Stihl MS 151 TC Instruction Manual [ro]

STIHL MS 151 TC
Instrucţiuni de utilizare
Cuprins
română
Despre acest manual de utilizare 2 Instrucţiuni de siguranţă 3 Forţe de reacţie 9 Tehnica de lucru 10 Garnitura tăietoare 12 Montarea şinei port-lanţ şi lanţului
de fierăstrău 13 Tensionarea lanţului de fierăstrău
(tensionare laterală a lanţului) 14
Manual de utilizare originalTipărit pe hârtie albă netratată chimic cu clor.
Verificarea tensionării lanţului de fierăstrău 14
Combustibil 15 Alimentarea cu combustibil 16 Ulei de lubrifiere a lanţului 18 Alimentarea cu ulei de lubrifiere a
lanţului 18 Verificarea lubrifierii lanţului 19 Frâna lanţului 19 Pornirea / oprirea motorului 20 Instrucţiuni de funcţionare 24 Păstrarea ireproşabilă a şinei port-
lanţ 25
În compoziţia cernelurilor intră uleiuri din plante, hârtia este
reciclabilă.
Curăţarea filtrului de aer 26 Reglarea carburatorului 26 Bujia 28 Depozitarea utilajului 29 Verificarea roţii lanţului 29 Îngrijirea şi ascuţirea lanţului de
fierăstrău 30 Instrucţiuni de întreţinere şi îngrijire 34 Minimizarea uzurii şi evitarea
pagubelor 36
Componente principale 37 Date tehnice 38 Accesorii speciale 39 Procurarea pieselor de schimb 39 Instrucţiuni pentru reparaţii 40 Colectarea deşeurilor 40 Declaraţie de conformitate EU 40
Stimată cumpărătoare, stimate cumpărător,
vă mulţumim că aţi ales un produs de calitate al firmei STIHL.
Acest produs a fost obţinut prin metode moderne de prelucrare, la care s-au adăugat măsuri sporite de asigurare a calităţii. Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că acest aparat va corespunde cerinţelor dumneavoastră şi că îl puteţi utiliza fără probleme.
Pentru informaţii cu privire la aparatul dumneavoastră, vă rugăm să vă adresaţi dealerului dvs. sau direct, societăţii noastre de distribuţie.
Al dvs.
Dr. Nikolas Stihl
© ANDREAS STIHL AG & Co. KG, 2020
0458-508-5521-A. VA0.H20.
0000008487_002_RO
Acest manual de utilizare este protejat prin legea dreptului de autor. Ne rezervăm toate drepturile, în special dreptul de a mul­tiplica, traduce şi prelucra prin sisteme electronice.
1
română
Despre acest manual de utilizare
Acest manual de utilizare se referă la motofierăstraie STIHL, numite şi motoutilaje în cadrul prezentului manual de utilizare.
Simboluri
Simbolurile care se găsesc pe aparat, sunt descrise în acest manual de utilizare.
În funcţie de utilaj şi de echiparea acestuia se pot aplica următoarele simboluri.
Rezervor de combustibil; amestec de combustibil din benzină şi ulei de motor
Rezervor pentru ulei de lubrifiere a lanţului; ulei de lubrifiere a lanţului
Blocarea şi eliberarea frânei de lanţ
Frână a mişcării de inerţie
Direcţia de rulare a lanţului
Ematic; reglarea cantită­ţii uleiului de lubrifiere a lanţului
Tensionarea lanţului de fierăstrău
Ghidajul aerului de aspi­raţie: regim de iarnă
Ghidajul aerului de aspi­raţie: regim de vară
Încălzirea mânerului
Acţionarea ventilului de decompresiune
Acţionarea pompei manuale de combustibil
Simbolizarea paragrafelor
AVERTISMENT
Avertisment cu privire la pericolul de accident şi rănire, precum şi pericolul unor pagube materiale semnificative.
INDICAŢIE
Avertisment cu privire la avarierea utilajului sau componentelor individuale.
Dezvoltare tehnică
STIHL se preocupă în mod constant de îmbunătăţirea tuturor maşinilor şi utilajelor; prin urmare ne rezervăm dreptul de a efectua modificări în programul de livrare în ceea ce priveşte forma, tehnologia şi echiparea.
Prin urmare nu pot fi ridicate pretenţii cu privire la informaţiile şi figurile din acest manual de utilizare.
2
MS 151 TC
română
Instrucţiuni de siguranţă
Acest motofierăs­trău special se utilizează exclusiv de personal anume instruit în îngrijirea copacilor.
Prin modul special de concepţie a sistemului de prindere (mâner mai scurt), la întrebuinţarea acestor utilaje există un risc crescut de accidente. (răniri de tăiere prin miş­cările necontrolate de reacţie ale motofierăstră­ului). La lucrul cu motofierăstraie se impun în plus măsuri de sigu­ranţă speciale, întrucât vitezele de lucru ale lan­ţului sunt mari iar dinţii de tăiere sunt deosebit de ascuţiţi.
