Nokia N9 User's Guide [nl]

Gebruikershandleiding Nokia N9
Uitgave 1.1
2 Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Veiligheid 4
Aan de slag 6
Toetsen en onderdelen 6 De SIM-kaart plaatsen en de batterij opladen 8 Eerste keer starten 11 Meer hulp vinden 14
Basistoepassing 15
Startschermen en statusgebied 15 Aanraakscherm 19 Tekst schrijven 23 Profielen, tonen en volume beheren 27 Zoeken in uw telefoon 28 Nokia-diensten ontdekken 28
Aanpassen 30
De achtergrond wijzigen 30 Meldingen en feeds weergeven 30
Connectiviteit 31
Internetverbindingen 31 WLAN 33 NFC 35 Bluetooth 37 USB-gegevenskabel 40
Web- en RSS-feeds 40
Webbrowser 40 RSS-feeds 42
Contacten en vrienden in sociale netwerken 43
Contacten 43 Vrienden in sociale netwerken 46
Oproepen 47
Manieren om een oproep te plaatsen 47
Een telefoonnummer bellen 47 Een contact bellen 48 Een conferentiegesprek voeren 48 Oproepen beantwoorden of weigeren 49 Een oproep beantwoorden 49 Een oproep weigeren 49 Dempen door te draaien 50 Oproepen doorschakelen naar uw voicemailbox of naar een ander telefoonnummer 50 Uw voicemailbox bellen 51 Tijdens een oproep 51 De luidspreker activeren tijdens een oproep 51 Ruisonderdrukking 52 Een wachtende oproep beantwoorden 52 Recente oproepen 53 Uw gemiste oproepen weergeven 53 Ontvangen oproepen weergeven 53 Het laatst gekozen nummer bellen 54 Informatie over internetoproepen 54 Een internetoproepdienst installeren 54 Aanmelden bij een internetoproepdienst 55 Een internetoproep plaatsen 55 Uw beschikbaarheidsstatus instellen 55
Berichten en sociale netwerken 56
Al uw accounts in één keer instellen 56 Berichten 57 E-mail 59 Mail for Exchange 60
Muziek en video's 61
Muziekspeler 61 Video's 63
Camera en Galerij 65
Foto's maken 65 Video's opnemen 68
Foto's en video's verzenden en delen 69 Galerij 70 Afbeeldingeditor 73
Kaarten en navigatie 74
GPS 74 Kaarten 76 Rijden 83
Productiviteit en tijd 85
Tijdbeheer 85 Productiviteit 88
Telefoonbeheer 89
Uw telefoonsoftware en applicaties up-to-date houden 89 Back-ups maken 91 Toepassingen beheren 92 Geheugen 94 Inhoud synchroniseren 94 Uw telefoon beschermen 95 Uw telefoon opnieuw instellen 97 Batterij 99
Tips 100
Toegangscodes 100 Uw beveiligingscode naar een vertrouwd persoon verzenden 101
Inhoudsopgave 3
Het milieu beschermen 101
Energie besparen 101 Recyclen 102
Product- en veiligheidsinformatie 102
Index 110
4 Veiligheid

Veiligheid

Lees deze eenvoudige richtlijnen. Het niet opvolgen van de richtlijnen kan gevaarlijk of onwettig zijn. Lees de volledige gebruikershandleiding voor meer informatie.

SCHAKEL HET APPARAAT UIT IN GEBIEDEN WAARBINNEN EEN GEBRUIKSVERBOD GELDT

Schakel het apparaat uit wanneer het gebruik van mobiele telefoons niet is toegestaan of wanneer dit storingen of gevaar kan opleveren, bijvoorbeeld in vliegtuigen, in ziekenhuizen of in de nabijheid van medische apparatuur, bij brandstof, chemicaliën of in gebieden waar explosieven worden gebruikt. Volg alle instructies op in gebieden waarbinnen een gebruiksverbod geldt.

VERKEERSVEILIGHEID HEEFT VOORRANG

Houd u aan alle lokale wetgeving. Houd tijdens het rijden altijd uw handen vrij om het voertuig te besturen. De verkeersveiligheid dient uw eerste prioriteit te hebben terwijl u rijdt.

STORING

Alle draadloze apparaten kunnen gevoelig zijn voor storing. Dit kan de werking van het apparaat negatief beïnvloeden.

DESKUNDIG ONDERHOUD

Dit product mag alleen door deskundigen worden geïnstalleerd of gerepareerd.

BATTERIJEN, LADERS EN ANDERE ACCESSOIRES

Gebruik alleen batterijen, laders en andere toebehoren die door Nokia zijn goedgekeurd voor gebruik met dit apparaat. Laders van derden, die voldoen aan de IEC/EN 62684-standaard en kunnen worden verbonden met de micro-USB-gegevenspoort, zijn mogelijk compatibel. Sluit geen incompatibele producten aan.

HOUD HET APPARAAT DROOG

Het apparaat is niet waterbestendig. Houd het apparaat droog.

GLAZEN ONDERDELEN

Het scherm van het apparaat is van glas gemaakt. Dit glas kan breken als het apparaat op een hard oppervlak valt of als er veel kracht op wordt uitgeoefend. Als het glas breekt, moet u de glazen onderdelen van het apparaat niet aanraken of proberen het gebroken glas uit het apparaat te verwijderen. Gebruik het apparaat niet totdat het glazen onderdeel door bevoegd personeel vervangen is.

