Magellan ROADMATE 3000T User Manual [nl]

Magellan® RoadMate
Referentiehandleiding
Instructies voor het werken met de
Magellan RoadMate 3000T

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

In sommige landen is het verboden een voorwerp te bevestigen op uw voorruit. Controleer de nationale of lokale regelgeving met betrekking tot het bevestigen van voorwerpen op de voorruit. Surf naar www.magellanGPS.com voor andere mogelijke bevestigingsoplossingen.
Wanneer u rijdt, moet u het scherm zo weinig mogelijk bekijken. Steminstructies zullen u naar uw bestemming begeleiden. De bestuurder mag alleen gegevens invoeren of de Magellan RoadMate 3000T programmeren wanneer het voertuig stilstaat. Alleen een passagier in het voertuig mag gegevens invoeren of de Magellan RoadMate 3000T programmeren terwijl het voertuig rijdt.
U bent verantwoordelijk voor het naleven van alle verkeersregels.
We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de database nauwkeurige gegevens bevat. Maar wegen, oriëntatiepunten (POI’s), adressen van bedrijven en diensten kunnen in de loop van de tijd van locatie veranderen. De database omvat, analyseert, verwerkt, neemt of toont geen van de volgende elementen: wettelijke beperkingen (zoals type, gewicht, hoogte, breedte, lading en snelheidsbeperkingen van het voertuig); helling of staat van de weg; hoogte, breedte, gewicht of andere beperkingen van bruggen; bevolkingsdichtheid; kwaliteit of veiligheid van een buurt; beschikbaarheid of nabijheid van politiediensten, noodhulp, medische of andere bijstand; wegenwerken, gevaren; gesloten wegen of baanstroken; veiligheid of toestand van de weg, het verkeer of verkeersfaciliteiten; weersomstandigheden; eigenschappen of toestand van de voetpaden; bijzondere evenementen; verkeersdrukte. U bent zelf verantwoordelijk onveilige, gevaarlijke of onwettige routevoorstellen te negeren.
Bescherm de Magellan RoadMate 3000T tegen extreme temperaturen. Stel het toestel bijvoorbeeld niet voor langere tijd aan direct zonlicht bloot.
Wanneer u de Magellan RoadMate 3000T in uw voertuig installeert - of u nu kiest voor bevestiging op de voorruit of voor een andere bevestiging of accessoire - zorg er dan voor dat het zicht van de bestuurder op de weg niet gehinderd wordt en de werking van de veiligheidsvoorzieningen van het voertuig, zoals airbags, niet gehinderd wordt. Vermijd gevaar voor inzittenden van het voertuig door mogelijk losraken van de Magellan RoadMate 3000T tijdens het rijden te voorkomen. U aanvaardt de risico’s op schade aan uw voertuig en/of gevaar voor inzittenden, voortvloeiend uit de keus de Magellan RoadMate 3000T te monteren.
In sommige staten is het verboden tijdens het besturen van een voertuig een hoofdtelefoon te dragen.
Intensief gebruik van het toestel met hoofdtelefoon op vol volume kan gehoorbeschadiging veroorzaken.
De batterij in de Magellan RoadMate 3000T is herlaadbaar en mag niet worden verwijderd. Neem in het geval van noodzakelijke vervanging contact op met Magellan technische klantenservice.
Extreme temperaturen kunnen de werking van de Magellan RoadMate 3000T verstoren. Stel het toestel niet bloot aan extreme hitte of koude gedurende een lange tijd.

Over het opladen van de Magellan RoadMate 3000T

Gebruik alleen de netadapter (Phihong: PSC11R-050) die is goedgekeurd voor de Magellan RoadMate 3000T. Het gebruik van een ander type netadapter kan leiden tot storing en/of gevaar.
Gebruik alleen een autolader die is goedgekeurd voor de Magellan RoadMate 3000T of die met het toestel werd meegeleverd. Het gebruik van een ander type autolader kan leiden tot storing en/of gevaar.
De Magellan RoadMate 3000T is bestemd voor een stroomvoorziening door een VERMELDE stroomeenheid met de markering "LPS", "Limited Power Source" en "Output rated + 5 V dc / 1.0 A".
Gebruik alleen een netadapter die is goedgekeurd voor de Magellan RoadMate 3000T of die met het toestel werd meegeleverd.
Gebruik de batterij die met de Magellan RoadMate 3000T werd meegeleverd of zijn identieke vervanger goedgekeurd voor de Magellan RoadMate 3000T.
Om veiligheidsredenen zal de batterij in uw Magellan RoadMate 3000T stoppen met laden wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan 0°C (32°F) of hoger is dan 45°C (113°F).
1
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Over de netadapter

Gebruik de adapter niet in een zeer vochtige omgeving. Raak de adapter nooit aan met natte handen of voeten.
Zorg voor een goede ventilatie rond de adapter bij gebruik van het apparaat of bij het laden van de batterij. Bedek de netadapter niet met papier of met andere voorwerpen die het koelen belemmeren. Gebruik de netadapter niet wanneer deze in een draagtas zit.
Sluit de adapter aan op een geschikte stroombron. De spannings- en aardingsvereisten vindt u op de producttas en/of de verpakking.
Gebruik de adapter niet met een beschadigde kabel.
Probeer zelf geen reparaties aan de Magellan RoadMate 3000T uit te voeren. Het toestel bevat geen onderhoudbare interne onderdelen. Vervang de Magellan RoadMate 3000T als het toestel is beschadigd of is blootgesteld aan veel vochtigheid.

Over de batterij

Probeer de batterij niet te vervangen. Neem contact op met Magellan technische klantenservice voor zaken die met de batterij te maken hebben.
Gebruik alleen de oplader die is goedgekeurd voor de Magellan RoadMate 3000T.

BELANGRIJKE AANWIJZINGEN (ALLEEN VOOR ONDERHOUDSPERSONEEL):

Waarschuwing: Explosiegevaar als de batterij wordt vervangen door een verkeerd type. Gooi de gebruikte batterijen weg volgens de aanwijzingen.
Alleen vervangen door hetzelfde of een gelijkwaardig type aanbevolen door Magellan.
De batterij moet naar behoren worden gerecycled of weggegooid.
Gebruik de batterij alleen in het gespecificeerde apparaat.

INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER:

Dit toestel is getest en in overeenstemming bevonden met de beperkingen van een digitaal apparaat van Klasse B, conform Deel 15 van de FCC-voorschriften. Deze beperkingen zijn bedoeld om een redelijke bescherming tegen schadelijke storingen in woongebieden te bieden. Dit toestel produceert en gebruikt energie in een radiofrequentiegebied en kan deze uitstralen, en kan, indien niet volgens de instructies geïnstalleerd, schadelijke storing aan radiocommunicatie veroorzaken. Er is echter geen garantie dat er bij bepaalde installaties geen storing zal optreden. Als deze apparatuur schadelijke storing in radio- of televisieontvangst veroorzaakt, wat kan worden vastgesteld door het toestel uit en weer aan te zetten, dan wordt de gebruiker aangemoedigd deze storing te verhelpen door een of meer van de volgende maatregelen te nemen:
De ontvangstantenne verplaatsen of anders richten.
De afstand tussen het toestel en de ontvanger vergroten.
Het toestel aansluiten op een stopcontact van een ander circuit dan dat van de ontvanger.
De verkoper of een ervaren radio- of tv-technicus raadplegen.
2
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Om te voldoen aan de FCC-voorschriften, moeten voor dit toestel beschermde kabels worden gebruikt. Het gebruik van niet-goedgekeurde apparatuur of onbeschermde kabels kan leiden tot storingen in radio- en TV-ontvangst. De gebruiker wordt gewaarschuwd dat veranderingen of aanpassingen aan het apparaat die niet zijn goedgekeurd door de fabrikant, de gebruikersbevoegdheid ongeldig kunnen maken.
© 2006 Thales Navigation, Inc. Alle rechten voorbehouden. Het Magellan-logo, Magellan, Magellan RoadMate 3000T, Turn it on and go, TrueView, Quickspell, SmartDetour en SmartVolume zijn handelsmerken van Thales. Niets van deze handleiding mag zonder voorafgaande toestemming van Thales worden gereproduceerd, in welke vorm of op welke wijze dan ook, elektronisch of mechanisch, inclusief fotokopiëren en registreren, voor andere doeleinden dan voor persoonlijk gebruik van de koper.
631312-04A
3

Inhoud

Hoofdstuk 1: Contactinformatie ...................................................................................................................................................... 1
Technische ondersteuning .................................................................................................................................................................................................. 1
Garantieservice ...................................................................................................................................................................................................................1
Customer Service ................................................................................................................................................................................................................ 1
Registratie ..........................................................................................................................................................................................................................1
Hoofdstuk 2: GPS-informatie .......................................................................................................................................................... 2
Over satellietnavigatie ........................................................................................................................................................................................................ 2
Zo werkt satellietnavigatie .................................................................................................................................................................................................2
Gezichtslijn..................................................................................................................................................................................................................... 2
Over de veiligheid van het gebruik van GPS-kaarten. ......................................................................................................................................................... 3
Van vertrekpunt naar bestemming ................................................................................................................................................................................. 3
Plaatsen van uw GPS-ontvanger voor optimale satellietontvangst ..................................................................................................................................... 3
Tijd voor signaalontvangst .................................................................................................................................................................................................4
GPS-kaarten en uw veiligheid ............................................................................................................................................................................................. 4
Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T ........................................................................................................................................5
Vooraanzicht .......................................................................................................................................................................................................................5
Achteraanzicht .................................................................................................................................................................................................................... 6
Bovenaanzicht .................................................................................................................................................................................................................... 6
Onderaanzicht ....................................................................................................................................................................................................................7
Rechterzijaanzicht ..............................................................................................................................................................................................................7
Linkerzijaanzicht ................................................................................................................................................................................................................. 8
Voertuighouder ...................................................................................................................................................................................................................8
Gebruik van verwijderbare geheugenkaarten ...................................................................................................................................................................... 9
De geheugenkaart invoeren ............................................................................................................................................................................................ 9
De geheugenkaart verwijderen........................................................................................................................................................................................ 9
Hoofdstuk 4: Installatie in een voertuig ........................................................................................................................................10
Installatie op de voorruit ................................................................................................................................................................................................... 10
Hoofdstuk 5: Basisbediening navigatie ........................................................................................................................................12
De Magellan RoadMate 3000T uitpakken en inschakelen ................................................................................................................................................. 12
Uitschakelen versus slaapmodus ................................................................................................................................................................................. 12
Energiebeheer............................................................................................................................................................................................................... 12
De Magellan RoadMate 3000T resetten ............................................................................................................................................................................12
Het volume aanpassen .....................................................................................................................................................................................................12
De laatste instructie herhalen ..........................................................................................................................................................................................12
Selecties maken ................................................................................................................................................................................................................ 13
Letters invoeren ................................................................................................................................................................................................................ 13
Bijkomende karakters (knop «& ? / -») ............................................................................................................................................................................. 13
Numerieke karakters (’123-knop’) ....................................................................................................................................................................................14
Wat is QuickSpell? ............................................................................................................................................................................................................ 14
Hoofdstuk 6: Reizen ...................................................................................................................................................................... 16
Informatiehulpschermen ...................................................................................................................................................................................................16
Kaartscherm .....................................................................................................................................................................................................................17
Van 2D- naar 3D-kaartweergave overschakelen ............................................................................................................................................................... 17
De zoominstellingen van de kaart wijzigen ....................................................................................................................................................................... 18
Scherm Weergave manoeuvres .........................................................................................................................................................................................18
Scherm TrueView ..............................................................................................................................................................................................................19
Routeopties kiezen ............................................................................................................................................................................................................ 20
De routeopties wijzigen ..................................................................................................................................................................................................... 20
Een geplande route annuleren. ......................................................................................................................................................................................... 20
i
Inhoud
Afwijken van de geplande route ........................................................................................................................................................................................ 21
Een Manoeuvre in een geplande route uitsluiten ..............................................................................................................................................................21
Informatie weergeven over uw huidige positie. ................................................................................................................................................................. 22
De huidige locatie in uw adresboek opslaan ..................................................................................................................................................................... 22
Onderweg oriëntatiepunten (POI’s) zoeken ........................................................................................................................................................................ 22
Onderweg een omleiding zoeken ....................................................................................................................................................................................... 23
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren ........................................................................................................................................ 25
Scherm Bestemming ......................................................................................................................................................................................................... 25
Land selecteren (Wereldbol-toets) ....................................................................................................................................................................................25
Uw thuisadres invoeren en naar huis navigeren ............................................................................................................................................................... 25
Een bestemming selecteren aan de hand van het adres ................................................................................................................................................... 26
Zoeken op stad ............................................................................................................................................................................................................. 27
Zoeken op postcode ...................................................................................................................................................................................................... 27
Zoeken op provincie / regio ........................................................................................................................................................................................... 28
Vorige steden................................................................................................................................................................................................................ 29
Een Bestemming selecteren aan de hand van het adresboek. .......................................................................................................................................... 30
Vorige bestemmingen ................................................................................................................................................................................................... 30
Een vorige bestemming in het adresboek opslaan .....................................................................................................................................................31
Een vorige bestemming verwijderen ........................................................................................................................................................................... 32
Favorieten..................................................................................................................................................................................................................... 32
Favorieten bewerken ................................................................................................................................................................................................... 33
Favorieten verwijderen ...............................................................................................................................................................................................33
Adressenlijst................................................................................................................................................................................................................. 34
Een adres bewerken ................................................................................................................................................................................................... 34
Een adres verwijderen ................................................................................................................................................................................................35
Nieuwe bestemming ..................................................................................................................................................................................................... 35
Zoeken op stad ........................................................................................................................................................................................................... 35
Zoeken op postcode .................................................................................................................................................................................................... 36
Zoeken op provincie / regio ......................................................................................................................................................................................... 37
Vorige steden .............................................................................................................................................................................................................38
Routeplanner ................................................................................................................................................................................................................ 39
Nieuw .........................................................................................................................................................................................................................39
Een traject optimaliseren ...........................................................................................................................................................................................41
Leid mij ...................................................................................................................................................................................................................... 42
Bewerken .................................................................................................................................................................................................................... 42
Verwijderen en hernoemen .........................................................................................................................................................................................43
Een Oriëntatiepunt instellen als bestemming ................................................................................................................................................................... 45
Naam invoeren.............................................................................................................................................................................................................. 46
Dichtstbijzijnde ..........................................................................................................................................................................................................46
Per stad weergeven ....................................................................................................................................................................................................46
Categorie selecteren ................................................................................................................................................................................................... 47
Categorie selecteren ..................................................................................................................................................................................................... 47
Dichtstbijzijnde ..........................................................................................................................................................................................................48
Per stad weergeven ....................................................................................................................................................................................................48
Naam invoeren ...........................................................................................................................................................................................................48
Type keuken ................................................................................................................................................................................................................ 49
Gebruikers POI’s ........................................................................................................................................................................................................... 49
Een kruispunt als bestemming selecteren ........................................................................................................................................................................ 51
Zoeken op stad ............................................................................................................................................................................................................. 51
Zoeken op postcode ...................................................................................................................................................................................................... 52
Zoeken op provincie / regio ........................................................................................................................................................................................... 52
Vorige steden................................................................................................................................................................................................................ 53
ii
Inhoud
Hoofdstuk 8: Opties navigatie ...................................................................................................................................................... 55
Instellingen .......................................................................................................................................................................................................................55
Oriëntatiepunt selecteren ............................................................................................................................................................................................. 55
Gebruikers POI’s ........................................................................................................................................................................................................... 55
Kaartopties ................................................................................................................................................................................................................... 60
Opties TrueView ............................................................................................................................................................................................................ 60
Kaartkleur selecteren.................................................................................................................................................................................................... 60
Route voorkeuren .......................................................................................................................................................................................................... 61
Omleidings opties......................................................................................................................................................................................................... 62
Kleuropties.................................................................................................................................................................................................................... 63
Toonopties .................................................................................................................................................................................................................... 63
Opties GPS.................................................................................................................................................................................................................... 63
GPS-status ................................................................................................................................................................................................................. 63
GPS-positie instellen .................................................................................................................................................................................................. 64
Simulatiemodus............................................................................................................................................................................................................ 64
Automatisch volume ..................................................................................................................................................................................................... 65
Backup en herstellen bestanden................................................................................................................................................................................... 65
Naar massaopslagkaart backuppen ........................................................................................................................................................................... 65
Herstellen van massaopslagkaart .............................................................................................................................................................................. 65
Adresboek wissen ........................................................................................................................................................................................................ 65
Kaartgegevens.............................................................................................................................................................................................................. 66
Reiscomputer ....................................................................................................................................................................................................................66
Huidige traject.............................................................................................................................................................................................................. 66
Naam traject stoppen of starten. ...............................................................................................................................................................................67
Het huidige reisrapport opslaan ................................................................................................................................................................................. 67
Naam traject op nul zetten ......................................................................................................................................................................................... 68
Een opgeslagen reisrapport bekijken .......................................................................................................................................................................... 68
Een reisrapport wissen ............................................................................................................................................................................................... 68
Hoofdstuk 9: Systeeminstellingen ................................................................................................................................................. 70
Helderheid ........................................................................................................................................................................................................................70
Energiebeheer ................................................................................................................................................................................................................... 70
Paswoord ..........................................................................................................................................................................................................................70
Wachtwoord definiëren ................................................................................................................................................................................................. 70
Wachtwoord wijzigen .................................................................................................................................................................................................... 71
Wachtwoord verwijderen ............................................................................................................................................................................................... 71
Taal ..................................................................................................................................................................................................................................71
Hoofdstuk 10: Systeemstatus ....................................................................................................................................................... 72
Product .............................................................................................................................................................................................................................72
Gebruikersopslag .............................................................................................................................................................................................................. 72
Diagnostieken ................................................................................................................................................................................................................... 72
Geluidstest ................................................................................................................................................................................................................... 72
Test aanraakscherm ..................................................................................................................................................................................................... 72
Test toetsenbord ........................................................................................................................................................................................................... 72
Videotest....................................................................................................................................................................................................................... 72
Contact opnemen .............................................................................................................................................................................................................. 73
Hoofdstuk 11: Installatie van Magellan RoadMate Tools ..............................................................................................................74
De software installeren ..................................................................................................................................................................................................... 74
Hoofdstuk 12: Magellan RoadMate Music Manager ......................................................................................................................75
iii
Inhoud
Hoofdstuk 13: Muziekspeler .......................................................................................................................................................... 76
Eén enkele song afspelen .................................................................................................................................................................................................76
Meerdere songs afspelen ..................................................................................................................................................................................................77
Afspelen........................................................................................................................................................................................................................ 77
Maken........................................................................................................................................................................................................................... 77
Bewerken ...................................................................................................................................................................................................................... 77
Delete ........................................................................................................................................................................................................................... 78
Hernoemen.................................................................................................................................................................................................................... 78
Modus Afspelen ................................................................................................................................................................................................................78
Songlijst ...........................................................................................................................................................................................................................78
Equalizer ...........................................................................................................................................................................................................................79
Help ..................................................................................................................................................................................................................................79
Hoofdstuk 14: Magellan RoadMate Photo manager ......................................................................................................................80
Hoofdstuk 15: Fotoweergave ......................................................................................................................................................... 81
Eén enkele foto weergeven ................................................................................................................................................................................................ 81
Vorige afbeelding (linkerpijl) ....................................................................................................................................................................................... 81
Inzoomen ..................................................................................................................................................................................................................... 81
Diashow ....................................................................................................................................................................................................................... 82
Doorlopen ..................................................................................................................................................................................................................... 82
Afbeelding draaien ...................................................................................................................................................................................................... 82
Volgende afbeelding (rechterpijl) ................................................................................................................................................................................. 82
ESC .............................................................................................................................................................................................................................. 82
Foto’s beheren ..................................................................................................................................................................................................................82
Lijstweergave................................................................................................................................................................................................................ 82
Miniatuurweergave ....................................................................................................................................................................................................... 82
Hernoemen.................................................................................................................................................................................................................... 83
Eigenschappen ............................................................................................................................................................................................................. 83
Gereedschappen ...............................................................................................................................................................................................................83
Voorkeuren.................................................................................................................................................................................................................... 83
Bestanden wissen......................................................................................................................................................................................................... 83
Over .............................................................................................................................................................................................................................. 83
Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager ..........................................................................................................................84
Latitude ............................................................................................................................................................................................................................84
Longitude ..........................................................................................................................................................................................................................84
Hoogte ..............................................................................................................................................................................................................................85
Een POI-bestand openen ................................................................................................................................................................................................... 85
Een nieuw POI-bestand aanmaken ...................................................................................................................................................................................86
Individuele POI’s toevoegen .............................................................................................................................................................................................. 86
Een gegevensbestand importeren ..................................................................................................................................................................................... 88
Bijlage .......................................................................................................................................................................................... 89
Categorieën oriëntatiepunten (POI’s) ................................................................................................................................................................................ 89
Specificaties .....................................................................................................................................................................................................................90
PC-vereisten .....................................................................................................................................................................................................................90
Scherm GPS-status ........................................................................................................................................................................................................... 91
Vorm van GPS STATUSSCHERM – eerste pagina ......................................................................................................................................................... 91
Foutieve positiefix –code ............................................................................................................................................................................................ 91
Vorm van GPS STATUSSCHERM – tweede pagina ....................................................................................................................................................... 92
Standaardweergave GPS-STATUSSCHERM ................................................................................................................................................................. 93
Veelgestelde vragen .......................................................................................................................................................................................................... 94
iv

