Konica Minolta Camcorder User Manual

Konica Minolta Customer Support:
www.konicaminoltasupport.com
Konica Minolta Photo World:
www.konicaminoltaphotoworld.com
Become a member of Konica Minolta Photo World today,
free of charge, and enter the fascinating world of Konica Minolta photography.
Register now, save 29.99 EUR,
© 2005 Konica Minolta Photo Imaging, Inc. under the Berne Convention
Printed in Germany 9979 2186 56/12984
and the Universal Copyright Convention.
KÄYTTÖOHJE
2
Pikaopas
Kiitos tämän Konica Minolta digitaalikameran ostamisesta. Varaa aikaa tämän käyttöohjeen lukemiseen, jotta voit nauttia uuden kamerasi kaikista ominaisuuksista.
Tarkista pakkauslista ennen tämän tuotteen käyttämistä. Jos jotain puuttuu, ota heti yhteys kamerakauppiaaseesi.
3
ENNEN ALOITTAMISTA
Konica Minolta on Konica Minolta Holdings, Inc.:n tavaramerkki. Dynax ja DiMAGE ovat Konica Minolta Photo Imaging, Inc:n tavaramerkkejä.Apple, Macintosh ja Mac OS ovat Apple Computer, Inc.:n rekisteröityjä tavaramerkkejä.Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä. Windowsin virallinen nimi on Microsoft Windows Operating System. Microdrive on Hitachi Global Storage Technologiesin tavaramerkki. Adobe on Adobe Systems Incorporatedin rekisteröity tavaramerkki. EasyShare on rekisteröity tavaramerkki tai Eastman Kodak Companyn Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröity tavaramerkki. Kaikki muut brändien ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
Tämä tuote on suunniteltu toimimaan Konica Minoltan valmistamien ja markkinoimien varusteiden kanssa. Sellaisten varusteiden ja laitteiden käyttö, joilla ei ole Konica Minoltan hyväksyntää, voi johtaa epätyydyttävään toimintaan tai laitteen ja sen varusteiden vaurioitumiseen.
Käytä vain tässä käyttöohjeessa mainittua Konica Minoltan valmistamaa ja markkinoimaa akkua. Varo väärennettyjä akkuja; niiden käyttö vahingoittaa laitetta ja voi aiheuttaa tulipalon.
Tämä käyttöohje sisältää tietoja tuotteista ja varusteista, jotka ovat myynnissä painoajankohtana. Jos haluat tietoa sellaisten tuotteiden yhteensopivuudesta, joita ei ole mainittu tässä käyttöohjeessa, ota yhteyttä Konica Minolta -huoltoon.
Dynax digitaalikamera Litium-ioni-akku NP-400 Litium-ioni-laturi BC-400 Leveä hihna WS-5 Videokaapeli VC-500
USB kaapeli USB-3 Digitaalikameran ohjelmisto-CD Kameran käyttöohje Takuukortti
PIKAOPAS
Seuraavien osioiden avulla pääset alkuun kamerasi käytössä.
Kiinnitä objektiivi ja (s. 18) ja kameralenkki (s. 19). Säädä tarvittaessa etsimen diopteriluku (s. 19).
Lataa akku (s. 20) ja laita se kameraan (s. 21).
Aseta muistikortti kameraan (s. 24). Käynnistä kamera ja aseta päivämäärä ja kellonaika (s. 26).
Noudata kuvien ottamisessa sivun 28 peruskuvausosion ohjeita. Tietoa salaman käytöstä on sivulla 31.
Tietoa otettujen kuvien katselusta on sivulla 34.
Tietoa kuvan poistamisesta on sivulla 36.
Ohjeita kameran kytkemisestä tietokoneeseen kuvien latausta varten on sivulla 115. VAROITUS: Windows 98- tai 98SE-käyttöjärjestelmiä käytettäessä on ensin asennettava mukana toimitettava ajuriohjelma, ks. sivu 116. Kodak EasyShare -ohjelman asennusohjeet ovat sivulla 132. DiMAGE Master Lite:n asennusohjeet ovat sivulla 134.
Ratkaisuja tärkeimpiin ongelmiin on vianetsintäosiossa sivulla 136.
Ennen aloittamista
5
OIKEA JA TURVALLINEN KÄYTTÖ
4
Oikea ja turvallinen käyttö
NP-400 LITIUM-IONI-AKUT
Kamerassa käytetään tehokasta litium-ioni-akkua. Litium-ioni-akun väärinkäyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun tai kemiallisen vuodon, joka voi johtaa vahinkoihin. Lue huolellisesti kaikki varoitukset ennen akun käyttämistä.
VAARA
• Älä aseta akkua oikosulkuun, älä pura sitä osiinsa, vaurioita tai muuntele sitä.
• Älä altista akkua tulelle tai yli 60 °C lämpötilalle.
• Älä altista akkua vedelle tai kosteudelle. Vesi voi ruostuttaa tai vahingoittaa akun sisäisiä turvalaitteita, jolloin akku voi ylikuumentua, syttyä tuleen, halkeilla tai alkaa vuotamaan.
• Älä pudota akkua tai anna sen saada voimakkaita iskuja. Iskut voivat ruostuttaa tai vahingoittaa akun sisäisiä turvalaitteita, jolloin akku voi ylikuumentua, syttyä tuleen, halkeilla tai alkaa vuotamaan.
• Älä säilytä akkua metalliesineiden lähellä tai sisällä.
• Älä käytä akkua missään muussa laitteessa tai tuotteessa.
• Käytä vain akulle tarkoitettua laturia. Epäsopiva laturi voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja tuottavan tulipalon tai sähköiskun.
• Älä käytä vuotavaa akkua. Jos akkunestettä pääsee silmiin, huuhdo silmä(t) heti runsaalla, puhtaalla vedellä ja ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jos akkunestettä pääsee iholle tai vaatteille, pese kontaktialue runsaalla vedellä.
• Käytä akkua ja lataa sitä vain, kun ympäristön lämpötila on 0° - 40°C. Säilytä akkua vain paikassa, jossa ympäristön lämpötila on –20° - 30°C ja ilman suhteellinen kosteus on 45 % - 85 % kondensoitumattomana.
VAROITUS
• Teippaa litium-ioni-akun navat, jotta siihen ei synny oikosulkua hävittämisen aikana. Noudata aina paikkakuntasi ohjeita akkujen hävittämisestä.
• Jos akku ei lataudu sille määriteltynä aikana, irrota laturin virtajohto ja lopeta lataaminen välittömästi.
YLEISIÄ TUOTEVAROITUKSIA JA VAROTOIMENPITEITÄ
VAROITUS
• Käytä vain tässä ohjeessa mainittua akkua.
• Käytä vain kameralle määriteltyä laturia tai verkkovirtalaitetta, ja aina niille säädetyllä jännitteellä. Vääränlaisesta verkkovirtalaitteesta tai jännitteestä aiheutuva tulipalo tai sähköisku saattaa aiheuttaa vahinkoja tai vammoja.
• Käytä vain myyntialueelle tarkoitettua laturin virtajohtoa. Epäsopiva jännite voi aiheuttaa vammoja tai vahinkoja sytyttämällä tulipalon tai antamalla sähköiskun.
• Älä pura kameraa tai laturia osiinsa. Tuotteen sisällä olevaan korkeajännitevirtapiirin koskettaminen saattaa aiheuttaa vammauttavan sähköiskun.
• Irrota heti akku tai verkkovirtalaite sekä lopeta kameran käyttö, jos kamera putoaa tai saa iskun, joka paljastaa kameran sisäosat, erityisesti salaman sisäosat, näkyville. Salamassa on korkeajännitevirtapiiri, joka saattaa aiheuttaa vammauttavan sähköiskun. Jatkuva vaurioituneen tuotteen käyttö saattaa aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
• Pidä akku, muistikortti tai pienet osat, jotka voi nielaista, pikkulasten ulottumattomissa. Jos lapsi nielaisee esineen, ota yhteys lääkäriin.
• Säilytä tätä tuotetta lasten ulottumattomissa. Varo etteivät kamera tai sen osat vahingoita paikalla olevia lapsia.
• Älä väläytä salamaa suoraan silmiä kohti. Se saattaa vahingoittaa näköä.
• Älä väläytä salamaa ajoneuvon kuljettajaa kohti. Se saattaa häiritä heitä tai aiheuttaa hetkellistä sokeutumista, jolloin seurauksena voi olla onnettomuus.
• Älä käytä näyttöä, kun ohjaat ajoneuvoa tai kävelet. Seurauksena voi olla onnettomuus.
Lue huolellisesti seuraavat varoitukset ja varotoimet, jotta digitaalikameran ja sen varusteiden käyttö olisi turvallista.