GEHOORSCHADE VOORKOMEN

Luister naar een hoofdtelefoon met een gematigd geluidsvolume. Houd het apparaat niet dicht bij uw oor wanneer de luidspreker in gebruik is.
Veiligheid 5
6Aan de slag

Aan de slag

Toetsen en onderdelen Voorkant
1 Nokia AV-aansluiting (3,5 mm) 2 Micro-USB-aansluiting 3 Hoorgedeelte 4 SIM-kaarthouder 5 Volume/Zoom-toets. Wordt ook gebruikt om het profiel te wijzigen. 6 Aan/uit-/vergrendelingstoets 7 Lens van camera vooraan 8 Batterij-indicator 9 Aanraakscherm
Aan de slag 7

Achterkant

10 Cameraflitser 11 Tweede microfoon 12 Cameralens. Als er een beschermende tape op de cameralens is aangebracht,
verwijdert u deze.
13 Microfoon 14 Luidspreker

Headset

U kunt een compatibele headset of hoofdtelefoon op uw telefoon aansluiten.
Muziek regelen met uw headset
Druk op de knop op de headset om het afspelen te onderbreken of te hervatten. Druk de knop ongeveer twee seconden in als u naar de volgende track wilt gaan.
Sluit geen producten aan die een uitgangssignaal afgeven, aangezien dit het apparaat kan beschadigen. Sluit geen energiebron aan op de netstroomconnector van Nokia. Als u externe apparaten of hoofdtelefoons op de netstroomconnector van Nokia aansluit die niet door Nokia zijn goedgekeurd voor gebruik met dit apparaat, moet u extra letten op het geluidsniveau.
8Aan de slag

Antennelocaties

Vermijd contact met de antenne als de antenne in gebruik is. Contact met antennes kan de kwaliteit van de communicatie nadelig beïnvloeden en kan tijdens het gebruik leiden tot een kortere de levensduur van de batterij door een hoger stroomverbruik.
1 GPS-antenne 2 Bluetooth- en WLAN-antenne 3 Antenne voor mobiel netwerk
De SIM-kaart plaatsen en de batterij opladen De SIM-kaart plaatsen
Uw telefoon gebruikt een mini-UICC SIM-kaart, ook wel bekend als micro-SIM-kaart.
Plak geen etiketten op uw SIM-kaart.
1 U opent de cover van de micro-USB-aansluiting door op de linkerkant van de cover
te drukken.
2 Schuif de houder naar links om de SIM-kaarthouder te ontgrendelen. Trek de
houder er voorzichtig uit.
Aan de slag 9
3 Zorg dat het contactgebied naar boven is gericht en plaats de SIM-kaart in de
SIM-kaarthouder.
4 Plaats de SIM-kaarthouder terug in de telefoon. Schuif de SIM-kaarthouder naar
rechts als u deze wilt vergrendelen.
5 Sluit de cover van de micro-USB-aansluiting.
De SIM-kaart verwijderen
1 Open de cover van de micro-USB-aansluiting. 2 Schuif de houder naar links om de SIM-kaarthouder te ontgrendelen. Trek de
houder er voorzichtig uit.
3 Trek de kaart eruit.

De batterij opladen

Uw batterij is in de fabriek gedeeltelijk opgeladen, maar moet wellicht opnieuw worden opgeladen voordat u de telefoon voor het eerst kunt inschakelen.
Als wordt aangegeven dat het batterijniveau laag is, gaat u als volgt te werk:
10 Aan de slag
U hoeft de batterij niet gedurende een bepaalde periode op te laden en u kunt de telefoon gebruiken terwijl deze wordt opgeladen.
Wanneer de batterij wordt opgeslagen, knippert de laadindicator langzaam. Wanneer de batterij vol is, brandt de laadindicator ononderbroken.
Als de batterij volledig ontladen is, kan het enkele minuten duren voordat de batterij­indicator wordt weergegeven en u weer met het apparaat kunt bellen.

De batterij opladen via USB

Is de batterij bijna leeg en hebt u geen lader bij u? U kunt een compatibele USB-kabel gebruiken om uw telefoon op een compatibel apparaat, zoals een computer, aan te sluiten.
U kunt het apparaat opladen via een USB-aansluiting als er geen stopcontact beschikbaar is. Tijdens het opladen van het apparaat kunnen gegeven worden overgedragen. De efficiëntie van opladen via een USB-aansluiting kan sterk variëren, en mogelijk duurt het lang voordat het opladen wordt gestart en het apparaat begint te werken.
U kunt de telefoon tijdens het opladen gebruiken.
Aan de slag 11
Let er bij het aansluiten of losmaken van de kabel van de lader goed op dat u de aansluiting van de lader niet breekt.

