Zanussi ZRB23O User Manual [ro]

COMBINĂ FRIGORIFICĂ
ZRB 23O
MANUAL DE UTILIZARE
1
Înainte de a instala şi a utiliza aparatul, citiţi cu atenţie acest manual de utilizare. Conţine informaţii privind măsurile de siguranţă, recomandări, informaţii şi idei. Dacă veţi utiliza combina frigorifică în conformitate cu aceste instrucţiuni, aceasta va funcţiona corespunzător. Simbolurile de mai jos vă vor ajuta să găsiţi mult mai uşor anumite informaţii:
Măsuri de siguranţă Avertizări şi informaţii privind siguranţa dumneavoastră şi a aparatului.
Recomandări, informaţii utile. Informaţii privind mediul înconjurător.
Simbol pentru idei În dreptul acestui simbol puteţi găsi idei privind alimentele şi depozitarea acestora. Simbolul de pe produs sau de pe ambalajul acestuia indică faptul că acest produs nu poate fi tratat ca şi gunoi menajer. Acesta trebuie să fie predat unui centru de colectare a echipamentelor electrice şi electronice. Prin reciclarea corespunzătoare a acestui produs, veţi preveni efectele negative asupra mediului şi a sănătăţii, ce pot apare datorită manevrării necorespunzătoare a acestui produs. Pentru mai multe informaţii privind reciclarea acestui produs, contactaţi autorităţile locale, centrele de reciclare sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
Cuprins
Informaţii importante privind siguranţa 2 Aparatul şi mediul înconjurător 6 Măsuri generale de siguranţă 2 Întreţinere 6 Precauţii pentru siguranţa copiilor 2 Decongelare 6 Măsuri de siguranţă privind instalarea 2 Curăţare periodică 7 Măsuri de siguranţă privind izobutanul 3 Atunci când frigiderul nu este utilizat 7 Instrucţiuni pentru utilizator 3 Probleme tehnice 7 Informaţii generale 3 Cum să schimbaţi becul 7 Descrierea aparatului, părţile componente principale Utilizarea aparatului 4 Instrucţiuni pentru instalator 9 Punerea în funcţiune 4 Date tehnice 9 Controlarea temperaturii, setarea 4 Instalarea aparatului 9 Cum să utilizaţi frigiderul 4 Transportare, îndepărtarea ambalajului 9 Depozitarea în frigider 4 Curăţare 9 Timp de depozitare şi temperatura alimentelor Cum să utilizaţi congelatorul 4 Modificarea direcţiei de deschidere a uşii 10 Congelatorul 4 Conexiuni electrice 11 Depozitarea în congelator 5 Timp de depozitare tabel (1) 12 Cum să pregătiţi cuburi de gheaţă 5 Timp de depozitare tabel (2) 13 Câteva informaţii utile şi recomandări 5 Garanţie şi service 13 Recomandări şi idei 5 Service şi piese de schimb 13 Cum să economisiţi energie 6 Declaraţie şi termeni de garanţie 13
The Electrolux Group. The world’s No.1 choice
Grupul Electrolux este cel mai mare producător mondial de echipamente electrice şi cu gaz pentru bucătărie, pentru curăţire şi pentru grădină şi pădure. Peste 55 milioane de produse ale Grupului Electrolux (precum frigidere, maşini de gătit, maşini de spălat, aspiratoare, fierăstraie cu lanţ şi aparate de tuns iarba) se vând în fiecare an, atingând o valoare de aproximativ 14 miliarde USD în peste 150 de ţări din toată lumea.
3 Dacă ceva nu funcţionează 8
4 Amplasare 9
2
Informaţii importante privind siguranţa
Măsuri generale de siguranţă
Păstraţi aceste instrucţiuni împreună cu aparatul atunci când acesta este deplasat sau când este predat unui alt utilizator.
Aparatul este destinat pentru depozitarea alimentelor, uz casnic, în conformitate cu instrucţiunile din acest manual de utilizare.
Companiile specializate ce agreate de către producător trebuie să realizeze operaţiuni de service şi reparaţii inclusiv repararea şi înlocuirea cablului de alimentare. Accesoriile furnizate trebuie să fie utilizate doar pentru reparaţie.
În caz contrar, aparatul poate fi avariat sau poate provoca avarii sau leziuni.
Aparatul va fi scos din funcţiune în cazul în care ştecherul este scos din priză. Înainte de curăţare şi întreţinere, scoateţi ştecherul cablului de alimentare din priză (nu trageţi de cablu). Dacă priza nu este accesibilă, opriţi aparatul prin întreruperea alimentării cu energie.
Cablul de alimentare nu trebuie să fie prelungit.
