Minolta DIMAGE A2 User Manual [da]

KÄYTTÖOHJE
9222-2720-19 SY-A312/0401
FIN
2
Kiitos tämän Minolta digitaalikameran ostamisesta. Varaa aikaa tämän käyttöohjeen lukemiseen, jotta voit nauttia kaikista uuden kamerasi ominaisuuksista.
Tarkista pakkauslista ennen tämän tuotteen käyttämistä. Jos jotakin puuttuu, ota heti yhteys kamerakauppiaaseesi.
3
Konica Minolta on Konica Minolta Holdings, Inc:n tavaramerkki. DiMAGE on Konica Minolta Camera, Inc:n tuotemerkki. Apple, Macintosh ja Mac OS ovat Apple Computer Inc:in rekisteröityjä tavaramerkkejä. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä. Viralliselta nimeltään Windows on Microsoft Windows Operating System. Pentium on Intel Corporationin rekisteröity tavaramerkki. Microdrive on International Business Machines Corporationin tuotemerkki. QuickTime on lisenssinvarainen tuotemerkki. Adobe on Adobe Systems Incorporatedin rekisteröity tavaramerkki. Kaikki muut brändien ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tuotemerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
DiMAGE digitaalikamera Lithium-ion akku NP-400 Lithium-ion akkulaturi BC-400 Kaulahihna NS-DG4000 Vastavalosuoja DLS-2 Objektiivin suojus LF-1349 Varusteluistin suojus SC-10
AV kaapeli AVC-400 USB kaapeli USB-500 Ferriittisuojus FRC-100 DiMAGE Viewer CD-ROM DiMAGE Käyttöohje CD-ROM Pikaopas Konica Minolta kansainvälinen takuutodistus
Tämä laite on suunniteltu toimimaan Konica Minoltan valmistamien ja markkinoimien varusteiden kanssa. Sellaisten varusteiden ja laitteiden käyttö, joilla ei ole Konica Minoltan suositusta, voi johtaa epätyydyttävään toimintaan tai laitteen tai sen varusteiden vaurioitumiseen.
Oikea ja turvallinen käyttö
4
Oikea ja turvallinen käyttö
NP-400 Litium-ion akut
Tässä kamerassa käytetään tehokasta litium-ion akkua. Akun väärinkäyttö voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja sytyttämällä tulipalon, antamalla sähköiskun tai vuotamalla kemikalioita. Lue ja ymmär­rä kaikki varoitukset ennen akun käyttämistä.
Vaara
• Älä saata akkua oikosulkuun, äläkä hajota tai muuntele sitä.
• Älä altista akkua tulelle tai yli 60°C (140°F) lämpötiloille.
• Älä altista akkua vedelle tai kosteudelle. Vesi voi hapertaa tai vahingoittaa akun sisäisiä turvamekanis­meja ja aiheuttaa sen, että akku ylikuumenee, syttyy palamaan, halkeaa tai vuotaa.
• Älä pudota akkua äläkä anna sen saada voimakkaita kolhuja. Iskut ja kolhut voivat vahingoittaa akun sisäisiä turvamekanismeja ja aiheuttaa sen, että akku ylikuumenee, syttyy palamaan, halkeaa tai vuotaa.
• Älä säilytä akkua lähellä metalliesineitä tai niiden sisällä.
• Älä käytä akkua missään muussa tuotteessa tai laitteessa.
• Käytä vain akulle määriteltyä laturia. Sopimaton laturi voi aiheuttaa vaurioita tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä käytä vuotavaa akkua. Jos akkunestettä joutuu silmiin, huuhtele silmä(t) heti runsaalla, puhtaalla vedellä ja ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jos akkunestettä joutuu iholle tai vaatteille, pese kontaktialue huolellisesti vedellä.
• Käytä ja lataa akkua vain lämpötilan ollessa 0° - 40°C (32° - 104°F). Säilytä akkua vain lämpötilan ollessa –20° - 30°C (–4° - 86°F) ja suhteellisen kosteuden ollessa 45% - 85%.
Varoitus
•Teippaa litium-ion akun kontaktipinnat oikosulun estämiseksi ennen akun hävittämistä. Noudata aina paikkakuntasi ohjeita akkuja hävittäessäsi.
• Jos akku ei lataudu täyteen määritellyn ajan kuluessa, irroita laturi pistorasiasta ja lopeta lataaminen välittömästi.
5
Yleisiä tuotevaroituksia ja varotoimia
Varoitukset
• Käytä vain tässä käyttöohjeessa määriteltyä akkua.
• Käytä vain määriteltyä laturia tai verkkovirta-adapteria ja vain laitteeseen merkityllä jännitteellä. Sopimaton adapteri tai jännite voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Käytä laturin virtajohtoa sillä myyntialueella, jolle se on suunniteltu. Sopimaton jännite voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä pura kameraa tai laturia. Laitteen sisällä olevan korkeajännitepiirin koskeminen aiheuttaa vammoja antamalla sähköiskun.
• Irroita heti akku tai verkkovirta-adapteri ja lopeta kameran käyttö, jos kamera putoaa tai saa kolhun niin, että sen sisäosat, varsinkin salaman sisäosat, tulevat näkyville. Salamassa on korkeajännitepiiri, joka voi antaa vammauttavan sähköiskun. Vahingoittuneen laitteen tai osan käytön jatkaminen voi aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
• Pidä akku, muistikortti ja pienet esineet, jotka voidaan nielaista, lasten ulottumattomissa. Jos esine nielaistaan, ota heti yhteys lääkäriin.
• Säilytä tätä laitetta lasten ulottumattomissa. Ole varovainen, kun lapsia on lähellä, jotta laite tai sen osat eivät eivät aiheuta vahinkoja.
• Älä väläytä salamaa suoraan silmiä kohtia. Välähdys voi vahingoittaa näkökykyä.
• Älä väläytä salamaa ajoneuvon kuljettajaa kohti. Välähdys voi heikentää huomiokykyä tai aiheuttaa hetkellisen sokeutumisen, mikä voi johtaa onnettomuuteen.
• Älä käytä monitoria ajaessasi tai kävellessäsi. Se voi aiheuttaa vammoja tai onnettomuuksia.
• Älä käytä näitä laitteita kosteissa paikoissa tai märin käsin. Jos laitteisiin pääsee nestettä, irroita heti akku tai virtajohto ja lopeta laitteiden käyttö. Nesteiden kanssa tekemisiin joutuneen laitteen käytön jatkaminen toi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä käytä näitä laitteita syttyvien kaasujen tai nesteiden, kuten bensiinin, polttoöljyn tai maaliohenteen, lähellä. Älä käytä syttyviä aineita, kuten bensiiniä, alkoholia tai maaliohennetta näiden laitteiden
puhdistamiseen. Syttyvien puhdistusaineiden ja liuottimien käyttö voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon.
• Kun irroita verkkovirtalaitteen tai akkulaturin pistorasiasta, älä vedä johdosta. Pidä kiinni pistokkeesta.
• Älä vahingoita, väännä, muokkaa tai kuumenna verkkovirtalaitetta tai verkkovirtajohtoa, äläkä aseta raskaita esineitä niiden päälle. Vahingoittunut johto voi aiheuttaa vaurioita tai vammoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Jos laitteista lähtee outoa hajua, ne kuumenevat tai savuavat, loperta käyttö välittömästi. Irroita heti akku varoen polttamasta itseäsi, sillä akku voi kuumentua käytössä. Vahingoittuneen laitteen tai osan käytön jatkaminen voi aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
•Toimita laite Minoltan huoltoon, jos se kaipaa korjaamista.
Lue ja ymmärrä kaikki nämä varoitukset ja varotoimet, jotta voit käyttää digitaalikame­raasi turvallisesti.
6
Oikea ja turvallinen käyttö
Varotoimet
• Älä käytä tai säilytä näitä laitteita kuumassa tai kosteassa paikassa, kuten auton hansikaslokerossa tai tavaratilassa. Se voi vahingoittaa kameraa, laturia tai akkua kuumentumisen, tulipalon, räjähdyksen tai vuotavien akkunesteiden vuoksi.
• Jos akku vuotaa, lopeta laitteen käyttö.
• Kamera, laturi ja akku lämpiävät pitkään käytettäessä. Ole varovainen, ettet saa palovammoja.
• Muistikortin tai akun irroittaminen heti pitkän käytön jälkeen voi aiheuttaa palovammoja. Sammuta kameran virta ja anna sen viilentyä ensin.
• Älä väläytä salamaa, kun se koskettaa ihmistä, eläintä tai esineitä. Salamasta vapautuu runsaasti energiaa, joka voi aiheuttaa palovammoja.
• Älä anna minkään painaa LCD monitoria. Vioittunut monitori voi aiheuttaa vammoja ja monitorin neste voi aiheuttaa tulehduksia. Jos monitorin nestettä pääsee iholle, pese kontaktialue puhtaalla vedellä. Jos monitorin nestettä pääsee silmiin, huuhtele ne heti runsaalla, puhtaalla vedellä ja ota yhteys lääkäriin.
•Verkkovirta-adapteria ja akkulaturia käytettäessä pistoke tulee asettaa kunnolla pistorasiaan.
•Vastavalosuojan reunus voi aiheuttaa vammoja. Ole varovainen, jotta kukaan ei saa vahingossa iskua kamerasta, kun vastavalosuoja on kiinnitettynä.
• Älä käytä sähköisiä muuntajia tai pistorasiasovitteita laturin kanssa. Sellaisten laitteiden käyttö voi aiheuttaa tulipalon tai vahingoittaa laitteita.
• Älä käytä verkkovirtalaitetta tai laturia, jos niiden virtajohto on vaurioitunut.
• Älä peitä verkkovirtalaitetta tai laturia. Peittäminen voi aiheuttaa tulipalon.
• Älä estä pääsyä verkkovirtalaitteen tai laturin luokse; se voi estää laitteiden irroittamista verkkovirrasta hätätilanteen sattuessa.
• Irroita verkkovirtalaite ja laturi verkkovirrasta, kun niitä puhdistetaan tai ne eivät ole käytössä.
7
8
Sisällysluettelo
Sisällysluettelo
Ennen aloittamista..................................................................................................................................3
Oikea ja turvallinen käyttö......................................................................................................................4
Osien nimet ....................................................................................................................................14
Kamerarunko ...........................................................................................................................14
Näyttöruutu..............................................................................................................................17
Monitorinäyttö - tallennus .......................................................................................................18
Monitorinäyttö - pikakatselu (QV) ja toistotila .........................................................................19
Alkuvalmistelut ....................................................................................................................................20
Hihnan kiinnittäminen..............................................................................................................20
Objektiivisuojuksen irroittaminen ............................................................................................20
Vastavalosuojan kiinnittäminen ...............................................................................................21
Akun lataaminen......................................................................................................................22
Akun asettaminen ja vaihtaminen ...........................................................................................23
Akun varauksen osoitin ...........................................................................................................24
Automaattinen virrankatkaisu..................................................................................................24
Ulkopuoliset virtalähteet (lisävarusteita)..................................................................................25
Muistikortin asettaminen ja vaihtaminen.................................................................................26
TKameran kytkeminen päälle..................................................................................................28
Kameran käsittely....................................................................................................................28
Etsimen ja monitorin säätäminen ............................................................................................29
Diopterikorjaus ........................................................................................................................29
Päiväyksen ja kellonajan asettaminen.....................................................................................30
Peruskuvaus ....................................................................................................................................32
Kameran kytkeminen automaattiselle kuvaukselle .................................................................32
EVF:n ja LCD monitorin näytöt................................................................................................32
Peruskuvaus............................................................................................................................33
Ta rkennuslukitus......................................................................................................................34
Automaattinen monitorikuvan vahvistus .................................................................................34
Tarkennusmerkit ......................................................................................................................35
Tarkennuksen erikoistilanteet ..................................................................................................35
Kameran salaman käyttö.........................................................................................................36
Salaman kantamat - automaattinen käyttö.............................................................................36
Vakaajajärjestelmä...................................................................................................................37
Elokuvaus ................................................................................................................................38
Näyttötavan kytkin...................................................................................................................39
Perustoisto ....................................................................................................................................40
Yhden kuvan katselu ja histogramminäyttö ............................................................................40
Kuvien ja histogrammin katselu ..............................................................................................41
Kuvien kierittäminen................................................................................................................41
Ylsittäisten kuvien poistaminen...............................................................................................41
Pikakatselun (Qv) ja toistotilan näytön muuttaminen..............................................................42
Suurennettu kuvakatselu.........................................................................................................43
Elokuvien katselu.....................................................................................................................44
9
Vaativa tallennus ..................................................................................................................................45
Näyttötietojen näppäin - näytön muuttaminen .......................................................................45
Tarkennustavan kytkin.............................................................................................................46
Digitaalinen zoom....................................................................................................................47
Flex Focus Point......................................................................................................................48
Makrokuvaus ...........................................................................................................................49
Ta rkennuslukitus......................................................................................................................50
Tarkennustavan säädin............................................................................................................50
Ohjelmoitu valotus - P................................................................................................51
Ohjelman siirto - Pa/Ps...............................................................................................51
Automaattinen kuvaus................................................................................................52
Aukon esivalinta - A....................................................................................................54
Suljinajan esivalinta - S...............................................................................................55
Valotuksen käsisäätö - M ...........................................................................................56
Aikavalotukset (Bulb)...............................................................................................................57
Lankalaukaisijan kiinnittäminen (lisävaruste)...........................................................................57
Digitaaliset aiheohjelmat .........................................................................................................58
Valotuksen ja salamavalon korjailu..........................................................................................59
To imintosäätimen käyttö .........................................................................................................60
Kuvansiirtotavat.......................................................................................................................61
Haarukointi..................................................................................................................62
Jatkuva kuvansiirto.....................................................................................................64
Ajastettu kuvaus .........................................................................................................66
Vitkalaukaisu...............................................................................................................68
Valonmittaustavat ....................................................................................................................69
Valkotasapaino ........................................................................................................................70
Räätälöidyn valkotasapinon kalibrointi....................................................................................71
Muisti - kamera-asetusten tallennus.......................................................................................72
Muistitietojen palautus ............................................................................................................73
Kameran herkkyys - ISO .........................................................................................................74
Salaman kantamat ja kameran herkkyys ................................................................................75
Erillissalaman kiinnittäminen ...................................................................................................75
Salamajohtoliitännän käyttö ....................................................................................................76
Syväterävyyden ennakkotarkistus...........................................................................................77
Digitaalisten tehosteiden säätö ...............................................................................................78
Värikylläisyyden korjaus..............................................................................................78
Kontrastin korjaus.......................................................................................................79
Suodatus ....................................................................................................................79
10
Sisällysluettelo
Ta llennustilan valikko............................................................................................................................80
Liikkuminen tallennustilan valikossa .......................................................................................80
Kuvakoko ja kuvanlaatu ..........................................................................................................82
Tietoja RAW kuvanlaadusta ....................................................................................................84
Tietoja kuvakoosta ja tarkkuudesta ........................................................................................85
Salamakuvaustavat .................................................................................................................86
Langaton/kaukosäätöinen salama ..........................................................................................88
Langaton salama ja salaman kantamat......................................................................90
Huomaa langattomasta salamasta.............................................................................91
Salaman ohjaus.......................................................................................................................92
AEL-näppäin............................................................................................................................94
Ta llennustilan perusasetusten palautus ..................................................................................95
Ajastetun kuvauksen asetukset...............................................................................................96
Haarukoinnin asetukset...........................................................................................................96
Terävyys...................................................................................................................................97
Tietojen merkintä.....................................................................................................................98
Elektroninen näppäimistö........................................................................................................99
Välitön kuvakatselu................................................................................................................100
Äänimuistio............................................................................................................................101
Väritila ..................................................................................................................................102
Tietoka Adobe RGB:stä............................................................................................103
Kohinan vähennys .................................................................................................................103
Monitorikuvan vahvennus .....................................................................................................104
Suurennusnäppäin ................................................................................................................105
Flex Digital suurennus...........................................................................................................105
Digitaalisten aiheohjelmien asetukset (DSP) .........................................................................106
Aihetta seuraava AF ..............................................................................................................106
AE-lukitus ..............................................................................................................................106
Piste-AE:n alue......................................................................................................................107
Suora käsitarkennus..............................................................................................................107
EVF:n toimintatapa................................................................................................................108
Lyhyt johdatus valokuvaukseen.........................................................................................................109
Tietoja valotuksen ja salamavalon korjauilusta .....................................................................110
Mikä on Ev?...........................................................................................................................111
Valonlähteet ja -väri...............................................................................................................111
Elokuvausvalikko................................................................................................................................112
Liikkuminen elokuvausvalikossa ...........................................................................................112
Kuvakoko ja ruututaajuus......................................................................................................113
Elokuvaus ..............................................................................................................................113
Elokuvaukset perusasetusten palautus.................................................................................113
Huomaa elokuvauksesta .......................................................................................................114
11
Vaativa toistotila.................................................................................................................................115
Äänimuistioiden toistaminen .................................................................................................115
Liikkuminen toistotilan valikossa...........................................................................................116
Otosvalinnan näyttö ..............................................................................................................118
Kuvien poistaminen...............................................................................................................119
Muistikortin alustaminen .......................................................................................................120
Kansion valinta ......................................................................................................................120
Tiedostojen lukitus ................................................................................................................121
Indeksikuvien toistotapa........................................................................................................121
Tiedostojen kopiointi .............................................................................................................122
Diaesitys ................................................................................................................................124
Tietoja DPOF:stä ...................................................................................................................126
DPOF-asetukset ....................................................................................................................126
Päiväyksen merkintä .............................................................................................................127
Indeksikuvan tulostaminen....................................................................................................127
Tulostustilauksen peruminen.................................................................................................127
Kuvien katseleminen televisiosta ..........................................................................................128
Asetusvalikko ..................................................................................................................................129
Asetusvalikon avaaminen......................................................................................................129
Liikkuminen asetustilan valikossa .........................................................................................130
LCD:n kirkkaus ......................................................................................................................132
Näppäinoikopolut ..................................................................................................................132
Tiedonsiirtotila .......................................................................................................................134
EVF:n automaattikytkin .........................................................................................................135
Videoulostulo.........................................................................................................................135
Valikon kieli ............................................................................................................................135
Räätälöidyt asetukset............................................................................................................136
Tiedostonumeron muisti........................................................................................................136
Kansion nimi..........................................................................................................................137
Kansion valinta ......................................................................................................................137
Uusi kansio............................................................................................................................138
Päiväyksen ja kellonajan asetukset.......................................................................................138
Perusasetusten palautus.......................................................................................................139
Äänimerkit..............................................................................................................................141
Tarkennuksen äänimerkit.......................................................................................................141
Laukaisuäänen FX .................................................................................................................142
Äänenvoimakkuus .................................................................................................................142
Automaattinen virrankatkaisu................................................................................................142
Vakaaja ..................................................................................................................................143
Täysiaikainen AF ...................................................................................................................143
Otetunnistin ...........................................................................................................................143
Säätökiekkojen asetukset .....................................................................................................144
Säätökiekkojen asetukset - valotuksen käsisäätö ................................................................145
Kuvapoiston varmennus........................................................................................................145
Objektiivin lisävarusteet.........................................................................................................145
12
Sisällysluettelo
Tiedonsiirtotila ..................................................................................................................................146
Järjestelmävaatimukset.........................................................................................................146
Kameran liittäminen tietokoneeseen .....................................................................................147
Liittäminen: Windows 98 / 98 second edition.......................................................................148
Automaattinen asennus............................................................................................148
Asentamine käsin .....................................................................................................149
QuickTime järjestelmävaatimukset........................................................................................151
Automaattinen virrankatkaisu (tiedonsiirtotila) ......................................................................151
Muistikortin kansiorakenne ...................................................................................................152
kameran irroittaminen tietokoneesta.....................................................................................154
Windows 98 / 98 second edition ............................................................................154
Windows ME, 2000 Professional ja XP ....................................................................154
Macintosh .................................................................................................................155
Muistikortin vaihtaminen (tiedonsiirtotila)..............................................................................156
Ajuriohjelman poistaminen - Windows..................................................................................157
PictBridge..............................................................................................................................158
Tietoja tulostusvirheistä.........................................................................................................159
Liikkuminen BictBridge valikossa..........................................................................................160
Vianetsintä ..................................................................................................................................164
Suodattimien käyttö ..............................................................................................................166
Tietoja litium-ion akkulaturin johdosta ..................................................................................167
Ferriittisuojuksen FRC-100 kiinnittäminen ............................................................................167
Hoito ja säilytys..................................................................................................................................168
Kameran hoito.......................................................................................................................168
Puhdistaminen.......................................................................................................................168
Säilyttäminen.........................................................................................................................168
Käyttölämpötilat ja olosuhteet...............................................................................................169
Muistikortin hoito ja käsittely.................................................................................................169
Akut ..................................................................................................................................170
LCD monitorin hoito ..............................................................................................................170
Tekijänoikeudet......................................................................................................................170
Ennen tärkeitä kuvauksia ja matkoja.....................................................................................171
Kysymykset ja huolto ............................................................................................................171
Muistiinpanot ..................................................................................................................................172
Hakemisto (englanniksi) .....................................................................................................................174
Tekniset tiedot ..................................................................................................................................176
Paristokotelo BP-400.........................................................................................................................178
Suodatusesimerkkejä.........................................................................................................................179
13
* Tämä kamera on hienoviritteinen optinen laite. Huolehdi siitä, että nämä pinnat pysyvät puhtaina. Ole hyvä ja lue hoito- ja säilytysohjeet tämän käyttöohjeen lopusta (s. 168).
