Roland XV-5080 COMPATABILTY GUIDE [nl]

Handleiding
Van harte bedankt voor uw aankoop van de Roland XV-5080 Synthesizer Module.
Alvorens met de XV-5080 te werken zou u de hoofdstukken “Veilig gebruik van de XV-5080” op blz. 3 en “Belangrijke opmerkingen” op blz. 5 moeten lezen. Daar vindt u namelijk belangrijke in­lichtingen over wat u wel en niet mag doen en over het juiste gebruik. Bewaar deze handleiding op een veilige plaats op omdat u ze later beslist nog een nodig hebt.
Deze oorspronkelijke engelstalige handleiding omvat drie delen: “Quick Start”, “Owner’s Manu­al” en “Q&A, Sound List” Die hebben we in het Nederlands samengevat tot één (vrij lijvig) boek. Het voordeel daarvan is dat u alles bij de hand hebt.
Microsoft en MS-DOS zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Microsoft, Windows en Windows NT zijn geregistreerde handlesmerken van Microsoft Corpora­tion. MacOS is een handlesmerk van Apple Computer, Inc. Zip is een handelsmerk van Iomega Corporation. SmartMedia is een handelsmerk van Toshiba Corporation. Alle andere hadelsmerken en productnamen in deze handleiding zijn eigendom van de betref­fende bedrijven en worden uitdrukkelijk erkend.
* De afbeeldingen in deze handleiding berusten op de fabrieksinstellingen van de XV-5080 en komen
dus niet altijd overeen met wat u op uw XV-5080. Desondanks zijn we ervan overtuigd dat u meteen snapt wat de bedoeling is.
Copyright © 2000 ROLAND CORPORATION Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag, geheel of gedeeltelijk, gekopieerd worden zonder de schriftelijke toestemming van ROLAND CORPORATION.
Opmerkingen voor uw veiligheid
CAUTION
RISK OF ELECTRIC SHOCK
DO NOT OPEN
ATTENTION: RISQUE DE CHOC ELECTRIQUE NE PAS OUVRIR
CAUTION: TO REDUCE THE RISK OF ELECTRIC SHOCK,
DO NOT REMOVE COVER (OR BACK).
NO USER-SERVICEABLE PARTS INSIDE.
REFER SERVICING TO QUALIFIED SERVICE PERSONNEL.
De bliksemschicht in een een driehoek wijst de gebruiker op niet geïsoleerde "gevaarlijke spanningen" in het inwendige van dit instrument die sterk genoeg zijn om voor ernstige elektrokutie te zorgen.
Het uitroepteken in een driehoek wijst de gebruiker op het feit dat alle voor het juiste gebruik van dit apparaat noodzakelijke instructies te vinden zijn in de bijgeleverde handleiding.
TIPS VOOR HET VERMIJDEN VAN BRAND, ELEKTROKUTIE EN VERWONDINGEN VAN PERSONEN
OPMERKINGEN VOOR UW VEILIGHEID
Lees deze instructies aandachtig door.
WAARSCHUWING - Tijdens het gebruik van elektronische apparaten moet u altijd op de volgende punten letten:
1. Lees alle instructies aandachtig door.
2. Bewaar deze handleiding op een veilige plaats.
3. Volg alle waarschuwingen op.
4. Lees alle instructies aandachtig door.
5. Gebruik dit instrument nooit in de buurt van water.
6. Maak het apparaat enkel schoon met een zachte droge doek.
7. Blokkeer nooit de ventilatie-openingen van het apparaat (indien aanwezig). Stel het enkel overeenkomstig de instructies van de fabrikant op.
8. Plaats het instrument nooit vlak bij warmtebronnen, zoals stoven, ovens, radiatoren of gelijk welk ander apparaat dat veel warmte genereert.
9. Sluit dit instrument enkel aan op een stroomnet dat, hetzij in de handleiding, hetzij op het naamplaatje aan de achterkant, uitdrukkelijk wordt vermeld.
10. Zorg ervoor dat niemand over het netsnoer kan struikelen. Dat is met name gevaarlijk in de buurt van het stopcontact, maar kan ook in de buurt van de aansluitingen op het instrument ervoor zorgen dat de aders breken.
11. Gebruik enkel de uitdrukkelijk door de fabrikant aanbevolen opties en uitbreidingen.
12. Gebruik enkel karretjes, stands, houders enz. die door de fabrikant uitdrukkelijk worden aanbevolen. Andere stands e.d. kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.
13. Verbreek de aansluiting op het lichtnet tijdens een onweer of wanneer u het instrument langere tijd niet wenst te gebruiken.
14. Laat alle onderhoudswerken en herstellingen over aan een door Roland erkende herstellingsdienst. Als het netsnoer beschadigd is of wanneer er vloeistoffen of regenwater in het inwendige terecht zijn gekomen, moet u het instrument onmiddellijk uitschakelen en contact opnemen met een erkende herstellingsdienst.
For the U.K.
IMPORTANT: THE WIRES IN THIS MAINS LEAD ARE COLOURED IN ACCORDANCE WITH THE FOLLOWING CODE.
BLUE: BROWN:
As the colours of the wires in the mains lead of this apparatus may not correspond with the coloured markings identifying the terminals in your plug, proceed as follows: The wire which is coloured BLUE must be connected to the terminal which is marked with the letter N or coloured BLACK. The wire which is coloured BROWN must be connected to the terminal which is marked with the letter L or coloured RED. Under no circumstances must either of the above wires be connected to the earth terminal of a three pin plug.
NEUTRAL LIVE
2
Het foute gebruik van dit apparaat kan leiden tot verwondingen en of materi le schade.
* "Materi le" schade heeft betrekking op
het beschadigen van het meubilair of andere huishoudelijke voorwerpen evenals huisdieren enz.
Wijst de gebruiker op het risico op dodelijke ongevallen of zware ver­wondingen als gevolg van een fout gebruik van dit apparaat.
Dit symbool maakt de gebruiker attent op dingen die moeten worden uitgevoerd. Wat er moet worden gedaan wordt aangegeven door de tekening in de cirkel. Het links getoonde symbool betekent dat de stekker van het stroomsnoer van de uitgang moet worden losgekoppeld.
Een driehoek maakt de gebruiker attent op belangrijke instructies of waarschuwingen. De juiste betekenis van het symbool wordt bepaald door de tekening in de driehoek. Het links getoonde symbool wordt gebruikt voor algemene waarschuwingen of om de aandacht te vestigen op gevaar.
Dit symbool maakt de gebruiker attent op dingen die nooit mogen worden uitgevoerd. Wat nooit mag worden gedaan wordt aangegeven door de tekening in de cirkel. Het links getoonde symbool wordt gebruikt om aan te geven dat het toestel nooit uit elkaar mag worden gehaald.
INSTRUCTIES VOOR HET VOORKOMEN VAN BRAND, ELEKTRISCHE SCHOKKEN EN VERWONDINGEN
HOUD ALTIJD HET VOLGENDE IN DE GATEN
Over de en labels Over de symbolen
VOORZICHTIG
VOORZICHTIG LET OP
LET OP!
XV-5080 Veilig gebruik van de XV-5080
Veilig gebruik van de XV-5080
VOORZICHTIG
• Lees eerst de volgende punten door en gebruik dan pas uw XV-5080. Zo bent u er zeker van dat u hem op de juiste manier bedient.
....................................................................................................
• Open nooit de behuizing van de XV-5080 of van het bijgeleverde netsnoer.
....................................................................................................
• Probeer nooit de XV-5080 zelf te herstellen (tenzij u in de handleiding uitdrukkelijke instructies vindt om dat wél te doen). Laat alle herstellings- en onderhoudswerken over aan een door Roland erkende technische dienst.
....................................................................................................
• Zet de XV-5080 nooit op plaatsen die de vol­gende kenmerken vertonen:
• Plaatsen die onderhevig zijn aan sterke tem-
peratuurschommelingen (bv. in het directe zonlicht), in een gesloten auto waar de zon op staat, in de buurt van een radiator of een airco-kanaal, op een warmtebron (stoof e.d.).
• Op vochtige plaatsen (badkamer, wasruim-
te, op de natte grond, in de regen e.d.)
• Op bijzonder stoffige plaatsen
• Op plaatsen die onderhevig zijn aan sterke
trillingen.
....................................................................................................
