Danfoss MCHE Service guide [nl]

Tips voor installateurs Warmtewisselaars
Inhoud
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Constructie ............................................................................................. 2
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Reiniging ................................................................................................. 4
Microplatenwarmtewisselaar (MPHE) – Instructies ................................................................................................ 5
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Instructies ............................................................................................... 7
Probleemoplossing bij koelmiddelsystemen met platenwarmtewisselaars .................................................. 9
DKRCC.PF.000.G1.10 / 520H7938
wisselaars
1
Warmte-
Tips voor installateurs Warmtewisselaars
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Constructie
De afbeelding rechts geeft de basisstructuur weer van een microkanaalwarmtewisselaar ofwel MCHE. De werkelijke constructie hangt af van de specifieke toepassing.
Stromingsconfiguratie
De microkanaalcondensor wordt vaak uitgevoerd met meerdere doorgangen (multi-pass) in parallelle doorstroming, waarbij iedere volgende doorgang weer minder buizen bevat.
Aansluiting van de afvoerleiding op de afvoerverdeler van de MCHE kan leiden tot een aanzienlijk drukverlies aan de koelmiddelzijde en slechte prestaties van de warmtewisselaar.
De toevoer- en afvoerbuizen zijn uitsluitend bedoeld voor aansluiting en om het eigen gewicht te dragen. Ze bevinden zich waar handvaten zouden moeten zitten en ze lijken er ook op. Til nooit een MCHE op aan de toevoer-
of afvoerbuis.
Eindplaat Zijplaat Vin Buis
Verdeelleiding
Toe­voer
Veel buizen
Afvoer
Minder buizen
Montage
Bevestigingsbeugel
 De bevestigingsbeugels waarmee de MCHE
wordt gemonteerd, moeten altijd enige beweging toelaten. Dit voorkomt dat de warmtewisselaar of de aansluitingen bij krimp en uitzetting worden blootgesteld aan over­matige spanningen of belasting.
 Laat de bevestigingsbeugels van de MCHE
bij voorkeur alleen in contact komen met pakkingringen, rondsels of schokdempers van rubber of plastic. Door rechtstreeks contact met metalen bevestigingsmaterialen en/of frames kan galvanische corrosie optreden, tenzij voorzorgsmaatregelen worden ge­nomen zoals een zorgvuldige selectie van legeringen, lak/coating enz.
 Verschillende types montagemateriaal zijn
leverbaar, afgestemd op de verschillende toepassingsvereisten.
2
DKRCC.PF.000.G1.10 / 520H7938
Tips voor installateurs Warmtewisselaars
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Constructie
Toevoer-/afvoeraansluitingen
 Ontwerp aansluitingen voor toevoer en afvoer
zodanig dat spanningen door thermische uitzetting niet op de leidingen overgedragen worden.
 Zorg er ook voor dat de toevoer- en af-
voeraansluitingen zodanig gepland en onder­steund worden dat de soldeernaden vrij zijn van spanning of belasting.
 De toevoer-/afvoerbuizen zijn vervaardigd uit
dunwandig aluminium en kunnen makkelijk knikken of beschadigen. U kunt dit voor­komen door de aan te sluiten leidingen vooraf te buigen of gereed te maken, zodat u tijdens de installatie geen krachten dient uit te oefenen.
 Bij aansluiting van koperen op aluminium bui-
zen kan galvanische corrosie van het alumini­um optreden. Bescherm daarom de naad met verf/lak, kunsthars of een kunststof krimpkous.
Vermijd spanningen op of knikken van de buis
Laat enige beweging door thermische uitzetting toe
Ter bescherming van de Cu-Al-soldeernaad en de krimpkous moet de buislengte na de naad op de toevoer-/afvoerleidingen meer dan 70 mm bedragen. Wanneer u de spiraal aan uw systeem soldeert, kunt u de naad extra beschermen met droge stikstof en/of door een natte doek om het koperen aansluitstuk te wikkelen. De aluminium toevoer-/afvoerbuizen van de MCHE moeten ook minstens 70 mm lang zijn, ter bescherming van de soldeernaad aan het uiteinde van de buis.
De leiding achter de soldeernaad moet minstens 70 mm lang zijn.
≥70 mm
≥70 mm
wisselaars
Warmte-
DKRCC.PF.000.G1.10 / 520H7938
3
Tips voor installateurs Warmtewisselaars
Microkanaalwarmtewisselaar (MCHE) – Reiniging
Microkanaalspiralen zijn in vergelijking met buiswarmtewisselaars eenvoudiger te reinigen, omdat het vuil zich over het algemeen meer op het oppervlak en minder in het systeem zelf ophoopt.
Stap 1: vuil van het oppervlak verwijderen.
