Onkyo TX-SR806 Instructions Manual [nl]

Nederland Svenska
AV Receiver
TX-SR806
Gebruiksaanwijzing
Inleiding Inledning
Aansluitingen
Anslutningar...................... Sv-15
Eerste instellingen Förstagångsinställning
Basisbediening Grundläggande användning
De akoestiekfuncties gebruiken
Avancerad användning.......Sv-62
Geavanceerde setup Avancerade inställningar
Zone 2 Zon 2
Andere apparaten bedienen Manövrering av andra komponenter
.....................................Nl-2
.................................. Sv-2
.........................Nl-15
................Nl-39
......Sv-39
......................Nl-54
... Sv-54
... Nl-62
............Nl-72
...Sv-72
......................................Nl-97
........................................Sv-97
...Nl-103
...Sv-103
Bruksanvisning
Tack för inköpet av Onkyos mottagare med inbyggt förstärkarsteg för styrning av en videoanläggning. Läs noga igenom bruksanvisningen för att lära känna till tillvägagångssättet innan anslutningarna görs, strömmen slås på och mottagaren tas i bruk. Genom att följa anvisningarna i denna bruksanvisning kommer du att tillfullo kunna utnyttja egenskaperna hos din nya mottagare för optimal prestanda och ljudkvalitet. Spara bruksanvisningen.
Overigen Övrigt
....................................Sv-114
................................Nl-114
NlS
v
WAARSCHUWING:
OM BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VOORKOMEN MAG DIT APPARAAT NIET AAN VOCHTIGHEID OF REGEN BLOOTGESTELD WORDEN.
OPGELET:
OM ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VOORKO­MEN MAG NOCH DE BEHUIZING NOCH HET ACHTERPANEEL WORDEN GEOPEND. LAAT ONDERHOUD AAN PROFESSIONELE ONDE­RHOUDSMONTEURS OVER.

Belangrijke veiligheidsvoorschriften

WARNING
RISK OF ELECTRIC SHOCK
DO NOT OPEN
Deze lichtflits met pijlpunt in een gelijkzijdige driehoek dient de gebruiker er op attent te maken dat er niet-geïsoleerde “gevaarlijke spanning” in de behuizing van het toestel is en personen bij een verkeerde behandeling een elektrische schok op zouden kunnen lopen.
Het uitroepteken in een gelijkzijdige driehoek dient de gebruiker er op attent te maken dat er belangrijke aanwijzingen voor bediening en onderhoud (reparatie) in de bij het toestel geleverde gebruiksaanwijzing aanwezig zijn.
AVIS
RISQUE DE CHOC ELECTRIQUE
NE PAS
OUVRIR
1. Lees de gebruiksaanwijzing.
2. Bewaar de gebruiksaanwijzing.
3. Neem alle waarschuwingen in acht.
4. Volg alle aanwijzingen op.
5. Gebruik dit apparaat niet in de buurt van water.
6. Gebruik een droge doek om het apparaat schoon te maken.
7. Zorg dat de ventilatie-openingen niet worden afge­sloten. Stel het apparaat op overeenkomstig de aan­wijzingen van de fabrikant.
8. Plaats het apparaat niet in de buurt van een warmte­bron zoals een verwarmingsradiator, kachel, gasfor­nuis of ander apparaat (inclusief een versterker) dat warmte afgeeft.
9. Zorg dat u niet de veiligheidsvoorziening van de gepo­lariseerde netstekker of de geaarde netstekker teniet doet. Een gepolariseerde stekker heeft twee ongelijke pennen. Een geaarde stekker heeft twee pennen en tevens een derde aardingspen. De brede pen of de derde aardingspen is aangebracht voor uw veiligheid. Als de bijgeleverde stekker niet in uw stopcontact past, moet u contact opnemen met een elektricien om het oude stopcontact te laten vervangen.
10. Leid het netsnoer zodanig dat er niet over gelopen wordt of dat het snoer klemgedrukt wordt. Vooral op de plaats van de stekker, het stopcontact of het punt waar het snoer uit het apparaat komt, moet u voorzichtig zijn.
11. Gebruik alleen hulpstukken/accessoires die door de fabrikant worden aanbevolen.
12. Gebruik alleen een verrijd­baar onderstel, standaard,
WAARSCHUWING
VERRIJDBAAR ONDERSTEL
steun of tafel die door de fabrikant wordt aanbevolen of die bij het apparaat wordt verkocht. Wanneer het apparaat op een verrijdbaar onderstel staat, moet u dit
S3125A
bijzonder voorzichtig bewegen om te voorkomen dat het apparaat valt.
13. Trek de stekker uit het stopcontact bij bliksem of wan­neer u het apparaat geruime tijd niet denkt te gebruiken.
14. Laat alle onderhoudswerkzaamheden over aan bevoegd onderhoudspersoneel. Laat het apparaat nakij­ken wanneer er beschadigingen worden vastgesteld, zoals een beschadigd netsnoer of netstekker, wanneer
Nl-2
er vloeistof of voorwerpen in het apparaat terecht zijn gekomen, wanneer het apparaat blootgesteld heeft gestaan aan regen of vocht, wanneer het apparaat niet normaal werkt of als het apparaat is gevallen.
15. Storingen die reparatie vereisen In de volgende gevallen moet u de stekker uit het stopcontact trekken en het apparaat door een bevoegd onderhoudsmonteur laten nakijken: A. Wanneer het netsnoer of de stekker beschadigd is; B. Wanneer er vloeistof of een voorwerp in het
apparaat is terechtgekomen; C. Wanneer het apparaat in de regen heeft gestaan; D. Wanneer het apparaat niet normaal werkt terwijl
u de bedieningsaanwijzingen juist uitvoert.
Gebruik alleen de regelaars die in de gebruiks-
aanwijzing worden beschreven om het apparaat
te bedienen. Het maken van ongeoorloofde
afstellingen e.d. kan resulteren in ernstige
beschadiging en vereist in veel gevallen een uit-
gebreide reparatie door een bevoegd onder-
houdsmonteur om het apparaat weer in de
oorspronkelijke toestand terug te brengen; E. Wanneer het apparaat gevallen is of de ombouw
beschadigd is; F. Wanneer het apparaat niet naar behoren functio-
neert of wanneer de prestaties afnemen.
16. Voorwerpen en vloeistoffen Duw nooit voorwerpen via de openingen in het appa­raat, want deze kunnen in contact komen met gevaar­lijke spanningspunten of kortsluiting veroorzaken, wat kan resulteren in brand of een elektrische schok. Stel het apparaat niet bloot aan waterdruppels of opspat­tend water en plaats ook geen voorwerpen met een vloeistof erin, zoals een bloemenvaas, op het apparaat. Plaats geen kaarsen of andere brandende voorwer­pen op het apparaat.
17. Batterijen Neem alle plaatselijke en landelijke voorschriften in acht wanneer u gebruikte batterijen weggooit.
18. Als u het apparaat in een omsloten ruimte opstelt, zoals een audiokastje of boekenrek, moet u er ook op letten dat er voldoende ventilatie is. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm ruimte openblijft aan de bovenkant en de zijkanten en 10 cm aan de achterkant. De achterrand van een plank of plaat die boven het apparaat is, moet 10 cm verwijderd zijn van de wand of muur zodat er een soort schoorsteenpijp­opening is waardoor de warme lucht kan ontsnappen.

Voorzorgsmaatregelen

1. Door auteursrecht beschermde opnamen—Uit­gezonderd voor strikt persoonlijk gebruik, is het opnemen van door auteursrecht beschermd beeld­en geluidsmateriaal bij de wet verboden, tenzij na uitdrukkelijke toestemming van de auteursrechthou­der.
2. Netstroomzekering – De netstroomzekering bevindt zich binnenin dit apparaat en kan niet door de gebruiker worden vervangen. Als u dit apparaat niet kunt inschakelen, moet u contact opnemen met een Onkyo-dealer.
3. Onderhoud—Het is aanbevolen dit apparaat regel­matig af te stoffen met een zachte doek. Aanklevend vuil kunt u verwijderen met een zachte doek die u licht bevochtigt met wat mild zeepsop. Droog het apparaat daarna onmiddellijk na met een schone droge doek. Gebruik voor het schoonmaken nooit een schuurspons of chemische middelen zoals spiri­tus of thinner, aangezien dergelijke middelen de afwerking kunnen aantasten of de opschriften van het voorpaneel kunnen verwijderen.
4. Stroomvoorziening WAARSCHUWING
VOORDAT U DIT APPARAAT VOOR HET EERST OP HET STOPCONTACT AANSLUIT, DIENT U VOORAL DE ONDERSTAANDE PARAGRAFEN AANDACHTIG DOOR TE LEZEN. De spanning van het lichtnet kan van land tot land verschillen. Overtuig u ervan dat de plaatselijke net­spanning overeenkomt met de spanningsvereiste die staat vermeld op het achterpaneel van dit apparaat (bijv. 230 V wisselstroom, 50 Hz of 120 V wissel­stroom, 60 Hz).
Met de stekker van het netsnoer koppelt u het appa­raat los van de netspanning. Zorg dat de stekker altijd gemakkelijk uitgetrokken kan worden (d.w.z. goed bereikbaar is).
5. Denk om uw oren Voorzichtig:
Aanhoudend hard geluid via oortelefoons of een hoofdtelefoon kan uw gehoor aantasten.
6. Batterijen niet verhitten Waarschuwing:
Batterijen (zowel herlaadbare accu’s als losse batte­rijen) kunnen bij verhitting gevaar opleveren, dus stel ze niet bloot aan directe zonnestraling, vuur en dergelijke.
7. Raak dit apparaat nooit met natte handen aan—
Raak dit apparaat en het netsnoer niet aan wanneer uw handen nat op vochtig zijn. Mocht er water of een andere vloeistof in het inwendige van het appa­raat terechtkomen, laat u het dan inspecteren door uw plaatselijke Onkyo handelaar.
8. Omgang met het apparaat
• Als u het apparaat moet vervoeren, verpakt u het dan zo goed mogelijk in de oorspronkelijke ver­pakking, zoals u het bij aflevering hebt aangetrof­fen.
• Laat geen plastic of rubber voorwerpen lang ach­tereen op het apparaat liggen, want dat kan lelijke plekken op de ombouw achterlaten.
• Wanneer het apparaat lang achtereen in gebruik is, kunnen de bovenkant en het achterpaneel erg warm worden. Dit is normaal en vormt geen pro­bleem.
• Als het apparaat lang achtereen niet gebruikt wordt, kan het de eerstvolgende keer niet altijd goed werken, dus we raden u aan het af en toe eens in te schakelen en even te gebruiken.
Voor de Europese modellen
Verklaring Van Conformiteit
Wij,
ONKYO EUROPE ELECTRONICS GmbH LIEGNITZERSTRASSE 6, 82194 GROEBENZELL, DUITSLAND
verklaren onder eigen verantwoordelijkheid, dat het ONKYO produkt beschreven in deze gebruiksaanwijzing voldoet aan de betreffende technische normen, zoals: EN60065, EN55013, EN55020 en EN61000-3-2, -3-3.
GROEBENZELL, DUITSLAND
ONKYO EUROPE ELECTRONICS GmbH
NL
Batterij niet
K. MIYAGI
weggooien, maar
inleveren als KCA.
Nl-3