006
• Als u de XV-5080 in een rack schroeft of op een stand monteert, moet u deze laatste op een vlak en stabiel oppervlak plaatsen. Het rack en de stand mogen tijdens het normale gebruik niet verschuiven. De keuze van een veilige opstellingsplaats geldt overigens ook voor situaties waarin u de XV-5080 niet gebruikt.
....................................................................................................
VOORZICHTIG
• Beschadig nooit het netsnoer. Plooi het niet te veel, trap er niet op, plaats er geen zware voorwerpen op enz. Een beschadigde kabel kan brand of elektrocutie veroorzaken. Gebruik nooit een stroomkabel die reeds beschadigd is.
....................................................................................................
VOORZICHTIG
• Dit instrument kan hetzij van zich uit, hetzij in combinatie met een externe versterker, voor een volume zorgen dat uw gehoor kan aantas­ten. Werk dus nooit lange tijd op een pittig volume of op een volume dat net aan de pijn­grens ligt. Zodra u ook maar de indruk hebt dat uw gehoor begint te verzwakken, moet u onmiddellijk een oorarts raadplegen.
....................................................................................................
• Zorg dat er geen kleine voorwerpen (uit metaal, brandbare stoffen, muntstukken, naal­den e.d.) in het inwendige van de XV-5080 terechtkomen. Plaats nooit glazen, koppen e.d. op de behuizing.
....................................................................................................
• Verbreek, in de volgende situaties, onmiddel­lijk de aansluiting op het lichtnet en neem con­tact op met een erkende herstellingsdienst of uw Roland-dealer:
• Als het netsnoer zichtbaar beschadigd is.
• Als er een voorwerp of vloeistof in het
inwendige van de XV-5080 terecht is geko­men.
• Als de XV-5080 in de regen heeft gestaan (of
op een andere manier nat is geworden).
• Als de XV-5080 niet naar behoren lijkt te
werken of het helemaal niet meer doet.
....................................................................................................
3
Veilig gebruik van de XV-5080
In gezinnen met kleine kinderen dient een vol­wassene toezicht te houden tot de kinderen in staat zijn om dit toestel in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften te gebruiken.
....................................................................................................
Bescherm de XV-5080 tegen overdreven schokken. (Laat hem nooit vallen!)
....................................................................................................
Sluit het netsnoer niet samen met een overdre­ven aantal andere apparaten aan op hetzelfde stopcontact. Wees voorzichtig met verleng­snoeren het totale vermogen van alle toe­stellen aangesloten op het verlengsnoer mag nooit het nominale vermogen (watt/ampère) van het verlengsnoer overschrijden. Een over­dreven belasting kan de isolatie van het snoer doen opwarmen en zelfs doen doorsmelten.
....................................................................................................
Alvorens de XV-5080 in het buitenland te gebruiken, neemt u het best contact op met uw Roland-dealer om te weten te komen welk voltage er in het betreffende land wordt gehanteerd en of u al dan niet voor een geschikte stroomvoorziening moet zorgen.
....................................................................................................
LET OP
Plaats de XV-5080 altijd zo dat de verluchting niet in het gedrang wordt gebracht.
....................................................................................................
Neem de stroomkabel uitsluitend met de stek­ker vast wanneer u hem in een stopcontact of in dit toestel steekt, of wanneer u hem uittrekt.
....................................................................................................
Als u de XV-5080 langere tijd niet wenst te gebruiken, verbreekt u het best de aansluiting op het lichtnet.
....................................................................................................
Tracht te voorkomen dat kabels en snoeren verstrikt geraken. Houd alle kabels en snoeren buiten het bereik van kinderen.
....................................................................................................
Ga nooit op de XV-5080 staan en plaats er geen zware voorwerpen op.
....................................................................................................
Neem het netsnoer of de stekkers nooit vast met natte handen wanneer u ze in een stop­contact of in de XV-5080 steekt, of wanneer u ze uittrekt.
....................................................................................................
Trek de stekker uit het stopcontact en koppel alle externe apparaten af, alvorens het toestel te verplaatsen.
....................................................................................................
Zet de XV-5080 uit en trek de stroomkabel uit, alvorens hem toestel schoon te maken.
....................................................................................................
Trek de stekker uit het stopcontact wanneer u gevaar voor blikseminslagen vermoedt.
....................................................................................................
4
Belangrijke opmerkingen
XV-5080
Lees, naast de overige voorzorgsmaatregelen aan het begin van deze handleiding, ook het volgende:
Voeding
Sluit de XV-5080 niet samen met apparaten, die ruis veroorzaken (zoals een elektrische motor of een regelbaar lichtsysteem), op eenzelfde stroomkring aan.
Alvorens de XV-5080 op andere apparaten aan te sluiten schakelt u best alle toestellen uit. Zo voor­komt u defecten en/of schade aan luidsprekers of andere apparaten.
Opstelling
Als u de XV-5080 gebruikt nabij een vermogensver­sterker (of een ander apparaat met grote transforma­tors), kan er brom ontstaan. Oriënteer de XV-5080 dan anders of verwijder hem van de interferentie­bron.
De XV-5080 kan de radio- of TV-ontvangst verstoren. Gebruik hem niet in de nabijheid van dergelijke ont­vangers.
Gebruik de XV-5080 niet op een plaats die blootge­steld is aan de regen, of in een andere vochtige omge­ving.
Onderhoud
Gebruik voor een gewone schoonmaakbeurt een zachte droge doek of een lichtjes met water bevoch­tigde doek. Gebruik voor hardnekkig vuil een doek met een mild, niet-bijtend schoonmaakmiddel. Veeg de XV-5080 nadien goed af met een zachte droge doek.
Gebruik nooit benzine, thinner, alcohol of gelijk welk oplosmiddel om verkleuring of vervorming te voor­komen.
Bijkomende voorzorgen
Houd er rekening mee dat de inhoud van het geheu­gen onherroepelijk verloren kan gaan ten gevolge van een defect of een foute bediening van de XV-5080. Daarom raden we aan om van belangrijke data regelmatig een Backup te maken via MIDI.
Ga voorzichtig te werk wanneer u de knoppen, rege­laars en andere bedieningsorganen of aansluitingen van de XV-5080 gebruikt. Ruw omgaan met deze din­gen kan defecten veroorzaken.
Sla of druk nooit op het display.
Neem bij het aan- en afkoppelen van de kabels steeds
de connector zelf vast – trek nooit aan de kabel. Zo voorkomt u kortsluitingen en schade aan de aders.
Tijdens het gebruik wordt de XV-5080 warm. Dit is volkomen normaal.
Om uw buren niet te storen houdt u het volume best op een redelijk niveau. U kunt ook een hoofdtelefoon gebruiken zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de mensen rondom u (vooral in de late uren).
Om de XV-5080 te transporteren gebruikt u best de oorspronkelijke verpakking (inclusief opvulling). Anders dient u te zorgen voor een gelijkwaardige verpakking of een degelijke flightcase e.d.
Alvorens SmartMedia™­kaarten te gebruiken
Steek de kaart helemaal in de DATA-poort tot u de indruk hebt dat ze goed vastzit.
Herstellingen en uw data
Jammer genoeg kan het gebeuren dat de data in het interne geheugen niet kunnen worden hersteld wan­neer ze eenmaal gewist zijn. Roland Corporation is niet aansprakelijk voor dergelijk dataverlies. Sla uw instellingen zo vaak mogelijk op een kaart of via MIDI op.
Geheugen
De XV-5080 bevat een batterij die het geheugen van stroom voorziet wanneer u hem uitschakelt. Als deze batterij bijna uitgeput is, verschijnt de melding
Battery Low in het display. Neem in dat geval zo
snel mogelijk contact op met uw Roland-dealer om de batterij te laten vervangen.
De gouden connector moet
naar boven wijzen
Raak de connector van de kaart nooit aan en zorg ervoor dat hij niet vuil kan worden.
5
Voornaamste kenmerken
Voornaamste kenmerken
128-stemmig polyfoon en 32-Parts multitimbraal
De XV-5080 is 128-stemmig polyfoon, wat meteen betekent dat hij dubbel zoveel stemmen heeft als zijn voorganger-modellen. Dit zou u moeten toelaten om zelfs gul gearrangeerde stukken moeiteloos weer te geven. Bovendien kan hij 32 verschillende klanken tegelijk weergeven. Hij is, met andere woorden, 32­Parts multitimbraal.
