Htc TOUCH CRUISE User Manual [ro]

www.htc.com
Manual de utilizare
2
Citiţi înainte de a continua
BATERIA NU ESTE ÎNCĂRCATĂ ÎN MOMENTUL ÎN CARE O SCOATEŢI DIN AMBALAJ.
NU SCOATEŢI BATERIA ÎN TIMP CE DISPOZITIVUL SE AFLĂ LA ÎNCĂRCAT.
GARANŢIA ESTE ANULATĂ ÎN CAZUL ÎN CARE DEZASAMBLAŢI SAU ÎNCERCAŢI SĂ DEZASAMBLAŢI DISPOZITIVUL.
RESTRICŢII LEGATE DE CONFIDENŢIALITATE
În unele ţări legislaţia prevede obligaţia de înştiinţare a înregistrării convorbirilor telefonice, stipulând informarea interlocutorului cu privire la înregistrarea conversaţiei. În momentul în care utilizaţi funcţia de înregistrare a telefonului PDA, respectaţi legile şi reglementările în vigoare din ţara dvs.
INFORMAŢII PRIVIND DREPTURILE DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ
Copyright © 2009 HTC Corporation. Toate drepturile rezervate. HTC, sigla HTC, HTC Innovation, ExtUSB, TouchFLO, Touch Cruise, HTC Footprints şi
HTC Care sunt mărci înregistrate şi/sau mărci de serviciu ale HTC Corporation. Microsoft, MS-DOS, Windows, Windows NT, Windows Server, Windows Mobile,
Windows XP, Windows Vista, ActiveSync, Windows Mobile Device Center, Internet Explorer, MSN, Hotmail, Windows Live, Outlook, Excel, PowerPoint, Word, OneNote şi Windows Media sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Microsoft Corporation în Statele Unite şi/sau alte ţări.
Bluetooth şi sigla Bluetooth sunt mărci comerciale înregistrate deţinute de Bluetooth SIG, Inc.
Java, J2ME şi toate celelalte mărci bazate pe Java sunt mărci comerciale sau mărci comerciale înregistrate ale Sun Microsystems, Inc. în Statele Unite şi în alte ţări.
Copyright © 2008, Adobe Systems Incorporated. Toate drepturile rezervate. microSD este o marcă comercială a SD Card Association.
Opera Mobile de la Opera Software ASA. Copyright 1995-2008 Opera Software ASA. Toate drepturile rezervate.
Google, Google Maps şi YouTube sunt mărci comerciale Google, Inc. în Statele Unite şi în alte ţări.
Copyright © 2008, Esmertec AG. Toate drepturile rezervate. Copyright © 2003-2008, ArcSoft, Inc. şi furnizorii săi de licenţe. Toate drepturile
rezervate. ArcSoft şi sigla ArcSoft sunt mărci comerciale înregistrate ale ArcSoft, Inc. în Statele Unite şi/sau în alte ţări.
Copyright © 2004-2008, Ilium Software, Inc., toate drepturile rezervate. Licenţiat de QUALCOMM Incorporated conform unuia sau mai multora din
următoarele patente:
4.901.307 5.490.165 5.056.109 5.504.773 5.101.501 5.778.338
5.506.865 5.109.390 5.511.073 5.228.054 5.535.239 5.710.784
5.267.261 5.544.196 5.267.262 5.568.483 5.337.338 5.659.569
5.600.754 5.414.796 5.657.420 5.416.797
© 2008 TomTom International BV, Olanda. TomTom™ şi sigla “două mâini” fac parte din mărcile comerciale solicitate sau înregistrate de TomTom International B. V. Acordul TomTom pentru utilizatorul final este valabil pentru software-ul TomTom. Puteţi vizualiza acordul pentru utilizatorul final valabil pentru software la adresa www.tomtom.com/legal.
Toate numele de companii, produse şi servicii menţionate aici sunt mărci comerciale, mărci comerciale înregistrate sau mărci de servicii ale posesorilor acestora.
HTC nu va fi răspunzător pentru erorile sau omisiunile tehnice sau editoriale din acest document, nici pentru pagubele rezultate în mod direct sau indirect prin utilizarea acestui material. Informaţiile sunt oferite “ca atare”, fără garanţii de nici un fel şi pot fi modificate fără preaviz. De asemenea, HTC îşi rezervă dreptul de a revizui oricând conţinutul acestui document fără notificare prealabilă.
3
4
Nici o parte din acest document nu poate fi reprodusă sau transmisă în orice formă sau prin orice mijloace, electronice sau mecanice, inclusiv fotocopierea, înregistrarea sau stocarea într-un sistem de arhivare, sau traducerea în orice limbă sub orice formă fără permisiunea prealabilă scrisă a HTC.
Limitarea responsabilităţii
INFORMAŢIILE METEO, DATELE ŞI DOCUMENTAŢIILE SUNT FURNIZATE “CA ATARE”, FĂRĂ NICI UN TIP DE GARANŢII SAU ASISTENŢĂ TEHNICĂ DIN PARTEA HTC. ÎN MĂSURA MAXIMĂ PERMISĂ DE LEGISLAŢIA ÎN VIGOARE, HTC ŞI AFILIAŢII SĂI nu oferă nici un fel de promisiuni sau garanţii explicite sau implicite, determinate de legislaţie sau nu, privind informaţiile meteo, datele, documentaţia sau orice alte produse sau servicii, inclusiv printre altele garanţiile de vandabilitate explicite sau implicite, garanţiile de adecvabilitate unui anumit scop implicite sau explicite, de neîncălcare, calitate, precizie, totalitate, eficacitate, corectitudine, utilitate, că informaţiile meteo, datele şi/sau documentaţia vor fi fără erori, sau garanţiile implicite legate de utilizarea sau performanţele acestora.
Fără limitare la cele menţionate anterior, HTC şi furnizorii săi nu sunt responsabili pentru modul de utilizare corectă sau incorectă a informaţiilor meteo, datelor şi/sau documentaţiei sau a rezultatelor utilizării acestora. HTC şi furnizorii săi nu oferă promisiuni sau garanţii explicite sau implicite că vremea va avea aspectul descris în rapoartele, prognozele, datele sau informaţiile meteo şi nu vor avea nici o răspundere sau obligaţie, de nici o natura, faţă de nici o persoană, fizică sau juridică, fie că este parte sau nu, pentru inexactităţile sau omisiunile din prognozele descrise, raportate, existente sau anterioare. FĂRĂ A LIMITA CARACTERUL GENERAL AL PARAGRAFELOR ANTERIOARE, LUAŢI LA CUNOŞTINŢĂ FAPTUL CĂ INFORMAŢIILE METEO, DATELE ŞI/SAU DOCUMENTAŢIA POT INCLUDE INEXACTITĂŢI ŞI VEŢI APELA LA BUNUL SIMŢ ŞI VEŢI LUA MĂSURI DE SIGURANŢĂ ATUNCI CÂND FOLOSIŢI INFORMAŢIILE METEO, DATELE SAU DOCUMENTAŢIA.
Limitarea pagubelor
ÎN MĂSURA MAXIMĂ PERMISĂ DE LEGISLAŢIA ÎN VIGOARE, HTC SAU FURNIZORII SĂI NU VOR FI ÎN NICI UN CAZ RESPONSABILI FAŢĂ DE UTILIZATOR SAU TERŢE PĂRŢI PENTRU PAGUBELE INDIRECTE, SPECIALE, PROVOCATE DIRECT SAU INDIRECT ORI PUNITIVE DE NICI UN FEL, CONTRACTUALE SAU PREJUDICII, INCLUSIV RĂNIREA, PIERDEREA DE VENITURI, PIERDEREA BUNĂVOINŢEI, PIERDEREA OPORTUNITĂŢILOR DE AFACERI, PIERDEREA DATELOR ŞI/SAU PIERDEREA PROFITURILOR OBŢINUTE SAU LEGATE ÎN ORICE MOD DE FURNIZAREA, FUNCŢIONAREA ORI NEFUNCŢIONAREA SAU UTILIZAREA INFORMAŢIILOR METEO, DATELOR SAU DOCUMENTAŢIEI, INDIFERENT DE POSIBILITATEA DE PREVEDERE.
Informaţii importante pentru sănătate şi măsuri de siguranţă
În timpul utilizării acestui produs, respectaţi măsurile de siguranţă de mai jos pentru a evita eventualele situaţii de răspundere legală şi pagube.
Păstraţi şi respectaţi toate instrucţiunile de siguranţă şi de utilizare a produsului. Respectaţi toate avertismentele din instrucţiunile de utilizare ale produsului.
Pentru a reduce riscul vătămărilor corporale, electrocutării, incendiilor şi deteriorării echipamentului, respectaţi următoarele precauţii.
MĂSURI DE SIGURANŢĂ LEGATE DE ELECTRICITATE
Acest produs a fost conceput pentru a fi alimentat cu energie electrică de la bateria specificată sau de la unitatea de alimentare. Alte moduri de utilizare pot fi periculoase şi vor anula autorizaţiile de funcţionare acordate produsului.
MĂSURI DE SIGURANŢĂ PENTRU ÎMPĂMÂNTAREA CORECTĂ
ATENŢIE: Conectarea la un echipament împământat incorect se poate solda cu un
şoc electric pentru dispozitiv.
5
6
Acest produs este echipat cu un cablu USB pentru conectarea la un computer desktop sau notebook. Asiguraţi-vă că computerul este împământat (legat la pământ) corect înainte de a conecta produsul la computer. Cablul de alimentare a unui computer desktop sau notebook are un conductor pentru împământarea echipamentului şi o fişă de împământare. Fişa trebuie introdusă într-o priză adecvată, corect montată şi împământată conform tuturor normativelor şi regulamentelor locale.
