Nikon D80 User Manual [nl]

$E.IKONGIDSVOORDIGITALEFOTOGRAFIE
METDE
DIGITALECAMERA
.L

Waar kunt u het vinden

Vind wat u zoekt in:
De inhoud
De vraag- en antwoordindex
Weet u wat u wilt, maar weet u de naam van de functie niet? Zoek hem op in de vraag- en antwoordindex.
De vraag- en antwoordindex
Zoek op trefwoord.
Foutmeldingen
Verschijnt er een waarschuwing op het LCD-venster, in de zoeker of op de moni­tor, zoek dan hier de oplossing.
Zie blz. v-vi
Zie blz. vii-ix
Zie blz. 147–149
Zie blz. 132–133
Problemen oplossen
Doet de camera iets wat u niet verwacht? Zoek hier de oplossing.
Help
Gebruik de ingebouwde helpfunctie van de camera voor helpinformatie over menufuncties en andere onderwer­pen. Zie blz. 9 voor meer informatie.
Zie blz. 129–131
Inleiding
Instructies Fotograferen en weergeven
Meer over fotografie (alle gebruiksstanden)
De standen P, S, A en M
Naslaginformatie
Meer over foto's weergeven
Aansluiten op een televisie, computer of printer
Weergaveopties: het weergavemenu
Opnameopties: het opnamemenu
Menugids
Persoonlijke instellingen
Basisinstellingen: het setup-menu
Geretoucheerde kopieën maken: het retoucheermenu
Technische gegevens
i

Voor uw veiligheid

Om schade aan uw Nikon product of letsel voor uzelf of anderen te voorkomen, dient u de volgende veiligheidsinstructies goed door te lezen voordat u deze apparatuur gaat gebruiken. Bewaar deze vei­ligheidsinstructies waar iedereen die het product gebruikt ze kan lezen.
De consequenties voor het niet opvolgen van de veiligheidsinstructies in dit hoofdstuk worden met het volgende pictogram aangegeven:
Dit pictogram staat bij waarschuwingen. Lees om mogelijk letsel te voorkomen alle waarschuwingen voordat u dit Nikon product gebruikt.
WAA RSC HUWI NGE N
Kijk niet via de zoeker in de zon
In de zon of andere sterke lichtbronnen kijken via de zoe­ker, kan tot blijvende vermindering van het gezichtsvermo­gen leiden.
Gebruik van de oogsterktecorrectie van de zoeker
Bij het gebruik van de oogsterktecorrectie-instelling met het oog aan de zoeker dient u op te passen dat u niet per ongeluk met uw vinger in uw oog steekt.
Onmiddellijk uitschakelen in geval van storing
Indien u ontdekt dat er rook of een ongewone geur vrij­komt uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart lever­baar), ontkoppelt u onmiddellijk de lichtnetadapter van het lichtnet en verwijdert u de batterij; pas daarbij op dat u zich niet brandt. Voortgaand gebruik kan leiden tot letsel. Breng na het verwijderen van de batterij de apparatuur naar een door Nikon erkend ser vicecentrum.
Haal het apparaat niet uit elkaar
Aanraking van inwendige onderdelen kan tot letsel lei­den. In geval van een defect mag dit product uitsluitend worden gerepareerd door een gekwalificeerde reparateur. Mocht het product openbarsten als gevolg van een val of ander ongeluk, verwijder dan de batterij of ontkoppel de lichtnetadapter en breng het product vervolgens naar een door Nikon geautoriseerd servicecentrum voor inspectie.
Niet gebruiken in de nabijheid van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de nabijheid van ont­vlambaar gas, omdat dit kan leiden tot explosie of brand.
Buiten bereik van kinderen houden
Negeren van deze waarschuwing kan leiden tot letsel.
Doe de draagriem niet om de hals van kinderen
Het om de nek dragen van de camera door een kind kan leiden tot verstikking.
Neem de juist voorzorgen in acht bij het gebruik van batterijen
Batterijen kunnen bij onjuist gebruik lekken of exploderen. Neem de volgende voorzorgen in acht wanneer u bezig bent met de batterijen die in dit product worden gebruikt:
• Gebruik alleen batterijen die zijn goedgekeurd voor gebruik in dit apparaat.
• U mag de batterij niet kortsluiten of uit elkaar halen.
• Zorg ervoor dat het product is uitgeschakeld voordat u de batterij vervangt. Als u een lichtnetadapter gebruikt, dient u deze los te koppelen.
• Plaats batterijen niet ondersteboven of achterstevoren.
• Stel batterijen niet bloot aan vuur of hoge temperatu­ren.
• U mag batterijen niet blootstellen aan of onderdompe­len in water.
• Plaats het afdekkapje van de batterij terug wanneer u de batterij vervoert. Vervoer of bewaar de batterij niet samen met metalen objecten, zoals halskettingen of haarspelden.
• Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen, dient u een lege batterij te verwijderen.
• Plaats het afdekkapje op de contactpunten en berg de batterij op een koele, droge plaats op als de batterij niet in gebruik is.
• Direct na gebruik, of als het product voor een langere periode op batterijvoeding heeft gewerkt, kan de bat­terij heet zijn geworden. Zet de camera daarom uit en laat de batterij afkoelen voor u deze verwijdert.
• Stop onmiddellijk met het gebruik van een batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervor­ming.
Neem de juiste voorzorgen in acht bij het gebruik van de snella­der.
• Houd de camera droog. Negeren van deze waarschu­wing kan leiden tot brand of een elektrische schok..
• Stof op of bij metalen onderdelen van de stekker dient met een droge doek te worden verwijderd. Voort­gaand gebruik kan tot brand leiden.
• Tijdens onweer dient u niet met uw handen aan de voedingskabel of bij de lader te komen. Negeren van deze waarschuwing kan leiden tot een elektrische schok.
• Beschadig, modificeer, of verbuig de voedingskabel niet; u mag er ook niet met kracht aan trekken. Plaats de kabel niet onder zware objecten, en stel hem niet bloot aan hitte of vuur. Is de isolatie beschadigd en lig­gen de stroomdraden open, laat de kabel dan door een door Nikon erkende reparatiedienst onderzoeken. Negeren van deze waarschuwing kan leiden tot brand of een elektrische schok..
• Houd de stekker en de lader niet met natte handen vast. Negeren van deze waarschuwing kan leiden tot een elektrische schok.
ii
Voor uw veiligheid
Gebruik de juiste kabels
Als u kabels op de in- en uitvoeraansluitingen gaat aan­sluiten, gebruik dan uitsluitend de meegeleverde kabels, of kabels die Nikon voor het beoogde doel aanbiedt. Op die manier bent u verzekerd van een optimale werking.
CD-roms
CD-roms met software of gebruikshandleidingen dienen niet op audio-cd-apparatuur te worden afgespeeld. Het afspelen van cd-roms op een audio-cd-speler kan tot gehoorverlies of schade aan de apparatuur leiden.
Vermijd contact met vloeibare kristallen
Mocht de monitor stuk gaan, pas dan op dat u geen letsel oploopt door het gebroken glas en voorkom dat vloeibare kristallen van de monitor in aanraking komen met de huid of in ogen of mond komen.
Wees voorzichtig bij het gebruik van de flitser
Pas op dat het flitsvenster niet in aanraking is met een per­soon of een object als u de flitser gebruikt. Anders kan de persoon zich branden of kan er vuur ontstaan.
Gebruik van de flitser dicht bij de ogen van het onder­werp kan leiden tot tijdelijke vermindering van het gezichtsvermogen. Pas extra op bij het fotograferen van kleine kinderen; de flitser mag niet dichterbij wor­den gehouden dan een meter vanaf het onderwerp.

