Suunto VYTEC POCKET GUIDE

VYTEC
SNABBGUIDE
Segmentvisning:
- Indikator för uppstigningshastighet
- Indikator för batterikapacitet
Varning för snabb
Varning för säkerhetsstopp
Indikator för säkerhetsstopp
Maxdjup
Djup för etapptak vid dekompressionsstopp
Djup för obligatoriskt säkerhetsstopp
Medeldjup i loggboksläge
Syrets partialtryck
AM/PM-indikator
- Indikator för loggbokssida
uppstigning (SLOW)
Visning av aktuell tid
Tid för ytintervall
Smart-knappen:
Tid före flygning
Maxtid för direktuppstigning
Total uppstigningstid
Tid för säkerhetsstopp
Indikatorer för
- Aktivering
Smart-knappen
- Instrumentbelysning
- Byte av gas
- Byte av läge
Varning för låg
batterikapacitet
Dyktid
Klockslag
Månad, dag
Indikator för larm
(dagligt/dyktid/djup)
Knapp för alternativa displayer
Nedknapp (minska, gå grundare)
Aktuellt djup/
Pilar:
- Dekompressionsstopp vid etapptaket
Dyk nummer
- Zon för obligatoriskt säkerhetsstopp
- Uppstigning rekommenderas
- Gå djupare!
Varningsmärke
Loggbokssymbol
Segmentvisning:
- Lägesindikator
- Använd bottentid
- Indikator för
syrgasexponeringen
Varning för flygning
Kvarvarande luft i tid/
syrgashalt i Nitrox-läge
Inställning för
höghöjdsdykning
Flasktryck
Temperatur
Individuell
säkerhetsfaktor
Veckodag
Menytext
Indikator för
Dykplaneringsknapp
Uppknapp (öka, gå grundare)
Indikatorer för scroll-
knapparna upp/ned
trådlös trycksändare
SKILLNADEN I DEFINITION MELLAN OLIKA VARNINGAR I denna bruksanvisning kommer viktig information att förtydligas i spe-
ciella rutor. Dessa förtydliganden delas in i tre olika kategorier, beroen­de på hur viktiga de anses vara.
VARNING  används vid situationer/procedurer som kan
leda till allvarlig skada eller död.
RISK FÖR SKADA  används vid situationer/procedurer som kan
leda till skada på dykdatorn.
OBSERVERA  används för att understryka viktig information.
COPYRIGHT, VARUMÄRKEN OCH PATENT Denna instruktionsbok är upphovsrättsskyddad och alla rättigheter för-
behålls. Den får inte dupliceras, fotokopieras, reproduceras, översättas eller överföras till något annat medium, helt eller delvis, utan före­gående skriftligt medgivande från SUUNTO.
SUUNTO, VYTEC, Använd bottentid (CBT  Consumed Bottom Time), Indikator för syrgasexponeringen (OLF  Oxygen Limit Fraction), SUUNTO RGBM, Kontinuerlig dekompression och tillhörande logotyper är registrerade eller oregistrerade varumärken som tillhör SUUNTO. Alla rättigheter förbehålls.
CE CE-märkning används för att visa överensstämmelse med Europeiska
Unionens direktiv 89/336/EEG om elektromagnetisk kompatibilitet och 89/686/EEC om personlig skyddsutrustning. SUUNTOs dykinstrument uppfyller alla krav från EU.
FIOH, Laajaniityntie 1, FIN-01620 Vantaa, Finland, Anmält Organ nr. 0430, har EG-typundersökt den här sortens personlig skyddsutrustning.
EN 250 Andningsutrustning  Bärbar tryckluftsapparat med öppet sys­tem för dykning  Fordringar, provning, märkning.
Flaskans manometer och de delar av produkten som används för att mäta flasktrycket uppfyller de krav som anges i det avsnitt av europa­standard EN 250 som berör mätning av flasktryck. Instrumenten ska lämnas in till service efter två år eller 200 dyk (det som inträffar först) till en auktoriserad återförsäljare.
1
PrEN 13319 PrEN 13319 Diving accessories  Depth gauges and combined depth
and time measuring devices  Functional and safety requirements, test methods är en europeisk förstandard för djupmätare för dykning. VYTEC uppfyller kraven i denna förstandard.
ISO 9001 SUUNTO Oys egen kvalitetskontroll är certifierad av Det Norske Veri-
tas för att uppfylla specifikationerna för ISO 9001 (Certifikatnummer 96-HEL-AQ-220). Detta gäller alla SUUNTO Oys verksamheter.
SUUNTO Oy tar inget ansvar för förlust eller krav från tredje part, vilka kan uppstå på grund av användning av detta instrument.
På grund av kontinuerlig utveckling kan VYTEC komma att ändras utan förvarning.
VARNING!
LÄS DENNA INSTRUKTIONSBOK! Läs noga instruktionerna i hela den här handboken, och var särskilt uppmärksam på varningarna nedan, inklusive avsnitt 1.1, Säkerhetsföreskrifter. Se till att du helt och hållet förstår dykdatorns användning, begränsningar samt vad som visas på displayen. Missuppfattningar kan leda till felaktig an­vändning av detta instrument, och göra att dykaren begår fel som kan leda till allvarlig skada eller död.
VARNING!
EJ FÖR PROFESSIONELL ANVÄNDNING! Suuntos dykdatorer är endast tillverkade för fritidsdykning. Professionell dykning utsätter ofta dykaren för dykprofiler som innebär ökad risk för tryckfallssjuka. Därför rekommenderar Suunto starkt att dykdatorn inte används för professionell dykning eller annan extrem dykning.
VARNING!
ENDAST CERTIFIERADE DYKARE SKA ANVÄNDA DYKDATORN! Ingen dykdator kan ersätta riktig dykutbildning. Otillräcklig utbild­ning kan leda till felaktig användning av detta instrument, och göra att dykaren begår fel som kan leda till allvarlig skada eller död.
2
VARNING!
DET FINNS RISK FÖR TRYCKFALLSSJUKA VID ALLA TYPER AV DYKNING, ÄVEN OM MAN FÖLJER DE REGLER SOM ANBE­FALLS AV DYKTABELLER ELLER DYKDATORER. INGA PROCE­DURER, DYKDATORER ELLER DYKTABELLER KAN FÖR­HINDRA RISKEN FÖR TRYCKFALLSSJUKA ELLER SYRE­FÖRGIFTNING! En persons fysiologiska tillstånd kan variera från dag till dag. En dykdator kan inte ta dessa variationer med i be­räkningen. Håll dig därför väl inom gränserna för vad dykdatorn anger, för att på så sätt minimera riskerna för att drabbas av tryck­fallssjuka. För extra säkerhet bör du konsultera en dykläkare för att se om du är fysiskt lämplig att dyka.
