VOLTCRAFT 1595032 Operation Manual [nl]

VOLTCRAFT 1595032 Operation Manual

Gebruiksaanwijzing

Multifunctionele oplader V-Charge Field 300

Bestelnr. 1595032

Beoogd gebruik

De processor-gestuurde oplader dient voor het opladen van accu‘s van het type NiCd/NiMH (1-16 cellen), LiPo/LiIon/LiFe/LiHV (1-6 cellen) en voor loodbatterijen (1-12 cellen, 2 V-24 V). De laadstroom kan tussen 0,1 A en 14,0 A ingesteld worden. Het maximale vermogen bedraagt 300 W.

Verder kunnen accu’s ook worden ontladen; de ontlaadstroom kan 0,1 - 3,0 A bedragen. Het maximale ontlaadvermogen bedraagt 8 W.

Een grafisch beeldscherm in kleur met menu in meerdere talen en een draaiknop met toetsfunctie vereenvoudigen de bediening.

De oplader mag alleen met een gelijkspanning van 7 - 32 V/DC gebruikt worden. De gelijkspanningsbron moet voldoende stroom leveren om de uitvoergegevens te kunnen bereiken. Het ingangsvermogen van de stroombron kan ingesteld worden van 50 - 330 W. Daardoor waarborgt de oplader ook een betrouwbaar gebruik ook met stroombronnen met minder vermogen.

Voor lithium-batterijen is in de oplader een balancer geïntegreerd. De balancer compenseert het spanningsverschil in meercellige lithium-accupacks tijdens het opof ontlaadproces. Ongelijkmatig opgeladen cellen werken beperkend op het vermogen van het totale accupack. De balancer is geschikt voor alle lithium-accu- packs met 1 tot 6 cellen. De laadtoestand van elke afzonderlijke cel wordt weergegeven.

Er mogen geen niet-heroplaadbare batterijen (zink-kool, alkaline enz.) worden aangesloten. De polariteit van de aansluitkabels en van de balancer dient in acht te worden genomen! Het gebruik onder ongunstige omgevingscondities is niet toegestaan.

Ongunstige omgevingscondities zijn:

Vocht of een te hoge luchtvochtigheid,

stof en brandbare gassen, dampen of oplosmiddelen,

sterke trillingen.

Elk ander gebruik dan hiervoor beschreven is niet toegestaan en kan leiden tot beschadiging van het product. Daaraan zijn bovendien gevaren verbonden zoals kortsluiting, brand en elektrische schokken.

Het samengestelde product mag niet aangepast of omgebouwd worden!

De veiligheidsrichtlijnen, de gebruikershandleiding van het gebruikte batterijpakket en de oplaadrichtlijnen van de respectievelijke batterijfabrikant moeten absoluut in acht worden genomen!

Omvang van de levering

• Oplader

• 2 aansluitstekkers XT60 met soldeeraansluiting

• Korte handleiding

Actuele gebruiksaanwijzingen

Download de actuele gebruiksaanwijzingen via de link www.conrad.com/downloads of scan ze met behulp van de afgebeelde QR-code. Volg de aanwijzingen op de website.

Verklaring van de symbolen

Een uitroepteken in een driehoek wijst op belangrijke instructies in deze gebruiksaanwijzing die absoluut moeten worden opgevolgd.

Veiligheidsinstructies

Lees vóór de ingebruikname de complete handleiding door, deze bevat belangrijke aanwijzingen voor het juiste gebruik.

Bij schade, veroorzaakt door het niet raadplegen en opvolgen van deze gebruiksaanwijzing, vervalt elk recht op waarborg/garantie! Wij zijn niet aansprakelijk voor gevolgschade!

Bij materiële schade of persoonlijk letsel, veroorzaakt door verkeerd gebruik of het niet naleven van de veiligheidsaanwijzingen, zijn wij niet aansprakelijk! In dergelijke gevallen vervalt de waarborg/garantie.

Om redenen van veiligheid en toelating is het eigenmachtig ombouwen en/of wijzigen van elektrische toestellen niet toegestaan.

Laders en de daarop aangesloten accu‘s mogen niet zonder toezicht worden gebruikt.

Om een veilige werking te garanderen, moet de gebruiker de veiligheidsaanwijzingen en de waarschuwingen in acht nemen, welke in deze gebruiksaanwijzing zijn opgenomen.

Houd opladers en toebehoren buiten het bereik van kinderhanden! Het is geen speelgoed.

In commerciële inrichtingen moeten de voorschriften ter voorkoming van ongevallen van de beroepsverenigingen voor elektrotechnische installaties en bedrijfsmiddelen worden nageleefd.

In scholen, opleidingscentra, hobbyruimten en werkplaatsen moet geschoold personeel voldoende toezicht houden op het gebruik van opladers en toebehoren.