Opmerkingen

• Niets van de handleidingen die bij dit product zijn geleverd, mag worden gereproduceerd, overgedragen, getranscribeerd, opgeslagen in een archiefsysteem of vertaald in enige taal in enige vorm, met enig middel, zonder voorafgaande schriftelijk toestemming van Nikon.
• Nikon behoudt zich het recht voor de specificaties van de hardware en software die in deze handleidingen wordt beschreven op enig moment zonder voorafgaande aankondi­ging te wijzigen.
• Nikon is niet aansprakelijk voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van dit product.
• Hoewel alles in het werk is gesteld om te zorgen dat de infor­matie in deze handleidingen juist en compleet is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon importeur op de hoogte wilt stellen van eventuele onjuistheden of omissies (adres aanwe­zig in overige documentatie).
Opmerkingen
iii
Pictogram voor gescheiden inzameling in Europese landen
Dit pictogram geeft aan dat dit product via gescheiden inzameling moet worden afgevoerd.
Het volgende is alleen van toepassing op gebruikers in Europese landen:
• Dit product is ontworpen met het oog op gescheiden inzameling via een daarvoor bestemd inzamelingspunt. Gooi dit product niet weg als huishoudafval.
• Neem voor meer informatie contact op met uw leverancier of de locale autoriteit die verantwoordelijk is voor afval­verwerking.
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepa­pieren of overheidsobligaties, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel 'Voorbeeld'.
Het kopiëren of reproduceren van papiergeld, munten of waar­depapieren die in het buitenland in circulatie zijn, is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend, is het kopiëren of repro­duceren van ongebruikte door de overheid uitgegeven postze­gels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgege­ven zegels of van gecertificeerde, door de wet voorgeschreven documenten is verboden.
• Waarschuwingen met betrekking tot bepaalde kopieën en repro­ducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaardigd met betrek­king tot het kopiëren of reproduceren van waardepapieren, uit­gegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertificaten, etc.), reispassen of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de over­heid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten en kaartjes zoals passen en maaltijdcoupons.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilde­rijen, houtsneden, grafisch werk, kaarten, tekeningen, films en foto’s is verboden bij nationale en internationale wetten. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor inbreuk maken op het auteursrecht.
Opslagapparatuur in de afvalverwerking
Houd er rekening mee dat het wissen van beelden of het formatteren van geheugenkaarten of andere opslagmedia de oorspron­kelijke beelddata niet geheel verwijdert. Gewiste bestanden kunnen soms van weggegooide opslagapparatuur worden terugge­haald met commercieel verkrijgbare software, wat een potentiële bron is van misbruik van persoonlijke beeldbestanden. De verantwoordelijkheid voor de privacy omtrent dat soort bestanden ligt bij de gebruiker.
Voordat u een opslagapparaat weggooit of overdraagt aan iemand anders dient u alle bestanden te wissen met commercieel ver­krijgbare verwijderingssoftware of formatteert u het apparaat en laadt u het vervolgens geheel met beelden die geen privé-infor­matie bevatten (bijvoorbeelden foto's van een egale lucht). Denk er aan dat u eventueel ook de beelden vervangt die u gebruikt voor de vooringestelde witbalans. Denk eraan letsel of schade te vermijden bij het fysiek vernietigen van opslagapparaten.
Handelsmerkinformatie
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Microsoft en Windows zijn gedepo­neerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Het SD-logo is een handelsmerk van de SD Card Association. Het SDHC-logo is een handelsmerk. Adobe, Acrobat en Adobe Reader zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. is een handels­merk. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon product worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.
iv
Opmerkingen