Hoofdstuk 1: Contactinformatie

Als u ondersteuning nodig hebt voor uw Magellan RoadMate 3000T en u wenst contact met ons op te nemen, raadpleeg dan de onderstaande informatie om uw vragen of opmerkingen rechtstreeks aan de geschikte persoon te richten.

1.1 Technische ondersteuning

Om contact op te nemen met Magellan productondersteuning en garantieservice in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Nederlands, Noors, Fins, Zweeds en Deens, draai het :
GRATIS NUMMER: 00800MAGELLAN* (00800 62435526) van 9 tot 18 uur GMT & GMT+1
of stuur een e-mail in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Nederlands, Noors, Fins, Zweeds of Deens naar:
magellansupportemea@thalesnavigation.com
* Gratis telefoontoegang vanuit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.
Voor Magellan productondersteuning in het Engels, Frans of Duits vanuit andere landen in Europa, het Midden-Oosten of Afrika draait u:
+33 2 28 09 38 00*
of stuur een e-mail naar:
magellansupportemea@thalesnavigation.com
* internationale gesprekstarieven variëren naargelang de telefoonoperator.
Neem voor Magellan productondersteuning in andere Europese en Afrikaanse talen, of talen uit het Midden-Oosten contact op met uw lokale verdeler. Surf naar de sectie ‘Dealer locator’ op de site www.magellanGPS.com om uw dichtstbijzijnde verdeler te zoeken of stuur een e-mail naar:
magellansupportemea@thalesnavigation.com.

1.2 Garantieservice

Alvorens u beslist uw product te retourneren naar de winkel waar u het gekocht hebt, neem contact op met onze Technische Ondersteuning zoals uitgelegd in de vorige paragraaf.

1.3 Customer Service

Als u accessoires wilt bestellen of ontgrendelingscodes wilt verkrijgen, kunt u surfen naar onze website www.magellanGPS.com of contact opnemen met onze Technische Ondersteuning.

1.4 Registratie

Vergeet niet uw Magellan RoadMate te registreren op www.magellangps.com. Als u registreert, ontvangt u alle informatie over de laatste productupdates. Registratie geldt niet als aankoopbewijs voor garantieservice.
1

Hoofdstuk 2: GPS-informatie

2.1 Over satellietnavigatie

Wereldwijde satellietnavigatie is een opwindende technologie die productiviteit en nauwkeurigheid op een groot aantal vakgebieden kan verhogen. Veel navigatie-, sport- en recreatieve activiteiten krijgen er een extra veiligheidsdimensie door en worden plezieriger.
Een Global Navigation Satellite System (GNSS) is een netwerk van satellieten die hoogfrequente radiosignalen met tijds- en afstandsgegevens verzenden. Deze signalen kunnen worden ontvangen door een ontvanger, wat gebruikers in staat stelt hun exacte locatie wereldwijd vast te stellen.
Er zijn twee Global Navigation Satellite Systems in gebruik: het U.S. Global Positioning System (GPS) en het Russische GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS). Deze systemen worden voortdurend aangepast om aan steeds hogere betrouwbaarheidseisen te kunnen voldoen. In Europa wordt ook een derde GNSS systeem met de naam GALILEO ontwikkeld, genoemd naar de astronoom uit de vroege 17e eeuw, dat aan hogere integriteits- en betrouwbaarheidseisen moet voldoen. Dit systeem is nodig om de veiligheid tijdens transport in de lucht, per land en ter zee te garanderen, zonder dat gebruik van extra uitbreidingssystemen noodzakelijk is.
Terwijl de GPS- en GLONASS-netwerken zijn ontwikkeld om maximale prestaties te bereiken, worden Satellite-Based Augmentation Systems (SBAS) geïnstalleerd met als doel maximale nauwkeurigheid. SBAS zorgen voor differentiële signaalcorrecties voor GPS- en GLONASS-transmissies, met behulp van grondstations en geostationaire satellieten in specifieke regio’s. Dit is GNSS-1, de eerste fase voor het bereiken van de vereiste integriteit voor hoogwaardige satellietnavigatie.
GNSS-2 vereist de lancering van nieuwe satellieten in een baan om de aarde en een complete upgrade van het bestaande satellietsysteem. Deze tweede fase is reeds in gang gezet. GALILEO, gepland om in 2008 operationeel te worden, is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van GNSS-2 voor snelle en betrouwbare, gecertificeerde precisiepositionering.

2.2 Zo werkt satellietnavigatie

Global navigation satellieten verzenden continu tijd- en afstandsgegevens in hun nauwkeurige baan rond de aarde. Navigatiesatellietontvangers gebruiken deze gegevens om door middel van driehoeksmeting een exacte locatie te berekenen. Elk punt op aarde kan worden geïdentificeerd door middel van twee coördinaten. Deze coördinaten geven het exacte punt weer waar een horizontale lijn, ook wel latitude genoemd, een verticale lijn kruist, de longitude. De ontvanger stemt af op minstens drie satellieten en gebruikt de ontvangen gegevens om de coördinaten van het ontvangende toestel te bepalen.
Door vergelijking van signaalverzendtijden vanaf de satelliet en ontvangsttijden van de ontvanger, berekent de ontvanger hoe ver de satellieten verwijderd zijn. Met de afstandgegevens van de ontvanger tot drie of meer satellieten kan de ontvanger zijn exacte positie berekenen. Met deze drie afstandsmetingen kan de ontvanger onder andere snelheid, druk, routetijd, afstand tot bestemming en hoogte berekenen.
De satellietontvanger kan de positie weergeven als longitude/latitude, Universal Transverse Mercator (UTM), Military Grid (MG) of gewoon als een punt op een elektronische kaart. Veel Thales Navigatieontvangers produceren uitgebreide kaartgegevens, waarmee satellietnavigatie een eenvoudig te gebruiken gereedschap wordt en recreatieve en zakelijke activiteiten een meerwaarde krijgen.

2.2.1 Gezichtslijn

Satellietnavigatie-ontvangers werken met een gezichtslijn op global positioning-satellieten. Dit betekent dat er minstens drie satellieten binnen ’gezichtsbereik’ van de ontvanger moeten zijn om longitude en latitude te kunnen berekenen. Voor het berekenen van hoogte moet er ook een vierde satelliet in de gezichtslijn liggen. Gemiddeld zijn er vanaf iedere positie op aarde acht satellieten continu binnen de gezichtslijn aanwezig. Hoe meer satellieten in zicht, des te nauwkeuriger de positieberekening.
2
Hoofdstuk 2: GPS-informatie
Hoewel radiosignalen van satellieten niet door wolken, glas, plastic en andere lichtgewicht materialen worden tegengehouden, werken de apparaten niet onder de grond of in andere afgesloten ruimtes.

2.3 Over de veiligheid van het gebruik van GPS-kaarten.

Net als papieren kaarten kunnen ook kaarten op GPS-toestellen verschillen als het gaat om gegevens en visuele presentatie. Er zijn topografische kaarten, wegenkaarten en marinekaarten. Elk type kaart beschikt over andere gegevens, afhankelijk van waar deze voor is ontworpen. Een marinekaart geeft bijvoorbeeld slechts weinig informatie over wegen en is geen vervanging voor een wegenkaart. Topografische kaarten vermelden meestal weinig gegevens over wateren en bevatten geen markeringspunten voor marinenavigatie.
De schaal van een kaart speelt ook een rol: hoe kleiner de schaal, des te gedetailleerder de gegevens. Het is daarom (net als bij gebruik van papieren kaarten) belangrijk dat u zich realiseert welk type kaart u gebruikt tijdens uw reizen en hierbij ook het gezond verstand laat meespelen.

2.3.1 Van vertrekpunt naar bestemming

Thales Navigation, producent van Magellan GPS-producten, is geen cartografisch bedrijf. Wij maken de kaarten voor onze navigatiesystemen niet zelf. We verwerven kaartgegevens van de beste openbare en niet-openbare bronnen die op het moment van publicatie beschikbaar zijn. Thales Navigation licenceert* topografische kaarten, wegenkaarten, marinekaarten en oriëntatiepunten van commerciële en regeringsbronnen die ruwe kaartgegevens leveren. Thales Navigation verwerkt en comprimeert deze ruwe gegevens naar een indeling die werkbaar is en op onze GPS-toestellen kan worden gepresenteerd. Om te garanderen dat onze kaartgegevens zo krachtig mogelijk zijn, worden vaak gegevens van verschillende bronnen gecombineerd om een zo groot mogelijk gebruikersgemak voor onze klanten te realiseren. Deze bewerkingen hebben geen invloed op de landvormen, coördinaten of andere speciale eigenschappen die in de ruwe gegevens zijn opgeslagen. De nauwkeurigheid van de kaarten is vooral afhankelijk van de brongegevens van waaruit deze worden samengesteld. Kaartgegevens zijn regelmatig aan verandering onderhevig, als gevolg van zowel natuurlijke als menselijke oorzaken. Hierdoor moeten cartografische overheids- en commerciële bedrijven hun kaartgegevens continu reviseren, corrigeren en verbeteren. Wij brengen regelmatig nieuwe versies uit van onze kaarten om deze wijzigingen door te voeren.
Na het verwerken van de gegevens testen we de compatibiliteit van de kaart met onze GPS-toestellen om te kunnen garanderen dat onze producten goed met onze apparatuur werken. Ook worden onze producten aan een bètatest onderworpen om vóór het uitbrengen feedback van gebruikers te ontvangen.

2.4 Plaatsen van uw GPS-ontvanger voor optimale satellietontvangst

Alvorens de signaalontvangst te bespreken, is het belangrijk dat u beseft dat uw GPS-ontvanger een gevoelig instrument is. U mag het nooit voorzien op een plaats in uw voertuig waar het door andere zaken kan worden geraakt of waar trillingen ertoe kunnen leiden dat het in aanraking komt met andere onderdelen van het voertuig. De meegeleverde voorruitbevestiging biedt u de mogelijkheid de ontvanger zo te plaatsen dat de antenne door de voorruit een satellietsignaal kan ontvangen zonder te worden belemmerd door andere onderdelen van het voertuig. Getinte ramen of andere reflecterende raamcoatings kunnen evenwel de ontvangst verstoren. In dat geval kan het nodig zijn de (optionele) externe antenne te bevestigen. Een externe antenne garandeert een snellere satellietfixtijd en een grotere signaalsterkte. Omdat de antenne aan de buitenkant van het voertuig wordt gemonteerd, kan deze niet worden gehinderd door eventuele reflecterende raamcoatings en heeft deze bovendien een vrije gezichtslijn op de satellieten. Er zijn andere montageoplossingen beschikbaar maar hiervoor is mogelijk een externe antenne vereist.
Ook externe omstandigheden hebben invloed op de ontvangst van het GPS-signaal. Hoewel het weer geen invloed heeft op het signaal, kunnen zaken als hoge gebouwen en bomen, het het rijden door canyons, bosrijke gebieden of tunnels, evenals locaties als garages of overdekte parkings wél een nadelige invloed hebben op het GPS-signaal. De GPS-ontvanger controleert de GPS-signaalstatus en werkt deze voortdurend bij. Het signaal zal weer worden opgevangen zodra de obstructies zijn verdwenen.
3
Hoofdstuk 2: GPS-informatie

2.5 Tijd voor signaalontvangst

De eerste keer dat u uw Magellan RoadMate 3000T gebruikt, of wanneer u meer dan 800 km rijdt met het toestel uitgeschakeld, kan het detecteren van satellieten enige tijd in beslag nemen. Afhankelijk van uw positie en de positie van de satellieten, kan dit 500 minuten of meer duren. Bij normaal gebruik wordt de satellietberekening veel sneller ontvangen, maar dit kan toch nog enkele minuten duren. Het is belangrijk om uw antenne naar boven te richten en een onbeperkt zicht op de hemel te hebben om het best mogelijke antennesignaal te ontvangen.