Door ondeskundig gebruik (te hoge laadstroom of foutieve polariteit) kan de laadcapaciteit van de accu worden overschreden, resp. de accu worden beschadigd. In het ergste geval kan de accu exploderen en zo aanzienlijke schade veroorzaken.

Sluit uw apparaat nooit direct op het batterijpakket aan, wanneer het van een koude naar een warme ruimte wordt gebracht. Het condenswater dat daarbij ontstaat, kan onder ongunstige omstandigheden uw apparaat vernielen. Laat het toestel zonder het aan te sluiten op omgevingstemperatuur komen.

Zet het apparaat uit en beveilig het tegen onbedoeld gebruik als kan worden aangenomen dat een veilig gebruik niet meer mogelijk is.

Het is aan te nemen dat een veilige werking niet meer mogelijk is, als: -- het apparaat zichtbare beschadigingen vertoont,

-- het apparaat niet meer functioneert en

-- het langere tijd onder ongunstige omstandigheden is opgeslagen of -- na zware transportbelastingen.

Zorg ervoor dat u deze handleiding altijd bij de hand hebt, om een veilige werking te waarborgen. Bewaar deze gebruikershandleiding op een veilige plaats en geef ze door aan de volgende eigenaar. Bij het aansluiten en gedurende de werking van de oplader moeten een aantal veiligheidsrichtlijnen in acht worden genomen.

De oplader omvat een aantal veiligheidsmaatregelen. Ondanks deze maatregelen, is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor de configuratie en aansprakelijk voor de juistheid ervan.

Verder moet de gebruiker ervoor zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften voor het opladen in acht genomen werden. Daarnaast moet u de volgende richtlijnen in acht nemen.

Plaats het apparaat op een veilige plek, waar het absoluut vast staat en niet kan vallen! Daardoor kunnen letsels veroorzaakt worden.

In de ventilatie-openingen mogen nooit voorwerpen gestoken worden! Dit kan leiden tot het in aanraking komen met gevaarlijke spanningen en kortsluitingen met zware gevolgen.

Bij het laden of ontladen van lithium-cellen gebruikt u uit veiligheidsoverwegingen altijd de ingebouwde balancer.

Er mogen alleen cellen met dezelfde capaciteit en fabrikant tegelijkertijd opgeladen worden.

Laad geen batterijen op die bijna of helemaal opgeladen zijn.

Laad nooit batterijen op met een hogere laadstroom dan aangegeven door de fabrikant.

Houd de batterijen steeds ver verwijderd van brandbare materialen, zowel tijdens als na het opladen. Bewaar de batterijen in een brandvrije container

Laad nooit een beschadigde of defecte batterij op.

Laad nooit batterijen op die op een elektrisch circuit zijn aangesloten

Omschrijving van de onderdelen

1Grafisch beeldscherm

2Ingangsvoeding XT60

3Omgevingssensor voor helderheid beeldscherm

4Systeemaansluiting. Niet relevant voor de gebruiker

5Ventilatie-openingen

6Draaiknop met toetsfunctie

7Balancer-aansluitkader

8Uitgang oplaad-/ontlaadaansluiting XT60

Aansluiting/Ingebruikname

Bij het opladen van batterijen moet u absoluut op de polariteit en de oplaadvoorschriften van de betreffende batterijfabrikant letten.

Koppel altijd eerst de oplader met de bedrijfsspanning voordat u de batterij aansluit, dat geldt ook voor de aansluiting van de balancer.

Na het gebruik scheidt u de oplader van de stroombron en koppelt u de batterij af.

a) Stroomvoorziening

De stroomverzorging gebeurt via de zijdelingse XT60 aansluiting (2) links. De aansluiting van de batterij gebeurt via de zijdelingse XT60 aansluiting rechts (8).

De polariteit wordt opgegeven via de stekkergeometrie. Bij het gebruik van de meegeleverde XT60-stekkers dient u bij het solderen te letten op de correcte polariteit.. De polariteit wordt aangeven op de zijkant van de soldeercontacten. Gebruik kabel met een voldoende kabeldia-

meter (bijv. 2,5 - 6 mm²). Na een korte systeemtest worden de instellingen op het display getoond.

b) Balancer-aansluiting

Verbind, nadat de voeding van de lader verkregen werd, de XH-balancer-aansluiting van het batterijpakket op basis van de juiste polariteit met de balancer-aansluitlijst (7). Richt de stekker altijd met het min-contact naar de min-aansluiting van het balancer-aansluit- kader. Gebruik eventueel een geschikte adapter

c) Batterij aansluiten

De aansluiting van de batterij gebeurt via de zijdelingse XT60 aansluiting rechts (8). De polariteit wordt opgegeven via de stekkergeometrie.

