Danfoss Optyma Plus User guide [sv]

Användarguide
Regulator för condensing units
Optyma™ Plus
SW version 3.6x
www.danfoss.com
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Introduktion
Styrning av condensing units
Fördelar
• Reglering av kondenstryck i förhållande till utetemperaturen
• Variabel fläktvarvtalsreglering
• Styrning på/av eller variabel varvtalsreglering av kompressor
• Styrning av värmeelement i vevhus
• Styrning av dagdrift/nattdrift
• Inbyggd klockfunktion med strömreserv
• Inbyggd Modbus datakommunikation
• Övervakning av td för hetgastemperatur
• Styrning av oljeretur vid variabel varvtalsreglering
Principskiss
Regulatorn tar emot en signal som begär kylning, och startar kompressorn. Om kompressorn har variabel varvtalsreglering styrs sugtrycket (konverterat till temperatur) enligt ett inställt temperaturvärde. Regleringen av kondensortrycket utförs, även här efter en signal från omgivningstemperaturgivaren och baserat på angiven referens. Regulatorn styr sedan fläkten, vilket gör att kondenseringstemperaturen kan hållas på önskad nivå. Regulatorn kan även hantera värmeelementet i vevhuset så att oljan hålls separat från köldmediet. Vid för hög hetgastemperatur aktiveras vätskeinsprutning för insugningsledningen. (För kompressorer med alternativet vätskeinsprutning).
Funktioner
• Reglering av kondenseringstemperatur
• Styrning av fläktvarvtal
• Styrning på/av eller varvtalsreglering av kompressor
• Styrning av värmeelement i vevhus
• Vätskeinsprutning i economizer port (om det är möjligt)
• Ökar referensen för kondensorns tryckreglering under nattdrift
• Extern start/stopp via DI1
• Säkerhetsavstängning aktiveras via signal från automatisk säkerhetskontroll
Referens för reglering av kondenseringstemperatur
Reglering styr kondenseringsreferensen, vilket är lika med differensen mellan kondenseringstemperaturen och omgivningstemperaturen. Referensbörvärdet kan visas genom ett kort tryck på mittenknappen och justeras med den övre och nedre knappen. Referensen kan höjas under natten så att fläktvarvtalen minskar, vilket innebär minskat fläktljud. Detta görs via nattsänkningsfunktionen.
Denna inställning kan ändras utan att man behöver gå in i programläget, så man måste vara försiktig så att man inte råkar göra några oavsiktliga justeringar.
Dag/Natt Regulatorn har en intern klockfunktion som styr växlingen mellan dag- och nattdrift. Under nattdrift höjs referensen med värdet för ”Night offset”. Signalen för dag/natt kan också aktiveras på två andra sätt:
• Via ingångssignalen för på/av - DI2
• Via datakommunikation.
Set Point
Reference
Tamb
Day
Night offset
Night
Day
2 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Fläktdrift
Regulatorn styr fläkten så att kondenseringstemperaturen hålls kvar vid angivet värde över aktuell utetemperatur.
Användaren kan välja mellan flera olika sätt att styra fläkten:
• Intern varvtalsreglering
Här styrs fläktens varvtal via plint 5-6. Vid ett behov på 95 % och däröver aktiveras reläet vid plint 15-16 samtidigt som 5-6 inaktiveras.
• Extern varvtalsreglering
För större fläktmotorer med otillräcklig intern utgång kan en extern varvtalsreglering anslutas till plint 54-55. Från denna punkt sänds sedan en signal på 0–10 V som anger efterfrågat varvtal. Reläet på plint 15-16 är aktivt när fläkten är igång.
Användaren kan definiera vilken styrning som ska användas i meny ”F17”.
Fläktvarvtal vid start
När fläkten startas på nytt efter en stilleståndsperiod kommer den att startas med det varvtal som angetts med funktionen ”Jog speed”. Detta varvtal bibehålls under 10 sekunder, för att sedan justeras baserat på önskvärd nivå.
Fläktvarvtal vid låg belastning
Vid låg belastning på mellan 10 och 30 % ligger varvtalet kvar på den nivå som angetts med funktionen ”FanMinSpeed”.
15 – 16
54 – 55
15 – 16
Speed
Jog
Min.
Fläktvarvtal vid låg omgivningstemperatur
Den interna förstärkningsfaktorn reduceras för att undvika att fläkten startas/stoppas för ofta under låg omgivningstemperatur då fläktbelastningen är hög. Detta gör regleringen smidigare. Även ”Jog speed” sänks inom intervallet mellan 10 °C ned till
-20 °C.
Vid temperaturer under -20 °C kan värdet ”Jog Low” användas.
Förventilering av kompressorutrymmet
Kondensorfläkten startar och drivs under en specifik stund och vid en specifik hastighet innan kompressorn startar. Detta inträffar om något lättantändligt köldmedium väljs via parametern ”o30 Köldmedium” för att en säker atmosfär ska skapas samtidigt som potentiellt lättantändligt A2L-köldmediegas sugs ut ur kompressorutrymmet. Det finns en fast fördröjning på cirka 8 sekunder mellan denna förventilering och kompressorstart för att luftflödet ska minskas avsevärt och kondenseringsproblem vid låga omgivningstemperaturer ska undvikas.
Speed
Jog low
Jog
Required capacity
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 3
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Kompressorstyrning
Kompressorn styrs av en signal på DI1-ingången. Kompressorn startar när ingången ansluts. Tre begränsningar finns för att undvika alltför ofta förekommande starter/stopp:
- En för minimitid PÅ
- En för minimitid AV
- En för hur lång tid som måste förflyta mellan två starter.
Dessa tre begränsningar prioriteras främst vid regleringen, och övriga funktioner får vänta tills dessa villkor uppfyllts innan regleringen kan fortsätta. När kompressorn är ”spärrad” av en begränsning framgår detta av ett statusmeddelande. Om DI3-ingången används som säkerhetsstopp för kompressorn kommer en otillräcklig ingångssignal omedelbart att leda till att kompressorn stoppas. Variabel varvtal kompressorn kan varvtalsregleras med en spänningssignal på AO2-utgången. Om denna kompressorn har varit i drift under en lång period med lågt varvtal, ökas varvtalet en kort stund för oljeretur.
Maximal hetgastemperatur
Temperaturen registreras av Td-givaren. Om variabel varvtalsreglering väljs för kompressorn kommer denna reglering inledningsvis minska kompressorns kapacitet om Td­temperaturen närmar sig det inställda maximala värdet. Om en temperatur som är högre än angiven maxtemperatur avläses kommer fläktvarvtalet att anges till 100 %. Om detta inte får temperaturen att sjunka, och om temperaturen förblir hög efter den inställda fördröjningstiden, kommer kompressorn att stoppas. Kompressorn kommer inte att startas igen förrän temperaturen är 10 K lägre än angivet värde. Villkoren för ovannämnda startbegränsningar måste också vara uppfyllda innan kompressorn kan startas igen. Om fördröjningstiden är inställd på ”0” kommer funktionen inte att stoppa kompressorn. Td-givaren kan avaktiveras (o63).
Vätskeinsprutning i economiserport
Regulatorn kan aktivera vätskeinsprutning i economiserport om hetgas-temperaturen närmar sig den maximalt tillåtna temperaturen. Obs! Funktionen vätskeinsprutning använder Aux-reläet, om reläet är konfigurerat för denna funktion.