2.6 GPS-kaarten en uw veiligheid

Bedenk dat uw GPS-toestel slechts een hulp is bij het navigeren. Het moet altijd met gezond verstand worden gebruikt en het is belangrijk dat de gebruiker GPS-kaartgegevens met een kritisch oog bekijkt. Landschappen of wegen veranderen of kunnen onbegaanbaar worden, bomen en hoge gebouwen kunnen GPS-signalen belemmeren en uw GPS-toestel kan soms niet helemaal in staat zijn een compleet beeld te geven. Als u gebruikt maakt van GPS moet u de door uw GPS-kaart geleverde gegevens altijd combineren met uw relevante kennis van de omgeving, bewegwijzering, bakens, dieptepeilingen en zich wijzigende lokale omstandigheden om een volledige inschatting van uw situatie te kunnen maken.
Het is uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat u aan alle verkeersregels voldoet, met o.a. aandacht voor overstekende voetgangers en om verstandig te oordelen terwijl u een Magellan GPS-ontvanger bedient. Veiligheid moet uw primaire zorg zijn. De Magellan GPS-ontvanger mag niet worden gebruikt terwijl men bezig is met een activiteit waarbij de gebruiker zijn volle aandacht aan de omgeving moet schenken. De Magellan RoadMate 3000T GPS-ontvanger mag bijvoorbeeld enkel worden bediend door passagiers van het voertuig of door de bestuurder wanneer de auto volledig gestopt is. De bestuurder mag het display niet bekijken tijdens het rijden. Negeer alle onveilige, gevaarlijke of illegale routevoorstellen.
Magellan-kaarten bevatten, analyseren, behandelen, beschouwen of weerspiegelen geen van volgende elementen: wettelijke beperkingen (zoals gewicht, hoogte, breedte, lading en snelheidsbeperkingen); helling of staat van de weg; hoogte, breedte, gewicht of andere beperkingen van bruggen; bevolkingsdichtheid; kwaliteit of veiligheid van een buurt; beschikbaarheid of nabijheid van politiediensten, noodhulp, medische of andere bijstand; wegenwerken, gevaren; weg-, voetpad- of waterwegafsluitingen of -condities; weersomstandigheden; eigenschappen of toestand van de voetpaden; bijzondere evenementen; verkeersdrukte; de actuele tijd.
* Thales Navigation licenseert kaartgegevens van regeringsbronnen waaronder, maar niet beperkt tot, U.S. Geological Survey (USGS), de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA-NOS) en de Canadian Hydrographic Service (CHS). Thales Navigation heeft ook de vergunning om de kaartgegevens van commerciële cartografische bedrijven als Navigation Technologies, Navionics, DMTI en C-Map te gebruiken.
4

Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T

3.1 Vooraanzicht

1 Luidspreker dempen
Zoom Out-knop
2
(Uitzoomen)
3 Power/Slaapknop
Zoom In-knop
4
(Inzoomen)
5 Laadindicator
Locate-knop
6
(Positie bepalen)
7 Bestemmingsmenu/Beeld
Druk op deze knop om het geluid van de luidspreker en de hoofdtelefoon uit te schakelen.
Indrukken om tijdens kaartweergave de kaart te verkleinen. De Uitzoomknop kan ook worden gebruikt om pagina per pagina lange lijsten te doorlopen.
Indrukken en vasthouden om het toestel uit te schakelen. Inschakelen: Indien in slaapmodus, 2 - 3 seconden vasthouden. 10 seconden vasthouden bij eerste gebruik of indien niet in slaapmodus. Uitschakelen: 2 - 3 seconden vasthouden om het toestel naar slaapmodus om te schakelen; 10 seconden om het toestel volledig uit te schakelen.
Terwijl u de kaart bekijkt, drukt u hier om in te zoomen op het middelpunt van het scherm. De Inzoomknop kan ook worden gebruikt om pagina per pagina lange lijsten te doorlopen.
LED geeft de batterijoplaadstatus van de Magellan RoadMate 3000T aan. Oranje - Opladen; Groen - Volledig opgeladen.
Druk op deze knop om gegevens over de huidige locatie weer te geven en op te slaan in het adresboek.
Als er niet wordt genavigeerd wordt hiermee overgeschakeld tussen de kaart en het bestemmingsmenu. Tijdens navigatie wordt hiermee overgeschakeld tussen kaartweergave, de manoeuvrelijst en het Trueview-scherm.
8 Hoofdmenu Indrukken om naar het menu Applicatie selecteren te gaan.
9 Enter Indrukken om een onderdeel te bevestigen.
10 Navigatietoets
11 Afsluiten Indrukken om een onderdeel te annuleren of terug gaan naar het vorige scherm.
Druk op deze knop om lijsten of menu’s item per item te doorlopen of om te schuiven in het Kaartscherm.
5
Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T

3.2 Achteraanzicht

1 Luidspreker
2 Externe antenneaansluiting Toegang via een optionele externe antenne.

3.3 Bovenaanzicht

Gebruikt voor weergave van gesproken navigatie-instructies en het afspelen van muziek.
1 Volumeaanpassing
Het volumeniveau verhogen (naar rechts schuiven) of verlagen (naar links schuiven). Druk hier om de laatste gesproken instructie te herhalen.
6
Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T

3.4 Onderaanzicht

1 16-pins aansluiting Voor toekomstige uitbreidingen.

3.5 Rechterzijaanzicht

Stereo
1
hoofdtelefoonaansluiting
2 USB-aansluiting
3 Resettoets
4 Voedingsaansluiting
Hier kan de stereo hoofdtelefoon op worden aangesloten.
Sluit de Magellan RoadMate 3000T aan op uw PC om muziek, foto’s en gebruikersPOI’s te uploaden.
Mocht de Magellan RoadMate 3000T dienst weigeren, druk dan op reset-toets om opnieuw te starten.
Plaats de voertuigstroomadapter of optionele netadapter om de batterij op te laden.
7
Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T

3.6 Linkerzijaanzicht

1 Geheugenkaartsleuf

3.7 Voertuighouder

Naar muziek luisteren of bestanden bekijken die zijn opgeslagen op een SD/MMC-kaart.
1 Ontgrendeling voertuighouder Indrukken om de Magellan RoadMate 3000T uit de voertuighouder te nemen.
2 Kabelklem Gebruikt om de stroomkabel vast te maken.
3 Aansluiting voor montagehouder Klik hier de montagehouder in vast.
8
Hoofdstuk 3: Magellan RoadMate 3000T

3.8 Gebruik van verwijderbare geheugenkaarten

De Magellan RoadMate 3000T heeft een geheugenkaartsleuf aan de linkerkant (zie "Aanzicht linkerzijde" op pagina 8) waarin Secure Digital (SD)-kaarten en Multimedia Cards (MMC) kunnen worden geplaatst. Deze kaarten worden gebruikt om navigatiegegevens te backuppen of om muziek en foto’s op te slaan. De geheugenkaartsleuf van de Magellan RoadMate 3000T werkt met een twee-keer-drukken-techniek om de kaart te vergrendelen of te verwijderen. Met andere woorden: om de kaart te plaatsen moet u erop drukken en om deze te verwijderen moet u er nogmaals op drukken. Geheugenkaarten bestaan in verschillende soorten en maten.

3.8.1 De geheugenkaart invoeren

Open de rubber afdichting zodanig dat de geheugenkaartsleuf vrij komt. Verwijder de rubberen afdichting niet helemaal.
De geheugenkaart kan maar in één richting worden geplaatst. Forceer de Card niet in de sleuf.
Plaats de geheugenkaart met de metalen contacten vooruit en de schuine kant links.
Schuif de geheugenkaart naar binnen tot u een klik hoort.
Sluit de rubberen afdichting.

3.8.2 De geheugenkaart verwijderen

Open de rubber afdichting zodanig dat de geheugenkaartsleuf vrij komt. Verwijder de rubberen afdichting niet helemaal.
Schuif de geheugenkaart naar binnen tot u een klik hoort. Probeer de Card niet uit de sleuf te trekken.
Verwijder de geheugenkaart uit de sleuf.
Sluit de rubberen afdichting.
9

Hoofdstuk 4: Installatie in een voertuig

Zorg ervoor dat de Magellan RoadMate 3000T bij montage in uw voertuig de bestuurder het zicht niet ontneemt. Dit geldt voor zowel montage op de voorruit als voor andere manieren van montage. Zorg ervoor dat de plaatsing van de Magellan RoadMate 3000T en de kabel de werking van de veiligheidstoestellen van uw wagen, zoals airbags, niet belemmeren. U bent verantwoordelijk voor de risico’s van schade aan uw wagen of de inzittenden veroorzaakt door de manier waarop u de Magellan RoadMate 3000T wenst te monteren.

4.1 Installatie op de voorruit

Bevestig de voertuighouder aan de achterkant van de Magellan RoadMate 3000T. Bevestig eerst de onderkant van de Magellan RoadMate 3000T en klik vervolgens de autohouderclip vast.
Bevestig de zuignapmontage op de achterkant van de autohouder.
Druk de zuignapmontage tegen het glas en duw de vergrendelingshendel richting de voorruit.
Plug de voedingskabel in de Magellan RoadMate 3000T zoals aangegeven. Deze stap is optioneel, maar garandeert dat de batterij opgeladen blijft.
10
Hoofdstuk 4: Installatie in een voertuig
Sluit de stroomadapter aan op de sigarettenaansteker of een 12V-contactdoos.
De installatie is beëindigd en u bent klaar om de Magellan RoadMate 3000T aan te zetten en te vertrekken.
11

Hoofdstuk 5: Basisbediening navigatie

5.1 De Magellan RoadMate 3000T uitpakken en inschakelen

Druk ongeveer tien seconden op de AAN/UIT-knop (zie “Vooraanzicht” op pagina 5). Als de stroom correct is aangesloten of als de batterij voldoende is opgeladen, zal het Magellan-scherm worden weergegeven gevolgd door het Waarschuwingsscherm. Druk op Snelle tips verschijnen. We raden u aan deze Snelle tips door te nemen om beter vertrouwd te raken met de functies van de Magellan RoadMate 3000T. Doet u dit liever niet, selecteer dan de navigatietoepassing worden opgestart en zal het scherm Bestemming verschijnen.

5.1.1 Uitschakelen versus slaapmodus

De Magellan RoadMate 3000T kan in slaapmodus worden geschakeld. Dit is een modus waarin batterijvermogen wordt bespaard. Na het ontwaken uit slaapmodus is er aanzienlijk minder tijd nodig om een satellietfix te verwerven dan wanneer de Magellan RoadMate 3000T wordt ingeschakeld vanuit volledig uitgeschakelde toestand.
Schakel slaapmodus in door de AAN/UIT-knop 2 - 3 seconden vast te houden. Het display wordt uitgeschakeld en het AAN/UIT-indicatorlicht wordt gedimd.
Houd de AAN/UIT-knop 10 seconden vast om het toestel uit te schakelen. De Magellan RoadMate is nu volledig uitgeschakeld.
OK om akkoord te gaan met de waarschuwingen. Vervolgens zal het scherm
ESC om weergave van de Snelle tips over te slaan. Standaard zal
Houd de AAN/UIT-knop 2 - 3 seconden vast om Magellan RoadMate 3000T uit de slaapmodus te laten ontwaken. Het waarschuwingsscherm verschijnt. Selecteer
OK en u gaat naar het laatste scherm dat actief was.

5.1.2 Energiebeheer

De Magellan RoadMate 3000T kan zo worden ingesteld dat het toestel automatisch naar slaapmodus overschakelt als er 20 minuten geen toetsen zijn ingedrukt of het aanraakscherm niet is aangeraakt. Druk op de RoadMate 3000T, selecteer selecteer vervolgens
OK. Meer informatie over Energiebeheer vindt u in de sectie “Energiebeheer” op pagina 70.
Systeeminstellingen en vervolgens Energiebeheer. Selecteer de Auto-uitschakelen tijd en
MENU-toets op de Magellan

5.2 De Magellan RoadMate 3000T resetten

Mocht de Magellan RoadMate 3000T dienst weigeren, druk dan op de RESET-toets. Als er een route actief was op het moment dat de Magellan RoadMate 3000T gereset werd, zult u bij het inschakelen van het toestel worden gevraagd of u de actieve route wilt hervatten of annuleren.

5.3 Het volume aanpassen

De VOLUMEBEDIENING bevindt zich op de bovenkant van de Magellan RoadMate 3000T (zie “Bovenaanzicht” op pagina 6). Gebruik de hendel om het volume van de luidspreker in te stellen op het gewenste niveau. De volume-indicator zal op het scherm verschijnen.

5.4 De laatste instructie herhalen

Als u tijdens het rijden de laatste gesproken instructie hebt gemist, kunt u het herhalen door de hendel van de
VOLUMEBEDIENING naar beneden te drukken.
12
Hoofdstuk 5: Basisbediening navigatie

5.5 Selecties maken

De Magellan RoadMate 3000T is uitgerust met een aanraakscherm. Om een menuselectie te maken of tekens in te voeren, dient u het scherm op de plaats van het item dat u wilt selecteren aan te raken.
U kunt ook de selecteren item te markeren. Wanneer het gewenste item gemarkeerd is, druk dan op de op pagina 5) om het item te selecteren.
NAVIGATIEKNOP gebruiken (zie “Vooraanzicht” op pagina 5) om het scherm te doorlopen en het te
ENTER-toets (zie “Vooraanzicht”

5.6 Letters invoeren

Wanneer u namen, straatnamen, enz. moet invoeren, geeft de Magellan RoadMate 3000T een toetsenbord weer. Druk op de gewenste letter. Als u een fout maakt gebruikt u de knop Backspace om één of meerdere lettertekens terug te gaan. De spatiebalk wordt gebruikt om spaties tussen letterteken en woorden in te voegen.
Spatie terug
Spatiebalk
Numerieke karakters
Informatie
bevestigen
Bijkomende karakters
Cancel

5.7 Bijkomende karakters (knop «& ? / -»)

Bij het invoeren van gegevens, hebt u mogelijk ook leestekens of andere speciale karakters nodig. Selecteer – indien beschikbaar – de knop karakters weer te geven.
& ? / - om deze speciale
13
Hoofdstuk 5: Basisbediening navigatie

5.8 Numerieke karakters (’123-knop’)

Selecteer – indien beschikbaar – de knop 123 om het numerieke toetsenbord op te roepen.

5.9 Wat is QuickSpell?

De Magellan RoadMate 3000T gebruikt QuickSpell-technologie om u de snelst mogelijke methode te bieden om karakters in te voeren. Door QuickSpell zijn verkeerd gespelde woorden of het zoeken naar een stad of straat die niet in de geladen database staan niet langer mogelijk. Wanneer u karakters begint in te voeren, maakt de QuickSpell-functie van de Magellan RoadMate 3000T de karakters die niet beschikbaar zijn onbruikbaar en versnelt zo het intikken van gegevens.
Bijvoorbeeld:
Stel dat u bijvoorbeeld de plaatsnaam San Francisco moet invoeren.
Kies S.
Kies A.
Kies N.
14
Hoofdstuk 5: Basisbediening navigatie
Kies de spatiebalk.
Als er genoeg karakters zijn ingevoerd geeft de Magellan RoadMate 3000T automatisch de lijst met plaatsen weer; of, als u vindt dat er genoeg karakters zijn ingevoerd kunt u op
Gebruik de navigatieknop om de lijst te doorlopen en kies “San Francisco, CA” uit de lijst.
De lijst met de plaatsen die in de database werden gevonden, is beperkt tot 100 namen. Als er meer dan 100 resultaten zijn gevonden, verschijnt de melding "Resultaten > 100" rechtsonder in het display. Druk op de voer meer karakters in.
CANCEL-toets (zie “Vooraanzicht” op pagina 5) en
OK drukken.
15

Hoofdstuk 6: Reizen

6.1 Informatiehulpschermen

De Magellan RoadMate 3000T maakt gebruik van drie verschillende navigatieschermen om u te helpen uw bestemming te bereiken: het kaartscherm, het scherm Weergave manoeuvres en het scherm TrueView/Beeld splitsen.
Kaart: Als een nieuwe bestemming is gekozen en berekend, wordt het kaartscherm weergegeven. Dit scherm toont een kaart
van uw omgeving en de geplande route (indien berekend) en informatie over de route. Als er geen route actief is, kan dit scherm worden geopend door de optie
VIEW-knop te drukken (zie “Vooraanzicht” op pagina 5.).
Lijst Manoeuvres: Dit scherm is alleen beschikbaar als de route is berekend. Het scherm geeft een lijst met te volgen
manoeuvres om uw bestemming te bereiken. Het kan ook worden gebruikt om een manoeuvre uit te sluiten en vervolgens de route opnieuw te berekenen. Druk tijdens weergave van het kaartscherm op de toets om het scherm Weergave manoeuvres te openen.
TrueVi e w: Dit scherm is alleen beschikbaar als de route is berekend. Dit scherm toont de volgende manoeuvre als grafische
3D-voorstelling. Dit helpt u om te weten in welke straat u zich bevindt en biedt een makkelijk te volgen beeld van de volgende manoeuvre. Druk tijdens weergave van het scherm Weergave manoeuvres op de toets pagina 5.) om in het scherm TrueView te komen. U kunt ook het TrueView-scherm gesplitst zien (zie “Opties TrueView” op pagina 60). Zo wordt het scherm TrueView aan de linkerkant weergeven en de kaart aan de rechterkant.
Kaart te selecteren of door tijdens de weergave van het scherm Bestemming op de
VIEW (zie “Vooraanzicht” op pagina 5.)
VIEW (zie “Vooraanzicht” op
TrueView 3D
Kaart
Weergave
Manoeuvres
Beeld splitsen
View
16
Hoofdstuk 6: Reizen

6.2 Kaartscherm

Het kaartscherm is het meest gebruikte scherm op de Magellan RoadMate 3000T en het biedt gedetailleerde informatie over waar u bent en waar u naar toe gaat.
Huidige weg
SmartDetour-pictogram
POI-icoon †
Geplande route (roze)
Volgende manoeuvre
Reisrichting
Afstand tot volgende manoeuvre
† Door het POI-pictogram op het scherm aan te raken krijgt u informatie en kunt u naar dit POI navigeren.
Tijdens de reis wordt uw locatie continu op het kaartscherm bijgewerkt. U ziet niet alleen de kaart maar ook uw positie op de kaart.
Huidige weg
Geschatte tijd tot
bestemming
Richting van bestemming
GPS-signaalsterkte
Cursorpositie (wijst in de richting waar u heen gaat)
2D/3D-kaartweergave
Volgende weg
Afstand tot bestemming

6.3 Van 2D- naar 3D-kaartweergave overschakelen

Het kaartscherm kan worden omgeschakeld tussen 2D (bovenaanzicht van de positiecursor) en 3D (bovenaanzicht, maar meer van achteren). De 3D-weergave biedt een realistischere weergave van de te volgen route. Als u de 3D-kaartmodus hebt geactiveerd, is het nog altijd mogelijk om pictogrammen op het scherm aan te raken en er tijdens het rijden naartoe te navigeren. U kunt ook nog steeds in- en uitzoomen. U kunt de kaart echter niet verschuiven en de kaartoriëntatie is vast ingesteld op Koers boven. Bij gesplitst beeld zal het kaartgedeelte van het scherm in 2D-modus worden weergegeven.
17
Hoofdstuk 6: Reizen

6.4 De zoominstellingen van de kaart wijzigen

Tijdens weergave van het kaartscherm kunt u inzoomen (de kaartweergave vergroten) door op de +(plus)-toets te drukken of uitzoomen (de kaart kleiner maken) door op
NB: De Inzoom- en Uitzoomknoppen kunnen ook worden gebruikt om lange lijsten te doorlopen. Druk tijdens weergave van een lijst op de Uitzoomknop om telkens met één pagina naar beneden te scrollen en druk op de Inzoomknop om met één pagina naar boven te scrollen.

