytke näihin liittimiin
CD-soittimen tai CD-vaihtajan analogisista lähdöistä tulevat johdot.
I
Video 1 -videolähdöt
J
Video 2 -audiotulot
K
Video 2 -videotulot
L
Koaksiaaliset digitaalitulot
M
Video 1 -videotulot
N
6-kanavainen tuloliitäntä
8
Video 2 -komponenttivideotulo:
Kytke HDTV-päätteen, satelliittivastaanottimen tai muun videolähteen Y/Pr/Pb-johdot näihin liittimiin.
9
Koaksiaaliset digitaalitulot: kytke näihin
liittimiin DVD-soittimen, digitaalisen satelliit­tivirittimen, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD­soittimen koaksiaalisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital,DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä sig­naali). Älä kytke näihin liittimiin LD-soittimen RF-liitännästä tulevaa johtoa.
A
aktiivisen subwooferin linjatasoiseen tuloliitäntään menevä johto. Jos käytät erillistä subwooferin päätevahvistinta, kytke tähän liitäntään sen tuloliitäntään menevä johto.
Subwoofer-lähtö: kytke tähän liitäntään
10 TAKALEVYN LIITÄNNÄT
Takalevyn liitännät
B
Videomonitorilähdöt: Kytke näihin
liittimiin television tai videomonitorin komposiitti­tuloon ja/tai S-Video-tuloon menevä johto katsellaksesi ruudusta viritinvahvistimella valitun videolähteen lähettämää ohjelmaa.
C
Etu/keski-kaiutinlähdöt: kytke näihin
liittimiin etu/keski-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)-johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vastaavasti mustat (–) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 12).
D
Surround-kaiutinlähdöt: kytke näihin liit-
timiin surround-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)-johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vastaavasti mustat (–) -johdot sekä AVR:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 12).
E
Komponenttivideolähtö: kytke tähän
liitäntään videoprojektoriin tai -monitoriin menevät johdot, jos laitteessa on komponentti-tulot. Kun ohjelmalähteeksi vali­taan komponenttivideotuloihin kytketty ohjelmalähde,signaali ohjataan myös tähän lähtöön.
8F
F
Video 1 -komponenttivideotulo: kytke tähän liitäntään DVD-soittimen komponent­tivideo-lähtö, jos sellainen on käytettävissä.
Huomaa: kaikkia komponenttivideolähtöjä/ tuloja voidaan käyttää myös RGB-muotoisten videosignaalien kytkemiseen. Kytke ne samalla tavoin kuin Y/Pr/Pb-signaalit liitäntöjen värikoodauksen mukaisesti. RGB-signaali voidaan kytkeä vain, jos käytössä on kolme RGB­johdinta eikä ohjelmalähde lähetä erillistä tahdistussignaalia (Lue sivu 13).
G
AC-virtajohto: kytke laite verkkovirtaan tällä johdolla.
H
DVD-videotulot: kytke näihin liittimiin DVD-soittimesta tai muusta videolaitteesta tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
I
Video 1 -videolähdöt: kytke näihin liitti-miin kuvanauhurin RECORD/INPUT-liit­timiin menevä komposiitti- tai S-Video-johto.
J
Video 2 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
K
Video 2 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
L
Optiset digitaalitulot: kytke näihin
liitti-miin DVD-soittimen, digitaalisen satelliit­tivirittimen, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD-soittimen optisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital,DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä signaali).
M
Video 1 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa TV PLAY/OUT-liittimistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
Huomaa: Käytä videokytkennöissä JOKO video- TAI S-Video-liitäntää, älä molempia samanaikaisesti. Muutoin videossa voi esiintyä häiriöitä.
N
6-kanavainen tuloliitäntä: Tähän
monikanavaliitäntään voit kytkeä esimerkiksi DVD- tai SACD-soittimen, jossa on erilliset, kanavakohtaiset analogilähdöt.
TAKALEVYN LIITÄNNÄT 11
SUOMI
Asennus ja kytkennät
Järjestelmän asennus
Kun olet purkanut laitteen pakkauksestaan ja sijoittanut sen tukevalle alustalle, joka pystyy kannattamaan laitteen painon, sinun on kytket­tävä se järjestelmäsi audio- ja videolaitteisiin.
Audiolaitteiden kytkeminen
Suosittelemme, että käytät signaalin laadun säi­lyttämiseksi korkealaatuista audiokaapelia ohjel­malähteiden ja nauhureiden kytkemiseen.
Laite kannattaa aina irrottaa seinäpistokkeesta, kun kytket ääniohjelmalähteitä tai kaiuttimia. Näin et vahingossa lähetä audiosignaalia tai signaalipiikkiä kaiuttimiin, mikä saattaisi vahingoittaa niitä.
Tärkeä huomautus: Liittimien tunnistamisen varmistamiseksi ja asennuksen helpottamiseksi kaikki liittimet on värikoodattu uuden EIA/CEA­863-normin mukaisesti seuraavalla tavalla:
Kaiuttimien liitännät ja audiosignaalin tulo- ja lähtöliitännät: valkoinen (vasen, vasen etukaiutin) ja punainen (oikea, oikea etukaiutin). Kaiutinliitäntä: vihreä (keskikaiutin),sininen (vasen surround-kaiutin) ja harmaa (oikea surround-kaiutin). Audiosignaalin lähtöliitäntä: purppura (subwoofer). Komposiittivideosignalin tulo- ja lähtöliitäntä: keltainen. Digitaalinen äänisignaalin tulo-ja lähtöliitäntä: oranssi.
1. Kytke CD-soittimen analogiset lähdöt CD-
tuloihin
Huomaa: Kun CD-soittimessa on sekä kiinteät
että muuttuvat äänilähdöt kannattaa käyttää kiinteää lähtöä, ellei viritinvahvistimeen tuleva signaali ole niin alhainen, että toistossa on kohi­naa tai niin korkea, että signaali säröytyy.
2. Kytke kasettidekin, MD-soittimen, CD-R-soitti­men tai muun audiolaitteen analogiset lähtölii­tännät nauhurituloihin (Tape Input) Kytke analogiset tuloliitännät AVR:n
nauhurilähtöihin (Tape Output)
7
.
0
.
1
.
5. Kytke ULA- eli FM-antenni FM (75 ohmia)
-liitäntään kattoantenni, sisällä pidettävä aktiivi- tai lanka­antenni tai liitäntä kaapeliverkkoon tai yhteisan­tenniin. Jos antenni tai tai sen liitäntä on 300 ohmia kaksijohtimista kaapelia, sinun on käytettävä liitännässä 300/75 ohmia-adapteria.
6. Kytke etu-, keski- ja surround-kaiuttimet niitä vastaaviin kaiutinliittimiin
Käytä vain korkealaatuista kaiutinjohtoa varmis­taaksesi, että äänisignaalit tulevat kaiuttimille asti ilman, että äänen kirkkaus tai selkeys heikkenee.Markkinoilla on useita eri johtomerkkejä ja johdon valintaan vaikuttavat kaiuttimen ja viritinvahvistimen välinen etäisyys, käyttämäsi kaiuttimen tyyppi, henkilökohtaiset mieltymyksesi ja muut tekijät. Jälleenmyyjältäsi saat tietoa oikean johdon valinnasta.
Riippumatta kaapelin valmistajasta suosit­telemme, että käytät kaiutinkaapelina monijoh­timista kuparijohtoa, jonka poikkipinta on yli 2 mm
Seinien sisällä johdetuissa johdoissa tulee olla asianmukaiset merkinnät. Seinien sisäpuolelle suoritettavaa johdotusta koskevia asioita voit tiedustella asentajalta, joka tuntee asuinalueesi rakentamismääräykset.
Kun kytket johdot kaiuttimiin varmista, että noudatat oikeaa napaisuutta. Muista kytkeä “negatiivinen” tai “musta” johdin samaan liitäntään sekä viritinvahvistimessa että kaiut­timessa. Vastaavasti kytke “positiivinen” tai “punainen” johdin samaan liitäntään sekä AVR:ssä että kaiuttimessa.
6
. FM-antenni voi olla ulkoinen
2
.
CD
.
Huomaa: Vaikka suurin osa kaiutinvalmistajista noudattaakin sovittua tapaa käyttää mustia liitäntöjä negatiiviselle ja punaisia liitäntöjä posi­tiiviselle, jotkut valmistajat saattavat poiketa tästä. Varmista oikea vaihe ja paras mahdollinen toisto tarkastamalla kaiuttimen tunnistekilvestä tai käyttöohjeesta oikea napaisuus.Jos et tunne kaiuttimiesi napaisuutta, kysy neuvoa jälleen­myyjältäsi ennen kuin jatkat asennusta, tai ota yhteys kaiuttimien valmistajaan.
Suosittelemme, että käytät samanpituisia johtoja kaiutinparien kytkemiseen. Eli kytke esimerkiksi vasen ja oikea etukaiutin tai vasen ja oikea sur­round-kaiutin samanpituisella johdolla, vaikka kaiuttimet olisivat eri etäisyydellä AVR­viritinvahvistimesta.
7. Vahvistimella varustetun subwooferin linjatu­lot kytketään linjatasoiseen subwoofer-
lähtöön
subwoofer, liitäntä kytketään ensin tehovahvis­timeen, joka kytketään yhteen tai useampaan subwooferiin. Jos järjestelmässäsi on aktiivinen subwoofer, jossa ei ole linjatasoisia tuloja, nou­data subwooferin käyttöohjeen kytkentä-ohjeita.
Huomaa: Jos sinulla on kahden etusatelliitti­kaiuttimen ja subwooferin sarja, kytke etukaiut­timet kaiutinlähtöihin
lähtöön
8. Jos käytät ulkoista monikanavaista audio­lähdettä, jossa on 5.1-lähtöliitäntä, kuten digitaaliprosessori/dekooderi, DVD-Audio- tai SACD-soitin, kytke se 6-kanavaiseen
tuloliitäntään
A
. Jos järjestelmässäsi on passiivinen
C
, ei subwooferin
A
.
N
.
3. Kytke digitaalisten ohjelmalähteiden lähtölii­tännät vastaaviin AVR -vahvistimen takalevyssä oleviin tuloihin. Huomaa, että optisia ja
koaksiaalisia digitaalituloja
voidaan käyttää sekä Dolby Digital ja DTS­ohjelmalähteen että tavallisen CD-, MD- tai LD-soittimen PCM (S/P-DIF)-signaalin kytkemiseen.
4. Kokoa viritinvahvistimen mukana toimitettu AM-kehäantenni alla olevan kuvan mukaisesti. Kytke se AM- ja GND -liitäntöihin
12 ASENNUS JA KYTKENNÄT
L94G
3
.
Asennus ja kytkennät
Videolaitteiden kytkeminen
Videolaitteiden liitännät suoritetaan samalla tavoin kuin audiolaitteiden liitännät. Suosittelemme, että käytät korkealaatuista videokaapelia signaalin laadun säilyttämiseksi.
1. Kytke videonauhurin audio- ja videolähdöt takalevyn Video 2 -tuloihin Videonauhurin tuloliitännät on yhdistettävä
Video 1 -lähtöihin
2. Videoliitäntöihin voi kytkeä periaatteessa minkä tahansa videolaitteen. Televisio kannattaa kuitenkin kytkeä ensisijaisesti Video 1-tuloon
2M
(audio/video), sillä kauko-ohjaimen esiohjelmoinnissa on oletettu juuri niin. Samasta syystä videonauhuri, kaapeli-TV-sovitin tai satelliittiviritin kannattaa kytkeä
Video 2 -tuloon
3. Liitä audion ja videon analogiset DVD-liitännät DVD liittimiin
4. Kytke CD- tai DVD-soittimen, satelliittiviritti­men, S-kanavamuuntimen tai HDTV-muuntimen digitaaliset audiolähdöt vastaaviin optisiin tai
koaksiaalituloihin
Muista, että tehdasasetusten mukaan DVD­soitin oletetaan kytkettäväksi koaksiaaliseen
digitaalituloon 1
malähteet analogisiin tuloihin. Halutessasi voit toki käyttää digitaalituloja muidenkin ohjel­malähteiden kytkentään.
5. Kytke viritinvahvistimen komposiitti- ja S-Videosignaalin (käyttäessäsi S-Video-ohjel­malähdettä) monitorilähdöt videoprojektorin vastaaviin tuloliittimiin.
6. Jos DVD-soittimessa ja monitorissa on RGB­signaaliliitännät, kytke DVD-soittimen RGB-sig­naaliliitännät Video 1 -komponenttivideotu-
lo
F
. Vaikka videoliitännät tehdään RGB-video-
liliitäntöjen avulla, audioliitännät on tehtävä joko analogisiin DVD-audiotuloihin koaksiaalisiin tai optisiin digitaalituloihin
9L
.
JK
L
JK
.
4I
.
(audio/video).
5C
9L4G
ja kaikki muut ohjel-
.
B
television tai
.
5
tai
7. Jos järjestelmässäsi on muita RGB-laitteita,
8
9L
4GH
.
.
.
kytke ne video 2 RGB-videotuloon Kyseisen laitteen audioliitännät tulisi kytkeä joko
video 2 -tuloihin sista tai optisista digitaalituloista
8. Jos kytket videosignaalin RGB-videotuloihin, kytke RGB-signaalilähtö projektorin tai näytön RGB-videotuloihin.
9. Jos haluat kytkeä videokameran, videopelin tai muun audio/video-ohjelmalähteen AVR-virit­invahvistimeen väliaikaisesti, kytke niiden audio­, video- tai digitaaliset audiolähdöt vahvisti-
men etulevyn tuloliitäntöihin Video 3
-liittimiin
Video 3 -ohjelmalähteenä, ja kytkettynä digitaa­lisiin tuloihin "Coaxial 3" -tulona. (lue lisätietoja tuloliitän­nöistä sivulta 16.)
Videokytkentään liittyvää tietoa:
• Y/Pr/Pb-komponenttivideosignaalia, RGB-sig­naalia (sivu 14) ja komposiittivideosignaalia ei muunneta toiseen muotoon, vaan niitä käsitel­lään kokoajan alkuperäisessä formaatissa.
• Komponenttivideotuloja ja -lähtöjä voi käyttää Y/Pr/Pb-signaalin sijaan myös RGB-signaalin siirtoon. Noudata kytkemisessä kaapelien ja liitäntöjen värikoodausta.Video-ohjelmaläh­teen pitää syöttää RGB-signaali kolmea johtoa pitkin, kuten Y/Pr/Pb-signaalin tapauksessa. RGB:n tahdistus pitää tapahtua ”G”-signaalin välityksellä.
J
tai johonkin koaksiaali-
E
television,
H
kytketty videolaite aktivoituu
4G
se aktivoituu "Optical 3" tai
SUOMI
ASENNUS JA KYTKENNÄT 13
Järjestelmän säätäminen
Pb
Kun kaiuttimet on sijoitettu kuunteluhuonee­seen ja kytketty viritinvahvistimeen, on jäljellä vielä järjestelmän hienoviritys ja tehtyjen asetusten tallennus laitteen muisteihin. AVR sisältää kaksi erilaista muistijärjestelmää näille asetuksille.Toiset asetukset kytkeytyvät valitun tuloliitännän ohjauksella (esimerkiksi surround­tilat), toiset toimivat tuloliitännöistä riippumatta (esimerkiksi eri kaiutinten äänitasot ja surround
-tilojen viivepiirit).
Ensimmäinen käynnistys
Ennen kuin jatkat viritinvahvistimesi käyttöönot­toa, käy läpi äänentoistojärjestelmäsi muut kytkennät ja tarkista, että ne on tehty oikein.
1. Kytke virtajohdon pistorasiaan.
2. Paina etulevyn päävirtakatkaisija sisään. Huomaa, että etulevyn katkaisijan ympärillä oleva virran merkkivalo oranssinpunaisena ilmaisten, että laite on valmiustilassa.
3. Irrota etulevyn suojamuovi, sillä paikalleen jätettynä se saattaa haitata kauko-ohjaimen toimintaa.
4. Asenna laitteen mukana toimitetut (3) kolme AAA-paristoa kauko-ohjaimeen kuvan mukaises­ti. Noudata paristolokeron pohjassa näkyviä napaisuusmerkintöjä (+) ja (–).
5. Kytke AVR päälle painaen joko järjestelmän
virtakytkintä etulevyssä, tai AVR-valitsinta tulovalitsinta Virtailmaisimen
vihreäksi ilmaisemaan laitteen päälläoloa, ja
näyttöruutuun
HUOMAA: Käynnistettyäsi järjestelmän painamalla jotain ohjelmalähteen valinta­painikeista ta
kauko-ohjaimella.
5
ohjataksesi vahvistimen toimintoja
G
kosketin
1
3
2
tai tulovalintaa!laitteen
tai jotakin
5
kauko-ohjaimessa.
3
sininen väri vaihtuu
F
syttyy valo.
paina AVR-valintapainiket-
palaa
Ohjeet paristojen poistamisesta ja hävittämisestä.
Mukana tulevien paristotyyppien tuoteseloste.
Nämä symbolit, jos ne esiintyvät tuotteessa, pakkauksessa, käyttöohjeessa tai erillisessä ohjevihkossa tarkoittavat, että itse tuotetta ja sen mukana tulevia tai tuotteeseen rakennettuja paristoja ei tule koskaan hävittää tavallisen talousjätteen mukana.Vie ne asianmukaiseen keräyspisteeseen, jossa ne käsitellään, kierrätetään tai otetaan uuteen käyttöön kansallisen tai paikallisen lainsäädännön tai Euroopan Unionin direktiivien 2002/96/EC ja 2006/66/EC mukaisesti.
Poistettavan tuotteen ja paristojen oikea käsittely auttaa säästämään luonnonvaroja ja estää ympäristöön tai ihmisten terveyteen kohdistuvat mahdolliset haitalliset vaikutukset.
Laitteeseen kuuluvat paristot voivat olla alkalinparistoja, hiili-sinkki/mangaaniparistoja tai litiumparistoja (nappiparisto). Kaikki paristotyypit tulee poistaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti.
Poistaaksesi paristot laitteesta tai kaukosää­timestä suorita käyttöohjekirjassa tehty paristojen asennusohje käänteisessä järjestyksessä.
Paristojen poistaminen ei ole mahdollista tuotteissa, joissa on sisäänrakennettu paristo, joka kestää tuotteen käyttöiän.Tässä tapauksessa kierrätykseen tai tuotteiden palautukseen erikoistunut keskus huolehtii tuotteen purkamisesta ja pariston poistamis­esta. Jos tällaisen pariston uusiminen on tarpeen, tämä toimenpide tulee jättää valtuutetun huollon tehtäväksi.
Ohjelmalähdekohtaiset asetukset
AVR-viritinvahvistimessa on edistyksellinen muis­tijärjestelmä, joka mahdollistaa ohjelmalähde­kohtaiset kaiutin-, digitaalitulo-, surround-tila-, viiveaika- ja lähtötasoasetukset. Sen ansiosta voit hienosäätää järjestelmän jokaisen ohjel­malähteen osalta erikseen ja tallentaa yksilölliset asetukset viritinvahvistimen muistiin.Voit esimerkiksi esivalita jokaiselle ohjelmalähteelle eri surround-toimintatilan tai muokata ohjelmalähdekohtaisen kaiutinasetelman sitä vastaavine jakosuodinasetuksineen.Asetukset aktivoituvat automaattisesti ohjelmalähteen valinnan myötä.
Tehdasasetusten mukaan kaikki ohjelmalähteet on määritetty analogisiksi (paitsi DVD-soitin, joka oletetaan kytkettäväksi koaksiaaliseen
digitaalituloon 1
Logic 7 Music, kaikki kaiuttimet on määritetty pieniksi (”small”) ja järjestelmään on kytketty subwoofer. Ennen järjestelmän käyttöönottoa sinun kannattaa muuttaa asetukset vastaamaan ohjelmalähteiden digitaalisuutta tai analogisuutta, kaiuttimien tyyppiä ja kullekin ohjelmalähteelle sopivinta surround-toimintatilaa.
Ohjelmalähteen asetukset
Aloita asetusten muokkaaminen valitsemalla ensin ohjelmalähde.Tämä tapahtuu painelemal­la etulevyn ohjelmalähdevalitsinta kunnes näyttöön malähteen nimi. Samalla etulevyssä olevan
ohjelmalähdeilmaisimen
syttyy.Voit valita ohjelmalähteen myös paina­malla kauko-ohjaimen näppäimiä
Seuraavaksi pitää osoittaa, mihin digitaaliseen tuloliitäntään ohjelmalähde on kytketty. (Jos ohjelmalähdettä ei kytketä digitaalituloon, ei tuloasetusta tarvitse tältäosin muuttaa eli valituksi jää edelleen analoginen liitäntä).Toimi seuraavalla tavalla. Paina kauko-ohjaimen digitaalitulojen ohjausnäppäintä käytettävä liitäntä kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä on halutun digitaalitulon (tai analogitulon) tunnus, hyväksy valinta painamalla OK-näp-
päintä
A
Kun olet tehnyt asetuksen yhdelle tuloliitännälle, toista menettely tarvittaessa muille tuloille.Voit muuttaa tekemääsi ryhmitystä koska haluat, ja valittu asetus tallentuu AVR:n muistiin pysyen siellä niin kauan kuin muutat sitä.
9
, surround-tilaksi on valittu
!
,
F
ilmestyy halutun ohjel-
J
sininen valo
5
.
ja valitse
K/L
. Kun näytössä
.
F
14 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Kaiutinasetukset
Näissä asetuksissa AVR:lle annetaan tietoa käytettävistä kaiuttimista. Asetukset ovat tärkeitä ennen muutas sen vuoksi, koska niissä määritellään, mihin kaiuttimiin johdetaan matalien taajuuksien toisto ja määritellään myös se, onko keskikaiutin käytössä, tuloliitän­nän mukaan. Käytä
LARGE-asetusta, kun
kaiutin on perinteinen täyden alueen kaiutin, joka kykenee toistamaan alle 100 Hz:n taajuuk­sia. Käytä
SMALL-asetusta, kun kaiuttimet
ovat pienemmät taajuusalueeltaan rajoitetut satelliittikaiuttimet, jotka eivät kykene toistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia. Kun kytket AVR:n päälle,säädä kaiuttimet noudattaen seuraavia työvaiheita:
1. Paina kauko-ohjaimen kaiutinvalitsinta jotta
FRONT SPEAKER -tunnus (kaiuttimen
kokoluokka) ilmestyy näyttöön
2. Paina OK-näppäintä
K/L
3. Paina timessä valitaksesi
FRONT SMALL, Oikea asetus riippuu vasem-
-painikkeita kaukosää-
FRONT LARGE tai
A
F
.
9
,
.
man ja oikean etukaiuttimen ominaisuuksista. Lue seuraavat ohjeet valinnan tueksi.
Kun asetuksena on
SMALL, matalien
taajuuksien signaali ohjataan vain subwooferin lähtöön. Jos valittuna on tämä vaihtoehto eikä järjestelmään ole kytketty subwooferia, etukanavien signaalien yhteydessä ei kuulu matalia taajuuksia. Tämä asetus ei ole voimassa stereotilassa, sillä ääni toistuu mahdollisimman puhtaana, kun signaali ei kulje turhaan DSP-piirin jakosuotimien kautta.
Kun valittuna on
LARGE, vasempaan ja
oikeaan etukaiuttimeen ohjataan täyden alueen signaali. Riippuen subwooferin asetuksista (katso alla) mainittujen etukanavien bassotaajuudet ohjataan erilliseen subwooferiin.
Tärkeää: Jos käytössä on kahden etusatelliittikaiuttimen ja passiivisen sub­wooferin kaiutinsarja, se on kytkettävä etukaiutinliitäntöihin asetuksena täytyy olla
C
ja etukaiuttimien
LARGE.
4. Kun olet valinnut etukaiuttimien kokoluokka­asetuksen, tee vastaava valinta keskikaiuttimelle. Paina OK-näppäintä ohjaimen nuolinäppäimillä tunnus
CENTER SPEAKER (keskikaiutin).
A
. Hae sitten kauko-
K/L
näyttöön
5. Paina uudelleen OK-näppäintä
valitse kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
keskikaiuttimen ominaisuuksia vastaava
A
ja
K/L
kokoluokka-asetus. Lue seuraavat ohjeet valinnan tueksi.
Kun valittuna on
SMALL, keskikanavan matal-
ien taajuuksien signaali ohjataan etukaiuttimiin (jos etukaiuttimien asetus on LARGE ja sub­woofer-lähdön asetus on OFF). Jos subwoofer­lähdön asetus on ON, signaali ohjataan vain subwoofer-lähtöön.
Kun valittuna on LARGE, keskikanavan lähtöön ohjataan täyden alueen signaali ja sub­woofer-lähtöön (paitsi Pro Logic II Music
-tilassa). EI ohjata keskikanavan signaalia
analogisissa ja digitaalisissa surround-tiloissa.
Jos NONE on valittu, keskikanavaan ei ohjata lainkaan signaalia. Vahvistin asettuu keskikaiut­timen osalta niin sanottuun phantom-tilaan, jol­loin keskikanavan sisältö ohjataan vasempaan ja oikeaan etukanavaan ja bassoäänet ohjataan lisäksi subwoofer-kanavaa sikäli kun valikon SUBWOOFER-riville on valittu asetuksen arvoksi SUB L/R + LFE (ohjeet jäljempänä). Tämä toi­mintatila on tarpeen ellei laitteistossa ole keskikaiutinta. Huomaa,että Logic 7 surround
-tilassa keskikaiutin on välttämätön, mutta Logic
7M toimii mainiosti ilman keskikaiutintakin.
6. Kun olet valinnut keskikaiuttimen kokoluokka-
asetuksen, tee vastaava valinta surround-kaiut­timille. Paina OK-näppäintä kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
A
. Hae sitten
K/L
näyttöön tunnus SURR SPEAKER (sur­round-kaiutin).
7. Paina uudelleen OK-näppäintä
valitse kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
surround-kaiuttimien ominaisuuksia
A
ja
K/L
vastaava kokoluokka-asetus. Lue seuraavat ohjeet valinnan tueksi.
Kun valittuna on
SMALL, kaikissa digitaalisis-
sa surround-tiloissa matalat surround-kanavien äänet ohjataan etukaiuttimille, mikäli subwoofer ei ole käytössä. Jos subwoofer on käytössä, bassoäänet ohjataan sille.Analogisissa surround-tiloissa takakanavien bassoäänet ohjataan toimintatilan, subwooferin ja etukaiuttimien asetusten perusteella oikeaan osoitteeseen.
Kun valittuna on
LARGE, surround-kanavien
lähtöön ohjataan täysi taajuuskaista (kaikki analogiset ja digitaaliset surround-tilat) ja Hall ja Theater-tiloja lukuunottamatta subwooferin lähtöön EI ohjata surround-kanavien basso­signaalia.
Kun valittuna on NONE, surround-kanavien signaali jaetaan vasempaan ja oikeaan etukanavaan. Huomaa, että saat parhaan äänentoiston ilman surround-kaiuttimia, kun käytät Dolby 3 Stereo -tilaa Dolby ProLogic -tilan asemasta.
8. Kun olet valinnut surround-kaiuttimien kokoluokka-asetuksen, muuta vielä subwoofer­asetusta. Paina OK-näppäintä kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
A
. Hae sitten
K/L
näyttöön tunnus S-W SPEAKER (sub­woofer).
9. Paina uudelleen OK-näppäintä valitse kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
subwooferin ominaisuuksia vastaava
A
ja
K/L
asetus. Lue seuraavat ohjeet valinnan tueksi.
Subwooferia koskevat asetukset määräytyvät osin muiden kaiuttimien ja erityisesti vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksista.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on
SMALL, subwooferin asetus on auto-
maattisesti
SUB, eli subwoofer on päällä.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on
LARGE, valittavissa on kolme vaihto-ehtoa:
• Jos AVR -viritinvahvistimeen ei ole kytketty subwooferia, painele nuolipainikkeita että
SUB NONE-teksti syttyy näyttöön. Tällöin
niin
kaikki bassotaajuudet ohjautuvat vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen.
• Jos AVR -viritinvahvistimeen on kytketty sub­woofer, voit ohjata bassotoiston vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen.Tällöin subwoofer toimii vain silloin, kun digitaalinen tulosignaali sisältää erityisen LFE-bassokanavan.Tämä toi-mintotila antaa sinun hyödyntää sekä vasemman että oikean etukanavan että subwooferin bassotoistoa. Tämän valinnan tekemiseksi paina nuolipainikkeita
SUB LFE syttyy näyttöön.
niin että teksti
• Jos AVR -viritinvahvistimeen on kytketty subwoofer, voit ohjata bassotoiston sekä subwooferiin että vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen tulosignaalista riippumatta, paina nuolipainikkeita
L/R+LFE
niin että teksti SUB
syttyy näyttöön. Tällöin "pääkaiut­timille", eli vasempaan ja oikeaan etukanavaan, ohjataan täyden kaistan signaali, ja subwoofe­rille ohjataan etukaiuttimien bassoäänet 80 Hz jakotaajuudesta alaspäin.