PRECAUŢII DE SIGURANŢĂ PENTRU UNITATEA DE ALIMENTARE
• Folosiţi sursa de alimentare externă corectă
Produsul trebuie să fie folosit exclusiv la tipul de sursă de alimentare indicat pe eticheta cu valori nominale electrice. Dacă aveţi îndoieli cu privire la tipul de sursă de alimentare necesară, consultaţi furnizorul de servicii autorizat sau compania de electricitate locală. În cazul unui produs care funcţionează alimentat de baterii sau de alte surse, consultaţi instrucţiunile de utilizare furnizate cu produsul.
• Manipulaţi cu atenţie bateriile
Acest produs conţine o baterie litiu-ion. Există riscul de incendii şi arsuri dacă bateria este manipulată incorect. Nu încercaţi să deschideţi sau să reparaţi bateria. Nu o dezasamblaţi, nu o zdrobiţi, nu o găuriţi, nu scurtcircuitaţi contactele sau circuitele externe, nu o aruncaţi în foc sau în apă, nu expuneţi bateria la temperaturi de peste 60˚C (140˚F).
AVERTISMENT: Pericol de explozie în cazul în care bateria este înlocuită
incorect. Pentru a reduce riscul de incendii sau arsuri, nu o dezasamblaţi, nu o zdrobiţi, nu o găuriţi, nu scurtcircuitaţi contactele externe, nu o expuneţi la temperaturi de peste 60°C (140°F), nu o aruncaţi în foc sau în apă. Înlocuiţi numai cu bateriile specificate. Reciclaţi sau aruncaţi bateriile uzate în conformitate cu regulamentele locale sau cu ghidul furnizat cu produsul.
• Luaţi măsuri de precauţie suplimentare
Menţineţi bateria sau dispozitivul uscate şi ferite de apă sau orice lichid,
deoarece acestea pot provoca un scurtcircuit.
Menţineţi obiectele metalice la distanţă pentru a nu intra în contact cu
bateria sau bornele sale, deoarece aceasta poate duce la scurtcircuit în timpul funcţionării.
Telefonul trebuie conectat doar la produse care poartă sigla USB-IF sau
îndeplinesc condiţiile de conformitate USB-IF.
Nu folosiţi o baterie care pare deteriorată, deformată, decolorată sau care
are urme de rugină pe carcasă, se supraîncălzeşte sau emite un miros suspect.
Nu lăsaţi bateria la îndemâna bebeluşilor şi a copiilor mici, pentru a evita înghiţirea acesteia. Dacă bateria este înghiţită, consultaţi imediat un medic.
Dacă bateria prezintă scurgeri:
Nu permiteţi intrarea lichidului în contact cu pielea sau hainele. Dacă
a intrat deja în contact, clătiţi imediat zona afectată cu apă curată şi solicitaţi sfatul medicului.
Nu permiteţi intrarea lichidului în contact cu ochii. Dacă a intrat deja
în contact, NU frecaţi; clătiţi imediat cu apă curată şi solicitaţi sfatul medicului.
Luaţi măsuri de precauţie suplimentare pentru a feri o baterie cu
scurgeri de foc, deoarece există pericolul de aprindere sau explozie.
MĂSURI DE SIGURANŢĂ ÎN CAZUL RAZELOR SOLARE DIRECTE
Feriţi acest produs de umezeală excesivă şi temperaturi extreme. Nu lăsaţi produsul sau bateria în interiorul unui autovehicul sau în locuri în care temperatura poate să depăşească 60°C (140°F), cum ar fi pe bordul unei maşini, pe un pervaz sau în spatele unui geam expus razelor solare sau razelor ultraviolete puternice pentru perioade prelungite de timp. Produsul se poate deteriora, bateria se poate supraîncălzi sau poate reprezenta un risc pentru autovehicul.
7
8
PREVENIREA PIERDERII AUZULUI
ATENŢIE: Ascultarea în căşti la volum mare perioade lungi de
timp poate duce la pierderea definitivă a auzului.
NOTĂ: Pentru Franţa căştile (enumerate mai jos) pentru acest dispozitiv au fost testate şi respectă cerinţele privind nivelul de presiune acustică din standardele NF EN 50332­1:2000 şi NF EN 50332-2:2003, conform articolului L. 5232-1 din legislaţia franceză.
Cască, produsă de HTC, model HS S200.
SIGURANŢA LA BORDUL AERONAVELOR
Datorită posibilelor interferenţe ale acestui produs cu sistemul de navigaţie şi cu reţeaua de comunicaţii a aeronavelor, utilizarea funcţiei de telefon a dispozitivului la bordul avioanelor este interzisă prin lege în majoritatea ţărilor. Dacă doriţi să utilizaţi dispozitivul când vă aflaţi pe o aeronavă, comutaţi-l la modul pentru avion, pentru a opri funcţia de telefon.
RESTRICŢII DE MEDIU
Nu utilizaţi acest produs în benzinării, depozite de combustibil, fabrici de produse chimice, în locuri în care se efectuează operaţiuni de detonare de explozibil sau în medii cu atmosferă potenţial explozivă, cum sunt zonele de realimentare cu combustibil, depozitele de combustibil, zonele de sub puntea navelor, combinatele chimice, instalaţiile pentru transferul sau depozitarea combustibililor sau substanţelor chimice şi zonele în care aerul conţine substanţe chimice sau particule, cum sunt granulele, praful sau particulele metalice. În astfel de medii, scânteile pot cauza explozii sau incendii ce pot duce la vătămări corporale sau chiar decese.
MEDII EXPLOZIVE
Dacă vă aflaţi într-un mediu cu o atmosferă potenţial explozivă sau în care există materiale inflamabile, opriţi produsul şi respectaţi toate indicatoarele şi instrucţiunile. În astfel de medii, scânteile pot provoca explozii sau incendii care duc la vătămări corporale sau chiar decese. Nu utilizaţi dispozitivul în puncte de realimentare cum sunt benzinăriile şi ţineţi cont de indicatoarele de restricţie a
utilizării echipamentului radio în depozitele de combustibil, fabricile de produse chimice sau în zonele în care sunt în curs de desfăşurare operaţiuni de detonare a explozibililor. Zonele care au o atmosferă potenţial explozivă sunt de cele mai multe ori, însă nu întotdeauna, bine semnalizate. Printre acestea se numără şi zonele de realimentare, zonele de sub puntea navelor, instalaţiile pentru transferul sau depozitarea combustibililor sau substanţelor chimice şi zonele în care aerul conţine substanţe chimice sau particule cum sunt granulele, praful sau particulele metalice.
MĂSURI DE SIGURANŢĂ ÎN CURSUL DEPLASĂRILOR
Şoferii autovehiculelor în mişcare nu au voie să utilizeze serviciile de telefonie mobilă cu receptoare ţinute în mână, cu excepţia cazurilor de urgenţă. În unele ţări, este permisă utilizarea dispozitivelor tip „mâini libere”.
PRECAUŢII DE SIGURANŢĂ PENTRU EXPUNEREA LA FRECVENŢE RADIO
Evitaţi să folosiţi telefonul lângă structuri metalice (cum ar fi structura de oţel
a unei clădiri).
Evitaţi utilizarea telefonului lângă surse electromagnetice puternice, cum ar fi
cuptoare cu microunde, difuzoare, televizoare şi radiouri.
Folosiţi numai accesorii aprobate de producător sau accesorii care nu conţin
metale.
Utilizarea accesoriilor care nu sunt aprobate de producător poate duce la
încălcarea recomandărilor locale cu privire la expunerea la frecvenţe radio şi trebuie evitată.
INTERFERENŢA CU FUNCŢIONAREA APARATURII MEDICALE
Acest produs poate cauza funcţionarea defectuoasă a echipamentelor medicale. Utilizarea acestui dispozitiv este interzisă în majoritatea spitalelor şi clinicilor medicale.
Dacă folosiţi orice alte aparate medicale de uz personal, luaţi legătura cu producătorul aparatului pentru a determina dacă acesta este corect ecranat împotriva frecvenţelor radio externe. Medicul dvs. vă poate ajuta să obţineţi aceste informaţii.
OPRIŢI telefonul în instituţii sanitare dacă vi se solicită acest lucru prin regulamentele afişate. Spitalele sau instituţiile sanitare pot să utilizeze echipamente sensibile la frecvenţe radio externe.
9
10
APARATE AUDITIVE
Unele telefoane fără fir digitale pot să interfereze cu anumite aparate auditive. În acest caz, luaţi legătura cu operatorul mobil sau apelaţi la Serviciul Clienţi pentru a discuta alternativele.
RADIAŢII NEIONIZANTE