Inhoud

Voor uw veiligheid............................................................... ii
Opmerkingen........................................................................ iii
Vraag- en antwoordindex............................................... vii
Inleiding ...........................................................1
Kennismaking met de camera......................................... 2
Gebruik van cameramenu’s ..............................................9
Eerste stappen.....................................................................11
Objectief bevestigen ....................................................................11
Batterij laden en plaatsen ..........................................................12
Basisinstellingen ..............................................................................14
Geheugenkaarten plaatsen......................................................15
Zoeker op oogsterkte aanpassen .........................................17
Instructies .................................................... 18
Eenvoudig fotograferen ( stand)............................19
Creatief fotograferen (Digital Vari-Program).............24
Eenvoudig weergeven......................................................26
Naslaginformatie ...........................................27
Meer over fotografie (alle gebruiksstanden) .......28
Scherpstelling......................................................................28
Autofocus.............................................................................................28
AF-veld...................................................................................................30
Scherpstelvergrendeling............................................................31
Handmatig scherpstellen ..........................................................32
Beeldkwaliteit en -grootte ..............................................33
Beeldkwaliteit ....................................................................................34
Beeldformaat .....................................................................................35
Een opnamestand kiezen................................................36
Zelfontspannerstand ....................................................................37
Gebruik van de afstandsbediening......................................38
Gebruik van de ingebouwde flitser .............................40
ISO-gevoeligheid................................................................43
Terugzetten met twee knoppen...................................44
De standen P, S, A en M ..........................................45
Belichtingsstand P (geprogrammeerd auto)............47
Belichtingsstand S (Sluitertijdvoorkeuze) .................48
Belichtingsstand A (Diafragmavoorkeuze)................49
Belichtingsstand M (Handmatig)..................................50
Belichting ..............................................................................52
Lichtmeting ........................................................................................52
Vergrendeling automatische belichting...........................53
Belichtingscorrectie.......................................................................54
Flitsbelichtingscorrectie..............................................................55
Bracketing............................................................................................56
Witbalans...............................................................................58
Fijnafregeling witbalans..............................................................58
Kleurtemperatuur kiezen ...........................................................59
Witbalans preset..............................................................................59
Meer over foto's weergeven...................................61
Foto’s met de camera bekijken......................................61
Foto-informatie ................................................................................62
Meerdere beelden bekijken: Miniatuurweergave......63
Foto’s nauwkeuriger bekijken: zoomweergave ...........64
Foto’s tegen verwijderen beveiligen ................................. 65
Afzonderlijke foto’s verwijderen............................................ 65
Aansluiten op een televisie,
computer of printer................................................66
Beelden op TV bekijken ...................................................66
Aansluiten op een computer .........................................67
Voordat u de camera aansluit................................................. 67
De USB-kabel aansluiten............................................................ 67
Foto’s printen .......................................................................69
Printen via directe USB-verbinding .....................................69
Menugids........................................................74
Weergaveopties: het weergavemenu.........................74
Wissen.................................................................................................... 74
Weergavemap.................................................................................. 75
Draai portret ...................................................................................... 75
Diashow................................................................................................ 75
Beeld verbergen..............................................................................78
Printopdracht .................................................................................. 78
Opname-opties: het opnamemenu.............................79
Beeld optimaliseren (Standen P, S, A en M) ....................79
Beeldkwaliteit (alle standen) .................................................. 81
Beeldformaat (alle standen) .................................................... 81
Witbalans (Standen P, S, A en M) ...........................................82
ISO-gevoeligheid (alle standen) ........................................... 83
Ruisonderdrukking (alle standen) ........................................ 83
Hoge ISO ruisonderdr. (alle standen) ................................ 83
Meervoudige belicht. (standen P, S, A en M)................. 84
Persoonlijke instellingen..................................................86
R: Terugzetten................................................................................... 86
1: Signaal (alle standen) ............................................................. 86
2: AF-veldstand (alle standen) ................................................ 87
3: Centrale AF-veld (alle standen).........................................87
4: AF-hulpverlichting
(alle standen behalve , en )............................... 87
5: Geen geheugenkrt? (Alle standen) ................................88
6: Beeld terugspelen (alle standen)..................................... 88
7: ISO auto (alleen standen P, S, A en M) ..........................88
8: Rasterweergave (alle standen) ......................................... 89
9: Zoekerwaarschuwing (alle standen) ............................ 89
10: LW stapgrootte (alle standen) .......................................89
11: Belichtingscorrectie
(alleen standen P, S, A en M) .................................................. 89
12: Centrumgericht (alleen standen P, S, A en M)...... 90
13: Auto bracketing (alleen standen P, S, A en M)...... 90
14: Auto BKT volgorde
(alleen standen P, S, A en M) .................................................. 91
15: Instelschijven (alleen standen P, S, A en M)............ 91
16: FUNC. knop (alle standen) ................................................ 92
17: Verlichting (alle standen) .................................................. 93
18: AE-L/AF-L (alle standen).....................................................94
Inhoud
v
19: AE-vergrendeling (alle standen) ...................................94
20: Scherpstelveld (alle standen) .........................................94
21: AF-veld verlichting (alle standen) .................................95
22: Ingebouwde flitser
(alleen standen P, S, A en M)...................................................95
23: Flitswaarschuwing
(alleen standen P, S, A en M)...................................................98
24: Sluitertijd flitsen
(alleen standen P, S, A en M) .................................................98
25: Auto FP (alleen standen P, S, A en M)..........................98
26: Instellicht (alleen standen P, S, A en M) .....................98
27: Monitor uit (alle standen) .................................................98
28: Meter uit (alle standen) ......................................................99
29: Vertraging zelfontsp. (alle standen) ............................99
30: Afstandsbediening (alle standen) .................................99
31: Spiegel voorontspan. (alle standen)............................99
32: MB-D80 batterijen (alle standen) ..............................100
Basisinstellingen: het setup-menu............................101
Menu Pers.inst./ Setup..............................................................101
Formatterer geheugenkaart..................................................102
Wereldtijd..........................................................................................103
LCD helderheid.............................................................................. 103
Videostand ....................................................................................... 103
Taal (LANG).......................................................................................103
USB........................................................................................................104
Beeldcommentaar....................................................................... 104
Mappen..............................................................................................105
Opeenvolgende numm...........................................................106
Spiegel omhoog .......................................................................... 106
Stof referentiefoto....................................................................... 106
Batterij informatie........................................................................ 107
Firmware versie............................................................................. 108
Autom. beeldrotatie................................................................... 108
Geretoucheerde kopieën maken:
het retoucheermenu...................................................... 109
D-lighting ......................................................................................... 110
Rode-ogencorrectie .................................................................. 111
Uitsnijden ......................................................................................... 111
Monochroom................................................................................. 112
Filtereffecten................................................................................... 112
Kleine kopie..................................................................................... 112
Beeld-op-beeld............................................................................. 114
Technische gegevens................................... 116
Optionele accessoires.................................................... 116
Objectieven..................................................................................... 117
Optionele Speedlight flitsers................................................ 119
Andere accessoires..................................................................... 122
Behandeling van uw camera .................................... 124
Onderhoud van camera en batterij: Pas op .............. 127
Problemen oplossen ...................................................... 129
Foutmeldingen en displays ................................................ 132
Bijlage.................................................................................. 134
Specificaties....................................................................... 142
Index .................................................................................... 147
vi
Inhoud

