Behringer PX3000 User Manual [da]

Betjeningsvejledning
Version 1.0 Marts 2004
DANSK
ULTRAPATCH PRO PX3000
ULTRAPATCH PRO PX3000
1. INDLEDNING
Mange tak for den tillid, De har vist BEHRINGER ved at anskaffe vores ULTRAPATCH PRO PX3000. PX3000 er en multifunktions balanceret 48-punkts patchbay til anvendelse i studiet og på scenen.
Hvorfor en patchbay? Med en patchbay kan man korrigere lydsignalerne fra de fleste af studiets enheder fra et centralt sted og sende dem til andre enheder, så hele kabelføringen bliver mere hensigtsmæssigt struktureret og optimalt tilpasset til professionelt arbejde. Hvis man ønsker at bruge sit studie så effektivt som muligt, er det at foretrække at bruge et komplet patchbay ledningsdiagram, men selv mindre studiekonfigurationer kan drage nytte af mindre komplekse patchbay-konfigurationer.
2. PATCHBAY ORGANISATION
ULTRAPATCH PRO PX3000 byder på to rækker (A og B) med hver 24 balancerede jackbøsninger i et 19" rackpanel af en højdeenhed (1 HE). På bagsiden er der ligeledes balancerede jackstik, samme antal som på forsiden. Disse er samlet fire og fire i en kanal. Hver kanal har en omskifter, som sidder på apparatets overside. Ved at flytte på denne omskifter kan kanalerne skifte mellem tre forskellige modi: NORMAL (normaliseret), HALF NORMAL (halv-normaliseret) og THRU (åben). Studieenhederne tilsluttes på bagsiden. Ved at tilslutte korte forbindelseskabler (såkaldte patchkabler) på forsiden oprettes de forskellige forbindelser. Det er selvfølgelig også muligt at lave ubalancerede kabelforbindelser.
+ Det gælder grundlæggende for en patchbay, at
udgangene ligger på de øverste og indgangene på de nederste jackbøsninger.
Hvis der anvendes flere patchbays, skal man sørge for, at patchkablerne ved almindelige konfigurationer ikke ligger på kryds og tværs af ind- og udgange. Arranger kanalerne således, at der kan oprettes forbindelse mellem flere patchbays, uden at skulle trække kabler over længere afstande.
2.1 NORMAL-modus
I normal-modus er kontakterne på en kanals bageste jackbøsninger A & B forbundet med hinanden (pos. ). Forbindelsen mellem de to bageste jackbøsninger afbrydes, så snart et kabel sættes i den øverste eller nederste forreste bøsning (pos. og ).
I vort eksempel (stort billede foroven) har vi tilsluttet udgangene fra et keyboard og en MIDI-expander til kanal 1 til 4 i øverste række. I standardkonfigurationen sluttes disse direkte til mikserpultens kanal 1 til 4.
I kanal 5 til 6 er subgruppeudgangene på en mikserpult og indgangene fra et computer-lydkort forbundet med hinanden. Ved hjælp af audio sequencer-software optages musikken på computerens harddisk. I kanal 7 til 8 er lydkort-udgangene forbundet med mikserens 2-track-indgang. Da jackbøsningerne på bagsiden i denne modus er forbundet med hinanden i patchbayen (pos. ), kan subgruppesignalerne optages direkte i PC'en og afspilles via mikserens 2-track-indgang (playback eller monitoring), uden at der skal benyttes et eneste kabel. På denne måde kan du opbygge en grundkonfiguration i det studie, som til enhver tid kan ændres ved at hente signalet på fronten (pos. ) eller ved at tilføre andre signaler via patchkabel (pos. ). Således vil du f.eks. kunne lægge keyboardsignalet i kanal 3 og 4, idet du forbinder kontakt 1A med 3B og 2A med 4B. Derfor skal du altså, før du forbinder enhederne i dit studie, omhyggeligt overveje, hvilke forbindelser du bruger mest, og så placere disse ovenover hinanden på patchbayen. På den måde beholder du altid overblikket og er alligevel fleksibel.
2.2 HALF NORMAL-modus
I halv-normaliseret modus er kontakterne mellem de to bageste jackbøsninger forbundet med hinanden (pos. ). Hvis du sætter et jackstik i den forreste, øverste bøsning, så vil forbindelsen  anderledes end i normal-modus  for de to bageste bøsninger ikke blive afbrudt (pos. ). Først hvis den nederste, forreste bøsning benyttes, opdeles den bagved liggende sti (pos. ). Således har både de to øverste og de to nederste jackbøsninger kontakt (pos. ). Denne indstilling anvendes mest som inserts og kaldes input break Et sådant insert på en mikserpults patchbay gør det muligt at hente signalet parallelt fra mikserpultens kanaler, uden at signalstrømmen i kanalen afbrydes.
I eksemplet foroven ligger mikserpult-kanal 1 til 4s indsløjfningspunkter (inserts) og mikserpult-summens inserts i kanal 9 til 14. Hvis du sætter et kabel i den øverste bøsning, føres signalet ud. Signalstrømmen mellem øverste og nederste kontakt afbrydes dog ikke. Signalet føres altså direkte tilbage til mikserpulten (pos. ). På denne måde kan du forsyne din mikserpult med direkte udgange, mens signalet på samme tid vil være hørbart. Insert Returns (returveje) kan som et alternativ også anvendes som line-indgange, idet man helt enkelt sætter et jackkabel i den nederste bøsning. (pos. ).
2
2. PATCHBAY ORGANISATION
ULTRAPATCH PRO PX3000
Mikserens main-udgange føres direkte til masterenheden (her en minidiscrecorder). Men de kan også udtages parallelt og forbindes med en anden optageenhed. Minidiscrecorderens indgange kan også benyttes til andre optagekilder, som kan indføres i modul 15 og 16 forneden.
