Toshiba EQUIUM 3150 M User Manual [fi]

Equium™ 3150M
Käyttöopas
Käyttöopas i
Tekijänoikeudet
Toshiba Corporation omistaa tämän käyttöoppaan kaikki tekijänoikeudet. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän käyttöoppaan kaikenlainen monistaminen on sallittu vain Toshiban kirjallisella luvalla. Tämän käyttöoppaan kaikenlainen monistaminen on sallittu vain Toshiban kirjallisella luvalla.
©2000 Toshiba Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään.
CD-/DVD-ROM-aseman turvaohjeet
CD/DVD-ROM-asema käyttää lasersädettä. Lue tämä käyttöopas ja säilytä se. Anna vain valtuutetun huoltopisteen suorittaa mahdolliset huoltotyöt.
Asetusten muuttaminen ja ohjeidenvastainen käyttö voivat altistaa lasersäteelle.
Älä myöskään yritä purkaa laitetta, jottet altistuisi lasersäteelle.
CLASS 1 LASER PRODUCT LASERSCHUTZKLASSE 1 PRODUKT TO EN60825
VAROITUS: CD/DVD-ROM-asema käyttää lasersädettä. Lue tämä käyttöopas ja säilytä se. Anna vain valtuutetun huoltopisteen suorittaa mahdolliset huoltotyöt. Älä myöskään yritä purkaa laitetta, jottet altistuisi lasersäteelle.
VAROITUS: LAITTEEN OHJEENVASTAINEN KÄYTTÖ SAATTAA ALTISTAA LASERSÄTEELLE.
Huomautus
Tämän oppaan tietosisältöä voidaan muuttaa ilmoittamatta asiasta ennalta.
TOSHIBA CORPORATION (TOSHIBA) EI TAKAA TÄMÄN OPPAAN TIETOSISÄLLÖN OIKEELLISUUTTA. TOSHIBA EI VASTAA KÄYTTÖOPPAAN AIHEUTTAMISTA SUORISTA EIKÄ EPÄSUORISTA VAHINGOISTA, VAIKKA SYYNÄ OLISIKIN TIETOSISÄLLÖN TAI TYPOGRAFIAN VIRHE TAI PUUTE. TOSHIBA EI MYÖSKÄÄN VASTAA KÄYTTÖOPPAAN SISÄLLÖSTÄ.
ii Käyttöopas
Tavaramerkit
Equium on Toshiba Corporationin tavaramerkki. IBM ja Wake on LAN ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, ja PS/2 on IBM
Corporation'in rekisteröity tavaramerkki. Microsoft, Windows ja Windows NT ovat Microsoft Corporation'in
rekisteröityjä tavaramerkkejä. Intel, LANDesk, Celeron ja Pentium ovat Intel Corporationin rekisteröityjä
tavaramerkkejä. Ethernet on Xerox, Inc.:in rekisteröity tavaramerkki. Magic Packet on Advanced Micro Devices, Inc.:in tavaramerkki. SoundBlaster Pro on Creative Labs, Inc.:in rekisteröity tavaramerkki. Kaikki muut mainitut tuotenimet ovat vastaavien yritysten tavaramerkkejä
tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
Vakuutus EU-normien täyttämisestä
Tälle tuotteelle on myönnetty CE-tunnus asianomaisten lainsäädäntöohjeiden mukaisesti. CE-merkin on hakenut Toshiba Europe GmbH, Hammfelddamm 8, 41460 Neuss, Saksa.
Käyttöopas iii
iv Käyttöopas
Turvaohjeet Toshiban valmistamille pöytä- ja tornimallisille tietokoneille
Varotoimet
Turvaohjeisiin on perehdyttävä huolellisesti ja ne on ymmärrettävä, ennen kuin tietokone otetaan käyttöön.
Tämän oppaan turvaohjeita on noudatettava, jotta vältettäisiin henkilövahinkojen tai tietokoneen vaurioitumisen riski. Ohjeet on jaettu seuraaviin luokkiin:
HENGENVAARA: Jos turvaohjeita ei noudateta, on olemassa hengenvaara tai vakavan henkilövahingon riski.
VAARA: Jos turvaohjeita ei noudateta, on olemassa henkilövahingon vaara.
VAROITUS: Jos turvaohjeita ei noudateta, tietokone tai jokin muu laite saattaa vaurioitua.
OTA HUOMIOON: Täällä kerrotaan laitteen turvallisesta käytöstä.
TEKNIIKKAA: Täällä kerrotaan tietokoneen tekniikasta.
VIHJE: Antaa hyödyllisiä vihjeitä.
SELITYS: Tekstissä käytetyn termin selitys.
Käyttöopas v
Minitornikotelo
Varoitus: Älä avaa tietokoneen koteloa, ellei Toshiba nimen omaisesti
kehota tekemään niin. Sähköiskun ja tietokoneen vaurioitumisen vaaran vuoksi älä yritä purkaa koteloa. Jos näyttö tarvitsee huoltoa tai sen sisäisiin säätöihin on tehtävä muutoksia, ota yhteys valtuutettuun Toshiba-huoltopisteeseen.
