Gram EK 60-03 AF, EK 7630-90 F, EK 7630-90 FX Instruction Manual

SE Bruksanvisning 2
EN Instruction manual 27
Type EK 60-03 AF EK 60-03 AF X
2
• Läs hela bruksanvisningen noga innan du börjar använda spisen.
• Bekanta dig med din nya spis och dess olika användningsfunktioner i den ordningsföljd de beskrivs i bruksanvisningen.
• Var uppmärksam på alla upplysningar och förklaringar gällande korrekt användning och behandling. Därmed ser du till att din spis alltid är redo att användas och att den håller längre.
• Var särskilt uppmärksam på alla upplysningar som rör säkerheten. Därmed förebygger du olyckor och skador på spisen.
• Kom ihåg att spara bruksanvisningen, den kan komma till användning vid ett senare tillfälle.
Observera att denna bruksanvisning gäller för era spisar. Det är därför inte säkert att alla funktioner nns på just din spis.
Observera!
Du ska ha läst och förstått denna bruksanvisning innan du använder hällen första gången.
Hällen är endast tänkt att användas som kokanordning. Utnyttjande av kokplattan för andra ändamål än matlagning (t ex för uppvärmning av lokalen) är inte tillåtet då det är förenat med risker.
Tillverkaren förbehåller sig rätten att göra ändringar som inte påverkar hällens funktion.
3
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Säkerhetsanvisningar.........................................................................................................4
Produktbeskrivning.............................................................................................................7
In stalla tion............................................................................................................................9
An vänd ning.........................................................................................................................11
Bakning, köttstekning-praktiska råd................................................................................18
Rengöring och un der håll..................................................................................................23
Tekniska data.....................................................................................................................26
4
SÄKERHETSANVISNINGAR
Håll uppsikt över barn när spisen används.
Grytor, kokzoner, ugn och värmesköld blir mycket heta vid användning och är fortfarande varma en stund efter att kokzonerna eller ugnen stängts av.
Låt inte barn röra vid eller leka med knappar eller ugnslucka, och se så gott det går till att de inte benner sig i närheten av spisen.
Vid grillstekning i ugnen blir de infraröda värmeelementen glödheta. För att för hin dra eventuell ambildning får värmeelementet inte komma i kontakt med den mat som gril­las.
Se till att andra elapparaters anslutningssladdar inte kommer i kontakt med varma kok­zoner eller kläms fast i ugnsluckan. Var särskilt försiktig om du an vän der stickkontakter som sitter i närheten av spisen.
Använd aldrig spisens glaskeramiska kokplattor eller ugnen för rumsuppvärmning.
Mycket heta oljor och fetter kan antändas. Håll därför alltid ett öga på spisen under fritering eller grillstekning.
Lägg aldrig aluminiumfolie på ugnsbotten eftersom den kan skada botten pla tens emalj.
Av samma orsak får grytor eller andra delar aldrig ställas direkt på ugnens bottenplatta.
Stäng av spisens huvudströmbrytare vid defekter eller fel. Spisen får inte an vän das igen innan eventuellt fel avhjälpts av en fackman.
Den glaskeramiska kokplattan är härdad mot värme, kyla och temperatursvängningar. Undvik slag förorsakade av att t.ex. saltkar, kryddburkar eller andra hårda föremål faller ner på plattan.
De glaskeramiska kokplattorna bör inte vara påslagna när det inte star kokkärl på dem, de får inte heller användas som förvaringsplats.
Grytor får bara ställas på plattan om deras bottnar är rena och torra.
Socker eller sockerhaltiga matvaror som spills på den glaskeramiska kokplattan måste avlägsnas omedelbart, så gott det går, medan de fortfarande är varma så att de inte bränns fast.
Matvaror som tillreds på den glaskeramiska kokplattan får inte ligga i alu mi ni um fo lie, aluminiumbehållare eller plastbehållare.
Undvik att repa de glaskeramiska kokplattorna med smycken, grytor med vassa kanter o.s.v.
Köksföremal av plast (skedar, skalar o.s.v.) får inte placeras på varma gla ske ra mi ska kokplattor eftersom de kan smälta fast.
