Smeg SA683X User Manual [nl]

GEBRUIKSAANWIJZING
VAATWASSER
Inhoudsopgave
1. Aanwijzingen voor veiligheid en gebruik _____________________ 92
2. Installatie en inbedrijfstelling ______________________________ 94
2.1 Aansluiting op de waterleiding _________________________________________________ 94
2.2 Elektrische aansluiting_______________________________________________________ 95
3. Beschrijving van het bedieningspaneel______________________ 96
3.2 Het informatiedisplay ________________________________________________________ 96
3.3 Wasprogramma's___________________________________________________________ 97
4. Gebruiksinstructies____________________________________ 100
Gebruik van de waterontharder __________________________________________________ 100
4.2 Gebruik van de doseerbakjes voor het glansspoelmiddel en het afwasmiddel __________ 102
4.3 Waarschuwingen en algemene aanbevelingen___________________________________ 104
4.4 Gebruik van de korven______________________________________________________ 105
5. Schoonmak en onderhoud ______________________________ 108
5.1 Waarschuwingen en algemene aanbevelingen___________________________________ 108
6. Oplossingen voor storingen in de werking___________________ 111
Wij bedanken u dat u voor één van onze producten heeft gekozen. Wij raden u aan om alle gebruiksinstructies in deze handleiding aandachtig door te lezen om op de hoogte te zijn van de beste omstandigheden voor een correct en veilig gebruik van uw vaatwasser. De volgorde van de afzonderlijke paragrafen zal u helpen om stap na stap alle functies van het apparaat te leren kennen. de tekst is eenvoudig en verduidelijkt met gedetailleerde afbeeldingen. U zult hier tevens praktische aanbevelingen vinden voor het gebruik van korven, sproeiarmen, bakjes, filters, wasprogramma's en de juiste instelling van de bedieningsorganen. Met de hier verstrekte aanbevelingen voor het reinigen zullen de prestaties van uw vaatwasser ongetwijfeld gegarandeerd blijven. In deze, eenvoudig te raadplegen handleiding, vindt u een antwoord op alle vragen die u mocht hebben betreffende het gebruik van uw nieuwe vaatwasser.
INSTRUCTIES VOOR DE INSTALLATEUR: deze instructies zijn bestemd voor de
installateur
INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER: deze instructies omvatten de gebruiksinstructies, de beschrijving van de bedieningsorganen en de juiste schoonmaak- en onderhoudshandelingen van het apparaat.
die is belast met de installatie, inbedrijfstelling en het uitproberen van het apparaat.
bevoegde
91
Aanwijzingen
1. Aanwijzingen voor veiligheid en gebruik
DEZE HANDLEIDING IS EEN WEZENLIJK ONDERDEEL VAN HET APPARAAT: HIJ DIENT ALTIJD IN ZIJN GEHEEL SAMEN BIJ HET APPARAAT TE WORDEN BEWAARD. VÓÓR DE INGEBRUIKNEMING BEVELEN WIJ AAN OM DE IN DEZE HANDLEIDING OPGENOME N AANWIJZINGEN AANDACHTIG DOOR TE LEZEN. D E INSTALLATIE MOET DOOR BEVOEGD PERSONEEL WORDEN UITGEVOERD MET INACHTNEMING VAN DE GELDENDE NORMEN. DIT APPARAAT IS BESTEMD VOOR EEN HUISHOUDELIJK GEBRUIK EN BEANTWOORDT AAN DE MOMENTEEL VAN TOEPASSING ZIJNDE EN ELIMINEREN VAN RADIOSTORINGEN. HET APPARAAT IS ONTWIKKELD VOOR DE VOLGENDE WERKZAAAMHEDEN: ONEIGENLIJK TE WORDEN BESCHOUWD.
VOOR ENIG GEBRUIK DAT AFWIJKT VAN HETGEEN IS VOORZIEN.
HET TYPEPLAATJE MET DE TECHNISCHE GEGEVENS, HET SERIENUMMER EN DE MERKING IS ZICHTBAAR OP DE RAND AAN DE BINNENKANT VAN DE DEUR.
MAG NOOIT WORDEN VERWIJDERD.