14
Osien nimet
Kamerarunko
Näyttöruutu (s. 17)
Eusäädin
Laukaisin
Tarkennusrengas (s. 46)
Polttoväli-indeksi
Zoomausrengas
Objektiivi*
Korttikotelon kansi (s. 26)
Vitkan merkkivalo (s. 68)
Kiinteä salama (s. 36)
Hihnan kiinnike (s. 20)
Mikrofoni
Osien nimet
Zoomausrenkaassa oleva polttoväliasteikko näyttää 35mm kameraa vastaavat lukemat. Kameran mukana tulevalla DiMAGE Viewer ohjelmalla voi nähdä otettujen kuvien polttoväliase­tuksen sekä optisten mittojen että 35mm kameran mittojen mukaisesti.
Huomaa
USB portti/AV-out liitäntä
(s. 128, 147)
Otetunnistin
15
Näyttötavan kytkin (s. 39)
Valikkonäppäin
Säädin
AE-lukituksen näppäin (s. 50)
Okulaaritunnistimet*
Suurennusnäppäin
DC-/Kaukosäätöliitännän kansi (s. 25, 57)
To iminnan merkkivalo
Pikakatselu / Poistonäppäin (s. 40)
Pääkytkin ja toimintatavan kytkin
To istotila (s. 40, 115)
Tallennustila (s. 32, 45)
Elokuvaus (s. 38, 112)
Valotuksen käsisäätö (s. 56)
Näyttötietojen näppäin (s. 45)
Suljinajan esivalinta (s. 55)
Aukon esivalinta (s. 54)
Ohjelmoitu valotus (s. 51)
Automaattikuvaus (s. 52)
Muistitietojen palautus (s. 73) Muotokuvaohjelma (s. 58) Urheilukuvaohjelma (s. 58) Auringonlaskuohjelma (s. 58) Yömuotokuvaohjelma (s. 58)
Valotustavan säädin
Kuvanvakaajan näppäin (s. 37)
Valotuskorjausnäppäin (s. 59)
Takasäädin
Elektroninen etsin* (EVF) (s. 29)
LCD monitori* (s. 18, 19, 29)
Pääkytkin
16
Osien nimet
To imintonäppäin
Makron vapautin (s. 49)
Tarkennustavan kytkin (s. 46)
Diopterisäädin (s. 29)
Jalustakierre
Muistiasetus (s. 72)
Valonmittaustavat (s. 69) Kuvansiirtotavat (s. 61)
Valkotasapaino (s. 70) Kameran herkkyys (s. 74)
To imintosäädin (s. 60)
Digitaalisten tehosteiden säädin (s. 78)
Salamajohdon liitäntä (s. 76)
Varusteluisti
Kaiutin
Räätälöidyn valkotasapainon näppäin (s. 71)
Räätälöity toiminto (s. 136)
Paristokotelon lukitus (s. 23)
Paristokotelo (s. 23)
17
Näyttöruutu
Kameran herkkyyden osoitin (s. 74)
Akun varauksen osoitin (s. 24)
Valkotasapainon osoitin (s. 70)
Kuvanlaadun näyttö (s. 82)
Kuvakoon näyttö (s. 82)
Salamavalon korjauksen osoitin (s. 59)
Yhden kuvan siirto (s. 33)
Kameran päällä oleva näyttöruutu kertoo kameran toimintatilanteen. Ohessa on esitet­ty kaikki kuvakkeet selostuksen vuoksi. Yhden kuvan siirron ja jatkuvan kuvansiirron osoittimet sijaitsevat samassa kohtaa näyt­töruudulla.
Otoslaskurin suurin lukema on 999. Kun tallennattavien kuvien lukumäärä on suurempi, näytössä on 999. Otoslaskurin lukema alkaa vähentyä, kun tallennettavien kuvien lukumäärä putoaa alle tuhannen.
Suljinajan ja aukon näyttö & valotus-/salamavalokorjailun näyttö
Digitaalisten tehosteiden osoitin (s. 78)
Valotuskorjauksen osoitin (s. 59)
Jatkuva kuvansiirto (s. 64)
Haarukointi (s. 62)
Vitkalaukaisu (s. 68)
8. Värikylläisyyden korjailun näyttö (s. 78)
18
Osien nimet
Monitorinäyttö - Tallennustila
2. Salamakuvaustavan osoitin (s. 61)
5. Salamavalon korjailun näyttö (s. 59)
7. Terävyyden näyttö (s. 97)
9. Kontrastin korjailun näyttö (s. 78)
17. Valotuskorjauksen näyttö (s. 59)
11. Valkotasapainon osoitin (s. 70)
10. Kameran herkkyyden (ISO) näyttö (s. 74)
13. Valotustavan osoitin (s. 50)
12. Valonmittaustavan osoitin (s. 69)
15. Suljinajan näyttö
23. Käsitarkennuksen osoitin (s. 46)
18. Makrokuvauksen osoitin (s. 49)
22. Kuvansiirtotavan osoitin (s. 61)
19. Tarkennusmerkki (s. 35)
21. Otoslaskuri (s. 83)
27. Suurennuksen näyttö (s. 47, 105)
26. Kuvakoon näyttö (s. 82)
25. Kuvanlaadun osoitin (s. 82)
24. Akun varauksen osoitin (s. 24)
4. Toimintatavan osoitin
3. Salaman merkki (s. 36)
A. Tarkennusalueen rajaus B. Pistemittausalue (s. 69)
D. AF-tunnistimet
C. Flex Focus piste (s. 48)
1. Mikrofonin osoitin
6. Suodatuksen näyttö (s. 78)
14. Vakaajan osoitin (s. 37)
16. Aukkonäyttö
20. Tietojen merkinnän osoitin (s. 98)
29. Väritilan osoitin (s. 102)
28. Flex Digital Magnifierin osoitin (s. 105)
19
Monitorinäyttö - Pikakatselu (QV) & Toistotila
7. Ruutunumero / kuvien kokonaismäärä
5. Lukituksen osoitin (s. 121)
6. Tulostuksen osoitin (s. 126)
11. Kuvakoon näyttö (s. 82)
10. Kuvanlaadun osoitin (s. 82)
2. Kuvauksen aika
1. Toimintatavan osoitin
4. Äänimuistion osoitin (s. 115)
16. Valkotasapainon asetus (s. 70)
15. Herkkyysasetus (s. 74)
17. Valotuskorjauksen määrä (s. 59)
14. Kansion nimi (s. 137)
13. Kansionumero - kuvatiedoston numero
Histogram
3. Kuvauksen päiväys
Histogrammin tumma alue näyttää kuvan luminanssijakauman mustasta (vasemmalla) valkoiseen (oikealla). Kukin 256:sta pystyviivasta osoittaa oman valoisuusarvonsa osuuden kuvassa. Histogrammia voi käyttää valotuksen ja kontrastin arviointiin, mutta se ei anna tietoa väreistä.
19. Suljinaika
18. Aukko
8. Vieritysnuolet (s. 43)
9. Akun varauksen osoitin (s. 24)
12. Suurennuksen näyttö (s. 43)
20
Alkuvalmistelut
Alkuvalmistelut
Tämä jakso selostaa kameran käyttöönoton. Siihen kuuluu akun ja muistikortin vaihto sekä ulkoisten virtalähteiden käyttö.
Kameran hihnan kiinnittäminen
Objektiivin suojuksen irroittaminen
Purista suojuksen kiinnikkeitä peukalon ja etu­sormen välissä, kun irroitat suojuksen. Laita suojus aina paikoilleen, kun et käytä kameraa.
Kiinnitä hihna kiinnikkeisiin kuvien osoittamalla tavalla. Hihnan pään tulee kulkea alinna soljen läpi (2).
Pidä hihnaa aina kaulasi ympärillä estämässä kame­ran putoaminen vahingossa.
1
2
21
Vastavalosuojan kiinnittäminen
Työnnä vastavalosuoja objektiivin päähän ja käännä sität 90°:tta myötäpäivään niin, että se napsahtaa paikalleen ja ympyrän muotoinen merkki tulee post­toväliasetusta osoittavan merkin kohdalle (2). Kun vastavalosuoja on asetettu oikein, sen isompien ulokkeiden tulee olla ylhäällä ja alhaalla. Älä koskaan pakota vastavalosuojaa paikalleen. Jos se ei sovi objektiiviin, tarkista sen suuntaus. Vastavalosuoja irroitetaan kääntämällä sitä 90°:tta vastapäivään ja vetämällä se irti objektiivista.
Vastavalsouojan voi asettaa nurinpäin objektiiviin, kun kame­raa ei käytetä.
Työnnä vastavalosuoja objektiivin päähän niin, että yksi sen isoista ulokkeista on ylhäällä. Käännä suojaa 90°:tta niin, että se napsahtaa paikalleen.
Vastavalosuojan voi asettaa ja irroittaa linssin suojuksen ollessa kiinni objektiivissa. Vastavalosuoja irroitetaan kään­tämällä sitä 90°:tta vastapäivään ja vetämällä se irti objektii­vista.
Vastavalosuojaa käytetään estämään hajavalon pääsy objektiiviin. Kirkkaassa valossa kuvattaessa vastavalosuojan käyttö on suositeltavaa. Vastavalosuojaa ei tule käyttää samanaikaisesti kameran salaman kanssa, koska se voi aiheuttaa varjostuman kuvaan.
Vastavalosuoja kiinnitetään kohistamalla nelikulmainen, suojan reunassa oleva merkki objektiivin palttoväliasetusta osoittavan merkin kohdalle (1).
2
1
22
Alkuvalmistelut
Akun lataaminen
Litium-ion akku tulee ladata ennen kuin kaeraa voi käyttää. Lue turvallisuusvaroitukset tämän käyt­töohjeen sivulta 4 ennen kuin lataat akun. Lataa akku vain kameran mukana tulevalla laturilla. Akku tulee ladata aina ennen kuvauskerran alkamista. Katso tiedot akun hoidosta ja säilytyksestä sivulta
170.
Käännä akun kontaktipinnat laturia kohti ja kohdista akun pohjas­sa olevat urat laturissa oleviin pidikkeisiin. Työnnä akku laturiin.
Liitä virtajohto laturin takaosaan (1). Liitä johdon toinen pää virtaa antavaan pistorasiaan. Kameran mukana tuleva verkkovirtajohto on tarkoitettu käytettäväksi vain sen myyntialueella. Lisää tietoja verkkovirtajohdosta on sivulla 167.
Työnnä ja nosta akkua irroittaessasi sen
laturista. Irroita virtajohto pistorasiasta.
Merkkivalo (2) palaa osoituksena akun latautumisesta. Valo sam­muu, kun akku on latautunut. Latausaika on noin 150 minuuttia.
1
2
Akun asettaminen ja vaihtaminen
Avaa akkukotelon kansi työntämällä kotelon lukitsinta avausasentoon päin.
Aseta akku koteloon kontaktit edellä. Aseta akku niin, että se liukuu kotelossa olevan akkulukitsimen ohi. Työnnä akku koteloon niin, että lukitsin napsahtaa paikalleen.
Tässä digitaalikamerassa käytetään yhtä NP-400 litium-ion akkua. Ennen akun käyttöä tulee lukea tämän käyttöohjeen sivulla 4 olevat turvallisuusvaroitukset. Kun akkua vaihdetaan, kameran tulee olla sammutettuna.
Akku irroitetaan työntämällä akkulukitsin akkukotelon sivulle; akku ponnahtaa ylös.
Sulje akkukotelon kansi ja työnnä kotelon lukitsin lukitusasen­toon.
23
24
Alkuvalmistelut
Akun varauksen osoitin
Täyden akun osoitin - akku on täyteen ladattu. Osoitin näkyy viiden sekunnin ajan monitoreissa, kun kameraan kytketään virta. Osoitin näkyy koko ajan näyttöruudussa.
Vilkkuva vajaan akun varoitus - näkyy näyttöruudulla yksinään. Virta ei riitä kameran käyttämiseen. Kamera ei laukea. Vaihda akku välittömästi.
Vajaan akun osoitin - virtaa on hyvin vähän, mutta kaikkia toimintoja voi käyttää. Akku tulee vaihtaa mahdollisimman pian. Tämä varoitus ilmestyy automaattisesti ja pysyy näkyvillä siihen asti kunnes akku vaih­detaan.
Automaattinen virrankatkaisu - Auto Power Save
Virran säästämiseksi kamera sammuttaa monitorit ja tarpettomat toiminnot, jos kameraa ei käytetä kolmen minuutin aikana. Näyttöruutu ei sammu. Virran saa palautettua painamalla laukaisimen osit­tain alas tai painamalla pääkytkintä. Automaattisen virrankatkaisun ajankohdan voi muuttaa asetus­valikon (setup) osiosta 3 (s. 129).
Jos kameraa ei käyetetä 30 minuutin aikana, kamera´katkaisee virran kokonaan. Palauta virta paina­malla pääkytkintä.
Kamerassa on automaattinen akun varauksen osoitin. Kun kamerassa on virta päällä, varauksen osoitin näkyy näyttöruudussa ja monitoreissa. Monitorissa oleva kuvake muuttuu valkoisesta punaiseksi, kun virtaa on vähän. Jos näyttöruutu ja monitorit ovat tyhjät, akku voi olla tyhjä.
25
Ulkoiset virtalähtee (lisävarusteet)
Verkkovirtalaitteen avulla kameran virta voidaan ottaa pistorasiasta. Verkkovirtalaitetta suositellaan, kun kamera on kytkettynä tietokoneeseen tai sitä käytetään runsaasti. Verkkovirtalaitetta AC-1L käytetään Pohjois-Amerikassa ja Japanissa AC-11:ta muilla alueilla.
External High-power Battery Pack Kit EBP-100 on liikuteltava virtalähde, joka huomattavasti piden­tää kameran käyttöaikaa. Siihen sisältyy tehokas litium-ion akku, pidin ja laturi. Akun, pitimen ja laturin voi kunkin ostaa myös erikseen.
Avaa DC-liitännän suojus kameran oikeasta pää­dystä (1). Suojus on kiinni kamerassa, jotta se ei häviä.
Aseta verkkovirtalaitteen tai EBP-100:n miniliitin DC-liitäntään (2).
Aseta verkkovirtalaitteen pistoke pistorasiaan.
Sammuta aina kamera ja tarkista, että toimintavalo ei pala, kun vaih­dat virtalähdettä.
1
2
26
Alkuvalmistelut
Muistikortin asettaminen ja vaihtaminen
Kamerassa tulee olla muistikortti, jotta se voi toimia. Jos kamerassa ei ole muistikorttia, “no-card” -varoitus näkyy monitoreissa. Type I ja II CompactFlash kortit ja IBM Microdrive sopivat tähän kameraan. Tiedot muistikortin käsit­telystä ja hoidosta ovat sivulla 169.
Avaa korttipaikan kansi kuvan osoittamaan suuntaan.
Sammuta aina kamera ja tarkista, että toiminnan merkkivalo ei pala, kun asetat tai poistat mustikortin, jotta kortti ei vaurioidu tai sillä olevat tiedot häviä.
Aseta muistikortti kokonaan korttipaikan sisälle. Aseta kortti niin, että sen nim­iöpuoli on kameran etuosan puolella. Työnnä korttia aina suorassa. Älä koskaan pakota korttia kameraan. Jos kortti ei sovi korttipaikkaan, tarkista, että se on oikein päin.
Sulje korttipaikan kansi.
27
Kortti irroitetaan korttipaikasta avaamalla ensin korttipaikan kansi (1) ja painamalla kortin nostovipua ja vapauttamalla vipu sen jälkeen niin, että se tulee ulos (2).
Paina (3) kortin nostovipua saadaksesi kortin irti korttipaikasta (3). Kortin voi nyt vetää ulos kameras­ta. Ole varovainen poistaessasi korttia, sillä se kuumentuu käytettäessä. Kortin nostovivun tulee sijaista kameran sisällä. Jos se on ulkona, työnnä se kameran sisään.
Aseta uusi muistikortti kameraan ja sulje korttipaikan kansi (4).
Toisessa kamerassa käytetyn muistikortin voi joutua alustamaan (format) ennen käyttöä. Jos “unable-to-use-card” -viesti näkyy, kamera tulee alustaa kamerassa. Muistikortin voi alustaa toistoti­lan valikon osiossa 1 (s. 120). Kun kortti alustetaan, kaikki sillä olevat tiedot pyyhkiytyvät lopullisesti. Jos “card-error” -viesti näkyy, paina säätimen keskinäppäintä; tarkista uusimmat yhteensopivu­ustiedot Minoltan kotisivulta:
Pohjois-Amerikka: http://www.konicaminolta.us/ Eurooppa: http://www.konicaminoltasupport.com
4321
28
Alkuvalmistelut
Käytä elektronista etsintä (EVF) tai LCD monitoria ja tartu kameraan tukevasti oikealla kädellä samalla kun kannatelet runkoa vasemman käden kämmenellä. Pidä kyynerpäät sivuillasi ja jalat hartioiden levey­den verran harallaan, jotta kamera pysyy vakaana.
Kameran käsittely
Kameran käynnistäminen
To im innan merkkivalo
Käynnistä kamera painamalla pääkytkintä. Toiminnan merkkivalo palaa hetken ja äänimerkki kertoo kameran käynnistyneen. Äänimerkin voi estää asetusvalikosta (setup) (s. 141).
Jos kameran virta sammuu heti käynnistämisen jälkeen, akun varaus on heikko. Katso akun latausohjeet sivulta 22.
Sammuta kameran virta painamalla pääkytkin alas ja pitämällä sitä hetken alaspainettuna.
29
EVF:ssä on yhdysrakenteinen diopteri, jota voi säätää välillä –3.5 - +1.5. Katso EVF:stä ja käännä diopterinsäädintä niin, että kuva näkyyy terävästi.
