Minolta DIMAGE S414 User Manual [da]

9222-2799-19 PR-A212/ME0302
KÄYTTÖOHJE
FIN
2 ENNEN ALOITTAMISTA
Kiitos tämän Minolta digitaalikameran ostamisesta. Ole hyvä ja varaa aikaa tämän käyttöohjeen lukemiseen, jotta voit nauttia uuden kamerasi kaikista ominaisuuksista.Tarkista pakkausluettelo ennen laitteen käyttämistä. Jos jotain puuttuu, ota heti yhteys kamerakauppiaaseesi.
Minolta DiMAGE S414 digitaalikamera AA alkaaliparistot (neljä kappaletta) Kaulahihna NS-DG304 Objektiivin suojus LF-236 CompactFlash kortti AV kaapeli AVC-100 USB kaapeli USB-600 DiMAGE Viewer CD-ROM DiMAGE Viewer käyttöohje (PDF) Kameran käyttöohje (PDF) Pikaopas Minoltan kansainvälinen takuukortti
ENNEN ALOITTAMISTA
Koska alkaaliparistojen toimintakyky digitaalikameroissa on heikko, ladattavien Ni-MH akkujen käyttö on suositeltavaa.Vaikka kameran mukana tulee alkaaliparistot, niiden toimintkyky on rajallinen; käytä alkaaliparistoja vain koekuvaukseen tai kun Ni-MH akkuja, Minoltan ulkoista akkupakkausta tai AC adapteria ei ole saatavilla.Lataa Ni-MH akut täyteen ennen kameran käyttämistä.
Huomaa kamerasta
Apple, Apple logo, Macintosh, Power Macintosh, Mac OS ja the Mac OS logo ovat Apple Computer Inc:n rekisteröityjä tavaramerkkejä.Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä.Windowsin virallinen nimi on Microsoft Windows Operating System.Pentium on Intel Corporationin rekisteröity tavaramerkki. Power PC on International Business Machines Corporationin tuotemerkki. QuickTime on lisenssoitu tuotemerkki. Kaikki muut tuotemerkit ovat vastaavien omista­jiensa omaisuutta.
3
OIKEA JA TURVALLINEN KÄYTTÖ
Lue ja ymmärrä kaikki varoitukset ja varotoimet ennen tämän tuotteen käyttämistä.
Paristojen väärä käyttö voi johtaa siihen, että niistä vuotaa haitallisia aineita, ne kuumentuvat tai räjähtävät, mikä voi aiheuttaa aineellisia tai henkilövahinkoja.Ota seuraavat varoitukset huomioon.
• Käytä vain tässä käyttöohjeessa mainittuja paristoja.
• Älä aseta paristoja väärin päin (+/- navat).
• Älä käytä paristoja, joissa on kulumia tai vaurioita.
• Älä saata paristoja alttiiksi tulelle, kuumuudelle, vedelle tai kosteudelle.
• Älä yritä hajottaa paristoja, äläkä saata niitä oikosulkuun.
• Älä säilytä paristoja metalliesineiden lähellä tai sisällä.
• Älä käytä samanaikaisesti erityyppisiä, -merkkisiä, -ikäisiä tai lataukseltaan erilaisia paristoja.
• Älä lataa alkaaliparistoja.
• Akut saa ladata vain ko.akuille tarkoitetulla laturilla.
• Älä käytä vuotavia paristoja. Jos pariston nestettä joutuu silmiin, huuhdo silmät heti runsaalla vedellä ja ota yhteys lääkäriin. Jos par iston nestettä joutuu vaatteille tai iholle, pese kontaktialue huolellisesti vedellä.
•Teippaa paristojen kontaktit niin, ettei oikosulkua voi syntyä paristojen hävittämisen yhteydessä;noudata aina paikkakuntasi ohjeita paristoja hävittäessäsi.
VAROITUS
• Käytä vain tälle laitteelle tarkoitettua verkkovirtalaitetta siihen merkityllä jännitteellä. Sopimaton verkkovirtalaite tai jännite voi aiheuttaa aineellisia tai henkilövahinkoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä yritä purkaa tätä laitetta. Laitteen sisällä on korkeajännitepiiri, johon koskeminen voi aiheuttaa sähköiskun.
• Irrota paristot ja verkkovirtalaite välittömästi ja lopeta kameran käyttö, jos kamera putoaa tai saa kolhun, jonka seurauksena kameran sisäosat, erityisesti salaman, tulevat näkyville. Salamassa on korkeajännitepiiri, joka voi antaa vammoja aiheuttavan sähköiskun.Vaurioituneen laitteen tai osan käytön jatkaminen voi aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
• Pidä paristot ja muut pienet esineet, jotka voidaan nielaista, pienten lasten ulottumattomissa. Ota heti yhteys lääkäriin, jos esine nielaistaan.
4 OIKEA JA TURVALLINEN KÄYTTÖ
• Säilytä tätä laitetta pienten lasten ulottumattomissa. Ole varovainen, kun lähellä on lapsia, ettei laite tai sen osa aiheuta heille vahinkoja.
• Älä väläytä salamaa suoraan silmiä päin.Välähdys voi vaurioittaa näkökykyä.
• Älä väläytä salamaa ajoneuvon kuljettajaa päin.Välähdys voi viedä huomiokyvyn tai aiheuttaa hetkellisen sokeuden, jolloin seurauksena voi olla onnettomuus.
• Älä käytä kameran monitoria ajoneuvolla ajaessasi tai kävellessäsi.Seurauksena voi olla loukkaantuminen tai muu onnettomuus.
• Älä käytä laitetta kosteissa olosuhteissa tai märin käsin. Jos laitteeseen pääsee nestettä, poista paristot ja irrota verkkovirtalaite välittömästi ja lopeta laitteen käyttö. Nesteen kanssa kosketuksiin joutunut laite voi aiheuttaa vaurioita tai onnettomuuksia sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä käytä laitetta lähellä syttyviä nesteitä tai kaasuja, kuten nestekaasua, bensiiniä tai ohenteita, jne. Älä puhdista laitetta syttyvillä nesteillä, kuten alkoholilla, bensiinillä, ohenteilla, jne. Syttyvien puhdistusaineiden käyttö voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon.