Manualul de utilizare se va citi în întregime cu atenţie înainte de pune­rea în funcţiune şi se va păstra în siguranţă pentru a fi utilizat ulterior. Neres­pectarea instrucţiunilor de utilizare poate duce la grave accidente.
Instrucţiuni generale care trebuie să fie respectate
Se vor respecta normele de siguranţă specifice locale, de ex. cele emise de asociaţiile profesionale, casele de asigurări sociale, autorităţile însărcinate cu protecţia muncii şi altele.
Întrebuinţarea utilajelor care emit zgomot poate fi limitată temporar atât prin hotărâri naţionale, cât şi locale.
La prima întrebuinţare a motofierăstrăului: Se solicită vânzătorului sau persoanelor de specialitate explicaţii referitoare la funcţionarea în condiţii de siguranţă – sau se participă la un curs de instruire.
Minori nu au voie să lucreze cu motofierăstrăul. Excepţie fac tinerii peste 16 ani, care se instruiesc pentru lucrări pomicole cu motofierăstrăul pentru îngrijirea copacilor.
Copiii, animalele şi persoanele privitoare trebuie să păstreze distanţa.
Utilizatorul este responsabil pentru accidentele sau pericolele apărute faţă de alte persoane sau de lucrurile aparţinând acestora.
Motofierăstraiele trebuie să fie predate sau împrumutate doar persoanelor instruite pentru lucrări pomicole cu motofierăstrăul pentru îngrijirea copacilor şi familiarizate cu utilizarea acestuia – fiind mereu însoţite de Manualul de utlizare.
Persoanele care întrebuinţează motofierăstărul, trebuie să fie odihnite, sănătoase şi în buna formă fizică. În cazul în care vi s-a recomandat evitarea solicitării din motive de sănătate,
adresaţi-vă uni medic pentru a afla dacă vă este permisă utilizarea motofierăstrăului.
După consum de alcool, medicamente care influenţează capacitatea de reacţie sau droguri, nu este permisă utilizarea motofierăstrăului.
Amânaţi lucrul în caz de vreme nefavorabilă (ploaie, zăpadă, gheţă, vânt) – pericol crescut de accidente!
Numai pentru purtătorii de simulatoare cardiace: Sistemul de aprindere al acestui motofierăstrău produce un foarte slab câmp electromagnetic. Nu putem exclude complet influenţa asupra tipurilor individuale de by-pass. Pentru a evita riscurile din punct de vedere al sănătăţii, STIHL vă recomandă să vă adresaţi medicului personal şi fabricantului stimulatorului cardiac.
Utilizare conform destinaţiei
Motofierăstraiele pentru îngrijirea copacilor sunt motofierăstraie speciale, având mânerul poziţionat în partea superioară, special pentru îngrijirea copacilor şi lucrările pomicole asupra coroanei copacului.
Lucrările de îngrijire a copacilor trebuie executate numai în condiţii corespunzătoare de siguranţă (de ex. platformă de lucru, echipament personal de protecţie, asigurare contra prăbuşirii).
Folosiţi motofierăstrăul numai pentru tăierea lemnului sau a obiectelor confecţionate din lemn.
Motofierăstrăul nu se va utiliza în alte scopuri – pericol de accidente!
3
română
0012BA024 KN
Nu se permite executarea lucrărilor de debitare sau de pregătire a lemnelor pentru foc. Pentru aceste lucrări se vor utiliza motofierăstraie convenţionale cu distanţă mare între mânere.
Asupra motofierăstrăului nu se va executa nicio modificare – în caz contrar ar putea fi periclitată prin aceasta însăşi siguranţa. STIHL îşi declină răspunderea pentru leziuni asupra persoanelor şi daunele provocate bunurilor, cauzate de folosirea utilajelor ataşabile neaprobate de STIHL.
Motofierăstrăul este conceput pentru îngrijirea copacilor, de ex. pentru tăierea crengilor mici. De aceea, acesta este echipat în serie fără gheară opritoare. Însă este posibilă montarea unei gheare opritoare (accesoriu special).
Îmbrăcăminte şi echipament
Purtaţi îmbrăcăminte şi echipament conform prevederilor aflate în vigoare.
Îmbrăcămintea trebuie să fie adaptată scopului şi să fie confortabilă. Îmbră­cămintea să nu fie lejeră, să prezinte un strat de protecţie contra tăieturilor pentru picioare, mâini şi braţe – costum combinat, nu manta de lucru.
Nu se va purta îmbrăcăminte care se poate agăţa de lemn, mărăciniş sau piesele aflate în mişcare ale motofierăstrăului. Nici şaluri, cravată şi bijuterii. Părul lung se va strânge şi proteja (batic, şapcă, cască etc.).