Elektronisen etsimen voi kallistaa 0° - 90°. Tartu etsimeen sormillasi ja käännä se haluttuun asentoon.
Diopterisäätö
tsimen ja monitorin säätö
Säiltytä kameraa aina niin, että etsin ja monitori ovat runkoa vasten.
LCD monitorin voi kallistaa –20° - +90°. Tartu monitorin yläosaan ja vedä sitä niin, että se kallistuu alaspäin. Monitorin alaosan voi kääntää ylöspäin.
30
Alkuvalmistelut
Päiväyksen ja kellonajan asettaminen
Kun muistikortti ja akku asetetaan kameraan ensimmäistä kertaa, kameran kello ja kalenteri tulee asettaa näyttämään oikein. Kun kuvia otetaan, kuvatiedot tallentuvan kuvauksen päivämäärineen ja kellonaikoineen. Alueesta riippuen myös valikkokielen voi joutua valitsemaan. Kieliversion vaihto on selostettu seuraavalla sivulla olevassa kohdassa “Huomaa kamerasta”.
Käynnistä kamera.
Paina toimintonäppäintä (1) ja menu -näppäintä (2) samanaikaisesti avataksesi asetusvalikon (setup)..
Säätimen keskinäppäin valitsee valikon vaihtoehtoja ja kytkee säätöjä.
Valikossa liikkuminen on helppoa. Ylös/alas ja vasen/oikea -näppäimet siirtävät osoitinta ja muuttavat valikon asetuksia.
LCDbrightness
Shortcut help
Transfer mode Data storage EVF auto swtch Auto EVF/LCD Video output
NTSC
Language English
2
1
31
Korosta valikon yläosassa oleva välilehti 2 oikea -näp­päimellä.
Korosta “Date/time-set” säätimen ylös/alas -näppäimil­lä.
Tuo Date/Time set” näyttö esille painamalla säätimen keskinäppäintä.
Valitse muutettava tieto vasen/oikea -näppäimillä.
Kytke kello ja kalenteri toimintaan painamalla säätimen keskinäppäintä. Asetusvalikko (setup) ilmestyy näkyville.
Paina oikea -näppäintä. “Enter” ilmestyy valikon oikealle puolelle.
Date/Time set -näyttö
Säädä tietoa ylös/alas -näppäimillä.
Joillakin alueilla myös valikkokielen voi joutua vaihtamaan. Korosta “Language”-vaihtoehto asetusvalikon (setup) osiosta 1. Tuo kieliasetukset näkyville painamalla oikea -näppäintä. Korosta haluamassi kilei ylös/alas -näppäimillä. Kytke valittu kieli käyttöön painamalla säätimen keskinäppäintä; asetusvalikko (setup) näkyy nyt valitun kieliversion mukaisesti.
Huomaa
Custom set Color mode File # memory Off Folder Name Std. form Select folder 100KM003
New folder
Date/Time set
2004 . 10 . 23
13 : 14
Date/Time set
:enter:move
:sel
YYYY/MM/DD
32
Peruskuvaus
Kameran kytkeminen automaattiselle kuvaukselle
EVF:n ja LCD monitorin näytöt
Siirrä valotustavan säädin asentoon ohjelmoidun valotuksen asen­toon (P) (1). Tarkista, että toiminntatavan kytkin on kuvausasennos­sa (2).
Kaikki kameran toiminnot tapahtuvat nyt automaattisesti. Autofokus, automaattivalotus ja kuvausjärjestelmät toimivat nyt yhdessä ja tekevät kuvaamisen helpoksi. Automaattikuvaus toimii kuten ohjelmoitu valotus, mutta useat kuvaustoiminnot palaavat perusasetuksiin aina kun automaattikuvaus valitaan. Lisätietoja on sivulla 52.
Valonmittaustavan osoitin (s.
69)
Suljinaikanäyttö
Aukkonäyttö
Kuvansiirtotavan osoitin (s. 61)
Tarkennusmerkki (s. 35)
Otoslaskuri (s. 17, 83)
Kuvakoon näyttö (s. 82) Kuvanlaadun osoitin (s. 82)
To imintatavan osoitin
Tarkennusalueen rajaus
Valotustavan osoitin (s. 50)
Peruskuvaus
Kuvanvakaajan osoitin (s. 37)
Akun varauksen osoitin (s. 24)
AF-tunnistin (s. 33)
2 1
33
Peruskuvaus
Kohdista tarkennusalue aiheeseesi. Jos aihe ei ole keskellä, käytä tarkennuslukitusta (s. 34).
Aiheen tulee olla objektiivin tarkennusetäisyydellä: 0.5m (1.6ft)
- ∞. Jos aihe on alle 0.5m (1.6ft) etäisyydellä, käytä makrotoi­mintoa (s. 49).
Rajaa kuva zoomausrenkaan avulla (1). Zoomauksen vaiktuk­sen näkee heti etsimestä (EVF) ja LCD monitorista.
Lukitse tarkennus ja valotus painamalla laukaisin osittain alas (2). Kun tarkennus on säätynyt, AF-tunnistin näkyy hetken päivittyvässä kuvassa ilmaisemassa tarkennuspisteen sijain­nin.
Monitoreissa olevat tarkennusmerkit (s. 35) osoittavat, onko aihe on tarkentunut. Jos tarkennusmerkki on punainen, kam­era ei pystynyt tarkentamaan aihetta. Toista edelliset vaiheet niin, että tarkennusmerkki on valkoinen.
Suljinaika ja aukko muuttuvat mustasta valkoiseksi, kun valo­tus on lukittunut.
Ota kuva painamalla laukaisin kokonaan alas (3).
Merkkivalo palaa osoittaen, että kuvatietoa kirjoitetaan muis­tikortille. Älä koskaan irroita muistikorttia tietojen siirron aikana.
Suljinaika ja aukko
Tarkennusmerkki
AF:n tunnistin
1
2
3
34
Peruskuvaus
Tarkennuslukitus
Tarkennuslukitusta käytetään, kun aihe on kuvan laidalla ja tarkennusalueen ulkopuolella. Tarkennuslukitusta voi käyttää myös, kun erikoistilanne estää kameraa tarkentamasta aiheeseen.
Suuntaa tarkennusalue aiheeseen. Paina laukaisin osittain las ja pidä se siinä asennossa.
•Tarkennusmerkit osoittavat, että tarkennus on lukittunut. Suljinaika ja aukko muuttuvat valkoisesta mustaksi, kun valotus on lukittunut.
• Kun tarkennus on tapahtunut, AF-tunnistin näkyy hetken päivittyvässä kuvassa ja osoittaa tarkennuspisteen.
Sommittele kuva uudelleen kuva-alalle nostamatta sormeasi laukaisimelta. Ota kuva painamalla laukaisin kokonaan alas.
Monitorikuvan automaattinen vahvennus
Erittäin niukassa valossa, kun kameran herkkyyden lisäys on saavuttanut täyden määränsä, automaattinen monitorikuvan vahvistus toimii EVF:ssä ja LCD monitorissa. Päivittyvästä kuvasta tulee kirkkaampi, mutta näyttö on mustavalkoinen. Tämä ei vaikuta lopulliseen värikuvaan. To iminnon voi ehkäistä kuvausvalikon (recording) osiosta 3 (s. 104).
Tässä digitaalikamerassa on nopea ja tarkka autofokusjärjestelmä. EVF:n ja LCD monitorin oikeassa alakulmassa olevat tarkennusmerkit kertovat tarkennuksen tilanteen. Lisätietoja autofokuksen toim­intatavoista on sivulla 46.
Tarkennusmerkit
Tarkennuksen erikoistilanteet
Kameran voi olla mahdotonta tarkentaa joissain tilanteissa. Jos autofokusjärjestelmä ei pysty tarken­tamaan aihetta, tarkennusmerkki muuttuu punaiseksi. Silloin voit käyttää tarkennuslukitusta toiseen aiheesi kanssa samalla etäisyydellä olevaan aiheeseen ja kuvan sommittelemista uudelleen ennen sen ottamista.
35
Jos AF-järjestelmä ei pysty tarkentamaan, voit käyttää tarkennuslukitusta toiseen aiheesi kanssa samalla etäisyydellä olevaan aiheeseen tai tarkentaa käsin (s. 34).
Valkoinen tarkennusmerkki - tarkennus on varmistunut.
Punainen tarkennusmerkki - aihe on liian lähellä tai erikoistilanne estää automaatti-
tarkennuksen. Kameran voi laukaista.
Tarkennusalueella ole­van aiheen kontrasti on heikko.
Aihe on liian tumma. Kaksi eri etäisyyksillä
olevaa aihetta asettuu päällekkäin tarken­nusalueella.
Aiheen lähellä on hyvin kirkas alue tai toinen aihe.
36
Peruskuvaus
Kameran salaman käyttö
Salaman kantamat - Automaattinen kuvaus
Salama otetaan käyttöön nostamalla se ylös sen sivuilla olevista ulokkeista. Salaman asento tulee säätää käsin. salama välähtää aina, jos se on ylhäällä. Seuraavat osoittimet ilmestyvät EVF:n ja LCD monitorin vasempaan yläkulmaan osoittamaan salaman tilanteen:
Kamera säätelee salaman välähdystä automaattisesti. Oikean valotuksen takaamiseksi aiheen tulee olla salaman kantamalla. Optisesta järjestelmästä johtuen laajakulman ja teleen salamakantama ei ole sama.
Laajakulma
Te le
0.5m ~ 3.8m (1.6 ft. ~ 12.5 ft.)
0.5m ~ 3.0m (1.6 ft. ~ 9.8 ft.)
Salamavaroitus. Vastavalotilanteissa näkyy valkoinen osoitin, joka on kehoitus käyt­tää salamaa.
Kun laukaisin painetaan osittain alas, valkoinen salaman osoitin näkyy salaman ollessa valmis välähtämään.
Kun laukaisin painetaan osittain alas, punainen salaman osoitin näkyy salaman latautuessa.
Kuvan ottamisen jälkeen ”OK” -osoitin näkyy hetken, jos salaman valo riitti aiheen valaisemiseen.
Hämärässä valossa ja sisätiloissa salamaa tarvitaan aiheen valaisemiseen sekä laukaisutärähdyksen aiheuttaman epäterävyyden estämiseen. Salamaa voi käyttää myös täytesalamana loiventamassa suoran auringonvalon aiheuttamia jyrkkiä varjoja. Irroita aina vastavalosuoja ennen kuin käytät ka­meran kiinteää salamaa; vastavalosuoja voi aiheuttaa varjostuman kuvaan.
/
Kuvanvakaajajärjestelmä - Anti-shake System
37
Kun Anti-shake -järjestelmä on pois käytöstä, valkoinen osoitin näkyy varoituksena, jos suljinaika on liian pitkä turvalliseen käsivarakuvaukseen.
Keltainen osoitin näkyy, kun Anti-shake -järjestelmä on käytössä, mutta suljinaika on niin pitkä, ettei järjestelmä pysty vaikuttamaan.
Sininen osoitin näkyy, kun Anti-shake -järjestelmä on käytössä.
Jos keltainen tai valkoinen varoitus näkyy, aseta kamera jalustalle, käytä salamaa, lisää kameran herkkyyttä (ISO) (s. 74) tai zoomaa laajakulmalle. Jos Anti-shake -osoitin muuttuu punaiseksi, kam­era on ylikuumentumassa käytön ja vallitsevan lämpötilan vuoksi. Anti-shake-järjestelmä sammut­taa itsensä automaattisesti. Anna kameran jäähtyä ennen vakaajan käyttöä.
Anti-shake -järjestelmä on tehottomampi lyhyillä aihe-etäisyyksillä tai makrotoimintoa käytettäessä (s. 49). Jalustan käyttöä suositellaan. Anti-shake ei tehoa, kun kameran on jalustalla; virran säästämiseksi Anti-shake -toiminto kannattaa sammuttaa.
Vakaajajärjestelmä vähentää laukaisutärähdyksen vaikutusta. Laukaisutärähdys on voimakkaampaa telettä kuin laajakulmaa käytet­täessä. Kamera käyttää vakaajaa, kun suljinaika tulee tiettyä aikaa pidemmäksi (aika riippuu polttovälisasetuksesta). Vakaajan tehokkuus riippuu käytetystä suljinajasta ja tärinän voimakkuudesta. Järjestelmä voi olla toimimatta, kun aihe liikkuu tai se otetaan aiheen liikettä seuraten (ns. panorointi).
Kun järjestelmä on toiminnassa Anti-shake -näppäin palaa (1). Vakaajan voi sammuttaa tai käynnistää näppäintä painamalla.
Sommitele kuva peruskuvauksen ohjeiden mukaan. Tarkenna ja kytke va­lotus painamalla laukaisin osittain alas; Anti-shake -osoitin näkyy, kun jär­jestelmä on toiminnassa. Tarkista monitorista, että kuva on vakaantunut ja ota se painamalla laukaisin lopun matkaa alas.
1
Siirrä toimintatavan kytkin elokuvauksen asentoon (1). Ennen kuvauksen alkamista näyttöruudun ja monitorin otoslaskurit näyt­tävät pisimmän mahdollisen elokuvaotoksen sekunteina.
Elokuvaotoksen pituus riippuu kuvakoosta ja ruutunopeudesta sekä muistikortilla olevasta vapaasta tilasta. Enimmillän yhden otoksen pituus voi olla 6 minuuttia 544x408 / 30fps elokuville ja15 minuuttia muille kuvakoon ja ruutunopeuden yhdistelmille; niukassa valossa otoksen pituu voi olla lyhyempi. Kuvakoko ja ruutunopeus valitaan elokuvauksen (movie) valikosta (s.112). Lisätietoja elokuvauksesta on sivulla 114.
38
Peruskuvaus
Elokuvaus
Kuvauksen osoitin
Kuvausaika sekunteina
Sijoita aihe päivittyvän kuvan keskelle ja säätä tarkennus paina­malla laukaisin osittain alas. Tarkista tarkennus tarkennusmerkin avulla.
Seuraavan elokuvaotoksen kokonaispituus
Aloita kuvaaminen painamalla laukaisin kokonaan alas ja vapaut­tamalla se. Kamera jatkaa kuvaamista, kunnes kuvausaika on kulunut loppuun tai laukaisinta painetaan uudelleen. Kuvattaessa monitorin otoslaskuri ja tilannepalkki kertovat kuvausajan.
Tarkennusmerkki
Ruutunopeus
Kuvakoko
1
39
Näyttötavan kytkin
Automaattinen näyttö - kamera vaihtelee automaattisesti kuvan näkymistä EVF:ssä ja LCD monitorissa. EVF:n katsetunnistimet havaitsevat, kun EVF:ää käytetään ja vaihtavat näyttöä sen mukaisesti.
EVF-näyttö - päivittyvä kuva näkyy vain EVF:ssä. Kirkkaassa valossa kuvan näkee paremmin elektronisesta etsimestä kuin LCD monitorista.
LCD monitorinäyttö - päivittyvä kuva näkyy vain LCD monitorissa.
Kameran takana sijaitseva näyttötavan kytkin säätelee käytössä olevaa monitoria. Kolmiasentoisella kytkimellä voi valita automaattisen monitori­valinnan tai kuvan näkymisen joko EVF:ssä tai LCD monitorissa.
/
Kuvien katselemiseksi toistotilassa toimintatavan säädin tulee siirtää toistoasentoon.
Kuvia voi katsella kuvaus- ja elokuvaustiloista painamalla pikakatselun (QV) / kuvapoiston näppäintä.
40
Perustoisto
Yhden kuvan toisto ja histogramminäyttö
Kuvauksen päiväys
Otosnumero / kuvien kokonaismäärä
Kuvakoko (s. 82)
Kuvanlaatuy (s. 82)
Kuvauk­sen aika
Herkkyysasetus (s. 74)
Valotuskorjauksen määrä (s. 59)
Kansion nimi (s. 137) Kansion numero - kuvatiedoston
numero
Histogrammi (s. 19)
Kuvia voi katsella pikakatselussa (Quick View) tai toistotilassa. Tämä jakso kattaa molempien toimin­tojen perusasiat. Toistotilaan liittyy lisää valikkotoimintoja, ks. sivu 116.
Perustoisto
Suljinaika Aukko
Valkotasapainon asetus (s. 70)
/
Pikakatselusta (Quick View) palataan kuvaustilaan painamalla menu -näppäintä.
Kuvien ja histogrammin katselu
41
Näkyvillä oleva kuva poistetaan painamalla QV/delete -näppäintä; vermennusnäyttö avautuu.
Näkyvillä olevan kuvan voi poistaa. Poistettua kuvaa ei voi palauttaa.
Toteuta varmennusnäytössä oleva käsky painamal­la säätimen keskinäppäintä. Kamera palaa toistoti­laan.
Yksittäisten kuvien poistaminen
Korosta ”Yes” vasen/oikea -näppäimillä. “No” peruu toimenpiteen.
Varmennusnäyttö
/
Kun käytössä on pikakatselu (Quick view) tai toistoti­la, selaa muistikortilla olevia kuvia vasen/oikea -näp­päimillä.
Liikkumattoman kuvan histogrammin saa näkyville painamalla ylös -näppäintä. Paluu yhden kuvan kat­seluun tapahtuu painamalla alas -näppäintä.
Delete this frame?
Yes
No
Kuvien kierittäminen
Näkyvillä olevaa kuvaa voi kierittää 90°:tta vasemmalle, oikealle tai vaakata­sossa painamalla säätimen alas-näp­päintä.
42
Perustoisto
Näyttötietojen näppäin säätelee näyttötapaa. Jokainen painallus tuo esille järjestyksessä seuraavan näyttötavan: täydet tiedot, vain kuva, indeksikuvat.
Täydet tiedot
Vain kuva
Indeksikuvat
Indeksikuvien toistossa säätimen nuolinäppäimet vierät keltaisen kehyksen viereiseen kuvaan. Kun kuva on korostettu kehyksellä, kuvauspäivä, äänimuistion kuvake, lukitus- ja tulostustilanne sekä kuvan ruutunumero näkyvät monitorin alalaidassa. Korostettuna olevan kuvan voi poistaa QV/delete
-näppäimellä (s. 41) tai kuvaan liittyvän äänityksen voi kuunnella painamalla säätimen keskinäppäin­tä. Kun näyttötietojen näppäintä painetaa uudelleen, korostettuna oleva kuva näkyy yhden kuvan katselutilassa. Yhdeksän tai neljän indeksikuvan toisto voidaan valita. Indeksikuvien toistotavan voi muuttaa toistovalikon osiossa 1 (s. 121).
Pikakatselun ja toistotilan näytön vaihtaminen
43
Suurennettu kuvakatselu
Yhden kuvan katselussa liikkumattoman kuvan voi suurentaa lähempää tarkastelua varten. Suurin suurennus riippuu kuvakoosta: 2X kuville, joiden koko on 640X480 - 10.2X kuville, joiden koko on 3264X2448 images. RAW ja TIFF kuvia ei voi suurentaa.
Vaihtele zoomaus- ja vieritystoimintoa painamalla sää­timen keskinäppäintä. Vieritysnuolet tai suurennus­näyttö muuttuvat siniseksi sen mukaan, kumpi toim­into on käytössä.
Käytä nelisuuntanäppäintä kuvan vierittämiseen. Jatkuva vieritys tapahtuu pitämällä näppäin alhaalla. Paikannin näyttää, mikä kuvan osa on suurennettuna. Suurennusta muutetaan etu- ja takasäätimillä. Suurennetusta katselusta poistutaan painamalla valikkonäppäintä (menu) tai suurennusnäppäintä.
Näyttötietojen näppäin (i+) piilottaa / tuo esille ohjaus­palkin sekä näyttötiedot.