• Älä irrota verkkovirtalaitetta vetämällä johdosta. Pidä kiinni itse laitteesta, kun irrotat sen pistorasiasta.
• Älä vaurioita, väännä, muuntele tai kuumenna verkkovirtalaitteen johtoa, äläkä aseta painavia esineitä sen päälle.Vaurioitunut johto voi aiheuttaa vaurioita tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Jos laitteesta lähtee outoa hajua, se kuumenee tai savuaa, lopeta käyttö. Poista heti paristot varoen polttamasta itseäsi, sillä paristot kuumentuvat käytettäessä. Vaurioituneen laitteen tai osan käytön jatkaminen voi aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
•Toimita laite Minoltan huoltoon, jos se kaipaa korjaamista.
VAROTOIMET
• Älä käytä tai säilytä laitetta kuumassa tai kosteassa ympäristössä, kuten auton hansikaslokerossa tai tavaratilassa.Se voi vaurioittaa laitetta ja paristoja, mikä voi johtaa palo- tai muihin vammoihin kuumentumisen, tulipalon, räjähdyksen tai vuotavien paristonesteiden vuoksi.
• Jos paristot vuotavat, lopeta laitteen käyttö.
5
Tämä merkki kamerassaasi takaa, että kamera täyttää EU:n määräykset laitteille, jotka voivat aiheuttaa sähköisiä häiriöitä.CE on lyhenne sanoista Conformité Européenne (European Conformity).
Digital Camera:
Tested To Comply With FCC Standards
FOR HOME OR OFFICE USE
This device complies with Part 15 of the FCC Rules.Operation is sub­ject to the following two conditions:(1) This device may not cause harmful interference, and (2) this device must accept any interference received, including interference that may cause undesired operation. Do not remove the ferrite cores from the cables. Tested by the Minolta Corporation 101 Williams Drive, Ramsey, New Jersey 07446, U.S.A.
This Class B digital apparatus complies with Canadian ICES-003. Cet appareil numérique de la classe B est conforme à la norme NMB-003 du Canada.
Seuraavat merkit voivat esiintyä tässä kamerassa:
• Kameran lämpötila kohoaa pitkään käytettäessä. Ole varovainen, ettet polta itseäsi.
• CompactFlash kortin ja paristojen poistaminen heti pitkän käytön jälkeen voi aiheuttaa palovammoja.Sammuta kamera ja odota, että se viilentyy.
• Älä väläytä salamaa, kun se koskettaa ihmisiä, eläimiä tai esineitä.Salamasta vapautuu runsaasti energiaa, joka voi aiheuttaa palovammoja.
• Älä anna minkään painaa LCD monitoria.Vaurioitunut monitori voi aiheuttaa vammoja ja monitorissa oleva neste voi aiheuttaa tulehduksia.Jos monitorin nestettä pääsee iholle, pese alue runsaalla vedellä. Jos monitor in nestettä pääsee silmiin, huuhdo silmät heti runsaalla vedellä ja ota välittömästi yhteys lääkäriin.
•Verkkovirtalaitetta käytettäessä pistoke on asetettava hyvin pistorasiaan.
• Älä käytä verkkovirtalaitetta, jos sen johto on vaurioitunut.
• Älä peitä verkkovirtalaitetta millään. Peittäminen voi aiheuttaa tulipalon.
• Älä sijoita verkkovirtalaitetta niin, että siihen pääsy vaikeutuu.Hätätilanteissa laitteen irrottaminen voi hankaloitua.
• Irrota verkkovirtalaite pistorasiasta, kun puhdistat sitä tai se ei ole käytössä.
6
SISÄLLYSLUETTELO
Kameran peruskäyttöä koskevat ohjeet ovat sivuilla 15-42.Jakso esittelee kameran osat, käyttöönoton alkuvalmistelut ja perustoimet kuvattaessa, kuvia katseltaessa ja kuvia poistettaessa.
Jaksot automaattisen kuvauksen peruskäytöstä ja vaativasta käytöstä kattavat kameran kaikki toiminnot noilla toimintatavoilla sekä monitoimikuvauksessa.Varaa aikaa näiden jaksojen lukemiseen ennen kuin siirryt jaksoon monitoimikuvauksesta.Toiston perustoimintoja kuvaava jakso kertoo miten kuvia katsellaan. Muut jaksot voi lukea tarvittaessa.
Monia tämän kameran ominaisuuksia säädellään valikkojen avulla.Jaksot valikoissa liikkumisesta selostavat lyhyesti miten valikkojen asetuksia muutetaan.Tarkemmat tiedot eri asetuksista seuraavat heti perässä.
Pitkin matkaa tekstissä on kuvausvihjeitä ja huomioita kamerasta.Kuvausvihjeet nouvovat ja anatavat tietoa valokuvauksesta ja kameran käytöstä, jotta saisit parhaat mahdolliset lopputulokset aikaiseksi kamerallasi. Huomiot kamerasta käsittelevät kameran käyttöön liittyviä yksityiskohtia.