Încălţăminte de protecţie corespunzătoare – cu protecţie contra tăieturi­lor, talpă aderentă şi ştaif de oţel – se va purta în mod obligatoriu.
AVERTISMENT
Pentru reducerea riscului de leziuni la ochi, purtaţi ochelari de protecţie cu aplicare strânsă conform normei EN 166. Aveţi grijă la corecta aşezare a ochelarilor de protecţie.
Purtaţi mască de protecţie şi aveţi grijă la aşezarea corectă.
Purtaţi o protecţie "personală" la sunete – de ex. capsule de protecţie a auzului.
Casca de protecţie cu curea de bărbie se poartă din cauza pericolului obiectelor căzătoare.
Purtaţi mănuşi de lucru confecţionate din material rezistent (de ex. piele) – cu apărătoare împotriva tăierii.
STIHL oferă un program cuprinzător în privinţa echipamentului personal de protecţie.
Utilizaţi echipament personal de protecţie contra prăbuşirii.
Echipamentul utilizat trebuie să corespundă scopului aplicaţiei şi să fie certificat.
Înainte de folosire verificaţi starea echipamentului şi înlocuiţi piesele defecte.
Transport
Înainte de transport – chiar şi pe trasee scurte – opriţi în totdeauna motofierăstrăul, blocaţi frâna lanţului şi aplicaţi protecţia lanţului. Preveniţi în felul acesta orice pornire inadvertentă a lanţului de fierăstrău.
Prindeţi motofierăstrăul numai de mânerul tubular – toba de eşapament se va ţine la distanţă de corp, şina port-lanţ poziţionată în spate. Nu atingeţi piesele fierbinţi ale utilajului, în special suprafaţa tobei de eşapament – pericol de ardere!
În autovehicule: Asiguraţi motofierăstrăul împotriva răsturnării, deteriorării şi scurgerii combustibilului şi a uleiului de lanţ.
Curăţare
Piesele din plastic se curăţă cu o bucată de pânză. Uneltele de curăţare ascuţite pot deteriora materialul plastic.
Motofierăstrăul se curăţă de praf şi impurităţi – a nu se întrebuinţa degresanţi.
Dacă este necesar curăţaţi fantele pentru aer rece.
4
MS 151 TC
română
Nu folosiţi substanţe sub presiune pentru curăţarea motofierăstrăului. Jetul de aer puternic poate deteriora motofierăstrăul.
Accesorii
Montaţi numai instrumente, şine port­lanţ, lanţuri de fierăstrău, roţi de lanţ, accesorii sau alte reperet tehnice similare, care sunt aprobate de STIHL pentru aceste motofierăstraie. Pentru orice nelămurire adresaţi-vă unui dealer de specialitate. Se vor utiliza numai piese şi accesorii de calitate. În caz contrar vă puteţi expune pericolului accidentării sau deteriorăii motofierăstrăului.
Firma STIHL recomandă utilizarea uneltelor, şinelor port-lanţ, lanţurilor de fierăstrău, roţilor de lanţ sau accesoriilor originale STIHL. Datorită caracteristicilor lor acestea sunt optime pentru produs şi corespund cerinţelor utilizatorului.
Alimentarea cu combustibil
Benzina este extrem de inflamabilă – menţineţi distanţa faţă de flacăra deschisă – nu vărsaţi combustibilul – nu fumaţi.
Înaintea alimentării cu combustibil motorul se opreşte.
Nu alimentaţi atâta timp cât motorul este încă fierbinte – combustibilul se poate revărsa – pericol de incendiu!
Capacul rezervorului se deschide cu atenţie pentru ca suprapresiunea să scadă încet iar combustibilul să nu se reverse.
Alimentarea se va executa numai în spaţii bine aerisite. Dacă s-a scurs combustibl, curăţaţi de îndată orice urmă de combustibil de pe motofierăstrău. Combustibilul nu trebuie să intre în contact cu îmbrăcămintea, în caz contrar aceasta se va schimba imediat.
Motofierăstraiele pot fi echipate în serie cu diferite tipuri de capace de rezervor:
Capac de rezervor cu mâner rabatabil (capac baionetă)
Capacul de rezervor cu mâner rabatabil (tip baio­netă) se aşează corect, se roteşte până la limită şi mânerul se rabatează.
Astfel se va reduce riscul desfacerii capacului rezervorului din cauza vibraţiei motorului şi revărsării combustibilului.
Atenţie la neetanşeităţi! Dacă se varsă combusti­bil, nu porniţi motorul – pericol de moarte din cauza arsurilor!