Bijgeleverde toebehoren

Controleer of u over de volgende toebehoren beschikt:
*
Afstandsbediening en twee batterijen (AA/R6)
Microfoon voor luidsprekerinstelling
FM-binnenantenne
AM-raamantenne
Adapter voedingsstekker
Wordt niet in alle landen geleverd. Gebruik deze adapter als de stekker aan de voedingskabel van de AV-receiver niet in het stopcontact past (adapter verschilt van land tot land).
*Een AC-stekker monteren:
* In catalogi en op de verpakking geeft de letter die is toegevoegd
aan het einde van de productnaam de kleur aan. Specificaties en bediening zijn hetzelfde, ongeacht de kleur.
Netsnoer
(Het stekkertype verschilt van land tot land.)
Left
Left
Left
Left
Left
Left
Front
Front
Front
Front
Right
Right
Right
Right
Right
Zone 2
Zone 2
Zone 2
Zone 2
/
/
/
/
Surround
Surround
Surround
SP-B
SP-B
SP-B
SP-B
Zone 2
Zone 2
Zone 2
Zone 2
/
/
/
/
Front
Right
Front
Left
SP-B
Left
SP-B
Right
Surround
Left
Surround
Right
Surround
Left
Front
Right
Front
Left
SP-B
Left
SP-B
Right
1
2
Speaker Cable
Etiketten luidsprekerkabels
Nl-4
Left
Left
Left
Left
Right
Surround
Surround
Right
3
Right
Right
Right
Right
Center
Center
Zone 2
Zone 2
Zone 2
Zone 2
Surround Back
Surround Back
Surround Back
Surround Back
Zone 2
Right
Zone 2
Left
Center
Zone 2
Right
Zone 2
Left
Surround Back
Right
Surround Back
Left
Center
Surround Back
Right
Surround Back
Left

Kenmerken

Versterker
• 180 watt/kanaal aan 6 ohm (IEC)
• WRAT-Wide Range Amplifier Technology (band­breedte 5 Hz-100 kHz)
• Optimum Gain Volume Circuitry
• Push-Pull-versterkerontwerp met geïnverteerde 3­staps Darlington-circuits
• H.C.P.S. (High Current Power Supply – hogestroom­voeding) Massieve hogestroomtransformator
Verwerking
• THX Ultra2 Plus*1 gecertificeerd
• HDMI-video-upscaling (compatibel t/m 1080p) met Faroudja DCDi Cinema Enhancement
• HDMI versie 1.3a met repeatersysteem (Deep Color, x.v.Color, Lip Sync, DTS
*2
-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, Dolby TrueHD*3, Dolby Digital Plus, SA-CD en Multi-CH PCM)
• Voorwaartse conversie componentvideo
• Niet schaalbare configuratie
• Modus Direct en Pure Audio
• 192 kHz/24-bit D/A-omzetters
• Dubbele TI (Aureus) 32-bits DSP-processing
Aansluitingen
• 5HDMI*4-ingangen en 1 uitgang (versie 1.3a)
• Onkyo voor systeembediening
• 6 digitale ingangen (3 optische / 3 coaxiale)
• 5 S-Video-ingangen / 2 uitgangen
• Componentvideoschakeling (2 ingangen/1 uitgang)
• Powered Zone 2 en Zone 2 Pre Out
• IR-ingang/uitgang en 12-volt trigger
• RS232-poort voor interfacebesturing
• Bi-Amp, aan te sluiten voor FL/FR met SBL/SBR
Diversen
• 40 AM/FM voorkeuzezenders
• Audyssey MultEQ luidsprekers
• Audyssey dynamische EQ
• Crossover-aanpassing (40/50/60/70/80/90/100/120/150/200 Hz)
• Instelfunctie geluid- en beeldsynchronisatie (maxi­maal 250 ms)
• Music Optimizer
• Nieuwe GUI voor instelling van het systeem
• Compatibel met RI Dock voor de iPod
• Aluminium voorpaneel
• Voorgeprogrammeerde u-compatibele afstandsbe­diening met 2 macro’s en LED’s van modustoetsen
*5
kamercorrectie en ijking van de
*5
-volumecorrectie
*6
voor gecomprimeerde muziek
*1.
THX en Ultra2 Plus zijn handelsmerken van THX Ltd. THX kan een gedeponeerd handelsmerk zijn in sommige jurisdicties. Alle rechten voorbehouden. Surround EX is een handelsmerk van Dolby Laboratories. Voor gebruik is toesteming verleend.
*2.
Gefabriceerd onder licentie onder Amerikaanse patentnrs.: 5,451,942; 5,956,674; 5,974,380; 5,978,762; 6,226,616; 6,487,535 en andere toegekende en lopende patenten in de Ver­enigde Staten en wereldwijd. DTS is een geregistreerd handelsmerk en de DTS-logo’s, het DTS-symbool, DTS-HD en DTS-HD Master Audio zijn han­delsmerken van DTS, Inc. ©1996-2007 DTS, Inc. Alle rechten voorbehouden.
*3.
Geproduceerd onder licentie van Dolby Laboratories. “Dolby”, “Pro Logic”, en het dubbel-D symbool zijn handels­merken van Dolby Laboratories.
*4.
HDMI, het HDMI-logo en de High-Definition Multimedia Interface zijn de handelsmerken of de geregistreerde handels­merken van HDMI Licensing, LLC.
*5.
Vervaardigd onder licentie van Audyssey Laboratories. Patenten voor de VS en andere landen aangevraagd. Audyssey MultEQ® en Dynamic EQ zijn handelsmerken van Audyssey Laborato­ries.
*6. Music Optimizer™ is een handelsmerk van Onkyo Corporation.
THX Ultra2 Plus
Voordat een thuisbioscoop-apparaat THX Ultra2 Plus gecertificeerd wordt, moet het apparaat een rigoureuze serie kwaliteits- en prestatietests ondergaan. Alleen nadat de tests met succes zijn doorlopen, mag het pro­duct het THX Ultra2 Plus logo dragen, wat een garantie is dat het thuisbioscoop-apparaat voor vele jaren uit­zonderlijke prestaties zal leveren. De THX Ultra2 Plus vereisten definieren honderden parameters, inclusief de prestatie van de eindversterker en voorversterker, en de werking van de digitale en analoge domeinen. THX Ultra2 Plus receivers zijn tevens uitgerust met eigen THX technologieen (bijv. de THX modus) die de geluidstracks van speelfilms nauwkeurig omzetten voor weergave door thuisbioscoopsystemen.
*
“Xantech” is een gedeponeerd handelsmerk van Xantech Corporation.
* Niles” is een gedeponeerd handelsmerk van Niles Audio Corpo-
ration.
* Apple en iPod zijn in de VS en andere landen geregistreerde han-
delsmerken van Apple Inc.
* x.v.Color is een handelsmerk van Sony Corporation.
Dit product is voorzien van kopieerbeveiligingstechno­logie, die is beschermd door Amerikaanse octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten. Deze kopieerbe­veiligingstechnologie mag alleen gebruikt worden met toestemming van Macrovision Corporation. Het gebruik is uitsluitend bedoeld voor thuis- en andere beperkte consumententoepassingen, tenzij anderszins toegestaan door Macrovision. Reverse engineering en disassem­blage zijn niet toegestaan.
Nl-5
Inhoudsopgave
Inleiding
Belangrijke veiligheidsvoorschriften ..........................2
Voorzorgsmaatregelen ..............................................3
Bijgeleverde toebehoren............................................ 4
Kenmerken ................................................................5
Voor- & achterpanelen............................................... 7
Voorpaneel ............................................................7
Display...................................................................9
Achterpaneel........................................................10
Afstandsbediening...................................................12
Plaatsen van de batterijen ...................................12
De afstandsbediening richten .............................. 12
Bedienen van de AV-receiver..............................13
Over thuisbioscoop..................................................14
Luisteren naar thuisbioscoop-weergave..............14
Aansluitingen
De AV-receiver aansluiten.......................................15
Aansluiten van uw luidsprekers ...........................15
Voorluidsprekers met bi-amp...............................17
Aansluiten van de antenne .................................. 18
Over AV-aansluitingen.........................................20
Aansluiten van audio & video ..............................21
Welke aansluitingen moet ik gebruiken? .............21
Een TV of projector aansluiten ............................23
Aansluiten van een DVD-speler...........................24
Een VCR of DVD-recorder aansluiten voor weergave Een VCR of DVD-recorder aansluiten voor opnemen Een satelliet, kabel, Set-top box of
andere videobron aansluiten.............................28
Een spelconsole aansluiten.................................29
Een camcorder of ander apparaat.......................30
Apparaten aansluiten met HDMI..........................31
Een CD-speler of platenspeler aansluiten ...........33
Een cassette, CDR, MiniDisc of DAT-recorder
aansluiten..........................................................34
Aansluiten op een eindversterker ........................ 35
Aansluiten van een RI Dock ................................36
Onkyo u-apparaten aansluiten .........................37
Het netsnoer aansluiten.......................................37
In- en uitschakelen van de AV-receiver...................38
Aansluiten van de voedingskabel ........................ 38
....26
....27
Eerste instellingen
Eerste instellingen ................................................... 39
Instelling Monitor..................................................39
De taal selecteren voor de
beeldscherminstellingenmenu’s ........................40
Gebruik van de instelmenu’s op het scherm........41
Video-ingang........................................................42
Instellingen voor de digitale audioingangen.........44
Luidsprekerinstellingen........................................45
Instelling TV-formaat............................................46
Instelling AM-frequentiestap ................................ 47
Displaynaam voor de ingangsbron wijzigen ........48
Automatische luidsprekerinstelling
(Audyssey MultEQ
®
) .........................................49
Luisteren naar de radio............................................57
Gebruik van de tuner ...........................................57
Vastleggen van AM/FM-zenders..........................58
Gebruik van RDS .................................................59
Opnemen .................................................................61
De akoestiekfuncties gebruiken
De akoestiekfuncties gebruiken...............................62
Akoestiekfuncties kiezen......................................62
Beschikbare akoestiekfuncties voor elk bronformaat
Over de akoestiekfuncties....................................69
...63
Geavanceerde setup
Geavanceerde setup ...............................................72
Beeldscherm-instelmenu’s...................................72
Luidsprekerinstellingen ........................................73
Geluidsbijregelingsfuncties ..................................81
Audio-instelfuncties..............................................83
Toewijzen van akoestiekfuncties aan de
ingangsbronnen.................................................85
Programmabron-instellingen................................86
Diverse instellingen (volume/OSD) ......................89
Hardware-instellingen ..........................................91
Lock Setup ...........................................................95
Instelling van de automatische audioingangsselectie Signaalformaat van het digitale ingangssignaal...96
...96
Zone 2
Zone 2......................................................................97
Aansluitingen voor Zone 2 ...................................97
Activeren van de Powered Zone 2 functie ...........98
Zone 2 Out instellen.............................................99
Gebruik van Zone 2 ...........................................100
Gebruik van de afstandsbediening in Zone 2 en
meerkamerafstandsbedieningskits..................102
Andere apparaten bedienen
Andere apparaten bedienen ..................................103
Voorgeprogrammeerde afstandsbedieningscodes
Invoeren van de afstandsbedieningscodes........103
Afstandsbedieningscodes voor via u aangesloten
Onkyo-apparaten.............................................104
De REMOTE MODE-toetsen resetten ...............104
De afstandsbediening resetten ..........................104
Bedienen van een TV ........................................105
Bedienen van een DVD-speler of DVD-recorder
Bedienen van een videorecorder of PVR...........107
Bedienen van de satellietontvanger of
kabelontvanger................................................108
Bedienen van de CD-speler, CD-recorder of
MD-speler........................................................109
Bedienen van een RI Dock ................................110
Bedienen van een cassetterecorder ..................111
Aanleren van commando ...................................112
Gebruik van macro’s..........................................113
....103
...106
Basisbediening
Basisbediening ........................................................ 54
Kiezen van de ingangsbron .................................54
De multikanaals DVD-ingang gebruiken..............55
Instellen van de lage en hoge tonen....................55
Weergeven van de ingangsbron-informatie.........55
Instellen van de helderheid van het display.........55
Dempen van het geluid van de AV-receiver ........56
Gebruik van de sluimertimer................................56
Gebruik van een hoofdtelefoon............................56
Nl-6
Overigen
Technische gegevens............................................114
Verhelpen van storingen........................................115
Videoresolutieschema ...........................................120
* Om de AV-receiver op de fabrieksinstellingen terug
te zetten, schakelt u het apparaat in, houdt dan de [VCR/DVR] toets ingedrukt en drukt dan tegelij­kertijd op de [ON/STANDBY] toets (zie blz. 115).
5234 6 87
9
1