SUOMI
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 15
LR
C
SL SR
LFE
Järjestelmän säätäminen
10. Kun kaikki valittua tuloliitäntää koskevat kaiutinvalinnat on tehty, paina OK-painiketta
A
kahdesti tai odota 3 sekunnin ajan kunnes
näyttö palaa normaalitilaan.
Valittu kaiutin ja sen asetukset osoitetaan myös
kaiutin/kanavailmaisimilla
kaiutinpaikan kirjaimen sisältävä neliö on valais­tuna, kaiuttimen asetuksena on SMALL. Jos sekä sisempi että ulommat neliöt on valaistu, kaiuttimen asetuksena on LARGE. Jos kaiuttimen sijoituspaikan kohdalla ei pala mitään ilmaisimia, kyseisen kaiuttimen asetuksena on NO (ei päällä).
Alla olevan kuvan mukaisessa esimerkissä vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksena on LARGE, keskikanavan, vasemman ja oikean surround-kanavan asetuksena on SMALL ja subwooferin (LFE) asetuksena on YES.
Surround-tilojen asetukset
Kun kaiutinasetukset ovat valmiit,valitse seuraavaksi surround-toimintatilat ohjelmalähdekohtaisesti. Sopiva vaihtoehto riip­puu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi, joten sinun kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Aluksi sinun kannattaa kuitenkin kokeilla tehdasasetuksen mukaista Logic 7 Music -vaih­toehtoa useimmille analogisille ohjelmalähteille ja Dolby Digital -toimintatilaa digitaaliliitäntöihin kytketyille ohjelmalähteille.CD-soittimelle, kaset­tidekille ja virittimelle luontevin vaihtoehto on todennäköisesti stereotila. Se on usein ensisijainen vaihtoehto tavalliselle stereo­foniselle ohjelmalle, joka ei todennäköisesti sisällä surround-koodattua ääntä.
Valitulle tuloliitännälle sopivan surround-tilan määrittelemiseksi paina surround-tilan- valitsinta etulevyssä

kauko-ohjaimessa kunnes haluamasi
surround-tilan nimi syttyy näyttöruudussa
Toimintatilan vaihdos havainnollistuu myös etulevyn surround-tilailmaisimessa
5
. Jos pelkkä
7
tai kauko-ohjaimessa
D
F
.
Huomaa, että Dolby Digital ja DTS ovat valin­naisia vain silloin, kun olet valinnut digitaalisen tulon.
Kun olet valinnut tuloliitännälle surround-tilan, toista menettely muilla käyttämilläsi tuloilla. Voit muuttaa surround-tilaa myöhemminkin, ja kaikki asetukset tallentuvat AVR:n muistiin, kunnes niitä muutetaan.
Surround Off (Stereo) -tilojen asetukset
AVR-viritinvahvistin tarjoaa kaksi vaihtoehtoista stereotilaa kaksikanavaisen ohjelmamateriaalin huippulaatuiseen toistoon: analoginen Stereo­Direct ja digitaalinen Stereo-Digital. Ensinmaini­tussa digitaaliset signaalinkäsittelypiirit ohite­taan kokonaan, joten signaalitie on täysin analoginen. Näin alkuperäinen signaali säilyy koskemattomana pikkupiirteitään myöten. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa edistyksellisen jakosuodinpiirin avulla signaali voidaan jakaa parhaalla mahdollisella tavalla pienille satelliit­tikaiuttimille ja subwooferille.
Stereo-Direct (Bypass) -toimintatila (digitaalipiirien ohitus)
Aktivoi Stereo-Direct-toimintatila painelemalla Stereotoimintatilan valitsinta
näyttöön
. Samalla vastaava surround-tilan
OFF
ilmaisin
ohjelmalähteen signaalin suoraan oikealle ja vasemmalle etukaiuttimelle ohittaen kaikki digitaaliset signaalinkäsittelypiirit.
Tässä toimintatilassa vasen ja oikea etukaiutin määrittyy automaattisesti koko äänialueen tois­taviksi kaiuttimiksi ( määritellä tässä tilassa rajoitetun kaistan kaiut­timiksi (
Voit halutessasi muokata subwoofer-asetuksia. Jos poistat subwooferin käytöstä, koko äänialueen kattava signaali ohjautuu vain vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle. Jos sub­woofer on käytössä, bassosignaalit syötetään myös sille.Tehdasasetuksen mukaan subwoofer on pois käytöstä tässä toimintatilassa, mutta voit muuttaa asetusta seuraavalla tavalla:
1. Paina kaiutinvalitsinta
2. Avaa asetusvalikko painamalla OK-
painiketta
.
3. Valitse sopiva asetus kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
SUB NONE, subwooferiin ei syötetä signaalia.
Kun valittuna on käytössä.
4. Kun olet tehnyt tarvittavat asetukset, paina
OK-painiketta
toimintatilaan.
J
F
ilmestyy teksti SURROUND
$
syttyy.AVR ohjaa nyt analogisen
LARGE). Kaiuttimia ei voi
SMALL).
9
A
.
K/L
. Kun valittuna on
SUB <L+R>, subwoofer on
A
palataksesi normaaliin
, kunnes
.
Stereo-Digital-toimintatila
Stereo-Direct (Bypass) -toimintatilassa koko äänialueen signaali syötetään vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle ohittaen kokonaan digi­taalisen signaalinkäsittelypiirin. Tällöin etukaiut­timien pitää ehdottomasti pystyä toistamaan koko äänialue. Jos etukaiuttimesi ovat rajoitetun äänialueen satelliittikaiuttimia, ÄLÄ valitse ohitustilaa. Valitse stereokuunteluun sensijaan
DSP SURROUND OFF -toimintatila.
Kun haluat hyödyntää bassonhallintajär­jestelmää kaksikanavaisen stereo-ohjelman kuuntelussa, painele stereotoimintatilan val-
itsinta
J
, kunnes näytössäFlukee teksti
SURROUND OFF. Samalla syttyvät sur-
round-tilan ilmaisimet
Kun ainoastaan SURR.OFF-ilmaisin valittuna on Stereo-Direct-toimintatila.
Tämän toimintatilan ollessa käytössä voit hienosäätää järjestelmän ottamalla huomioon etukaiuttimien ja subwooferin ominaisuudet. Lue kaiutinasetuksien teko-ohjeet.
Viiveajan asetukset
Jos valittuna surround-tilana on Dolby tai DTS, sinun on tehtävä viiveajan asetukset. Viiveaikaa ei voi säätää muissa tiloissa.
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoitu­spaikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja.
Tehtaalla asetettu viive on sopiva useimpiin huoneisiin, mutta joissakin järjestelmissä etu- ja takakaiuttimien välinen poikkeava etäisyys saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa etukanavien ääni saapuu kuuntelupaikkaan eri aikaan kuin surround-kaiuttimien ääni.
$
DSP ja SURR.OFF.
$
palaa,
16 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Tahdista etu-, keski- ja surround-kanavat seuraavalla tavalla:
1. Mittaa kuuntelu/katselupaikan ja etukaiut­timien välinen etäisyys metreinä.
2. Mittaa kuuntelu/katselupaikan ja surround­kaiuttimien välinen etäisyys metreinä.
3. Paina viivepiirin valitsinta
4. Hae näyttöön
DELAY, paina OK-painiketta
F
teksti FRONT L
B
A
.
.
5. Syötä vasemman/oikean etukaiuttimen ja kuuntelupisteen välinen etäisyys kauko­ohjaimen nuolinäppäimillä lukema painamalla lopuksi OK-näppäintä
6. Painele nuolinäppäimiä
CENTER DELAY -tunnus (keskikanavan
viive) ilmestyy näyttöön OK-näppäintä
A
jonka jälkeen näet
K/L
. Hyväksy
K/L
, jotta
F
. Paina sitten
(CENTER DELAY,
FRONT R DELAY).
A
7. Syötä keskikaiuttimen ja kuuntelupisteen välinen etäisyys kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä painamalla lopuksi OK-näppäintä
8. Painele nuolinäppäimiä
SURR DELAY R minkä jälkeen ilmestyy
SURR DELAY L -tunnus (surround-kanavien
K/L
. Hyväksy lukema
K/L
A
, jotta
.
viive) ilmestyy näytön alariville. Paina sitten
OK-näppäintä
A
.
9. Syötä surround-kaiuttimien ja kuuntelupisteen välinen etäisyys kauko-ohjaimen nuolinäppäi-
K/L
millä lopuksi OK-näppäintä
. Hyväksy lukema painamalla
A
.
10. Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat asetukset, laite palaa takaisin normaaliin toimintatilaan viiden sekunnin kuluttua.
Night-yökuuntelutilan asetukset
Yökuuntelu on yksi Dolby Digital -tilan erikois­ominaisuuksista, jolla voit rajoittaa elokuvan ääniraidan äänenvoimakkuutta huonontamatta sen dynaamista aluetta tai selkeyttä. Sen avulla voit nauttia digitaalisesta äänentoistosta ilman, että voimakkaat äänet häiritsevät naapureitasi. Huomaa, että toiminto on mahdollinen vain Dolby DIgital -surround-tilassa.
Halutessasi säätää yökuuntelutilan asetuksia valitse tulovalitsimilla etulevyssä kauko-ohjaimessa
5
digitaalinen tulo, johon
!
tai
on ryhmitetty y Dolby Digital -surround-tila.
Paina sitten kauko-ohjaimen Night-yökuun-
teluvalitsinta töruutuun
viittaavat kirjaimet
O
.Painalluksen jälkeen näyt-
F
ilmestyy dynamiikka-alueeseen
D-RANGE (Dynamic
Range) sekä voimassa oleva asetus (MID, MAX, OFF). Paina
⁄/¤
-painikkeita viiden sekun-
nin kuluessa valitaksesi sopivan asetuksen:
OFF: kun tämä vaihtoehto on korostettuna
näytössä, yökuuntelutoiminto ei ole käytössä.
MID: kun tämä vaihtoehto on korostettuna
näytössä, yökuuntelutoiminto rajoittaa lievästi äänentoistoa.
MAX: kun tämä vaihtoehto on korostettuna
näytössä, yökuuntelutoiminto rajoittaa enem-
.
män äänentoistoa.
Suosittelemme, että valitset aluksi MID-asetuk­sen ja valitset myöhemmin tarvittaessa MAX­tilan.
Lähtötasojen säätäminen
Lähtötasojen säätö on erittäin tärkeää oikean surround-toiston varmistamiseksi erityisesti Dolby Digital -viritinvahvistimissa kuten AVR, koska oikein asetetut lähtötasot varmistavat, että kuulet äänikanavat oikeaan aikaan ja oikealla äänenvoimakkuudella.
Huomaa: Monille kuuntelijoille surround­kanavien toiminta on usein epäselvää. Monet olettavat, että äänen pitäisi kuulua koko ajan kaikista kaiuttimista. Suurimman osan ajasta surround-kaiuttimista kuuluu vähän tai ei ollenkaan ääntä. Tämä johtuu siitä, että niitä käytetään vain silloin, kun elokuvan ohjaaja tai äänileikkaaja tarkoituksella ohjaa niihin ääntä luodakseen tilavaikutelman tai tehosteen tai kun hän haluaa jatkaa toiminnan tilan etuosasta takaosaan. Kun lähtötasot on säädetty oikein on normaalia, että surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kaiuttimien äänenvoimakkuuden keinotekoinen suurentami­nen voi tuhota illuusion ympäröivästä ääniken­tästä, joka simuloi elokuvateatterissa tai kon­serttisalissa kuulemaasi ääntä.
TÄRKEÄÄ: Jokaisen digitaalisen ja analogisen surround-tilan lähtötasot voidaan säätää erikseen. Tällä voidaan kompensoida kaiuttimien välisiä tasoeroja, jotka saattavat vaihdella valitusta surround-tilasta riippuen tai nostaa tarvittaessa yhden tai useamman kaiuttimen lähtö-tasoa. Huomaa, että surround-tilalle määritellyt säädöt ovat voimassa kaikille ohjel­malähteille, jotka käyttävät kyseistä surround­tilaa.
Aloita säätö tarkastamalla, että olet kytkenyt kaikki kaiuttimet oikein. Pienennä äänen­voimakkuus aluksi minimiin.
Säätö on helpointa tehdä siten, että istut ensisi­jaisessa kuuntelupisteessä ja noudatat seuraavia ohjeita.
1.Varmista, että kaikki kaiutinkanavat on
asiallisesti asetettu “large” ja “small” -ase­tusten osalta ja kytke sitten kuvaruutuvalikko pois.
2. Säädä äänenvoimakkuus noin tasoon
mikä ilmaistaan näyttöruudussa
F
-15,
.
Lähtökanavien säätämiseksi ja tasaamiseksi noudata seuraavia ohjeita.Tulos on tarkin, kun istut säätöjä tehdessäsi parhaassa kuuntelu­paikassa. Säädöt on tehtävä kaikille surround­tiloille erikseen, joten sinun kannattaa aloittaa ohjelmalähteestä, joka käyttää jotain Dolby Pro Logic II -tilaa, tehdä kaiutinsäädöt, ja käydä sitten läpi kaikki käytetyt tuloliitännät (ja siten myös kaikki niihin ryhmitetyt surround-tilat) ja toistaa säädöt kun vastaan tulee sellainen surround-tila jota ei ole käsitelty.
1. Valitse sellainen ohjelmalähde, jolle on valittu jokin Dolby Pro Logic II -surround-tiloista painelemalla ohjelmalähteen valitsinta
5
kunnes etulevyssä oleva Pro Logic II
-surround-tilan ilmaisin
$
syttyy.
2. Paina ja pidä Äänensävy painiketta
!
kaukosäätimessä yli kolme sekuntia jotta T-T
FL 0DB
-tunnus ilmestyy näyttöönF.
3. Testiääni alkaa välittömästi kiertää kaiuttimia myötäpäivään, pysähtyen kahden sekunnin ajak­si jokaiseen kaiuttimeen. Kun ääni kiertää kaiutinpaikkojen välillä
FL, C, FR, SR, SL
(vasen etu-, keski-, oikea etu-, oikea surround- ja vasen surround-kaiutin), kiertoa voi seurata
näyttöruudussa
F
. Lisäapuna vastaava
kanava ilmaistaan kaiutin/kanava-
ilmaisimissa
5
vilkkuvana kirjaimena. Käännä äänenvoimakkuus niin suurelle, että varmaan erotat testiäänen.
SUOMI
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 17
Järjestelmän säätäminen
TÄRKEÄÄ: Koska testiäänen voimakkuus on
huomattavasti pienempi kuin muu toistettava materiaali, äänenvoimakkuutta on pienennet­tävä kanavien säädön jälkeen ennen kuin palaat päävalikkoon, ja ennen kuin kytket testiäänen pois.
Huomaa: Tämä on hyvä hetki varmistaa, että kaiuttimet on kytketty oikein. Kun testiääni siirtyy kaiuttimesta toiseen, varmista, että ääni kuuluu näytön osoittamasta kaiuttimesta. Jos testiääni EI kuulu näytön osoittamasta kaiut­timesta, kytke AVR pois päältä päävir- takatkaisijasta 1 ja tarkista kaiuttimien johdotus ja että jokainen kaiutin on kytketty oikeaan antoon.
Kun olet tarkistanut kaiuttimien kytkennät,anna testiäänen kuulua taas kaiuttimista ja kuuntele, kuuluuko ääni jostain kaiuttimesta kovempana kuin muista. Käytä vasenta etukaiutinta vertailukaiuttimena ja säädä kaikkien kanavien toisto samalle tasolle kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeita. Huomaa, kun painat näitä painikkeita jonkin kaiuttimen kohdalla, testiäänen kierto pysähtyy kyseiseen kaiut­timeen, jotta voit suorittaa säädön.Testiäänen kierto jatkuu viiden sekunnin kuluttua siitä, kun vapautat painikkeen.
Jatka kaiuttimien lähtötasojen säätöä, kunnes kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuus on samalla tasolla. Huomaa, että lähtötasot pitää säätää kauko-ohjaimen
, ei äänenvoimakkuuden säätimillä.
⁄/¤
-painikkeita
Kun kaikki kaiutinkanavat on tasoiltaan säädetty samoiksi, säädä äänenvoimakkuutta
(
7
alaspäin noin lukemaan -40dB,muutoin kuunte­lutason voimakkuus musiikilla saattaa yllättää. Sammuta testiääni Tone-painike
.
TÄRKEÄ OHJE: Lähtötasoasetukset ovat sur­round-toimintatilakohtaisia, joten säädöt on tehtävä jokaiselle surround-tilalle erikseen. Huomioi siis, etteivät tietyn surround-tilan lähtö­tasoasetukset muutu, vaikka ohjelmalähdettä vaihdetaan. Kun olet ensin muokannut lähtöta­soasetukset yhdelle surround-tilalle edellä olevia ohjeita noudattaen, muuta muiden surround­toimintatilojen vastaavat asetukset seuraavalla tavalla.Vaihda aluksi ohjelmalähdettä etulevyn
ohjelmalähdevalitsimella
ohjaimen ohjelmalähdevalitsimella tarkkaile samalla näytön
round-toimintatilailmaisimia
!
tai kauko-
F
sisältöä ja sur-
D
5
.Kun
ja
havaitset toimintatilan, jonka lähtötasoja et ole vielä säätänyt, sovella siihen edellä neuvottuja säätöohjeita. Näin tulet käyneeksi läpi kaikki ne surround-toimintatilat, jotka ovat käytössä omassa kotiteatterissasi.
Kun lähtötasot on säädetty oikein jokaisen sur­round-toimintatilan osalta, äänenvoimakkuus ja voimakkuustasapaino eivät muutu yllättävästi, kun vaihdat ohjelmalähdettä.Toiminto mahdol­listaa lisäksi äänentoiston hienosäädön eri tilanteisiin sopivaksi.Voit esimerkiksi korostaa tai vaimentaa tiettyjen kaiuttimien äänen­voimakkuutta haluttujen toimintatilojen osalta.
Kun olet tehnyt kaikki edellisillä sivuilla kuvatut säätötoimenpiteet, AVR on käyttövalmis. Jär­jestelmässä on toki muitakin säädettäviä asetuksia, mutta niihin sinun kannattaa ryhtyä vasta, kun olet käyttänyt laitteistoa hetken ja kuunnellut erilaisten ohjelmalähteiden ja materiaalien toistoa. Lisäasetukset on kuvattu käyttö-ohjeen loppuosassa. Ne ja kaikki käyt­töönoton aikana tehdyt asetukset voidaan muuttaa koska tahansa. Kun lisäät tai muutat komponentteja tai kaiuttimia tai haluat muuttaa asetusta vastaamaan paremmin mieltymyksiäsi, muutat ne helposti tämän oppaan ohjeiden mukaan. Huomaa, että kaikki muutokset tallen­tuvat AVR:n muistiin ja pysyvät siellä vaikka laite sammutetaan, jollei sen asetuksia nollata (suorittimen nollaus, katso sivu 34).
Nyt olet suorittanut kaikki asennus ja säätötoimenpiteet ja voit nauttia parhaasta mahdollisesta äänentoistosta.
18 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Käyttö
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
Peruskäyttö
Kun olet suorittanut AVR -viritinvahvistimesi asennuksen ja säädöt, laitteen käyttö on help­poa. Seuraavat ohjeet auttavat sinua uuden viritinvahvistimesi käytössä.
Kytkeminen päälle ja pois
• Kun käytät AVR -vastaanotinta ensimmäistä kertaa, sinun on aluksi kytkettävä se päälle etulevyn päävirtakytkimellä laitteen valmiustilaan, jonka osoituksena järjestelmän virtailmaisin Kun vastaanotin on valmiustilassa,voit aloittaa kuuntelun painamalla laitteen etulevyn
järjestelmän virtakytkintä
ohjaimen AVR-valitsinta järjestelmän virtailmaisin si. Laite kytkeytyy päälle ja palautuu viimeksi valittuun ohjelmalähteeseen.Voit myös kytkeä laitteen päälle valmiustilasta painamalla mitä tahansa kauko-ohjaimen tulovalitsinta
5
.
HUOMAA: DVD-painikkeen painamisen jäl­keen
5
laitteen käynnistämiseksi, paina AVR-
valitsinta
jotta kaukosäätimen kaikki ARV-
toiminnot tulevat käyttöön.
Voit kytkeä laitteen pois päältä kuuntelun loput­tua painamalla etulevyn järjestelmän virta-
kytkintä painiketta
2
tai kauko-ohjaimen virta-
3
.
Kytkiessäsi laitteen pois päältä kauko-ohjaimella vahvistin asettuu valmiustilaan, ja virtailmaisin
3
muuttuu oranssinväriseksi.
Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa, kannattaa aina kytkeä laite kokonaan pois päältä etulevyn päävirtakytkimellä
Huomaa: Laitteen muistit tyhjenevät, jos virta katkaistaan päävirtakytkimellä kahdeksi viikoksi.
Uniajastimen käyttö
• Voit ohjelmoida AVR:n kytkeytymään automaattisesti pois päältä painamalla
uniajastinpainiketta
painikkeen painallus lisää ajastimen viiveaikaa seuraavassa järjestyksessä:
Kun ohjelmoitu aika on kulunut, viritinvahvistin sammuu automaattisesti valmiustilaan. Huomaa, että etulevyn valaistus himmenee puoleen unis­jastimen ohjelmoinnissa.Jos haluat perua unia­jastuksen, pidä uniajastinpainiketta painettuna, kunnes näytönFkirkkaus palau­tuu normaaliksi ja siihen ilmestyy teksti
SLEEP OFF.
3
3
. Jokainen
1
. Tämä asettaa
palaa oranssina.
2
tai kauko-
. Huomaa, että
muuttuu sinisek-
1
.
1
yli
Ohjelmalähteen valinta
• Valitse toistettava ohjelmalähde kauko­ohjaimen tulovalitsimilla
5
.
HUOMAA: Kun olet painanut DVD-painiketta
5
sinun täytyy painaa AVR-valitsinta
jotta kaukosäätimen kaikki ARV-toiminnot tulevat käyttöön.
• Voit myös valita ohjelmalähteen selaamalla ohjelmalähdeluetteloa etulevyn ohjelmalähteen valitsimella
!
.
• Kun ohjelmalähdettä vaihdetaan,AVR kytkee automaattisesti valittuun digitaalituloon (jos valittu), surround-tilaan ja kaiutinyhdistelmään jotka on määritelty kyseiselle ohjelmalähteelle.
• Jos haluat kytkeä videopelin tai videokameran kotiteatteriisi väliaikaisesti, käytä etulevyssä olevia
video 3 -tuloja
H
, optista digitaalituloa
4
tai koaksiaalista digitaalituloa 3G.
• Vaihtaessasi ohjelmalähdettä uuden ohjel­malähteen nimi ilmestyy näyttöruudulle
F
vihreä LED-merkkivalo syttyy etulevyn ohjel­malähteen ilmaisimeen
J
valitun
ohjelmalähteen nimen viereen.
• Valittaessa puhtaita audiotuloja (viritin, CD, nauhuri, 6-kanavainen tulo) viimeksi käytetty videotulo ohjautuu Video 1 ja Video 2
-lähtöihin
B
4I
ja videomonitorilähtöihin
. Tämä mahgdollistaa samanaikaisen katselun
ja kuuntelun eri ohjelmalähteistä.
• Kun valittuna on video-ohjelmalähde, kyseisen ohjelmalähteen audiosignaali ohjataan kaiut­timiin ja videosignaali ohjataan videomonito-
rilähtöihin
B
ja voit katsella sitä AVR
-viritinvahvistimeen kytketyllä televisiolla tai videomonitorilla. Jos RGB-videosignaali on kytketty Video 1 se ohjataan RGB-videolähtöön
F
tai video 2 -tuloihin8,
E
. Varmista, että televisiossa on valittuna oikea tuloliitäntä (RGB, video tai S-Video, katso sivu 14).
Kuulokkeiden käyttö
• Säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle etulevyn tai kauko-ohjaimen äänenvoimakkuu­den säätimillä
• Voit hiljentää tilapäisesti kaikki kaiuttimet painamalla mykistyspainiketta kytkee pois päältä äänen kaiuttimista ja kuulokkeista, mutta ei vaikuta käynnissä olevaan äänitykseen tai kopiointiin. Paina
mykistyspainiketta
normaaliin kuunteluun.
(7.
4
4
uudelleen palataksesi
. Tämä
• Voit säätää basso- ja diskanttitoistoa kuuntelun aikana. Säädä äänensävy kuun­teluympäristöön ja musiikkimakuusi sopivaksi.
• Asettaaksesi AVR-output niin,että output on ”litteä” Tone-ohjaimien ollessa kytketty pois päältä, paina Tone Mode-painiketta tai kaksi kertaa, niin että sanat ilmestyvät hetkellisesti Päänäytölle F. Ota äänensävyn säätö uudelleen käyttöön painamalla
sävynsäätötilan valitsinta
kahdesti niin, että näytössä
F
Tone I n näkyy hetken
.
• Säädä basso- ja diskanttitoisto seuraavalla tavalla. Paina sävynsäätötilan valitsinta
, jotta näyttöönFilmestyy hetkeksi
tunnus BASS (basso) tai TREBLE (diskantti). Paina seuraavaksi OK-näppäintä asetus sopivaksi nuolinäppäimillä Kun äänensävy on mieleinen, poistu säätötilasta painamalla lopuksi
sävynsäätötilan valitsinta
ja
• Kun haluat kuunnella omassa rauhassa, liitä stereokuulokkeiden 6,3 mm stereopistoke etulevyn kuulokeliitäntään
4
keet on kytketty kuulokeliitäntään, teksti
HEADPHONE rullaa kerran näytössä
kaiuttimet kytkeytyvät pois päältä. Kaiuttimiin ohjautuu taas signaali, kun kuulokkeet kytketään irti liitännästä.
• Voit elävöittää kuulokekuuntelua Dolby Headphone -toiminnolla. Valitse sopiva Dolby Headphone -toimintatila painelemalla Dolby­tilan valitsinta
valitsinta
Q
tai Surround-ryhmän
6
. Käytössäsi on kolme
vaihtoehtoista toimintatilaa.
Surround-tilan valitseminen
Eräs AVR -viritinvahvistimen tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky toistaa digitaalisten ohjelmalähteiden, analogisten matriisisurround­koodattujen ohjelmien ja tavallisten stereo­ohjelmien täydellinen monikanavainen surround­äänikenttä.AVR -viritinvahvistimessa on yhteensä 15 erilaista kuuntelutilaa.
Surround-tilan voi valita omien mieltymysten mukaisesti aivan kuten kuunneltavan ohjel­mankin.
Elokuvat, CD-levyt ja televisio-ohjelmat, jotka on varustettu jollakin merkittävimpiin surround-jär­jestelmiin viittaavista logoista, kuten Dolby Surround, on kuitenkin tarkoitettu toistettaviksi joko Dolby Pro Logic II Movie- (elokuvat), Dolby Pro Logic II Music- (musiikki) tai Harman Kardonin kehittämässä erityisessä Logic 7 Movie -tilassa. Nämä järjestelmät luovat surround-koodatusta ohjelmasta täydellisen
5.1-äänentoiston, jossa myös takakanavat tois­tuvat stereofonisesti vastaten täysin äänitystilan­netta (esimerkiksi takavasemmalta tallennettu
yksi
Tone Out
kerran tai
A
ja säädä
A/B
.
. Kun kuulok-
F
.
ja
SUOMI
KÄYTTÖ 19
Käyttö
ääni kuuluu ainoastaan vasemmasta takakanavasta.
Jos laitteistossa ei ole takakaiuttimia, sinun kan­nattaa valita Dolby 3 Stereo -tila kaikkien sur­round-äänitteiden kuunteluun.
Huomaa, että vahvistin siirtyy automaattisesti Dolby Digital Pro Logic II Movie -tilaan (Myös Dolby Digital -tila on käytettävissä), jos jonkin digitaaliväylän kautta välittyy Dolby Digital 2.0 ­ohjelmaa (esimerkiksi DVD-levyn D.D.2.0-äänirai­dat), johon on koodattu Dolby Pro Logic -infor­maatio. Pro Logic II Movie dekoodaa myös näistä äänitteistä täydellisen 5.1-kanavaisen surround­äänikentän.
