Gram FB, FBD, FBL Instructions For Use Manual

Betjeningsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Bedienungsanweisung Mode d'emploi Instructions for use Gebruiksaanwijzing
N S
FIN
D F
GB
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Type FB, FBL, FBD
Bemærk, at denne betjeningsvejledning gælder for flere boksmodeller, og udstyret kan derfor variere.
ADVARSEL
Gamle køleskabe og frysere er ofte udstyrede med komplicerede smæk­låse, som kun kan åbnes udefra. Hvis du gemmer en sådan model væk, eller kasserer og afleverer den til storskrald, så husk at ødelægge låsen først
- herved forhindrer du, at legende børn bliver indespærret og kommer i livsfare.
NB! Vær også opmærksom på miljø­reglerne for bortskaffelse. Læs afsnittet “Bortskaffelse”.
Læs afsnittet om opstilling, igangsætning og temperaturkontrol samt afsnittet om el-tilslut­ning, inden du tager fryseren i brug. Kontroller, at fryseren ikke er beskadiget ved modtagelsen. Transportskader skal anmeldes til forhandleren, inden fryseren tages i brug.
ADVARSEL!
Denne fryseboks indeholder hydrocarbo­nater. Under transport og ved installering af fryseren er det vigtigt ikke at beskadige kølekredsløbet. I tilfælde af beskadigelser, undgå da brug af åben ild og sørg for god udluftning i rummet. Er fryseboksen beskadiget, må den ikke tilsluttes netspænding. Er du i tvivl, skal du kontakte din levenrandør.
Fold siderne med illustrationer ud, så du kan følge tekst og billeder samtidig.
Fryseren må af sikkerheds- og brugsmæs­sige grunde ikke opstilles udendørs, men bør anbringes i et tørt rum med en passen­de luftcirkulation.
Vigtigt!
Det er vigtigt, at der er fri luftcirkulation under og omkring fryseren, således at den varme, der afgives gennem fryserens sider og fra kompressoren, kan blive ført bort.
Der bør regnes med et frit luftmellemrum (som angivet på skitse) .
Mellem fryserens bund og gulvet skal der være et luftmellemrum på mindst 15 mm. Ved anbringelse på et fast gulv sikrer plast­føddernes højde dette mellemrum. Hvis fryseren derimod anbringes på en blød gulvbelægning (f.eks. et tæppe), risi­kerer man, at plastfødderne synker ned i belægningen, så luftmellemrummet bliver for lille eller i værste fald slet ikke er tilste­de, og der må derfor tilvejebringes et pas­sende underlag, understøtning eller lignen­de for at sikre det tilstrækkelige mellemrum. Det er også vigtigt, at fryseren ikke anbrin­ges i direkte sollys eller op ad en varmeaf­givende overflade såsom et komfur eller en radiator. Det må kontrolleres, at fryseren står plant og vridningsfrit. Fryseren er beregnet til temperaturklasse N i henhold til den europæiske standard EN 153. Det betyder, at fryseren kører optimalt ved en rumtemperatur på +16°C - +32°C.
Fryseren er beregnet for tilslutning til vekselstrøm. Tilslutningsværdierne for spænding (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet udvendigt på bagsiden af fryseren . Tilslutning skal ske ved en stikkontakt, som bør være let tilgængelig.
2
1
DK
2
Tillykke med din nye fryser
Inden du tager fryseren i brug
Opstilling
El-tilslutning
her anbragt to kontrollamper og en kon­takt. Grøn lampe “CONTROL” lyser som tegn på, at strømtilførslen til fryseren er i orden. Rød lampe “ALARM” lyser, når der er varmere end ca. -15°C i fryseren. Gul-orange kontakt med lys “SUPER” Lynindfrysningskontakt. Når denne kontakt trykkes ind, tændes lyset, og fryseren arbejder nu ved højeste ydeevne (kom­pressoren kører uafbrudt). Se i øvrigt under “Indfrysning”.
