Hitachi W 4YF Handling Instructions Manual

SKRUVDRAGARAUTOMAT SKRUEAUTOMAT SKRUTREKKERAUTOMAT RUUVINKIERRINAUTOMAATTI AUTOMATIC SCREWDRIVER
W 4YF
Läs bruksanvisningen noga igenom före verktygets användning. Læs instruktionerne nøje igennem, før maskinen tages i brug. Les grundig og forstå anvisningene før bruk. Lue ohjeet huolellisesti ennen käyttöä. Read through carefully and understand these instructions before use.
Bruksanvisning Brugsanvisning Bruksanvisning Käyttöohjeet Handling Instructions
Svenska
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR ELVERKTYG
1. Håll arbetsplatsen ren och i ordning. Oordning och skräp på arbetsplatsen medför risk för olycksfall.
2. Ge akt på arbetsomgivningen. Utsätt inte verktyget för regn. Använd inte verktygen i fuktiga eller våta utrymmen. Se till att arbetsplatsen är välbelyst. Använd inte verktyget i närheten av lättantändliga gaser eller vätskor.
Elverktyg alstrar gnistor vid användning. Gnistor bildas också vid deras på/avslagning. Arbeta aldrig med verktygen på en arbetsplats där det förvaras fernissor, färger, bensin, lösningsmedel för färg, bindemedel, lim eller dylika antändbara eller explosiva material.
3. Akta dig för elektriska stötar vid överföring eller kortslutning. Se till att du inte kommer i beröring med jordade föremål eller ytor, som t.ex. rör, värmeelement, kylskåp, spisar mm.
4. Håll barn borta. Obehöriga skall hållas på säkert avstånd från både verktyget och förlängningskabeln. Obehöriga skall ej tillåtas inom arbetsområdet.
5. När maskinen inte används, skall den förvaras på en torr och hög eller låst, barnsäker plats.
6. Använd inte våld. Maskinen arbetar både säkrare och bättre med den hastighet den är tilltänk för.
7. Använd rätt maskin. Tvinga inte en liten maskin göra ett arbete som är avsett för ett extra kraftigt verktyg. Använd verktyget endast för de ändamål det är konstruerat för—använd t.ex. inte en cirkelsåg för att såga stockar och kubbar.
8.Använd rätt och ändamålsenligt utformade arbetskläder. Använd inte lösa kläder eller dylikt som kan fastna i maskinens rörliga delar. Vi rekommenderar användning av gummihandskar och slirningsfria skor eller stövlar utomhus. Använd duk eller hårskydd om du har långt hår.
9. Använd skyddsglasögon. Om arbetsmomentet är dammigt, använd ansiktsmask eller andningsskydd.
10. Lyft aldrig maskinen eller dra ur kontakten genom att enbart använda kabeln. Akta kabeln för hetta, olja och vassa kanter.
11. Spänn alltid fast arbetsstycket med klämmor eller skruvstäd så att du har båda händerna fria för maskinens manövrering.
12. Se till att du har god arbetsställning medan du arbetar med maskinen.
13. Underhåll alltid maskinen väl. Håll maskinen både ren och i bra skick så att maskinens prestation blir både säkrare och bättre. Följ noga underhållsanvisningarna för rätt smörjning och byte av tillbehör. Gör periodisk inspektion av maskinkablarna. Överlåt allt eventuellt reparation­sarbete till en auktoriserad verkstad. Kontrollera periodiskt förlängningskablarna. Byt ut vid behov. Håll handtagen alltid torra och rena. Se till att det inte kommer olja och fett på dem.
14. Ta bort alla verktyg när du inte använder maskinen, före underhållsåtgärder och efter byte av tillbehör, som t.ex. blad, borrskär, skärblad mm.
15. Se alltid till att alla lösa föremål, såsom justernycklar och skruvnycklar, har tagits bort innan du startar maskinen.
16. Se till att maskinen inte startar oavsiktligt. Transportera aldrig en nätansluten maskin med fingret på startomkopplaren. Se till att maskinen är frånslagen innan du ansluter den till ett strömuttag.
17.När du använder maskinen utomhus, skall du kontrollera att förlängningskabeln är för utomhusbruk.