SISÄLLYSLUETTELO
Osien nimet .......................................................................................................................................10
Kamerarunko...........................................................................................................................10
Etsin .......................................................................................................................................12
Toimintatavan säädin...............................................................................................................12
Näyttöruutu..............................................................................................................................13
LCD monitorun näyttö .............................................................................................................14
Alkuvalmistelut......................................................................................................................................15
Hihnan ja objektiivisuojuksen kiinnittäminen...........................................................................15
Paristojen vaihto......................................................................................................................16
Paristojen kunnon osoitin........................................................................................................17
Automaattinen virrankatkaisu ..................................................................................................17
Ulkoiset virtalähteet (lisävarusteet) .........................................................................................18
CompactFlash kortin vaihtaminen...........................................................................................18
Päiväyksen ja kellonajan asettaminen ....................................................................................20
Automaattinen kuvaus - peruskäyttö....................................................................................................22
Kameran kytkeminen automaattiselle kuvaukselle..................................................................23
Kameran käsittely....................................................................................................................24
Zoomobjektiivin käyttö.............................................................................................................24
7
Peruskuvaus............................................................................................................................25
Tarkennuslukitus......................................................................................................................26
Tarkennusetäisyydet................................................................................................................26
Tarkennusken merkit................................................................................................................27
Tarkennuksen erikoistilanteet..................................................................................................27
Digitaalisten aiheohjelmien näppäin........................................................................................28
Salamakuvaustavat..................................................................................................................30
Salaman kantamat - automaattinen kuvaus............................................................................31
Salaman merkit........................................................................................................................31
Laukaisutärähdyksen varoitus.................................................................................................31
Kuvansiirtotavat .......................................................................................................................32
Vitkalaukaisu............................................................................................................................33
Kaukosäädin (lisävaruste).......................................................................................................34
Jatkuva kuvansiirto..................................................................................................................35
Valotushaarukointi...................................................................................................................36
Näyttönäppäin - kuvaustila......................................................................................................37
Toistotila - peruskäyttö .........................................................................................................................38
Yhden kuvan katselu ja histogramminäyttö.............................................................................38
Kuvien katselu ja poisto...........................................................................................................39
Näyttönäppäin - toistotila.........................................................................................................40
Suurennettu kuvakatselu.........................................................................................................41
Automaattinen kuvaus - vaativa käyttö.................................................................................................42
Liikkuminen automaattisen kuvauksen valikossa ....................................................................42
Kuvakoko ja kuvanlaatu ...........................................................................................................44
Äänimuistio..............................................................................................................................46
Päiväyksen merkintä ...............................................................................................................47
Digitaalinen zoom....................................................................................................................48
Välitön kuvakatselu..................................................................................................................49
Valotuskorjaus .........................................................................................................................50
Mikä on Ev? Mikä on aukkoaskel? ..........................................................................................51
Monitoimikuvaus...................................................................................................................................52
Autofokusken alueet ja niiden säätäminen..............................................................................52
Liikkuminen monitoimikuvauksen valikossa............................................................................54
Valotustavat .............................................................................................................................56
Ohjelmoitu valotus - P........................................................................................................56
Aukon esivalinta - A ............................................................................................................56
Valotuksen käsisäätö - M ...................................................................................................57
Aikavalotukset - Bulb...............................................................................................................58
Tarkennustavat.........................................................................................................................59
Valkotasapaino ........................................................................................................................60
Automaattinen valkotasapaino............................................................................................60
Esisäädetty valkotasapaino................................................................................................60
Räätälöity valkotasapaino...................................................................................................61
Kameran herkkyys - ISO.........................................................................................................62
Salaman kantamat ja kameran herkkyys ................................................................................62
Täysiaikainen AF.....................................................................................................................63
Valonmittaustavat.....................................................................................................................63
Valotushaar ukoinnin porrastus ................................................................................................64
Väritila......................................................................................................................................64
Kuvan hallinta - terävyys, kontrasti & suodatus.......................................................................65
8
SISÄLLYSLUETTELO
Lyhyt johdatus valokuvaukseen............................................................................................................66
Elokuvaus .......................................................................................................................................68
Huomaa elokuvauksesta.........................................................................................................69
Elokuvaus IR kaukosäätimellä RC-3 (lisävaruste)...................................................................69
Toistotila - vaativa käyttö......................................................................................................................70
Äänimuistioiden kuuntelu.........................................................................................................70
Elokuvien katselu.....................................................................................................................71
Liikkuminen toistotilan valikossa..............................................................................................72
Otosvalinnan näyttö .................................................................................................................74
Kuvien katselu televisiosta.......................................................................................................75
Tiedostojen poisto ...................................................................................................................76
Tiedostojen lukitseminen.........................................................................................................77
Indeksikuvien näytön muuttaminen.........................................................................................77
Diaesitys..................................................................................................................................78
Tietoja DPOF:stä.....................................................................................................................80
DPOF kuvatilauksen luominen................................................................................................80
Indeksikuvatilauksen tekeminen ..............................................................................................81
DPOF kuvatilauksen peruminen..............................................................................................81
Kuvien kopiointi........................................................................................................................82
Asetustila .......................................................................................................................................84
Liikkuminen asetustilan valikossa............................................................................................84
LCD monitorin kirkkaus ...........................................................................................................86
CompactFlash kortin alustaminen...........................................................................................86
Automaattinen virrankatkaisu ..................................................................................................86
Kielivalinta................................................................................................................................87
Näyttötapa ...............................................................................................................................87
Tiedostonumeron muisti..........................................................................................................88
Kansion nimi............................................................................................................................88
Kansion valinta........................................................................................................................89
Äänimerkit................................................................................................................................89
Laukaisuääni............................................................................................................................89
Äänenvoimakkuus ...................................................................................................................89
Kameran perusasetusten palautus..........................................................................................90
Päiväyksen ja kellonajan asettaminen ....................................................................................91
Päiväyksen esitystapa.............................................................................................................91
Videoulostulo...........................................................................................................................91
9
Tiedonsiirtotila ......................................................................................................................................92
Järjestelmävaatimukset...........................................................................................................92
Kameran liittäminen tietokoneeseen .......................................................................................93
Liittäminen: Windows 98 ja 98 Second Edition .......................................................................95
Automaattinen asennus......................................................................................................95
Asentaminen käsin.............................................................................................................96
CompactFlash kortin kansiorakenne.......................................................................................98
Kameran irroittaminen tietokoneesta.....................................................................................100
Windows 98 ja 98 Second Edition....................................................................................100
Windows Me, 2000 Professional ja XP............................................................................100
Macintosh.........................................................................................................................101
CompactFlash kortin vaihto - tiedonsiirtotila .........................................................................102
Automaattinen virrankatkaisu - tiedonsiirtotila.......................................................................102
QuickTime järjestelmävaatikset .............................................................................................103
Liitteet .....................................................................................................................................103
Vianetsintä.............................................................................................................................103
Tietoja Ni-MH akuista............................................................................................................105
Ajuriohjelman poistaminen - Windows...................................................................................106
Hoito ja säilytys......................................................................................................................107
Tekniset tiedot........................................................................................................................110
10
OSIEN NIMET
* Tämä kamera on hienoviritteinen optinen laite.Varo likaamasta näitä pintoja. Ole hyvä ja lue jakso kameran hoidosta ja säilytyksestä tämän oppaan loppuosasta (s. 107).