ScrollZoom
ScrollZoom
ZoomScroll
Säädä suurennusta ylös/alas -näppäimillä. Suurennuksen määrä näkyy monitoreissa.
Paina suurennusnäppäintä (1), kun kuva on näkyvillä.
Paikannin
1
44
Vaativa tallennus
Elokuvaotoksia voi katsella kamerasta. Elokuvatiedostojen merkki näkyy näytön alaosassa.
Toista tiedosto painamalla säätimen keskinäppäintä.
Toisto lopetetaan painamalla menu -näppäintä.
Elokuvaotosten katselu
Pysäytä toisto painamalla säätimen keskinäppäintä; uusi painallus jatkaa toistoa.
Play
Rew VolFwdPause
Elokuvaotoksen kelaus tapahtuu oikea/vasen -näp­päimillä.
Säädä ääniraidan äänenvoimakkuutta ylös/alas -näp­päimillä.
Kun elokuva on pysäytettynä, ylös/alas -näppäimen painaminen tuo esille otoksen ensimmäisen tai viimeisen kuvaruudun.
Näyttötietojen näppäin (i+) piilottaa / tuo esille ohjauspalkin sekä näyttötiedot.
45
Näyttötietojen näppäin säätelee päivittyvässä kuvassa näkyviä tietoja. Jokainen näppäimen painallus vaihtaa näytön järjestyksessä seuraavaan näyttöön: standardinäyttö, reaaliaikainen histogrammi, tarkennusalue ja vain kuva.
Reaaliaikainen histogrammi näyttää päivittyvän kuvan likimääräisen valoisuusjakauman. Histogrammi ei ole tarkka, kun monitorikuvaa vahvistetaan (s. 34, 104) tai salamaa käytetään. Ta llennetun kuvan histogrammi voi poiketa päivittyvän kuvan histogrammista.
Vaativa tallennus
Tässä jaksossa on yksityiskohtaisia tietoja kameran tallennustoiminnoista ja niiden käytöstä. Lue osat, joista olet kiinnostunut.
Näyttötietojen näppäin
Standardinäyttö Vain tarkennusalueen
rajaus
Vain päivittyvä kuvaReaaliaikainen histo-
grammi
Asteikko
Ruudukko
Ruudukon tai asteikon saa näkymään päivittyvässä kuvassa painamalla toim­intonäppäimen alas(1) ja painamalla sitten nyttötietojen näppäintä. Järjestys on ruudukko, asteikko ja ei.
1
46
Vaativa tallennus
Tarkennustavan kytkin
Yhden kuvan AF (Autofokus), jatkuva AF ja käsitarken­nus voidaan kytkeä tarkennustavan kytkimellä. Työnnä kytkin haluamasi tarkennustavan kohdalle.
Yhden kuvan AF - yleiskäyttöön tarkoitettu autofokus. Sen toiminta on selostettu peruskuvauksen jaksossa.
Jatkuva AF - käytetään liikkuvien aiheiden kuvaamiseen. Kamera seuraa aihetta ja tarkentaa sitä jatkuvasti.
Suuntaa tarkennusalue aiheeseesi. Säätimen keskinäppäimellä tarkennuskohtaa voi liikuttaa koko kuva-alueella.
Lukitse aihe painamalla laukaisin osittain alas; tarkennusmerkki varmentaa tarkennuksen. Jos aihe liikkuu tai kameralla panoroi­daan, tarkennusalue seuraa aihetta. Tarkennus ja valotus vaihtu­vat aiheen liikkeen ja valaistuksen muutosten mukaan.
Ota kuva painamalla laukaisin lopun matkaa alas. Kun laukaisin vapautetaan tarkennushohta palaa päivittyvän kuvan keskelle. Aiheseurannan voi ehkäistä AE-lukituksen aktivoida tallennusva­likon osassa 4 (s. 80). Aihetta seuraava AF voi olla toimimatta, jos valoa on hyvin niukasti.
Jatkuvan AF:n tarkennusmerkki
Digitaalinen zoom
Digitaalinen zoom kaksinkertaistaa objektiivin suurennuksen. Digitaalista zoomia ei voi käyttää RAW kuvanlaadun, UHS jatku­van kuvansiirron tai elokuvauksen yhteydessä.
Paina kameran takana olevaa surennusnäppäintä. Vaikutuksen näkee heti ja X2.0 näkyy päivittyvän kuvan oikeassa yläkulmassa. Suurennusnäppäimen toinen painallus peruu digitaalisen zoomauksen.
Kun kuva otetaan digitaalisella zoomilla, lopullinen kuvakoko riip­puu kameraan säädetystä kuvakoon asetuksesta. 3264 X 2448, 2560 X 1920, 2080 X 1560 ja 1600 X 1200 kuvat muuttuvat 1600 X 1200 kokoon. 3264 X 2176 kuvat muuttuvat 1600 X 1064 kokoon. 640 X 480 kuvan koko ei muutu.
Suurennuksen näyttö
47
Käsitarkennus - MF -osoitin näkyy monitorien oikeassa alakulmassa tarkennustavan merkkinä.
CCD:n tason likimääräinen sijainti
Tarkenna käyttäen objektiivin peräosassa olevaa tarken­nusrenasta. Tarkista kuvan terävyys aina monitorikuvasta. Likimääräinen aihe-etäisyys CCD:stä näkyy otoslaskurin lähellä. Flex Digital Magnifier (s. 105) on käytettävissä päivittyvän kuvan suurentamiseen ja terävyyden arviointiin.
Aihe-etäisyys
48
Vaativa tallennus
Joustava tarkennuspiste - Flex Focus Point
Flex Focus Point (FFP) on tehokas työkalu kuvan laidoilla olevien aiheiden tarkentamiseen. Tarkennuspisteen voi siirtää minne tahansa kuva-alueella. FFP ei ole käytettävissä digitaalissa zoomauksssa eikä elokuvauksessa.
Siirrä Flex Focus Pointia kuvassa nuolinäppäimillä (1).
Aktivoi Flex Focus Point pitämällä säätimen keskinäppäin alaspainet­tuna; laajan tarkennusalueen rajaus muuttuu keskiristikoksi.
Tarkenna painamalla laukaisin osittain alas; FFP muuttuu punaiseksi lyhyen hetken ajaksi, kun tarkennus on varmistunut.
Säätimen keskinäppäimen painaminen palauttaa tarkennuspis­teen kuvan keskelle. Laajan tarkennusalueen rajaukseen palataan painamalla keskinäppäin alas ja pitämällä se alhaalla niin, että laajan tarkennuksen rajausmerkit palautuvat kuvaan.
49
Makrokuvaustoimintoa käytetään pienten aiheiden lähikuvauk­seen. Kameran salamaa ei voi käyttää makrokuvauksessa. Jalustan käyttöä suositellaan.
Kohdista zoomausrenkaan nuoli makrokytkimen vieressä olevaan merkkiin ja työnnä kytkintä eteenpäin. Objektiivi tulee zoomata laajakulma- tai teleasentoon, jotta makrokytkin toimii. Laajakulma-asennossa zoomausrengas lukittuu. Teleasennossa zoomausrengas voi liikkua hieman kuvakoon hienosäätöä varten.
Makron kuvake näkyy monitorien oikeassa alakulmassa. Tarkista, että aihe on makrokuvausetäisyydellä:
Makrokuvaus
Laajakulma
Tele
0.3 ~ 0.6m (12 ~ 24 in.)
0.25 ~ 0.6m (10 ~ 24 in.)
Macro-mode indicator
CCD:n tason likimääräinen sijainti
Voimakkaasta suurennuksesta johtuen käsivarakuvaus on hyvin vaikeaa lähikuvia otettaessa. Käytä aina jalustaa, jos se suinkin on mahdollista.
Käytä Flex Focus Pointia terävän pisteen määrittelyyn. Koska syväterävyys on vähäinen lähikuvauksessa, tarkennuslukituksen käyttö kuvan laidalla olevan aiheen tarkentamiseen voi aiheuttaa vähäistä tarkennusvirhettä, joka korostuu suuressa suurennukses-
sa.
Kuvausvihjeitä
50
Vaativa tallennus
Valotuslukitus
Valotustavan säädin
Valotustavan säätimellä valitaan sekä traditionaaliset valotustavat että aihe­ohjelmat, jotka optimoivat kamera-asetukset tietyn tilanteen mukaan. Kameraan tallennetut asetukset saa myös käyttöön tällä säätimellä. Käännä säädin haluamaasi asentoon.
Valotuksen käsisäätö (s. 56) Suljinajan esivalinta (s. 55) Aukon esivalinta (s. 54) Ohjelmoitu valotus (s. 51) Automaattinen kuvaus (s. 52) Muistitietojen palautus (s. 73) Muotokuvausohjelma (s. 58) urheilukuvausohjelma (s. 58) Auringonlaskukuvien ohjelma (s. 58) Yömuotokuvien ohjelma (s. 58)
Valotustavan osoitin
AE-lukituksen näppäin lukitsee automaattisen valotusjär­jestelmän. Tämä toiminto mahdollistaa valotuksen lukit­semisen harmaakortin tai aiheen ulkopuolella olevan refe­renssikohteen mukaan. Jos salamaa käytetään P tai A valo­tustavoilla, näppäin aktivoi pitkän salamatäsmäysajan (s. 87). AE-lukitusnäppäimen toiminnan voi räätälöidä tallennusva­likon osiossa 1 (s. 94).
Lukits evalotus pitämällä AE-lukituksen näppäin alhaalla; suljinajan ja aukon näyttö muuttuu mustaksi monitoreissa. Näppäimen vapauttaminen vapauttaa asetuksen. Sommittele kuva ja lukitse tarkennus painamalla laukaisin osittain alas.
51
Ohjelmoitu valotus - P
Ohjelmoitu valotus kytketään valotustavan säätimellä (s. 50). Ohjelmoitu AE käyttää luminanssitietoja ja tietoja objektiivin polttovälistä valotuksen laskemiseen. Näin kuvaaja voi keskittyä kuvaamiseen huolehtimatta valotusasetuksista. Valotuksen suljinaika ja aukko näkyvät monitoreissa ja näyttöruu­dussa. Jos aiheen kirkkaustaso ylittää tai alittaa kameran valotuksen säätövaran, suljinajan ja aukon näytöt muuttuvat punaisiksi monitoreissa ja vilkkuvat näyttöruudussa.
Ohjelman siirtotoiminto mahdollistaa kameran määrittämän suljinaika-aukko -yhdistelmän säätämisen. Kameran salamaa ei voi käyttää ohjelman siirron kanssa. Kamera asettaa salamavalo­tuksen etusijalle; kun salama nostetaan ylös, kaikki ohjelman siirrolla tehdyt muutokset peruuntuvat.
Kuten peruskuvauksen jaksossa (s. 33) on selostettu, paina laukaisin osittain alas niin, että suljinaika ja aukko näkyvät.
OHJELMAN SIIRTO - Ps/Pa
Käännä joko etu- tai takasäädintä muuttaaksesi suljinajan ja aukon yhdis­telmää; jokainen yhdistelmä antaa saman kokonaisvalotuksen. Arvot muut­tuvat 0.3Ev:n tai 1/3 aukon portain. Etusäädin muuttaa suljinaikaa (Ps) ja takasäädin aukkoa (PA); vastaava näyttö muuttuu siniseksi. Jos valaistus muuttuu, sininen näyttö pysyy arvossaan ja valkoinen näyttö muuttuu säätäen vaadittua valotusta.
52
Vaativa tallennus
Automaattinen kuvaus
Automaattikuvaus kytketään valotustavan säätimellä. Automaattikuvaus on sama kuin ohjelmoitu valotus (program) (s. 51), paitsi, että kun kamera on päällä ja ja valotustavan säädin käännetään automaattikuvauksen asentoon tai pois siitä, automaattikuvaus resetoituu. Kameran sammuttaminen ei resetoi tuota kuvaustapaa. Seuraavat toiminnot resetoituvat:
Valotuskorjaus 0.0 s. 59
Salamavalon korjaus 0.0 s. 59
Kuvansiirtotapa Yhden kuvan siirto s. 61
Kuvanvakaaja Kyllä s. 37
Valkotasapaino Auto s. 70
Valkotasapainon siirto 0
s. 70
Räätälöity valkotasapaino Muistiin palautuu päivänvaloasetus
s. 70
kameran herkkyys (ISO) Auto s. 74
Valonmittaustapa Monisegmenttinen s. 69
Kontrastin korjaus 0 s. 79
Värikylläisyyden korjaus 0 s. 78
Suodatus 0 s. 79
Tarkennusalue Laaja alue s. 33
Kuvakoko 3264 x 2448 s. 82
Kuvanlaatu Fine s. 82
Salamakuvaustapa Täytesalama s. 86
AEL-näppäin AE:n lukitus s. 94
Ajastuskuvauksen otosväli 1 min s. 96
Kuvien määrä (ajastuskuvaus) 2 s. 96
Aloitushetki (ajastuskuvaus) 0.0 tuntia s. 96
Haarukoinnin asetus 0.3Ev:n porrastus s. 96
Tietojen merkintä kuvaan Ei s. 98
Tietojen merkinnän kohde Kuva ja Exif s. 98
Salamavalon mittaustapa ADI s. 92
Salaman teho (käsisäätöl) 1/4 s. 92
s. 45Näyttötapa Standardi
53
Välitön kuvakatselu Ei s. 100
Äänimuistio Ei s. 101
Väritila Luonnolliset värit (sRGB) s. 102
Terävyys Normaali s. 97
Kohinan vähennys Kyllä s. 103
Monitorikuvan vahvennus Auto s. 104
Monitorikuvan vahvennus - Käsissätö. Valotuksen ensisijaisuus s. 104
DSP-asetus DSP (Digitaaliset aiheohjelmat) s. 106
s. 106Aihetta seuraava AF Kyllä
s. 107Piste-AE:n alue Keskipiste s. 107Suora käsitarkennus (DMF) Ei
s. 94AE-lukitus Ei
Suurennusnäppäin Digitaalinen zoom s. 105
s. 108EVF-toimintatapa Laadukas 30kps s. 136Räätälöintiasetus Syväterävyyden ennakkotarkistus
54
Vaativa tallennus
Aukon esivalinta kytketään valo­tustavan säätimellä (s. 50). Kuvaaja valitsee aukon ja kamera säätää oikeaan valotukseen tarvit­tavan suljinajan. Kun valotustapa A on valittuna, monitorien aukko­näyttö muuttuu siniseksi.
Aukon esivalinta - A
Vaihda aukkoa kääntämällä etu- tai takasäädintä. Aktivoi valotusjärjestelmä painamalla laukaisin osittainalas; vastaava suljinaika tulee näkyville.
Aukkoarvoja voi muuttaa 0.3Ev:n tai 1/3 aukon portain laajakulman alueella f/2.8 - f/11 ja teleen alueella vastaavasti alueella f/3.5 - f/11. Jos aukko ei sovi kameran suljinaika-alueelle, suljinaika vilkkuu näyttöruudussa ja muuttuu punaiseksi monitoreissa.
Kun kameran herkkyysasetuksena (ISO) on ”Auto” (s. 74), suljinaikanäyttö voi olla muuttumatta aukkoa säädettäessä, koska suljinajat säätyvät hyvin hienoin portain.
Jos kuvaat hyvin kirkkaita näkymiä, esim. aurinkoa, suurella aukolla (f/2.8 or f/3.5), kuvassa voi esiintyä juovittumista. Tuloksena voi olla mustia, yksityiskohdattomia alueita. Tällöin tulee him­mentää aukkoa tai käyttää neutraaliharmaata suodinta ongelman vähentämiseksi. Älä suuntaa kameraa pitkiksi ajoiksi kohti aurinkoa. Auringonvalon kirkkaus voi vahingoittaa CCD-kennoa. Sammuta kamera ja peitä objektiivi objektiivisuojuksella aina otosten välillä.
Huomaa
55
Suljinajan esivalinta kytketään valotustavan säätimellä (s. 50). Kuvaaja valit­see suljinajan ja kamera säätää oikeaan valotukseen tarvittavan aukon. Kun valotustapa S on valittuna, suljinajan näyttö muuttuu siniseksi monitoreissa.
Suljinajan esivalinta - S
Suljinaikoja voi muuttaa 0.3 Ev:n tai 1/3 aukon portain välillä 30 s - 1/16000 s. Jos suljinaika ei sovi aukko­alueelle, aukon näyttö vilkkuu näyttöruudussa ja muuttuu punaiseksi monitoreissa.
Vaihda suljinaikaa etu- tai takasää­timellä. Aktivoi valotusjärjestelmä painamalla laukaisin osittain alas; vastaava aukko ilmestyy näkyville.
Salamaa käytettäessä suljinaika tulee säätää vähintään välähdyksen pituiseksi alivalottumisen estämiseksi. Enintään 1/1000 s suljinaikaa suositellaan kameran salamaa käytettäessä ja 1/250 s Minoltan omaa, järjestelmään sopivaa salamaa käytettäessä.
Keltainen ja valkoinen vakaajan (Anti-shake) osoitin eivät näy valotustavalla S.
Pisin suljinaika tai aikavalotus (bulb) riippuvat kameran herkkyysasetuksesta (ISO). herkkyyttä voi muttaa toim­intosäätimellä. Lisätietoja kameran herkkyydestä on sivul­la 74.
ISO
Suljinaika
64
30 s
100
30 s
200 Auto
15 s
400
8 s
800
4 s
SULJINAIKA-ALUE JA KAMERAN HERKKYYS (ISO)
56
Vaativa tallennus
Käsisäätö mahdollistaa suljinajan ja aukon vapaan valinnan. Tämä valotustapa ohittaa valotusjär­jestelmän ja antaa kuvaajalle täyden vapauden lopullisen valotuksen suhteen. Käsisäätö kytketään valotustavan säätimellä (s. 50).
Suljinaikoja ja aukkoja voi muuttaa 1/3 aukon portain. Käsisäädössä suljinaikaalue on 30 s - 1/16000 s, bulb eli aikavalotus mukaanlukien (s. 57). Kameran herkkyydeksi tulee ISO 100, mutta sen voi muuttaa toimintosäätimellä (s. 74).
Kun valotusta muutetaan, sen vaikutus näkyy monitoreissa. Suljinajan ja aukon näytöt vilkkuvat näyttöruudussa ja muuttuvat punaisiksi monitoreissa, jos valotusasetus johtaa voimakkaaseen ali­tai ylivalotukseen. Jos monitori on musta, lisää valotusta, kunnes kuva näkyy; vähennä valotusta, jos monitori on valkoinen. Päivittyvän kuvan saa näkymään jatkuvasti, valotusasetuksesta riippumatta, tekemällä valintoja talennusvalikosta (s. 104
Valotuksen käsisäätö - M
Säädä suljinaika etusäätimellä. Säädä aukko takasäätimellä. Käsiteltävän valo­tuksen tekijän näyttö muuttuu siniseksi.
Käyttääksesi manuaalista siirtoa, pidä AEL-näppäin alhaalla samalla kun kään­nät etusäädintä; sekä suljinaika että aukko vaihtuvat kokonaisvalotuksen muuttumatta.
Salamaa käytettäessä suljinaika tulee säätää vähintään välähdyksen pituiseksi alivalottumisen estämiseksi. Enintään 1/1000 s suljinaikaa suositellaan kameran salamaa käytettäessä ja 1/250 s Minoltan omaa, järjestelmään sopivaa salamaa käytettäessä.
Valotuksen käsisäätöä voi räätälöidä asetusvalikosta (setup) (s. 145). Keltainen ja valkoinen vakaajan (Anti-shake) osoitin ei näy valotustavalla M.
57
Pidennä suljinaikaa etusäätimellä niin, että “bulb” tulee näkyville.