6
7
Oikea ja turvallinen käyttö
VAROITUS
• Älä katso suoraan kohti aurinkoa tai voimakasta valonlähdettä, kun käytät etsintä tai objektiivia. Se voi vahingoittaa näkökykyä tai aiheuttaa sokeutumisen.
• Älä käytä näitä tuotteita kosteassa ympäristössä tai kostein käsin. Jos nestettä pääsee tuotteisiin, irrota akku tai muu virtalähde välittömästi ja lopeta tuotteen käyttö. Jatkuvasta nesteille altistuneen tuotteen käytöstä saattaa seurata tulipalo tai sähköisku, mikä voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja.
• Älä käytä näitä tuotteita syttyvien kaasujen tai nesteiden, kuten bensiinin, polttoöljyn tai maaliohenteiden, lähellä. Älä käytä syttyviä tuotteita, kuten alkoholia, bensiiniä tai ohenteita, näiden tuotteiden puhdistamiseen. Helposti syttyvien puhdistusaineiden ja liuottimien käyttö voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon.
• Älä irrota verkkovirtalaitetta tai laturia vetämällä johdosta. Tartu aina kiinni pistokkeeseen. kun irrotat laitteen verkkovirrasta.
• Älä vahingoita, väännä, muokkaa tai kuumenna verkkovirtalaitteen tai laturin virtajohtoa äläkä aseta painavia esineitä niiden päälle. Vaurioitunut johto saattaa aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun, jolloin seurauksena voi olla vahinkoja tai vammoja.
• Jos näistä tuotteista lähtee outoa hajua, ne kuumentuvat tai savuavat, lopeta niiden käyttö heti. Poista heti akku laitteesta ja varo samalla, ettet polta itseäsi, koska akku voi kuumentua käytössä. Jatkuva vaurioituneen tuotteen käyttö saattaa aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
• Vie tuote Konica Minoltan huoltoon, jos se kaipaa korjaamista.
• Tämän tuotteen johdon käsitteleminen voi altistaa lyijylle, joka on joissain osissa maailmaa todettu aineeksi, joka voi aiheuttaa syöpää, sikiövaurioita tai lisääntymiseen liittyviä ongelmia. Huuhtele kädet sen jälkeen kun olet koskenut johtoon.
• Älä suuntaa objektiivia suoraan kohti aurinkoa. Jos auringonvalo kohdistuu syttyvälle pinnalle, seurauksena voi olla tulipalo. Pidä objektiivinsuojus kiinnitettynä, kun objektiivia ei käytetä.
• Älä käytä tai säilytä näitä tuotteita kuumissa tai kosteissa paikoissa, kuten auton hansikaslokerossa tai tavarasäiliössä. Se voi vahingoittaa kameraa, laturia ja akkua, mikä voi aiheuttaa palo- tai muita vammoja kuumentumisen, tulipalon, räjähdyksen tai vuotavien akkunesteiden vuoksi.
• Jos akku vuotaa, lopeta tuotteen käyttö.
• Kameran, laturin ja akun lämpötila kohoaa pitkässä käytössä. Palovammoja on syytä varoa.
• Jos muistikortti tai akku irrotetaan heti pitkän käytön jälkeen, seurauksena voi olla palovamma. Käännä kamera pois päältä ja odota että se jäähtyy.
• Älä väläytä salamaa, jos se koskettaa ihmisiä, eläimiä tai esineitä. Salamayksiköstä lähtee suuri määrä energiaa, mikä saattaa aiheuttaa palovammoja.
• Älä anna minkään painaa LCD-näyttöä. Vaurioitunut näyttö voi aiheuttaa vammoja, ja näytön sisältämä neste voi aiheuttaa tulehduksen. Jos näytön sisältämää nestettä pääsee iholle, huuhtele alue runsaalla määrällä vettä. Jos silmiin pääsee näytön sisältämää nestettä, huuhtele silmät runsaalla määrällä vettä ja ota yhteyttä lääkäriin.
• Verkkovirtalaitetta ja laturia käytettäessä pistoke tulee työntää turvallisesti pistorasiaan.
• Älä käytä muuntajia tai pistokesovittimia laturin kanssa. Niiden käyttö voi aiheuttaa tulipalon tai vaurioittaa tuotetta.
• Älä käytä kameraa, jos verkkovirtalaitteen tai laturin johto on vioittunut.
• Älä peitä verkkovirtalaitetta tai laturia. Seurauksena voi olla tulipalo.
• Älä estä pääsyä verkkovirtalaitteen tai laturin luokse; se voi hankaloittaa niiden irrottamisen verkosta vaaratilanteissa.
• Irrota verkkovirtalaite ja laturi verkosta, kun niitä ei käytetä tai puhdistetaan.
9
8
Sisällysluettelo
Pikaopas ......................................................................................................................................2
Ennen aloittamista..................................................................................................................................3
Oikea ja turvallinen käyttö......................................................................................................................4
Osien nimet ....................................................................................................................................14
Kamerarunko...........................................................................................................................14
Tallennustavan näyttö..............................................................................................................16
Etsin ....................................................................................................................................17
Alkuvalmistelut ....................................................................................................................................17
Objektiivin kiinnittäminen ja kiinnittäminen ............................................................................18
Kameran hihnan kiinnittäminen...............................................................................................19
Diopterinsäätö .........................................................................................................................19
Akun lataaminen......................................................................................................................20
Akun asettaminen kameraan ja vaihtaminen ..........................................................................21
Kameran käynnistäminen........................................................................................................22
Verkkovirtalaite AC-11 (lisävaruste).........................................................................................22
Akun kunnon osoitin................................................................................................................23
Automaattinen virrankatkaisu..................................................................................................23
Muistikortin asettaminen ja vaihtaminen.................................................................................24
Päivämäärän ja kellonajan asettaminen..................................................................................26
Peruskuvaus ....................................................................................................................................27
Kameran kytkeminen automaattiselle kuvaukselle .................................................................27
Kameran käsittely....................................................................................................................27
Peruskuvauksen näyttö...........................................................................................................27
Peruskuvaus............................................................................................................................28
Tarkennusmerkit ......................................................................................................................29
Tarkennuksen erikoistilanteet..................................................................................................29
Tarkennuslukitus......................................................................................................................30
Laukaisutärähdyksen varoitus.................................................................................................30
Kiinteän salamankäyttö ...........................................................................................................31
Kuvanvakaajajärjestelmä.........................................................................................................32
Näyttöpainike ..........................................................................................................................33
Kuvankatselun perustoiminnot.............................................................................................................34
Kuvien katselu .........................................................................................................................34
Kuvien kääntäminen................................................................................................................34
Histogramminäyttö..................................................................................................................35
Yksittäisten kuvien poistaminen..............................................................................................36
Kuvankatselunäytön muuttaminen..........................................................................................37
Suurennettu kuvankatselu.......................................................................................................38
SISÄLLYSLUETTELO
Vaativa kuvaus ....................................................................................................................................39
Valotustavan valintakiekko......................................................................................................39
Digitaaliset aiheohjelmat ............................................................................................40
Automaattinen kuvaus................................................................................................41
Ohjelmoitu valotus – P................................................................................................41
Aukon esivalinta – A ...................................................................................................42
Suljinnopeuden esivalinta – S.....................................................................................42
Valotuksen säätöalueen varoitukset...........................................................................43
Valotuksen käsisäätö – M...........................................................................................44
Aikavalotus .................................................................................................................45
Valotuslukitus – AEL -painike..................................................................................................46
Hidas synkronointi...................................................................................................................47
Pistemäisen automaattitarkennuksen painike.........................................................................47
Valotuksen korjaaminen ..........................................................................................................48
Syväterävyyden ennakkotarkistus...........................................................................................49
Automaattisen ja käsikäyttöisen tarkennuksen valintakytkin (AM/MF-kytkin) ........................49
Kuvansiirtotavat.......................................................................................................................50
Sarjakuvauksesta........................................................................................................51
Vitkalaukaisusta..........................................................................................................51
Valotuksen haarukoinnista..........................................................................................52
Valkotasapainon haarukoinnista.................................................................................53
Valoherkkyys (ISO) ja Zone-täsmäys.......................................................................................54
Valoherkkyys ja salaman kantama..........................................................................................55
Toimintopainike........................................................................................................................56
Automaattitarkennusalue............................................................................................57
Automaattitarkennustavat...........................................................................................58
Valomittaustavat .........................................................................................................59
Salamavalon korjailu...................................................................................................60
Väritila .........................................................................................................................61
Digitaalinen tehosteiden säädin (DEC) .......................................................................63
Valkotasapaino........................................................................................................................64
AWB – Automaattinen valkotasapaino.......................................................................64
Esisäädetty valkotasapaino........................................................................................65
Räätälöity valkotasapaino .........................................................................................66
Värilämpötila ...............................................................................................................67
Lyhyt johdatus valokuvaukseen...........................................................................................................68
Valonlähteet ja väri ..................................................................................................................69
Mikä on EV? ............................................................................................................................69
10
11
Sisällysluettelo
Kuvausvalikko ....................................................................................................................................70
Kuvausvalikossa liikkuminen...................................................................................................70
Kuvakokoko ja kuvanlaatu .....................................................................................................72
Välitön kuvankatselu................................................................................................................74
Kohinanvaimennus ..................................................................................................................74
Salamakuvaustilat ...................................................................................................................75
Langaton salama ........................................................................................................76
Kameran ja salaman etäisyydet langatonta salamaa käytettäessä............................78
Salamanohjaus........................................................................................................................79
Haarukointijärjestys .................................................................................................................80
Kuvaustilan perusasetusten palautus .....................................................................................80
DiMAGE Masterista..............................................................................................................................81
Toistovalikko ....................................................................................................................................82