KAMERARUNKO
Näyttöruutu (s. 13)
Laukaisin
Objektiivi*Vitkan / Kaukosäädön
merkkivalo (s. 33)
Salama (s. 30)
Digitaalisten aiheohjelmien näppäin (s. 28)
Hihnan kiinnike (s.15)
Paristokotelon lukitus (s.16)
Kaiutin
Mikrofoni
Kaukosäädön
vastaanotin
Toimintatavan säädin (pääkytkin)
Etsinikkuna*
Paristokotelon kansi (s.16)
11
Korttikotelon kansi (s.18) USB portti ja AV-out liitäntä ovat kan­nen takana.
Etsin* (s. 12)
LCD monitori*
(s. 14)
Valikkonäppäin
Salamakuvaustavan / Kuvasuurennuksen näppäin (s.30, 41)
DC liitännän suojus (s. 18)
Toiminnan merkkivalo
QV/ Delete -näppäin (s. 38)
Jalustakierre
Korttikotelon kannen vapautin
Kuvansiirtotavan näppäin (s. 32)
Valotuskorjauksen näppäin (s. 50)
Säädin
Näyttönäppäin (s. 37, 40)
12
OSIEN NIMET
TOIMINTATAVAN SÄÄDIN
Automaattinen kuvaus (s. 22, 42) Monitoimikuvaus (s.52) Toistotila (s.38, 70) Elokuvaus (s.68) Asetustila (s. 84) Tiedonsiirtotila (s. 92)
ETSIN
Tarkennuksen merkkivalo (vihreä)
Salaman merkkivalo (oranssi)
Tarkennusalueen rajausmerkit
Säätimellä pääsee helposti ja suoraan vaikuttamaan kameran päätoimintoihin. Se toimii myös kameran pääkyt­kimenä.
Koska optinen etsin ja objektiivi sijaitsevat hieman erillään, niiden kautta näkyy kuva hieman erilaisena; ilmiötä kutsutaan parallaksivirheeksi. Parallaksivirhe voi voi aiheuttaa kuvien rajautumisvirheitä, kun kuvataan läheltä ja erityisesti telettä käyttäen. Kun aihe on alle 1m (3ft) etäisyydellä laajakulmaa käytettäessä tai alle 3m (10ft) etäisyydellä telettä käytettäessä, kuva on syytä rajata LCD monitorin avulla; koska objektiivi muodostaa monitorikuvan, siihen ei parallaksivirhe vaikuta.
Otoslaskuri (s. 45)
Digitaalisten aiheohjelmien kuvakkeet (s.28)
13
NÄYTTÖRUUTU
Digitaalisten aiheohjelmien osoittimet (s. 28)
Valotuskorjauksen osoitin (s. 50)
Kameran herkkyyden osoitin (s. 62) Pistemittauksen osoitin (s. 63)
Pariston varauksen osoitin (s. 17)
Valkotasapainon osoitin (s. 60)
Salamakuvaustapojen osoittimet (s.30)
Käsitarkennuksen osoitin (s. 59)
Kuvakoon näyttö (s. 44) Kuvanlaadun näyttö (s. 44)
Kuvansiirtotapojen osoittimet (s. 32)
Mikrofonin osoitin (s.46)
Valotustapojen osoittimet (s. 56)
Otoslaskurin lukema ei voi olla suurempi kuin 999. Kun kortille mahtuu enemmän kuvia, näytössä on 999. Lukema alkaa vähentyä, kun tilaa on vähemmälle kuin tuhannelle kuvalle.
14
OSIEN NIMET
LCD MONITORIN NÄYTTÖ
c. Salamakuvaustavan osoitin (s. 30)
e. Kontrastin korjailun näyttö (s. 65) f. Suodatuksen näyttö (s. 65) g. Valotuskorjauksen näyttö (s.50) h. Valkotasapainon osoitin (s.60)
n. Kameran herkkyysnäyttö (ISO) (s.62)
k. Valonmittaustavan osoitin (s.63)
m. Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 31)
j. Suljinajan näyttö
l. Aukkonäyttö
o. Käsitarkennuksen osoitin (s. 59)
s. Makrokuvauksen osoitin (s. 28)
r. Kuvansiirtotavan osoitin (s. 32)
s. Tarkennusmerkki (s.27) q. Otoslaskin (s.13)
x. Digitaalisen zoomin näyttö (s. 48)
v. Kuvakoon näyttö (s. 44)
u. Kuvanlaadun osoitin (s.44)
t. Pariston varauksen osoitin (s. 17)
b. Toimintatavan osoitin (s.12)
1. Tarkennusalue (s. 25)
2. Pistetarkennusalue (s. 63)
3. AF-tunnistimet (s.25)
d. Terävyyden näyttö (s. 65)
a. Äänimuistion osoitin (s.46)
w. Väritilan osoitin (s. 48)
Selostuksen vuoksi sekä automaattisen kuvauksen että monitoimikuvauksen osoittimet ja näytöt on esitelty yllä.
i. Valotustavan (s.56) / Digitaalisten
aiheohjelmien osoittimet (s. 28)
15
Irroita ja kiinnitä objektiivisuojus painamalla sormillasi samanaikaisesti kumpaakin kiinnitysuloketta. Aseta suojus aina paikoilleen, kun kameraa ei käytetä.
Kiinnitä kamerahihna kiinnikkeeseen kuvan osoittamalla tavalla.Laita kamerahihna kulkemaan objektiivisuojuksen silmukan läpi. Pidä kamerahihna aina kaulasi ympärillä estämässä kameran putominen.
Kiinnitä pieni hihna objektiivisuojukseen työntämällä ensin toinen pienistä silmukoista suojuksessa olevan kiinnikkeen läpi (1) ja työntämällä toinen silmukka edellisen silmukan läpi (2). Kiristä sen jälkeen hihna.
1
2
HIHNAN JA OBJEKTIIVISUOJUKSEN KIINNITTÄMINEN
ALKUVALMISTELUT
4
3
16
ALKUVALMISTELUT
PARISTONVAIHTO
Aseta paristot paikalleen.Tarkista että paristojen plus- ja miinusnavat tulevat paristokotelossa olevien merkintöjen mukaisesti.