Dolby Pro Logic II Music-, Dolby Pro Logic Emulation- tai Harman Kardonin ainutlaatuinen Logic 7 Music -tila luovat täyteläisiä ääni­maisemia ja erottelevia panorointeja sekä ylilen­toja kaikista analogisista stereoäänitteistä. Havaitset myös merkittävän parannuksen aikaisempaan Pro Logic I -äänentoistoon verrat­tuna.
Huomaa: Jos ohjelmaan on kerran koodattu sur­round-informaatiota, siinä on matriisi niin kauan kun ohjelma lähetetään stereofonisena. Eli eloku­vat, joissa on surround-ääni, voidaan dekoodata analogisilla surround-tiloilla, kuten Dolby Pro Logic II tai Logic 7 edellyttäen, että ne lähetetään tavallisten televisioasemien, kaapeli- tai maksu­TV:n kautta tai satelliittilähetyksinä. Lisäksi yhä useammissa televisio-ohjelmissa, urheilulähetyk­sissä, radio-ohjelmissa ja musiikki-CD-äänitteissä on surround-ääni. Voit hakea luettelon näistä ohjelmista Dolby Laboratories:n Internet-sivuilta osoitteesta www.dolby.com.
Vaikka kuunneltavan materiaalin ei kerrottaisikaan sisältävän surround-tietoa, kannattaa kokeilla eri­laisia surround-tiloja. Dolby Pro Logic II, Dolby 3 Stereo tai Logic 7 parantavat usein toiston laatua, jos stereo-äänitteessä on mukana luonnollista akustiikkaa. Jos tilantuntua ei ole lainkaan, viritin­vahvistimen Theater, Hall ja 5CH Stereo -tilat saat­tavat lisätä kuuntelunautintoa (5CH Stereo on tehokas erityi-sesti vanhemmilla, korostetun stere­ofonisilla äänitteillä). Monotallenteiden elävöit­tämiseen suosittelemme Theater ja Hall -tiloja. Voit valita surround-toimintatilan sekä etulevyn että kauko-ohjaimen painikkeilla. Jos haluat käyttää etulevyn painikkeita, valitse ensin sopiva ryhmä painelemalla surround-
toimintatilaryhmän valitsinta
7
(valitse
esimerkiksi Dolby tai Logic 7). Valitse sitten varsinainen toimintatila painamalla surround-
toimintatilan valitsinta
#
(esimerkiksi
Dolby-ryhmän vaihtoehdot ovat Dolby Pro Logic,
Dolby Pro Logic II Music, Dolby Pro Logic II Movies ja Dolbt 3 Stereo). Jos haluat käyttää kauko-ohjainta, paina surround-tilavalitsinta
IJKPQ
, jotta näyttöön
Ú
ilmestyy haluamasi tilan nimi. Etulevyssä oleva sininen surround-tilan ilmaisin
$
osoittaa kulloinkin valittuna olevan tilan. Huomioi,että surround-tila pysyy valittuna kyseiselle ohjel­malähteelle, kunnes muutat asetusta seuraavan kerran.
HUOMAA: Suorittaessasi valintaa surround­tilojen nimet näkyvät vuorotellen
näyttöruudussa
sopivan tilan kohdalla tai muuten valinta jää
F
. Paina
⁄/¤
-painikkeita
tekemättä.
Huomaa, että Dolby Digital- tai DTS -tilan voi valita vain digitaalisen ohjelmalähteen yhteydessä. Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä AVR valitsee automaattisesti oikean tilan aikaisemmasta tilavalinnasta huolimatta. Lisätietoja digitaalisen ohjelmalähteen valitsemisesta löydät seuraavasta kappaleesta.
Kun haluat kuunnella aitoa kaksikanavaista stereotoistoa vasemman ja oikean kaiuttimen kautta (sekä mahdollinen subwoofer), seuraa edellä annettuja ohjeita, kunnes näytössä
F
näkyy teksti SURR OFF.
Digitaalinen ääni
Digital Audio -käsite on ratkaiseva edistysaskel monikanavaisessa äänentoistossa vanhoihin analo­gisiin matriisisurround-järjestelmiin verrattuna. Digitaaliset monikanavatekniikat toistavat viisi erillistä täyden alueen signaalia: vasen etu, keski, oikea etu, vasen surround ja oikea surround­kanava. Jokainen on täyden äänialueen kanava (20 Hz -20 kHz), sen dynaaminen alue on huo­mattavasti laajempi ja signaali-kohinasuhteessa on tapahtunut huomattavaa parannusta. Näiden lisäksi digitaalijärjestelmissä on erityinen mata­lien taajuuksien kanava.Tämä on .1-kanava 5.1
-järjestelmissä. Bassokanava on täysin erillinen, mutta koska sen taajuusalue on tarkoituksella rajoitettu, suunnittelijat ovat antaneet sille tämän nimityksen.
Dolby Digital
Dolby Digital (alun perin käytetty nimitystä
®
AC-3
) on DVD-soittimen standardiominaisuus, ja se on saatavana satelliittilähetyksiin ja se on osa uutta teräväpiirtotelevisiojärjestelmää (HDTV).
DTS
DTS on toinen äänentoistojärjestelmä, joka pystyy tuottamaan 5.1 audiota. Vaikka sekä DTS että Dolby Digital ovat digitaalisia, ne käyttävät eri tapoja signaalien koodaamiseksi, ja niinpä ne tarvitsevat eri koodauspiirit digitaalisten signaalien takaisin analogisiksi muuttamiseen.
PCM äänentoisto
PCM (Pulse Code Modulation) on tiivistämätön digitaalinen audiojärjestelmä, jota käytetään cd­levyillä ja joissakin PCM-koodatuilla DVD-levyillä. ARV:n digitaaliset piirit kykenevät korkealaa­tuiseen digitaalisen signaalin purkamiseen analogiseksi, ja tämä ominaisuus voi olla liitetty suoraan CD/DVD-soittimesi digitaalisen äänentoiston ulostuloon.
Voit kytkeä ohjelmalähteet viritinvahvistimen takalevyn optisiin tai koaksiaalisiin
digitaalituloihin
tuloihin
4G
9L
tai etulevyn vastaaviin
.
Muokkaa PCM-ohjelmalähteeseen liittyvät asetukset, jotta esimerkiksi videosignaali saadaan kulkemaan asianmukaisesti televi­siomonitoriin ja analoginen audio tallentimeen. Paina aluksi Digitaalitulojen
ohjausnäppäintä
kauko-ohjaimen nuolinäppäimiä kunnes haluttu asetus ilmestyy näyttöön
F
. Painele sitten
K/L
F
, .
Hyväksy valinta painamalla lopuksi
OK-näppäintä
PCM-ohjelmalähteen soidessa näyttöön
A
.
F
ilmestyy PCM-tunnus. PCM-toiston aikana voit valita surround-tilan paitsi Dolby Digitalin tai DTS:n aikana.
20 KÄYTTÖ
Käyttö
Digitaaliohjelmalähteen valinta
Voit käyttää Dolby Digital -tilaa, kun sinulla on digitaaliäänilähde kytkettynä AVR -viritin-vahvis­timeen. Kytke DVD-soittimen, HDTV-vastanotti­men, satelliittijärjestelmän tai CD-soittimen digitaalinen lähtö takalevyssä olevaan optiseen tai koaksiaaliseen tuloon
vastaaviin tuloihin
Varmuuden vuoksi ja analogista äänitystä varten kytke myös digitaalisen ohjelmalähteen analogiset lähdöt AVR:n takalevyn vastaaviin liitäntöihin (esim. DVD-soittimen analogiset stereolähdöt takalevyn DVD-tuloon
Tee ensimmäiseksi DVD-soitinta tai muuta digitaalista ohjelmalähdettä koskevat tuloasetuk­set, jotta videosignaali ohjautuu asianmukaisesti televisiolle ja analoginen audiosignaali on hyödynnettävissä äänityksiä varten. Käytä valintaan kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkei­ta aiemmin kerrotulla tavalla. Jos DVD-soittimen digitaalinen tulo ei valikoidu automaattisesti (johtuen aiemmin tehdyistä tuloasetuksista, lue sivu 14), yksilöi ohjelmalähde painamalla ensin
digitaalitulon valitsinta
sitten oikeantyyppinen tulo kauko-ohjaimen
⁄/¤
-näppäimiä tai etulevyn valitsimia käyt-
täen. Näytön
OPTICAL (OPT) ja COAXIAL (COAX)
(optinen ja koaksiaalinen tulo).AVR tunnistaa automaattisesti Dolby Digital- ja DTS-signaalin sekä perinteisen PCM-signaalin, joka on CD-soit­timen käyttämä normi.
F
osoittamat vaihtoehdot ovat
4G
9L
tai etulevyn
.
ja valitsemalla
5
).
Digitaalitilan ilmaisimet
AVR tunnistaa automaattisesti siihen syötetyn digitaalisen signaalin bittivirran ja valitsee tämän perusteella oikean surround-tilan. Esimerkiksi DTS-bittivirta ohjaa DTS-kytkentää, ja Dolby Digital -signaali puolestaan Dolby Digital
-dekooderin toimintaa. Kun laite tunnistaa PCM-signaalin, joka on CD:n käyttämä signaali­tyyppi, se antaa käyttäjän valita surround-tilan vapaasti. Koska käytössä olevien surround-tilojen valikoima määräytyy digitaalisen signaalin tyypistä, AVR on varustettu monipuolisilla ilmaisimilla, jotka auttavat sinua pysymään perillä tallenteiden sisällöstä ja viritinvahvistimen toiminnasta.
Digitaalisen ohjelmalähteen soidessa AVR ilmoittaa näytössä kuluttua ohjelmalähteen tai surround-tilan vaihtamisesta.Tieto viivähtää näytössä viiden sekunnin ajan, jonka jälkeen näyttö asettuu takaisin normaaliin surround-tilanäyttöön.
F
bittivirran tyypin hetken
Surround-toimintatilatunnisteet
Kun valittuna on Dolby Digital- tai DTS-ohjel­malähde, näyttöön ilmestyvä kolminumeroinen tunniste kertoo ohjelman sisältämien kanavien lukumäärän. Näyttöön voi ilmestyä esimerkiksi seraavanlainen tunniste: 3/2/.1.
Ensimmäinen numero osoittaa erillisten etukanavien lukumäärän.
• Jos numero on 3, ohjelma sisältää erilliset signaalit vasemmalle ja oikealle etukanavalle sekä keskikanavalle. Tämä koskee Dolby Digital
5.1- ja DTS 5.1-ohjelmia.
• Jos numero on 2, ohjelma sisältää erilliset signaalit vasemmalle ja oikealle etukanavalle, mutta ei keskikanavalle. Tämä koskee Dolby Digital -ohjelmaa, joka sisältää stereo­materiaalia.
• Jos numero on 1, Dolby Digital -bittivirta sisältää vain yhden kanavan.
Keskimmäinen numero osoittaa erillisten surround-kanavien lukumäärän.
• Jos numero on 2, ohjelma sisältää erilliset signaalit vasemmalle ja oikealle surround­kanavalle.Tämä koskee Dolby Digital 5.1- ja DTS 5.1-ohjelmia.
• Jos numero on 1, ohjelma sisältää vain yhden surround-koodatun surround-kanavan.Tämä koskee matriisikoodattua Dolby Digital
-bittivirtaa.
• Jos numero on 0, ohjelma ei sisällä surround­kanavainformaatiota lainkaan.Tämä koskee kaksikanavaisia stereo-ohjelmia.
Viimeisestä numerosta selviää, sisältääkö ohjel­ma erillisen signaalin Low Frequency Effects (LFE)
-kanavalle.Vain matalia bassoääniä sisältävään
LFE-kanavaan viittaa 5.1-lyhenteen jälkimmäinen osa ”.1”.
• Jos numero on .1, ohjelma sisältää LFE-kana­van.Tämä koskee Dolby Digital 5.1- ja DTS
5.1-ohjelmia, joihin on koodattu kyseinen kanava.
• Jos numero on 0, ohjelma ei sisällä LFE­kanavaa. Jos äänentoistojärjestelmässä on oikein asennettu subwoofer, se toistaa bassoäänet, vaikka ohjelma ei sisältäisikään varsinaista LFE-signaalia.
Näytön alariville nus osoittaa, että digitaalinen äänisignaali on häiriintynyt tai loppunut kokonaan.Tällöin lait­teen digitaalisella signaaliprosessorilla ei ole äänisignaalia, johon ”lukittua”.Tunnus näkyy esimerkiksi DVD-toistoa aloitettaessa, kunnes varsinaisen ohjelman syöttö alkaa ja prosessori pystyy valitsemaan tarvittavan toimintatilan. Tunnus näkyy myös silloin, kun bittivirran syöttö loppuu tai keskeytyy esimerkiksi valikkojen käytön ajaksi tai soittimen vaihtaessa levyn tois­tettavaa osiota.Tunnus saattaa näkyä myös sil­loin, kun ohjelmalähteenä on satelliittiviritin, kaapeli-TV-sovitin tai HDTV-viritin,jonka digitaa­linen äänisignaali häiriintyy hetkeksi esimerkiksi kanavanvaihdon yhteydessä. Digitaalinen syöttö keskeytyy etenkin silloin,jos kaapeli-TV-sovitin vaihtaa digitaalisen kanavan analogista ohjelmaa syöttäväksi kanavaksi. Koska liittyy järjestelmän normaaliin toimintaan, se ei ole merkki toimintahäiriöstä. Sen tehtävänä on vain osoittaa järjestelmän käyttäjälle, että bittivir­ta on kyseisellä hetkellä syystä tai toisesta keskeytynyt.
Kun toistettavana on Dolby Digital 3/2/.1- tai DTS 3/2/.1 -tyyppinen signaali, AVR valitsee automaattisesti oikean surround-tilan, eikä muita prosessointitiloja voi tällöin aktivoida. Jos sensijaan toistettavana on Dolby Digital 3/1/0­tai Dolby Digital 2/0/0 -tyyppinen signaali, voit aktivoida minkä tahansa surround-tiloista.
Sinun kannattaa aina tarkistaa näyttöön ilmestyvä tunnus varmistaaksesi, että se vastaa DVD-levyn pakkauksessa olevia tietoja. Näyttöön saattaa ilmestyä esimerkiksi tunnus ”2/0/0”, vaikka levyyn olisi koodattu 5.1-kanavainen sig­naali, jonka tunnus on ”3/2/.1”.Tarkista tällöin DVD-soittimen lähtöasetukset ja kyseisen DVD­levyn audiovalikon asetukset.Varmista siis aina, että soitin syöttää AVR-viritinvahvistimelle oikeantyyppistä signaalia.
Bittivirran ilmaisimen lisäksi AVR sisältää joukon ainutlaatuisia ilmaisimia, jotka kertovat kuinka monikanavainen signaali on käytössä ja onko digitaalinen signaali kunnossa.
F
ilmestyvä UNLOCK-tun-
UNLOCK-tunnus
SUOMI
KÄYTTÖ 21
Käyttö
Nämä ilmaisimet ovat L/C/R/SL/SR/LFE-kirjaimet etulevyn näytön kaiutin/kanavailmaisimen
5
neliöiden sisällä. Kun vastaanotettava signaali on tavallinen analoginen stereosignaali tai matriisikoodattu surround-signaali, vain L- ja R-kirjaimet syttyvät. Tämä johtuu siitä, että analogisissa signaaleissa on vain vasen ja oikea kanava.Tämä koskee myös surround-koodattua signaalia, jossa surround-informaatio on liitetty vasemman ja oikean kanavan informaatioon.
Digitaalisignaali saattaa sisältää jopa kuusi eril­listä kanavaa ohjelmamateriaalista, ohjelmaläh­teestä ja koodausmenetelmästä riippuen. Digi­taalisignaalia toistettaessa ilmaisimien kirjaimet syttyvät sen mukaan, mitä kanavia vastaanotet­tava signaali sisältää. Huomaa, että vaikka Dolby Digital -järjestelmää nimitetään usein 5.1-jär­jestelmäksi, kaikissa Dolby Digital DVD-levyissä tai muussa materiaalissa ei välttämättä ole 5+1 kanavaa. Dolby Digital -ääniraidalla varustettu DVD-levy saattaa joskus sytyttää vain L- ja R­ilmaisimet.
Kaiutin/kanava-ilmaisimen
5
kirjaimet välähtävät, kun signaali katkeaa.Tämä voi tapahtua, jos digitaalinen ohjelmalähde valitaan ennen toiston alkamista tai kun digitaalinen ohjelmalähde, kuten DVD-soitin,asetetaan taukotilaan.Vilkkuvat ilmaisimet osoittavat, että toisto on keskeytynyt digitaalisignaalin katkeamisen vuoksi eikä AVR:n vian vuoksi.Tämä on normaalia ja digitaalitoisto jatkuu heti, kun levyn toistoa jatketaan.
Yökuuntelutila
Yksi Dolby Digital -järjestelmän erityisominai­suuksista on yökuuntelutila, joka mahdollistaa Dolby Digital -ohjelmalähteiden toiston säilyttäen vuoropuhelun ymmärrettävyyden pienilläkin ääni­tasoilla. Toiminnossa rajoitetaan tehohuippuja ja nostetaan matalia tasoja äkilliset häiritsevän suuret äänenvoimakkuuden vaihtelut heikentämättä digitaaliohjelmalähteen toiston laatua. Yötila on käytössä vain Dolby Digital -tilassa.
Yökuuntelutila kytketään Dolby Digital -kooda­tuissa DVD-ohjelmissa painamalla kauko­ohjaimen yökuuntelun valitsinta Seuraavaksi valitaan lievä tai voimakas kompressiotaso. Yökuuntelutilan poiskytkemiseksi painele
-näppäimiäkunnes näet näyttöruudussa
F
tekstin D-RANGE OFF.
Voit asettaa yökuuntelutilan aktivoitumaan aina Dolby Digital -toimintatilan valinnan yhteydessä. Kompression voimakkuudeksi voit valita mielei­sesi vaihtoehdon. Katso yllä olevia tietoja tämän vaihtoehdon käyttämiseksi.
TÄRKEÄÄ TIETOA DIGITAALITOISTOSTA
1. Kun digitaalinen ohjelmalähde on tauko-, kelaus- tai kappalehakutilassa, audiosignaali katkeaa hetkeksi,jolloin kirjaimet kaiutin/
kanavailmaisimissa
normaalia eikä tarkoita, että AVR -viritin-vahvis­timessa tai ohjelmalähteessä olisi vikaa. AVR palaa digitaalitoistoon heti, kun signaali on taas saatavilla eli kun laite palaa normaalitoistotilaan.
2. Vaikka AVR pystyykin dekoodaamaan lähes kaikki DVD-elokuvat, CD-levyt ja HDTV-lähetyk­set, on mahdollista, että jotkut tulevaisuuden digitaaliset ohjelmalähteet eivät ole yhteen­sopivia AVR:n kanssa.
3. Huomaa, etteivät kaikki digitaalisesti koodatut ohjelmat tai kaikki DVD-levyn audioraidat vält­tämättä ole 5.1-kanavaisia. Katso DVD-videon mukana tulleesta ohjelmaoppaasta, minkä tyyp­pinen ääni levyllä on. AVR tunnistaa automaattis­esti digitaalisen surround-koodauksen tyypin ja asettuu sen mukaiseen toimintatilaan.
4. Kun toistat Dolby Digital tai DTS -ohjel­malähdettä, et voi tavallisesti valita eräitä analo­gisia surround-tiloja, kuten Dolby ProLogic II, Dolby 3 Stereo, Hall,Theater ja Logic 7.Tästä ovat poikkeuksena erikoisääniraidat (katso edellisen sivun Dolby Digital -osuus) tai data­formaattia (katso edellisen sivun DTS-osuus).
5. Kun toistettavana on Dolby Digital tai DTS­ohjelma, analoginen tallennus ei ole mahdollinen
nauhuri
1
, Video 1 -lähdöistä4, jos ohjel-
malähde on kytketty vain digitaalisin liitännöin.
1/4 - 1/3. Tämä estää
⁄/¤
-näppäimiäjoko
5
välähtävät. Tämä on
O
.
⁄/¤
Jos laite on kytketty myös analogisiin tuloihin (esimerkiksi DVD), sen ääni voidaan tallentaa miksattuna stereoksi. Lisäksi digitaaliset signaalit kulkevat laitteen läpi digitaalisiin
äänilähtöihin
8
.
Äänittäminen
Normaalisti parhaillaan toistettava audio- tai videolähde ohjautuu suoraan AVR:n lähtö-liitän­töihin, joten voit tallentaa saman ohjelman kytkemällä nauhurilähtöihin
-lähtöön
4I
liitetyn laitteen tallennukselle.
1
tai Video 1
Lähtötasojen hienosäätö
AVR-viritinvahvistimen normaali lähtötasojen säätö tehdään testiäänen avulla sivulla 17 kuvatulla tavalla. Joskus voi olla tarpeen säätää lähtötasoja muun ohjelmamateriaalin avulla, kuten testilevyn tai hyvin tuntemasi ohjelmama­teriaalin avulla. Esimerkiksi subwooferin lähtöta­son voi säätää ainoastaan siten.
Jos haluat säätä lähtötasot ohjelmamateriaalin avulla, valitse ensin ohjelmalähde, joka käyttää sitä surround-tilaa, jolle haluat tehdä hienosäädön (katso alla oleva HUOMAUTUS). Käynnistä sitten ohjelmamateriaalin toisto ja säädä vasemman ja oikean etukaiuttimen ver­tailuäänenvoimakkuus äänenvoimakkuuden
säätimillä
Kun olet säätänyt vertailutason, paina
kanavavalitsinta
L LEVEL
sekunnin ajan. Paina OK-näppäintä tai laske etukanavien lähtötasoa nuolinäppäimil-
K/L
lä timeen, jotta vertailutaso ei muutu. Kun asetus on sopiva, paina OK-näppäintä
Vaihda säädettävä lähtökanava painelemalla nuolinäppäimiä subwooferin lähtötason, hae nuolinäppäimillä
K/L
näyttöönF. (Subwooferin tasoasetusta voi
säätää vain, jos subwoofer on sisällytetty jär­jestelmään kaiutinasetuksissa, sivu 14).
(7.
, jolloin teksti FRONT
näkyy näyttöruudussaFviiden
. ÄLÄ koske äänenvoimakkuussää-
A
K/L
. Jos jaluat säätää
tunnus WOOFER LEVEL
A
.
. Nosta
22 KÄYTTÖ
Käyttö
Paina tallennuspainiketta A, kun haluamasi kanavan nimi näkyy näytössä valikossa ja säädä lähtötaso kuten yllä.
Toista edellä kuvattuja toimenpiteitä kunnes kaikki tarvittavien kanavien tasot on säädetty. Paina lopuksi tallennuspainiketta jolloin AVR -vahvistin asettuu normaaliin toimintatilaan.
Huomaa: Jokaisen analogisen ja digitaalisen surround-tilan lähtötasot voit säätää erikseen. Jos haluat muuttaa tietyn tilan asetuksia, valitse tila ja tee säädöt kuten yllä.
Lähtötasojen hienosäätäminen edellä esitetyllä tavalla muuttaa automaattisesti lähtötasojen arvoja, jotka olet säätänyt sivulla 22 kuvatulla tavalla – ja päin vastoin. Uudet lähtötasot pysyvät AVR -viritinvahvistimen muistissa vaikka virta katkaistaisiinkin. Stereo-toimintatilojen lähtötasoasetuksia voi säätää vain edellä neuvotulla tavalla.
F
tai kuvaruutu-
A
kahdesti,
6-kanavainen tuloliitäntä
Voit laajentaa AVR-viritinvahvistimen käytettävyyttä kytkemällä siihen ulkoisen sovittimen. Näin vahvistin toimii myös niiden tulevaisuuden formaattien kanssa, joita se ei itse pysty prosessoimaan. Kytke sovitin
6-kanavaiseen tuloon
kytketty laite ohjelmalähteeksi painamalla kauko­ohjaimessa olevaa 6-kanavaisen tulon valitsinta
. Voit valita kyseisen ohjelmalähteen myös
painelemalla etulevyssä olevaa ohjelmaläh-
teenvalitsinta
ilmestyy teksti 6 C H DIRECT. Samalla sininen ohjelmalähteen ilmaisin syttyy.
Käyttäessäsi 6-kanavaista tuloa et voi aktivoida viritinvahvistimen surround-tiloja, sillä signaalin prosessointi suoritetaan nyt ulkoisella dekooderilla. Huomioi lisäksi, että 6-kanavaisen tulon ollessa käytössä tallentimelle tarkoitetut lähdöt eivät syötä signaalia.
Näytön kirkkauden säätö AVR -viritinvahvistimen etulevyn näyttö-ruudun
F
kirkkaus on oletusasetuksena sellainen, että se näkyy hyvin valaistussa huoneessa. Kotiteat­terissa on kuitenkin joskus tarpeen himmentää näytön valaistusta tai kytkeä se jopa täysin pois päältä.
N
!
kunnes näyttöön
, ja valitse siihen
F
J
”6 CH”
Muistinvarmennus
AVR-viritinvahvistimessa on muistinvarmennus joka pitää huolen siitä, että virittimen asetukset ja järjestelmäasetukset eivät häviä muistista sähkökatkoksen yhteydessä tai jos laite irrotetaan vahingossa pistorasiasta. Muistinvarmennus kestää noin 1 viikkoa, jonka jälkeen kaikki lait­teen muisteissa olleet asetukset on syötettävä uudestaan.
Virittimen käyttö
AVR:n virittimen avulla voit kuunnella AM-, FM­ja FM Stereo -asemia sekä vastaanottaa RDS­informaatiota. Asemat voidaan virittää käsin tai tallentaa pikavalintoihin, joita on 30.
Radioaseman valinta
1. Valitse viritin eli radio ohjelmalähteeksi painamalla kauko-ohjaimen AM/FM-valitsinta
. Voit käyttää valintaan myös etulevyn
ohjelmalähdevalitsinta aaltoaluevalitsinta
2. Valitse kuunneltavaksi joko FM- tai AM-asemat painamalla uudelleen kauko-ohjaimen
AM/FM-valitsinta aaltoaluevalitsinta
3. Aseman voi virittää kuuluviin manuaalisesti tai automaattisesti. Valitse viritystapa painamalla joko kauko-ohjaimen viritystavan valitsinta tai pitämällä etulevyn aaltoaluevalitsinta painettuna noin kolme sekuntia.
Kun näyttöön hakea seuraavia tai edellisiä radioasemia painelemalla virityspainikkeita Automaattinen haku pysähtyy vain niiden asemien taajuudelle, joiden signaali on riittävän voimakas laadukkaaseen kuunteluun. Jos virit­tynyt FM-asema lähettää stereofonistä ohjelmaa, näyttöön ilmestyy hetkeksi teksti
TUNED
AM-aseman tai monosignaalia lähettävän FM­aseman, näyttöön ilmestyy hetkeksi teksti AUTO TUNED. Halutessasi jatkaa asemahakua paina vir­ityspainiketta uudelleen.
F
. Jos sensijaan hakutoiminto virittää
!
tai
9
.
tai etulevyn
8
.
8
ilmestyy sana AUTO, voit
8.
AUTO S T
Kun AM/FM-näppäintä painettaessa näyttöön
F
ilmestyy sana MANUAL, virityspainikkeet nostavat tai laskevat viritystaajuutta käsisäätöi­sesti painallustesi tahdissa. Kun viritin havaitsee riittävän voimakkaan aseman, näyttöön ilmestyy teksti MANUAL TUNED.
5. Asemat voi virittää myös painamalla suoraviri­tyspainiketta taajuuden numeropainikkeilla asema virittyy heti, kun taajuuden kaikki neljä (<100 Mhz) tai viisi (>100 Mhz) numeroa on syötetty. Jos teet näppäilyvirheen taajuuden suorasyötön aikana, paina tyhjennyspainiketta
D
Huomaa: Jos stereoaseman kuuluvuus on huono, voit parantaa äänenlaatua asettamalla vastaanoton MONO-tilaan painamalla kauko­ohjaimen viritystavan valitsinta vastaanottotilaa myös pitämällä etulevyn aaltoalueen valitsinta
näyttöön
Pikavalintojen käyttö
Voit tallentaa AVR:n pikavalintoihin jopa 30 radiotaajuutta ja valita ne helposti etulevyn tai kaukosäätimen painikkeilla.
Kun haluat tallentaa aseman pikavalintaan, viritä ensin asema ylläolevien vaiheiden mukaan. Tee näin seuraavaksi:
1. Paina kauko-ohjaimessa olevaa muisti-
painiketta
laitaan ilmestyy kaksi korostusmerkkiä.