Högtrycksövervakning
Under regleringen kan funktionen för övervakning av internt högtryck känna av ett kondensortryck som ligger över gränsen så att regleringen kan fortsätta. Om däremot inställningen c73 överskrids, då kommer kompressorn att stoppas och ett larm att utlösas. Om signalen å andra sidan kommer från den brutna säkerhetskretsen som är ansluten till DI3, då stoppas kompressorn omedelbart, och fläkten ställs in på 100 %. När signalen återigen är OK från DI3-ingången kommer regleringen att fortsätta.
Lågtrycksövervakning
Under regleringen kommer funktionen för övervakning av internt lågtryck att stänga av kompressorn om ett sugtryck identifieras som ligger under lägstanivå, men bara om minimitiden för PÅ har överskridits. Ett larm utlöses (A2). Denna funktion kommer att vara tidsfördröjd om kompressorn startar vid låg omgivningstemperatur.
Nedpumpningsgräns
Kompressorn stoppas om ett sugtryck under angivet värde registreras, men endast om minimitiden för PÅ har överskridits.
Alarm overview
DI off:
Di3 => A97 / DI2=1 => A97
4 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Max. 15 m
DI1 DI2
DI3
N
N
HP
LP
L
100%
LON
MODBUS
Värmeelement i vevhuset
Regulatorn har en termostatfunktion som kan reglera värmeelementet för vevhuset. Oljan kan därmed hållas avskild från köldmediet. Funktionen är aktiv då kompressorn har stoppats. Funktionen är baserad på omgivningstemperatur och suggastemperatur. När de två temperaturerna är lika stora (± en temperaturdifferens) kommer strömförsörjningen att slås på till värmeelementet. Inställningen ”CCH off diff” anger när strömförsörjningen till värmeelementet stängs av. ”CCH on diff” anger när 100 % effekt går till värmeelementet. I intervallet mellan dessa två inställningar beräknar regulatorn antalet watt, och ansluter till värmeelementet i en puls/paus-cykel som motsvarar wattbehovet. Taux-givaren kan användas för att registrera temperaturen i vevhuset om så önskas. När Taux-givaren registrerar en temperatur under Ts+10 K ställs värmeelementet in på 100%, men endast om omgivningstemperaturen är under 0 °C.
Separat termostatfunktion Taux-givaren kan även användas i en uppvärmningsfunktion med programmerbar temperatur. Här kommer AUX-reläet att ansluta värmeelementet.
Digitala ingångar
Via de digitala ingångarna kan kontaktfunktionen definieras för två olika tillämpningar: DI1: Startar och stoppar kompressorn DI2: Här kan användaren välja mellan flera funktioner
Signal från en extern säkerhetsfunktion / Extern huvudbrytare / Signal för nattsänkning / Separat larmfunktion / Övervakning av ingångssignal / Signal från en extern varvtalsstyrning
DI3: Säkerhetssignal från låg-högtrycksbrytare
0%
CCH on
CCH off
t
amb
- T
s
Datakommunikation
Regulatorn har en fast inbyggd MODBUS-datakommunikation. Om en annan typ av datakommunikation önskas kan en Lon RS 485 eller DANBUSS modul installeras i regulatorn. Anslutningen måste sker till klämma RS 485.
Viktigt
Alla anslutningar till datakommunikationen måste överensstämma med de krav som ställs på datakommunikationskablar. Se dokumentation: RC8AC.
Display
Regulatorn har ett uttag för en display. Här kan en display av typ EKA 163B eller EKA 164B (maxlängd 15 m) anslutas. EKA 163B är en display för avläsning. EKA 164B är avsedd för både avläsning och drift. Display och regulator kan anslutas med en kabel som har ett kontaktdon i bägge ändar. Det går att ställa in huruvida Tc eller Ts ska läsas av. När värdet läses av går det att visa den andra avläsningen genom att trycka in den nedre knappen helt kort.
När en display ska anslutas till inbyggd MODBUS kan displayen med fördel bytas till en av samma typ, men med Index A (version med skruvplintar). Regulatoradressen måste ställas in på ett värde högre än 0 för att displayen ska kunna kommunicera med regulatorn. Om anslutning till två displayer önskas ska den ena anslutas till uttaget (max 15 m) och den andra anslutas sedan till den fasta datakommunikationen.
Override
Regulatorn innehåller ett antal funktioner som kan användas tillsam­mans med override-funktionen i huvudgateway/systemenheten.
MOD
Funktion via datakommunikation Funktion i gateway/systemenhet
Parametrar som används i OptymaPlus
RS
Max. 1000 m
MOD
Address o03 > 0
Day/Night schedule
Day/Night control / Time schedule
--- Night setback
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 5
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Funktionsöversikt
Funktion Para-
meter
Normal display
På skärmen visas temperaturvärdet för sugtrycket Ts eller från kondenstryck Tc. Ange vilket av dessa två som ska visas i o17. Under drift, när ett av dessa värden visas på skärmen, går det att visa det andra värdet genom att hålla in den nedre knappen.
Termostat Thermostat control Inställningspunkt
Regulatorns referensvärde Tc ligger utanför utetemperatur + börvärde + eventuell förskjutning. Värdet anges med ett tryck på den mellersta knappen. Förskjutning kan anges i r13.
Temperaturenhet
Ange om visade värden ska anges i SI- eller US-enheter 0: SI (°C och bar) 1: US (°F och Psig).
Starta/stoppa kylning
Med den här inställningen kan kylning startas och stoppas, och manuell override av utgångarna kan tillåtas. (För manuell styrning ställs värdet in på -1. Då tillåts tvångs­styrning av reläutgångarna via respektive avläsningsparameter (u58, u59 etc.). Här kan avläsningsvärdet skrivas över.)
Start/stopp av kylning kan också göras med hjälp av den externa strömbrytarfunktio­nen ansluten till en DI1-ingång. Om den externa brytarfunktionen inaktiveras måste insignalen kortas av. Stoppad kylning triggar ett “standby-larm”.
Natthöjningsvärde
Termostatreferensen består av inställningspunkten plus det här värdet då regulatorn byter till nattdrift.
Referens Ts
Här anges referensen för sugtrycket Ts i grader.
Referens Tc
Här kan nuvarande regulatorreferens för kondenstryck Tc läsas av, i grader.
Extern uppvärmningsfunktion
Termostatens inkopplingsvärde för ett externt värmeelement (endast när 069=2 och o40=1) Reläet aktiveras när temperaturen når det inställda värdet. Reläet bryter sedan när temperaturen har ökat med 5 K (skillnaden är inställd på 5 K).
Lägsta kondenseringstemperatur (lägsta tillåtna regleringsreferens) Här anges lägsta tillåtna referens för kondenseringstemperatur Tc.
Högsta kondenseringstemperatur (högsta tillåtna regleringsreferens) Här anges högsta tillåtna referens för kondenseringstemperatur Tc.
Maximal hetgastemperatur
Här anges högsta tillåtna hetgastemperatur. Temperaturen mäts med givaren Td. Om temperaturen överskrids startas fläkten på nivån 100 %. Även en timer startas, som kan ställas in i c72. Om timerinställningen löper ut stoppas kompressorn och ett larm löser ut. Kompressorn återstartas vid 10 K under stoppgränsen, men inte förrän kom­pressorns av-timer har löpt ut.
