McCulloch CS 350, CS 390 User guide [nl]

Bestnr. 1208361
Kettingzaag benzine CS 350 CS 390
Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisc he gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V. Nadruk, ook als uittreksel is niet toegestaan. Druk- en vertaalfouten voorbehouden. Deze gebruiksaanwijzing voldoet aan de technisc he eisen bij het in druk gaan. Wijzigingen in de techniek en uitvoering voorbehouden. © Copyright 2015 by CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V.
Internet
: www.conrad.nl of www.conrad.be
2
3
4
5
6
Verklaring van de symbolen
Symbolen op de machine:
WAARSCHUWING! Motorkettingzagen kunnen gevaarlijk zijn! Onvakkundig of onjuist gebruik kan resulteren in ernstig letsel of zelfs met dodelijke afloop van de gebru i ker of andere personen.
Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en maak u vertrouwt met de machine voordat u deze in gebruik neemt.
Draag altijd:
• Goedgekeurde veiligheidshelm
• Goedgekeurde gehoorbeschermers
• Veiligheidsbril of vizier
Dit product voldoet aan de geldende CE-richtlijnen.
Voor het milieu belastende geluidsemissie volgens de richtlijnen van de Europese Gemeenschap. De emissie van de machine wordt aangegeven in het hoofdstuk Technische gegevens en op het typeplaatje.
De motorzaag moet steeds met beide handen vastgehouden worden als u deze gebruikt.
Bedien een kettingzaag nooit met één hand vast ter wijl u deze gebruikt.
Voorkom dat de punt van de geleidingsgroef in contact komt met enig voorwerp.
WAARSCHUWING! Er kan terugslag optreden wanneer de punt van het zaagblad in contact komt met een voorwerp en een reactie veroorzaken waardoor het zaagblad omhoog en naar achteren naar de gebruiker toe komt. Dit kan ernstig persoonlijk letsel veroorzaken.
Kettingrem geactiveerd (rechts) Kettingrem, niet geactiveerd (links)
7
Brandstofpomp.
Brandstof bijvullen.
Zaagkettingolie aanbrengen.
Overige op de machine aangegeven symbolen/stickers verwijzen naar specifieke eisen aan certificering, die in bepaalde landen gelden.
Symbolen in de gebruiksaa nw ijzing:
Controle en/of onderhoud moet altijd uitgevoerd worden met uitgeschakelde motor. WAARSCHUWING! De start/stopknop gaat automatisch terug naar bedrijfsstand. Om een onbedoelde start te voorkomen, moet daarom altijd het ontst ekings ­mechanisme van de bougie worden gehaald bij montage, controle en/of onderhoud.
Gebruik altijd goedgekeurde veiligheidshandschoenen
Moet regelmatig schoongemaakt worden.
Visuele controle.
Veiligheidsbril of gezichtsbescherming verplicht.
De kettingrem moet geactiveerd zijn, wanneer u de motorkettingzaag start.
WAARSCHUWING! Er kan terugslag optreden wanneer de punt van het zaagblad in contact komt met een voorwerp en een reactie veroorzaken waardoor het zaagblad omhoog en naar achteren naar de gebruiker toe komt. Dit k an ernstig persoonlijk letsel veroorzaken.
8
Inhoudsopgave
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Symbolen op de machine 6 Symbolen in de gebruiksaanwijzing 7
INLEIDING
Beste klant 9 Wat is wat op de motorkettingzaag? 10
ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Maatregelen voor gebruik van een nieuwe motorkettingzaag 11 Belangrijk 12 Gebruik altijd uw gezond verstand! 12 Persoonlijke veiligheidsuitrusting 12 Veiligheidsuitrusting van de machine 13 Snijuitrusting 15
MONTAGE
Monteren van zaagblad en ketting 21
BRANDSTOFHANTERING
Brandstof 23 Tanken 24 Veilig omgaan met brandstof 25
STARTEN EN STOPPEN
Starten en stoppen 26
ARBEIDSTECHNIEK
Voor ieder gebruik: 28 Algemene werkinstructies 28 Maatregelen die terugslag voorkomen 34
ONDERHOUD
Algemeen 35 Carburateurinstelling 35 Controle, onderhoud en service van de veiligheidsuitrusting van de motorkettingzaag 35 Geluiddemper 37 Luchtfilter 37 Bougie 38 Centrifugaal reinigen ”CCS” 38 Onderhoudsschema 39
TECHNISCHE GEGEVENS
Technische gegevens 40 Zaagblad- en kettingcombinaties 41 EG-conformiteitsverklaring 41
9
Inleiding
Beste klant!
Hartelijk dank dat u voor een McCulloch-product hebt gekozen. U maakt hierdoor deel uit van een verhaal dat lang geleden begon, toen de McCulloch Corporation tijdens de Tweede Wereldoorlog startte met de productie van motoren. In 1949 introduceerde McCulloch zijn eerste lichte eenmanskettingzaag, waarna houtbewerking nooit meer hetzelfde zou zijn.