2. Paina viiden sekunnin kuluessa sitä
numeropainiketta
aseman pikavalintanäppäimenä. Painamisen jälkeen kyseinen pikavalintanumero ilmestyy
näyttöön
3. Tallenna samalla tavoin muut viritetyt asemat.
Muistiin tallennettujen asemien valinta
• Voit valita muistiin talletetun aseman käsin painamalla haluamaasi pikavalintaa vastaavia
numeropainikkeita
• Voit selata muistiin tallennetut asemat yksi kerrallaan painamalla kauko-ohjaimen tai etulevyn pikavalintojen valintapainikkeita
)E.
ja syöttämällä aseman
ja aloita syöttäminen alusta.
9
painettuna, kunnes
F
ilmestyy hetkeksi sana MANUAL.
C
, jotta näytönFoikeaan
, jota haluat käyttää
F
.
.
F
. Haluttu
. Voit vaihtaa
SUOMI
Voit säätää näytön kirkkautta myös kauko­ohjaimen himmenyspainikkeella Huomaa, että voimakkuussäätimen sininen ilmaisin ja virtailmaisin maalilla kirkkaudella merkiksi siitä, että laite on on toimintatilassa.
2
palavat aina nor-
KÄYTTÖ 23
Käyttö
RDS-järjestelmän käyttö
AVR-viritinvahvistimen ominaisuuksiin kuuluu RDS (Radio Data System), Järjestelmän avulla radiosignaalin mukana voidaan välittää lähet­tävän aseman tunnus tai tietoa lähetysverkosta, kuvaus aseman ohjelmatyypistä, tekstiviestejä, tietoja musiikkivalikoimasta ja oikea aika.
RDS-viritys
Kun radio virittyy RDS-informaatiota lähettävän FM-aseman taajuudelle, näyttöön automaattisesti aseman tunnus tai muita ase­man lähettämiä tekstiviestejä.
RDS-näyttö
RDS-järjestelmän avulla asema voi lähettää run­saasti tietoa aseman nimen lisäksi. Normaalissa RDS-tilassa näytössä näkyy aseman nimi, lähe­tysverkko tai aseman tunnuskirjaimet. Painamal­la RDS-painiketta lähettämää RDS-informaatiota seuraavassa järjestyksessä:
• Aseman nimi (joidenkin asemien yhteydessä muutakin tietoa).
• Aseman taajuus.
• Seuraavan luettelon mukainen ohjelmatyyppi
(PTY).
• Radiotekstiviesti, eli viesti voi olla pidempi kuin näytön kahdeksan merkkiä. Signaalin laadusta riippuen saattaa kestää jopa 30 sekuntia ennen kuin viesti näkyy näytössä. Tänä aikana sana näytössä.
@Fvoit selata aseman
(FREQ)
RTjoka voi rullata näytössä
F
ilmestyy
TEXT vilkkuu
RDS-toiminnot edellyttävät, että FM-aseman signaali on riittävän voimakas.
Ohjelmahaku (PTY)
RDS-järjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ohjelmamateriaalin koodatut ohjelmatyyp­pikoodit (PTY), jotka ilmaisevat minkä tyyppistä ohjelmaa asema lähettää.
Voit hakea tiettyä PTY:tä seuraavasti:
1. Paina RDS-painiketta näytössä
F
näkyy nykyinen PTY.
2. Kun PTY näkyy näytössä,voit selata valit­tavien PTY-tyyppien luetteloa painamalla
pikavalintojen valitsinta
vain hakea seuraavan aseman, joka lähettää RDS-dataa, paina pikavalintojen valitsinta
)E, kunnes näytössä näkyy teksti RDS
.
ONLY
3. Paina virityspainiketta viritin aloittaa seuraavan sellaisen RDS-aseman haun, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas hyvä-laatuiseen kuunteluun.
4. Viritin hakee kerran läpi koko FM-aaltoalueen sellaista asemaa, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten. Jos viritin ei löydä sellaista asemaa, näytössä näkyy teksti NONE muutaman sekunnin ajan ja viritin palautuu viimeiselle viritetylle FM-asemalle.
Huomaa: Monet asemat eivät lähetä PTY­signaalia näytössä näkyy tällöin
@F, kunnes
)E. Kun haluat
8, kunnes
NONE.
• Oikea aika. ( kestää jopa kaksi minuuttia ennen kuin oikea aika näkyy näytössä. Tänä aikana sana vilkkuu näytössä. Huomaa myös,että ajan tark­kuus riippuu lähettävästä radioasemasta, ei AVR
-viritinvahvistimesta.
Kaikki RDS-asemat eivät lähetä kaikkia tietoja. Jos valittua RDS-tietoa ei lähetetä, näytössä
F
näkyy viesti NO TYPE, N O TEXT tai
NO TIME.
CT). Huomaa, että saattaa
TIME
Huomaa: Jotkut asemat lähettävät jatkuvaa liikennetietoa. Nämä asemat voi löytää valitsemalla TRAFFIC.AVR löytää oikeantyyppisen aseman, vaikka se ei juuri hakuhetkellä lähettäisikään varsinaista liikennetiedotetta.
24 KÄYTTÖ
Vianetsintäkaavio
OIRE SYY RATKAISU
Laite ei käynnisty painaessasi • Laite ei saa virtaa • Varmista, että virtajohto on kytketty jännitteelliseen pistorasiaan
päävirtakytkintä
Näytön valaistus syttyy, mutta ei • Ottoliitännöissä huono kosketus • Varmista, että kaikki tulo- ja kaiutinliitännät on tehty oikein ääntä eikä kuvaa Mykistys on kytketty päälle • Paina mykistyspainiketta
Ääni kuuluu, mutta etulevyn • Näytön valaistus on kytketty pois päältä • Muuta näytön valaistuksen asetuksia sivun 23 ohjeiden mukaan näytön valaistus ei syty niin, että sen asetuksena on VFD FULL
Mistään kaiuttimesta ei kuulu ääntä, • Vahvistin on suojaustilassa • Tarkista, onko kaiutinliitännöissä oikosulku viritinvahvistimen ja järjestelmän virtakytkimen ympärillä oleva merkkivalo on punainen • Vahvistin on suojaustilassa sisäisten • Ota yhteys lähimpään Harman Kardon -huoltoliikkeeseen
Ei ääntä surround- tai • Väärä surround-tila • Valitse muu kuin stereo-tila keskikaiuttimesta • Virheelliset asetukset • Tarkista kaiutintila
1
2
• Tarkista, onko pistorasia katkaisijalla ohjattu
4
• Äänenvoimakkuuden säätö on pienellä • Nosta äänenvoimakkuuden tasoa
oikosulun vuoksi tai kaiuttimien päässä
toimintahäiriöiden vuoksi
• Ohjelmamateriaali stereo- tai • Surround-dekooderi ei ehkä luo keski- tai takakanavien monofoninen informaatiota ei-koodatusta ohjelmamateriaalista
• Kaiuttimet on kytketty väärin • Tarkasta kaiutinliitännät tai käytä testiääntä liitäntöjen
tarkistamiseen (katso sivu 20)
Laite ei reagoi kauko-ohjaimen • Kauko-ohjaimen paristot heikot • Tarkista kauko-ohjaimen paristot komentoihin • Väärä ohjelmalähde valittuna • Paina AVR-valitsinta
• Kaukosäädin on katveessa • Varmista, että kauko-ohjaimen ja viritinvahvistimen
välillä ei ole esteitä
Viritin hurisee ajoittain • Paikallisia häiriöitä • Siirrä antenni pois tietokoneiden, loisteputkivalaisimien,
sähkömoottoreiden tai muiden sähkölaitteiden läheisyydestä
Kanavailmaisimien
vilkkuvat ja digitaalisen ohjelman • Tarkasta, että valittuna on oikea digitaalitulo toisto loppuu
Suorittimen tehdasasetusten palauttaminen
Jos laitteen toiminta tai sen näyttö on epänormaali, syynä voi olla laitteen muistin tai mikroprosessorin vääränlainen toiminta.
Korjaa toimintahäiriö seuraavasti:irrota laite ensin verkkojännitteestä ja odota vähintään kolme minuuttia. Kytke tauon jälkeen virtajohto ja tarkista laitteen toiminta. Jos laite toimii vieläkin väärin, järjestelmän tehdasasetusten palauttaminen saattaa korjata vian.
¯
kirjaimet • Digitaalinen ohjelmalähde pysäytetty • Jatka DVD-levyn toistoa
Aloita AVR:n järjestelmämuistin täydellinen tyhjennys mukaan lukien virittimen asemamuisti, lähtötasojen asetukset, viiveajat ja kaiuttimien asetukset kytkemällä laitteen aluksi valmiustilaan virtakytkimellä toimintatilan valitsinta sekuntia.
Laite kytkeytyy automaattisesti toimintaan. Tyhjennettyäsi laiteen muistin tällä menetelmällä sinun pitää tehdä kaikki järjestelmä- ja viritinasetukset uudelleen.
2
. Pidä seuraavaksi surround-
6
painettuna viisi
Huomaa: Suorittimen tehdasasetusten palauttaminen tyhjentää laitteen muistista kaikki tehdyt kaiuttimia, lähtötasoja, surround-tiloja ja digitaalituloja koskevat asetukset sekä tyhjentää virittimen asemamuistin. Koska palautuksen jälkeen laite ottaa käyttöön tehdasasetukset, sinun pitää tehdä uudelleen kaikki järjestelmän säätötoimenpiteet.
Jos järjestelmä ei vieläkään toimi oikein, syynä voi olla staattinen purkaus tai voimakkaat verkkojännitepiikit, jotka ovat vaurioittaneet muistia tai suoritinta.
SUOMI
Jos tehdasasetusten palauttaminen ei poista ongelmaa, ota yhteys valtuutettuun Harman Kardon -huoltoliikkeeseen.
VIANETSINTÄKAAVIO 25
DVD 28 Digitaalinen monitoiminen levysoitin
Termejä
(High-Definition Multimedia
Termejä
DVD-soittimet muistuttavat monilta ominaisuuk­siltaan ja tekniikaltaan tavallisia CD-soittimia, ja siksi monet termit ja toimintaperiaatteet saattavat olla sinulle tuttuja CD-soittimien tai laserlevysoittimien ansiosta. Ensi kertaa DVD­tekniikkaan tutustuville eräät DVD-soittimen toimintaan ja käyttöön liittyvät termit saattavat olla tuntemattomia. Seuraavat selitykset selventävät DVD-tekniikkaa ja auttavat sinua saamaan kaiken irti DVD-levyn ja DVD
-soittimen tarjoamasta hienouksista.
DVD-levyille mahtuu olennaisesti enemmän tietoa kuin aikaisemmin markkinoille tulleiden formaattien levyille. DVD-Video-levyillä suurin osa tallennuskapasiteetista käytetään MPEG 2
-videokuvan ja monikanavaisen Dolby Digital­ja/tai DTS-äänen tallentamiseen. Näissä for­maateissa tieto on tallennettu niin sanotusti pakatussa muodossa.
Kuvasuhde: Videokuvan leveys suhteessa sen korkeuteen. Perinteisen videonäytön leveys on neljä yksikköä ja korkeus kolme yksikköä ja sen kuvasuhde on siis 4:3. Laajakuvanäyttöjen leveyden suhde korkeuteen on 16:9, jolloin kuva muistuttaa elokuvateatterin valkokangasta. Ohjelmamateriaali voi olla tallennettu DVD­levylle molemmissa kuvasuhteissa ja voit lisäksi ohjelmoida DVD -soittimen toistamaan sen kummassa tahansa kuvasuhteessa levylle tallennetusta materiaalista riippuen.
Komponenttivideo:
Komponettivideojärjestelmä tuottaa paremman kuvan kuin perinteinen komposiittivideojärjestel­mä. Siinä videosignaali jaetaan kolmeen osaan (kirkkauskomponentti ’Y’ ja värierotuskomponen­tit ’Pr’ ja ’Pb’) ja siirretään näyttöön kolmea eril­listä kaapelia pitkin. Komponenttivideoliitäntää käytettäessä kuva on tavallista tarkempi ja häiri­öttömämpi, joten esimerkiksi ruutukuvioisissa pinnoissa ei esiinny niin sanottua moiré-ilmiötä. Komponenttivideojärjestelmä edellyttää, että televisiossa/näytössä on asianmukainen kompo­nenttivideotulo (Y/Pr/Pb). Älä kytke DVD 28
-soittimen komponenttivideolähtöä vahingossa esimerkiksi television tai tallentimen tavalliseen komposiittivideotuloon tai S-Videotuloon.
HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection): HDCP on suojaustekniikka, jolla
estetään digitaalisen ohjelman luvaton kopiointi siirrettäessä ohjelmaa DVD-soittimesta (tai muusta videolaitteesta) televisioon/näyttöön HDMI- tai DVI-liitäntää käyttäen. DVD 28:n korkearesoluutioisen HDMI-liitännän täysi hyö­dyntäminen edellyttää, että televisio/näyttö on HDCP-yhteensopiva. Käytännössä lähes kaikki HDMI-yhteensopivat näyttölaitteet ovatkin HDCP-yhteensopivia, mutta DVI-liitännällä varustetut näyttölaitteet välttämättä eivät. Tarkista HDCP-yhteensopivuus näyttölaitteen omasta käyttöohjeesta, jos aiot kytkeä DVD 28
-soittimen siihen HDMI–DVI-sovittimen avulla.
HDMI Interface
): HDMI on sarjaliitäntäformaatti,
jolla DVD-soitin voidaan yhdistää televisioon/näyttöön tai AV-viritinvahvistimeen. Väylän kaistanleveys on 5 Gb/s, joten se pystyy välittämään yhtäaikaa sekä kompressoimat­toman diditaalisen audio- että teräväpiir­tovideosignaalin. DVD 28:n HDMI-liitäntää käytettäessä teräväpiirtosignaali (720p tai 1080i) ja 5.1-kanavainen Dolby Digital- tai DTS­audiosignaali syötetään soittimesta eteenpäin kätevästi yhtä kaapelia pitkin.
JPEG-tiedostot: JPEG on digitaalisten valoku­vien kompressoiva tallennusformaatti. Lyhenne on muodostettu sanoista Joint Photographic Experts Group. JPEG-kuvia voi tuottaa esimer­kiksi lataamalla digikameralla otetut kuvat tietokoneeseen tai skannaamalla halutut paperikuvat tiedostoiksi. Kuvatiedostot voi lopuksi polttaa esimerkiksi CD-levylle toistettaviksi DVD-soittimella. DVD 28 tunnistaa JPEG-tiedostot automaattisesti, joten niitä voi katsella mukavasti televisiosta.
Nimike: Nimike on DVD-levyllä oleva suuri kokonaisuus, kuten elokuva tai muu ohjelma. Yhteen nimikkeeseen voi sisältyä suuri määrä jaksoja. Useimmilla levyillä on vain yksi nimike, mutta joillakin saattaa olla useampia.
Jakso: DVD-levyn sisältö on jaettu jaksoihin ja niistä koostuviin nimikkeisiin. Jaksoja voidaan verrata CD-levyn kappaleisiin.
Progressiivinen kuvanmuodostus: DVD­levyn tallennuskapasiteetti on erittäin suuri, joten videokuva voidaan tallentaa sille nykyään progressiivisessa muodossa (ei lomitettuna). Progressiivisuus tarkoittaa sitä, että kuvan kaikki vaakajuovat (sekä parittomat että parilliset) piirtyvät kuvaruutuun samanaikaisesti. Harman Kardonissa on progressiivinen video­lähtö, joka tuottaa 40 % kirkkaamman kuvan verrattuna tavalliseen televisiokuvaan. Lisäksi kuva on erittäin tarkka ja häiriötön.
WMA-tiedostot: WMA (Windows Media Audio) on pakkaava äänentallennusformaatti, jonka kehitti Microsoft
®
Corporation Windows Media Player -soittimiaan varten.WMA-tiedostot ovat jopa pienempiä kuin MP3-tiedostot, vaikka niiden äänenlaatu on vastaavaa luokkaa. DVD 28 pystyy soittamaan WMA-tiedostoja, joiden nimen lopukkeena on ”.wma”. Lue lisää WMA-tiedostojen sopivuudesta sivulta 5.
Monta kuvakulmaa: DVD-levyille voidaan tallentaa jopa neljä eri kuvakulmaa samasta kohtauksesta. Kun levylle on tallennettu useampi kuvakulma, sitä voi vaihtaa katselun aikana kuvakulmapainikkeella. Huomaa, että tällä hetkellä vain harvalla levyllä on käytetty tätä tekniikkaa ja silloinkin vain lyhyen aikaa tietyssä kohdassa levyä.Tuottajat käyttävät yleensä pientä symbolia tai graafista kuviota ruudulla kertoakseen, että näkyvässä kohtauksessa on mahdollisuus valita useampi kuvakulma.
Reading (luentatila): Tämä ilmoitus näkyy soittimen ruudulla kun olet juuri ladannut levyn. Se ilmaisee, että soitin tarkastaa ensin levyn tyypin määrittääkseen onko se CD- vai DVD-levy ja hakee levyltä sitten sen sisältöä koskevan tiedon, kuten kielet, kuvasuhde, tekstitys, nimikkeiden määrä jne.Sisältötietojen lukeminen kestää yleensä hetken aikaa.
Resume (jatkotila): DVD -soittimen pysäytyspainike toimii hieman eri tavoin kuin mihin olet tottunut CD-soittimien yhteydessä. Tavallisessa CD-soittimessa pysäytyspainike pysäyttää nimensä mukaisesti levyn toiston ja toistopainike aloittaa levyn toiston alusta. DVD -soittimessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa DVD-levyjä toistettaessa. Kun painat pysäytyspainiketta kerran toisto pysähtyy, mutta laite siirtyy oikeasti jatkotilaan. Eli voit kytkeä laitteen pois päältä ja kun painat toistopainiketta seuraavan kerran levyn toisto jatkuu siitä kohdasta, johon se pysäytettiin.Tämä on kätevää, kun katsot elokuvaa ja sinun on keskeytettävä sen katsominen,mutta haluat jatkaa seuraavalla kerralla samasta kohdasta. Kun painat pysäytyspainiketta kahdesti,laite pysähtyy samalla tavoin kuin CD-soitin ja levyn toisto alkaa toistopainikkeen painalluksella alusta.
Kun toisto on pysäytetty jatkotilaan, kuvaruudus­sa näkyy joko levyn etiketti tai Harman Kardon ­logo.
®
DivX
DivX on uusi käänteentekevä videokuvan pakkausmenetelmä, joka perustuu MPEG-4-for­maattiin. Tämä DVD-soitin pystyy toistaamaan levyjä, joille on tallennettu DivX-videotiedostoja, mutta käytettävissä olevat toistotoiminnot vaihtelevat tallennukseen käytetystä DivX-ohjelmistoversiosta riippuen. Voit lukea lisää DivX-ohjelmistoversioista verkko-osoitteessa www.divx.com.
26 TERMEJÄ
Ominaisuudet
Korkealaatuinen kuva
• Digitaalista HDMI-liitäntää (High Definition Multimedia Interface) käyttäen DVD-soittimen voi kytkeä HD-yhteensopivaan televisioon yhdellä kaapelilla.
• Pitkälle kehitetty hienostunut 10-bittinen MPEG-2 videon purkupiiri.
• RGB-signaalin syöttö SCART-liittimen kautta (valinnainen) takaa hyvän videokuvan. SCART-liittimen kautta on mahdollista syöttää myös komposiittivideosignaalia.
• Testiruutu, jolla voit säätää kuvaa ja tarkistaa videokuvan laadun.
• NTSC/PAL-muunnoksen ansiosta voit katsella NTSC-normin mukaisia levyjä PAL-normin televisiolla.
• Kaksikerroslevyjen soittomahdollisuus.
• Progressive Scan -videolähdöt (NTSC ja PAL).
• JPEG-kuvatiedostojen katselumahdollisuus.
Korkealaatuinen digitaalinen ääni
• DVD-Audio-dekooderi takaa entistä luonnol­lisemman äänen.
• Kytkemällä soittimesi DTS- (Digital Theater Systems) tai Dolby Digital -dekooderiin, voit nauttia korkealaatuisesta digitaalisesta
5.1-monikanavaäänestä DTS- ja Dolby Digital
-levyillä.
• Lineaarinen PCM-ääni, 16-24 bittiä ja 44-96 kHz (myös digitaalilähdöstä, katso sivu 14), mahdollistaa CD-tasoa korkeamman äänenlaadun.
• Optinen ja koaksiaalinen digitaalilähtö.
Paljon hyödyllisiä toimintoja
• Symbolit kuvaruutunäytöllä kertovat tietoja levystä ja soittimen toiminnoista.
• Tekstitykset useilla eri kielillä*.
• Kuvakulman vaihto mahdollistaa eri kuvakulmien valinnan levyillä, joissa valintamahdollisuus on olemassa.
• Useita kieli- ja tekstitysvaihtoehtoja levyillä, joilla valintamahdollisuus on olemassa.
• Kehittynyt valikkorakenne.
• Neliportainen zoomaus toisto- ja taukotilan aikana.
• Taustavalaistu ergonominen kauko-ohjain.
• Ohjelmiston päivitys onnistuu internetin kautta. (Lue jäljempänä olevat ohjeet.)
* Kielivaihtoehtojen määrä riippuu levystä.
Yhteensopiva CD- ja DVD-levyjen kanssa
• DVD 28 toistaa perinteiset Audio-CD-levyt, kertatallenteiset CD-R-levyt ja uudelleen tallennettavat CD-RW-levyt, MP3- ja WMA (v8) -tiedostoja sisältävät levyt, VCD-levyt sekä aluekoodilla 0 tai 2 varustetut DivX-,VCD- tai DVD Video -levyt.
Soitin voi soittaa levyjä, jotka on varustettu seuraavilla logoilla:
Tällä laitteella soitettavat levyt voivat olla halkaisijaltaan joko 8 tai 12 cm.
• DVD-AUDIO
• DVD
• DVD-R
• DVD-RW
• DVD+R
• DVD+RW
• CD
• CD-R
• CD-RW
• VCD
• WMA (v8)
HUOMAUTUS: Tiettyjen levyjen formaattierojen vuoksi joillakin levyillä saattaa olla yhdistettynä useampia formaatteja, jotka eivät ole yhteen­sopivia DVD-soittimen kanssa. Vaikka DVD-soitin on erittäin monipuolinen soitin, kaikille levyille ei ole tallennettu täydellistä DVD-materiaalia. DVD-soitin pystyy esimerkiksi toistamaan ja käsittelemään levyjä, joilla on tallennettu useampia kuvakulmia.Toiminto on kuitenkin käytettävissä vain, jos levylle on tallennettu useampia kuvakulmia. Lisäksi DVD-soitin pystyy toistamaan levylle tallennetut Dolby Digital ja DTS-ääniraidat, mutta käytettävissä olevien ääniraitojen määrä ja tyyppi vaihtelevat levyittäin. Tarkista levyn kannesta onko levylle tallennettu haluamasi ominaisuus tai ääniraita.
CD-R-, CD-RW-,WMA-, JPEG-, MP3-, DivX-,
VCD/SVCD-, DVD-R-, DVD+R-,DVD-RW- ja DVD+RW-levyjen toistomahdollisuus voi vaihdella riippuen levyn ja tallennukseen käytetyn laitteen laadusta.
DVD 28 toistaa moitteettomasti useimmat
MP3-, Windows Media 8- tai JPEG-tiedostoja sisältävät levyt. Tiedostojen yhteensopivuus riippuu kuitenkin viimekädessä tallennuksessa käytetystä koodaustavasta ja siirtonopeudesta. Koska saman tiedostotyypin tallennusversioita on lukuisia, emme voi taata niiden kaikkien toimivuuttaa DVD 28
-soittimessa. MP3-tiedostojen siirtonopeuden tulisi olla 32–320 kb/s ja Windows Media 8
-tiedostojen puolestaan 64–320 kb/s. DVD 28 pystyy toistamaan myös WMA 9 -tiedostoja tietyin rajoituksin. JPEG-kuvatiedostojen enimmäistarkkuus tulisi olla 5 Megapikseliä ja tiedoston suurin koko 5 Mt.
DVD 28 EI toista seuraavia levyjä:
• DVD-levyt, joiden aluekoodi ei ole 2.
• DVD-ROM-levyt
• DVD-RAM-levyt
• CD-I-levyt
• CD-G-levyt
• SVCD-levyt
• Kodac Photo CD jalaitteisiin tarkoitetut Kodac Picture CD -levyt voidaan toistaa DVD 28 -soittimella.)
• Pelikonsoleihin tarkoitetut levyt
• ’VR’-muodossa tai muuhun kuin ’SP’-nopeuteen tallennetut levyt
• HD-levyt, kuten WMVHD, HD-DVD ja Blu-ray
-levyt (Sensijaan kulutta-
Ohjelmiston päivitys internetin kautta
Harman Kardon DVD -soittimen toimintoja ohjaavan käyttöjärjestelmän voi päivittää kokonaisuudessaan internetin kautta, mikäli ohjelmistoon tehdään parannuksia tai siihen kehitetään lisäominaisuuksia. Uuden ohjelmiston voi ladata osoitteesta www.harmankardon.com/International/
Sinun tarvitsee vain tallentaa uusi käyttöjärjestelmä CD-R-levylle ja asettaa levy DVD-soittimeen ohjelmiston automaattista päivitystä varten.
Pakkauksen sisältö
1 Harman Kardon DVD-soitin 1 AV-kaapeli stereofonista analogista audiota ja
komposiittivideosignaalia varten
1 S-Video-kaapeli 1 HDMI-kaapeli 1 Käyttöohje
SUOMI
OMINAISUUDET 27
1 3 4 5 6 7 8
2
Open/Close
DVD 28
AUDIO/VIDEO
Etulevyn säätimet
Näyttö
1
POWER (käyttövirta)
2
OPEN/CLOSE (avaa/sulje)
3
PLAY (toisto)
4
PAUSE (tauko)
5
STOP (pysäytys)
6
Skip/Search (ohitus/haku taaksepäin)
7
Skip/Search (ohitus/haku eteenpäin)
8
Dimmer (kirkkaus)
Näyttö: Näytön tekstit ja ilmaisimet
helpottavat DVD-soittimen käyttöä.
1
POWER: Yksi painallus kytkee
DVD-soittimen päälle ja toinen kytkee sen valmiustilaan.
2
OPEN/CLOSE (avaa/sulje): Tällä
painikkeella avaat ja suljet levypesän.
3
PLAY:Tällä painikkeella käynnistät levyn
toiston tai palautat laitteen toistotilaan taukotilasta.
4
PAUSE: Pysäyttää väliaikaisesti toiston.
Toinen painallus käynnistää toiston uudelleen. DVD-levyä toistettaessa toisto pysäytetään ja kuvaruudussa näkyy pysäytyskuva.
5
STOP: Kun painat painiketta kerran, laite
siirtyy lepotilaan, jolloin toisto pysäytetään, mutta toistopainike jatkaa toistoa samasta kohdasta ellei levylautasta avata tai levyä vaihdeta. Laite jatkaa toistoa samasta kohdasta vaikka se kytkettäisiin välillä päältä. Kun haluat pysäyttää toiston ja aloittaa toiston alusta, paina näppäintä kahdesti.
6
Skip/Search (ohitus/haku taaksepäin):
Tällä painikkeella siirryt CD- tai DVD-levyn edelliseen kappaleeseen. Pidä näppäintä painettuna, jos haluat jatkaa hakua taaksepäin.
7
Skip/Search (ohitus/haku eteenpäin):
Tällä painikkeella siirryt CD- tai DVD-levyn seuraavaan kappaleeseen. Pidä näppäintä painettuna, jos haluat jatkaa hakua eteenpäin.
8
Dimmer (kirkkaus): Painikkeen
painaminen himmentää näytön valaistuksen puolikirkkauteen tai kytkee sen täysin pois päältä seuraavassa järjestyksessä: TÄYSI KIRKKAUS ➔ PUOLI KIRKKAUS ➔ POIS TÄYSI KIRKKAUS
28 ETULEVYN SÄÄTIMET
A
L
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
M
N
O
Etulevyn näyttö
A Levytyypin ilmaisimet B Toistotila C Audiobittivirran ilmaisimet D Jakson/kappaleen numero E Ohjelman aika
A Levytyypin ilmaisimet: Ilmaisinkenttä
kertoo,millainen levy soittimeen on ladattu: CD, DVD, DVD-Audio,VCD, MP3,WMA tai JPEG.
B Toistotila: Ilmaisimet ilmaisevat käytössä olevan toistotilan.
N
syttyy, kun levyä toistetaan normaalitilassa.
H
Syttyy, kun valittuna on pikasiirto eteen
-toiminto. Ruudulla näkyy valittu siirtonopeus (x2, x4, x8,x20, x100).