LAAT DE RESTEN VAN DE VERPAKKING NIET ONBEWAAKT IN DE HUISELIJKE OMGEVING LIGGE N. VERDEEL DE VERSCHILLENDE VAN DE VERPAKKING AFKOMSTIGE AFVALMATERIALEN EN BRENG ZE NAAR HET DICHTSBIJZIJNDE CENTRUM VOOR GESCHEIDEN AFVALINZAMELING.
RICHTLIJNEN 72/23 EEG, 897336 (INCLUSIEF 92/31),
HET WASSEN EN DROGEN VAN DE VAAT
DE FABRIKANT KAN NIET AANSPRAKELIJK WORDEN GESTELD
HET PLAATJE OP DE RAND AAN DE BINNENKANT VAN DE DEUR
MET INBEGRIP VAN HET VOORKOMEN
; IEDER ANDER GEBRUIK DIENT ALS
DE AARDAANSLUITING IS VERPLICHT OP DE DOOR DE VEILIGHEIDSNORMEN VOOR ELEKTRISCHE INSTALLATIES VOORZIENE WIJZE.
DE FABRIKANT KAN NIET AANSPRAKELIJK WORDEN GESTELD VOOR ENIG LETSEL AAN PERSONEN OF SCHADE AAN ZAKEN ALS GEVOLG VAN EEN ONTBREKENDE OF GEBREKKIGE AARDAANSLUITING.
BIJ AANSLUITING VAN HET APPARAAT OP HET ELEKTRICITEITSNET ZONDER GEBRUIK VAN EEN STEKKER, MOET EEN MEERPOLIGE SCHEIDINGSINRICHTING WORDEN AANGEBRACHT MET EEN MINIMALE CONTACTOPENING VAN 3 MM.
DE OP DE VOEDINGSKABEL AAN TE BRENGEN STEKER EN HET BIJBEHORENDE STOPCONTACT DIENEN VAN HETZELFDE TYPE TE ZIJN EN TE BEANTWOORDEN AAN DE GELDENDE NORMEN. CONTROLEER OF DE SPANNINGS- EN FREQUENTIEWAARDEN VAN HET NET OVEREENSTEMMEN MET DIE VERMELD OP HET TYPEPLAATJE. VERMIJD HET GEBRUIK VAN ADAPTERS OF AFLEIDINGEN.
TREK NOOIT AAN DE KABEL OM DE STEKER UIT HET STOPCONTACT TE VERWIJDEREN.
NA DE INSTALLATIE MOET DE STEKER TOEGANKELIJK BLIJVEN.
EEN BESCHADIGDE VOEDINGSKABEL MOET DOOR EEN BEVOEGD TECHNICUS WORDEN VERVANGEN.
BIJ PLAATSING VAN HET APPARAAT OP VLOEREN MET VLOERBEDEKKING MOET U CONTROLEREN OF DE OPENINGEN AAN DE ONDERZIJDE NIET WORDEN AFGESLOTEN.
SCHAKEL DE VAATWASSER NA IEDER GEBRUIK UIT OM STROOMVERSPILLING TE VOORKOMEN.
92
HET AFGEDANKTE APPARAAT MOET ONBRUIKBAAR WORDEN GEMAAKT. SNIJD, NA DE STEKER UIT HET STOPCONTACT TE HEBBEN GETROKKEN, DE VOEDINGSKABEL DOOR. MAAK DE VOOR KINDEREN GEVAARLIJKE DELEN (SLUITINGEN, DEUREN ENZ.) ONGEVAARLIJK. HET APPARAAT MOET NAAR EEN CENTRUM VOOR EEN GESCHEIDEN AFVALVERWERKING WORDEN GEBRACHT.
BIJ STORINGEN MOET U HET APPARAAT VAN HET ELEKRICITEITSNET LOSKOPPELEN EN DE WATERKRAAN SLUITEN. VERVOLGENS MOET U EEN BEVOEGD TECHNICUS RAADPLEGEN.
Aanwijzingen
GEBRUIK GEEN TIJDENS HET TRANSPORT BESCHADIGDE APPARATEN! RAADPLEEG, BIJ TWIJFEL, UW WEDERVERKOPER. HET APPARAAT MOET WORDEN GEÏNSTALLEERD EN AANGESLOTEN OVEREENKOMSTIG DE DOOR DE FABRIKANT VERSTREKTE INSTRUCTIES OF DOOR BEVOEGD PERSONEEL..