Vraag- en antwoordindex

Vind wat u zoekt met deze vraag- en antwoordindex.
Algemene vragen
Vraag Kernbegrip Blz. #
Hoe gebruik ik de menu’s? Gebruik van de menu’s 9–10 Hoe krijg ik meer informatie over een menu? Help 3, 9 Wat betekenen deze aanduidingen? LCD-venster, zoeker 5, 6 Wat betekent deze waarschuwing? Foutmeldingen en displays 132–133 Hoeveel foto’s kan ik nog met deze kaart maken? Aantal resterende opnamen 19 Hoe is het met de energievoorraad van de batterij gesteld? Batterijniveau 19 Wat betekent 'belichting' en hoe werkt het? Belichting 46 Wat doe ik met de oculairdop van de zoeker? Zelfontspanner, afstandsbediening 37, 38 Welke optionele Speedlight-flitsers kan ik gebruiken? Optionele flitsers 119–121 Welke objectieven kan ik gebruiken? Objectieven 117–118 Welke accessoires zijn er voor mijn camera beschikbaar? Accessoires voor de D80 123 Welke geheugenkaarten kan ik gebruiken? Goedgekeurde geheugenkaarten 122 Welke software is er voor mijn camera beschikbaar? Accessoires voor de D80 123 Wie kan ik vragen mijn camera te repareren of te onderzoeken? Onderhoud van de camera x, 126 Hoe reinig ik de camera of het objectief? Reinigen van de camera 124
Basisinstellingen van de camera
Vraag Kernbegrip Blz. #
Hoe krijg ik het zoekerbeeld scherp? Zoekerbeeld scherpstellen 17 Hoe zorg ik ervoor dat de monitor niet wordt uitgeschakeld? Monitor uit 98 Hoe stel ik de klok in?
Wereldtijd 103Hoe stel ik de klok in voor de zomertijd? Hoe verander ik de tijdzone wanneer ik op reis ben? Hoe pas ik de helderheid van de monitor aan. LCD helderheid 103 Hoe zet ik alle instellingen terug op standaard? Terugzetten met twee knoppen 44 Hoe schakel ik het lampje voorop de camera uit? AF-hulpverlichting: 87 Kan ik een compositieraster in de zoeker laten verschijnen? Rasterweergave 89 Hoe kan ik in het donker op het LCD-venster kijken? LCD-verlichting 3, 93 Hoe zorg ik ervoor dat sluitertijd- en diafragmaweergave niet
worden uitgeschakeld? Hoe verander ik de vertraging van de zelfontspanner? Vertraging zelfontsp. 99 Hoe verander ik de wachttijd van de afstandsbediening? Afstandsbediening 99 Hoe schakel ik het geluidssignaal van de camera uit? Signaal 86 Hoe kan ik alle onderdelen van de menu’s zien? Menu Pers.inst./Setup 101 Kan ik de menu’s in een andere taal laten verschijnen? Taal (LANG) 103 Hoe voorkom ik dat de bestandsnummering opnieuw begint als
ik een nieuwe geheugenkaart plaats? Hoe zet ik de bestandsnummering terug op 1?
Meter uit 99
Opeenvolgende nummering van
bestandsnamen
106
Vraag- en antwoordindex
vii
Foto's maken
Vraag Kernbegrip Blz. #
Is er een makkelijke manier om snapshots te maken? Auto-stand 19–23 Is er een makkelijke manier om creatieve foto’s te maken? Digital Vari-Program standen 24–25
Hoe geef ik een portretonderwerp goed weer? Stand Portret 24, 25 Hoe krijg ik goede landschapsfoto’s? Stand Landschap 24, 25 Hoe maak ik close-ups van kleine onderwerpen? Stand Close-up 24, 25 Hoe ‘bevries’ ik een bewegend onderwerp? Stand Sport 24, 25 Hoe maak ik ’s nachts overzichtsfoto’s? Stand Nachtlandschap 24, 25
Kan ik een nachtelijke achtergrond gebruiken in portretten? Stand Nachtportret 24, 25 Hoe maak ik snel een aantal opnamen achtereen? Opnamestand 36 Kan ik een zelfportret maken? Vertraging zelfontsp. 37 Is er een afstandsbediening voor deze camera? Afstandsbediening 38–39 Hoe corrigeer ik de belichting? Belichting; standen P, S, A en M 45–51
Hoe ‘bevries’ ik een bewegend onderwerp of geef ik het bewo­gen weer?
Hoe krijg ik details in de achtergrond onscherp? Stand A (diafragmavoorkeuze) 49 Kan ik foto’s lichter of donkerder maken? Belichtingscorrectie 54 Hoe kan ik een tijdopname maken? Tijdopnamen 51
Hoe gebruik ik de flitser?
Hoe voorkom ik dat de flitser gaat flitsen? Hoe voorkom ik rode ogen? Rode-ogenreductie 41 Kan ik bij weinig licht zonder flits fotograferen? ISO-gevoeligheid 43
Kan ik regelen hoe de camera scherpstelt? Autofocus 28–29
Hoe stel ik scherp op een bewegend onderwerp? Autofocusstand 29 Hoe bepaal ik waarop de camera scherpstelt? Scherpstelveld 30
Kan ik na het scherpstellen de compositie wijzigen? Scherpstelvergrendeling 31 Hoe verbeter ik de beeldkwaliteit? Hoe maak ik grotere foto’s? Hoe krijg ik meer foto’s op de geheugenkaart? Kan ik voor e-mail foto’s op kleiner formaat maken?
Stand S (sluitertijdvoorkeuze) 48
Flitsfoto’s, flitsstand 40–42Kan ik de flitser instellen op automatisch flitsen?
Beeldkwaliteit en -grootte 33–35
viii
Vraag- en antwoordindex
Foto’s bekijken, printen en bewerken
Vraag Kernbegrip Blz. #
Kan ik mijn foto’s met de camera bekijken? Weergave met de camera 61, 63 Kan ik meer informatie over de foto’s oproepen? Foto-informatie 62–63 Waarom knipperen er delen van mijn foto? Foto-informatie, hoge lichten 62–63 Hoe kom ik van een ongewenste foto af? Individuele foto’s wissen 26, 65 Kan ik een aantal foto’s tegelijk wissen? Wissen 74 Kan ik inzoomen op foto’s om te controleren of ze scherp zijn? Zoomweergave 64 Kan ik foto’s beveiligen tegen per ongeluk wissen? Beveiligen 65 Is er een mogelijkheid voor automatische weergave (‘diashow’)? Diashow 75–77 Kan ik mijn foto’s op TV bekijken? Weergave op televisie 66
Kan ik een diashow op muziek zetten? Pictmotion 75–77 Hoe speel ik foto’s over naar mijn computer? Aansluiten op een computer 67–68 Hoe print ik foto’s? Foto’s printen 69–73
Kan ik zonder computer foto’s printen? Printen via USB 69–73
Kan ik de datum op mijn foto’s printen? Tijdstempel, DPOF 71, 73
Hoe bestel ik professionele afdrukken? Printopdracht 73 Hoe breng ik meer detaillering in de schaduwen? D-lighting 110 Hoe raak ik rode ogen kwijt? Rode-ogencorrectie 111 Kan ik in de camera een uitsnede van foto’s maken? Uitsnijden 111 Kan ik een monochrome kopie van een foto maken? Monochroom 112 Kan ik een kopie met verschillende kleuren maken? Filtereffecten 112 Kan ik van een foto een verkleinde kopie maken? Kleine kopie 112–113 Kan ik twee beelden over elkaar plaatsen om er één foto van te
maken?
Beeld-op-beeld 114–115
Vraag- en antwoordindex
ix
Permanente educatie
Als onderdeel van ons streven naar permanente educatie en voortdurende productondersteuning en training wordt online voortdurend actuele informatie beschikbaar gesteld op de volgende websites:
• Voor gebruikers in de VS:
• Voor gebruikers in Europa en Afrika: http://www.europe-nikon.com/support
• Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/ Bezoek deze sites voor actuele productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen en voor algemeen advies over digital imaging en fotografie. Raadpleeg voor meer informatie de dichtstbijzijnde Nikon vertegen­woordiging. Bezoek de volgende URL voor contactgegevens:
x
Vraag- en antwoordindex
http://www.nikonusa.com/
http://nikonimaging.com/

Inleiding

Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Nikon D80 digitale spiegelreflexcamera (SLR) met verwisselbaar objectief. Het doel van deze handleiding is te zorgen dat u met veel plezier met uw digitale Nikon camera zult fotograferen. Lees deze handleiding vóór gebruik grondig door en houd hem tijdens het gebruik van de camera bij de hand.
Om het vinden van bepaalde informatie te vergemakkelijken, zijn de volgende pictogrammen en weergavemethoden gebruikt:
Dit pictogram staat bij waarschuwingen, informa­tie die u vóór gebruik dient te lezen om te voor­komen dat uw camera schade oploopt.
Dit pictogram staat bij opmerkingen, informatie die u dient te lezen voordat u uw camera gebruikt.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van de cameramenu’s kunt wijzigen.
Dit pictogram staat bij tips, aanvullende informa­tie die van pas kan komen bij het gebruik van uw camera.
Dit pictogram geeft aan dat er elders in deze handleiding of in de Snelhandleiding meer infor­matie over dit onderwerp staat.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van het menu Persoonlijke instellingen nauwkeurig kunt afstellen.
Objectief
Voor illustratieve doeleinden is voor deze handleiding gebruik gemaakt van een AF-S DX Zoom-Nikkor IF ED 18– 135 mm f/3.5–5.6G objectief ( 145).
4321
5
9 8 7 6
1. Schaal brandpuntsafstand 4. Bevestigingsindex: 11 7. Schakelaar A-M-selectie: 11, 32
2. Scherpstelring 5. Achterste objectiefdop: 11 8. Zoomring: 21
3. Index brandpuntsafstand 6. CPU-contacten: 117 9. Objectiefdop: 17, 19
Inleiding
1