Se till att emaljerade grytor och liknande inte kokas helt tomma.
Om det uppstår djupa repor eller sprickor i den glaskeramiska kokplattan måste du genast koppla bort spisen från elnätet genom att stänga av strömbrytaren.
Den fukt/ånga som uppstår i ugnen släpps ut genom ångventilerna baktill på den glaske­ramiska kokplattan. Ventilerna får därför aldrig vara täckta eller förslut na. Håll händerna borta från ångan.
5
HUR MAN SPARAR ENERGI
Den som använder energi på ett ansvarigt sätt sparar inte bara pengar utan också mil jön. Där för ska vi spara energi! Man kan göra det ge nom att:
Undvik att lyfta på locket i onödan
Man ska inte heller öppna ugnsluckan i onö dan.
Använd ugnen endast vid tillagning av
större mängder
Det är mer sparsamt att tillaga kött som vä ger mindre än 1 kilo på spisen.
Utnyttja eftervärmen
Då man kokar något under längre tid än 40 minuter rekommenderas det att ugnen stängs av 10 minuter innan maten är färdigkokt.
Vid bakning, använd värmecirkulation
och stängd ugnslucka
Stäng ugnsluckan noggrant
Värme sipprar ut pga smuts på luckans pack ning. Det är bäst att ta bort smuts ge nast när de uppstår.
Placera spisen långt ifrån kyl- och frys-
skåp
Genom att placera spisen långt ifrån kyl och frysskåp minskar energiförbrukningen.
6
Kassering av förbrukade produkter
När produkten är förbrukad får den inte kasse ras som vanligt avfall, utan man bör över lämna den till en organisation som åter vinner elek triska och elek tro niska pro duk ter. På pro duk ten,
bruks an vis ningen eller för pack ningen nns en sym bol som visar att för bru kad produkt ska läm nas till återvinning.
Material som används för till verk ning av pro duk ten kan återvinnas enligt lämplig be teck ning. Genom återvinning av ma te ria let i den förbrukade produkten bi drar man till ett stärkt miljöskydd.
Kontakta din kommun för uppgifter om var i din kommun det nns organisationer som tar hand om förbrukade produkter.
Miljöskydd
Tänk på att emballage, an vända el appa ra ter, re serv de lar o.s.v. är återanvändbara ma te rial. Se alltid till att materialen depo­neras enligt de fö re skrif ter som
gäller för åter an vänd ning.
7
BESKRIVNING AV PRODUKTEN
1 Vred för reglering av ugnstemperatur 2 Vred för ugnsfunktioner 3 Vred för kokplatta, främre vänstra 4 Vred för kokplatta, bakre vänstra 5 Vred för kokplatta, bakre högra 6 Vred för kokplatta, främre högra 7 Värmeindikator för ugn 8 Kontrollampa 9 Ugn 10 Förvaringslåd
7
9
10
5, 6
1
8
2
3, 4
8
UPPGIFTER ANGÅENDE UTRUSTNING
Spisens utrustning
Bakplåtar
Långpanna
Rostfritt grillgaller
Ugnsfalsar
9
INSTALLATION
Montering av tippskydd
Spis
Vägg
Golv
Spis 60 cm, höjd 90 cm X = 110 mm, Y = 80 mm
Spis
Vägg
Golv
Spis 60 cm, höjd 90 cm
X = 3540 mm, Y = 80 mm
Uppställning av spisen
• Rummet som spisen står i ska vara torrt och luftigt och ha en väl fung erande ven ti la tion enligt gällande tek niska fö re skrif ter.
• Undvik att lyfta spisen i den glaskeramiska hällen.
• Tätningsmaterial, lister och klis ter (som be lägg ning är klist rad med) på möb ler som ska stå vid spi sen ska tåla minst 100 ºC, annars ris ke rar möbeln att de for me ras. Om man inte är säker an gå ende möblers temperatur­tålighet ska man ha ett avstånd på ca. 2 cm mellan möb lerna och spi sen.
• Spisen ska placeras på ett jämnt och hårt golv (den får inte placeras på ett under­lägg).