6.5 Scherm Weergave manoeuvres

Het scherm Weergave manoeuvres kan alleen worden weergegeven nadat er een route is berekend. Druk in het Kaartscherm op de
VIEW-knop om een lijst met alle manoeuvres weer te geven tijdens de route. Als u klaar bent met het bekijken van het
scherm Weergave manoeuvres, druk dan twee keer op de toets enkele seconden tot het kaartscherm automatisch verschijnt.
–(min)-toets te drukken (zie “Vooraanzicht” op pagina 5.).
VIEW om het kaartscherm opnieuw weer te geven, of wacht
Volgende manoeuvre
Reisrichting
Afstand tot volgende manoeuvre
Geschatte tijd
tot bestemming
Afstand tot bestemming
Richting van bestemming
18
Hoofdstuk 6: Reizen

6.6 Scherm TrueView

De Magellan RoadMate 3000T gebruikt TrueView technologie om een driedimensionale weergave van de volgende manoeuvre weer te geven. Het TrueView-scherm kan alleen worden weergegeven nadat er een route is berekend. Druk in het Kaartscherm twee keer op de
Reisrichting
VIEW-knop om het TrueView-scherm te bekijken..
Volgende manoeuvre
Afstand tot bestemming
Afstand tot volgende manoeuvre
In de modus Beeld splitsen wordt op de linkerhelft van het scherm TrueView weergegeven en op de rechterhelft van het scherm de kaart.
Volgende manoeuvre
Reisrichting
Afstand tot volgende manoeuvre
Geschatte tijd tot
bestemming
Geschatte tijd tot
bestemming
Richting van bestemming
Kaart met geplande route
Afstand tot bestemming
Richting van bestemming
19
Hoofdstuk 6: Reizen

6.7 Routeopties kiezen

Een route wordt berekend op basis van de gekozen routeopties. Telkens wanneer een nieuwe bestemming wordt geselecteerd, vraagt de Magellan RoadMate 3000T u welke routeopties moeten worden gebruikt om de route te berekenen.
Snelste route: Deze optie berekent een route die de minste tijd in beslag zou moeten
nemen, rekening houdend met de snelheidsbeperkingen en andere informatie in de database. Andere factoren zoals verkeerssituaties kunnen niet worden verwerkt in de berekening van de kortste tijd.
Kortste afstand: Deze optie berekent de route met de kortste afstand tot de bestemming. Deze
route is mogelijk niet de snelste, wegens snelheidsbeperkingen, afslagen naar links of andere factoren.
Min. gebruik snelweg: Deze optie berekent een route waarbij snelwegen zoveel mogelijk worden vermeden.
Max. gebruik snelweg: Deze selectie berekent de route met zoveel mogelijk snelwegen. Bij deze optie zal worden
gebruikgemaakt van tolwegen, tenzij anders bepaald. Zie “Route voorkeuren” op pagina 61.
Bestemming weergeven op de kaart: Alvorens u uw Routeopties selecteert, kunt u zien waar u naartoe gaat.
Geen tolwegen: Markeer deze optie om uw route zonder tolwegen te berekenen.

6.8 De routeopties wijzigen

Druk op de ESCAPE-toets tijdens het navigeren in weergave van het Kaartscherm, het scherm Weergave manoeuvres of het scherm TrueView.
Selecteer
De route zal opnieuw worden berekend met de nieuw gekozen routeopties en het kaartscherm wordt weergegeven. Druk op de bekijken.
Route en kies vervolgens de nieuwe routeoptie.
VIEW-knop om Weergave manoeuvres met de nieuwe route te

6.9 Een geplande route annuleren.

Druk tijdens weergave van het Kaartscherm, het scherm Weergave manoeuvres of het scherm TrueView op de ESCAPE-knop.
Selecteer
Ja om de route te annuleren en het scherm Bestemming weer te geven.
20
Hoofdstuk 6: Reizen

6.10 Afwijken van de geplande route

Indien u de geplande route verlaat, zal de Magellan RoadMate 3000T u op één of drie manieren terug op de juiste koers zetten.
1. Als u tijdens het rijden afwijkt van de geplande route, zal de Magellan RoadMate 3000T automatisch de route
herberekenen op basis van uw huidige positie.
2. Als u de geplande route verlaat alvorens deze is voltooid en u schakelt de motor van uw auto uit, zal de Magellan
RoadMate 3000T overschakelen op batterijvermogen, tenzij uw sigarettenaansteker constante stroom levert. Indien u dit zo hebt ingesteld, zal de Magellan RoadMate 3000T in beide situaties automatisch worden uitgeschakeld. In slaapmodus zullen de navigatiefuncties worden opgeschort; de route zal worden hervat wanneer de Magellan RoadMate 3000T ontwaakt.
3. Als de Magellan RoadMate 3000T tijdens het navigeren niet meer reageert, reset het toestel dan zoals, beschreven
op pagina 12. Het scherm Doorgaan met route? zal verschijnen. Selecteer Selecteer

6.11 Een Manoeuvre in een geplande route uitsluiten

Tijdens uw reis of bij het bepalen van uw bestemming kan het noodzakelijk zijn om een van de manoeuvres in de Weergave manoeuvres uit te sluiten. Dit zou te wijten kunnen zijn aan een ongeval of wegwerkzaamheden die u wenst te vermijden. De Magellan RoadMate 3000T biedt u de nodige opties om een specifiek manoeuvre te selecteren, het uit te sluiten van de geplande route en het traject te herberekenen.
Doorgaan om de route naar de geselecteerde bestemming voort te zetten. Annuleren om de route te wissen en het scherm Bestemming weer te geven.
Druk op de manoeuvre.
De details over de manoeuvre worden weergegeven. Kies
Het traject zal opnieuw worden berekend en de geselecteerde manoeuvre zal worden uitgesloten. Deze routeberekening gebruikt dezelfde routeopties als in eerste instantie zijn gekozen. Nadat de route opnieuw is berekend, wordt de schermkaart weergegeven.
VIEW -knop om Weergave manoeuvres te openen. Selecteer de uit te sluiten
VERMIJDEN.
21
Hoofdstuk 6: Reizen

6.12 Informatie weergeven over uw huidige positie.

Wanneer u informatie wenst te bekijken over uw huidige positie kan u op de LOCATE-knop drukken.
Het eerste scherm geeft uw richting weer, de straat waarin u rijdt en de provincie en de stad waarin u bent, de breedtegraad en lengtegraad van de huidige locatie, een kompas en uw snelheid.
Het volgende scherm geeft de straat weer waarin u rijdt, de afstand tot de volgende straat op de kaart en de afstand vanaf de laatste straat die is gekruist.

6.13 De huidige locatie in uw adresboek opslaan

In het scherm Huidige locatie, kunt u de huidige locatie in uw adresboek opslaan.
Kies de toets
De gegevens over de huidige locatie worden weergegeven. Selecteer
Informatie bewerken en gebruik het toetsenbord om een naam en andere informatie aan de
locatie te koppelen. Als het punt dat u opslaat offroad is, zal de dichtstbijzijnde weginformatie worden gebruikt.
Kies als u klaar bent
Locatie opslaan.
Naam wijzigen en/of
Opslaan. De locatie wordt in het adresboek opgeslagen en u gaat terug naar het scherm Lokaliseren.

6.14 Onderweg oriëntatiepunten (POI’s) zoeken

Terwijl u een route volgt en naar een benzinestation, een restaurant of een andere POI zoekt, kan de Magellan RoadMate de route naar het meest nabije POI vinden. Nadat u dit extra traject heeft voltooid, brengt de routebegeleiding u verder naar uw eindbestemming.
Druk tijdens het volgen van een route op de
ENTER-toets.
22
Hoofdstuk 6: Reizen
Kies
Oriëntatiepunten.
Kies de gewenste categorie POI’s.
Er wordt een lijst met de dichtstbijzijnde POI’s weergegeven. Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
De Magellan RoadMate 3000T berekent vanaf uw huidige positie een nieuwe route naar het gekozen POI. Als u op de nieuwe bestemming bent aangekomen, wordt u gevraagd of u de routebegeleiding naar de originele bestemming wilt hervatten. Selecteer De Magellan RoadMate 3000T berekent de route naar de originele bestemming en gebruikt dezelfde routeopties als in eerste instantie zijn gekozen.
Doorgaan.

6.15 Onderweg een omleiding zoeken

Terwijl u een route volgt en veel verkeer, werkzaamheden aan de weg of andere te vermijden situaties tegenkomt, kan de Magellan RoadMate 3000T een alternatieve route naar uw bestemming berekenen.
Druk tijdens het volgen van een route op de
Selecteer
Omleiding.
ENTER-toets.
23
Hoofdstuk 6: Reizen
Selecteer de lengte van de omleiding. Selecteer
Of voer zelf een afstand in. Kies
Voer het aantal km in voor uw omleiding en selecteer vervolgens
Personaliseren en voer de gewenste afstand in.
5 km, 10 km of 15 km.
OK.
Kies
Route. De Magellan RoadMate 3000T zal de alternatieve route naar uw bestemming
berekenen.
U kunt er ook voor kiezen om de Magellan RoadMate 3000T u rond het verkeer te laten leiden door Smart detour in te schakelen. Zie “Omleidings opties” op pagina 62.
24

Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.1 Scherm Bestemming

Huidig land voor bestemming
Kaartpictogram
Thuispictogram
Wereldbolpictogram

7.2 Land selecteren (Wereldbol-toets)

Als u een land selecteert, kunt u het zoeken versnellen doordat de database wordt beperkt tot de bestemmingen in dat land. Selecteer alvorens een bestemming in te voeren het land waarin uw bestemming zich situeert. Selecteer het land als volgt: druk op het Het huidige land wordt rechtsboven in het scherm Bestemming weergegeven.
Wereldbolpictogram en selecteer het land waarin u wilt zoeken.
Kies Adres
Adresboek
Bezienswaardigheden
Kruispunt

7.3 Uw thuisadres invoeren en naar huis navigeren

Met de Magellan RoadMate 3000T kunt u een adres invoeren en koppelen aan het Thuispictogram. Dankzij het Thuispictogram kunt u met één druk op de knop navigeren naar het adres dat u het vaakst gebruikt. Selecteer het
Als dit de eerste keer is dat u dit pictogram gebruikt, zult u worden gevraagd een adres in te voeren. Kies
Selecteer ofwel Zoeken op stad, Zoeken op postcode of Zoeken op provincie / regio. Selecteer in dit voorbeeld
Voer de eerste karakters van de plaatsnaam in (zie “Letters invoeren” op pagina 13). Kies Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Voer de straatnaam in.
Voer het adres in. Het aanvaardbare huisnummerbereik wordt bovenaan op het scherm weergegeven. Voer het straatnummer in en kies
U kunt ervoor kiezen om de informatie te wijzigen, of, als u klaar bent,
Ja.
Zoeken op stad.
OK.
Thuispictogram.
OK.
Opslaan te selecteren.
25
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Wanneer u het Thuispictogram selecteert, zult u worden gevraagd om naar het Thuisadres te navigeren of om het Thuisadres te wijzigen.

7.4 Een bestemming selecteren aan de hand van het adres

Zoeken op stad – pagina 27
Kies Adres
Een bestemming kan worden aangemaakt door het adres in te voeren waar u naartoe wilt. Dit adres wordt niet automatisch aan uw adresboek toegevoegd, maar wordt opgeslagen in de lijst Vorige bestemmingen als u er naartoe bent genavigeerd. U beschikt over vier opties: Zoeken op plaats, Zoeken op postcode, Zoeken op provincie / regio, of Vorige plaats. Gebruik Zoeken op stad als u weet in welke stad het adres gelegen is. Gebruik Zoeken op postcode als u niet zeker weet hoe u de stad spelt, maar wel de postcode kent. Gebruik Zoeken op provincie / regio als u de naam van de stad niet kent of als u niet zeker bent. U krijgt een lijst met alle steden met de gezochte straatnaam in de regio die u hebt geselecteerd. Gebruik Vorige steden om sneller te zoeken zonder dat u een eerder ingevoerde stad opnieuw hoeft in te voeren. Bovendien wordt de huidige stad bovenaan in de lijst Vorige steden geplaatst.
Zoeken op postcode – pagina 27
Zoeken op provincie / regio – pagina 28
Vorige steden – pagina 29
26
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.4.1 Zoeken op stad

Selecteer in het scherm Bestemming Adres en selecteer vervolgens Zoeken op stad.
Voer karakters van de plaatsnaam in(zie “Letters invoeren” op pagina 13). Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
OK.
OK.

7.4.2 Zoeken op postcode

Selecteer in het scherm Bestemming Adres en selecteer vervolgens Zoeken op provincie.
Voer de postcode in, selecteer
Voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk: Als u de postcode invoert, kunt u maximaal 7 karakters gebruiken. De Magellan RoadMate 3000T maakt gebruik van de door u ingevoerde postcode om de locatie die u zoekt beter te lokaliseren. De instructies voor het zoeken op postcode wijken iets af van de hier beschreven procedure.
Voor gebruikers in Nederland: Als u de postcode invoert, kunt u maximaal 6 karakters gebruiken.
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
OK en selecteer vervolgens de stad.
OK.
27
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.

7.4.3 Zoeken op provincie / regio

Selecteer in het scherm Bestemming Adres en selecteer vervolgens Zoeken op provincie / regio.
OK.
Voer karakters voor de provincie in en kies
Selecteer de regio.
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Kies de gewenste stad uit de lijst. Alleen de steden die de straatnaam bevatten en zich binnen de geselecteerde provincie bevinden worden weergegeven.
OK.
OK.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
28
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.4.4 Vorige steden

Selecteer in het scherm Bestemming Adres en selecteer vervolgens Vorige steden.
Kies de stad uit de lijst.
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
OK.
29
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.5 Een Bestemming selecteren aan de hand van het adresboek.

Vorige bestemmingen – pagina 30
Favorieten – pagina 32
Adressenlijst – pagina 34
Adresboek
Nieuwe bestemming – pagina 35
Routeplanner – pagina 39
Het Adresboek kan tot 200 adressen opslaan. Wanneer u Adresboek selecteert, krijgt u vijf mogelijkheden: Met Vorige
bestemmingen
van alle adressen in uw adresboek; zijn gemerkt; Met (aangegeven met de trajecttoets) kunt u met ingevoerde gegevens een route naar meervoudige bestemmingen aanmaken.
kan u kiezen uit een lijst van de laatste 50 bestemmingen die u bezocht; Adressenlijst toont een lijst
Favorieten geeft u een verkorte lijst met adressen uit het adresboek die als favorieten
Nieuwe bestemming kunt u een nieuw adres aan uw adresboek toevoegen; en met deTrajectplanner

7.5.1 Vorige bestemmingen

Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Vorige bestemmingen.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste vorige bestemming.
30
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Kies
Route.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
7.5.1.1 Een vorige bestemming in het adresboek opslaan
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Vorige bestemmingen.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste vorige bestemming.
Kies
Bewerken.
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
ESCAPE.
Opslaan en druk vervolgens
OK.
31
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.5.1.2 Een vorige bestemming verwijderen
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Vorige bestemmingen.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste vorige bestemming.
Kies
Verwijderen.
Er verschijnt een dialoogvenster waarin u uw keus moet bevestigen. Kies
De vorige bestemming is uit de lijst verwijderd.
Ja.