Jos kotelo on avattu Toshiban ohjeiden mukaisesti, ennen tietokoneen käyttämistä on varmistettava, että kotelo on kiinnitetty takaisin paikoilleen ohjeiden mukaisesti.
Virtajohdot
Varoitus: Älä käytä vaurioitunutta tai kulunutta virtajohtoa tai -pistoketta.
Muuten on olemassa sähköiskun, palovamman tai tulipalon vaara. Hanki valtuutetusta Toshiba-huoltopisteestä uusi johto.
Varoitus: Varo taivuttamasta ja vääntelemästä virtajohtoa. Kun irrotat pistokkeen pistorasiasta, älä vedä johdosta vaan pistokkeesta. Älä saata johtoa alttiiksi painolle.
CD-ROM/DVD-ROM-ASEMA
Varoitus: Lasersäteelle altistumisen tai muun vaaran välttämiseksi älä
yritä itse huoltaa tai säätää CD- tai DVD-asemaa. Jos se tarvitsee huoltoa, ota yhteys valtuutettuun Toshiba-huoltopisteeseen.
Ota huomioon: Toshiban CD- ja DVD-asemat täyttävät kaikki lasertuotteille asetettavat turvallisuusvaatimukset. Toshiban CD-ROM/DVD-ROM-aseman tuottama lasersäde ei normaalikäytössä voi mitenkään päästä aseman ulkopuolelle.
Toshiba-lisävarusteet ja -laitteet
Varoitus: Käytä vain Toshiban hyväksymiä lisälaitteita ja -varusteita.
Näin vältetään yhteensopimattomuuden aiheuttamat riskit, esimerkiksi
vi Käyttöopas
tulipalon vaara. Kaikki Toshiban valmistamat tämän tietokoneen lisälaitteet ja -varusteet ovat täysin yhteensopivia sen kanssa.
Yhteensopimattomien lisälaitteiden ja -varusteiden käyttö aiheuttaa henkilö- tai omaisuusvahingon vaaran.
Näyttölaite
Hengenvaara: Sähköiskun välttämiseksi älä milloinkaan avaa näytön
koteloa. Jos näyttö tarvitsee huoltoa tai sen sisäisiin säätöihin on tehtävä muutoksia, ota yhteys valtuutettuun Toshiba-huoltopisteeseen.
Varoitus: Lasinsirpaleiden aiheuttamien vahingoittumisten välttämiseksi varo näytön putoamista ja sen lasin särkymistä. Älä koskaan aseta sitä alustalle, jolta se voi pudota.
Tietokoneesta huolehtiminen
Varoitus: Oikosulun, tulipalon tai muun vaurion välttämiseksi varo, ettei
tietokoneen sisään pääse mitään metalliesinettä, esimerkiksi ruuvia tai paperiliitintä. Jos näin käy, sammuta virta ja irrota pistoke pistorasiasta. Kysy toimintaohjeita valtuutetusta Toshiba-huoltopisteestä.
Varoitus: Tietokoneen vaurioitumisen välttämiseksi varo, ettei sen sisään pääse mitään nestettä. Älä saata tietokonetta alttiiksi vedelle tai sateelle. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, sammuta tietokoneesta virta. Kysy toimintaohjeita valtuutetusta Toshiba-huoltopisteestä.
Vaurioitumisen tai toimintavirheiden välttämiseksi älä sijoita tietokonetta lähelle lämmönlähdettä, varsinkaan sellaisen päälle. Älä myöskään saata sitä alttiiksi suoralle auringonvalolle. Älä jätä tietokonetta paikkaan, jossa lämpötila saattaa kohota vahingollisen korkeaksi, esimerkiksi lukittuun autoon.
Älä koskaan paina uudelleenkäynnistyspainiketta lyijykynän kärjellä. Jos se katkeaa, tietokoneen sisään voi joutua lyijynkappale. Se voi aiheuttaa toimintahäiriön tai vahingoittaa tietokonetta.
Se voi aiheuttaa toimintahäiriön tai vahingoittaa tietokonetta. Irrota tietokone verkkovirrasta ukkosen ajaksi.
Jos tietokone putoaa ja siihen tulee näkyviä vaurioita, tai jos siitä lähtee poikkeuksellista hajua tai se käy poikkeuksellisen kuumana, sammuta siitä virta ja irrota pistoke virtapistorasiasta. Kysy toimintaohjeita valtuutetusta Toshiba-huoltopisteestä.
Ota huomioon: Jos tietokonetta on säilytetty kylmässä, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin siihen kytketään virta. Näin vältetään haitallinen kosteuden tiivistyminen. Tämä on otettava huomioon erityisesti kylmässä ilmastossa.
Varo saattamasta tietokonetta alttiiksi pölylle, sillä pöly saattaa vahingoittaa sitä. Ota yhteys valtuutettuun Toshiba-huoltopisteeseen, jos tietokoneen sisään on päässyt likaa tai pölyä.