Larm Larminställningar
Regulatorn kan larma i olika situationer. Vid larm blinkar alla ljusdioderna (LED) på regulatorns frontpanel och larmreläet kopplas in.
Fördröjning av DI2-larm En öppen/sluten ingång utlöser larmet när tidsfördröjningen har förflutit. Funktionen definieras i o37.
Hög kondenseringstemperatur larmgräns
Gränsen för kondenseringstemperaturen, inställd som differens över den omedelbara referensen (parameter r29) vid vilken larmet A80 aktiveras efter att fördröjningstiden har löpt ut (se parameter A71).
Fördröjningstid för larm A80 -- Se även parameter A70. Anges i minuter. A71 Air flow del
Parameter vid datakommunika­tionsdrift
Ts / Tc
Reference
r05 Unit
°C=0. / °F=1 (Endast °C på AKM, oberoende av inställning)
r12 Main Switch
1: Start 0: Stop
-1: Manuell styrning av utgångar till­låtet
r13 Night offset
r23 Ts Ref
r29 Tc Ref
r71 AuxTherRef
r82 MinCondTemp
r83 MaxCondTemp
r84 MaxDischTemp
Night setbck (nattsignalstart. 0=Dag, 1=Natt)
Om datakommunikation används kan de olika larmfunktionernas vikt anges. Inställningen görs på menyn “Larm­destinationer”.
A28 AI.Delay DI2
A70 Air flowDiff
Reset alarm Ctrl. Error
6 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Kompressor Compressor control
Hur regulatorn startar/stoppar går att definiera på flera sätt. Endast internt: här används endast den interna huvudbrytaren på r12. Externt: här används ingång DI1 som termostatbrytare. Med den här inställningen kan ingång DI2 definieras som en ”extern säkerhetsmekanism” som kan stoppa kompressorn.
Drifttider
För att undvika felaktig drift kan värden anges för den tid som kompressorn ska köra när den har startats. Och hur länge den måste vara stoppad.
Min. ON-tid (i sekunder) c01 Min. On time Min-OFF-tid (i sekunder) c02 Min. Off time
Minimitid mellan reläaktivering (i minuter) c07 Restart time Pumpdowngräns
Tryckvärde då kompressorn stoppas
Kompressor min. varvtal
Här ställs kompressorns minsta tillåtna varvtal in.
Kompressor start varvtal
Kompressorn startar inte förrän önskat varvtal kan uppnås
Kompressor max. varvtal
Övre gräns för kompressor varvtal
Kompressor max. varvtal under nattdrift
Övre gräns för kompressorvarvtal under nattdrift. Vid nattdrift minskas c48-värdet till det procentuella värdet som ställs in här
Definition av kompressorregleringläge
0: Ingen kompressor – luftkylt aggregat AV 1: Fast hastighet – ingången DI1 används för att starta/stoppa kompressorn med fast hastighet 2: Variabel hastighet – ingången DI1 används för att starta/stoppa kompressorn med variabel hastighet med en 0–10 V-signal på AO2
Fördröjningstid för hög hetgastemperatur (i minuter) När givaren Td registrerar en temperatur som överstiger gränsvärdet för r84 startas timern. När fördröjningstiden löpt ut stoppas kompressorn om temperaturen fortfarande är för hög. Dessutom utlöses ett larm.
Max. tryck (maximalt kondenstryck)
Maximalt tillåtet kondenstryck anges här. Om trycket ökar stoppas kompressorn.
Differens för max. tryck (kondenstryck)
Differens för omstart av kompressorn om stoppet berodde på PcMax. (Alla timers måste löpa ut innan omstart medges)
Lägsta sugtryck
Ange lägsta tillåtna sugtryck här. Kompressorn stoppas om trycket faller under mini­mivärdet.
Sugtrycksdifferens
Differens för återstart av kompressorn om den stoppats på grund av PsLP. (Alla timers måste löpa ut innan omstart medges)
Förstärkningsfaktor Kp för kompressorreglering
Om Kp-värdet minskas kommer regleringen att vara långsammare
Integrationstid Tn för kompressorreglering
Om Tn-värdet ökas kommer regleringen att vara mjukare
Förskjutning för vätskeinsprutning
Relät för vätskeinsprutning aktiveras om temperaturen överstiger ”r84” minus ”c88” (men endast om kompressorn är igång).
Hysteres för vätskeinsprutning
Relät för vätskeinsprutning inaktiveras när temperaturen fallit till ”r84” minus ”c88” minus ”c89”.
Fördröjning av kompressorstopp efter vätskeinsprutning
Kompressorns PÅ-tid efter att relät ”Aux” stängts AV Önskat kompressorvarvtal i anslutning till trycktransmitter fungerar inte.
Varvtal vid nöddrift. Min. På-tid vid Låg Omgivande LP Uppmätt Tc för vilken Komp. min. varvtal höjs till StartSpeed LED:n på regulatorns framsida visar om kylning sker.
c33 PumpDownLim
c46 CmpMinSpeed
c47 CmpStrSpeed
c48 CmpMaxSpeed
c69 CmpMax % Ngt
c71 Comp mode
c72 Disch. Del
c73 PcMax
c74 Pc Diff
c75 PsLP
c76 PsDiff
c82 Cmp Kp
c83 Comp Tn sec
c88 LI Offset
c89 LI Hyst
c90 LI Delay
c93 CmpEmrgSpeed
c94 c94 LpMinOnTime c95 c95 TcSpeedLim
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 7
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Fläkt Fan control Förstärkningsfaktor Kp
Om KP-värdet sänks förändras fläktens varvtal.
Integrationstid Tn
Om Tn-värdet ökas förändras fläktens varvtal.
Förstärkningsfaktor Kp max
Regleringen använder denna Kp när det uppmätta värdet är långt ifrån referensen
Fläktvarvtal
Det faktiska fläktvarvtalet avläses här, och anges i % av nominell hastighet.
Förändring av fläktvarvtal
En tillåten förändring av fläktvarvtalet kan anges för att bestämma när fläktvarvtalet ska sänkas. Inställningen kan anges som ett procentuellt värde per sekund.
Startvarvtal
Ange startvarvtal för fläkten här. Efter tio sekunder avslutas den här funktionen, och fläktvarvtalet styrs därefter genom den normala regleringen.
Startvarvtal vid låga temperaturer
Här anger du önskat startvarvtal för utetemperaturer på -20 °C och därunder. (För utetemperaturer mellan +10 och -20 °C beräknas och tillämpas ett varvtal av re­gulatorn som ligger mellan de två startinställningarna.)
Definition av fläktreglering
0: Av 1: Fläkten är ansluten till plint 5-6 och varvtalsregleringen styrs av en intern fasur-
koppling. Reläet på plint 15-16 går in vid varvtalsbehov på 95 % eller högre.
2: Fläkten är ansluten till en extern regulator för varvtalsreglering. Signalen för varv-
talsreglering är ansluten till plint 28-29. Reläet på plint 15-16 ansluts då reglering krävs. (Vid extern styrning förblir inställningarna F14, F15 och F16 aktiva.)
Lägsta fläktvarvtal
Ange lägsta tillåtna fläktvarvtal här. Fläkten stoppas om användaren anger ett lägre varvtal.
Högsta fläktvarvtal
Fläktens topphastighet kan här begränsas. Värdet anges genom ställa in önskad pro­cent av den nominella hastigheten på 100 %.
