electrolux ERES38810W, ERES38810X User Manual

gebruiksaanwijzing
notice d'utilisation
Koelkast
Réfrigérateur
ERES38810W
ERES38810X
2 electrolux
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
Veiligheidsinformatie 2 Bedieningspaneel 4 Watertap 7 Het eerste gebruik 8 Dagelijks gebruik 8 Nuttige aanwijzingen en tips 10
Wijzigingen voorbehouden
Onderhoud en reiniging 11 Problemen oplossen 12 Technische gegevens 15 Montage 16 Het milieu 20
Veiligheidsinformatie
In het belang van uw veiligheid en om een correct gebruik te kunnen waarborgen is het van belang dat u, alvorens het apparaat te installeren en in gebruik te nemen, deze ge­bruiksaanwijzing, inclusief de tips en waar­schuwingen, grondig doorleest. Om onnodi­ge vergissingen en ongevallen te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle mensen die het apparaat gebruiken, volledig bekend zijn met de werking ervan en de vei­ligheidsvoorzieningen. Bewaar deze instruc­ties en zorg ervoor dat zij bij het apparaat blijven als het wordt verplaatst of verkocht, zodat iedereen die het apparaat gedurende zijn hele levensduur gebruikt, naar behoren is geïnformeerd over het gebruik en de veilig­heid van het apparaat. Voor de veiligheid van mensen en eigendom­men dient u zich aan de voorzorgsmaatre­gelen uit dit instructieboekje te houden, de fabrikant is niet verantwoordelijk voor schade die door het niet opvolgen van de aanwijzin­gen veroorzaakt is.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
• Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door personen (waaronder begrepen kin­deren) met verminderde fysieke, zintuiglij­ke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, tenzij dit onder toezicht gebeurt van een voor hun veiligheid verantwoorde­lijke persoon of tenzij zij van een dergelijke persoon instructie hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat. Houd kinderen uit de buurt om te voorko­men dat ze met het apparaat gaan spelen.
• Houd alle verpakkingsmateriaal buiten het bereik van kinderen. Gevaar voor verstik­king.
• Als u het apparaat afdankt trek dan de stekker uit het stopcontact, snij de voe­dingskabel door (zo dicht mogelijk bij het apparaat) en verwijder de deur om te voor­komen dat kinderen een elektrische schok krijgen of zichzelf in het apparaat opsluiten.
• Als dit apparaat, dat voorzien is van een magnetische deursluiting, een ouder ap­paraat vervangt, dat voorzien is van een veerslot (slot) op de deur of het deksel, zorg er dan voor dat u het slot onbruikbaar maakt voordat u het oude apparaat weg­gooit. Dit voorkomt dat kinderen er in op­gesloten kunnen raken.
Algemene veiligheid
Let op! Houd de ventilatie-openingen
altijd vrij van obstructies.
• Dit apparaat is bedoeld voor het bewaren van levensmiddelen en het volgens deze gebruiksaanwijzing produceren van koud water met of zonder koolzuur voor normaal huishoudelijk gebruik.
• Indien de gasfles voor andere doeleinden wordt gebruikt dan waarvoor deze be­doeld is of wordt gevuld door onbevoeg­den, dan vervalt automatisch de garantie.
• Gebruik geen mechanische hulpmiddelen of kunstgrepen om het ontdooiproces te versnellen.
• Gebruik geen andere elektrische appara­ten (bijvoorbeeld ijsmachines) in koelkas-
electrolux 3
ten, tenzij ze voor dit doel goedgekeurd zijn door de fabrikant.
• Let op dat u het koelcircuit niet beschadigt.
• Het koelmiddel isobutaan (R600a) bevindt zich in het koelcircuit van het apparaat, dit is een natuurlijk gas dat weliswaar milieu­vriendelijk is, maar ook uiterst ontvlam­baar. Controleer of de onderdelen van het koel­circuit tijdens transport en installatie van het apparaat niet beschadigd zijn geraakt. Indien het koelcircuit beschadigd is: – open vuur en ontstekingsbronnen ver-
mijden
– de ruimte waar het apparaat zich be-
vindt grondig ventileren
• Het is gevaarlijk om wijzigingen aan te brengen in de specificaties of dit product op enigerlei wijze te modificeren. Een be­schadigd netsnoer kan kortsluiting, brand en/of een elektrische schok veroorzaken.
