Whirlpool AFE 547/G, AF 130/1, AFE 549/G, CVC 14, AFE 548/G INSTRUCTION FOR USE [ro]

...
Dansk
18
DK
Miljø anvisninger
Emballage:
Kast ikke bare emballagen ud, men sorter den efter de forskel­lige materialer (fx. jern, pap, polystyrene) i henhold til lo­kale forskrifter.
Dette apparat er beregnet til kontakt med levnedsmidler og er i overensstemmelse med lovdekret nr. 108 af 25.01.92 (EF direktiv 89/109/EØF).
Information
Dette apparat er CFC-frit (Kølekredsiøbet indeholder R134a) eller HCF -frit (Kølekredsiøbet indeholder R600a - Isobutan). For nærmere information læs vengligst apparatets mærkeplade.
For apparater med Isobutan (R600a).
Isobutan er en naturlig gas uden indflydelse på miljøet, men det er brændbart. Det er derfor strengt nødvendigt at forvisse sig om at kølek­redsløbsrørerne ikke er skadede.
Fryseskab
Det skab De netop har købt, er et mærket skab, der gi­ver optimale nedfrysnings- og opbevaringsforhold for friske og frosne produkter, såvel friske som tilberedte samt industrielt fremstillede.
Beskrivelse af skabet (Fig. 1)
Skab forsynet med udvendigt termometer: A. Kontrolpanel med:
1. Indfrysningsknap
2. Termostatknap. Den kan drejes med fx. en mønt.
3. Gul kontrollampe for indfrysning. Den tænder når indfry- sningen aktiveres.
4. Lysende udvendigt termometer: Her kan man se temperatu- ren i de frosne produkter. Ved en omgivelsestemperatur på ca. 20°C vil de tre grønne lampe længst til venstre være tændt. Det indikerer at temperaturen i fryseskabet er - 18°C. Hvis fryserdøren holdes åben i længere tid vil den tredie og evt. også den anden grønne lampe slukke. Det samme kan ske, hvis man har lagt en stor portion friske, ikke frosne, varer i skabet. Det betyder ikke noget for varerne i skabet.
5. Rød advarselslampe, der indikerer en kritisk temperatur i fryseren. Den blinker hvis:
- fryseren lige er sat i gang.
- fryseren er fyldt med friske, ikke frosne produkter.
- temperaturen i fryseren er for høj.
- fryserdøren har stået åben i længere tid. Den slukker igen når:
- temperaturen atter er høj nok i fryseren.
Skab uden udvendigt termometer:
A. Kontrolpanel med:
6. Termostatknap. Den kan drejes med fx. en mønt.
7. Rød advarselslampe, der indikerer en kritisk temperatur i fryseren. Den lyser hvis:
- fryseren lige er sat i gang.
- fryseren er fyldt med friske, ikke frosne produkter.
- temperaturen i fryseren er for høj.
- fryserdøren har stået åben i længere tid. Den slukker igen når:
- temperaturen atter er høj nok i fryseren.
8. Grøn kontrollampe Den er tændt, hvis fryseren er tilsluttet elforsyningen og termostatknappen ikke står på “”.
9. Gul kontrollampe for indfrysning. Den tænder når indfry­sningen aktiveres .
10. Kontakt for indfrysning.
B. Indfrysnings- og opbevarings rum. C. Opbevarings rum.
D. Nogle modeller er forsynet med kuldeakkumulatorer; fjern
dem fra den nederste skuffe og læg dem ved siden af hinan­den på den øverste gitterhylde.
Opstilling
Når skabet pakkes ud, skal De sikre Dem at det ikke er trans­portskadet. Er det tilfældet, skal det meddeles Deres forhandler senest 24 timer efter modtagelsen. Skabet må ikke opstilles i umiddelbar nærhed af en varmekilde (ovn, komfur, radiator og lignende). Det skal desuden opstilles på et stabilt underlag og et godt ventileret, tørt sted.
- Der skal være 50 mm frihøjde mellem kabinettets top og et eventuelt køkkenskab (Fig. 2).
- Skabet skal opstilles i vater. Justér om nødvendigt de to forreste fødder (Fig.3).
- Vær opmærksom på, at ventilationsristen bagest i toppladen ikke må tildækkes (Fig. 4).
- Lad skabet stå mindst 1 time, inder der tændes for det. Rengør skabet indvendigt, se afsnittet “Vedligeholdelse”.
