WHIRLPOOL ARC 229 User Manual [ro]

228
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU VINURI
Produsul pe care l-aţi achiziţionat este un wine cellar (sau frigider pivniţă) aparat profesional destinat exclusiv conservării vinurilor.
Pentru a folosi cât mai bine aparatul dv. Vă invităm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de folosire în care veţi găsi descrierea aparatului ţi sfaturi pentru conservarea vinurilor.
Păstraţi această broşură pentru consultarea ulterioară.
1. După ce aţi scos aparatul din ambalaj, asiguraţi-vă că uşa se închide perfect. Eventualele defecţiuni trebuie comunicate vânzătorului în termen de 24 de ore.
2. Recomandăm să aşteptaţi cel puţin două ore înainte de a pune în funcţiune aparatul pentru a permite circuitului refrigerator să fie perfect eficient.
3. Asiguraţi-vă ca instalarea şi conectarea la reţeaua de curent electric să fie executate de un tehnician calificat cu respectarea instrucţiunilor producătorului şi în conformitate cu normele locale de securitate.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
1. Ambalajul
Materialul din care este făcut ambalajul este refolosibil 100% şi are simbolul de reciclare
. Pentru aruncarea lui trebuie respectate normele locale în vigoare. Materialele folosite la ambalaj (pungi de plastic, părţi de polistiren etc.) nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor pentru că sunt o sursă potenţială de pericol.
2. Aruncarea la gunoi
Aparatul a fost realizat din materiale refolosibile. Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/EC, Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE). Asigurându-vă că acest aparat este scos din circulaţie (aruncat) în mod corect, contribuiţi la prevenirea eventualelor consecinţe negative pentru mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor.
Simbolul de pe aparat sau documentaţia însoţitoare indică faptul că acest aparat nu trebuie aruncat ca un simplu gunoi de tip casnic şi că trebuie predat la un punct de recoltare special pentru reciclarea aparatelor electrice şi electronice. În momentul când aparatul trebuie aruncat acestuia i se va tăia cablul de alimentare pentru a nu putea fi folosit, iar uşile şi rafturile de la interior vor fi scoase în aşa fel încât copiii să nu aibă acces cu uşurinţă în interiorul aparatului. Scoateţi-l din circulaţie conform normelor locale de aruncare a gunoaielor şi predaţi-l la punctele speciale de recoltare şi nu-l lăsaţi nesupravegheat nici măcar pentru puţine zile pentru că este o sursă de pericole pentru un copil.
Pentru ulterioare informaţii cu privirea la modul de comportare pentru recuperarea şi reciclarea acestui aparat contactaţi biroul local specializat, serviciul de salubritate sau magazinul unde a fost cumpărat aparatul.
Informaţie:
Acest aparat este lipsit de CFC. Circuitul refrigerant conţine R134a (HFC) sau R600a (HC) (vezi plăcuţa matricolă situată la interiorul aparatului). Pentru aparatele cu Izobutan (R600a): izobutanul este un gaz natural fără efecte asupra mediului înconjurător, dar inflamabil. Este deci indispensabil să vă convingeţi că tuburile circuitului refrigerant să nu fie vătămate.
Declaraţie de conformitate
• Acest aparat a fost proiectat, fabricat şi comercializat în conformitate cu:
-
obiectivele de siguranţă din Directiva “Joasă Tensiune” 2006/95/CE (care înlocuiește directiva 73/23/CEE și amendamentele succesive);
- cerinţele de protecţie din Directiva "EMC" 2004/108/CEE, modificate de Directiva 93/68/CEE.
Securitatea electrică a aparatului este asigurată numai când aparatul este branşat la o instalaţie eficientă de legare la pământ conformă cu legea..
229
• Folosiţi wine cellar numai şi exclusiv pentru conservarea vinurilor şi nu introduceţi în interiorul său nici un fel de alimente.
• Fiţi atenţi să nu acoperiţi sau blocaţi orificiile de ventilare ale aparatului.
• Pentru a evita riscul de închidere şi de sufocare a copiilor în interiorul aparatului, nu le daţi voie să se joace sau să se ascundă în interiorul aparatului.
• Înainte de orice fel de operaţiuni de întreţinere sau de curăţare, scoateţi aparatul din priză sau debranşaţi alimentarea cu curent electric.
• Cablul de alimentare poate fi înlocuit numai de o persoană autorizată.
• Nu conservaţi în aparat substanţe explozive.
• Fiţi atenţi în timpul deplasării aparatului să nu strice suprafaţa de sprijin (de ex. parchetul).
• Nu folosiţi prelungitore sau adaptoare multiple.
• Aparatul nu trebuie folosit de copii de vârstă fragedă sau de persoane infirme fără ca acestea să fie supravegheate.