18. Var på din vakt. Koncentrera dig på arbetet och använd sunt förnuft. Arbeta inte med maskinen när du är trött.
19.Kontrollera om verktygsdelarna är askadade. Kontrollera noga skadan på sprängskyddedelarna är skadade. Kontrollera noga skadan på sprängskyddet, mm., innan fortsatt användning av maskinen för att se om maskinen och delen fungerar ordentligt och utför det arbete den är ämnad för. Kontrollera anpassningen av och bindningsstyrkan på de rörliga delarna; om det finns skadade eller brutna delar; fastsättningen av delar, mm. som kan påverka maskinfunktionen. Sprängskydd och dylika, skadade delar skall repareras eller bytas ut mot nya delar i en auktoriserad verkstad om inte annat anges i bruksanvisningen. Bytet av skadade brytare och omkopplare skall utföras av en auktoriserad fackman. Använd inte maskinen om den inte kan slås på och av med startomkopplaren.
20.Använd aldrig elverktyg för andra använd ningsområden än de som är angivna i maskinens bruksanvisning.
21. Ta aldrig bort maskinens skruvar eller hölje. Det kan skada maskinkonstruktionen.
22. Var noga med att ej komma i kontakt med maskinens rörliga delar eller tillbehör innan maskinen har stannat och nätkontakten dragits ur.
23. Använd din maskin med lägre ineffekt än den som är angiven på namnplåten: För hög ineffekt kan skada ytbehandlingen eller minska arbetseffektivi­teten beroende på motorns överbelastning.
24. Använd inte lösningsmedel, som t. ex. bensin, lösningsmedel för färg, koltetraklorid, sprit, ammoniak eller olja som innehåller klortillsatser för plastdelarnas rengöring beroende på att de kan skada plastdelarna så att de spricker. Torka av plastdelarna med en mjuk duk som fuktats endast i tvålvatten.
25.Rådfråga en auktoriserad serviceverkstad eller återförsäljare vid reparation eller funktionsavbrott.
26. Använd endast Hitachi originaldelar.
27. Maskinen skall tagas isär endast för kolbyte.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR ANVÄNDNING AV SKRUVDRAGARAUTOMAT
1. Använd originalspetsar till denna skruvdragar­automat.
Använd inga andra skruvspetsar än de originalspetsar som är speciellt avsedda för denna skruvdragare. Användandet av andra slags skruvspetsar kan leda till att skruvar sticker ut eller till att skruvarnas frammatning hindras.
1
Svenska
2. Håll skruvdragaren rak vid skruvdragning.
Om skruvdragaren hålls snett i förhållande till skruven vid skruvdragning, kan det hända att skruvhuvudet skadas och skruvspetsen slits. Dessutom ges inte skruvarna angivet vridmoment, vilket resulterar i att skruvar sticker ut efter skruvdragning. Placera skruvdragaren rakt mot skruven innan en skruv dras i.
3. Använd föreskrivna skruvar.
Använd inga andra slags skruvar. Det kan leda till att skruvdragning misslyckas (skruvar faller ur vinkel eller sticker ut) eller till att maskinfel uppstår (skruvar fastnar eller spetsen slits).
4. Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen.
Bär alltid skyddsglasögon under pågående skruvdragning. Vid skruvdragning sprids gipspulver och banddamm, vilket är skadligt för ögonen.
5. Smörj inte skruvdragaren.
Smörj aldrig själva skruvdragaren. Det kan resultera i att felfunktion eller maskinfel uppstår.
6. Var noga med att undvika ledningar och rör i väggar och tak.
Kontrollera före arbete i golv, väggar och tak att inga ledningar eller rör finns där skruvdragning ska ske. Arbeta försiktigt för att undvika elektriska stötar och explosioner.
TEKNISKA DATA
Spänning (i förbruksländer)* (110V, 230V, 240V) Ineffekt 430 W Tomgångsvarvtal 4000/min
Skruvdimensioner Spetsskaftets storlek 6,35 mm Hex.
Vikt (exkl. kabel) 1,8 kg
* Se till att du kontrollerar verktygets namnplåt på grund av att den varierar beroende på försäljningsområdet.
STANDARD TILLBEHÖR
(1) Plus-skruvspets (nr. 2) ..............................................1
(monterad i skruvdragaren)
(2) Krok .............................................................................1
(3) Spetsjusterare (nr. 1) ................................................1
(4) Spetsjusterare (nr. 2) ................................................1
(5) Plastfodral ................................................................... 1
Rätt till ändringar av standard tillbehör förbehållels.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Skruvdragning i inomhus gipsskivor
FÖR ANVÄNDNING
1. Strömkälla
Se till att den använda strömkällan har samma
spänning som den angiven på verktygets namnplåt.