Manuell reglering av fläktvarvtal
Fläkthastigheten kan åsidosättas manuellt här. Den här funktionen kan endast använ­das när huvudbrytaren står i serviceläge.
Faskompensation Värdet minimerar de elektriska störningar som förekommer under fasreglering. Vär­det bör endast ändras av särskilt utbildad personal.
Kondensorfläkten kommer att förventilera kompressorutrymmet för att säkerställa en säker miljö innan kompressorn startas på valda A2L-köldmedier via parametern o30
Lysdioden på regulatorns framsida visar om fläktregleringen sker via utgången för fläktvarvtalsstyrning eller via fläktreläet.
n04 Kp factor
n05 Tn sec
n95 Cmp kp Max
F07 Fan Speed %
F14 DownSlope
F15 Jog Speed
F16 LowTempJog
F17 FanCtrlMode
F18 MinFanSpeed
F19 MaxFanSpeed
F20 Manual Fan %
F21 Fan Comp
F23 FanVent Time
Realtidsklocka
Vid användning av datakommunikation justeras klockan automatiskt av systemenhe­ten. Om regulatorn är utan datakommunikation har klockan en strömreserv på fyra timmar.
Övergång till dagdrift
Ange vid vilken tid styrreferensen blir aktivt börvärde.
Övergång till nattdrift
Ange vid vilken tid styrreferensen ökas med r13. Klocka: Timinställning t07
Klocka: Minutinställning t08 Klocka: Datuminställning t45 Klocka: Månadsinställning t46 Klocka: Årsinställning t47
Diverse Miscellaneous Om regulatorn ingår i ett nätverk med datakommunikation måste den ha en adress,
och gateway/systemenhet för datakommunikationen måste känna till adressen. Adressen anges till mellan 0 och 240 beroende på systemenhet och vald datakom-
munikation. Funktionen används inte när datakommunikationen är MODBUS. Den hämtas här, via
systemets skanningsfunktion.
8 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
(Tid kan inte ställas in via datakom­munikation.) Inställningarna är bara relevanta när det inte finns någon datakommunikation).
t17 Day start
t18 Night start
o03
o04
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Åtkomstkod (Åtkomst till alla inställningar)
Om inställningarna i regulatorn ska skyddas med en åtkomstkod kan du ange ett numeriskt värde mellan 0 och 100. Om inte kan du stänga av funktionen med inställ­ningen 0. (99 ger dig alltid åtkomst).
Regulatorns programversion o08 SW ver Välj signal för displayen
Här kan du definiera den signal som displayen ska visa. 1: Sugtryck i grader, Ts. 2: Kondenseringstryck i grader, Tc.
Trycktransmitter instellning for Ps
Arbetsområde för trycktransmitter - minvärde
Trycktransmitter instellning for Ps
Arbetsområde för trycktransmitter - max värde
Köldmediumsinställning (endast om “r12” = 0) Innan kylningen startas måste köldmediet definieras. Du kan välja mellan följande köldmedier
2=R22. 3=R134a. 13=Användardefinierat. 17=R507. 19=R404A. 20=R407C. 21=R407A. 36=R513A. 37=R407F. 40=R448A. 41=R449A. 42=R452A. 39=R1234yf. 51=R454C. 52=R455A
Varning: Felaktigt val av köldmedium kan skada kompressorn).
Andra köldmedier: Här väljs inställning 13 och därefter ska tre faktorer ställas in -Ref. Fac a1, a2 och a3 - via datakommunikation.
Digital ingångssignal - DI2
Regulatorn har en digital ingång 2 som kan användas för någon av följande funktio­ner: 0: Ingången används inte 1: Signal från en säkerhetskrets (kortsluten = OK för kompressordrift). Frånkopplad =
kompressorstopp och larm A97)
2: Huvudströmbrytare. Styrning sker när ingången kortsluts, och stoppas när in-
gången har positionen OFF. 3: Nattdrift. När ingången kortsluts startas nattdriftsstyrningen. 4: Separat larmfunktion. Ett larm ljuder när ingången kortsluts. 5: Separat larmfunktion. Ett larm ljuder när ingången öppnas. 6: Ingångsstatus, på eller av. (Status för DI2 kan följas via datakommunikation) 7: Larm från kompressorns externa varvtalsreglering.
Funktion för extra relä
0: Reläet används inte 1: Externt värmeelement (temperaturinställning i r71, definition av givare i 069) 2: Används för vätskeinsprutning (temperaturinställning i r84) 3: Styrningsfunktion för oljeretur måste aktivera reläet
Trycktransmitter instellning for Pc
Arbetsområde för trycktransmitter - minvärde
Trycktransmitter instellning for Pc
Arbetsområde för trycktransmitter - max värde
Välj typ av condensing unit.
Fabriksinställt. Efter grundinställningen låses det här värdet, och går endast att ändra då regulatorn återställs till fabriksinställningarna. När inställningen för köldmedium görs kommer regulatorn att kontrollera att ”En­hetstyp” och köldmedium är kompatibla.
Konfiguration av S3
0 = ingång S3 används ej 1 = ingång S3 används för mätning av hetgastemperatur
Spara som fabriksinställningar
Med den här inställningen sparar du de aktuella inställningarna som ny basinställning (de tidigare fabriksinställningarna skrivs över).
Definiera hur Taux-givaren (S5) används
0: Används inte 1: Används för mätning av oljetemperatur 2: Används för mätning av temperaturen för den externa värmefunktionen 3: Annan användning. Mätning av alternativ temperatur.
Tidsperiod för värmeelement i vevhus
Under den här perioden beräknar regulatorn själv AV/PÅ-tider. Tiden anges i sekunder.
Differens för värmeelementets punkt 100 % PÅ
Differensen avser antal grader under värdet ”Tamb minus Ts = 0 K”.
o05 Acc. code
o17 Display mode
o20 MinTransPs
o21 MaxTransPs
o30 Refrigerant
o37 DI2 config.
o40 AuxRelayCfg
o47 MinTransPc
o48 MaxTransPc
o61 Unit type
o63 S3 config
o67 -
o69 Taux Config
P45 PWM Period
P46 CCH_OnDiff
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 9
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Differens för värmeelementets punkt 100 % AV
Differensen avser antal grader över värdet ”Tamb minus Ts = 0 K”.
Drifttid för kondenseringsenheten
Kondenseringsenhetens drifttid kan kontrolleras här. Avläst värde måste multipliceras med 1 000 för att erhålla korrekt värde. (Visat värde kan justeras vid behov)
Drifttid för kompressorn
Kompressorns drifttid kan avläsas här. Avläst värde måste multipliceras med 1 000 för att erhålla korrekt värde. (Visat värde kan justeras vid behov)
Drifttid för värmeelementet i vevhuset
Värmeelementets drifttid kan avläsas här. Avläst värde måste multipliceras med 1 000 för att erhålla korrekt värde. (Visat värde kan justeras vid behov)
Antal HP-larm
Antalet HP-larm kan avläsas här. (Visat värde kan justeras vid behov)
Antal LP-larm
Antalet LP-larm kan avläsas här. (Visat värde kan justeras vid behov)
Antal hetgasslarm
Antalet Td-larm kan avläsas här. (Visat värde kan justeras vid behov)
Antal blockerade kondensatorns Antalet blockerade kondensatorns larm kan avläsas här. (Visat värde kan justeras vid behov)
Hastighetsgräns vid styrning av oljeretur
Om kompressorvarvtalet överskrider denna gräns ökas en tidräknare. Den kommer att minskas om kompressorvarvtalet sjunker under denna gräns.
