Lacie RAID Instructions Manual [nl]

Witboek over RAID-technologie
LaCie erkent als specialist in gegevensopslag dat bijna alle computergebruikers een opslag- of back-upoplossing nodig hebben en dat gebruikers gegevens op verschillende manieren gebruiken en opslaan. Afhankelijk van hun vereisten kunnen sommige personen de voorkeur geven aan prestaties en capaciteit, terwijl anderen meer interesse vertonen in veiligheid en snelheid. LaCie's profes­sionele opslagapparatuur gebruikt RAID-technologie om te voldoen aan de opslagbehoeften van een groot aantal gebruikers.
RAID (Redundant Array of Independents Disks) is een eenvoudige technologie die de prestaties van externe opslagoplos­singen verbetert. Met RAID kunt u de beste manier kiezen om uw apparaat te gebruiken volgens uw behoeften. Beter gezegd: de RAID-technologie splitst of verveelvoudigt de taak van één harde schijf onder meerdere schijven (ten minste twee) om de prestaties te verbeteren of om gegevensredundantie te creëren in geval van een schijfstoring. U kunt zelf beslissen hoe het apparaat omgaat met gegevens door de RAID-modus in te stellen.
Dit document beschrijft de verschillende RAID-niveaus die in de professionele opslagapparatuur van LaCie wordt gebruikt, evenals de kenmerken die door elke modus wordt gebruikt voor de optimalisatie van de snelheid, veiligheid en opslagcapaciteit van de harde schijven in de RAID-array.
Belangrijk:
Geen enkele RAID-configuratie zal de betrouwbaarheid van gegevens beschermen tegen beschadiging van software of het
bestandssysteem. Als gevolg hiervan adviseert LaCie dat regelmatige back-ups dienen te worden uitgevoerd om de gegevens
te beschermen.
RAID-termen
Maak uzelf bekend met de onderstaande termen om beter te begrijpen hoe RAID werkt:
Striping (stripen) is het splitsen van gegevens over meerdere schijven. Striped RAID-arrays hebben doorgaans de bedoe-
ling om de maximumcapaciteit tot één enkel volume samen te voegen.
Mirroring (spiegelen) is het kopiëren van gegevens naar meer dan één schijf. Gespiegelde RAID-arrays staan standaard
de storing toe van minstens één schijf in de array zonder enig gegevensverlies, afhankelijk van het RAID-niveau van de array.
Fouttolerantie staat een RAID-array toe om te blijven werken (bv.: de gegevens opgeslagen op de array zijn nog steeds
beschikbaar voor de gebruiker) in het geval van een schijfstoring. Niet alle gespiegelde RAID-arrays zijn gebruiksvriende­lijk. Sommige RAID-apparaten moeten bijvoorbeeld worden uitgeschakeld voordat een defecte schijf wordt vervangen, terwijl LaCie RAID-apparaten beschikken over een “hot-swappable” schijfvervanging waardoor het apparaat kan blijven werken en de gegevens toegankelijk zijn tijdens de vervanging van de defecte schijf.
Witboek over LaCie RAID-technologie
A1 B1 C1 D1
A2 B2 C2 D2
A3 B3 C3 D3
A4 B4 C4 D4
RAID 0
Disk 1 Disk 2 Disk 3 Disk 4
STANDAARD RAID-NIVEAUS
RAID 0
RAID 0 (ook FAST-modus genoemd bij enkele LaCie-apparaten) is de snelste RAID-modus. Bij RAID 0, waarvoor ten minste 2 schijven zijn vereist, worden gegevens op elke schijf gestriped. De beschikbare capaciteit van elke schijf wordt samengevoegd zodat één logisch volume wordt geïnstalleerd op de computer.
Als één fysieke schijf in de array defect is, worden de gegevens van alle schijven ontoegankelijk omdat delen van de gegevens zijn geschreven op alle schrijven.