Waarschuwing! Alle elektrische onder­delen (netsnoer, stekker, compressor) mogen uitsluitend vervangen worden door een erkende onderhoudsdienst of gekwalificeerd onderhoudspersoneel.
1. Het netsnoer mag niet verlengd wor-
den.
2. Verzeker u ervan dat de stekker niet
platgedrukt of beschadigd wordt door de achterkant van het apparaat. Een platgedrukte of beschadigde stekker kan oververhit raken en brand veroor­zaken.
3. Verzeker u ervan dat u de stekker van
het apparaat kunt bereiken.
4. Trek niet aan het snoer.
5. Als de stekker los zit, steek hem dan
niet in het stopcontact. Dan bestaat er een risico op een elektrische schok of brand.
6. U mag het apparaat niet gebruiken
zonder de afdekking van het lampje.
1)
voor de binnenverlichting.
• Dit apparaat is zwaar. Wees voorzichtig als u het apparaat verplaatst.
• Haal geen artikelen uit het vriesvak en raak ze niet aan als uw handen vochtig/nat zijn, dit kan uw huid beschadigen of vrieswon­den veroorzaken.
• Stel het apparaat niet langdurig bloot aan direct zonlicht.
Dagelijks gebruik
• Zet geen hete potten op de kunststof on­derdelen in het apparaat.
• Bewaar geen brandbare gassen of vloei­stoffen in het apparaat, deze kunnen ont­ploffen.
• U dient zich strikt te houden aan de aan­bevelingen van de fabrikant van het appa­raat met betrekking tot het bewaren van voedsel. Raadpleeg de betreffende aan­wijzingen.
Onderhoud en reiniging
• Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhouds­handelingen verricht.
• Maak het apparaat niet schoon met me­talen voorwerpen.
• Controleer de afvoer in de koelkast regel­matig op dooiwater. Maak de afvoer, in­dien nodig, schoon. Als de afvoer verstopt is, zal er water op de bodem van het ap­paraat liggen.
Installatie Belangrijk! Voor de aansluiting van
elektriciteit dienen de instructies in de desbetreffende paragrafen nauwgezet te worden opgevolgd.
• Pak het apparaat uit en controleer of er beschadigingen zijn. Sluit het apparaat niet aan als het beschadigd is. Meld mogelijke beschadigingen onmiddellijk bij de winkel waar u het apparaat gekocht heeft. Gooi in dat geval de verpakking niet weg.
• Wij adviseren u om 4 uur te wachten voor­dat u het apparaat aansluit, dan kan de olie terugvloeien in de compressor.
• Rond het apparaat dient adequate lucht­circulatie te zijn, anders kan dit tot over­verhitting leiden. Om voldoende ventilatie te verkrijgen de instructies met betrekking tot de installatie opvolgen.
• De achterkant dient zo mogelijk tegen een muur geplaatst te worden, teneinde te voorkomen dat hete onderdelen (com­pressor, condensator) aangeraakt kunnen worden en brandwonden veroorzaken.
1) Als er een afdekking voor het lampje is voorzien
4 electrolux
• Het apparaat mag niet vlakbij radiatoren of kooktoestellen geplaatst worden.
• Verzeker u ervan dat de stekker bereikbaar is nadat het apparaat geïnstalleerd is.
• Sluit het apparaat alleen aan op een drink­waterleiding.
Onderhoud
• Alle elektrotechnische werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van onderhoud aan het apparaat, dienen uit­gevoerd te worden door een gekwalifi­ceerd elektricien of competent persoon.
• Dit product mag alleen worden onderhou­den door een erkend onderhoudscentrum en er dient alleen gebruik te worden ge­maakt van originele reserveonderdelen.
Bescherming van het milieu
Dit apparaat bevat geen gassen die de ozonlaag kunnen beschadigen, niet in
2)
Bedieningspaneel
het koelcircuit en evenmin in de isolatie­materialen. Het apparaat mag niet wor­den weggegooid bij het normale huis­houdelijke afval. Het isolatieschuim be­vat ontvlambare gassen: het apparaat moet weggegooid worden conform de van toepassing zijnde regels die u bij de lokale overheidsinstanties kunt verkrij­gen. Voorkom beschadiging aan de koeleenheid, vooral aan de achterkant bij de warmtewisselaar. De materialen die gebruikt zijn voor dit apparaat en die voorzien zijn van het symbool cyclebaar.