Dispozitivul are o antenă internă. Acest produs trebuie utilizat în poziţia normală de utilizare pentru a asigura performanţa emisiei şi siguranţa interferenţei. Ca şi în cazul altor echipamente mobile de transmisii radio, utilizatorii sunt sfătuiţi să nu apropie excesiv părţile corpului de antenă în timpul funcţionării echipamentului, pentru a asigura funcţionarea satisfăcătoare a acestuia şi siguranţa personală.
Folosiţi numai antena internă furnizată. Folosirea antenelor modificate sau neautorizate poate afecta calitatea apelului şi poate deteriora telefonul, provocând reducerea performanţelor şi niveluri SAR care depăşesc limitele recomandate şi ca urmare neconformitatea cu cerinţele de reglementare locale din ţara dvs.
Pentru a asigura funcţionarea optimă a telefonului şi faptul că expunerea persoanelor la energia de radiofrecvenţă este conformă cu instrucţiunile stabilite în standardele relevante, folosiţi întotdeauna dispozitivul numai în poziţia normală de utilizare. Contactul cu zona antenei poate afecta calitatea apelului şi poate provoca funcţionarea dispozitivului la un nivel de putere mai mare decât este necesar. Evitarea contactului cu zona antenei atunci când telefonul este ÎN UZ optimizează performanţele antenei şi durata bateriei.
Poziţia antenei
Precauţii generale
• Evitaţi exercitarea unei forţe excesive asupra dispozitivului
Nu aplicaţi o apăsare excesivă pe ecran şi pe dispozitiv pentru a preveni deteriorarea acestora şi scoateţi dispozitivul din buzunarul pantalonilor înainte de a vă aşeza. De asemenea, este recomandat să păstraţi dispozitivul într-o husă de protecţie şi să atingeţi ecranul folosind numai indicatorul dispozitivului sau degetul. Ecranele crăpate din cauza utilizării incorecte nu sunt acoperite de garanţie.
• Dispozitivul se încălzeşte în cazul utilizării prelungite
În cazul utilizării pe perioade mai lungi de timp, cum ar fi atunci când vorbiţi la telefon, încărcaţi bateria sau accesaţi Internetul, dispozitivul se poate încălzi. În majoritatea cazurilor, această stare este normală şi nu trebuie, prin urmare, interpretată ca o problemă a dispozitivului.
• Respectaţi instrucţiunile de service
Cu excepţia cazurilor specificate în documentaţia de utilizare sau de service, nu reparaţi dispozitivul pe cont propriu. Reparaţiile componentelor din interiorul dispozitivului trebuie efectuate de un tehnician de service sau de un furnizor autorizat.
• Deteriorările care necesită service
Deconectaţi produsul de la priză şi duceţi-l spre reparare la un tehnician de service autorizat sau la un furnizor în următoarele situaţii:
În produs a fost vărsat lichid sau un obiect a căzut pe produs.
Produsul a fost expus ploii sau apei.
Produsul a fost scăpat sau deteriorat
Există semne vizibile de supraîncălzire.
Produsul nu funcţionează normal când respectaţi instrucţiunile de utilizare.
• Evitaţi zonele fierbinţi
Produsul trebuie amplasat la distanţă de surse de căldură, cum sunt radiatoarele, aragazurile, sobele şi alte produse (inclusiv amplificatoare) care produc căldură.
11
12
• Evitaţi zonele umede
Nu utilizaţi produsul în locaţii umede.
• Evitaţi folosirea dispozitivului după o schimbare bruscă a temperaturii
Când vă deplasaţi cu dispozitivul între medii cu temperaturi foarte diferite şi/sau cu diferenţe de umiditate, este posibil ca în interiorul dispozitivului să se formeze condens. Pentru a evita deteriorarea dispozitivului, lăsaţi suficient timp ca umezeala să se evapore înainte de a-l folosi.
NOTIFICARE: Când transferaţi dispozitivul dintr-o zonă rece într-o zonă caldă, sau
dintr-o zonă caldă într-o zonă rece, permiteţi-i să se aclimatizeze la temperatura camerei înainte de a-l porni.
• Evitaţi împingerea obiectelor în produs
Nu împingeţi obiecte de orice tip în sloturile carcasei sau în alte deschizături ale produsului. Sloturile şi deschizăturile sunt prevăzute pentru ventilaţie. Aceste deschideri nu trebuie blocate sau acoperite.
• Montarea accesoriilor
Nu utilizaţi produsul pe mese, cărucioare, standuri sau trepiede instabile. Operaţiunile de montare a produsului trebuie efectuate în conformitate cu instrucţiunile producătorului, utilizând accesoriile de montare recomandate de acesta.
• Evitaţi montarea instabilă
Nu aşezaţi produsul pe o bază instabilă.
• Folosiţi produsul cu echipamente aprobate
Acest produs trebuie utilizat numai cu computere personale şi opţiuni identificate ca adecvate pentru utilizarea cu echipamentul.
• Reglarea volumului
Reduceţi volumul înainte de a utiliza căşti sau alte accesorii audio.
• Curăţare
Deconectaţi produsul de la priza de perete înainte de curăţare. Nu utilizaţi lichide de curăţare sau aerosoli. Utilizaţi o cârpă umedă pentru curăţare, însă NU utilizaţi apă pentru curăţarea ecranului LCD.
Cuprins
Capitolul 1 Introducere 23
1.1 Prezentarea telefonului Touch şi a accesoriilor .............................................. 24
Panou superior...........................................................................................................................24
Panoul din stânga ..................................................................................................................... 24
Panoul din dreapta ...................................................................................................................24
Panou frontal ..............................................................................................................................25
Panou spate ................................................................................................................................26
Panou inferior .............................................................................................................................26
Accesorii ....................................................................................................................................... 27
1.2 Instalarea cartelei SIM, bateriei şi cartelei de stocare .......................................28
Cartela SIM ..................................................................................................................................29
Bateria ...........................................................................................................................................30
Cartelă de stocare .....................................................................................................................32
1.3 Încărcarea bateriei ............................................................................................ 33
1.4 Utilizarea suportului pentru curea.................................................................. 34
1.5 Utilizarea suportului de maşină ......................................................................35
Asamblarea suportului de maşină ...................................................................................... 35
Montarea suportului în maşină ...........................................................................................36
Amplasarea dispozitivului în suport ..................................................................................36
Extragerea dispozitivului din suport ..................................................................................37
1.6 Pornirea ............................................................................................................. 38
Pornirea şi oprirea dispozitivului .........................................................................................38
Configurarea automată a setărilor conexiunilor de date ...........................................38