Hvis fryseren under transporten har ligget ned, eller har stået på lager i kolde omgi­velser (koldere end +5°C), skal den have en hvileperiode på mindst 1 time, inden den tages i brug. Inden fryseren fyldes med varer, tilrådes det at afvaske den indvendigt med lunkent vand tilsat et mildt vaskemiddel og derefter aftørre den grundigt. Tilslut strøm ved at sætte fryserens stik­prop i vægstikkontakten. Den grønne lampe på kontrolpanelet lyser som tegn på, at fryseren får tilført strøm. Den røde lampe på kontrolpane­let lyser, hvilket betyder, at temperaturen i fryseren ikke er tilstrækkelig lav (kold). Indstil termostatknappen der sidder på kontrolpanelet. Termostatknappen har en pileformet rille, der kan drejes med en mønt. Termostatknappen kan indstilles mellem de to yderstillinger “1” og “6”. Jo nærmere termostatknappen drejes mod markerin­gen 6 på selve panelet, jo lavere (koldere) bliver temperaturen i fryseren. Omvendt, hvis knappen drejes mod markeringen 1, vil temperaturen stige (varmere). Ved start stilles termostatknappen midtvejs mellem “1” og “6”. For at lære fryseren og dens temperatur­muligheder at kende gør du klogt i at
4
A
C
B
D
C
B
Denne fryser skal ekstrabeskyttes ifølge stærkstrømsreglementet. Dette gælder også, selv om der er tale om udskiftning af en eksisterende fryser, der ikke har været ekstrabeskyttet. Formålet med ekstrabeskyttelsen er at beskytte brugere mod farlige elektriske stød i tilfælde af fejl.
I boliger opført efter 1. april 1975 vil alle stikkontakter i køkken og eventuelt bryg­gers være omfattet af en ekstrabeskyttel­se. I boliger opført før 1. april 1975 er ekstrabeskyttelsen i orden, hvis der er installeret HFI-afbryder, som beskytter den stikkontakt, fryseren skal forbindes til.
I begge disse tilfælde skal der:
- hvis stikkontakten er for trebenet stik­prop, benyttes en trebenet stikprop, og lederen med grøn/gul isolation skal til­sluttes jordklemmen (mærket ).
- hvis stikkontakten kun er for tobenet stik­prop, benyttes en tobenet stikprop. Hvis brugeren selv monterer denne, skal lede­ren med grøn/gul isolation klippes af så tæt som muligt på det sted, hvor lednin­gen går ind i stikproppen. I alle andre tilfælde bør du lade en autori­seret el-installatør undersøge, hvordan du nemmest får ekstrabeskyttet fryseren.
Hvis du ikke har ekstrabeskyttelse i boli­gen i forvejen, anbefaler Elektricitetsrådet, at du lader el-installatøren opsætte en fejl­strømsafbryder af typen PFI eller HPFI. Et eventuelt krav om jordtilslutning fra den lokale elforsyning skal efterkommes. Fryserens stik og den anvendte stikkontakt skal da kunne give en korrekt jordforbin­delse. Hvis du er i tvivl, så spørg din leve­randør eller el-installatør om råd.
Ud over termostatknappen er der
A
3
DK
3
Igangsætning og temperaturkontrol
Termostat- og kontrolpanel
pakker samt pakkernes form og størrelse. Lynindfrysningskontakten kan nu afbry­des, således at kompressorens drift og fryserens temperaturregulering igen følger termostatens indstilling.
Bemærk!
Ved fyldning med større mængde friske varer vil fryserens temperatur for kort tid kunne stige så meget, at den røde kontrol­lampe giver advarsel om for varm opbeva­ringstemperatur. Dette er helt normalt og bør ikke give anledning til bekymring af nogen art.
Rimlag, som hovedsagelig dannes øverst i fryseren, bør fjernes, når det er ca. 1/2 cm tykt. Brug aldrig skarpe eller spidse gen­stande, der kan beskadige fryseren. Total afrimning bør foretages ca. 2 gange årligt.
Fremgangsmåde:
1. Tøm først boksen for indhold, og opbe-
var det på et egnet sted .
2. Afbryd strømmen ved kontakten (kon­trollamperne slukkes), og tø boksen op så hurtigt som muligt Stil evt. en balje med varmt vand i fryse­ren og luk låget. Vent i ca. 1/2 time. Den resterende rim kan nu forsigtig skrabes af siderne med et redskab, der ikke beskadiger inderbeklædningen.