Bijzonder expressieve Patches
De Patches van de XV-5080 kunnen tot 4 Stereo-Tones bevatten, terwijl ook de nootnummers van de Rhythm Sets een beroep kunnen doen op vier verschillende Tones. Dat zijn er dus telkens acht die voor een bijzon­der realistisch geluid zorgen, omdat u de overschake­ling bv. in functie kunt stellen van de aanslag.
Krachtige interne effecten (waaronder COSM-effecten)
Het effectconcept van de XV-5080 is helemaal her­werkt: het Reverb-blok werkt bv. met algoritmen (en de DSP) van de SRV-3030 en zorgt op die manier voor een bijzonder realistisch galmeffect.
Bovendien biedt de XV-5080 3 MFXen (multi-effecten) met maar liefst 90 verschillende algoritmen, waaron­der RSS, 3D Delay, Slicer en een Formant Filter. Boven­dien bevatten sommige algoritmen aaneenschakelin­gen van verschillende effecten. Voorbeelden zijn hier de Guitar Amp Simulator (die op de COSM-technolo­gie berust), de Guitar Multi met alles wat u nodig hebt om een overtuigend gitaargeluid neer te zetten; dit kunt u ook met bas- en klaviergeluiden doen, omdat er ook een Bass Multi- en Keyboard Multi-algoritme zijn. In de Performance-mode kunt u drie MFX-blokken simultaan gebruiken, zodat drie Parts (want de MFXen zijn Insert-effecten) tot in de puntjes kunnen worden verfijnd.
Verder beschikt elke uitgang van de XV-5080 over een tweebands EQ voor eventueel noodzakelijke tooncor­recties.
enerzijds convertors naar andere digitale formaten bestaan, en dat anderzijds door de digitale mixers van de VM-serie (en de VSR-880) wordt ondersteund.
Verder is er ook een Wordclock-ingang (standaard) voorzien om te zorgen dat alle digitale apparaten van uw setup synchroon lopen.
Compatibel met de Wave Expansion Boards van de SR-JV80- en SRX-serie
De XV-5080 biedt 4 aansluitingen voor de nieuwe Wave Expansion Boards van de SRX-serie. Bovendien zitten er 4 aansluitingen voor de printen van de SR-JV80-serie op, zodat u tevens kunt putten uit het al rijk gevulde klankenarsenaal voor bv. de XP-60/30 en JV-1080/2080. Het voordeel van deze aanpak is dat u – in tegenstelling tot een sampler– meteen toegang hebt tot deze bijkomende klanken/golfvormen en die dus niet eerst hoeft te laden.
General MIDI-
en
General MIDI 2-
compatibel
De XV-5080 ondersteunt niet alleen het General MIDI­(Level 1), maar ook het General MIDI 2-formaat, wat de uitwisseling van sequences met vrienden en col­legas beduidend vereenvoudigt.
Slim gebruikersinterface
De XV-5080 is uitgerust met de Patch Finder-, Phrase Preview- en Favorite List-functie die van de XP-30 een daverend succes hebben gemaakt. Met de Patch Fin­der-functie vindt u heel snel een passende klank voor een bepaalde toepassing, omdat u volgens categorie kunt werken. Druk op [PHRASE≈PREVIEW] om een pas­send fragmentje te starten dat toelaat om de gekozen klank te beoordelen (zie blz. 19). De Favorite List ten­slotte (zie blz. 42) laat toe om de 64 vaakst gebruikte Patches en Rhythm Sets aan een lijst toe te wijzen en zo beduidend sneller op te roepen.
Maak gebruik van samples
Door één of twee SIMMs in te bouwen (zie blz. 37) voorziet u de XV-5080 van extra RAM-geheugen – en daar kunt u sampledata van bv. een sampler van de S-700-serie van Roland of van Akai in kwijt. Deze kunt u van een CD-ROM-drive laden. De mogelijkheden in dit verband zijn bijzonder flexibel. Aangezien u de geladen samples op een SmartMedia™-kaart kunt opslaan, hebt u ze altijd bij – en is er nagenoeg geen verschil met de golfvormen in het interne geheugen of op een Wave Expansion Board.
Digitale uitgang plus R-BUS-aansluiting: compatibel met “all-digital” setups
De XV-5080 is al voorzien van 8 analoge uitgangen die u eventueel ook als 4 stereoparen kunt gebruiken. Bovendien zitten er standaard twee S/P DIF-aanslui­tingen (coaxiaal en optisch) op, plus een R-BUS-aan­sluiting. R-BUS is het Roland-protocol waarvoor er
6
Inhoud
XV-5080 Inhoud
HANDLEIDING
Belangrijke opmerkingen .................................................................... 5
Voornaamste kenmerken ....................................................................6
EERSTE KENNISMAKING
Voorbereidingen................................................................................ 12
Wave Expansion Boards installeren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
XV-5080 aansluiten op externe apparaten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
In- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Factory Reset: fabrieksinstellingen laden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Demosongs beluisteren...................................................................... 18
En dan nu muziek… ........................................................................... 19
Phrase Preview: Patches met een riedeltje beluisteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
Patch Finder: Patches volgens categorie kiezen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Andere mode kiezen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Werken met Sound Libraries . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Klanken via MIDI aansturen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Verschillende Patches samen aansturen (Layer) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Werken met Splits (gescheiden zones) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30
Via MIDI Patches kiezen en andere instellingen wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Effecten gebruiken............................................................................. 35
Werken met Samples......................................................................... 37
SIMMs installeren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
CD-ROM-drive aansluiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Sample-Patches laden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Sample-Patches gebruiken. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Lijst van favoriete Patches gebruiken ................................................. 42
Live-gebruik van de XV-5080 ............................................................ 44
Aansturen van de XV-5080 via MIDI. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
MFX-parameters via MIDI beïnvloeden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
REFERENTIEHANDBOEK
1. Voorzieningen op de panelen ........................................................ 48
1.1 Frontpaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
1.2 Achterpaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
2. Algemene dingen........................................................................... 51
2.1 Opmerkingen bij de Phrase Preview-functie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
2.2 Categorieën van de Patch Finder-functie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
2.3 Modes via MIDI kiezen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
2.4 Andere handige functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
3. Effecten van de XV-5080 ............................................................... 54
3.1 Effectparameters voor de Patch-mode. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Octave: transponeren in octaafstappen .............................................................................................. 52
Key Assign: monofoon of polyfoon spelen ........................................................................................ 52
Effectaandeel voor de Tones................................................................................................................. 55
MFX-parameters..................................................................................................................................... 55
Chorus-parameters ................................................................................................................................56
7
8
XV-5080 – Inhoud
Reverb-parameters................................................................................................................................. 57
3.2 Effecten in de Performance-mode . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
Effects General-pagina........................................................................................................................... 59
MFX-parameters voor de Parts ............................................................................................................59
Chorus-parameters.................................................................................................................................60
Reverb-parameters................................................................................................................................. 60
3.3 Effecten in de Rhythm Set-mode . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Effects General-pagina........................................................................................................................... 61
MFX-parameters.....................................................................................................................................61
3.4 MFX-parameters. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
3.5 Effectinstellingen kopiëren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
4. Patches programmeren ............................................................... 110
4.1 Structuur van een Patch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110
Patches bestaande uit vier Tones (4Tone)......................................................................................... 110
Multi-Partial Patches............................................................................................................................110
Structuur van een Partial.....................................................................................................................111
4.2 Tones in- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112
4.3 Parameters voor de hele Patch. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112
Common (Patch Common) .................................................................................................................112
(Patch) Control......................................................................................................................................114
Structure.................................................................................................................................................116
K. Range.................................................................................................................................................117
V. Range.................................................................................................................................................118
4.4 Programmeren van 4Tone-Patches . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118
Tips voor het programmeren van Patches........................................................................................118
Geavanceerde editfuncties voor de Tones........................................................................................119
Opmerkingen i.v.m. de golfvormen .................................................................................................. 120
WG: golfvorm en toonhoogte.............................................................................................................120
TVF (filter) .............................................................................................................................................124
TVA: volume en panorama................................................................................................................. 127
LFO-parameters....................................................................................................................................129
4.5 Multi-Partial Patches programmeren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132
Partials toewijzen .................................................................................................................................132
Partials editen .......................................................................................................................................133
Samples editen......................................................................................................................................133
TVF (filter) voor de Partials ................................................................................................................135
TVA: volume.........................................................................................................................................137
LFO en controle van de Partials ......................................................................................................... 138
4.6 Andere dingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139
Instellingen van een andere Patch kopiëren.....................................................................................139
5. Performances programeren ......................................................... 141
5.1 Structuur van een Performance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141
5.2 Parts selecteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141
5.3 Performance-parameters (Common). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142
5.4 Instellingen voor de Parts . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142
Palette: Parts per 8 editen....................................................................................................................142
Part-zones instellen ..............................................................................................................................143
Patch kiezen, volume, Pan enz........................................................................................................... 143
Patch-/Rhythm Set-wijzigingen binnen een Performance.............................................................144
MIDI-parameters van de Parts ........................................................................................................... 145
Info: kijken welke Part wat ontvangt ................................................................................................147