Kennismaking met de camera

Neemt u even de tijd om vertrouwd te raken met de bediening en displays van de camera. Misschien vindt u het handig om een boekenlegger bij dit hoofdstuk te leggen, zodat u het gemakkelijk kunt terugvinden terwijl u de rest van de handleiding leest.
Camerabody
24
33
23
25
26
21
19
20
22
1
2
32
3
4
5
6
28
7
8 9
10 11
18
Ingebouwde flitser ............................................................ 23, 4021Oogje voor camerariem............................................................8
1
(flitsstand) knop .................................................................... 4022AF-hulpverlichting............................................................. 28, 87
2
(bracketing) knop ........................................................56–57 Lampje rode-ogenreductie ................................................. 39
3
Infraroodontvanger .................................................................. 3823Ontspanknop........................................................................ 22, 23
4
Bevestigingsindex objectief.................................................1124Hoofdschakelaar ................................................................. 11, 19
5
Oogje voor camerariem ............................................................8 Verlichtingsschakelaar................................................................3
6
Beschermkap aansluitingen ................................ 66, 67, 70
7
USB-aansluiting ........................................................................... 67 z (Terugzetten-knop) ............................................................. 44
8
Terugzetten-schakelaar........................................................ 129
9
DC-IN aansluiting voor optionele EH-5
10
lichtnetadapter ......................................................................... 123
Videoaansluiting ......................................................................... 66 Afstandsbedieningsstand ..................................................... 38
11
Aansluiting afstandsbedieningskabel ........................ 123
12
Selectieknop scherpstelstand .................................... 28, 32 z (Terugzetten-knop) ............................................................. 44
13
Ontgrendelingsknop objectief .......................................... 1128LCD-venster ......................................................................................5
14
Objectiefvatting .......................................................................... 1129Afdekkapje accessoireschoentje ....................................119
15
Spiegel .................................................................................106, 12530Accessoireschoentje (voor optionele flitser) ...........119
16
Knop voor scherptedieptecontrole ................................ 49
17
Handgreep...................................................................................... 2132Keuzeknop...............................................................47, 48, 49, 50
18
Secundaire instelschijf..................................................... 10, 91
19
FUNC. knop .................................................................................... 92 (formatteren) knop ......................................................... 16
20
17
16
15
14
(flitscorrectie) ....................................................................... 55 Zelfontspannerlampje..................................................... 37, 38
13
12
(belichtingscorrectie) knop ........................................ 54
25
(opnamestand) knop ......................................................... 36
26
Enkelbeeld-/continu-stand .................................................. 36
Zelfontspannerstand................................................................ 37
(AF-stand) knop..................................................................... 29
27
(markering brandvlak)................................................... 32
31
(lichtmeetstand) knop ................................................... 52
33
27
30
29
2
Inleiding: Kennismaking met de camera
Kaartsleufdeksel .......................................................................... 15
21
20
19
18
17
16
1
2
3
4
7
Vergrendeling selectieknop scherpstelling............... 30
8
Toegangslampje geheugenkaart............................. 15, 23
9
knop..............................................................................................9
10
Ontgrendeling batterijvakdeksel...................................... 13
11
6
7
8
Batterijvakdeksel ......................................................................... 13
12
Multi-selector
13
Statiefaansluiting
14
(zoomweergave) knop................................................... 64
15
*
QUAL(beeldkwaliteit/formaat) knop ....................... 34, 35
15
9
(miniatuur) knop ................................................................ 63
16
ISO (ISO-gevoeligheid) knop............................................... 43
14
13
5
Oculair .................................................................................................. 8
1
Oculairrubber................................................................... 6, 17, 2120Monitor........................................................................................ 9, 26
2
Oogsterktecorrectie.................................................................. 17
3
(AE-L/AF-L) knop.......................................................... 31, 94 (formatteren) knop......................................................... 16
4
DK-5 oculairkapje .......................................................................... 8
5
Hoofdinstelschijf ................................................................. 10, 91
6
12
10
11
(help/beveiliging) knop............................................ 9, 65
17
WB (witbalans) knop ................................................................ 58
(menu) knop............................................................................ 9
18
(weergave) knop........................................................ 26, 61
19
(wissen) knop .............................................................. 26, 65
21
*Multi-selector
De multi-selector wordt gebruikt voor menunavigatie en voor het regelen van de foto-informatie die bij weergave te zien is.
Meer foto-informatie bekijken
Beweeg cursor omhoog
Weergave ( 61)
Menunavigatie ( 9)
Vorige foto bekijken Volgende foto bekijken
Terug naar vorig menu Geef submenu weer
Annuleren Maak selectie
Meer foto-informatie bekijken
Beweeg cursor omlaag
Help
Druk voor hulp voor de huidige stand of het huidige menuonderdeel op de knop in de linker benedenhoek van de monitor. Helpinformatie verschijnt zolang u op de knop drukt. Druk de multi-selector omhoog of omlaag om door de informatie te bladeren. Helpinformatie is beschikbaar in (auto) en de Digital Vari-Program standen of wanneer een pictogram in de linker benedenhoek van de monitor verschijnt.
De LCD-verlichting
Als u de aan-/uitknop op de stand houdt, worden de lichtmeters en de verlichting van het LCD-venster geacti­veerd, zodat u dit in het donker kunt aflezen. Na het loslaten van de hoofdschakelaar blijft de verlichting aan zolang de lichtmeters actief zijn of tot u een opname maakt.
Inleiding: Kennismaking met de camera
3
De keuzeknop
De D80 biedt keuze uit de volgende elf opnamestanden:
Geavanceerde standen (belichtingsstanden)
Selecteer deze standen voor complete controle over de camera-instellingen.
P
—Geprogrammeerd automatisch ( 47): Camera kiest
sluitertijd en diafragma, de gebruiker regelt de andere instellingen.
S —Sluitertijdvoorkeuze ( 48): Kies korte sluitertijden
om de actie te bevriezen, lange sluitertijden om beweging over te brengen door bewegende onder­werpen onscherp weer te geven.
A— Diafragmavoorkeuze ( 49): Kies het diafragma om
de achtergronddetails te verzachten of de scherpte­diepte te vergroten zodat zowel onderwerp als ach­tergrond scherp zijn. M—Handmatig ( 50): Kies zelf sluitertijd en diafragma op basis van uw creatieve bedoelingen.
Eenvoudige opnamestanden (Digital Vari-Program)
Door een Digital Vari-Program te kiezen worden de instellingen automatisch geoptimaliseerd, zodat ze passen bij het geselecteerde onderwerp; creatieve fotografie wordt daardoor net zo eenvoudig als het draaien aan een keuzeknop.
—Automatisch ( 19): De camera past zijn instel­lingen automatisch aan, zodat met het grootste gemak optimale resultaten krijgt. Aanbevolen voor beginnende gebruikers van digitale camera’s.
—Portret ( 24, 25): Maak portretten met
onscherpe achtergrond.
—L andschap ( 24, 25): Maak landschapsfoto’s
met maximale detaillering.
—Close-up ( 24, 25): Maak levendige close-ups
van bloemen, insecten en andere kleine objecten.
—Sport ( 24, 25): Bevries beweging voor dynami-
sche sportopnamen.
—N achtlandschap ( 24, 25): Maak landschapsfoto’s
bij nacht.
—Nachtportret ( 24, 25): Maak portretten tegen
een matig verlichte achtergrond.
4
Inleiding: Kennismaking met de camera
