VENDURO VENWI90MM, VENWI60MM, TA90-940 INOX, TA90-600 INOX, TA60-600 INOX User Manual [nl]

...
0 (0)
VENDURO VENWI90MM, VENWI60MM, TA90-940 INOX, TA90-600 INOX, TA60-600 INOX User Manual

INFO VENDURO DAMPKAPPEN ALGEMEEN - HANDLEIDING

Geert Van Oversteyns

Venduro BVBA - Spieveldstraat 23 – Industrieterrein E17/3 Nr. 3241- B-9160 Lokeren T +32 (0)9 340 60 00 – F +32 (0)9 340 60 01 – info@venduro.be – www.venduro.be

Dampkappen – werking & toepassing – een korte handleiding.

1. De benaming:

Voor een dampkap bestaan in het Nederlands drie mogelijke benamingen :

Dampkap: naar de dampen die vrijkomen bij het koken, en die opgezogen dienen te worden.

Wasemkap: naar de wasem, de condens die vrijkomt bij het bereiden van een gerecht.

Afzuigkap: naar de specifieke functie van de dampkap, het afzuigen van vocht (wasem) en dampen.

Drie benamingen, met elk een verschillende accentuering van een bepaald aspect van de dampkap. Alle drie beogen ze echter hetzelfde apparaat.

2. Geurrestanten:

Mocht u na de maaltijd nog steeds last hebben van hinderlijke geurtjes, dan kan u uiteraard best de dampkap even reinigen. Indien u hiervoor echter geen tijd hebt, dan kan u een paar minuten een pot met water en een scheut azijn laten koken.

Terwijl schakelt u de afzuigkap even in en de geurtjes zullen verwijderd zijn.

Om geur restanten te vermijden kan u alvorens u begint te koken de dampkap vijf minuten vooraf inschakelen, dit is steeds goed voor de werking. Zo zullen geuren en dampen vanaf het ogenblik dat u begint te koken onmiddellijk verwijderd worden. Na het bereiden van de gerechten kan u de afzuigkap nog 10 tot 15 minuutjes laten na draaien zodat ook de laatste restanten worden afgezogen en de afvoer leiding wordt droog getrokken.

Dit voorkomt problemen zoals terugkeer of afloop van oliën als olijfolie.

3. Veiligheid – afstand van de dampkap unit ten over staan van het kookgedeelte:

Het is van groot belang voor uw veiligheid dat er voldoende afstand tussen kookplaat en dampkap is.

Mocht u over een gaskookplaat beschikken, dan is een afstand van zo’n 750mm te respecteren. In het geval van een elektrische kookplaat is de minimale aangewezen afstand minimum 650mm en bij een inductie kookplaat 700mm.

Voor randafzuigingen / plafondunits kan je best werken op een afstand tussen de 900mm en de 1300mm voor een efficiënt resultaat met goed rendement.

4. Energie en zuinigheid:

Normaal gezien is het best de dampkap na het bereiden van een gerecht nog zo’n 10 tot 15 minuten verder te laten ventileren zodat alle hinderlijke geurtjes verwijderd zijn.

Schakel de dampkap hierna volledig uit zodat ook het eventuele verklikkerlampje niet meer brandt.

Kies een dampkap die qua omvang en breedte bij uw kookvlak past. Idealiter wordt de dampkap wat breder dan de kookplaat gekozen minimaal 200mm breder dan de kookplaat (100mm langs elke zijde).

Kies een dampkap aan die over de juiste afzuigcapaciteit beschikt om het volume lucht ongeveer 6 à 12 maal per uur te verversen in de maximale normaalstand. Een dampkap mag best wat over gedimensioneerd worden. Zo bereikt men reeds het gewenste rendement in een lagere stand, waardoor de dampkap minder lawaai zal produceren tijdens het gebruik. Zo is de hoogste stand enkel als boost functie van nut bij het bakken van vis of frituren, kortom bij activiteit met sterke geuren.

Indien u beschikt over een dampkap met afvoer naar buiten, dan is het aan te raden ervoor te zorgen dat de diameter van de afvoerbuis groot genoeg is, minimaal 150 mm is een must en mogelijk 200-250mm in afstemming met Venduro. Bij een kleinere diameter daalt het rendement en wordt de dampkap merkelijk luider, doordat men een hogere luchtsnelheid creëert. Ook zal u de dampkap op een hogere stand als nodig moeten zetten voor het verversen van de lucht , dit geeft meer geluid daar de motor dan op een hoger toerental moet draaien.

Bovendien mag er in de afvoerbuis niet te veel wrijving ontstaan. Deze is best zo glad mogelijk aan de binnenkant zodat de dampkap haar taak op een efficiënte wijze kan vervullen. Best is hier soepele flexibel te gebruiken van een zacht materiaal om het geluidsniveau te beperken. Zeker geen metalen flexibel toepassen, daar deze geluidstechnisch niet goed is.