5.5 Andere instellingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147
5.6 Part Copy: parameters kopiëren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147
5.7 Patch/Rhythm Set op Performance-niveau editen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147
6. Rhythm Sets programmeren ....................................................... 148
6.1 Over Rhythm Sets . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
6.2 Rhythm Tones via MIDI kiezen of niet? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
6.3 Common-parameters. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
XV-5080 Inhoud
6.4 Instellingen voor de afzonderlijke Rhythm Tones. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149
Opgelet tijdens het kiezen van een golfvorm .................................................................................. 150
Golfvorm, panorama en toonhoogte................................................................................................. 150
Tune ....................................................................................................................................................... 151
WMT FXM............................................................................................................................................. 151
TVF (filter)............................................................................................................................................. 153
TVA: volume en stereopositie............................................................................................................ 154
Andere parameters ..............................................................................................................................155
6.5 Andere dingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156
Rhythm Tone Copy: instellingen kopiëren ......................................................................................156
7. Samples, golfvormen, data laden ................................................ 157
7.1 Sample-data enz. van een CD-ROM laden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157
Delete: Patches of Performances wissen........................................................................................... 158
Welke data worden er geladen?......................................................................................................... 158
Categorieën voor de S-700-data ......................................................................................................... 158
Sample Load ......................................................................................................................................... 159
Auto Load ............................................................................................................................................. 159
7.2 Geladen Samples voor het spelen gebruiken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160
7.3 Data van een Zip-schijf laden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160
Patches, Performances of Rhythm Sets één voor één laden........................................................... 160
7.4 Data van een geheugenkaart laden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161
7.5 Handige functies voor Samples . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161
Sample Dump)...................................................................................................................................... 161
Emphasis in-/uitschakelen................................................................................................................. 162
Create Patch .......................................................................................................................................... 162
8. Data opslaan (Save) ....................................................................163
8.1 Write: instellingen in het interne geheugen opslaan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 163
8.2 Werken met SmartMedia-kaarten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 164
Format: SmartMedia-kaart formateren............................................................................................. 164
Save: data op een SmartMedia-kaart archiveren............................................................................. 164
Beheer van de data op een SmartMedia-kaart................................................................................. 165
8.3 Alle data naar een Zip-schijf wegschrijven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167
Format: Zip- of harde schijf formatteren .......................................................................................... 167
Data opslaan ......................................................................................................................................... 167
Databeher op een Zip-schijf................................................................................................................ 168
8.4 Initialize: fabrieks- of neutrale instellingen oproepen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168
Patches/Performance initialiseren ....................................................................................................168
Rhythm Set of Rhythm Tone initialiseren ........................................................................................ 169
MIDI-ontvangst via MIDI IN 2 ..........................................................................................................169
8.5 Data Transfer: instellingen oversassen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169
Data via MIDI archiveren ...................................................................................................................169
8.6 Protect: geheugenbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 171
8.7 Factory Reset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 171
8.8 Patches/Rhythm Sets aan de Favorite List toewijzen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172
9. System-mode............................................................................... 173
9.1 General: algemene instellingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173
Setup-parameters ................................................................................................................................. 173
Master-parameters............................................................................................................................... 173
System Tempo-parameters................................................................................................................. 173
Scale Tune-parameters ........................................................................................................................ 174
9.2 Equalizer (toonregeling) instellen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .175
9.3 MIDI-parameters en -schakelaars. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175
MIDI Receive Ch .................................................................................................................................. 175
MIDI Tx ................................................................................................................................................. 175
Rx Switch............................................................................................................................................... 175
System Exclusive-parameters............................................................................................................. 176
Stack: meer polyfonie door twee XV-5080s te gebruiken.............................................................. 176
9.4 Over de MIDI IN-connectors . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 176
9
10
XV-5080 – Inhoud
9.5 System Control: speelhulpen definiëren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178
9.6 Info . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178
10. GM-mode .................................................................................. 179
10.1 GM-mode selecteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179
10.2 GM-sequences weergeven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179
10.3 GM-instellingen wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 180
Effecten in-/uitschakelen.................................................................................................................... 180
Andere parameters...............................................................................................................................180
Info-functie voor GM-Parts.................................................................................................................182
10.4 GM Utility: handige functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182
11. De XV-5080 in de praktijk......................................................... 184
11.1 XV-5080in Realtime beïnvloeden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184
MFX-parameters via MIDI beïnvloeden ........................................................................................... 184
Tone-instellingen via MIDI beïnvloeden ..........................................................................................184
11.2 Toepassingen voor Patches. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185
LFO met het System-tempo synchroniseren ....................................................................................185
MFX met het System-tempo synchroniseren ...................................................................................185
Tone Delay-functie met het System-tempo synchroniseren ..........................................................186
Snelheid van het Rotary-effect met een voetschakelaar veranderen............................................186
Phrase Loops synchroniseren met het System-tempo of een extern MIDI Clock-signaal.........186
11.3 Part-instellingen via MIDI veranderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 187
Nuttige MIDI-adressen........................................................................................................................187
11.4 Concrete Matrix Control-toepassingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 187
12. Uitgangen kiezen ...................................................................... 189
Toewijzingen in de Patch-mode. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189
Parameters.............................................................................................................................................190
Voorbeeld ..............................................................................................................................................191
12.2 Uitgangstoewijzingen in de Performance-mode. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192
Parameters.............................................................................................................................................192
Voorbeeld ..............................................................................................................................................193
12.3 Uitgangstoewijzingen in de Rhythm Set-mode. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194
Parameters.............................................................................................................................................194
RHYTHM Common-pagina................................................................................................................194
12.4 Instellingen in de GM-mode. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196
Parameters.............................................................................................................................................196
12.5 Digitale verbindingen via R-BUS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197
Parameters.............................................................................................................................................197
Gebruik maken van de 8 digitale uitgangen (R-BUS).....................................................................197
Werken met andere digitale formaten ..............................................................................................197
13. Appendix .................................................................................. 200
13.1 Verhelpen van storingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200
13.2 Foutmeldingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 202
13.3 Wat u over SCSI moet weten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 204
Parameteroverzicht ......................................................................... 207
Golfvormoverzicht ........................................................................... 242
Specificaties..................................................................................... 248
Index .............................................................................................. 249
Eerste kennismaking
Van harte bedankt voor uw aankoop van de Roland XV-5080 Synthesizer Module.
Alvorens met de XV-5080 te werken zou u de hoofdstukken Veilig gebruik van de XV-5080 op blz. 3 en Belangrijke opmerkingen op blz. 5 moeten lezen. Daar vindt u namelijk belangrijke in­lichtingen over wat u wel en niet mag doen en over het juiste gebruik. Bewaar deze handleiding op een veilige plaats op omdat u ze later beslist nog een nodig hebt.
* De afbeeldingen in deze handleiding berusten op de fabrieksinstellingen van de XV-5080 en komen
dus niet altijd overeen met wat u op uw XV-5080. Desondanks zijn we ervan overtuigd dat u meteen snapt wat de bedoeling is.
Copyright © 2000 ROLAND CORPORATION
Voorbereidingen
Voorbereidingen
Wave Expansion Boards installeren
Het golfvormgeheugen van de XV-5080 kunt u uitbreiden met 8 optionele “Wave Expansion Boards: 4 borden van de SRX-serie en 4 borden van de SR-JV80-serie. Naast nieuwe golfvormen bevatten beide soorten printen ook Patches en Rhythm Sets die een beroep doen op die golfvormen. De nieuwe klanken zijn na het installeren van een bord direct beschikbaar.