Înaintea utilizării
Se verifică starea sigură de funcţionare a motofierăstrăului – atenţie la indicaţiile capitolului corespunzător din manualul de utilizare:
Verificaţi sistemul de combustibil în
privinţa etanşeităţii, cu precădere reperele aflate la vedere cum sunt, spre exemplu, capacul de rezervor, racordurile de conductă, pompa de combustibil (numai la motofierăstraie cu pompă de combustibil manuală). În caz de neetanşeitate sau avarie, nu porniţi motorul – pericol de incendiu! Înainte de punerea în funcţiune, motofierăstrăul va fi suspus reviziei de către un serviciu de asistenţă tehnică
Frâna de lanţ, apărătoarea frontală
de mână funcţionale
Şina port-lanţ corect montată Lanţul fierăstrăului corect tensionat Pârghia de acceleraţie şi blocatorul
pârghiei de acceleraţie trebuie să funcţioneze lin – pârghia de acceleraţie trebuie să revină la poziţia iniţială după eliberare.
Maneta combinată trebuie să poată
fi fixată cu uşurinţă în poziţiile STOP, 0 respectiv .
Se verifică locaşul fix al fişei cablului
de aprindere – în cazul când fişa nu este bine fixată pot lua naştere scântei care aprind amestecul combustibil-aer – pericol de incendiu!
5
română
0012BA019 KN
H
L
Nu se execută nici o modificare la
dispozitivele de comandă şi siguranţă
Mânerele trebuie să fie menţinute
curate şi uscate, orice urmă de ulei şi impurităţi trebuie să fie îndepărtate – important pentru dirijarea sigură a motofierăstrăului.
Combustibil şi ulei de ungere a
lanţului în cantitate suficientă în rezervor
Utilajul se utilizează numai când se găseşte în stare sigură de funcţionare – pericol de accident!
Pornirea motofierăstrăului
Numai pe bază cu suprafaţă netedă. Aveţi grijă să staţi într-o poziţie fixă şi sigură. Ţineţi bine motofierăstrăul – garnitura tăietoare nu trebuie să atingă niciun obiect şi nici solul – pericol de lezare din cauza lanţului de fierăstrău care efectuează o mişcare circulară.
Motofierăstrăul va fi operat numai de o singură persoană. Nu permiteţi prezenţa unor terţi în raza de lucru – nici chiar la pornire.
Nu porniţi motofierăstrăul dacă lanţul fierăstrăului se găseşte într-o tăietură.
Este deosebit de periculos să porniţi utilajul în timp ce sunteţi urcat în copac. Utilizatorul poate pierde controlul asupra utilajului – pericol de rănire!
Un lucrător la sol trebuie să verifice, să alimenteze, să pornească şi să lase motofierăstrăul pentru îngrijirea copacilor să se încălzească în funcţionare, înainte de a-l înmâna lucrătorului aflat în copac.
Pornirea se face la minumum 3 metri depărtare de locul alimentării şi se vor evita spaţiile închise.
Înaintea pornirii blocaţi frâna lanţului – din cauza lanţului de fierăstrău rulant pericol de rănire!
Motorul nu se demarează manual – pornirea se va face după cum este descris în manualul de utilizare.
În timpul lucrului
În timpul lucrului în copac, motofierăstrăul pentru îngrijirea copacilor se asigură cu o coardă – se fixează de inel şi se leagă cu ajutorul corzii de siguranţă. Înaintea eliberării motofierăstrăului în coardă, întotdeauna se va bloca frâna lanţului.
Ţineţi ferm motofierăs­trăul cu ambele mâini – pericol de accident sporit: mâna dreaptă pe mâne­rul de operare – chiar şi la stângaci. Pentru o dirijare mai sigură, mânerul tubu­lar şi mânerul se apucă ferm cu degetele mari.
Operarea cu o singură mână este deosebit de periculoasă – de ex. la debitarea lemnului uscat, noduros şi putred lanţul nu se retrage în lemn. În urma forţelor de reacţie utilajul poate descrie miş­cări necontrolabile ("balans", "recul"), iar uti­lizatorul poate pierde controlul asupra utilaju­lui. Pericol sporit de recul – pericol de rănire mortală!
Utilizarea cu o singură mână a motofierăstrăului pentru îngrijirea copacilor se face numai:
când nu este posibilă utilizarea
bimanuală şi
când este necesară asigurarea
poziţiei de lucru cu o mână
când motofierăstrăul este ţinut ferm când toate părţile corpului se află în
afara zonei prelungite de balans a
motoutilajului La debitarea cu o singură mână: – nu vă prindeţi niciodată de ramurile
care urmează a fi debitate
nu lucraţi niciodată cu vârful şinei nu încercaţi niciodată să ţineţi
ramurile aflate în cădere Asiguraţi întotdeauna o poziţie sigură şi
stabilă. Atenţie, deoarece coaja copacului este udă – pericol de alunecare!