Tässä digitaalikamerassa käytetään neljää AA-koon alkaaliparistoa tai Ni-MH akkua. Ni-MH akkuja suositellaan niiden tehokkuuden vuoksi. Kun käytät Ni-MH akkuja, lataa ne täyteen niille ja hienoviritteisille elektronisille laitteille sopivalla laturilla. Kysy sopivaa laturia kamerakauppiaaltasi.
Kun paristoja vaihdetaan, pääkytkimen tulee olla asennossa ”OFF”. Jos kamera ei ole suljettuna, kun paristoja vaihdetaan, heikkojen paristojen kuvake saattaa jäädä näkyville paristonvaihdosta huolimatta.
Sulje paristokotelon kansi ja työnnä sitä talaisin kameran runkoon päin (4), jotta turvalukitus tarttuu kiinni. Siirrä lukitusvipu (5) lukitusasentoon.
Paristonvaihdon jälkeen ”set-time/date” viesti voi ilmestyä monitoriin. Kello ja kalenteri tulee silloin säätää asetusvalikon custom 2 -osiosta (s.
20).
Avaa paristokotelon kansi työntämällä lukitsinta avausasentoon päin (1).Työnnä kantta eteenpäin (2) vaputtaaksesi turvalukituksen; kansi ponnahtaa silloin auki (3).
1
2
4
3
5
17
PARISTOJEN V ARAUKSEN OSOITIN
Täyden varauksen kuvake - paristoissa on täysi lataus.Kuvake näkyy viiden sekunnin ajan monitorissa, kun kamera käynnistetään. Kuvake säilyy koko ajan näyttöruudussa.
Vilkkuva vajaan varauksen kuvake - kun kuvake näkyy näyttöruudussa ilman muita kuvakkeita, virta ei riitä kameran käyttämiseen. Kamera ei laukea. Kun vaihdat paristot, odota 30 sekuntia vanhojen paristojen poistamisen jälkeen ennen kuin asetat uudet.
Vajaan varauksen varoitus - lataus on hyvin heikko.Paristot tulee vaihtaa mahdollisimman pian. Varoitus ilmestyy automaattisesti ja säilyy monitorissa siihen asti, että paristot vaihdetaan.
AUTOMAATTINEN VIRRANSÄÄSTÖ
Paristojen säästämiseksi kamera sammuttaa näytöt ja tarpettomat toiminnot, jos kameraa ei käytetä tietyn ajan kuluessa. LCD monitori sammuu 30 sekunnin kuluttua. Näyttöruutu minuutin kuluttua. Näytöt saa palautettua painamalla mitä tahansa näppäintä tai kääntämällä toimintatavan säätimen toiseen käyttöasentoon. Näyttöruudun sammumisajankohdan voi määritellä asetusvalikon basic ­osiosta (s. 84).
Kamerassa on automaattinen paristojen varauksen osoitin. Kun kamera on päällä, osoitin näkyy sekä näyttöruudussa että monitorissa. Monitorissa osoitin muuttuu valkoisesta punaiseksi, kun virtaa on vähän. Jos näyttöruutu ja monitori ovat tyhjät, paristot ovat ehtyneet tai ne on asetettu väärin.
Kun asetat paristoja kameraan, tarkista, että paristokontaktit ovat puhtaat.Kontaktipinnoilla oleva lika voi joskus aiheuttaa väärän ilmoituksen heikoista paristoista. Käytä aina puhdasta, kuivaa kangasta kontaktipintojen puhdistamiseen.
18
ALKUVALMISTELUT
ULKOISET VIR TALÄHTEET (LISÄVAR USTEITA)
COMPACTFLASH KORTIN VAIHTO
AC adapterin avulla kamera voi ottaa virran verkkovirtapistorasiasta. AC adapteria suositellaan, kun kamera on liitettynä tietokoneeseen tai kameraa muuten käytetään runsaasti. AC adapterin mallia AC-1L käytetään Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Taiwanissa; AC-2L sopii käytettäväksi muualla.
External High-power Battery Pack Kit EBP-100 on liikuteltava ulkoinen virtalähde. Siinä on tehokas litium-ion akku, pidin ja laturi. Akun ja laturin voi ostaa myös erikseen. Akkupakkaus lisää kameran toiminta-aikaa huomattavasti.
Kamerassa tulee olla type I CompactFlash kortti ennen kuin sitä voi käyttää. Jos kameraan ei ole asetettu korttia, ”a no-card” varoitus ilmestyy automaattisesti monitoriin ja kolme viivaa (– – –) näyttöruutuun.Tietoja CompactFlash kor tin hoidosta ja säilytyksestä on sivulla 109.
Sammuta aina kamera ennen kuin vaihdat
virtalähdettä.
Avaa DC liitännän suojus kameran vasemmasta päädystä. Suojus on kiinni kamerassa katoamisen estämiseksi.
Aseta AC adapterin tai akkupakkauksen miniliitin kameran DC liitäntään. Poista paristot tai akut kamerasta aina ennen ulkoisen virtalähteen liittämistä. Odota 30 sekuntia akkujen/paristojen poiston jälkeen ennen kuin liität ulkoisen virtalähteen kameraan.
Työnnä AC adapterin toinen pistoke verkkovirtapistorasiaan.
1 2 3
4
19
Avaa korttikotelon kansi työntämällä kannen vapautinta alaspäin (1). CompactFlash kortin saa tulemaan ulos painamalla ponnautusvipua (2). Sen jälkeen kortin voi vetää
ulos kamerasta. Ole varovainen koskiessasi korttiin, sillä se voi kuumentua käytön aikana. Aseta muistikortti koloonsa niin, että ponnautusvipu työntyy ulos (3). Aseta kortti niin, että sen
etikettipuoli on kameran etuosaan päin.Työnnä kortti aina sisään suorassa. Älä koskaan pakota korttia kameraan. Jos kor tti ei sovi paikalleen, tarkista että se on oikein päin.