VARNING!
SUUNTO REKOMMENDERAR STARKT ATT SPORTDYKARE BEGRÄNSAR SITT DYKDJUP TILL 40 METER ELLER DET DJUP SOM BERÄKNAS AV DYKDATORN BASERAT PÅ INSTÄLLD SYR­GASHALT OCH ETT PO
PÅ HÖGST 1,4 BAR.
2
VARNING!
DYK SOM KRÄVER DEKOMPRESSIONSSTOPP REKOMMENDE­RAS INTE. DU SKA OMEDELBART PÅBÖRJA UPPSTIGNINGEN NÄR DYKDATORN VISAR ATT ETAPPUPPSTIGNING ÄR NÖD­VÄNDIG! Observera den blinkande texten ASC TIME och den upp­åtriktade pilen.
VARNING!
ANVÄND RESERVINSTRUMENT! Använd alltid fungerande reserv­instrument när du dyker med dykdator. Detta ska inkludera djup­mätare, undervattensmanometer och klocka eller timer. Vanliga dyktabeller ska också finnas i reserv.
VARNING!
KONTROLLERA DYKDATORN FÖRE DYKET! Aktivera och kontrol­lera alltid instrumentet före dyket för att försäkra dig om att alla seg­ment på LCD-displayen fungerar, att batteriet har tillräcklig kapaci­tet och att rätt läge för gasblandning, individuell säkerhetsfaktor/hög­höjdsdykning är inställt. Se dessutom till innan du dyker att du inte står i dataöverföringsläge (TR-PC), eftersom datorn inte automa­tiskt går över till dykläge från dataöverföringsläget.
3
VARNING!
DU SKA UNDVIKA FLYGNING SÅ LÄNGE VARNINGEN I FORM AV ETT FLYGPLAN VISAS PÅ DISPLAYEN. AKTIVERA ALLTID DATORN FÖRE FLYGNING OCH KONTROLLERA ATT DET ÄR SÄKERT ATT FLYGA! Datorn går automatiskt över till standby-dis­playen 5 minuter efter dykets slut. Efter två timmar stängs standby­displayen av. Om du flyger eller färdas till högre höjd när datorn visar att det inte är säkert att flyga ökar risken för tryckfallssjuka avsevärt. Se rekommendationerna från DAN (Divers Alert Network) i avsnitt 3.6.3. Flygning efter dykning. Det finns ingen regel för flyg­ning efter dykning som helt kan garantera att man inte får tryckfalls­sjuka!
VARNING!
DYKDATORN SKA ALDRIG LÅNAS UT ELLER DELAS MELLAN DYKARE NÄR DEN ÄR AKTIVERAD! Informationen kommer inte att stämma för en person som inte använt instrumentet under dyket eller tidigare dyk i en serie dykningar. Den profil som ligger lagrad i minnet överensstämmer endast för den dykare som använt dykda­torn. Om den lämnas på ytan under ett dyk i en serie dykningar kom­mer den att ge oriktig information under de följande dyken. Ingen dykdator kan ta med i beräkningen de dyk som tidigare gjorts utan användning av samma dykdator. Därför kan de dyk som gjorts upp till fyra dagar före den första användningen av dykdatorn ge felaktig information. Detta förfarande ska därför undvikas.
VARNING!
ANVÄND INTE VYTECS TRYCKSÄNDARE (TILLVAL) TILLSAM­MANS MED NÅGON GASBLANDNING SOM INNEHÅLLER MER ÄN 40 % SYRGAS! Syreberikad luft med mer än 40% syrgas ökar risken för brand eller explosion. Detta kan leda till allvarlig skada eller död.
VARNING!
DYK INTE MED SYREBERIKAD LUFT OM DU INTE SJÄLV HAR KONTROLLERAT GASBLANDNINGEN OCH FÖRT IN RÄTT VÄR­DEN PÅ DYKDATORN! Om du inte kontrollerar dykflaskans innehåll och anger rätt värde för O felaktig information vid dykplaneringen.
% på dykdatorn kommer datorn att ge
2
4
VARNING!
DYKDATORN GODTAR INTE BRÅKTAL NÄR SYRGASHALTEN ANGES. AVRUNDA INTE BRÅKTAL UPPÅT! En syrgashalt på 31,8% ska t ex anges som 31%. Om du avrundar uppåt blir kvävehaltens värde för lågt, vilket påverkar dekompressions­beräkningarna. Om du vill ställa in dykdatorn så att du får en större säkerhetsmarginal i beräkningarna använder du funktionen för indi­viduell säkerhetsfaktor för att påverka dekompressionsbe­räkningarna, eller minskar värdet för PO av syrgasexponeringen.
för att påverka beräkningen
2
VARNING!
STÄLL IN RÄTT LÄGE FÖR HÖGHÖJDSDYKNING! Vid dykning på högre höjd än 300 m meter över havsytan måste rätt läge för hög­höjdsdykning ställas in på dykdatorn för att den ska kunna göra riktiga beräkningar av dykprofilen. Dykdatorn är inte avsedd att användas på högre höjder än 3000 meter. Om du väljer fel läge för höghöjdsdykning eller dyker på en högre höjd än den tillåtna maxgränsen blir förutsättningarna för de beräkningar dykdatorn gör felaktiga.
VARNING!
STÄLL IN RÄTT LÄGE FÖR INDIVIDUELL SÄKERHETSFAKTOR! Använd denna möjlighet att göra beräkningarna försiktigare om du upplever att dykförhållandena ger ökad risk för tryckfallssjuka. Om du inte ställer in den individuella säkerhetsfaktorn rätt blir för­utsättningarna för de beräkningar dykdatorn gör felaktiga.
OBSERVERA!
Det är inte möjligt att byta mellan lägena Air (luft), Nitrox och Gauge (mätare) innan instrumentet visar att det är säkert att flyga.
Det finns ett undantag till denna regel: Du kan byta från Air-läge till Nitrox-läge även när datorn anger att det inte är säkert att flyga. Om du planerar att genomföra dyk med både luft och Nitrox i samma dykserie bör du ställa instrumentet i Nitrox-läge och modifiera gasblandningen efter detta.