Voor- & achterpanelen

Voorpaneel

Voorklep Hier drukken om
de klep te openen
De paginanummers die tussen haakjes staan, geven aan waar u de hoofdbeschrijving van het betreffende onderdeel vindt.
a Aan/ruststand-toets (ON/STANDBY) (38)
Gebruik deze toets om de AV-receiver in en uit (standby) te schakelen.
b Ruststand-indicator (STANDBY) (38)
Deze indicator licht op wanneer de AV-receiver in de ruststand (standby) staat en de indicator knippert wanneer een signaal wordt ontvangen vanaf de afstandsbediening.
c Zone 2 indicator (ZONE 2) (100)
Deze indicator licht op als Zone 2 wordt gekozen.
d Ingangskeuzetoetsen (54)
Gebruik deze toetsen om een van de volgende ingangsbronnen te kiezen: MULTI CH, DVD, VCR/DVR, CBL/SAT, GAME/TV, AUX, TAPE, TUNER, CD of PHONO. Met de [MULTI CH]-toets kan de analoge DVD multikanaals ingang worden gekozen.
e Afstandsbedieningssensor (12)
Deze sensor ontvangt de signalen van de afstands­bediening.
f Display
Zie “Display” op blz. 9.
g Toets DISPLAY (55)
Gebruik deze toets om diverse informatie over de gekozen ingangsbron op het display aan te geven.
h Regelaar MASTER VOLUME (54) en
indicator
Gebruik deze regelaar om het volume van de AV­receiver in te stellen op, – dB, –81,5 dB t/m +18,0 dB (relatieve aanduiding). Het volumeniveau kan ook als een absolute waarde worden aangegeven. Zie “Volume-instelling” op blz. 89.
i Toets PURE AUDIO en indicator (62)
Gebruik deze toets om de akoestiekfunctie Pure audio te kiezen. De indicator licht op wanneer deze functie ingeschakeld wordt. Wanneer nog een keer op de toets wordt gedrukt, wordt de vorige akoes­tiekfunctie weer ingesteld.
Nl-7
Voor- & achterpanelen—Vervolg
bl
bk bm bnbo bp bqbr bsbtck cl cm cn co cp
cr csctcq
j Stekerbus PHONES (56)
Op deze 1/4-inch hoofdtelefoonstekerbus kan een standaard hoofdtelefoon worden aangesloten om te luisteren zonder anderen te storen.
k Netschakelaar (POWER) (38)
Dit is de schakelaar voor de hoofdstroomvoorzie­ning. Als de schakelaar op OFF staat, is de AV­receiver volledig uitgeschakeld. De schakelaar moet op ON staan om de AV-receiver aan en uit (standby) te kunnen zetten.
l Toetsen ZONE 2 en OFF (100)
Gebruik de toets [ZONE 2] om de ingangsbron voor Zone 2 te kiezen. Gebruik de [OFF]-toets om de uitgang voor Zone 2 uit te schakelen.
m Niveautoets (LEVEL) (101)
Gebruik deze toetsen om het volume van de Zone 2 in te stellen.
n Toontoets (TONE) (55, 101)
Gebruik deze toets voor het instellen van de klank (lage en hoge tonen).
o HDMI-uitgangstoets (HDMI OUT) (39)
Gebruik deze toets voor het instellen van het onder­deel “Monitoruitgang”.
p Film/TV-toets (MOVIE/TV) (62)
Gebruik deze toets om de akoestiekfuncties te kie­zen bedoeld voor speelfilms en TV-programma’s.
q Muziektoets (MUSIC) (62)
Gebruik deze toets om de akoestiekfuncties te kie­zen bedoeld voor muziek.
r Toets RT/PTY/TP (60)
Gebruik deze toets voor het gebruikt voor RDS (Radio Data Systeem). Zie “Gebruik van RDS” op blz. 59.
s Toets MEMORY (58)
Gebruik deze toets voor het vastleggen en wissen van voorkeuzezenders.
t Toets TUNING MODE (57)
Gebruik deze toets om de automatische afstemfunc­tie of de handmatige afstemfunctie te kiezen.
u Toets SETUP
Gebruik deze toets voor toegang tot de beeld­scherminstelmenu’s die op de aangesloten TV wor­den weergegeven.
v Pijltoetsen, toetsen TUNING, PRESET en
ENTER
Nadat de AM- of FM-afstemband is gekozen kunt u met de TUNING-toetsen [q]/[w] op de gewenste zender afstemmen of met de PRESET-toetsen [e]/[r] op de vastgelegde voorkeuzezenders (zie blz. 58). Wanneer de beeldscherminstelmenu’s worden gebruikt, werken deze toetsen als pijltoetsen voor het kiezen en instellen van onderdelen. De [ENTER]-toets wordt ook gebruikt met de beeld­scherminstelmenu’s.
w Terugtoets (RETURN)
Gebruik deze toets om terug te keren naar het voor­heen weergegeven beeldscherminstelmenu.
x Stekerbus SETUP MIC (49)
Sluit hierop de bijgeleverde microfoon aan waarmee de automatische luidsprekerinstellingen gemaakt kunnen worden.
y AUX INPUT
Op deze ingang kunt u een camcorder, gameconsole enzovoort aansluiten. Er zijn aansluitingen voor S­Video, composietvideo, analoge audio en optische digitale audio.
z Omhoog [r] en omlaag [e] toetsen (55, 101)
Gebruik deze toetsen voor het instellen van de klankkleur en voor het instellen van het volume en de balans van Zone 2.
cr Toets DIGITAL INPUT (96)
Gebruik deze toets de opties kiezen voor de instel­ling van de automatische audio-ingangsselectie.
cs Spelletjestoets (GAME) (62)
Gebruik deze toets om de akoestiekfuncties te kie­zen bedoeld voor videospelletjes.
ct THX-toets (62)
Gebruik deze toets om de THX-akoestiekfunctie in te schakelen.
Nl-8
Voor- & achterpanelen—Vervolg
5

Display

1
23 4
67
Zie de bladzijden aangegeven tussen haakjes voor verdere informatie.
a Luidspreker/kanaalindicators (73)
Deze indicators geven de luidsprekerconfiguratie en de kanalen aan die gebruikt worden door de huidige ingangsbron.
: Er is een kader rondom elke luidspreker die in de Speaker Configuration is ingesteld. Er is geen kader rondom de luidsprekers die op “No” of “None” zijn ingesteld. De volgende afkortingen geven aan welke audioka­nalen in het huidige ingangssignaal zijn.
FL: Linksvoor C: Midden FR: Rechtsvoor SL: Surround links LFE: Subwoofer (lagefrequentie-effecten) SR: Surround rechts SBL: Surround linksachter SB: Surround achter SBR: Surround rechtsachter
b ZONE 2 indicator (100)
Licht op wanneer Powered Zone 2 wordt gebruikt.
c Akoestiekfunctie en formaatindicators (62)
Deze indicators tonen de gekozen akoestiekfunctie en het audio-ingangssignaalformaat.
d Afstemindicators (57)
RDS (59):
Licht op wanneer de AV-receiver is afgestemd op een radiozender die RDS (Radio Data Systeem) informatie uitzendt.
AUTO (57):
Bij de AM en FM-radio licht deze indicator op wan­neer de automatische afstemfunctie wordt gekozen en dooft wanneer de handmatige afstemfunctie wordt gekozen.
TUNED (57):
Deze indicator licht op wanneer de AV-receiver op een radiozender is afgestemd.
FM STEREO (57):
Licht op wanneer de AV-receiver op een FM-stereo­zender is afgestemd.
e Sluimerfunctie-indicator (SLEEP) (56)
Licht op wanneer de sluimerfunctie is ingesteld.
8
f Audyssey indicator (49, 78)
Knippert tijdens de automatische instelling van de luidsprekers. Licht op als “Equalizer-instellingen” is ingesteld op “Audyssey”.
g Hoofdtelefoon-indicator (56)
Licht op wanneer een hoofdtelefoon op de PHONES aansluiting wordt aangesloten.
h Berichtengebied
Hier wordt diverse informatie getoond.
i Audio-ingangsindicators
Deze indicators tonen het type audio-ingang dat gekozen is als de audiobron: HDMI, ANALOG of DIGITAL.
j Volumeniveau (54)
Hier wordt het volumeniveau aangegeven.
k Dempingsindicator (MUTING) (56)
Knippert wanneer het geluid van de AV-receiver is gedempt.
9
bk
bl
Nl-9
Voor- & achterpanelen—Vervolg
12 bl874
63
bp bq
9b k