2. Nätströmbrytare
Se till att strömbrytaren är i läget OFF (från) innan
du ansluter maskinen till strömuttaget så att
maskinen inte startar oavsiktligt.
3. Förlängningskabel
Om arbetsplatsen är så långt borta från strömuttaget
att du använder en förlängningskabel, bör du se till
att förlängningskabeln är tillräckligt tjock och har
rätt klassificering.
Använd så kort förlängningskabel som möjligt.
4. Kontroll och förbättring av arbetsmiljö
Kontrollera att arbetsmiljön är godkänd enligt
gällande säkerhetsföreskrifter.
5. Anskaffning av skruvar
Välj lämpliga skruvar enligt det arbete som ska
utföras.
Skruvstorlek 4 mm Skruvlängd 20 – 41 mm
6. Kontroll och byte av skruvspets
En plus-skruvspets (nr. 2) finns monterad i denna skruvdragare som standardtillbehör. Kontrollera alltid att skruvspetsen inte är skadad. En sliten spets kan resultera i att iskruvning misslyckas. Inspektera skruvspetsen före arbetet och byt genast ut den mot en ny spets ifall den börjar bli utsliten. Följ anvisningarna under rubriken Montering och avmontering av skruvspets på sidan 5 när skruvspetsen måste bytas ut på grund av skada eller annat.
7. Kontroll av elintag
Om det uppstår glapp eller om nätkabelkontakten sitter löst efter att den anslutits till elintaget, måste detta repareras. Kontakta i så fall en elektriker. Om skruvdragaren används med kontakten i detta skick kan det leda till överhettning och maskinfel.
JUSTERING AV SKRUVLÄNGD OCH ISKRUVNINGSDJUP
Genom att vrida på ratten på skruvdragaren är det möjligt att justera åtdragningsdjupet. Åtdragningsdjupet justeras genom att vrida på ratten och ställa stopparen i läget för rätt skruvlängd (anges med siffror på löparhöljet). Välj en spetsjusterare som matchar den aktuella skruvlängden och montera den på den yttersta udden (vi hänvisar till Bild 1, 2 och 3). (1) Spetsjusterare skall inte användas vid dragning av
skruvar som är kortare än 25 mm.
Stoppare
Löparhölje
Ratt
Bild 1
Öka
Anpassa stopparens
Minska
läge till skruvlängden (20-25).
Stoppare
2
Svenska
(2) Vid dragning av skruvar vars längd är 28-32 mm
(L) skall en spetsjusterare nr. 1 (liten) användas.
Anpassa
Spetsjusterare nr. 1 (liten)
Bild 2
(3) Vid dragning av skruvar vars längd är 35-41 mm
(L) skall en spetsjusterare nr. 2 (stor) användas.
Spetsjusterare nr. 2 (stor)
Bild 3
OBS!
Spetsjusteraren måste vändas rätt när den monteras. Montera spetsjusteraren så att sidan som har ett spår vänds nedåt.
[Finjustering av åtdragningsdjup]
Justeringen av åtdragningsdjup enligt anvisningarna (1) till (3) ovan är endast en grov justering. Provdrag en skruv och finjustera därefter djupet. Vrid ratten i riktningen
högt. Vrid ratten i riktningen
lågt. (Vi hänvisar till Bild 1 och 4.) Ratten rör sig ca 0,1 mm för varje klickljud som hörs.
när skruvhuvudet är för
när skruvhuvudet är för
stopparens läge till skruvlängden (28-32).
Anpassa stopparens läge till skruvlängden (35-41).
MONTERING OCH AVMONTERING AV SKRUVBAND
1. Montering
(1) Skjut in änden på skruvbandet i spåret på
bandstyrningen (sektion A). Skjut sedan in änden på skruvbandet i spåret på
(2)
löparen (sektion B) och mata fram bandet så att det skjuts i riktningen (vi hänvisar till Bild 5, 6 och 8).
(3) Placera skruvbandet så att den första skruven
anpassas till skruvmärket på löparen (vi hänvisar till Bild 7 och 8).
Bild 5 Bild 6
Skruv i läget för dragning
Skruvmärke
30°
Löpare
Sektion B
Sektion A
Bandstyrning
Skruvband
Löpare
Mata fram en skruv.
(sett framifrån)
Bild 7
Korrekt För högt För lågt
Bild 4
3
En skruv framåt
Bild 8
OBS!
Om inte bandet placeras såsom visas på illustrationen, finns det risk för att skruvspetsen skadar gipsskivans yta (otillräcklig frammatning) eller att skruvar går förlorade (överdriven frammatning).