2.3 THRU-modus
Denne modus bruges til tilslutning af tonegeneratorer eller afspilningsenheder (f.eks. CD-afspillere), som ingen indgange har selv. Således kan man for at spare plads, forbinde venstre og højre udgang til en patchbay-kanal (foroven til venstre, forneden til højre) eller placere to enheder under hinanden. Effektenheder, kompressorer og equalizere kan i denne konfiguration placeres således, at ind- og udgange ligger over hinanden.
Her i kanal 17 til 20 udtages afspilningsenhedernes (CD og minidisc) udgange samt de enkelte udgange på en sampler. I kanal 21 til 24 ligger de dynamik- og lydbearbejdende enheders tilslutninger, som normalt forbindes med mikser-insertene.
3. KABELPROBLEMER
At tilslutte mange apparater til nettet er en kunst i sig selv, og arbejdet hermed skal udføres med stor omhu. For det første gælder det om at undgå jordsløjfer (en kabelsløjfe virker som en antenne for elektromagnetiske støjfelter. Forestil dig et træ, hvor alle delene er forbundet med hinanden via stammen. På nogenlunde samme måde skal jordforbindelserne i dit studie se ud. Fjern aldrig jordlederen fra stikket på dit netkabel for at fjerne en 50 Hz-brummen. Du skal hellere afbryde afskærmningen på et eller flere audiokabler.
Det er en god metode at sammenføre alle skærm/jord i et centralt jordpunkt. Alle ikke-jordforbundne enheder får så deres jordforbindelse via forbindelsen til dette jordpunkt. Denne jordforbindelse bør imidlertid kun etableres med et enkelt kabel (mere end én forbindelse = brummesløjfe). Ved jordede apparater afbrydes alle afskærmninger på apparatsiden.
Mange apparater af høj kvalitet har adskilt jordforbindelse for audio og net. I dette tilfælde skal mindst én afskærmning gå igennem. Her hjælper det tit kun at prøve sig frem.
Sørg for, at jordforbindelsen ikke afbrydes ved stikkene. De anvendte patchkabler skal være så korte som muligt, og afskærmningen skal være forbundet på begge sider.
Når du nu forhåbentlig har fået klaret alle brummeproblemerne, skal du koncentrere dig om at ordne kablerne til koblingsboksen. Ved hjælp af kabelholdere, fleksible slanger og multicoreledninger kan du skabe orden bag dit rack.
4. ADVARSLER
Undgå at lede digitale signaler i nærheden af en patchbay, da det pulssignal, der bruges til transmission af sådanne signaler, forårsager stærk interferens i analoge signaler. Desuden ændrer almindelige patchbays den digitale kabelrutes impedans, hvilket forårsager interferens i den digitale sti. Brug BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496, der er specielt designet til dette brug og andre funktioner i forbindelse med digitale signaler
Mikrofon-input opererer på et niveau, der er i en betydeligt mindre størrelsesorden end linieniveau (+4 dBu eller -10 dBV). Disse bør derfor aldrig føres gennem en patchbay. Under alle omstændigheder skal det for enhver pris undgås at patche i et felt med +48 V DC (fantomstyrke). Det er bedst at forbinde mikrofoner direkte til mixerpulten eller via særlige vægbokse af XLR-typen, forbundet til pultens mikrofoninput ved brug af balancerede flerlederkabler af god kvalitet.
5. AUDIOFORBINDELSER
Fig. 5.1: 6,3-mm-stereo-jackstik
Fig. 5.2: 6,3-mm-mono-jackstik
Tilslutninger 6,3 mm jackstik symmetrisk
Mål ca. 482,6 mm x 44,5 mm x 93 mm
Vægt ca. 1,8 kg
Firmaet Behringer er altid bestræbt på at sikre den højeste kvalitetsstandard. Nødvendige modifikationer foretages uden forudgående meddelelse. De tekniske data og apparatets udseende kan derfor afvige fra de ovennævnte informationer og billeder.
6. TEKNISKE DATA
6. TEKNISKE DATA
3
ULTRAPATCH PRO PX3000
Tekniske ændringer og ændringer i firmalogo forbeholdes. Alle angivelser stemmer overens med standen ved trykning. De her afbildede eller anvendte navne på andre fimaer, institutioner eller publikationer og deres pågældende logos er varemærker fra deres pågældende indehaver. Deres anvendelser kan under ingen omstændigheder påvirke det pågældende varemærke eller opståelsen af en forbindelse mellem varemærkeindehaverne og BEHRINGER®. BEHRINGER påtager sig intet ansvar for rigtigheden eller fuldstændigheden af de indholdte beskrivelser, afbildninger og angivelser. Afbildede farver og specifikationer kan afvige en smule fra produktet. Distributorer og forhandlere er ingen fuldmægtige af BEHRINGER® og er ikke bemyndiget til på nogen måde, hverken
udtrykkelig eller gennem entydig handling, at gøre bindende tilsagn for BEHRINGER®. Denne vejledning er ophavsretligt beskyttet. Enhver mangfoldiggørelse,
hhv. ethvert eftertryk, også i uddrag, samt enhver gengivelse af illustrationer, også i ændret tilstand, er kun tilladt med skriftlig godkendelse fra firmaet BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH. BEHRINGER er et registreret varemærke.
ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES. © 2004 BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH
BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH, Hanns-Martin-Schleyer-Str. 36-38,
47877 Willich-Münchheide II, Tyskland. Tlf. +49 2154 9206 0, Fax +49 2154 9206 4903
4
®
Loading...