Achterpaneel

5
a u REMOTE CONTROL
Deze u-stekerbus (interactieve afstandsbediening) kan worden verbonden met de u-stekerbus van een ander Onkyo AV-apparaat. De afstandsbedie­ning van de AV-receiver kan dan gebruikt worden om het andere apparaat te bedienen. Voor gebruik van u moet er een analoge audioverbinding (RCA) gemaakt zijn tussen de AV-receiver en het andere AV-apparaat, ook wanneer er reeds een digi­tale verbinding tussen de apparaten bestaat.
b PHONO IN
Op deze ingang kan een platenspeler worden aange­sloten.
c COMPONENT VIDEO IN 1 en 2
Deze RCA componentvideo-ingangen kunnen ver­bonden worden met apparaten met een component­video-uitgang, zoals een DVD-speler, DVDrecorder of DVR (digitale videorecorder). De ingangen kun­nen worden toegewezen, wat betekent dat u elke ingang naar wens aan een bepaalde ingangskeuze­toets kunt koppelen. Zie “Component video instel­ling” op blz. 43.
COMPONENT VIDEO MONITOR OUT
Deze RCA componentvideo-uitgang kan verbonden worden met een TV of projector met een compo­nentvideo-ingang.
d HDMI IN 1-5 en OUT
HDMI-aansluitingen (High Definition Multimedia Interface) zijn dragers van digitale audio en digitale video. Deze HDMI-ingangen kunnen verbonden worden met apparaten met een HDMI-uitgang, zoals een DVD-speler, DVD-recorder of DVR (digitale video­recorder). De ingangen kunnen worden toegewezen, wat betekent dat u elke ingang naar wens aan een bepaalde ingangskeuzetoets kunt koppelen. Zie “Instelling HDMI Input” op blz. 42. Gebruik de HDMI-uitgang voor het aansluiten van een TV of projector met een HDMI-ingang.
e MONITOR OUT
De S-video- of composiet videostekerbus moetr worden aangesloten op een video-ingang op uw TV of projector.
f IR IN/OUT
Op de IR IN aansluiting kan een los verkrijgbare IR-ontvanger worden aangesloten, zodat u de AVre­ceiver kunt bedienen terwijl u in Zone 2 bent, of u het apparaat kunt bedienen terwijl dit niet zichtbaar is omdat het bijvoorbeeld in een kast staat. Op de IR OUT aansluiting kan een los verkrijgbare IR-zender worden aangesloten voor het doorsturen van IR (infrarood) afstandsbedieningssignalen naar andere apparaten.
g 12V TRIGGER OUT ZONE 2
Deze uitgang kan verbonden worden met de 12-volt triggeringang van een apparaat in Zone 2. Wanneer Zone 2 op de AV-receiver wordt ingeschakeld, wordt er een 12-volt triggersignaal uitgestuurd.
h FM ANTENNA
Gebruik deze stekerbus voor het aansluiten van een FM-antenne.
i AM ANTENNA
Gebruik deze druktype-klemmen voor het aanslui­ten van een AM-antenne.
j RS232
Dit is de RS232-aansluiting.
k AC INLET
Sluit op deze netingang het bijgeleverde netsnoer aan. Steek de stekker aan het andere uiteinde van het netsnoer in een geschikt stopcontact.
Nl-10
Voor- & achterpanelen—Vervolg
l DIGITAL COAXIAL IN 1, 2 en 3
Op deze coaxiale digitale audio-ingangen kunnen apparaten met coaxiale digitale audio-uitgangen worden aangesloten, zoals CD- en DVD-spelers. De ingangen kunnen worden toegewezen, wat betekent dat u elke ingang naar wens aan een bepaalde ingangskeuzetoets kunt koppelen. Zie “Instellingen voor de digitale audioingangen” op blz. 44.
m DIGITAL OPTICAL IN 1 en 2
Op deze optische digitale audio-ingangen kunnen apparaten met optische digitale audio-uitgangen worden aangesloten, zoals CD- en DVD-spelers. De ingangen kunnen worden toegewezen, wat betekent dat u elke ingang naar wens aan een bepaalde ingangskeuzetoets kunt koppelen. Zie “Instellingen voor de digitale audioingangen” op blz. 44.
n Aardeschroef (GND)
Op deze schroef kan de aarddraad van de platenspe­ler worden aangesloten.
o CD IN
Gebruik deze analoge audio-ingang voor aanslui­ting op de analoge audio-uitgang van een CD-spe­ler.
p TAPE IN/OUT
Deze analoge audio-ingang en uitgang kunnen ver­bonden worden met de analoge audio-ingang en uit­gang van een recorder (cassetterecorder, minidisc­recorder enz.).
q GAME/TV IN
Hier kunt u een spelconsole, TV enzovoort aanslui­ten. De ingangsstekerbussen zijn S-video, compo­siet video en analoge audio-aansluitingen.
r CBL/SAT IN
Hierop kan een kabel/satellietreceiver, settopbox enz. worden aangesloten. De ingangs- en uitgangs­stekerbussen zijn S-video, composiet video en ana­loge audio-aansluitingen.
s VCR/DVR IN/OUT
Hierop kan een videorecorder of DVR (digitale videorecorder) worden aangesloten. De ingangs- en uitgangsstekerbussen zijn S-video, composiet video en analoge audio-aansluitingen.
t DVD V, S, FRONT L/R
Hierop kan een DVD-speler worden aangesloten. De ingangsstekerbussen zijn S-video, composiet video en analoge audio. U kunt hier de analoge tweekanaals audio-uitgang van een DVD-speler op aansluiten.
DVD FRONT L/R, CENTER, SUBWOOFER, SURR L/R en SURR BACK L/R
Op deze analoge multikanaals ingang kan een appa­raat met een 5.1/7.1-kanaals analoge audio-uitgang, zoals een DVD-speler, DVD-Audio of SACD-com­patibele speler, of een MPEG-decoder, worden aan­gesloten.
u PRE OUT: FRONT L/R, CENTER,
SUBWOOFER, SURR L/R en SURR BACK L/R
Deze 5.1/7.1 analoge audio-uitgang kan verbonden worden met de analoge audio-ingang van een andere eindversterker, voor het geval u de AV-recei­ver als een voorversterker wilt gebruiken. De SUB­WOOFER aansluiting kan verbonden worden met een actieve subwoofer.
v PRE OUT: ZONE 2 L/R
Deze analoge audio-uitgang kan verbonden worden met een lijningang van een geïntegreerde versterker in Zone 2. Zie “Aansluitingen voor Zone 2” op blz. 97.
w FRONT L/R, CENTER, SURR L/R en SURR
BACK L/R speakers
Op deze aansluitingen kunnen de voor L/R-, mid­den-, surround L/R- en surround-achter L/R-luid­sprekers worden aangesloten. De stekkers FRONT L/R en SURR BACK L/R kun­nen worden gebruikt met voorluidsprekers of met surround-achterluidsprekers, of met voorluidspre­kers die bi-amp ondersteunen. Zie “Voorluidspre­kers met bi-amp” op blz. 17.
x ZONE 2 L/R speakers
Gebruik deze klemmen voor het aansluiten van luid­sprekers in Zone 2. Zie “Aansluitingen voor Zone 2” op blz. 97.
Zie pagina 14-37 voor informatie over de aansluitin­gen.
Nl-11

Afstandsbediening

Plaatsen van de batterijen

Om de batterijhouder te openen, drukt u
1
tegen het hendeltje en verwijdert dan het deksel.
Plaats de twee bijgeleverde batterijen
2
(AA/R6) overeenkomstig de plus- en min­aanduidingen in de batterijhouder.
Breng het deksel weer aan en duw het
3
dicht.
Opmerkingen:
• Als de afstandsbediening niet meer goed werkt, moet u beide batterijen door nieuwe vervangen.
• Gebruik geen nieuwe en oude batterijen of batterijen van een verschillend type door elkaar.
• Als u de afstandsbediening langere tijd niet denkt te gebruiken, moet u de batterijen eruit verwijderen om lekkage en corrosie te voorkomen.
• Neem lege batterijen onmiddellijk uit de afstandsbe­diening om lekkage en corrosie te voorkomen.

De afstandsbediening richten

Voor een goede werking moet u de afstandsbediening naar de afstandsbedieningssensor op het voorpaneel van de AV-receiver richten, zoals hieronder is aangegeven.
Afstandsbedieningssensor
STANDBY-indicator
Opmerkingen:
• Zorg dat er geen direct zonlicht of het licht van een invertertype tl-lamp op de AV-receiver valt, want dit kan van invloed zijn op de werking van de afstandsbe­diening. Houd hier rekening mee bij het installeren.
• Wanneer een andere afstandsbediening van hetzelfde type in dezelfde kamer wordt gebruikt, of wanneer de AV-receiver wordt gebruikt in de buurt van apparatuur die met infraroodsignalen werkt, kan dit van invloed zijn op de werking van de afstandsbediening.
• Leg geen voorwerpen, zoals een boek, op de afstands­bediening, want dan kunnen de toetsen per ongeluk worden ingedrukt en lopen de batterijen leeg.
• De afstandsbediening werkt mogelijk niet betrouw­baar als de AV-receiver in een kast achter deuren met gekleurd glas wordt geplaatst. Houd hier rekening mee bij het installeren.
• De afstandsbediening werkt niet als er zich een obsta­kel bevindt tussen de afstandsbediening en de afstandsbedieningssensor op het voorpaneel van de AV-receiver.
• Als de afstandsbedieningscodes zijn geregistreerd en u een ander apparaat wilt bedienen (blz. 103), of als u een Onkyo-apparaat zonder u-aansluiting wilt bedienen, richt u de afstandsbediening op het andere apparaat om het te gebruiken.
• Voor de bediening van een Onkyo-apparaat met u- aansluiting of een -compatibel apparaat dat via HDMI is aangesloten (blz. 105) richt u de afstandsbediening op de afstandsbedieningssensor van de AV-receiver.
AV-receiver
Ongeveer 5 m.
Nl-12
Afstandsbediening—Vervolg