I Gauge-läge är tiden före flygning alltid 48 timmar.
5
INNEHÅLL
VARNINGAR ........................................................................................... 2
1. INTRODUKTION ........................................................................................... 8
1.1. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER ................................................................. 9
1.1.1. Nöduppstigning ................................................................................ 9
1.1.2. Begränsning för dykdatorer ........................................................... 10
1.1.3. Nitrox .............................................................................................. 10
2. BEKANTA DIG MED DYKDATORN ................................................................ 10
2.1. FUNKTIONER .......................................................................................... 10
2.2. TRYCKKNAPPAR..................................................................................... 11
2.3. KONTAKTER ............................................................................................ 12
2.4. TRÅDLÖS ÖVERFÖRING AV FLASKTRYCK ........................................ 13
2.4.1. Installera sändaren ......................................................................... 13
2.4.2. Ihopparning och kodval .................................................................. 14
2.4.3. Överföringsdata .............................................................................. 15
3. DYKNING MED VYTEC .................................................................................. 17
3.1. FÖRE DYKET ........................................................................................... 17
3.1.1. Aktivering och kontroller ................................................................. 17
3.1.2. Batteri ............................................................................................. 18
3.1.2.1. Indikator för batterikapacitet ............................................. 18
3.1.2.2. Indikator för den trådlösa sändarens batteri .................... 20
3.1.3. Dykplanering [PLAN] ...................................................................... 20
3.1.4. Användardefinierade funktioner och larm ...................................... 21
3.2. SÄKERHETSSTOPP ................................................................................ 21
3.2.1. Rekommenderat säkerhetsstopp ................................................... 21
3.2.2. Obligatoriskt säkerhetsstopp ......................................................... 22
3.3. DYKNING I AIR-LÄGE ............................................................................. 23
3.3.1. Grundläggande information ........................................................... 23
3.3.2. Bokmärken ..................................................................................... 24
3.3.3. Flasktryck ....................................................................................... 24
3.3.4. Använd bottentid (CBT, Consumed Bottom Time) ........................ 25
3.3.5. Indikator för uppstigningshastigheten ............................................ 25
3.3.6. Dekompressionsdykning ................................................................ 26
3.4. DYKNING I NITROX-LÄGE ..................................................................... 30
3.4.1. Före dyket ....................................................................................... 30
3.4.2. Syrgasdisplayer .............................................................................. 31
3.4.3. Indikator för syrgasexponeringen (OLF, Oxygen Limit Fraction) .. 33
3.4.4. Gasbyte och flera andningsgaser .................................................. 33
3.5. DYKNING I GAUGE-LÄGE ...................................................................... 34
3.6. VID YTAN .................................................................................................. 35
3.6.1. Ytintervall ........................................................................................ 35
3.6.2. Numrering av dyk ........................................................................... 36
3.6.3. Flygning efter dykning .................................................................... 37
3.7. VISUELLA OCH HÖRBARA VARNINGSSIGNALER .............................. 38
3.8. HÖGHÖJDSDYKNING OCH INDIVIDUELL SÄKERHETSFAKTOR ...... 40
3.8.1. Justering för hög höjd .................................................................... 40
3.8.2. Individuell säkerhetsfaktor ............................................................. 40
6
3.9. FELMEDDELANDEN ............................................................................... 42
4. FUNKTIONER PÅ MENYN ............................................................................. 43
4.1. MINNEN OCH DATAÖVERFÖRING [1 MEMORY] ................................. 45
4.1.1. Minne för loggbok och dykprofil [1 LOGBOOK] ............................ 45
4.1.2. Minne för dykhistorik [2 HISTORY] ................................................ 48
4.1.3. Dataöverföring och PC-Interface [3 TR-PC] .................................. 49
4.2. SIMULERINGSLÄGE [2 SIMUL] .............................................................. 50
4.2.1. Dyksimulering [1 SIMDIVE] ........................................................... 50
4.2.2. Simulering av dykplanering [2 SIMPLAN] ..................................... 51
4.3. INSTÄLLNINGAR [3 SET] ........................................................................ 51
4.3.1. Inställning av dykparametrar [1 SET DIVE] ................................... 51
4.3.1.1. Inställning av läge för höghöjdsdykning, individuell
säkerhetsfaktor och RGBM-effekt [1 AdJ MODE] ............ 52
4.3.1.2. Inställning av dyktidslarm [2 d ALARM] ........................... 52
4.3.1.3. Inställning av larm för maxdjup [3 MAX DPTH] ............... 53
4.3.1.4. Inställning av syrgashalt/Nitrox [4 NITROX] .................... 53
4.3.2. Tidsinställningar [2 SET TIME] ...................................................... 54
4.3.2.1. Justering av tid [1 AdJ TIME] ........................................... 54
4.3.2.2. Justering av datum [2 AdJ DATE] .................................... 54
4.3.2.3. Justering av dagligt larm [3 T ALARM] ............................. 55
4.3.3. Andra inställningar [3 SET PREF] ................................................. 55
4.3.3.1. Instrumentbelysning [1 LIGHT] ........................................ 55
4.3.3.2. Inställning av måttenheter [2 UNITS] ............................... 55
4.3.3.3. Inställning av trådlös överföring [3 HP] ............................ 56
4.3.3.4. Inställning av registreringsintervall för profiler [4 REC] ... 56
4.3.3.5. Inställning av datormodell [5 MODEL]  AIR/NITROX/
5. UNDERHÅLL OCH SERVICE ......................................................................... 57
5.1. VIKTIG INFORMATION ............................................................................ 57
5.2. SKÖTSEL ................................................................................................. 57
5.3. UNDERHÅLL ............................................................................................ 58
5.4. KONTROLL AV VATTENTÄTHET ............................................................ 58
5.5. BATTERIBYTE ......................................................................................... 59
5.5.1. Datorns batteri ................................................................................ 59
5.5.2. Den trådlösa sändarens batteri ...................................................... 62
6. TEKNISK BESKRIVNING................................................................................ 64
6.1. FUNKTIONSPRINCIPER ......................................................................... 64
6.2. SUUNTOS MATEMATISKA MODELL RGBM (REDUCED GRADIENT
BUBBLE MODEL) ................................................................................... 66
6.3. SYRGASEXPONERING .......................................................................... 67
6.4. TEKNISKA SPECIFIKATIONER .............................................................. 68
7. GARANTI ........................................................................................................ 71
8. SUUNTOSPORTS.COM ................................................................................. 72
8.1. SYSTEMKRAV ......................................................................................... 72
8.2. AVDELNINGAR PÅ SUUNTOSPORTS.COM ......................................... 73
8.3. KOMMA IGÅNG ........................................................................................ 74
9. ORDFÖRKLARINGAR .................................................................................... 75
GAUGE ............................................................................. 56
7
1. INTRODUKTION
Gratulerar till valet av den avancerade dykdatorn VYTEC från SUUN­TO. Vytec bygger på Suuntos långa tradition av funktionsrika dykdato­rer. Vytec har många nya och förbättrade funktioner som inga andra dykdatorer har, tex gasbyte och trådlös luftintegrering som tillval. Med tryckknapparna får du tillgång till en mängd olika alternativ. Displayen optimeras för det dykläge du har valt. Den här luftintegrerade dykda­torn är ett kompakt och sofistikerat dykinstrument med flera an­vändningsområden som kommer att ge dig många års bekväm och säker dykning.
