Lowrance X-47 User Manual [dk]

Lowrance X-47 Lowrance X-47EX Cuda 128
Cuda 128 Bærbar Cuda 168 Cuda 168EX
Installation og betjeningsvejledning
FairPoint 2003
Tak for at De har købt dette ekkolod. Disse ekkolodder er de seneste medlem­mer af Lowrance/Eagle familiens højkvalitets ekkolodder. Dette instrument er nemt at betjene ud fra menuer og skærmknapper. Instrumenterne kan også vise temperaturen i overfladevandet.
Specifikationer
X47 & X47EX:
Dimensioner: X47: 14,7 cm høj – 10,8 cm bred – 6,6 cm dyb X47EX: 13.8 cm høj - 17.6 cm bred - 8.6 cm dyb Strøm: 10-17 vDC Strømforbrug: 110 ma uden lys 250 ma med lys Sendefrekvens: 200 kHz Sendestyrke: 800 watt (peak-to-peak) 100 watt (RMS) Display: 168 (H) X 160 (B) Supertwist LCD Sprog: Engelsk
Cuda 128 & 128 bærbar:
Dimensioner: 14,7 cm høj – 10,8 cm bred – 6,6 cm dyb Strøm: 10-17 vDC Strømforbrug: 110 ma uden lys 250 ma med lys Sendefrekvens: 200 kHz Sendestyrke: 800 watt (peak-to-peak) 100 watt (RMS) Display: 128 (H) X 65 (B) Supertwist LCD Sprog: Engelsk
Cuda 168 & 168EX: Dimensioner: Cuda 168:14,7 cm høj – 10,8 cm bred – 6,6 cm dyb Cuda 168EX: 13.8 cm høj - 17.6 cm bred - 8.6 cm dyb
Strøm: 10-17 vDC Strømforbrug: 110 ma uden lys 250 ma med lys Sendefrekvens: 200 kHz Sendestyrke: 800 watt (peak-to-peak) 100 watt (RMS) Display: 168 (H) X 132 (B) Supertwist LCD Sprog: Engelsk
2
Vigtigt om temperaturforhold:
Opbevaringstemperaturen for instrumentet er minus 20 til plus 75 grader Cel­sius. Hvis instrumentet opbevares under koldere eller varmere temperaturer end dette interval, kan der opstå skade på displayets LCD krystaller, og sådan­ne skader vil ikke være omfattet af garantien.
Indhold
Installation af transducer
Placering – Generelt …………....................4
Indenbords montering eller ............................
hæk montering ……….................................4
Samling og montering af transducer.............5
Indenbords montering ………......................7
Indenbords installation……....…..................8
Installation af ekkolod
Tilkobling af strøm……………..............…..9
Bøjlemontering…………………….....….9
Snaplås montering………….....………...10
Bærbar model……………...…………….10
Betjening af ekkoloddet
Tastaturet……………………..............…12
PWR/CLEAR………………....………..12
MENU FWD/MENU REV…….....…….12
Op og ned pilene…………….............….13
Skærmen - generelt……….........................13
Hukommelse…………......……………...13
Menuer…………………...........………...13
Range – Automatisk (Dybdeskala)…......14
Zoom……………..........………………...14
Øvre og nedre grænser for dybdeskala........14
Sensitivitet (følsomhed)…..............…….15
Grayline© (grålinie)….............................16
FISH I.D.™ (Fiskesymboler)…………...17 FishTrack (fiskedybder)……...………….18
Chart Speed………………....…………..19
Noise Reject (Støjfilter)…….…………..19
Alarmer……………...................……….19
Fiskealarmen……....................…………..19
Dybdealarmer………....................……...20
Lavtvandsalarm………...........………….20
Dybtvandsalarm…....................………...20
Lyset på skærmen…............................….20
Skærmkontrast………...................……..20
Dybdemål……………….............……….21
Genindstilling til fabriksindstillinger...........1
System Info……............................……….21
Simulatoren…………..............…………...21
Dybde og temperatur udlæsning (Store tal).21
I tilfælde af problemer med ekkoloddet......22
3
Placering og installation af
transducer
Til disse ekkolodder medfølger en transducer til hækmontering. Monterings­beslaget er lavet så transduceren nemt kan slå op i beslaget, såfremt den ram­mer noget. Det er en sikkerhedsforanstaltning. Transduceren kan også, så­fremt det er en glasfiberbåd, limes fast indeni båden.