2. Avmontering
Drag ut skruvbandet i riktningen enligt Bild 9 när skruvarna på bandet tagit slut eller när ett skruvband ska monteras av innan samtliga skruvar på bandet använts.
Skruvband
Spetsjusterare
Svenska
Bild 9
MONTERING AV KROK
(1) Skjut in kroken i sektion A på själva skruvdragaren
och vrid medurs tills muttern när sätet på höljet.
Drag sedan åt muttern ordentligt med en skruvnyckel
(vi hänvisar till Bild 10). (2) Kroken kan hakas fast i ett klädbälte eller på en
stång som är högst 36 mm i diameter.
Hölje
Krok
Mutter
Sektion A
Bild 10
HUR SKRUVDRAGARAUTOMATEN ANVÄNDS
1. Start/stopp
Om startknappen trycks in och startknappsstopparen
sedan trycks in medan startknappen hålls intryckt,
så fortsÄtter skruvdragarens drift även om
startknappen släpps. Detta är praktiskt vid
seriedragning av skruvar. För att slå ifrån
skruvdragaren: tryck in startknappen en gång till
och släpp sedan upp den igen, så att
startknappsstopparen också släpps upp.
2. Skruvdragning
Tryck in startknappen i läget för oavbruten drift och
tryck sedan skruvdragaren mot arbetsstycket.
Skruven matas fram och dras i automatiskt (vi
hänvisar till Bild 11).
Bild 11
OBS!
Håll skruvdragaren vinkelrätt mot arbetsstycket vid
skruvdragning. Om skruvdragaren hålls snett i förhållande till skruven vid skruvdragning, kan det hända att skruvhuvudet skadas och skruvspetsen slits. Dessutom ges inte skruvarna angivet vridmoment, vilket resulterar i att skruvar sticker ut efter skruvdragning.
Tryck ordentligt på själva skruvdragaren under
pågående skruvdragning ända tills skruven dragits i helt och hållet. Om trycket på skruvdragaren lättas under pågående skruvdragning kan det resultera i att den idragna skruven sticker ut.
Försök aldrig dra i en skruv ovanpå en annan. Det
resulterar i att skruven faller ur vinkel och att nästa skruv inte kan matas fram.
Se till att inga tomma skruvdragningar sker. Vid
skruvdragning med skruvband är det lätt hänt att fortsätta använda skruvdragaren utan att lägga märke till att skruvarna tagit slut. Om ett försök till skruvdragning utan skruv görs, så kan det hända att skruvspetsen skadar gipsskivan. Håll därför hela tiden ett öga på hur många skruvar som återstår under arbetets gång.
MONTERING OCH AVMONTERING AV SKRUVSPETS
OBSERVERA!
Var noga med att alltid slå ifrån skruvdragaren och koppla ur nätkabeln från elintaget före montering eller byte av skruvspets.
1. Avmontering
Spetshållare
Stoppare
Bild 12
Löpare
4
Svenska
(1) Vrid på stopparen och flytta den till löparsidan. (2) Vänd själva skruvdragaren med dess främre del
nedåt såsom visas på Bild 12. Håll i spetshållaren med två fingrar och drag den i riktningen , så att spetsen lossnar.
OBSERVERA!
Håll en hand mot löparens främre ände och montera försiktigt av skruvspetsen när arbetet sker på hög höjd, eftersom spetsen annars faller ut.
(3) Om skruvspetsen inte kommer ut när spetshållaren
trycks in: grip tag om spetsen med en tång e.dyl. och drag ut spetsen.
2. Montering
(1) Tryck löparen nedåt såsom visas på Bild 13 och
skjut in skruvspetsen i sockelöppningen. Vrid något på skruvspetsen för att den lättare ska gå in.
(2) Väd själva skruvdragaren med dess främre del uppåt
såsom visas på Bild 14. Håll i spetshållaren med två fingrar och drag den i riktningen , så att spetsen skjuts in i sockeln. Drag i skruvspetsen för att kontrollera att den sitter fast och inte lossnar.
Sockel
Skruvspets
Löpare
Bild 13
Spetshållare
UNDERHÅLL OCH ÖVERSYN
1. Inspektion av skruvspets
Byt ut skruvspetsen mot en ny så fort det upptäcks att den slitits för mycket, eftersom skruvhuvudena skadas om en utsliten skruvspets används.
2. Kontroll av skruvförband
Kontrollera regelbundet skruvarna. Skulle någon skruv ha lossnat, dra åt den ordentligt. Slarv av skruvarnas åtdragning kan resultera i olyckor.
