Candy CFD 2555 A User Manual

KYL-/FRYSSKÅP KJØLE-/FRYSESKAPE KØLE-/FRYSESKABE JENKKIKAAPIT
2
SV NO DA
FI
Svensk sida 3 - 8
Norsk side 9 - 14
Dansk side 15 - 20
Suomi sivu 21 - 26
ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR
1) Läs instruktionerna i föreliggande bruksanvisning noggrant, då de innehåller viktiga upplysningar om säkerhet i samband med installation, användning och underhåll.
Förvara bruksanvisningen på säker plats för framtida bruk.
2) Kontrollera kylskåpet efter uppackning för eventuella skador. Kylskåpet bör endast användas till avsett ändamål, dvs förvaring av matvaror. Kylskåpet anses inte som lämpligt för andra ändamål, och annan användning är därför
förbunden med fara. Producenten avsäger sig allt ansvar för eventuella skador som kan uppstå till följd av
olämplig, oriktig eller oförnuftig användning. Harmoniseringsdeklaration: Alla delar i kylskåpet som kan komma i kontakt med mat-
varor uppfyller bestämmelserna i EU-direktiv 89/109.
Detta kylskåp uppfyller villkoren i direktiv 89/336/EU, 73/23/EU med senare ändringar.
SÅ HÄR ANVÄNDS KYLSKÅPET
El-anslutning
Kylskåpet skall anslutas till den den nominella nätspänning som anförts på typskylten som sitter inuti kylskåpet. Variationer i nätspänningen bör inte vara större än +10% av den nominella nätspänningen.
Innan kylskåpet ansluts, skall man försäkra sig om att de data som anges på typskylten stämmer överens med nätspänningen. Typskylten sitter inuti kylskåpet.
Om kylskåpets stickpropp inte passar till nätuttaget, skall stickproppen bytas till en som passar. Arbetet skall utföras av behörig elektriker, som samtidigt kan säkerställa att nätut­tagets ledningskapacitet är tillräcklig för kylskåpets förbrukning. Användning av multistick­dosor och/eller förlängningssladdar avrådes.
Kylskåpet skall anslutas till korrekt jordat nätuttag. Detta grundläggande säkerhetskrav skall kontrolleras. Vid minsta osäker-het skall installationen ses efter av behörig elek­triker.
Producenten avsäger sig allt ansvar för skador som kan uppstå till följd av bristande jordförbindelse av anslutningen.
INSTALLATION
På modeller där fötterna inte redan monterats skall dessa skruvas i i res-pek-tive gänghål under kylskåpet. De två främre fötterna bör inte skruvas in helt, eftersom kylskåpet skall luta en aning bakåt.
Montera distanshållare där så behövs för att få tillräcklig luftcirkulation mellan kylskåpet och väggen bakom. Undvik också att blockera ventilationshål eller värmeavgivande gal­ler. Det bör vara minst 5 cm fritt utrymme kring skåpet.
Installera inte kylskåpet för nära värmekällor. Kylskåpet bör dess-utom inte installeras i rum, där temperaturen under längre perioder är under +16°C eller över +38°C.
Om kylskåpet installeras under ett överskåp eller väggplatta bör det finnas minst 5 cm fritt utrymme antingen bakom eller ovanför kyl-skåpet, så att luften kan cirkulera fritt.
Felaktig installation kan medföra skada på människor, djur eller föremål. Producenten avsäger sig allt ansvar för sådana skador.
3
VÄGLEDNING I SAMBAND MED TEMPERATURJUSTERING OCH UPPFYLLANDE AV PRINCIPERNA FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
Korrekt användning av kylskåpet och uppfyllande av hygienprinciperna förbättar kvalite­ten på matvarornas förvaring i kylskåpet väsentligt.
Temperaturstyrning
Placera de ömtåligaste matvarorna i kylskåpet kallaste område - i regel ovanför frukt- och grönsakslådorna i modeller med frysfack och längst upp i modeller utan frysfack.
Tillagade matvaror bör förvaras i lufttäta kärl. Låt dem först svalna och placera dem sedan mitt i kylskåpet.
Frukt och grönsaker läggs i frukt- och grönsakslådorna nedtill i kylskåpet.