Comutarea la modul Inactiv când dispozitivul nu este utilizat ................................ 39
1.7 Navigarea în cadrul dispozitivului ..................................................................39
Control prin atingerea cu degetul ......................................................................................39
Indicator .......................................................................................................................................41
Rotiţa de navigare ....................................................................................................................42
13
14
1.8 Ecranul iniţial ....................................................................................................42
1.9 Pictograme de stare ......................................................................................... 43
1.10 Meniul Start .................................................................................................... 47
1.11 Meniul rapid .................................................................................................... 48
1.12 Reglarea volumului ........................................................................................ 49
1.13 La conectarea dispozitivului la un computer ...............................................50
Capitolul 2 Utilizarea funcţiilor telefonului 53
2.1 Ecranul Telefon .................................................................................................54
Introducerea codului PIN .......................................................................................................54
2.2 Efectuarea apelurilor........................................................................................ 55
Efectuarea unui apel din ecranul Telefon .........................................................................55
Efectuarea unui apel din Persoane de contact...............................................................57
Efectuarea unui apel din ecranul iniţial TouchFLO .......................................................57
Pentru a seta telefonul să vibreze când persoana apelată răspunde ....................57
Efectuarea unui apel de urgenţă .........................................................................................57
Efectuarea unui apel internaţional .....................................................................................58
Pentru a apela mesageria vocală ........................................................................................58
2.3 Preluarea şi încheierea apelurilor ...................................................................58
Pentru a accepta sau a respinge un apel sosit ...............................................................58
Funcţii de apelare .....................................................................................................................59
Verificarea apelurilor pierdute .............................................................................................61
2.4 Istoric apeluri .................................................................................................... 62
2.5 Apelare rapidă ..................................................................................................62
2.6 Activarea şi dezactivarea funcţiei de telefon ................................................. 63
2.7
Configurarea accesului la SIM prin Bluetooth pentru kiturile de maşină ..........
Capitolul 3 TouchFLO™ 65
3.1 Despre TouchFLO™ ...........................................................................................66
3.2 Utilizarea ecranului iniţial TouchFLO ..............................................................66
Ecran iniţial ..................................................................................................................................68
64
Contacte ....................................................................................................................................... 69
Mesaje ........................................................................................................................................... 71
Mail.................................................................................................................................................71
Footprints ....................................................................................................................................73
Footprints ....................................................................................................................................73
Internet ......................................................................................................................................... 76
Imagini şi video .........................................................................................................................76
Muzică ........................................................................................................................................... 78
Vermea ..........................................................................................................................................80
Căutare pe hartă (disponibilitate în funcţie de ţară) .................................................... 82
Setări..............................................................................................................................................83
Programe .....................................................................................................................................85
3.3 Gesturi cu degetul ............................................................................................86
Derularea cu degetul ............................................................................................................... 86
Mărirea/micşorarea folosind degetul ................................................................................87
Deplasarea cu degetul ............................................................................................................87
Capitolul 4 Introducerea textului 89
4.1 Selectarea unei metode de introducere .........................................................90
4.2 Utilizarea tastaturii QWERTY completă ..........................................................91
4.3 Utilizarea tastaturii QWERTY compacte .........................................................92
4.4 Utilizarea tastaturii telefonului ....................................................................... 93
4.5 Utilizarea modurilor multi-apăsare şi T9 ........................................................ 94
Modul Multi-apăsare ...............................................................................................................94
Modul T9 ......................................................................................................................................94
4.6 Utilizarea modului Numeric şi Simboluri ....................................................... 96
4.7 Utilizarea metodei Recunoaştere bloc ............................................................ 97
4.8 Utilizarea modului Recunoaştere litere .......................................................... 98
4.9 Utilizarea metodei Transcriere ........................................................................98
15
16
Capitolul 5 Sincronizarea informaţiilor cu computerul 101
5.1 Despre sincronizare ........................................................................................ 102