Kuvankatseluvalikossa liikkuminen .........................................................................................82
Kuvanvalintanäyttö..................................................................................................................83
Delete ....................................................................................................................................84
Format ....................................................................................................................................85
Katselukansio ..........................................................................................................................85
Lukitus ....................................................................................................................................86
Indeksikuvien katselutapa .......................................................................................................87
Diaesitys ..................................................................................................................................88
Tietoja DPOF:stä .....................................................................................................................88
DPOF -asetukset.....................................................................................................................89
Päiväyksen merkintä ...............................................................................................................90
Indeksikuva-arkki ....................................................................................................................90
Cancel print .............................................................................................................................90
Räätälöinti- ja asetusvalikkojen avaaminen .........................................................................................91
Räätälöintivalikko ................................................................................................................................92
AF:n/Laukaisun ensisijaisuus ..................................................................................................93
Tarkennuslukituksen näppäimen asetukset ............................................................................94
AEL -näppäimen asetukset.....................................................................................................94
Säätökiekon asetukset ............................................................................................................95
Valotuskorjausasetukset..........................................................................................................95
Automaattitarkennuksen valaisin ............................................................................................96
Laukaisimen korttilukko...........................................................................................................96
Laukaisimen objektiivilukko.....................................................................................................96
Automaattitarkennuksen alueen asetus ..................................................................................97
Monitorinäytön asetukset........................................................................................................97
Kuvausnäytön asetukset .........................................................................................................97
Kuvankatselunäytön asetukset ...............................................................................................97
Asetusvalikko ....................................................................................................................................98
LCD:n kirkkaus ......................................................................................................................100
Tiedonsiirtotapa.....................................................................................................................100
Videoulostulo.........................................................................................................................101
Kuvien katselu televisiosta ....................................................................................................101
Merkkiäänet...........................................................................................................................102
Kieli ..................................................................................................................................102
Päivämäärän ja kellonajan asettaminen................................................................................103
Tiedostonumeron muisti........................................................................................................103
Kansionimi.............................................................................................................................104
Kansion valinta ......................................................................................................................104
Uusi kansio............................................................................................................................105
LCD-taustavalo......................................................................................................................105
Automaattinen virrankatkaisu................................................................................................105
Valikko-osion muisti ..............................................................................................................106
Poiston vahvistus ..................................................................................................................106
CCD:n puhdistus...................................................................................................................106
Asetusten palautus................................................................................................................108
Lisävarusteista ..................................................................................................................................110
Objektiivien yhteensopivuus..................................................................................................110
Objektiivinvarjostuma ............................................................................................................110
Polttovälikerroin.....................................................................................................................110
CCD-taso .............................................................................................................................110
Okulaarinsuojuksen kiinnittäminen........................................................................................111
Etsimen lisävarusteet ............................................................................................................111
Lankalaukaisijan johdon kiinnittäminen.................................................................................111
Lisävarustesalaman kiinnittäminen .......................................................................................112
Salamalaitteiden yhteensopivuus..........................................................................................112
Erikoisnopea salamatäsmäys (HSS) ....................................................................................112
PD Flash Adapter PCT-100...................................................................................................113
Laturin johdosta.....................................................................................................................113
12
13
Sisällysluettelo
Tiedonsiirtotila ..................................................................................................................................114
Järjestelmävaatimukset.........................................................................................................114
Kameran liittäminen tietokoneeseen .....................................................................................115
Liittäminen käyttöjärjestelmään Windows 98 / 98 second edition .......................................116
Automaattinen asennus............................................................................................116
Manuaalinen asennus...............................................................................................117
Automaattinen virrankatkaisu (tiedonsiirtotila) ......................................................................119
Muistikortin kansiorakenne ...................................................................................................120
Kameran irrottaminen tietokoneesta.....................................................................................122
Windows 98 / 98 second edition..............................................................................122
Windows Me, 2000 Professional ja XP ....................................................................122
Macintosh .................................................................................................................123
Muistikortin vaihto (tiedonsiirtotila)........................................................................................124
Windows 98 / 98 second edition..............................................................................124
Windows Me, 2000 Professional ja XP ....................................................................124
Macintosh .................................................................................................................124
Ajuriasennuksen poisto – Windows ......................................................................................125
PictBridge..............................................................................................................................126
Tietoja tulostusvirheistä.........................................................................................................127
Liikkuminen PictBridge -valikossa ........................................................................................128
Erätulostus................................................................................................................129
Indeksikuva-arkki......................................................................................................129
Arkkikoko..................................................................................................................130
Asettelu.....................................................................................................................130
Tulostuksen laatu......................................................................................................131
Tietojen tulostus .......................................................................................................131
DPOF-tulostus ..........................................................................................................131
Kodak EasyShare software ...................................................................................................132
DiMAGE Master Lite..............................................................................................................134
Vianetsintä ..................................................................................................................................136
Hoito ja säilytys..................................................................................................................................139
Kameran hoito.......................................................................................................................139
Puhdistus...............................................................................................................................139
Säilytys .................................................................................................................................139
Käyttölämpötilat ja -olosuhteet .............................................................................................140
Muistikortin hoito ja käsittely.................................................................................................140
Akut ..................................................................................................................................140
LCD-näytön hoito..................................................................................................................141
Copyright...............................................................................................................................141
Ennen tärkeitä tapahtumia ja matkoja...................................................................................141
Kysymykset ja huolto ............................................................................................................141
Tekniset tiedot ..................................................................................................................................144
Hakemisto ..................................................................................................................................146
15
14
Osien nimet
* Tämä kamera on monimutkainen
optinen laite. Näiden pintojen puhtaudesta tulee huolehtia. Lue hoitoa ja säilytystä koskeva osio tämän käyttöohjeen lopusta (s. 139).
KAMERAN RUNKO
2. Säätökiekko
3. Laukaisin
5. Salama* (s. 31).
8. Kameralenkki (s. 19)
OSIEN NIMET
14. Korttilokero / USB-portti / Videoulostuloliitännän kansi (s. 24, 115, 101)
22. Valikkonäppäin
17. Säätimen ja pistemäisen automaattitarkennuksen painike (s. 47)
12. AE-lukituksen painike (s. 46)
2. Okulaarin tunnistimet*
10. Kaukosäädinliitäntä (s. 111)
13. Toiminnan merkkivalo
20. Poistopainike (s. 36).
19. Toistopainike (s. 34)
21. Näyttöpainike (s. 33, 37)
15. Kuvanvakausjärjestelmän kytkin (s. 32)
3. Etsin* (s. 17)
18. LCD-näyttö* (s. 16)
1. Pääkatkaisin
11. Automaattisen ja käsikäyttöisen tarkennuksen valintakytkin (s. 49)
6. Diopterinsäätökiekko (s. 19)
16. Jalustan istukka
9. Kuvansiirtotavan painike (s. 50)
10. Valoherkkyyden (ISO) painike (s. 54)
5. Salamakenkä
17. Akkukotelon vapautin (s. 21)
6. Valkotasapainon säätökiekko (s. 64).
16. Tasavirtaliitäntä (s. 22)
4. Valotustavan valintakiekko (s. 39).
8. Valotuskorjauspainike (s. 48)
1. Itselaukaisimen valo (s. 51)
18. Akkukotelon kansi (s. 21)
15. Syväterävyyden ennakkotarkistusnäppäin (s. 49)
9. Objektiivin vapautin (s. 18)
13. Peili*
14. Objektiivin koskettimet*
12. Objektiivin kiinnitys
4. Okulaarinsuojus (s. 111)
7. Valkotasapaino-painike (s. 64).
7. Toimintopainike (s. 56).
11. Kameralenkki (s. 19)
17
16
Osien nimet
ETSIN
KUVAUSTAVAN NÄYTTÖ
8. Valkotasapainoruutu
2. Salamaruutu
5. AE-lukitus / akun kunto -ruutu
7. Kuvakoko / kuvanlaatu -ruutu
9. Otoslaskuri
4. Väritila / Digitaalinen tehosteiden säätö / Valonmittaus / Automaattitarkennusalue / Automaattitarkennustapa / Sulkimen esivalinta / Kuvansiirtotapa -ruutu
3. Ev-asteikko
1. Valotustapa / valotusruutu
6. Valoherkkyys / Zone-täsmäys -ruutu
Laaja tarkennusalue
Pistemittausalue (s. 59)
Pistemäisen automaattitarken­nuksen alue (s. 47)
Paikalliset tarkennusalueet (s.