HET APPARAAT MOET DOOR VOLWASSENEN WORDEN GEBRUIKT.
BUURT BLIJVEN EN ER NIET MEE SPELEN. HOUD KINDEREN UIT DE BUURT VAN AFWASMIDDELEN EN DE GEOPENDE VAATWASSERDEUR. DE VERPAKKINGSMATERIALEN (PLASTIC ZAKKEN, POLYS TYROL, METALEN DELEN ENZ.) MOETEN BUITEN HET BEREIK VAN KINDEREN WORDEN GEHOUDEN. HOUD KINDEREN UIT DE BUURT VAN DE GEOPENDE VAATWASSER; IN HET APPARAAT ZOUDEN ZICH NOG RESTEN AFWASMIDDEL KUNNEN BEVINDEN D IE ONHERS TELBARE SCHADE AAN DE OGEN, DE M OND EN KEEL KUNNE N VEROORZAKEN, EN ZELFS TOT DE DOOD DOOR VERSTIKKING KAN LEIDEN.
GEBRUIK GEEN OPLOSMIDDELEN ZOALS ALCOHOL EN TERPENTINE IN HET APPARAAT DIE TOT ONTPLOFF INGEN K UNNEN LE IDEN.
PLAATS GEEN MET AS, WAS OF VERF BEVUILDE VAAT IN HET APPARAAT.
DE VAATWASSER KAN KANTELEN ALS GEVOLG VAN HET LEUNEN OF ZITTEN OP DE OPEN DEUR, MET ALLE RISICO'S VAN DIEN VOOR DE PERSONEN.
VERMIJD HET CONTACT MET HET VERWARMINGSELEMENT VLAK NA DE BEËIND IGING VAN EEN WASPROGRAMMA.
TIJDENS HET GEBRUIK VAN DE VAATWASSERS KAN HET VERWARMINGSELEMENT, OOK PLAATSELIJK, IETS BRUIN WORDEN. DIT IS EEN NORMAAL, MET DE WERKINGSWIJZE SAMENHANGEND VERSCHIJNSEL, DAT DE GOEDE WERKING VAN HET APPARAAT OP GEEN ENKELE WIJZE ZAL BEÏNVLOEDEN.
ZORG ERVOOR DAT KINDEREN UIT DE
DRINK, NA BEËINDIGING VAN HET WASPROGRAMMA EN VOOR HET DROGEN, NIET VAN HET EVENTUEEL IN DE VAAT OF DE VAATWASSER ACHTERGEBLEVEN WATER.
MET ACQUASTOP UITGEVOERDE MODELLEN
ACQUASTOP IS EEN INRICHTING DIE BIJ LEKKAGES OVERSTROMINGEN VOORKOMT. NA DE INTERVENTIE VAN DE ACQUASTOP MOET EEN BEVOEGD TECHNICUS WORDEN GERAADPLEEGD OM DE OORZAAK VAN DE STORING OP TE SPOREN EN TE VERHELPEN. BIJ DE MET ACQUASTOP UITGEVOERDE MODELLEN BEVAT DE TOEVOERSLANG EEN ELEKTROMAGNETISCHE KLEP.
SNIJD DE SLANG NIET DOOR EN LAAT DE ELEKTROMAGNETISCHE KLEP NIET IN HET WATER VALLEN.
BIJ BESCHADIGING VAN DE TOEVOERSLANG MOET U HET APPARAAT LOSKOPPELEN VAN DE WATERLEIDING EN HET ELEKTRICITE ITSNET.
ONMIDDELLIJK NA DE INSTALLATIE MOET HET APPARAAT KORT WORDEN UITGEPROBEERD OVEREENKOMSTIG DE HIERNA VERSTREKTE INSTRUCTIES. ALS HET APPARAAT NIET MOCHT FUNCTIONEREN MOET U HET VAN DE ELEKTRIC ITEITSNET LOSKOPPELEN EN DE DICHTSTBIJZIJNDE TECHNISCHE DIENST WAARSCHUWEN.
PROBEER NIET OM HET APPARAAT TE REPAREREN.