Käyttöopas vii
Työskentely-ympäristö
Ota huomioon: Tietokone on sijoitettava pöydälle, joka on tarkoitettu
työpöydäksi. Näppäimistö ja hiiri on sijoitettava siten, että käsivarret, kädet ja olkapäät ovat luonnollisessa ja mukavassa asennossa, kun tietokonetta käytetään. Näin vähennetään selän, niskan, ranteiden ja muiden vartalonosien rasittumista. Kyynärvarsien tulisi olla vaakasuorassa, sormien kaartua alaspäin ja käsivarsien levätä rennosti vartalon sivuilla. Valitse tuoli, joka tukee selkää.
Polvien tulisi olla 90 asteen kulmassa ja jalkaterien levätä lattialla. Lantionkin tulisi muodostaa vähintään 90 asteen kulma. Huolehdi
työpisteen riittävästä valaistuksesta. Säädä näytön katselukulma sekä pysty- että vaakasuunnassa mahdollisimman mukavaksi.
Turvaohjeita on noudatettava, jottei epäergonominen työpiste aiheuta tarpeetonta rasitusta.
Silmien rasittumisen ehkäiseminen
Katselukulma ja -etäisyys
Käyttäjä on yhteydessä tietokoneeseensa sekä silmien että käsien avulla. Katselukulma ja -etäisyys vaikuttavat silmien tarkentumiseen näytölle.
Liian lyhyt etäisyys (alle 40 cm) saattaa väsyttää silmiä ja aiheuttaa päänsärkyä, myös henkilöille, jotka eivät käytä silmälaseja tai kontaktilinssejä. Katseluetäisyyden tulee siis olla vähintään 40 cm. Lyhyempi etäisyys vaikeuttaa paitsi silmien tarkentumista myös niiden kohdistumista samaan pisteeseen.
Monien mielestä silmät rasittumista vähentää näytön sijoittaminen siten, että sen ylälaita on silmien tason alapuolella kulmassa, joka on vähintään 20 astetta. Mitä lähempänä näyttö on, sitä alemmaksi se tulisi sijoittaa.
Ota huomioon:
a. Näyttö on sijoitettava suoraan eteen vähintään 40 cm:n etäisyydelle
silmistä. Tämä koskee sekä normaalinäköisiä että niitä, jotka käyttävät silmälaseja tai piilolinssejä.
b. Katselukulma on säädettävä siten, että näytön ylälaita on vähintään
20 asteen kulmassa silmien tason alapuolella. Jos käytetään paperitelinettä tai -pidikettä, sitäkään ei saa asettaa
40 cm lähemmäksi silmiä. Katselukulma on säädettävä siten, että paperin ylälaita on vähintään 20 asteen kulmassa silmien tason alapuolella.
c. Näytön kirkkaus ja kontrasti on säädettävä siten, että kirjaimet ja muut
merkit erottuvat mahdollisimman selkeästi, ja että kuvan laatu on paras mahdollinen.
viii Käyttöopas
Valaistus
Riittävä valaistus lisää työtehoa ja vähentää silmien rasittumista. Epäsuora valaistus ei aiheuta heijastumia näytöllä.
Työpisteeseen tarvitaan sekä yleisvalaistus että kohdevalaistus. Valaistus ei saa välkkyä.
Ota huomioon:
a. Sijoita näyttö siten, että sen pinnalla ei ole heijastumia. b. Jos työhuoneessa on ikkunoita, käytä tarvittaessa verhoja tai
sälekaihtimia. Aseta näyttö siten, että sen ikkuna on sen sivulla. Näin vältetään sekä heijastumat näytön pinnalta että liian kirkas taustavalo.
c. Jos työhuoneen katossa on neonputkivalaistus, sijoita, jos
mahdollista, näyttö putkirivien väliin. Näin vältetään heijastumat.
d. Säädä sekä yleis- että kohdevalaistus silmiä mahdollisimman vähän
rasittaviksi.
e. Poista kirkkaat, häiritsevät valolähteet näkökentästä. Suosi epäsuoraa
valaistusta.
Näöstä huolehtiminen
Työssään tietokoneita käyttävien tulisi käydä näöntarkastuksessa säännöllisin väliajoin.
Kaksi- tai moniteholinssien käytön ja niskavaivojen välillä on havaittu syy-yhteys. Niiden käyttäjät joutuvat monesti liikuttamaan päätään siirtäessään katsettaan näppäimistön ja näytön välillä. Lisäksi ne saattavat pakottaa käyttäjänsä epämukavaan istuma-asentoon, joka rasittaa kehoa.
Kaksi- tai moniteholinssien käyttäjien on oltava erityisen huolellinen näöntarkastusten suhteen ja mainittava, että he käyttävät tietokonetta työssään.
Ota huomioon:
a. Käy säännöllisesti näöntarkastuksessa. b. Jos sinulle on määrätty silmälasit tai piilolinssit, käytä niitä. c. Jos käytät kaksi- tai moniteholinssejä, käy näöntarkastuksessa ennen
tietokoneen käyttäjäksi ryhtymistä ja sen jälkeen säännöllisin väliajoin. d. Pidä silmälasit tai piilolinssit sekä näyttö mahdollisimman puhtaina. e. Anna silmien levätä säännöllisin väliajoin. Rentouta ne siirtämällä katse
näytöltä johonkin kohteeseen, joka sijaitsee vähintään 5 metrin
etäisyydellä. f. Vakavat ja epämääräiset silmäoireet vaativat silmälääkärillä käyntiä.