3. Tag skillerummet i boksen ud og placer det under fryseren, så det når ind under bundproppen.
4. Træk den indvendige bundprop op og evt. overskydende vand løber nu ud i bakken.
5. Når boksen er tømt for vand, kan den rengøres indvendigt med en svag sæbeopløsning max. 85 °C. Anvend ikke rengøringsmidler, der kan ridse. Tætningslisterne og toprammen kræver
6
5
D
anskaffe et lille termometer. Temperaturen i fryseren, målt i øverste varelag, bør være ca. -18°C, som er den rigtige opbevaringstemperatur for dybfros­ne varer.
Bemærk!
Temperaturen i fryseren vil være afhængig af temperaturen i rummet, hvor den er opstillet, hyppigheden og varigheden af lågåbninger, fryserens anbringelse osv. Disse forhold bør tages i betragtning, når termostaten indstilles, og det kan vise sig nødvendigt at ændre indstillingen som føl­ge heraf. Med termostatknappen i stilling “1” vil det kun være kompressoren, som er afbrudt. Hvis strømtilførselen skal afbrydes helt, må dette gøres ved vægstikkontakten.
Varer, der skal indfryses, bør pakkes i luft­og vandtæt materiale for at undgå udtørring. Portionerne bør være så flade som muligt for at sikre en hurtig gennem­frysning. Ca. 24 timer før selve indfrysningen påbe­gyndes, trykkes lynindfrysningskontakten
ind for at sikre maksimal frysevirkning. Hvis det drejer sig om en mindre portion, kan perioden gøres kortere, og skal der kun indfryses enkelte pakker, kan det helt undlades. Samtidig anbringes de allerede indfrosne varer i trådkurvene eller stables op midt i fryseren. Når de 24 timer er gået, fordeles de nye varer, der skal indfryses, jævnt langs hele fryserens indervægge i god kontakt med disse. Berøring mellem de nye pakker og allerede frosne pakker bør om muligt und­gås. Når ovennævnte fremgangsmåde bliver fulgt, kan indfrysningen anses for at være afsluttet ca. 24 timer, efter at varerne er lagt i fryseren. Tiden kan dog være kortere eller længere, afhængigt af mængden af
D
DK
4
Indfrysning
Afrimning og rengøring
derudover en jævnlig rengøring for at sikre lang holdbarhed og undgå mis­farvning.
6. Isæt bundproppen og sæt skillerummet på plads i fryseren.
7. Tænd for strømmen ved kontakten og læg frostvarerne tilbage i fryseren.
Bortest fra FBD-modellen er fryseren udstyret med et tre-lags glidesystem.
Der er to kurvetyper :
Trådskillerum til bunden.
Glidekurve/hængekurve. Ved at flytte håndtaget kan kurven enten hænge i top­rammen eller glide på overkanten af tråd­skillerummet. Se ill.
Skillerum der også kan anvendes som tøvandsbakke. Se ill.
Låget binder
Ved åbning og lukning dannes der et undertryk i fryseren. Har du brug for at åbne og lukke gentagne gange - kort efter hinanden, kan du lægge noget mellem låget og toprammen, så der skabes en luft­passage.
Funktionsstop
Er fryseren standset helt, så hold låget luk­ket, indtil servicemontøren kommer. Hvor længe fryseren kan være ude af funktion ­uden at varerne tager skade, afhænger af rumtemperaturen, mængden af varer i fryse­ren m.m. Som tommelfingerregel kan man dog regne med, at en fyldt fryser (afhængig af størrelsen) kan holde på kulden i 40 til 50 timer - hvis låget holdes lukket.
Fryseren skal ikke bruges i en periode
Når fryseren er afrimet og gjort ren, sættes
5
3
7
2
1
7
DK
5
låget lidt på klem. Herved undgår du ube­hagelig lugt.
Kompressoren kører ikke
- Kontroller temperaturindstillingen.
- Kontroller om der er strøm til fryseren, og om stikproppen sidder rigtigt i væg-stikkon­takten.
Rislende og klukkende lyde
Fremkommer ved cirkulerende kølevæske, hvilket er normalt - også efter at kompres­soren er standset.
Bemærk i øvrigt
Kompressorens startsystem vil ofte have brug for en pause, inden genstart kan gen­nemføres. Pauselængden bestemmer kompressoren automatisk selv.