Uppfyllande av principerna för livsmedelshygien
Avlägsna köpsförpackningen innan matvarorna placeras i kylskåpet. Färska matvaror bör förpackas för att säkerställa längre hållbarhet. Därmed undviks
också att matvarorna tar smak av varandra. Placera matvarorna på ett sådant sätt att luften kan cirkulera fritt i kylskåpet. Rengör kylskåpet regelbundet invändigt med ett milt desinficerande rengörings-medel.
MILJÖINFORMATION Hantering av emballage och avfall
När kylskåpet packats upp bör inte allt emballage slängas i samma container, men sorte­ras efter de olika materialen (t ex styroskum, papp osv) enligt gällande bestämmelser för avfallshantering.
Viktigt:
Detta kylskåp är tillverkat utan CFC. Kylkretsloppet innehåller HFC R 134a-vätska eller R 600a-isobutangas. På typskylten med kylskåpets serienummer finns ytterligare upplysnin­gar.
Vid rengöring av kylskåpet används uteslutande sådana material och det tillvägagångs­sätt som beskrivits i avsnittet om rengöring. I annat fall riskerar man att förstöra kylskåpet.
Kylskåp med isobutan (R 600a)
Isobutan är en naturgasart som inte skadar miljön. Isobutan är dock brännbar, varför man skall försäkra sig om
- att det finns minst 3 kubikmeter luft runt kylskåpet när det installeras,
- att kylskåpets ventilationshål inte blockeras och i övrigt hålls rena,
- att kylskåpets kylkretslopp inte skadats invändigt på grund av användning av skarpa eller spetsiga föremål, eller utvändigt på grund av att kondensatorn inte hålls ordentligt ren.
Uttjänta kylskåp skall förvaras säkert, innan de forslas bort. Kontakta relevanta lokala myndigheter för upplysningar om korrekt bortforsling av kylskåp.
KYLUTRYMMET
För optimal förvaring av matvaror (smak, fräschhet, konsistens) rekommenderas att de olika matvarorna förpackas i stanniol eller plastfilm eller förvaras i lufttäta kärl.
Detta förhindrar dessutom att matvarorna tar smak av varandra. Bäst resultat erhålls om matvarorna förvaras på följande sätt:
Kött, fisk o.dyl förvaras på hyllan rakt ovanför frukt- och grönsakslådorna.
4
Tillagade matvaror, kakor och liknande förvaras på de övre hyllorna. Mjölkprodukter förvaras bäst i dörrhyllorna. Frukt och grönsager: I särslid låda förpackade i små polyetenpåsar som har försetts med små hål för battre ventilation.
Varning! All burkmat skall förvaras i plastkärl efter öppnandet. Se till att den kalla luften kan cirkulera fritt genom att placera matvarorna med lite avstånd mellan. Tillagade matva­ror skall svalna, innan de sätts in i kylskåpet. Dryckesvaror och vätskor skall förvaras i lufttäta behållare.
Om kylskåpet installerats i hög rumstemperatur, bör termostaten ställas in lågt för att säker­ställa att kylskåpet fungerar korrekt och för att undvika isbildning på kylskåpets bakvägg.
SYMBOLFÖRKLARING
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under kortare perioder på ca en vecka.
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under längre perioder på ca en månad.
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under längre perioder på ca tre månader, och det lämpar sig för förvaring av glass och liknande produkter.
Kylskåp - Kyl/frys
-symbolen anger att frysta matvaror kan förvaras under lång tid, och att färska
matvaror kan förvaras enligt upplysningarna på frystabellen.
TEMPERATURSTYRNING
Rumstemperaturen, hur mycket som finns i kylskåpet samt hur ofta kylskåpsdörren öppnas är faktorer som har inflytande på temperaturen i kylskåpet. När temperaturinställ­ningen ändras kan kylskåpet inte omedelbart starta, eftersom det varit stoppat. Tempera­turreglering sker med hjälp av termostatknappen som monterats antingen inuti eller utanpå kylskåpet. Kylskåpet kyler inte i lägena "0" - " I". "0" - " I" betyder släckt.
Genom att vrida knappen medurs (mot högre siffra) erhålls lägre temperatur. Vi rekom­menderar att termostaten ställs in på en medeltemperatur och sätts lite högre, om kylskå­pet öppnas ofta eller när stora mängder matvaror läggs in i kylskåpet.