Tilslutning
Undersøg om netspændingen, som angives på typeskiltet (Fig. 6), er i overensstemmelse med Deres lokale netspæn­ding. Dette skab skal ekstrabeskyttes ifølge Stærkstrøms- reglementet. Der ydes ikke garanti på fejl opstået på grund af manglende op- mærksomhed på ovenstående. Sæt stikket i stikkontakten og tænd. Forvis Dem om at skabet fungerer korrekt, før De fylder det med madvarer. Stærkstrømsreglementet kræver, at dette skab ekstrabeskyt­tes. Det gælder også, selvom der er tale om udskiftning af en/et ek- sisterende fryser/køleskab, der ikke er ekstrabeskyt­tet. Formå- let med ekstrabeskyttelsen er at beskytte brugeren mod farlige elektriske stød i tilfælde af fejl. I boliger opført efter 1. april 1975 vil alle stikkontakter i køkken og eventuelt bryggers være omfattet af en ekstrabeskyt- telse. I boliger opført før 1. april 1975 er ekstrabeskyttelsen i orden, hvis der er installeret et HFI- relæ, som omfatter den stikkon­takt fryseskabet skal tilsluttes. I begge tilfælde skal der
- hvis stikkontakten er beregnet til en trebenet stikprop, mon­teres en trebenet stikprop, hvor lederen med gul/grøn isola­tion skal tilsluttes jordklemmen( mærket );
- hvis stikproppen kun er for tobenet stikprop; benyttes en to­benet stikprop. Hvis brugeren selv monterer denne, skal lederen med gul/grøn isolation klippes af så tæt som muligt på det sted, hvor led­ningen går ind i stikproppen. I alle andre tilfælde bør De lade en autoriseret elinstallatør under­søge, hvorledes de nemmest får fryseskabet ekstrabeskyttet. Hvis De ikke har ekstrabeskyttelse i forvejen, anbefaler Elek­tricitetsrådet, at De lader elinstallatøren opsætte et HFI-relæ. Efter indstilling af temperaturen, som anvist i næste afsnit, er skabet klar til brug. Når skabet tilsluttes vil den røde kontrol­lampe lyse eller blinke afhængig af modellen, indtil tempera­turen er passende i fryseren.
Indstilling af temperaturen
2
-
+
1
2
3
4
Termostaten er placeret i betjeningspanelet (Fig 1). Med termo­staten indstilles temperaturen i fryseren. Stilling “” på termostatknappen afbryder fryseskabet. For at opnå den bedste opbevaringstemperatur (ca. -18°C) an­befales det, ved en rumtemperatur mellem 20 og 25 °C, at stille termostaten på stilling 2. Ønskes der en lavere temperatur i skabet drejes termostaten mod højere tal. Tilsvarende drejes mod lavere tal, hvis tempe­raturen ønskes højere. Temperaturen i skabet er bl.a. afhængig af placeringen af ska­bet, omgivelsestemperaturen samt af, hvor hyppigt dørene åb­nes. Termostatindstilling bør justeres efter disse faktorer.
Brug af fryseren
(Fig. 7)
Den mærkede fryser er beregnet til indfrysning af friske eller tilberedte madvarer og til opbevaring af allerede frosne produkter. Det er praktisk at anvende skufferne, men der kan opnås stør­re opbevaringsplads ved at lægge varerne direkte på hylderne. Vær opmærksom på, at der ikke må fyldes højere op, end markeret indvendig på siden. Det kan være vanskeligt at åbne døren igen umiddelbart efter den er lukket. Det skyldes undertryk i skabet og en effektiv tætningsliste. Vent et par minutter og prøv igen.
Indfrysning
Fryseafdelingen giver mulighed for indfrysning af en vis mængde madvarer. Den mængde der kan indfryses i en 24 ti­mers periode ved en omgivelsestemperatur på 25°C er angivet på Deres fryse- skabs typeskilt (Fig.5). Har De brug for indfrysning af store mængder, anbefaler vi at de trykker indfrysningsknappen (eller ) ind ca. 24 timer før De lægger varerne i skabet. Den gule kontrollampe, ( el- ler ), lyser. Det øverste rum er fortrinsvis beregnet til indfrysning. Indfry­sning skal altid foretages i indfrysningsrummet, og det bør un­der indfrysningen være tømt for allerede indfrosne produkter. Når indfrysningen er afsluttet, normalt efter 24 timer, slukkes atter for indfrysningsknappen, hvorved den gule kontrollampe slukker. Ved indfrysning af mindre mængder kan det ske umiddelbart, uden at aktivere indfrysningsfunktionen. Læg ikke varme produkter direkte i fryseren og genindfrys al­drig helt eller delvist optøede produkter.
- Forbered og indpak fødevarerne i egnet plast- eller alufolie, eller læg dem i lukkede beholdere.