6
MS 151 TC
română
În caz de pericol iminent, respectiv de avarie, opriţi imediat motorul – aduceţi pârghia combinată / întrerupătorul de oprire în poziţia STOP, 0 respectiv .
Nu lăsaţi niciodată motofierăstrăul să funcţioneze nesupravegheat.
Atenţie la polei, umezeală, zăpadă, gheaţă, remorci, teren neuniform sau la lemn proaspăt decojit sau scoarţă – pericol de alunecare!
Atenţie la cioturi de copaci, rădăcini, gropi – pericol de împiedicare!
Nu lucraţi singur – – păstraţi permanent o distanţă care să permită alertarea prin strigăte către alte persoane, care să poată interveni în caz de urgenţă. Dacă în zona de lucru se găsesc persoane care acordă ajutor, şi acestea vor trebui să poarte îmbrăcăminte de protecţie (cască!) şi nu vor sta direct sub ramurile care urmează a fi debitate.
Este necesară o atenţie mărită şi precauţie la purtarea căştii de protecţie auditivă – percepţia pericolului prin zgomote (ţipete, tonuri de semnalizare etc) este limitată.
Pauzele de lucru trebuie luate la momentele corespunzătoare pentru a evita oboseala şi epuizarea – pericol de accident!
Praful (de ex. cel de rumeguş), aburii şi fumul care iau naştere în timpul lucrului pot reprezenta un pericol pentru sănătate. În cazul emisiei puternice de praf, purtaţi mască de protecţie.
Când motorul funcţionează: lanţul de fierăstrău se mişcă încă în continuare un scurt timp după eliberarea pârghiei de acceleraţie – efect de inerţie.
Nu fumaţi în timpul utilizării sau în apropierea motoutilajului – pericol de incendiu! Din sistemul de combustibil pot să apară vapori de benzină inflamabili.
Lanţul fierăstrăului se verifică la intervale regulate, scurte şi imediat dacă sesizaţi vreo modificare:
opriţi motorul, aşteptaţi până la
oprirea lanţului fierăstrăului
verificaţi starea şi poziţia fixă atenţie la gradul de ascuţire
Când motorul funcţionează nu atingeţi lanţul fierăstrăului. În cazul când lanţul fierăstrăului a fost blocate de către un obiect, opriţi imediat motorul – abia apoi îndepărtaţi obiectul – pericol de rănire!
Opriţi motorul înainte să părăsiţi motofierăstrăul.
Opriţi motorul pentru schimbarea lanţului de fierăstrău. La pornirea accidentală a motorului apare – pericolul de rănire!
Materialele uşor inflamabile (de ex. şpan de lemn, coajă de copac, iarbă uscată, combustibil) se vor ţine la distanţă de gazele de ardere fierbinţi şi de toba fierbinte de eşapament – pericol de incendiu! Tobele de eşapament cu catalizator pot fi deosebit de fierbinţi.
Nu lucraţi niciodată fără ca lanţul să fie uns, iar pentru aceasta trebuie să verificaţi în totdeauna nivelul de ulei în rezervorul de ulei de lanţ. Încetaţi imediat lucrul dacă nivelul de ulei din rezervorul de ulei de lanţ este prea jos, şi completaţi cu ulei de ungere a lanţului – vezi de asemenea "Completarea cu ulei de ungere a lanţului" şi "Verificarea ungerii lanţului".
În cazul în care motofierăstrăul a fost supus unei solicitări necorespunzătoare (de ex. prin lovire sau prăbuşire), înainte de a fi folosit în continuare se va verifica neapărat starea sigură de funcţionare a acestuia – vezi şi capitolul "Înaintea utilizării".
Verificaţi în special etanşeitatea sistemului de combustibil şi funcţionarea dispozitivelor de siguranţă. Nu continuaţi să folosiţi în niciun caz motofierăstraie care nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În caz de nesiguranţă se va apela la serviciul de asistenţă tehnică.
Atenţie la mersul în gol ireproşabil, pentru ca la eliberarea pârghiei de acceleraţie lanţul fierăstrăului să nu se mai mişte. Verificaţi, respectiv corectaţi reglajul la mers în gol la intervale periodice. Dacă totuşi lanţul fierăstrăului se mişcă la mers în gol, apelaţi la serviciul de asistenţă tehnică.
Motostivuitorul produce gaze de eşapament otră­vitoare de îndată ce motorul este în stare de funcţionare. Aceste gaze sunt inodore şi invizibile şi conţin hidrocarburi nearse şi benzol. Nu lucraţi niciodată cu moto­fierăstrăul în spaţii închise sau slab aerisite – nici măcar în cazul maşi­nilor cu catalizator.
La lucrări în canale, tranşee sau în spaţii strâmte schimbul de aer trebuie să se facă în condiţii optime – pericol mortal prin intoxicare!