Angiv venligst type og Item nr. på fryseren, når du bestiller reservedele. Disse oplys­ninger finder du på typeskiltet bag på fryseren.
El-pæren er placeret under en grå plastaf­skærmning. Før udskiftning af pæren skal strømmen afbrydes ved stikkontakten. Fjern derefter afskærmningen og pæren kan nu udskiftes. Afskærmningen sættes på plads, hvorefter strømmen igen tilslut­tes.
Gram dækker fabrikations- og materiale­fejl, der opstår inden for 1 år fra købsdato (gem kvittering, som dokumentation for køb). Dækningen forudsætter normal brug i en privat husholdning, og at apparatet er købt som fabriksnyt i Danmark. Dæknin-
8
2
Nyttige tips
Anvendelse af kurve
Udskiftning af el-pære i låget
Reservedele
GRAM service
gen omfatter udgifter til reservedele, nød­vendige transportomkostninger og arbejdsløn. For Grønland og Færøerne gælder særli­ge bestemmelser.
Der dækkes ikke:
Fejl eller skader opstået ved
- transport, fejlbetjening, misbrug, man­gelfuld vedligeholdelse, fejlagtig indbyg­ning, opstilling eller tilslutning.
- brand, ulykke, lynnedslag og elektriske forstyrrelser som f.eks. defekte sikringer eller fejl i de elektriske installationer.
- reparationer udført af andre end Gram’s egne servicecentre.
Inden du tilkalder GRAM service, bør du læse afsnittet “Nyttige tips”, og se om du evt. selv kan løse problemet. Reparationer foretaget uden for 1-års peri­oden og omkostninger ved uberettigede reklamationer må du selv betale.
Tilkald service:
Gram har lokale servicecentre i hele lan­det, som er specialister i GRAM. Her kan du få faste priser og professionel hjælp til alle reparationer. Find dit lokale service­center i postnummeroversigten på side 7.
Når den udtjente fryser skal bortskaffes, skal det ske på en miljømæssig korrekt og forsvarlig måde. Vær opmærksom på reglerne for bortskaf­felse. Der kan være særlige krav/betingel­ser, der skal overholdes. Du kan få oplysning om bortskaffelse hos:
- Gram A/S
- Din hvidevareforhandler
- Myndighederne (Kommunen, Miljø-
styrelsen el. lign.)
DK
6
Bortskaffelse
DK
7
SERVICECENTER POSTNUMMEROVERSIGT
Nordjysk Hvidevare Service 7700-7790 9300-9380 9700-9760
Aalborg 7900-7990 9400-9493 9800-9881
Tlf. 98 18 22 54 9000-9220 9690 9900-9990
Dansk Køle- og Vaskeservice 8900-8990 9500-9575
Klarup 9230-9293 9600-9681
Tlf. 98 31 90 28
C.J. Hvidevareservice ApS 8000-8100 8400-8472 8654-8680 8765-8766
Spentrup 8200-8270 8500-8592 8700 8830
Tlf. 86 47 77 77 8300-8382 8641-8463 8732-8752 8850-8883
AP Hvidevareservice 6900-6990 7400-7680 8653
Kibæk 7260-7280 7800-7884 8800
Tlf. 96 94 60 70 7323-7362 8600-8632 8831-8840
Kvik Hvidevareservice 6000-6064 6640 8721-8723
Kolding 6091-6094 7000-7184 8762-8763
Tlf. 75 56 99 99 6550-6622 7300-7321 8781-8783
Vestjysk Servicecenter 6240 6623-6630 6800-6893
Varde 6261 6650-6690 7190-7250
Tlf. 75 26 91 90 6510-6520 6700-6792
Storms Hvidevareservice 6100-6230 6400-6470
Sydals 6270-6280 6500
Tlf. 74 41 50 05 6300-6392 6534-6541
Service-Centralen Brændekilde 5000-5985
Odense
Tlf. 65 96 13 40
Complet Hvidevare Service 4000 4100-4190 4400-4490 4700
Ringsted syd for city 4200-4295 4500-4593 4731-4733
Tlf. 57 61 06 06 4060 4300-4390 4600-4690 4736
Scandia Serviceteknik A/S 1000-1473 2000-2990 4040-4050
Brøndby 1501-1799 3000-3670 4070
Tlf. 43 20 27 00 1800-1974 4000 city 4300 Orø
LF Service-Center 4720 4800-4895
Nykøbing F 4734-4735 4900-4890
Tlf. 54 85 70 66 4750-4793
BMMF Hvidvare Service 3700-3790
Rønne
Tlf. 56 95 26 63
8
N
Legg merke til at denne bruksanvisningen gjelder for boksmodeller i flere serier, og utstyret kan derfor variere.