3. Motorns underhåll
Motorn är elverktygets viktigaste del. Utsätt den inte för olja eller väta så att den skadas.
OBSERVERA!
Smuts och damm i motorn kan orsaka maskinfel. Efter ca 50 timmars drift måste därför smuts och damm avlägsnas från motorn. Låt då motorn gå på tomgång och blås samtidigt in tryckluft genom ventilationsöppningen på höljets omkopplarsida.
4. Kontroll av kolborstar (Bild 15)
Motorn använder sig av kolborstar som är förbruksdelar. Beroende på att en sliten kolborste kan vara orsak till motorfel, skall den bytas ut mot en med samma borstnummer som indikeras på bilden så fort den börjar bli sliten eller närma sig avnötningsgränsen. Se ocksä till att kolborstarna hålls rena och att de rör sig fritt i kolhållarna.
Avnötningsgräns
21
5 mm
12 mm
Nr. av kolborste
Bild 14
HANTERING AV SKRUVAR
OBS!
Handskas försiktigt med både skruvlåda och skruvband. Om ett skruvband tappas, kan det hända att skruvar lossnar från bandet vilket resulterar i frammatningsfel. Utsätt inte skruvarna för solljus eller utomhusluft i längre perioder, eftersom skruvarna då kan rosta och skada skruvbandet. Placera skruvarna i en skruvlåda eller annan förpackning när de inte ska användas på ett tag.
5
Bild 15
5. Kolborstarnas byte
Använd en vanlig skruvmejsel för att ta av kolhatten. Sedan går det lätt att ta ur kolborstarna.
ANMÄRKNING:
Beroende på HITACHIs kontinuerliga forsknings- och utvecklingsarbete, förbehåller HITACHI rätten till ändringar av tekniska data utan föregående meddelande.
Information angående buller och vibrationer
Uppmätta värden har bestämts enligt EN50144. Normal, A-vägd ljudtrycksnivå: 80 dB (A) Använd öronskydd. Normalt, vägt effektivvärde för acceleration överstiger
inte 2,5 m/s2.
Dansk
GENERELLE FORSIGTIGHEDSREGLER
1. Hold arbejdsområdet rent. Snavsede arbejdsom­givelser inviterer til unheld.
2. Tag arbejdsomgivelserne i betragtning. Udsæt ikke elektriske redskaber for regen, og anvend ikke elektriske redskaber i våde og fugtige omgiverlser. Hold arbejdsområdet godt oplyst. Anvend aldrig redskabet i nærheden af brændbare eller eksplosionsfarlige materialer.
Der kan springe gnister fra elektriske redskaber under arbejdet eller når der tændes eller afbrydes for redskabet (OF/OFF). Brug derfor aldrig redskabet på steder, hvor der opbevares lak, maling, rensvæske, fortynder, benzin, gas, lim eller andre stærkt bræandbare eller eksplosionsfarlige materialer.
3. Forebyg elektrisk stød. Undgå at komme i direkte kontakt med jordforbundne flader såsom rør, radiatorer, ovne, køleskabe og lign.
4. Lad ikke børn komme i nærheden af arbejdsstedet. Lad ikke tilskuere komme i kontakt med redskabet eller forlængerledningen. Tilskuere bør holdes i sikker afstand fra arbejdsfeltet.
5. Lad ikke værktøjer ligge fremme, når de ikke er i brug. Værktøjer bør efter brugen opbevares på et tørt, aflåst sted, udenfor børns rækkevidde.
6. Pres ikke maskinen. Man får den bedste og sikreste udførelse, når maskinen bruges hensigtsmæssigt.
7. Brug det rigtige redskab til det arbejde, der skal udføres. Pres ikke en lille maskine til at udføre et arbejde, hvortil der behøves et kraftigt redskab. Brug ikke redskabet til formål, det ikke er bestemt for. Brug f.eks. ikke en rundsav til at skære i trægrene eller kævler.
8. Vær hensigtsmæssigt påklædt. Brug ikke løst tøj eller smykker, der kan komme i klemme i de bevægelige dele. Når der arbejdes uden døre, anbefales det at anvende gummihandsker og skridsikkert fodtøj. Brug hårnet til langt hår.
9. Anvend beskyttelsesbriller og, hvis arbejdet foråsager støv, støvsmaske.
10. Løft ikke værktøjet i ledningen og tag ikke stikket ud af stikkontakten ved at rykke i ledningen. Undgå at ledningen kommer i berøring med varme, olie og skarpe kanter.