7
română
Opriţi de îndată lucrul dacă prezentaţi stări de greaţă, dureri de cap, tulburări de vedere (de ex. câmpul vizual se micşorează), tulburări de auz, ameţeală, scăderea capacităţii de concentrare – aceste simptome pot fi provocate printre altele de concentraţii prea mari de gaze de ardere – pericol de accident!
După lucru
Opriţi motorul, blocaţi frâna de lanţ şi aplicaţi protecţia lanţului.
Stocarea
În cazul neutilizării, motofierăstrăul se va depozita în aşa fel încât să nu pună în pericol nici o persoană. Motofierăstrăul se va asigura împotriva accesului neautorizat.
Depozitaţi motofierăstrăul în condiţii de siguranţă într-un spaţiu uscat.
Vibraţii
O perioadă mai îndelungată de utilizare a motoutilajului poate duce la afecţiuni ale circulaţiei periferice a mâinilor induse de vibraţii ("boala degetelor albe").
Nu se poate stabili o durată general valabilă de utilizare deoarece aceasta depinde de mai mulţi factori de influenţă.
Durata de utilizare este prelungită prin: – Protecţia mâinilor (mănuşi
călduroase)
Pauze
Durata de utilizare este scurtată prin: – tendinţă specială spre afecţiuni
circulatorii (caracteristici: adeseori degete reci, tremurături)
temperaturi exterioare scăzute intensitatea forţei cu care se prinde
utilajul (o forţă prea mare împiedică circulaţia periferică)
În cazul unei utilizări periodice, de lungă durată a motoutilajului şi la apariţia repetată a semnelor caracteristice (de ex. tremurături ale degetelor) se recomandă un consult medical.
Întreţinere şi reparaţii
Opriţi motorul în totdeauna înainte de orice lucrare de reparaţie, curăţare şi întreţinere, ca şi înainte de orice operaţiune la garnitura tăietoare. La pornirea accidentală a lanţului de fierăstrău apare – pericolul de rănire!
Excepţie: reglarea carburatorului şi regimului de mers în gol.
Efectuaţi în mod regulat întreţinerea motofierăstrăului. Se vor efectua numai lucrările de întreţinere şi reparaţii descrise în manualul de utilizare. Toate celelalte lucrări vor fi executate de către serviciul de asistenţă tehnică.
Pentru executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, STIHL vă recomandă să vă adresaţi serviciului de asistenţă tehnică STIHL. Serviciile de asistenţă tehnică STIHL sunt instruite la intervale periodice de timp şi vă pot pune la dispoziţie documentaţia tehnică necesară.
Utilizaţi numai piese de schimb de înaltă calitate. În caz contrar se poate produce pericol de accidentare, respectiv de deteriorare a motofierăstrăului. Pentru orice nelămurire adresaţi-vă unui dealer de specialitate.
Nu procedaţi la nicio modificare a motofierăstrăului – prin aceasta siguranţa ar putea fi periclitată – pericol de accident!
Dacă pârghia combinată se află în poziţia STOP, 0 respectiv , porniţi motofierăstrăul numai dacă aţi scos cupla conductei de aprindere sau aţi deşurubat buja – pericol de incendiu prin scănteile de dinafara cilindrului!
Nu executaţi lucrări de întreţinere asupra motoutilajului şi nici nu-l depozitaţi în apropiere de flacără deschisă – din cauza carburantului pericol de incendiu!
Verificaţi la intervale periodice etanşeitatea capacului de rezervor.
Utilizaţi numai bujii noi, aprobate de STIHL – vezi "Date Tehnice".
Verificaţi cablul de aprindere (izolaţie ireproşabilă, conexiune stabilă).
Verificaţi starea ireproşabilă a tobei de eşapament.
Nu lucraţi cu toba de eşapament defectă sau fără toba de eşapament – pericol de incendiu, pericol de pierdere a auzului!
Nu atingeţi toba de eşapament fierbinte – pericol de ardere!
Starea elementelor antivibraţii influenţează comportamentul la vibraţii – controlaţi elementele antivibraţii la intervale periodice.
8
MS 151 TC
română
0012BA022 KN
H
L
001BA257 KN
Verificaţi reţinătorul de lanţ – dacă este deteriorat, înlocuiţi-l.
Oprirea motorului
pentru verificarea tensiunii în lanţ pentru întinderea ulterioară a
lanţului de fierăstrău
pentru schimbarea lanţului de
fierăstrău – pentru eliminarea avariilor Respectaţi instrucţiunile de ascuţire –
pentru mânuirea sigură şi corectă a lanţului fierăstrău şi a şinei port-lanţ, starea acestora trebuie să fie întotdeauna ireproşabilă, lanţul fierăstrău corect ascuţit, întins şi bine lubrifiat.
Înlocuiţi la timp lanţul fierăstrău, şina port-lanţ şi roata lanţului.