Val av funktionslägen och inställningsalternativ Du väljer användaralternativ för Vytec med hjälp av tryckknapparna. De inställningar du kan göra före ett dyk är bland annat:
Välja funktionsläge  Air (luft)/Nitrox/Gauge (mätare) Aktivera/inaktivera trådlös luftintegrering Ställa in flasktryckslarm Välja måttenheter  metriska/brittiska Ställa maxdjupslarm Ställa dyktidslarm Göra inställningar för instrumentbelysningen Ställa klocka, kalender och dagligt larm Ställa in syrgashalt i % (endast Nitrox-läge) Ställa in högsta tillåtna PO Justera för hög höjd Ställa in individuell säkerhetsfaktor Justera RGBM Ställa in registreringsintervallet till 10, 20, 30 eller 60 sekunder
för dykprofilen
Ställa in flera andningsgaser
Kontinuerlig dekompression med Suunto RGBM
Suuntos matematiska modell RGBM som används i Vytec förutser både upplöst och fri gas i dykarens blod och vävnader. Modellen innebär ett stort framsteg gentemot de klassiska Haldane-modellerna som inte tar med fri gas i beräkningen. Fördelen med Suunto RGBM är att säkerheten ökas genom att datorn kan ta hänsyn till en mängd olika situationer och dykprofiler.
För att dykaren bättre ska kunna reagera på olika situationer med förhöjd risk har Suunto infört ett nytt slags stopp, som kallas obligato-
8
(endast Nitrox-läge)
2
riskt säkerhetsstopp. Där inkluderas även tiden för det normala rekom­menderade säkerhetsstoppet. Kombinationen av dessa stopptyper be­ror på den specifika dyksituationen.
För att få ett så säkert dyk som möjligt ska du läsa sammanfattningen av hur RGBM-modellen fungerar i avsnitt 6.2.
1.1. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Försök inte använda dykdatorn utan att först ha läst igenom hela denna bruksanvisning, inklusive alla varningar. Se till att du helt och hållet förstår instrumentets användning, begränsningar samt vad som visas på displayen. Om du har några frågor om innehållet här eller om själva dykdatorn ska du kontakta din SUUNTO-återförsäljare innan du dyker med dykdatorn.
Kom alltid ihåg att VARJE DYKARE ÄR ANSVARIG FÖR SIN EGEN SÄKERHET!
Rätt använd är dykdatorn ett ypperligt hjälpredskap åt rätt utbildade och certifierade dykare vid planering och genomförande av fritidsdyk. Den är INTE EN ERSÄTTNING FÖR DYKUTBILDNING. Användning av dykdator förutsätter utbildning i principerna för dekompressionsteori.
Dykning med syreberikad luft (Nitrox) utsätter användaren för andra risker än de som förknippas med dykning med vanlig tryckluft. Dessa risker är inte uppenbara, och det krävs därför utbildning för att förstå och undvika dem. Dessa risker inkluderar allvarlig skada och död.
Försök inte dyka med annan gasblandning än vanlig tryckluft innan du fått riktig utbildning för dykning med syreberikad luft.
1.1.1. Nöduppstigning
I den osannolika händelsen att dykdatorn skulle sluta fungera under ett dyk ska du följa de nödfallsprocedurer du fått lära dig under din dykut­bildning, eller göra följande:
STEG 1: Bedöm lugnt situationen och gå sedan direkt upp till un-
STEG 2: När du når 18 meters djup minskar du uppstigningshas-
STEG 3: Stanna där så länge du bedömer att luften räcker. När
der 18 meter.
tigheten till 10 meter/minut och går till ett djup mellan 3 och 6 meter.
du kommit till ytan ska du inte dyka igen på minst 24 timmar.
9
1.1.2. Begränsning för dykdatorer
Dykdatorn är konstruerad efter nuvarande forskning och kunskap om dekompression, men användaren måste förstå att ingen dykdator kan ta hänsyn till individuella fysiologiska faktorer. Alla dekompressionsmo­deller som är kända för tillverkaren, inklusive U.S. Navy-tabellen, är baserade på teoretiska matematiska modeller som är avsedda att fungera som en hjälp för att minska risken för tryckfallssjuka.
1.1.3. Nitrox
Dykning med Nitrox ger dykaren en möjlighet att förlänga bottentiderna eller minska riskerna för tryckfallssjuka, eftersom gasblandningen innehåller mindre kväve.
Halten syrgas ökas dock i allmänhet när man minskar det procentuella innehållet av kväve. Denna ökning utsätter dykaren för en större risk för syreförgiftning än vid dykning med vanlig tryckluft. För att minimera denna risk beräknar dykdatorn tid och intensitet för syrgasexponering­en. Dykdatorn ger sedan dykaren information så att syrgasexponering­en kan hållas inom vad som anses som säkra gränser.
Syreberikad luft ger inte bara andra fysiologiska effekter än vanlig tryck­luft; det finns även en del hänsynstaganden när det gäller hanteringen av gasblandningar. Ökade koncentrationer av syrgas ger större risk för brand och explosion. Kontrollera med utrustningens tillverkare om den är kompatibel med Nitrox.
2. BEKANTA DIG MED DYKDATORN
2.1. FUNKTIONER
Suunto VYTEC kan användas som en vanlig luftdykdator, som Nitrox­dykdator eller som djupmätare med timer.