Niitä ovat mm. kirvely ja kipu, näön sameneminen tai kaiken
näkeminen kahtena, voimakas kyynelehtiminen tai silmien
kuivuminen sekä silmien räpyttelytarpeen tiheneminen.
Käyttöopas ix
Kehon rasittuminen
Jos tietokonetta käytetään kauan yhtäjaksoisesti, on varottava, etteivät kädet, ranteet ja käsivarret rasitu. Lepotauoista on huolehdittava. Työpäivät kannattaa suunnitella siten, että niihin sisältyy vaihtelevia työtehtäviä erilaisissa ympäristöissä.
Rasittumisen ehkäiseminen
Jos joudut käyttämään tietokonetta kauan yhtäjaksoisesti, noudata seuraavia turvaohjeita:
Ota huomioon:
a. Vältä pitkään kestävää yhtäjaksoista istumista paikoillaan. b. Pidä säännöllisin väliajoin lepotauko. c. Varo epämukavia työskentelyasentoja, jotka saattavat rasittaa selkää,
niskaa tai hartianseutua. d. Käytä tauot venyttelyyn tai taukojumppaan. Näin vältät lihaskivut ja
liikuntaelimet voivat palautua rasituksesta.
Käsien, ranteiden ja käsivarsien rasittumisen ehkäiseminen
Käsien, ranteiden ja käsivarsien rasittumisen ehkäisemiseksi noudata seuraavia turvaohjeita:
Ota huomioon:
a. Jos joudut käyttämään tietokonetta yhtäjaksoisesti kauan, pidä
lepotauko säännöllisin väliajoin. b. Aseta näppäimistö ja hiiri siten, että voit käyttää niitä luonnollisessa ja
mukavassa asennossa. c. Vältä epämukavia työskentelyasentoja, jotka rasittavat käsiä, ranteita
ja käsivarsia.
x Käyttöopas
Sähkömagneettinen säteily
Matalataajuinen säteily (Euroopassa 50Hz)
Ota huomioon:
a. Koska Toshiban valmistamat pöytätietokoneet kytketään
verkkovirtaan, virtajohdosta ja muuntajasta voi päästä pieniä määriä
matalataajuista säteilyä.
Toisaalta säteilyn määrä on häviävän pieni verrattuna esimerkiksi
tavallisiin kodinkoneisiin, vaikka sitä yritettäisiin mitata aivan
virtajohdon ja muuntajan vierestä. Etäisyyden kasvaessa niihin
säteilytaso laskee hyvin nopeasti.
Tällä säteilyllä ei ole todettu olevan mitään terveysvaikutuksia ihmisiin. b. Tietokoneen näytössä on katodisädeputki. Sen vaakapyyhkäisytaajuus
on alueella 50 - 110 Hz. Kaikkien katodisädeputkinäyttöjen tavoin se
tuottaa pieniä määriä matalataajuista säteilyä.
Toisaalta säteilyn määrä on häviävän pieni verrattuna esimerkiksi
tavallisiin kodinkoneisiin.
Etäisyyden kasvaessa näyttöön säteilytaso laskee hyvin nopeasti.
Näytön tuottamalla säteilyllä ei ole todettu olevan mitään
terveysvaikutuksia ihmisiin.
Erittäin matalataajuinen säteily (30.000 - 66.000Hz)
Ota huomioon: Tietokoneen näytössä on katodisädeputki. Sen on
generoitava vaakapyyhkäisytaajuus, joka on alueella 30.000 - 66.000 Hz. Kaikkien katodisädeputkinäyttöjen tavoin se tuottaa pieniä määriä erittäin matalataajuista säteilyä
Toshiban valmistamien pöytätietokoneiden säteilypäästöt alittavat kirkkaasti Yhdysvalloissa voimassa olevat viranomaismääräykset (FCC, 47 CFR Section 15.109(a)).
Tietokoneen näytössä on sisäinen suojaus, joka vähentää säteilypäästöjä merkittävästi.
Säteilytaso laskee hyvin nopeasti siirryttäessä kauemmas näytöstä. Säteilyllä ei ole todettu olevan mitään terveysvaikutuksia ihmisiin.
Käyttöopas xi
Radiotaajuinen säteily
Ota huomioon:
ajastussykäyksiä, jotka ovat radiotaajuisen säteilyn alueella. Nämä sykäykset saattavat aiheuttaa häviävän vähäistä säteilyä.
Siksi Yhdysvaltain, Kanadan ja Euroopan Unionin viranomaiset ovat tutkineet ne ja luokitelleet ne Luokan B laitteiksi. Niitä voi käyttää asuintiloissa, ja niiden radiotaajuisten päästöjen taso on äärimmäisen matala. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa hyvin pieniä radiotaajuisen energian päästöjä oskillaattorikellopiirin digitaalisen ajastuspulssin seurauksena.