Bedienen van de AV-receiver

Om de AV-receiver te bedienen, drukt u op de [RECEIVER] toets om de receivermodus te kiezen.
U kunt ook de afstandsbediening gebruiken om uw DVD-speler, CD-speler of andere apparatuur te bedienen. Zie blz. 103 voor verdere informatie.
1
9
4
2
3 4
bk bl
1
*
5
6
5
bm bn
7
2
8
3
Zie de bladzijden aangegeven tussen haakjes voor ver­dere informatie.
a Aan/ruststand-toets (ON/STANDBY) (38)
Gebruik deze toets om de AV-receiver in en uit  (standby) te schakelen.
b Afstandsbedieningsmodus/ingangskeuzetoe
tsen (REMOTE MODE/INPUT SELECTOR) (54, 105–111)
Gebruik deze toetsen om de afstandsbedieningsmo­dus en de ingangsbronnen te kiezen.
c Multikanaalstoets (MULTI CH) (55)
Gebruik deze toets om de multikanaals DVDingang te kiezen.
bo
d Macrotoetsen (MACRO) (113)
Gebruikt met de macrofunctie.
e Pijltoetsen [q]/[w]/[e]/[r] en invoertoets
(ENTER)
Gebruik deze toets om onderdelen te kiezen en  instellingen te maken.
f Instellingentoets (SETUP)
Gebruik deze toets voor het wijzigen van de instellingen.
g Akoestiekfunctietoetsen (LISTENING
MODE) (62)
Gebruik deze toetsen voor het kiezen van de akoes­tiekfuncties.
h Dimmertoets (DIMMER) (55)
Gebruik deze toets om de helderheid van het display in te stellen.
i Aanduidingskeuzetoets (DISPLAY) (55)
Gebruik deze toets om diverse informatie betreffende de gekozen ingangsbron in het display aan te geven.
j Dempingstoets (MUTING) (56)
Gebruik deze toets om de geluidsdemping van de AV-receiver in en uit te schakelen.
k Volumetoetsen (VOL [q]/[w]) (54)
Gebruik deze toetsen voor het instellen van het volume van de AV-receiver, ongeacht de gekozen afstandsbedieningsmodus.
l Terugtoets (RETURN)
Gebruik deze toets voor het kiezen van het voorheen weergegeven instellingenmenu.
m Geluidtoets (AUDIO) (83)
Gebruik deze toets om de audio-instellingen te ver­anderen. Wanneer het onderdeel “TV audio-uitgang” staat ingesteld op “Aan” (blz. 93), zal deze toets niet werken.
n Sluimerfunctietoets (SLEEP) (56)
Gebruik deze toets voor het instellen van de slui­mertimer.
* SP A/B wordt niet gebruikt met deze AV-receiver.
Bedienen van de tuner
Om de tuner van de AV-receiver te bedienen, drukt u op de [TUNER] (of [RECEIVER]) toets.
U kunt AM of FM kiezen door enkele malen op de [TUNER] toets te drukken.
1 Pijltoetsen [q]/[w]
Gebruik deze toetsen om op radiozenders af te stemmen.
2 Cijfertoetsen (57)
Gebruik deze toetsen om de radiozenders recht­streeks te kiezen.
3 Directe afstemmingstoets (D.TUN) (57)
Gebruik deze toets om de directe afstemmingsfunctie.
4 Aanduidingskeuzetoets (DISPLAY)
Gebruik deze toets om de afstemband, frequentie, voor­keurzendernummer enz. op het display aan te geven.
5 Voorkeurzendertoets (CH +/–) (58)
Gebruik deze toets om vastgelegde voorkeurzenders te kiezen.
Opmerking:
In de receivermodus kunt u ook een Onkyo cassettere­corder bedienen die via u is aangesloten (zie blz. 111).
Nl-13

Over thuisbioscoop

Luisteren naar thuisbioscoop-weergave

De geweldige geluidsweergave van de AV-receiver stelt u in staat van een zeer realistisch surround-geluid te genieten in uw eigen huiskamer – het is net alsof u in een bioscooptheater of concertzaal bent. Bij DVD’s hebt u de beschikking over DTS en Dolby Digital. Bij analoge en digitale TV kunt u genieten van Dolby Pro Logic IIx, DTS Neo:6 of Onkyo’s eigen DSP-akoestiekfuncties.
U hebt ook de beschikking over THX Surround EX (THX-gecertificeerde THX luidsprekersystemen worden aanbevo­len).
Luidsprekers links en rechts voor
Deze luidsprekers bepalen het totale geluidsbeeld. In een thuisbioscoop­opstelling zorgen zij voor de basis van het geluid. Deze luidsprekers dienen ongeveer op oorhoogte te worden opgesteld en moeten beide op gelijke afstand van de TV zijn. Draai de luidsprekers naar binnen zodat er een drie­hoek ontstaat, met de luisteraar in de bovenste hoek.
Middenluidspreker
Deze luidspreker verbetert het geluid van de luidsprekers links­voor en rechtsvoor, waardoor geluidsbewegingen beter waar­neembaar zijn en een volledig geluidsbeeld ontstaat. In films voornamelijk gebruikt voor dia­logen. Plaats de luidspreker dichtbij uw TV, naar voren toe, onge­veer op oorhoogte, of op dezelfde hoogte als de luidspre­kers linksvoor en rechtsvoor.
Hoek
Surround-achter luidsprekers links en rechts
Deze luidsprekers zijn nodig voor weergave van Dolby Digital EX, DTS-ES Matrix, DTS-ES Discrete en THX Surround EX, enz. Deze luidsprekers zorgen voor een meer realistische weergave van het sur­round-geluid en verbeteren de geluidsplaatsing achter de luiste­raar. Zet deze luidsprekers achter de luisteraar, ongeveer 60–100 cm boven oorhoogte.
Subwoofer
De subwoofer verwerkt de lage tonen van het LFE-kanaal (Low-Frequency Effects). Het volume en de kwaliteit van de weer­gave van de lage tonen uit uw subwoofer, zijn afhankelijk van de plaats en de vorm van de luisterruimte en uw luisterplaats. Een goede weergave van de lage tonen kan gewoonlijk worden verkregen door het plaatsen van de subwoofer in een voorhoek, of op een derde van de breedte van de muur, zie afbeelding. Tip: Om de beste plaats voor uw sub­woofer te vinden, moet u tijdens het weer­geven van een speelfilm of muziek met sterke bassen, experimenteren door de subwoofer op diverse plaatsen in de kamer te zetten en dan de plaats te kie­zen die het beste resultaat oplevert.
Nl-14
1/3 van de lengte van de muur
Surround-luidsprekers links en rechts
Deze luidsprekers worden gebruikt voor een nauwkeurige plaatsing van het geluid en om een realistische geluidsom­geving te creëren. Plaats de luidsprekers aan de zijkanten van de luisteraar, of enigszins naar achteren, op ongeveer 60–100 cm boven oorniveau. Indien mogelijk, moeten deze luidsprekers op gelijke afstand van de luisteraar opgesteld staan.

De AV-receiver aansluiten

Aansluiten van uw luidsprekers

Luidsprekerconfiguratie
Voor een optimaal surroundgeluid dient u zeven luid­sprekers en een actieve subwoofer aan te sluiten.
De onderstaande tabel toont welke kanalen u moet gebrui­ken, afhankelijk van het aantal luidsprekers dat u hebt.
Aantal luidsprekers: 2 3 4 5 6 7
Linksvoor ✓ ✓ ✓✓✓✓ Rechtsvoor ✓ ✓ ✓✓✓✓ Midden ✓✓ Surround-links ✓✓✓✓ Surround-rechts ✓✓✓✓ Surround-achter* Surround-achter links Surround-achter rechts
* Als u maar één surround-achterluidspreker gebruikt, moet u
deze met de linker SURR BACK L-klemmen verbinden.
Wanneer u minder luidsprekers aansluit, verdient het toch aanbeveling om wel een actieve subwoofer aan te sluiten, zodat u een krachtig en stevig basgeluid hebt. Om een optimale weergave van surroundgeluid te ver-
krijgen, moet u ervoor zorgen dat de luidsprekerinstel­lingen zorgvuldig worden gemaakt. U kunt deze instellingen automatisch (zie blz. 49) of handmatig (zie blz. 73) maken.
Gebruik van dipool-luidsprekers
U kunt dipool-luidsprekers gebruiken voor de linker en rechter surround-luidspreker en de linker en rechter sur­round-achterluidspreker. Dipool-luidsprekers voeren hetzelfde geluid in twee richtingen uit. Dipool-luidsprekers zijn gewoonlijk voorzien van een pijl die aangeeft hoe de luidsprekers moeten worden opgesteld. De linker en rechter dipool surround-luidsprekers moeten zodanig geplaatst worden dat de pijlen naar het TV/scherm zijn gericht, terwijl de linker en rechter dipool surround­achterluidsprekers zo geplaatst moeten worden dat de pij­len naar elkaar zijn gericht zoals op de afbeelding.
Dipool-luidsprekers
TV/scherm TV/scherm
2
4
3
Normale luidsprekers
1
2
3
1
4
Aansluiten van een actieve subwoofer
Verbind de ver met een geschikte kabel met een ingang van uw actieve subwoofer, zoals afgebeeld. Als uw subwoofer geen eindversterker heeft en u een externe versterker gebruikt, moet u de ingang van de versterker aansluiten.
PRE OUT: SUBWOOFER
PRE OUT: SUBWOOFER
Actieve
subwoofer
LINE INPUT
LINE INPUT
van de AV-recei-
op een
Bevestigen van de luidsprekerlabels
De positieve luidsprekeraansluitingen (+) van de AV­receiver zijn allemaal rood (de negatieve luidsprekeraan­sluitingen (–) zijn allemaal zwart).
Luidsprekers Kleur
Links-voor, Zone 2 links Wit Rechts-voor, Zone 2 rechts Rood Midden Groen Surround-links Blauw Surround-rechts Grijs Surround-achter links Bruin Surround-achter rechts Geelbruin
De bijgeleverde etiketten luidsprekerlabels zijn ook van een kleurcode voorzien en u dient deze labels aan de pluszijde (+) van elke luidsprekerkabel te bevestigen, overeenkomstig de informatie in de bovenstaande tabel. Daarna hoeft u alleen de zijden met dezelfde gekleurde labels als de klemmen met elkaar te verbinden.
5
7 8
1. Subwoofer
2. Linker voorluidspreker
3. Middenluidspreker
4. Rechter voorluidspreker
5. Linker surround-luid­spreker
5
6
78
6. Rechter surround-luid­spreker
7. Linker surround-achter­luidspreker
8. Rechter surround-ach­terluidspreker
6
Nl-15
De AV-receiver aansluiten—Vervolg
Voorzorgsmaatregelen betreffende het aansluiten van de luidsprekers
Lees de volgende informatie voordat u de luidsprekers aansluit:
• U kunt luidsprekers aansluiten met een impedantie tussen 4 en 16 ohm. Als de impedantie van een van de aangeslo­ten luidsprekers 4 ohm of meer is, maar minder dan 6 ohm, moet u de minimum luidsprekerimpedantie op “4ohms” instellen (zie blz. 45). Als u luidsprekers met een lagere impedantie gebruikt en dan gedurende langere tijd een hoog volume op de versterker hebt ingesteld, kan het ingebouwde beveiligingscircuit in werking treden.
• Haal de stekker van het netsnoer uit het stopcontact voordat u met de aansluitingen begint.
• Lees de handleiding die bij de luidsprekers wordt geleverd.
• Let goed op de polariteit van de draden. Plusklemmen (+) moet worden aangesloten op plusklemmen (+) en min­klemmen (–) moeten worden aangesloten op minklem­men (–). Als u de draden verwisselt, zal het geluid niet in fase zijn en wordt een onnatuurlijke weergave verkregen.
• Vermijd erg lange en dunne luidsprekerkabels want deze kunnen een nadelige invloed hebben op de geluidskwaliteit.
Aansluiten van de luidsprekerkabels
Als u 4 of 5 luidsprekers gebruikt, moet u alle twee de sur­round-luidsprekers met de SURR L/R-klemmen verbin­den. Verbind ze niet met de SURR BACK L/R-klemmen.
• Wees voorzichtig dat u de plus- en mindraden niet kort­sluit. Dit kan namelijk resulte­ren in beschadiging van de AV-receiver.
• Zorg ervoor dat de metalen kern van de draad niet in con­tact komt met het achterpa­neel van de AV-receiver. Dit kan namelijk resulteren in beschadiging van de AV-receiver.
• Sluit niet meer dan één luidsprekerkabel op elke luid­sprekerklem aan. Dit kan namelijk resulteren in beschadiging van de AV-receiver.
• Sluit een luidspreker niet op meerdere luidspreker­klemmen aan.
Verwijder 15 mm van de
1
buitenisolatie aan het uit­einde van de luidspreker­draden en draai de blootliggende kerndraad­jes in elkaar, zoals afgebeeld.
Draai het schroefje van de luid-
2
sprekerklem los.
De onderstaande afbeelding toont welke luidspreker op welk paar klemmen moet worden aangesloten. Als u maar één surround-achterluidspreker gebruikt, moet u deze met de linker SURR BACK L-klemmen verbinden.
15 mm
3
4
Rechter voor-
luidspreker
Steek de kerndraden volledig naar binnen.
Draai het schroefje stevig vast.
Midden-
luidspreker
Linker voorluid-
spreker
Nl-16
Rechter surround-
achterluidspreker
Rechter surround-
luidspreker
Linker surround-
luidspreker
Linker surround-
achterluidspreker
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Voorluidsprekers met bi-amp