Moduri de sincronizare ........................................................................................................ 102
5.2 Configurarea Windows Mobile® Device Center în Windows Vista® .............103
Configurarea sincronizării în Windows Mobile Device Center .............................. 103
Utilizarea Windows Mobile Device Center .................................................................... 105
5.3 Configurarea ActiveSync® în Windows XP® ..................................................106
Instalarea ActiveSync............................................................................................................ 106
Configurarea sincronizării în ActiveSync ....................................................................... 106
5.4 Sincronizarea cu computerul .........................................................................107
Începerea şi oprirea sincronizării ..................................................................................... 107
Schimbarea informaţiilor care vor fi sincronizate ...................................................... 108
Remedierea problemelor de conectare pentru sincronizare ................................. 109
5.5 Sincronizarea prin Bluetooth ........................................................................109
5.6 Sincronizarea muzicii şi videoclipurilor........................................................110
Capitolul 6 Trimiterea şi primirea mesajelor 111
6.1 Mesagerie ........................................................................................................ 112
6.2 Mesaje text ...................................................................................................... 113
Crearea unui mesaj text nou .............................................................................................. 113
Compunerea şi trimiterea unui mesaj text ................................................................... 114
Gestionarea mesajelor text ................................................................................................115
6.3 MMS .................................................................................................................117
Modificarea setărilor MMS .................................................................................................. 117
Crearea şi trimiterea mesajelor MMS .............................................................................. 119
Vizualizarea şi răspunsul la mesajele MMS ................................................................... 121
6.4 Tipuri de conturi de poştă electronică ..........................................................122
Configuraţi dispozitivul în vederea sincronizării mesajelor de poştă electronică
Outlook cu computerul .......................................................................................................123
Adăugarea unui cont de poştă electronică .................................................................. 123
6.5 Expertul de configurare a poştei electronice ...............................................124
Configurarea unui cont de poştă electronică de pe Internet ................................124
Set up a custom domain e-mail........................................................................................ 127
6.6 Utilizarea poştei electronice .......................................................................... 128
Crearea unui mesaj nou de poştă electronică ............................................................. 128
Compunerea şi trimiterea unui mesaj de poştă electronică .................................. 129
Filtraţi lista de mesaje Inbox .............................................................................................. 130
Vizualizarea mesajelor şi trimiterea unui răspuns ...................................................... 130
Sincronizarea poştei electronice ...................................................................................... 132
Particularizarea setărilor poştei electronice ................................................................. 133
Capitolul 7 Lucrul cu mesajele de poştă electronică şi agenda de întâlniri
din cadrul companiei 135
7.1 Sincronizarea cu serverul Exchange .............................................................136
Configurarea unei conexiuni la serverul Exchange ................................................... 136
Pornire sincronizare .............................................................................................................. 137
7.2 Utilizarea poştei electronice a companiei ....................................................138
Sincronizarea automată prin Direct Push .....................................................................138
Sincronizarea planificată ..................................................................................................... 139
Descărcare instantanee prin Fetch Mail ........................................................................ 139
Căutarea mesajelor de poştă electronică pe Exchange Server ............................. 140
Semnalizarea mesajelor....................................................................................................... 141
Răspuns automat când nu sunteţi la birou .................................................................. 142
7.3 Gestionarea cererilor de întâlnire .................................................................142
7.4 Căutarea persoanelor de contact în directorul firmei .................................... 144
Capitolul 8 Internet 147
8.1 Modalităţi de conectare la Internet ..............................................................148
Wi-Fi ............................................................................................................................................ 148
GPRS/3G .................................................................................................................................... 152
Linie comutată ........................................................................................................................ 153
17
18
8.2 Iniţierea unei conexiuni de date ....................................................................154
8.3 Utilizarea Opera Mobile™ .............................................................................. 155
Vizualizarea paginilor Web ................................................................................................. 157
Pentru a mări sau micşora o pagină web ...................................................................... 157
Meniul Opera Mobile ............................................................................................................ 158
8.4 Utilizarea YouTube™ .......................................................................................159
Răsfoirea videoclipurilor ..................................................................................................... 159
Vizionarea videoclipurilor ................................................................................................... 161
Marcaje ...................................................................................................................................... 162
Istoric .......................................................................................................................................... 163
8.5 Utilizarea Flux media .....................................................................................164
8.6 Utilizarea Windows Live™ ..............................................................................166