DE VAATWASSER BEANTWOORDT AAN ALLE DOOR DE GELDENDE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN OP GELEGDE EISEN MET BETREKKING TOT ELEKTRISCHE APPARATEN. EVENTUELE TECHNISCHE CONTROLES MOGEN
UITSLUITEND DOOR GESPECIALISEERD EN ERKEND PERSONEEL WORDEN UITGEVOERD:
UITGEVOERD DOOR NIET ERKEND PERSONEEL, ZULLEN DE GARANTIE DOEN VERVALLEN EN KUNNEN EEN BRON VAN GEVAAR VOOR DE GEBRUIKER WORDEN.
De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor letsel aan personen of schade aan zaken als gevolg
REPARATIES
van het niet opvolgen van de bovenstaande voorschriften of als gevolg van werkzaamheden op ook een enkel deel van het apparaat of door het gebruik van niet-originele vervangingsonderdelen.
93
Instructies Voor de Installateur
2. Installatie en inbedrijfstelling
Verwijder de polystyrol korfblokkeringen. Plaats het apparaat op de daarvoor bestemde. De vaatwasser kan met de zijkanten of de achterkant tegen meubels of wanden worden geplaatst. Als de vaatwasser naast een warmtebron wordt geplaatst moet een warmteïsolerende wand worden geplaatst om oververhitting en een slechte werking te voorkomen. Voor de stabilteit moeten de inbouwapparaten voor onderbouw of integratie uitsluitend onder ononderbroken werkbladen worden geplaatst en aan de ernaast geplaatste meubels worden vastgeschroefd. Om de inbouw te vergemakkelijken kunnen de toevoer- en afvoerslangen in alle richtingen worden gedraaid; zorg ervoor dat ze niet worden geknikt of afgeklemd en dat ze niet te strak gespannen komen te staan.
Zet het apparaat waterpas op de grond met behulp van de regelbare voetjes. Dit is vereist voor de correcte werking van de vaatwasser.
Sommige modellen hebben een centrale regelbare voet achter die met behulp van een schroef onderaan de voorkant van het apparaat kan worden afgesteld.
2.1 Aansluiting op de waterleiding
Voorkom het risico van verstoppingen of beschadigingen:
langdurig ongebruikt gebleven, moet u, voordat u de aansluiting op de waterleiding uitvoert, controleren of het water helder is en zonder vervuiling om schade aan het apparaat te voorkomen. Gebruik voor de aansluiting van de vaatwasser op de waterleiding, uitsluitend nieuwe slangen; gebruik nooit oude of reeds gebruikte slangen.
AANSLUITING OP DE WATERKRAAN
Sluit de toevoerslang, na plaatsing van het bij de vaatwasser geleverde filter A, aan op een koudwaterkraan met een schroefdraad van 3/4" gas.
draai hem nog circa een kwartslag na met een tang. Bij de met ACQUASTOP uitgeruste modellen is het filter al in de ring met schroefdraad aangebracht.
Draai de slang met de hand stevig vast en
als de waterleiding nieuw is of
94
De vaatwasser kan worden gevuld met water van de wastijd met circa 20 minuten worden teruggebracht, hoewel de efficiëntie iets minder zal zijn. De aansluiting moet worden uitgevoerd op de warmwaterleiding van het huis en op dezelfde wijze als beschreven voor het koude water.
maximaal 60°C.
Bij gebr uik van warm water zal
Instructies Voor de Installateur
AANSLUITING OP DE AFVOER
Plaats de afvoerslang in een afvoerpijp met een minimumdiameter van
gootsteen worden gehangen met behulp van de bijgesloten slanghouder, waarbij er echter voor moet worden opgelet dat hij niet wordt geknikt of afgeklemd. Het is belangrijk dat de slang niet kan losraken en vallen. Om deze reden heeft de slanghouder een gat waarmee hij met behulp van een touwtje aan de pijp of kraan kan worden bevestigd. Het vrije eind moet op een hoogte tussen de 30 en
worden aangebracht en mag nooit onder water
cm
staan. Horizontaal geplaatste verlengstukken mogen maximaal 3 m lang zijn en in dat geval moet de afvoerslang maximaal 85 cm van de grond af worden aangebracht.
4 cm;
de slang kan ook in de
100
2.2 Elektrische aansluiting
Steek de steker in een passend stopcontact en in overeenstemming met de instructies van hfst. "1. Aanwijzingen voor veiligheid en gebruik".