1
syttyy, kun laitteen toisto on väliaikaisesti
pysäytetty.
G
Syttyy, kun valittuna on pikasiirto taakse
-toiminto. Ruudulla näkyy valittu siirtonopeus (x2, x4, x8,x20, x100).
C Audiobittivirran ilmaisimet: Kun levy sisältää Dolby
-formaatin mukaista digitaalista audiota, vastaava ilmaisin syttyy. DVD-Audio-, MP3- ja WMA-formaattia osoittavat ilmaisimet näkyvät sen sijaan levytyypin ilmaisinkentässä A.
D Jakson/kappaleen numero: Ilmaisimet osoittavat DVD-levyn toistettavan jakson numeron. CD-levyä toistettaessa ilmaisimet osoittavat toistettavan kappaleen numeron.
®
Digital-, DTS®- tai Linear PCM
F Nimike G V-OFF-ilmaisin H Jatkuva toisto I VCD-toiston ilmaisin J Satunnaistoisto
E Ohjelman aika: Ilmaisimet osoittavat
toistettavan DVD-levyn toistetun ajan. CD-levyä toistettaessa ilmaisimet osoittavat toistettavan kappaleen toistetun ajan, jäljellä olevan ajan tai koko levyn jäljellä olevan ajan.
HUOMAUTUS: Ohjelma-ajan ilmaisimilla DEF näytetään myös viestejä DVD
LOADING
-soittimen tilasta. Näitä ovat mm. levyn latauksen aikana, POWER OFF kun laite kytketään pois päältä ja levy ei ole yhteensopiva DVD -soittimen kanssa.
F Nimike: Ilmaisimet osoittavat DVD-levyn toistettavan nimikkeen numeron.
G V-OFF-ilmaisin: Syttyy, kun videokuvan syöttö on katkaistu kauko-ohjaimen V-OFF­painikkeella.
H Jatkuva toisto: Ilmaisimet palavat, kun jokin jatkuva toisto -toiminnoista on käytössä.
I VCD-toiston ilmaisin: Tämä merkkivalo syttyy kun toisto kytketään päälle VCD-levyllä.
DISC ERROR, kun
K A-B jatkuvan toiston ilmaisin L Ohjelmointi M Kuvakulmailmaisin N Katselunesto O Videolähtösignaalin ilmaisimet
J Satunnaistoisto: Ilmaisin palaa
satunnaistoistotilassa.
K A-B jatkuvan toiston ilmaisin: Syttyy, kun toistetaan jatkuvasti tiettyä ohjelma­materiaalin kohtaa.
L Ohjelmointi: Ilmaisin palaa ohjelmointi- toimintoja käytettäessä.
M Kuvakulmailmaisin: Syttyy, kun DVD- levylle on tallennettu useampia kuvakulmia toistettavana olevasta kohtauksesta.
N Katselunesto: Ilmaisin syttyy, kun katselunestotoiminto on käytössä. Voit muuttaa katselunestoasetuksia vain salasanan avulla.
O Videolähtösignaalin ilmaisimet: Kun DVD 28 on kytketty näyttöön HDMI-liitännän
A
kautta
resoluutiosta, johon näyttö parhaimmillaan yltää. Tämän tiedon avulla DVD 28 säätää video­lähtösignaalin sopivaksi ja osoittaa valitsemansa vaihtoehdon ilmaisinkentässä.Voit valita halutessasi matalamman resoluution käsisäätöisesti HD MODE -valitsimella
, se saa automaattisesti tiedon
SUOMI
.
ETULEVYN NÄYTTÖ 29
1
2
3
5
6
8
9
0
4
7
A
B
Takalevyn liitännät
0
Optinen digitaalilähtö
1
Koaksiaalinen digitaalilähtö
2
Virtajohto
3
Komposiittivideolähtö
0
Optinen digitaalilähtö: Kytke tämä lähtö
AV-viritinvahvistimen tai surround-prosessorin optiseen digitaalituloon Dolby Digital-, DTS- ja PCM-signaalia varten.
1
Koaksiaalinen digitaalilähtö: Kytke tämä
lähtö AV-viritinvahvistimen tai surround­prosessorin koaksiaaliseen digitaalituloon Dolby Digital-, DTS- ja PCM-signaalia varten.
HUOMAUTUS: Koaksiaalisen digitaalilähdön saa kytkeä vain digitaalituloon.Vaikka liitäntä on samankaltainen kuin tavallisen analogisen audioliitännän RCA-liitäntä, sitä ei saa kytkeä analogiseen tuloliitäntään.
Kytke joko optinen digitaalilähtö
prosessorin vastaavaan tuloon. Älä kytke molempia lähtöjä.
2
Virtajohto: Kytke pistotulppa pistorasiaan.
Jos pistorasia on varustettu katkaisijalla varmista, että katkaisija on asennossa ON.
3
Komposiittivideolähtö: Kytke tämä liitän-
tä television tai projektorin videotuloon tai AV-viritinvahvistimen tai prosessorin video­tuloon, jos käytät kyseistä laitetta videosignaalin ohjaamiseen edelleen.
4
S-Video-lähtö: Kytke tämä liitäntä
television tai projektorin S-Video-tuloon tai AV-viritinvahvistimen tai prosessorin S-Video-tuloon, jos käytät kyseistä laitetta S-Video-signaalin ohjaamiseen edelleen.
5
Komponenttivideolähtö: Nämä lähdöt on
tarkoitettu monitoreille, jotka on varustettu kom­ponenttivideotuloilla. Jos käytössäsi on tavalli­nen analoginen televisio tai projektori, joiden tuloliitännät on varustettu Y/Pr/Pb- tai Y/Cr/Cb­merkinnällä, kytke nämä lähtöliittimet vastaaviin tuloliittimiin. Jos käytössäsi on teräväpiirtotele­visio tai projektori, joka pystyy hyödyntämään progressiivista videosignaalia, kytke nämä lähdöt HD Component -merkinnällä varustettuihin
0
tai koaksiaalinen
1
viritinvahvistimen tai
4
S-Videolähtö
5
Komponenttivideolähtö
6
SCART-TV-lähtö
7
Kauko-ohjauslähtö
tuloihin. Huomaa, että saat teräväpiirtojär­jestelmän käyttöön vasta, kun olet aktivoinut sen Video Setup -valikosta. Lue lisätiedot teräväpiirtojärjestelmästä sivulta 19.
TÄRKEÄÄ: Näitä jakkeja EI saa kytkeä tavallisiin komposiittivideotuloihin.
6
SCART-TV-lähtö: Jos televisiossasi on
SCART-liitin, voit kytkeä SCART-kaapelin DVD­soittimen ja televisioon välille parasta mahdol­lista kuvanlaatua varten. SCART-kaapelissa kulkevat niin ääni kuin kuvakin.Valittavanasi on komposiitti- tai RGB-videosignaali.
7
Kauko-ohjauslähtö: Kytke tähän liitäntään
yhteensopivan Harman Kardon -laitteen kauko­ohjaustulo, jolloin voit ohjata kyseistä laitetta DVD-kauko-ohjaimella.
8
Kauko-ohjaustulo: Kytke tähän
liitäntään ulkoisen infrapunavastaanottimen lähtö tai yhteensopivan Harman Kardon -laitteen kauko-ohjaimen lähtö.Tällöin voit käyttää laitetta kauko-ohjaimella, vaikka DVD-soittimen etulevyn kauko-ohjaimen vastaanotin on peitetty. Liitäntää voi käyttää myös laitteen liittämiseen yhteensopivaan infrapunakauko­ohjaukseen perustuvaan käyttöautomaatio­järjestelmään.
9
Analoginen audiolähtö: Kytke tämä
liitäntä AV-viritinvahvistimen tai surround­prosessorin audiotuloihin analogisen signaalin toistoa varten.
A
HDMI-lähtö: Jos järjestelmässäsi on HDMI-
yhteensopiva viritinvahvistin tai televisio/näyttö, kytke tämä lähtö sen vastaavaan HDMI-tuloon. HDMI-liitäntä mahdollistaa parhaan digitaalisen äänen ja kuvan.Vaikka viritinvahvistimessasi ei olisikaan HDMI-valmiutta, voit silti nauttia HDMI-järjestelmän laadukkaasta kuvasta.
Jos näyttölaitteessa on vain DVI-tulo, käytä kytkemisessä apuna erityistä HDMI–DVI­kaapelia tai -sovitinta. HDMI-liitännän käyttö edellyttää kaikissa tapauksissa, että näyttö on
8
Kauko-ohjaustulo
9
Analoginen audiolähtö
A
HDMI-lähtö
B
6-kanavainen audiolähtö
myös HDCP-yhteensopiva. HDMI-kaapelin pituus tulisi olla enintään kolme metriä.
HDMI-liitäntä mahdollistaa seuraavien audioformaattien käytön:
- Audio CD: 2-kanavainen PCM tai
5.1-kanavainen DTS
- DVD-Audio: 2-kanavainen PCM
- DVD-Video: enintään 5.1-kanavainen Dolby Digital tai DTS
Huomaa: DVD-Audio-levyjen korkearesoluutioisen surround-äänen kuuntelua varten pitää soittimen analoginen
B
6-kanavainen audiolähtö
viritinvahvistimen tai prosessorin vastaavaan 6-kanavatuloon, koska näiden formaattien toisto ei onnistu digitaalisen liitännän kautta.
B
6-kanavainen audiolähtö: Kytke tämä
lähtö viritinvahvistimen tai prosessorin vastaavaan analogiseen tuloon, jotta voit kuunnella DVD-Audio-levyjen monikanavaäänit­teitä. Jos levyllä on myös Linear PCM-, Dolby Digital- tai DTS-äänitteitä, voit kuunnella niitä
A
HDMI­digitaalilähdön kautta tai analogisen audio­lähdön
Huomaa: Lisätietoja audio/videoliitännöistä
löydät seuraavilla sivuilla Asennus ja liitännät
-kappaleessa.
, optisen0tai koaksiaalisen
9
kautta.
kytkeä
1
30 TAKAPANEELIN LIITÄNNÄT
Asennus ja kytkennät
TV
E
To Y (green)/ Pb (blue)/ Pr (red) component video connectors
To HDMI or DVI port on TV
To S-video input connectors on the TV
To analog audio input connectors (red/white) on the TV
To video input connectors (yellow) on the TV
To power outlet (AC 230V/50Hz)
D
C
B
A
Televisio
Kompo­nenttivideo­liitäntään (vihreä ’Y’, sininen ’Pb’ ja punainen ’Pr’)
Television HDMI- tai DVI-liitäntään
Television S-Video­tuloon
Television analogiseen audiotuloon (punainen ja keltainen)
Television videotuloon (keltainen)
Pistorasiaan (AC 230 V, 50 Hz)
Huomioi seuraavat asiat ennen DVD 28:n kytkemistä:
Varmista, että sekä DVD-soittimen että muiden laitteiden virta on kytketty pois asennuksen ajaksi.
Paras kuva ja ääni saavutetaan,kun viritin­vahvistin/prosessori ja/tai näyttölaite kytketään DVD-soittimeen HDMI-liitäntää käyttäen. Tämä tietenkin edellyttää, että kaikki laitteet ovat HDMI-yhteensopivia. HDMI-liitäntää tarvitaan vain yksi kaapeli, jota pitkin kulkee sekä kompressoimaton HD-videosignaali että digitaalinen audio.
Huomaa: Jos näyttölaitteessa on vain DVI-tulo, käytä kytkemisen apuna erityistä HDMI–DVI­kaapelia tai -sovitinta. HDMI-liitännän käyttö edellyttää kaikissa tapauksissa, että näyttö on myös HDCP-yhteensopiva.
Jos näyttölaite ei ole HDMI-yhteensopiva, kannattaa videokytkentään käyttää komponenttivideoliitäntää. Myös sen kuvanlaatu on erinomainen.
Jos järjestelmässäsi on 576p-yhteensopiva näyttölaite, kytke videokaapeli mahdollisuuksien mukaan sen HD-komponenttivideotuloon. Muista myös muuttaa näyttölaitteen omia asetuksia siten, että se pystyy vastaanottamaan 576p-videosignaalia. Tämän lisäksi vielä DVD 28
-soittimen Video Setup -valikossa pitää valita Scan Type -asetukseksi ’Interlaced’-vaihtoehdon sijaan ’Progressive’ (lomitetun sijaan progressiivinen kuvanmuodostustapa). Katso yllä.
Videolähdön signaali on komposiittivideo, jossa koko kuvainformaatio kulkee yhdessä johtimessa. Käytä videolähtöä, jos televisiossasi on vain komposiittivideotulo.
Älä peitä soittimen jäähdytysaukkoja. Varmista, että ilma pääsee kiertämään laitteen ympärillä vapaasti.
Lue kaikkien kytkettävien laitteiden käyttöohjeet ennen asennusta.
S-Video-lähdössä videosignaalin väri (C)- ja kirkkaus (Y) -tiedot viedään erillisinä televisioon, mikä parantaa kuvanlaatua.Käytä tätä kytkemistapaa, jos televisiossasi on S-Video-tuloliitäntä.Tällöin kuvan selkeys paranee komposiittikytkentään verrattuna. Älä kytke molempia, sekä komposiitti- että S-Videota, vain toinen niistä.
Useimmissa eurooppalaisissa televisioissa on SCART-liitin eikä pelkkää videoliitintä. SCART-liit­intä kannattaa käyttää aina kun mahdollista. Samassa kaapelissa kulkee myös äänisignaali. Erilliset audiotulot televisiossa ovat tarpeellisia vain, jos käytetään komposiitti- tai S-Video­kytkentää.
Jos televisiossasi ei ole komponenttivideotuloa, voit käyttää kytkemiseen mainiosti myös S-Video- tai komposiittivideoliitäntää. Huomioi, että komponenttivideo- ja S-Videoliitäntöjä ei voi käyttää yhtäaikaa.
• Nykyaikaisiin AV-viritinvahvistimiin pystyy
kytkemään useita video-ohjelmalähteitä, kuten DVD 28, videonauhuri, kaapelitelevisiosovitin ja HDTV-viritin.Tällaisessa viritinvahvistimessa on videomonitorilähtö, johon voit kytkeä tele­vision, projektorin tai vaikkapa plasmanäytön. Kun valitset viritinvahvistimen toiminnoilla halutun ohjelmaähteen, sen signaali reitittyy asianmukaisesti oikeaan monitorilähtöön ja sitä kautta televisioon. Sinun kannattaakin kytkeä jokin DVD 28 -soittimen videolähdöistä viritinvahvistimen vastaavaan videotuloon,
Seuraa tarkoin johtimien värikoodeja, jotta kytkennät tulevat tehdyksi oikein.
jotta kotiteatterin käyttö olisi mahdollimman yksinkertaista. Lue tarkemmat kytkentäohjeet viritinvahvistimen omasta käyttöohjekirjasta.
• Jos viritinvahvistimessa on monihuone-
toiminto, DVD 28 -soittimesta kannattaa kytkeä viritinvahvistimeen sekä komponenttivideolähtö (tai HDMI-lähtö) että komposiittivideolähtö. Siten pystyt nauttimaan parhaasta kuvanlaadusta päähuoneessa ja kelpo kuvasta myös toisessa huoneessa. Järjestelmä tietenkin edellyttää, että myös toisessa huoneessa on asianmukainen näyttölaite. Selvitä viritinvahvistimen omasta käyttöohjeesta, onko siinä valmius monihuonetoimintoon.
DVD-soittimen kytkeminen suoraan televisioon
Voit halutessasi kytkeä DVD 28 -soittimen suoraan televisioon käyttämättä välissä viritinvahvistinta tai prosessoria.Toimi tällöin seuraavalla tavalla. Kytke analoginen audio-
lähtö A ja joko komposiitti- B, S-Video- C tai komponenttivideolähtö D television
vastaaviin tuloihin. Jos toisaalta televisiosi on HDMI-yhteensopiva, sinun tarvitsee kytkeä ainoastaan HDMI-lähtö E, sillä HDMI-väylää pitkin kulkevat sekä kuva että ääni.Muista kytkeä myös DVD 28 -soittimen virtajohto pistorasiaan.
SUOMI
ASENNUS JA KYTKENNÄT 31
Asennus ja kytkennät
EFGHDCBA
To Y (green)/ Pb (blue)/ Pr (red) component video connectors
To S-video input connectors
To coaxial digital audio input connectors
To optical
digital
audio
input
connectors
To analog audio input connectors (red/white) on the TV or receiver (see above)
To 6-channel analog audio inputs on receiver
To video input connectors (yellow)
To power outlet (AC 230V/50Hz)
Dolby Digital/DTS A/V Receiver or Processor
Front Speakers (Left/Right)
Surround Speakers (Left/Right)
Center Speaker
Subwoofer
HDMI, DVI, Component, S-video and/or Composite video monitor outputs
TV
To
HDMI
or DVI
port
Komponentti­videotuloon (vihreä ’Y’, sininen ’Pb’ ja punainen ’Pr’)
S-Video­tuloon
Koak­siaaliseen digitaali­tuloon
Optiseen digitaali-
tuloon
Television tai viritinvahvistimen analogiseen audiotuloon (punainen ja keltainen)
Viritinvahvistimen 6-kanavaiseen analogiseen audiotuloon
Video­tuloon (keltainen)
Pistorasiaan (AC 230 V, 50 Hz)
Dolby Digital- tai DTS-AV-viritinvahvistin tai -prosessori
Etukaiuttimiin (vasen ja oikea)
Surround-kaiuttimiin (vasen ja oikea)
Keskikai­uttimeen
Subwooferiin
HDMI-, DVI-, komponentti­video-, S-Video- ja/tai komposiittivideo­liitäntään
Televisio
HDMI-
tai DVI-
liitäntään
DVD-soittimen kytkeminen Dolby Digital- tai DTS-viritinvahvis­timeen/vahvistimeen
Eräs DVD-järjestelmän merkittävistä eduista on mahdollisuus kuunnella monia laadukkaita audioformaatteja. Digitaalisten audioformaattien käyttö toki edellyttää, että kotiteatterissa on viritinvahvistin tai prosesori, jossa on halutun formaatin dekooderi. Kytkeminen onnistuu helposti, kun tutustut ensin oheiseen kaavioon. Kun kytket DVD 28 -soittimen optisen tai koaksiaalisen digitaalilähdön viritinvahvistimen/ vahvistimen vastaavaan tuloon, kytke vain toinen vaihtoehdoista, älä molempia.
Kuunnellaksesi DVD-Audio-levyn monikanavaääntä sinun tulee kytkeä DVD 28
-soittimen 6-kanavainen audiolähtö
viritinvahvistimen/vahvistimen vastaavaan analogiseen tuloon.
HUOMIOITAVAA ANALOGISEEN AUDIOON LIITTYEN:
• Jos haluat kuunnella DVD 28 -soitinta monihuonejärjestelmän kummassakin kuun­teluhuoneessa, kytke soittimen analoginen
9
audioähtö
viritinvahvistimen/prosesorin tavalliseen DVD- tai CD-tuloon. (muista kytkeä sekä vasen että oikea kanava).
• Voit tarvittaessa kytkeä analogisen audio-
9
lähdön
myös televisioon.
B
• Kun analoginen signaali on tarkoitus syöttää tavalliseen analogiseen viritinvahvistimeen eikä televisioon, kytke analoginen audio-
9
lähtö
viritinvahvistimen yhteensopivaan
analogituloon.
• Analogista audiolähtöä pitää käyttää myös silloin, kun haluat kuunnella 96 kHz PCM
-äänitettä viritinvahvistimella, joka ei pysty prosessoimaan 96 kHz näytetaajuudella tallennettua ohjelmaa.
HUOMIOITAVAA VIDEOSIGNAALIIN LIITTYEN:
Huomaa: Useammilla AV-ohjelmalähteillä
surround-vahvistimesi toimii valitsimena sekä äänelle että kuvalle, ohjaten oikean signaalin kaiuttimille ja televisiolle. Kytke komposiitti- tai S-Video-lähtö soittimesta vahvistimen vastaavaan tuloon ja vahvistimen lähtö televisioon. Tarkempia ohjeita saat vahvistimesi käyttöohjeesta.
Huomaa analogisen äänen kanssa:
Äänisignaalin kytkeminen televisioon ei ole välttämätöntä. Jos käytössä on surround­vahvistin ja -kaiuttimet, käännä television äänenvoimakkuus kokonaan pois. Jos haluat katsoa elokuvia ilman, että kytket koko järjestelmäsi virran päälle, audiosignaali täytyy kytkeä myös televisioon.
DVD-soittimen kytkeminen viritinvahvistimeen
Kytke DVD 28 -soitin AV-viritinvahvistimeen tai prosessoriin seuraavalla tavalla. Kytke ensin jokin videolähdöistä (komposiittivideo C,
S-Video D, komponenttivideo E tai HDMI H) AV-viritinvahvistimen vastaavaan
videotuloon. Kytke sitten viritinvahvistimen videomonitorilähtö televisioon. Jos haluat kuunnella DVD-Audio-levyjen monikanavaääntä, sinun pitää kytkeä vielä 6-kanavainen audiolähtö A viritinvahvisti- men/prosessorin vastaavaan analogiseen monikanavatuloon. Näiden formaattien monikanavaääni ei välity lainkaan digitaalisen HDMI-liitännän kautta. Jos viritinvahvistin/prosessori ei ole HDMI­yhteensopiva, käytä kytkemiseen DVD-
soittimen optista G tai koaksiaalista digitaalilähtöä F.
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Varmista, että
kaikkien järjestelmään kuuluvien laitteiden virta on katkaistuna ennen kaapeleiden irrotusta tai kytkemistä (esimerkiksi DVD 28, viritinvahvistin/prosessori, televisio/näyttö).
Tärkeää tietoa SCART- ja RGB-liitännöistä:
DVD-soittimesi on varustettu SCART-liitännäl­lä, jonka voit kytkeä suoraan televisioon.
SCART-liitännän kautta kulkee sekä video­että audiosignaali (stereo L/R).
Valitse Setup-asetusvalikosta syöttääkö SCART-liitäntä televisiolle komposiittivideo­vai RGB-signaalia parhaan mahdollisen kuvalaadun tuottamiseksi.
32 SETUP AND CONNECTIONS
Jos aiot syöttää televisiolle RGB-signaalia, sinun pitää valita televisiosi liitännöistä RGB-yhteen­sopiva SCART-liitäntä ja DVD-soittimen SCART­liitäntä pitää määritellä syöttämään RGB­signaalia.
Huomaa, että useimmilla televisioilla RGB:n värikylläisyyttä ei voi säätää.
RGB-videosignaalin avulla televisiossa voidaan katsella myös NTCS-formaatissa tallennettuja DVD-levyjä (joissa on aluekoodi "0" tai "2").
Digitaalitoiston liitännät
Soittimen optinen ja koaksiaalinen audiolähtö
Työnnä kaapelin päässä oleva liitin varovasti optiseen digitaalilähtöön. Lähdön suojaläppä avautuu työnnettäessä. Kytkentä on tehty oikein, kun kaapeli pysyy kunnolla kiinni ja liittimet istuvat toisiinsa hyvin.
Levy:
DVD
VCD
CD
Tallennus­formaatti:
Dolby Digital (AC-3)
Lineaarinen PCM (48/96 kHz 16/20/24 bit)
DTS
MPEG (2.0)
MPEG-1 tai CD-DA
Lineaarinen PCM
MP3 MPEG-1 Audio
Layer 3
WMA (Windows Media Audio)
Optinen/koaksiaalinen digitaalilähtö
Dolby Digital -bittivirta (2-5.1 ch) tai PCM (2ch, 48 kHz/16 bit)*
Lineaarinen PCM (48/96 kHz 16/20/24 bit)
DTS-Bittivirta tai ei ääntä *
MPEG-bittivirta (2 kanavaa) tai lineaarinen PCM (2 kanavaa, 48 kHz)
Lineaarinen PCM*
Lineaarinen PCM (44,1 kHz näytetaajuus)
Lineaarinen PCM (44,1–48 MHz, kun
digitaalisignaalin formaatiksi on valittu ”Bitstream” (bittivirta). 48 kHz, kun digitaalisignaalin formaatiksi on valittu ”PCM”.)
Lineaarinen PCM (32–48 kHz)
Hyvä tietää:
Dolby Digital (AC-3) on Dolby Laboratories Licensing Corporation -yhtiön kehittämä koodaustekniikka, joka tukee sekä 2-kanavaista stereota että 5.1-kanavaista surround-ääntä. Tekniikka mahdollistaa monikanavaisen äänitiedon pakkaamisen tehokkaasti levylle.
Lineaarinen PCM on tavallisen CD-levyn tallennustekniikka. CD-levyt äänitetään 44,1 kHz:n näytetaajuudella, 16 bitin erottelulla. DVD-levyillä käytetään 48 kHz/ 16 bitin tai jopa 96 kHz/24 bitin tekniikkaa.
Jos käytössäsi on Dolby Pro Logic -dekooderi ja kytket DVD-soittimen siihen analogisista AUDIO OUT -liittimistä, "Downmix"-toimin­non ansiosta saat täyden hyödyn ProLogicista samoilta DVD-levyiltä, joilla on aito digitaali­nen 5.1 Dolby Digital -monikanavaääni ja muilta Dolby Surround-koodatuilta levyiltä.
DVD-soitin pystyy syöttämään digitaalista 96 kHz-PCM-audiota 96 kHz:n näytetaajuu­della. Joissakin 96 kHz:n näytetaajuudella tallennetuissa DVD-levyissä on kopioinnin estokoodi, mikä estää digitaalisen syötön. Tällöin paras äänenlaatu saavutetaan käyttämällä DVD-soittimen analogisia lähtöliitäntöjä.
TÄRKEÄÄ: Jos surround-prosessorisi tai DA-muuntimesi ei tue 96 kHz:n PCM-audiota, paras äänenlaatu saavutetaan käyttämällä DVD -soittimen analogisia lähtöjä.
Varoitus käyttäessäsi optista/ koaksiaalista digitaalilähtöä:
Kun käytät digitaalitulolla varustettua vahvistinta, jossa ei ole Dolby Digital (AC-3) tai DTS-dekooderia varmista, että soittimen audiolähdöksi on valittu "PCM" Digital Output -valikossa. Valikon muut vaihtoehdot ovat ”Dolby Digital” ja ”DTS”. Jos et tee tätä valintaa, DVD-soiton käynnistäminen saattaa aiheuttaa niin suuritasoisen kohinan, että se vahingoittaa korviasi tai kaiuttimiasi.
CD-levyt toistetaan normaaliin tapaan.
Huomaa:
Jotkut ensimmäiset DTS-dekooderit, jotka on suunniteltu ennen DVD-DTS-liitäntää eivät välttämättä toimi kunnolla DVD- ja CD-levyjen DTS-äänellä.
Dolby Digital-, DTS- ja Linear PCM -signaalit
A
kulkevat HDMI-lähdön DVD-Audio ei. Kytke 6-kanavainen audi-
B
olähtö
taavaan analogiseen monikanavatuloon, jotta voit kuunnella myös tätä formaattia.
viritinvahvistimen/prosessorin vas-
kautta, mutta
Dolby Digital ja DTS
Sekä Dolby Digital että DTS ovat digitaalisia, monikanavaisia äänentallennusmenetelmiä, joiden kanavaluku on 5.1. Erillisiä kanavia on kaikkiaan kuusi: vasen, oikea, keski, takavasen, takaoikea ja kaikkien kanavien yhteinen subwoofer-kanava (merkintä .1). Uusimmat
6.1-kanavaiset Dolby Digital EX- ja DTS ES
-formaatit muodostavat lisäksi yhden (tai kaksi)
takakeskikanavaa surround-kanavien väliin.
Muista, että 5.1-kanavainen Dolby Digital- tai DTS-ääni kuuluu vain kun käytät DVD-soittimen digitaalilähtöä ja soitettava DVD-levy on talletettu Dolby Digital- tai DTS-äänellä.
* Sinun tulee valita Audio-valikon Digital Output
-kohdassa ORIGINAL- tai PCM-vaihtoehto.
DVD-Audio
DVD-Audio-levyjen signaali syötetään vain analogisena. Siksi DVD 28 -soittimen
B
6-kanavainen audiolähtö
viritinvahvistimen/prosessorin vastaavaan analogiseen monikanavatuloon.
DIGITAALITOISTON LIITÄNNÄT 33
pitää kytkeä
SUOMI
Toiston perusteet
Valmistelu ja lataus
1. Kytke televisio päälle ja valitse tuloksi se liitäntä, johon DVD on kytketty.
2. Paina POWER-näppäintä kytkeäksesi virran päälle. DVD Harman/Kardon -logon pitäisi nyt näkyä ruudulla.Jos logo näkyy epäselvänä tai värittömänä, muuta VIDEO-alavalikon asetuk­set vastaamaan televisiosi tyyppiä sekä DVD­soittimen ja television välistä kytkentätapaa.