Opgelet tijdens het installeren of verwijderen van Wave Expansion Boards
Ontladingen van statische elektriciteit kunnen dodelijk zijn voor een print. Neem daarom tijdens het inbouwen of verwijderen van een print van de SRX- of SR-JV80-serie het volgende in acht:
Pak eerst altijd een metalen voorwerp vast (bv. een waterleiding) om eventueel aanwezige statische elektriciteit uit uw lichaam af te leiden. Haal dan pas de print uit de verpakking.
Raak nooit de contacten of schakelkringen van een print aan. Pak de print altijd
op plaatsen aan de rand vast waar zich geen contacten bevinden.
Bewaar het plastic tasje op waar de kaart zich bij levering in bevindt. Als u een
print namelijk later weer verwijdert, moet u ze meteen weer in dit tasje steken.
Gebruik, voor het verwijderen van de schroeven van de afdekplaat, enkel een passende schroevendraaier (kruiskop/Philips, maat 2). Anders zou u namelijk de koppen van de schroeven kunnen beschadigen.
Draai de schroeven in tegenwijzerzin om ze te kunnen verwijderen. Draai ze in wijzerzin om ze weer vast te draaien.
vastdraaienlosdraaien
Draai enkel de schroeven los die de beschermplaat vasthouden. De overige schroeven hoeft u voor het inbouwen of verwijderen van een Wave Expansion Board niet los te draaien.
Wees voorzichtig met losgedraaide schroeven. Leg ze op een veilige plaats en laat ze vooral nooit in het inwendige van de XV-5080 vallen.
Na het inbouwen of verwijderen van een Wave Expansion Board moet u weer de beschermplaat van de XV-5080 aanbrengen. Gebruik hiervoor de schroeven die u daarnet hebt losgedraaid.
Wees bij het inbouwen of verwijderen van een Wave Expansion Board voorzichtig dat u zich niet verwondt aan de behuizing.
Rak nooit de schakelkringen op een print of de stekkers binnenin de XV-5080 aan.
Druk een print nooit met geweld op de aansluiting. Als u hem niet kunt aansluiten, moet u hem nog eens uit de aansluiting halen en het opnieuw proberen.
Controleer na het aansluiten van een print of hij goed vastzit.
12
XV-5080 Voorbereidingen
Voor het installeren van optionele Wave Expansion Boards (SR-JV80- en SRX­serie) moet u de beschermplaat aan de bovenkant verwijderen. De printen van de
twee series mag u niet op gelijk welke connector aansluiten : Expansion Boards van de
SRX -serie moet u op de connectors EXP-E~H aansluiten. Printen van de SR-JV80 -serie daarentegen mag u enkel op EXP-A~D aansluiten.
Wave Expansion Boards installeren
Schakel de XV-5080 en alle daarop aangesloten apparaten/instru-
1
menten uit. Verwijder de schroeven van de beschermplaat aan de bovenkant.
2
3
Verwijder de beschermplaat.
4
Draai de print zoals hierna getoond en schuif de connector van de print op de connector binnenin de XV-5080. Zorg er tevens voor dat de pennen van de houders in de daarvoor voorziene openin­gen op de print schuiven.
Gebruikershandboek
Aansluiting
Pennen
SRX-serie SR-JV80-serie
Gebruik de bij de print geleverde pennendraaier om de pennen zo
5
ver te draaien tot de print goed vastzit (een halve draai is waar­schijnlijk voldoende).
VAST
6
Breng de beschermplaat weer aan en bevestig ze met de schroeven die u eerder hebt losgedraaid.
Nu moet u controleren of de XV-5080 de ingebouwde print(en) herkent:
13
Voorbereidingen
1
Zie Inschakelen op blz. 16 voor het inschakelen van de XV-5080.
2
Druk op [SYSTEM] (indicator licht op) en vervolgens op [F6≈(Info)].
Het display beeldt nu de volgende pagina af:
* Als de indicator knippert, bevindt u zich in de Utility-mode. Druk dan nog een keer op
[SYSTEM/UTILITY] om te zorgen dat de bijbehorende indicator oplicht.
3
Kijk in het display of de naam van het Wave Expansion Board naast de letter van deslot verschijnt waarop u de print hebt aange­sloten.
Bevat die connector geen Wave Expansion Board c.q. wordt de print niet her­kend, dan wordt er voor die aansluiting —————- afgebeeld:
* Als u zeker weet dat u een print op een connector hebt aangesloten waarvoor het display
—————
sluit de print naar behoren aan.
afbeeldt, zie dan “Uitschakelen” op blz. 16 om de XV-5080 uit te schakelen en
14
XV-5080 Voorbereidingen
Eindtrap
MIDI IN 1
MIDI OUT
Extern MIDI-instrument
(klavier, sequencer enz..)
Mengpaneel enz.
Actieve
luidsprekers
HiFi-keten enz.
Stereo-hoofdtelefoon
naar stopcontact
kies hier voor de A(MIX) OUTPUT-aansluitingen
Sluit hier een CD-ROM­drive, Zip enz. aan.
Zie blz. 197.
XV-5080 aansluiten op externe apparaten
De XV-5080 bevat geen interne versterker of luidsprekers. U moet hem dus op een externe versterker, actieve luidsprekers, een mengpaneel e.d. aansluiten om het geluid te horen. U zou echter ook met een optionele hoofdtelefoon (RH-80, RH-25 of RH-50) kunnen werken.
Gebruikershandboek
1
Schakel de XV-5080 en de overige instrumenten/apparaten uit alvorens ze op elkaar aan te sluiten of de aansluitingen te verbre­ken.
2
Sluit het bijgeleverde netsnoer aan op de AC IN-connector ach­terop de XV-5080 en verbind het andere einde met een stopcontact.
3
Sluit de audio- en MIDI-kabels aan zoals hierboven getoond.
Gebruik audiokabels zonder weerstanden voor de audioverbindingen en hoog­waardige MIDI-kabels voor de MIDI-verbindingen. Een optionele hoofdtelefoon moet u aansluiten op de PHONES-connector.
15
Voorbereidingen
In- en uitschakelen
Inschakelen
Eens u de XV-5080 naar behoren hebt aangesloten (zie blz. 15) kunt u hem en de overige apparaten/instrumenten inschakelen. Doe dit echter in de hier opgege­ven volgorde om de luidsprekers, versterker e.d. niet onnodig te beschadigen.
1
Controleer eerst even de volgende punten:
Hebt u de XV-5080 en de overige apparaten naar behoren aangesloten?
Hebt u het volume van de XV-5080, de versterker enz. op de minimumwaarde
gezet?
2
Schakel de aangesloten SCSI-apparaten in.
3
Druk op [POWER] om de XV-5080 in te schakelen.
OPGELET
De XV-5080 is uitge­rust met een veilig­heidscircuit. Na het inschakelen duurt het dus even voordat u iets hoort.
4
Schakel vervolgens de overige apparaten in.
Uitschakelen
1
Alvorens de XV-5080 uit te schakelen moet u het volgende doen:
Zet het volume van de XV-5080, het mengpaneel, de versterker e.d. op de minimumwaarde.
Sla alle instellingen, die u later nog eens wilt gebruiken, op (zie blz. 163).
2
Schakel eerst de versterker, de actieve luidsprekers enz. (d.w.z. het apparaat dat het geluid uiteindelijk weergeeft) uit.
3
Druk op de [POWER]-knop van de XV-5080 om hem uit te schake­len.
16
XV-5080 Voorbereidingen
Factory Reset: fabrieksinstellingen laden
Als uw XV-5080 niet recht uit de doos komt –of als u na verloop van tijd weer de voorgeprogrammeerde instellingen van de XV-5080 wilt laden–, moet u hem eerst initialiseren. Dit doet u als volgt:
1
Druk op [SYSTEM/UTILITY] om te zorgen dat de bijbehorende indica­tor knippert.
* Als de indicator oplicht, bevindt u zich in de SYSTEM-mode. Druk dan nog een keer op
[SYSTEM/UTILITY].
2
Druk op [F6≈(Menu)] om Menu 3 te selecteren.
3
Druk op [F1≈(Factory)].
Het display beeldt nu de volgende pagina af:
OPGELET
Tijdens het initialiseren worden uw eigen instellingen (Patches, Performances e.d.) gewist. Als u die later nog eens nodig hebt, moet u ze eerst naar een SmartMedia­kaart wegschrijven c.q. als Bulk Dump naar een sequencer zenden en daar dan archiveren.