11. Sørg for, at det, der arbejdes med, er forsvarligt gjort fast. Brug en skruestik eller klamper til at fastholde emnet, der arbejdes med. Det er sikrere end at bruge hånden, og man har således begge hænder fri til at holde værktøjet.
12. Ræk ikke over. Hold en forsvarlig fodstilling og en god balance hele tiden.
13. Maskinen bør behandles med omhu og værktøjet holdes skarpt og rent; så får man den bedste og sikreste udførelse. Følg instruktionerne for smøring og udskiftning af tilbehør nøje. Se maskinen efter jævnligt og tag den til et autoriseret værksted i tilfælde af nogen fejl. Se også forlængerledningen efter og skift den ud, hvis den er beskadiget. Sørg for, at håndtagene holdes tørre, rene og frie for olie og fedt.
14. Tag stikket ud af stikkontakten, når værktøjet ikke er i brug og når der skal skiftes redskab som f.eks. klin ger, bits og skær.
15. Fjern skruetrækkere og justernøgler igen–gør det til en vane at checke efter, at der ikke sidder justernøgler o.l. i maskinen før den sættes i gang.
16. Når det elektriske værktøj er tilsluttet strømmen, bør man sørge for, at man ikke kan komme til at tænde for det i utide. Bær derfor ikke værktøjet omkring med fingeren på afbryderen. Forvis Dem om, at afbryderen er slåe fra, når De sætter stikket i kontakten.
17. Udendørs brug–når værktøjet bruges uden døre, må kun anvendes forlængerlendninger, der er beregnet for udendørs brug og tilsvarende mærkede.
18. Vær årvågen og hold hele tiden opmærksomheden rettet på arbejdet. Arbejd ikke med maskinen, når De er træt.
19. Se efter beskadigede dele. Før maskinen tages i brug, bør der ses efter, at selve maskinen, beskyttelsesdækker og andre dele er i orden og vil fungere korrekt efter hensigten. Kontroller, at bevægelige dele er korrekt monterede, indstillede og fastgjorte og at der ikke er beskadigede dele eller andre forhold, der kan påvirke maskinens funktion. Et beskadiget beskyttelsesdække eller anden der bør repareres eller udskiftes af et autoriseret serviceværksted, dersom der ikke er angivet andet i denne instruktionsbog. Lad altid en defekt afbryder reparere af et autoriseret serviceværksted. Brug ikke maskinen, hvis den ikke kan slås til og fra med afbryderkontakten på maskinen.
20. Anvend kun værktøjet til formål, der er nævnt i instruktionsbogen.
21. For at sikre, at værktøjet fungerer korrekt, bør dæksler eller skruer ikke fjernes.
22. Rør ikke ved bevægelige dele uden først at tage stikket ud af stikkontakten.
23. Forvis Dem om, at De bruger den korrekte spænding, da finishen ellers kan spoleres og maskinens effektivitet nedsættes på grund af overbelastning af motoren.
24. Tør ikke plastdele med opløsende midler, såsom benzin, fortynder, kultetraklorid, alkohol, ammoniak og olie som indeholder klor, da plastikken herved kan beskadiges. Brug kun en blød klud fugtet med sæbevand.
25. Henvend Dem altid til et autoriseret service-værksted for at få udført reparationer.
26. Brug kun originale HITACHI-reservedele.
27. Dette stykke værktøj bør kun adskilles, når kullene skal skiftes.
FORSIGTIGHEDSREGLER VED ANVENDELSE AF SKRUEAUTOMATEN
1. Brug kun originale bits, der er beregnet til skrueautomaten.
Brug ikke andre bits end de originale, der er specielt fremstillet til skrueautomaten. Anvendelse af andre bits kan resultere i, at skruerne stikker ud og fejlfunktion af skruefremføringen.
2. Hold værktøjet lige, når der skrues skruer i.
Hvis skrueautomaten holdes skævt i forhold til skruen, kan skruehovedet lide overlast og bitset blive slidt. Ydermere vil det foreskrevne drejnings­moment ikke blive overført til skruen, hvilket vil resultere i, at skruerne stikker frem. Anbring skrueautomaten vinkelret på skruen og skru i.
6
Dansk
3. Brug kun de foreskrevne skruer
Brug ikke andre skruer end de foreskrevne. Andre skruer kan blive årsag til unormalt arbejde (skævt iskruede skruer eller skruer, der stikker ud) samt elektrisk gennemslag (skruen sætter sig fast/ bitslitage)
4. Beskyt øjnene med beskyttelsesbriller
Brug altid beskyttelsesbriller under arbejdet. Boring medfører, at der spredes puds og støv, hvilket er farligt, hvis man får det i øjnene.