7.5.2 Favorieten

U kunt items in het Adresboek toevoegen aan uw Favorietenlijst door het Favorieten-vakje onderaan op het scherm Adresboek bewerken te selecteren. Alleen items in het Adresboek kunnen worden opgeslagen als Favorieten. Vorige bestemmingen moeten eerst in het Adresboek worden opgeslagen alvorens als favoriet te kunnen worden opgenomen. De Favorietenlijst is een kortere lijst met de adresboekitems waarnaar u het vaakst reist.
Selecteer in het scherm Bestemming
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de bestemming uit de lijst met adressen.
Adresboek en selecteer vervolgens Favorieten.
Kies
Route.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
32
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.5.2.1 Favorieten bewerken
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Favorieten.
Gebruik de navigatieknop om de lijst te doorlopen (indien nodig) en selecteer de gewenste favoriet.
Kies
Bewerken.
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies
OK.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
ESCAPE.
Opslaan en druk vervolgens
7.5.2.2 Favorieten verwijderen
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Favorieten.
Gebruik de navigatieknop om de lijst te doorlopen (indien nodig) en selecteer de gewenste favoriet.
Kies
Verwijderen.
Er verschijnt een dialoogvenster waarin u uw keus moet bevestigen. Kies
De favoriet is uit de lijst verwijderd.
Ja.
33
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.5.3 Adressenlijst

Adressenlijst geeft alle adressen weer die in uw adresboek zijn opgeslagen. De lijst omvat niet de vorige bestemmingen maar wel de adressen die werden aangeduid als Favorieten.
Selecteer in het scherm Bestemming
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de bestemming uit de lijst met adressen.
Kies
Route.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
Adresboek en selecteer vervolgens Adressenlijst.
7.5.3.1 Een adres bewerken
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Adressenlijst.
Gebruik de navigatieknop om de lijst te doorlopen (indien nodig) en selecteer het gewenste adres.
Kies
Bewerken.
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies aanduiden door het vakje onderaan het scherm aan te kruisen.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
ESCAPE.
OK. U kunt het adres ook als favoriet
Opslaan en druk vervolgens
34
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.5.3.2 Een adres verwijderen
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Adressenlijst.
Gebruik de navigatieknop om de lijst te doorlopen (indien nodig) en selecteer het gewenste adres.
Kies
Verwijderen.
Er verschijnt een dialoogvenster waarin u uw keus moet bevestigen. Kies
Het adres is verwijderd uit de lijst en u wordt teruggeleid naar het scherm Adresboek.
Ja.

7.5.4 Nieuwe bestemming

Gebruik Nieuwe bestemming om bestemmingen aan uw adresboek toe te voegen. Deze bestemmingen kunnen vervolgens worden ingesteld als Favorieten en in de Favorietenlijst worden opgenomen.
7.5.4.1 Zoeken op stad
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Nieuwe bestemming.
Selecteer
Zoeken op stad.
Voer karakters van de plaatsnaam in(zie “Letters invoeren” op pagina 13). Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
35
OK.
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies aanduiden door het vakje onderaan het scherm aan te kruisen.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
OK.
ESCAPE.
OK.
OK. U kunt het adres ook als favoriet
Opslaan en druk vervolgens
7.5.4.2 Zoeken op postcode
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Nieuwe bestemming.
Selecteer
Voer de postcode in, selecteer
Zoeken op provincie / regio.
OK en selecteer vervolgens de stad.
36
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies aanduiden door het vakje onderaan het scherm aan te kruisen.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
OK.
ESCAPE.
OK.
OK. U kunt het adres ook als favoriet
Opslaan en druk vervolgens
7.5.4.3 Zoeken op provincie / regio
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Nieuwe bestemming.
Selecteer
Voer met het toetsenbord een naam in voor de provincie en kies
Selecteer de regio.
Zoeken op provincie / regio.
OK.
37
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Loop met de navigatietoets door de lijst en selecteer de gewenste plaats. (Dit zijn alle steden in uw database met de straatnaam die u hebt geselecteerd.)
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
OK.
OK.
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies aanduiden door het vakje onderaan het scherm aan te kruisen.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
ESCAPE.
OK. U kunt het adres ook als favoriet
Opslaan en druk vervolgens
7.5.4.4 Vorige steden
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Nieuwe bestemming.
Selecteer
Vorige steden.
38
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Voer de straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Selecteer
De bovenste regel (naam) en de onderste regel (informatie) kunnen worden bewerkt. Het adres kan niet worden aangepast. Selecteer de regel die u wilt wijzigen. Gebruik het toetsenbord om de gewenste tekst in te voeren en kies aanduiden door het vakje onderaan het scherm aan te kruisen.
Selecteer na het aanbrengen van wijzigingen de optie op
OK.
ESCAPE.
OK.
OK. U kunt het adres ook als favoriet
Opslaan en druk vervolgens

7.5.5 Routeplanner

Met de Trajectplanner kunt u meerdere bestemmingen voor uw “traject” invoeren en er in volgorde naartoe navigeren. Met de trajectplanner kunt u het traject en route aanpassen om uw bestemming zo efficiënt mogelijk te bereiken.
7.5.5.1 Nieuw
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Traject (Trajectknop).
39
Kies
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Nieuw.
Gebruik het toetsenbord om een naam voor het nieuwe traject in te voeren en kies
Kies
Toevoegen in het pop-up menu.
Selecteer in het scherm Adres selecteren de methode voor het toevoegen van een bestemming aan uw traject: met door een locatie op de kaart te selecteren; met een nieuw adres aan te maken; met Vorige bestemmingen, het Adresboek of Favorieten; met bestemming uit de POI-database toe; en met kruispunt van twee straten toe.
Kaart (kaartpictogram) voegt u een bestemming toe
Adres voegt u een bestemming toe door
Adresboek voegt u een bestemming toe op basis van
Oriëntatiepunten voegt u een
Kruispunt voegt u als bestemming een
OK.
Doorgaan met het toevoegen van bestemmingen. Kies als u klaar bent
40
Opslaan.
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.5.5.2 Een traject optimaliseren
Met Traject Optimaliseren, kunt u de bestemmingen in uw traject van nabij tot veraf sorteren.
In het scherm Trajectplanner kiest u
Kies het traject dat u wilt optimaliseren.
Selecteer
Optimaliseren.
Bewerken.
De bestemmingen worden vanaf uw huidige locatie van nabij tot veraf gesorteerd.
Selecteer
Opslaan.
41
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.5.5.3 Leid mij
Selecteer in het scherm Bestemming Adresboek en selecteer vervolgens Traject (Trajectpictogram).
Kies
Leid mij.
Selecteer het Traject.
Kies de eerste bestemming in de lijst waar u naartoe wilt navigeren.
NB: Als u de tweede bestemming in de lijst selecteert, wordt de eerste overgeslagen. Als u de derde bestemming in de lijst selecteert, worden bestemming 1 en 2 overgeslagen etc.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
7.5.5.4 Bewerken
Bestemmingen in een traject kunnen naar boven of naar onder worden verplaatst. Ze kunnen worden verwijderd en er kunnen nieuwe bestemmingen worden toegevoegd.
In het scherm Trajectplanner kiest u
Bewerken.
42
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Kies het traject dat u wilt bewerken.
Kies de bestemming die u wilt verwijderen, en kies
Kies de bestemming die u wilt bewerken, en kies
Als u klaar bent, kiest u
Opslaan waarna u terugkeert naar het scherm Trajectplanner.
Naar boven in het pop-up menu.
Verwijderen in het pop-up menu.
7.5.5.5 Verwijderen en hernoemen
In het scherm Trajectplanner, kiest u Verwijderen, hernoemen.
43
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Kies
Verwijderen.
Kies het traject die u wilt verwijderen.
Er verschijnt een dialoogvenster waarin u uw keus moet bevestigen. Kies
Het traject is verwijderd.
Hernoemen.
Kies
Ja.
Selecteer het traject dat u een nieuwe naam wilt geven.
44
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Gebruik de knop Backspace om een oude naam te wissen, en voer daarna de nieuwe naam voor het traject in. Kies als u klaar bent
Het traject heeft een nieuwe naam gekregen.

7.6 Een Oriëntatiepunt instellen als bestemming

OK.
Naam invoeren – pagina 46
Categorie selecteren – pagina 47
Gebruikers POI’s – pagina 49
Bezienswaardigheden
Oriëntatiepunten (ook wel POI’s genoemd) zijn plaatsen van commercieel belang, recreatie- of dienstenplaatsen die vooraf in de Magellan RoadMate 3000T-database werden geladen. Er bevinden zich meer dan een miljoen POI’s in de database die variëren van restaurants, parken, benzinestations en banken tot scholen en politiebureaus etc. Het doel van de POI-database (toegankelijk via het menu Oriëntatiepunten) is u een lijst met populaire bestemmingen aan te bieden zonder dat de adressen handmatig hoeven te worden ingevoerd.
45
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.6.1 Naam invoeren

Als u de naam van het POI dat u zoekt kent, kunt u de functie Spellen gebruiken om het op te zoeken.
Selecteer in het scherm Bestemming
Voer de naam van het oriëntatiepunt (POI) in.
Oriëntatiepunten en selecteer vervolgens Spellen.
7.6.1.1 Dichtstbijzijnde
Als u Dichtstbijzijnde selecteert, zullen alle POI’s worden weergegeven van dichtstbijzijnd tot verst van uw huidige locatie. Selecteer
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
Dichtstbijzijnde.
7.6.1.2 Per stad weergeven
Als u Per stad weergeven kiest, wordt de lijst met POI’s voor de karakters die u hebt ingevoerd gesorteerd op afstand vanaf het centrum van de plaats. Selecteer
Stadnaam invoeren Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Per stad weergeven.
OK.
46
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
7.6.1.3 Categorie selecteren
Selecteer Categorie selecteren om de categorie van de ingevoerde naam te selecteren en zo de lijst met POI’s te beperken. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven en kies de gewenste categorie POI’s.
Categorie selecteren.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.

7.6.2 Categorie selecteren

Als u de naam van het POI dat u zoekt niet kent, maar u kent de categorie (restaurant, bank, tankstation, enz.), dan kunt u zoeken met behulp van Categorie selecteren
Selecteer in het scherm Bestemming
Kies de categorie POI’s.
Oriëntatiepunten en selecteer vervolgens Categorie selecteren.
47
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
7.6.2.1 Dichtstbijzijnde
Als u Dichtstbijzijnde selecteert, zullen alle POI’s in de categorie worden weergegeven, van dichtstbijzijnd tot verst van uw huidige positie. Selecteer
In de geselecteerde categorie wordt een lijst weergegeven met alle POI’s die zich het dichtst bij uw huidige positie bevinden. Kies het POI uit de lijst.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
7.6.2.2 Per stad weergeven
Selecteer Per stad weergeven om te zoeken naar de POI’s van een specifieke stad in de geselecteerde categorie. Selecteer
Per stad weergeven.
Dichtstbijzijnde.
Voer de naam in van de stad waarin u wilt zoeken. Kies als u klaar bent
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
7.6.2.3 Naam invoeren
Als u Spellen selecteert, worden de POI’s die zich in de geselecteerde categorie bevinden en die overeenkomen met de naam die u hebt ingevoerd, weergegeven. Selecteer
Naam invoeren.
48
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de naam van het oriëntatiepunt (POI) in. Kies als u klaar bent
Selecteer Dichtstbijzijnde om de POI’s weer te geven die overeenstemmen met de ingevoerde karakters en die zich het dichtst bij uw huidige positie bevinden.
Selecteer Per stad weergeven om de POI’s weer te geven die overeenstemmen met de ingevoerde karakters en die zich het dichtst bij een specifieke stad bevinden. Voer de plaatsnaam in. Kies als u klaar bent OK. Kies de stad uit de lijst.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
7.6.2.4 Type keuken
Als u restaurants selecteert, beschikt u over een alternatieve methode voor het zoeken van POI’s. Selecteer Type keuken. Gebruik de navigatieknop om het type restaurant te selecteren dat u verkiest.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste POI.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.

7.6.3 Gebruikers POI’s

Zie pagina 84 voor meer informatie het maken en laden van ‘Gebruikers POI’s’.
Selecteer in het scherm Bestemming
Oriëntatiepunten en selecteer vervolgens Gebruikers POI’s.
49
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Kies de Categorie.
Als de lijst met POI’s meer dan 15 resultaten bevat, kunt u uw zoekopdracht verfijnen door te kiezen: Dichtstbijzijnde of Naam invoeren. Selecteer de gewenste POI in de lijst.
Kies
Route om naar het geselecteerde adres te gaan, of kies Annuleren om terug te gaan
naar het menu Gebruikers POI selecteren.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
50
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren

7.7 Een kruispunt als bestemming selecteren

Zoeken op stad – pagina 51
Zoeken op postcode – pagina 52
Kruispunt
Een kruispunt kan als bestemming worden gebruikt. U kunt naar het kruispunt zoeken, ongeacht of u de stad kent of niet. Als u de stad kent, kunt u daar beginnen; Als u de stad niet kent, kunt u in de provincie beginnen.
Zoeken op provincie / regio – pagina 52
Vorige steden – pagina 53

7.7.1 Zoeken op stad

Selecteer in het scherm Bestemming Kruispunt en vervolgens Zoeken op stad.
Voer de plaatsnaam in (zie “Letters invoeren” op pagina 13). Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
OK.
Voer de eerste straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven en kies de eerste straat uit de lijst.
OK.
51
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de tweede straatnaam in en kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de tweede straat uit de lijst.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.

7.7.2 Zoeken op postcode

Selecteer in het scherm Bestemming Kruispunt en vervolgens Zoeken op postcode.
Voer de postcode in, selecteer
OK en selecteer vervolgens de stad.
Voer de eerste straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven en kies de eerste straat uit de lijst.
Voer de tweede straat in en kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de tweede straat uit de lijst.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
OK.

7.7.3 Zoeken op provincie / regio

Selecteer in het scherm Bestemming Kruispunt en vervolgens Zoeken op provincie / regio.
52
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de provincie in en kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de provincie uit de lijst.
Voer de eerste straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de eerste straat uit de lijst.
Voer de tweede straat in en kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de tweede straat uit de lijst.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
OK.
OK.

7.7.4 Vorige steden

Selecteer in het scherm Bestemming Kruispunt en vervolgens Vorige steden.
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste stad.
Voer de eerste straatnaam in. Kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de eerste straat uit de lijst.
OK.
53
Hoofdstuk 7: Bestemmingen selecteren
Voer de tweede straat in en kies
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de tweede straat uit de lijst.
Kies het gewenste type route.
De Magellan RoadMate 3000T zal de route berekenen. Zodra de berekeningen klaar zijn, wordt het kaartscherm weer getoond.
OK.
54

Hoofdstuk 8: Opties navigatie

Navigatieopties zijn enkel beschikbaar in Navigatiemodus. Als u vanuit de Muziekspeler of de Foto-viewer naar het Hoofdmenu gaat, zal deze optie zijn uitgegrijsd.
Om toegang te krijgen tot deze functies, dient u op de RoadMate 3000T en vervolgens
Opties Navigatie te selecteren.
MENU-toets te drukken op de Magellan

8.1 Instellingen

Via Instellingen kunt u de geavanceerde navigatiefuncties van de Magellan RoadMate 3000T aanpassen.
Instellingen.
Kies

8.1.1 Oriëntatiepunt selecteren

In het menu Oriëntatiepunt selecteren, kunt u kiezen welke iconen u in het kaartscherm wilt weergeven. We raden u aan selectief te zijn bij het kiezen van de pictogrammen die u wilt weergeven om te vermijden dat het kaartscherm te vol raakt. Zie “Categorieën oriëntatiepunten (POI’s)” op pagina 89 voor een lijst met POI-categorieën.
Kies
Oriëntatiepunt selecteren.
Kies
Alles markeren om alle beschikbare iconen van POI’s op het kaartscherm weer te geven.
Alles wissen als u geen iconen van POI’s op het kaartscherm weer wilt geven.
Kies
U kunt ook individuele iconen van POI’s kiezen om in het kaartscherm weer te geven, of te verbergen. Kies als u klaar bent configuratiemenu terug te gaan.
Opslaan om uw selectie op te slaan en naar het

