Behringer PX3000 User Manual [sv]

Bruksanvisning
Version 1.0 mars 2004
SVENSKA
ULTRAPATCH PRO PX3000
ULTRAPATCH PRO PX3000
1. INLEDNING
Vi tackar dig för det förtroende som du visar för BEHRINGERs produkter genom att köpa ULTRAPATCH PRO PX3000. PX3000 är en multifunktions balanserad 48-håls patchbay för studio- och scenapplikationer.
Varför patchbay? En patchbay ger dig möjlighet att kopiera audiosignaler från de flesta komponenterna i din studio från a central plats till andra enheter och att ge dig ett bättre strukturerat kablage så att det passar optimalt för proffsarbetet. Om du vill utnyttja din studio så effektivt som möjligt, bör du helst använda ett komplett patchbay-ledningsschema men även små studiokonfigurationer fungerar bättre när de är mindre komplexa.
2. PATCHBAY-KONFIGURATION
ULTRAPATCH PRO PX3000 omfattar två rader (A och B) med 24 symmetriska jackhylsor vardera på en 19" rackpanel på en höjdenhet (1 HE). På baksidan finns också lika många symmetriska jackhylsor som på framsidan. Jackhylsorna är sammanförda till en kanal fyra och fyra. Varje kanal har en brytare som befinner sig ovanpå apparaten. Genom att manövrera den här brytaren kan man ställa in kanalerna i tre olika lägen: NORMAL (normaliserad), HALF NORMAL (halv-normaliserad) och THRU (genomförbindning). Studioapparaterna ansluts på baksidan. Genom att sticka in korta förbindelsekablar (s.k. patchkablar) på framsidan uppstår de önskade kontakterna. Naturligtvis är även en osymmetrisk kabling möjlig.
+ Generellt sett gäller för en patchbay att utgångarna
ligger emot de övre och ingångarna mot de undre jackhylsorna.
När man använder mer än en patchbay måste man tänka på att patchkablarna inte ligger överallt över uttagsområdet vid konfigurationen. Placera kanalerna så att man åstadkommer kontakt mellan flera patchbays utan att behöva tillryggalägga längre sträckor.
2.1 NORMAL-läge
I normal-läge är de bakre jackhylsornas kontakter A & B hos en kanal förbundna med varandra (pos. ). Förbindelsen mellan de båda bakre jackhylsorna bryts när en kabel sticks in i den övre eller undre hylsan (pos. och ).
I vårt exempel (den store bilden ovan) har vi anslutit utgångarna från en keyboard och en MIDI-expander i kanalerna 1 till 4 i de övre raderna. De matas in direkt till mixerkanalerna 1 till 4 i standardkonfiguration.
I kanalerna 5 och 6 återfinns förbindelserna mellan ett mixerbords subgruppsutgångar och ett dataljudkorts ingångar. Med hjälp av audio sequenzer-software spelas musiken in på datorns hårddisk. I kanal 7 och 8 är ljudkortens utgångar förbundna med mixerns 2-track-ingång. Eftersom jackhylsorna på baksidan i det här läget är förbundna med varandra inom en patchbay (pos. ) kan subgruppssignalerna spelas in direkt i datorn och återges via mixerns 2-track-ingång (playback eller monitoring) utan att man behöver sticka in en enda kabel. På det här viset kan man bygga upp en grundkonfiguration i studion som när som helst kan ändras via ett signaluttag (pos. ) eller genom att tillföra andra signaler via patchkabel (pos. ). På så sätt kan man t.ex. lägga keyboardsignalen på kanal 3 och 4 genom att förbinda kontakerna 1A med 3B och 2A med 4B. Innan du avgör kablingen i studíon bör du alltså tänka på vilka förbindelser som används och sen lägga de över varandra direkt vid patchbayen. På så sätt har man allting under kontroll och är samtidigt flexibel.
2.2 HALF NORMAL-läge
I det halv-normaliserade läget är de båda bakre jackhylsornas kontakter förbundna med varandra (pos. ). Om en stickpropp sticks in i det främre, övre jacket så kommer  i motsats till normal­läget  förbindelsen inte att avbrytas mellan de båda bakre jacken (pos. ). Inte förrän det undre, främre jacket används bryts den bakomliggande vägen (pos. ). På så sätt har de två övre och undre jackhylsorna kontakt (pos. ). Denna inställning används mest för inserts och kännetecknas som Input Break. En insert som ligger an mot en mixerkanal på det här viset möjliggör ett parallellt signaluttag från mixerns kanalväg utan att signalflödet i kanalen avbryts.
I exemplet ovan är inserterna till mixerbordskanalerna 1 till 4 och mixerbordssummans inserter i kanal 9 till 14. Om du sticker in en kabel i den övre jacket förs signalen ut. Signalflödet mellan den övre och undre kontakten avbryts inte. Signalen går alltså direkt tillbaka till mixerbordet (pos. ). På så sätt kan man förse mixerbordet med direktutgångar samtidigt som signalen hörs. Insertreturerna kann även användas som line-ingång genom att sticka in jackkabeln i det undre jacket (pos. ).
Mixerbordets huvudutgångar leds direkt till mastermaskinen (här en minidisc-recorder). Men de kan även tas ut parallellt och förbindas med en annan inspelningsapparat. Minidisc-recorderns ingångar står även till förfogande för andra inspelningskällor som kan föras in i modulerna 15 och 16 nedan.