Tid vid styrning av oljeretur
Gränsvärde för tidräknaren beskriven ovan. Om räknaren överskrider denna gräns kommer kompressorvarvtalet att ökas till Boost-varvtal
Boost-varvtal vid styrning av oljeretur
Detta kompressorvarvtal säkerställer att oljan går tillbaka till kompressorn
Boost-tid vid styrning av oljeretur
Den tid kompressorn måste köras med Boost-varvtal.
P47 CCH_OffDiff
P48 Unit Runtime
P49 Comp Runtime
P50 CCH Runtime
P51 HP Alarm Cnt
P52 LP Alarm Cnt
P53 DisAlarm Cnt
P90 BlckAlrm Cnt
P77 ORM SpeedLim
P78 ORM Time
P79 ORM BoostSpd
P80 ORM BoostTim
Service Service
Avläsa trycket Pc u01 Pc bar Avläsa temperaturen Taux u03 T_aux DI1-ingångens status. On/1=stängd u10 DI1 status Status på dag/nattdrift (nattdrift: on/off) u13 NightCond Avläsa överhettningen u21 Superheat SH Avläsa temperatur vid S6 sensor u36 S6 temp Läs av kompressorns kapacitet i % u52 CompCap % DI2-ingångens status. On/1=stängd u37 DI2 status Kylreläets status u58 Comp Relay Fläktreläets status u59 Fan relay Larmreläets status u62 Alarm relay Status på reläet "Aux" u63 Aux relay
Status på reläet till värmeelementet i vevhuset Status på ingång DI3 (On/1 = 230 V) Avläs kondensortrycket i temperatur Avläs tryck Ps Avläs sugtrycket i temperatur Avläs omgivande temperatur Tamb Avläs hetgastemperatur Td Avläs suggastemperatur Ts Spänning på analog utgång AO1 Spänning på analog utgång AO2
u71 CCH Relay u87 DI3 status U22 Tc U23 Ps U24 Ts U25 T_ambient U26 T_Discharge U27 T_Suction U44 AO_1 Volt U56 AO_2 Volt
10 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Driftsstatus (Mätning)
Under styrningen finns tillfällen där regulatorn endast väntar på nästa punkt i styr-
Ctrl. state: processen. För att göra dessa situationer, när du tror att ingenting händer, synliga, visas driftsstatusen på displayen. Tryck kort (1 sekund) på den övre knappen. Om det finns någon statuskod visas den nu på displayen. De enskilda statuskoderna betyder följande:
Normal reglering S0 0 När kompressorn är i drift måste den köras i minst x minuter. S2 2 När kompressorn har stoppats måste den vara stoppad i minst x minuter. S3 3 Kylningen stoppad av huvudströmbrytaren. Med antingen r12 eller en DI-ingång S10 10 Manuell styrning av utgångar S25 25 Inget köldmedium har valts S26 26 Säkerhetsstopp; max. kondenseringstryck överskridet. Alla kompressorer stoppade. S34 34
Andra visningsmeddelanden:
Lösenord krävs. Ställ in lösenord PS Reglering är stoppad via huvudbrytare OFF Inget köldmedium har valts ref Ingen typ har valts för condensing unit. typ
Felmeddelande
Om ett fel uppkommer blinkar dioderna på framsidan och larmreläet aktiveras. Om du nu trycker på den översta knappen visas larmrapporten i displayen. Det finns två typer av felrapport - antingen för ett larm under daglig drift eller för en defekt i installationen.
A-larm visas inte förrän den angivna tidsfördröjningen har passerat.
E-larm å andra sidan visas i det ögonblick felet inträffar. (Ett A-larm visas inte om det samtidigt finns ett aktivt E-larm). Följande meddelanden kan visas:
Kod/Larmtext via datakommunikation
A2/--- LP alarm Lågt insugningstryck Se condensing unit instruktioner A11/--- No Rfg. sel. Inget köldmedium har valts Ange o30 A16 /--- DI2 alarm DI2 larm Kontrollera den funktion som sänder en signal vid DI2-
A17 / ---HP Alarm Larm på C73/DI3 (larm för högt/lågt tryck) Se condensing unit instruktioner A45 /--- Standby mode Standby-läge (stoppad kylning via r12 eller DI-ingång) Ingången r12 och/eller DI1 startar regleringen A80 / --- Cond. blocked Luftflödet har minskat. Rengör condensing unit A96 / --- Max Disc. Temp Gasens hetgastemperatur är för hög Se condensing unit instruktioner A97 / --- Safety alarm Säkerhetsfunktionen på DI2 eller DI3 har aktiverats Kontrollera den funktion som sänder en signal vid DI2
A98 / --- Drive alarm Larm från varvtalsreglering Kontrollera varvtalsreglering E1 /--- Ctrl. Error Regulatorfel E20 /--- Pc Sensor Err Fel på trycktransmitter Pc E30 /--- Taux Sensor Err E31/---Tamb Sensor Err E32 / ---Tdis Sensor Err E33 / ---Tsuc Sensor Err E39/--- Ps Sensor Err
Datakommunikation
Vikten av enskilda larm kan definieras genom en inställning. Inställningen måste göras i gruppen “Alarm destinations”
Inställningar från systemenheten Hög 1 X X X X
Medel 2 X X X Låg 3 X X X Endast logg X Avaktiverad
Beskrivning Åtgärd
ingången
eller DI3-ingången och kompressorns rotationsriktning
Fel på Aux givare Fel på luft givare, S2 Fel på tryck gas givare, S3 Fel på sug gas givere, S4 Fel på trycktransmitter Ps
Inställningar från AKM (AKM destination)
Log Larmrelä Skickas via
Ingen Hög Låg-Hög
Kontrollera givare och anslutning
Nätverk
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 11
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Drift
Display
Värdena visas med tre siffror och med en inställning kan du avgöra om temperaturen ska visas i °C eller i °F.
Lysdioder på frontpanelen
Lysdioderna på frontpanelen tänds när motsvarande relä aktive­ras.
= Kylning = Avfrostning = Fläkt igång
Lysdioderna blinkar vid larm. I en sådan situation kan du hämta ned felkoden till displayen och avbryta/bekräfta larmet genom att trycka kort på den översta knappen.
Knapparna
När du vill ändra en inställning ger de övre och nedre knapparna ett högre eller lägre värde beroende på vilken knapp du trycker på. Men innan du ändrar värdet måste du komma åt menyn. Det gör du genom att trycka på den översta knappen i några sekunder
- därefter kommer du in i listan med parameterkoder. Sök efter den parameterkod som du vill ändra och tryck på den mellersta knappen tills att parametervärdet visas. När du har ändrat värdet sparar du det nya värdet genom att trycka på den mellersta knap­pen en gång till.