5. Smør ikke skrueautomaten
Skrueautomatens hoveddel må aldrig smøres, da dette kan medføre fejlfunktion og maskinstop.
6. Vær på vagt overfor ledninger og rør i vægge og lofter
Kontroller i forvejen om der forefindes ledninger og/eller rør, når der arbejdes i gulve, vægge eller lofter. Vær forsigtig, så stød og eksplosioner undgås.
SPECIFIKATIONER
Spænding (per område)* (110V, 230V, 240V)
Optagen effekt 430W Omdr. ubelastet 4000/min
Kapacitet
Størrelse af bitskaft 6,35 mm Hex. Vægt (uden ledning) 1, 8 kg
* Kontroller navnepladen på produktet, da der kan være forandring afhængig af område.
STANDARD TILBEHØR
(1) Nr. 2 plus bit ............................................................ 1
(samlet i hoveddelen)
(2) Krog ............................................................................. 1
(3) Topregulator (Nr. 1) ................................................. 1
(4) Topregulator (Nr. 2) ................................................. 1
(5) Plastikhylster............................................................... 1
Ret til ændringer i standardtilbehøret forbeholdes.
ANVENDELSESOMRÅDE
Skrueidrivning i gipsplade indendørs
FØR IBRUGTAGNING
1. Strømkilde
Undersøg om netspændingen svarer til den på
navnepladen angivne spænding.
2. Afbryder
Forvis Dem altid om, at kontakten står i OFF-position,
for stikket sættes i kontakten. Hvis stikket sættes i,
medens kontakten står på ON, vil maskinen
øjeblikkelig begynde at arbejde, hvilket let vil kunne
føre til alvorlige ulykker.
3. Forlængerledning
Hvis strømkilden er langt fra arbejdsfeltet, skal der
anvendes en forlængerleding af korrekte dimensioner
og kapacitet. Brug ikke længere forlængerledning
end nødvendigt.
4. Indretning og kontrol af arbejdsområdet
Kontroller, at arbejdsområdet er rigtigt som beskrevet
i afsnittet om forsigtighedsregler.
5. Klargøring af skruerne
Vælg skruer, der passer til det arbejde, der skal
udføres.
7
Skruestørrelse 4 mm Skruelængde 20 – 41 mm
6. Kontrol og udskiftning af bitset
Dette værktøj er udstyret med et nr. 2 plus-bit som standardtilbehør. Efterse altid bitset for at konstatere, at det ikke er beskadiget. Anvendelse af udslidte bits kan medføre forkert iskruning. Kontroller bitsen før arbejdet påbegyndes og skift det straks ud med et nyt, hvis det viser tegn på slitage. Hvis bitset skal skiftes ud på grund af slitage eller af andre årsager, skal dette ske i henhold til instruktionerne i afsnittet Montering og afmontering af bits” på side 10.
7. Inspektion af stikkontakt
Når netledningen sættes i en stikkontakt og den sidder løst eller eller falder ud, betyder det, at kontakten skal repareres. Ret henvendelse til en elektriker. Hvis denne skrueautomat anvendes med stikket i denne tilstand, er der risiko for overophedning og elektrisk gennemslag.
JUSTERING AF SKRUELÆNGDE OG SKRUEDYBDE
Denne skrueautomats stramningsdybde kan justeres ved at knappen drejes. Stramningsdybden justeres ved drejning af knappen og indstilling af stopperen på talskalaen på skydedelen. Vælg en topregulator, der passer til den skruelængde, der skal anvendes, og monter den på overkanten. (Se Fig. 1, 2 og 3). (1) Anvend ikke topregulatoren, hvis der anvendes en
skrue med en længde på mindre end 25 mm.
Stopper
Skydedel
Knap
Fig. 1
Løft
Sænk
Stopper
Afpas stopperen til skruelængden (20-25)
Dansk
(2) Anvend topregulator Nr. 1 (lille), hvis der anvendes
en skrue med en længde på 28-32 mm (L).
Afpas stopperen
Topregulator Nr. 1 (lille)
Fig. 2
(2) Anvend topregulator Nr. 2 (stor), hvis der anvendes
en skrue med en længde på 35-42 mm (L).