ADVARSEL
Gamle kjøleskap og frysere er ofte utstyrt med kompliserte smekklåser som bare kan åpnes fra utsiden. Hvis du set­ter en slik modell vekk, eller kasserer den og avleverer den til en mottaksplass for spesialavfall, må du huske å ødeleg­ge låsen først.
På den måten forhindrer du at lekende barn kan bli sperret inne og komme i livsfare.
NB! Vær også oppmerksom på miljøreg­lene for gamle kjøle- og fryseskap. Les avsnittet ”Fjerning”.
Les avsnittet om oppstilling, igangsetting og temperaturregulering pluss avsnittet om elektrisk tilkobling før du tar fryseren i bruk. Kontroller at fryseren ikke er skadet når du mottar den. Transportskader skal anmel­des til forhandleren før fryseren tas i bruk.
ADVARSEL
Denne fryseboksen inneholder hydro­karboner. Under transport og ved instal­lering av fryseren er det viktig at kjøle­kretsløpet ikke skades. I tilfelle av skader unngå da all bruk av åpen ild og sørg for god ventilasjon av rommet. Er fryseboksen skadet, må den ikke til kobles strømnettet. Er du i tvil, kan du kontakte leverandøren.
Fold ut sidene med illustrasjoner slik at du kan følge tekst og bilder samtidig.
Av sikkerhets- og bruksmessige årsaker må fryseren ikke oppstilles utendørs, men bør plasseres i et tørt rom med passende luftsirkulasjon.
Viktig!
Det er viktig at det er uhindret luftsirkula­sjon under og rundt fryseren slik at varmen som avgis gjennom fryserens sider og fra kompressoren, kan ledes bort. Det bør regnes med et fritt luftmellomrom (som angitt på skissen) .
Mellom bunnen av fryseren og gulvet skal det være et luftmellomrom på minst 15 mm. Ved plassering på et fast gulv sikrer høyden på plastbena at det er det nødven­dige mellomrom. Hvis fryseren derimot plasseres på et mykt gulvbelegg (f eks et teppe), risikerer man at plastføttene synker ned i belegget slik at luftmellomrommet blir for lite eller i verste fall helt forsvinner. Ved et mykt gulvbelegg må det derfor skaffes et passende under­lag, understøtting eller lignende som sør­ger for at det er det nødvendige luftmel­lomrom. Det er også viktig at fryseren ikke plasseres i direkte sollys eller opp mot en varmeavgivende flate som en komfyr eller en radiator. Kontroller at fryseren står plant og stabilt. Fryseren er beregnet for temperaturklasse N i samsvar med den europeiske standar­den EN 153. Det betyr at fryseren går optimalt ved en romtemperatur på +16 til +32°C.
Fryseren er beregnet for tilkobling til vek­selstrøm. Tilkoblingsverdiene for spenning (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inne i fryseskapet . Hvis det er spesielle forhold som gjør seg gjeldende, bør du ta kontakt med leverandøren eller el-installa­tøren før du kobler til det nye apparatet.
3
1
Før du tar fryseren i bruk
Oppstilling
Til lykke med din nye fryser
Elektrisk tilkobling
9
N
I tillegg til termostatknappen er det her anbrakt to kontrollamper og en bryter. Grønn lampe ”CONTROL” lyser som tegn på at strømforsyningen til fryseren er i orden. Rød lampe ”ALARM” lyser når det er varmere enn ca –15°C i fryseren. Guloransje bryter med lys ”SUPER” : lyninnfrysingsbryter. Når du trykker på denne bryteren, lyser lampen, og fryseren arbeider da på høyeste fryseeffekt (kom­pressoren går uavbrutt). Se for øvrig under ”Innfrysing”.