• Innan man börjar an vända spisen ska man se till att den står rakt (våg rätt), t ex med hjälp av ett vatten pass. Detta är sär skilt vik tigt för att olja i stek pannan ska för de las jämnt. Du gör nivåjusteringen med hjälp av de justeringsben som du kommer åt genom att öppna ugnslådan.
10
INSTALLATION
Inkoppling av spis till elsystem
Installationen får endast genomföras av en auktoriserad elinstallatör. Därmed sä ker ställs att gällande regler för stark ström följs.
Installationen måste följa eventuella spe ci ella krav som fastställts av lokala le ve ran tö rer.
Anslutningen av spisen kräver en se pa rat strömkrets.
Anslutningen får endast göras i enlighet med de eldiagram som beskrivs på ut si dan av skyddet för anslutningsklämmorna på den bakre plåten.
Vid anslutning eller byte av kopplingssladden måste minst en sladd av typen HO5 VVF 4G2,5 eller motsvarande an vän das.
OBS!: För att uppfylla sä ker hets fö re skrif terna måste en strömbrytare som bryter alla poler och som har ett kontaktavstånd på minst 3 mm an vän das. (Kan våra en hu vud ström bry tare).
2
1
1
2
3
3
4
5
1
2
3
5
4
PE
L1
L2
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
L3
400V3~400V2~
11
ANVÄNDNING
Innan man börjar använda spisen
• avlägsna delar av förpackningen om så
dana nns kvar, töm ugnslådan och rengör ugnen,
• ta ut ugnens utrustning och tvätta den i
varmt vatten med lite disk me del i,
• sätt på ventilationen (äkt) i rummet eller
öppna fönster,
• värm upp ugnen (250 ºC i ca. 45 min.), ta
bort smuts och rengör ugnen noggrant,
• följa betjäningsanvisningar och skyddsfö-
reskrifter.
Ugnen får endast tvättas med varm vatten med diskmedel (inte med några star kare ren gö rings me del).
12
ANVÄNDNING
ANVÄNDNING AV KOKZONER
Så fort en glaskeramisk kokzon eller ugnen slås på lyser driftkontrollampan [8]. De glaskeramiska kokzonerna regleras med den tillhörande 7stegs kon trol lk nap pen. Denna har, utöver stegen 0 • 1 • 2 • 3 också tre mellansteg som är mar ke ra de med prickar. Dessa mellansteg väljs om tem pe ra tu ren på de lägre stegen är för låg och tem pe ra tu ren på det högre stegen är för hög. Därmed är det möjligt att göra en exakt an­passning av temperaturen efter ma tva rans typ och mängd. De olika stegen används lämpligast enligt beskrivningen nedan.
Kokzonen avstängd - läge 0
När den glaskeramiska kokplattan är
avstängd kan eftervärmen fort fa ran de användas för kokning/varm hal l ning.
Värmhållningssteg
Om rätten bara ska småkoka långsamt
vid mycket svag värme.
Vidarekokningssteg - läge 1
Vid medelstora rätter och om du önskar
jämn vidarekokning med bra ener giut nyt tjan de.
Höjt vidarekokningssteg
För tillagning av större portioner.
0 Kokzonen avstängd
l Varmhållningssteg
1 Vidarekokningssteg
l Höjt vi da re kok nings steg
2 Steksteg
l Höjt steksteg
3 Up p kok nings steg
Steksteg - läge 2
För rätter som kräver laga tem pe ra tu rer
för fortsatt stekning.
Höjt steksteg
För tillagning av stekt kött och rätter som
kräver hög temperatur vid fort satt stek ning.
Uppkokningssteg - läge 3
I början av tilllagningsprocessen, för snabbkokning, bryning, up p kok ning och tillagning av snabbrätter vid full
värme ef fekt.
0
1
2
3
13
ANVÄNDNING
Dubbel kokzon
Den främre, vänstra kokzonen och den bakre högra kokzonen är tem pe ra tur re gle rad och har en dubbel kokzon för kokkärl med stor diameter.