Læs denne vejledning omhyggeligt før installationen påbegyndes. Bestem hvilken montering, der egner sig bedst til båden. Vær meget omhyggelig ved montering indeni skroget, da det ikke kan gøres om når epoxy limen først er størknet. Husk at placering af transduceren er det mest kritiske ved ekkolod­installation.
Placering – Generelt
1.Transduceren skal placeres et sted hvor vand flowet er homogent, dvs. uden luftbobler og turbulens. Hvis transduceren skal monteres indenbords dvs. på indersiden af skroget, skal ydersiden, altid være i vandet. Hvis transduceren ikke sidder et sted med konstant vandflow og uden forstyrrelser, ses interfe­rens på skærmen i form af tilfældige linier eller prikker når båden bevæger sig.
2. Transduceren bør placeres vandret så lydbølgerne går lodret ned.
3. Hvis transduceren monteres på hækken, så vær sikker på at den ikke er i vejen for traileren eller udsat ved søsætning. Husk også at holde en afstand til skruen på omkring 30 cm for at undgå støj. Vælg helst et sted så langt nede i vandet som muligt.
4. Hvis det er muligt, føres transducerkablet udenom andre ledninger. Al elek­trisk støj fra ledninger kan ses på ekkoloddet.
Indenbords montering eller hækmontering
Typisk vil en indenbords montering give et meget fint billede ved høj fart, og et nogenlunde resultat i dybden. Tilmed er den beskyttet mod slag fra sten og ting, der flyder i vandet, og den kan ikke slås af under søsætning.
4
Imidlertid er der visse ulemper ved en indenbords montering.
For det første mister man noget signal fordi ekkoet skal igennem (og tilbage) skroget. Selv på de bedst egnede skrog vil der være et tab. Dette skyldes skrogets konstruktion. For det andet kan transducerens vinkel ikke justeres. Dette kan være et problem i de skrog, hvor der er en stor forskel på bådens vinkel i fart og når den ligger stille. Følg vejledningen herunder for at afgøre om en indenbords montering er en god ide.
Samling og montering af transducer
Den bedste måde at installere denne transducer, er ved at samle delene først, uden at stramme skruerne, og holde beslaget fast på hækken, for at undersøge om transduceren kan indstilles vandret.
1. Pres de to små plastskiver (”tandhjul”) ind i siderne på beslaget som vist på tegningen. Bemærk de små bogstaver der er indstøbt i dem. Placer hvert be­slag så prikken på beslaget står udfor ”A”. (Se tegning.) Denne position sætter transduceren vandret på en hæk med 14° hældning. De fleste hække har sådan en hældning.
2. Skub transduceren ind imellem de to skiver. Skyd bolten midlertidigt igen­nem transducerbeslaget og hold det mod hækken. Se om den sidder vandret. Gør den det, er ”A” -valget korrekt.
Er den ikke vandret startes forfra med transduceren drejet til position ”B” osv.
3. Når den korrekte position er fundet, samles transducer og beslag som vist på tegningen. Stram ikke bolt og møtrik endnu.
5
4. Hold transducer og beslag mod hækken. Transduceren skulle nu gerne være nogenlunde vandret. Bunden af beslaget skal flugte med undersiden af skroget. Beslaget må under ingen omstændigheder gå ud over kanten! Marker to borehuller på 4 mm (5/32”),til de #10 skruer, der leveres med instrumentet. Bor hul­lerne.