Exempel
Ställa in en meny
1. Håll inne den översta knappen tills parametern r05 visas
2. Tryck ned den övre eller nedre knappen och sök efter den parameter som du vill ändra
3. Håll inne den mellersta knappen tills att parametervärdet visas
4. Tryck på den övre eller nedre knappen och välj det nya värdet
5. Tryck ned den mellersta knappen igen för att bekräfta värdet.
Ställ in temperatur
1. Håll inne den mellersta knappen tills att temperaturvärdet visas
2. Tryck på den övre eller nedre knappen och välj det nya värdet
3. Tryck på den mellersta knappen igen för att bekräfta värdet.
Avläsning av temperaturen vid Ts (om Tc är den primära bildskärmen) eller Tc (om Ts är den primära bildskärmen)
• En kort tryckning på den nedre knappen
Komma igång
Med hjälp av följande procedur kan du få igång styrningen mycket snabbt:
1 Öppna parametern r12 och stoppa pågående styrning (i en ny
och icke tidigare inställd enhet är r12 redan inställd till 0 vilket betyder stoppad styrning.)
2 Välja köldmedium via parameter o30
3 Öppna parameter r12 och starta regleringen. Start/stopp på in-
gång DI1 eller DI2 måste också vara aktiverad
4 Gå igenom översikten över fabriksinställningarna. Gör nödvän-
diga ändringar i respektive parameter.
5 För nätverk.
- Ställ in adressen i o03
- Aktivera skanningfunktionen i systemenheten
Obs! Vid leverans av condensing unit kommer regulatorn att vara in­ställd på rätt condensing unit (inställning o61). Denna inställning kommer att jämföras med det köldmedium du ställer in. Om du väljer ett ickekompatibelt köldmedium kommer texten ”ref” att visas på skärmen i väntan på att du gör en ny inställning.
(Vid byte av regulator måste o61 ställas in i enlighet med instruk­tionerna från Danfoss.)
Frånkoppla larmrelä /kvittera larm/se larmkod
• En kort tryckning på den övre knappen
Om det finns flera larmkoder kan de bläddras fram. Tryck på den översta eller nedersta knappen för att titta igenom listan.
12 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Menyöversikt
Parameter
Funktion Kod
Normal operation
inställningspunkt (regleringsreferensen utgår från antalet grader över utetemperaturen Tamb)
Styrningen
Välj visning i SI- eller US-enheter. 0 = SI (bar och °C). 1 = US (Psig och °F) r05 0/°C 1/F 0/°C Internal Main Switch. Manuell service = - 1, stoppa styrningen = 0, starta styrningen =1 r12 -1 1 0 Förskjutning av referensen under nattdrift. Under nattdrift ökas referensen med detta värde r13 0 K 10 K 2 K Börvärde för sugtryck Ts r23 -25 °C 10°C -7°C Avläsning av referens för Tc r29 ­Termostatens inkopplingsvärde för ett externt värmeelement (069=2 and o40=1) r71 -30,0°C 0,0°C -25°C Lägsta kondenseringstemperatur (lägsta tillåtna Tc-referens) r82 0°C 40°C 25°C Högsta kondenseringstemperatur (högsta tillåtna Tc-referens) r83 20°C 50°C 40°C Högsta hetgastemperatur Td r84 50°C 140°C 125°C
Larm
Larmets tidsfördröjning efter signal på DI2-ingången. Aktivt endast om o37 = 4 eller 5 A28 0 min. 240 min. 30 min. Larm för hög kondenseringstemperatur. Temperatur differensen 30,0 K = larm avstängt A70 3.0 K 30.0 K 10.0 K Tidsfördröjning tid for A80 larm. Se även parameter A70. A71 5 min. 240 min. 30 min.
Kompressor
Lägsta ON-tid Lägsta OFF-tid
Minimitid mellan kompressorstarter Nedpumpningsgräns då kompressorn stoppas (inställning 0.0 = funktionen inaktiverad) Min. kompressor varvtal Start varvtal för kompressor Max. kompressor varvtal Max. kompressor varvtal under nattdrift (% -värde av c48) Definition av kompressorreglering läge:
0: Ingen kompressor – luftkylt aggregat AV 1: Fast hastighet – ingången DI1 används för att starta/stoppa kompressorn med fast hastig­het 2: Variabel hastighet – ingången DI1 används för att starta/stoppa kompressorn med variabel hastighet med en 0–10 V-signal på AO2
Tidsfördröjning för Td hög. Kompressorn stoppas när tiden löpt ut. Max. tryck. Kompressorn stoppas om ett högre tryck registreras. Differens för maxtryck (c73) Min. sugtryck Ps. Kompressorn stoppas om ett lägre tryck registreras.
Skillnad mellan min. sugtryck och nedpumpning Förstärkningsfaktor Kp för kompressorer PI-reglering Integrationstid Tn för kompressorer PI-reglering
Förskjutning för vätskeinsprutning
Hysteres för vätskeinsprutning
Fördröjning av kompressorstopp efter vätskeinsprutning
Önskat kompressorvarvtal om signalen från trycktransmittern Ps upphör att fungera
Min. På-tid vid Låg Omgivande LP
Uppmätt Tc för vilken Komp. min. varvtal höjs till StartSpeed
Kontrollparametrar
Förstärkningsfaktor Kp för PI-reglering n04 1.0 20.0 7.0 Integrationstiden Tn för PI-reglering n05 20 120 40 Kp-max. för PI-reglering när mätningen är långt ifrån referensen n95 5,0 50,0 20,0
Fläkt
Avläsning av fläktvarvtal i % F07 - - -
- - - 2.0 K 20.0 K 8.0 K
c01 1 s 240 s 5 s c02 3 s 240 s 120 s c07 0 min. 30 min. 5 min.
*** c33 0,0 bar 6,0 bar 0,0 bar
c46 25 Hz 70 Hz 30 Hz c47 30 Hz 70 Hz 50 Hz c48 50 Hz 100 Hz 100 Hz c69 50% 100% 70%
* c71 0 2 1
c72 0 min. 20 min. 1 min.
*** c73 7,0 bar 31,0 bar 23,0 bar
c74 1,0 bar 10,0 bar 3,0 bar
*** c75 -0,3 bar 6,0 bar 1,4 bar
c76 0,1 bar 5,0 bar 0,7 bar c82 3,0 30,0 20,0 c83 30 s 360 s 60 s c88 0,1 K 20,0 K 5,0 K c89 3,0 K 30,0 K 15,0 K c90 0 s 10 s 3 s c93 25 Hz 70 Hz 60 Hz c94 0 s 120 s 0 s c95 10,0°C 70,0°C 50,0°C
Min-
värde
Maxvärde
Fabriks-
inställ-
ning
SW = 3.6x
Aktuell inställ-
ning
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 13
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Fortsättning Kod Min. Max. Fac.