Hvis fryseren har ligget ned under trans­porten eller har stått på lager i kalde omgi­velser (kaldere enn +5°C), må den ha en hvileperiode på minst 1 time før den tas i bruk. Før det legges varer i fryseren, anbefales det å vaske den innvendig med lunkent vann tilsatt et mildt vaskemiddel og deret­ter tørke den av grundig. Tilkobl strømmen til fryseren ved å sette støpselet i stikkontakten. Den grønne lampen på kontrollpanelet lyser som tegn på at fryseren får strøm. Den røde lampen på kontrollpanelet lyser. Det betyr at temperaturen i fryseren ikke er tilstrekkelig lav (kald). Still inn termostatknappen som sitter på kontrollpanelet. Termostatknappen har et pilformet spor slik at knappen kan dreies med en mynt.
Termostatknappen kan innstilles mellom to ytterpunkter: ”1” og ”6”. Jo nærmere ter­mostatknappen settes merket 6 på selve panelet, jo lavere (kaldere) blir temperatu­ren i fryseren. Hvis knappen omvendt vris
4
A
C
B
D
C
B
A
3
mot merket 1, blir temperaturen høyere (varmere). Ved igangsetting settes ter­mostatknappen midt mellom ”1” og ”6”. For å lære fryseren dens og temperatur­muligheter å kjenne bør du anskaffe deg et lite termometer til å legge i fryseren. Temperaturen i fryseren målt i øverste varelag bør være ca –18°C. Det er den riktige lagringstemperaturen for dypfrosne varer.
Merk!
Temperaturen i fryseren vil være avhengig av temperaturen i rommet den står i, hvor ofte og hvor lenge den åpnes, hvordan den er anbrakt osv. Disse forholdene bør tas med i betraktning når termostaten innstil­les, og det kan vise seg nødvendig å endre innstilling av hensyn til forholdene. Med termostatknappen i stilling ”1” vil det bare være kompressoren som er slått av. Hvis strømtilførselen skal avbrytes helt, må det­te gjøres ved stikkontakten i veggen.
Varer som skal innfryses, bør pakkes i luft­og vanntett materiale for å unngå uttørking. Porsjonene bør være så flate som mulig for å sikre rask gjennomfrysing. Trykk på bryteren for lyninnfrysing ca 24 timer før selve innfrysingen påbegynnes for å sikre maksimal frysevirkning. Hvis det dreier seg om en mindre mengde, kan perioden gjøres kortere, og skal det bare fryses inn enkelte pakker, kan den utelates helt. Samtidig anbringes varene som allerede er fryst inn, i tråkurvene eller stables opp midt i fryseren. Når de 24 timene har gått, fordeles de nye varene som skal fryses inn, jevnt langs hele fryserens innervegger i god kontakt med disse. Berøring mellom de nye pakke­ne og allerede nedfryste pakker bør unn­gås hvis det er mulig. Når denne fremgangsmåten følges, vil inn­frysingen være avsluttet ca 24 timer etter
D
Innfrysing
Igangsetting og temperaturkontroll
Termostat- og kontrollpanel
10
N
oppløsning, maks. 85°C. Bruk ikke ren­gjøringsmidler som kan ripe. Tetnings­listene og topprammen krever dessuten rengjøring med jevne mellomrom for å unngå misfarging og sikre lang holdbar­het.
6. Sett i bunnproppen igjen og sett skille­rommet tilbake på plass i fryseren.
7. Tilkobl strømmen igjen ved stikkontakten og legg frysevarene tilbake i fryseren.
Bortsett fra FBD-modellen er fryseren utstyrt med et trelags glidesystem.
Det finnes to typer kurver :
Trådskillevegger til bunnen.
Glidekurver/hengekurver. Hvis håndta­ket flyttes, kan kurven enten henge i top­prammen eller gli på overkanten av tråd­skilleveggen. Se ill.
Skillevegg, som også kan brukes som smeltevannsoppsamler. Se ill.
Lokket sitter fast
Når lokket åpnes og stenges, skapes det et undertrykk i fryseren. Har du bruk for å åpne og stenge lokket gjentatte ganger kort etter hverandre, kan du legge en liten gjenstand mellom lokket og topprammen slik at det oppstår en liten luftpassasje.