3. Jos kuvaruudussa ei näy videokuvaa eikä harman/kardon-logoa, varmista, että televi­siossa on valittuna oikea videotulo (useimmis­sa televisioissa SCART-liittimen toiminta voidaan määritellä valikoista). Ellet onnistu saamaan kuvaa, käytä komposiitti- tai S­Video-liitäntää soittimesta televisiolle nähdäk­sesi soittimen valikot.Voit nyt tehdä kuvasuh­teen oikean valinnan.
4. Jos käytössä on surround-vahvistin, kytke siihen virta päälle.
5. Avaa levykelkka OPEN/CLOSE -painikkeella.
6. Aseta levy kelkkaan. Tartu levyyn reunoista äläkä koske kumpaankaan pintaan.Aseta levy kelkkaan etikettipuoli ylöspäin.Varmista, että levy on kunnolla kelkassa.
Sekä 3" (8 cm) että 5" (12 cm) levyt toimivat.
7. Paina PLAY. Levykelkka sulkeutuu ja toisto alkaa automaattisesti.
Kun levykelkka suljetaan OPEN/CLOSE
-näppäimellä, toisto alkaa automaattisesti.
Useimmilla DVD-levyillä, päävalikko tulee
näkyviin. Liiku valikossa nuolinäppäimillä ja valitse haluamasi kohta OK-näppäimellä.
Levyn toisto
Kappaleen tai nimikkeen/jakson ohitus
Voit ohittaa CD-levyn kappaleita tai DVD-levyn nimikkeitä/jaksoja sekä eteen- että taaksepäin painelemalla etulevyn SKIP- tai kauko-ohjaimen PREVIOUS- ja NEXT-näppäimiä.
Pikatoisto
1. Paina kauko-ohjaimen SEARCH-painiketta siirtyäksesi CD-tai DVD-levyllä nopeasti eteen­tai taaksepäin. Pikasiirtotoiminto jatkuu siihen asti kunnes painat PLAY-toistopainiketta.
Valittavanasi on neljä pikasiirtonopeutta. Jokainen SEARCH-painikkeen painallus muuttaa nopeutta seuraavassa järjestyksessä: x2,x4, x8, x20, x100. Kuvaruudun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä osoittaa valittuna olevan nopeuden.
2. Paina PLAY-näppäintä kun haluat palata normaaliin toistoon.
Huomaa, että ääni ei kuulu DVD-levyjen pikatoiston aikana. Tämä on normaalia DVD-levyjen yhteydessä, koska AV-viritinvahvis­timet ja surround-prosessorit eivät pysty käsit­telemään digitaalista signaalia pikatoistotiloissa. Ääni kuuluu tavallisten CD-levyjen pikatoiston aikana.
Pysäytyskuva ja kuva-kuvalta-haku (vain DVD)
1. Paina DVD-levyn toiston aikana PAUSE-näppäintä, jotta toisto keskeytyy ja kuvaruutuun jää pysäytyskuva.
2. Toisto jatkuu kuva kuvalta eteen- tai taaksepäin jokaisella NEXT/STEP- tai PREVIOUS-näppäimen painalluksella.
3. Paina PLAY-näppäintä kun haluat palata normaaliin toistotilaan.
Hidastettu toisto (vain DVD)
1. Kun DVD-soitin on tauko- tai pysäytyskuvati­lassa, voit jatkaa toistoa hidastetusti eteen­tai taaksepäin painamalla kauko-ohjaimen vastaavaa näppäintä. Nopeus muuttuu joka painalluksella, mitä havainnollistaa kuvaru­udun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä.
2. Paina PLAY-näppäintä, kun haluat palata normaaliin toistotilaan.
Huomaa, että ääni ei kuulu DVD-levyjen hitaan toiston aikana. Tämä on normaalia DVD-levyjen yhteydessä, koska AV-viritinvahvistimet ja surround-prosessorit eivät pysty käsittelemään digitaalista signaalia hidas toisto -tiloissa.
Huomaa: Toistonopeuden valinta ei välttämättä toimi levyn alussa. Tämä ei ole DVD-soittimen vika vaan levyn ominaisuus.
96 kHz/24 bit -DVD-levyjen toisto vaatii käyttöönsä piirejä, joita normaalisti käytetään muihin toimintoihin. Tämän takia toistonopeuden vaihtelut eivät ole käytössä.
VCD-levyn rakenteesta riippuen hidas ja kuva- kuvalta-toisto taaksepäin eivät välttämättä toimi ja 4x ja 8x pikatoisto ei välttämättä toimi.
34 TOISTON PERUSTEET
Toiston perusteet
Tietoa DivX-videotiedostoista
Tällä DVD-soittimella voi toistaa DivX-video­tiedostoja sisältävät levyjä, mutta seuraavat asiat pitää huomioida:
• DivX-tiedoston resoluutio saa olla enintään 720 (leveys) x 576 (korkeus) kuvapistettä.
• Levyllä saa olla tiedostoja ja kansioita yhteensä enintään 999 kpl.
• Virkistystaajuus saa olla enintään 29,97 ruutua sekunnissa.
• Video- ja audio-tiedostot pitää olla asianmukaisesti limittäin.
DivX-videotiedoston nimen lopukkeena pitää olla ”.avi”.
Tekstitystiedoston nimen lopukkeena pitää olla ”.smi”, ”.srt”, ”.sub”(vain Micro DVD) tai ”.ssa”. Muun tyyppiset tekstitystiedostot eivät toistu tällä soittimella. Tekstitystiedoston nimi pitää olla lopuketta lukuunottamatta sama kuin videotiedostolla ja sen pitää sijaita video­tiedoston kanssa samassa hakemistossa.
DivX-videotiedostoja sisältävän levyn toisto
Huomioi DivX-tiedoja sisältävistä levyistä seuraavat asiat:
• Vaiheittain tallennettu DVD-levy, jossa on Windows Media Audio -tiedostoja, ei välttämättä toimi tässä soittimessa.
• Soitin ei toista viimeistelemätöntä eli finalisoimatonta levyä.
• DVD-soitin ei toista PC data -tiedostoja.
• Soitin ei toista finalisoimatonta levyä, vaikka tallennus olisi muuten tehty asianmukaisesti.
1. Laita levy levykelkkaan ja sulje levypesä.
2. Avaa kuvaruutuvalikko painamalla kauko-
ohjaimen OSD-näppäintä. Siirrä osoitin nuolinäppäimillä halutun kansion kohdalle ja paina OK-näppäintä. Näyttöön avautuu valikko kansiossa olevista tiedostoista. Jos haluat palata tiedostovalikosta kansiova­likkoon, siirrä osoitin oikeaan kohtaan ja paina OK-näppäintä.
3. Jos sensijaan haluat käynnistää toiston, siirrä
osoitin nuolinäppäimillä haluamasi tiedoston kohdalle ja paina PLAY-näppäintä.
Voit ohjata DivX-elokuvan toistoa monilla tutuil­la toiminnoilla, kuten nopeutettu tai hidastettu toisto eteen- ja taaksepäin.
4. Lopeta toisto painamalla STOP-näppäintä.
Toistotoimintojen käytettävyys riippuu loppujen lopuksi siitä, millä DivX-ohjelmistoversiolla elokuva on tallennettu.
TOISTON PERUSTEET 35
SUOMI
Järjestelmän asetukset
HUOMAA: Ennen 13828 kaukosäätöjär-
jestelmän käyttöä DVD 28:n hallitsemiseksi, paina DVD-painiketta syöttöpainikkeiden ryhmässä kaksitoimintaisissa painikkeissa. Katso toimintoluettelo sivulla 7.
5
. Tämä aktivoi toissijaiset toiminnot
Oletusasetukset
Asennuksen viimeinen vaihe on järjestelmän oletusasetusten määritteleminen. Sinun kannattaa käyttää muutama minuutti näihin asetuksiin tutustumiseen, koska niitä on ehkä muutettava ennen ensimmäistä käyttökertaa ja myöhemmin käytön aikana.
Kuvaruutuvalikoiden käyttö
DVD 28 -soittimen asetukset tehdään edistyksellisten ja kätevien kuvaruutuvalikoiden avulla. Avaa kuvaruutuvalikko painamalla
9
kauko-ohjaimen SETUP-näppäintä se kuvaruudulta painamalla näppäintä uudelleen.
Päävalikossa on PLAYER INFORMATION- ja SET-UP-valikot. Ensin mainittu sisältää toistetta­vana olevaan levyyn liittyviä tietoja ja toimintoja ja jälkimmäisessä on ääneen ja kuvaan liittyviä perusasetuksia, jotka yleensä tarvitsee tehdä vain kerran.
Kummankin valikon vasemmassa reunassa on kuvakkeita, joilla avataan vastaavat alavalikot. Valittuna oleva kuvake näkyy korostettuna, ja voit muuttaa valintaa kauko-ohjaimen NUOLINÄPPÄIMILLÄ. Kun korostus on haluamas­sasi kohdassa, paina OK-näppäintä avataksesi kyseisen alavalikon. Painettuasi OK-näppäintä kuvake muuttuu sävyltään tumman siniseksi ja valikkoikkunan oikeaan puoliskoon ilmestyy kyseisen alavalikon mahdollistamat asetukset.
Valikoissa on useita alavalikoita ja asetuksia, mutta niissä navigointi on helppoa kauko­ohjaimen NUOLI- ( iä käyttäen.
Kun haluat muuttaa jotain asetusta, siirrä ensin osoitus sen kohdalle.Valittu asetuskohta näkyy vaalean sinisellä värillä korostettuna ja valikkoikkunan alaosassa olevaan tietokenttään ilmestyy lyhyt ohjeteksti.
Kun seuraavaksi painat OK-näppäintä näyttöön avautuu valikko, jossa on asetuksen vaihtoehtoiset arvot. Siirrä osoitin
Nuolinäppäimillä
vaihtoehdon kohdalle ja hyväksy valinta painamalla OK-näppäintä
KLN M
KL
A
ja poista
) ja OK-näppäim-
A
,
halutun
.
A Päävalikkorivi B Alavalikkojen kuvakkeet C Asetukset D Tietokenttä
Monet DVD-levyt mahdollistavat asetusvalikoiden avaamisen kesken toiston. Jos levy ei tätä mahdollista, kuvaruutuun ilmestyy valikon sijaan tunnus . Paina tällöin ensin STOP-näppäintä
M
ja vasta sitten SETUP- tai INFO-näppäintä
69
.
Asetusvalikko (SET-UP)
Ensimmäinen vaihe järjestelmän oletusasetuksia tarkastettaessa tai muutettaessa on asetusva­likon avaaminen.Varmista aluksi, että DVD-soitin on kytketty oikein televisioosi ja että se on kytketty verkkojännitteeseen.Asetustoimenpiteitä varten laitteeseen ei tarvitse ladata levyjä.
Näpäyttäessäsi SETUP-painiketta pysäytys-, tauko- tai toistotilassa ruudulle ilmestyy asetusvalikko.
Tämä päävalikko kuten muutkin valikot saattavat poiketa tästä käyttöohjeesta kieliasun suhteen riippuen aikaisemmin tehdyistä asetuksista. Tehdasasetuksena valikkokielenä on englanti, joten siksi tässä käyttöohjeessa valikkotekstit on esitetty englanninkielisinä.
Kaikki DVD 28 -soittimen ääni- ja kuva-asetukset ja niihin liittyvät säädöt tehdään SET-UP-valikon alavalikoissa.
Järjestelmäasetukset (SYSTEM)
Järjestelmäasetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tietokentän ohjeita.
Huomaa, että kun levyn valikko ehdottaa ENTER:in painamista, sinun tulee painaa
OK-painiketta
Display Language (näytön kieli): Tällä
asetuksella valitset kuvaruutuvalikoiden kielen.
Preferred Subtitle Language (ensisijainen tekstityskieli): Tämän asetuksen mukainen
tekstityskieli aktivoituu aina automaattisesti, jos sellainen on tallennettu toistettavalle levylle. Jos haluamasi kieltä ei näy tarjolla olevassa listassa, siirrä osoitin kohtaan OTHER (muut) ja paina OK-näppäintä. Jos kielivaihtoehto näkyy uudessa listassa, siirrä osoitin nuolinäppäimillä sen kohdalle ja paina OK-näppäintä. Huomioi kuitenkin, ettei DVD-levylle välttämättä ole tallennettu haluamaasi kieltä. Voit valita asetukseksi myös ”OFF”, jolloin tekstitys ei näy lainkaan kuvaruudulla.
A
13828-kaukosäätimessä.
36 JÄRJESTELMÄN ASETUKSET
Järjestelmän asetukset
Panel Time-Out (näytön sammutusviive):
Etulevyn näyttö sammuu tässä asetuksessa määritetyn ajan kuluttua.
Status Bar Time-Out (työkalupalkin näkymisaika): Työkalurivi poistuu kuvaruudus-
ta tässä asetuksessa määritetyn ajan kuluttua. Parental Control (katselunesto): Tämä ase-
tus määrittää salasanan, jota käytät kat­selunestotoiminnossa eli niin sanotussa lap­silukossa.Tehdasasetuksen mukainen salasana on 1234. Kun olet syöttänyt sen,voit muuttaa katselunestoasetuksia tai salasanaa. Katselunestorajoituksen viisi pääluokkaa ovat ”G” (yleisluokka, taso 2),”PG” (vanhempien opastuksella, taso 4), ”PG13”(yli 13 vuotiaat vanhempien opastuksella, taso 4, ”R” (tiukka rajoitus, taso 6) ja ”NC” (yli 17 vuotiaat, taso 7). DVD-soitin tuntee jopa kahdeksan levynvalmis­tajan asettamaa katselunestotasoa. Nämä lisäta­sot mahdollistavat entistä tarkemman kontrollin sen suhteen, mitä kukin yleisö voi katsella.Taso 8: kaikkien DVD-levyjen toisto on sallittu.Tasot 7–2: tavanomaiselle yleisölle ja lapsille tarkoitet­tujen DVD-levyjen toisto on sallittu. Taso 1: lap­sille tarkoitettujen DVD-levyjen toisto on sallittu, mutta aikuisille ja tavanomaiselle yleisölle tarkoitettuja ohjelmia ei voi toistaa. Noudata valikon ohjeita, kun haluat vaihtaa salasanaa.
Disc Recognition (levyntunnistus):
Toiminnon ollessa käytössä soitin tunnistaa levyn, kun se ladataan soittimeen seuraavan ker­ran.Tällöin toisto alkaa samasta kohdasta, johon se päättyi viimeksi. Toiminto edellyttää, ettet lopeta toistoa kokonaan ennen levyn pois­tamista, vaan keskeytät sen vain taukotilaan. Älä myöskään katkaise DVD-soittimen virtaa ennen levyn seuraavaa toistokertaa.DVD 28 pystyy muistamaan kerrallaan jopa viiden DVD-levyn keskeytyskohdan.
PBC Support (toistonohjaustoiminto): Tällä asetuksella voit aktivoida VCD-levyn PBC­toistonohjaustoiminnon (Play Back Control).
Screen Save (näytönsäästäjä):
Näytönsäästäjätoiminto estää kuvan ”palamisen” näyttöön. Jos kytket DVD 28 -soitti­men LCD- tai plasmanäyttöön tai videoprojekto­riin, suosittelemme tämän toiminnon aktivoimista.
Show Angle Icon (kuvakulmakuvakkeen näyttö): Tämän toiminnon ollessa käytössä
kuvaruutuun ilmestyy erityinen kuvake, kun toistettavana oleva DVD-levy mahdollistaa kuvakulman vaihdon.
Closed Caption (tekstitys): DVD-ohjelmaan on saatettu liittää tekstityksiä, jotka saat näkyvi­in tällä toiminnolla. Tekstityksien avulla esimerkiksi kuulorajoitteisen on helpompi seura­ta ohjelmaa. Aktivoi toiminto valitsemalla ase-
ON.
tukseksi
Ääniasetukset (AUDIO)
Ääniasetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tietokentän ohjeita. Ääniasetuksiin tehdyt muutokset astuvat voimaan, kun soitin on käynyt ensin pysäytystilassa (STOP).
Preferred Audio Language (ensisijainen kieli): Tämän asetuksen mukainen puhekieli
aktivoituu aina automaattisesti, jos sellainen on tallennettu toistettavalle levylle. Jos haluamasi kieltä ei näy tarjolla olevassa listassa, siirrä osoitin kohtaan OTHER (muut) ja paina OK-näp­päintä. Jos kielivaihtoehto näkyy uudessa listassa, siirrä osoitin nuolinäppäimillä sen kohdalle ja paina OK-näppäintä. Huomioi kuitenkin, ettei DVD-levylle välttämättä ole tallennettu haluamaasi kieltä.
Digital Output (digitaalinen lähtö): Jos äänentoistojärjestelmäsi mahdollistaa digi­taalisen 5.1-surround-dekoodauksen (Dolby Digital tai DTS), valitse asetukseksi ”BIT­STREAM”. Tällöin soitin syöttää audiosignaalin aina alkuperäisessä formaatissaan. Jos äänen­toistojärjestelmäsi mahdollistaa vain stereo- ja/tai Pro Logic -toiston, valitse asetukseksi ”PCM”, jolloin soitin syöttää audiosignaalin vain PCM­formaatissa (DTS-ohjelman toisto ei onnistu lainkaan).
PCM Limit (PCM-rajoitus): DVD 28 on yhteensopiva sekä 48 kHz että 96 kHz näytetaa­juuden kanssa, mutta kaikki vanhemmat AV-viri­tinvahvistimet tai surround-prosessorit eivät. Jos AV-viritinvahvistimesi tai surround-prosessorisi EI tunnista 96 kHz näytetaajuudella koodattua sig­naalia, valitse asetukseksi 48 kHz. Jos laitteistosi on yhteensopiva korkeamman näytetaajuuden kanssa, valitse asetukseksi 96 kHz nauttiaksesi mahdollisimman tarkasta äänentoistosta. AVR 138 pystyy käsittelemään 96 kHz signaaleja. Huomaa: Kopiosuojausten takia DVD 28 ei toista esimerkiksi joidenkin DTS-audio-CD-levy­jen 96 kHz/24 bit -tarkkuudella tallennettua pakkaamatonta PCM-signaalia. Jos
SETUP -valikon Digital Output -asetukseksi on
PCM ja toisaalta PCM Limit -asetukseksi
valittu on valittu
96KHZ, ääntä ei kuulu lainkaan.
Sen sijaan näyttöön ilmestyy teksti
MUTE. (CGMS on lyhenne sanoista Copy
AUDIO
CGMS
General Management System ja tarkoittaa ketjukopioinnin hallintajärjestelmää). Jos näyt­töön ilmestyy tämä viesti, muuta PCM Limit ­asetukseksi
48KHZ. Tämän jälkeen kuulet
ääniraidan hieman pienemmällä resoluutiolla.
Dynamic Range (Dynamiikan rajoitus):
Tällä toiminnolla voit hyödyntää joissakin Dolby Digital -tallenteissa olevaa dynamiikanrajoitusta. Toiminto vaimentaa voimakkaimpia ääniä, mutta säilyttää hiljaisten äänien kuuluvuuden ja ohjelman vaikuttavuuden entisellään. Hienovaraisen kompression ansiosta voit kuunnella ohjelmaa ilman, että yllättävät taso­huiput häiritsisivät naapureita voimakkuudel­laan. Voit valita toiminnon vaikutuksen kolmesta eri vaihtoehdosta:
MAXIMUM: Äänen alkuperäistä dynamiikaa
• ei rajoiteta lainkaan.Valitse tämä vaihtoehto, jos voit kuunnella ohjelmaa niin lujaa kuin haluat.
MEDIUM: Äänen dynamiikkaa rajoitetaan
• hiukan, jotta voimakkaimmat äänet eivät tois­tu aivan alkuperäisellä voimakkuudella.
MINIMUM: Äänen dynamiikkaa rajoitetaan
• eniten, jotta voimakkaimmat äänet toistuvat mahdollisimman hillitysti.
Voit vapaasti kokeilla eri vaihtoehtoja koska tahansa. Huomioi lisäksi, että monissa viritinvahvistimissa/prosessoreissa on vastaava toiminto, joka on usein nimetty yökuuntelutilaksi (Night Mode). Tällöin sinun ei tarvitse käyttää DVD 28:n dynamiikan rajoitustoimintoa, joten valitse asetukseksi
MAXIMUM.
SUOMI
JÄRJESTELMÄN ASETUKSET 37
Järjestelmän asetukset
DVD-Audio-signaali syötetään analogisena. Digitaalinen PCM-, Dolby digital- ja DTS-signaali syötetään sensijaan digitaalisten audiolähtö-
01
jen
kautta.
Delay Unit (viiveasetuksen yksikkö): Tällä asetuksella valitaan yksikkö, jonka mukaan soitin laskee tarvittavat viivelukemat
ADJUSTMENTS -valikkoa varten.
AUDIO
Tehdasasetuksena yksikkö on ’Feet’ (jalka), mutta voit vaihtaa yksiköksi myös ’Meter’ (metri).
Bass Management (bassonhallinta): Tämä asetus aktivoi
AUDIO ADJUSTMENTS
-valikon bassonhallinta-asetukset, joilla puolestaan optimoidaan analogisten audio-
9B
lähtöjen
kautta tapahtuva DVD-Audio-
toisto.Vaihtoehtoja on kolme:
On: Tehdasasetus. Jos
• viritinvahvistimessa/prosessorissa on 6-kanavainen tulo, jonka bassonhallintaa ei voida säätää sen omilla toiminnoilla, valitse DVD 28 -soittimen asetukseksi
On(käytössä).
Hienosäädä toisto tämän jälkeen soittimen
AUDIO ADJUSTMENTS -valikon
bassonhallinta-asetuksilla.
Bypass: Jos viritinvahvistimessa/
• prosessorissa on 6-kanavainen tulo, jonka bassonhallintaa (kaiuttimien kokoluokka, lähtötasot ja viiveajat) voi säätää sen omilla toiminnoilla, DVD 28 -soittimen bassonhallinta-asetukseksi kannattaa valita
Bypass (ei käytössä). Hienosäädä toisto
tämän jälkeen viritinvahvistimen/prosessorin bassonhallinta-asetuksilla.
Stereo: Jos viritinvahvistimessa/
• prosessorissa ei ole 6-kanavaista tuloa, valitse asetukseksi
Stereo. Tällöin ohjelma
syötetään kaksikanavaisena analogisesta
9
audiolähdöstä
, jonka voi puolestaan kytkeä viritinvahvistimen yhteensopivaan analogituloon. Viritinvahvistimen ominaisuuksista riippuen kaksikanavainen ohjelma voidaan muokata monikanavaiseksi viritinvahvistimen surround-toiminnoilla.
Alavalikko äänisäätöihin (AUDIO ADJUSTMENT)
Tässä valikossa säädetään bassonhallinta­asetukset 6-kanavaisen audiolähdön signaalia varten. Säädettäviä asioita ovat kaiuttimien kokoluokka, lähtötasot ja viiveajat. Säätö kannattaa tehdä huolella, jotta DVD­Audio-levyt soivat mahdollisimman hyvin, vaikka viritinvahvistimessa ei olisikaan vastaavia säätöjä 6-kanavaista tuloa varten.
Tärkeää tietoa: Voit valita, käytätkö monikanavaliitännän bassonhallintasäätöihin viritinvahvistimen vaiko DVD 28 -soittimen asetuksia. Suositeltavinta on käyttää viritin­vahvistimen toimintoja ja valita DVD-soittimen
AUDIO SETUP -valikon Bass Management -aetukseksi Bypass (ei
käytössä). Jos käytät säätöihin DVD 28:n toimintoja, muista poistaa viritinvahvistimen omat vastaavat bassonhallinta-asetukset käytöstä, tai muuta sen kokoluokka-asetuksiksi ’Large’ sekä taso- ja viiveasetuksiksi ’0’. Jos toisaalta kyseiset asetukset vaikuttavat monikanavatulon lisäksi viritinvahvistimen mui­hinkin tuloliitäntöäihin, jätä asetukset ennalleen. Tutustu huolella viritinvahvistimen omiin käyttöohjeisiin ja etsi tarvittaessa lisätietoja valmistajan verkkosivuilta.
Jos viritinvahvistimessa/prosessorissa ei ole 6-kanavaista analogituloa, valitse
SETUP -valikon BassManagement
-asetukseksi Stereo, ja kytke analoginen
9
audiolähtö
viritinvahvistimen
kaksikanavaiseen analogituloon. Ennenkuin jatkat DVD 28 -soittimen audio-
asetusten säätöä, kannattaa viritinvahvistimen asetukset kirjoittaa muistiin ainakin kaiuttimien kokoluokan, lähtötasojen ja viiveaikojen osalta. Hyödynnä muistiinpanojasi jatkosäätöjä tehdessäsi.
Avaa SETUP-asetusvalikko painamalla
9
A
. Siirrä osoitin
KL
.
kohtaan
SETUP-näppäintä nuolinäppäimillä
AUDIO ADJUSTMENTS ja paina
OK-näppäintä
B
AUDIO
AUDIO SETUPS -alavalikko sisältää
seuraavat asetukset kutakin kaiutinkanavaa kohden. Syötä kullekin asetukselle sopivat arvot seuraavalla tavalla. Siirrä osoitin aluksi säädettävän kaiutinkanavan kohdalle
nuolinäppäimillä
A
näppäintä
, jotta näyttöön avautuu pudo-
KLM N
. Paina OK-
tusvalikko vaihtoehtoisine arvoineen. Siirrä
KL
osoitin nuolinäppäimillä
sopivan
arvon kohdalle ja hyväksy valinta painamalla
A
lopuksi OK-näppäintä
.
Kaiuttimen kokoluokka- ja etäisyysasetukset muuttuvat pareittain sekä vasemman ja oikean etukaiuttimen osalta että vasemman ja oikean surround-kaiuttimen osalta (näitten asetusten avulla soitin laskee tarvittavat viiveajat). Kun siis muutat kaiutinparin toisen kaiuttimen asetuksia, myös toisen kaiuttimen asetukset muuttuvat vastaavalla tavalla. Siksi on erittäin tärkeää, että kaiutinparin molemmat kaiuttimet ovat samanlaisia ja että niiden etäisyys kuuntelupisteestä on sama.
Speaker Size (kaiuttimen kokoluokka):
Kaiuttimen kokoluokka-asetus on osa basson­hallintajärjestelmää. Sen perusteella ratkeaa, mitkä äänet syötetään satelliittikaiuttimiin ja mitkä subwooferiin. Huomioi, ettei kokoluokka viittaa kaiuttimen ulkomittoihin, vaan sen kykyyn toistaa matalia taajuuksia. Täyden kaistan toistavia kokoaluekaiuttimia pidetään tässä yhteydessä suurina (Large). Jos kaiutin ei sen sijaan pysty toistamaan alle 100 hz taajuuksia, sitä pidetään pienenä (Small). Jos kotiteatteris­sasi kaiutinsarjassa on verrattain pienikokoiset satelliittikaiuttimet ja subwoofer, yleensä satelliittikaiuttimien kokoluokaksi tulee valita
Small. Valitse kokoluokaksi Large vain
varmistuttuasi siitä, että kaiuttimet pystyvät toistamaan erittäin matalia ääniä.
Subwoofer-kohdassa määrität rajataajuuden, jota matalammat äänet syötetään vain sub- woofer-lähtöön (Subwoofer Output). Rajataajuutta korkeammat äänet syötetään muiden kaiuttimien lähtöihin. Valitse se rajataa­juuden arvo, joka on lähimpänä pieniksi (SMALL­asetus) määrittelemiesi kaiuttimien taajuusvasteen matalinta taajuutta. Kaiuttimien taajuusvaste ilmoitetaan normaalisti niiden käyttöohjekirjassa tai arvokilvessä. Tiedustele lukemaa tarvittaessa kaiuttimen valmistajalta.
38 JÄRJESTELMÄN ASETUKSET
Järjestelmän asetukset
Delay (viive)
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoitus­paikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja. Mittaa ensin kunkin kaiuttimen etäisyys kuun­telupisteestä. Valitse sitten jokaiselle kaiuttimelle asetus, joka on lähimpänä mittaamalla saamaasi lukemaa.
Output Level (lähtötaso)
Lähtötason säätö on olennainen osa kaikkien surround-järjestelmien säätöä. Tasonsäätö on erityisen tärkeää suorituskykyisessä DVD-Audio­järjestelmässä, sillä oikeat lähtötasot takaavat, että kuulet äänet oikeista suunnista oikealla voimakkuudella.