Configurare Windows Live™ ............................................................................................... 166
Interfaţa Windows Live™ ..................................................................................................... 167
Windows Live™ Messenger ................................................................................................ 168
Lansaţi programul de mesagerie şi conectaţi-vă .......................................................168
Adăugare persoane de contact Windows Live™ ......................................................... 170
8.7
Utilizarea dispozitivul drept modem (Partajare Internet) ......................................171
8.8 Utilizarea Hubului RSS ...................................................................................174
Abonare şi organizare la canalele de ştiri...................................................................... 174
Vizualizare şi organizare titluri .......................................................................................... 177
Vizualizarea rezumatului unei ştiri ................................................................................... 178
Capitolul 9 Bluetooth 181
9.1 Moduri Bluetooth ...........................................................................................182
9.2 Parteneriate Bluetooth ..................................................................................183
9.3 Conectarea unui set mâini libere a unor căşti stereo prin Bluetooth ......... 184
9.4 Configurarea conexiunii implicite la un dispozitiv Bluetooth .................... 185
9.5 Transmiterea de informaţii prin Bluetooth ..................................................186
9.6 Bluetooth Explorer şi partajarea de fişiere Bluetooth ................................... 188
9.7 Imprimarea fişierelor prin Bluetooth ............................................................189
Capitolul 10 Căutarea şi înregistrarea locurilor 191
10.1 Instrucţiuni şi operaţiuni preliminare utilizării sistemului GPS ...............192
10.2 Descărcarea informaţiilor despre sateliţi prin QuickGPS..........................193
Opţiuni de descărcare .......................................................................................................... 194
10.3 HTC Footprints™ ...........................................................................................195
Crearea unei înregistrări Footprint .................................................................................. 195
Căutarea locurilor vizitate ................................................................................................... 198
Editarea unei înregistrări Footprint ................................................................................. 200
Exportul şi importul înregistrărilor Footprints ............................................................201
10.4 Google™ Maps (disponibilitate în funcţie de ţară) ....................................201
Ecranul Google Maps ........................................................................................................... 202
Căutarea unui punct de interes ........................................................................................ 202
10.5 Utilizarea TomTom® NAVIGATOR ..................................................................204
Prima utilizare ......................................................................................................................... 204
Driving View (Afişajul rutier) .............................................................................................. 206
Meniul principal ..................................................................................................................... 207
Selectarea unei destinaţii .................................................................................................... 208
Favorites (Preferinţe) ............................................................................................................. 210
Puncte de interes (POI) ........................................................................................................ 212
Prepare route (Pregătire traseu) .......................................................................................213
Map browser (Explorare hartă) .........................................................................................214
Comenzi GPS ........................................................................................................................... 215
Preferences (Preferinţe) .......................................................................................................216
10.6 Setări locaţie .................................................................................................219
Assisted GPS (GPS asistat) ................................................................................................... 219
Location service (Serviciu locaţie) ................................................................................... 220
10.7 NaviPanel ......................................................................................................220
Setări NaviPanel ..................................................................................................................... 221
19
20
Capitolul 11 Experienţa multimedia 223
11.1 Realizarea fotografiilor şi videoclipurilor ..................................................224
Moduri de captură ................................................................................................................. 224
Capturarea fotografiilor şi videoclipurilor ..................................................................... 226
Comenzi şi indicatoare afişate pe ecran ........................................................................ 227
Panoul meniului ..................................................................................................................... 229
Utilizarea zoom-ului .............................................................................................................. 230
Revizuire .................................................................................................................................... 232
Opţiuni complexe .................................................................................................................. 233
11.2 Vizualizarea fotografiilor şi videoclipurilor folosind Albumul .................237
Lansare Album ........................................................................................................................ 237
Selectaţi o fotografie sau un videoclip ........................................................................... 238
Vizualizarea unei imagini .................................................................................................... 239
Redarea videoclipurilor ....................................................................................................... 242
Închiderea aplicaţiei Album ............................................................................................... 242
11.3 Utilizarea Windows Media® Player Mobile .................................................243
Despre comenzi ...................................................................................................................... 244
Despre ecrane şi meniuri .................................................................................................... 244
Sincronizare fişiere video şi audio ................................................................................... 245