95
Instructies Voor de Gebruiker
3. Beschrijving van het bedieningspaneel
3.1 Het bedieningspaneel
Alle bedieningsorganen en controlevoorzieningen van de vaatwasser zijn samengebracht op het bedieningspaneel aan de voorzijde, met een opstelling die wisselt afhankelijk van het model. Controleer of uw paneel van het Type "A" of "B" is, om er in de onderstaande tabel de functies en bedieningsorganen van te identificeren.
T
"A"T
YPE
YPE
"B"
KEUZESCHAKELAAR
1
KEUZESCHAKELAAR
2
3 AAN / UIT
CONTROLELAMPJE
4
5 START / PAUZE
6 WASSEN MET ½ BELADING
7 ECO DROGEN
8 INFORMATIEDISPLAY
CONTROLELAMPJE
9
CONTROLELAMPJE
10
CONTROLELAMPJE
11
(afhankelijk van de modellen) CONTROLELAMPJE
12
KEUZESCHAKELAAR
13
WEGGEWERKTE HANDGREEP OPENING DEUR
14
TOETS
WASPROGRAMMA'S
AAN / UIT
INSCHAKELING
TOETS
TOETS (alleen indien van toepassing)
WASSEN MET ½ BELADING
ECO DROGEN
ONTBREKEN ZOUT
GLANSPOELMIDDEL BIJVULLEN
GEPROGRAMMEERDE START
3.2 Het informatiedisplay
De vaatwasser is met een praktische informatie over de geprogrammeerde functies.
EN
TOETS
GEPROGRAMMEERDE START
/ CONTROLELAMPJE
DISPLAY
WERKING WEERSTAND
uitgerust voor de weergave van alle
96
INSCHAKELEN
T
"A"T
YPE
T
"A" Draai de AAN/UIT keuzeschakelaar (2) en zet hem op de letter I.
YPE
T
"B" Druk de AAN/UIT toets (3) in.
YPE
YPE
"B"
Het controlelampje voor het INSCHAKELEN (4) zal gaan branden.
STARTEN
Als u alle eerder genoemde handelingen op correcte wijze heeft uitgevoerd, hoeft u alleen nog maar de toets START/PAUZE (5) enkele seconden lang ingedrukt te houden tot het akoestische signaal voor het begin van het programma afgaat. De INFORMATIEDISPLAY (8) zal de duur van het programma in minuten afbeelden. De duur is "indicatief", dat wil zeggen afhankelijk van de wasomstandigheden (hoeveelheid vaat, watertemperatuur, enz.) en wordt tijdens het wasprogramma constant aangepast.
TABEL VOOR CONTROLE-INSTITUTEN
Controlenorm EN 50242
Vergelijkbaar programma (*) Keuzeschakelaar op P6 + ECO DROGEN Belading 12 couverts Soort afwasmiddel B Dosering afwasmiddel 30 g Regeling glansspoelmiddel Afhankelijk van de modellen 3/4 o 4/6
LADINGEN VOLGENS NORM EN 50242
ONDERSTE KORF BOVENSTE KORF
Afhankelijk van de modellen kan het bestekmandje zijn voorzien van uitnee mbare roosters voor het bestek die ervoor zullen zorgen dat de stukken bestek onderling voldoende ver uit elkaar blijven om een optimale doorstroming van het water te garanderen.
Als het tijdens het wassen noodzakelijk mocht zijn om de deur te openen zult u 1 minuut moeten wachten alvorens het programma weer opnieuw te kunnen starten. Na de deur
weer op correcte wijze te hebben gesloten moet u wederom de START/PAUZE (5) toets indrukken. Deze handeling zou kunnen leiden tot onregelmatigheden in het verloop van het programma.
BEËINDIGING
Het eind van het wasprogramma wordt vergezeld van een kort akoestisch signaal en het knipperen van het geselecteerde programma op de INFORMATIEDISPLAY (8). Als u een nieuw wasprogramma wenst te starten, zult u voor het programmeren ervan de deur moeten openen en weer sluiten, of de toets START/PAUZE (5) éénmaal moeten indrukken om de display te resetten en het knipperen te onderbreken.