zijn re-
AC
BDE
A - Toets AAN/UIT D - Functietoets B - Toets temperatuurregelingE - Bevestigingstoets C - Display temperatuur en functie
Display
Temperatuuralarm en alarm deur open (sommige modellen)
Signaal positieve temperatuur Eco Mode is geactiveerd Temperatuur Quick Chill is geactiveerd Child Lock is geactiveerd
2) Indien er een wateraansluiting voorzien is
Shopping mode is geactiveerd
electrolux 5
Inschakelen
Steek de stekker in het stopcontact. Als het display niet verlicht is, drukt u op toets (A) om het apparaat in te schakelen. Kies, voor het optimaal bewaren van voedsel Eco Mode en de temperatuur wordt inge­steld op +5°C in de koelkast. Zie "Temperatuuregeling" om een andere temperatuur te kiezen.
Belangrijk! Als de deur gedurende enkele minuten open blijft staan, gaat de verlichting automatisch uit. De verlichting wordt gereset door de deur te sluiten en weer te openen.
Uitschakelen
Het apparaat wordt uitgeschakeld door op toets (A) te drukken totdat het aftellen van -3
-2 -1 is voltooid.
Temperatuurregeling
De temperatuur kan gewijzigd worden door op toets (B) te drukken. De huidige temperatuurinstelling knippert en door nogmaals op de toets (B) te drukken kunt u de ingestelde temperatuur veranderen in stappen van één graad. Na enkele seconden wordt de bewaartem­peratuur weer aangegeven. De gekozen temperatuur zal binnen 24 uur bereikt worden.
Belangrijk! Bij het inschakelen komt de weergegeven temperatuur niet overeen met de ingestelde temperatuur totdat deze ge­stabiliseerd is (binnen 24 uur).
Functiemenu
Door het indrukken van toets (D) activeert u het functiemenu. Elke functie moet bevestigd worden door op toets (E) te drukken. Als de keuze na enkele seconden niet bevestigd is, wordt het menu op het display gesloten en wordt de normale toestand weergegeven. De volgende functies worden aangegeven:
Child Lock-functie Shopping-functie Eco Mode-functie Quick Chill-functie
Functie Kinderslot
De functie Kinderslot wordt ingeschakeld door op toets (D) te drukken (meerdere keren indien nodig) tot het bijbehorende pictogram verschijnt
. U moet deze keuze binnen enkele seconden bevestigen door op toets (E) te drukken. De zoemer klinkt en het pictogram blijft verlicht. Zolang deze functie is ingeschakeld kan er geen enkele handeling verricht worden met behulp van de toetsen. De functie kan te allen tijde uitgeschakeld worden door op toets (D) te drukken tot het bijbehorende pictogram gaat knipperen en dan op toets (E) te drukken.
Boodschappenfunctie
Als u een grote hoeveelheid warm voedsel, bijvoorbeeld na het doen van de boodschap­pen, in de koelkast wilt plaatsen, adviseren wij u de Boodschappenfunctie in te schake­len om deze producten sneller te koelen en om te voorkomen dat voedsel dat al in de koelkast ligt warm wordt. De Boodschappenfunctie wordt geactiveerd door op toets (D) te drukken (meerdere ke­ren, indien nodig) tot het bijbehorende picto-
gram verschijnt .
. U moet deze keuze binnen enkele seconden bevestigen door op toets (E) te drukken. De zoemer klinkt en het pictogram blijft verlicht. De Boodschappenfunctie wordt automa­tisch na ongeveer 6 uur uitgeschakeld. De functie kan te allen tijde uitgeschakeld wor­den door op toets (D) te drukken tot het bij­behorende pictogram gaat knipperen en dan op toets (E) te drukken.
Ecomodusfunctie
De Ecomodusfunctie wordt geactiveerd door op toets (D) te drukken (meerdere keren, in­dien nodig) tot het bijbehorende pictogram verschijnt
(of door de temperatuur in te stellen op +5 °C). U moet deze keuze binnen enkele seconden bevestigen door op toets E te drukken. De zoemer klinkt en het pictogram blijft verlicht. In deze omstandigheden wordt de gekozen temperatuur automatisch ingesteld (+ 5 °C), in de beste omstandigheden om voedsel te bewaren.
6 electrolux
Het is mogelijk om de functie op elk moment uit te schakelen door de ingestelde tempe­ratuur in het vak te veranderen.