Toshiban valmistamien pöytätietokoneiden taso alittaa kirkkaasti paitsi Yhdysvaltain viranomaismääräykset (47 CFR Section 15.109(a)) myös kanadalaiset ja eurooppalaiset määräykset (EN55022).
Toshiban valmistamissa tietokoneissa on sisäinen suojaus, joka rajoittaa satunnaisia radiotaajuisen säteilyn päästöjä huomattavasti.
Toshiban valmistamien pöytätietokoneiden radiotaajuisen säteilyn päästöillä ei ole todettu olevan mitään terveysvaikutuksia ihmisiin.
Tällä säteilyllä ei ole todettu olevan mitään haittavaikutuksia.
Kaikki tietokoneet hyödyntävät digitaalisia
Altistuminen ionisoivalle röntgentaajuiselle säteilylle
Tämän tietokoneen näytössä on katodisädeputki. Kuten kaikki muutkin samanlaiset laitteet, se tuottaa pieniä määriä ionisoivaa energiaa röntgensäteilyn taajuusalueella. Suurin osa tästä energiasta imeytyy näytön lasipintaan.
Näyttö täyttää kaikki viranomaisvaatimukset. Toshiban valmistavat katodisädeputkinäytöt täyttävät 21 CFR Part 1000 -määräykset.
Sen röntgentaajuisen säteilyn määrä on niin vähäinen, ettei sillä ole todettu olevan mitään terveysvaikutuksia ihmisiin.
xii Käyttöopas
Sisältöluettelo
Johdanto
Selitteet ................................................................................................ xviii
Tietokoneen liitännät.........................................................................xviii
Merkkivalot ja painikkeet ................................................................... xix
Muut tietolähteet ................................................................................... xix
Tukiohjelmat........................................................................................... xix
Luku 1 Aloitus
Tarkista toimitussisältö ........................................................................ 1-1
Oikeanlaisen ympäristön luominent.................................................. 1-1
Mukava työpiste ............................................................................... 1-2
Yleiskatsaus tietokoneeseen............................................................... 1-5
Tietokone nähtynä edestä................................................................. 1-5
Tietokone katsottuna takaapäin........................................................ 1-8
Tietokoneen ottaminen käyttöön ........................................................ 1-9
Oheislaitteiden yhdistäminen ............................................................ 1-10
Näytön yhdistäminen ...................................................................... 1-10
Näppäimistön yhdistäminen ........................................................... 1-10
Hiiren yhdistäminen ........................................................................ 1-10
Paikallisen tulostimen yhdistäminen ............................................... 1-11
Muut laitteet.................................................................................... 1-11
Muistin laajentaminen ..................................................................... 1-11
Yhdistäminen verkkovirtaan.............................................................. 1-12
Varotoimet....................................................................................... 1-12
Jännitteen valinta............................................................................ 1-13
Virran kytkeminen ........................................................................... 1-13
Tietokoneen käynnistäminen .......................................................... 1-14
Ohjelmistoasennus............................................................................. 1-14
Käyttöönottotoimien saattaminen loppuun..................................... 1-14
Unipainikkeen käyttö ...................................................................... 1-14
Esiasennettujen sovellusten asentaminen uudelleen ..................... 1-15
Koko järjestelmän palauttaminen alkutilaan.................................... 1-15
Toshiba-apuohjelmien ja ohjainten palauttaminen .......................... 1-15
Käyttöopas xiii
Luku 2 Perusteet
Varotoimet..............................................................................................2-1
Hyödyllisiä neuvoja ...............................................................................2-2
Näppäimistön käyttäminen ..................................................................2-3
Näppäimet.........................................................................................2-3
Toimintonäppäimet sekä Ctrl- ja Alt-näppäimet ................................2-3
Numeronäppäimistö .......................................................................... 2-3
Näppäimistön merkkivalot.................................................................2-3
Levykkeen alustaminen ........................................................................ 2-4
Modeemi ja verkkoyhteydet.................................................................2-5
Modeemin ottaminen käyttöön..........................................................2-5
Tietokoneen yhdistäminen lähiverkkoon ...........................................2-5
Internetin käyttäminen ....................................................................... 2-5
Virran sammuttaminen tietokoneesta .................................................2-5
Tietokoneesta huolehtiminen...............................................................2-6
TieTietokoneen puhdistaminen .........................................................2-6