Om kylskåpet installerats i rum med hög temperatur, bör termostaten ställas lågt för att kylskåpet skall fungera korrekt och för att undvika isbildning på bakväggen i kylskåpet.
AVFROSTNING
Kylskåp med dubbeldörrar kräver inte avfrostning särskilt ofta. Kylelementet i dubbeldör­ren är försett med en automatisk avfrostningsfunkton som aktiveras varje gång kompres­sorn står stilla. Under de perioderna får värmen från kompressorn det vatten som bildas av den smälta isen att förånga, eftersom smältvattenbehållaren sitter rakt ovanför kom­pressorn. Placering av matvaror och förvaringskärl mot bakväggen avrådes.
Gå tillväga enligt följande vid avfrostning av frysfack med dubbeldörrar:
- Ställ in termostatknappen på en hög siffra 24 timmar innan avfrost-ningen eller aktivera snabbinfrysningsfunktionen för att sänka matvarornas temperatur.
5
- Förpacka frysta matvaror i speciellt matpapper och placera dem i kylskåp eller på kall plats.
- Ställ termostaten på "0".
- Låt dörren stå öppen.
- Avfrostningen kan påskyndas genom att använda den skrapa som följer med kylskåpet (använd aldrig knivar, skarpa föremål eller värmekällor).
När avfrostningen är klar rengörs facket invändigt och torkas av, och all inredning (galler, isbitslådor osv) samt de nedkylda och förpackade matvarorna placeras igen i frysfacket. Stäng sedan dörrarna/luckorna och ställ in termostaten och låt kylskåpet gå i ca 45 min på kallaste temperatur eller med aktiverad snabbinfrysning.
Om isskiktet i frysfacket är tjockare än 5 mm, skall det avfrostas för att säkerställa kylskå­pets optimala prestanda. Obs! I kylskåp med dubbeldörrar och dränhål placeras en back på det övre gallret i kyl­skåpet för uppsamling av smältvatten. Dessutom avlägsnas proppen i botten på fry­sfacket. Proppen skall naturligtvis sättas i igen efter avslutad avfrostning.
RENGÖRING
För att motverka obehaglig lukt rekommenderas att kylskåpet rengörs med jämna mellan­rum - minst två eller tre gånger årligen.
a) Innan rengöring av eller ev underhåll på kylskåpet skall strömmen till kylskåpet bry­tas genom att ta ur stickproppen (det räcker inte att bara ställa in termostatknappen på "0" - "I"). b) Avlägsna alla matvaror och isbitar från kylskåpet. c) Vänta tills all is på kylplattan smält. d) Rengör kylskåpet invändigt med ljummet vatten tillsatt en eller två skedar bikarbonat. Skölj och torka av kylskåpet. VIKTIGT! Använd aldrig lösningsmedel, slipmedel eller såpa. e) Kylskåpet skall vara tänt minst en timme innan man sätter in matvaror igen. f) Rengör dränpipen med jämna mellanrum med hjälp av något lämpligt redskap (fig. 4) som därefter kan lämnas kvar i dränutloppet.
Skall kylskåpet inte användas under en längre period bör det rengöras ordentligt, stick­proppen tas ur och dörren ställas på glänt.
SERVICE
Vid alla reparationer skall man uteslutande vända sig de ser-vicecenter som producenten rekommenderar och försäkra sig om att det endast är originalreservdelar som används. Iakttas detta inte, kan kylskåpets driftsäkerhet äventyras. Om kylskåpet inte fungerar kor­rekt eller överhuvudtaget, bör följande kontrolleras innan en servicetekniker kontaktas:
1) Är nätuttaget som används strömförande? Pröva nätuttaget med en lampa.
2) Sitter stickproppen i ordentligt? Sätt i den.
3) Står termostaten på läge "0"? Vrid den till läge 3.
4) Är isbildningen på kylplattan för tjock (mer än 4-5 mm)? Avfrosta kylskåpet (se avsnit­tet "Avfrostning").
5) Har matvarorna placerats olämpligt i kylskåpet, så att den fria luftcirkulationen hindras?
6) Kan luften cirkulera fritt kring kondensatorn baktill på kylskåpet? Flytta ut kylskåpet lite från väggen.
Kvarstår problemen bör det lokala servicecentret kontaktas. Ange modelltypen. Det står på typskylten inuti kylskåpet (eller på garantibeviset). Därmed får ni snabbare och bättre service.