Sulje korttikotelon kansi (4). Toisessa kamerassa käytetyn kortin voi joutua alustamaan ennen käyttöä. Kortin alustaminen
suoritetaan asetusvalikon basic -osiosta (s. 84); toimenpide pyyhkii peruuttamattomasti kaikki tiedot kortilta. Jos ”unable-to-use-card” viesti näkyy, kortti ei sovellu kameraan, eikä sitä voi alustaa.
Sammuta aina kamera ja tarkista, että toiminnan merkkivalo on sammuksissa ennen kuin asetat tai poistat muistikortin ­muutoin muistikortti voi vaurioitua tai tietoja voi kadota.
20
ALKUVALMISTELUT
PÄIVÄYKSEN JA AJAN ASETTAMINEN
Kun muistikortti ja paristot asetetaan kameraan ensimmäisen kerran, kameran kello ja kalenteri tulee säätää. Kun kuvia otetaan, niiden mukana tallentuvat tiedot kuvan ottamisen päivämäärästä ja ajasta
- myös valikon kielen voi joutua valitsemaan.Valikkokielen valinnsata on tietoja seuraavan sivun kohdassa “Huomaa kamerasta”.
Käännä kameran päällä oleva toimintatavan säädin asentoon “Setup”.Kamera käynnistyy ja asetusvalikko (setup) ilmestyy näkyville.
Valikossa liikkuminen on helppoa. Säätimen ylös/alas ja vasen/oikea ­näppäimet liikuttavat osoitinta ja muuttavat valikon asetuksia.
Säätimen keskinäppäimellä valitaan valikon vaihtoehtoja ja säädetään asetuksia.
Säädin
Setup
Basic Custom1 Custom2
LCDbrightness
Format Power save Language Display mode
3
1 min. English
Setup
Basic Custom1 Custom2
Reset default Date/Time set Date format Video output
– – MM/DD/YYYY NTSC
21
Korosta custom 2 -välilehti oikea -näppäimellä.
Korosta “Date/Time-set” vaihtoehto alas -näppäimellä.
Tuo “date/time set”-näyttö esille painamalla säätimen keskinäppäintä.
Valitse muutettava tieto vasen/oikea -näppäimillä.
Kytke kello ja kalenteri asetusten mukaisiksi painamalla säätimen keskinäppäintä. Asetusvalikko (setup) ilmestyy näkyville.
Paina oikea -näppäintä. “Enter” ilmestyy valikon oikealle puolelle.
Custom 2 -osio asetusvalikossa (setup)
Date/Time set- näyttö
Muuta tietoa ylös/alas -näppäimillä.
Joissain maissa ostetuissa kameroissa myös valikon kieli tulee säätää.Korosta “language” ase­tusvalikon (setup) basic -osiosta.Tuo kieliasetukset näkyville painamalla oikea -näppäintä. Korosta haluttu kielivaihtoehto ylös/alas -näppäimillä.Kytke korostettu vaihtoehto toimivaksi painamalla säätimen keskinäppäintä; asetusvalikko alkaa näkyä kielivalinnan mukaisena.
Huomaa kamerasta
Enter
Setup
Date/Time set
20034 20
16
33
:.
.
22
AUTOMAATTINEN KUVAUS - PERUSKÄYTTÖ
AUTOMAATTINEN KUVAUS
PERUSKÄYTTÖ
Tämä jakso kattaa kameran peruskäytön.Tutustu hyvin tämän jakson kuvaamiin toimintoihin ennen kuin siirryt kaäyttöohjeen muihin jaksoihin.
Automaattisen kuvauksen käyttämät hienoviritteiset tekniikat vapauttavat kuvaajan monimutkaisista kameran säädöistä ja antavat vapauden keskittyä aiheesen ja sen sommitteluun.Vaikka kamera toimii automaattisesti, sen toiminnan voi muuttaa vastaamaan erilaisia olosuhteita ja käyttäjän omia kuvaustottumuksia.
Innovaatiot ja luovuus ovat aina olleet Minoltan tuot­teiden liikkeellepanevana voimana. Electro-zoom X oli puhtaasti kameramuotoilun kokeilu.Se julkistet­tiin Photokinassa, Saksassa, vuonna 1966.
Electro-zoom X on elektronisesti ohjattu, aukon esisäätöön perustuva, mekaaninen SLR, jossa on kiinteä 30 - 120mm f/3.5 zoom ja 16mm filmi, johon mahtuu kaksikymmentä 12 X 17mm kuvaa. Laukaisin ja paristokotelo sijaitsevat otekahvassa. Vain muutama protyyppi tästä kamerasta on valmis­tettu, joten se on yksi harvinaisimmista Minoltan kameroista.
Minoltan historiaa
23
KAMERAN KYTKEMINEN AUTOMAATTISELLE KUVAUKSELLE
Käännä toimintatavan säädin asentoon “AUTO”(1); kaikki kameran toiminnot ovat nyt automaattisia.Autofokus, valotus ja kuvanmuodostus toimivat yhdessä tuottaen kauniita kuvia vaivattomasti.
Vaikka monet kameran järjestelmät toimivat nyt automaattisesti, kameran toiminnan voi optimoida hyvin helposti eri aiheille käyttäen digitaalisten aiheohjelmien näppäintä (s. 28). Salaman toimintatapa (s. 30) ja kuvansiirtotapa (s. 32) voidaan myös muuttaa. Kuvakoko ja -laatu voidaan säätää automaattisen kuvauksen valikosta (s. 42).
Valotustapa - Exposure mode
Kameran herkkyys - (ISO) Salaman toiminta - Flash mode Tarkennusalue - Focus area Tark.ohjaus - Focus control Kuvansiirto - Dr ive mode Valotuksen korj. - Exp. comp. Väritila - Color mode Valkotasapaino - White balance
Ohjelmoitu - Program Monisegm. - Multi-segment Auto
Valonmittaus - Meter ing mode
Auto Laaja - Wide Autofokus
0.0 Luonnollinen - Natural Auto
Kiinteä Kiinteä Kiinteä Voidaan muuttaa* Kiinteä Kiinteä Voidaan muuttaa* Voidaan säätää* Kiinteä Kiinteä
Yksi kuva - Single-frame
* Salaman ja kuvansiirron toimintatavat palautuvat alkuasetuksiin, kun toimintatavan säädin käännetään
toiseen asentoon.Valotuskorjaukseen tehdyt muutokset palautuvat arvoon 0.0, kun kameran virta kytketään pois päältä tai muu toimintatapa kytketään käyttöön.