2
2. PATCHBAY-KONFIGURATION
ULTRAPATCH PRO PX3000
2.3 THRU-läge
Det här läget är till för anslutning av instrument eller anläggningar (t.ex. cd-spelare) som inte har några egna ingångar. På så sätt kan man lägga den vänstra och högra utgången på en patchbay­kanal (vänster ovan, höger nedan) eller placera två apparater. Effektapparater, kompressorer och equalizer kan placeras så att in- och utgångar ligger över varandra i den här konfigurationen.
Här tas anläggningens (cd och minidisc) utgångar ut i kanalerna 17 till 20 samt samplerns enstaka utgångar. I kanalerna 21 till 24 ligger de dynamiska och klangbearbetande apparaternas anslutningar som normalt set är förbundna med en mixerinsert.
3. NÄTVERKSPROBLEM
Att koppla samman många enheter i en studio till ett nätverk är en konst för sig, som kräver ett visst handlag. Viktigast av allt är att undvika jordslingor. En kabelslinga fungerar som mottagnings­antenn för elektromagnetiska störfält. Föreställ dig ett träd där varje del av trädet är förbunden med övriga grenar via stammen. Ungefär så ska massaförhållandet se ut i din studio. Bryt aldrig skyddsjordledaren i en nätkabel. Annars kan det uppstå 50 Hz-brum. Bryt hellre då skärmförbindelsen i en eller flera audiokablar.
Något som fungerar bra är att sammanföra all skärmar/massor till en central masspunkt. Alla icke-jordade apparater får då sin massreferens via förbindningen till masspunkten. Jordförbindelse ska dock alltid upprättas via en enda kabel. Används flera kablar kan det uppstå brumslingor. På jordade apparater ska alla skärmar isoleras vid apparatänden.
Många apparater av hög kvalitet har separat signal- och matningsjord. I sådana fall måste minst en skärm vara genomkopplad. Här brukar det bara hjälpa att pröva sig fram.
Kontrollera att jordförbindelsen inte bryts då kontakten sätts i. Patchkablarna ska vara så korta som möjligt och skärmarna ska vara anslutna i båda ändar.
När så alla brumproblem i bästa fall har eliminerats är det dags att fortsätta med anslutningen av kablarna i patchbay-enheten. Använd buntband, kabelsamlare och flerledarkablar för att skapa ordning på ramverkets baksida.
5. AUDIOFÖRBINDELSER
Bild 5.1: 6,3-mm-stereo jackkontakt
Bild 5.2: 6,3-mm-mono-jackkontakt
6. TEKNISKA DATA
Anslutningar 6,3-mm-stereo jackkontakt, balanserad
Mått ca. 482,6 mm x 44,5 mm x 93 mm
Vikt ca. 1,8 kg
4. VARNINGAR
Undvik routing av digitalsignaler intill en patchbay eftersom pulssignalen som används för transmission av sådana signalen orsakar kraftig interferens med analoga signaler. Dessutom brukar vanliga patchbays ändra impedansen för digitalkabel-routingen, vilket ger interferens i den digitala signalvägen. Använd BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496 som är direkt avsedd för den här och andra funktioner som hänger samman med digitala signaler.
Mikrofoninput ligger många nivåer under line-signaler (+4 dBu eller -10 dBV). Därför skall de inte heller routas via en patchbay. Att patcha i ett fält med +48 V DC (fantommatning) ska undvikas till varje pris. Det bästa är att plugga mickar direkt i mixern med balanserade multicore-kablar av god kvalitet.
6. TEKNISKA DATA
BEHRINGERs anstränger sig ständigt för att uppnå och säkerställa högsta tänkbara kvalitetsnivå. Nödvändiga förändringar genomförs utan föregående besked. Därför kan det hända att faktiska upgifter och apparatutseende kan komma att skilja sig från framställningen i bruksanvisningen.
3
ULTRAPATCH PRO PX3000
Tekniska ändringar och ändringar av utseendet förbehålles. Alla uppgifter var aktuella vid tryckning. De här avbildade eller nämnda namn på andra företag, institutioner eller publikationer och deras respektive logotyper är registrerade varumärken och tillhör dess innehavare. Med användningen av dessa hävdar BEHRINGER® inget anspråk på de registrerade varumärken eller något existerande samband mellan varumärkesinnehavaren och BEHRINGER®. BEHRINGER® garanterar ej för att beskrivningar, illustrationer och uppgifter är rätt och fullständiga. Avbildade färger och specifikationer kan avvika obetydligt från produkten. BEHRINGER® produkter kan enbart köpas hos auktoriserade återförsäljare. Distributörer och återförsäljare är inte några befullmäktigade ombud till BEHRINGER® och saknar behörighet att på något sätt binda BEHRINGER® rättsligt vare sig det handlar om en uttrycklig eller konkludent handling. Denna bruksanvisning är skyddad av upphovsrätten. Varje duplicering resp. Nytryck, även av utdrag och varje återgivning av illustrationer, även i förändrat skick, får endast göras med BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH skriftliga tillåtelse. BEHRINGER är ett registrerat varumärke.
ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLS © 2004 BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH
BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH, Hanns-Martin-Schleyer-Str. 36-38,
47877 Willich-Münchheide II, Tyskland. Tel. +49 2154 9206 0, Fax +49 2154 9206 4903
4
Loading...