8.1.2 Gebruikers POI’s

Het menu GebruikersPOI maakt het mogelijk om POI’s te kiezen die eerder in uw Magellan RoadMate 3000T zijn geladen met het programma POI Manager van Magellan RoadMate (zie pagina 84). De volgende instructies zijn van toepassing indien u een of meer gebruikersPOI’s op uw Magellan RoadMate beschikbaar hebt.
Kies
Gebruikers POI.
55
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Selecteer
Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies een POI-bestand. Nadat het bestand is gekozen, keert u terug naar het scherm ‘Gebruikers POI’.
Selecteer
De door u gemaakte categorieën worden op dezelfde wijze weergegeven als de standaard bijgeleverde POI’s.
Kies Alles markeren om alle beschikbare iconen van POI’s op het kaartscherm weer te geven. Kies individuele iconen van POI’s kiezen om in het kaartscherm weer te geven, of te verbergen.
Kies uw POI-bestand.
Weergegeven categorieën.
Alles wissen als u geen iconen van POI’s op het kaartscherm weer wilt geven. U kunt ook
Opslaan als u klaar bent en terug wilt gaan naar het configuratiemenu.
Kies
Ook is het mogelijk een waarschuwingssignaal te horen als u een Gebruikers POI nadert. De functie Alarm instellen werkt alleen bij ‘Gebruikers POI’ als dit oriëntatiepunt is geselecteerd om op het kaartscherm weergegeven te worden. Selecteer
Opnieuw kunt u kiezen of alle, geen, of individuele POI’s met een waarschuwing worden aangegeven. Kies worden weergegeven, een alarmsignaal in te stellen. Kies wilt instellen voor ‘Gebruikers POI’s’ die op het kaartscherm worden weergeven. U kunt ook kiezen voor individuele categorieën een alarmsignaal in te stellen.
Kies
Als de alarmsignalen voor POI’s zijn ingesteld, kunt u kiezen op welke afstand u wordt gewaarschuwd. Selecteer
Alarmcategorieën.
Alles markeren om voor alle ‘Gebruikers POI’s’, die op het kaartscherm
Alles wissen als u geen alarmsignalen
Opslaan als u klaar bent en terug wilt gaan naar het menu GebruikersPOI’s.
Alarmparameters instellen.
56
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Kies de gewenste categorie POI’s die u aan wilt passen.
De detectie van de hoek is zo ingesteld dat een alarmsignaal wordt afgeven als het POI zich binnen een bepaalde hoek van uw huidige locatie bevindt.
Selecteer
Gebruik het numerieke toetsenbord om het aantal graden in te voeren waarbij het alarmsignaal wordt gegeven. Kies als u klaar bent
Detectie hoek.
OK.
57
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Het Eerste alarm is zo ingesteld dat u wordt gewaarschuwd als u de POI tot op een bepaalde afstand bent genaderd.
Selecteer
Gebruik het numerieke toetsenbord om het aantal meters in te voeren waarbij u door het alarmsignaal wordt gewaarschuwd. Kies als u klaar bent
Eerste alarm.
OK.
58
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Het Laatste alarm wordt als laatste waarschuwing gegeven als u de POI tot op een bepaalde afstand bent genaderd.
300 m
300 m
Selecteer
Gebruik het numerieke toetsenbord om het aantal meters in te voeren waarbij u door het alarmsignaal wordt gewaarschuwd. Kies als u klaar bent
Als u klaar bent met het instellen van de parameters, kiest u
Laatste alarm.
OK.
Opslaan.
59
Hoofdstuk 8: Opties navigatie

8.1.3 Kaartopties

Met de Kaartopties kunt u bepalen hoe de kaart tijdens het rijden functioneert.
Kaartopties.
Kies
Als
Schuifkaart staat ingesteld, zal de icoon die de positie van het voertuig weergeeft altijd
op dezelfde plaats blijven staan en de kaart zal bewegen als de auto zich verplaatst. Als
Schuifkaart is uitgeschakeld zal de icoon die de positie van het voertuig weergeeft
langzaam vooruit bewegen; vervolgens zal de kaart een stukje naar beneden worden geschoven. Als Schuifkaart is uitgeschakeld zal de weergave sneller veranderen.
Koers boven stelt de kaartweergave zo in dat de rijrichting van het traject steeds naar de
bovenkant van het scherm wijst. van het scherm altijd met het Noorden overeenkomt. Noord boven is uitsluitend beschikbaar in 2D-weergave.
Mijlen of Kilometers als afstandsmaat.
Kies
Noord boven Stelt de kaartweergave zo in dat de bovenkant
Kies als u klaar bent
Opslaan.

8.1.4 Opties TrueView

Via Opties TrueView kunt u instellen hoe en wanneer het TrueView-scherm moet worden weergegeven. Selecteer Opties TrueView.
Selecteer Beeld splitsen om de TrueView/Kaartscherm-modus te activeren. Zie “Scherm TrueView” op pagina 19.
Selecteer TrueView uitschakelen als u niet wilt dat het TrueView-scherm verschijnt tijdens het navigeren.
Selecteer TrueView handmatig om het TrueView-scherm alleen te tonen wanneer u op de View-knop drukt.
Selecteer TrueView automatisch om het TrueView-scherm automatisch weer te geven bij het naderen van het volgende manoeuvre.
Kies als u klaar bent
Opslaan.

8.1.5 Kaartkleur selecteren

Kies Kaartkleur.
Als
Auto. Nachtscherm is ingeschakeld, zal de Magellan RoadMate 3000T tussen een dagscherm en een nachtscherm
schakelen, zich daarbij baserend op de tijdstippen voor zonsopgang en zonsondergang van uw huidige locatie.
60
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Selecteer
Selecteer
Kies als u klaar bent
U kunt kiezen uit negen kleurenschema’s:
Dagscherm om voor de kaart de kleurinstellingen te kiezen als u overdag rijdt.
Nachtscherm om een kleurschema te selecteren voor het rijden ’s nachts.
Opslaan.
Selecteer
Opslaan als u klaar bent. U zult worden teruggeleid naar het menu Kaartkleur.

8.1.6 Route voorkeuren

Bij Route instellingen kunt u de parameters instellen voor de Magellan RoadMate 3000T die bij het berekenen van het traject worden toegepast. Kies
Automatisch omleiden zorgt ervoor dat de Magellan RoadMate 3000T tot drie keer probeert automatisch een andere route
naar de bestemming te vinden als het toestel gedetecteerd heeft dat de auto van de berekende route is afgeweken.
Kies als u klaar bent
Opslaan.
Route instellingen.
61
Hoofdstuk 8: Opties navigatie

8.1.7 Omleidings opties

Hiervoor heeft de Magellan RoadMate 3000T SmartDetour. Als u tijdens het rijden op de snelweg SmartDetour hebt ingeschakeld en uw snelheid valt onder 24 km/u, druk dan op het Omleiding-pictogram op het Kaartscherm om de Magellan RoadMate 3000T een alternatieve route te laten berekenen langs het verkeer om.
Selecteer
Selecteer de lengte van de omleiding. U kunt kiezen uit een vooraf ingestelde afstand van 5 km, 10 km, of 15 km.
U kunt hier ook een zelf aangepaste afstand kiezen. Kies aangepaste afstand in met de knop rechts.
Voer het aantal kilometers in en kies
Selecteer vervolgens de hoeveelheid tijd die de Magellan RoadMate 3000T moet wachten alvorens u te waarschuwen. Selecteer de knop
Voer het aantal minuten in en kies
Omleidings opties.
Omleidingsalarm na en voer dan de
OK.
Tijd.
OK.
Auto Omleiding Actief is standaard geselecteerd zoals aangegeven door het aangevinkte selectievakje. Om automatisch omleiden uit te schakelen, dient u uit te vinken.
Kies als u klaar bent
Opslaan.
Auto omleiding actief
62
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Als u in een verkeersopstopping komt en de ingestelde tijd is voorbij, zal de icoon Omleiding in het kaartscherm gaan knipperen. Raak de icoon op het scherm aan om de Magellan RoadMate 3000T de omleiding te laten berekenen. U kunt ervoor kiezen de Omleiding-waarschuwing te negeren. Na één minuut zal het stoppen met knipperen totdat de ingestelde tijd weer is verstreken en u opnieuw zult worden gewaarschuwd.

8.1.8 Kleuropties

U kunt de kleur van de menuschermen veranderen door één van de vier kleurthema’s te kiezen.
Menukleuren.
Kies
Kies het gewenste kleurthema.
Kies als u klaar bent
Opslaan.

8.1.9 Toonopties

Als u een manoeuvre nadert, hoort u een alarmsignaal ten teken dat de manoeuvre dichterbij komt.
Toonopties.
Kies
Kies ofwel
Kies als u klaar bent
Bel, Klok of Piep.
Opslaan.

8.1.10 Opties GPS

Opties GPS biedt informatie over het satellietsignaal evenals de mogelijkheid om de snelheid voor signaalontvangst te verhogen.
8.1.10.1 GPS-status
Het scherm GPS-status is beschikbaar via het pictogram GPS-signaal op het Kaartscherm (zie “Kaartscherm” op pagina 17) en via het menu GPS-opties. GPS-status controleert het satellietsignaal. Voor meer informatie over GPS-statusschermen, zie “Scherm GPS-status” op pagina 91.
63
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
8.1.10.2 GPS-positie instellen
GPS-positie maakt het mogelijk om de positie van het huidige positie-icoon handmatig te bepalen. Als u een lange afstand hebt afgelegd met de Magellan RoadMate 3000T uitgeschakeld, kan het enige tijd duren voordat de Magellan RoadMate 3000T weer is afgestemd op een satellietsignaal. Door de positie van de Magellan RoadMate 3000T handmatig te bepalen deelt u het toestel mee waar u bent en dit kan het afstemmen op het satellietsignaal versnellen. Selecteer eerst het land waarin u zich bevindt door in het scherm Bestemming (zie “Land selecteren (Wereldbol-toets)” op pagina 25) op het Wereldbolpictogram te drukken. Selecteer
GPS-positie.
Stadnaam invoeren (zie “Letters invoeren” op pagina 13). Kies Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies het gewenste stad.
Voer de straatnaam in. Kies de lijst te schuiven (als dat nodig is) en kies de gewenste straat.
Voer de straatnaam in. De mogelijke cijfers worden bovenin het scherm weergegeven. Als u het huisnummer niet precies weet, kies u gewoon navigeert naar het laagste nummer in de straat. Selecteer naar het menu Instellingen geleid.
Ga naar het kaartscherm. Uw huidige positie is nu ingesteld op het adres dat u hebt ingevoerd.
OK. Gebruik de Navigatie-toets om naar boven of naar beneden in
OK en de Magellan RoadMate 3000T
OK.
OK om door te gaan. U wordt terug

8.1.11 Simulatiemodus

In Simulatiemodus kunt u de mogelijkheden van de Magellan RoadMate 3000T demonstreren zonder te rijden. De simulatie werkt alleen als u een route instelt. Kies
Selecteer
Stel de snelheid van de simulatie in. x 1 zal op een normale snelheid ‘rijden’ en de bekende snelheidsbegrenzingen gebruiken; x 1.5 zal op anderhalf keer de normale snelheid ‘rijden’; x 2 zal twee keer zo snel als de normale snelheid rijden.
Keer terug naar het kaartscherm om een simulatie weer te geven.
Kies stroom wordt uitgeschakeld.
Simuleren om de simulatie te starten.
Stop om de simulatiemodus te beëindigen. De simulatiemodus wordt ook beëindigd als de
Simulatie mode.
64
Hoofdstuk 8: Opties navigatie

8.1.12 Automatisch volume

Ter compensatie van het weggeluid kan de Magellan RoadMate 3000T zo worden ingesteld dat automatisch het volume wordt verhoogd wanneer een voertuig meer dan 70 km/u rijdt.
Selecteer
Selecteer de factor waarmee het volume moet worden verhoogd.
Selecteer
Kies als u klaar bent
Automatisch volume.
Activeren.
Opslaan.

8.1.13 Backup en herstellen bestanden

De Magellan RoadMate 3000T kan uw gegevens (Adresboek, Vorige bestemmingen, enz.) opslaan op een optionele geheugenkaart.
8.1.13.1 Naar massaopslagkaart backuppen
Kies Backup en herstellen bestanden en vervolgens Opslaan op geheugenkaart.
Als er geen kaart is ingevoerd, zult u worden gevraagd een kaart in te voeren. Zorg dat de kaart niet vergrendeld is, zodat er gegevens naartoe gekopieerd kunnen worden. Plaats een kaart en selecteer opnieuw
Opslaan op geheugenkaart.
Er zal een dialoogvenster verschijnen waarin u uw keuze dient te bevestigen. Kies Ja.
De bestanden worden naar de geheugenkaart gekopieerd.
8.1.13.2 Herstellen van massaopslagkaart
Selecteer Backup en herstellen bestanden, gevolgd door Herstellen vanaf geheugenkaart om de bestanden naar de harde schijf terug te zetten.
Als er geen kaart is ingevoerd, zult u worden gevraagd een kaart in te voeren. Plaats een kaart en selecteer opnieuw
Herstellen vanaf geheugenkaart.
Er zal een dialoogvenster verschijnen waarin u uw keuze dient te bevestigen. Kies
De bestanden worden naar de harde schijf gekopieerd.
Ja.

8.1.14 Adresboek wissen

Het Adresboek, Vorige bestemmingen en Favorieten kunnen van de harde schijf van de Magellan RoadMate 3000T worden verwijderd.
Selecteer
Er verschijnt een dialoogbox waarin u de verwijdering moet bevestigen. Kies
Adresboek wissen. Markeer de onderdelen die u wilt verwijderen. Kies Verwijderen.
Ja.
De geselecteerde onderdelen worden van uw harde schijf verwijderd.
65
Hoofdstuk 8: Opties navigatie

8.1.15 Kaartgegevens

Productinformatie geeft informatie weer over de kaart en de database geïnstalleerd op uw Magellan RoadMate 3000T. Deze informatie helpt de klantenservice om een oplossing te vinden bij een probleem dat u kunt ondervinden.

8.2 Reiscomputer

De reiscomputer is een waardevolle hulp om de totaal afgelegde weg en de verstreken reistijd vast te leggen, op vakantie of tijdens een zakenreis. De gegevens van het traject kunnen op ieder moment worden opgeslagen en weergegeven, zodat u snel toegang heeft tot de informatie over uw huidige traject, evenals vorige trajecten.
Om toegang te krijgen tot deze functies, dient u op de RoadMate 3000T en vervolgens
Reiscomputer.
Kies
Opties Navigatie te selecteren.
MENU-toets te drukken op de Magellan

8.2.1 Huidige traject

Wanneer u een nieuwe reis begint en de informatie moet bijhouden, gaat u naar Naam traject. Daar kan u (indien nodig) de informatie opslaan die voor de huidige reis wordt weergegeven en de Naam traject terug op nul zetten om uw nieuwe reis voor te bereiden.
Kies
Reiscomputer.
Kies
Huidige uit de lijst opgeslagen reisrapporten.
66
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
De reiscomputer is altijd actief. De gegevens van het huidige traject worden weergegeven.
8.2.1.1 Naam traject stoppen of starten.
De reiscomputer kan op ieder gewenst moment worden gestopt en weer gestart. Als de reiscomputer nu aan staat, kiest u opnieuw wordt gestart of wordt teruggesteld.
Stop. De reiscomputer stopt met opnemen totdat deze
Als de reiscomputer in de toestand ‘gestopt’ staat, kiest u opnemen van het huidige traject of u kiest resetten om aan een nieuw traject te beginnen.
Start om verder te gaan met het
8.2.1.2 Het huidige reisrapport opslaan
Als u uw traject heeft voltooid, kunt u de informatie opslaan om deze later nog eens te bekijken. Kies op ieder gewenst moment
Gebruik het toetsenbord om een naam voor het verslag van het traject in te voeren en kies als u klaar bent.
Opslaan.
OK
67
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
8.2.1.3 Naam traject op nul zetten
Voordat u een nieuw traject kunt opnemen, moet u de reiscomputer eerst resetten. Kies Reset waarna de gevens worden geïnitialiseerd. De reiscomputer blijft in de stand ‘actief’ staan.
8.2.1.4 Een opgeslagen reisrapport bekijken
Vanaf het scherm van de reiscomputer, kiest u het verslag van het traject dat u wilt bekijken.
Het opgeslagen reisrapport wordt weergegeven. Druk op de met het bekijken van het traject en wilt terugkeren naar het Reiscomputer-scherm.
ESCAPE-knop wanneer u klaar bent
8.2.1.5 Een reisrapport wissen
Kies het reisrapport dat u wilt verwijderen.
Verwijderen.
Kies
68
Hoofdstuk 8: Opties navigatie
Het traject wordt verwijderd en u keert terug naar het scherm Reiscomputer.
69

Hoofdstuk 9: Systeeminstellingen

In het menu Systeeminstellingen kunnen tal van functies worden aangepast: Helderheid, Energiebeheer, Wachtwoord en Taal.
Om toegang te krijgen tot deze functies, dient u op de Magellan RoadMate 3000T en vervolgens
Systeeminstellingen te selecteren.
MENU-toets te drukken op de

9.1 Helderheid

Om de helderheid van het scherm aan te passen, selecteer Helderheid.
Gebruik de linker-/rechterpijl om het scherm donkerder/lichter te maken.
Wanneer Dimmen bij batterijgebruik is ingeschakeld, zal het scherm 20% minder helder worden weergegeven om batterijstroom te sparen.
Klik op
OK als u klaar bent of kies ESC om de wijzigingen te annuleren.

9.2 Energiebeheer

Via de Energiebeheerfuncties kunt u de functies instellen die het batterijvermogen en de levensduur van het scherm zullen optimaliseren. Selecteer
Energiebeheer.
Kies de tijdsperiode waarna de Magellan RoadMate 3000T naar slaapmodus moet overschakelen.
Selecteer of u het scherm wilt inschakelen of uitschakelen wanneer er muziek wordt gespeeld.
Klik op
OK als u klaar bent of kies ESC om de wijzigingen te annuleren.