Wanneer u in uw keuken een dampkap installeert met een afvoer naar buiten, dan moet u er steeds over waken dat er zo weinig mogelijk bochten worden gemaakt in het luchtafvoerkanaal. Het maken van één bocht is geen probleem, bovendien is het beter twee bochten van 45 graden te maken als één van 90 graden.

De lengte van het afvoerkanaal liefst zo kort mogelijk!

Des te minder luchtbeweging er in de keuken is, des te beter zal de dampkap functioneren. Een gevolg hiervan is dat een wanddampkap efficiënter zal werken dan een eilanddampkap. Bij een eilanddampkap zal er meer luchtbeweging zijn en is er ook meer invloed van extern, daar er bij een eilanddampkap 4 open zijden zijn.

5. Het onderhoud van een dampkap - tips:

We kunnen alvast enkele tips meegeven om het reinigen gemakkelijker te laten verlopen. van de dampkap. Gezien de grote hoeveelheid vetstoffen die vrijkomen is een ontvettend product noodzakelijk bij het poetsen van de binnen –en buitenkant van de afzuigkap.

1.Om filter en rooster efficiënt te reinigen kan men beide best een tijdje laten weken in heet water met een beetje detergent. Achteraf zal het vuil en vet moeiteloos loskomen. Mocht u beschikken over een vaatwasmachine dan kan u ook steeds de rooster en filter in dat toestel plaatsen.

2.Ook vaatwaspoeder kan zeer handig zijn bij het poetsen van de dampkap. Een mengsel van vaatwaspoeder en water is ideaal om vet en plakkerige aanslag te verwijderen op en in de afzuigkap.

3.Nog een goeie tip voor een propere dampkap, maar het verbruikt wel wat stroom. Schakel de dampkap in en laat wat water en citroensap een tijdje op het fornuis koken. U zal zien dat de afzuigkap opmerkelijk beter te reinigen valt.

4.Met een beetje olie op een doekje kan je de dampkap vetvrij krijgen.

5.Slaolie is perfect om de wasemkap te laten glanzen.

6.De filterreiniging zal veel vlotter verlopen wanneer dit maandelijks gebeurt.

7.Bij recirculatie en gebruik van koolstoffilters dient men bij intensief gebruik deze minimum om de zes maanden te vervangen.

6. Waarom is een dampkap nodig in de keuken ?

Tijdens het koken ontstaan naast de gerechten een aantal ongewenste nevenproducten: ongebruikte warmte van het kooktoestel, vocht, geuren, vet en rook.

Deze dienen best verwijderd te worden.

De warmte is natuurlijk noodzakelijk bij het bereiden van gerechten, maar het kan interessant zijn het teveel aan warmte af te voeren. In de winter zal het teveel aan warmte bijdragen aan de verwarming van de keuken, maar in de zomer is het teveel aan warmte meestal ongewenst.

De vochtigheid ontstaat door de verdamping van vocht tijdens het bereiden van een maaltijd. Indien dit vocht niet wordt afgevoerd zal dit neerslaan op wanden, kasten, toestellen, en deze aantasten, met mogelijk blijvende beschadiging van het keukeninterieur. Zo kan bijvoorbeeld de verf van de muren beginnen afbladeren, wat uit esthetisch oogpunt verschrikkelijk is voor het uitzicht van de keuken. In een meer verregaand stadium zal het water van de kasten aflopen, en misschien zelfs uitmonden in het opzwellen van de keukenmeubelen of leiden tot schimmelvorming in het interieur.

Ook geuren kunnen zeer hinderlijk zijn. Met een licht aroma van vers gebakken brood is natuurlijk niets mis, maar als men bijvoorbeeld uren later nog steeds het vet van de friteuse ruikt is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Een vet damp bijvoorbeeld, die ontstaat bij het smelten van vet, dient dan ook kost wat kost vermeden te worden.

Bij onvoldoende luchtcirculatie zetten de vetten zich neer op de infrastructuur van de keuken. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is dit absoluut «not done », aangezien vetten heel wat bacteriën aantrekken in de keuken. Bovendien zullen niet afgevoerde of niet efficiënt verwijderde geurtjes zich doorheen het hele huis verspreiden en dat is zeer onaangenaam.

7. De werking van de dampkap:

Het nut van een degelijke dampkap die de storende elementen ofwel afvoert ofwel op een efficiënte manier elimineert, blijkt dus zeer duidelijk uit het voorgaande.