Redarea fişierelor media ...................................................................................................... 247
Liste de redare......................................................................................................................... 248
Remedierea problemelor .................................................................................................... 248
11.4 Utilizarea Manager audio ............................................................................249
Liste de redare......................................................................................................................... 250
Setare melodie ca ton de apel .......................................................................................... 252
11.5 Folosirea programului Sporire nivel sunet.................................................253
Capitolul 12 Programe 255
12.1 Accesarea Programelor de pe dispozitiv .................................................... 256
12.2 Adăugarea şi eliminarea programelor........................................................256
12.3 Adobe® Reader® LE .......................................................................................257
12.4 Calendar ........................................................................................................258
Crearea rezervărilor ............................................................................................................... 258
Vizualizarea rezervărilor ...................................................................................................... 259
Trimiterea programărilor ..................................................................................................... 260
12.5 Persoane de contact .....................................................................................261
Adăugarea de noi persoane de contact ........................................................................ 262
Organizarea şi căutarea persoanelor de contact ........................................................ 263
Partajarea informaţiilor despre persoanele de contact ........................................... 265
12.6 Comm Manager ............................................................................................266
12.7 Microsoft® Office Mobile .............................................................................. 267
12.8 Note ...............................................................................................................268
12.9 Java ................................................................................................................ 270
Instalarea şi lansarea MIDlet-urilor/suitelor de MIDlet-uri ...................................... 270
Administrarea aplicaţiilor MIDlet/suitelor MIDlet ...................................................... 271
12.10 SIM Manager ............................................................................................... 272
12.11 Activităţi ...................................................................................................... 274
12.12 Reportofon..................................................................................................275
12.13 Apelare rapidă vocală ................................................................................278
12.14 ZIP ................................................................................................................ 280
Capitolul 13 Gestionarea dispozitivului 283
13.1 Copierea şi gestionarea fişierelor ...............................................................284
13.2 Setările dispozitivului ..................................................................................285
Fila Personal ............................................................................................................................. 285
Fila Sistem ................................................................................................................................. 287
Fila Conexiuni .......................................................................................................................... 289
13.3 Modificarea setărilor de bază ...................................................................... 290
Data şi ora ................................................................................................................................. 290
Setări regionale....................................................................................................................... 291
21
22
Setările afişajului .................................................................................................................... 291
Numele dispozitivului .......................................................................................................... 292
Setările soneriei ...................................................................................................................... 293
Alarme şi notificări ................................................................................................................. 293
Servicii telefonice ................................................................................................................... 294
13.4 Utilizarea Configurare conexiune ...............................................................295
13.5 Utilizarea Manager activităţi ....................................................................... 296
13.6 Protejarea dispozitivului .............................................................................298
Protejarea cartelei SIM cu un cod PIN............................................................................. 298
Protejarea dispozitivului cu parolă .................................................................................. 298
Criptarea fişierelor de pe cartela de stocare ................................................................ 299
13.7 Gestionarea memoriei .................................................................................300
13.8 Reiniţializarea dispozitivului .......................................................................301
Reiniţializarea soft ................................................................................................................. 301
Reiniţializarea hard ................................................................................................................ 302
Ştergere depozitare ..............................................................................................................303
13.9 Actualizare Windows .................................................................................... 303
13.10 Sfaturi pentru economisirea bateriei .......................................................304
Anexă 307
A.1 Specificaţii ......................................................................................................308
A.2 Informaţii privind reglementările .................................................................310
Index 317
Capitolul 1
Introducere
1.1 Prezentarea telefonului Touch şi a accesoriilor
1.2 Instalarea cartelei SIM, bateriei şi cartelei de stocare
1.3 Încărcarea bateriei
1.4 Utilizarea suportului pentru curea
1.5 Utilizarea suportului de maşină
1.6 Pornirea
1.7 Navigarea în cadrul dispozitivului
1.8 Ecranul iniţial
1.9 Pictograme de stare
1.10 Meniul Start
1.11 Meniul rapid
1.12 Reglarea volumului
1.13 La conectarea dispozitivului la un computer
24 Introducere