Gebruikershandboek
4
Druk op [F6≈(EXEC)] om de XV-5080 te initialiseren.
Als u de XV-5080 toch niet wilt initialiseren, moet op [EXIT] drukken. Zodra de ini­tialisatie voltooid is, verschijnt de PATCH PLAY-pagina.
* Misschien wordt op een bepaald moment de boodschap “Write Protect ON” afgebeeld.
Die betrekent dat het interne geheugen van de XV-5080 beveiligd is (zie blz. 171). Om die beveiliging tijdelijk uit te schakelen moet u op [DEC] om “OFF” te kiezen en druk op [F6≈(OK)]. Druk vervolgens nog een keer op [F6≈(Factory)] om de XV-5080 te initialiseren. De geheugenbeveiliging blijft nu uit tot u de XV-5080 weer uitschakelt.
17
Demosongs beluisteren
Demosongs beluisteren
De XV-5080 wordt geleverd met demosongs die u een goede indruk geven van wat u er allemaal mee kunt doen. Laten we die dus eerst beluisteren.
1
Houd [EXIT] ingedrukt, terwijl u op [√] drukt.
2
Kies met [ß] of [†] de demosong die u wilt beluisteren.
Kies Chain of Songs om alle demosongs na elkaar af te spelen.
3
Start de weergave door op [F6≈(Start)] te drukken.
4
Met [F5≈(Stop)] kunt u de weergave weer stoppen.
5
Druk op [EXIT] om de XV-5080 weer normaal te kunnen gebrui­ken.
* De data van de demosongs worden niet naar de MIDI OUT-connector van de XV-5080
uitgestuurd.
* Zolang de DEMO PLAY-pagina wordt afgebeeld, ontvangt de XV-5080 geen MIDI-
data.
OPGELET
Alle rechten voorbe­houden. Deze demo­songs mogen enkel in de privésfeer worden afgespeeld. Het gebruik van dit materiaal in het openbaar c.q. het verde­len ervan, in welke vorm dan ook, vormt een inbreuk op het auteursrecht en de copyright-wetgeving.
18
XV-5080 En dan nu muziek…
En dan nu muziek…
De klanken van de XV-5080 heten Patches. Deze bestaan uit een aantal bouw­stenen die verderop worden voorgesteld. Maar dat wilt u hier waarschijnlijk nog niet weten. Laten we dus eerst kijken hoe je Patches kiest. In de regel hebt u voor het aansturen van die Patches een externe MIDI-stuurbron nodig. Hij biedt echter ook de volgende handige functie:
Phrase Preview: Patches met een riedeltje beluisteren
Als u geen zin hebt om zelf te spelen, kunt u dit aan de XV-5080 overlaten door gebruik te maken van de Phrase Preview-functie. Die functie bevat een aantal rie­deltjes die perfect passen bij bepaalde Patch-types en dus een betere indruk geven van hoe die Patches uiteindlijk klinken.
1
Druk op [PATCH] (indicator licht op) om naar de PATCH PLAY­pagina te gaan.
Gebruikershandboek
2
Houd de [VOLUME]-regelaar ingedrukt.
U hoort nu het riedeltje dat het best bij de momenteel gekozen Patch past. Laat de regelaar weer los om de weergave te stoppen.
Met de [VALUE]-regelaar en [DEC] [INC] kunt u andere Patches kiezen. Verder kunt u de volgende knoppen gebruiken:
* De akkoordenriedeltjes lijken nergens op wanneer u een Patch kiest waarvoor u
“MONO” als Key Assign Mode hebt gekozen (zie blz. 114).
OPGELET
Sommige Patches (of Rhythm Sets op de XV-88) worden eventu­eel in een te hoog/te laag octaaf weergege­ven. Druk in voorko­mend geval op [ß]/[†] om een ander octaaf te kiezen. Zie ook Octa­ve: transponeren in octaafstappen op blz. 52.
19
En dan nu muziek…
Patch Finder: Patches volgens categorie kiezen
De XV-5080 bevat een indrukwekkend aantal Patches, zodat de zoektocht naar de benodigde klank wel eens iets langer zou kunnen duren dan u denkt ware het niet dat er ook een pienter systeem is om met categorieën te werken. Daarvan zijn er 38, die in 10 groepen onderverdeeld zijn (zie blz. 51).
1
Druk op [PATCH] (indicator licht op) om naar de PATCH PLAY­pagina te gaan.
2
Druk op [PATCH≈FINDER] (indicator licht op).
Kies met [ß]/[†] de gewenste categorie (zie ook blz. 51). Met de [VALUE]-regelaar of [DEC] [INC] kunt u nu Patches binnen de geselecteerde
categorie kiezen. Om nog meer informatie in te winnen doet u het volgende:
3
Druk op de [VALUE]-regelaar.
4
Kies met de [VALUE]-regelaar een groep.
5
Druk op [F6≈(Select)] om het Category-venster te openen.
6
Kies met de [VALUE]-regelaar een categorie en druk op [F6≈(Select)] om te zorgen dat er een overzicht van alle bij deze categorie beho­rende Patches wordt afgebeeld (in groepen van 10).
7
Breng de cursor met de [VALUE]-regelaar naar de benodigde Patch. Hiervoor kunt u ook [√][ß][ß] [†] gebruiken.
8
Druk op [VALUE]-regelaar (SOUND LIST) om terug te keren naar de PATCH PLAY-pagina.
20
OPGELET
Druk op de [VOLUME]­regelaar (PHRASE PREVIEW) om het bij­behorende riedeltje af te spelen.
XV-5080 Phrase Preview: Patches met een riedeltje beluisteren
9
Druk nog een keer op [PATCH≈FINDER] om te zorgen dat de indicator weer dooft.
Wat is een Patch (en wat zijn Tones)?
Een Patch is de kleinste klankeenheid die u voor het muziekmaken kunt gebruiken. Per Patch kunt u vier Tones aansturen. Hoe meer Tones een Patch bevat, hoe voller het geluid wordt. Het leuke aan de XV-5080 is dat u die Tones aan afzonderlijke klavierzones kunt toewijzen, zodat u reeds op Patch­niveau met splits kuntwerken. Een net zo muzikantvriendelijke toepassing is het gebruik van zgn. Velocity Switches waarbij u van de ene Tone naar de andere overschakelt door gewoon harder of zachter aan te slaan. Hoewel u ook Patches kunt editen (en hoewel dit een belangrijke invloed op het geluid heeft), houden de belangrijkste “klankparameters” verband met de Tones. Hieruit valt al op te maken dat u elke Tone van een Patch apart kunt editen.
Zoals gezegd, biedt elke Patch vier Tones (1~4) die u afzonderlijk kunt editen. Dat geldt zelfs voor het effectaandeel en voor de uitgangstoewijzing.
Natuurlijk is het ook mogelijk om enkel de daadwerkelijk benodigde Tones in te schakelen en de overige 3 (2 of 1) Tone(s) uit te schakelen.
Gebruikershandboek
Patch
Tone1Tone2Tone3Tone
4
Voorbeeld 1: seze Patch gebruikt maar 1 Tone (2~4 zijn uitgeschakeld)
Patch
Tone1Tone2Tone3Tone
4
Voorbeeld 2: deze Patch spreekt alle vier de Tones aan.
Verder zijn er Multi-Partial Patches die uit zgn. Partials bestaan. Eén Patch kan er zo maximaal 88 bevatten (1 per MIDI-noot). Daar horen, naast golfvor­men, ook een reeks parameters bij. Wanneer u een Patch van een sampler van de S-700-serie laadt, wordt die automatisch als Multi-Partial Patch beschouwd.
Wat is een Partial?
Partials zijn combinaties van maximaal vier samples plus een reeks parameters (bv. de begin en einde van de “Loop”). Dit zijn dus de bouwstenen van “Multi- Partial Patches.
21
En dan nu muziek…
Patches uit de Sound List kiezen
De XV-5080 kan ook een lijst van de beschikbare Patches afbeelden, zodat u ook op deze manier sneller bij de benodigde Patch terechtkomt.
1
Zorg er eerst voor dat de PATCH PLAY-pagina wordt afgebeeld (druk op [PATCH]).
2
Kijk even of de [PATCH≈FINDER] uit is en druk erop als dat niet het geval is.
3
Druk op de [VALUE]-regelaar (SOUND LIST).
Nu verschijnt er een venster dat tien Patches bevat. Daarin komt ook de naam van de momenteel geselecteerde Patch voor.