HUOMAA: Surround-kanavien toimintaperiaate ei ole kaikille kotiteatterijärjestelmän omistajille aivan selvä asia, sillä jotkut olettavat virheellises­ti, että jokaisesta kaiuttimesta pitää kuulua ääntä jatkuvasti.Tosiasiassa suurimman osan ajasta surround-kaiuttimet ovat hiljaa tai niistä kuuluu vain vähän ääniä. Niistä on nimittäin tarkoitus kuulua ääniä vain kohdissa, joihin elokuvan ohjaaja tai äänisuunnittelija on erityis­esti halunnut lisätä tilantuntua tai erikoiste­hosteita tai luoda illuusion liikkeen jatkumisesta huoneen poikki. Kun siis lähtötasot on säädetty oikein, surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kanavien äänenvoimakkuu­den liiallinen nosto saattaa tuhota kiehtovan elokuvateatterimaisen tai konserttisalimaisen äänivaikutelman.
Alunperin DVD-soittimen kaikkien kanavien tasoasetuksena on ’0 dB’. Jos tasoasetuksia pitää mielestäsi muuttaa, kokeile ensimmäisenä lukemia, jotka on säädetty AV-viritinvahvistimesi valikoihin 5.1-kanavaisia surround-toimintatiloja varten (esimerkiksi Dolby Pro Logic II
-toimintatila).
Kuva-asetukset (VIDEO)
Kuva-asetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tietokentän ohjeita.
Aspect Ratio (kuvasuhde): Valitse kuvasuh­teeksi perinteinen (4:3) tai laajakuva (16:9) tele­visiosi tyypin perusteella.
A
Kun HDMI-lähtö valikoituu automaattisesti näyttölaitteen ominaisuuksien perusteella. Voit halutessasi vaihtaa asetusta käsisäätöisesti.
Video Standard (videonormi): Tämä asetus määrittää DVD-soittimen syöttämän videosig­naalin formaatin (esimerkiksi NTSC, PAL tai SECAM). Jos sinulla on moninormitelevisio,val­itse asetukseksi ’AUTO’, jotta kuvanlaatu on aina automaattisesti mahdollisimman hyvä.
Video Output (videolähtö): Valitse video­lähdöksi S-Video, Component (komponenttilähtö) tai SCART. SCART-liitäntä sopii useimmille televi­sioille, komponenttilähtö puolestaan monille LCD- tai plasmanäytöille sekä projektoreille.
Scan Type (kuvanmuodostustapa): Voit valita komponenttivideolähdöstä syötetävälle signaalille progressiivisen tai lomitetun kuvanmuodostustavan.Valinta pitää tehdä näyttölaitteen suorituskyvyn perusteella. S-
4
Video-
tävät aina normaalia perinteistä videosignaalia, joka sopii kaikkiin televisioihin ja näyttöihin. Scan type -asetukselle on valittavana kaksi vaihtoe­htoa:
Progressive (progressiivinen): Valitse tämä asetus, jos televisio/näyttö on yhteensopiva vähintään 480p-signaalin kanssa. Progressiivinen kuvanmuodostus on mahdollista, jos näyttölait­teessa on HDTV Ready -tunnus.Tällaisia näyttöjä ovat esimerkiksi lähes kaikki suuret LCD- ja plas­matelevisiot.
Interlaced (lomitettu): Valitse tämä asetus,jos televisiossa/näytössä on komponenttivideotulo (Y/Pr/Pb), mutta se ei ole yhteensopiva korkean virkistystaajuuden tai teräväpiirtosignaalin kanssa.
HUOMAA:
1. Voit muuttaa Scan Type -asetusta vain silloin, kun Video Output -asetukseksi on valittu ’Component’.
2. Jos olet epähuomiossa valinnut Video Output
-asetukseksi ’Component’ ja Scan Type
-asetukseksi ’Progressive’, vaikka näyttölaite ei toimi komponenttivideovideolähdöstä syötettävällä progressiivisella signaalilla (Y/Pr/Pb), palauta Scan Type -asetukseksi ’Interlaced’ painamalla P/I-näppäintä Näyttö vilkkuu hetken osoituksena kuvanmuodostustavan muuttamisesta.
Scart Output (scart-lähtö): Valitse SCART­lähdön syöttämä videosignaalityyppi. Suosittelemme RGB-vaihtoehtoa, joka soveltuu useimmille televisioille.
ja komposiittivideolähtö3syöt-
on käytössä, kuvasuhde
5
F
3
.
Video Adjustment (kuvansäätö): Tällä asetuksella aktivot testikuvatoiminnon (Test Screen). Säädä testikuvan avulla ensin tele­vision/näytön kuva asianmukaiseksi. Hienosäädä sitten DVD-soittimen videolähdön Brightness­(kirkkaus), Sharpness- (terävyys) ja Black Level
-asetus (musta väri) sopivaksi. Siirrä osoitin säädet-tävän kohdan ”+” tai ”–” -kuvakkeen kohdalle ja painele OK-näppäintä korostaaksesi tai vaimentaaksesi kyseistä asetusta. Kohdan vieressä oleva palkki havain­nollistaa muutosta. Poistu kuvansäätövalikosta siirtämällä osoitin kohtaan ”DONE” ja paina­malla sitten OK-näppäintä.
DivX Subtitle (DivX-videon tekstitys): Tällä asetuksella valitset DivX-videotiedoston tekstityskielen.
Valikon avulla saat henkilökohtaisen DivX Video On Demand (VOD) -koodin.
Henkilökohtaisen koodin avulla voit vuokrata ja ostaa videoelokuvia DivX VOD (Video On Demand) -palvelusta. Lue lisää verkko-osoit­teesta www.divx.com/vod. Noudata sivuilla olevia ohjeita, lataa haluamasi elokuva tietokoneeseesi ja tallenna se lopuksi levylle, joka sopii tähän DVD-soittimeen. Huomioi, että DivX VOD -palvelun kautta ladattuja elokuvia voi katsella vain tällä soittimella.
Saat henkilökohtaisen DivX VOD -koodisi seuraavalla tavalla: siirrä osoitin DivX-kuvakkeen kohdalle ja paina OK-näppäintä.
HDMI Settings (HDMI-asetukset): Tässä valikkokohdassa näkyy HDMI-lähdön syöttämän videosignaalin perustiedot. Kun DVD 28 on kytketty näyttölaitteeseen HDMI-
A
lähdön
resoluutiosta, johon näyttö parhaimmillaan yltää. Tiedon avulla DVD 28 säätää videolähdön signaalin sopivaksi, ja valituksi tullut resoluutio näkyy tässä valikkokohdassa.Voit halutessasi laskea resoluutiota käsisäätöisesti.Tekemäsi muutokset pysyvät voimassa, kunnes katkaiset DVD 28 -soittimen tai näyttölaitteen virran. Kun virta kytketään uudelleen, DVD 28 säätyy taas näytöstä saamansa tiedon perusteella automaattisesti. Huomioi, että näyttölaitteen tulee olla yhteensopiva HDMI-signaalin kanssa. Sama koskee esimerkiksi viritinvahvistinta, jos DVD 28 on kytketty näyttöön sen kautta
kautta, se saa automaattisesti tiedon
A
SUOMI
JÄRJESTELMÄN ASETUKSET 39
Testikuva
Testikuvan käyttö
Aktivoi kuvaruutuvalikosta testikuvatoiminto ja säädä sen avulla televisiosi asetukset sopiviksi. Värillisillä pystypalkeilla näet seuraavat asiat:
Oikea värikylläisyys.
Palkkien oikea väri, josta näkee, että oikea
videoformaatti on käytössä. Värien tulisi olla vasemmalta oikealle musta, valkoinen, keltainen, syaani (turkoosi), vihreä, magenta (purppura), sininen ja punainen.
Terävät värirajat ilman pehmenemistä. S-Video on komposiittivideota terävämpi, RGB terävin kaikista.
Television värisuotimen laatu. Palkkien reunois­sa ei saisi näkyä pystysuuntaista ryömimistä. S­Videolla ja RGB:llä ongelmaa ei yleensä esiin­ny.
Harmaasävyillä ja mustalla ja valkoisella alueella värien alapuolella voit säätää kirkkauden ja kontrastin optimaalisiksi. Katso kappale "Televisiokuvan säätäminen".
Väripalkit
Harmaasävyt
100% mus­tavalko-ken­tät
Television säätö testikuvan avulla
Voit suorittaa nämä säädöt jo tässä vaiheessa tai vasta sitten, kun olet tehnyt muut asetukset.
Kirkkaussäätö:
1. Käännä television värikylläisyys nollille niin,
että kaikki ruudulla olevat palkit näkyvät mustavalkoisina.
2. Säädä kontrasti mahdollisimman alas niin, että
voit vielä nähdä harmaasävypalkiston kaikki palkit erillisinä ja selvästi.
3. Säädä kirkkaus niin, että kaikki harmaasävy-
palkit näkyvät. Vasemmanpuoleisimman palkin tulee olla musta eikä harmaa, mutta seuraavan jo selvästi erottuva tummanharmaa. Jokaisen palkin tulee olla vasemmanpuoleista vaaleampi ja koko palkiston mustasta valkoiseen ulottuva.
Kontrastisäätö:
1. Säädä kontrasti niin, että näet kirkkaan valkoisen palkin oikealla alhaalla ja syvän mustan vasemmalla. Optimaalinen kontrastiasetus riippuu omista mieltymyksistä ja television ympäristön kirkkaudesta.
2. Jos valkoisen palkin kirkkaus ei enää lisäänny kontrastia lisäämällä tai kun valkoisen Harman/Kardon-tekstin ääriviivat alkavat hehkua yli mustalle taustalle ja tekstin terävyys kärsii selvästi, kontrasia on säädetty liikaa. Vähennä kontrastia kunnes ongelmat häviävät ja videokuva näyttää silti realistiselta.
3. Jos katsot televisiokuvaa niin, että ympärillä on normaalia päivänvaloa, säädä kontrastilla tele­visiokuva vastamaan ympäristön valoisuutta. Näin silmät eivät rasitu katsottaessa kuvaa. Kontrastia voidaan vähentää kun televisiota katsotaan hämärässä, samalla myös terävyys yleensä paranee selvästi.
4. Keskellä ruutua olevassa harmaasävypalk­istossa tulee näkyä jokainen palkki selvästi erillään. Ellei näin ole,palaa kirkkaus- ja kontrastisäätöihin ja tee vain pieniä hienosäätöjä kerrallaan saadaksesi kuvan optimaaliseksi.
Värikylläisyyden/värisävyn säätö:
1. Kun kirkkaus ja kontrasti on säädetty kohdalleen, nosta värikylläisyys takaisin sopivalle tasolle. Säädä värikylläisyys sellaiseksi, että värit ovat voimakkaat, mutta eivät yliampuvat. Jos värikylläisyyttä on liikaa, televisiosta riippuen värit eivät enää muutu kirkkaammiksi värikylläisyyttä lisäämällä tai väripalkiston joku palkki on toista leveämpi. Tässä tapauksessa värikylläisyyttä pitää vähentää. Tarkista värikylläisyys lopuksi sopivalla videomateriaalilla, jossa on luonnollisia värejä kuten ihmisihoa, kukkia, hedelmiä, vihanneksia ja muita elämässä eteentulevia asioita.
2. Jos televisiosi on varustettu värisävyn säätötoiminnolla (useimmissa eurooppalaisissa televisioissa toiminto on käytettävissä vain NTSC-ohjelman kanssa, ei PAL-ohjelman), sävytä kuvan värimaailmaa lämpimämmäksi käyttäen hyväksi harmaasävypaletin alla olevaa suurta valkoista palkkia. Jokaisella katsojalla on oma näkemys siitä, millainen sävy on juuri sopiva, sillä jotkut pitävät lämpimistä, jotkut taas hieman kylmemmistä värisävyistä. Säädä kuvaa siten, että valkoisen palkin sävy miellyttää juuri sinua.
Terävyyden säätö
Toisin kuin voisi ajatella, kuva näyttää usein terävämmältä ja selkeämmältä, kun terävyysase­tusta ei ole säädetty aivan maksimiarvoonsa. Vähennä television terävyysasetusta (Sharpness) ja DVD 28:n Video Adjustment -valikon vastaavaa Edges-asetusta, jos testikuvan harmaiden palkkien välissä näkyy valkoisia rajaviivoja.
Reuna-alueen säätö
Testikuvaa ympäröivän ruudukon avulla pystyt arvioimaan projektiotelevisioiden reuna-alueiden kuvanlaatua. Usein on kuitenkin niin, että kuvaa ei tältä alueelta pysty säätämään itse, vaan säätö on teetettävä huollossa. Projektiotelevision kuvan reuna-alueiden säätäminen on erittäin monimutkaista ja vaatii siten erityisosaamista ja kokemusta.Taitamaton säätö vain huonontaa lopputulosta. Jos et saa kuvaa moitteettomaksi tavallisilla asetuksilla, ota yhteys television valtuutettuun huoltopalveluun.
Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat säädöt, siirrä
KL
osoitin nuolinäppäimillä
Video
Adjustment -valikon alaosassa näkyvään kohtaan
A
’Done’ ja paina OK-näppäintä
. Ruutuun
ilmestyy nyt jälleen tavallinen kuvaruutuvalikko.
9
Paina seuraavaksi SETUP-näppäintä
, jotta kuvaruutuvalikko poistuu ruudusta. Soitin on nyt normaalissa toimintatilassa, joten voit ryhtyä nauttimaan ensiluokkaisesta DVD- ja CD-toistos­ta!
40 TESTINÄYTTÖ
Soitinvalikko (PLAYER)
Toistotietovalikko (PLAYER INFORMATION)
PLAYER INFORMATION -toistotietovalikosta näet monia levyntoistoon liittyviä perustietoja ja voit muuttaa jonkin verran toistotilaa.Avaa valikko
6
painamalla INFO-näppäintä
Avaa toistotietovalikon alavalikot seuraavalla tavalla. Siirrä osoitin ensin nuolinäppäimillä
KL
haluamasi alavalikon kuvakkeen
kohdalle ja paina sitten OK-näppäintä Huomioi, että monet alavalikoiden tiedot ovat näkyvissä vain tarkastelua varten. Niihin tarvittavat muutokset pitää tehdä varsinaisissa asetusvalikoissa.
PLAYBACK INFO -alavalikko
(toistotiedot): Tässä valikossa on perustietoja toistettavasta levystä ja valittuna olevasta toistotilasta. Voit muuttaa tässä yhteydessä ainoastaan jatkuvan toiston tilaa (REPEAT).
Disc (levy): Toistettavan levyn tyyppi,
esimerkiksi DVD-Video.
Disc ID (levyn tunnus): Levylle mahdollisesti
tallennettu nimi, esimerkiksi elokuvan nimi.
Playlist (toistolista): Jos soittimessa on
DVD-levy, rivillä lukee ”Disc’s order” (levy määrittää toistojärjestyksen), sillä DVD-levy ei mahdollista erityisen toistolistan ohjelmointia.
Repeat (jatkuva toisto): Rivillä näkyy
valittuna oleva jatkuvan toiston tila. Jos jatku­va toisto ei ole käytössä, rivillä näkyy ’Off’.
.
A
.
Disc (levy): Toistettavan levyn tyyppi.
Disc ID (levyn tunnus): Levylle mahdollisesti
tallennettu nimi.
Aspect Ratio (kuvasuhde): Tällä rivillä
näkyvät sekä ohjelman alkuperäinen kuva­suhde että soittimen toiminnoilla valittu kuva­suhde.Voit muuttaa DVD 28:n kuvasuhdease-
VIDEO SETUP -valikossa, (sivu
tuksia
19). Huomioi, että ohjelma saattaa olla tallen­nettuna levylle sekä laajakuvaversiona (16:9) että perinteisellä kuvasuhteella (4:3).
Video Standard (kuvanormi): Tällä rivillä
näkyy kuvanormi, jolla ohjelma on tallennettu. Yleensä kuvanormina on PAL (Suomi kuuluu käyttöalueeseen 2), mutta joissakin rajoitta­mattoman käyttöalueen DVD-levyissä kuvanormina on NTSC.
Scan Type (kuvanmuodostustapa): Tällä
rivillä näkyvät sekä ohjelman alkuperäinen kuvanmuodostustapa (Progressive eli progres­siivinen tai Interlaced eli lomitus) että soitti­men toiminnoilla valittu kuvanmuodostustapa. Voit muuttaa DVD 28:n kuvanmuodostusase-
VIDEO SETUP -valikossa,
tuksia (sivu 39).
Audio Resolution (äänisignaalin laatu):
Tällä rivillä näkyy äänisignaalin näytetaajuus ja siirtonopeus.
Audio Format (Ääniraidan formaatti):
Ääniraidan formaatti voi olla esimerkiksi Dolby Digital 5.1 tai PCM.
Video Bit Rate (kuvan siirtonopeus):
Videosignaalin siirtonopeus voi olla jopa 10 Mb/s. Lukema vaihtelee toiston aikana riippuen ohjelman tuotannossa tehdyistä kuvanpakkausratkaisuista.Vastaavasti lukemaa ei näy lainkaan, kun toisto on taukotilassa tai lopetettu kokonaan.
Kun olet nähnyt haluamasi tiedot, poista toistotietovalikot kuvaruudusta painamalla
6
INFO-näppäintä
normaaliin toistotilaan.
. Soitin asettuu nyt
Työkalurivin käyttö
Voit avata toiston aikana kuvaruutuun työkalurivin, jossa on hyödyllisiä toistotilaan liittyviä tietoja ja toimintoja. Avaa työkalurivi
B
painamalla STATUS-näppäintä Työkalurivillä näet käytössä olevan toistotilan ja voit vaihtaa toistettavaa nimikettä,jaksoa tai kappaletta. Voit lisäksi hakea sopivan toistokohdan aikalukeman perusteella.
Title (nimike): Vasen numero osoittaa
toistettavana olevan nimikkeen ja oikea nimikkeiden kokonaismäärän.
Chapter (jakso): Vasen numero osoittaa
toistettavana olevan jakson ja oikea jaksojen kokonaismäärän.
Toistotilakuvake: Kuvake osoittaa
parhaillaan käytössä olevan toistotilan, kuten
B
toisto
TIME (toistoaika): Tällä rivillä lukee valittu
oleva aikanäyttötapa.Aikanäyttöön liittyvää kellolukemaa voit puolestaan hyödyntää esimerkiksi sopivan toistokohdan hakemisessa seuraavalla tavalla. Siirrä ensin osoitin
nuolinäppäimillä
kohdalle, jolloin numerot vaihtuvat viivoiksi. Syötä seuraavaksi numeronäppäimillä aikalukema, josta haluat aloittaa toiston.Paina lopuksi OK-näppäintä nistyy halutusta kohdasta.
Aikapalkki: Aikapalkki osoittaa havain-
nollisesti, kuinka pitkälle toisto on edennyt. Palkki kasvaa toiston edetessä.
Time Display Type (aikanäyttötapa): Voit
valita aikanäyttötavan seuraavalla tavalla. Siirrä osoitin ensin nuolinäppäimillä
sitten haluamasi aikanäyttötapa OK­näppäintä
ovat Title Elapsed (nimikkeen kulunut aika), Title Remaining (nimikkeen jäljellä oleva aika), Chapter Elapsed (jakson kulunut aika) sekä Chapter Remaining (jakson jäljellä oleva aika). Huomioi, että tämä valinta vaikuttaa työkalurivin lisäksi soittimen etulevyn
näyttöön
, tauko1tai pysäytys 0.
M N
A
TIME-riville oikeaan kohtaan. Valitse
A
painelemalla. Vaihtoehdot
.
.
aikalukeman
, jotta toisto käyn-
KLM N
SUOMI
PROGRAM-alavalikko (toistolistan
ohjelmointi): Tämä alavalikko ei ole käytössä, kun toistettavana on DVD-levy.
DISC INFO -alavalikko (levytiedot):
Tässä valikossa näkyy levyyn liittyviä tietoja. Mahdolliset muutokset pitää tehdä SETUP­asetusvalikoissa, jossa voit muuttaa DVD 28:n asetuksia esimerkiksi kuvasuhteen tai kuvanmuodostustavan osalta, (sivu 39).
SOITINVALIKKO (PLAYER) 41
CD-levyn toisto
CD-levyjen toistoa ohjataan monilla samoilla toiminnoilla kuin DVD-levyjä, mutta merkittäviä erojakin on. Kun lataat soittimeen CD-levyn, DVD 28 avaa kuvaruutuun automaattisesti PLAYER INFORMATION -toistotietovalikon. Työkalurivivalikot eivät sen sijaan ole käytettävissä.CD-levyn toistonohjaukseen on käytettävissä monipuolinen joukko lisätoimintoja, kuten satunnaistoisto ja soittolistojen käyttö.
Toistotietovalikko (PLAYER INFORMATION)
PLAYER INFORMATION -toistotietovalikosta näet monia levyntoistoon liittyviä perustietoja ja voit muuttaa jonkin verran toistotilaa.Avaa valikko
6
.
haluamasi
A
.
painamalla INFO-näppäintä
Toistotietovalikossa on kolme alavalikkoa, jotka voit avata seuraavalla tavalla.Siirrä osoitin ensin
nuolinäppäimillä
KL
alavalikon kuvakkeen kohdalle ja paina sitten
A
OK-näppäintä
. Huomioi, että monet alava­likoiden tiedot ovat näkyvissä vain tarkastelua varten. Niihin tarvittavat muutokset pitää tehdä varsinaisissa asetusvalikoissa.
PLAYBACK INFO -alavalikko
(toistotiedot): Tässä valikossa näkyvät perustiedot toistettavasta levystä ja valittuna olevasta toistotilasta.
Disc (levy): Toistettavan levyn tyyppi,
esimerkiksi CDDA (Compact Disc Digital Audio).
Audio (ääni): Ääniraidan perustyyppi,
yleensä ’Stereo’.
Playlist (toistolista): Voit kuunnella CD-
levyn ääniraidat alkuperäisessä järjestyksessä tai ohjelmoida toistojärjestyksen paremmin tilanteeseen sopivaksi. Soittolistaan ei tarvitse ohjelmoida kaikkia levyn kappaleita. Vaikka tällä rivillä näkyy valittuna oleva toistotapa, asetukseen tehtävät muutokset pitää tehdä
PROGRAM-alavalikossa, (katso jäljempänä
olevaa lukua).
Repeat (jatkuva toisto): Kun haluat
aktivoida jatkuvan toistotilan, siirrä osoitin tälle riville ja paina OK-näppäintä Vaihtoehtoiset jatkuvan toiston tilat ovat Repeat 1 (yhden kappaleen jatkuva toisto), Repeat All (kaikkien kappaleiden jatkuva tois­to) ja Repeat Off (ei jatkuvaa toistoa).
Random (satunnaistoisto): Kun haluat
aktivoida satunnaistoistotilan, siirrä osoitin
A
tälle riville ja paina OK-näppäintä
. Jokainen painallus kytkee satunnaistoiston joko päälle tai pois.
Track List (kappaleluettelo): Luettelossa
näkyy levyllä olevat kappaleet.Voit valita toistettavan kappaleen seuraavalla tavalla. Siirrä osoitin ensin nuolinäppäimillä
halutun kappaleen kohdalle ja käynnistä
M
A
.
sen toisto painamalla OK-
PLAY-näppäintä
PROGRAM-alavalikko (toistolistan ohjel-
KL
tai
mointi): Tässä valikossa voit ohjelmoida tois-
PROGRAM -valikkoa voi hyödyntää
tolistan. vain CD-levyjen kuuntelussa.
Disc (levy): Toistettavan levyn tyyppi.
Audio (ääni): Ääniraidan perustyyppi,
yleensä ’Stereo’.
Playlist (toistolista): Voit kuunnella CD-
levyn ääniraidat alkuperäisessä järjestyksessä
Disc’s order) tai ohjelmoida
( toistojärjestyksen paremmin tilanteeseen sopivaksi (
Programmed order).
Valitse haluamasi asetus siirtämällä ensin osoitin tähän kohtaan ja paina sitten OK-
A
näppäintä
. Jos valitset ohjelmoidun toistojärjestyksen, näyttöön ilmestyy toisto­järjestyslista. Muuta kappaleiden toisto­järjestystä seuraavalla tavalla.Valitse kappale
numeronäppäimillä
seuraavaan kohtaan nuolinäppäimellä
ja siirrä osoitin
Voit siirtyä toistolistalla tarpeen mukaan
nuolinäppäimillä
. Huomioi, että voit ohjelmoida saman kappaleen vain yhteen kohtaan toistolistalle. Jos kuitenkin haluat kuunnella kappaleen moneen kertaan tois­tolistan soidessa, hyödynnä jatkuvan toiston toimintoa (Repeat). Kun olet ohjelmoinut koko toistolistan, käynnistä se painamalla PLAY-
näppäintä
3M.
Disc Information -alavalikko:
Tämä valikko sisältää kappaleen ja toistotavan perustiedot sekä aikanäytön. Valikko on käytettävissä vain CD-levyä kuunneltaessa.
Valikkoikkunan yläosassa näkyvät samat tiedot
Playback Info -alavalikossa. Näitä
kuin ovat levytyyppi, audioformaatti, soittolista, jatkuva soitto ja satunnaissoitto. Ikkunan alaosassa näkyvät vielä seuraavat lisätiedot.
Track (kappalenumero):Vasen numero
osoittaa toistettavana olevan kappaleen ja oikea kappaleiden kokonaismäärän.
Toistotilakuvake: Kappalenumeron oikealla
puolella näkyvä kuvake osoittaa käytössä olevan toistotilan.
Time (toistoaika): Tämä osio käsittää kolme
riviä:
Track Elapsed: Kappaleen kulunut tai
jäljellä oleva toistoaika.
Disc Elapsed: Levyn kulunut tai jäljellä
oleva toistoaika.
Aikapalkki: Aikapalkki osoittaa
havainnollisesti, kuinka pitkälle levyn toisto on edennyt.
Voit vaihtaa näyttötapaa kuluneen tai jäljellä ole­van ajan välillä seuraavalla tavalla.Siirrä ensin
KL
osoitin nuolinäppäimillä
’Track Elapsed’ tai ’Disc Elapsed’ ja paina sitten
A
OK-näppäintä
. Näyttötila muuttuu joka
painalluksella. Huomioi, että tämä valinta vaikut-
.
taa myös soittimen etulevyn näyttöön Aikanäyttöön liittyvää kellolukemaa voit
hyödyntää esimerkiksi sopivan toistokohdan hakemisessa seuraavalla tavalla. Siirrä ensin
KL
osoitin nuolinäppäimillä
aikalukeman kohdalle. Syötä seuraavaksi
numeronäppäimillä
aikalukema, josta
haluat aloittaa toiston. Paina lopuksi OK-
A
näppäintä
, jotta toisto käynnistyy
halutusta kohdasta. Poista valikot lopuksi kuvaruudusta painamalla
6
INFO-näppäintä
. Soitin asettuu nyt
normaaliin toistotilaan.
kohtaan
.
42 CD-LEVYN TOISTO
CD-levyn toisto
Tietyn kappaleen valinta
Avaa PLAYER INFORMATION -valikko
6
ja
kuvaruutuun painamalla INFO-näppäintä Siirrä osoitin nuolinäppäimillä Track-riville kappalenumerokohtaan, syötä kappalenumero numeronäppäimillä paina lopuksi OK-näppäintä kappale alkaa nyt soida.
Voit vaihtaa CD-levyltä soitettavaa kappaletta myös toiston aikana yksinkertaisesti syöttämällä
numeronäppäimillä
numeron. Voit liikkua yksitellen kappaleiden välil­lä milloin tahansa painamalla Skip DWN (Siirry
alas)/ Skip Up (Siirry ylös) painikkeita
67N. Kun painat DWN tai SKIP-näppäintä 6
ensimmäisen kerran, soiva kappale alkaa alusta. Seuraavilla painalluksilla toisto alkaa edellisten kappaleiden alusta.
Huomaa: Jos toistettavana on JPEG-, MP3- tai Windows Media -tiedostoja sisältävä levy, näytössä oleva valikko on erilainen.
Jatkuva toisto (Repeat Play)
DVD 28 mahdollistaa useita tapoja kuunnella jatkuvasti haluttuja CD-levyn osia.
Repeat Program: Soittolista soi jatkuvasti,
kunhan Playlist-asetukseksi on aiemmin valittu ’Programmed Order’.
Repeat 1 Track: (CD, VCD, MP3 ja WMA);
Soiva kappale tai tiedosto soi yhä uudelleen, kunnes toisto lopetetaan erikseen. Etulevyn Repeat- ja 1-ilmaisin palavat ja kuvaruutuva­likossa näkyy
-tunnus.