1.1 Prezentarea telefonului Touch şi a accesoriilor

Panou superior

PORNIT/OPRIT
Apăsaţi-l pentru a opri temporar ecranul. Pentru a opri dispozitivul, apăsaţi şi menţineţi timp de aproximativ 5 secunde. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi “Pornirea” în acest capitol.

Panoul din stânga Panoul din dreapta

CREŞTERE VOLUM
În timpul unui apel sau în timpul redării muzicii, apăsaţi acest buton pentru a creşte volumul.
SCĂDERE VOLUM
În timpul unui apel sau în timpul redării muzicii, apăsaţi acest buton pentru a reduce volumul.
Indicator
(Pentru detalii, consultaţi secţiunea “Indicator” din acest capitol.)
Introducere 25

Panou frontal

LED de notificare
* Consultaţi descrierea de mai jos.
Cască
Reproduce sunetul în timpul apelurilor telefonice.
GPS
Apăsaţi pentru a lansa software-ul de navigare GPS. Pentru detalii, consultaţi Capitolul 10.
CONVORBIRE/TRIMITERE
Apăsaţi-l pentru a prelua
un apel primit sau pentru a forma un număr. În timpul unui apel,
apăsaţi-l şi menţineţi-l apăsat pentru a activa sau dezactiva difuzorul. Apăsaţi-l şi menţineţi-l
apăsat pentru a folosi apelarea rapidă vocală. (Consultaţi Capitolul 12 pentru detalii)
* LED-ul emite:
O lumină verde intermitentă când există mesaje SMS, MMS sau de poştă electronică noi, apeluri
• pierdute sau memento-uri. O lumină verde continuă când dispozitivul este conectat la adaptorul de alimentare sau la un computer
• şi bateria este încărcată complet. O lumină portocalie continuă când bateria este în curs de încărcare.
• O lumină portocalie intermitentă când nivelul bateriei ajunge sub 10%.
Ecran tactil
ROTIŢĂ DE NAVIGARE CU PATRU DIRECŢII şi cu buton ENTER
Învârtiţi rotiţa sau apăsaţi acest buton multi-direcţional în sus, jos, stânga, dreapta pentru a vă deplasa prin meniuri şi instrucţiunile programelor; pentru a efectua selecţii apăsaţi butonul central. În unele programe, cum ar fi
Aparat foto şi Opera Mobile, puteţi să învârtiţi rotiţa pentru a mări sau micşora imaginea.
FOOTPRINTS
Apăsaţi pentru a lansa aplicaţia Footprints. Pentru detalii, consultaţi Capitolul 10.
TERMINARE
Apăsaţi-l pentru a încheia un apel
şi a reveni la ecranul iniţial.
Apăsaţi-l şi menţineţi-l apăsat
pentru a bloca dispozitivul. (Pentru a personaliza tasta Terminare, apăsaţi Start > Setări > fila Personal > Butoane > fila Tasta Terminare.
26 Introducere

Panou spate

Difuzor

Panou inferior

Conector sincronizare/mufă cască
Conectaţi cablul USB furnizat pentru a sincroniza informaţiile sau
conectaţi adaptorul c.a. pentru a reîncărca bateria. Conectaţi setul cu căşti stereo USB furnizat pentru a efectua
conversaţii cu mâinile libere sau pentru a asculta muzică.
Aparat foto de 3,2 megapixeli
Pentru detalii, consultaţi secţiunea “Realizarea fotografiilor şi videoclipurilor” din Capitolul 11.
Capac spate
Suport curea
Pentru detalii, consultaţi secţiunea “Utilizarea suportului pentru curea” din acest capitol.
Microfon

Accesorii

Pachetul conţine următoarele articole şi accesorii:
Bateria
Adaptorul de alimentare
Protecţie pentru ecran
Set căşti stereo
Cablu de sincronizare USB
Husă
Suport de maşină
Încărcător de maşină
Ghid rapid
Discuri de pornire şi aplicaţii
Cartelă microSD de 1GB (cu hărţi pentru software-ul GPS inclus)
Introducere 27
28 Introducere

1.2 Instalarea cartelei SIM, bateriei şi cartelei de stocare

Trebuie să demontaţi capacul spate înainte de a instala cartela SIM, bateria şi cartela de stocare în dispozitiv. De asemenea, asiguraţi-vă că dispozitivul este oprit înainte de instalarea sau schimbarea cartelei SIM şi a bateriei.
Pentru a scoate capacul spate
Asiguraţi-vă că dispozitivul este
1.
oprit. Ţineţi bine dispozitivul, cu panoul
2.
frontal orientat în jos. Cu degetul mare sau cu degetul,
3.
ridicaţi partea inferioară a capacului spate.
Pentru a reaşeza capacul spate
Fixaţi mai întâi partea superioară
1.
a capacului spate aliniind-o cu cele două orificii situate în partea superioară a spatelui dispozitivului.
Apăsaţi partea inferioară a capacului
2.
spate pentru a fixa capacul în poziţie. Veţi auzi un declic când capacul spate este fixat în poziţie.
2
1
Introducere 29
RESET
RESET

Cartela SIM

Cartela SIM conţine numărul dumneavoastră de telefon, detalii despre servicii şi memoria pentru agendă/mesaje. Dispozitivul acceptă atât cartele SIM de 1,8V cât şi de 3V.
Notă Este posibil ca unele cartele SIM mai vechi să nu funcţioneze în dispozitivul dvs. Luaţi
legătura cu operatorul mobil pentru a obţine o altă cartelă SIM. Este posibil ca acest serviciu să fie taxat.
Pentru a instala cartela SIM
Asiguraţi-vă că dispozitivul este
1.
oprit. Identificaţi fanta pentru cartela
2.
SIM, apoi introduceţi cartela SIM cu contactele aurii orientate în jos şi cu colţul decupat spre interiorul fantei.
Glisaţi complet cartela SIM în fantă.
3.
Pentru a scoate cartela SIM
Scoateţi bateria, dacă este
1.
instalată. Din deschizătura de lângă partea
2.
superioară a dispozitivului, împingeţi cartela SIM parţial în afară cu ajutorul indicatorului.
Glisaţi complet cartela SIM din
3.
fanta cartelei cu degetul mare.
Colţ decupat
30 Introducere

Bateria

Dispozitivul este furnizat cu o baterie litiu-ion reîncărcabilă şi este conceput pentru a funcţiona numai cu bateriile şi accesoriile originale specificate de producător. Durata bateriei depinde de o multitudine de factori, inclusiv configuraţia reţelei, puterea semnalului, temperatura mediului în care utilizaţi dispozitivul, funcţiile sau setările utilizate, precum şi de felul în care utilizaţi dispozitivul şi altele.
Durata estimativă a bateriei (aproximativă):
În aşteptare: Până la 330 ore în regim GSM
Până la 400 ore în regim WCDMA Durată convorbiri: Până la 400 minute în regim GSM
Până la 375 minute în regim WCDMA
Notă Durata bateriei variază în funcţie de reţea şi de modul de utilizare a telefonului.
Avertisment! Pentru a reduce riscul de incendii sau arsuri:
Nu încercaţi să deschideţi, dezasamblaţi sau reparaţi bateria.
Nu zdrobiţi, găuriţi sau scurt-circuitaţi contactele exterioare şi nu aruncaţi
bateria în foc sau în apă.
Nu expuneţi bateria la temperaturi de peste 60oC (140oF).
Înlocuiţi-o numai cu baterii destinate acestui produs.
Reciclaţi sau aruncaţi bateriile utilizate în conformitate cu normele locale.
Loading...
+ 294 hidden pages