Dykdatorn VYTEC är en luftintegrerad dykdator som inbegriper tre olika datormodeller: AIR (luft), NITROX och GAUGE (mätare), den har tre huvudlägen: TIME/STAND-BY (tids-/standby-läge), SURFACE (ytläge) och DIVING (dykläge), tre huvudmenyer: MEMORY (minne), SIMULA­TION (simulering) och SET (inställningar) och 18 undermenyer (se den separata snabbguiden). Du bläddrar igenom menyerna med hjälp av tryckknapparna. Indikatorn på vänster sida och texten längst ned på displayen visar valt läge.
10
Tidsdisplayen är instrumentets standarddis-
SMART-knappen
PLAN-, TIME- och SCROLL-knapparna
play (bild 2.1). Om du inte trycker på någon knapp inom fem minuter hörs en ljudsignal och dykdatorn återgår automatiskt till tidsdis­playen (förutom i dyk- och simuleringsläge). Tidsdisplayen stängs av efter två timmar, men aktiveras igen om man trycker på PLAN eller TIME.
Anpassa Vytec
För att Vytec ska kännas mer personlig och passa dina behov kan du anpassa datorn.
Ställ in rätt tid och datum. Läs den här instruk­tionsboken. Ställ in dyklarm och gör alla an­dra inställningar som finns uppräknade i början av instruktionsboken. Montera Vytec på konsolen eller sätt den på armen. Om Vytec ska användas tillsammans med den trådlösa trycksändaren (tillval) installerar du den och aktiverar trycksändaren i Vytecs menyer. Testa trycksändaren.
Använd dyksimulatorn för att bekanta dig med displayen.
Du bör göra allt detta för att lära dig hur datorn fungerar och ställa in den på det sätt du vill innan du dyker med datorn.
2.2. TRYCKKNAPPAR
Dykdatorn har lättanvända tryckknappar och en stor display som hjälper dig använda datorn. SMART-knappen (MODE) är nyckeln till hela datorn. Med de två scroll-knapparna, PLAN och TIME, bläddrar du upp och ned i menyerna och kan se de alternativa display­erna. Dykdatorn styrs med hjälp av dessa tre tryckknappar på följande sätt (se bild 2.2).
Bild 2.1. Tidsdisplay. Displayen aktiveras när du trycker på PLAN eller TIME.
Bild 2.2. Dykdatorns tryckknappar.
O
E
S
P
E
O
L
N
C
A
Bild 2.3. Djupsensor (A), vatten-/dataöverförings­kontakter (B).
B
11
Tryck på SMART-knappen (MODE)
för att aktivera dykdatorn för att gå från ytläget till någon av menyerna för att välja, bekräfta eller gå ut ur en undermeny (kort tryckning) för att omedelbart lämna en undermeny och gå till ytläge (lång
tryckning)
för att aktivera instrumentbelysningen (i ytläge håller du ned
knappen i mer än två (2) sekunder, under dykning i en (1) sekund)
för att aktivera gasbytesläget under ett dyk (håll knappen
nedtryckt i mer än två (2) sekunder)
Tryck på uppåtknappen (PLAN)
för att aktivera tidsdisplayen om inget visas på displayen för att aktivera dykplaneringen i ytläget för att lägga in ett bokmärke i minnet för dykprofil under ett dyk för att bläddra uppåt i menyerna ( , öka)
s
Tryck på nedåtknappen (ALTER)
för att aktivera tidsdisplayen om inget visas på displayen för att aktivera alternativa displayer för att bläddra nedåt i menyerna ( , minska)
Dykdatorn styrs med hjälp av
SMART-knappen (MODE/On/Backlight/
/Select/OK/Quit) och knapparna PLAN och TIME samt med vat-
t
s
t
tenkontakterna. Detta sker på följande sätt:
Aktivering Tryck på
SMART-knappen (On) eller sänk ned in-
strumentet i vatten i fem (5) sekunder. Dykplanering Tryck på PLAN ( ) när du befinner dig i ytläge. Menyer Tryck på
s
SMART-knappen (MODE).
I ytläge lyses displayen upp om man håller ned SMART-knappen i mer än två sekunder.
2.3. KONTAKTER
Vattenkontakterna aktiverar automatiskt dykläget. Vatten- och dataöverföringskontakterna sitter på höljets undersida (bild
2.3). När kontakterna sänks ned i vattnet ansluts de till tryckknapparna (som utgör kontakternas andra pol) genom vattnets ledningsförmåga. Texten AC (aktiva kontakter, bild 2.4.) visas på displayen. Texten AC visas tills kontakterna inaktiveras eller dykdatorn automatiskt går över i dykläge.
12
2.4. TRÅDLÖS ÖVERFÖRING AV FLASKTRYCK
Vytec kan användas tillsammans med en trådlös trycksändare som lätt kan fästas på regulatorns högtrycksuttag (bild 2.5). Med hjälp av sändaren får dykaren uppgifter om flasktryck och kvarvarande luft i tid.
Trådlös luftintegrering måste aktiveras i Vytecs menyer innan sändaren kan användas. Information om hur detta görs finns i avsnitt 4.3.3.3, Inställningar för flask­tryck.
2.4.1. Installera sändaren
När du köper Vytec rekommenderar Suunto starkt att du låter återförsäljaren fästa sändaren på regulatorns förstasteg.
Om du vill fästa den själv följer du instruk­tionerna nedan:
1. Ta bort pluggen till högtrycksuttaget (HP) på regulatorns förstasteg. Använd lämpligt verktyg.
2. Skruva in Vytecs trycksändare i högtrycksuttaget på regulatorn med fing­rarna. DRA INTE ÅT FÖR HÅRT! Högsta tillåtna vridmoment är 6 Nm. Det är O­ringen som tätar, inte åtdragningskraften.
3. Montera regulatorn på en dykflaska. Öppna kranen långsamt. Kontrollera eventuellt läckage genom att sänka ned förstasteget i vatten. Om luft läcker ut ska O-ringen och tätningsytorna kontrolleras.
Bild 2.4. Aktiva vattenkontakter anges med texten AC.
Bild 2.5. Vytecs trådlösa trycksändare (tillval).
13
2.4.2. Ihopparning och kodval
För att trådlösa data ska kunna överföras måste sändaren och Vytecs armbandsenhet paras ihop. Under ihopparningen väljer sändaren och armbandsenheten en gemensam överföringskod.
Sändaren slås på när trycket överstiger 15 bar, och den börjar då sända tryckdata tillsammans med ett kodnummer. Under ihopparningen lag­rar Vytec kodnumret och börjar visa de tryckvärden som tas emot till­sammans med koden. Detta förhindrar att data från olika dykare som använder Vytecs sändare blandas ihop.