Quick Chill-functie
De Quick Chill-functie koelt met een koude luchtstroom snel flessen en blikjes. Plaats de blikjes/flessen in de Quick Chill­flessenhouder en zet de luchthendel (1) maxi­maal open.
1
De functie Quick Chill wordt geactiveerd door herhaaldelijk op toets (D) te drukken tot het
bijbehorende pictogram verschijnt
.
Bevestig de selectie door op de knop (E) te drukken, de zoemer klinkt en het pictogram blijft verlicht. De functie Quick Chill wordt na ongeveer 6 uur automatisch uitgeschakeld. Zet de luchthendel (1) weer op minimum als het koelen is voltooid. De functie kan op elk gewenst moment ge­annuleerd worden door herhaaldelijk op toets (D) te drukken tot het bijbehorende pic­togram knippert. Druk op knop (E) om de an­nulering te bevestigen. De Quick Chill-flessenhouder kan na gebruik worden verwijderd.
Alarm deur open
Als de deur enkele minuten heeft openge­staan klinkt er een geluidsalarm. De alarm­toestand bij geopende deur wordt aangege­ven door:
knipperend pictogram
•zoemer Als de normale omstandigheden hersteld zijn (deur gesloten), wordt het geluidsalarm uit­geschakeld. Tijdens de alarmfase kan de zoemer worden uitgeschakeld door op knop (E) te drukken.
Watertap
electrolux 7
1 2 7 6 5 3 4
1 Indicatie kinderslot 2 Knop koolzuurhoudend water 3 Knop gewoon water 4 Indicatie waterfilter 5 Waterafvoer 6 Klepje 7 Verlichting
Functie kinderslot
De functie kinderslot is fabrieksmatig inge­steld.
Tijdelijk ontgrendelen
Houd knop 2 of 3 ongeveer 3 seconden in­gedrukt tot het indicatielampje kinderslot (1) uitgaat. Na ongeveer drie seconden wordt de functie kinderslot weer automatisch geactiveerd.
Permanent ontgrendelen
Houd de toetsen 2 en 3 gelijktijdig ongeveer drie seconden ingedrukt.
Knop 2 of 3 licht op om de ontgrendeling aan te geven en het indicatielampje kinderslot (1) gaat uit.
De functie kinderslot activeren
Houd de toetsen 2 en 3 gelijktijdig ongeveer drie seconden ingedrukt. De activering wordt aangegeven doordat het indicatielampje kinderslot gaat branden.
Water selecteren en tappen
Kies voor het tappen eerst voor koolzuur­houdend water (2) of gewoon water (3). Het geselecteerde water wordt aangegeven door de verlichte knop. Tijdens het tappen kunt u van water wisselen. U tapt het water door een glas of kom tegen het klepje (6) te duwen. Trek het glas of de kom terug om de waterstroom te stoppen. Eventuele druppels of gemorst water worden opgevangen in het lekbakje aan de onder­kant van de watertap. Het lekbakje kan zo nodig worden losgeklikt en geleegd.
8 electrolux
Verlichting
De verlichting van de watertap (7) gaat tijdens het tappen van het water automatisch aan.
Voor continue verlichting
1. Controleer of de watertap is geopend.
2. Houd de knop voor gewoon water (3) in­gedrukt tot de verlichting aan gaat (na ongeveer drie seconden).
De helderheid is nu ongeveer 50% tot de wa­tertap wordt gebruikt.
De verlichting uitschakelen
1. Controleer of de watertap is geopend.
2. Houd de knop voor gewoon water (3) in­gedrukt tot de verlichting uit gaat (na on­geveer drie seconden).
Het eerste gebruik
De binnenkant schoonmaken
Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt, wast u de binnenkant en de interne accessoires met lauwwarm water en een beetje neutrale zeep om de typische geur van een nieuw product weg te nemen. Droog daarna grondig af.
Belangrijk! Gebruik geen oplosmiddelen of schuurpoeders. Deze beschadigen de lak.
Controleer of het water via de afvoerslang op de achterkant van de kast in de lekbak te­recht komt.