Verificaţi la intervale periodice starea ireproşabilă a tamburului de ambreiaj.
Combustibilul şi uleiul de lubrifiere a lanţului se vor păstra numai în recipiente autorizate şi perfect inscripţionate. Depozitarea se va face în incinte uscate, răcoroase şi sigure, protejate de lumina şi căldura razelor solare.
În caz de defect de funcţionare a frânei lanţului, opriţi imediat motofierăstrăul – pericol de rănire! Solicitaţi asistenţă tehnică de specialitate – nu întrebuinţaţi motofierăstrăul până când nu se remediază defectul – vezi capitolul "Frâna lanţului".
Forţe de reacţie
Forţele de reacţie cele mai des întâlnite sunt: forţa de recul, de reacţie şi de retragere.
Pericol din cauza forţei de recul
Efectul de recul poate duce la răniri mortale.
În caz de recul (Kickback) fierăstrăul este aruncat brusc şi incontrolabil înspre utilizator.
Efectul de reculul apare, de ex. în cazul când
se atinge involuntar în zona
superioară a vârfului şinei cu lanţul fierăstrăului lemnul sau un obiect fix – de ex. când la tăierea ramurilor se atinge accidental o altă ramură
lanţul fierăstrăului de la vârful şinei
se prinde în tăietură
Frâna lanţului QuickStop:
Cu ajutorul acesteia în anumite situaţii se reduce pericolul de rănire – reculul propriu-zis nu poate fi evitat. La eliberarea frânei lanţul ajunge într-o fracţiune de secundă în stare de repaus – vezi capitolul "Frâna de lanţ" din acest manual de utilizare.
Reducerea pericolului efectului de recul
printr-un mod de lucru precaut,
corect
fierăstrăul se ţine cu ambele mâini şi
se apucă ferm
se debitează numai la acceleraţie
maximă
vârful şinei se ţine sub observaţie
9
română
001BA037 KN
A
001BA038 KN
B
9923BA034 KN
nu secţionaţi cu vârful şinei se acordă atenţie ramurilor mici,
flexibile, copacilor scunzi şi puieţilor
– lanţul fierăstrăului s-ar putea
prinde în ele – nu se debitează niciodată mai multe
ramuri simultan – nu vă aplecaţi prea mult în timpul
lucrului – nu efectuaţi tăieri la nivel mai înalt
decât înălţimea umărului – şina se introduce cu deosebită
atenţie în tăietura începută – când sunteţi sigur pe această
tehnică de lucru, efectuaţi numai
"împungeri" – atenţie la poziţia trunchiului şi la
forţele din tăietură, care ar putea
prinde lanţul fierăstrăului – lucraţi numai cu lanţul de fierăstrău
corect ascuţit şi întins – distanţa
între limitatorii de adâncime să nu
fie prea mare – utilizaţi lanţuri de fierăstrău cu
reducerea efectului de recul precum
şi şine port-lanţ cu capete mici de
şină
Retragerea (A)
Dacă la debitarea cu partea inferioară a şinei port-lanţ – tăietura frontală – lanţul fierăstrăului se prinde sau atinge un obiect fix din interiorul lemnului, motofierăstrăul poate fi atras către trunchi – pentru evitarea impactului atenţie la poziţionarea sigură a opritorului gheară.
Reacţia (B)
Tehnica de lucru
Debitarea
Nu lucraţi cu poziţia de pornire. În această poziţie turaţia motorului nu este reglabilă.
Lucraţi calm şi precaut – numai în condiţii de bună vizibilitate şi cu lumină suficientă. Evitaţi pericolul pentru cei din jur – lucraţi cu atenţie.
Folosi?i şine de ghidare cât mai scurte: Lanţul fierăstrăului, şina port-lanţ şi roata lanţului trebuie să se potrivească una cu alta şi cu motofierăstrăul.
În zona de basculare a lanţului de fierăstrău nu trebuie să se găsească nici o parte a corpului.
10
Dacă la debitarea cu partea superioară a şinei port-lanţ – tăietura cu reversul – lanţul fierăstrăului se prinde sau atinge un obiect fix din interiorul lemnului, motofierăstrăul poate fi atras în direcţia utilizatorului – pentru evitare:
nu prindeţi partea superioară a şinei
port-lanţ
nu răsuciţi şina port-lanţ în tăietură
MS 151 TC
română
001BA064 LÄ
De preferat se va lucra de pe o platformă de lucru, dacă o permit condiţiile de utilizare.
Nu lucraţi pe scară, în locuri instabile şi nici deasupra înălţimii umărului.
Asiguraţi (închideţi) zona unde există pericolul căderii de ramuri – pentru evitarea rănirilor sau stricăciunilor (de ex. la vehicule).