LCD-venster
1
2
12
13
11
23
22
3
4
5
6
Sluitertijd.................................................................................. 48, 509‘K’ (verschijnt wanneer er geheugenruimte beschik-
1
Waarde belichtingscorrectie ...............................................54
Waarde flitscorrectie................................................................. 55
10
14
9
15
8
16
7
17
baar is voor meer dan 1000 opnamen)
Opnamestand .............................................................................. 36
10
ISO-gevoeligheid........................................................................43 Stand zelfontspanner/afstandsbediening.......... 37, 38
Fijnregeling witbalans,
kleurtemperatuur ............................................................... 58, 59
Diafragma (f/getal) ............................................................ 49, 50
11
Bracketing-stapgrootte .......................................................... 56
Aantal opnamen in bracketingserie .................... 56, 140 Aanduiding PC-verbinding .................................................. 68
Aanduiding ISO-gevoeligheid ........................................... 4312Aanduiding belichtingscorrectie ..................................... 54
2
Aanduiding ISO-AUTO ............................................................ 43
Batterijaanduiding ..................................................................... 1914Aanduiding flexibel programma ......................................47
3
Flitssynchronisatiestand................................................. 40, 4115Scherpstelveld...................................................................... 30, 87
4
Beeldkwaliteit ............................................................................... 34 AF-veldstand ......................................................................... 30, 87
5
Beeldformaat................................................................................. 3516AF-stand........................................................................................... 29
6
Witbalansstand ............................................................................ 5817Aanduiding bracketingvoortgang .................................. 56
7
Aantal resterende opnamen...............................................1918Lichtmeetmethode................................................................... 52
8
Aantal resterende opnamen voordat
geheugenbuffer vol is............................................................. 36
Aanduiding PC-stand ............................................................. 68
Opname-aanduiding preset witbalans ........................ 60
Aanduiding flitscorrectie ....................................................... 55
13
Aanduiding meervoudige belichting ........................... 84
19
Aanduiding zwart-wit ............................................................. 81
20
Aanduiding geluidssignaal .................................................. 86
21
Aanduiding niet ingestelde klok .........................103, 132
22
Aanduiding bracketing .......................................................... 56
23
21
20
19
18
Geheugenkaarten met een grote capaciteit
Als er genoeg ruimte op de geheugenkaart over is om duizend of meer beelden bij de huidige instellingen op te slaan, wordt het resterend aantal opnamen aangege­ven in duizendtallen, afgerond naar het dichtstbijzijnde honderdtal (bijvoorbeeld: is er ruimte voor circa 1260 beelden, dan geeft de opnameteller aan: 1.2K).
Inleiding: Kennismaking met de camera
5
De zoekerdisplay
1
2
3
4
5
Wanneer de batterij vrijwel leeg is of niet is geplaatst, wordt de display in de zoeker gedimd. De zoekerdisplay
6
keert terug naar de normale werking als er een volle batte­rij is geplaatst.
7
8
15 18
1210 11
14
139
16
17
2119
20
Compositieraster (verschijnt wanneer
1
voor Persoonlijke Instelling 8 ( 8 mm referentiecirkel voor centrumgerichte
2
meting .......................................................................................52, 90
Waarschuwing 'Geen geheugenkrt' 1.................15, 13317Aantal resterende opnamen................................................19
3
Batterijaanduiding 1...................................................................19 Aantal resterende opnamen voordat
4
Aanduiding zwart-wit 1...........................................................81
5
Scherpstelpunten (scherpstelveld)..................19, 21, 30 Opname-aanduiding preset witbalans.........................60
6
Scherpstelpunten normaal kader
7
(scherpstelveld)....................................................................21, 87
Scherpstelpunten breed AF-veld......................................87 Aanduiding PC-verbinding...................................................68
8
Scherpstelaanduiding..............................................................2218Flitsgereedaanduiding.............................................................23
9
Flitswaardevergrendeling (FV)............................................9419Auto ISO gevoeligheidsaanduiding................................43
10
Belichtingsvergrendeling (AE).............................................9420Batterijaanduiding......................................................................19
11
Sluitertijd ..................................................................................48, 5021Aanduiding bracketing ...........................................................56
12
Diafragma (f/getal).............................................................48, 5022‘K’ (verschijnt wanneer er geheugenruimte beschik-
13
Aan
is geselecteerd
Rasterweergave
)) ............89
Elektronische analoge belichtingsaanduiding.........50
14
Belichtingscorrectie...................................................................54
Aanduiding flitscorrectie........................................................55
15
Aanduiding belichtingscorrectie ......................................54
16
geheugenbuffer vol is..............................................................36
Waarde belichtingscorrectie................................................54
Waarde flitscorrectie .................................................................55
baar is voor meer dan 1000 opnamen) ...........................5
1.Kan worden verborgen met Persoonlijke Instelling 9 ( 89)
22
LCD-venster en zoeker
De responstijden en de helderheid van het LCD-venster en de zoeker kunnen met de temperatuur variëren. Als gevolg van de aard van dit type weergave ziet u mogelijk fijne lijnen die vanuit het geselecteerde scherpstelveld naar buiten toe stralen. Dit is normaal en duidt niet op een storing.
6
Inleiding: Kennismaking met de camera
Meegeleverde accessoires
MH-18a snellader ( 12)
De MH-18a is bestemd voor de meegeleverde EN-EL3e batterij.
Lampje CHARGE (laden) Stekker lichtnetadapter
Aansluiting netkabel Lichtnetstekker (de vorm verschilt per land van ver-
koop)
EN-EL3e oplaadbare Li-ion-batterij ( 12, 13)
De EN-EL3e is voor gebruik met de D80.
Minpool
Signaalcontact
Pluspool
Deksel aansluiting
.
Gebruik alleen originele Nikon elektronische accessoires
Nikon camera's zijn ontworpen volgens de hoogste standaarden en bevatten complexe elektronische schakelin­gen. Alleen originele Nikon elektronische accessoires (waaronder lenzen, flitsers, batterijladers, batterijen en licht­netadapters) die specifiek zijn bedoeld voor gebruik met deze Nikon digitale camera, zijn ontworpen en getest om te voldoen aan de veiligheids- en functioneringsvoorschriften van deze elektronische schakelingen.
EBRUIK VAN NIET-ORIGINELE ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES KAN SCHADE AAN DE CAMERA TOT GEVOLG HEBBEN DIE NIET ONDER GARAN-
G
TIE VALT.
Neem contact op met een erkende Nikon dealer voor meer informatie over originele Nikon accessoires.
Het gebruik van oplaadbare Li-ion-batte­rijen van andere fabrikanten die niet zijn voorzien van het Nikon holografische zegel (zie boven) kan de normale werking van de camera verstoren of ertoe leiden dat de batterijen oververhit raken, vlam vatten, scheuren of gaan lekken.
Inleiding: Kennismaking met de camera
7
De camerariem
Bevestig de riem als hieronder aangegeven.
BM-7 LCD monitorbeschermkapje
Het transparante plastic kapje wordt bij de camera geleverd om de LCD­monitor schoon te houden en te beschermen wanneer de camera niet wordt gebruikt. Om het kapje te plaatsen steekt u het uitsteeksel aan de bovenzijde van het kapje in de daarvoor bestemde uitsparing boven de cameramonitor (c); druk vervolgens op de onderzijde van het kapje tot­dat het op zijn plaats klikt (d).
Om het kapje te verwijderen pakt u het stevig vast en trekt u de onderkant rustig naar buiten, zoals rechts aangegeven.
DK-21 oculairrubber
Voordat u het DK-5 oculairkapje en andere zoekeraccessoires ( 122) plaatst, dient u het oculairrubber te verwijderen door uw vingers onder de randen aan weerszijden te plaatsen en het weg te schuiven als rechts aan­gegeven.
8
Inleiding: Kennismaking met de camera