• Om du även vill tända den yttre, större kokzonen vrider du kon trol lk nap pen [3] eller [5] över steg 3 till knappens symbol för dubbel kokzon.
• Efterat kan du välja önskat steg 0 • 1 • 2 • 3 varvid temperaturen ställs in för den större kokzonen.
• I läget "0" för kontrollknappen [3] el ler [5] stängs den större, dubbla kok zo nen av och den lilla, inre, normala kok zo nen används igen.
Restvärmeindikation
Restvärmeindikationen visar dig vilken av de fyra kokplattorna som fortfarande har en yt­temperatur på mer än 50 °C. Genom att vara uppmärksam på dettan kan du förebygga att nagot bränns vid. Du kan ocksa använda restvärmen för att hålla rätter varma under en begränsad tid.
Restvärmeindikationen
0
1
2
3
14
ANVÄNDNING
VAL AV KOKKÄRL
Det ställs större krav på kokkärl på glaskeramiska kokplattor än på vanliga kok plat tor. Eventuella extrautgifter för kokkärl lönar sig snabbt pa grund av energibesparingen och längre livslängd för kokkärl och glaskeramiska kokplattor. Dessutom förkortas tillagningsprocessen och därmed arbetstiden.
• Använd alltid bara grytor och pannor med lika stor eller större diameter än den glaskera­miska kokplattan på vilken de placeras. Därmed uppnas bästa möjli ga värmeöverföring.
• För små grytor medför energiförlust, men även risk för att maten kokar över och bränner fast på den glaskeramiska kokplattan.
• Använd aldrig ett kokkärl med tunn eller böjd botten eftersom detta kan medföra överhet­tning av den glaskeramiska kokplattan. Speciella elgrytor med plan sli pad botten passar särskilt bra.
• Använd inte grytor med plasthandtag i ugnen.
• Kokkärlets botten måste alltid vara torr så att det inte skapas kalkavlagringar på den glaskeramiska kokplattan.
• Vid användning av speciella kokkärl måste du alltid följa kokkärlsfabrikantens anvisnin­gar.
Observera:
Kokkärl med botten av aluminium eller koppar kan lämna avlagringar som är svåra att få bort. Det rekommenderas att vara dubbelt försiktig med emaljerade kärl, vilka kan göra ska­da vid torrkokning. Följ tillverkarens anvisningar.
15
ANVÄNDNING
Användning av ugnen
Välj önskad funktion och tem pe ra tur och vrid vredet medurs till det. När ugnen startas tänds en röd och en gul kon trol lam pa. Den gula visar att ugnen fungerar. Den röda släcks när ugnen har uppnått önskad tem pe ra tur.
Ställ in önskad ugnsfunktion, med funk tions vre det
Ställ in temperaturvredet på önskad tem­peratur.
Du stänger av ugnen genom att vrida båda vreden till läge l” / „0”.
Tillagning med varmluft
En varmluftsfläkt som sitter på ugnens bakre vägg sörjer för konstant luft cir ku la tion. Därmed uppnås en bättre vär meö ver fö ring till matvaran och en mer en het lig temperaturför­delning i hela ug nen.
• Du sparar energi tack vare att du kan välja väsentligt lägre tem pe ra tur än i tra di tio nella ugnar.
• Tack vare de lägre temperaturerna kom­mer ugnen dessutom inte att smutsas ned särskilt mycket. Fett och liknande bränner inte fast lika lätt och kan därför avlägsnas utan svå rig het.
• Om du ska grädda era platta ka kor el­ler bakplåtar med småkakor samtidigt rekommenderar vi att du använder den första och tredje hyllskenan nedifrån.
• Upptining går väsentligt mycket snabbare och kan eventuellt ske sam ti digt på alla hyllskenor.
• Det är möjligt att öppna luckan även under gräddning av känsliga kakor utan att de rasar ihop.
• Den långa uppvärmningstid som krävs i traditionella ugnar är inte nöd vän dig; den inställda tem pe ra tu ren uppnås snabbt.
OBS!:
Stäng av ugnen omedelbart om varmluftäk­tens motor går sönder. Upp värm ning utan äkt kan medföra ska dor på ugnen.
