Behringer PX1000 User Manual [fi]

Lyhyt käyttöopas
Versio 1.1 maaliskuu 2003
SUOMI
ULTRAPATCH PX1000
ULTRAPATCH PX1000
Tervetuloa BEHRINGERin pariin!
Patchbay mahdollistaa useimpien studionne komponenttien audiosignaalien kytkemisen keskeisestä pisteestä ja niiden lähettämisen toisille yksiköille ja se jäsentää näin kaikki kytkentänne paremmin ja optimaalisesti ammattimaiseen työskentelyyn sopivaksi. Mikäli haluatte käyttää studiotanne mahdollisimman tehokkaasti, on suositeltavaa käyttää täydellistä Patchbay johdotusmallia, mutta jo pienemmätkin studiokonfiguraatiot hyötyvät yksinkertaisemmista Patchbay-konfiguraatioista.
1. PATCHBAY KONFIGURAATIO
Suurin osa myynnissä olevista Patchbaysta sisältää kaksi 24 fonojakin riviä yhdessä 19" räkkipaneelissa. Taustapuolelta löytyy kiinnitettäville signaalijohdoille joko vastaava määrä fonojakkeja tai koskettimia. Kukin neljän fonojakin ryhmä muodostaa yhden moduulin. Joidenkin Patchbayden konfiguraatiota voidaan muuttaa siltaamalla tai yksittäisiä moduuleja kääntämällä.
BEHRINGER ULTRAPATCH PX1000:ssä teillä on helppokäyttöinen 1/4" TRS-koskettimet tarjoava, 48-pisteen Patchbay, jota voi käyttää viidessä eri moodissa yksinkertaisesti moduulit käsin kohdistamalla. Tätä varten tulee yksinkertaisesti avata kaksi alinta etukappaleen ruuvia etupaneelin irrottamiseksi.
1.1 Moodi 1
$$
)5217 5($5
%%
Tässä moodissa kaikkien moduulin jakkien ollessa kiinnitettyinä kulkevat audiosignaalit A ja B erikseen edestä taakse. Voitte käyttää tätä moodia esimerkiksi yhdistämään mikserin lähdöt kompressorin tuloihin tai kompressorin lähdöt nauhurin tuloihin.
1.2 Moodi 2
$$
)5217 5($5
%%
Tässä moodissa jakkien A & B koskettimet eivät ole etupuolella yhteydessä toisiinsa. Kun liitätte pistokkeen ylempään taustajakkiin (A), etuväylän kautta johdettua signaalia ei keskeytetä. Ainoastaan, kun alempaa taustajakkia (B) käytetään, jakautuu etupaneelin väylä niin, että kaksi ylintä ja kaksi alinta jakkia ovat liitettyinä toisiinsa. Tätä konfiguraatiota kutsutaan input break: iksi ja sitä käytetään enimmäkseen insertiosovelluksiin.
1.3 Moodi 3
$$
)5217 5($5
Tässä taustapuolen jakkien A & B koskettimet ovat yhteydessä toisiinsa. Kun liitätte pistokkeen ylempään etujakkiin (A), takaväylän kautta johdettua signaalia ei keskeytetä ja etu-A:n audiolähde on rinnakkainen taustajakkeihin (A & B) nähden. Näin voivat esim. kaksi tehovahvistinta jakaa yhden audiolähteen.
%%
1.4 Moodi 4
$$
)5217 5($5
%%
Tässä konfiguraatiossa etupuolen jakkien A & B koskettimet ovat yhteydessä toisiinsa. Näin ylempi etujakki (A) vastaanottaa tulevan signaalin ja alempi etujakki (B) lähettää ulosmenevää signaalia. Tällä moodilla voitte ottaa signaalin alemmalta etujakilta (B) äänitystarkoituksiin tai lisälaitteeseen yhdistämistä varten.
1.5 Moodi 5
$$
)5217 5($5
Tässä taustapuolen jakkien A & B koskettimet ovat yhteydessä toisiinsa. Konfiguraatio on sama kuin moodissa 4. Kuitenkin toisin kuin moodissa 4, tätä moodia käytetään yleensä kiinteästi asennettuun laitteistoon. Esimerkiksi useimmat äänitysstudiot ovat yhdistäneet mikserin lähdöt tallennuksen tuloihin suurimmaksi osaksi ajasta. On erittäin kätevää, kun signaaliväylä kulkee näin Patchbayn kautta ja pysyvät liitännät on tehty taustapuolelle. Tämä mahdollistaa myös signaalin leikkaamisen, kääntämisen tai korvaamisen helposti Patchbayn etupuolella usealla tavalla liittämällä pistoke yhteen etupuolen jakeista (A tai B).
%%
2. NIPUTUSONGELMIA
Niputuskytkentä on taide sinänsä ja on sen vaatimat ajan veroista opetella se kunnolla. Ensinnäkin on tärkeää välttää maasilmukoita (silmukalla oleva johto toimii antennin tavoin ja vastaanottaa hurinoita sekä elektromagneettista säteilyä). Ajatelkaa puuta. Jokainen sen osa on yhdistetty puun muihin osiin, mutta ainoastaan yhden väylän kautta. Tältä tulisi myös koko studionne maadoituskuva näyttää. Älkää poistako maakosketusta verkkokaapelipistokkeestanne kuuluvan 50/60 Hz:n verkkohuminan vähentämiseksi. Sen sijaan signaalisuoja tulee irrottaa jossakin kohdassa (yksi tai useampi audiokaapeli) signaaliketjua.
On hyvä tapa varmistaa, että kaikki suojaukset yhdistyvät Patchbayssä, tällöin kaikki laitteet maadotetaan tästä kohdasta yhden ainoan suojauksen kautta (useampi väylä = maasilmukka), samalla kun verkkomaadoitetuiden laitteiden kaikki suojaukset leikataan laitteistopäässä.
Joissakin laitteissa on itsenäinen signaali- ja verkkomaadoitus. Tässä tapauksessa ainakin yhden suojauksen tulisi maadottaa laitteisto. Joissakin tapauksissa ainoa tapa on imeä ja katsoa.
Varmistukaa siitä, ettei Patchbayn käyttö häiritse studionne maadoitusarkkitehtuuria. Käyttäkää aina mahdollisimman lyhyitä kytkentäjohtoja, joiden molempiin päihin on liitetty suojaus.
Kun verkkohumina on poistettu järjestelmästä, kootkaa kaapelinippunne Patchbaystä poispäin ja käyttäkää yhdyskaapeleita, joustovaippaisia ja monijohtimisia kaapeleita jne. pitääksenne räkkinne taustapuolen järjestyksessä.
3. VAROITUKSIA
Välttäkää digitaalisignaalien johtamista Patchbayn lähelle, sillä näiden signaalien välittämiseen käytetty pulssisignaali aiheuttaa analogisignaaleissa voimakasta interferenssiä. Lisäksi tavalliset Patchbayt muuttavat digitaalisen kaapeliväylän impedanssia, mikä aiheuttaa digitaalitiessä interferenssiä. Käyttäkää BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496:a, joka on erityisesti suunniteltu tätä sekä muita digitaalisignaaliin liittyviä toimintoja varten.
2
3. VAROITUKSIA
Loading...
+ 1 hidden pages