57).
1. Salamavalon korjailun osoitin (s. 60)
4. Langattoman salaman osoitin (s. 76).
5. Automaattivalotuksen lukituksen osoitin (s. 46)
9. Ev-asteikko
8. Aukkonäyttö
7. Suljinnopeuden näyttö
10. Jäljellä olevien otosten laskuri
11. Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 30)
3. Erikoisnopean täsmäyksen osoitin (s. 112)
2. Salaman merkki (s. 31).
12. Kuvanvakausasteikko (s. 32) 6. Tarkennusmerkki (s. 29)
Pistemäisen automaattitarkennuksen alue ja paikalliset tarkennusalueet valaistuvat hetkeksi osoittamaan tarkennuskohdan, kun tarkennus on lukittunut.
Tässä kuvaustavan näytössä näkyy tietoa kameran toiminnasta eri ruuduissa. Näytettävät tiedot riippuvat valituista toiminnoista.
Kun kamera käännetään pystysuoraan asentoon, näyttö kääntyy automaattisesti kameran asentoa vastaavasti.
Monitorinäytön asetusten ja kuvausnäytön asetusten räätälöitävät toiminnot (räätälöintivalikon osio 3) säätelevät monitorinäyttöä (s. 97).
Huomautuksia
Jäljellä olevien otosten laskuri osoittaa kuvauksen aikana likimäärin, kuinka monta kuvaa mahtuu kameran puskurimuistiin. Numero muuttuu sitä mukaa kuin kuvia otetaan ja tallennetaan muistikortille.
1. Työnnä hihnan pää hihnan kiinnikkeen läpi alapuolelta. Kiinnitä hihna niin, että hihnan pää tulee hihnan ja kameran väliin.
2. Työnnä hihnan pää pidikerenkaan ja soljen sisäpuolen läpi ja kiristä hihna. Jätä hihna pujotusvaiheessa löysälle, jotta hihnan pään saa helposti soljen läpi.
3. Työnnä pidikerengas kiinni hihnan kiinnikkeeseen, jotta hihna pysyy tukevasti kamerassa. Toista samat toimet kameran toisella puolella.
18
19
ALKUVALMISTELUT
ALKUVALMISTELUT
Tämä osio sisältää tiedot kameran käyttöönotosta: akun, muistikortin ja objektiivin vaihdon sekä ulkoisten virtalähteiden käytön.
KAMERALENKIN KIINNITTÄMINEN
Pidä kameran hihna aina kaulasi ympärillä siltä varalta, että kamera sattuisi putoamaan.
Kohdista rungossa ja objektiivissa olevat punaiset merkit toisiinsa. Aseta objektiivi varovasti runkoon ja käännä sitten objektiivia myötäpäivään niin, että se napsahtaa kiinni lukitusasentoon. Älä aseta objektiivia vinoon. Jos objektiivi ei sovi runkoon, tarkista punaisten merkkien kohdistus. Älä koskaan pakota objektiivia runkoon.
Paina objektiivin vapautin kokonaan sisään ja käännä sitten objektiivia vastapäivään kunnes se pysähtyy. Irrota objektiivi rungosta varovasti.
Irrota kameran runkotulppa ja objektiivin takasuojus.
OBJEKTIIVIN KIINNITTÄMINEN JA KIINNITTÄMINEN
Kamera käyttää vaihto-objektiiveja. Yhteensopivat objektiivit on mainittu sivulla 110. Älä koskaan koske kameran sisäosia - varo erityisesti objektiivin kontakteja ja peiliä. Älä jätä kameran sisäosia alttiiksi pölylle tai lialle. Kohdista rungossa ja objektiivissa olevat punaiset merkit toisiinsa. Tarkista, että runkotulpassa tai objektiivissa ei ole pölyä, ennen kuin kiinnität sen kameraan.
Kiinnitysmerkit
Etsimessä on kiinteä diopterikorjain, jonka säätöalue on –2.5 - +1.0. Katso etsimestä ja käännä diopterikorjainta niin, että etsimen tarkennusalueen rajausmerkintä näyttää terävältä.
Sarjan 1000 valinnaisia diopterikorjaimia voi käyttää, jos etsimen diopterikorjaus ei riitä.
DIOPTERIKORJAUS
Objektiivin vapautin
20
ALKUVALMISTELUT
21
AKUN LATAAMINEN
Litium-ioni-akku tulee ladata ennen kuin kameraa voi käyttää. Lue turvallisuusohjeet tämän käyttöohjeen sivulta 14, ennen kuin lataat akun. Lataa akkua vain tämän kameran mukana tulevalla laturilla. Akku on syytä ladata uudelleen ennen jokaista kuvauskertaa. Tietoa akun hoidosta ja säilytyksestä on sivulla 140.
Käännä akun kontaktit laturiin päin ja kohdista akun alla olevat urat laturissa oleviin kiinnikkeisiin. Työnnä akku laturiin.
Kiinnitä virtajohto laturin takaosaan (1). Kiinnitä johdon toinen pää virtaa antavaan pistorasiaan. Mukana tuleva verkkovirtajohto on tarkoitettu kameran myyntialueen verkkovirtajännitettä varten. Käytä johtoa vain kameran myyntialueella. Lisätietoja verkkovirtajohdosta on sivulla 113.
Vedä ja nosta akku irti laturista. Irrota
verkkovirtajohto pistorasiasta.
Merkkivalo (2) palaa merkkinä latauksesta. Valo sammuu, kun akku on latautunut. Latausaika on noin 150 minuuttia.
AKUN ASETTAMINEN KAMERAAN JA VAIHTAMINEN
1. Avaa paristokotelon kansi työntämällä paristokotelon vapautinta kameran takaosaan päin.
2. Aseta akku kameraan akkukontaktit edellä. Työnnä akku akkukoteloon niin, että akun kiinnityssalpa napsahtaa paikalleen.
3. Irrota akku työntämällä akun lukitussalpa akkukotelon kylkeen päin; akku ponnahtaa ulospäin.
4. Sulje akkukotelon kansi niin, että se napsahtaa lukkoon.
Tämä digitaalikamera käyttää yhtä NP-400 litium-ioni-akkua. Lue tämän ohjeen sivulla 4 olevat turvallisuusohjeet ennen akun käyttämistä. Akkuja vaihdettaessa kameran tulee olla kytkettynä pois päältä.
23
22
ALKUVALMISTELUT
AKUN KUNNON OSOITIN
Täyden akun osoitin – akussa on täysi lataus.
Vajaan akun osoitin – akun varaus on vähissä. Lataa akku.
AUTOMAATTINEN VIRRANKATKAISU
Akun säästämiseksi kamera menee pois päältä, jos sitä ei käytetä kolmen minuutin aikana. Virran saa palautettua painamalla laukaisimen osittain alas. Automaattisen virrankatkaisun ajankohdan voi säätää asetusvalikon osiosta 3 (s. 105).
LCD -monitorin taustavalo sammuu viiden sekunnin kuluttua. Näytön saa palautettua painamalla jotain kameran painiketta. Sammutuksen ajankohdan voi säätää asetusvalikon osiosta 3 (s. 105).
Kamerassa on automaattinen akun kunnon osoitin. Kun kameran virta on kytkettynä, osoitin näkyy monitorissa. Osoittimen väri muuttuu valkoisesta punaiseksi, kun akun varaus alkaa olla vähissä. Kaikki kameran toiminnot eivät ole valittavissa, jos akun varaus on vähissä. Jos monitori on tyhjä, akku saattaa olla ehtynyt.
Vajaan akun varoitus – akun varaus on lähes lopussa. Lataa akku.
Kun varauksen määrä laskee vajaan akun varoituksen alapuolelle, viesti ”battery exhausted” näkyy hetken, ennen kuin kamera sammuu. Kamera ei toimi, ennen kuin akku on ladattu uudelleen.
VERKKOVIRTALAITE AC-11 (LISÄVARUSTE)
Verkkovirtalaite AC-11 mahdollistaa kameran virran ottamisen verkkopistorasiasta. Verkkovirtalaite on suositeltava, kun kamera on liitettynä tietokoneeseen tai sitä muuten käytetään runsaasti.