Info over de batterij

Uw telefoon heeft een interne oplaadbare batterij die niet kan worden verwijderd. Gebruik alleen laders die door Nokia zijn goedgekeurd en bestemd zijn voor deze telefoon. U kunt ook een compatibele USB-gegevenskabel gebruiken om uw telefoon op te laden.
Probeer niet de batterij uit het apparaat te verwijderen. Breng het apparaat naar uw dichtstbijzijnde bevoegde servicepunt om de batterij te laten vervangen.
Bij bevoegde leveranciers kunt u soms ook de batterij laten vervangen.
Als u de status van de batterij wilt controleren, selecteert u
en Apparaat >
Batterij.
U kunt de telefoon zo instellen dat de energiespaarstand automatisch wordt geactiveerd wanneer de batterij bijna leeg is. Selecteer
en Apparaat > Batterij >
Energiespaarstand > Automatisch.
Als de modus voor energiebesparing is ingeschakeld, kunt u de instellingen van bepaalde applicaties mogelijk niet wijzigen.
Eerste keer starten De telefoon in- of uitschakelen
Houd de aan/uit-toets ingedrukt totdat u de telefoon voelt trillen.
12 Aan de slag

Uw telefoon de eerste keer gebruiken

Uw telefoon leidt u door de eerste installatie wanneer u uw SIM-kaart plaatst en uw telefoon voor het eerst inschakelt. Maak een Nokia-account om Nokia-diensten te gebruiken. U kunt zich ook abonneren voor de dienst Tips en Aanbiedingen om nuttig tips en trucs te ontvangen over hoe u optimaal gebruik maakt van uw telefoon.
U hebt een internetverbinding nodig om een Nokia-account maken. Neem voor meer informatie over de kosten van gegevensoverdracht contact op met uw serviceprovider. U kunt later een account maken als u geen verbinding met internet kunt maken.
Meld u aan, als u al een Nokia-account hebt.
Tip: Wachtwoord vergeten? U kunt het aanvragen en in een e-mail of SMS-bericht naar u laten verzenden.
Als u later een Nokia-account wilt maken, gebruikt u uw telefoon om toegang te krijgen tot een Nokia-dienst zodat u wordt gevraagd om een account te maken.
Als u tijdens het opgeven van de begininstellingen een noodoproep tot stand moet brengen, selecteert u
.

De toetsen en het scherm vergrendelen

Om te voorkomen dat u per ongeluk iemand belt terwijl de telefoon in uw zak of tas zit, kunt u de toetsen en het scherm van de telefoon vergrendelen.
Aan de slag 13
Druk op de aan/uit-toets.
De toetsen en het scherm ontgrendelen
Druk op de aan/uit-toets en veeg vanaf buiten het scherm naar het scherm. U kunt vanuit elke richting vegen.
Tip: U kunt ook tweemaal op het scherm tikken en van buiten het scherm naar het scherm vegen.
Tip: Hebt u een melding op het vergrendelde scherm ontvangen? Als u rechtstreeks naar de desbetreffende applicatie wilt gaan, sleept u de melding naar de linker- of rechterrand van het scherm.
De toetsen en het scherm instellen op automatisch vergrendelen
1 Selecteer
en Apparaat > Scherm > Time-out scherm.
2 Selecteer de tijdsduur waarna het scherm en de toetsen automatisch worden
vergrendeld.

Contacten van uw oude telefoon kopiëren

Als uw lijst met contacten, op het nummer van uw voicemailbox na, leeg is, kunt u uw contacten eenvoudig kopiëren van uw vorige compatibele telefoon.
14 Aan de slag
Selecteer en volg de instructies.
Tip: Als u uw contacten later wilt kopiëren, selecteert u in de lijst met contacten. Selecteer als u uw agendagebeurtenissen en SMS wilt kopiëren. De beschikbare opties kunnen verschillen.

Nokia Link op uw computer installeren

Zorg dat u uw favorieten bij u hebt tijdens roaming. Gebruik de computerapplicatie Nokia Link om inhoud te synchroniseren tussen uw telefoon en uw compatibele computer.
Ga naar www.nokia.com/nokialink als u Nokia Link op uw computer wilt downloaden en installeren.
Als u uw telefoon op uw computer aansluit, selecteert u Synchroniseren en verbinden als u de USB-verbindingsmodus.
Uw telefoon is niet compatibel met Nokia Suite.
Meer hulp vinden De gebruikershandleiding in uw telefoon gebruiken
Selecteer
Zoeken in de gebruikershandleiding
Selecteer
Schakelen tussen de gebruikershandleiding en een applicatie
Als u naar het startscherm wilt teruggaan, veegt u van buiten het scherm naar het aanraakscherm. U opent de gewenste applicatie door deze in de weergave Applicaties of Open applicaties te selecteren.
.
en begin een woord in het zoekveld in te voeren.
> Synchronisatie en back-up > Synchronisatie
> Contacten importeren
Mogelijk staan er aan het einde van de instructies koppelingen naar verwante onderwerpen.