9.3 Paswoord

9.3.1 Wachtwoord definiëren

U kunt de Magellan RoadMate 3000T tegen ongewenst gebruik beschermen door een wachtwoord te activeren. Selecteer
Selecteer het toetsenbord het gewenste wachtwoord in. Kies als u klaar bent
Voer het wachtwoord opnieuw in om te bevestigen. Gebruik het toetsenbord om hetzelfde wachtwoord nogmaals in te voeren. Kies als u klaar bent
Selecteer het wachtwoord in te stellen.
Wachtwoord definiëren om een wachtwoord in te voeren. Voer met behulp van
OK om het wachtwoord te activeren. Selecteer ESC om terug te keren naar het menu Systeeminstellingen zonder
Wachtwoord.
OK.
OK.
Zodra het wachtwoord is ingeschakeld, zult u telkens wanneer u de Magellan RoadMate 3000T inschakelt of wanneer het toestel ontwaakt uit de slaapmodus worden gevraagd het wachtwoord in te voeren.
70
Hoofdstuk 9: Systeeminstellingen

9.3.2 Wachtwoord wijzigen

Kies Wachtwoord wijzigen. Voer met behulp van het toetsenbord het gewenste wachtwoord in. Kies als u klaar bent OK.
Voer het wachtwoord opnieuw om te bevestigen. Gebruik het toetsenbord om hetzelfde wachtwoord nogmaals in te voeren. Kies als u klaar bent
OK.
Selecteer het wachtwoord in te stellen.
Zodra het wachtwoord is ingeschakeld, zult u telkens wanneer u de Magellan RoadMate 3000T inschakelt of wanneer het toestel ontwaakt uit de slaapmodus worden gevraagd het wachtwoord in te voeren.
OK om het wachtwoord te activeren. Selecteer ESC om terug te keren naar het menu Systeeminstellingen zonder

9.3.3 Wachtwoord verwijderen

Kies Wachtwoord verwijderen en voer via het toetsenbord het wachtwoord in.
Er zal een dialoogvenster verschijnen waarin u uw keuze dient te bevestigen. Kies
Ja.

9.4 Taal

Selecteer Taa l om de taal van de menutekst en de gesproken instructies voor navigatie te wijzigen.
Selecteer de gewenste taal. Er zal een dialoogvenster verschijnen waarin u uw keuze dient te bevestigen. Kies
De Magellan RoadMate 3000T start opnieuw op, waarbij de nieuwe taal actief wordt.
Ja.
71

Hoofdstuk 10: Systeemstatus

Het menu Systeemstatus geeft u verdere opties om de prestaties van uw Magellan RoadMate 3000T te controleren.

10.1 Product

Selecteer Productinformatie om de huidige versies van de software te bekijken. Ook de huidige hardware- en firmwareversie zullen worden weergegeven.

10.2 Gebruikersopslag

Kies Gebruikersopslag om de beschikbare vrije geheugenruimte op de eventueel geïnstalleerde geheugenkaart weer te geven.

10.3 Diagnostieken

Met Diagnose kunt u de voornaamste prestatie-elementen van de Magellan RoadMate 3000T testen

10.3.1 Geluidstest

De Geluidstest controleert de prestaties van de ingebouwde luidspreker.

10.3.2 Test aanraakscherm

Met Test aanraakscherm kunt u het aanraakscherm opnieuw kalibreren mocht het niet volledig correct werken.

10.3.3 Test toetsenbord

Met Test toetsenbord kunt u testen of de toetsen op de Magellan RoadMate 3000T werken.

10.3.4 Videotest

Met de Videotest kan worden getest of het scherm de kleuren correct weergeeft.
72
Hoofdstuk 10: Systeemstatus

10.4 Contact opnemen

Als u problemen ondervindt tijdens het werken met de Magellan RoadMate 3000T, kunt u contact met ons opnemen via de vermelde nummers.
73
Hoofdstuk 11: Installatie van Magellan RoadMate
Too ls
Met de toepassing Magellan RoadMate Tools kunnen gebruikersPOI’s worden aangemaakt die in de Magellan RoadMate 3000T kunnen worden geladen. Ook kunnen er afbeeldingen en muziek op een SD of MMC card (apart leverbaar) worden geladen die u kunt bekijken of beluisteren wanneer u maar wilt. Zie “Gebruik van verwijderbare geheugenkaarten” op pagina 9.

11.1 De software installeren

Voer de cd met de PC-toepassing Magellan RoadMate Tools in het cd-romstation van uw PC.
De installatie start automatisch. Als deze niet automatisch start, ga dan naar de map van het cd-romstation, en klik twee keer op het bestand ‘setup.exe’.
Kies een standaardtaal voor de software.
Het titelscherm verschijnt, waarin de installatie kan worden gestart.
Kies een plaats waar de software wordt geïnstalleerd. Kies standaardplaats te kiezen, of kies te kiezen.
Kies vervolgens een Programmamap om de iconen van de applicatie in te plaatsen.
De Magellan RoadMate Tools-software zal worden geïnstalleerd. Nadat de installatie voltooid is, kan het dialoogvenster Digitale handtekeningen van Microsoft worden weergegeven. Selecteer
Als de installatie is voltooid, kunt u kiezen om het installatieprogramma de software automatisch te laten starten, of u kunt deze afsluiten zonder de software te starten. Selecteer
Bladeren om zelf een andere bestemming
OK.
Voltooien.
Volgende om de
74

Hoofdstuk 12: Magellan RoadMate Music Manager

Met de Magellan RoadMate Music Manager kunnen songbestanden in MP3- of WMA-formaat van uw computer naar een optioneel in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart (zie “Gebruik van verwijderbare geheugenkaarten” op pagina 9) worden verzonden. De hoeveelheid muziek die kan worden geladen is afhankelijk van de opslagruimte op de kaart.
Plaats de geheugenkaart in de geheugenkaartsleuf zoals weergegeven op pagina 9. Schakel de Magellan RoadMate 3000T in door de AAN/UIT-knop ongeveer 2 - 3 seconden in te drukken. (Tien seconden indien niet in slaapmodus.) Plug als het waarschuwingsscherm verschijnt het smalle uiteinde van de USB-kabel in de USB-poort op uw Magellan RoadMate 3000T en het brede uiteinde in een vrije USB-poort van uw computer.
Start de toepassing Magellan RoadMate Tools op. Klik in het scherm Magellan RoadMate Tools op
Links in het venster wordt de inhoud van de computer getoond, rechts de inhoud van de in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart.
Muziek.
Zoek de muziekbestanden die u wilt laden. Wanneer u een bestand selecteert, zal de pijl Klik op de pijl geheugenkaart te kopiëren.
Als u op dezelfde manier songbestanden vanaf een andere computer naar de geheugenkaart hebt overgezet, is het ook mogelijk om deze bestanden van de kaart naar de computer te kopiëren.
Wanneer u klaar bent met het kopiëren van bestanden, moet u de USB-kabel loskoppelen van de Magellan RoadMate 3000T.
Overdracht om de bestanden naar de
Overdracht groen worden.
75

Hoofdstuk 13: Muziekspeler

Met de Magellan RoadMate Music Player kunnen muziekbestanden in MP3- en WMA-formaat worden afgespeeld, die zijn opgeslagen op een optioneel in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart. Installeer – indien u dit nog niet eerder hebt gedaan – de Magellan RoadMate Tools-toepassing (pagina 74) en verzend bestanden naar de kaart met de Magellan RoadMate Music Manager (pagina 75). U kunt ook een geheugenkaart gebruiken die is beschreven met een kaartstation.
Druk op de
De navigatieknoppen van de Muziekspeler zullen worden weergegeven.
MENU-toets op de Magellan RoadMate 3000T (zie pagina 5) en selecteer de Muziekspeler .

13.1 Eén enkele song afspelen

Selecteer Muziek zoeken .
Selecteer met behulp van de navigatieknop of de pijl omlaag de song die u wilt
afspelen en druk op
De song zal automatisch worden afgespeeld.
Bovenaan op het scherm wordt de naam van de song, de uitvoerder (indien beschikbaar), de geselecteerde afspeelmodus, de verstreken tijd en de duur van de song weergegeven.
Druk op de knop
Afspelen/Pauzeren om de song te hervatten.
Druk op de knop
Afspelen/Pauzeren om de song weer vanaf het begin te laten afspelen.
OK.
Afspelen/Pauzeren om de song te pauzeren. Druk nogmaals op de knop
Stoppen om een song te stoppen. Als de song gestopt is, druk dan op de knop
76
Hoofdstuk 13: Muziekspeler

13.2 Meerdere songs afspelen

Dankzij deze functie is het mogelijk een “afspeellijst” te creëren. Een afspeellijst bestaat uit een groep van een of meerdere songs die achter elkaar kunnen worden afgespeeld.
Selecteer
Het Afspeellijstmenu zal verschijnen. Selecteer
Afspeellijst .
ESC om het afspeellijstmenu af te sluiten.

13.2.1 Afspelen

Selecteer Afspelen als u een reeds eerder gecreëerde afspeellijst wilt beluisteren.
Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om de gewenste afspeellijst te selecteren. Kies
De songs zullen automatisch in volgorde worden afgespeeld.
OK.

13.2.2 Maken

Selecteer Maken om een nieuwe afspeellijst aan te maken.
Verwijder de standaardnaam met de backspace-toets (<-); en het numerieke toetsenbord voor het invoeren van een nieuwe naam voor uw afspeellijst. Kies als u klaar bent OK.
Het volgende scherm dat verschijnt, toont links de songbestanden op de geheugenkaart en rechts de afspeellijst.
Markeer met behulp van de pijlknoppen links op het scherm de Muziekmap en selecteer vervolgens
Bestandslijst.
Markeer met behulp van de pijlknoppen de songbestanden die u aan de afspeellijst wilt toevoegen. Selecteer
Als u wenst, kunt u nog meer songs toevoegen aan de afspeellijst. Kies als u klaar bent
Toevoegen aan afspeellijst (rechterpijl) om de gemarkeerde song toe te voegen aan de afspeellijst.
OK.

13.2.3 Bewerken

Met de functie Bewerken kunt u songs toevoegen aan of verwijderen uit de geselecteerde afspeellijst. Selecteer Bewerken.
Als u een song uit de afspeellijst wenst te verwijderen, markeer dan met behulp van de pijltoetsen rechts op het scherm de gewenste song en selecteer vervolgens
Markeer met behulp van de pijlknoppen links op het scherm de songbestanden die u aan de afspeellijst wilt toevoegen. Selecteer
Als u wenst, kunt u nog meer songs toevoegen aan de afspeellijst. Kies als u klaar bent
Toevoegen aan afspeellijst (rechterpijl) om de gemarkeerde song toe te voegen aan de afspeellijst.
Wissen uit afspeellijst (linkerpijl).
OK.
77
Hoofdstuk 13: Muziekspeler

13.2.4 Delete

Selecteer Wissen om een afspeellijst te verwijderen.
Selecteer de afspeellijst die u wilt wissen en selecteer vervolgens
Er zal een dialoogvenster worden weergegeven waarin u gevraagd wordt uw selectie te bevestigen. Selecteer
Ja om de afspeellijst te wissen.
OK.

13.2.5 Hernoemen

Selecteer Hernoemen om de naam van een afspeellijst te wijzigen.
Selecteer de afspeellijst die u een nieuwe naam wilt geven en kies vervolgens
Verwijder de naam met de backspace-toets (<-); en het numerieke toetsenbord voor het invoeren van een nieuwe naam voor uw afspeellijst. Kies als u klaar bent
OK.
OK.

13.3 Modus Afspelen

Als u zich in de modus “Eén enkele song afspelen” bevindt, selecteer dan Afspeelmodus om de afspeelopties weer te geven.
Alles herhalen – Herhaalt alle songs in de huidige afspeellijst vanaf het begin. Deze functie werkt alleen als er zich twee of meer songs in de afspeellijst bevinden.
Herhalen – Herhaalt de song die momenteel wordt afgespeeld.
Voorbeeld – Speelt de eerste vijf seconden van elke song in de huidige afspeellijst.
Normaal – Speelt alle songs in de huidige afspeellijst in volgorde.
Willekeurig – Speelt de songs in de huidige afspeellijst in willekeurige volgorde.

13.4 Songlijst

Selecteer Songlijst om de huidige afspeellijst weer te geven.
78
Hoofdstuk 13: Muziekspeler

13.5 Equalizer

De Equalizer biedt geavanceerde geluidsopties waarmee u de afspeelkwaliteit kunt aanpassen. De equalizer is uitsluitend beschikbaar voor audiobestanden in MP3-formaat. Selecteer een equalizerinstelling uit de volgende voorgeconfigureerde opties: Standaard (vlak), Jazz, Klassiek, Rock, Techno, Dance Hall, Live, Full Bass, Full Treble en Full Bass & Treble. U kunt de equalizer echter niet handmatig instellen.
Selecteer de
Selecteer de equalizerinstelling met behulp van de knop bovenaan op het scherm .
Selecteer
Equalizer .
OK als u tevreden bent met uw keuze. Selecteer ESC om af te sluiten zonder de equalizer in te stellen.

13.6 Help

Selecteer Help voor een beschrijving van de Muziekspelerknoppen.
79

Hoofdstuk 14: Magellan RoadMate Photo manager

Met de Magellan RoadMate Photo Manager kunnen afbeeldingsbestanden in diverse formaten van uw computer naar een optioneel in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart (zie “Gebruik van verwijderbare geheugenkaarten” op pagina 9) worden verzonden. De hoeveelheid afbeeldingen die kan worden geladen is afhankelijk van de opslagruimte op de kaart. U kunt ook een geheugenkaart gebruiken waarop met een kaartstation afbeeldingen zijn weggeschreven.
Plaats de geheugenkaart in de geheugenkaartsleuf zoals weergegeven op pagina 9. Schakel de Magellan RoadMate 3000T in door de AAN/UIT-knop ongeveer 2 - 3 seconden in te drukken (10 seconden als de Magellan RoadMate 3000T zich niet in slaapmodus bevindt). Plug als het waarschuwingsscherm verschijnt het smalle uiteinde van de USB-kabel in de USB-poort op uw Magellan RoadMate 3000T en het brede uiteinde in een vrije USB-poort van uw computer.
Start de toepassing Magellan RoadMate Tools op. Klik in het scherm Magellan RoadMate Tools op
Links in het venster wordt de inhoud van de computer getoond, rechts de inhoud van de in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart.
Foto.
Lokaliseer de beeldbestanden die u wilt laden. Wanneer u een bestand selecteert, zal de pijl Klik op de pijl geheugenkaart te kopiëren.
Als u beeldbestanden vanaf een andere computer naar de geheugenkaart hebt overgezet, is het ook mogelijk om deze bestanden van de kaart naar de computer te kopiëren.
Wanneer u klaar bent met het kopiëren van bestanden, moet u de USB-kabel loskoppelen van de Magellan RoadMate 3000T.
Overdracht om de bestanden naar de
Overdracht groen worden.
80

Hoofdstuk 15: Fotoweergave

Met de Magellan RoadMate Photo Viewer kunnen afbeeldingsbestanden worden bekeken die in JPG- en BMP-formaat zijn opgeslagen op een optioneel in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde geheugenkaart. Installeer – indien u dit nog niet eerder hebt gedaan – de Magellan RoadMate Tools-toepassing (pagina 74) en verzend bestanden naar de kaart met behulp van de Magellan RoadMate Photo Manager (pagina 75).
Druk op de
Het Foto-viewerscherm zal verschijnen. De Photo Viewer geeft de inhoud van de in de Magellan RoadMate 3000T geïnstalleerde SD- of MMC-kaart weer.
MENU-toets op de Magellan RoadMate 3000T (zie pagina 5). Selecteer de Foto-viewer .

15.1 Eén enkele foto weergeven

Op het volgende scherm wordt de bestandsstructuur van de geheugenkaart weergegeven. Selecteer Bestandslijst .
Gebruik de navigatieknop of de pijl omlaag om de foto te markeren die u wilt
weergeven en selecteer
Dubbelklik tijdens de weergave op de afbeelding (twee keer op het scherm tikken) om de afbeelding op een volledig scherm weer te geven. U kunt dan de afbeeldingen doorlopen door links of rechts op de navigatieknop te drukken.
Bekijken.

15.1.1 Vorige afbeelding (linkerpijl)

Druk op de rechtse pijlknop om de vorige afbeelding in de map te bekijken. Deze knop is uitgegrijsd (niet functioneel) wanneer u de eerste afbeelding in de map bekijkt.

15.1.2 Inzoomen

Druk op de knop Zoomen om de huidige afbeelding te verkleinen of te vergroten. Bovenaan het zoommenu wordt het huidige zoomniveau weergegeven. Selecteer een ander zoomniveau uit de optielijst. Selecteer Best passend om de zoom zodanig in te stellen dat de afbeelding precies op het scherm past; selecteer Ware grootte om de afbeelding op ware grootte weer te geven; selecteer 25% tot 150% om de afbeelding te verkleinen of te vergroten tot het ingestelde niveau.
81
Hoofdstuk 15: Fotoweergave

15.1.3 Diashow

Druk op de knop Diashow om automatisch alle foto’s in de Fotomap te doorlopen.

15.1.4 Doorlopen

Als u een afbeelding vergroot tot buiten de randen van het scherm, druk dan op de knop Schuiven om door de afbeelding te schuiven. Zolang Schuiven is ingeschakeld, kunt u de afbeelding in om het even welke richting slepen om andere gedeelten van de afbeelding te bekijken. Druk nogmaals op de knop Schuiven om Schuifmodus uit te schakelen.

15.1.5 Afbeelding draaien

Druk op de knop Afbeelding draaien om de afbeelding 90° linksom, 90° rechtsom of 180° te draaien.

15.1.6 Volgende afbeelding (rechterpijl)

Druk op de rechtse pijlknop om de volgende afbeelding in de map te bekijken. Deze knop is uitgegrijsd (niet functioneel) wanneer u de laatste afbeelding in de map bekijkt.

15.1.7 ESC

Druk op ESC om terug te keren naar de maplijst.