1
24
AUTOMAATTINEN KUVAUS - PERUSKÄYTTÖ
USING THE ZOOM LENS
Kamerassa on 7.15-28.6mm optinen zoomi. Se vastaa 35-140mm zoomia kinofilmikamerassa. Filmikuvauksessa alle 50mm polttovälejä pidetään laajakulmina - kuvakulma on laajempi kuin ihmissilmällä.Yli 50mm polttovälit ovat teleitä ja ne tuovat aiheet lähemmäs. Optisen zoomin vaikutus näkyy sekä etsimessä että LCD monitorissa.
Controller
Optista zoomia käytetään nuolisäätimillä. Alaspäin (W) osoittava nuoli laajentaa kuvakul­maa.Ylöspäin osoittava nuoli (T) zoomaa teleeseen päin.
Kun käytät etsintä tai LCD monitoria, tartu kameraan tukevasti oikealla kädelläsi ja kannattele runkoa vasemmalla.Pidä kyynärpäät sivuillasi ja jalat hartianleveyden verran harallaan, jotta kamera pysyy vakaana.
Pystykuvia otettaessa kameraa tulee pidellä niin, että salama on objektiivin yläpuolella.Varo peittämästä objektiivia sormillasi tai kameran hihnalla.
KAMERAN KÄSITTELY
25
PERUSKUVAUS
Lukitse tarkennus ja valotus painamalla laukaisin osittain alas (1).
•Kun tarkennus on säätynyt, päivittyvässä kuvassa näkyy hetken aikaa AF tunnistin, joka osoittaa tarkennuspisteen sijainnin.
• Monitorissa näkyvät tareknnusmerkit (s.
27) varmistavat tarkennuksen.
Jos merkki on punainen, kamera ei pystynyt tarkentamaan aihetta. Toista edellä kuvatut toimenpiteet niin, että merkki on valkoinen.
• Suljinajajn ja aukon näytöt muuttuvat valkoisesta mustaksi osoituksena siitä, että valotus on lukittunut.
Ota kuva painamalla laukaisin kokonaan alas (2).
•Toiminnan merkkivalo palaa osoituksena siitä, että kuvatiedostoa kirjoitetaan CompactFlash kortille. Älä koskaan irroita muistikorttia tiedonsiirron aikana.
Kun toimintatavan säädin on asennossa ”AUTO”, kamera on toiminnassa ja LCD monitori aktivoituu.
Suuntaa tarkennusalue aiheeseen.
• Jos aihe on kuvan laidalla, tarkennuslukitusta voi käyttää (s.26).
• Aiheen tulee olla objketiiviin tarkennusetäisyydellä: 0.5m - (laajakulmalla), 0.9m - (teleellä). Jos aihe on alle 0.6m etäisyydellä, käytä makrokuvaustoimintoa (s.28).
• Jos aihe on alle 1m etäisyydellä laajakulmaa käytettäessä tai alle 3m etäsiyydellä telettä käytettäessä, käytä LCD monitoria kuvan rajaamiseen.
1
2
26
AUTOMAATTINEN KUVAUS - PERUSKÄYTTÖ
TARKENNUSLUKITUS
Tarkennuslukitusta voi käyttää, kun aihe sijaitsee tarkennusalueen ulkopuoleella.Tarkennuslukitusta voi käyttää myös, jos tarkennuksen erikoistilanne estää kameraa tarkentamasta aihetta. Tarkennuslukitusta hallitaan kameran laukaisimen avulla.
Kohdista tarkennusalue aiheeseesi.Paina laukaisin osittain alas ja pidä se siinä asennossa.
•Tarkennusmerkki näyttää milloin tarkennus on lukittunut. Suljinajan ja aukon näytöt muuttuvat valkoisesta mustaksi osoituksena valotuksen lukittumisesta.
•Kun tarkennus on säätynyt, päivittyvässä kuvassa näkyy hetken aikaa AF tunnistin, joka osoittaa tarkennuspisteen sijainnin.
Älä nosta sormeasi laukaisimelta, kun sommittelet kuvan uudelleen kuva-alalle.Ota kuva painamalla laukaisin lopun matkaa alas.
TARKENNUSETÄISYYDET
Laajakulma Tele Makrokuvaus (s.28)
0.5m - (1.6ft - ∞)
0.9m - (3ft - ∞)
0.16m - 0.6m (0.5ft - 2ft)
Kaikki etäisyydet on mitattu CCD:n tasosta.
CCD:n taso
27
TARKENNUSMERKIT
TARKENNUKSEN ERIKOISTILANTEET
Tässä digitaalikamerassa on nopea ja tarkka autofokusjärjestelmä. LCD monitor in oikeassa alakulmassa oleva tarkennuskuvake ja etsimen vieressä oleva vihreä merkkivalo osoittavat tarkennuksen tilanteen.
Tietyissä tilanteissa kameran voi olla mahdotonta tarkentaa aihetta.Jos autofokusjärjestelmä ei pysty tarkentamaan, tarkennusmerkki muuttu punaiseksi.Tällöin voidaan käyttää edellä selostettua tarkennuslukitusta lukitsemaan tarkennus toiseen, oman aiheen kanssa samalla etäisyydellä olevaan aiheeseen ennen lopullisen kuvan sommittelua.
Tarkennusalueella olevan aiheen kontrasti on heikko.
Aihe on liian tumma. Kaksi eri etäisyyksillä
olevaa aihetta asettuu päällekkäin tarkennus­alueella.
Aiheen lähellä on hyvin kirkas alue tai aihe.
• Kameran voi laukaista vaikka se ei pystyisikään tarkentamaan aihetta.
•Kun AF järjestelmä ei pysty tarkentamaan, tarkennus säätyy äärettömään.Jos salama on käytössä, tarkennus säätyy välille 3.0 - 3.8m.Tällaisissa tilanteissa voi käyttää tarkennuslukitusta lukitsemaan tarkennus toiseen, oman aiheen kanssa samalla etäisyydellä olevaan aiheeseen.Kameran voi tarkentaa myös käsin monitoimikuvauksen ollessa käytössä (s.59).