5. Fjern transduceren fra beslaget og saml det hele igen med kablet løben­de bagom (se tegningen). Sæt besla­get med transducer på hækken. Skub beslaget op eller ned så det flugter med skrogets bund. Fastgør beslaget i skroget. Juster transduceren så den er vandret. Stram bolten indtil den rører skiven, og drej derpå yderlige­re1/4 gang rundt. Stram ikke bolten for meget! Gør man det, kan trans­duceren ikke give efter og svinge op, hvis den rammer noget.
6. Før kablet op til ekkoloddet. Læg det ikke alt stramt, og buk det ikke for kraftigt. Der må gerne være lidt at give af. Husk at undgå, at kablet ligger op ad strømførende kabler. Elektriske felter fra kabler kan resul­tere i støj i ekkolodbilledet.
Advarsel: Fastgør transducerkablet til hæk­ken tæt på transduceren. Det er med til at sikre, at transduceren ikke slynges ind i båden, hvis den skulle rives af ved et uheld.
7. Foretag en testsejlads for at se om det fungerer som det skal. Hvis bundbil-
6
ledet tabes ved høj fart, eller der optræder støj på skærmen, så prøv at flytte beslaget længere ned (såfremt det er monteret højt på hækken). Ellers under­søg om andre kabler ligger så tæt, at de kan forstyrre signalet.
Indenbords montering (kun for 20º transducer)
En transducer der skal monteres indenbords, skal sidde et sted hvor der ikke er luftbobler i limen eller flere lag glasfiber. Forudsætningen for at transduce­ren kan skyde igennem skroget, er at det er homogent. Er der flere lag eller lim med luft i, vil lydbølgerne reflekteres af disse og derfor aldrig kunne virke efter hensigten. Skal transduceren monteres på et dobbeltskrog, skal der skæ­res igennem inderskroget, så transduceren kan placeres på indersiden af yder­skroget. Transduceren kan nu limes fast på yderskroget med epoxylim. Når limen er hærdet, er skroget vandtæt og sikkert. Husk at ekkosignalet kun kan gå igennem massivt glasfiber. Luftbobler/hulrum i skrog eller lim vil reducere eller fjerne ekkosignalet.
7
Når den bedste indenbords placering skal findes, kan man gøre det på søen. Anker op på ca. 20 meter vand. Hæld lidt vand i bunden af båden (hvor skroget er blotlagt), eller i en plasticpose med vand. Tilslut transducer til ekkolod, tænd for loddet og hold transduceren nede i vandet fra rælingen. Juster sensitiviteten indtil et sekundært bundekko ses på skærmen. (Man skal slukke for både automatisk indstilling og ASP.) Lad herefter indstillin­gerne være!
Dernæst, tag transduceren ud af vandet og sæt den i vandet i bunden af bå­den. Læg mærke til om der et mærkbart fald i sensitiviteten. Det sekundære bundekko forsvinder muligvis og bundekkoet taber sin intensitet.
Flyt transduceren indtil det bedste sted findes. Hvis sensitiviteten skal øges meget for at kompensere for skroget, skal transduceren monteres udenbords i.e. på hækken. Hvis ikke, så marker det bedste sted på inderskroget og følg de næste instruktioner om fastgørelse af transducer.
Indenbords installation (kun for 20º transducer)
1. Sørg for at stedet hvor transduceren skal limes fast, er helt rent, tørt og fri for rester af olie eller fedt. Slib begge flader med 100 korn sandpapir. Over­falden af skroget skal være helt plan således at hele transducerfladen er i kontakt.
2. Følg instruktionerne på epoxylimen, og mix det grundigt men langsomt, så der ikke røres luftbobler ned i det. Fordel en lille smule på transduceren som vist på tegningen, og fordel en lille smule på det slebne område af skro­get.
Placer transduceren i epoxylimen; drej den grundigt ned og mas den lidt rundt så alle luftbobler pres­ses ud. Transduceren skulle gerne sidde helt plant med skroget med et minimum af epoxy imellem. Når limen er hærdet, føres kablet til instru­mentet.
8
Loading...
+ 16 hidden pages