Greisinger GOX 100 User guide [nl]

1
(NL)
G E B R U I K S A A N W I J Z I N G
Luchtzuurstofmeter GOX100
Bestnr. 12 15 01
Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen in betreffende de ingebruikneming en het gebruik. Let hier op, ook als u dit product doorgeeft aan derden. Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door! Bij schades, die ontstaan door het niet in acht nemen van deze handleiding, vervalt het recht op garantie! Wij zijn niet aansprakelijk voor schades en letsel die daarvan het gevolg zijn. Bewaar daarom deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig! Voor meer informatie kunt u kijken op www.conrad.nl of www.conrad.be.
Technische specificaties
Meetbereik : 0.0 … 100.0% O2 (zuurstofconcentratie) Precisie : ± 0.1 %O2 ± 1 digit (gekalibreerd apparaat)
(bij nominale temperatuur = 25 °C)
Sensoraansluiting : via ca. 0.7m lange, vast met het apparaat verbonden kabel met
klinkstekker
Zuurstofsensor : Zuurstof – partiële druksensor, ingebouwd in sensorbehuizing (type als u
de sensor zelf wilt vervangen: GOEL 369)
Let op:
Voor de meting / kalibrering de beschermkap verwijderen; opslag
met kap er op verlengt de levensduur Aanspreektijd : 90% in < 10 sec., afhankelijk van temperatuur Levensduur : 12 maanden gegarandeerd (voorwaarde: correct gebruik bij omgevings-
druk) Werkdruk : 0.5 tot 2.0 bar abs. Meetfrequentie : ca. 1 meting per seconde Display : ca. 13 mm hoog, 3 ½ - pos. LC –Display Bedieningselementen : 3 folietoetsen voor AAN/UIT, opvragen van MIN/MAX –waarden, kalibrering Min-/Max-waardengeheugen : De minimum – en maximumwaarde worden opgeslagen Nominale temperatuur : 25 °C Werktemperatuur : -5 °C tot +50 °C (sensor), -20 °C tot +50 °C (apparaat) Relatieve vochtigheid : 0 tot 95% r.F. (niet bedauwend) Opslagtemperatuur : -15 °C tot +60 °C (sensor), -20 °C tot +70 °C (apparaat) Stroomvoorziening : 9V –batterij type 6F22 (bij de levering inbegrepen) Stroomverbruik : ca. 120µA (levensduur batterij met standaard zink/koolstof batterij meer
dan 2500 uur!) Aanduiding vervangen batterij : automatisch bij verbruikte batterij “BAT Auto-Off functie : Als de Auto-Off functie geactiveerd is, schakelt het apparaat automatisch
uit, wanneer het langere tijd (keus tussen 1…120 min) niet gebruikt wordt. Behuizing : breukvaste ABS -behuizing, voorkant IP65 Afmetingen : ca. 106 x 67 x 30 mm (h x b x d), zonder sensorkabel Gewicht : ca. 185 g incl. batterij en sensor EMV : Het apparaat voldoet aan de wezenlijke beschermingseisen, die in de richt-
lijn van de Raad voor Aanpassing van de rechtsregels van de lidstaten over
de magnetische verdraagzaamheid zijn vastgelegd(89/336/EWG).
Extra fout: < 1%
2
Aanwijzing voor het gebruik
Let op: Voor de meting en de kalibrering moet u de beschermkap van de zuurstofsensor verwijderen!
Het opschroeven van de beschermkap voor het opslaan verhoogt de levensduur van de sensor.
Sensor met beschermkap Sensor zonder beschermkap
Veiligheidsaanwijzingen
Dit apparaat is gebouwd en getest volgens de veiligheidsbepalingen voor elektronische meetapparatuur. Het foutloos functioneren en de veiligheid tijdens gebruik kan alleen gegarandeerd worden, als bij het gebruik de algemeen gebruikelijke veiligheidsmaatregelen alsmede de specifiek voor dit apparaat geldende veiligheids­aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing in acht worden genomen.
1. Het foutloos functioneren en de veiligheid tijdens gebruik kan alleen nagekomen worden onder de
klimatologische omstandigheden zoals die in hoofdstuk 8 “Technische specificaties” gespecificeerd zijn. Als het apparaat van een koude naar een warme omgeving gebracht wordt, kan er door condensvorming een storing in het apparaat optreden. In dat geval moet de aanpassing van de temperatuur van het apparaat aan de kamertemperatuur afgewacht worden voor u het apparaat in gebruik neemt.
2. Als er aangenomen kan worden dat het apparaat niet meer zonder gevaar gebruikt kan worden, dient u
het buiten bedrijf te stellen en te beschermen tegen het per ongeluk in gebruik nemen door derden. De veiligheid van de gebruiker kan door het apparaat beïnvloed worden, als het bijvoorbeeld:
- zichtbaar beschadigd is
- niet meer functioneert zoals het hoort
- langere tijd onder ongunstige omstandigheden is opgeslagen. In twijfelgevallen dient u het apparaat in principe naar de fabrikant teruggestuurd te worden voor reparatie resp. voor onderhoud.
3.
Let op:
dit apparaat is niet geschikt voor veiligheidstoepassingen, noodvoorzieningen of toepassingen waarbij bij verkeerd gebruik letsel en materiële schade zou kunnen ontstaan. Als u zich niet aan deze aanwijzing houdt, kunnen er ernstige schade aan uw gezondheid of materiële schades optreden.
4.
Bij opslag bij temperaturen > 50 °C dient de batterij er uitgehaald te worden. Bij langdurige opslag verdient het aanbeveling de batterij uit het apparaat te halen.
Meting en functies
De zuurstofmeting
Het apparaat meet in eerste instantie de zuurstofluchtdruk. Onder inachtneming van de ingestelde lucht – resp. meetdruk (configuratiepunt P.Ab) berekent het apparaat de zuurstofconcentratie (% O2) van het meetgas.
Voorwaarde voor een exacte meting is een voorafgaande kalibrering aan normale lucht (zie kalibrering).
Het meetresultaat is afhankelijk van de actuele luchtdruk. Als de meting plaatsvindt bij een andere druk dan die bij de kalibrering, dan ontstaat er een proportionele meetfout. Deze meetfout kan door het invoeren van de desbetreffende druk bij het configuratiepunt P.Ab gecompenseerd worden.
Om het best mogelijke meetresultaat te bereiken, verdient het aanbeveling om vlak voor een meting bij gelijke meetdruk en temperatuur een kalibrering uit te voeren (zie kalibreren). Bij metingen van de omgevingsdruk en een voorafgaande kalibrering hoeft de luchtdruk niet dwingend aangepast te worden, omdat voor de kalibrering en de aansluitende meting dezelfde (eventueel enigszins afwijkende) druk gebruikt wordt, hooguit de precisie van de elektroden -evaluatie lijdt er een beetje onder.
Loading...
+ 2 hidden pages