Om ingen kod finns lagrad visas SETC på displayen och Vytec tar emot tryckdata med lägre känslighet och endast inom ett mycket kort avstånd (bild 2.6 a). Om du håller Vytec nära sändaren lagras den mot­tagna koden och Vytec börjar ta emot information med full känslighet och visa data som tagits emot med denna kod. Koden finns kvar så länge tidsdisplayen är aktiv, tills flasktrycket sjunker under 10 bar eller tills användaren raderar koden manuellt.
Så här parar du ihop sändaren med armbandsenheten:
1. Kontrollera att sändaren sitter fast på regulatorns högtrycksuttag och att regulatorn sitter ordentligt på flaskan.
2. Kontrollera att Vytec är påslagen och att trådlös luftintegrering är aktiverad i Vytec (HP aktiv, se avsnitt 4.3.3.3). SETC ska visas längst ned till vänster i displayen.
3. Öppna långsamt flaskkranen helt och hållet så att regulatorn trycksätts. Sändaren börjar överföra data när trycket överstiger 15 bar.
4. Håll armbandsenheten nära sändaren. Valt kodnummer visas på Vytec och sedan visas det överförda flasktrycket. En blixtsymbol visas varje gång Vytec tar emot en giltig signal.
Användaren kan byta kod genom att minska trycket till under 10 bar och sedan öka trycket till över 60 bar. Detta innebär att över­föringskoden automatiskt byts varje gång du byter flaska. Du kan även utnyttja detta om din parkamrat har samma kod och du vill byta kod.
14
VARNING!
TIME
DIVE
m
bar
Om flera dykare på samma dyk använder Vytec med trådlös överföring ska ni alltid kontrollera att alla dykare har olika kod innan dyket påbörjas.
Du kan kontrollera vilken kod som har valts genom att trycka två gånger på TIME-knap­pen och visa den alternativa displayen. Vid
m
behov kan den lagrade koden raderas manu­ellt i denna display. Det gör du genom att trycka på PLAN (upp) och sedan på MODE (välj). Vytec raderar då den lagrade koden,
DIVE
bar
TIME
SETC visas på displayen och enheterna måste paras ihop igen.
När den alternativa displayen med koden vi­sas övergår datorn till att visa huvuddisplay­en efter 15 sekunder för att förhindra att ko-
m
den byts av misstag. OBSERVERA! För att spara på batteriet
DIVE
bar
stängs sändaren av om trycket är oförändrat i
TIME
m
mer än 5 minuter. Den fortsätter sända med den lagrade koden så fort en tryckförändring uppmäts. Kodnumret ändras om trycket är lägre än 10 bar när sändaren stängs av.
DIVE
bar
TIME
m
2.4.3. Överföringsdata
Efter ihopparningen tar Vytec emot flask­trycksdata från sändaren. Trycket visas an­tingen i bar eller psi beroende på om du har valt metriska eller brittiska enheter. Varje gång Vytec tar emot en giltig signal blinkar en blixtsymbol längst ned till vänster i displayen. Tryckmätningar på över 360 bar visas som  (bild 2.6 b).
Om Vytec inte tar emot någon giltig signal på över en minut visas FAIL omväxlande med det senaste tryckvärdet (bild 2.6 c).
Bild 2.6. Displayer för trycköverföring.
DIVE
bar
TIME
15
Om sändarens batteri är dåligt visas varningen LOBT omväxlande med tryckvärdet på Vytec (bild 2.6 d).
Om dyket påbörjas utan att Vytec och sändaren har parats ihop anger Vytec att inga uppgifter om flasktrycket kan fås med texten OFF (bild
2.6 e).
TABELL 2.1. DISPLAYER FÖR TRYCKÖVERFÖRING
Display Betydelse Bild 2.6
SETC Ingen kod lagrad, ställ in kod. a
- - - Tryckvärde på över 360 bar. b
FAIL Tryckvärdet har inte uppdaterats
på över en minut. c
LOBT Trycksändarens batteri är dåligt.
Byt batteri! d
OFF Ingen ihopparning utfördes före dykets
början. Inga flasktrycksdata tillgängliga. e
16
QUIT
3. DYKNING MED VYTEC
°
F
°
C
ft
MAXAVGPO2
NO DEC TIME
STOP
TIME
TIME
SURF
DIVE
O2%
ASC TIME
CEILING
OK
QUIT
SELECT
OPTIONS
NO
S
L O W
T
C
B
OLF
DIVE
m
psi
AIR
bar
OK
Detta avsnitt innehåller instruktioner om hur du handhar dykdatorn och hur du tolkar infor­mationen på de olika displayerna. Du kommer att finna dykdatorn lätt att använda och avläsa. Varje display visar endast den infor­mation som är nödvändig vid det aktuella tillfället.
3.1 FÖRE DYKET
3.1.1. Aktivering och kontroller
Dykdatorn aktiveras om den sänks ned i vat­ten djupare än 0,5 meter. Det är dock viktigt att aktivera dykläget före dyket för att kontrol­lera flasktrycket, inställningen för hög höjd/in­dividuell säkerhetsfaktor, batterikapacitet, syrgasinställningar mm. Tryck på knappen (Mode) för att aktivera instrumentet.
Efter aktivering visas alla delarna på dis­playen, mest åttor och grafiska element (bild
3.1). Några sekunder senare visas indikatorn för batterikapacitet, och belysning och ljudsig­nal aktiveras (bild 3.2, display a, b, c eller d beroende på batterikapacitet). Om datorn är i Air-läget går displayen över i ytläge (bild 3.3). Om den är i Gauge-läge visas texten GAUGE (bild 3.4), och i Nitrox-läge visas viktig infor­mation om syrgasen tillsammans med texten NITROX (bild 3.21) innan displayen går över i ytläge.
Försäkra dig om att:
instrumentet är i rätt läge och visar
hela displayen (lägena Air/Nitrox/ Gauge)
batterivarningen inte visas inställningarna för hög höjd, indivi-
instrumentet visar rätt måttenheter
duell säkerhetsfaktor och RGBM stämmer
(metriska/brittiska)
SMART-
Bild 3.1. Igångsättning I. Alla segment visas.
Bild 3.2. Igångsättning II. Indikator för batterikapa­citet.