6
VÄNDNING AV DÖRRAR I MODELLER MED DUBBELDÖRR (endast vissa modeller) (SE FIG. 3)
1) Lägg kylskåpet på sidan eller luta det i 45° vinkel bakåt, eftersom man måste kunna komma åt botten på kylskåpet för att avlägsna det nedre gångjärnet.
2) Avlägsna plinten, om en sådan monterats.
3) Avlägsna det nedre gångjärnet (samt tillhörande spännbrickor) genom att lossa skru­varna A som visat på bilden.
4) Ta av den nedre dörren.
5) Avlägsna mittgångjärnet (med tillhörande spännbrickor) genom att lossa skruvarna B som visat på bilden 3.
6) Ta av den övre dörren.
7) Avlägsna plastfolien som täcker gångjärnet i övre vänstra hörnet.
8) Skruva ur bulten C från gångjärnet i övre högra hörnet och montera den på vänster sida.
9) Sätt på dörrarna igen i omvänd ordningsföljd (6-5-4-3-2). Kom ihåg att sätta på distan­sbrickorna mellan dörrarna och gångjärnen.
10) Flytta handtagen från höger till vänster sida med hjälp av därför avsedda skruvar.
11) Ställ kylskåpet upp igen.
12) Skåp med överpanel på dörren (fig. 3c visar överpanelen från baksidan.) Ta bort bakplattan L och flytta den lilla täckplattan M till andra sidan på bakplattan. Skruva därefter bort de 2 skruvarna som håller fast gångjärnet. Lyft kylskåpsdörren så högt att den går fri från mellangångjärnet och ta bort den. Ta bort det mellersta gångjärnet och lyft frysdörren så att den går fri från det nedersta gångjärnet. Ta bort fotsockeln som täcker det nedersta gångjärnet och skruva bort gångjärnet.
13) Montera det nya "vänstra" gångjärnet (ligger i tillbehörspåsen) på samma sätt som det högra gångjärnet satt. Se fig. 3d. Häng nu frysdörren det nya gångjärnet. Om det har suttit en eller flera plastbrickor på tap­pen mellan gångjärnet och dörren skall dessa återmonteras på det nya gångjärnet. Återmontera det mellersta gångjärnet. Flytta gångjärnstappen D och fjäderbrickan från "högra" gångjärnet till det nya "vänstra " gångjärnet (ligger i tillbehörspåsen). Häng nu kylskåpsdörren på det mellersta gångjärnet och montera det översta gångjärnet (fig. 3b) Återmontera täckplattan L
14) Kontrollera dörrarnas gummilist på gångjärnssidan. Om listen vill "kantra" skall den smörjas in med lite matolja på hela kanten som listen stödjer sig på. Om det är nödvän­digt så får man hjälpalisten lite på traven så att den sitter korrekt. Efter ett par dagar har listen korrigerats sig till rätt position.
OBS! Korrekt inställning av dörrarna erhålls genom att justera mittgångjärnet.
OM BELYSNINGEN I KYLSLÅBET INTE FUNGERAR, GÖR SA HÄR
- Stäng av strömtillförseln till kylskåbet.
- Haka av skyddslocket (om skåbet hat takbelysning, dra framåt och nedåt, om det har sidobelysning, skjut underkanten uppåt).
- Skruva loss glödlampan och ersätt den med en ny likadan.
- Sätt tilbaka locket och släpp på strömmen lgen.
7
YTTERLIGARE UPPLYSNINGAR OM 4-STJÄRNIGA -KYLSKÅP
Ovanstående symbol står för ett frysfack, där matvaror kan förvaras frysta under en län­gre period vid en temperatur på -18°C. Förvaringstiden (i regel ca 3 månader) varierar mycket beroende på vilken typ av matvaror det gäller. Det är alltså viktigt att följa de instruktioner som livsmedelsproducenterna lämnar på förpackningarna samt övriga råd om infrysning.