[F3≈(–Bank)]/[F4≈(+Bank)]: Dienen voor het kiezen van een andere bank. [F5≈(-10)]/[F6≈(+10)]: Laten toe om de volgende groep van 10 Patches op te roepen.
4
Breng de cursor met de [VALUE]-regelaar of [√][ß][ß][†] naar de gewenste Patch.
5
Druk op de [VALUE]-regelaar om het Sound List-venster weer te sluiten.
22
XV-5080 Andere mode kiezen
Belangrijkste functies voor het werken met de XV-5080
VALUE-regelaar
SHIFT-knopINC/DEC-knoppen
Zolang de PATCH PLAY-pagina wordt afgebeeld:
Gebruikershandboek
Werken met de
Draai aan de [VALUE]-regelaar om de benodigde Patch te selecteren. Als u hem indrukt, terwijl u eraan draait, gaat u in stappen van tien Patches vooruit of ach­teruit (hetzelfde resultaat bereikt u door [SHIFT] ingedrukt te houden, terwijl u aan de [VALUE]-regelaar draait).
Patches kiezen met de
Druk op [DEC] of [INC] om de vorige of volgende Patch te kiezen. U kunt deze knoppen ook ingedrukt houden om sneller naar een Patch met een beduidend groter of kleiner nummer te haan.
Houd [SHIFT] ingedrukt, terwijl u op [DEC] [INC] drukt om in stappen van tien ach­teruit of vooruit te gaan.
Als u [DEC] of [INC] ingedrukt houdt, kunt u sneller voor- of achteruit gaan. Maar in dat geval stopt de XV-5080 sowieso even aan het begin (001) van de huidige of de volgende bank (A~H). Om dan verder te gaan moet u de betreffende knop nog eens indrukken.
[VALUE]
-regelaar
[DEC] [INC]
knoppen
Andere mode kiezen
De XV-5080 werkt niet enkel met Patches, maar heeft ook Performances en Rhythm Sets aan boord. En bovendien zit er een GM-mode op. Laten we dus even stilstaan bij de modes.
De benodigde mode kiest u met één van de volgende knoppen:
[PERFORM]: Deze knop laat toe om de Performance-mode op te roepen. De Perfor­mance-mode is bedoeld voor het multitimbrale gebruik van de XV-5080 of om verschillende Patches samen (als Layers of multitimbraal) aan te sturen.
Wat is een Performance?
Performances laten toe om maximaal 32 verschillende Patches en Rhythm Sets tegelijk aan te sturen (de XV-5080 is dus 32-Parts multitimbraal).
[PATCH]: Via deze knop kiest u de Patch-mode. Hier kunt u telkens één Patch (een verzameling van maximaal vier Tones) aansturen. In wezen doet de XV-5080 in deze mode dienst als één instrument, terwijl hij in de Performance-mode als orkest kan fungeren.
23
En dan nu muziek…
[RHYTHM]: Druk op deze knop om de Rhythm-mode op te roepen. Die laat toe om te drummen, waarbij dan aan elke noot een andere slagwerkklank is toegewezen. Dit is dus de tegenhanger van de Patch-mode, omdat u hier enkel en alleen kunt drummen. U kunt echter ook in de Performance-mode met een Rhythm Set wer­ken en de melodische partijen van de Parts/Patches voorzien van een ritmische begeleiding. In de Rhythm-mode hebben we het niet over Patches, maar over Rhythm Sets.
Wat is een Rhythm Set?
Rhythm Sets zijn verzamelingen van slagwerkklanken (drums en percussie) die u kunt bespelen door verschillende toetsen in te drukken. In tegenstelling tot een Patch wijst een Rhythm Set aan elke noot/toets een andere klank toe, zodat u geen melodieën kunt spelen. In ruil daarvoor stuurt u met de ene toets/noot de basdrum, met de volgende de Snare, met nog een andere de HiHat aan enz. In zekere zin biedt een Rhythm Set evenveel Splits als er noten worden ondersteund (maximaal 71). Trouwens een Snare-melodie zal in de regel toch nergens op slaan.
[GM]: In tegenstelling tot wat deze knop laat vermoeden, kiest u hiermee de Gene­ral MIDI 2-mode (dus niet louter General MIDI). Het General MIDI-systeem ( ) omvat een reeks aanbevelingen voor het overbruggen van de verschillen tussen de verschillende klankopwekkingssystemen. Hierbij horen alle MIDI­functies waarover een GM-compatibel instrument moet beschikken. Klankbron­nen, die aan deze voorschriften beantwoorden, zijn voorzien van het General MIDI-logo. Dat is ook voor data het geval die voor dit soort klankbronnen wer­den geprogrammeerd. Zo bent u er zeker van dat een GM-compatibel stuk op elke GM-klankbron ongeveer hetzelfde klinkt. De aanbevelingen van het opwaarts compatibele General MIDI 2-systeem ( ) gaan nog een grote stap verder dan het oorspronkelijke General MIDI-formaat. GM2 garandeert een bredere waaier aan expressieve mogelijkheden en een nóg verder doorgedreven compatibiliteit. Functies, die General MIDI buiten beschou­wing laat, waaronder parameters voor het veranderen (editen) van klanken, zijn nu eveneens vastgelegd. Bovendien moet een GM2-compatibel instrument een groter aantal interne klanken bevatten. General MIDI 2-compatibele klank­bronnen kunnen niet alleen GM2-, maar ook GM-muziekdata precies volgens verwachting weergeven. Links en rechts wordt de eerste versie van General MIDI ook wel General MIDI (Level) 1 genoemd. Dat is inzoverre een slimme zet, omdat je dan meteen weet dat men het duidelijk niet over General MIDI 2 heeft.
24
XV-5080 Andere mode kiezen
Werken met Sound Libraries
De Patches, Performances en Rhythm Sets van de XV-5080 bevinden zich in aparte delen van het geheugen. Deze delen heten Sound Libraries. Dit zijn ver­zamelingen die u via de volgende vier knoppen bereikt: USER, CARD, PRESET en EXP.
Door op één van deze knoppen te drukken roept u dus de betreffende Sound Library/Group op. De reden waarom het woordje “bank” hier niet wordt gehan­teerd is dat elke Sound Library/Group al een aantal banken bevat. Maar laten we eerst kijken welke data er zich in de verschillende Sound Libraries/Groups bevinden:
USER: Dit gedeelte is voorbehouden aan uw eigen creaties (Patches, Performan­ces, Rhythm Sets).
CARD: Deze Sound Library/Group kunt u enkel selecteren na een geformat­teerde SmartMedia-kaart in de MEMORY CARD-poort gestopt te hebben. Hier vindt u de banken CD-A~H.
PRESET: Hier vindt u alle voorgeprogrammeerde Patches, Performances en Rhythm Sets. Die kunt u weliswaar editen, maar u kunt geen eigen creaties in deze geheugens opslaan.
EXP: Deze Sound Library/Group biedt toegang tot de Patches en Rhythm Sets van een Wave Expansion Board. Voorwaarde hiervoor is echter wel dat u min­stens één Wave Expansion Board hebt ingebouwd (zie blz. 12). Er zijn twee soor­ten Wave Expansion Boards: die van de SR-JV80-serie (die ook compatibel is met bv. een JV-2080) en die van de SRX-serie (voorlopig voor de XV-3080, XV-88 en XV-5080). Banken: EXP-A~D (SR-JV80) en EXP-E & H (SRX)
Gebruikershandboek
Ziehier wat de verschillende Sound Libraries kunnen bevatten:
PATCH RHYTHM PERFORM
USER 1~128 1, 2, 3, 4 1~64 CARD * * * PR-A 1~128 1, 2 1~32 PR-B 1~128 1, 2 1~32 PR-C 1~128 1, 2 PR-D 1~128 1, 2 PR-E 1~128 1, 2 PR-F 1~128 1, 2 PR-G 1~128 1, 2 PR-H 1~256 1, 2, 3, 4 XP-A * * : : : : XP-H * *
–: Niets *: naar gelang het gekozen type
25
En dan nu muziek…
Klanken via MIDI aansturen
Voor de XV-3080 is het natuurlijk van groot belang om er een MIDI-klavier of sequencer op aan te sluiten om hem te kunnen gebruiken.