Tietokoneen liikuttelu.........................................................................2-6
Levykkeiden käsitteleminen...............................................................2-6
CD-levyistä huolehtiminen................................................................. 2-7
Luku 3 Laitteisto
3100-sarjan lisävarusteet .....................................................................3-1
Kotelon avaaminen ...............................................................................3-1
Valmistelut ennen kotelon avaamista ................................................3-1
Kotelon poistaminen..........................................................................3-2
Etulevyn irrottaminen......................................................................... 3-5
Sisäisten komponenttien paikat ..........................................................3-6
5,25-tuumaiset laitepaikat .................................................................3-7
Virtalähde ja tuuletin .......................................................................... 3-9
Kiintolevyteline ................................................................................3-11
Laajennuskortit ................................................................................ 3-14
Emolevy...........................................................................................3-15
Muistin laajentaminen...................................................................... 3-18
xiv Käyttöopas
Luku 4 Ongelmanratkaisu
Ongelmanratkaisuvihjeitä .................................................................... 4-1
Tutustu käyttöoppaaseen ................................................................. 4-1
Suojaudu viruksia vastaan ................................................................ 4-1
Pidä tauko......................................................................................... 4-1
Helposti ratkaistavat ongelmat ........................................................... 4-2
Tietokoneen käynnistyksessä esiintyvät ongelmat........................... 4-3
Windows-ongelmat .............................................................................. 4-3
Ongelmanratkaisu muuttamalla käynnistysasetuksia ....................... 4-4
Laitteistoristiriitojen ratkaiseminen .................................................... 4-6
Toimintasuunnitelma ......................................................................... 4-6
Laitteistoristiriitojen ratkaiseminen.................................................... 4-6
Ongelman ratkaiseminen laitehallinnassa......................................... 4-8
Laiteperäisten ongelmien ratkaiseminen ........................................... 4-9
Jos tarvitset tuotetukea..................................................................... 4-10
Yhteydenotto Toshibaan ................................................................. 4-10
Liite A Tekniset tiedot
Liite B Tuotetuki
Hakemisto
Käyttöopas xv
xvi Käyttöopas
Johdanto
Onnittelut Equium 3150 -tietokoneen hankinnan johdosta. Equium 3150 on pienoistornimallinen tietokone, joka tarjoaa seuraavat
ominaisuudet:
Tehokas Intel Celeron -prosessori.128 kb tason 2 välimuistiaIntel 810 -piirisarja64 MB SDRAM-muistia (laajennettavissa 512 MB:iin)
Muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia
Näytönohjain piirisarjassaSound Blaster Pro -yhteensopiva äänijärjestelmä, joka tukee
16-bittistä stereoääntä. Microsoft Windows -yhteensopiva
äänijärjestelmä. Ultra DMA -IDE-kiintolevy
48x-nopeuksinen ATAPI-yhteensopiva CD-ROM-asema (lisävaruste)
12x-nopeuksinen DVD-ROM-asema (lisävaruste)
56kFlex-modeemi (lisävaruste)
Helposti avattava minitornikoteloKolme PCI-laajennuspaikkaaKaksi USB-väylääJoko Windows 2000- tai Windows NT-käyttöjärjestelmä
(valinnainen asennus)
Ominaisuudet voivat muuttua.
Tämä opas esittelee tietokoneen ominaisuudet ja kertoo lisävarusteista. Voit joko:
Lukea sen kokonaan läpi.Silmäillä sen nopeasti läpi ja perehtyä tarkemmin itseäsi kiinnostaviin
asioihin. Etsiä tarvitsemasi tiedot sisältöluettelon tai hakemiston avulla. Jos olet uusi tietokoneen käyttäjä, lue ainakin ensimmäiset luvut läpi.
Niissä kerrotaan tietokoneen komponenteista ja sen käynnistämisestä. Perehdy sitten lähemmin kiinnostaviin asioihin.
Käyttöopas xvii
Selitteet
Näitä selitteitä käytetään kunkin liitännän ja merkkivalon yhteydessä.
Tietokoneen liitännät
PS/2™-näppäimistö liitetään tähän.
PS/2-hiiri liitetään tähän.
USB-laitteet liitetään näihin väyliin.
Sarjaliitäntään liitetään tulostin tai muu sarjaliitäntää käyttävä laite.
Näyttö liitetään tähän.
Rinnakkaisliitäntään liitetään rinnakkaistulostin tai muu rinnakkaisliitäntää käyttävä laite, myös ECP-laite.
Tähän liitetään stereokuulokkeet tai ulkoiset kaiuttimet..
Äänen sisääntuloliitäntään kytketään ulkoinen äänilähde, esimerkiksi stereolaitteisto.
Mikrofoniliitäntää kytketään mikrofoni tai muu äänilähde..
Tähän kytketään peliohjain.
xviii Käyttöopas
Merkkivalot ja painikkeet
Lepotilapainike asettaa tietokoneen lepotilaan ja palauttaa jälleen normaalitilaan.
Levymerkkivalo kertoo, että levy on käytössä.
Virtamerkkivalo kertoo, että tietokoneeseen on kytketty virta.
On
Vihreä: virta kytkettynä päälle.Vilkkuva vihreä: tietokone on lepotilassa.Ei valoa:
Uudelleenkäynnistyspainike käynnistää tietokoneen uudelleen silloinkin, kun se ei enää vastaa näppäimistökomentoihin. Se palauttaa tietokoneen normaalitilaan myös valmius- tai lepotilasta. Käytä tätä painiketta vain silloin, jos tietokonetta ei pystytä mitenkään muuten palauttamaan normaalitilaan.