Ondersteuning

Lees de gebruikershandleiding in uw telefoon wanneer u meer wilt leren over het gebruik van uw product of niet precies weet hoe uw telefoon werkt. Selecteer
Misschien hebt u ook belangstelling voor het videokanaal van Nokia Support op YouTube.
Als u hiermee het probleem niet kunt oplossen, gaat u als volgt te werk:
.
Basistoepassing 15
Start uw telefoon opnieuw op. Houd de aan/uit-toets ten minste 8 seconden ingedrukt. De telefoon wordt uitgeschakeld. Als u de telefoon weer wilt inschakelen, houdt u de aan/uit-toets ingedrukt tot de telefoon trilt.
Uw telefoonsoftware bijwerken
De oorspronkelijke fabrieksinstellingen herstellen
Als het probleem hiermee nog niet is verholpen, neemt u contact op met Nokia voor reparatieopties. Ga naar www.nokia.com/repair. Maak altijd een back-up van uw gegevens voordat u de telefoon ter reparatie verstuurt, aangezien alle persoonlijke gegevens op de telefoon kunnen worden verwijderd.

Basistoepassing

Startschermen en statusgebied Schakelen tussen weergaven
Uw telefoon heeft verschillende weergaven voor applicaties, meldingen en feeds, en voor open applicaties.
Veeg naar links of rechts.
U ontvangt meldingen van berichten en gemiste oproepen in de weergave Gebeurtenissen. Feeds van verschillende applicaties of diensten worden ook weergegeven.
U kunt applicaties openen in de weergave Applicaties.
In de weergave Open applicaties kunt u schakelen tussen open applicaties en
taken, en kunt u applicaties sluiten die u niet gebruikt.

Een applicatie sluiten

Tik op de weergave Open applicaties en houd deze vast. Selecteer vervolgens de applicatie.
in
16 Basistoepassing
Tip: Als u de huidige applicatie wilt sluiten, veegt u van buiten het scherm omlaag naar
het scherm.

Schakelen tussen geopende applicaties

In de weergave Open applicaties kunt u zien welke applicaties en taken op de achtergrond zijn geopend en hiertussen schakelen.
Selecteer de gewenste applicatie.
Tip: Plaats twee vingers op het scherm en schuif uw vingers naar elkaar toe, als u een overzicht van geopende applicaties wilt zien. Schuif uw vingers uit elkaar, om terug te keren naar de meer gedetailleerde weergave.
Applicaties die op de achtergrond worden uitgevoerd kosten extra energie en leggen beslag op het geheugen. Als u een applicatie wilt sluiten die u niet gebruikt, selecteert u de weergave Open applicaties en houdt u deze vast. Selecteer vervolgens
in de
applicatie die u wilt sluiten.

Het statusmenu openen voor toegang tot algemene instellingen

U hoeft niet langs lange paden te navigeren om bijvoorbeeld een internetverbinding te openen, te schakelen of te sluiten, of om uw beschikbaarheidsstatus te wijzigen. U kunt deze instellingen rechtstreeks vanuit het statusmenu openen, ongeacht in welke toepassing of weergave u bent.
Basistoepassing 17
Tik op het statusgebied.
Het statusmenu sluiten
Tik op het statusgebied.

De snelstartbalk openen om toegang te krijgen tot gebruikelijke applicaties

In alle applicaties en zelfs op het vergrendelingsscherm kunt u eenvoudig een oproep plaatsen, of hebt u toegang tot de camera, het web of de berichten.
Wanneer u de telefoon rechtop houdt, sleept u uw vinger vanaf de onderkant van het scherm op het scherm en houdt u uw vinger op zijn plaats, totdat de snelstartbalk wordt weergegeven.
18 Basistoepassing
De snelstartbalk sluiten
Tik buiten de snelstartbalk.

De weergave Applicaties opnieuw indelen

Wist u dat u de weergave Applicaties kunt aanpassen? Plaats uw favoriete applicaties boven in de weergave.
Selecteer en houd het pictogram van de applicatie ingedrukt, en sleep het naar de gewenste locatie.
Een applicatie verwijderen
Selecteer het pictogram van de applicatie en houd het ingedrukt, en selecteer U kunt mogelijk sommige applicaties niet verwijderen.
Statusgebiedindicatoren Algemene indicatoren
U hebt een nieuw bericht. U hebt een oproep gemist. Er is een alarm ingesteld. Het profiel Stil is geactiveerd. Geeft de batterijstatus aan. In de modus voor energiebesparing is de indicator
.
.
Oproepindicatoren
Er is een oproep actief. Er is een oproep actief. Uw microfoon is gedempt. Uw oproepen worden doorgeschakeld naar een ander nummer of naar uw
voicemailbox.
Basistoepassing 19
Beschikbaarheidsindicatoren
Uw beschikbaarheidsstatus is Online. Uw beschikbaarheidsstatus is Bezet.
Netwerkindicatoren
U hebt een GSM-gegevensverbinding (netwerkdienst). geeft aan dat gegevens worden overgebracht. U hebt een EGPRS-gegevensverbinding (netwerkdienst). geeft aan dat gegevens worden overgebracht. U hebt een 3G-gegevensverbinding (netwerkdienst). geeft aan dat gegevens worden overgebracht. U hebt een HSPA-gegevensverbinding (netwerkdienst). geeft aan dat gegevens worden overgebracht. Signaalsterkte Uw telefoon is verbonden met een WLAN. Er zijn geen beschikbare netwerken.
Connectiviteitsindicatoren
De SIM-kaart is niet beschikbaar. Vluchtmodus is geactiveerd. Bluetooth is geactiveerd. geeft aan dat gegevens worden overgebracht. GPS is geactiveerd. Uw telefoon is inhoud aan het overbrengen. geeft aan dat het overbrengen op handen is.
Aanraakscherm Info over het aanraakscherm
Raak het scherm met uw vingertoppen aan om uw telefoon te bedienen. Het scherm reageert niet wanneer u uw nagels gebruikt.
Als uw vingertoppen koud zijn, reageert het scherm mogelijk niet als u het aanraakt.
geeft aan dat het overbrengen is mislukt.
Belangrijk: Voorkom dat er krassen ontstaan op het aanraakscherm. Gebruik nooit
een echte pen, een potlood of een ander scherp voorwerp voor het aanraakscherm.