17
m
DIVE
bar
TIME
°
C
Bild 3.3. Igångsättning III. Ytläge. Djup och dyktid är noll och flasktrycket är 300 bar. Om du trycker på TIME aktiveras den alternativa displayen med tempera­tur och aktuell tid.
Bild 3.4. Igångsättning IV. Gauge-läge.
m
DIVE
bar
TIME
Bild 3.5. Varning för låg batterikapacitet. Batterisymbolen anger att batterikapaciteten är låg och att batteribyte rekommenderas.
18
instrumentet visar rätt temperatur och
djup (0,0 meter)
ljudsignalen fungerar.
Om den trådlösa trycksändaren används (se avsnitt 2.4, Trådlös överföring av flasktryck) ska du kontrollera att:
TIME
trycksändaren sitter ordentligt och
flaskkranen är öppen
sändaren och armbandsenheten är
korrekt ihopparade med en lämplig kod
trycksändaren fungerar (blixtsym-
bolen blinkar, flasktrycket visas) och att inte batterivarningen visas
du har tillräckligt med luft för det
planerade dyket. Du ska även kontrol­lera trycket med din reservmano­meter.
I Nitrox-läge (se avsnitt 3.4, Dykning i Nitrox­läge) ska du kontrollera att:
rätt antal gasblandningar har ställts in
och att syrehalterna stämmer med de blandningar som finns i flaskorna
värdet för syrets partialtryck är korrekt
inställt.
Dykdatorn är nu redo för dykning.
3.1.2. Batteri
3.1.2.1. Indikator för batterikapacitet
Dykdatorn har en unik grafisk indikator för batterikapacitet, som har konstruerats för att ge dig en förvarning om förestående behov av batteribyte.
Batteriindikatorn visas alltid när dykläget är aktiverat. Instrumentbelysningen är påslagen under batterikontrollen. Följande tabell och de bilder som anges visar de olika varnings­nivåerna.
TABELL 3.1. INDIKATOR FÖR BATTERIKAPACITET
QUIT
DIVE
NO DEC TIME
MAX
Display Funktion Bild 3.2 BAT + 4 segment Normal, full batterikapacitet. a
+ OK BAT + 3 segment Normal, batterikapaciteten
börjar bli låg eller så är temperaturen låg.
Batteribyte rekommenderas om du ska bege dig till kyligare platser eller om du tänker göra en dykresa. b
LOWBAT + 2 segment Batterikapaciteten är låg och + batterisymbol batteribyte rekommenderas. c
Batterisymbolen visas Instrumentbelysningen kan
ej användas. c
LOWBAT + 1 segment Byt batteri!
+ QUIT+ batterisymbol
Datorn återgår till tidsdisplayen. Aktiveringen och alla funktioner upphör att fungera. d
Temperaturen och eventuell oxidering på bat­teriet påverkar batterikapaciteten. Om instru­mentet inte används under lång tid kan batte­rivarningen visas även om batteriet har till­räcklig kapacitet. Varningen kan även visas vid låga temperaturer, även om batteriet har tillräcklig kapacitet under varmare förhållan­den. Gör i så fall om batterikontrollen.
Efter batterikontrollen visas batterivarningen genom batterisymbolen (bild 3.5).
Om batterisymbolen visas i ytläget, eller om displayen är svag och suddig, kan det hända att batterikapaciteten är för låg för att dykda­torn ska kunna användas. Batteribyte rekom­menderas.
Bild 3.6. Dykplanering. Planeringsläget anges med texten PLAN. Den maximalt tillåtna tiden för direktuppstigning för 30 meter är 14 minuter i läge A0/P1.
19
OBSERVERA! Av säkerhetsskäl kan inte instrumentbelysningen akti­veras när batterisymbolen visas.
3.1.2.2. Indikator för den trådlösa sändarens batteri
Trycksändaren sänder varningen LOBT när batteriet börjar bli dåligt. Varningen visas periodvis istället för tryckvärdet (se avsnitt 2.4.3, bild
2.6). Om varningen visas ska sändarens batteri bytas ut.
3.1.3. Dykplanering [PLAN]
Du går till planeringsläget genom att trycka på PLAN när du befinner dig i ytläge. Efter att ha visat texten PLAN (bild 3.6) övergår displayen till att visa tiden för direktuppstigning för 9 meters djup. Om du trycker på nedåtknappen TIME ( ) beräknar och visar dykdatorn maximalt tillåten tid för direktuppstigning för nästa djup i steg om 3 meter ner till 45 meters djup. Om du trycker på uppåtknappen PLAN ( ) visas tiden för föregående djup igen.
Du kan gå ut ur planeringsläget genom att trycka på SMART-knappen (QUIT).
OBSERVERA! Planeringsläget kan inte användas i Gauge-läge och i felläge (se avsnitt 3.9, Felmeddelanden). I planeringsläget beräknas endast tider för direktuppstigning för MIX1 (den första gasblandning­en). Om du använder flera gasblandningar i Nitrox-läget påverkar inte detta beräkningarna i planeringsläget.
Ett högre värde för hög höjd eller en försiktigare individuell säker­hetsfaktor förkortar maxtiderna för direktuppstigning. De olika tiderna visas i tabell 6.1 och 6.2 i avsnitt 6.1, Funktionsprinciper.
Planeringsfunktionen tar även med följande information från tidigare dyk i beräkningen:
beräknat kvarvarande kväveöverskott alla dyk under de senaste fyra dagarna syrgasexponering (Nitrox-läge)
De maxtider för direktuppstigning för olika djup som visas blir därför kortare än för det första dyket.
NUMRERING AV DYK VID DYKPLANERING Ett dyk tillhör en dykserie om dykdatorn inte har räknat ned tiden då
flygning avrådes till noll när dyket påbörjas.
t
s
20
Ytintervallet måste vara minst fem minuter för att dyket ska räknas som ett nytt dyk i serien. Annars räknas det som en fortsättning på det föregående dyket. Numreringen ändras inte och dyktiden fortsätter där den slutade (se även avsnitt 3.6.2, Numrering av dyk).
3.1.4. Användardefinierade funktioner och larm
Vytec har flera användardefinierade funktioner och djup- och tidsrela­terade larm som kan ställas in efter dina egna önskemål.
Dykdatorns modell, måttenheter och tidsinställningar för instrumentbe­lysningen kan justeras i undermenyn MODE- SET- SET PREF. Larm för dyktid och djup kan ställas in i undermenyn MODE- SET- SET DIVE, och väckarklockan kan ställas in i undermenyn MODE- SET- SET TIME. Utförligare information om hur du ställer in dessa funktioner och larm finns i avsnitt 4.3, Inställningar.