Gör plats för de matvaror som skall frysas in 24 timmar i förväg. Fördela de matvaror som skall frysas in i så små portioner som möjligt och se till att varje
portion är väl förpackad i stanniol, plastfilm eller luft- och vattentäta påsar som är speciellt avsedda för matvaror. Placera dem sedan i frysfacket enligt nedanstående:
- 228 l modell: på hyllan till vänster, upp mot väggen,
- 285 l modell: på hyllan till vänster, upp mot väggen,
- 330 l modell: på hyllan, upp mot väggarna
- 410 l modell: under glaset till vänster, upp mot väggarna. Matvaror som skall kylas av skall förvaras så långt bort från frysta varor som möjligt. När
infrysningen startar kan det beroende på hur fullt kylskåpet är samt den omgivande tempe­raturen vara nöd-vändigt att skruva ner termostaten ett halvt nummer för att undvika för låga temperaturer i kylskåpet. När infrysningen är klar, ställs termostaten igen på normalt läge.
Största mängd som enligt EU-standarder bör frysas in finns angiven på typskylten. Isbitar. Kylskåpet är försett med specialutformade isbitslådor som släpper isbitarna lätt.
Vill man ha fler isbitar eller frysa dem fortare, kan man använda de aluminiumlådor som finns i el-affärer.
8
GENERELLE OPPLYSNINGER
1) Les instruksjonene i denne veiledningen omhyggelig, da de inneholder viktige opply­sninger om sikkerhet i forbindelse med installasjon, bruk og vedlikehold.
Ta vare på denne veiledingen og legg på det sikkert sted slik at du kan slå opp i den senere.
2) Når kjøleskapet er pakket ut, må det kontrolleres for eventuelle skader. Dette kjøleskapet bør utelukkende brukes til det formålet det er beregnet til, nemlig
lagring av matvarer. Kjøleskapet betraktes om uegnet til andre formål. Annen bruk er derfor forbundet med fare. Produsenten fralegger seg ethvert ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå som
følge av upassende, ukorrekt eller ufornuftige bruk. Samsvarserklæring: Alle deler av kjøleskapet som kan komme i kontakt med matvarer,
oppfyller bestemmelsene i EU-direktiv 89/109.
Dette kjøleskapet oppfyller betingelsene i direktiv 89/336/EU, 73/23/EU med senere
endringer.
SLIK BRUKER DU KJØLESKAPET
Elektrisk tilkobling
Dette kjøleskapet skal tilkobles den nominelle nettspenningen som er oppført på merke­platen, som sitter innvendig i kjøleskapet. Svingninger i nettspenningen bør ikke overstige ±10% av nominell nettspenning.
Før kjøleskapet tilkobles, bør du sikre deg at de data som er oppført på merkeplaten, stemmer med nettspenningen. Merkeplaten sitter inne i kjøleskapet.
Hvis støpselet ikke passer til stikkontakten, bør støpselet skiftes ut med et som passer. Dette arbeidet bør utføres av en faglært elektriker, som samtidig kan kontrollere at stikkontaktens ledningskapasitet er tilstrekkelig til kjøleskapets forbruk. Det frarådes å bruke skjøteledninger og/eller multistøpsler.
Den stikkontakten som kjøleskapet skal tilkobles til, skal være korrekt jordet. Dette er et grunnleggende sikkerhetskrav som må kontrolleres, og hvis det er den minste tvil, bør installasjonen kontrolleres omhyggelig av en faglært elektriker.
Produsenten fralegger seg ethvert ansvar for skader som måtte oppstå som følge av manglende jording av installasjonen.
INSTALLASJON
På modeller der bena ikke allerede er montert, skal de skrues inn i gjengehullene under kjøleskapet som er beregnet for dem. De to forreste bena bør ikke skrues helt inn, da kjø­leskapet helst skal lene litt bakover.
Monter om nødvendig avstandsstykkene (fig. 1) for å få tilstrekkelig luftsirkulasjon mellom kjøleskapet og veggen bak. Det anbefales også å unngå å blokkere ventilasjonshullene eller varmeavgangsristene. Det bør være minst 5 cm klaring.
Installer ikke kjøleskapet nær varmekilder. Dessuten bør kjøleskap ikke installeres på ste­der der temperaturen i lengre perioder ligger under +16°C eller over +38°C.
Hvis kjøleskapet installeres under et overskap eller en hylle, bør det være minst 5 cm kla­ring både bak og over kjøleskapet slik at det er fri luftsirkulasjon.
Feilaktig installasjon kan medføre skade på personer, dyr eller ting som produsenten fra­legger seg ethvert ansvar for.
9
Loading...
+ 18 hidden pages