0
50
100
150
200
250
C
O
16
Grill på
Med denna inställning ak ti ve ras grillen.
ANVÄNDNING
Intensivgrill (grill plus över­värme)
Maten grillas och värmes up pifrån sam ti digt. På detta sätt blir temperaturen högre i ugnens övre del, så att den rostade maten blir mörkare till färgen. En praktiskt inställning när tjocka bitar ska grillas.
Övervärme
Med vredet inställt i denna po­sition värms ugnen upp endast med hjälp av den övre värmean­ordningen. Denna funktion ska användas t.ex. vid gräddning ovanifrån.
Över- och undervärme
Inställning av vredet i den här po­sitionen gör att ugnen värms upp med en konventionell metod.
Undervärme
Med vredet inställt i denna po­sition värms ugnen upp endast med hjälp av den nedre värme­anordningen. Denna funktion ska användas t.ex. vid gräddning un­derifrån.
Ugnens funktionsvred - In ställ ning:
Inre be ly sning
När vre det vrids till detta läge tänds be ly snin gen inuti ugnen.
Varmluft på
När denna funktion aktiveras star tas en äkt på bakre ugnsväggen. Den sörjer för konstant och jämn lu ft cir ku la tion inne i ugnen. Denna uppvärmning me tod har följan de förde lar:
• ugnen het tas upp snabbare och man behöver inte förvärma den
• två falspar kan användas samtidigt
• kötträtter förlorar mindre fett och vätska under uppvärmning, vilket förbättrar smaken
• ugnen smutsas inte ner lika mycket Du måste använda temperaturinställ­ningen tillsammans med varmlufts­funktionen.
OBS! Om varm lu fts funk tio nen slås på sam ti digt som temperaturvredet är inställt på noll, ak ti ve ras endast äkten. Den na inställning kan an­vändas för att kyla ner maträtter el ler själva ungen.
Varmluft och un dervärme påslagna
Med denna vredinställning ak ti ve ras både varmluftsäkten och undervär­me. Ugnen värms då upp un de rifrån. Lämpligt för tex pizza och pajer.
OBS! Om tem pe ra tu rvre det ställs på noll används inställningen för kylning.
Varmluft och grill på
Grillen och äkten körs sam ti digt. Detta min skar grilltiden och förbätt­rar matens smak.
17
ANVÄNDNING
Kontrollampor
Aktivering av ugnen signaleras genom att två kontrollampor börjar lysa – en gul och en röd. När den gula kontrollampan lyser bety­der det att ugnen arbetar. När den röda kon­trollampan släcks betyder det att ugnen nått inställd temperatur. Om det i receptet för en maträtt rekommenderas att maträtten ska placeras i en uppvärmd ugn ska man göra det först efter att den röda kontrollampan slocknat. Under bakning ska den röda lam­pan lysa och slockna en stund (bevarande av temperatur i ugnskammaren). Den gula kontrollampan kan även lysa när vredet står i position ”Belysning av ugnkammare”.
GRILLSTEKNING
Användning av grill
Grillprocessen görs genom an vän dande av infraröda strålar på en maträtt. In fra röda strålar emitteras av ugnens glö dande vär­meanordning.
För att aktivera grillfunktionen ska man:
• placera ugnens ratt i läge betecknat med
symbol grill,
• värma upp ugnen i ca. 5 minuter (med
stängd ugnslucka).
• placera en bakplåt med maträtt i ug nen
på en lämplig arbetsnivå. Om man grillar på grillgaller ska man placera en plåt under grillgallret  för fett som ska droppa ner.
• stänga ugnsluckan.
För grill och ökad intensiv grill ska tem­pe ra tu ren ställas in på 250 ºC, och för
funk tion grill med äkt ska tem pe ra tu ren
ställas in på högst 200 ºC.
Observera!
När grillfunktionen används ska ugnsluckan vara stängd.
När man använder grillfunktionen kan några delar av ugnen bli heta. Därför re kommen de ras det att inte låta barnen komma nära ugnen.
Loading...
+ 39 hidden pages