Bediening

Zorg voor de stroomvoorziening van de oplader. De oplader start met een systeemtest, de ventilatietest en bevestigt deze met een signaaltoon.

Voordat u met de oplader kunt werken dienen een aantal instellingen ingesteld te worden.

De oplader wordt bediend via een draaiknop met toetsfunctie (6). De menupunten worden gekozen door te draaien aan de draaiknop. De bevestiging van de keuze gebeurt door te drukken op de draaiknop. Deze procedure geldt voor alle instellingen (systeeminstellingen en taakinstellingen).

De instelmenu‘s verklaren grotendeels zichzelf en zijn eenvoudig instelbaar via voorgedefinieerde parameters.

a) Hoofdscherm

In het hoofdscherm worden de basisparameters van de actueel aangesloten batterij/batterijpakket weergegeven (stroom, capaciteit, batterijspanning alsook de individuele celspanningen).

Wanneer de draaiknop naar onder wordt gedraaid, verschijnen verdere parameters (ingangsspanning, uitgangsspanning, systeemtemperatuur, geladen energie in Wh, aantal ontladen batterijen, aantal opgeladen batterijen).

b) Systeeminstellingen

In het systeemmenu staan algemene instellingen, die de oplader nodigt heeft om te kunnen werken. Om in het systeemmenu te geraken, drukt u gedurende ong. 2 s op de draaiknop. Het systeemmenu wordt weergegeven met een signaaltoon.

Stel eerst de systeemtaal in via het menupunt „Language“. Draai de draaiknop totdat de keuzebalk het menupunt aangeeft. Druk om te bevestigen op de draaiknop. Het menupunt wordt geopend. Er kan gekozen worden uit de talen Engels, Duits, Frans of Spaans.

Ga verder met het selecteren van de parameters zoals gespecificeerd. Volg de menukeuze.

Om het systeemmenu te beëindigen, kiest u het laatste menupunt „← Zurück“ (terug) en drukt u op de draaiknop.

c) Taakinstellingen

In het taakmenu staan alle parameters voor het onderhoud van de batterij. Om in het systeemmenu te geraken, drukt u gedurende ong. 1 s op de draaiknop. Het taakmenu wordt met een signaaltoon weergegeven (als de signaaltoon niet gedeactiveerd werd in het systeemmenu).

Volg de menukeuze. Begin met het eerst menupunt en kies daarna alle volgende menupunten.

Als alle parameters ingesteld werden en de batterij aangesloten werd, kan de gekozen taak via het menupunt „►Aufgabe starten“ (start taak) gestart worden.

Omhettaakmenutebeëindigen,kiestuhetlaatstemenupunt„←Zurück“(terug)endruktuopdedraaiknop.

Wees er zeker van dat de ingestelde parameters bij de aangesloten batterij passen. Als de oplader niet correct is geconfigureerd, kan de batterij en de oplader beschadigd geraken. Er kan brand of een explosie ontstaan op grond van overlading. Ga zeer omzichtig te werk bij de configuratie. Neem beslist de gegevens van de volgende tabel in acht, wanneer er geen exacte batterijparameters beschikbaar zijn.

 

Nominale

Laadspanning/

Lagerspanning/

Max. laad-

Definitievespanning

 

spanning/cel

cel

 

cel

stroom

ontlading/cel

 

 

 

 

 

 

 

 

LiPo

3,7 V

4,2

V

3,8 V

≤ 1C

3,0

- 3,3 V

LiIon

3,6 V

4,1

V/

3,7 V

≤ 1C

2,9

- 3,2 V

LiFe

3,3 V

3,6

V

3,3 V

≤ 4C

2,6

- 2,9 V

LiHv

3,7 V

4,35 V

3,85 V

≤ 1C

3,1

- 3,4 V

NiCd

1,2 V

1,5

V

 

1C - 2C

0,1

- 1,1 V

NiMH

1,2 V

1,5

V

 

1C - 2C

0,1

- 1,1 V

 

 

 

 

 

 

 

Lood/Pb

2,0 V

2,46 V

 

≤ 0,4C

1,8

V

 

 

 

 

 

 

 

 

Foutoplossing

De oplader is door de menubediening en duidelijke tekstweergave zeer gebruiksvriendelijk. Toch kunnen er nog problemen ontstaan, dewelke we hier voor u oplijsten en waarbij we ook mogelijke corrigerende maatregelen voorstellen.

Wees er zeker van dat alle instellingen van de oplader bij de aangesloten batterij passen!