• Nu produceţi vătămări tuburilor circuitului fluidului refrigerant.
• Nu folosiţi sau introduceţi aparate electrice în interiorul compartimentelor aparatului dacă acestea nu sunt de tipul autorizat în mod expres de producător.
• Amplasaţi produsul într-un ambient uscat şi bine aerisit. Aparatul este destinat să funcţioneze în ambiente în care temperatura să fie cuprinsă în următoarele intervale, care la rândul lor depind de clasa climatică menţionată pe plăcuţa cu datele tehnice: aparatul ar putea să nu mai funcţioneze în mod corect dacă este lăsat pentru o perioadă lungă la o temperatură superioară sau inferioară faţă de intervalul prevăzut.
Important:
• În cazul introducerii de mari cantităţi de vin, pot trece mai multe zile până când se ajunge la o temperatură constantă.
• Atenţie! Temperatura de conservare nu trebuie să scadă niciodată sub +6 °C.
• În timpul funcţionării aparatului, pe peretele compartimentului se formează picături de apă sau cristale de gheaţă. Acest lucru depinde de funcţionarea aparatului. Nu este nevoie să răzuiţi gheaţa sau să ştergeţi picăturile de apă. Peretele posterior se dezgheaţă automat. Apa rezultată din dezgheţare este îndreptată automat spre un orificiu de evacuare, iar de aici se acumulează într-un recipient de unde se evaporă.
• Grătarele de lemn permit o conservare ordonată a sticlelor. Greutatea maximă pe care o poate susţine fiecare raft este de 40 kg.
De avut în vedere când aşezaţi sticlele
• Aşezaţi sticlele în poziţie centrală pe grătar (raft).
• Când închideţi uşa, aveţi grijă ca sticlele să nu atingă uşa de sticlă.
• Atenţie: conservaţi alcoolul cu gradaţie înaltă numai în recipiente închise ermetic şi în poziţie verticală.
• Din cauza circulaţiei aerului în frigider, se formează zone cu temperaturi diferite: zonele cele mai reci sunt cele de lângă peretele posterior, iar cele mai calde sunt cele de lângă sticla uşii.
• Conservaţi vinurile îmbuteliate fără ambalaj, nu în lăzi sau cutii.
MĂSURI DE PRECAUŢIE ŞI RECOMANDĂRI GENERALE
Clasa climatică T. amb. (°C) T. amb. (°F)
SN de la 10 la 32 de la 50 la 90
N de la 16 la 32 de la 61 la 90
ST de la 16 la 38 de la 61 la 100
T de la 16 la 43 de la 61 la 110
230
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
După cum se ştie vinul poate fi conservat în timp: dacă sunt păstrate într-un loc potrivit vinurile albe se pot conserva aproximativ doi ani de la culesul viei, oricum este de preferat ca ele să fie consumate în cel mult un an. Vinul roşu uşor, tip de masă, pot fi conservate până la doi ani, în timp ce unele vinuri roşii mai tari, tip “Puterea ursului” pot rezista până la zece ani, iar cele tari dulci tip “Porto” chiar şi douăzeci de ani. Când cumpăraţi o sticlă de vin puneţi-o imediat în pivniţă sau într-un loc potrivit. În procesul care începe cu cultivarea viţei de vie până la coacere şi la cules şi continuă cu vinificarea sunt determinanţi trei factori: lumina, umiditatea aerului şi temperatura ambientului. Pentru ca gustul vinului să ajungă la deplina maturitate şi pentru a păstra aroma plăcută a vinului este necesar să i se asigure o conservare perfectă prin interacţiunea acestor trei factori.
Locul de conservare
Nu toţi dispun de un loc în subsol pe care să-l folosească drept pivniţă. Numai în ultima vreme tehnologia a reuşit să ofere un înlocuitor adevărat clasicei pivniţe. Frigiderul-pivniţă (Wine Cellar) pe care l-aţi cumpărat este un aparat special studiat pentru a conţine şi a conserva în mod corect vinul. În interiorul său nu se păstrează fructe, legume şi conserve, ci numai sticlele de vin preferate. Astfel, chiar dacă nu aveţi o pivniţă puteţi învechea, conserva în mod adecvat şi degusta orice tip de vin.