Asiguraţi-vă de faptul că nu este strivit sau avariat cablul de alimentare de partea din spate a frigiderului/congelatorului. Un cablu de alimentare avariat se poate supraîncălzi, provocând un incendiu.
Nu aşezaţi articole voluminoase pe frigider/congelator sau pe cablul de alimentare.
- Există pericolul de electrocutare sau
incendiu.
Nu scoateţi ştecherul cablului de alimentare din priză trăgând de cablu, mai ales atunci când frigiderul/congelatorul este scos din nişă.
- Avariile cablului de alimentare reprezintă
pericol de scurt-circuitare, incendiu şi/sau electrocutare.
- În cazul în care cablul de alimentare este
avariat, acesta trebuie să fie înlocuit de către un tehnician de la un centru de service autorizat sau de către o persoană calificată.
În cazul în care priza este slăbită, nu introduceţi ştecherul.
- Există riscul de electrocutare sau
incendiu.
Nu utilizaţi aparatul fără capacul becului interior.
Atunci când curăţaţi, decongelaţi, scoateţi alimentele congelate sau gheaţa pe o tavă, nu utilizaţi obiecte ascuţite, dure, deoarece puteţi avaria aparatul.
Nu permiteţi ca apa să pătrundă în caseta de control a temperaturii sau la bec.
După ce au fost decongelate, alimentele nu pot fi congelate din nou, acestea trebuie să fie consumate cât mai repede cu putinţă.
Depozitaţi alimentele congelate preambalate în conformitate cu instrucţiunile producătorului alimentelor congelate.
Decongelarea nu trebuie să fie grăbită cu ajutorul unui aparat electric de încălzire sau cu ajutorul unor substanţe chimice.
Nu aşezaţi recipiente fierbinţi pe părţile din plastic.
Nu depozitaţi gaze şi lichide inflamabile în aparat, deoarece pot exploda.
Nu depozitaţi băuturi carbogazoase, sticle cu băuturi în compartimentul pentru alimente congelate.
În timpul decongelării, verificaţi şi curăţaţi orificiul de evacuare al apei decongelate – o etichetă situată în interior vă avertizează asupra acestui lucru. Dacă este înfundat, se pot produce defecţiuni.
Precauţii pentru siguranţa copiilor
Nu lăsaţi copiii să se joace cu ambalajul aparatului. Folia din plastic poate duce la sufocare.
Aparatul trebuie să fie manevrat doar de către adulţi. Nu lăsaţi copiii să se joace cu părţile de control.
Dacă reciclaţi aparatul, scoateţi ştecherul din priză, tăiaţi cablul de conectare (cât puteţi de aproape de aparat) şi îndepărtaţi uşa pentru a preveni electrocutarea copiilor sau prinderea acestora în interior.
Măsuri de siguranţă privind
instalarea
Aşezaţi aparatul lângă perete pentru a evita atingerea părţilor calde (compresor, condensator) pentru a preveni posibilele arsuri.
Atunci când deplasaţi aparatul, aveţi grijă ca ştecherul să nu fie introdus în priză.
Atunci când aşezaţi aparatul, aveţi grijă să nu îl aşezaţi pe cablul de alimentare.
Trebuie asigurată o ventilaţie corespunzătoare în jurul aparatului pentru a evita supraîncălzirea. Pentru a obţine o ventilaţie suficientă, respectaţi instrucţiunile privind instalarea.
Vezi capitolul referitor la amplasare.
3
Gheaţa şi îngheţata vă pot răni dacă sunt consumate imediat după ce au fost scoase din compartimentul cu alimente congelate.
4
Măsuri de siguranţă privind
izobutanul
Avertizare
Agentul de refrigerare al aparatului este izobutanul (R600a) ce este inflamabil şi exploziv. Asiguraţi o bună ventilaţie a aparatului sau a structurii de incorporare, fără obstrucţionări. Nu utilizaţi dispozitive mecanice sau alte modalităţi de a accelera procesul de decongelare, altele decât cele recomandate de către producător.
Instrucţiuni pentru utilizator
Informaţii generale
Denumirea oficială a aparatului este combină frigorifică cu un motor compresor şi congelator situat în partea de jos. Aparatul are un congelator cu uşă proprie şi este complet separat de restul aparatului. Astfel, aparatul este adecvat pentru depozitarea alimentelor congelate în cantităţile oferite în instrucţiunile pentru utilizator.