Toepassingen
RAID 0 is ideaal voor gebruikers die maximale snelheid en capaciteit nodig hebben. Videobe­werkers die met grote bestanden werken, kunnen RAID 0 gebruiken tijdens de bewerking van meer­dere videostreams voor optimale afspeelpresta­ties. Een RAID 0-array is meer geschikt voor het actief werken met bestanden (bv. videobewerking) en dient niet te worden gebruikt als een alleen­staande opslagback-upoplossing of op bedrijfs­kritische systemen.
LaCie-producten met RAID 0
LaCie 2big quadra
LaCie 4big quadra
RAID 0
RAID 1
RAID 3
RAID 3+Spare
RAID 5
RAID 5+Spare
RAID 6
LaCie big disk quadra (ingebouwd)
LaCie little big disk quadra (ingebouwd)
LaCie 5big network
Hoe RAID 0-capaciteit wordt berekend
Elke schijf in een RAID 0-systeem dient dezelf­de capaciteit te hebben.
De opslagcapaciteit in een RAID-configuratie met niveau 0 wordt berekend door het aantal schijven te vermenigvuldigen met de schijfca­paciteit, oftewel C = n*d, waarbij:
RAID 0+1
RAID 10
Concatenatie
JBOD
RAID-selectie
C = beschikbare capaciteit
n = aantal schijven
d = schijfcapaciteit
Voorbeeld: in een RAID 0-array met vier schij­ven van elk 1.000 GB zou de totale capaciteit van de array 4.000 GB bedragen.
C = (4*1000)
Pagina 2
Witboek over LaCie RAID-technologie
RAID 1
A1 B1 C1 D1 E1
A1 B1 C1 D1 E1
RAID 1
RAID 1 (ook SAFE-modus genoemd bij enkele LaCie-apparaten) is een veilige RAID-modus die ten minste 2 schijven vereist en werkt met een even aantal schijven. Een logisch volume wordt op de computer geïnstalleerd en de gecombineerde beschikbare capaciteit van beide schijven wordt beperkt tot de capaciteit van de schijf met de laagste capaciteit. Als één van de fysieke schijven defect is, zijn de gegevens onmiddellijk beschikbaar op de tweede schijf. Er gaan geen gegevens verloren indien een schijf een defect vertoont.
Toepassingen
RAID 1 biedt maximale gegevensveiligheid in het geval van een enkele schijfstoring maar omdat de gegevens tweemaal worden ge­schreven, nemen de prestaties enigszins af tijdens het schrijfproces. RAID 1 is een goede keuze wanneer veiligheid belangrijker is dan snelheid.
RAID 0
RAID 1
RAID 3
RAID 3+Spare
RAID 5
RAID 5+Spare
RAID 6
RAID 0+1
LaCie-producten met RAID 1
LaCie 2big quadra
LaCie 2big network
Hoe RAID 1-capaciteit wordt berekend
Elke schijf in een RAID 1-systeem dient dezelf­de capaciteit te hebben.
De opslagcapaciteit in een RAID-configuratie met niveau 1 wordt berekend door het aantal schijven te vermenigvuldigen met de schijfca­paciteit en dan te delen door 2, oftewel
C = n*d/2
waarbij:
C = beschikbare capaciteit
n = aantal schijven
d = schijfcapaciteit
Voorbeeld: in een RAID 1-array met vier schij­ven van elk 1.000 GB zou de totale capaciteit van de array 2.000GB bedragen.
RAID 10
Concatenatie
JBOD
RAID-selectie
C = (4*1000)/2
Pagina 3
Witboek over LaCie RAID-technologie
A1 A4 B1
B4 C1 C4
A2 A5 B2
B5 C2 C5
A3 A6 B3 B6 C3 C6
Ap(1-3) Ap(4-6) Bp(1-3) Bp(4-6) Cp(1-3) Cp(4-6)
RAID 3
Disk 1 Disk 2 Disk 3 Disk 4
RAID 3
RAID 3 gebruikt bytesgewijze striping met een afzonderlijke pariteitsschijf (Schijf 4 op de afbeeldingen, rechts) zodat één volume wordt geïnstalleerd op de computer. Een RAID 3-array laat een enkele schijfstoring toe zonder gegevensverlies. Als één fysieke schijf defect is, kunnen de gegevens van de defecte schijf worden ge­reconstrueerd op een vervangingsschijf. Als een tweede schijf een defect vertoont voordat de gegevens kunnen worden gereconstrueerd op een vervangingsschijf, gaan alle gegevens in de array verloren.