Avaa tasavirtaliitännän kansi vasemmalta. Suojus on kiinnitetty runkoon katoamisen estämiseksi.
Työnnä verkkovirtalaitteen pienempi liitin tasavirtaliitäntään.
Työnnä verkkovirtalaitteen verkkopistoke pistorasiaan.
Kytke kamera pois päältä ja varmista, ettei toiminnan merkkivalo pala, aina ennen kuin vaihdat virtalähdettä.
Toiminnan merkkivalo
Aina kun kamera käynnistetään, se tarkentaa objektiivin äärettömään, myös käsitarkennuksella. Tämä toiminto on tarpeen oikeiden valotusten aikaansaamiseksi.
Huomautuksia
KAMERAN KÄYNNISTÄMINEN
Siirrä pääkytkin asentoon ”ON”. Toiminnan merkkivalo palaa hetken virran kytkeytymisen osoituksena. Kun kamera on kytketty päälle ensimmäistä kertaa, päivämäärä ja kellonaika on asetettava, ks. sivu 26. Kun et käytä kameraa, sammuta kamera virran säästämiseksi.
Liitännän kansi
24
ALKUVALMISTELUT
MUISTIKORTIN ASETTAMINEN JA VAIHTAMINEN
Kamerassa tulee olla muistikortti, jotta se toimisi. Jos kamerassa ei ole muistikorttia, ”——” näkyy otoslaskurissa. Type I ja II CompactFlash kortit sekä Microdrive sopivat tähän kameraan.
25
Sammuta aina kamera ja tarkista, että toiminnan merkkivalo ei pala, kun asetat tai vaihdat muistikortin, jotta muistikortti ei vaurioidu tai tiedot häviä siltä.
1. Vapauta turvalukitus ja avaa muistikorttilokeron kansi liu’uttamalla sitä kohti kameran takareunaa.
2. Aseta muistikortti loppuun saakka koloonsa. Aseta kortti niin, että sen nimiöpuoli osoittaa kameran etuosaan päin. Työnnä kortti aina suorassa sisään. Älä koskaan pakota korttia kameraan. Jos kortti ei mene kameraan, tarkista, että se on oikein päin.
3. Sulje muistikorttilokeron kansi ja lukitse turvalukitus liu’uttamalla kantta kohti kameran etureunaa.
4. Kortti poistetaan kamerasta avaamalla korttilokeron kansi ja painamalla kortinpoistovipua ja vapauttamalla se niin että se työntyy ulospäin.
5. Poista kortti painamalla ulostyöntynyttä kortinpoistovipua. Kortin voi nyt vetää ulos kamerasta. Varo poistaessasi korttia, sillä se voi kuumentua käytössä. Kortinpoistovivun tulee pysyä kameran sisällä. Jos se työntyy ulos, työnnä se kameran sisään.
6. Aseta uusi muistikortti kameraan ja sulje korttilokeron kansi.
123
Jos näkyville tulee viesti ”Unable to use card, Format?”, kortti tulee formatoida kameran avulla. Korosta ”Yes”-painiketta säätimen vasen/oikea-näppäimillä. Formatoi kortti painamalla säätimen keskipainiketta; toimenpide voi kestää useita minuutteja kortista riippuen. Kun kortti formatoidaan, kaikki sillä olevat tiedot häviävät peruuttamattomasti. Valitsemalla ”No” formatointi peruuntuu; poista kortti kamerasta. Toisessa kamerassa käytetyn muistikortin voi joutua formatoimaan ennen kuin sitä voi käyttää.
456
Unable to use card. Format?
No
Yes
Jos ”Card-error” viesti ilmestyy, sulje ikkuna painamalla säätimen keskipainiketta; tarkista viimeisimmät yhteensopivuustiedot Konica Minoltan kotisivulta:
Pohjois-Amerikka
http://www.konicaminolta.us/
Eurooppa
http://www.konicaminoltasupport.com
Aukko
Tarkennusmerkki
Suljinnopeus
Salaman osoitin
Kuvanvakausasteikko
Salaman merkki
27
26
ALKUVALMISTELUT
PÄIVÄMÄÄRÄN JA KELLONAJAN ASETTAMINEN
Kun muistikortti ja akku on asetettu kameraan ensimmäisen kerran, näkyville tulee viesti, joka pyytää kameran kellon ja kalenterin säätämistä. Otettuihin kuviin liittyy niiden ottopäivä ja -aika. Alueesta riippuen myös valikkokielen voi joutua valitsemaan. Kielen vaihtamisesta on ohjeet asetusvalikosta koskevassa osiossa sivuilla 98 ja 102.
Kytke virta kameraan.
Liikkuminen näytössä on helppoa. Säätimen ylös/alas­näppäimet liikuttavat osoitinta ja muuttavat asetuksia. Säätimen keskinäppäin kytkee asetukset.
Valitse muutettava asetus vasen/oikea-painikkeilla. Viimeisimpänä asetuksena on päiväyksen merkintätapa.
Aseta kello ja kalenteri keskipainikkeella.
Päiväyksen ja ajan asetus­näyttö
Muuta asetusta ylös/alas-painikkeilla. Päiväyksen voi merkitä muodoissa vuosi/kuukausi/päivä. päivä/kuukausi/vuosi, ja kuukausi/päivä/vuosi.
2005 .23
13 : 14
Date/Time set
:enter:sel. :adj.
YYYY/MM/DD
Set date and time?
No
Yes
Valitse ”Yes” säätimen vasen/oikea-näppäimillä. ”No” peruu toimenpiteen.
Jatka painamalla säätimen keskipainiketta.
KAMERAN KYTKEMINEN AUTOMAATTISELLE KUVAUKSELLE
Käännä valotustavan valintakiekko automaattivalotukselle (auto) tai ohjelmoidulle automatiikalle (P). Kameran säädöt ovat automaattiset.
Automatiikka toimii samaan tapaan kuin ohjelmoitu automatiikka paitsi että monet aiemmin säädetyt kuvaustoiminnot palautuvat täysautomatiikan perusasetuksiin aina kun täysautomatiikka valitaan; lisätietoja on sivulla 41. Automaattisessa kuvaustavassa kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä. Tämä koskee esim. väritilaa Digitaalista tehosteiden säätöä. Valoherkkyyden oletusarvo (s. 54) on automaattisessa kuvauksessa auto ja ohjelmoidussa automatiikassa ISO 100.
PERUSKUVAUS
Tartu kameraan tukevasti oikealla kädellä samalla kun tuet objektiivia vasemman käden kämmenellä. Pidä kyynärpäät sivuilla ja jalat hartioiden leveyden verran harallaan, jotta kamera pysyy vakaana. Jalustan käyttö on suositeltavaa niukassa valossa tai teleobjektiivilla kuvattaessa.
KAMERAN KÄSITTELY
PERUSKUVAUKSEN NÄYTTÖ
Etsimessä ja monitorissa näkyy samat tiedot peruskuvauksen yhteydessä.
28
Peruskuvaus
29
PERUSKUVAUS
Aseta aiheesi tarkennusalueelle. Aiheen tulee olla objektiivin tarkennusalueella. Jos käytät zoomobjektiivia, rajaa kuva zoomausrengasta käyttäen.
Käynnistä automaattitarkennus ja automaattivalotus painamalla laukaisin osittain alas (1). Etsimen tarkennusmerkki (A) varmentaa tarkennuksen, ja automaattitarkennuksen pistetarkennusalue tai paikallinen tarkennusalue (B) näkyy hetken valaistuna osoittamassa tarkennuspisteen sijaintia. Jos tarkennusmerkki vilkkuu, suorita toimenpiteet uudelleen.
Valotuksen käyttämä suljinnopeus (C) ja aukko (D) näkyvät etsimessä ja monitorissa.
1
2
Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka (2). Paina laukaisinta tasaisen varovasti, jotta kamera ei tärähdä valotuksen aikana.
Otettu kuva näkyy kuvan tallennuksen aikana. Peru kuvan näyttö painamalla laukaisin puoliväliin. Lisätietoja välittömästä kuvankatselusta on sivulla 77.
Toiminnan merkkivalo (E) palaa merkkinä siitä, että kuvatiedostoa kirjoitetaan muistikortille. Älä koskaan irrota muistikorttia tietojen siirron aikana.
TARKENNUSMERKIT
TARKENNUKSEN ERIKOISTILANTEET
Joissain tilanteissa kamera ei pysty tarkentamaan. Käytä silloin tarkennuksen lukitusta tai tarkenna käsin.
Tarkennusalueella olevan aiheen kontrasti on heikko.
Aihe koostuu toistuvista pystyviivoista.
Kaksi eri etäisyyksillä olevaa aihetta asettuu päällekkäin tarkennusalueelle.