Aanraakschermacties

U gebruikt de gebruikersinterface door op het aanraakscherm te tikken en items vast te houden.
20 Basistoepassing
Een applicatie openen of een schermelement selecteren
Tik op de applicatie of het element.
Naar het startscherm terugkeren
Als u een applicatie wilt verlaten en wilt terugkeren naar het startscherm, veegt u van buiten het scherm naar het aanraakscherm. U kunt vanuit elke richting vegen. De applicatie wordt volledig gesloten als u omlaag veegt. Als u vanuit iedere andere richting veegt, blijft de applicatie op de achtergrond uitgevoerd worden.
Vegen
Plaats een vinger op het scherm, schuif deze in de gewenste richtingen til uw vinger vervolgens op.
Voorbeeld: Veeg naar links of rechts om tussen startschermen te schakelen. Schuif uw vinger omhoog of omlaag, als u in een lijst of menu wilt bladeren.
Item-specifieke opties openen
Tik op het item en houd dit vast. Een menu met beschikbare opties wordt geopend.
Basistoepassing 21
Voorbeeld: Als u een visitekaartje wilt verzenden of een alarm wilt verwijderen, tikt u
op het contact of het alarm en houdt u dit vast. Selecteer vervolgens de gewenste optie.
Een item slepen
Tik op het item en houd dit vast, en veeg vervolgens met uw vinger over het scherm. Het item volgt uw vinger.
Voorbeeld: Als u de volgorde van uw applicaties in de weergave Applicaties wilt wijzigen, tikt u op het applicatiepictogram en houdt u dit vast. Vervolgens sleept u het naar een andere locatie.
In- of uitzoomen
Plaats twee vingers op een item, zoals een foto of webpagina, en schuif uw vingers uit elkaar of naar elkaar toe.
Specifieke weergaveopties openen
Tik op
in de huidige open applicatie.
Een instellingenschakelaar activeren of uitschakelen
Tik op de schakelaar.
22 Basistoepassing

Uw telefoon instellen op automatisch vergrendelen

Wilt u uw telefoon beveiligen tegen ongeautoriseerd gebruik? Geef een beveiligingscode op en stel de telefoon zo in dat deze zichzelf automatisch vergrendelt wanneer u de telefoon niet gebruikt.
1 Selecteer 2 Selecteer Blokkeringscode en voer een beveiligingscode van minimaal 5 tekens
in. U kunt cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters gebruiken. Houd de beveiligingscode geheim en bewaar deze op een veilige plek, uit de buurt
van uw telefoon. Als u de beveiligingscode vergeet en deze niet kunt terughalen, worden uw persoonlijke gegevens verwijderd voordat u de telefoon opnieuw kunt gebruiken. Als u het aantal keer dat u een verkeerde beveiligingscode kunt invoeren hebt ingesteld, verwijdert uw telefoon de gegevens en worden de oorspronkelijke instellingen van uw telefoon opnieuw ingesteld na de laatste poging. Als u het aantal keren niet hebt beperkt, heeft uw telefoon service nodig voordat u deze opnieuw kunt gebruiken.
3 Selecteer Automatische vergrendeling en geef de tijdsduur op waarna de
telefoon automatisch wordt vergrendeld.
Uw telefoon ontgrendelen
1 Druk op de aan/uit-toets en veeg vanaf buiten het scherm naar het scherm. U
kunt vanuit elke richting vegen.
2 Voer de beveiligingscode in en selecteer OK.
Tip: U kunt ook tweemaal op het scherm tikken en van buiten het scherm naar het scherm vegen.
Tip: Als u een vertrouwd persoon hebt opgegeven kunt u deze persoon de code in een SMS-bericht toesturen voor het geval u de beveiligingscode ooit vergeet. Selecteer Apparaatvergrendeling > Vertrouwde persoon > Vertrouwde persoon
selecteren en een contact in de lijst.
en Beveiliging > Apparaatvergrendeling.