Descrierea aparatului, părţile componente principale
1. Panou de control
2. Casetă bec
3. Raft din sticlă / raft din sârmă
4. Colector apă decongelată
5. Raft din sticlă
6. Cutie legume
7. Sertar pentru alimente congelate
8. Cutie pentru alimente congelate
9. Orificiu colectare apă decongelată
10. Picioare ajustabile
11. Suport pentru ouă
12. Suport pe uşă
13. Garnitură uşă
14. Suport pentru sticle
Nu avariaţi circuitul de refrigerare. Nu utilizaţi aparate electrice în interiorul compartimentelor de depozitare ale alimentelor, cu excepţia celor recomandate de către producător.
Pentru siguranţa dumneavoastră, respectaţi aceste precauţii şi instrucţiuni, deoarece producătorul nu se face responsabil pentru avariile produse ca urmare a nerespectării acestora.
Aparatul trebuie să respecte cerinţele standardelor între limitele diferitelor temperaturi, în funcţie de clasa climatului. Litera pentru clasa climatică poate fi găsită pe eticheta cu date tehnice.
5
Utilizarea aparatului Punerea în funcţiune
Aşezaţi accesoriile în aparat, apoi introduceţi ştecherul în priză. Butonul termostat este situat
pe panoul de control de pe frigider. Puteţi porni aparatul şi seta temperatura prin rotirea butonului în sensul acelor de ceasornic. În următorul paragraf sunt oferite instrucţiuni pentru setare.
Controlarea temperaturii, setarea
Termostatul întrerupe automat utilizarea aparatului pentru mai mult sau mai puţin timp, în funcţie de setare, apoi va reporni pentru a menţine temperatura. Cu cât este setat mai aproape de valoarea maximă, cu atât refrigerarea va fi mai intensă. Atunci când butonul termostat este setat pe o poziţie medie (între minim şi maxim), în congelator se poate atinge o temperatură mai mică de -18˚C, în frigider în jur de +5˚C. Setarea pe o valoare medie este adecvată pentru utilizarea zilnică. Temperatura din interiorul frigiderului nu este influenţată numai de poziţia termostatului ci şi de temperatura ambientală, frecvenţa deschiderii uşii, cantitatea de alimente introduse, etc.
Depozitarea în frigider
Atunci când introduceţi alimente în congelator, ţineţi cont de schiţa de mai jos:
1. Unt, brânză
2. Ouă
3. Conserve, cutii mici
4. Băuturi în sticle mari, apă minerală sau sifon
5. Depozitare alimente congelate
6. Congelare rapidă
7. Fructe, legume, salate
8. Lapte, produse lactate, alimente semipreparate, alimente în recipiente acoperite, conserve, carne proaspătă, cârnaţi, etc.
În poziţia maximă – în cazul unei cereri de mărire a temperaturii, de exemplu în timpul zilelor călduroase de vară – compresorul poate funcţiona continuu. Nu va avaria aparatul.
Cum să utilizaţi frigiderul
Pentru o răcire corespunzătoare, este necesar să se asigure circulaţia aerului din interior. Din acest motiv, vi se cere să nu acoperiţi orificiile de aerisire din spatele rafturilor (de exemplu cu o tavă, etc.).
Nu introduceţi alimente calde în frigider.
Lăsaţi-le să ajungă la temperatura camerei. În acest mod se evită acumularea de gheaţă.
Alimentele pot prinde miros unele de la altele. Este foarte important să le depozitaţi în recipiente acoperite sau să le înfăşuraţi în folie de celofan, aluminiu şi hârtie pentru grăsime sau folie de plastic, înainte de a le introduce în frigider. În acest mod îşi vor menţine umezeala, de exemplu legumele nu se vor usca după câteva zile.
Timp de depozitare şi temperatura alimentelor
Tabelul privind timpii de depozitare de la finalul manualului oferă informaţii cu privire la timpii pentru depozitare. Timpul de depozitare nu poate fi determinat cu exactitate înainte, depinde de prospeţimea şi manevrarea alimentelor preparate. De aceea, timpul de depozitare este doar informativ. Dacă nu doriţi să utilizaţi alimentele congelate cumpărate, acestea pot fi depozitate pentru aproximativ 1 zi (până la decongelare) în frigider.
Cum să utilizaţi congelatorul Congelatorul
Pot fi congelate mai multe tipuri de alimente proaspete. Congelaţi doar alimente proaspete fără tratamente speciale. Înainte de a începe congelarea, setaţi butonul termostatului pe poziţia maximă şi aşezaţi raftul din sârmă în compartimetul alimentelor congelate, pe poziţia cea mai înaltă. Aşezaţi alimentele ce vor fi congelate direct pe raft. Congelarea este încheiată în aproximativ 24 de ore. După acest timp, setaţi butonul termostat înapoi pe poziţia medie, potrivită pentru utilizare zilnică. Este
Loading...
+ 13 hidden pages