Virtapainike käynnistää ja sammuttaa tietokoneen.
Muut tietolähteet
Tietokoneen mukana on toimitettu tämä materiaali: Pikakäynnistys oli päällimmäisenä pakkauksessa. Se neuvoo, miten
tietokoneen eri osat liitetään toisiinsa ja miten tietokone käynnistetään.
Käyttöopas kertoo tietokoneen toiminnasta.Microsoft
®
-käyttöjärjestelmän käyttöopas.
Tukiohjelmat
Toshiba tarjoaa erilaisia tukipaketteja. Lisätietoja on takuu- ja tukimateriaalissa.
Toshiba-yhteystiedot ovat tuotetukiliitteessä. Yhteystiedot kattavat kaikki Euroopan maat.
Käyttöopas xix
Luku 1
Aloitus
Tässä luvussa luodaan yleiskatsaus tietokoneeseen, esitellään sen liitännätja opastetaan, miten tietokoneen osat yhdistetään toisiinsa.
Tarkista toimitussisältö
Avaa pakkaukset ja tarkista, että koko tilaus on toimitettu. Jos jotakin puuttuu tai on vaurioitunut, ota yhteys Toshiba-kauppiaaseesi.
Oikeanlaisen ympäristön luominent
Tietokone voidaan sijoittaa monella eri tavalla. Jos asetat sen pöydälle, oheislaitteet kuten tulostin mahtuvat kätevästi tietokoneen lähelle. Jos tilaa on säästettävä, kokeile muita ratkaisuja.
Ylikuumenemisen välttämiseksi tietokoneen ympärille on jätettävä tilaa, jotta ilma voi kiertää vapaasti.
Työpisteessä ei saa olla:
Pölyä, kosteutta eikä suoraa auringonpaistetta.Nesteitä eikä syövyttäviä kemikaaleja.
Jos tietokoneen sisään roiskuu tai kaatuu jotakin nestettä, sammuta siitä
Käyttöopas Aloitus 1-1
virta ja irrota virtapistoke pistorasiasta. Anna nesteen haihtua täysin, ennen kuin käynnistät sen uudelleen.
Jos tietokone ei kuitenkaan toimi kunnolla, ota yhteys yrityksesi mikrotukeen tai Toshiban valtuuttamaan huoltopisteeseen.
Laitteita, jotka aiheuttavat voimakkaan magneettikentän, esimerkiksi
kookkaita kaiuttimia. Nopeita lämpötilan tai ilmankosteuden vaihteluita, eikä näitä
aiheuttavia tekijöitä kuten ilmastointilaite tai voimakas lämmönlähde. Liian kuumaa, kylmää tai kosteaa. Tietokone on tarkoitettu
käytettäväksi 10-35 asteen lämpötilassa ja 20-80 prosentin
suhteellisessa ilmankosteudessa.
Mukava työpiste
Tietokoneiden lisääntyvä käyttö on valitettavasti lisännyt työperäisten rasitusvammojen määrää. Toisaalta muutaman pikkuseikan huomioonottaminen auttaa välttämään niitä ja säilyttämään työtehon koko päivän.
Jos näppäimistöä ei käytetä ergonomisesti oikein, tuloksena voi olla rasitusvamma. Jos käsiä, ranteita tai käsivarsia alkaa näppäimistöä käytettäessä kivistää tai särkeä, pidä lepotauko. Jos vaiva toistuu, käy lääkärissä.
Tässä kappaleessa kerrotaan, miten rasitus ja siitä mahdollisesti koituvat vammat voidaan ehkäistä. Lisätietoja on ergonomiaa käsittelevässä kirjallisuudessa.
Tietokoneen sijoituspaikka
Tietokoneen ja sen oheislaitteiden sijoituspaikalla on suuri merkitys haluttaessa välttää rasitusvammoja.
Aseta näppäimistä vaakasuoralle, tasaiselle alustalle, joka on
mukavalla korkeudella ja sopivan matkan päässä. Ylävartalon ja
niskan pitäisi olla suorassa asennossa.
Näytön ylätaso ei saisi olla silmien tasoa korkeammalla.Paperiteline kannattaa sijoittaa samalle korkeudelle ja etäisyydelle kuin
näyttö.
1-2 Aloitus Käyttöopas
Istuma-asento
Istu ryhdikkäästi vartalo rentona. Joidenkin mielestä selkänojaton istuin on perinteistä tuolia mukavampi. Kumman valitsetkin, seuraa näitä ohjeita.
Tietokoneen oikea sijoituspaikka
Säädä istuin siten, että näppäimistö on kyynärpäiden tasolla tai
hieman niiden alapuolella. Olkapäiden tulisi olla rentoina ja käsivarsien
vaakasuorassa asennossa. Jos istut perinteisessä selkänojallisessa tuolissa: Polvien tulisi olla hieman lantiota korkeammalla. Jos tarpeen, aseta
jalkojen alle tuki. Näin reisien takapinnan kohtaama paine vähenee. Säädä tuolin selkänoja siten, että se tukee ristiselkää. Aseta
tarvittaessa ristiselän ja selkänojan väliin erityinen tukityyny. Niitä
myydään monissa toimistotarvikemyymälöissä. Istu selkä suorana siten, että polvet, lantio ja kyynärpäät muodostavat
kukin 90 asteen kulman. Älä lysähdä eteenpäin äläkä retkota
taaksepäin.