Repeat Disc: (CD, VCD, MP3, WMA ja JPEG);
Koko levy soi yhä uudelleen, kunnes toisto lopetetaan erikseen. Etulevyn Repeat- ja All- ilmaisin palavat ja kuvaruutuvalikossa näkyy
REPEAT ALL -tunnus.
Repeat Folder: (MP3,WMA ja JPEG);
Kansion kaikki tiedostot toistetaan yhä uudestaan, kunnes toisto lopetetaan erikseen. Etulevyn Repeat H -ilmaisin palavaa ja kuvaruutuvalikossa näkyy
FOLDER -tunnus.
Repeat A–B: Levystä valittu väli A–B soi yhä
uudelleen, kunnes toisto lopetetaan erikseen (Lue lisäohjeet jäljempää).
Jatkuvan toistotavan valinta (Ei koske välin A–B jatkuvaa toistoa):
Käynnistä levyn toisto ja paina kauko-ohjaimen
REPEAT-näppäintä
tunnus jatkuvan toiston aktivoitumisen merkiksi. Voit vaihtaa jatkuvan toiston toimintatapaa
REPEAT-näppäintä
haluat lopettaa jatkuvan toiston, painele
REPEAT
’Off’.
REPEAT 1
-näppäintä, kunnes valittuna on
KL M N
A
. Haluttu
halutun kappaleen
REPEAT
. Näyttöön ilmestyy
painelemalla. Kun
Välin A–B jatkuva toisto
CD-levystä valittu väli A–B soi yhä uudelleen ja
.
uudelleen, kunnes toisto lopetetaan erikseen. Merkitse väli A–B levyn toiston aikana seuraa-
valla tavalla:
1. Paina kauko-ohjaimen A–B-näppäintä
kohdassa, josta haluat toistettavan välin alkavan. Kuvaruutuvalikon oikeaan yläkulmaan ilmestyy jatkuvan toiston tunnus sekä aloituskohdan tunnus
2. Paina A–B-näppäintä
kohdassa, johon haluat toistettavan välin loppuvan.Väli A–B on nyt määritetty ja sen toisto käynnistyy samantien.
3. Kun haluat lopettaa välin A–B jatkuvan tois-
ton, paina vielä kerran A–B-näppäintä
A-.
H
uudelleen
Satunnaistoisto (Random Play)
DVD 28 toistaa halutessasi CD-levyn kappaleet satunnaisessa järjestyksessä. Toisto loppuu, kun levyn kaikki kappaleet on kertaalleen toistettu.
Aktivoi satunnaistoisto painamalla kauko­ohjaimen RANDOM-näppäintä kytkeytyy päälle tai pois joka painalluksella.
Kun satunnaistoisto on aktivoituna, RANDOM- ilmaisin J palaa etulevyn näytössä
H
H
. Toiminto
.
Videopiirin kytkeminen pois käytöstä (Video Off)
CD-levyä toistettaessa ei aina ole tarkoituksen­mukaista pitää kuvaruutunäyttöä aktivoituna, eikä kuvaruutuvalikoita tarvita läheskään jokaisen kuuntelukerran yhteydessä.Video- ja audiopiirit eivät ole sähköisessä yhteydessä toisiinsa, mutta tarkat musiikinkuuntelijat saattavat silti haluta kytkeä DVD 28:n videopiirin kokonaan pois toiminnasta musiikinkuuntelun ajaksi. Näin pystytään eliminoimaan pienimmätkin häiriömahdollisuudet video- ja audiopiirien väliltä.
TARKEÄ TIETO: Etenkin plasmatelevisiota käytettäessä kannattaa videopiiri kytkeä pois toiminnasta, jotta vältytään kuvan kiinnipalamisen riskiltä.
.
Voit kytkeä videopiirin pois toiminnasta myös CD-levyn toiston aikana painamalla V.OFF-
näppäintä
haluat kuvan taas kuvaruutuun. Kun videopiiri ei ole toiminnassa, etulevyn näytössä palaa V.OFF- ilmaisin G. Huomioi, että videopiiri kytkeytyy automaattisesti päälle, jos DVD 28:n virta välillä katkaistaan ja laite otetaan taas uudelleen käyttöön.
. Paina näppäintä uudelleen,kun
SUOMI
CD-LEVYN TOISTO 43
MP3-, Windows Media- ja JPEG-tiedostojen toisto
MP3-, Windows Media- ja JPEG­tiedostojen toisto
DVD 28 pystyy toistamaan CD-ROM-levylle tallennetut MP3- ja Windows Media 8 (WMA)
-äänitiedostot sekä JPEG-kuvatiedostot. Lisäksi soitin toistaa Kodak Picture CD -levylle tallennetut kuvatiedostot. Samalla levyllä voi olla useantyyppisiä tiedostoja.
DVD 28 -soittimeen sopivat tiedostot:
MP3-äänitiedostot: MP3 on suosittu
ääniformaatti, jonka kehitti Motion Picture Experts Group osaksi MPEG-1 -video­formaattia. MP3-koodaus pakkaa äänitiedostot niin tehokkaasti, että levylle mahtuu merkittävästi enemmän musiikkia kuin käytettäessä tavallista pakkaamatonta CD­levyjen ääniformaattia. MP3-tiedostomuotoa käytetään yleisesti esimerkiksi ladattaessa äänitiedostoja internetistä tietokoneen kiintolevylle. Huomioi,että MP3-tiedostot toimivat DVD 28 -soittimessa vain, jos koodauksessa ei ole käytetty salausta tai muuta toiston estävää koodausta.Varmistu lisäksi aina siitä, että tekijänoikeus- ja muut lupa-asiat ovat kunnossa, kun ryhdyt luomaan omia CD-ROM-levyjä MP3- tai muine tiedostoi­neen. Mp3-formaatista on liikkeellä useita versioita, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi koodaustavan tai siirtonopeuden suhteen, eivätkä kaikki ole yhteensopivia DVD 28
-soittimen kanssa. Yhteensopivuutta ei voi taata, vaikka levy tuntuisi toimivan moitteettomasti tietokoneessa.Tämä on aivan normaali ilmiö eikä siten ole merkki toimintahäiriöstä. Jos levylle on tallennettu sekä tavallisia CD-audiotiedostoja että MP3-tiedostoja (tai WMA-tiedostoja), DVD 28 toistaa vain levyn CD-audiotiedostot.
WMA-äänitiedostot: WMA (Windows Media
Audio) on ääniformaatti, jonka kehitti Microsoft Player -toteutustaan varten.WMA-tiedostot pystytään pakkaamaan jopa MP3-tiedostoja tehokkaammin äänenlaadun pysyessä edelleen hyvänä. Siten levylle mahtuu entistä enemmän musiikkia. Windows Media -tiedostoista on liikkeellä monia eri versioita, joista DVD 28 tunnistaa vain sellaiset, joiden tiedostonimen lopukkeena on ”wma”. Lisäksi tiedosto pitää olla koodattu Windows Media Series 8
-formaatissa.
JPEG-kuvatiedostot: JPEG-kirjainyhdistelmä
tarkoittaa pakattua valokuvatiedostotyyppiä, jonka kehitti Joint Photographic Experts Group. Useimiten tiedostonimen lopukkeena on ”jpg”. Digitaaliset still-kamerat ja skannerit tuottavat kuvansa usein tässä formaatissa ja lisäksi JPEG-kuvia voi luoda tietyin edellytyksin myös videomateriaalista. Tietokoneen kiintolevyltä JPEG-kuvat voi tallentaa kätevästi esimerkiksi CD-ROM-levyille katseltaviksi muilla laitteilla.
®
Corporation omaa Windows Media
MP3-, WMA- ja JPEG-tiedostoja sisältäviä levyjä toistettaessa DVD 28:n valikot poikkeavat hie­man tavallisten DVD- ja CD-levyjen valikoista. Kun lataat levyn soittimeen, kuvaruutuun avautuu aluksi PLAYER INFORMATION -valikko.
Valikossa näkyy lista levyllä olevista pääkan­sioista. Lisäksi oikeassa yläkulmassa näkyy kulunut toistoaika. Aikanäytön toimintatapaa ei voi muuttaa eikä hakuja voi tehdä aikalukeman perusteella.
MP3- tai WMA-äänitiedostojen toisto
MP3- ja WMA-äänitiedostoja sisältävissä levyissä voi olla jopa yli 200 kappaletta. Levyn sisällön hahmottaminen onnistuu helpommin ja kappale­valintojen tekeminen on katevintä tehdä kuva­ruutuvalikoiden avulla etulevyn pienen näytön sijaan. WMA-tiedostojen osalta etulevyn näytössä näkyvät vain kappalenumero ja kulunut toistoaika.
WMA-tiedoston siirtonopeuden tulee olla välillä 64–320 kb/s ja MP3-tiedostojen vastaavasti 32–320 kb/s.
• Valitse kansio (jos niitä on) seuraavalla tavalla.
KL
A
tai
Siirrä osoitin nuolinäppäimillä haluamasi kansion kohdalle ja paina OK-näp-
A
päintä
• Valitse kappale seuraavalla tavalla.Siirrä
osoitin nuolinäppäimillä haluamasi kappaleen kohdalle ja käynnistä sen toisto painamalla joko OK-näppäintä
PLAY-näppäintä
MP3/WMA-tiedostoja toistettaessa osa CD/DVD­levyjen ohjainnäppäimistä toimivat totuttuun tapaan:
• Siirry seuraaviin kappaleisiin painamalla
SKIP-/UP-näppäintä
• Siirry edellisiin kappaleisiin painamalla
SKIP- /DWN-näppäintä
• Keskeytä toisto hetkeksi painamalla PAUSE­näppäintä PLAY-näppäintä toiston kokonaan, paina STOP-näppäintä
5M.
.
KL
3M.
7N.
6N.
4M. Jatka toistoa painamalla
3M. Kun haluat lopettaa
• Käynnistä pikasiirto eteenpäin SEARCH­näppäimellä näppäimellä painamalla PLAY­STOP-näppäintä
• Hidastettu toisto ei ole mahdollista MP3/WMA-tiedostoja kuunneltaessa.
• Voit hyödyntää satunnaistoistotoimintoa tavallisen CD-levyn tapaan.Voit aktivoida satunnaissoiton myös MP3/WMA-tiedoston soidessa painamalla RANDOM-näppäintä
.
• Käynnistä jatkuva toisto MP3/WMA-tiedoston soidessa painamalla kauko-ohjaimen REPEAT-
näppäintä
tilaa painelemalla REPEAT-näppäintä uudelleen. Vaihtoehdot ovat ’Repeat 1’ (yhden tiedoston jatkuva toisto), ’Repeat All’ (kaikkien tiedostojen jatkuva toisto) ja ’Repeat Folder’ (kansiossa olevien kappaleiden jatkuva toisto). Lopeta jatkuva toisto painamalla näppäintä vielä kerran.Välin A–B jatkuva toisto ei ole mahdollista MP3/WMA-tiedostoja kuunneltaessa.
TIETOA MP3- ja WMA-TOISTOSTA
• Toiston aikana etulevyn näytössä ja kuvaruutu­valikossa näkyy kappaleen kulunut toistoaika. Muita aikalukemia ei näyttöihin saa MP3/WMA-tiedostoja kuunneltaessa.
• DVD 28 toistaa vain tavallisia ja asian­mukaisesti koodattuja MP3- ja WMA-tiedosto­ja. Muuntyyppisiä internetin kautta ladattavia pakattuja audiotiedostoja ei voida toistaa tällä soittimella.
• MP3- ja WMA-formaatista on liikkeelle useita eri versioita, jotka kaikki eivät ole yhteen­sopivia tämän soittimen kanssa. Lisäksi CD-R­levyjen tallennuksessa ilmenevät eroavaisuudet saattavat aiheuttaa sen, ettei levy toistu tässä soittimessa, vaikka levy toimisikin tietokoneessa.Tämä on aivan normaali ilmiö eikä siten ole merkki toimintahäiriöstä.
• Jos levylle on tallennettu sekä tavallisia CD­audiotiedostoja että MP3- ja WMA-tiedostoja, DVD 28 toistaa vain levyn CD-audiotiedostot. Tiedostonumerot saattavat silti näkyä näytössä.
• Jos levylle on tallennettu MP3-, WMA- ja/tai JPEG-tiedostoja useassa tallennusrupeamassa, DVD 28 ei välttämättä tunnista jälkimmäisissä rupeamissa tallennettuja tiedostoja. Näin käy varsinkin silloin, kun levy on finalisoitu eli viimeistelty ensimmäisen tallennusrupeaman jälkeen.
7Mja taaksepäin SEARCH- 6M. Lopeta pikasiirto
3M, PAUSE-4M
5M.
. Voit vaihtaa jatkuvan toiston
tai
44 MP3-, WINDOWS MEDIA- JA JPEG
MP3-, Windows Media- ja JPEG-tiedostojen toisto
• Jos levyllä on useita kansioita, voit toistaa ja tarkastella kerrallaan vain yhdessä olevia tiedostoja. Valitse siis ensin kansio ja käynnistä sen toisto Play-
näppäintä
johonkin toiseen kansioon, toimi seuraavalla tavalla.Avaa ensin kantakansio siirtämällä osoitin sen kohdalle nuolinäppäimillä painamalla sitten OK-näppäintä seuraavaksi osoitin haluamasi kansion kohdalle ja avaa se painamalla OK-
näppäintä tiedosto ja käynnistä sen toisto Play­näppäimellä
• MP3- ja WMA-äänitiedostot toistetaan aina stereotilassa.
• MP3- ja WMA-äänitiedostoja ei voi liittää soittolistoihin.
• Voit avata levyn tietoikkunan seuraavalla tavalla. Siirrä osoitin nuolinäppäimillä
KLM NDISC INFO -kuvakkeen
kohdalle ja paina OK-näppäintä Jos levylle on tallennettu ID3-tag-tunnisteita ja toistettavana on MP3-tiedosto, näyttöön ilmestyvät seuraavat tiedot: kappaleen, esittäjän ja albumin nimi, julkaisuvuosi, musiikkityyli ja mahdolliset lisätiedot. WMA- ja JPEG-tiedostoja toistettaessa näyttöön ilmestyy vain tiedoston nimi.
JPEG-kuvatiedostojen toisto
DVD 28 pystyy toistamaan JPEG-muodossa tallennetut still-kuvat. Kun lataat soittimeen JPEG-kuvia sisältävän levyn, JPEG-ilmaisin A syttyy etulevyn näyttöön toisto käynnistyy.
Voit kääntää ruudussa näkyvää JPEG-kuvaa
ANGLE-näppäimellä toimintaperiaatteella. Ensimmäisellä ANGLE­näppäimen
nykyisen asennon tunnuksen, joka on yleensä ’+0’. Kun painat ANGLE-näppäintä sekunnin kuluessa uudelleen, kuva kääntyy 90° myötäpäivään ja ruudussa näkyy uutta asentoa vastaava tunnus ’+90’. Kuva kääntyy jokaisella
ANGLE-näppäimen
myötäpäivään. Voit tarkastella yksityiskohtia suurentamalla
JPEG-kuvaa ZOOM-näppäimellä siirtämällä suurennuskohtaa nuolinäppäimillä
KLM N
3Mtai OK-
A
painamalla. Kun haluat siirtyä
A
. Valitse kansiosta haluamasi
3M.
, ja kuvatiedostojen
C
seuraavalla
C
painalluksella näet kuvan
C
painalluksella 90°
.
A
A
. Siirrä
.
C
ja
Kansion sisältöä voi tarkastella kätevästi pienoiskuvien avulla seuraavalla tavalla. Paina D.MENU-näppäintä pienoiskuvavalikko avautuu näyttöön. Siirrä osoitin nuolinäppäimillä kuvatiedoston kohdalle ja avaa kuva täyskokoiseksi painamalla lopuksi
ja
OK-näppäintä
A
.
haluamasi
, jotta
SUOMI
MP3-, WINDOWS MEDIA- JA JPEG 45
Ongelmien ratkaisuja
Ongelmien ratkaisuja
Ongelma Mahdollinen syy Ratkaisu
Laitteen virta ei kytkeydy päälle • Virtakytkennässä on vikaa • Tarkista virtajohdon kunto. Varmista, että pistorasia on toiminnassa
Levyntoisto ei käynnisty • Levy on ladattu soittimeen väärin • Laita levy levykelkkaan etikettipuoli ylöspäin.Levyn tulee asettua
oikeassa asennossa sille tarkoitettuun syvennykseen
• Vaihda levy oikean tyyppiseksi
• Tarkista, että toistettava levy tai tiedosto on CD, CD-R,CD-RW, DivX, VCD, MP3, WMA, JPEG, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW (standardi) DVD-Audio tai DVD-Video. Muut levytyypit ja tiedostot eivät ole yhteensopivia tämän soittimen kanssa
• Älä käytä levyjä, joiden aluekoodi on väärä
• Käytä vain levyjä, joiden aluekoodi on 2 (’Region 2’) tai jotka ovat aluekoodivapaita (’Open Region’ tai ’Region 0’)
• Muuta katselunestotoiminnon asetusta
• Ohita katselunesto salasanalla tai muuta katselunestoasetusta
Kuvaa ei näy • Kytkennöissä on vikaa • Tarkista kaikki videokytkennät
• Signaalin kulkuun liittyvät asetukset • Tarkista television ja viritinvahvistimen tuloasetukset eivät ole sopivia
• Käytösssä on progressiivinen videolähtö • Käytä progressiivista videolähtöä vain, kun televisio on yhteensopiva.
Vaihda signaalityyppi sopivaksi
(progressiivinen tai lomitettu kuvanmuodostustapa).
• Videopiiri on kytketty pois käytöstä • Kytke videopiiri toimintaan painamalla (Video Off -asetus) (sivu 43).
A
HDMI-liitäntä näyttölaitteeseen, joka ei ole HDCP-yhteensopiva. Irrota HDMI-kaapeli ja käytä kytkemiseen jotain HDCP-yhteensopiva muuta audio- ja videokytkentätapaa, (sivut 31 ja 32).
Ääntä ei kuulu • Kytkennöissä on vikaa • Tarkista kaikki audiokytkennät
• Digitaalisen audiosignaalin asetukset • Tarkista digitaalisen audiosignaalin asetukset eivät ole sopivia
• DVD-levyä toistetaan nopeutettuna tai • Ääntä ei kuulu DVD-levyn nopeutetun ja hidastetun toiston aikana hidastettuna
• Surround-viritinvahvistin ei hyväksy • Käytä analogista äänilähtöä audiosignaalia, jonka formaatti on ’96 kHz PCM’.
• Toistettavana on DVD-Audio-levy, • Kytke 6-kanavainen audiolähtö mutta soittimesta ei ole kytketty viritinvahvistimeen/vahvistimeen analogista audiolähtöä.
Pikasiirron aikana kuvassa on häiriöitä • MPEG-2-formaatin ominaisuus • Pikasiirron aikana DVD-kuvassa esiintyy yleensä aina häiriöitä.
DVD-levyä toistettaessa jotkut • Toiminto ei ole käytettävissä kyseisessä • Toiminnon käytettävyys riippuu levystä ja käyttötilanteesta (esimerkiksi kauko-ohjaimen näppäimet eivät toimi ja tilanteessa kappaleen ohitus). Kyseinen levy ei välttämättä mahdollista toiminnon näyttöön ilmestyy tunnus (Lue myös käyttöä lainkaan (esimerkiksi kappaleen suoravalinta) jäljempänä oleva ohje)
Kuvaruutuvalikon kieli on väärä • Kuvaruutuvalikon kieliasetus ei ole • Muuta kuvaruutuvalikon kieliasetusta
sopiva
Kuvaruutuun ilmestyy tunnus • Toiminto ei ole käytettävissä kyseisessä • DVD-levyn sisältö estää toiminnon käytön kyseisessä tilanteessa
tilanteessa
Kuvasuhde on väärä • Valittuna oleva kuvasuhdeasetus ei sovi • Muuta kuvasuhdeasetus sopivaksi
katseltavaan ohjelmaan
Kauko-ohjain ei toimi kunnolla • Paristot ovat heikot • Vaihda paristot uusiin
• Infrapunasignaali ei pääse esteen takia • Poista esteet infrapunalähettimen ja -anturin välistä. Asenna kauko-ohjaimen lähettimestä ohjattavan järjestelmään tarvittaessa erillinen infrapuna-anturi laitteen anturiin.
Levyn kopiointi videokasetille ei onnistu • Levy on kopiosuojattu • Monissa DVD-levyissä on estotoiminto, joka estää levyn kopioimisen
Soitin ei hyväksy salasanaa • Yrität syöttää väärän salasanan • Lopeta levyn toisto. Pidä
on kytketty HDMI-liitäntääAei voi käyttää, jos näyttö ei ole
videokasetille
näyttö alkaa vilkkua. Tämä toimenpide palauttaa salasanan ja kaikki ase­tukset tehdaslukemiin.
P/I-näppäintä
V.OFF-näppäintä
B
tai analoginen audiolähtö9.
CLEAR-näppäintä
F
painamalla
D
painettuna, kunnes
,
46 ONGELMIEN RATKAISUJA
Tekninen erittely laitteelle AVR 138
Vahvistin
Stereotila Jatkuva keskimääräinen teho (FTC)
40 W/kanava,20 Hz - 20 kHz: @ < 0,07 % THD, molemmat kanavat kuormitettuna, 8 ohmia kuorma
Viisikanavainen surround-tila Virta yksittäiselle kanavalle , kaikki kanavat ajetaan samanaikaisesti
Vasen/oikea etukanava: 30 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 ohmia
Keskikanava: 30 W, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 ohmia
Surround-kanavat: 30 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 ohmia kuormalla
Tuloherkkyys/Sovitus:
lineaarinen (High Level) 200 mV/47 k ohmia Häiriöetäisyys (IHF-A) 95 dB Surround-järjestelmän kanavaerotus
Analoginen dekoodaus
(ProLogic jne.) 40 dB
Dolby Digital (AC-3) 55 dB
DTS 55 dB Taajuusvaste
@ 1W (+0 dB, -3 dB) 10 Hz - 100 kHz Korkein hetkellinen
virransyöttökyky (HCC) ±25A TIM-särö Ei mitattavissa Nousunopeus 16 µsec
Muutosnopeus 40 V/µsec
FM-viritin
Viritystaajuus 87,5-108,0 MHz Pienin antennisignaali IHF: 1,3 mV/13,2 dBf Häiriöetäisyys Mono/stereo: 70/65 dB (DIN) Särö Mono/stereo: 0.15/0.3% Stereoerottelu 35 dB @ 1 kHz Selektiivisyys ±400kHz: 70dB Peilitaajuusvaimennus 80 dB Välitaajuusvaimennus 90 dB
AM-viritin
Viritystaajuus 522–1620 kHz Häiriöetäisyys 45 dB Pienin antennisignaali kehäantenni: 500 µV Särö 1 kHz, 50 % modulaatio: 0,8 % Selektiivisyys ±10 kHz: 30 dB
Video-osa
Värijärjestelmät PAL/NTSC Tulotaso/Sovitus 1 Vp-p/75 ohmia Lähtötaso/Sovitus 1 Vp-p/75 ohmia Taajuusvaste 10 Hz - 8 MHz (-3 dB)
Yleistä
Sähköntarve AC 230V/50Hz Tehonkulutus 72 W lepotilassa,
enintään 580 W (Kaksi kanavaa käytössä)
Mitat (enintään):
Leveys 440 mm Korkeus 165 mm Syvyys 385 mm Paino 9,6 kg
Syvyysmittaan sisältyvät nupit, painikkeet ja liitännät Korkeusmittaan sisältyvät jalat ja kotelo. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.
Harman Kardon on reksiteröity tavaramerkki.
Valmistettu Dolby Laboratories Inc:n lisenssillä. “Dolby”, “Pro Logic”ja kaksois-D ovat Dolby Laboratories Inc:n tavaramerkkejä.
Valmistettu US-lisenssillä. Patenttinumerot: 5 451 942; 5 956 674; 5 974 380;5 978 762; 6 487 535; 7,003,467 ja muut US- ja maailmanlaajuiset patentit myönnetty tai haettu. DTS,DTS Digital Surround, ES, ja Neo:6 ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä ja DTS logot ovat DTS Inc:n tavaramerkki. © 1996-2007 DTS, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
Logic 7 on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistaa Lexicon,Inc.
TEKNISET TIEDOT 47
SUOMI
Tekninen erittely DVD 28
Soitettavat levyformaatit: Levyformaatit: DVD-Video, DVD-Audio, DVD+WR, DVD+R, DVD-R, DVD-RW, DivX,
VCD, CD, CD-R, MP3, WMA, JPEG ja CD-RW. Levyn halkaisija voi olla 12 cm tai 8 cm. Aluekoodi:Vain DVD Movie -levyt, joiden aluekoodi on 2 tai 0. DVD:n kerroksellisuus: yksipuolinen/yksikerros-, yksipuolinen/kaksikerros-, kaksipuolinen/yksikerros- ja kaksipuolinen/kaksikerros-levyt, Audioformaatit: DVD-Audio MLP Lossless,Linear PCM, MPEG,Windows Media Still-kuvaformaatti: JPEG
Värijärjestelmä: PAL/NTSC
HDMI™-lähtö: Video: 576p,720p, 1080i
HDMI Version 1.0 -yhteensopiva HDCP Version 1.1 -yhteensopiva
Komposiittivideolähtö: 1 V p-p/75 ohmia, negatiivinen tahdistus S-Video-lähtö Y/kirkkaus: 1 V p-p / 75 ohmia, negatiivinen tahdistus
C/väri: 0,286 V p-p
Komponenttivideolähtö: Y: 1Vp-p / 75 ohmia, negatiivinen tahdistus
Cr: 0,7Vp-p / 75 ohmia Cb: 0,7 Vp-p / 75 ohmia
Lähtevän analogiäänen taso: 2 Vrms max Taajuusvaste: DVD (lineaarinen PCM): 2 Hz – 22 kHz (48 kHz näytteistys)
2 Hz – 44 kHz (96 kHz näytteistys)
CD: 2 Hz – 20 kHz
Häiriöetäisyys (SNR): 105 dB (A-painotettu) Dynamiikka: DVD: 100 dB (18 bittiä) / 105 dB (20 bittiä)
CD/DVD: 96 dB (16 bittiä)
THD/1kHz: DVD/CD: 0,0025 % Huojunta ja värinä: alle mittausrajan Sähköntarve: 100 – 240 V, 50 ~ 60 Hz Energiankulutus: 1 W (valmiustila), 13 W (enintään) Mitat (L x K x S): 440 mm x 50 mm x 285 mm Paino: 4,0 kg
®
9, Dolby Digital ja DTS
Syvyysmitta sisältää myös nupit ja liittimet. Korkeusmitta sisältää jalat ja kotelon. Pidätämme oikeuden teknisiin muutoksiin ilman ennakkoilmoitusta. Harman Kardon ja Harman International ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, jotka omistaa Harman International Industries, Incorprated. Valmistettu Dolby Laboratories -yhtiön luvalla. Dolby, Dolby Digital, ProLogic ja kaksois-D-symboli ovat Dolby Laboratories -yhtiön omistamia tuotemerkkejä. Valmistettu US-lisenssillä. Patentti nro: 5 451 942 & ja muut US- ja maailmanlaajuiset patentit myönnetty tai haettu. DTS ja DTS Digital Out ovat
rekisteröityjä tavaramerkkejä ja DTS logot ja symbolit ovat DTS Inc:n tavaramerkkejä. © 1996-2007 DTS, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Microsoft, Windows ja WMAx ovat Microsoft Corporation -yhtiön omistamia tuotemerkkejä tai rekisteröityjä tuotemerkkejä Yhdysvalloissa
ja/tai muissa maissa. HDMI, HDMI-logo ja High-Definition Multimedia Interface ovat tavaramerkkejä, jotka omistaa HDMI Licensing LLC. DivX, DivX Certified sekä niihin liittyvät logot ovat tavaramerkkejä, jotka omistaa DivX Networks, Inc.Niiden käyttö on sallittu lisenssillä. Tässä tuotteessa käytetään tekijänoikeuksien suojausteknologiaa, jonka omistaa Macrovision Corporation -yhtiö yhteistyötahoineen.
Tätä teknologiaa voi käyttää vain Macrovision Corporation -yhtiön valvonnassa ja se on tarkoitettu koti- ja muuhun rajattuun käyttöön, jollei Macrovision Corporation päätä toisin. Suojauksen kiertäminen ja purkaminen on kielletty.
48 TEKNISET TIEDOT
49
SUOMI
250 Crossways Park Drive,Woodbury, New York 11797 www.harmankardon.com Harman Consumer Group, Inc.: 2, route de Tours, 72500 Château-du-Loir, France © 2008 Harman Kardon, Incorporated Partnumber: CQX1A1382Z
Loading...