Funksjonsstopp
Hvis fryseren har gått i stå, bør du holde lokket stengt til servicemontøren kommer. Hvor lenge fryseren kan være ute av funk­sjon uten at varene i fryseren tar skade, avhenger av romtemperaturen, mengden av varer i fryseren med mer. Som tommel­fingerregel kan du imidlertid regne med at en full fryser (avhengig av størrelsen) kan
5
3
7
2
1
7
at varene er lagt i fryseren. Tiden kan imid­lertid være kortere eller lenger, avhengig av antallet pakker og pakkenes form og størrelse. Lyninnfrysingsbryteren kan nå slås av slik at kompressorens drift og fryserens temperaturregulering igjen følger termo­statinnstillingen.
Merk!
Hvis det legges større mengder friske varer i fryseren på én gang, vil fryserens temperatur kortvarig kunne stige såpass at den røde kontrollampen advarer om for høy lagringstemperatur. Dette er helt nor­malt og er ikke noe å bekymre seg over.
Rimlaget, som hovedsakelig dannes øverst i fryseren, bør fjernes når det er ca 1/2 cm tykt. Bruk aldri skarpe eller spisse gjen­stander som kan skade fryseren. Total avri­ming bør foretas ca 2 ganger årlig.
Fremgangsmåte:
1. Tøm først boksen for innhold og oppbe-
var det på et egnet sted.
2. Avbryt strømforsyningen ved kontakten (kontrollampene slokner) og tin opp boksen så raskt som mulig. Sett even­tuelt en balje med varmt vann i fryseren og steng lokket. Vent ca 1/2 time. Resten av rimen kan nå skrapes forsiktig av sidene med et redskap som ikke ska­der innerkledningen.
3. Skilleveggen i boksen fungerer også som smeltevannsoppsamler. Ta den ut og plasser den under fryseren slik at den når inn under bunnproppen.
4. Trekk opp den innvendige bunnproppen. Eventuelt overskytende vann vil da ren­ne ut i smeltevannsoppsamleren.
5. Når boksen er tømt for vann, kan den rengjøres innvendig med en svak såpe-
6
5
D
Avriming og rengjøring
Bruk av kurver
Nyttige tips
11
Utdrag av NEL’s leveringsbetingelser:
Med FORBRUKERKJØP menes kjøp av apparater som hovedsakelig er til personlig bruk for kjøperen, hans husstand eller omgangskrets eller til deres personlige for­mål ellers. Ved slike kjøp kommer Kjøps­lovens bestemmelser til anvendelse, jfr. Kjøpslovens § 4. Ved forbrukerkjøp er garantitiden 2 år for store apparater og i hovedsak 1 år for små apparater.
Med NÆRINGSKJØP forståes alt som ikke er forbrukerkjøp så som, f.eks. når appara­tet skal brukes i kaféer, restauranter, gate­kjøkken, hoteller, institusjoner, hybelhus, barnehaver, idrettsanlegg, felles hushold­ninger, felles vaskerianlegg i f.eks. boretts­lag o.l. samt tilfeller der kjøperen helt eller delvis tar betaling for bruken av apparatet eller det inngår i et leieforhold eller appara­tet benyttes til å tilberede/tilvirke/vedlikehol­de en vare kjøperen omsetter. Ved næringskjøp er garantitiden og rekla­masjonstiden 6 måneder.
Les bruksanvisningen nøye før du tilkaller en reparatør. Ring til din lokale forhandler for å få oppgitt nærmeste autoriserte Gram verksted. Du kan også ringe Gram’s Forbruker-service på tlf. 815 00440 og be om å få tilsendt en telefax med oversikt over alle verksteder.
Når en hvitevare skal destrueres, skal det skje på en miljømessig korrekt og forsvarlig måte. Gram Norge A/S er medlem av den miljø­vennlige returordningen for hvitevarer som administreres av A/S Hvitevareretur. Din lokale forhandler har plikt til å motta din gamle hvitevare for videre forsendelse til A/S Hvitevareretur. Du må selv levere eller bekoste frakt av varen frem til forhandlerens oppsamlings­plass, eller til det sted kommunen anbefaler.
N
holde på kulden i 40 til 50 timer – hvis lok­ket holdes stengt!
Hvis fryseren ikke skal brukes i en peri­ode
Når fryseren er avrimet og rengjort, settes lokket litt på gløtt. På den måten unngår du at det oppstår ubehagelig lukt i fryseren.