De reeks innovatieve kettingzagen zou zich in de loop van decennia voortzetten, en het bedrijf breidde uit: eerst met vliegtuig- en kartmotor en in de jaren 50 van de vorige eeuw en vervolgens met minikettingzagen in de jaren 60. Nog later, in de jaren 70 en 80, werden trimmers en bladblazers aan het assortiment toegevoegd.
Tegenwoordig zet McCulloch, als onderdeel van de Husqvarna-groep, de traditie voort van krachtige motoren, technische innovaties en sterke ontwerpen die al meer dan een halve eeuw ons visitekaartje zijn. Verlaging van het brandstofverbruik, emissies en geluidsniveaus hebben bij ons de hoogste prioriteit, net als het verbeteren van de veiligheid en de gebruikersvriendelijkheid.
Wij hopen van harte dat u tevreden zult zijn met uw McCulloch-machine, omdat deze is ontworpen om u gedurende lange tijd te vergezellen. U kunt de levensduur van de machine verlengen door de adviezen in deze bedieningshandleiding over gebruik, service en onderhoud op te volgen. Mocht u ooit professionele hulp nodig hebben in verband met reparatie of service, maak dan gebruik van de Service Locator op www.mcculloch.com.
McCulloch werkt voortdurend aan het verder ontwikkelen van haar producten en houdt zich dan ook het recht voor om zonder aankondiging vooraf wijzigingen in o.a. vorm en uiterlijk door te voeren.
10
Wat is wat op de motorkettingzaag? (1)
1 Cilinderkap 2 Brandstofpomp 3 Gecombineerde start- en stopschakelaar 4 Achter handgreep met rechterhandbescherming 5 Informatie- en waarschuwingsplaatje 6 Brandstoftank 7 Stelschroef carburateur 8 Starthandgreep 9 Starter 10 Kettingolietank 11 Product- en serienummerplaatje 12 Gashendelvergrendeling (voorkomt ongewild gas geven.) 13 Voorste handgreep 14 Handbescherming 15 Geluiddemper 16 Zaagblad 17 Neuswiel 18 Ketting 19 Schorssteun 20 Kettingvanger 21 Kettingspanschroef (CS 350) 22 Koppelingdeksel (CS 350) 23 Geïntegreerd combigereedschap 24 Gashendel 25 Koppelingdeksel (CS 390) 26 Kettingspanwiel (CS 390 27 Knop (CS 390 28 Zaagbladbescherming 29 Combigereedschap 30 Gebruiksaanwijzing
11
ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Maatregelen voor gebruik van een nieuwe motorkettingzaag
Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door.
(1) - (51) verwijst naar illustraties op blz. 2-5.
Controleer de montage en de afstelling van de snijuitrusting. Zie de instructies in het hoofdstuk
Montage.
Tanken en motorzaag starten. Zie de instructies in de hoofdstukken Brandstofhantering en Starten en Stoppen.
Gebruik de motorkettingzaag niet voor er voldoende kettingsmeerolie bij de zaagketting is gekomen. Zie de instructies in het hoofdstuk Smeren van de snijuitrusting.
Langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot permanente gehoorbeschadiging. Gebruik daarom altijd goedgekeurde gehoorbescherming.
12
ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Belangrijk
Gebruik altijd uw gezond verstand (2)
Het is onmogelijk om alle denkbare situaties, waarvoor u zich geplaatst kunt zien bij het gebruik van een motorzaag, af te dekken. Wees altijd voorzichtig en gebruik gezond verstand. Vermijd situaties, waarvoor u zich niet voldoende gekwalificeerd acht. W anneer u zich, na het lezen van deze instructies, nog steeds onzeker voelt over de handelswijze, moet u een expert om advies vragen voor u verdergaat. Aarzel niet om contact op te nemen met uw dealer of met ons, wanneer u vragen heeft over het gebruik van motorzagen. We zijn u graag van dienst om u adviezen te geven, die u helpen uw motorzaag op een betere en veiliger manier te gebruiken. Ook een cursus in het gebruik van motorzagen kan nuttig zijn. Uw bosbouwschool of uw bibliotheek kunnen u informeren welke cursussen beschikbaar zijn. Er wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van design en techniek – verbeteringen waardoor uw veiligheid en effectiviteit toenemen. Breng regelmatig een bezoek aan een dealer om te zien welk nut u kunt hebben van de noviteiten die worden geïntroduceerd.
Persoonlijke veiligheidsuitrusting
• Goedgekeurde veiligheidshelm
• Gehoorbeschermers
• Veiligheidsbril of vizier
• Handschoenen met zaagbescherming
• Broeken met zaagbescherming
• Laarzen met zaagbescherming, stalen neus en antislip-zool
• U moet altijd een EHBO-kit bij de hand hebben.