PROGRAMMATABEL
INSTELLING VAN HET WASPROGRAMMA
Om het voor de te wassen vaat meest geschikte programma te selecteren verwijzen wij naar de onderstaande tabel, waar u het meest geschikte wasprogramma kunt vi nden afhankelijk van de aard en de mate van bevuiling van de vaat. Als, met behulp van de verstrekte
tabel, het meest geschikte wasprogramma is bepaald, moet u om het gewenste programma "in te stellen", de KEUZESCHAKELAAR WASPROGRAMMA'S (1) draaien door het te laten overeenstemmen met het betreffende symbool of referentienummer.
T
"A"T
YPE
YPE
"B"
PROGRAMMA
SUPER
ECO
(*) BIO
EN 50242
(3)
DAGELIJKS
NORMAAL
DROGEN
EC O
(FACULTATIEF)
INFORMATIE-
DISPLAY
P8
P7
P6
P5
P4
AARD EN GRAAD V AN V ERV UIL I NG
VAN DE VAAT
EXT R A VU IL E
PANNEN EN
COUVERTS MET OPGEDR OOGDE
RESTEN
VUILE PANNEN EN
COUVERTS MET OPGEDR OOGDE
RESTEN
WEINIG VUIL E
PANNEN EN COUVERTS
MAAR MET
OPGEDR OOGDE
RESTEN
NORMAAL VUILE
PANNEN EN COUVERTS
ZONDER
OPGEDR OOGDE
RESTEN
NORMAAL VUILE PANNEN EN COUVERTS
H O EV E EL H EI D AFWASM IDDEL
10 - 25
30
30
30
30
AFWIKKELING PROGRAMMA DUUR
VOORWASEN WASSEN KOUD
WARM
_
KOUD
_
KOUD
SPOELEN
70°C 2 JA JA 135' 17 1,45
55°C 1 JA JA 118' 11 1,15
55°C 1 JA JA 160'
65°C 1 JA JA 100' 11 1,20
65°C 1 JA JA 104' 14 1,25
WARM
SPOELEN
DROGEN M INUUT
(2)
(3)
VERBRUIK
WATER
LITER (1)
ENERGIE
14 1,05
Kw h (2)
(3)
Gebruik het weken uitsluitend bij een gedeeltelijke belading. De HALVE BELADING (6) is optioneel voor alle programma's,
uitgezonderd het weken.
(*) Referentieprogramma volgens de EN 50242 norm.
(-) Niet voorzien.
(1) Gemiddeld verbruik bij een regeling van de ontharder op
niveau 2.
(2) De duur van de cyclus en het energieverbruik kunnen variëren
afhankelijk van de temperatuur van het water en de o mgeving en van het type en de hoeveelheid vaat.
(3) Met de ECO DROGEN functie ingeschakeld. (4) Bij deze programma's werkt de functie ECO DROGEN niet.
KORT
(4)
DELICAAT
WEKEN
(4)
_
P3
P2
_
P1
WEINIG VUIL E
EN DELICATE VAAT
WEINIG
VU ILE
COUVERTS
PANNEN EN
COUVERTS IN
AFWACHTING VAN
VOLLEDIGE
BELADING
25
25
_
38°C 1 1 NEE 32' 10 0,4
_
45°C 1 JA JA 78' 10 0,9
_
KOUD
_
1
_
NEE 18' 4
_
In de programma’s waar het symbool wordt aangegeven k unt u de ECO droogfunctie kiezen. Op deze wijze wordt het ventilatiesysteem geactiveerd dat het mogelijk maakt de vaat met lagere temperaturen te drogen (energiebesparing). Bij gebruik va n d e ze optie zal het programma langer duren (ongeveer 50' voor het programma BIO P6; ongeveer 20' voor alle andere cycli).
Als de deur van de vaatwasser niet, of niet goed gesloten is zal de INFORMATIEDISPLAY (8) melden dat het starten niet mogelijk is.
Op de INFORMATIEDISPLAY (8) zal de voorziene duur van het wasprogramma verschijnen; als de duur langer is dan 60 minuten zullen de uren en de minuten afwisselend worden getoond.
Voor meer informatie omtrent het gebruik en onderhoud van de vaatwasser moet u het bijgesloten handboek aandachtig lezen.
19 592 0017 00 AAA
Loading...
+ 19 hidden pages