- Anbring en mærkat med dato og madtype på frysepakkerne, således at det er nemmere at holde styr på indholdet i fryseren.
- Læg frysepakkerne i indfrysningsrummet, således at flest mu­ligt af pakkerne berører kølede flader.
- Vær opmærksom på, at friske fødevarer ikke må røre ved al­lerede frosne varer. Ved en eventuel strømafbrydelse, eller et driftstop, vil fryse­ren holde opbevaringstemperaturen i 16 - 18 timer. For mo­deller med kuldeakkumulatorer forlænges denne til til 25 - 28 timer. Det anbefales i sådanne tilfælde ikke at åbne fry-
serdøren.
Isterninger
Fyld isterningbakkerne 3/4 med vand og sæt dem i fryseska­bets øverste rum. Skulle bakken fryse fast til bunden i dette rum, så prøv ikke at brække dem fri med skarpe instrumenter, men gerne fx. et træskaft. Bemærk: Put ikke isterninger i munden direkte fra fryseren. De kan give frostskader i munden. Opbevar ikke væsker i glas­beholdere i fryseren.
Færdigfrosne produkter
Når De køber færdig frosne produkter, kontroller da om em­ballagen er intakt. Er den bulet, eller er der pletter på den, kan produktet have været opbevaret forkert, og derfor ikke have den rigtige kvalitet. Læg varerne i fryseren umiddelbart efter hjemkomsten. Alle temperatursvingninger forringer produktet. Husk aldrig at overskride holdbarhedsfristen på pakningen. Man opnår det størst anvendelige volumen til opbevaring af frosne produkter ved at tage kurvene, undtagen den nederste, ud og lægge varerne direkte på hylderne. På siden af indervæggen er max. fyldningen angivet ved en li­nie. Undgå at fylde over denne linie.
Strømafbrydelse
I tilfælde af strømafbrydelse, bør De finde ud af, hvor lang tid den vil vare. Deres fryser vil holde de frosne varer på en til­strækkelig lav temperatur i mindst 16 timer. Undlad at åbne fryseren i den periode. Hvis fejlen varer længere end 16 timer vil varerne begynde at tø op. De bør derfor anvendes inden for 24 timer. Optøede varer der koges eller steges kan indfryses igen, andre optøede varer må under ingen omstændigheder indfryses igen.
Optøning
Gode råd ved optøning før tilberedning: Rå grønsager: Disse skal ikke optøs før tilberedning, men an­bringes direkte i kogende vand og koges normalt. Kød (store stykker): Optøs i køleskab uden udpakning. Tilberedes efter hel eller delvis optøning. Kød (hakket/små stykker): optøs ved rumtemperatur, eller tilberedes direkte. Fisk: Optøs delvis i køleskab uden udpakning. Tilberedes evt. i frossen tilstand. Færdig retter: Opvarmes direkte fra frossen tilstand, gerne i ovn/mikrobølgeovn.
Frugt: Optøs i køleskab.
Oversigtskort
Hvid Deres model er forsynet med en udvendig kortholder (Fig.8), anvendes de selvklæbende labels med tal på kurvenes front. De er så muligt at føre regnskab på kortet med alder og type af kurvenes indhold. Er Deres model forsynet med en indvendig kortholder, fastgø­res disse på kurvenes front (Fig. 9). Kurvens indhold og hold­bar- hedsfrister noteres på kortet.
Afrimning
Fryseren afrimes efter behov. Mængden af is der opbygges i fryseren afhænger bl.a., hvor hyppigt døren åbnes og hvor længe den er åben. Islaget bør fjernes når det er ca. 3 mm tykt, normalt 1 til 2 gange om året. Afrimning bør så vidt muligt foretages når der kun er lidt i fry­seren. 24 timer før afrimningen skal foretages, tænder man for ind- frysningsknappen. Derved opnår de frosne varer en meget lav temperatur, inden de tages ud af fryseren. Bemærk: Temperaturstigning i frostvarerne under afrimnin­gen kan forkorte opbevaringstiden. Pak derfor varerne ind i avispapir og anbring dem i et køleskab. Afrimningen foretages således:
- Sluk for fryseren ved at tage stikket ud (Fig. 10)
- Fjern isterningbakkerne
- Fjern alle kurve
- Træk afløbet, der er placeret forneden forrest, ud og placer en flad skål eller lignende under afløbet (Fig. 11)
- Lad døren være åben Når isen begynder at løsne sig, skrabes indervæggene med en plast- eller træskraber. Anvend ikke skarpe genstande til at skrabe isen af med. Skader opstået herved er ikke dækket af garantien. Brug aldrig varmt vand,
Dansk
19
DK
Loading...
+ 1 hidden pages