• Brandblusser en spade Verder moet de kleding goed aansluiten zonder u in uw bewegingen te belemmeren.
13
ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Veiligheidsuitrusting van de machine
In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat de veiligheidsonderdelen van de machine zijn, en hun f uncti e. Voor controle en onderhoud zie de instructies in het hoofdstuk Controle, onderhoud en service van de veiligheidsuitrusting van de motorzaag. Zie de instructies in het hoofdstuk Wat is wat?, om te zien waar deze onderdelen zich bevinden op uw machine. De levensduur van de machine kan worden verkort en het risico van ongelukken kan toenemen wanneer het onderhoud aan de machine niet op de juiste manier wordt uitgevoerd en wanneer service en/of reparaties niet vakkundig worden gedaan. Indien u meer informatie nodig heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de dichtstbijzijnde servicewerkplaats.
Kettingrem met handbeveiliging
Uw motorzaag is voorzien van een kettingrem, die de ketting in geval van terugslag stopt. Een kettingrem vermindert het risico op ongevallen, maar alleen u als gebruiker kunt ze voorkomen. Wees voorzichtig wanneer u de motorkettingzaag gebruikt en zorg ervoor dat het terugslagbereik van het zaagblad nooit in contact komt met een voorwerp.
De kettingrem (A) wordt of handmatig geactiveerd (via uw linkerhand) of met het traagheidsmechanisme. (3)
Het activeren vindt plaats wanneer de terugslagbeveiliging (B) naar voren wordt geduwd. (3)
Deze beweging activeert een met een veer gespannen mechanisme dat de remvoering (C) rond het kettingaandrijfsysteem (D) van de motor (koppelingtrommel) spant. (4)
De handbeveiliging werd niet alleen geconstrueerd om de kettingrem te activeren. Een andere bel an grij ke functie is dat ze het risico vermindert dat de linker hand de ketting raakt, wanneer de gebruiker de controle over de linker handgreep verliest.
De kettingrem moet geactiveerd zijn wanneer u de motorzaag start, om te voorkomen dat de ketting draait.
Gebruik de kettingrem als 'parkeerrem' bij het starten en bij kortere verplaatsingen, om ongelukken te voorkomen waarbij gebruikers of omgeving onvrijwillig in contact komen met een bewegende zaagketting.
De kettingrem wordt ontkoppeld door de handbeveiliging naar achter te duwen, naar het voorste handvat.
Een terugslag kan bliksemsnel gebeuren en erg krachtig zijn. Meestal is de terugslag erg licht en wordt de kettingrem niet altijd geactiveerd. In die gevallen is het belangrijk dat men de motorkettingzaag stevig vasthoudt en niet loslaat.
Hoe de kettingrem geactiveerd wordt, manueel of via het traagheidsmechanisme, wordt bepaald door de sterkte van de terugslag en door de positie van de motorkettingzaag in verhouding tot het voorwerp waarmee het terugslagbereik in contact komt.
Bij hevige terugslag en wanneer de terugs l ag-risicobereik van de motorkettingzaag zich zo ver mogelijk van de gebruiker bevindt, is de kettingrem zo geconstru eerd, dat deze wordt geactiveerd via het tegenwicht van de kettingrem (traagheid) in de terugslagrichting. Bij minder hevige terugslag en wanneer het terugslagbereik van de motorkettingzaag zich dichter bij de gebruiker bevindt, wordt de kettingrem manueel geactiveerd met de linkerhand.
In de velpositie is de linkerhand in een stand, waardoor het onmogelijk is de kettingrem handmatig te activeren. Bij deze greep, d.w.z. wanneer de linkerhand zo geplaatst is dat ze de beweging van de terugslagbeveiliging niet kan beïnvloeden, kan de kettingrem uitslu ite nd gea ct iveer d worden v ia het traagheidsmechanisme. (8)
Zal mijn hand de kettingrem bij terugslag altijd activeren?
Nee. Er is een zekere kracht voor nodig om de terugslagbeveiliging naar voren te bewegen. Als uw hand de terugslagbeveiliging slechts licht beroert of eroverheen gaat, kan het gebeuren dat de kracht niet vo ldoen de gr oot is om de kettingrem te activeren. Ook wanneer u werkt, moet u de handgrepen van de motorzaag stevig beet houden. Als u dat doet en u krijgt terugslag, laat u missc hien noo it u w hand los van de voorhandgreep en activeert u de kettingrem niet, of de k ettingrem wordt pas geactiveerd wa nne er de zaag al eventj es heef t k unnen rondslingeren. In zo’n situatie kan het voorkomen dat de kettingrem de ketting niet kan stoppen voor deze u raakt. Er zijn ook bepaalde werkhouding en waar do or uw hand niet bij de terugslagbeveiliging kan om de kettingrem te activeren, bijv. wanneer de zaag in kappositie wordt gehouden.
Loading...
+ 28 hidden pages