Tarkennus on lukittunut.
Kuvake: valkoinen Merkkivalo: palaa
Kuvake: punainen Merkkivalo: vilkkuu
Tarkennus ei onnistu.Aihe on liian lähellä tai erikois­tilanne estää AF järjestelmää tarkentamasta.
Digitaalisen aiheohjelman näppäin (1) optimoi kameran valotuksen, valkotasapainon ja kuvaprosessoinnin järjestelmät erilaisissa tilanteissa ja erilaisia aiheita kuvattaessa. Aiheohjelman näppäimen painaminen selaa eri aiheohjelmia: makro, muotokuva, maisema, yömuotokuva, teksti, makro & teksti ja alkuperäinen valotustapa. Osoitin näyttää toiminnassa olevan aiheohjelman. Aiheohjelma pysyy käytössä siihen asti kunnes se vaihdetaan tai toimintatavan säädin käännetään toiseen asentoon. Makro-ohjelmaa lukuun ottamatta digitaalisia aiheohjelmia ei voi käyttää monitoimikuvauksen yhteydessä.
Samalla kun aiheohjelmat optimoivat kameran asetukset tiettyjä tilanteita varten, joitain muutoksia asetuksiin voidaan tehdä. Salaman toimintatavan (s.30) voi muuttaa ja valotusta voi säädellä valotuskorjauksen (s. 50) avulla. Äärimmäisissä valaistusolo­suhteissa valotuskorjaukset eivät aina tuota toivottuja tuloksia muotokuva-, yömuotokuva- tai tekstiohjelmissa. Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 31) voi näkyä makro-, maisema, yömuotokuva- tai tekstiohjelman yhteydessä.
28
AUTOMAATTINEN KUVAUS - PERUSKÄYTTÖ
DIGITAALISEN AIHEOHJELMAN NÄPPÄIN
MAKRO - Lähikuvaukseen, kun aihe on 16-60 cm:n päässä CCD:stä. Kun makrokuvaus valitaan, objektiivi zoomautuu automaattisesti. Zoomausta ei voi muuttaa. LCD monitor i aktivoituu automaattisesti ja sitä tulee käyttää kuvan rajaamiseen.Etsintä ei voi käyttää parallaksivirheen takia. Salama kytkeytyy välähdyksen estolle (s. 30).Täytesalamaa voi käyttää, mutta seurauksena voi olla voimakas ylivalotus tai epätasainen valonjakautuma.
Tätä ohjelmaa voi käyttää myös monitoimikuvauksen yhteydessä. Ohjelma ei poistu käytöstä, kun toimintatavan säädin siirretään toiseen asentoon.
1
CCD plane
29
TEKSTI - Tuottaa selkeän mustan tekstin tai viivapiirustuksen valkoisella taustalla. Salama ei välähdä (p. 30). Täytesalamaa voi käyttää.
• Käytä jalustaa estämään laukaisutärähdys ja takaamaan terävä kuva.
YÖMUOTOKUVA - syviin, hienoihin yökuviin.Täytesalamaa käytettäessä etualan ja taustan valotus tasapainottuu
•‘Yömaisemia kuvattaessa jalustan käyttö ehkäisee laukaisutärähdyksen.Yömuotokuvia otettaessa salamaa on syytä käyttää täytesalamana (s. 30). Pyydä kuvattavia olemaan liikkumatta salaman välähdyksen jälkeen: valotus jatkuu vielä taustan saamiseksi kuvaan.
MUOTOKUVA - Optimoitu tuottamaan pehmeä sävy iholle ja tekemään taustan hieman epäteräväksi. Salaman toimintatapaa voi muuttaa (s. 30).
• Useimmat muotokuvat näyttävät paremmilta teleellä otettuina: pitkä polttoväli
ei vääristä kasvoja ja pieni syväterävyys pehmentää taustaa.
MAISEMA - Optimoitu tuottamaan teräviä, värikkäitä maisemakuvia. Salama ei välähdä.Täytesalamaa voi käyttää (p. 30).
MAKRO & TEKSTI - Käytetään lähikuviin tekstistä ja viivapiirustuksista, kun aihe on 16 - 60cm (6 ~ 24in.) etäisyydellä CCD:stä. Näyttör uudussa kaksi osoitinta ja monitorissa makron ja tekstin kuvakkeet kertovat yhdistelmäohjelman olevan käytössä.Jalustan käyttö on suositeltavaa. Salama kytkeytyy välähdyksen estolle.Täytesalama voi aiheuttaa voimakkaan ylivalotuksen tai valaista epätasaisesti.
30
Salaman esto - salama ei välähdä. Käytä estoa, kun salamakuvaus on kielletty, haluat kuvata vallitse­van valon tunnelman tai kun aihe on salaman ulot­tumattomissa. Laukaisutärähdyksen varoitus voi ilmestyä salaman eston aikana (s. 31).
Punasilmäisyyden vähennys - salama välähtää kaksi kertaa ennen valottavaa välähdystä punasilmäisyyden vähentämiseksi: punasilmäisyys johtuu valon heijastumisesta verkkokalvolta. Käytetään ihmisten ja eläinten kuvaamiseen niukas­sa valossa. Esisalama pienentää kuvattavien pupilli­aukkoja.
SALAMAKUVAUSTAVAT
Kytke salaman toimintatapa painamalla kameran takana olevaa salamakuvaustavan näppäintä (1) niin, että haluamasi kuvake ilmestyy näkyville.
Automaattisalama - salama välähtää automaattisesti hämärässä ja vastavalossa.
Täytesalama - salama välähtää aina kuvaa otettaessa riip­pumatta vallitsevan valon määrästä.Täytesalama poistaa voimakkaan suoran valon tai auringon aiheuttamia kovia varjoja.
AUTOMAATTINEN KUVAUS - PERUSKÄYTTÖ
1
Automaattisalama
Täytesalama
Salaman esto
Autom. salama ja punasilm. vähennys
Täytesalama ja punasilm. vähennys
Loading...
+ 82 hidden pages