Gebruik van cameramenu’s

De meeste opname-, weergave- en setup-opties zijn toegankelijk via de cameramenu's. Om de menu's te bekijken, drukt u op de knop.
Kies tussen de menu's voor weergave, opname, persoonlijke instellingen, setup en retoucheren (zie hieronder)
Als het pictogram '?' verschijnt, kunt u hulpinformatie over het huidige item weergeven door op de knop te drukken.
Schuiven geven positie in huidig menu aan
Huidige instelling voor elke optie wordt aangegeven met pictogram
Huidig menu licht op
Menu Beschrijving
Weergave Weergave-instellingen aanpassen en foto's beheren ( 74).
Opname Opname-instellingen aanpassen ( 79).
Persoonlijke instel­lingen
Instellingen Geheugenkaarten formatteren en basisinstellingen camera uitvoeren ( 101).
Bewerken Creëer geretoucheerde kopieën van bestaande foto’s ( 109).
Camera-instellingen aanpassen ( 86).
De multi-selector en de OK knop worden gebruikt om door de cameramenu's te navigeren.
Beweeg cursor omhoog
Verhoog aantal
Terug naar vorig menu Geef submenu weer
Beweeg cursor omlaag
Verlaag aantal
Druk op OK om de gemarkeerde optie te selecteren.
Inleiding: Gebruik van cameramenu’s
9
Zo wijzigt u menu-instellingen:
1 2
Geef menu’s weer. Markeer pictogram voor huidig menu.
3
Selecteer menu.
4 5
Positioneer cursor in geselecteerd menu. Markeer menu-onderdeel.
6 7
Geef de opties weer. Markeer optie.
8
Menu-onderdelen die in grijs verschijnen, zijn op het moment niet beschikbaar.
Maak selectie.
Druk de ontspanknop half in om de menu's te verlaten en terug te keren naar de opnamestand ( 19,
28). De monitor zal worden uitgeschakeld.
Gebruik van de instelschijven
De hoofdinstelschijf kan worden gebruikt om de cursor omhoog en omlaag te bewegen, de secundaire instelschijf om de cursor naar links en rechts te bewegen. De secundaire instelschijf kan niet worden gebruikt om een selectie te maken.
10
Inleiding: Gebruik van cameramenu’s