De stekkers FRONT L/R en SURR BACK L/R kunnen respectievelijk voor de voorluidsprekers of voor de sur­roundluidsprekers achter worden gebruikt, of als bi-amp om een afzonderlijk ingangssignaal voor tweeter en woofer te gebruiken voor een paar voorluidsprekers die bi-amp ondersteunen, zodat de hoge en lage tonen beter worden weergegeven.
• Wanneer bi-amp wordt gebruikt, kan de AV-receiver
5.1-luidsprekers in de hoofdruimte aansturen.
• Voor bi-amp moeten de FRONT L/R-stekkers op de wooferaansluitingen van de voorluidsprekers worden aangesloten. En moeten de SURR BACK L/R-stek­kers op de tweeteraansluitingen van de voorluidspre­kers worden aangesloten.
• Wanneer u de bi-amp-stekkers hebt aangesloten die hieronder worden afgebeeld, en de AV-receiver hebt ingeschakeld, dient u de instelling voor het “luidspre­kertype” op “Bi-versterker” in te stellen om bi-amp te kunnen gebruiken (zie blz. 45).
Belangrijk:
• Verwijder als u bi-amp-stekkers aansluit de ver­bindingsjumpers die de tweeteraansluiting (hoog) en de wooferaansluiting (laag) van de luidspreker met elkaar verbinden.
• Biversterking is alleen mogelijk met luidsprekers die geschikt zijn voor biversterking. Raadpleeg de hand­leiding van de luidsprekers.
Bi-amp-luidsprekers aansluiten
Sluit de positieve aansluiting (+) FRONT R van
1
de AV-receiver aan op de positieve (+) wooferaan­sluiting (laag) van de rechterluidspreker. Sluit de negatieve aansluiting (–) FRONT R van de AV­receiver aan op de negatieve (–) wooferaanslui­ting (laag) van de rechterluidspreker.
Sluit de positieve aansluiting (+) SURR BACK R
2
van de AV-receiver aan op de positieve (+) twee­teraansluiting (hoog) van de rechterluidspreker. Sluit de negatieve aansluiting (–) SURR BACK R van de AV-receiver aan op de negatieve (–) twee­teraansluiting (hoog) van de rechterluidspreker.
Sluit de positieve aansluiting (+) FRONT L van de
3
AV-receiver aan op de positieve (+) wooferaan­sluiting (laag) van de linkerluidspreker. Sluit de negatieve aansluiting (–) FRONT L van de AV­receiver aan op de negatieve (–) wooferaanslui­ting (laag) van de linkerluidspreker.
Sluit de positieve aansluiting (+) SURR BACK L
4
van de AV-receiver aan op de positieve (+) twee­teraansluiting (hoog) van de linkerluidspreker. Sluit de negatieve aansluiting (–) SURR BACK L van de AV-receiver aan op de negatieve (–) twee­teraansluiting (hoog) van de linkerluidspreker.
Tweeter
(hoog bereik)
Rechterluidspreker Linkerluidspreker
Woofer (laag bereik)
Woofer (laag bereik)
Tweeter
(hoog bereik)
Nl-17
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Aansluiten van de antenne

In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u de bijgeleverde FM-binnenantenne en de AM-raamantenne moet aan­sluiten, en tevens hoe u los verkrijgbare FM- en AM­buitenantennes moet aansluiten. De AV-receiver kan geen radiosignalen ontvangen wan­neer er geen antenne is aangesloten, dus zorg ervoor dat u een antenne aansluit.
Aansluiting voor FM ANTENNA
Aansluiten van de FM-binnenantenne
De bijgeleverde FM-binnenantenne is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis.
Sluit de FM-antenne op de afgebeelde
1
wijze aan.
Inplugklem AM ANTENNA
Aansluiten van de AM-raamantenne
De bijgeleverde AM-raamantenne is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis
.
Zet de AM-raamantenne in elkaar door de
1
lipjes van de antenne in het voetstuk te steken, zoals afgebeeld.
Sluit beide draden van de AM-raaman-
2
tenne op de Inplugklem AM-antenne aan, zoals afgebeeld.
(De antennedraden hebben geen polariteit, dus de draden kunnen worden verwisseld.)
Zorg dat de draden stevig bevestigd zijn en dat de druktypeklemmen de kerndraden vastklemmen en niet de buitenisolatie.
Steek de steker volle­dig in de stekerbus.
Wanneer uw AV-receiver gereed is voor gebruik, stemt u op een FM-zender af en wijzigt dan de positie van de FM-antenne tot een optimale ont­vangst is verkregen.
Gebruik punaises of iets dergelijks om de
2
FM-antenne aan de muur te bevestigen.
Thumbtacks, etc.
Let op:
Wees voorzichtig dat u uzelf niet verwondt bij gebruik van de punaises.
Als bij gebruik van de bijgeleverde FM-binnenantenne geen goede ontvangst wordt verkregen, kunt u een los verkrijgbare FM-buitenantenne installeren (zie blz. 19).
Duwen Naar binnen
steken
Wanneer uw AV-receiver gereed is voor gebruik, stemt u op een AM-zender af en wijzigt dan de positie van de AM-antenne tot een optimale ont­vangst is verkregen.
Houd de antenne zo ver mogelijk uit de buurt van de AV-receiver, uw TV, de luidsprekerkabels en de netsnoeren.
Als bij gebruik van de bijgeleverde AM-raamantenne geen goede ontvangst wordt verkregen, kunt u een los verkrijgbare AM-buitenantenne installeren (zie blz. 19).
Loslaten
Nl-18
De AV-receiver aansluiten—Vervolg
Aansluiten van een FM-buitenantenne
Als bij gebruik van de bijgeleverde FM-binnenantenne geen goede ontvangst wordt verkregen, kunt u een los verkrijgbare FM-buitenantenne installeren.
Opmerkingen:
• FM-buitenantennes werken het beste buitenshuis, maar soms kan ook een bevredigend resultaat worden verkregen wanneer de antenne op zolder wordt geïn­stalleerd.
• Voor een optimale ontvangst moet u de FM-buitenan­tenne uit de buurt van hoge gebouwen installeren, zodat het signaal via een rechte lijn vanaf het zendsta­tion kan worden ontvangen.
• Installeer de buitenantenne uit de buurt van mogelijke stoorbronnen, zoals neonverlichting, druk verkeer enz.
• Om veiligheidsredenen dient de buitenantenne uit de buurt van hoogspanningsleidingen en andere hoog­spanningsapparatuur te worden geïnstalleerd.
• De buitenantenne moet worden geaard overeenkom­stig de plaatselijke bepalingen, om gevaar voor een elektrische schok te voorkomen.
Aansluiten van een AM-buitenantenne
Als bij gebruik van de bijgeleverde AM-raamantenne geen goede ontvangst wordt verkregen, kunt u een AM­buitenantenne gebruiken in aanvulling op de raaman­tenne, zoals afgebeeld.
Buitenantenne
Geïsoleerde antennekabel
AM-raamantenne
AM-buitenantennes werken het beste wanneer deze bui­tenshuis horizontaal worden geïnstalleerd, maar soms kan ook een bevredigend resultaat worden verkregen wanneer de antenne binnenshuis horizontaal boven een raam wordt gespannen. U mag de AM-raamantenne niet van het apparaat losmaken.
De buitenantenne moet worden geaard overeenkomstig de plaatselijke bepalingen, om gevaar voor een elektri­sche schok te voorkomen.
Gebruik van een TV/FM-antennesplitter
Het wordt afgeraden om dezelfde antenne te gebruiken voor FM- en TV-ontvangst, want dit kan interferentie veroorzaken. Indien dit echter niet vermeden kan wor­den, kunt u een TV/FM-antennesplitter gebruiken zoals afgebeeld.
TV/FM-antennesplitter
Naar AV-ontvanger
Naar TV
(of videorecorder)
Nl-19
De AV-receiver aansluiten—Vervolg
Y
Y