MIDI-klavier aansluiten
Sluit het MIDI-klavier (of de sequencer) als volgt op de XV-3080 aan:
XV-5080
MIDI IN
MIDI OUT
MIDI-klavier
MIDI-kanalen instellen
De communicatie tussen het klavier en de XV-5080 werkt alleen wanneer het zendkanaal van het klavier overeenkomt met het ontvangstkanaal van de XV-5080 (1 kanaal in de Patch-/Rhythm Set-mode, 16 kanalen in de Performance­mode).
OPGELET
Na het initialiseren (Factory Reset) wordt dit kanaalnummer weer op 1 gezet.
1
Zorg dat het externe MIDI-klavier op kanaal 1 zendt.
De betreffende parameter heet waarschijnlijk Tx Channel of Transmit Chan­nel. Zie de handleiding van het gebruikte klavier.
2
Druk op [PATCH] (indicator moet oplichten).
Speel nu op het externe MIDI-klavier en ga na of de XV-5080 iets weergeeft.
3
Druk op [SYSTEM] (indicator moet oplichten).
4
Druk op [F3≈(MIDI)].
Het display beeldt nu de volgende pagina af:
5
Breng de cursor met [√][®][ß][†] naar Patch/Rhy Rx Channel.
26
XV-5080 Verschillende Patches samen aansturen (Layer)
6
Kies met de [VALUE]-regelaar of [DEC] [INC] MIDI-kanaal 1.
7
Druk op [EXIT].
De XV-3080 geeft nu alles weer wat u op MIDI-klavier speelt. (Als u een sequen­cer gebruikt, moet u zorgen dat het gewenste spoor op MIDI-kanaal 1 zendt.)
Verschillende Patches samen aansturen (Layer)
Een verzameling van Patches en/of Rhythm Sets (maximaal 32), die samen kun­nen worden aangestuurd, noemen we een Performance.
Performance
Part 32
Part11
Part 10
4Tone Patch,
Multi Percial Patch
of Rhythm set
Part 9
Part 1
4Tone Patch,
Multi Percial Patch
of Rhythm set
Als u aan verschillende Patches binnen een Performance hetzelfde MIDI-kanaal toewijst, weerklinken ze telkens samen wanneer u op het externe klavier speelt. Dat zorgt dus voor een stapel van geluid die in het Engels Layer heet.
Een en ander gaan we hier uitproberen met de Performance PR-B:01 Dulci­mar&Gtr.
Gebruikershandboek
Performance PR-B:01 Dulcimar&Gtr kiezen
1
Druk op [PERFORM] (indicator moet oplichten).
2
Druk op [PRESET] en vervolgens op [B].
In het display ziet u nu dat er een Performance van de Sound Library Preset-B actief is:
3
Kies met de [VALUE]-regelaar of [DEC] [INC] de Performance PR-B:001 Dulcimar&Gtr als die nog niet wordt afgebeeld.
Speel op het (externe) klavier. U hoort nu telkens twee Patches (namelijk degene die aan de Parts 1 en 2 toegewezen zijn).
OPGELET
Door op de [VALUE]­regelaar (SOUND LIST) te drukken kunt u de benodigde Perfor­mance uit een lijst selec­teren. Dit is hetzelfde als voor Patches (zie blz. 22).
27
En dan nu muziek…
Parts in-/uitschakelen
Wet hadden het er daarnet al over dat de “Parts” de muzikanten (MIDI-kanalen) zijn die een bepaald instrument (Patch/Rhythm Set) bespelen. Ziehier wat u moet doen om te zorgen dat een bepaalde Part van een Performance niet meer klinkt. We werken wel met de zonet gekozen Performance (PR-B:001 Dulci­mar&Gtr).
In deze Performance zijn de Parts 1, 2 en 10 actief. Laten we Part 2 uitschakelen:
1
Kies de Performance PR-B:001 Dulcimar&Gtr.
2
Druk op [RX] (indicator moet oplichten).
3
Zorg dat de [1-16/17-32]-indicator uit is en druk op PART SELECT [2/18].
4
Druk deze knop nog een keer in om Part 2 weer te activeren.
Andere Patches aan de Parts toewijzen
Natuurlijk kunt u ook andere Patches aan de Parts toewijzen. Bij wijze van voorbeeld gaan we hier de Patch 018 (Slap Bass) aan Part 2 van de
Performance PR-A:01Seq:Template toewijzen.
Om toegang te hebben tot de Parts 17~32 moet u op [1-16/17-32] druk­ken om te zorgen dat de bijbehorende indica­tor oplicht. Druk ver­volgens op de benodig­de PART SELECT-knop [1/17]~[16/32].
28
XV-5080 Verschillende Patches samen aansturen (Layer)
1
Druk (indien nodig) op [PERFORM] en kies op de PERFORM PLAY­pagina de Performance PR-A:01Seq:Template.
2
Druk op [F3≈(PART)].
3
Kijk even of de [1-16/17-32]-indicator uit is en druk op PART SELECT [2/18] om Part 2 te kiezen.
De bijbehorende indicator licht op en het Part-nummer verschijnt boven links in het display. Voor het kiezen van een andere Part kunt u nu de [VALUE]-regelaar gebruiken.
4
Breng de cursor met [ß] of [†] naar Patch/Number.
5
Kies met de [VALUE]-regelaar de Patch 018 (Slap Bass).
Speel een paar noten op het externe MIDI-klavier om te weten te komen hoe deze Patch klinkt.
* Als u nu op [UNDO] drukt, keert de geselecteerde Part terug naar de oorspronkelijk
geselecteerde Patch.
6
Druk op [EXIT] om terug te keren naar de PERFORM Play-Pagina.
Op de PERFORM Play­pagina kunt u de beno­digde Part ook met [√] of [®] kiezen. Het num­mer van de Part en de naam van de daaraan toegewezen Patch of Rhythm Set verschij­nen in de bovenste dis­play-regel.
Om toegang te hebben tot de Parts 17~32 moet u op [1-16/17-32] druk­ken om te zorgen dat de bijbehorende indica­tor oplicht. Druk ver­volgens op de benodig­de PART SELECT-knop [1/17]~[16/32].
Gebruikershandboek
MIDI-kanalen van de Parts
1
Kies eerst de Performance die u nodig hebt.
2
Druk op [F4≈(MIDI)].
Het display beeldt nu de Part MIDI-pagina af.
3
Kies met PART SELECT [1/17]~[16/32] de Part wiens MIDI-kanaal u wilt wijzigen.
Om toegang te hebben tot de Parts 17~32 moet u op [1-16/17-32] drukken om te zorgen dat de bijbehorende indicator oplicht. Druk vervolgens op de benodigde PART SELECT-knop [1/17]~[16/32].
De indicator knippert en het nummer van de geselecteerde Part verschijnt links­boven in het display.
4
Breng de cursor met [ß] of [†] naar Receive Channel.
5
Stel met de [VALUE]-regelaar of [DEC] [INC] het nummer van het gewenste MIDI-kanaal in.
6
Druk op [EXIT] om terug te keren naar de PERFORM Play-pagina.
29
En dan nu muziek…
Werken met Splits (gescheiden zones)
Een andere toepassing van de Performances is dat u kunt zorgen dat de Parts maar op bepaalde nootnummers reageren, zodat u met de linker hand een andere Patch kunt aansturen dan met de rechter hand. U moet dan zorgen dat beide Parts op hetzelfde MIDI-kanaal ontvangen en met Key Range Lower en Upper het nootbereik zo instellen dat deze Parts nooit samen klinken. U kunt natuurlijk ook meer dan één Split programmeren om over verschillende zones te beschikken. (Bovendien kunt u meer dan één Part aan de linker en/of rechter helft toewijzen.)
Het splitprincipe wordt hier uitgelegd aan de hand van de Performance PR-B: 29 Organ/Lead.
1
Druk op [PERFORM] (indicator moet oplichten).
2
Druk op [PRESET] (indicator moet oplichten).
3
Druk op [B] om te zorgen dat hij oplicht. Het display ziet er nu ongeveer als volgt uit:
4
Kies met de [VALUE]-regelaar 29.
Speel op het MIDI-klavier (zet diens MIDI-zendkanaal op 1). In deze Perfor­mance worden twee Parts (2 en 3) aangesproken – maar niet samen (d.w.z. als Layer). Het nootbereik van deze twee Parts staat namelijk als volgt ingesteld:
Part 2: C4~G9 Part 3: C–1~B3
30
Loading...
+ 224 hidden pages