Eerste stappen

Objectief bevestigen
Let goed op dat er geen stof in de camera komt wanneer het objectief is verwijderd.
Zet de camera uit.
1
Verwijder de achterste objectiefdop van het objectief.
2
Verwijder de bodydop van de camera.
Zorg dat de bevestigingsindex op het objectief in lijn staat met de
3
bevestigingsindex op de camerabody, plaats het objectief in de bajo­netvatting van de camera en draai het in de aangegeven richting tot­dat het vastklikt.
Is het objectief voorzien van een A-M- of M/A-M-schakelaar, selec­teer dan A (autofocus) of M/A (autofocus met prioriteit voor hand­matig).
Objec tieven verwijderen
Denk er goed aan dat de camera uit moet staan als u een objectief verwijdert of verwisselt. Om het objectief te verwijderen houdt u de ontgrendelknop ingedrukt terwijl u het objectief met de klok mee draait. Plaats na verwij­deren van het objectief, de bodydop op de camera en de achterste objectiefdop op het objectief.
Diafragmaring
Als het objectief is uitgerust met een diafragmaring ( 45, 117), vergrendelt u deze op het kleinste diafragma (hoogste f/-getal). Zie de handleiding van het objectief voor meer informatie.
Inleiding: Eerste stappen
11
Batterij laden en plaatsen
De meegeleverde EN-EL3e batterij is standaard niet opgeladen. Laad de batterij op met de meegele­verde MH-18a snellader, zoals hieronder wordt beschreven.
Batterij opladen.
1
1.1 Verwijder het beschermkapje van de batterij.
1.2 Steek het netsnoer in de lader en steek de stekker in het stopcon-
tact.
1.3 Plaats de batterij in de lader. Het lampje CHARGE knippert tijden het opladen van de batterij. Het duurt ongeveer twee uur en een kwartier nodig om een lege batterij geheel op te laden.
1.4 Het laden is voltooid als het lampje CHARGE stopt met knipperen. Verwijder de batterij uit de lader en trek de stekker uit het stop­contact.
K
C
A
P
RY
E
T
T
A
B
i-ion
L
EN-EL3e oplaadbare Li-ion-batterijen
De EN-EL3e deelt informatie met compatibele apparaten. De camera gebruikt deze informatie om de laadstatus van de batterij in het LCD-venster weer te geven in zes niveaus, en om de laadstatus, de resterende gebruiksduur van de batterij en het aantal opgenomen beelden sinds de batterij het laatst werd opgeladen te tonen in de weer­gave Batterij informatie ( 107).
12
Inleiding: Eerste stappen
Batterij plaatsen.
2
2.1 Controleer of de camera uit staat en open het batterijvak.
2.2 Plaats een geheel geladen batterij in de camera, als rechts aange-
geven. Sluit het deksel van het batterijvak.
De batterij en de lader
Lees de waarschuwingen op de pagina's ii–iii en 127–128 van deze handleiding en volg ze op, evenals waarschuwingen en instructies van de batterijfabrikant. Gebruik alleen EN-EL3e batterijen. De D80 is niet compatibel met de MS-D70
CR2 batterijhouder of met de EN-EL3 en EN-EL3a batterijen voor de D100, D70-serie en D50 camera's.
Gebruik de batterij niet bij omgevingstemperaturen onder 0 °C of boven 40°C. Tijdens het opladen moet de tem­peratuur tussen 5 en 35°C liggen. Voor optimale resultaten dient u de batterij niet te laden bij een temperatuur van meer dan 20°C. De batterijcapaciteit kan afnemen als de batterij wordt gebruikt bij een temperatuur die lager is dan de temperatuur waarbij hij werd geladen. Wordt de batterij geladen bij een temperatuur onder 5 °C, dan zal de aanduiding voor de gebruiksduur van de batterij in de weergave Batterij Informatie mogelijk een tijdelijke vermindering weergeven.
Batterij verwijderen
Zet de camera uit voordat u de batterij verwijdert. Plaats om kortsluiting te vermijden het beschermkapje terug als de batterij niet wordt gebruikt.
Inleiding: Eerste stappen
13
Basisinstellingen
De eerste keer dat de camera wordt ingeschakeld, verschijnt het in Stap 1 weergegeven taalselectie­venster op de monitor. Volg onderstaande stappen om een taal te kiezen en datum en tijd in te stel­len.
1 2
Schakel de camera in. Selecteer een taal.
3 4
Geef een wereldkaart met tijdzones weer. Selecteer de lokale tijdzone.
5 6
Geef de opties voor Zomertijd weer. Selecteer Aan als zomertijd actief is.
7 8
Roep het datummenu op. Druk de multi-selector naar links of naar rechts
om het onderdeel te selecteren en druk de
multi-selector omhoog of omlaag om de
waarde te wijzigen.
9
Stel de klok in en ga terug naar de opna-
mestand.
De monitor wordt automatisch uitgeschakeld.
Gebruik van cameramenu’s
Het taalmenu verschijnt alleen automatisch als de menu’s voor het eerst worden weergegeven. Zie 'Gebruik van cameramenu's' ( 9–10) voor meer informatie over het normale gebruik van de menu's.
14
Inleiding: Eerste stappen
Als u de volgorde wilt wijzigen waarin het jaar, de maand en de dag worden weergegeven, selecteert u Were ldti jd > Datumformaat in het setup menu ( 103).
Geheugenkaarten plaatsen
De camera slaat de beelden op Secure Digital (SD) geheugenkaarten op (separaat leverbaar).
Plaats een geheugenkaart.
1
1.1 Voordat u geheugenkaarten plaatst of verwijdert, dient u de
camera uit te zetten en het deksel van de kaartsleuf te openen.
1.2 Plaats de geheugenkaart zoals rechts is aangegeven tot deze op zijn plaats klikt. Het toegangslampje voor de geheugenkaart zal circa een seconde lang branden. Sluit het deksel van de kaart­sleuf.
Voorzijde
1.3 Zet de camera aan. Geeft het LCD-venster het aantal resterende opnamen weer, dan is de kaart gereed voor gebruik.
Verschijnt de rechts weergegeven melding op de monitor, for­matteer de kaart dan als beschreven “Foutmeldingen en dis­plays” ( 133).
Het toegangslampje
Zolang het toegangslampje voor de geheugenkaart brandt, mag u de batterij niet verwijderen en de voeding niet loskoppelen. Negeren van deze waarschuwing zou tot schade aan de geheugenkaart kunnen leiden.
Schrijf/wisbeveiligingsschuif
SD-kaarten zijn voorzien van een schrijfbeveiliging die onge­wild gegevensverlies voorkomt. Als dit schuifje in de vergren­delde stand staat, toont de camera een waarschuwing waarin wordt vermeld dat u geen foto's kunt opslaan of wissen en de kaart niet kunt formatteren.
Inleiding: Eerste stappen
15
Geheugenkaarten moeten worden geformatteerd als ze voor het eer-
2
ste in de D80 worden gebruikt. Om de kaart te formatteren zet u de camera aan en drukt u op de ( en ) knoppen totdat LCD­venster en zoekerdisplay knipperen als rechts aangegeven. Druk beide knoppen een tweede maal in om de geheugenkaart te format­teren. Tijdens het formatteren verschijnen de letters in de weer­gave voor de opnameteller. Zet de camera niet uit en verwijder de batterij niet voordat het formatteren is voltooid, de monitor is uitge­schakeld en het LCD-venster het resterende aantal opnamen aan­geeft.
Geheugenkaarten formatteren
Formatteer kaarten in de camera. De prestaties kunnen afnemen als ze met een computer worden geformat­teerd.
Door het formatteren van een geheugenkaart worden alle opnamen en andere informatie op de kaart gewist. Denk eraan alle bestanden die u wilt behouden eerst op een ander medium te kopiëren voordat u de kaart formatteert.
Geheugenkaart verwijderen
1. Controleer of het toegangslampje uit is.
2. Zet de camera uit en open het deksel van de kaartsleuf.
3. Druk op de kaart om deze uit te werpen (
met de hand worden verwijderd (d)..
Weergave bij uitgeschakelde camera
Is de camera uitgeschakeld terwijl er een batterij en een geheugenkaart in zitten, dan blijft het aantal opnamen op de LCD-monitor zichtbaar. Is er geen geheugen­kaart aanwezig, dan is op de LCD-monitor te zien; in de zoeker verschijnt het pictogram .
16
Inleiding: Eerste stappen
c). De kaart kan vervolgens
Zoeker op oogsterkte aanpassen
U bepaalt de beeldcompositie van uw foto's in de zoeker. Voordat u gaat fotograferen dient u ervoor te zorgen dat de weergave van het zoekerbeeld scherp is.
Zoekerbeeld scherpstellen
De scherpte van het zoekerbeeld kan worden ingesteld in een bereik van –2— +1 m-1 dioptrie. Met correctielen­zen (apart leverbaar; 122) zijn sterkten mogelijk van –5—+3m-1.
Verwijder de objectiefdop en zet de camera aan.
1
Draai aan de oogsterktecorrectieknop totdat de lijnen van de scherp-
2
stelvelden scherp zijn. Bij gebruik van de oogsterktecorrectie met het oog aan de zoeker dient u op te passen dat u niet per ongeluk met uw vinger in uw oog steekt.
Scherpstelvelden
Inleiding: Eerste stappen
17

Instructies

Fotograferen en weergeven
In deze instructies worden de basistechnieken behandeld voor het maken en afspelen van foto’s in de stand (auto) en in de Digital Vari-Program standen. In dit hoofdstuk wordt uitgegaan van het gebruik van de standaard camera-instellingen; informatie over het terugkeren naar de standaardin­stellingen vindt u op blz. 134.
Gebruik van een CPU-objectief
(auto) en de Digital Vari-Program standen zijn alleen beschikbaar voor objectieven met CPU. Als deze standen
worden geselecteerd bij gebruik van een objectief zonder CPU, dan is de ontspanknop geblokkeerd.
Meter uit
Standaard worden de zoekerdisplay en de diafragma- en sluitertijdaanduidingen in het LCD-venster uitgeschakeld als gedurende circa zes seconden geen handelingen plaatsvinden (meter uit), zodat de gebruiksduur van de batte­rij wordt verlengd. Druk de ontspanknop half in om de weergave weer te activeren.
6sec.
Belichtingsmeters aan Belichtingsmeters uit Belichtingsmeters aan
Hoe lang het duurt voordat de belichtingsmeters automatisch worden uitgeschakeld, kan worden ingesteld met Persoonlijke instelling 28 (Meter uit; 99).
18
Instructies
Loading...
+ 132 hidden pages