Telefoonvergrendelingsinstellingen

Selecteer volgende opties:
Automatische vergrendeling — Stel de tijdsduur in waarna de telefoon automatisch wordt vergrendeld.
Blokkeringscode — Wijzig de beveiligingscode. U moet een beveiligingscode opgeven als u telefoonvergrendeling wilt gebruiken.
Aantal pogingen — Stel een limiet in voor onjuiste pogingen om de beveiligingscode in te voeren. Wanneer de limiet is bereikt, worden de oorspronkelijk instellingen van de telefoon hersteld en worden alle gebruikersgegevens verwijderd.
en Beveiliging > Apparaatvergrendeling en maak uw keuze uit de
Basistoepassing 23
Vertrouwde persoon — Stel een van uw contacten in als een vertrouwd persoon. Als
u een vertrouwd persoon hebt opgegeven en u ooit de beveiligingscode vergeet, kunt u de code in een SMS naar de vertrouwde persoon toesturen. Selecteer nadat u de onjuiste beveiligingscode hebt ingevoerd de optie Herstellen en volg de weergegeven instructies.
Tekst schrijven Schrijven met het virtuele toetsenbord
Selecteer een tekstinvoerveld.
1 Tekentoetsen 2 Shift-toets. 3 Symbooltoets 4 Spatietoets 5 Enter-toets 6 Backspace-toets
Een teken in hoofdletters invoeren wanneer u in kleine letters schrijft, of vice versa
Selecteer de Shift-toets voordat u het teken invoert. Als u de Caps Lock-modus wilt activeren, selecteert u de toets tweemaal. De Shift-toets is gemarkeerd. Druk nogmaals op de Shift-toets om terug te keren naar de normale modus.
Een cijfer of speciaal teken invoeren
Selecteer de symbooltoets. Als u meer symbolen wilt weergeven, selecteert u de
1/2-toets.
Tip: Als u snel een nummer of een veel voorkomend speciaal teken wilt toevoegen,
selecteert u de symbooltoets en schuift u zonder uw vinger op te tillen naar het teken. Als u uw vinger optilt, wordt het teken ingevoerd en keert het toetsenbord terug naar de normale tekstweergave.
24 Basistoepassing
Een accentteken invoeren
Selecteer het teken waaraan u een accent wilt toevoegen en houd het ingedrukt. Schuif vervolgens uw vinger zonder deze op te tillen naar het gewenste accentteken.
Een teken wissen
Selecteer de Backspace-toets.
Het lettertype wijzigen
In sommige applicaties, zoals E-mail en Notities, kunt u het lettertype wijzigen. Selecteer het tekstinvoerveld en selecteer de gewenste optie in het pop-upmenu. Als u het lettertype van een afzonderlijk woord wilt wijzigen, sleept u om het woord te selecteren en selecteert u
Tekst kopiëren en plakken
Sleep in een tekstinvoerveld om de tekst te selecteren die u wilt kopiëren, en selecteer
Kopiëren in het pop-upmenu. Om de tekst te plakken, selecteert u het
tekstinvoerveld en de plaats waar u de tekst wilt plakken. Selecteer vervolgens
Plakken in het pop-upmenu.
Verschillende schrijftalen gebruiken
Selecteer schrijftalen.
Als u meerdere schrijftalen hebt geselecteerd, kunt u tussen talen schakelen.
De schrijftaal wijzigen
Plaats een vinger buiten de linker of rechter rand van het aanraakscherm en sleep uw vinger over het virtuele toetsenbord.
Het virtuele toetsenbord sluiten
Veeg het virtuele toetsenbord omlaag of tik buiten het tekstinvoerveld.
en Tijd en taal > Tekstinvoer > Geïnstalleerde invoermethoden en de
en de gewenste optie.
Tip: Als u de cursor precies wilt hebben waar u wilt, selecteert u de tekst en houdt u deze ingedrukt totdat het vergrootglas wordt weergegeven. Sleep de cursor naar de gewenste locatie zonder uw vinger op te tillen.
Basistoepassing 25

Tekst schrijven met foutcorrectie

Foutcorrectie is gebaseerd op een ingebouwd woordenboek waaraan u nieuwe woorden kunt toevoegen.
1 Begint het woord te schrijven. Het voorspelde woord verandert na elke
toetsselectie.
2 Als u een voorgesteld woord wilt accepteren, selecteert u het voorgestelde
woord.
3 Als u meer spellingssuggesties wilt weergeven, selecteert u het voorgestelde
woord en houdt u het ingedrukt.
4 Als u een woord aan het woordenboek wilt toevoegen, selecteert u het
voorgestelde woord en houdt u het ingedrukt. Selecteer Toevoegen aan
woordenboek.
Foutcorrectie uitschakelen voor alle editors in uw telefoon
Selecteer
en Tijd en taal > Tekstinvoer en schakel Foutcorrectie uit.
Tip: Als u de spatietoets wilt gebruiken om een voorgesteld woord te accepteren, selecteert u
en Tijd en taal > Tekstinvoer, en activeert u Invoegen met
spatietoets. Als u een spatie wilt invoegen zonder het voorgestelde woord te
accepteren, selecteert u de backspace-toets.