Over AV-aansluitingen

• Lees de handleidingen die bij uw AV-apparaten wor­den geleverd voordat u begint met het maken van AV­aansluitingen.
• Steek de stekker van het netsnoer pas in het stopcon­tact nadat u gecontroleerd hebt of alle audio- en video­aansluitingen correct zijn gemaakt.
Optische digitale stekerbussen
De optische digitale stekerbussen van de AV-receiver zijn voorzien van een sluiter-type afdekking die open gaat wanneer een optische stekker naar binnen wordt gestoken en die sluit wanneer de stekker naar buiten wordt getrok­ken. Duw de stekker helemaal naar binnen.
Let op:
Om beschadiging van de sluiter te voorkomen, moet u de optische stekker altijd recht in de stekerbus steken en uit de stekerbus trekken.
AV-kabels en stekerbussen
Video
Kabel Stekerbus Beschrijving
HDMI
Component videokabel
S-videokabel
Composiet videokabel
Audio
Optische digitale audiokabel
Coaxiale digitale audiokabel
Analoge audiokabel (RCA)
Multikanaals analoge audiokabel (RCA tulpstekkers)
PB/CB PR/CR
Kabel Stekerbus Beschrijving
PB/CB PR/CR
Kleurcodering AV-aansluiting
De RCA van de AV-aansluitkabels zijn gewoonlijk van een kleurcode voorzien: rood, wit en geel. Gebruik de rode stekkers voor de audio­ingangen en -uitgangen van het rechterkanaal (gewoonlijk zijn deze voorzien van de letter “R”). Gebruik de witte stekkers voor de audio­ingangen en -uitgangen van het linkerkanaal (gewoonlijk zijn deze voorzien van de letter “L”). Gebruik de gele stekkers voor de compo­siet video-ingangen en -uitgangen (gewoonlijk zijn deze geel).
Links (wit)
Rechts (rood) Rechts (rood)
• Steek de stekkers volledig in de aansluit­bussen zodat een goed contact wordt gemaakt (een los contact kan resulteren in ruis of een defecte werking).
• Houd de audio- en videokabels uit de buurt van de netsnoeren om storingen in het beeld en geluid te voorkomen.
HDMI
HDMI aansluitingen kunnen ongecomprimeerde, standaard of hoge-definitie digitale video en digitale audioanalen overbrengen voor de hoogst mogelijke beelden geluidskwaliteit.
Bij component video zijn de luminantiesignalen (Y) en kleurverschilsignalen (PR, PB) gescheiden, waar­door een optimale beeldkwaliteit wordt verkregen (Bij sommige fabrikanten zijn de component video­aansluitingen van een iets ander opschrift voorzien).
Bij S-video zijn de luminantie- en kleursignalen gescheiden waardoor een betere beeldkwaliteit wordt verkregen dan bij composiet video.
V
Composiet video wordt gewoonlijk gebruikt bij TV’s, videorecorders en andere videoapparatuur.
Deze biedt de beste geluidskwaliteit en u hebt tevens de beschikking over surround-geluid (bijv. Dolby Digital en DTS). De geluidskwaliteit is het­zelfde als bij een coaxiale verbinding.
Deze biedt de beste geluidskwaliteit en u hebt tevens de beschikking over surround-geluid (bijv. Dolby Digital en DTS). De geluidskwaliteit is het­zelfde als bij een optische verbinding.
L
R
Deze kabel zorgt voor de overdracht van analoge audio. Het is het meest gebruikte type aansluiting voor analoge audio en deze aansluitingen treft u op praktisch alle AV-apparatuur aan.
Deze kabel zorgt voor de overdracht van multika­naals analoge audio en wordt gewoonlijk gebruikt voor het aansluiten van DVD-spelers met een 7.1­kanaals analoge audio-uitgang. U kunt ook meer­dere standaard analoge audiokabels gebruiken in plaats van een multikanaals kabel.
Analoge audio
Composiet video
Links (wit)
(Geel)(Geel)
Goed!
Fout!
Opmerking:
De AV-receiver is niet geschikt voor SCART-stekkers.
Nl-20
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Aansluiten van audio & video

Als u de audio- en video-uitgangen van uw DVD-speler en andere AV-apparatuur met de AV-receiver verbindt, kunt u de audio- en videobron gelijktijdig kiezen door eenvoudigweg de juiste ingangsbron op de AV-receiver te selecteren.
: Signaalloop
Video
Audio
DVD-speler, enz.
Luidsprekers
(zie blz. 16 voor aansluitinformatie)
Video
Audio
TV,
projector, enz.

Welke aansluitingen moet ik gebruiken?

De AV-receiver is geschikt voor diverse aansluitformaten zodat deze compatibel is met vele AV-apparatuur. Het formaat dat u kiest, wordt bepaald door de formaten die door uw andere apparatuur worden ondersteund. Gebruik de hierna volgende informatie als richtlijn.
Bij videoapparatuur moet u twee verbindingen maken – een voor de audio en een voor de video.
Video-aansluitmethoden
Videoapparatuur kan op de AV-ontvanger worden aangesloten via een van de volgende videoaansluitmethoden: compo­sietvideo, S-Video, componentvideo of HDMI. De laatste methode geeft de beste beeldkwaliteit. De AV-receiver kan voorwaarts en achterwaarts converteren tussen verschillende videoaansluitingen, afhankelijk van de instelling van “Monitoruitgang”, die over het algemeen vaststelt of videosignalen voorwaarts moeten worden geconverteerd voor de componentvideo-uitgang of de HDMI-uitgang.
Voor een optimale videokwaliteit raadt THX aan dat de videosignalen zonder omhoog-omzetting door het sys­teem worden geleid (d.w.z. vanaf de componentvideo-ingang naar de componentvideo-uitgang). We raden u ook aan de voorkeur “Onmiddelijke displayaanduiding” in te stellen op “Uit” (zie blz. 90), “Beeld instellen” in te stellen op de standaardwaarde (zie blz. 88) en “Uitgangsresolutie” in te stellen op “Doorheen” (zie blz. 92).
“Monitoruitgang” ingesteld op “HDMI”
Als “Monitoruitgang” op “HDMI” is ingesteld (zie blz. 39), worden de video-ingangssignalen door de AV-receiver geleid zoals afgebeeld, waarbij bronnen voor composietvideo, S-Video en componentvideo allemaal voorwaarts worden geconverteerd voor de HDMI-uitgang. Gebruik
deze instelling als u HDMI OUT van de AV­receiver op uw TV aansluit.
De composietvideo-, S-Video- en componentvi­deo-uitgang sturen het respectievelijke ingangs­signaal ongewijzigd door.
DVD-speler, enz.
AV-receiver
TV, projector, enz.
Stroomschema voor de videosignalen
Composiet
Composiet
S-Video
MONITOR OUT
S-Video
Component
IN
Component
HDMI
HDMI
Nl-21
De AV-receiver aansluiten—Vervolg
“Monitoruitgang” ingesteld op “Analoog”
Als “Monitoruitgang” op “Analoog” wordt inge­steld (zie blz. 39), worden de video-ingangssigna­len door de AV-receiver geleid zoals weergegeven, waarbij bronnen voor composietvideo en S-Video voorwaarts worden geconverteerd voor de compo­nentvideo-uitgang.
Gebruik deze instelling als u COMPONENT VIDEO MONITOR OUT van de AV-receiver op uw TV aansluit.
Composietvideo wordt voorwaarts geconverteerd naar S-Video en S-Video wordt achterwaarts gecon­verteerd naar composietvideo. Deze conversies gel­den alleen voor de uitgangen MONITOR OUT V en S, niet voor de uitgangen VCR/DVR OUT V en S.
De composietvideo-, S-Video- en componentvi­deo- uitgang sturen hun respectievelijke ingangs­signalen ongewijzigd door.
Dit stroomschema geldt ook als het onderdeel “Uitgangsresolutie” op “Doorheen” is ingesteld (zie blz. 92).
Stroomschema voor de videosignalen en Resolutie instelling
Het onderdeel “Monitoruitgang” op “Analoog” is ingesteld (zie blz. 39) en het onderdeel “Uit­gangsresolutie” is op iets anders ingesteld dan “Doorheen” (zie blz. 92), zal het stroomschema voor de videosignalen zoals afgebeeld zijn, met de composietvideo- en Svideobronnen omhoog­omgezet voor de componentvideo-uitgang. De composietvideo-, S-video- en componentvi­deo-uitgangen leiden de respectievelijke analoge ingangssignalen onveranderd verder. HDMI­ingangssignalen worden niet uitgevoerd.
DVD-speler, enz.
AV-receiver
TV, projector, enz.
DVD-speler enz.
AV-receiver
Stroomschema voor de videosignalen
Composiet
Composiet
Stroomschema voor de videosignalen
Composiet S-Video Component
Composiet S-Video Component HDMI
S-Video
MONITOR OUT
S-Video
MONITOR OUT
Component
IN
Component
IN
HDMI
HDMI
HDMI
TV, projector, enz.
Audioaansluitmethoden
Audioapparatuur kan op de AV-receiver worden
DVD-speler, enz.
aangesloten via een van de volgende audioaan­sluitmethoden: analoog, optisch, coaxiaal, ana­loog meerkanaals of HDMI. Wanneer u een aansluitmethode kiest, dient u er rekening mee te houden dat de AV-receiver digi­tale ingangssignalen voor analoge lijnuitgangen en omgekeerd niet converteert. Audiosignalen
AV-receiver
die op een optische of coaxiale digitale ingang worden aangesloten, worden bijvoorbeeld niet verzonden door de analoge TAPE OUT.
MD-recorder, enz.
Als er signalen binnenkomen via meer dan één ingangskanaal, worden de actieve ingangen automatisch gekozen in de volgende rangorde: HDMI, digitaal, analoog (inclusief multikanaals). U kunt kiezen welke audio-ingangen de AV­receiver moet controleren op inkomende signalen via de “Instelling van de automatische audioingangsselectie” op blz. 96.
Stroomschema voor de audiosignalen
Multi-kanaals Optische
IN
OUT
*1 Hangi af van de “TV audio-uitgang” instelling
(zie blz. 93).
*2 Alleen de L/R voorkanalen worden uitgevoerd.
(Er is geen sprake van downmixen.)
Nl-22
HDMICoaxialeAnaloge
HDMIAnaloge
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een TV of projector aansluiten

Zie “Apparaten aansluiten met HDMI” op blz. 31 voor informatie over HDMI-aansluitingen.
Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw TV ( , of ) en maak vervolgens de verbinding.
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audio-aansluiting die past bij uw TV ( , of ) en maak vervolgens de verbinding.
A B C
a b c
• Met aansluiting , kunt u naar audio luisteren en audio opnemen van uw TV en luisteren in Zone 2.
• Gebruik aansluiting of voor weergave van Dolby Digital en DTS. (Gebruik en of en voor het
a
b c a b a c
maken van opnamen of kunt u ook luisteren in ZONE 2.)
Aansluiting AV-receiver Signaalloop TV
A B C a b c
COMPONENT VIDEO MONITOR OUT Component-video-ingang
MONITOR OUT S S-video-ingang MONITOR OUT V Composiet video-ingang
GAME/TV IN L/R Analoge audio L/R-uitgang
DIGITAL COAXIAL IN 2 (VCR/DVR) Digitale coaxiale uitgang
DIGITAL OPTICAL IN 1 (GAME/TV) Digitale optische uitgang
b
C
BCB
c
a
A
YCOAXIAL
OUT
OPTICAL
OUT
PB
COMPONENT VIDEO IN
Sluit de ene of de andere aan Aansluiting moet worden toegewezen (zie blz. 44)
Tip!
b
Als uw TV geen audio-uitgangen heeft, sluit dan een audio-uitgang van uw VCR of kabel- of satel­lietontvanger aan op de AV-receiver en gebruik de tuner om te luisteren naar TV-programma’s via de AV-receiver (zie pagina 26 en 28).
LR
P
R S VIDEO
AUDIO
OUT
TV,
projector, enz.
VIDEO
IN
IN
Nl-23
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Aansluiten van een DVD-speler