Topregulator Nr. 2 (stor)
Fig. 3
BEMÆRK:
Der er retningsangivelse for montering af topregulatoren. Påmonter topregulatoren, så siden med rillen vender nedad.
[Finjustering af stramningsdybden]
De ovenfor nævnte stramningsdybder (1) til (3) er kun foreløbige. Foretag finjustering efter prøvekørsel. Drej knappen i
højt. Drej knappen i
lavt. (Se Fig. 1 og 4) Knappen bevæger sig ca. 0,1 mm for hvert klik, der høres.
retning, hvis skruehovedet er for
retning, hvis skruehovedet er for
til skruelængden (28-32)
Afpas stopperen til skruelængden (35-41)
MONTERING AG AFMONTERING AF SKRUEBÆLTE
1. Montering
(1) Sæt spidsen af skruebæltet ind i bæltestyrets rille
(A sektion).
(2) Sæt derefter bæltespidsen ind i skyderillen (B
sektion) og fremfør den ved at trykke i retning. (Fig. 5, Fig. 6 og Fig. 8).
(3) Anbring bæltet således, at den første skrue er på
linie med skyder-skruemærket. (Fig. 7 og Fig. 8).
Skyder
B sektion
A sektion
Bæltestyr
Skruebælte
Fig. 5 Fig. 6
Skyder
Før en skrue frem.
Fig. 7
Skruemærke
Iskruningsposition
(Set forfra)
Korrekt For højt For lavt
Fig. 4
30°
1 skrue frem
Fig. 8
BEMÆRK:
Hvis bæltet ikke anbringes som vist på illustrationen, kan bitset forvolde skade på pladeoverfladen (utilstrækkelig fremføring), og skruerne kan gå til spilde (for stor fremføring).
2. Afmontering
Træk bæltet ud i retningen som vist i Fig. 9, hvis der ikke er flere skruer tilbage i bæltet eller hvis et delvist opbrugt bælte skal afmonteres.
8
Dansk
Skruebëlte
Topregulator
Fig. 9
MONTERING AF KROG
(1) Sæt krogen ind i sektion A på skrueautomaten og
drej i urets retning. Når møtrikken når husets leje,
strammes godt til med en nøgle (Fig. 10). (2) Krogen kan sættes i livremmen eller på en stang
med en diameter på op til 36 mm.
Hus
Krog
Møtrik
Sektion A
Fig. 10
HVORDAN SKRUEAUTOMATEN ANVENDES
1. Afbryderbetjening
Tryk afbryderstopperen ind, når De trækker
afbrydertrykkeren tilbage. Dette får afbryderen til at
holde stillingen, uanset om De slipper den. Dette
er praktisk, når man arbejder længe. For at udløse
afbryderen skal De trække afbrydertrykkeren tilbage
igen og derefter slippe den, så afbryderstopperen
udløses.
2. Betjening
Når De trækker afbryderen tilbage og presser
skrueautomaten mod arbejdsstykket ved uafbrudt
drift, fremføres skruen og skrues automatisk i. (Fig.
11).
Fig. 11
BEMÆRK:
Iskruning af skruer: Hold skrueautomaten vinkelret
mod arbejdsstykket. Hvis skrueautomaten holdes skævt i forhold til skruen, kan skruehovedet lide skade og bitset nedslides. Ydermere vil det foreskrevne drejningsmoment ikke blive overført til skruen, hvilket resulterer i, at skruen kommer til at stikke ud.
Ved iskruning udøves et fast tryk med
skrueautomaten, indtil skruen er skruet helt i. Hvis trykket på skrueautomaten lettes under iskruningen, kan resultatet blive, at skruen kommer til at stikke ud.
Skru ikke en skrue i ovenpå en anden skrue.
Dette vil medføre, at skruen går skævt i og at den næste skrue ikke kan fremføres.
Forsigtighedsregler i tilfælde at tomme slag: Når De
skruer skruebælte-skruer i, kan det ske, at De fortsætter med at bruge skrueautomaten uden at bemærke, at der ikke er flere skruer tilbage. Hvis De forsøger at skrue skruer i, når De er løbet tør for skruer, kan bitset beskadige gipspladen. Hold derfor øje med, hvor mange skruer der er tilbage, mens De arbejder.
MONTERING OG AFMONTERING AF BITS
FORSIGTIG:
For at forebygge ulykkker skal skrueautomaten altid afbrydes og netledningen skal tages ud af stikkontakten, før montering og afmontering af bits.
1. Afmontering
Bitholder
Stopper
Skyder
Fig. 12
9
Loading...
+ 22 hidden pages