Schrijven met Swype

Wilt u sneller schrijven? Activeer Swype om snel en gemakkelijk tekst in te voeren.
26 Basistoepassing
Swype activeren
1 Selecteer 2 Als u het virtuele toetsenbord wilt openen, selecteert u een tekstinvoerveld. 3 Als u Swype wilt activeren als de actieve tekstinvoermethode, plaatst u een vinger
buiten de linker of rechter rand van het aanraakscherm en sleept u uw vinger over het virtuele toetsenbord.
Schrijven met Swype
Schuif uw vinger van letter naar letter. U hoeft niet zo heel nauwkeurig te zijn. Als een woord tweemaal dezelfde letter bevat, krabbelt of maakt u een lusje op de letter. Wanneer u uw vinger optilt om het volgende woord te schrijven, wordt automatisch een spatie ingevoegd.
Tip: Als u de automatische spatiefunctie tijdelijk wilt uitschakelen, schuift u uw vinger van de spatietoets naar de backspace-toets. Selecteer de Swype-toets linksonder op het toetsenbord en houd deze ingedrukt als u deze instelling permanent wilt maken of andere instellingen wilt wijzigen.
Tekst schrijven en bewerken met voorspelde woorden
Terwijl u schrijft wordt een lijst met mogelijke woorden weergegeven. Als het gewenste woord wordt weergegeven, selecteert u het. Als het gewenste woord het eerste is in de lijst, kunt u beginnen met het invoeren van het volgende woord, zodat het woord automatisch wordt ingevoegd. Als u een woord aan het woordenboek wilt toevoegen, schrijft u het woord, selecteert u de spatietoets en de automatische pop­up.
Selecteer het woord en de Swype-toets, als u een lijst met alternatieven wilt zien voor een woord wat u al heeft ingevoerd.
Tip: Als u meerdere woorden, telefoonnummers of woorden met cijfers en symbolen snel aan het woordenboek wilt toevoegen, sleept u om ze te markeren en selecteert u vervolgens de Swype-toets.
De hoofdletters of kleine letters van een woord wijzigen
Selecteer het woord en veeg van Swype-toets naar de Shift-toets. Selecteer de gewenste optie in de lijst.
en Tijd en taal > Tekstinvoer en activeer Swype.
Tip: Als u in een vloeiende beweging van de eerste letter van een woord een hoofdletter wilt maken, plaatst u uw vinger op de letter en schuift u uw vinger omhoog boven het toetsenbord. Vervolgens schuift u weer omlaag naar de volgende letter. Schrijf de rest van het woord zoals gewoonlijk.
Basistoepassing 27
Een accentteken, symbool of cijfer invoegen
Als u een lijst met beschikbare tekens voor een bepaalde toets wilt weergeven, selecteert u de toets en houdt u deze ingedrukt. Selecteer het teken in de lijst.
Voorbeeld: Als u de letter á wilt invoegen, selecteert u de a-toets en houdt u deze ingedrukt. Selecteer vervolgens á in de weergegeven lijst.
Ga naar www.swype.com voor meer hulp, tips en video's over het gebruik van Swype.
Profielen, tonen en volume beheren Het volume van een oproep, track of video wijzigen
Gebruik de volumetoetsen.
Dankzij de interne luidspreker kunt u vanaf korte afstand spreken en luisteren zonder dat u de telefoon aan uw oor hoeft te houden.
De luidspreker activeren of uitschakelen tijdens een gesprek
Selecteer

Uw profiel voor vergaderingen wijzigen

Verwacht u een telefoontje maar wilt u de telefoon niet laten overgaan? U kunt uw telefoon zo instellen dat deze discreet gaat piepen in plaats van bellen.
Open het statusmenu en sleep de schuifregelaar van het profiel naar Pieptoon.
Tip: U kunt ook de volumetoetsen gebruiken om het huidige profiel te wijzigen. Duw de volumetoetsen omhoog of omlaag, totdat het gewenste profiel wordt weergegeven.
Dit is mogelijk in weergaven waar de toets niet wordt gebruikt voor de bediening van het volume of zoomniveau.
Tip: U kunt de beltonen of het geluidsniveau aanpassen en selecteren of de telefoon trilt wanneer u gebeld wordt. Selecteer
Tip: Download meer beltonen vanuit Nokia Winkel. Selecteer
trilsignalen > Beltoon > Meer downloaden uit Nokia Winkel. Ga voor meer
informatie over Nokia Winkel naar www.nokia.com/support.
.
en Geluiden en trilsignalen.
en Geluiden en

Uw telefoon offline gebruiken

Op plaatsen waar u geen oproepen wilt plaatsen of ontvangen, hebt u wel toegang tot uw agenda, muziek en offline spelletjes als u vluchtmodus inschakelt. Schakel de telefoon uit als het gebruik van mobiele telefoons niet is toegestaan of als dit storing of gevaar kan opleveren.
28 Basistoepassing
Selecteer en activeer Vliegmodus.
Als de vluchtmodus is geactiveerd, kunt u nog wel verbinding maken met een WLAN, bijvoorbeeld om uw e-mails te lezen of te browsen op internet. U kunt ook Bluetooth en NFC activeren.
Zorg dat u aan de instructies en de veiligheidseisen van bijvoorbeeld een vliegtuig en de toepasselijke wet- en regelgeving voldoet.

Geluid van telefoon uitzetten

Als het profiel Stil is geactiveerd, worden de tonen van uw telefoon gedempt. Activeer dit profiel als u bijvoorbeeld in de bioscoop of in een vergadering bent.
Open het statusmenu en sleep de schuifregelaar van het profiel naar Stil.
Als het profiel Stil is geactiveerd, zijn alarmtonen wel hoorbaar. U kunt bijvoorbeeld ook naar muziek luisteren.