La asigurarea cu corzi, există pericolul retezării prin intermediul corzii – pericol de prăbuşire! Asigurarea dublă cu corzi (redundanţă) este obligatorie.
Atenţie deosebită la debitarea unei ramuri. Controlaţi avansul utilajului apucându-l ferm şi ţinând din partea opusă. La capătul tăieturii motofierăstrăul nu mai este sprijinit în crestătură prin garnitura tăietoare. Utilizatorul trebuie să preia forţa greutăţii utilajului – pericol mărit de accident!
Nu permiteţi pătrunderea corpurilor străine în motofierăstrău: Este posibilă proiectarea pietrelor, cuielor etc. şi deteriorarea lanţului de fierăstrău. Motofierăstrăul poate ricoşa – pericol de accident!
Când lanţul de fierăstrău aflat în mişcare rotativă dă peste o piatră sau alt obiect dur, se pot produce scântei care, la rândul lor, pot incendia în anumite condiţii materialele uşor inflamabile. Chiar şi plantele uscate şi vreascurile sunt uşor inflamabile, în special în condiţii de temperaturi ridicate şi de vreme uscată. În caz de pericol de incendiu, nu folosiţi motofierăstrăul în apropierea materialelor uşor inflamabile, plantelor uscate sau vreascurilor. Edificaţi-vă neapărat în privinţa eventualelor pericole de incendiu, contactând serviciul forestier competent în acest sens.
Atenţie! Pericol de curen­tare la forfecarea liberă pe căile străbătute de înaltă tensiune. În cazul lucrărilor în apropierea cablurilor străbătute de curent, acesta trebuie oprit.
Ramurile care atârnă liber nu trebuie retezate de jos – pericol de ricoşeu în urma prinderii lanţului de fierăstrău!
Precauţie la tăierea vreascurilor şi piueţilor. Lăstarii subţiri pot fi antrenaţi de lanţul de fierăstrău şi pot fi proiectaţi în direcţia utilizatorului.
Atenţie la tăierea aşchiilor de lemn – pericol de rănire datorită bucăţilor de lemn fragmentate!
La încheierea unei operaţii de tăiere şi înainte de a poziţiona motofierăstrăul în alt punct (repoziţionare) blocaţi frâna lanţului sau opriţi motorul.
Instrucţiuni pentru tehnica de lucru: Motofierăstrăul se aduce în tăietură cu
acceleraţia la maxim. Motofierăstrăul se extrage din lemn în
timp ce lanţul de fierăstrău se află în mişcare.
ramurile subţiri se debitează dintr-o
singură tăietură
la ramurile groase practicaţi mai
întâi în partea de jos o tăietură de detensionare (cca. 1/5 din diametru), apoi efectuaţi debitarea
prin partea de sus – asiguraţi ramurile grele cu o coardă În cazul când motofierăstrăul se prinde
în tăietură: – se opreşte motofierăstrăul şi se
sprijină de trunchiul copacului – motofierăstrăul se eliberează cu
atenţie, dacă este necesar, cu un alt
fierăstrău
11
română
001BA248 KN
1
2
3
a
001BA244 KN
Lemnul aflat sub tensiune:
N mai întâi practicaţi în partea
comprimată (A) o tăietură de detensionare (1)
N apoi în partea opusă (B), decalată
în direcţia trunchiului, practicaţi o tăietură de retezare (2) – în caz contrar motofierăstrăul s-ar putea prinde sau ar putea fi aruncat înapoi
Numai în cazul când nu este posibil altfel, tăietura de retezare se efectuează de jos în sus (tăietura cu reversul) – pericol de reacţie!
Garnitura tăietoare
Lanţul de fierăstrău, şina port-lanţ şi roata lanţului formează garnitura tăietoare.
Garnitura tăietoare oferită în programul de livrare este adaptată motofierăstrăului în condiţii optime.
Diviziunea (t) lanţului de
fierăstrău (1), roţii de lanţ şi stelei de întoarcere a şinei port-lanţ Rollomatic trebuie să corespundă
Grosimea elementului de
transmisie (2) al lanţului de fierăstrău (1) trebuie să corespundă lăţimii canalului şinei port-lanţ (3)
La împerecherea unor componente nepotrivite garnitura tăietoare se poate deteriora ireparabil chiar şi la scurt timp de la punerea în funcţiune.
Apărătoare de lanţ
Programul de livrare include o apărătoare de lanţ corespunzătoare garniturii tăietoare.
Dacă la un motofierăstrău se utilizează şine port-lanţ de lungimi diferite, întotdeauna se va întrebuinţa o apărătoare de lanţ corespunzătoare, care să acopere în întregime şina port­lanţ.
Pe apărătoarea lanţului este imprimată informaţia cu privire la lungimea şinelor port-lanţ corespunzătoare.
12
MS 151 TC
Loading...
+ 30 hidden pages