15.2 Foto’s beheren

15.2.1 Lijstweergave

Druk op Lijstweergave voor een hiërarchische weergave van de bestanden.

15.2.2 Miniatuurweergave

Druk op Miniatuurweergave om de bestanden als miniatuurafbeeldingen weer te geven.
82
Hoofdstuk 15: Fotoweergave

15.2.3 Hernoemen

Druk op Hernoemen om de naam van het geselecteerde bestand of map te wijzigen.
Gebruik de backspace-toets (<-) om de naam te wissen en voer met behulp van het toetsenbord een nieuwe naam in voor uw bestand. Kies als u klaar bent OK.

15.2.4 Eigenschappen

Om informatie te bekijken over het geselecteerde bestand of map, druk op Eigenschappen. Er zal een miniatuur van de afbeelding worden weergegeven, samen met de breedte en hoogte in pixels, de grootte en het formaat (beeldtype). Wanneer u de eigenschappen van mappen bekijkt, worden breedte, hoogte en formaat niet getoond. De weergegeven grootte is de gecombineerde grootte van alle afbeeldingen in de geselecteerde map.
Wanneer u klaar bent met het bekijken van de eigenschappen, selecteert u
OK.

15.3 Gereedschappen

15.3.1 Voorkeuren

Algemeen – De algemene voorkeuren. U kunt de standaardweergave voor bestanden instellen
op miniatuurweergave of bestandslijstweergave.
Diashow – Via de diashow-voorkeuren kunt u de weergave-eigenschappen instellen, evenals de volgorde van foto’s, de overgang tussen foto’s en de duur tussen foto’s.
Achtergrond – Met de achtergrondvoorkeuren kunt u de kleur van de achtergrond van de weergegeven foto instellen.

15.3.2 Bestanden wissen

Gebruik de pijltoetsen om het bestand of de map te selecteren die u wilt verwijderen. Druk op de knop
Er zal een dialoogvenster worden weergegeven waarin u gevraagd wordt uw selectie te bevestigen. Selecteer
Ja om het bestand te verwijderen.
Verwijderen (prullenmand).

15.3.3 Over

Deze optie geeft de huidige versie van de Foto-viewersoftware weer.
83

Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager

Met de Magellan RoadMate POI-manager kunt u gebruikersPOI-bestanden van de computer naar de Magellan RoadMate 3000T overzetten.
Alvorens gebruikersPOI’s naar de Magellan RoadMate 3000T over te zetten, dient u te begrijpen hoe de POI-manager POI’s in kaart brengt.

16.1 Latitude

90° (Noordpool)
De latitude wordt uitgedrukt door de aarde te verdelen in horizontale segmenten die in het totaal 180 graden vormen. Beginnend bij de evenaar, of een latitude van nul graden, worden lijnen (of parallellen) getrokken in eenheden van 10°, en dit 90° naar het noorden en 90° naar het zuiden. Als u zich onder de evenaar bevindt, bevindt u zich op het zuidelijke halfrond.
10°
20°
30°
40°
50°
60°
Noord Latitude
Evenaar
Zuid Latitude
70°
80°
90° (Zuidpool)
80°
70°
60°
50°
40°
30°
20°
10° 0°

16.2 Longitude

Op dezelfde wijze wordt de longitude uitgedrukt door de aarde te verdelen in verticale segmenten die in het totaal 360 graden vormen. Beginnend bij de nulmeridiaan (deze loopt door het Royal Observatory in Greenwich, Engeland) of een longitude van nul graden, worden lijnen getrokken in eenheden van 10°, en dit 180° naar het westen en 180° naar het oosten. Als u zich op het westelijke halfrond bevindt, bevindt u zich op een westelijke longitude.
Daarnaast kan uw positie nog nauwkeuriger worden uitgedrukt, ieder segment van 10° wordt in 60 kleinere segmenten verdeeld die minuten worden genoemd, en nog nauwkeuriger, iedere minuut is verdeeld in 60 segmenten die seconden worden genoemd.
Dit kan worden uitgedrukt in coördinaten: de stad Los Angeles is gesitueerd op 34° (graden) 03’ (minuten) en 08 (seconden) ten noorden van de evenaar, en 118° (graden) 14’ (minuten) en 42 (seconden) ten westen van de Nulmeridiaan.
Longitude west
70° 50° 30° 10° 10° 30° 50° 70° 90°
90°
80° 60° 40° 20° 0° 20° 40° 60° 80°
Longitude oost
84
Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager

16.3 Hoogte

Een locatie kan ook een hoogte hebben. De hoogte wordt uitgedrukt in het aantal meters dat het punt boven of onder het zeeniveau ligt. Zo ligt Los Angeles (Californië) op ongeveer 300 voet (91 meter) boven zeeniveau, Death Valley (Californië) op circa 270 voet (82 meter) onder zeeniveau.
Schakel de Magellan RoadMate 3000T in door de AAN/UIT-knop ongeveer 2 - 3 seconden in te drukken en 10 seconden als het toestel zich niet in slaapmodus bevindt (zie “Bovenaanzicht” op pagina 6). Plug als het waarschuwingsscherm verschijnt het smalle uiteinde van de USB-kabel in de USB-poort op uw Magellan RoadMate 3000T en het brede uiteinde in een vrije USB-poort van uw computer.
100m boven
80m boven
60m boven
40m boven
20m boven
Zeeniveau 0m
20m onder
40m onder
60m onder
80m onder
100m onder
Start de toepassing Magellan RoadMate Tools op. Klik in het Magellan RoadMate Tools-scherm op
POI’s.
Links in het venster wordt de inhoud van de computer getoond, rechts de inhoud van de Magellan RoadMate 3000T.

16.4 Een POI-bestand openen

Wanneer u de POI-manager opstart, wordt de inhoud van de map “Mijn POI’s” weergegeven. Dit is de standaardlocatie voor het opslaan van Gebruikers POI-bestanden.
85
Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager
Lokaliseer de POI-bestanden die u wilt laden. Wanneer u een bestand selecteert, zal de pijl Kopiëren naar het toestel groen worden. Klik op de pijl om het bestand naar de Magellan RoadMate 3000T te kopiëren.
Wanneer u klaar bent met het kopiëren van bestanden, moet u de USB-kabel loskoppelen van de Magellan RoadMate 3000T.

16.5 Een nieuw POI-bestand aanmaken

Er zijn twee manieren om een POI-bestand aan te maken. U kunt ofwel POI’s afzonderlijk toevoegen of u kunt een bestand met een beperkt aantal karakters toevoegen en de informatie nodig om de POI’s in kaart te brengen. Om een POI in kaart te brengen, moet elk item over een naam, een longitude en een latitude beschikken. Longitude en latitude moeten in decimaal formaat worden ingevoerd.

16.6 Individuele POI’s toevoegen

Klik op de knop Nieuw POI-bestand om POI-editor op te starten.
Klik op de knop
Toevoegen .
86
Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager
Voer de Naam, de Latitude en de Longitude in. De velden Hoogte en Beschrijving zijn optioneel.
Selecteer het veld Categorie en kies vervolgens nieuwe POI-categorie kan worden aangemaakt. Voer de Naam in en koppel een Afbeelding (pictogram) aan het POI. Het veld Beschrijving is optioneel.
De waarschuwingsfunctie is een hoorbaar alarm dat u laat weten wanneer u zich binnen een bepaalde afstand van een POI bevindt. U kunt een eerste herinnering (Afstand 1) en een tweede herinnering (Afstand 2) instellen.
Afstand 1 Afstand 2
Nieuw. Er zal een dialoogvenster worden weergegeven waarin een
300 m
300 m
Selecteer de meeteenheid die u verkiest (meter of voet).
Met de Detectiehoek kan het waarschuwingbereik worden ingesteld in graden ten opzichte van het POI.
Selecteer Alarm activeren voor deze categorie om de alarminstellingen in te schakelen.
Kies als u klaar bent
OK.
87
Hoofdstuk 16: Magellan RoadMate POI Manager

16.7 Een gegevensbestand importeren

Het programma POI Manager ondersteunt het bestandsformaat ASCII (.ASC,.CSV,.TXT); het bestandsformaat GPS Exchange (.GPS,.XML); het bestandsformaat Magellan Waypoint (.WPT,.RTE); en het bestandsformaat Garmin PCX5 Waypoint (.WPT,.RTE).
Klik op de knop
Selecteer het bestand dat u wilt importeren en klik op
Kies eerst een lijn in het gegevensbestand om te starten met het importeren van gegevens. Als uw gegevensbestand een veldnamenrij heeft, zal deze rij een fout genereren. Begin in dat geval op lijn twee of lager.
Kies vervolgens de manier waarop de gegevens worden gescheiden en klik op
Definieer nu de gegevenskolommen. Klik op het uitklapmenu en wijs aan elke kolom een geschikte veldnaam toe. Klik op
Klik op de knop
Sluit de POI-bestandseditor. Selecteer het POI-bestand dat u zonet hebt aangemaakt en klik op de overdrachtknop (rechtse pijl) om het bestand naar de Magellan RoadMate 3000T te uploaden.
Zie pagina 55 voor informatie over hoe toegang te verkrijgen tot gebruikersPOI’s op uw Magellan RoadMate 3000T.
Voltooien.
Openen .
OK.
Volgende.
POI-bestand opslaan. Geef uw bestand een naam en klik op Opslaan.
88

Bijlage

Categorieën oriëntatiepunten (POI’s)

De database met oriëntatiepunten (POI’s) van de Magellan RoadMate bevat 3000T verschillende categorieën. De iconen verschijnen op het scherm van de kaart (indien ingeschakeld):
Restaurant Fast-food restaurants, wegrestaurants en eetkraampjes
Benzinestation Meeste benzinestations
Ziekenhuis/polikliniek Meeste medische diensten
Autowerkplaats Garages, verkooppunten voor banden en verversen van olie
Vliegveld Internationale en lokale luchthavens
Autoverhuur Bedrijven autoverhuur
Casino Casino’s
Stadscentrum Het geografische centrum van een gekozen stad
Conferentiecentrum Belangrijkste conferentiecentra
Opleiding Scholen, middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen
Vermaak Bioscopen, theaters
Golfbaan Privé-banen openbare banen
Hotel of motel Meeste overnachtingsgelegenheden
Jachthaven Havens
Nachtleven Dansgelegenheden, café’s, nachtclubs
Parkeergelegenheden Parkeerplaatsen en parkeergarages
Parken Provinciale, regionale en lokale parken
Publieke gebouwen Bibliotheken, museums en regeringsgebouwen
Openbare toiletten Rustplaatsen langs grootste snelwegen
Boodschappen Winkelcentra en andere winkels
Ski-oorden Meeste grote skicentra
Sport & recreatie Stadions, parken, meren
Toeristenattractie De meeste door toeristen bezochte plaatsen
Vervoer Busstations en stations
Wijnmakerij Wijngaarden en degustatielocaties
Als u een restaurant kiest, kunt u het zoeken verfijnen door naar een soort keuken te zoeken, zoals Frans, Italiaans, Grieks, Mexicaans, enz.
89
Bijlage

Specificaties

Afmetingen: 9,6cm x 12,2 cm x 3,5 cm
3,8" x 4,8" x 1,4"
Gewicht: 245 gr.
8,64 oz.
Scherm: 3.5” kleurenaanraakscherm, 2,11” x 2,81” (53,64mm x 71,52mm)
Schermresolutie: 320 x 240 QVGA; 64.000 kleuren
Compatibele kaartmedia: Secure Digital (SD) of Multimedia Card (MMC)
Geluid: Geïntegreerde luidspreker met geïntegreerde stereo hoofdtelefoonaansluiting
GPS-antenne: Geïntegreerd met optionele externe antenneaansluiting
Batterij: 2100mA LI-ION
USB-interface:1.0
Werkingstemperatuur: 0°C – +40°C
32°F – 104°F
Opslagtemperatuur: -20°C – +70°C
-4°F – 158°F
Vochtigheid: 50% ± 20% bij kamertemperatuur

PC-vereisten

IBM-compatibele PC met Pentium- of hogere processor
Microsoft ® Windows® 2000 of XP
•128 MB RAM
CD-drive voor software-installatie
DVD-drive voor kaartupgrades
USB-poort
90

Scherm GPS-status

Vorm van GPS STATUSSCHERM – eerste pagina
CH PRN AZ EL SNR U/N
01 d1 d2 d3 d4 c1 02 d1 d2 d3 d4 c1 03 d1 d2 d3 d4 c1 04 d1 d2 d3 d4 c1 05 d1 d2 d3 d4 c1 06 d1 d2 d3 d4 c1 07 d1 d2 d3 d4 c1 08 d1 d2 d3 d4 c1 09 d1 d2 d3 d4 c1 10 d1 d2 d3 d4 c1 11 d1 d2 d3 d4 c1 12 d1 d2 d3 d4 c1 13 d1 d2 d3 d4 c1 14 d1 d2 d3 d4 c1
Bijlage
Het is geordend op nummer van de kanalen, van 1 tot 12.
Waarbij:
d1: Een satelliet PRN-nummer met een aan de rechterkant weergegeven ‘e’ of ‘E’, betekent: heeft Efemeride-gegevens. Met een
aan de rechterkant weergegeven ‘v’ of ‘V’ berekent: heeft gecontroleerde Efemeride-gegevens (dubbele controle). ‘E’ of ‘V’ betekent ook: heeft satelliettijd voor dit kanaal.
d2: Azimut, in graden
d3: Hoogtehoek, in graden
d4: SNR (signaal/ruis verhouding), de verhouding is uitgerukt in Hz, niet in dB
c1: U – Gebruikt voor positiefix, N – Niet gebruikt voor positiefix
Foutieve positiefix –code
0 PVT_OK : geldige positiefix
2 ILLEGAL_ALT: ongeldige hoogte < -10km of > 17.5km
4 POSITION_JUMP: te grote sprong in afstand tussen twee punten (480 kilometer)
5 ILLEGAL_VELOCITY_OR_ALT: max. snelheid 1500 kilometer
7 TOO_BIG_ACCELERATION max. 15 m. rond 1,5 g.
8 TOO_SMALL_ALTITUDE -10000 m
9 TOO_BIG_ALTITUDE 17.500 m
10 TOO_BIG_PDOP max. PDOP 50
11 SATS_BELOW_MASK_ANGLE Hoogtehoek satelliet ligt onder masker-hoek
16 ILL_DEFINED_3D_MATRIX 3X3 matrix kan niet worden omgezet in 3D-positiefix
91
Bijlage
17 ILL_DEFINED_2D_MATRIX 2X2 matrix kan niet worden omgezet in 2D-positiefix
20 NO_SAT_TIME geen satelliettijd
23 NOT_ENOUGH_SATS niet genoeg satellietgegevens voor 2D- of 3D-positiefix
24 CANNOT_SELECT_FIX_TYPE
30 VELOCITY_2D_ONLY 2 satellietfix alleen voor snelheid. Geen positiefix
31 BAD_VELOCITY_PDOP 50 te grote PDOP voor deze snelheid
32 TOO_MANY_SATS_FOR_2D_VEL er zijn vier of meer satellieten beschikbaar, maar 2D-positiefix geleverd
51 WRONG_NUMSAT aantal satellieten voor positiefix > 12 of minder 2
56 LOOP_3D_NOT_CONVERGING 3D initiële fix is niet convergerend
57 MILLISECOND_ERROR sprong van milliseconde is opgetreden
58 LOOP_2D_NOT_CONVERGING 2D initiële fix is niet convergerend
59 BAD_RANGE_CHITEST; bereik positiefix-correcties, chi-test is mislukt
60 BAD_DOPPLER_CHITEST doppler positiefix-correcties, chi-test is mislukt
61 OSC_DRIFT_ERR te veel tijdafwijking 60HZ voor XO, 7.5HZ voor TCXO
62 BAD_DOPPLER_ERR te grote Doppler-fouten 4m/s
63 BIG_RANGE_RESID 110m/40m is afhankelijk van virtuele ttagl/ DGPS-factoren
64 BIG_DOPPLER_RESID 0,7m/s
65 HUGE_RANGE_RESID 10 km. normaal voor positiefix-correcties voor het bereik
66 HUGE_DOPPLER_RESID 100m/s. normaal voor positiefix-correcties voor doppler
Meestal, foutieve code is 20 en 23. Als de positiefix goed is, zou het 0 zijn.
Vorm van GPS STATUSSCHERM – tweede pagina
Koers XXX (graden) Versnelling XX.X (meter per seconde)
Huidige latitude: DDD.DDDDD W/E (huidige breedtegraad, graden)
Huidige longitude: DDD.DDDDD N/S (huidige lengtegraad, graden)
Huidige hoogte XXXX (hoogte m.b.t. gemiddeld zeeniveau, in meters) TTFF XXXXs (Tijd-tot-eerste-positiefix, in seconden)
#Sateliet (U/T) XX/XX (aantal gebruikte en gevolgde satellieten)
PDOP XX.X (Positie precisiedilutie)
VDOP XX.X (Verticale precisiedilutie)
TDOP XX.X (Tijd precisiedilutie)
HDOP XX.X (Horizontale precisiedilutie)
FOMS P/V/H (Kwaliteitsfactoren voor positie, snelheid en richting in kaartgeleiding)
UTC TIME MM/DD/YY HH:MM:SS(UTC-tijd zonder lokale zone)
92
Loading...