Käyttöopas Aloitus 1-3
Valaistus
Kunnollinen valaistus auttaa vähentämään silmien rasittumista Aseta näyttö siten, että auringonpaiste tai kirkas huonevalaistus ei
pääse aiheuttamaan näytöllä heijastuksia. Jos tarpeen, vedä
ikkunaverhot kiinni.
Älä aseta näyttöä kirkkaan valon eteen. Taustavalo rasittaa silmiä.Jos mahdollista, työpiste tulisi valaista pehmeällä epäsuoralla valolla.
Kädet ja ranteet
Käsien ja ranteiden suojaamiseksi: Vältä taivuttelevia ja väänteleviä liikkeitä. Pidä kädet rennossa
asennossa. Taukojumppa parantaa myös käsien, ranteiden ja käsivarsien
verenkiertoa.
Työ r ytmi
Koeta suunnitella työpäivä siten, että siihen sisältyy erilaisia työtehtäviä. Vaihtelu auttaa vähentämään stressiä ja parantaa työtehoa. Tässä muutamia vinkkejä:
Pidä lepo- ja venyttelytaukoja säännöllisin välein. Liiku, venyttele ja
anna silmien levätä. Puolen tunnin välein pidetty 2-3 minuutin tauko on
tehokkaampi kuin harvoin toistuvat pitkät tauot.
Älä tee yksitoikkoista työtä liian kauan. Suorita välillä muita tehtäviä.Nosta silloin tällöin katse tietokoneen näytöltä ja kohdista katse
johonkin kaukaiseen kohteeseen ainakin 30 sekunnin ajaksi.
1-4 Aloitus Käyttöopas
Yleiskatsaus tietokoneeseen
Piirroksissa kuvataan 3150-sarjan tietokoneiden liitäntöjen paikat.
Tietokone nähtynä edestä
3150-sarjan tietokoneet nähtynä edestä
CD-ROM-ASEMA
LEVYKEASEMA
SECURE SLEEP -PAINIKE
LEVYMERKKIVALO VIRTAMERKKIVALO
UUDELLEENKÄYNNISTYSPAINIKE VIRTAPAINIKE
Lepotilapainike asettaa tietokoneen lepotilaan ja palauttaa jälleen normaalitilaan.
Levymerkkivalo kertoo, että levy on käytössä.
On
Virtamerkkivalo kertoo, että tietokoneeseen on kytketty virta.
Vihreä: virta kytkettynä päälle.Vilkkuva vihreä: tietokone on lepotilassa.Ei valoa: virta kytkettynä pois.
Virtapainike käynnistää tietokoneen.
Käyttöopas Aloitus 1-5
CD/DVD--ROM-asema
POISTOKOLOLEVYTARJOTIN
STEREOKUULOKELIITÄNTÄÄÄNENVOIMAKKUUDEN
CD/DVD-ROM-asema edestä (kuvassa DVD-asema)
SÄÄDIN
CD-ROM-
MERKKIVALO
POISTOPAINIKE
Asemaan voi liittää kuulokkeet.Asemassa on äänenvoimakkuuden säätömahdollisuus.CD-ROM-merkkivalo palaa, kun CD-ROM-levyltä luetaan tietoa.Asemassa voi käyttää sekä normaalikokoisia että pieniä levyjä ilman
sovitinta. Paina poistopainiketta, joka avaa levytarjottimen. Mekanismi vaatii
sähkövirtaa toimiakseen. Älä paina poistopainiketta, jos
CD/DVD-ROM-merkkivalo palaa. Muuten voi aiheutua vaurioita. Jos poistopainikkeen painaminen ei avaa tarjotinta, sammuta
tietokoneesta virta. Työnnä poistokoloon esimerkiksi suoraksi
taivutettu paperiliitin. Älä laita koloon mitään sellaista, joka saattaa
katketa (esimerkiksi lyijytäytekynän lyijyä, muovipuikkoa, jne.).
Jos CD/DVD-ROM-levy poistetaan asemasta poistokoloa käyttäen,
on varmistuttava, että tietokoneesta on sammutettu virta. CD/DVD-ROM-levyn käsittely:
Tartu CD/DVD-ROM-levyyn sen reunoista. Älä koske sen pintaan.Kun asetat CD/DVD-ROM-levyn tarjottimelleen, pidä etikettipuoli
ylöspäin. Tartu levyyn reunoista ja keskeltä.
Säilytä levyt koteloissaan.Varo saattamasta levyjä alttiiksi korkeille lämpötiloille.Älä taivuttele äläkä vääntele levyjä, äläkä aseta niitä painon alle.Puhdista pölyyntynyt levy varovasti kuivalla kankaalla.
1-6 Aloitus Käyttöopas
Loading...
+ 57 hidden pages