Säädä valotukseen tarvittava aukko takasäätimellä.
Ota kuva painamalla laukaisinta koko vaadittavan valotusajan. Laukaisimen vapauttaminen lopettaa valotuksen.
Monitorit ovat tyhjiä valotuksen aikana. Laukaisuäänen tehoste osoittaa valotuksen päättyneeksi. Monitorit pysyvät tyhjinä jopa 30 sekunnin ajan, jolloin kohinanvähennys suoritetaan juuri otetulle kuvalle.
Aikavalotuksia voi tehdä valotuksen käsisäädöllä (M). Jopa 30 sekunnin pituisia valotuksia voi tehdä pitämällä laukaisimen alaspainettuna. Jalustan ja lankalaukaisijan käyttö on suositeltavaa aikavalo­tuksia tehtäessä. Kameran valotusjärjestelmää ei voi käyttää aikavalotusten määrittelemiseen.
Erillisen valotusmittarin käyttö on suositeltavaa.
Aikavalotukset - Bulb
Lankalaukaisimen liittäminen (lisävaruste)
Lisävarusteena saatavia lankalaukaisimia (RC-1000S tai RC-1000L) voidaan käyttää vähentämään kameran koskemisesta aiheutuvaa värinää pitkien valotusten aikana. Ennen lankalaukaisimen käyttämistä kameran mukana tuleva ferrittisuojus tulee kiinnittää sivulla 167 ole­vien ohjeiden mukaan.
Avaa lankalaukaisimen liitännän suojus käyttämällä suojuksen oikealla puolella olevaa uloketta. Suojus on kiinni kameran rungossa, jotta se ei häviäisi. Aseta laukaisijan johto liitäntään.
58
Vaativa tallennus
Digitaaliset aiheohjelmat
Digitaaliset aiheohjelmat optimoivat kameran valotuksen, valkotasapainon ja kuvaprosessoinnin järjestelmät tiettyihin tilanteisiin ja aiheisiin. Valitse halua­masi ohjelma kääntämällä valotustavan säädintä.
Urheilukuvausohjelma - käytetään nopean toiminnan kuvaamiseen lyhentämällä suljin­aikaa. Salamaa käytettäessä tulee tarkistaa, että aihe on salaman kantamalla (s. 75). Salaman kantamaa voi lisätä nostamalla kameran herkkyyttä (s. 74). Yksijalka on jalustaa kätevämpi toimintaa kuvattaessa.
Auringonlaskuohjelma - optimoitu tuottamaan lämmin kuva auringonlaskusta. Kun aurinko on horisontin yläpuolella, älä suuntaa kameraa aurinkoa kohti pitkiksi ajoiksi. Auringonvalon voimakkuus voi vahingoittaa CCD:tä. Sammuta kamera ja suojaa objektiivi otosten välissä.
Yömuotokuvaohjelma - tuottaa syväsävyisiä, mutta yksityiskohdat toistavia yönäkymiä. Salamaa käytettäessä aiheen ja taustan valotus tasapainottuvat. Käytä jalustaa estämään laukaisutärähdystä. Salamaa voi käyttää vain, kun pääaihe on lähellä, kuten muotokuvas­sa. Salamaa käytettäessä on syytä pyytää kuvattavia olemaan liikkumatta välähdyksen jälkeen, koska valotus jatkuu vielä taustan saamiseksi mukaan kuvaan.
Kaikkia tallennustoimintoja, kuten esim. valonmittaustapaa, ei voi muuttaa digitaalisia aiheohjelmia käytettäessä.
Muotokuvaohjelma - optimoitu tuottamaan lämmin, pehmeä sävy iholle ja tekemään tausta hieman epäteräväksi. Usein muotokuvat onnistuvat parhaiten telettä käytettäessä; pidempi polttoväli ei liioittele kasvonpiirteitä ja pieni syväterävyys pehmentää taustan. Käytä kameran salamaa voimakkaassa, suorassa valossa ja vas­tavalossa, jotta varjot loivenevat.
59
Valotuksen ja salamavalon korjailu
Vallitsevan valon sekä salaman valotusta voi muuttaa ennen kuvan ottamista, jotta kuvasta tulee vaaleampi tai tummempi. Valotusta voi muuttaa jopa ±2Ev, 1/3 portain (s. 111). Valotuksen ja sala­mavalon korjaus pysyy voimassa siihen asti, että sitä muutetaan. Lisätietoja valotuksen korjaamises­ta on sivulla 110.
Valotuksen säädöt tulee tehdä ennen kuvan ottamista. Kun valotuksen tai salamavalon korjaus säädetään, Ev-muutos näkyy näyttöruudun aukkonäytössä ja monitoreissa. Kun säätö on tehty, suljinajan ja aukon näyttö kertovat todellisen valotuksen.
Salamavalon korjaus
Valotuskorjaus
Paina valotuskorjauksen näppäintä (1).
Säädä valotuskorjaus etusäätimellä (2). Osoittimet näkyvät suurempina korjailua tehtäessä.
Säädä salamavalon korjaus takasäätimellä (3).
Saata toimenpide loppuun painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla valotuskorjauksen näppäintä. Säätö kytkeytyy automaattisesti, jos sitä ei muuteta uudelleen muutaman sekunnin kuluessa. Jos jokin muu säätö kuin
0.0 kytketään, monitorissa esiintyy osoitin varoituksena valotuskorjauksesta. Katso myös lisätiedot sivulta 65.
1
2
3
60
Vaativa tallennus
Toimintosäätimen käyttö
Muistitoimintoa, valonmittaustapaa, kuvansiirtotapaa, valkotasapainoa ja kameran herkkyyttä sääde­tään toimintosäätimellä. Räätälöitävä asento tietylle valikkotoiminnolle voidaan kytkeä asetusvalikon (setup) osiosta 2. Vain valkotasapainon voi kytkeä elokuvauksen valikosta.
Käännä toimintosäädin sille toimintatavalle, jota haluat muuttaa (1).
Käännä säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Muuta toimintatapaa etusäätimellä (3). Käytä takasää­dintä (4) eri toimintojen vaihtoehtojen valintoihin (esim. 10 s tai 2 s vitkalaukaisu tai tietty räätälöity valkos­apainon asetus). Saata toimenpide loppuun painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä. Muutokset näkyvät monitoreissa. Katso myös kohta “Huomaa” sivulta 65.
M(emory) set - kamera-asetusten tallennus (s. 72).
Valonmittaustapa - Metering mode - muuttaa valonmittauskuviota (s. 69).
Cust(om function) - asetusvalikon osassa 2 määritellyn toiminnon kytkeminen (s.
136).
Drive (mode) - muuttaa kuvan ottamistapaa (s. 61).
W(hite) B(alance) - vaihtelee automaattista, esisäädettyä ja räätälöityä valkotasa-
painoa (s. 70).
ISO - muuttaa kameran herkkyyttä (s. 74).
1
2
3
4
61
Kuvansiirtotavat säätelevät kuvien ottamisen tapaa ja taajuutta. Valitun kuvansi­irtotavan osoittimet näkyvät näyttöruudussa ja monitoreissa. Kuvansiirtotapa valitaan toimintosäätimellä (s. 60).
Kuvansiirtotavat
Jatkuva kuvansiirto - kamera ottaa 3 kuvan sarjan kun laukaisin pidetään
alhaalla (s. 64).
Haarukointi - kamera ottaa 3 kuvan sarjan, joissa on hieman erilainen valotus,
kontrasti, värikylläisyys tai väri (s. 62).
Ajastettu kuvansiirto - kamera ottaa sarjan kuvia tietyn ajan kuluessa (s. 66).
Kun suuri määrä kuvatietoa vangitaan lyhyessä ajassa, kameran sisäinen puskurimuisti täyttyy; otoslaskuri muuttuu keltaiseksi monitoreissa. Tietojen kirjoittaminen muistikortille vie oman aikansa. Odota, että otos­laskuri muuttuu jälleen valkoiseksi ennen kuin otat lisää kuvia.
Jatkuva High-speed -kuvansiirto - kamera ottaa 3 kuvan sarjan noin 2.7 kuvan
sekuntinopeudella (s. 64).
Ajastettu elokuvaus - kamera ottaa sarjan liikkumattomia kuvia ja elokuvaotok-
sen hitaasti etenevästä tapahtumasta (s. 66).
Yhden kuvan siirto - kamera ottaa yhden kuvan kutakin laukaisua kohti (s. 33).
Vitkalaukaisu - kameran laukeamista viivytetään kahdella tai kymmenellä sekun-
nilla (s. 68).
UHS (Ultra High Speed) jatkuva kuvansiirto - useita 640 X 480 kokoisia kuvia otetaan noin 7 kuvan sekuntinopeudella (s. 64).
62
Vaativa tallennus
Haarukointi - Bracketing
Tämä kuvansiirtotapa ottaa kolmen kuvan haarukointisarjan. Haarukointi on menetelmä, jolla otetaan sarja kuvia liikkumattomasta aiheesta niin, että sarjan otosten välillä on pieni ero valotuksessa.
Käännä toimintosäädin kuvansiirtotavan asentoon (1).
Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Valitse haarukointi (bracketing) etusäätimellä (3). Valitse jatkuva kuvansiirto, yhden kuvan siirto tai digitaalisten tehosteiden haarukointi takasäätimellä (4); digitaalisten tehosteiden haarukointi riippuu digitaalisten tehosteiden kytkimen asennosta (s. 78). Kytke kuvansiirtotapa painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toim­intonäppäintä.
Digitaalisten tehosteiden haarukointi - suodatuksen, värikylläisyyden ja kontrastin haarukointi. Säädä kontrasti, värikylläisyys tai suodatus haluamallesi tasolle; haarukoin­tisarjaan tulee valitun digitaalisen tehosteen mukainen otos sekä yksi otos, joka on yhden yksikön alle ja yksi otos, joka on yhden yksikön yli valitusta tasosta. Katso jakso digitaalisten tehosteiden säädöstä sivulta 78.
Haarukointi yhden kuvan siirrolla - muuten samanlainen kuin jatkuvaa kuvansiirtoa käyt­tävä haarukointi, mutta laukaisinta tulee painaa erikseen kullekin valotukselle. Tarkennus ei lukitu ensimmäisen otoksen mukaisesti.
Haarukointi jatkuvalla kuvansiirrolla - haarukointisarjan järjestys on: normaali valotus (kameran säätämä), alivalotus ja ylivalotus. Haarukoinnin ero on 0.3Ev:n portainen, mutta sen voi muuttaa 0.5Ev:n portaiseksi tallennusvalikon osiossa 2 (s. 96). Jos muis­tikortti täyttyy tai laukaisin vapautetaan ennen sarjan päättymistä, kamera palaa nor­maaliasetuksiinsa ja koko haarukointisarja tulee ottaa uudelleen. - Ei käytössä TIFF­kuville.
1
2
3
4
63
Salamavaloa voi haarukoida valitsemalla ensin jatkuvan kuvansiirron haarukoinnin tai yhden kuvan siirron haarukoinnin sekä nostamalla kameran salaman ylös. Haarukointisarja ei etene automaattis­esti; kamera tulee laukaista erikseen kutakin valotusta varten. Kun sarja alkaa, vallitsevaa valoa ei haarukoida.
Kun valotuksen haarukointi suoritetaan S-valotustavalla, aukko säätelee haarukointia. Valotustavoilla A ja M suljinaika säätelee haarukointia. M-valotustavassa valotuskorjailun näppäimen painaminen haarukoinnin aikana saa aukon säätelemään valotusta. Sekä aukkoa että suljinaikaa käytetään haarukointiin, kun käytössä on P-valotustapa.
Jos digitaalisten tehosteiden haarukoinnissa kontrasti tai värikylläisyys säädetään aluksi maksimi- tai minimitasoonsa (±5), yksi otos toteuttaa tason ± 6: +5, +4, +6. RAW-kuva ei voi ylittää maksimi- tai minimitasoa, joten sarjassa on kaksi identtistä otosta: +5, +4, +5. Monokromaattisen suodattimen haarukoinnissä valotetaan yksi otos valittua suodinta edeltävällä suotimella ja yksi otos valittua suo­dinta seuraavalla suotimella (s. 79). IJos suodin 10 valitaan, haarukointisarja on 10, 9, 0.
Sommittele kuva peruskuvauksesta annettujen ohjeiden mukaan (s.
33). Paina laukaisin kokonaan alas ja pidä se alhaalla (1) koko haarukointisarjan ajan; kamera ottaa kolme kuvaa peräkkäin. Jos valittuna on haarukointi yhden kuvan siirrolla, kamera tulee laukaista jokaiselle otokselle erikseen. Jos kamera on kytketty jatkuvalle AF:lle (s. 46), kamera tarkentaa koko jatkuvalla kuvansiirrolla tehtävän haarukoinnin ajan.
Haarukointisarjan kuvien lukumäärä
Otoslaskuri
0.3 Ev:n haarukointi
Normaali
Ali
Yli
1
64
Vaativa tallennus
Jatkuvassa kuvansiirrossa kamera ottaa sarjan kuvia, kun laukaisinta pidetään alhaalla. Jatkuva kuvansiirto toimii samaan tapaan kuin filminsiirtomoottori filmiä käyttävässä kamerassa. TIFF ja RAW & JPEG kuvanlaatuja ei voi käyttää. RAW kuvanlaatua ei voi käyttää jatkuvassa UHS kuvansiir­rossa.
Jatkuva kuvansiirto
Käännä toimintosäädin kuvansiirtotavan asentoon (1). Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäinrä (2). Valitse jatkuva kuvansiirtotapa etusäätimellä (3). Valitse standardi, high-speed tai UHS kuvansiirto takasäätimel­lä (4). Kytke kuvansiirtotapa painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä.
Standardi jatkuva kuvansiirto - ottaa 3 kuvan sarjan 1,8 kuvan sekuntinopeudella. Käytettäessä yhdessä jatkuvan autofokuksen kanssa, kamera säätää tarkennusta sarjan aikana. Päivittyvä kuva näkyy hetken otosten välissä.
High-speed jatkuva kuvansiirto - ottaa 3 kuvan sarjan täysikokoisia kuvia 2,7 kuvan sekuntinopeudella. Kuvaustaajuus laskee, kun kuvakoko on pienempi kuin 3264 X
2448. Tarkennus lukittuu sarjan ensimmäisen kuvan mukaisesti riippumatta valitusta tarkennustavasta. Monitori sammuu ajaksi.
UHS jatkuva kuvansiirto - ottaa useita 640 X 480 kokoisia kuvia 7 kuvan sekunti­nopeudella. Yhdellä kertaa otettavien kuvien likimäärä vaihtelee kuvanlaadun asetuksen mukaan: extra fine - 100, fine - 160, standard - 180. Digitaalista zoomia tai salamaa ei voi käyttää. Suljinajan tulee olla 1/30 s tai lyhyempi. Kuvassa olevat hyvin kirkkaat val­onlähteet voivat aiheuttaa juovittumista. Kuvatiedon puuttumisesta johtuvia mustia alueita voi esiintyä.
1
2
3
4
Sommittele kuva peruskuvausta selostavan jakson mukai­sesti (s. 33). Aloita kuvaaminen painamalla laukaisin alas ja pitämällä se alhaalla (1). Kamera jatkaa kuvaamista, kunnes kuvien maksimimäärä on otettu tai kunnes laukaisin vapau­tetaan.
Kameran salamaa voi käyttää standardin ja high-speed jatkuvan kuvansiirron yhteydessä, mutta kuvaustaajuus vähenee, koska salaman pitää latautua otosten välissä.
To imintosäätimen tai digitaalisten tehosteiden sätimen asetusten nopea muuttaminen: pidä säätimen keskinäppäin alhaalla (1) ja valitse samalla asetus etu- ja takasäätimillä (2). Vapauta keskinäppäin, jolloin asetus astuu voimaan. Valotuskorjauksen näppäintä voi käyttää samaan tapaan.
Huomaa
65
1
1
1
2
2
66
Vaativa tallennus
Ajastettu kuvaus - Interval
Ajastetussa kuvauksessa kamera ottaa sarjan liikkumattomia tai liikuvia kuvia tietyn ajan kuluessa. Kameralla saadaan sarja kuvia hitaasti etenevästä tapahtumasta: kasvin puhkeamisesta kukkaan, rakennuksen valmistumisesta, jne. Kameran salamaa voi käyttää. Välitön kuvakatselu (s. 100) on ehkäistynä.
Ajastetun kuvauksen asetukset valitaan tallennusvalikon osiossa 2. Otosten välinen aika, sarjan oto­sten lukumäärä ja sarjan aloitushetki valitaan valikosta. Katso sivu 96.
Ajastettu kuvaus - kamera ottaa sarjan liikkumattomia kuvia tallennusvalikosta valittujen asetusten mukaisesti.
Ajastettu elokuvaus - kamera ottaa sarjan likkumattomia kuvia ja 640 X 480 elokuvaotoksen tallen­nusvalikosta valittujen asetusten mukaisesti. Elokuvaotos toistuu neljän kuvan sekuntinopeudella.
Käännä toimintosäädin kuvansiirtotavan asentoon (1).
Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Valitse ajastettu kuvaus etusäätimellä (3). Valitse jompi kumpi ajastetuista kuvaustavoista takasäätimellä (4). Kytke toiminnot painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä.
Ajastettu kuvaus
Ajastettu elokuvaus
Ajastetussa sarjassa olevien kuvien lukumäärä
Otoslaskuri
1
2
3
4
67
Aseta kamera jalustalle ja sommittele kuva niin, että aihe osuus tarkennuslueen rajojen sisään; kam­era säätää tarkennuksen, valotuksen ja valkotasapainon sekä lataa salaman juuri ennen jokaista otosta. Jatkuvaa AF:ää voi käyttää. AE-lukitusnäppäimellä lukitut asetukset peruuntuvat ensim­mäisen kuvan jälkeen. Automaattijärjestelmät voi ohittaa käyttämällä käsitarkennusta (s. 46), valo­tuksen käsisäätöä (s. 56) sekä esisäädettyä tai räätälöityä valkotasapainoa (s. 70).
Tarkista, että muistikortilla on tarpeeksi tallennustilaa vertaamalla ajastussarjan kuvamäärää otos­laskurissa näkyvään, kortille mahtuvaan kuvamäärään. Kuvanlaatua ja kuvakokoa muuttamalla voidaan kasvattaa muistikortille mahtuvien kuvien lukumäärää.
Aloita sarjan kuvaaminen painamalla laukaisinta. Ajastetun sarjan aikana monitorit ovat sammutet­tuina virran säästämiseksi. “Int” näkyy näyttöruudussa ja näyttöruudussa oleva otoslaskuri ilmoittaa sarjassa vielä jäljellä olevien otosten lukumäärän. Toimintavalo palaa, kun kuvaa otetaan.
Kamera lopettaa kuvaamisen ja palaa sarjan ensimmäiseen ruutuun, kun säädetty kuvamäärä on otettu tai muistikortti on täyttynyt. Verkkovirtalaitteen käyttö on suositeltavaa, jos kuvien ottamisen väli on pitkä tai sarjaan tulee runsaasti kuvia. Ajastussarjan voi perua painamalla pääkytkintä tai painamalla laukaisimen osittain alas.
68
Vaativa tallennus
Vitkalaukaisin viivyttää kuvan ottamista laukaisimen painamisen jälkeen, jolloin kuvaajakin ehtii kuvaan. Viiveen pituus voi olla kaksi tai kymmenen sekuntia.