Controleer of er problemen zijn met de verbinding tussen de voeding en de oplader (snede of andere beschadigingen aan de kabel). Ook dient u te controleren of de stekkers van de laadkabel in orde zijn en niet te klein. Dat is vaak herkenbaar aan een grotere opwarming. De laadkabels mogen niet langer zijn dan 30 cm en minstens een diameter van 2,5 mm² hebben.

Controleer bij het gebruik van een autobatterij of de aansluitingen aan de batterijpolen een goed contact hebben. Veel problemen met een oplader ontstaan door problemen met de aansluitkabels en -klemmen.

Probeer een andere batterij op te laden, de batterij kan in een slechte staat zijn en problemen veroorzaken

Probeer een ander type batterij te laden. Bijvoorbeeld naar een NiMH-batterij wisselen, als u problemen hebt bij lithium-cellen. Als er ook problemen optreden bij het andere type batterij, kan de oplader defect zijn. Toch moet u alles nog eens zeer grondig nakijken.

Contacteer onze service, geef alle details en een beschrijving van het probleem, inclusief de aard van de voeding, type batterij en cellenaantal.

Wanneer er een verbindingsprobleem wordt weergegeven, zorg er dan voor dat alle batterijaansluitingen correct zijn aangesloten. Controleer in het bijzonder de balancer-aansluiting. Als alles in orde is, reinig dan de contacten van de stekker, om oxidatie te verwijderen. Installeer beslist een krachtige schakelvoedingseenheid of een volledig opgeladen autobatterij met een hoge capaciteit. Probeer om een andere lithi- um-batterij van een andere fabrikant op te laden, best met een andere balancer-stekkersysteem, om alle mogelijke fouten uit te sluiten.

Open nooit het apparaat, het is te gevaarlijk en u verliest elke aanspraak op garantie! De oplader mag alleen door vakkundig personeel gerepareerd worden. Onjuiste reparaties kunnen tot brand en / of stroomstoten leiden. Ter repartitie verzendt u de oplader naar onze service.

Verwijdering a) Algemeen

Het product hoort niet bij het huishoudelijk afval.

Het product dient aan het einde van zijn levensduur volgens de geldende wettelijke voorschriften te worden verwijderd. Lever het bijv. in bij het betreffende inzamelpunt.

Verwijder de geplaatste batterijen of accu‘s en voer deze gescheiden van het product af.

b) Verwijdering van gebruikte batterijen

Als eindverbruiker bent u conform de KCA-voorschriften wettelijk verplicht om alle gebruikte accu‘s in te leveren; verwijdering via het huishoudelijke afval is niet toegestaan!

Accu‘s met schadelijke stoffen worden gekenmerkt door het hiernaast afgebeelde symbool, dat

op het verbod van afvoeren met gewoon huisvuil duidt.

De aanduidingen voor de betreffende zware metalen zijn: Cd = cadmium, Hg = kwik, Pb = lood.

Uw lege accu‘s kunt u gratis inleveren bij de gemeentelijke inzamelpunten, bij onze nevenvestigingen of afgeven bij alle verkooppunten van accu´s.

Zo voldoet u aan de wettelijke verplichtingen en draagt u bij aan het beschermen van het milieu!

Technische specificaties

Aantal oplaadkanalen....................................

1

 

Geschikt batterijtype......................................

NiMH, NiCd, LiPo, LiIon, LiFePo, LiHv, lood (Pb)

Geschikt voor LiPo/LiIon/LiFe/LiHv...............

1

- 6 cellen

Geschikt voor NiCd/NiMH.............................

1

- 16 cellen

Geschikt voor loodbatterij..............................

2

- 24 V (1 - 12 cellen)

Laadstroom (max.)........................................

14 A

Laadvermogen max......................................

300 W

Ontladingsstroom..........................................

0.1 - 3 A

Ontladingsvermogen max.............................

8

W

Balancer-stroom per cel................................

max. 1 A

Stekersysteem..............................................

XT60

Stekkersysteem balancer..............................

XH

Kleur-LC-beeldscherm..................................

6,1 cm, 320 x 240 pixels

Bedrijfsspanning............................................

7

- 32 V/DC

Productafmetingen (L x B x H)......................

80 x 80 x 34 mm

Gewicht.........................................................

119 g

Dit is een publicatie van Conrad Electronic SE, Klaus-Conrad-Str. 1, D-92240 Hirschau (www.conrad.com).

Alle rechten, vertaling inbegrepen, voorbehouden. Reproducties van welke aard dan ook, bijvoorbeeld fotokopie, microverfilming of de registratie in elektronische gegevensverwerkingsapparatuur, vereisen de schriftelijke toestemming van de uitgever. Nadruk, ook van uittreksels, verboden. De publicatie voldoet aan de technische stand bij het in druk bezorgen.

© Copyright 2018 by Conrad Electronic SE.

1595032_V1_0218_02_VTP_m_nl

Loading...