Aiheen lähellä on hyvin kirkas esine tai alue.
Tarkennus lukittunut.
Etsimessä oleva tarkennusmerkki näyttää automaattitarkennusjärjestelmän tilan. Tarkennusaika voi olla pidempi makro- ja teleobjektiiveja käytettäessä ja niukassa valossa kuvattaessa.
Jos kamera ei pysty tarkentamaan, aihe voi olla liian lähellä tai erikoistilanne estää järjestelmää tarkentamasta. Lukitse tarkennus toiseen aiheesi kanssa samalla etäisyydellä olevaan aiheeseen (s.
30), tarkenna käsin (s. 49) tai nosta salama esille käyttääksesi AF-valaisinta (s. 96).
Automaattitarkennuksen ensisijaisuuden tai laukaisun ensisijaisuuden voi valita räätälöintivalikon osiosta 1 (s. 93).
Tarkennus on varmistunut (Jatkuva AF – s. 58).
Tarkennus meneillään (Jatkuva AF). Laukaisin lukittuu.
Osoitin vilkkuu – tarkennus ei onnistu. Laukaisin lukittuu.
31
30
Peruskuvaus
TARKENNUKSEN LUKITUS
Tarkennuksen lukitusta käytetään, kun aihe on kuvan keskialueen ulkopuolella eikä osu tarkennusalueelle. Tarkennuksen lukitusta voi käyttää myös, kun erikoistilanne estää kameraa tarkentamasta aihetta.
Aseta aiheesi tarkennusalueelle. Paina laukaisin puoliväliin ja pidä se siinä (1). Tarkennusmerkit näyttävät, että tarkennus on lukittu. Kun tarkennus on säädetty, automaattitarkennusalueen merkintä palaa hetken osoittaen tarkennuspisteen sijainnin.
Sommittele aihe uudelleen etsimen avulla nostamatta sormeasi laukaisimelta. Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka (2).
1
2
Tarkennusmerkki
LAUKAISUTÄRÄHDYKSEN VAROITUS
Jos suljinnopeus tulee liian pitkäksi vakaata käsivarakuvausta varten, laukaisutärähdyksen varoitus vilkkuu etsimessä. Laukaisutärähdys näkyy kuvan lievänä suttuisuutena, joka aiheutuu käden vähäisestä liikkeestä, ja sitä esiintyy voimakkaammin teleobjektiivilla kuvattaessa. Vaikka varoitus näkyy, kuvan voi ottaa. Jos varoitus näkyy, aseta kamera jalustalle tai käytä kameran salamaa.
Laukaisutärähdyksen varoitus
Jos salaman merkki ei vilku valotuksen jälkeen, aihe ei oli salaman kantaman ulkopuolella. Salaman kantama riippuu valotuksessa käytetystä aukosta. Seuraava taulukko näyttää salaman kantaman, kun kameran herkkyysasetuksena on auto (automaattinen kuvaus) tai ISO 100 (ohjelma). Muiden herkkyyksien kantamat ovat sivulla 55.
Merkki palaa tasaisesti – salama on latautunut ja valmis välähtämään. Merkki vilkkuu – salaman teho riitti oikeaan valotukseen.
Etsimessä oleva salaman merkki näyttää salaman tilan.
ISO 100 (Ohjelmoitu valotus)
KIINTEÄN SALAMAN KÄYTTÖ
Salama otetaan käyttöön nostamalla se ylös salaman laidoissa olevista pidikkeistä. Salama tulee ottaa käyttöön käsin, ja kun se on ylhäällä, se välähtää vallitsevan valon määrästä riippumatta. Salamakuvaustavan voi muuttaa kuvausvalikosta (s. 75).
Työnnä salama alas, kun kameraa ei käytetä. Salama toimii myös AF-valaisimena, ks. sivu 96.
Kiinteä salama on suunniteltu käytettäväksi vähintään18 millimetrin objektiivien kanssa. Jos polttoväli on alle 18 mm, kuvan kulmat eivät valaistu täysin. Vastavalosuoja ja jotkin objektiivit voivat aiheuttaa ns. objektiivivarjostuman, ks. sivu 110. Suljin ei laukea salaman latautumisen aikana.
Auto ISO (Automaattinen kuvaus)
1.0m ~ 4.3m (3.3 ft. ~ 14 ft.)
1.0m ~ 3.4m (3.3 ft. ~ 11 ft.)
1.0m ~ 3.0m (3.3 ft. ~ 9.8 ft.)
1.0m ~ 2.1m (3.3 ft. ~ 6.7 ft.)
1.4m ~ 8.6m (4.6 ft. ~ 28 ft.)
1.1m ~ 6.8m (3.6 ft. ~ 22 ft.)
1.0m ~ 6.0m (3.3 ft. ~ 20 ft.)
1.0m ~ 4.3m (3.3 ft. ~ 14 ft.)
f/2.8 f/3.5 f/4.0 f/5.6
Aukko
32
Peruskuvaus
33
KUVANVAKAUSJÄRJESTELMÄ (ANTI-SHAKE)
Kuvanvakausjärjestelmän kytkin
Kuvanvakausasteikko
NÄYTTÖNÄPPÄIN
Näyttönäppäimen avulla voi näytöksi asettaa täysnäytön, perusnäytön tai laittaa näytön pois päältä. Täysnäytöstä on lisätietoja sivulla 16.
1. Valotustapa (s. 39).
14. Kameran herkkyyden näyttö (s. 55).
9. Valkotasapainon näyttö (s. 64).
7. Automaattitarkennusalueen näyttö (s. 57).
12. Akun kunnon osoitin (s. 23)
8. Otoslaskuri (s. 73)
4. Kuvakoon näyttö (s. 72)
3. Aukkonäyttö 10. Laukaisun ensisijaisuuden osoitin (s. 93)
6. Kuvanlaadun näyttö (s. 72).
11. Automaattivalotuksen lukituksen osoitin (s. 46)
5. Valotuksen/salamavalon korjailun näyttö (s. 48, 60)
13. Väritilan ilmaisin (s. 61)
Täysnäytössä on asteikko, joka osoittaa salamavalon ja valotuksen korjailun määrän sekä valomittauksen tuloksen käsisäätöisessä valotuksessa. Perusnäyttö käyttää numeerista arvoa.
Näytön sammuttaminen säästää virtaa.
Perusnäyttö
Kuvanvakausjärjestelmä minimoi laukaisutärähdyksen vaikutuksen. Laukaisutärähdys aiheuttaa hieman epäselvyyttä kuviin, kun kamera liikahtaa valotuksen aikana. Laukaisutärähdys näkyy selvemmin pitkiä polttovälejä käytettäessä.
Kuvanvakausjärjestelmä ei ole yhtä tehokas liikkuvia aiheita tai panoroimalla otettuja kuvia valotettaessa, yli 1/4 s valotusajoilla ja hyvin läheltä kuvattaessa. Kuvanvakausjärjestelmä ei toimi aikavalotuksilla (s. 45).
2. Suljinnopeuden näyttö
Kun järjestelmä on käytössä, etsimessä oleva kuvanvakausasteikko palaa. Kuvanvakausjärjestelmä kytketään päälle ja pois käyttämällä kuvanvakausjärjestelmän kytkintä.
Sommittele kuva peruskuvausosiossa selostetulla tavalla. Tarkenna ja säädä valotus painamalla laukaisin puoliväliin.
Kuvanvakausasteikko näyttää vakauden määrän. Mitä laajempi asteikko näkyy, sitä epävakaampi kuva on. Tarkista asteikosta, että kuva on vakaa ja ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka.
Kuvanvakausjärjestelmää ei voi käyttää joidenkin objektiivien kanssa, ks. sivu 110. Kytke kuvanvakausjärjestelmä pois päältä, kun kamera on asetettuna jalustalle. Mitattu valotus voi muuttua, kun toiminto kytketään päälle tai pois päältä.
35
34
Kuvankatselun perustoiminnot
Kuvia voi tarkastella kuvankatselutilassa. Tämä osiossa selostetaan kuvankatselun perustoiminnot. Kuvankatselulla on lisäksi valikosta säädeltäviä toimintoja, ks. sivu 82.
KUVANKATSELUN PERUSTOIMINNOT
Näkyvissä olevan kuvan histogrammia voi tarkastella painamalla ylöspäin-painiketta. Yksittäiseen kuvaan voi palata painamalla alaspäin-painiketta.
Säätimen vasen/oikea­näppäimet ja säätökiekko näyttävät tallennetut kuvat.
KUVIEN KATSELU
Kuvankatselu käynnistetään painamalla toistopainiketta. Kuvaustilaan palataan painamalla toistopainiketta tai laukaisinta.
Kuvakoko (s. 72) Kuvanlaatu (s. 72)
Tallennusaika
Kuvan päivämäärä.