Vitkalaukaisin - Self-timer
Aseta kamera jalustalle ja sommittele kuva peruskuvauksesta annettujen ohjeiden mukaan (s. 33). Tarkennuslukitusta (s. 34) tai Flex Focus Pointia (s. 48) voi käyttää, jos aihe ei ole keskellä kuvaa. Lukitse valotus ja tarkennus painamalla laukaisin osit­tain alas (1). Aloita vitkan toiminta painamalla laukaisin kokonaan alas (2). Koska tarkennus ja valotus määrittyvät, kun laukaisinta painetaan, älä seiso kameran edessä aloittaessasi vitkan toiminnan. Tarkista tarkennus aina tarkennusmerkeistä ennen vitkan toiminnan käynnistämistä (s. 35).
Käännä toimintosäädin kuvansiirtotavan asentoon (1). Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Valitse vitkalaukaisu kääntämällä etusäädintä (3). Valitse kymmenne tai kahden sekunnin viive takasäätimellä (4). Kytke toimintatapa painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä.
Kymmennen sekunnin viive
Kahden sekunnin viive
Kameran etupuolella oleva vitkan merkkivalo ja äänimerkit osoittavat vitkan olevan toiminnassa. Valo palaa tasaisesti juuri ennen kuvan ottamista. Vitkan toiminnan voi pysäyttää painamalla menu -näp­päintä tai toimintonäppäintä tai muuttamalla salaman asentoa (nostamalla se ylös tai painamalla alas). Kun kymmenen sekunnin viivettä käytetään, kuvan ottamisen jälkeen kuvansiirtotavaksi palau­tuu yhden kuvan siirto. äänimerkin voi estää asetusvalikon (setup) osiosta 3 (s. 141).
1
2
1
2
3
4
69
Valonmittaustavat - Metering Modes
Valonmittaustapojen osoittimet näkyvät vain monitoreis­sa. Jotta valotuksen saa lukittua painamalla laukaisimen osittain alas, AE-lock -vaihtoehto tulee olla valittuna tal­lennustilan valikon osiossa 4. Jos kuvan valoisuustaso ei sovi kameran valonmittausalueelle, valonmittauksen osoitin muuttuu punaiseksi.
Käännä toimintosäädin valonmittaustavan asentoon (1). Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Valitse valonmittaustapa kääntämällä etu- tai takasääd­intä (3). Kytke toimintatapa painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä.
Piste - käyttää pientä aluetta kuva-alasta valotuksen laskemi­seen. Kun tämä mittaustapa valitaan, päivittyvän kuvan keskelle ilmestyy pieni ympyrä, joka osoittaa mittauspisteen. Pistemittaus mahdollistaa tarkat valotusmittaukset tietystä aiheesta ilman, että kuva-alan jotkin poikkeuksellisen kirkkaat tai tummat alueet pääsevät vaikuttamaan valotukseen. Jos pistemittausta käytetään Flex Focus Pointin (s. 48) kanssa, pistemittauskohta voi liikkua tarkennuspisteen mukana. Tämä toiminto valitaan tal­lennustilan valikon osiossa 4 (s. 107).
Monisegmenttinen - käyttää 300:aa segmenttiä valoisuuden ja värin mittaamiseen. Tiedot yhdistetään aiheen etäisyystietoon valotuksen laskemiseksi. Tämä edistyksellinen mittaus­tapa mahdollistaa tarkat ja helppokäyttöiset valotukset lähes kaikissa tilanteissa.
Keskustapainotteinen - perinteinen valonmittaustapa filmiä käyttävissä kameroissa. Järjestelmä mittaa valoisuuden koko kuva-alalta ja painottaa kuvan keskialuetta.
Pistemittauksen näyttö
1
2
3
3
70
Vaativa tallennus
Valkotasapaino - White Balance
Valkotasapainolla tarkoitetaan kameran kykyä saada eri tyyppiset valaistukset näyttämään luonnollisilta. Kaikki muutokset näkyvät heti monitoreissa.
Käännä toimintosäädin valkotasapainon asentoon (WB) (1).
Paina säätimen keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Valitse valkotasapainon tyyppi etusäätimellä (3). Valitse haluamasi esisäädetty valkotasapaino tai räätälöidyn valkotasapainon rekisteri takasäätimellä (4). Kytke toi­mintatapa painamalla laukaisin osittain alas tai paina­malla toimintonäppäintä.
Automaattinen valkotasapaino (AWB) - kamera tunnistaa automaattisesti valon tyypin ja säätää valkotasapainon sen mukaan. Jos kameran salamaa käytetään, valkotasapaino säätyy salaman värilämpötilan mukaan. Kun automaattinen valkotasapaino on kytkettynä, siitä ei ole merkintöjä näyttöruudussa tai monitoreissa.
Päivänvalo
Hehkulamput
Loisteputket
Pilvinen sää
Varjoalue
Salama
Esisäädetty valkotasapaino - kameran valkotasapainon säätäminen tietyn valonlähteen mukaan. Takasäätimellä voi säätää valkotasapainoa seitsen­portaisesti: +3 - –3 (+4 - –2 loisteputkille). Loisteputkia lukuun ottamatta yhden yksikön muutos vastaa noin 10 miredin siirtymää. Kun esisäätö on kytkettynä, sen osoitin näkyy monitoreissa ja näyttöruudussa esiintyy WB. Tietoja valonlähteistä on sivulla 111.
Räätälöity valkotasapaino - itse säädeltyjen valkotasapainoasetusten soveltaminen. Takasäätimellä voi valita yhden kolmesta räätälöintirekisteristä. Kun toiminto on kytketty, mon­itoreissa näkyy osoitin ja näyttöruudussa on WB. Ohjeet räätälöityjen valkotasapainoasetusten kalibroinnista ovat sivulla 71.
1
2
3
4
71
Valkotasapainon räätälöinti mahdollistaa kameran kalibroinnin tietylle valaistukselle. Kameraan voi tallentaa kolme asetusta ja niitä voi käyttää toistuvasti. Valkotasapainon räätälöinti on erityisen hyödyllistä sekavalossa ja silloin, kun värintoistolle asetetaan kriittisiä vaatimuksia.
Räätälöidyn valkotasapainon kalibrointi - Custom White-Balance Calibration
Valitse valkoinen kohde ja täytä päivittyvän kuvan keskiosa sillä; kohdetta ei ole välttämätöntä tarkentaa. Kalibroi kamera painamalla räätälöidyn valkotasapainon näppäin alas ja pitämällä se alhaalla; mittausalue näkyy hetken ennen kuin kamera laukeaa.
Kalibrointia suoritettaessa kohteen väri on erittäin tärkeä asia. Kohteen tulisi olla valkoinen. Värillinen kohde saa kalibroinnin korjaamaan kohteen väriä eikä vallitsevan valaistuksen värilämpötilaa. Tyhjä, valkoinen paperiarkki on ihanteellinen pinta ja sen voi helposti pitää mukana.
Kuvausvihjeitä
Jos kalibroinnin aikana tapahtuu virhe, siitä tulee ilmoitus monitoreihin. Poista viesti painamalla sää­timen keskinäppäintä ja poista rekisterinvalintanäyttö painamalla menu -näppäintä; räätälöidyn valkotasapainon osoitin muuttuu keltaiseksi merkkinä virheestä. Suorita kalibrointi uudelleen käyt­täen sopivaa kohdetta. Kalibrointivirhe voi syntyä, jos valaistus on erittäin kirkas, esim. jos käytetään tehokkaita salamalaitteita. Käytä silloin harmaakorttia kalibrointikohteena, jotta valaistuksen kirkkaus vähenee.
Valitse rekisteri asetusten tallennuspaikaksi kameran etu/taka
-säätimillä tai säätimen nuolinäppäimillä (1); aiemmat rek­isterissä olleet asetukset korvautuvat uusilla. Suorita toimen­pide loppuun painamalla säätimen keskinäppäintä (2). Menu ­näppäin peruu toimenpiteen tallentamatta asetuksia.
:enter
Select register
:select
1
2
:enter
Save to memory
:select
72
Vaativa tallennus
Muisti - muistiasetusten tallennus - MSET
Voimassa olevat kameran asetukset tallennetaan kääntämällä toim­intosäädin asentoon M SET ja painamalla toimintonäppäintä niin, että rekisterinvalintanäyttö avautuu.
Kamera-asetuksia ei voi poistaa muistista sammuttamalla kamera. Ne voi pyyhkiä asetusvalikon (setup) osiossa 3 olevalla reset -toiminnolla.
Valitse tallennukseen käytettävä muistirekisteri kameran etu/takasäätimellä tai säätimen vasen/oikea -näppäimillä (1); aiemmat ko. rekisterin asetukset korvautuvat uusilla. Suorita toimenpide loppuun painamalla säätimen keskinäppäintä (2). Menu -näppäin peruu toimepiteen tal­lentamatta asetuksia.
Viisi asetusryhmää voi tallentaa. Se säästää aikaa usein toistuvissa olosuhteissa, koska kameraa ei tarvitse erikseen säädellä. Aiheohjelmia, tietojen merkintää, äänimuistiota ja välitöntä kuvakatselua lukuun ottamatta useimmat tallennustilan asetukset tallentuvat, mukaan lukien myös Flex Focus Pointin asema, näyttötapa sekä toimintosäätimellä ja digitaalisten tehosteiden säätimellä tehdyt valinnat. Asetukset näkyvät ennin niiden tallennusta. Vaikka digitaalisten tehosteiden haarukointiase­tuksen voi tallentaa, haarukoinnin tyyppi, kontrasti, värikylläisyys tai suodatus, täytyy säätää uudelleen digitaalisten tehosteiden säätimellä.
1
2
73
Muistitietojen käyttöönotto - Memory Recall
Toimintosäätimellä tallennetut kamera-asetukset saa käyttöön valotus­tavan säätimellä. Käännä valotustavan säädin asentoon MR (1); rek­isterinvalintanäyttö avautuu.
Valitse haluamasi rekisteri kameran etu/takasäätimellä tai säätimen vasen/oikea -näppäimillä (2); kun rekisterejä valitaan, kamera-asetukset näkyvät. Kytke asetukset kameraan painamalla säätimen keskinäppäintä (3). Menu -näppäin peruu toimenpiteen ottamatta asetuksia käyttöön.
Jos haluat ottaa käyttöön toisessa rekisterissä olevat asetukset, käännä valotustavan säädin ensin johonkin muuhun asentoon ja sitten takaisin asentoon MR, jolloin ”Memory recall” -näyttö avautuu. Muistiin talennetut asetukset voi saada toimimaan myös valotussäätimessä olevista digitaalisten aiheohjelmien asennoista käyttämällä tallennusvalikon osiota 4. Lisätietoja on sivulla 106.
:enter
Memory recall
:select
1
2
3
74
Vaativa kuvaus
Kameran herkkyys - ISO
”Auto” -asetus säätää kameran herkkyyttä valaistuksen mukaan automaattisesti välillä ISO 100 -
200. Jos käytössä on jokin muu asetus kuin ”auto”, ”ISO” näkyy näyttöruudussa ja ”ISO” ja kytketty herkkyys näkyvät monitoreissa.
Kuvaaja voi valita tietyn herkkyysasetuksen. Kun hopeaan pohjautuvissa filmeissä herkkyyden lisääntyminen lisää rakeisuutta, niin digitaalikameroissa herkkyyden lisääminen lisää kuvakohinaa; ISO 64 tuottaa vähiten kohinaa ja ISO 800 eniten. ISO-herkkyyden muutos vaikuttaa myös salaman kantamaan; mitä suurempi ISO-luku, sitä pidempi on salaman kantama.
Kun ISO-luku kaksinkertaistuu, kameran herkkyys tekee samoin; ISO-luvun muutaminen 100:sta 200:aan, 200:sta 400:aan tai 400:sta 800:aan muuttaa kameran herkkyttä yhdellä aukolla tai Ev:llä (s. 111). ISO-luvun muuttaminen 100:sta 800:aan muuttaa kameran herkkyyttä kertoimella 8 tai kolmella aukolla. Suuret ISO-lukemat (400, 800) voivat mahdollistaa ilman salamaa tapahtuvan käsi­varakuvauksen niukassa valossa.
Kameran herkkyyden voi valita viidestä asetuksesta: Auto, 64, 100, 200, 400 ja 800; numeroarvot perustuvat ISO-vastaavuuksiin. ISO on standardi, jolla määritellään filmin herkkyys: mitä suurempi numero, sitä herkempi filmi.
Käännä toimintosäädin asentoon ISO (1). Paina sääti­men keskellä olevaa toimintonäppäintä (2). Muuta kam­eran herkkyyttä etu- tai takasäätimellä (3). Kytke toim­into painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla toimintonäppäintä.
1
2
3
3
75
Salaman kantamat ja kameran herkkyys
Salaman kanatama (laajakulma)ISO
64
100
200 / AUTO
400 800
0.5m ~ 2.1m / 1.6 ft. ~ 6.9 ft.
Salaman kantama (tele)
0.5m ~ 1.7m / 1.6 ft. ~ 5.6 ft.
0.5m ~ 2.7m / 1.6 ft. ~ 8.8 ft.
0.5m ~ 3.8m / 1.6 ft. ~ 12.5 ft.
0.5m ~ 5.4m / 1.6 ft. ~ 17.6 ft.
0.5m ~ 7.6m / 1.6 ft. ~ 25 ft.
0.5m ~ 2.1m / 1.6 ft. ~ 6.9 ft.
0.5m ~ 3.0m / 1.6 ft. ~ 9.8 ft.
0.5m ~ 4.2m / 1.6 ft. ~ 13.8 ft.
0.5m ~ 6.0m / 1.6 ft. ~ 19.6 ft.
Oikea valotus salamakuvauksessa edellyttää, että aihe on salaman kantamalla. Salaman kantamaa voi kasvattaa muuttamalla kameran herkkyyttä. Kun kameran herkkyysasetuksena on ”Auto”, kam­era säätelee herkkyyttä välillä ISO 100 - 200.
Salaman kantama mitataan CCD:stä. Optisesta järjestelmästä johtuen salaman kantama riippuu siitä käytetäänkö laajakulmaa vai telettä.
Kameran monipuolisuutta voi lisätä käyttämällä lisävarusteena saatavaa erillissalamaa. Irroita eril­lissalama kamerasta aina, kun kameraa ei käytetä. Aseta varusteluistin suojus aina paikoilleen suo­jaamaan kontaktipintoja.
Lisävarustesalaman kiinnittäminen
Työnnä varusteluistin suojus pois kuvan osoittamalla tavalla. Työnnä salamalaite varusteluistiin niin pitkälle kuin se menee.
Seuraavat salaman sopivat tähän kameraan:
Maxxum/Program Flash 2500(D) Maxxum/Program Flash 3600HS(D) Maxxum/Program Flash 5600HS(D) Macro Ring Flash 1200 ja Macro Flash Controller Macro Twin Flash 2400 ja Macro Flash Controller
Lisävarusteita
Salamatäsmäyspistoke mahdollistaa studiosalamien ym. liittämisen kameraan normaalia salamajoh­toa käyttäen. Pistoke sopii yhteen sekä keskinavaltaan positiivisten (normaali polaritetti) että keski­navaltaan negaativisten (positiivinen polariteetti) salamalaitteiden kanssa, jos niiden jännite on 400V tai vähemmän.
76
Vaativa tallennus
Salamatäsmäyspistokkeen käyttö
Oikean valotuksen takaamiseksi kameran käsisäätöistä valotustapaa tulee käyttää. Valitse suljinaika, joka on sama tai pidempi kuin salaman välähdysaika; katso tiedot salaman käyttöohjeesta. Jos monitorikuva on liian tumma, muuta tallennustilan valikon osiossa 3 olevan ”monitor amplification” asetuksen ”manual exposure” vaihtoehdon asetukseksi ”display prority” (s. 104).
Jos kameran oma salama nostetaan ylös, kun toinen salama on kiinni salamatäsmäyspistokkeessa, molemmat salamat välähtävät. Kameran automaattinen salamavalon ohjausjärjestelmä ei kuitenkaan anna oikeaa valotusta. Jos haluat käyttää kameran salamaa täytevalona, kytke salama käsisäädölle (s. 92).
Räätälöidyn valkotasapainon käyttö on suositeltavaa (s. 71). Kun kalibroit kameran, käytä samaa suljinaikaa ja aukkoa kuin lopullisessa kuvassakin. Referessikohteena voi joutua käyttämään har­maakorttia, jotta erittäin voimakkaiden salamien tuottama valo ei olisi liian kirkas. Jos räätälöity valkotasapaino ei ole sovelias, käytä esisäädettyä päivänvalon tai salaman asetusta; automaattinen valkotasapaino ei ole suositeltava.
Kierrä pistokkeen suojus irti. Liitä salamajohto hyvin pistok­keeseen. Tarkista, että salamalaite on pois päältä ennen johdon liittämistä kameraan, jotta salama ei välähdä liitet­täessä. Aseta pistokkeen suojus aina takaisin paikalleen, kun pistoketta ei käytetä.
77
Syväterävyyden ennakkotarkistus
Aukko säätelee kuvan syväterävyyttä. Mitä pienempi aukko on, sitä suurempi on syväterävyysalue. Syväterävyyden ennakkotark­istuksessa kytketään kuvausaukko käyttöön.
Käännä toimintosäädin asentoon CUST (1). Paina toimintonäppäin alas nähdäksesi, miten kuvausaukko vaikuttaa päivittyvään ku­vaan. Kuvan voi ottaa syväterävyyden tarkistamisen aikana.
Kun valotustapana on Auto, P tai S, aukkoarvo näkyy automaatti­sesti. Käsisäätöistä valotusta lukuun ottamatta valotus pysyy lukit­semattomana ja muuttuu valaistuksen mukaan. Aukkoa voi muut­taa syväterävyyden tarkistamisen aikana, jos valotustapana on A tai M; päivittyvä kuva voi välkkyä aukkoa muutettaessa.
To imintosäätimen CUST-asennolle määriteltyä toimintoa voi muuttaa asetusvalikon (setup) osiossa 2 olevan custom-setup -vaihtoehdon avulla (s. 136).
Huomaa
2
1
78
Vaativa tallennus
Käännä digitaalisten tehosteiden kytkin (1) sille kuvan ominaisuudelle, jota haluat muuttaa.
Säätöjä voi tehdä toistuvasti ja yhdistelminä. Säädöt pysyvät voimassa siihen asti että ne muutetaan käsin. Kun kytkettynä on muu asetus kuin nolla, osoitin ja sen arvo näkyy monitoreissa varoituksena.
Digitaalisten tehosteiden säätö - Digital Effects Control
Paina kytkimen keskellä olevaa digitaalis­ten tehosteiden näppäintä (2); asetusnäyttö avautuu. Tee säädöt kameran etu- tai atakasäätimemmä (3). Kytke toiminto painamalla digitaalisten tehosteiden näp­päintä uudelleen tai painamalla laukaisin osittain alas. Katso myös "Huomaa kamerasta" sivulta 65.
Digitaalisten tehosteiden säätimellä voi säädellä kuvan kontrastia, väriä ja kylläisyyttä. Muutokset näkyvät heti monitoreissa ennen kuvan ottamista.
KontrastiVärikylläisyys
Suo­datus
Digitaalisten tehosteiden säätimellä voi säätää värikylläisyyden 11-portaisesti (±5). Värejä voi korostaa positiivisilla arvoilla tai vaimentaa negatiivisilla arvoilla.
Värikylläisyyden korjailu
Tietokoneen näytöstä poiketen kontrastin ja värin muutoksia voi olla vaikea nähdä kameran monitoreista. Optimaalisen kontrastin ja värin takaamiseksi on hyvä suorittaa digitaalisten tehosteiden haarukointi (s. 62).