Modalitatea de conservare
O regulă esenţială pentru a conserva sticlele preferate este de a le culca pe o parte sau de a le ţine înclinate în aşa fel încât dopul să fie în vin. Mulţi cred că aceasta duce la clasicul miros „de dop”. În realitate contactul dintre vin şi dop favorizează elasticitatea dopului, garantându-i funcţionalitatea. Faptul că puteţi lua cu uşurinţă una din sticle evită scuturări accidentale care, ca şi vibraţiile, pot repune în suspensie sedimentele, alternând, pentru mai mult sau mai puţin timp, aspectul estetic al vinului. Deci trebuie să mişcaţi cât mai puţin sticlele şi să lăsaţi vinul să se odihnească. În afară de aceasta evitaţi ca sticlele să intre în contact cu peretele din spate pentru că acest lucru nu numai că poate compromite o dezgheţare eficientă, dar poate să strice etichetele de pe sticle din cauza picăturilor de apă strânse în timpul dezgheţării. Rafturile pe care se pun sticlele trebuie să fie de lemn, material ce absoarbe în mod eficient eventualele vibraţii şi menţine sticla departe de peretele ce transmite frigul. În afară de aceasta este fundamental sticlele de vin să fie ţinute departe de substanţe şi locuri caracterizate de mirosuri puternice pentru că acestea ar putea fi transmise vinului.
Temperatura
Temperatura reprezintă un factor critic şi important pentru tot ciclul de viaţă al vinului şi determină buna sa dezvoltare când rămâne în să se cizeleze. Pentru o conservare optimă temperatura trebuie menţinută constantă într-un interval între 8 şi 12°C. Este foarte important să se evite diferenţe de temperatură mari şi rapide: o temperatură prea ridicată dilatează lichidele şi determină o accelerare a maturării vinului, în timp ce o temperatură prea scăzută (sub 4 - 5°C) poate duce la precipitarea tartraţilor, defect ce aduce prejudicii la aspectul estetic al vinului. În cazul extrem de scădere a temperaturii sub 0°C, vinul, congelându-se poate provoca explozia dopului.
Dopul
Dopul reprezintă o componentă fundamentală a sticlei: calitatea sa, aleasă de producătorul de vin, este foarte importantă pentru maturarea corectă a vinului însuşi. Condiţiile perfecte ale dopului, inclusiv pe sticla pe care o achiziţionăm, depind exclusiv de standardele de folosire şi de stocare folosite de producător sau de îmbuteliator.
231
STOCAREA STICLELOR
Stocaj clasic cu 36 de sticle
Dacă se doreşte aranjarea sticlelor pentru conservarea vinului în aşa fel încât să fie vizibile şi uşor de scos, se recomandă configuraţia cu 36 de sticle (bordoleze sau mixt bordoleze şi renane). Poziţionaţi în nişele speciale ale fiecăruia din cele 5 rafturi de lemn un număr maxim de 6 sticle, alte 6 sticle pot fi aşezate în orificiile speciale făcute la baza pivniţei, în total 36 de sticle. Rafturile de lemn au un sistem de blocaj pentru a evita scoaterea lor involuntară care ar putea provoca căderea sticlelor. Vă sugerăm să aşezaţi sticlele mai mari (Renana).
Stocaj cu sticle Champagnotta
Datorită dimensiunilor lor mari faţă de sticlele clasice, sticlele Champagnotta trebuie aşezate pe baza pivniţei într-un număr maxim de 5. Dacă vreţi să stocaţi alte sticle de tipul Champagnotta trebuie scos al cincilea raft şi trebuie puse sticlele pe cele puse pe baza pivniţei în sens opus celor precedente. Astfel este posibil să stocaţi până la 9 sticle de tipul Champagnotta.
Scoaterea rafturilor de lemn
Pentru scoaterea rafturilor de lemn procedaţi după cum urmează:
1. Cu o mână apucaţi de partea anterioară a raftului.
2. Scoateţi încet raftul trăgându-l către sine cam 1/3 din cursa totală.
Dacă sunt puţine sticle
Dacă numărul de sticle la dispoziţie nu este suficient pentru a umple frigiderul pivniţă, se recomandă subîmpărţirea sticlelor pe toate rafturile disponibile, evitând încărcarea tuturor în partea de sus sau în cea de jos. Pentru o mai bună vizualizare de la exterior se recomandă să le aşezaţi central pe toate rafturile.
232
STOCAREA STICLELOR
Posibile configuraţii pentru stocajul sticlelor
STANDARD 36 de sticle (100% culcate) 5 grătare utilizate
CONSERVARE
44 de sticle (100% culcate)
1 grătar utilizat
SERVICIU 42 de sticle (50% culcate şi 50% în picioare) 3 grătare utilizate
}
4 rânduri (6x4)
STOCAJ MAXIM
46 de sticle (48%
culcate şi 52% în picioare)
1 grătar utilizat
4 rânduri (6x4)
{
STOCAJ CU STICLE CHAMPAGNOTTA
În nici un caz nu trebuie scos mai mult de un raft glisant o dată.
Loading...
+ 9 hidden pages