Indicatie waterfilter
Als het indicatielampje waterfilter (4) gaat branden is de resterende levensduur van het waterfilter nog ongeveer 20%. In dit geval wordt aangeraden een nieuw filter te kopen. Als het indicatielampje waterfilter gaat knip­peren, is de levensduur van het waterfilter verbruikt. Vervang in dit geval onmiddellijk het waterfil­ter, zie 'Installatie van het waterfilter'. Druk na vervanging van het waterfilter een paar seconden op de knop voor gewoon wa­ter (3) om het indicatielampje voor het water­filter te resetten.
Dagelijks gebruik
Gebruik van het koelvak
De temperatuur in dit vak kan ingesteld wor­den tussen +2 °C en +8 °C. Tijdens de normale werking wordt de bin­nentemperatuur in de koelkast aangegeven op het display.
Een gemiddelde instelling is over het al­gemeen het meest geschikt.
De exacte instelling moet echter gekozen worden rekening houdend met het feit dat de temperatuur in het apparaat afhankelijk is van:
• de omgevingstemperatuur
• hoe vaak de deur geopend wordt
• de hoeveelheid voedsel die bewaard wordt
• de plaats van het apparaat.
electrolux 9
Belangrijk! Als de omgevingstemperatuur hoog is of als het apparaat volledig gevuld is en de thermostaatknop op de koudste instelling staat, kan het apparaat continu werken waardoor er ijs op de achterwand gevormd wordt. In dat geval moet de knop op een hogere temperatuur gezet worden om automatische ontdooiing mogelijk te maken en zodoende het energieverbruik te beperken.
Vakantiefunctie H
De vakantiefunctie stelt de temperatuur in op ongeveer +15 °C. Met deze functie kunt u de koelkast gesloten en leeg houden tijdens een lange vakantieperiode (bijv. de zomervakan­tie) zonder dat u vieze luchtjes krijgt. De vakantiefunctie kan geregeld worden door toets B in te drukken. Bij het indrukken van de toets B gaat de temperatuurinstelling op het display knipperen. Druk nogmaals op toets B. Wanneer de letter H op het display verschijnt moet u de keuze van de tempera­tuur bevestigen door ofwel op de toets E te drukken, (de zoemer klinkt) of door enkele seconden te wachten (er klinkt geen zoe­mer). Nu staat de koelkast in de vakantiefunctie, in de energiebesparende modus en op het dis­play wordt de letter H weergegeven. Het is mogelijk om de functie op elk moment uit te schakelen door de ingestelde temperatuur in het vak te veranderen.
Waarschuwing! Als de vakantiefunctie actief is, moet het koelvak leeg zijn.
Taste Guard-filter
Achter het klepje van de luchthendel bevindt zich een koolstoffilter. Het filter zuivert de lucht van ongewenste geuren in het koelvak waardoor de bewaar­kwaliteit wordt verbeterd. Bij levering zit het filter in een plastic zak. Zie 'Installatie van het Taste Guard-filter' voor de instructies.
Belangrijk! Zorg er voor een goede werking voor dat het klepje van de luchthendel is gesloten.
Verplaatsbare schappen
De wanden van de koelkast zijn voorzien van een aantal geleiders zodat de schappen op de gewenste plaats gezet kunnen worden. Sommige schappen moeten aan de achter­kant worden opgetild om ze te kunnen ver­wijderen.
Belangrijk! Verwijder de glasplaat boven de groentelade niet om een goede luchtcirculatie te garanderen.
Groentelade
De lade is geschikt voor het opbergen van fruit en groente. Bij sommige modellen zit er een schotje in de lade dat in verschillende standen gezet kan worden om aan persoonlijke behoeftes te voldoen. Alle onderdelen in de lade kunnen verwijderd worden om ze schoon te maken.
Het plaatsen van de deurschappen
Om het bewaren van voedselpakketten van verschillende afmetingen mogelijk te maken, kunnen de schappen op verschillende hoog­tes geplaatst worden. Om deze aanpassingen uit te voeren, gaat u als volgt te werk: trek het schap geleidelijk in de richting van de pijlen totdat het los komt en plaats op een andere gewenste hoogte terug.
Belangrijk! Verwijder het onderste deurschap niet om een goede luchtcirculatie te garanderen.
10 electrolux
Nuttige aanwijzingen en tips
Tips voor energiebesparing
• De deur niet vaker openen of open laten staan dan strikt noodzakelijk.