Kuvausvihjeitä
2
3
3
1
Suodatus
79
Digitaalisten tehosteiden säätimellä voi säätää kuvan kontrastia 11-portaisesti (±5) (s. 77). Kontrasti tulee säätää ennen kuvan ottamista. Kun kontrastiasetus­ta muutetaan, näkyvillä on osoitin, joka kertoo kontrastin kasvaneen (+) tai vähentyneen (–). Jos kontarstisäädön arvona on muu kuin nolla, osoitin ja sen arvo pysyvät näkyvissä varoituksena.
Kontrastin korjailu
Kontrastia vähennetty Kontrastia lisättyNormaali kontrasti
Kun suodatusta käytetään yhdessä Natural Color, Vivid Color tai Adobe RGB väritilojen kanssa, sitä voidaan säätää 11-portaisesti (±5). Positiivinen säätö toimii lämminsävysuotimen tapaan. Negatiivinen säätö tekee kuvan kylmemmäksi.
Kun suodatusta käytetään mustavalkoisessa väritilassa, se voi sävyttää neutraaleja monokromaat­tisia kuvia 11-portaisesti. Suodintehosteiden järjestys on: neutraali, punasävyt, vihreäsävyt, magen­tasävyt, sinisävyt ja paluu neutraaliin. Nolla-asetus on neutraali. Mustavalkosuodatuksen asetuksilla ei ole vaikutusta RAW-kuviin.
Kuvan yleisväriä voi muuttaa digitaalisten tehosteiden säätimellä. Suodatuksen vaikutus vaihtelee käytössä olevan väritilan mukaan, ks. sivulla 179 olevat esimerkit. Suodatus on säädettävä ennen kuvan ottamista. Kun asetusta muutetaan, kuvake ja numero kertovat, mikä suodin on käytössä. Jos suo­datuksen arvona on muu kuin nolla, osoitin ja sen arvo pysyvät näytöissä varoituksena.
Korosta haluamasi välilehti säätimen vasen/oikea -näppäimillä; valikot vaihtuvat, kun niiden välilehtiä korostetaan.
80 Tallennustilan valikko
Kytke kamera kuvaukselle ja avaa valikko painamalla menu -näppäintä. Menu -näppäin myös sulkee valikon asetusten tekemisen jälkeen. Valikossa liikutaan säätimen nuolinäppäimillä. Säätimen keskinäppäin kytkee asetuksen.
Kun haluttu osa valikosta on näkyvillä, selaa valikon vaihtoehtoja ylös/alas -näppäimillä. Valitse vaihtoehto, jonka asetusta tarvit­see muuttaa.
Tuo asetukset näkyville oikea -näppäimellä; voimassa olevan asetuksen merkkinä on nuoli. Paluu valikon vaihtoehtoihin tapahtuu painamalla vasen -näppäintä.
Korosta uusi asetus ylös/alas -näppäimillä. Jos “Enter” on näkyvillä, avaa seuraava näyttö painamalla säätimen keskinäppäintä.
Valitse korostettuna oleva asetus painamalla säätimen keskinäppäintä.
Kun asetus on valittu, osoitin siirtyy valikon vaihtoehtoihin ja uusi asetus on näkyvillä. Muutosten tekemistä voi jatkaa. Tallennustilaan palataan painamalla menu -näppäintä.
Liikkuminen tallennustilan valikossa
Avaa tallennustilan valikko painamalla menu -näppäintä. Valikon yläosassa oleva välilehti 1 on korostettuna.
Tallennustilan valikko
DSP set DSP Tracking AF On AE lock Off Spot AE area Center spot Direct MF Off EVF mode Quality 30fps
81
Image size 3264x2448 Quality Fine Flash mode Fill-flash Flash control ADI flash AEL button AE hold
Reset
Int. set – Bracket set 0.3Ev
Data imprint Off
Imprint to Image + Exif
Inst.playback Off
Voic e memo Off
Color mode Nat. (sRGB) Sharpness Normal Noise reductn On Monitor ams. Auto
Manual exs. Exs.priority
Mag. button Digital zoom
Kuvan tarkkuuden asettaminen (s. 82).
Tiedostotyypin ja pakkaussuhteen asettaminen (s. 82).
Kameran salaman toimintatavan asettaminen (s. 86).
AEL-näppäimen käytön räätälöinti (s. 94).
Automaattisen tai käsisäätöisen salaman asettaminen (s. 92).
Ta llennustilan toimintojen perusasetusten palautus (s. 95).
Ajastetun kuvauksen parametrien asettaminen (s. 66)
Haarukointi 0.3Ev:n tai 0.5Ev:n portain (s. 96).
Tietojen merkitseminen otettuihin kuviin (s. 98).
Kuvien katselu ottamisen jälkeen (s. 100).
Tietojen merkintä kuvaan tai Exif-tietoon (s. 98).
Äänen liittäminen kuvaan välittömän kuvakatselun jälkeen (s. 101).
Väri tai MV-kuvien ja väritilan valinta (s. 102).
Kuvan terävyyden lisääminen tai vähentäminen (s. 97).
Kohinanvähennyksen soveltaminen pitkiin valotuksiin (s. 103).
Automaattisen monitorivahvistuksen kytkeminen (s. 104).
M-valotuksen monitoritoimintojen asetukset (s. 104).
Digit. zoomin tai Digital Flex suurennuksen asettaminen(s. 105).
Digit. aiheohjelmien käyttö muistitietojen palautuksessa (s. 106).
Aihetta seuraavan AF:n kytkeminen (s. 106).
AE-lukituksen käynnistämnen laukaisimesta (s. 106).
Pistemittausalueen valinta FFP:n yhteydessä (s. 107).
Suoran käsitarkennuksen käynnistäminen (s. 107).
Monitorikuvan päivitystaajuuden valinta (s. 108).
82
Tallennustilan valikko
Kuvakoko ja kuvanlaatu säädetään tallennusvalikon osiosta 1 (s. 80). Muutokset näkyvät LCD moni­torissa ja näyttöruudussa.
2560 2080 1600 640
2560 X 1920 2080 X 1560 1600 X 1200
640 X 480
Kuvanlaatu säätelee tiedostotyyppiä ja pakkaussuhdetta. TIFF ja RAW ovat korkealuokkaisia tiedos­toja. Extra fine, fine ja standard asetukset tuottavat JPEG tiedostoja, joiden pakkaussuhde vaihtelee; mitä korkampi laatu, sitä vähäisempi pakkaussuhde ja sitä suurempi tiedostokoko. Jos taloudellinen muistikortin käyttö on tärkeää, käytä standard-asetusta. RAW & JPEG -vaihtoehto luo kaksi kuvatiedostoa samalla kertaa, 3264 X 2448 RAW-tiedoston ja fine-laatuisen JPEG-tiedoston, jonka kuvakoko valitaan valikosta. Kuvatiedostot saavat tallennuksessa saman nimen, mutta nimen pääte on erilainen (s. 152). RAW tai TIFF tiedostojen tallennus voi kestää yli 10 sekuntia; otoslaskuri muut­tuu silloin keltaiseksi, eikä tuolloin voi ottaa lisää kuvia.
RAW kuvia voi ottaa vain täydellä kuvakoolla. RAW kuvat vaativat erikoisprosessoinnin ennen kuin niitä voi käyttää; katso tiedot DiMAGE Viewer ohjelman käyttöohjeesta. Jotkin kameran asetukset eivät ole mahdollisia RAW kuvia otettaessa. Lisätietoja on sivulla 84.
Extra fine JPEG kuva
TIFF kuva
Fine JPEG kuva
Standard JPEG kuva
X.FIN FINE STD.
Kuvakoko ja kuvanlaatu - Image Size and Image Quality
RAW kuva
RAW
TIFF
RAW & JPEG kuva
RAW+
3264
3264 X 2448
3264
3264 X 2176 3:2
Kuvakoko vaikuttaa kunkin kuvan pikselimäärään. Mitä suurempi kuvakoko, sitä suurempi tiedosto. Valitse kuvakoko kuvan lopullisen käyttötarkoituksen mukaan - pienet kuvat sopivat kotisivuille ja suurista saa laadukkaampia tulosteita. 3264 X 2176 -vaihtoehto käyt­tää sivusuhdetta 3:2 tavanomaisen 4:3-suhteen sijaan. Kun se vali­taan, monitorikuvan ylä- ja alaosaan tulee maskaus.
83
TIFF Extra fine Fine Standard
8
12 21 122
25
37 62 296
49
72 117 389
83
121 190 520
2560x1920 2080x1560 1600x1200 640x480
TIFF Extra fine Fine Standard
14,520KB
9,626KB 5,745KB 1,020KB
4,920KB
3,289KB
1,995KB 420KB
2,520KB
1,704KB
1,058KB 270KB
1,491KB
1,025KB 656KB 240KB
Likimääräiset tiedostokoot
Otoslaskuri näyttää muistikortille mahtuvien kuvien likimäärän kameraan kytkettyjen kuvan laatu- ja kokoasetusten mukaisesti. Jos asetuksia muutetaan, otoslaskuri säätyy vastaaavasti. Koska laskuri käyttää likimääräisiä tiedostokokoja, kuvan ottaminen voi olla muuttamatta laskurin lukemaa tai se voi vähentyä enemmällä kuin yhdellä. Kun otoslaskurissa näkyy nolla, laatu- ja kokoasetuksen mukaisia kuvia ei enää mahdu kortille. Asetusten muuttaminen voi antaa mahdollisuuden tallentaa lisää kuvia kortille.
Huomaa
Muistikortille tallennettavien kuvien lukumäärä riippuu kortin koosta ja kuvatiedostojen koosta. Samalla muistikortilla voi olla eri kokoisia ja laatuisia kuvia. Aihe määrää lopullisen kuvatiedoston koon; jotkin aiheet pakkautuvat enemmän kuin toiset.
RAW
–––
RAW
–––
3264x2176
20,928KB
7,056KB 3,588KB 2,102KB
23,529KB
7,923KB 4,022KB 2,349KB
11,892KB
3264x2448
Likimääräiset kuvamäärät, jotka mahtuvat 128 MB muistikortille
5 17 34 59
5 15 30 53
10
84
Lyhyt johdatus valokuvaukseen
Kun kuvanlaatuna on RAW, kuvakoko säätyy suurimmilleen eikä sitä voi muuttaa. Kuvakoko ei näy monitoreissa. Digitaalista zoomausta, suurennettua kuvakatselua, tietojen merkintää tai tulostustoi­mintoja ei voi käyttää.
Muista kuvanlaaduista poiketen RAW kuvatieto on prosessoimatonta ja se vaatii prosessoinnin ennen käyttöä. RAW tiedotojen katselemiseen tarvitaan DiMAGE Viewer ohjelma. Ohjelma pystyy uudelleenrakentamaan kuvan ja soveltamaan siihen samat kuvaprosessoinnit kuin kamera. RAW tieto tallentuu 12-bittisenä tiedostona; DiMAGE Viewer ohjelma voi muuttaa tiedoston 24-bittiseksi tai 48-bittiseksi TIFF tiedostoksi.
RAW kuvaan tallentuu otsikko, joka sisältää tiedot valkotasapainosta, digitaalisten tehosteiden avul­la tehdyistä kontrastin, kylläisyyden ja värin muutoksista, aiheohjelman tekemistä kuvaprosessoin­neista sekä tarkkuuden muutoksista. Kameran herkkyyteen tehdyt muutokset sovitetaan RAW tietoon; ISO arvot voi säätää käsin kohinan vähentämiseksi (s. 74).
Kameran kuvaprosessoinnin säädöt näyttävät väritilojen vaikutukset monitoreilla, mutta tallentuviin tietoihin niillä ei aina ole vaikutusta. Mustavalkoinen väritila ei vaikuta lopulliseen kuvaan; mus­tavalkoinen RAW kuva voidaan palauttaa värikuvaksi. Mustavalkoisia suodatuksia (s. 78) ei kuiten­kaan sovelleta RAW kuvaan. Natural Color ja Vivid Color väritilojen kylläsiyysero säilyy RAE tiedos­sa, mutta solarisaatio ei muuta kuvatietoa. Lisätietoja väritiloista on sivulla 102.
Tietoja RAW kuvanlaadusta
Sakaissa, Japanissa sijaitsevan tehdasalueen keskellä on Okinan silta. 15. vuosisadalla Sakai oli menestyvä, vapaa kaupunki ja Okinan silta ulottui yhdelle muurien ympäröimän kaupungin porteista. Vuosisatojen ajan tämä silta johdatti pyhiinvaeltajia kahteen Japanin pyhään paikkaan: Kyosanin vuoristoluostariin ja suuren shintolaiseen pyhäkköön, Kumano Taishaan.
Pihalla oleva silta on peräisin vuodelta 1855. Vuonna 1968 Minolta tarjoutui siirtämään ja säilyt­tämmään sillan, kun kaupunginhallitus ilmoitti käyttävänsä sillan ali kulkevan tilan suunniteltuun liikenneväylään. Nyt silta ylittää erikseen rakennetun kultakalalammikon. Sillan alussa olevan
kivipaaden kirjoitus kieltää ajoneuvoja ylittämästä siltaa.
Konica Minolta historiaa
85
Huomaa kuvakoosta ja tarkkuudesta
Kuvakoko muuttaa kuvassa olevien pikselien lukumäärää. Samalla tarkkuudella (resoluutiolla) katseltuna eri kokoisissa kuvissa näyttää olevan yhtä paljon yksityiskohtia, mutta kuvan koko kasvaa pikse­limäärän mukaan; lukuun ottamatta 640 x480 kuvaa, muut kuvat ovat liian suuria esitettäväksi tällä sivulla. Kun kuvat suurennetaan samaan kokoon, pikselimäärä vaikuttaa yksityiskohtien tarkkuuteen.
640 X 480 (koko kuva-alue)
1600 X 1200 (rajattu
2080 X 1560 (rajattu)
2560 X 1920 (rajattu)
3264 X 2448 (rajattu)
86
Salamakuvaustavat - Flash Modes
Salamakuvaustavan voi vaihtaa tallennustilan valikon osiossa 1 (s. 80). Välähtääkseen kameran sala­man tulee olla nostettuna ylös. Salama välähtää sille valitun toimintatavan mukaisesti vallitsevasta valosta riippumatta. Kun salamaa käytetään kameran herkkyys säätyy automaattisesti välille ISO 100 - 200. Herkkyysasetusta voi muuttaa toimintosäätimellä (s. 74). Automaattinen valkotasapainon säätö antaa etusijan salaman värilämpötilalle. Jos esisäädettyä tai räätälöityä valkotasapainoa käytetään, etusija annetaan käytössä olevan asetuksen värilämpötilalle.
Täytesalamaa voi käyttää pääasiallisena tai avustavana valona. Niukassa valossa sala­ma toimii päävalona, joka ylittää vallitsevan valon. Kirkkaassa auringonvalossa ja vas­tavalokuvauksessa täytesalama loiventaa voimakkaita varjoja.
Täytesalama - Fill Flash
Tallennustilan valikko
Punasilmäisyyden vähennystä käytetään, kun ihmisiä tai eläimiä kuvataan niukassa valossa. Punasilmäisyys kuvissa johtuu siitä, että valo heijastuu kuvattavan silmien verkkokalvolta. Kamera väläyttää kaksi esisalaman väläytystä ennen valottavaa välähdystä, jolloin kuvattavan pupilliaukot pienenevät.
Punasilmäisyyden vähennys - Red-eye Reduction
Täytesalama
Punasilmäisyyden vähennys
Jälkitäsmäys
Langaton
87
Jälkitäsmäystä käytetään pitkillä valotusajoilla, jolloin valo­juovat tai liike-epäterävyys näkyy kuvattavan takana eikä edessä. Vaikutelma ei tule esille, jos suljinaika on niin lyhyt, että se pysäyttää liikkeen.
Kun kamera laukaistaa, välähtää esisalama. Esisalama ei val­ota kuvaa, vaan sitä käytetään salamavalon mittaamiseen. Salama välähtää uudelleen juuri ennen kuin suljin sulkeutuu.
Jälkitäsmäys - Rear Flash Sync
Pitkiä salamatäsmäysaikoja voidaan käyttää P ja A valotustavoilla. Tällöin kamera säätelee suljinaikaa ja aukkoa niin, että vallitseva valo ja salaman valo tasapainottuvat. Kun aiheita kuvataan ulkona yöllä, vallitsevan valon valotus ja salamavalo tasapainottuvat niin, että tausta piirtyy mukaan kuvaan samalla kun etualan aihe valaistaan salamalla. Koska suljinaika voi olla tavanomaista pidempi, on suositeltavaa käyttää jalustaa.
1. Kyke kameraan valotustapa P tai A (s. 50).
2. Sommittele kuva monitorien avulla.
3. Lukitse valotus painamalla AE-lukistusnäppäintä ja pitämällä se alhaalla.
4. Lukitse tarkennus painamalla laukaisin osittain alas.
5. Ota kuva painamalla laukaisin kokonaan alas.
AE-lukitusnäppäimen toiminnan voi muuttaa tallennustilan valikon osiossa 1.
Huomaa
Close-up Diffuser CD-1000 on tarkoitettu kiinnitettäväksi kameraan, jolloin kameran salama antaa pehmeää valoa lähikuvauksessa. Lisätietoja saat omalta Minolta kauppiaaltasi.
Lisävarusteita
88
Tallennustilan valikko
Langaton / Kaukosäätöinen salama - Wireless / Remote Flash
Langaton/kaukosäätöinen salama mahdollistaa sen, että kamera säätelee kamerasta irrallaan olevaa Program/ Maxxum 5600HS(D) tai 3600HS(D) salamaa ilman kaapelia. Yksi tai useampia salamalaitteita voidaan sijoitella aiheen ympärille erilaisten valaistusten luomiseksi.
Kameran oma salama välähtää pikemminkin irrallaan ole­vien salamalaitteiden ohjaamiseksi kuin aiheen valaisemi­seksi. Kysy lähempiä tietoja tarvittavista varusteista kame­rakauppiaaltasi.
Kamerassa kiinni oleva salama
Langaton/ kaukosäätöi­nen salama
Kytke langaton salamatoiminto (wireless) tallennustilan valikon osiossa 1 (s. 80). Tämä kytkee samanaikaisesti salaman langattomalle kuvaukselle ja kameran salaman käyttämälle langattomalle kanavalle.
Työnnä varusteluistin suojus irti kamerasta (s. 75).
Työnnä Program/Maxxum 5600HS(D) tai 3600HS(D) salama varusteluistiin niin pitkälle, että sen turvalukitus kiinnittyy.
Kytke virta kameraan ja salamaan.
Image size
Quality Flash mode Fill-flash
Flash control Red eye AEL button Rear sync. Reset
Wireless
89
Pidä salamajalan vapautin (1) alhaalla ja irroita salama kamerasta.
Sijoittele kamera ja salama aiheen ympärille. Seuraavalla sivulla on selostettu oikeat etäisyydet kamerasta aiheeseen ja salamasta aiheeseen. Tarkista, että mitään esteitä ei ole kameran ja salaman välissä.
Nosta kameran salama ylös. Langattoman salaman osoitin (WL) näkyy päivit­tyvän kuvan vasemmassa yläkulmassa. Sen vieressä oleva numero näyttää käytössä olevan kanavan. Salaman merkki muuttuu valkoiseksi, kun salama on latautunut.
Kun 5600HS(D) ja 3600HS(D) salama on latautunut, salaman etupuolella oleva AF-valaisin vilkkuu (2). Ota kuva peruskuvauksen jaksossa selostetulla tavalla (s.
33).
Salaman voi koeväläyttää painamalla kamerassa olevaa AEL-näppäintä. Jos sala­ma ei välähdä, muuta kameran, salaman tai aiheen sijaintia. Pitkät salamatäs­mäysajat ovat käytössä valotustavoilla P ja A (s. 87).