Zoeken in uw telefoon

Verken uw telefoon en internet. Terwijl u een zoekwoord invoert, gaat de zoekopdracht de resultaten voor u verfijnen en worden suggesties weergegeven, zoals Help-onderwerpen, apps, muziek, video's enzovoort.
1 Selecteer 2 Begin een zoekwoord in te voeren en selecteer een van de voorgestelde
woordovereenkomsten.
3 Als u wilt zoeken op internet, selecteert u de internetkoppeling aan het einde van
elk zoekresultaat.
Zoeken vanuit een applicatie
Selecteer woordovereenkomsten. Deze functie is niet in alle applicaties beschikbaar.
.
, begin een zoekwoord in te voeren en selecteer een van de voorgestelde
Nokia-diensten ontdekken Nokia-diensten
Met Nokia-diensten kunt u nieuwe plaatsen en diensten ontdekken en in contact blijven met uw vrienden. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:
Spelletjes, applicaties, video's en beltonen naar uw telefoon downloaden
De weg vinden naar allerlei locaties met de gratis wandel- en autonavigatie, reizen
plannen en locaties op een kaart bekijken
Een gratis Nokia Mail van Yahoo!-account verkrijgen
Muziek ophalen
Basistoepassing 29
Bepaalde items kunt u gratis downloaden, voor andere moet u mogelijk betalen.
Welke diensten beschikbaar zijn hangt ook af van het land of de regio en bovendien worden niet alle talen ondersteund.
U hebt een Nokia-account nodig om Nokia-diensten te kunnen gebruiken. Als u toegang tot een dienst hebt gekregen op uw telefoon, wordt u gevraagd om een account te maken.
Ga voor meer informatie naar www.nokia.com/support.

Nokia-account

Wanneer u uw telefoon de eerste keer inschakelt, leidt de telefoon u door het maken van een Nokia-account.
Met uw Nokia-account kunt u onder andere:
Met een enkele gebruikersnaam en een enkel wachtwoord toegang krijgen tot alle Nokia-diensten, zowel op uw telefoon als op een compatibele computer
Inhoud downloaden vanuit Nokia-diensten
Details over het model van uw telefoon en contactgegevens opslaan. U kunt ook
details van uw betaalkaart toevoegen.
Uw favoriete plaatsen opslaan bij Nokia Kaarten
Ga voor meer informatie over Nokia-account en Nokia-diensten naar www.nokia.com/ support.
Als u later een Nokia-account wilt maken, probeert u met uw telefoon toegang te krijgen tot een Nokia-dienst, zodat u wordt gevraagd om een account te maken.

Info over de webdienst Nokia Maps

Met de webdienst Nokia Maps kunt u locaties overal ter wereld weergegeven.
U kunt het volgende doen:
Naar adressen, interessante plaatsen en diensten zoeken
Routes maken en een routebeschrijving krijgen
Uw favoriete plaatsen en routes opslaan in uw Nokia-account
Synchroniseer uw favorieten met uw compatibele Nokia-telefoon en geef deze
weer wanneer u onderweg bent.
Ga naar www.nokia.com/maps als u de webdienst Nokia Maps wilt gebruiken.
30 Aanpassen

Info over Ovi Muziek

Met Ovi Muziek kunt u tracks downloaden naar uw telefoon en uw compatibele computer.
U kunt muziek gaan ontdekken door naar www.ovi.com te gaan.

Info over Nokia Winkel

U kunt mobiele spelletjes, applicaties, video's, foto's en beltonen naar uw telefoon downloaden. Sommige items zijn gratis, voor andere moet u betalen met uw creditcard of via uw telefoonrekening. De beschikbaarheid van betalingsmethoden is afhankelijk van het land waarin u woont en het netwerk van uw serviceprovider. Via Nokia Winkel kunt u over inhoud beschikken die compatibel is met uw telefoon en die aan uw interesses en locatie voldoet.
Selecteer support.
. Ga voor meer informatie over Nokia Winkel naar www.nokia.com/

Aanpassen

De achtergrond wijzigen

Wilt u uw favoriete landschap of foto's van uw gezin op de achtergrond van het vergrendelde scherm zien? U kunt de achtergrond wijzigen om het vergrendelde scherm naar eigen inzicht aan te passen.
1 Selecteer 2 Tik op het scherm om de werkbalk weer te geven en selecteer
achtergrond.
3 Verplaats het bijsnijdgebied zodat de afbeelding optimaal past. 4 Selecteer Klaar.
Tip: U kunt ook vooraf geïnstalleerde foto's gebruiken, of meer achtergronden downloaden van Nokia Winkel. Selecteer over Nokia Winkel naar www.nokia.com/support.
en de gewenste foto.
> Instellen als
en Achtergrond. Ga voor meer informatie

Meldingen en feeds weergeven

Lees recente berichten van uw sociale-netwerkcontacten en favoriete webfeeds in dezelfde weergave als waarin u meldingen hebt ontvangen.
De weergave Gebeurtenissen bevat:
Meldingen over bijvoorbeeld uw gemiste oproepen, ongelezen berichten en
software-updates;
Feeds van verschillende applicaties en diensten, zoals applicaties voor sociale
netwerken en webfeeds
Loading...
+ 83 hidden pages