Kansio - tiedostonumero (s. 102).
Otosnumero / otosten kokonaismäärä
KUVIEN KÄÄNTÄMINEN
Säätimen painiketta painamalla näkyvissä olevaa kuvaa voi kääntää 90° vasemmalle, 90° oikealle tai horisontaalisesti.
HISTOGRAMMINÄYTTÖ
3. Suljinnopeus
4. Aukko
15. Kuvan päivämäärä.
10. Salamavalon korjailu (s. 60)
6. Valoherkkyys (ISO) (s. 54)
14. Kansion nimi - tiedoston numero (s. 120)
9. Valotuksen korjaaminen (s. 48)
1. Kuvakoko (s. 72)
12. Valonmittaustapa (s. 59)
11. Valkotasapainotila (s. 64).
5. Valotustapa (s. 39).
2. Kuvanlaatu (s. 72)
16. Otosnumero / Otosten kokonaismäärä
Luminanssirajan näyttö
Histogrammin tumma alue näyttää tallennetun kuvan luminanssijakauman mustasta (vasemmalla) valkoiseen (oikealla). Kukin 256:sta pystyviivasta osoittaa kyseisen valoarvon suhteellisen määrän kuvassa. Histogrammia voi käyttää kuvan valotuksen ja kontrastin arviointiin, mutta se ei anna tietoa väreistä.
Alueet, jotka lähestyvät varjojen ja huippuvalojen luminanssialueen rajoja, näkyvät pienoiskuvassa. Ne osat kuvassa, jotka ovat lähellä arvoja 0 ja 256, vilkkuvat.
7. Histogrammi
8. Polttoväli
13. Kuvanvakaaja
37
36
Kuvankatselun perustoiminnot
Näkyvillä oleva kuva poistetaan painamalla poistopainiketta; varmennusnäyttö avautuu.
Näkyvillä olevan kuvan voi poistaa. Poistettua kuvaa ei voi palauttaa.
Suorita varmennusnäytöllä oleva toimenpide painamalla säätimen keskipainiketta. Kamera palaa kuvankatseluun.
YKSITTÄISTEN KUVIEN POISTAMINEN
Korosta ”Yes” vasen/oikea-näppäimillä. ”No” peruu toimenpiteen.
Delete this frame?
Yes No
Näyttönäppäin säätelee näyttötapaa. Jokainen näppäimen painallus tuo esille järjestyksessä seuraavan näyttötavan: täysnäyttö, vain kuva, indeksikuvat. Indeksikuvanäyttöä voi muuttaa katseluvalikon osiosta 1.
Täysnäyttö Vain kuva
KUVANKATSELUNÄYTÖN MUUTTAMINEN
Indeksikuvien katselussa säätimen nelisuuntanäppäimet liikuttavat keltaista kehystä viereiseen kuvaan. Kun kuva on korostettuna kehyksellä, kuvan päivämäärä, lukitus- ja tulostustilanne ja otosnumero näkyvät näytön alaosassa. Korostettuna olevan kuvan voi poistaa poistopainikkeella (s.
36).
Kun näyttöpainiketta painetaan uudelleen, korostettuna oleva kuva näkyy yhden kuvan katselussa. Näkyville voi saada neljän, kahdeksan ja kuudentoista otoksen indeksikuvat sekä tiedostoselaimen. Indeksikuvien katselutapaa voi muuttaa kuvankatseluvalikon osiosta 1 (s. 82, 87).
Indeksikuvat
Kamerassa olevia kuvia voi katsella televisiosta. Ohjeet kameran liittämisestä televisioon kameran mukana tulevalla AV-kaapelilla ovat sivulla 101.
Huomaa kamerasta
39
38
Kuvankatselun perustoiminnot
Suurennuspainike
Säätimen nelisuuntanäppäimet vierittävät suurennusaluetta.
Kuvan voi suurentaa lähempää tarkastelua varten. Suurin suurennus riippuu kuvakoosta (2,4 X pienille kuville - 4,7 X suurille kuville).
Suurennettu kuvankatselu käynnistetään painamalla suurennuspainiketta.
Etusäädin vierittää kuvia.
Suurennusalue (2) näyttää, mikä osa kuvasta on suurennettuna. Säätimen nelisuuntapainikkeet liikuttavat suurennusaluetta. Suurennus- ja pienennyspainikkeet muuttavat alueen kokoa. Suurennettu kuvankatselu perutaan painamalla toistopainiketta.
Säätimen keskipainiketta painamalla voi vaihtaa näkyviin joko koko kuva-alan tai suurennetun kuvan.
Paikannin (1) osoittaa näkyvillä olevan kuvaosan. Suurennus- ja pienennyspainikkeet muuttavat suurennusta.
VAATIVA KUVAUS
Tämä osio antaa yksityiskohtaisia tietoja kameran kuvaustoiminnoista ja niiden käytöstä. Lue itsellesi tarpeelliset osat.
Käsisäätöinen valotus (s. 44)
Suljinajan esivalinta (s. 42)
Aukon esivalinta (s. 42)
Ohjelmoitu valotus (s. 41)
Automaattinen kuvaus (s. 41) Henkilökuva
Valotustavan valintakiekkoa käytetään valotustapojen valitsemiseen. Käännä valotustavan valintakiekko sopivaan asentoon. Seuraavissa osioissa on enemmän tietoa näistä tavoista. Käytössä oleva valotustapa näkyy monitorista.
VALOTUSTAVAN VALINTAKIEKKO
Urheilu Maisema
:browse
area
SUURENNETTU KUVANKATSELU
Pienennyspainike
Valotustapa
Auringonlasku Yöhenkilökuva
Vaativa kuvaus
Digitaaliset aiheohjelmat (s. 40)Valotuksen säätö
:browse
enlarge
41
40
Vaativa kuvaus
Automaattinen kuvaus
Automaattinen kuvaus kytketään valotustavan säätimellä. Käytä tätä valotustapaa kun haluat täysautomaattista valotusta. Automaattinen kuvaus toimii samaan tapaan kuin ohjelmoitu valotus, paitsi että valotustavan valintakiekon kääntäminen automaattiselle kuvaukselle palauttaa kuvaustoiminnot oletusasetuksiinsa. Automaattisessa kuvaustavassa kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä. Tämä koskee esim. väritilaa ja digitaalista tehosteiden säätöä.
Toimintojen asetukset palautuvat seuraavasti: täytesalama tai punasilmäisyyden vähennys salamakuvaustilassa, monisegmenttimittaus, automaattitarkennus, laaja automaattitarkennusalue, yksittäiskuvaus, salaman ja valotuksen korjailun asetus oletusarvoihin, ADI salamasäätö, Auto ISO, suuri kuvakoko, korkea kuvanlaatu, automaattitarkennuksen ensisijaisuus, kohinanvaimennus.
Digitaaliset aiheohjelmat
Digitaaliset aiheohjelmat optimoivat kameran valotuksen, valkotasapainon ja kuvankäsittelyjärjestelmät erityisiä olosuhteita ja aiheita varten. Valitse valotustavan valintakiekkoa kääntämällä sopiva aiheohjelma.
Urheilu – käytetään nopean liikkeen vangitsemiseen maksimaalisten suljinnopeuksien avulla. Varmista salamaa käytettäessä, että aihe on salaman kantaman sisäpuolella (s. 55). Jatkuva automaattitarkennus (s. 58) ja sarjakuvaus (s. 50) ovat toiminnassa. Tapahtumia kuvattaessa yksijalkainen jallusta on kolmijalkaa joustavampi ja kompaktimpi.
Auringonlasku – optimoitu tuottamaan rikas- ja lämminsävyisiä auringonlaskukuvia. Varo katsomasta aurinkoon sen ollessa horisontin yläpuolella; näkösi saattaa vaurioitua pysyvästi.
Yöhenkilökuva – syvien, hienovaraisten yönäkymien kuvaukseen. Salaman kanssa käytettäessä aiheen ja taustan valotukset pysyvät tasapainossa. Käytä jalustaa kameran tärähtämisestä aiheutuvan epätarkkuuden ehkäisemiseksi. Salamaa voi käyttää vain kuvattaessa lähellä olevia kohteita, esim. henkilökuvauksessa Kun käytät salamaa, pyydä kohteitasi pysymään paikallaan välähdyksen jälkeen; taustan valotukseen voidaan käyttää pitkiä suljinaikoja.
Kaikkia kuvaustoimintoja kuten väritilaa ja digitaalista tehosteiden säätöä ei voi muuttaa digitaalisia aiheohjelmia käytettäessä. Automaattista valkotasapainon säätöä (AWB) suositellaan digitaalisia aiheohjelmia käytettäessä (s. 64).