Verwijder vuil, bladeren, vezels e.d. van het oppervlak. Gebruik hiervoor een stofzuiger (liefst met een borstelmond of ander zacht accessoire), perslucht (van binnen naar buiten blazen) en/of een zachte borstel (geen staalborstel!). Let erop dat u niet met de stofzuigerbuis of de mond van de luchtblazer tegen de spiraal stoot of schraapt.
Stap 2: afspoelen
Gebruik voor natte reiniging van MCHE’s geen chemicaliën, ook niet als die worden aangeprezen als reinigingsmiddelen voor spiralen. Gebruik van dergelijke producten kan corrosie veroorzaken. Spoel
het alleen af.
Spuit de MCHE voorzichtig schoon, liefst van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Laat het water door iedere vinopening stromen totdat het aan de andere zijde schoon naar buiten komt. De vinnen in de microkanalen zijn weliswaar sterker dan die van traditionele buisspiralen, maar u dient ze toch voorzichtig te behandelen. Let er op dat de slang niet tegen de spiraal slaat.
Het wordt aanbevolen om de waterstraal te regelen door uw duim op het uiteinde van de waterslang te houden. Als u een spuitmond gebruikt, kan de kracht van de waterstraal de spiraal beschadigen.
Step 3: Optioneel droogblazen
Door de vormgeving van hun vinnen blijft in MCHE’s meer water staan dan bij traditionele buisspiralen. Afhankelijk van het specifieke ontwerp en de installatiewijze van uw apparaat kan het nuttig zijn om het spoelwater uit de spiraal te blazen of te zuigen. Dit voorkomt dat water blijft staan dat mogelijk het materiaal aantast.
Waarschuwing!
Een warmtewisselaar kan voorzichtig worden gereinigd met een hogedrukreiniger. Met een hogedrukreiniger kunt u echter ook de spiraal volledig vernielen. Gebruik van dergelijke apparatuur wordt daarom ten sterkste afgeraden.
4
DKRCC.PF.000.G1.10 / 520H7938
Tips voor installateurs Warmtewisselaars
Condensers
Q1
Q2Q3
Q4
Condensers
Evaporators
Q1
Q2
Q3
Q4
Q5
Q6
Q1
Q2Q3
Q4
Q1
Q2
Q3
Q4
Q5
Q6
Q1
Q2Q3
Q4
Q1
Q2Q3
Q4
Microplatenwarmtewisselaar – MPHE Instructies
Algemene informatie
In een droge omgeving bij een temperatuur van 17-50 °C bewaren. Danfoss MHPE’s leveren de beste prestaties indien zij worden geïnstalleerd, onderhouden en gebruikt conform de instructies in de handleiding. Danfoss aanvaardt geen aansprakelijkheid voor MHPE’s waarbij van de instructies is afgeweken. Plaats de MHPE verticaal (zie afbeeldingen rechts).
Condensors
Sluit het koelmiddel (gas) aan op de aansluiting linksboven - Q4 (dubbel circuit: linksboven - Q4, en rechtsboven - Q6) en het condensaat op de aansluiting linksonder - Q3 (dubbel circuit: linksonder - Q3, en rechtsonder - Q5). Sluit de toevoer van het water-/pekelcircuit aan op de aansluiting rechtsonder - Q2, en de afvoer op de aansluiting rechtsboven - Q1 (dubbel circuit: toevoer middenonder - Q2, en afvoer middenboven - Q1).
Verdampers
Sluit het koelmiddel (vloeistof) aan op de aansluiting linksonder - Q3 (dubbel circuit: linksonder - Q3, en rechtsonder - Q5) en het koelmiddelafvoer (gas) op de aansluiting linksboven - Q4 (dubbel circuit: linksboven ­Q4, en rechtsboven - Q6). Sluit de toevoer van het water-/pekelcircuit aan op de aansluiting rechtsboven - Q1, en de afvoer op de aansluiting rechtsonder - Q2 (dubbel circuit: toevoer middenboven - Q1, en afvoer middenonder - Q2).
Zeef
Als één van de media deeltjes van 1 mm of groter bevat, wordt aanbevolen om een zeef (mesh 16–20) te plaatsen vóór de MPHE.
BELANGRIJK:
De randen van MHPE’s zijn scherp. De oppervlakken van MHPE’s kunnen zeer heet of zeer koud zijn. MHPE’s kunnen media onder hoge druk bevatten. Raadpleeg het productlabel voor meer informatie.
Condensors
Dubbelcircuit­condensors
Verdampers
DKRCC.PF.000.G1.10 / 520H7938
Dubbelcircuit­verdampers
wisselaars
5
Warmte-
Loading...
+ 10 hidden pages