3.2. SÄKERHETSSTOPP
Att utföra säkerhetsstopp är allmänt ansett som god dykpraxis och säkerhetsstoppen är en viktig del av de flesta dyktabeller. Man utför säkerhetsstopp bla för att minska risken för subklinisk tryckfallssjuka, reducera bildandet av mikrobubblor, kontrollera uppstigningen och orientera sig innan man går till ytan.
Vytec har två olika sorters säkerhetsstopp: rekommenderade säker­hetsstopp och obligatoriska säkerhetsstopp.
Säkerhetsstoppen anges genom:
texten STOP i djupintervallet 36 meter = nedräkning för
rekommenderat säkerhetsstopp
texten STOP + CEILING i djupintervallet 36 meter = tids-
visning för obligatoriskt säkerhetsstopp
texten STOP under 6 meters djup = obligatoriskt säker-
hetsstopp planerat.
3.2.1. Rekommenderat säkerhetsstopp
För alla dyk till mer än 10 meters djup har dykdatorn en tre minuters nedräkning för det rekommenderade säkerhetsstoppet som ska utföras på 36 meters djup. Detta visas med tecknet STOP och en treminuters nedräkning mitt på displayen istället för tiden för direktuppstigning (bild 3.11).
Det rekommenderade säkerhetsstoppet är, som namnet antyder, inte obligatoriskt. Om du inte utför ett rekommenderat säkerhetsstopp påverkas inte tiderna för ytintervall och efterföljande dyk.
21
3.2.2. Obligatoriskt
m
MAX
NO DEC TIME
C
B T
bar
DIVE
TIME
Bild 3.7. Dyket har just börjat och ingen kvar­varande luft i tid visas. Den första uppskattningen av detta visas efter 3060 sekunder.
m
MAX
MAX
AIR
TIME
NO DEC TIME
C
B T
bar
DIVE TIME
Bild 3.8. Dykdisplay. Aktuellt djup är 19,3meter och maxtiden för direkt­uppstigning är 23 minuter i läge A0/P1. Maxdjupet under dyket var 19,8 meter och förfluten dyktid är 16 minuter.
m
MAX
MAX
AIR
TIME
NO DEC TIME
C
B
T
bar
DIVE TIME
°
C
Bild 3.9. Dykdisplay. Aktuellt flasktryck är 210 bar och kvarvarande luft i tid är 41 minuter. Den alternativa displayen med aktuell tid och temperatur visas i 5 sekunder om du trycker på TIME.
22
säkerhetsstopp
Om uppstigningshastigheten överstiger 12 meter/min tillfälligt eller 10 meter/min konti­nuerligt antas att fler mikrobubblor än vad som är tillåtet i dekompressionsmodellen bil­das. Suuntos matematiska modell RGBM åtgärdar detta genom att lägga till ett obliga­toriskt säkerhetsstopp under dyket. Längden på detta obligatoriska säkerhetsstopp beror på hur mycket uppstigningshastigheten har överskridits.
Texten STOP visas på displayen, och när du når djupintervallet mellan 6 och 3meter vi­sas även texten CEILING, takdjup och beräknad tid för säkerhetsstopp på dis­playen. Du ska vänta där tills varningen för obligatoriskt säkerhetsstopp försvinner (bild3.14).
Tiden för obligatoriskt säkerhetsstopp inklu­derar alltid det rekommenderade säkerhets­stoppet på tre minuter. Säkerhetsstoppets to­tala längd beror på hur mycket uppstignings­hastigheten har överskridits.
Du ska inte gå grundare än 3 meter då var­ningen för obligatoriskt säkerhetsstopp visas. Om du går grundare än taket för det obligatoriska säkerhetsstoppet visas en ned­åtriktad pil och datorn börjar pipa (bild 3.15). Du ska då omedelbart gå ner till eller under djupet för säkerhetsstoppets tak. Om du följer anvisningarna och korrigerar situatio­nen någon gång under dyket påverkas inte dekompressionsberäkningarna för nästa dyk.
Om du däremot fortsätter att ignorera ett obli­gatoriskt säkerhetsstopp påverkas beräk-
TIME
ningarna, och dykdatorn förkortar den tillgängliga tiden för direktupp­stigning för ditt nästa dyk. I sådana fall bör du förlänga ytintervallet före nästa dyk.
3.3. DYKNING I AIR-LÄGE
Vytec har tre funktionslägen: Air-läge för dykning med vanlig luft, Nitrox­läge för dykning med syreberikad luft (EANx) och Gauge-läge för dyk­ning med enbart bottentimer. Air-läget aktiveras i undermenyn MODE­SET-SET PREF-MODEL (se avsnitt 4.3, Inställningar).
3.3.1. Grundläggande information
Dykdatorn går inte över till dykläget för dyk grundare än 1,2 meter. Under detta djup börjar den visa information om dyket (bild 3.7).
All information på displayen är tydligt markerad (bild 3.7 och 3.8). Under ett dyk med direktuppstigning visas följande information:
det aktuella djupet i meter maximalt djup under dyket visas i meter vid texten MAX den tillgängliga tiden för direktuppstigning i minuter visas i
mitten av displayen som NODECTIME och grafiskt i den vänstra delen. Den baseras på de fem faktorer som beskrivs i avsnitt 6.1, Funktionsprinciper.
vattentemperaturen i °C visas längst ned till vänster i displayen förfluten dyktid i minuter visas längst ned till höger som
DIVETIME
inställning för höghöjdsdykning visas till vänster på displayen
med våg- och bergssymboler (A0, A1 eller A2) (se tabell 3.4)
inställning för individuell säkerhetsfaktor visas till vänster på
displayen med en dykarsymbol och +-tecken (P0, P1 eller P2) (se tabell 3.5)
varningsmärket visas om en försvagad RGBM har ställts in
(se tabell 3.3)
varningsmärket blinkar om ytintervallet bör förlängas (se
tabell 3.3)
Om trådlös överföring är aktiverad visas dessutom följande information:
kvarvarande luft i tid visas till vänster i displayens mitt flasktrycket i bar visas längst ned till vänster
Alternativa displayer som visas om du trycker på TIME (bild 3.9.):
den aktuella tiden visas som TIME vattentemperaturen visas i °C
23
Loading...
+ 58 hidden pages