Het kan voorkomen dat een rechtstreekse afvoer naar buiten van de kooklucht niet mogelijk is omdat er geen opening in de buitenmuur gemaakt kan worden of omdat de lengte van het afvoerkanaal te lang zou zijn. Meestal is dit het geval wanneer de keuken niet aanpalend is bij een buitenmuur. Tevens kunnen er bouwkundige beperkingen zijn waardoor de rechtstreekse afvoer niet tot de mogelijkheden behoort. In dit specifiek geval is men gedwongen om te kiezen voor een dampkap met een zogenaamde binnen filter, ook wel actieve koolstoffilter genaamd (recuperatie filter) of met het meer gesofistikeerde systeem via de Domaplasma katalysator.

De dampkap met koolstof filter (recirculatie) zal makkelijker te installeren zijn dan een dampkap met afvoer. De dampkap uitgerust met recirculatie systeem zal de vrijgekomen dampen door een actieve koolstoffilter leiden, waardoor deze gezuiverd worden van ongewenste elementen. De compacte actieve koolstoffilter heeft een enorm werkingsoppervlak. De actieve kool bindt en neutraliseert vetten en geurtjes.

De gezuiverde lucht zal vervolgens opnieuw in de keuken worden geblazen. Dit proces noemt men het recirculatie proces. De luchthoeveelheid zal dan ook steeds hetzelfde blijven daar er geen lucht wordt afgevoerd noch aangevoerd.

De recirculatie filter is echter niet in staat de warmte en het vocht uit de kooklucht te elimineren. Vandaar dat de teruggeblazen lucht nog steeds warm en vochtig zal zijn, wat condensatie op ramen en koudere oppervlakten kan veroorzaken. Bovendien zal er geen overtollige warmte afgevoerd worden, wat een nadeel kan zijn in de zomer. Tijdens de winter biedt deze technologie dan weer een aanzienlijk energetisch voordeel daar er geen opgewarmde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Wanneer u over dit systeem beschikt moet u steeds zorgen voor genoeg ventilatie in de keuken , zodat uw keukeninterieur niet door vocht beschadigd wordt.

Na verloop van tijd zal de recirculatie filter verzadigen. Een eventuele indicator op uw dampkap zal u er op wijzen dat de filter vervangen moet worden.

Een nadeel van het systeem met recirculatie filter is dat het wat luider is dan een correct geïnstalleerd systeem met luchtafvoer naar buiten.

De Domaplasma katalysator luchtzuivering technologie is een revolutionaire recirculatie luchtbehandeling in combinatie met een dampkap of inbouw plafondunit en deze gaat op een energiebesparende, milieuvriendelijke en efficiënte wijze vrijwel alle kooken bakgeuren verwijderen. Daarnaast verwijdert de Domaplasma katalysator ook virussen, micro-organismen, kiemen, schimmelsporen, pollen etc... Deze technologie van luchtzuivering en geur vernietiging wordt reeds jaren toegepast in de Horeca, de professionele grootkeukentechniek en industrietakken zoals de voedselindustrie en farmaceutica.

Deze technologie is veel doeltreffender dan de koolstof systemen en gaat tot > 90% de lucht zuiveren en bevat minder condens. De uitgeblazen lucht is terug gezuiverde ademlucht.

De Domaplasma katalysator is een elektrisch component dat bij wand en eilanddampkappen kan worden ingebouwd in de opgaande inox schacht en bij alle andere dampkappen in een separate box omkasting wordt ingebouwd en geplaatst in een kast, luifel, berging of andere plaats op afstand. Hier wordt dan een tussenkabel met stekkers standaard meegeleverd voor connectie.

De voeding 230V moet steeds bij de dampkap aanwezig zijn zoals steeds ook bij andere systemen. Best de Domaplasma katalysator ook steeds bereikbaar plaatsen, dit zodoende men er steeds bij kan in geval van nazicht en herstelling. De afvoer lucht gaat door de inox filter, dan door een hydrosorp filter (spons filter) die is ingebouwd achter de vetfilters en dan via de motor naar de Domaplasma katalysator. De motor moet ook steeds voor de plasma unit staan in geval van werking in combinatie met een afstand motor. De Domaplasma katalysator heeft een doorbraak bereikt op het gebied van plasmafilters ten behoeve van dampkappen. De Domaplasma katalysator is een innovatief product in zake luchtzuivering, het is als eerste en enige plasmafilter goedgekeurd door het meest vooraanstaande Europese keuringsinstituut VDE. De Domaplasma filters hebben daar gedurende anderhalf jaar zeer zware gebruiksveiligheidsen emissietesten ondergaan en zijn op alle relevante DIN-EN normen en genoemde gebruiks-, veiligheidsen emissieaspecten, met 100%

Loading...
+ 9 hidden pages