Zie “Apparaten aansluiten met HDMI” op blz. 31 voor informatie over HDMI-aansluitingen.
Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw DVD-speler ( , , of u aansluiting gebruikt, moet u de AV-receiver met hetzelfde type aansluiting op uw TV aansluiten.
A
A B C
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audio-aansluiting die past bij uw DVD-speler ( , of ) en maak vervolgens de verbinding.
a b c
), en maak vervolgens de verbinding. Wanneer
• Met aansluiting , kunt u naar audio luisteren en audio opnemen van een DVD en luisteren in Zone 2.
• Gebruik aansluiting of voor weergave van Dolby Digital en DTS. (Gebruik en of en voor het
a
b c a b a c
maken van opnamen of kunt u ook luisteren in ZONE 2.)
• Als uw DVD-speler hoofd linker- en rechteruitgangen heeft en multikanaals linker- en rechteruitgangen, gebruik dan de hoofd linker- en rechteruitgangen voor de aansluiting .
Aansluiting AV-receiver Signaalloop DVD-speler
A B C a b c
COMPONENT VIDEO IN 1 (DVD) Component-video-uitgang
DVD S S-video-uitgang DVD V Composiet video-uitgang
DVD FRONT L/R Analoge audio L/R-uitgang
DIGITAL COAXIAL IN 1 (DVD) Digitale coaxiale uitgang
DIGITAL OPTICAL IN 1 (GAME/TV) Digitale optische uitgang
a
b
C
C
B
B
c
A
OUT
Sluit de ene of de andere aan Aansluiting moet worden toegewezen (zie blz. 44)
c
Nl-24
a
YCOAXIAL
OPTICAL
OUT
PB
COMPONENT VIDEO OUT
Om een DVD-speler of voor DVD-Audio/SACD geschikte speler met een multikanaals analoge uitgang aan te sluiten, zie blz. 25.
LR
R S VIDEO
P
AUDI O
OUT
OUT
DVD-speler
VIDEO
OUT
De AV-receiver aansluiten—Vervolg
De multikanaals DVD-ingang aansluiten
Als uw DVD-speler multikanaals audioformaten, zoals een DVD-Audio of SACD ondersteunt en is voorzien van een multikanaals analoge audio-uitgang, dan kunt u deze aansluiten op de multikanaals DVD-ingang op uw AV-receiver.
Gebruik een multikanaals analoge audiokabel, of meerdere normale audiokabels, om de stekerbussen DVD FRONT L/R, CENTER, SURR L/R, SURR BACK L/R en SUBWOOFER van de AV-receiver te verbinden met de 7.1-kanaals analoge audio-uitgang op uw DVD-speler. Als uw DVD-speler een 5.1-kanaals analoge audio-uitgang heeft, sluit dan niet aan op de stekerbussen SURR BACK L/R op de AV-receiver. Om de multikanaals ingang te kiezen, moet u “De multikanaals DVD-ingang gebruiken” op blz. 55 raadplegen. Zie “Hardware-instellingen” op blz. 91 om de gevoeligheid van de subwoofer voor de multikanaals ingang in te stellen.
7.1 ch
5.1 ch
FRONT CENTER
L
R
SUBWOOFER
SURR
DVD
SURR BACK
L
R
FRONT
R
CENTER SUB
WOOFER
LR
SURROUND
LR
SURR BACK
L
DVD-speler
Opmerking:
Als een signaal van een meerkanaals DVD-ingang wordt uitgevoerd vanuit de HDMI OUT- of analoge audio-uitgang, worden alleen de L/R-voorkanalen uitgevoerd. Er is geen sprake van downmixen.
Nl-25
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een VCR of DVD-recorder aansluiten voor weergave

Tip!
Met deze verbinding kunt u de tuner van uw VCR gebruiken om naar uw favoriete TV-programma’s te luisteren via de AV-receiver, handig als uw TV geen audio-uitgangen heeft.
Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw VCR of DVD-recorder ( , , of ), en maak vervolgens de verbinding. Wanneer u aansluiting gebruikt, moet u de AV-receiver met hetzelfde type aansluiting op uw TV aansluiten.
A
A B C
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audio-aansluiting die past bij uw VCR of DVD-recorder ( , , of ), en maak vervolgens de verbinding.
• Met aansluiting kunt u ook in zone 2 naar de VCR of DVD-recorder luisteren.
• Gebruik aansluiting of voor weergave van Dolby Digital en DTS. (Gebruik en of en om ook
a
b c a b a c
a b c
in zone 2 te luisteren.)
Aansluiting AV-receiver Signaalloop VCR of DVD-recorder
A B C a b c
COMPONENT VIDEO IN 2 (CBL/SAT) Component-video-uitgang
VCR/DVR IN S S-video-uitgang VCR/DVR IN V Composiet video-uitgang
VCR/DVR IN L/R Analoge audio L/R-uitgang DIGITAL COAXIAL IN 2 (VCR/DVR) Digitale coaxiale uitgang DIGITAL OPTICAL IN 1 (GAME/TV) Digitale optische uitgang
b
c
Aansluiting
moet
A
worden toe­gewezen
A
(zie blz. 43)
OUT
Sluit de ene of de andere aan Aansluiting moet worden toegewezen (zie blz. 44)
c
Nl-26
OPTICAL
OUT
YCOAXIAL
PB
R S VIDEO
COMPONENT VIDEO OUT
P
DVD-recorder
LR
AUDI O
OUT
VCR,
OUT
VIDEO
OUT
C
C
B
B
a
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een VCR of DVD-recorder aansluiten voor opnemen

Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw VCR of DVD-recorder ( of ), en maak vervolgens de verbinding. De op te nemen videobron moet via hetzelfde type aansluiting zijn aangesloten op de AV-receiver.
Stap 2: Audio-aansluiting
Maak de audio-aansluiting .
Aansluiting AV-receiver Signaalloop VCR of DVD-recorder
A B a
a
VCR/DVR OUT S S-video-ingang VCR/DVR OUT V Composiet video-ingang
VCR/DVR OUT L/R
A B
Audio L/R-ingang
C
B
A
B
a
LR
AUDIO
IN
VCR, DVD-recorder
S VIDEO
IN
VIDEO
IN
Opmerkingen:
• De AV-receiver moet ingeschakeld zijn om een opname te kunnen maken. Opnemen is niet mogelijk als het apparaat in de ruststand (standby) staat.
• Als u rechtstreeks vanaf uw TV of weergave-videorecorder naar de opname-videorecorder wilt opnemen, zonder dat het signaal via de AV-receiver loopt, verbindt u de audio- en video-uitgangen van de TV/videorecorder rechtstreeks met de audio- en video-ingangen van de opname-videorecorder. Zie de handleidingen die bij de TV en de videore­corder worden geleverd voor nadere bijzonderheden.
• De videosignalen die via de composiet video-ingangen binnenkomen kunnen alleen via de composiet video-uitgan­gen worden opgenomen. Als uw TV/videorecorder op een composiet video-ingang is aangesloten, moet de opname­videorecorder op een composiet video-uitgang worden aangesloten. De videosignalen die via de S-video-ingangen binnenkomen kunnen ook alleen via de S-video-uitgangen worden opgenomen. Als uw TV/videorecorder op een S­video-ingang is aangesloten, moet de opname-videorecorder op een S-video-uitgang worden aangesloten.
Nl-27
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een satelliet, kabel, Set-top box of andere videobron aansluiten

Tip!
Met deze verbinding kunt u uw satelliet- of kabelontvanger gebruiken om naar uw favoriete TV-pro­gramma’s te luisteren via de AV-receiver, handig als uw TV geen audio-uitgangen heeft.
Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw videobron ( , , of ) en maak vervolgens de verbinding. Wanneer u aansluiting gebruikt, moet u de AV-receiver met hetzelfde type aansluiting op uw TV aansluiten.
A
A B C
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audio-aansluiting die past bij uw videobron ( , , of ) en maak vervolgens de verbinding.
• Met aansluiting , kunt u naar audio luisteren en audio opnemen van de videobron en luisteren in Zone 2.
• Gebruik aansluiting of voor weergave van Dolby Digital en DTS. (Gebruik en of en voor het
a
b c a b a c
a b c
maken van opnamen of kunt u ook luisteren in ZONE 2.)
Aansluiting AV-receiver Signaalloop Videobron
A B C a b c
COMPONENT VIDEO IN 2 (CBL/SAT) Component-video-uitgang
CBL/SAT IN S S-video-uitgang CBL/SAT IN V Composiet video-uitgang
CBL/SAT IN L/R Analoge audio L/R-uitgang
DIGITAL COAXIAL IN 3 (CBL/SAT) Digitale coaxiale uitgang
DIGITAL OPTICAL IN 2 (CD) Digitale optische uitgang
b
c
A
OPTICAL
OUT
Sluit de ene of de andere aan Aansluiting moet worden toegewezen (zie blz. 44)
c
OUT
C
BCB
a
YCOAXIAL
PB
COMPONENT VIDEO OUT
Satellietontvanger, kabelontvanger, set-top box, enz.
LR
R S VIDEO
P
AUDI O
OUT
OUT
VIDEO
OUT
Nl-28
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een spelconsole aansluiten

Stap 1: Video-aansluiting
Kies een videoaansluiting die geschikt is voor de spelconsole ( , , of ) en sluit de console vervolgens aan. Wanneer u aansluiting gebruikt, moet u de AV-receiver met hetzelfde type aansluiting op uw TV aansluiten.
A
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audioaansluiting die geschikt is voor de spelconsole ( of ) en sluit de DVD-speler vervolgens aan.
A B C
a b
• Via aansluiting kunt u naar geluid van de spelconsole luisteren en dit opnemen, of luisteren in Zone 2.
• Gebruik voor Dolby Digital en DTS aansluiting . (Wanneer u ook wilt opnemen en in Zone 2 wilt luisteren, gebruikt u en .)
a
b
a b
Aansluiting AV-receiver Signaalloop Spelconsole
A B C a b
COMPONENT VIDEO IN 2 (CBL/SAT) Component-video-uitgang
GAME/TV IN S S-video-uitgang GAME/TV IN V Composiet video-uitgang
GAME/TV IN L/R Analoge audio L/R-uitgang
DIGITAL OPTICAL IN 1 (GAME/TV) Digitale optische uitgang
C
BCB
b
a
Aansluiting
moet wor-
A
den toege­wezen (zie blz. 43)
A
OPTICAL
OUT
YPB
COMPONENT VIDEO OUT
R S VIDEO
P
LR
AUDI O
OUT
OUT
Spelconsole
VIDEO
OUT
Nl-29
De AV-receiver aansluiten—Vervolg

Een camcorder of ander apparaat

Stap 1: Video-aansluiting
Kies een video-aansluiting die past bij uw camcorder ( of ), en maak vervolgens de verbinding.
Stap 2: Audio-aansluiting
Kies een audio-aansluiting die past bij uw camcorder ( of ), en maak vervolgens de verbinding.
A B
a b
AUX INPUT
DIGITAL
b
AUX INPUT
S VIDEO
A
S VIDEO
OUT
AUX INPUT
VIDEO
B
VIDEO
OUT
AUX INPUT LR
AUDIO
a
LR
AUDIO
OUT
OPTICAL
OUT
Camcorder, enz.
Aansluiting AV-receiver Signaalloop Camcorder, enz.
A B
a b
AUX INPUT S VIDEO S-video-uitgang
AUX INPUT VIDEO Composiet video-uitgang
AUX INPUT L-AUDIO-R Analoge audio L/R-uitgang
AUX INPUT DIGITAL Digitale optische uitgang
Nl-30
Loading...
+ 212 hidden pages