Toepassingen
RAID 3 biedt een goede gegevensveiligheid voor omgevingen waar lange, sequentiële bestanden worden gelezen, zoals videobestanden. Schijf­storing zorgt niet voor een serviceonderbreking omdat de gegevens worden gelezen van pari­teitsblokken. RAID 3 is handig voor personen die prestaties en permanente toegang tot hun gege­vens nodig hebben, zoals videobewerkers. RAID 3 wordt niet aanbevolen voor intensief gebruik met niet-sequentiële bestanden omdat de wille­keurige leesprestaties worden gehinderd door de afzonderlijke pariteitsschijf.
LaCie-producten met RAID 3
LaCie 4big quadra
RAID 0
RAID 1
RAID 3
RAID 3+Spare
RAID 5
RAID 5+Spare
RAID 6
RAID 0+1
RAID 10
Concatenatie
JBOD
RAID-selectie
Hoe RAID 3-capaciteit wordt berekend
Elke schijf in een RAID 3-systeem dient dezelf­de capaciteit te hebben.
De opslagcapaciteit in een RAID-configuratie met niveau 3 wordt berekend door het aantal schijven te verminderen met één en dan te ver­menigvuldigen met de schijfcapaciteit, oftewel
C = (n-1)*d
waarbij:
C = beschikbare capaciteit
n = aantal schijven
d = schijfcapaciteit
Voorbeeld: in een RAID 3-array met vier schij­ven van elk 1.000 GB zou de totale capaciteit van de array 3.000GB bedragen.
C = (4-1)*1000
Pagina 4
Witboek over LaCie RAID-technologie
RAID 3+ Spare
Disk 1 Disk 2 Disk 3 Disk 4
A1 A3 B1
B3 C1 C3
A2 A3 B2
B4 C2 C4
Ap(1-2) Ap(3-4) Bp(1-2) Bp(3-4) Cp(1-2) Cp(3-4)
Spare
RAID 3+Spare
Bij RAID 3+Spare wordt één schijf in de array leeg gelaten. Als een schijf in de array defect is, worden de ge­gevens van de defecte schijf automatisch gereconstrueerd op de lege of “spare”-schijf (reserveschijf).
Toepassingen
Bij RAID 3+Spare vereist een schijfstoring geen onmiddellijke aandacht omdat het systeem au­tomatisch wordt gereconstrueerd met behulp van de 'hot spare', maar de defecte schijf dient zo snel mogelijk te worden vervangen.
LaCie-producten met RAID 3+Spare
LaCie 4big quadra
RAID 0
RAID 1
RAID 3
RAID 3+Spare
RAID 5
RAID 5+Spare
RAID 6
RAID 0+1
Hoe RAID 3+Spare-capaciteit wordt
berekend
Elke schijf in een RAID 3+Spare-systeem dient dezelfde capaciteit te hebben.
De opslagcapaciteit in een RAID 3+Spare­configuratie wordt berekend door het aantal schijven te verminderen met twee en dan te vermenigvuldigen met de schijfcapaciteit, of­tewel
C = (n-2)*d
waarbij:
C = beschikbare capaciteit
n = aantal schijven
d = schijfcapaciteit
Voorbeeld: in een RAID 3+Spare -array met vier schijven van elk 1.000 GB zou de totale capaciteit van de array 2.000GB bedragen.
C = (4-2)*1000
RAID 10
Concatenatie
JBOD
RAID-selectie
Pagina 5
Loading...
+ 9 hidden pages