Tillåten ändring av fläktvarvtal (till ett lägre värde) i % per sekund. F14 1,0% 5,0% 5,0% ”Jog speed” (hastighet i % då fläkten startas) F15 40% 100% 40% ”Jog speed” vid låg temperatur F16 0% 40% 10% Definition av fläktreglering: 0 = Av; 1 = intern reglering. 2 = extern varvtalsreglering F17 0 2 1 Lägsta fläktvarvtal. Minskat behov leder till att fläkten stoppas. F18 0% 40% 10% Högsta fläktvarvtal F19 40% 100% 100%
Manuell reglering av fläktvarvtalet. (Endast om r12 är inställd på -1) ** F20 0% 100% 0% Faskompensering (bör endast ändras av särskilt utbildad personal) F21 0 50 20 Förventileringstid på A2L-köldmedier före kompressorstart F23 30 180 30
Realtidsklocka
Tid för övergång till dagdrift t17 0 hrs 23 hrs 0 Tid för övergång till nattdrift t18 0 hrs 23 hrs 0 Klocka - inställning av timmar Klocka - inställning av minuter Klocka - inställning av datum Klocka - inställning av månad Klocka - inställning av år
Diverse
Nätverksadress o03 0 240 0 On/Off-brytare (Service Pin-meddelande)
VIKTIGT! o61 måste ställas in före o04 (används endast vid LON 485)
Åtkomstkod (alla inställningar) o05 0 100 0 Avläsning av regulatorns programversion o08 Välj signal till displayvisningen. 1 = Sugtryck i grader, Ts. 2 = Kondenseringstryck i grader, Ts o17 1 2 Trycktransmitterns arbetsområde Ps - minvärde o20 -1 bar 5 bar -1 Trycktransmitterns arbetsområde Ps - maxvärde o21 6 bar 200 bar 12
Köldmediumsinställning:
2=R22. 3=R134a. 13=Användardefinierad. 17=R507. 19=R404A. 20=R407C. 21=R407A.
36=R513A. 37=R407F. 40=R448A. 41=R449A. 42=R452A. 39=R1234yf. 51=R454C. 52=R455A
Ingångssignal på DI2. Funktion:
(0=används inte, 1=Extern säkerhetsfunktion. Reglera om stängd, 2=extern huvudbrytare,
3=nattdrift om stängd, 4=larmfunktion om stängd, 5=larmfunktion om öppen.
6=övervakningsstatus på/av. 7=Larm från varvtalsreglering Funktion för extra relä:
(0=används inte, 1=externt värmeelement, 2=vätskeinsprutning, 3=oljereturfunktion)1 Trycktransmitterns arbetsområde Pc - minvärde o47 -1 bar 5 bar 0 bar Trycktransmitterns arbetsområde Pc - maxvärde o48 6 bar 200 bar 32 bar
Inställning av condensing units (ställs in på fabrik vid montering av regulatorn och kan däref-
ter inte ändras)
Givaringång S3 används för att mäta temperatur i hetgasgasen (1 = ja)
Ersätt regulatorns fabriksinställningar med de aktuella inställningarna
Definierar hur Taux-givaren används: 0 = används inte; 1= mätning av oljetemperatur; 2 =
mätning från extern värmefunktion 3=annan valfri användning
Tidsperiod för värmeelement i vevhus (perioderna för PÅ + AV) P45 30 s 255 s 240 s
Differens för värmeelementens punkt 100 % PÅ P46 -20 K -5 K -10 K
Differens för värmeelementets punkt 100 % AV P47 5 K 20 K 10 K
Avläsning av drifttid för condensing unit. (Värdet måste multipliceras med 1 000.) Värdet kan
ändras.
Avläsning av kompressorns drifttid. (Värdet måste multipliceras med 1 000.) Värdet kan änd-
ras.
Avläsning av drifttid för värmeelement i vevhus. (Värdet måste multipliceras med 1 000.) Vär-
det kan ändras.
t07 0 hrs 23 hrs 0 t08 0 min. 59 min. 0 t45 1 day 31 day 1 t46 1 mon. 12 mon. 1 t47 0 year 99 year 0
o04 0/Off 1/On 0/Off
1
* o30 0 42 0
o37 0 7 0
*** o40 0 3 1
* o61 0 69 0
o63 0 1 1 o67 Off On Off o69 0 3 0
P48 - - 0 h
P49 - - 0 h
P50 - - 0 h
Aktuell
14 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Fortsättning Kod Min. Max. Fac.
Avläsning av antalet HP-larm. Värdet kan ändras. P51 - - 0
Avläsning av antalet LP-larm. Värdet kan ändras. P52 - - 0
Avläsning av antalet Td-larm. Värdet kan ändras. P53 - - 0
Avläsning av antalet blockerad kondensor-larm. Värdet kan ändras. P90 - - 0
Oil return management. Kompressorvarvtal för räknarens startpunkt P77 25 Hz 70 Hz 40 Hz
Oil return management. Gränsvärde för räknare P78 5 min. 720 min. 20 min.
Oil return management. Boost-varvtal P79 40 Hz 100 Hz 50 Hz
Oil return management. Boost-tid. P80 10 s 600 s 60 s
Service
Avläst tryck för Pc u01 bar
Avläst temperatur Taux u03 °C
DI1-ingångens status. On/1=stängd u10
Status på nattdrift (on eller off 1=on=natdrift u13
Överhettning i förångaren u21 K
Avläst temperatur S6 sensor u36 °C
DI2-ingångens status. On/1=stängd u37
Avläst kompressorkapacitet i % u52 %
Status på reläet till kompressor. 1=on=stängd ** u58
Status på reläet till fläkt. 1=on=stängd ** u59
Status på reläet till larm. 1=on=stängd ** u62
Status på reläet "Aux". 1=on=stängd ** u63
Status på reläet till värmeelementet i vevhuset. 1=on=stängd ** u71
Status på högspänningsingång DI3. 1=on=230 V u87
Avläst kondensortryck i temperatur U22
Avläst tryck Ps U23
Avläst sugtryck i temperatur U24
Avläst omgivande temperatur Tamb U25
Avläst utsläpptemperatur Td U26
Avläst suggastemperatur Ts U27
Spänning på analog utgång AO1 U44
Spänning på analog utgång AO2 U56
*) Kan endast anges när styrningen har stoppats (r12=0) **) Kan styras manuellt, men endast när r12=-1 ***) Denna parameter beror på inställningarna för param­eter o30 och o61
Fabriksinställning Behöver man återgå till de fabriksinställda värdena kan detta genomföras på följande sätt:
- Koppla ur matningsspänningen till regulatorn
- Håll den övre och nedre knappen intryckta samtidigt som man återinkopplar matningsspänningen
°C bar °C °C °C °C V V
Aktuell
Återställning av parametrar för enhetsstatistik
Alla parametrar för enhetsstatistik (P48 till P53 och P90) kan ställas in/tas bort med följande procedur
Ställ in huvudbrytaren på 0
Ändra statistikparametrarna – ställ larmräknare på 0
Vänta i tio sekunder – skriv till EEROM för att säkerställa
Starta om regulatorn – överför de nya inställningarna till ”statistikfunktionen”
Ställ huvudbrytaren på ON – parametrarna är nu inställda på det nya värdet
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 15
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 230 V 230 V
LP
HP
V
V
Anslutningar
AKS32R
AKS32R
24 25 26 27 3028 29 333132 36 37383934 35 40 4142 43 51 52 53 60 61 6257565554
DI1 DI2 Pc Ps
S2 S3 S4 S5 S6
R=120 Ω
EKA
DisplayRS485
0 – 10
-+-
AO2AO1
0 – 10
+
MODBUS
R=120 Ω
FAN
LN 123456 78910111213141516171819
Alarm
DI1
Digital ingångssignal. Används för att starta/stoppa kylning (rumstermostat) Start när ingången kortsluts.
DI2
Digital ingångssignal. Den definierade funktionen är aktiv när ingången kortsluts/öppnas. Funktionen definieras i o37.
Pc
Trycktransmitter, ratiometric AKS 32R, 0 till 32 bar Ansluts till plint 28, 29 och 30.
Ps
Trycktransmitter, ratiometric t.ex AKS 32R, -1 till 12 bar Ansluts till plint 31, 32 och 33.