Kompressoren går ikke
• Kontroller temperaturinnstillingen.
• Undersøk om fryseren får strøm, og om støpselet sitter ordentlig i stikkontakten.
Risle- og klukkelyder
Skyldes sirkulerende kjølevæske og er helt normalt – også etter at kompressoren er stanset.
Merk for øvrig
Kompressorens startsystem vil ofte ha bruk for en pause før kompressoren kan starte igjen. Lengden på denne pausen bestemmer kompressoren automatisk.
Oppgi vennligst type og nummer på kjøle­skapet når du bestiller reservedeler. Disse opplysningene finner du på typeskiltet på baksiden av fryseren.
Lyspæren befinner seg under en grå pla­stavskjerming. Før du bytter lyspæren, må du trekke støpselet ut av stikkontakten. Fjern deretter avskjermingen . Skift pæren. Sett avskjermingen på plass igjen og sett støpselet tilbake i stikkontakten.
Gram Norge A/S følger NEL’s (Norges Elektroleverandørers Forening) leverings­betingelser. Disse bestemmelser er i sin helhet tilgjengelig hos alle forhandlere.
8
2
Utskiftning av lys­pæren i lokket
Reservedeler
Destruksjon
Gram service
12
S
Av säkerhets- och användningsskäl får fry­sen inte placeras utomhus utan skall stå i ett torrt rum med god ventilation.
Viktigt!
Det är viktigt att det finns fri luftcirkulation under och runt frysen så att den värme som avges från frysens sidor och kompres­sor kan ledas bort. Räkna med fritt mellanrum för luften (som anges på skissen).
Mellan frysens botten och golvet skall ett mellanrum på minst 15 mm finnas. Vid pla­cering på fast underlag säkerställer stödbe­nen av plast detta mellanrum. Om frysen placeras på mjukt underlag, (t.ex. en matta) riskerar man att stödbenen sjunker ner i materialet så att luftspalten blir för liten eller i värsta fall blir obefintlig. Placera därför ett passande underlag, uppallning eller liknande för att säkerställa korrekt mellanrum. Det är också viktigt att frysen inte placeras i direkt solljus eller i närheten av en värmeavgivande yta så som en spis eller ett element. Kontrollera att frysen står plant och jämnt. Frysen är beräknad för temperaturklass N i enlighet med europeisk standard EN 153. Detta betyder att frysen fungerar optimalt vid en rumstemperatur på +16°C - +32°C.
Frysskåpet är beräknat för anslutning till växelström. Anslutningsvärdena för spän­ning (V) och frekvens (Hz) visas på typskyl­ten inne i frysskåpet . Om speciella förhållanden gör sig gällande, bör Du kontakta Din leverantör eller elin­stallatör, innan Du ansluter Ditt nya skåp.
3
1
Observera att denna bruksanvisning gäller flera boxmodeller och att utrustningen därför kan variera.
VARNING!
Gamla kylskåp och frysar är ofta försed­da med komplicerade patentlås som endast kan öppnas utifrån. Om en så­dan modell ställs undan eller lämnas till miljöstation skall låsanordningen först förstöras – på detta sätt undviker man
att lekande barn spärras in och på detta sätt utsätts för livsfara.
Observera: Var uppmärksam på regler för bortskaffning. Läs avsnitt bortskaff­ning.
Läs avsnittet om uppställning, igångsätt­ning och temperaturreglering samt avsnit­tet om elanslutning innan frysen tas i bruk. Kontrollera att frysen inte är skadad vid mottagandet. Transportskador skall anmäl­as till transportören/återförsäljaren innan frysen tas i bruk.
VARNING!
Denna frysbox innehåller hydrokarbona­ter. Det är viktigt att inte kylkretsloppet skadas under transport eller vid installa­tion. Vid ev. skada skall öppen flamma undvikas och rummet skall ventileras noggrant. Om frysen är skadad får den inte anslu­tas till eluttaget. Kontakta leverantören vid ev. tveksamheter.
Vik ut sidorna med bilder för att följa text och bilder samtidigt.
Vi gratuleras till Din nya frys
Uppställning
Innan frysen tas i bruk
Elanslutning
Loading...
+ 28 hidden pages