1
2
90
Tallennustilan valikko
Etäisyydet langatonta / kaukosäätöistä salamaa käytettäessä
Salamasta aiheeseen
Kamerasta aiheeseen
Salaman ja kameran tulee olla enintään 5 metrin etäisyydellä aiheesta.
ƒ/2.8 ƒ/4.0 ƒ/5.6 ƒ/8.0
100 200 / AUTO 400 800
Kameran herkkyysasetus (ISO)
1.4 m / 4.6 ft
1.0 m / 3.2 ft
0.7 m / 2.3 ft
0.5 m / 1.6 ft
2.0 m / 6.6 ft
1.4 m / 4.6 ft
1.0 m / 3.2 ft
0.7 m / 2.3 ft
2.0 m / 6.6 ft
2.0 m / 6.6 ft1.4 m / 4.6 ft
1.4 m / 4.6 ft1.0 m / 3.2 ft
2.8 m / 9.2 ft
2.8 m / 9.2 ft
3.9 m / 12.8 ft
ƒ/2.8 ƒ/4.0 ƒ/5.6 ƒ/8.0
0.4 m2 / 1.3 ft
2
1.0 m / 3.2 ft
0.7 m / 2.3 ft
0.5 m1 / 1.6 ft
1
1.4 m / 4.6 ft
1.0 m / 3.2 ft
0.7 m / 2.3 ft
2.0 m / 6.6 ft
2.0 m / 6.6 ft1.4 m / 4.6 ft
1.4 m / 4.6 ft1.0 m / 3.2 ft
2.8 m / 9.2 ft
0.5 m1 / 1.6 ft
1
0.7 m / 2.3 ft 1.0 m / 3.2 ft
1 Suurin etäisyys salamasta aiheeseen: 3600HS(D) - 3.6 m / 11.8 ft. 2 Suurin etäisyys salamasta aiheesen: 3600HS(D) - 2.5 m / 8.2 ft. 5600HS(D) - 4.0 m / 13.1 ft. 3 Suurin etäisyys salamasta aiheesen: 3600HS(D) - 4.0 m / 13.1 ft. 4 Suurin etäisyys salamasta aiheesen: 3600HS(D) - 2.8 m / 9.2 ft. 5600HS(D) - 4.2 m / 13.8 ft. 5 Suurin etäisyys salamasta aiheesen: 3600HS(D) - 2.0 m / 6.6 ft. 5600HS(D) - 3.0 m / 9.8 ft.
Lyhimmät etäisyydet kamerasta aiheeseen
Lyhimmät etäsiyydet salamasta aiheeseen
64
1.1 m / 3.6 ft
0.8 m / 2.6 ft
0.6 m / 2.0 ft
0.4 m / 1.3 ft
0.3 m
5
/ 0.9 ft
5
0.8 m / 2.6 ft
0.6 m
3
/ 2.0 ft
3
0.4 m4/ 1.3 ft
4
Aukko
91
Huomaa langattomasta / kaukosäätöisestä salamasta
Langaton salama toimii parhaiten niukassa valossa tai sisätilavalaistuksessa. Kirkkaassa valossa salama ei välttämättä havaitse kameran kiinteän salaman ohjaussignaaleja.
Langattomassa järjestelmässä on neljä kanavaa, jotta useita valaistusjärjestelmiä voidaan käyttää samalla alueelle niiden haittaamatta toisiaan. Kun kamera ja salama ovat irrallaan, langattoman ka­navan voi vaihtaa. Katso ohjeet salaman käyttöohjeesta. Kameran ja salaman tulee käyttää samaa kanavaa.
Jos et käytä kamerasta erillään olevia salamalaitteita, kytke langaton salamakuvaus pois tallennusti­lan valikon osiosta 1, jotta salama ei aiheuta valotusvirheitä. 5600HS(D) ja 3600HS(D) salamat saa samalla kytkettyä pois langattomasta kuvaustilasta. Työnnä salama varusteluistiin ja muuta valikon asetuksia niin, että salamakuvaustavaksi tulee jokin muu kuin langaton kuvaustapa.
Tässä kamerassa ei ole esisäädettyä salamatäsmäysaikaa. Ohjelmoidussa (P) tai aukon esivalintaan (A) perustuvassa valotustavassa suljinaika pysyy niin lyhyenä, että laukaisutärähdyksen varoitusta ei esiinny ellei pitkää täsmäysaikaa tietoisesti käytetä (s. 87). Kun valotustapana on suljinajan esivalinta (S) tai käsisäätö (M), kaikki suljinajat ovat käytettävissä.
Salaman täsmääminen mihin tahansa suljinaikaan ei vaadi 5600HS(D) ja 3600HS(D) salamaien erikoisnopeaa salamatäsmäystoimintoa. Salamaa käytettäessä suljinaika tulee säätää vähintään salaman välähdyksen pituiseksi, jotta vältytään kuvan alivalottumiselta. Lyhin suositeltava suljinaika Minoltan yhteensopivaa salamaa käytettäessä on 1/250 s. Wireless/Remote Flash Controller ei ole yhteensopiva tämän kameran kanssa.
92
Tallennustilan valikko
Salamavalon ohjaus
Valitse manual -vaihtoehto salaman ohjaukseksi (flash con­trol) kuvaustilan valikon osiosta 1. Nosta salama ylös ja paina valotuskorjauksen näppäintä (1). Valitse salaman tehosuhde takasäätimellä (2); etusäädin korjaa vallitsevan valon valotusta.
Saata toimenpide loppuun painamalla laukaisin osittain alas tai painamalla valotuskorjausnäppäintä. Salaman teho­suhde ja käsisäätöisen salaman osoitin näkyvät monitoreis­sa, kun salama on ylhäällä.
Tehosuhde
ADI, esisalaman TTL ja salaman käsisäätö ovat mahdollisia. Salaman ohjaustapa valitaan tallen­nustilan valikon osiosta 1 (s. 80).
ADI (Advanced Distance Integration) salamamittaus - yhdistää autofokusjärjestelmän antaman etäisyystiedon ja esisalaman mittauksen. Tavanomaisesta TTL mittauksesta poiketen, ADI mittauk­seen ei vaikuta aiheen tai taustan poikkeuksellinen heijastavuus, joten salamavalotuksesta tulee optimaalinen.
Esisalaman TTL - laskee salamavalotuksen vain esisalaman mittauksen perusteella. Tätä mit­taustapaa tulee käyttää, jos kamerassa on lähilinssi tai suodin, joka vähentää kameraan tulevan valon määrää. Esisalaman TTL:ää tulee käyttää myös, jos kameran salamassa tai erillissalamassa käytetään salamavalon hajottajaa. Kamera siirtyy automaattisesti ADI mittauksesta esisalaman TTL miitaukseen, jos heikkokontrastinen aihe estää kameran autofokusjärjestelmää tarkentamasta. Jos autofokus ei pysty lukitsemaan tarkennusta aiheeseen, tarkenna kamera käsin; ADI salamamittaus jää voimaan.
Salaman käsisäätö - väläyttää salaman täydellä, 1/2, 1/4, 1/8 tai 1/16 teholla. Koska esisalamaa ei käytetä, salamaa voi käyttää orjasalamien väläyttämiseen. Salaman käsisäätöä ei voi käyttää yhdessä punasilmäisyyden vähennyksen tai langattoman salaman kanssa.
1
2
8 / 26 11 / 36 16 / 52 22 / 72
93
Alla olevassa taulukossa on likimääräiset ohjeluvut käsisäätöistä salamaa varten. Oheiset kaavat ovat käteviä, kun oikean valotuksen vaatimaa ohjelukua (GN), aukkoa (ƒn) tai salaman ja aiheen välistä etäisyyttä määritellään.
Ohjeluku (etäisyydet metreissä / jaloissa)
Käsisäät. salama
1/1 (täysi)
1/4 1/8
100 200 400 800
Kameran herkkyysasetus (ISO)
4 / 13
2.8 / 9.2
5.6 / 18 8 / 26 8 / 265.6 / 18
11 / 36
GN = ƒn. X etäisyys
GN ƒn.
= etäisyys
GN
etäisyys
= ƒn.
4 / 13
Maxxum/Program Flash 2500(D), 3600HS(D), 5600HS(D), Macro Ring Flash 1200 ja Macro Tw in Flash 2400 sopivat tähän kameraan. ADI salamamittaus toimii kolmella Maxxum/Program salamalla, kun ne ovat kiinni kameran varusteluistissa. Katso ADI mittauksen kytkemisohjeet salaman käyttöohjeesta. Muiden salamalaitteiden käyttöä ei suositella.
Maxxum/Program Flash 5600HS(D) ja 3600HS(D) salamissa salamamittaustapa vaihtuu automaattisesti esisalaman TTL mittaukseksi kun epäsuoraa tai langatonta salamaa käytetään tai salama on liitetty kameraan kaapelin avulla. Esisalaman TTL aktivoituu automaattisesti, kun makrosalamia käytetään. Jos Maxxum/Program Flash 2500(D) salamaa käytetään epäsuoraan valaisuun, kytke esisalaman TTL salamassa olevalla mittaustavan kytkimellä tai käyttäen kame­ran tallennustilan valikkoa.
Kun Maxxum/Program salamia käytetään ja salama antaa epätasaisen valon kameran laajakul­ma-asetusta käytettäessä, aseta salaman laajakulmahajotin paikalleen. 3600HS(D):ssä tulee myös vaihtaa salamamittaustapa esisalaman TTL mittaukseksi. Kun Maxxum/Program 3600HS(D) ja 5600HS(D) salamien automaattizoomausta käytetään, salaman zoomausasetus on laajempi kuin objektiivin.
Kun Macro Ring Flash 1200 tai Macro Twin Flash 2400 salamaa käytetään makrokuvaustoimin­nolla (s. 49), valon määrä voi vähetä kuvan laidoille mentäessä, jos kamera on kytketty laajakul­maiselle makrokuvaukselle.
Huomaa
1/2
5.6 / 18 8 / 26 11 / 36 16 / 52
M1/16
2 / 6.6 5.6 / 184 / 132.8 / 9.2
6.3 / 21
64
3.2 / 10
2.2 / 7.2
4.5 / 15
1.6 / 5.2
94
Tallennustilan valikko
Kun AEL-näppäin pidetään alhaalla, valotus on lukittuna. Valotus pysyy lukittuna kuvan ottamisen jälkeenkin, jos AEL-näppäintä ei ole vapautettu (hold -asetus) tai painettu uudelleen (toggle -asetus). Näppäimen toim­intatavan voi muuttaa tallennustilan valikon osiossa 1 (s. 80).
Vaihtoehto
AE hold
Perusasetus. Valotus lukitaan pitämällä AEL-näppäin alhaalla. Valotus pysyy lukittuna siihen asti, että AEL-näppäin vapautetaan.
AE toggle
Valotus lukitaan painamalla AEL-näppäintä ja vapauttamalla se. Valotuslukitus perutaan painamalla AEL-näppäintä toisen kerran.
AE hold
AE toggle
Valotus määritellään pistemittausalueelta. Valotus lukitaan painamalla AEL-näppäintä ja vapauttamalla se; pistemittausympyrä näkyy. Valotuslukitus perutaan painamalla AEL-näppäintä toisen kerran.
Valotus määritellään pistemittausalueelta. Valotus lukitaan pitämällä AEL­näppäin alhaalla; pistemittausympyrä näkyy. Valotus pysyy lukittuna siihen asti, että AEL-näppäin vapautetaan.
AEL näppäin
Nämä valikon vaihtoehdot eivät vaikuta valotusohjelman siirtotoimintoon (s. 56).
95
Tallennustilan perusasetusten palautus - Recording Mode Reset
Ta llennustilan toiminnot saa palautettua perusasetuksiinsa tallennustilan valikon osiossa 1 (s. 80). Kun palautus (reset) valitaan, varmennusnäyttö avautuu; “Yes” palauttaa seuraavat toiminnot ja ase­tukset, “No” peruu toimenpiteen.
Valotuskorjaus 0.0 s. 59
Salamavalonkorjaus 0.0 s. 59
Kuvansiirtotapa Yhden kuvan siirto s. 61
Kuvanvakaaja Kyllä s. 37
Valkotasapaino Auto s. 70
Valkotasapainon siirto 0 s. 70
Valonmittaustapa Monisegmenttinen s. 69
Kontrastin korjaus 0 s. 79
Värikylläisyyden korjaus 0 s. 78
Suodatus 0 s. 79
Tarkennusalue Laaja alue s. 33
Salamakuvaustapa Täytesalama tai punasilm. väh.1 s. 86
Salaman ohjaus ADI s. 92
Terävyys Normaali s. 97
1. Salamakuvaustavaksi palaa se näistä kahdesta, jota on viimeeksi käytetty.
Näppäinoikopolkua voi käyttää tallennustilan asetusten palauttamiseen (s. 132). Tällöin varmennus­näyttö ei avaudu lainkaan.
96
Tallennustilan valikko
Ajastinasetukset - INT.SET
Ajastetun kuvauksen parametrit (s. 66) asetetaan tallennustilan valikon osiossa 2 (s. 80).
Int. set
Bracket set
Enter
Valitse “Enter” tallennustilan valikon osiossa 2 olevasta “Int. set” -vaihtoehdosta. Avaa asetusnäyttö painamalla säätimen keskinäppäintä.
Interval 1 min
No.of frames 2 Start time No delay
:enter
Int. set
Korosta ylös/alas -näppäimillä se parametri, jonka ase­tusta haluat muuttaa ja paina sen jälkeen oikea -näp­päintä. Muuta parametrin arvoa ylös/alas -näppäimillä. Palaa parametreihin vasen -näppäimellä. Jatka kunnes kaikki parametrit on säädetty.
Suorita toimenpide loppuun painamalla säätimen keskinäppäintä. Menu -näppäin sulkee näytön ja peruu kaikki muutokset.
Haarukointiasetukset - Bracket
0.3 Ev:n haarukointi
0.5 Ev:n haarukointi
Normal
Under
Over
Valotushaarukoinnissa (s. 62) otosten välinen valotusero voi olla 0.3EV tai 0.5Ev. Valinta tehdään tal­lennustilan valikon osiossa 2 (s. 80).
Soft Normal Hard
97
Terävyyss - Sharpness
Kuvan terävyyttä voi muuttaa. Muutos pitää tehdä ennen kuvan ottamista. Terävyys säädetään tal­lennustilan valikon osiossa 3 (s. 80). Jos asetukseksi valitaan muu kuin normaali, terävyyden osoitin näkyy monitoreissa.
Valikko
Hard (+)
Normal
Soft (–)
Lisää kuvan terävyyttä, korostaa yksityiskohtia.
Ei suodatusta.
Pehmentää kuvan yksityiskohtia.
Int. set – Bracket set 0.3Ev
Data imprint Text
Imprint to Image + Exif
Inst.playback Off
Voice memo Off
98
Talllennustilan valikko
Tietojen merkintä - Data Imprinting
Tietoja voi merkitä kuvaan ja tallentaa tiedoston Exif tietoon. Toiminto tulee aktivoida ennen kuvan ottamista. Aktivoinnin jälkeen tietoja merkitään kunnes toimintoa muutetaan; monitorien oto­slaskurien takana on keltainen palkki merkkinä siitä, että merkintä on aktivoitu. Tietojen merkintä valitaan tallennustilan valikon osiossa 2 (s. 80). Tietoja ei voi merkitä TIFF, RAW ja RAW&JPEG kuvanlaatuja käytettäessä. Vain yhtä merkintätapaa voi käyttää kuhunkin kuvaan.
Off
YYYY/MM/DD
MM/DD/hr:min
Text
Text + ID#
Valikko
Tietojen merkintä estetty
Merkitsee päiväyksen ja kellonajan otettavaan kuvaan. Kuvaan merkitään alfanumeerisia merkkejä. Kun tämä vaihtoehto vali-
taan, näkyville tulee elektroninen näppäimistö (s. 99).
Kuvaan merkitään tekstiä ja sarjanumero. Jokainen myöhemmin otettava kuvaa saa aina yhtä suuremman sarjanumeron. Kun tämä vaihtoehto valitaan, näkyville tulee elektroninen näppäimistö (s. 99). Sarjanumerointi alkaa alusta aina kun tämä vaihtoehto valitaan.
Tiedot voi merkitä kuvan oikeaan alakulmaan (vaakakuva) sekä tiedoston Exif-tietoon tai vain Exif-tietoon. Exif-tiedot voi lukea DiMAGE Viewer ohjelmalla. Merkintäpaikka valitaan valkon osiossa 2 olevasta “Imprint-to” -vaihtoehdosta.
Merkitsee vuoden, kuukauden ja päivän otettavaan kuvaan. Päiväyksen merkintätavan voi vaihtaa asetusvalikon osiossa 2 olevasta “Date/Time set” -vaihtoehdosta (s. 30).
Imprinting indicator
99
Elektroninen näppäimistö
Elektronista näppäimistöä käytetään tekstin syöttämiseen merkittäväksi kuvaan sekä uusien kan­sioiden nimeämiseen. Näppäimistö näkyy automaattisesti, kun tekstiä pitää syöttää.
Tekstiä syötetään korostamalla haluttu merkki nuolinäppäimillä ja valitsemalla se keskinäp­päimellä. Korostamalla kirjasinkoon näppäimen voi vaihdella isoja ja pieniä kirjaimia sekä japa­nia; muutos näkyy heti näppäimistöllä.
Teksti syötetään ja toimenpide saatetaan lop­puun korostamalla “Enter” ja painamalla sääti­men keskinäppäintä. Toimenpide perutaan painamalla menu -näppäintä.
Tekstiä poistetaan siirtämällä osoitin näytön yläosassa olevalle tekstialueelle. Korosta poistettava merkki osoittimella. Poista merkki painamalla QV/kuvanpoistonäppäintä.
Merkki korvataan toisella korostamalla poistettava merkki tekstialueelta osoittimella ja korostamalla sen jälkeen toinen merkki näppäimistöltä. Korvaaminen suoritetaan loppuun painamalla säätimen keskinäppäintä.
:del:move :sel.
Text block Case key
Enter.näppäin
QV/poisto­näppäin
Vaikka japanilaiset kirjainmerkit voidaan merkitä suoraan kuvaan, Exif-tiedot eivät ehkä näy oikein DiMAGE Viewer ohjelmalla, mikä johtuu tietokoneen käyttöjärjestelmän rajoituksista.
Huomaa
Välitön kuvakatselu - Instant Playback
Jos säätimen keskinäppäintä painetaan välittömän kuvakatselun aikana, näkyviillä olevat kuvat tallentuvat välittömästi ja kuvakatselu peruuntuu.
Katselussa olevan kuvan voi poistaa QV/kuvanpositon näppäimellä. Näkyville tulee varmennusnäyttö.
Korosta “YES” vasen/oikea -näppäimillä. “NO” peruu toimenpiteen.
Poista kuva painamalla säätimen keskinäppäintä. Kun jatkuvan siirron tai haarukoinnin kuvasarjaa otetaan, koko sarja poistetaan.
100
Näyttötietojen näppäimellä voi vaihdella pelkän kuvan ja kuvan sekä ohjauspalkin näkymistä.
Tallennustilan valikko
Kuvan ottamisen jälkeen sen voi nähdä monitorilla 2 tai 10 sekun­nin ajan ennen tallennusta. Jos käytössä on jatkuva kuvansiirto tai haarukointi jatkuvalla kuvansiirrolla, näkyvillä ovat indeksikuvat. Välitön kuvankatselu ja näyttöaika valitaan tallennustilan valikon osiosta 2 (s. 80).
Int. set – Bracket set Off
Data imprint Off
Imprint to Image + Exif
Inst.playback 10 sec.
Voice memo Off
:delete
:store
:delete
:store
Delete this frame?
Yes
No
/
/
Loading...