S2
Luftgivare, Tamb. Pt 1000 ohm givare, t.ex. AKS 11
S3
Tryck gas givare, Td. Pt 1000 ohm givare, t.ex. AKS 21
S4
Suggastemperatur, Ts. Pt 1000 ohm givare, t.ex. AKS 11
S5,
Extra mätning temperatur, Taux. Pt 1000 ohm givare, t.ex. AKS 11
S6,
Extra mätning temperatur, S6. Pt 1000 ohm givare, t.ex. AKS 11
EKA Display
Om det ska vara extern avläsning/drift av regulatorn kan en display av typen EKA 163B eller EKA 164B anslutas.
RS485 (plint 51, 52, 53)
För datakommunikation, men endast om en datakommunikationsmodul sätts in i regulatorn. Modulen kan vara en LON. Om datakommunikation används är det viktigt att datakommunika­tionskabeln installeras korrekt. Se separat dokumentation: No. RC8AC...
AO1, plint 54,55
Utgångssignal, 0–10 V. Måste användas om fläkten är försedd med intern varvtalsreglering och ineffekt på 0–10 VDC, dvs. en EU-motor.
Comp CCH Fan Aux
DI3
22 23
AO2, plint 56,57
Utgångssignal, 0–10 V. Måste användas om kompressorn är varvtals­reglering.
MODBUS (plint 60,61,62)
Inbyggd Modbus datakommunikation Om datakommunikation används är det viktigt att datakommunika­tionskabeln installeras korrekt. Se separat dokumentation: No. RC8AC... (Alternativt kan plintarna anslutas till en extern display av typen EKA 163A eller 164A, men då kan de inte användas för datakommunikation. Eventuell datakommunikation ska då företas med någon av de andra metoderna.)
Matningsspänning
230 V a.c. (alla 230 V-anslutningar måste ha samma fas).
FAN
Fläktanslutning. Internt varvtalsreglerad.
Larm
Det finns en anslutning mellan plint 7 och 8 i larmsituationer och när regulatorn saknar spänning.
Comp
Kompressor. Det finns en anslutning mellan plint 10 och 11, när kompressorn är igång.
CCH
Heating element in the crankcase Det finns en anslutning mellan plint 12 och 14 under uppvärmning.
Fan
Fläkt Det finns en anslutning mellan plint 15 och 16 när fläktvarvtalet höjs till mer än 95 %. (Fläktsignalen ändras från plint 5-6 till 15-16. Anslut en kabel från plint 16 till fläkten.)
Aux
Vätskeinsprutning i insugningsledning / externt värmeelement / oljereturfunktion för varvtalsreglerad kompressor Det finns en anslutning mellan plint 17 och 19, när funktionen ska vara aktiv.
DI3
Digital ingångssignal från låg / hög tryckövervakning. Signalen måste ha en spänning på 0/230 V AC.
16 | BC172686425380sv-000901 © Danfoss | DCS (vt) | 2021.01
Användarguide | Regulator för condensing units, Optyma™ Plus
Elektrisk störning
Kablar till givare, DI-ingångar och datakommunikation måste hållas åtskilda från andra elektriska kablar:
- Använd separata kabelskenor
- Håll minst 10 cm avstånd mellan kablarna
-Långa kablar bör undvikas på DI-ingången
Att tänka på vid installation
Oavsiktlig skada, undermålig installation eller betingelser i omgiv­ningen kan orsaka funktionssvikt på regulatorn och slutligen leda till driftsfel på kylanläggningen.
Data
Matningsspän­ning
Givare S2, S3, S4, S5, S6
Noggrannhet
Mätning av Pc, Ps
Display LED, 3-siffror External display EKA 163B eller 164B (ev. EKA 163A eller 164A)
Digitala in­gångar DI1, DI2
Digital ingång DI3
Elektrisk anslut­ningskabel
Triac utgång Fläkt
Reläer*
230 V a.c. +10/-15 %. 5 VA, 50 / 60 Hz
Pt 1000
Mätområde
Regulator
Pt1000-givare
Trycktransmitter
Signal från kontaktfunktioner Krav på kontakter: Guldplätering Kabellängden får vara max 15 m Använd extra reläer om kabeln är längre
230 V a.c. från säkerhetspressostat. Lågt/högt tryck
Max 1,5 mm2 kabel med flera ledningar
Komp, CCH 4 (3) A
-60 till +120°C (S3 till 150°C)
±1 K under -35°C ± 0.5 K mellan -35 till +25°C; ±1 K över +25°C
±0.3 K vid 0°C ±0.005 K per degree
Ratiometric. t.ex. AKS 32R, DST-P110
Max. 240 V a.c. , Min. 28 V a.c. Max. 2,0 A Läckage < 1 mA
CE (250 V a.c.)
I våra produkter har alla möjliga säkerhetsfunktioner byggts in i förebyg­gande syfte. Trots detta kan exempelvis en felaktig installation orsaka problem. Elektronisk styrning ersätter inte vanlig god ingenjörspraxis. Danfoss åtar sig inget ansvar för varor eller anläggningskomponenter som skadas till följd av ovan nämnda fel. Det är installatörens ansvar att grundligt kontrollera installationen och installera nödvändiga säkerhetsenheter. Vi betonar särskilt nödvändigheten av signaler till regulatorn när kompressorn stoppas samt behovet av vätskebehållare före kompressorerna. Kontakta din lokala Danfoss-återförsäljare för rådgivning mm.
180 61.5
109
Larm, Fläkt, Aux 4 (3) A
Analog utgång
Omgivning
Kapslingsgrad IP 20 Montering På DIN-skena eller vägg Vikt 0,4 Kg Datakommuni-
kation Strömreserv för
klockan
Godkännanden
* Komp och CCH är 16 A reläer. Larm och fläkt är 8 A reläer. Maxbelastning måste observeras.
2 st. 0-10 V d.c. (för extern varvtalsreglering av fläktar och kompressor) Min. load = 10 K ohm. (Max. 1 mA)
-25 till +55°C, under drift
-40 till +70°C, under transport 20-80% Rh, ingen kondens Ingen stötpåverkan/inga vibrationer
Fast MODBUS Optioner LON
4 timmar
Uppfyller kraven i EU:s lågspänningsdirektiv och EMC:s krav på CE-märkning. LVD testad enl. EN 60730-1 och EN 60730-2-9, A1, A2 EMC-testad enl. EN 61000-6-2 och EN 61000-6-3
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 17
Beställning
Typ Funktion Kodnummer
Optyma Plus
Plugg En plugg med skruvplintar 084B8166
EKA 175 Datakommunikationsmodul LON RS485 084B8579
EKA 163B Extern display med stickanslutning för direkt anslutning 084B8574
EKA 164B
EKA 163A Extern display med skruvplintar 084B8562
EKA 164A Extern display med driftsknappar och skruvplintar 084B8563
Tråd med stickpropp Tråd för displayenhet (9 m, med plugg)
EKA 183A Programming key 084B8582
TM
Regulator för condensing unit Förberedd för datakommunikation Plugg för skruvplintar inte slutna
Extern display med driftsknappar och stickanslutning för direkt anslutning
084B8080
084B8575
084B7630
(24 stk.)
© Danfoss | DCS (vt) | 2021.01 BC172686425380sv-000901 | 18
Loading...