Henkilökuva – optimoitu tuottamaan lämpimiä pehmeitä ihon sävyjä ja hieman epätarkka tausta. Useimmat henkilökuvat onnistuvat parhaiten teleobjektiiveilla; pitkä polttoväli ei liioittele kasvonpiirteitä ja kapeampi terävyysalue pehmentää taustan. Käytä suorassa auringonvalossa kiinteää salamaa tai taustavaloa voimakkaiden varjojen vähentämiseksi.
Maisema – optimoitu tuottamaan teräviä, värikkäitä maisemakuvia. Käytetään kuvattaessa näkymiä ulkona kirkkaassa valossa.
Ohjelmoitu valotus – P
Ohjelmoitu valotus kytketään valotustavan valintakiekolla (s. 39). Automaattisen kuvauksen tavoin ohjelmoitu valotus säätää sekä kussakin kuvassa tarvittavaa suljinnopeutta että aukkoa. Toiminnot ovat samat kuin sivulla 28 selostetussa peruskuvauksessa. Toisin kuin automaattisessa kuvauksessa tässä tilassa tehdyt asetukset eivät kuitenkaan palaudu ennalleen valotustavan valintakiekon asentoa muutettaessa. Oletusvaloherkkyys ohjelmoidulle valotukselle on ISO 100.
Ohjelmanvaihto
Ohjelmanvaihdon avulla suljinnopeus/aukko-yhdistelmää voi säätää 1/3 Ev:n portain vaikuttamatta kokonaisvalotukseen. Kiinteän salaman käyttäminen peruu ohjelmasiirron.
Paina laukaisin puoliväliin, kunnes suljinnopeus ja aukko tulevat näkyviin. Vaihda suljinnopeus/aukko-yhdistelmää säätökiekkoa (1) kääntämällä; valotustapana näkyy Ps. Ohjelman vaihtoa voi muuttaa räätälöintivalikon osiossa 1 aukon ja suljinnopeuden esivalinnan välillä (s. 92, 95).
42
Vaativa kuvaus
Suljinnopeuden esivalinta kytketään valotustavan valintakiekolla (s. 39). Kuvaaja valitsee suljinnopeuden, ja kamera asettaa oikeaan valotukseen tarvittavan aukon.
Voit säätää suljinnopeutta 30 ja 1/4000 sekunnin välillä 1/3 Ev:n portain säätökiekkoa (1) kääntämällä. Jokaisen valotuksen suljinnopeus näkyy monitorissa ja etsimessä.
Laukaisimen painaminen puoliväliin näyttää vastaavan suljinnopeuden. Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka.
Aukon esivalinta – A
43
Suljinnopeuden esivalinta – S
Aukon esivalinta kytketään valotustavan valintakiekolla (s. 39). Kuvaaja valitsee aukon, ja kamera asettaa oikeaan valotukseen tarvittavan suljinnopeuden.
Voit säätää aukkoa 1/3 Ev:n portain säätökiekkoa (1) kääntämällä. Aukkoalue riippuu objektiivista. Aukko näkyy monitorissa ja etsimessä.
Laukaisimen painaminen puoliväliin näyttää vastaavan suljinnopeuden. Kun valoherkkyys (ISO) on asetettu tilaan auto, suljinnopeus saattaa jäädä muuttumatta aukkoa säädettäessä, koska suljinnopeudet voivat muuttua hyvin pienin portain. Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka.
Kameran kiinteän salaman lyhimmällä täsmäysajalla on raja. Kun kuvanvakaaja on käytössä, lyhin suljinnopeus on 1/125 s. Kun kuvanvakaaja on pois päältä, salamatäsmäysnopeus on 1/160s. Vaikka lyhyempää suljinnopeutta ei voi käyttää, pitkien salamatäsmäysaikojen käytölle ei ole rajoitteita. Salaman kantama riippuu aukosta, ks. sivu 55.
Salamatäsmäysnopeus
Jokaisen valotuksen suljinnopeus näkyy monitorissa ja etsimessä. Esitystapa on seuraava:
Suljinnopeuksille 1/4000 sekunnista 1/3 sekuntiin käytetään käänteislukua. 125 tarkoittaa siis
1/125 s.
Kun suljinnopeus on puoli sekuntia tai pidempi, lainausmerkki osoittaa kokonaiset sekunnit. 1"5 tarkoittaa puoltatoista sekuntia ja 15" viittätoista sekuntia.
Tietoa suljinajoista
Jos haluttu valotus on suljinnopeus- ja aukkoalueen ulkopuolella, suljinnopeuden ja aukon näytöt vilkkuvat. Käytä kirkkaissa valaistusolosuhteissa objektiivissa neutraalia harmaasuodatinta, aseta pienempi valoherkkyys (ISO), tai, keinovalossa, vähennä valotehoa. Jos on pimeää, käytä salamaa tai lisää valoherkkyyttä (ISO).
Jos haluttu valotus on suljinnopeusalueen ulkopuolella, suljinnopeuden näyttö vilkkuu. Säädä aukkoa, kunnes vilkkuminen lakkaa.
Jos haluttu valotus on aukkoalueen ulkopuolella, aukon näyttö vilkkuu. Säädä suljinnopeutta, kunnes vilkkuminen lakkaa.
Valotuksen säätöalueen varoitukset Automaattinen kuvaus, Ohjelmoitu valotus, Digitaaliset aiheohjelmat
Aukon esivalinta
Suljinnopeuden esivalinta
45
44
Vaativa kuvaus
Valotuksen käsisäätö – M
1. Säädä valotuksen tarvitsema aukko.
2. Vähennä suljinnopeutta, kunnes ”BULB” tulee näkyviin.
3. Ota kuva pitämällä laukaisin alhaalla koko haluamasi valotuksen ajan. Laukaisimen vapauttaminen päättää valotuksen.
Monitori pysyy tyhjänä valotuksen aikana ja sen jälkeen noin 30 sekunnin ajan, kun kuvan kohinanvaimennus on käynnissä.
Käsisäädöllä (M) voi suorittaa aikavalotuksia. Jalustan, kaukolaukaisimen ja okulaarinsuojuksen (s. 111) käyttö on suositeltavaa. Kameran valotusjärjestelmää ei voi käyttää aikavalotusten laskemiseen. Erillisen valotusmittarin käyttö on suositeltavaa. Kuvanvakausjärjestelmä on pois käytöstä.
Aikavalotukset
1. Suljinnopeutta muutetaan säätökiekkoa kääntämällä.
2. Aukkoa muutetaan pitämällä valotuksenkorjauspainiketta alas painettuna ja kääntämällä samalla säätökiekkoa.
Aukon ja suljinnopeuden muuttamistoimenpide voidaan kääntää päinvastaiseksi räätälöintivalikon osiosta 1 (s. 95).
3. Pitämällä AEL-painiketta alas painettuna ja kääntämällä samalla säätökiekkoa aika/aukkoyhdistelmää voi muuttaa vaikuttamatta kokonaisvalotukseen.
Käsisäätöä käytettäessä suljinnopeudet ja aukot voidaan valita yksilöllisesti. Tämä valotustapa sivuuttaa valotusjärjestelmän ja antaa kuvaajalle mahdollisuudet hallita valotusta. Myös aikavalotuksia (bulb) voi tehdä, ks. alempana. Käsisäätö kytketään valotustavan säätimellä (s. 39).
Kytketty valotus on 1,0 Ev vähemmän (–) kuin valonmittauksen antama tulos.
Nuoli osoittaa, että kytketty valotus on 2,3 Ev enemmän (+) tai vähemmän (-) kuin mittauksen antama arvo.
Vilkkuva nuoli osoittaa, että kytketty valotus ±2,7 Ev tai enemmän kuin mittauksen antama valotus.
Käytettäessä salamaa käsisäädöllä suljinnopeus ei voi olla pidempi kuin salamatäsmäysaika (s. 42). Salaman kantama riippuu aukosta (s. 55).
Monitorissa ja etsimessä näkyvä Ev-asteikko osoittaa kytkettynä olevan valotuksen ja kameran mittaaman valotuksen välisen eron. Mittaus käynnistetään painamalla laukaisin puoliväliin. Monitorilla olevassa Ev-asteikossa näkyy käsisäädöstä kertova osoitin (M.M.).
Kun AEL-näppäintä (1) pidetään alas painettuna, Ev­asteikoilla näkyy jatkuvat mittarilukemat. Voidaan näyttää kaksi indeksiä. Kiinteä indeksi näyttää AEL-näppäintä painettaessa mitatut lukemat. Toinen indeksi näyttää kaikki mitatussa alueessa tapahtuneet muutokset.
Kiinteä indeksi on sidoksissa valittuun mittaustapaan (s. 59). Toinen indeksi käyttää pistemittausaluetta lukeman selvittämiseen.
Pistemittausalue
Loading...
+ 51 hidden pages