• Als de omgevingstemperatuur hoog is, de thermostaatknop op een lage temperatuur staat en het apparaat volledig gevuld is, kan de compressor continu aan staan waardoor er ijs op de verdamper ontstaat. Als dit gebeurt, zet u de thermostaatknop naar een warmere instelling om de koel­kast automatisch te laten ontdooien en zo elektriciteitsverbruik te besparen.
Tips voor het koelen van vers voedsel
Om de beste prestatie te verkrijgen:
• Zet geen warm voedsel of verdampende vloeistoffen in de koelkast
• dek het voedsel af of verpak het, in het bij­zonder als het een sterke geur heeft
• plaats het voedsel zodanig dat de lucht er vrijelijk omheen kan circuleren
Nuttige tips voor het koelen
Nuttige tips: Vlees (alle soorten) in plastic zakken verpak­ken en op het glazen schap leggen, boven de groentelade. Bewaar het, vo or de veiligheid, slechts een of maximaal twee dagen op deze manier. Gekookt voedsel, koude schotels, enz.: deze moeten afgedekt worden en mogen op wil­lekeurig welk schap gezet worden. Fruit en groente: deze moeten zorgvuldig schoongemaakt worden en in de speciaal daarvoor bedoelde lade(n) geplaatst worden. Boter en kaas: dit moet in speciale luchtdich­te bakjes gelegd of in aluminiumfolie of plas­tic zakjes gewikkeld worden om zoveel mo­gelijk lucht buiten te sluiten.
Melkflessen: deze moeten een afdekdop hebben en opgeslagen worden in het fles­senrek in de deur. Bananen, aardappelen, uien en knoflook, in­dien niet verpakt, mogen niet in de koelkast bewaard worden.
Tips voor de temperatuur in de koelkast
• Een temperatuur van ongeveer +5° C is geschikt voor in de koelkast. Als de ther­mostaatknop op +5° C is ingesteld, geeft dit de gemiddelde temperatuur weer van de koelkast. Een hogere temperatuur bo­venin de koelkast is normaal. Als de ther­mostaatknop op een koude temperatuur is ingesteld, is de omgevingstemperatuur hoog en als de koelkast helemaal vol is zal de compressor langer werken. Zet de tem­peratuur hoger als de koelkast te koud is.
Belangrijk! Zet geen levensmiddelem vlakbij of tegen de temperatuursensor. Dit kan leiden tot een te koude temperatuur.
• Als u de temperatuur van het voedsel dat bewaard wordt in de koelkast wilt contro­leren, zet u een glas water in het midden van de koelkast, met daarin een geschikte thermometer met een nauwkeurigheid van
+/– 1 °C. Na 6 uur kunt u de temperatuur aflezen. Het meten moet uitgevoerd wor­den onder stabiele omstandigheden (dus geen producten in de koelkast bijplaat­sen).
Onderhoud en reiniging
Let op! Voordat u welke onderhoudshandeling dan ook verricht, de stekker uit het stopcontact trekken.
Het koelcircuit van dit apparaat bevat koolwaterstoffen; onderhoud en herla­den mag alleen uitgevoerd worden door bevoegde technici.
Periodieke reiniging
Het apparaat moet regelmatig worden schoongemaakt:
• maak de binnenkant en de accessoires schoon met lauw water en wat neutrale zeep.
• controleer de afdichtingen regelmatig en wrijf ze schoon om u ervan te verzekeren dat ze schoon en vrij van restjes zijn.
• spoel ze af en maak ze grondig droog.
Belangrijk! Trek niet aan leidingen en/of kabels aan de binnenkant van de kast en verplaats of beschadig ze niet. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuurpoeders, erg geparfumeerde reini­gingsproducten en waspolijstmiddelen om de binnenkant schoon te maken, aangezien deze het oppervlak beschadigen en een ster­ke geur achterlaten.
Maak de condensor (zwart rooster) en de compressor op de achterkant van het appa­raat schoon met een borstel of stofzuiger. Deze handeling zal de prestatie van het ap­paraat verbeteren en het energieverbruik ver­minderen.
electrolux 11
Belangrijk! Zorg ervoor dat u het koelsysteem niet beschadigt.
Belangrijk! Til de voorkant van de koelkast op als u hem wilt verplaatsen, om krassen op de vloer te voorkomen.
Veel normaal verkrijgbare keukenreinigers bevatten chemicaliën die de kunststoffen die in dit apparaat gebruikt zijn kunnen aantas­ten/beschadigen. Gebruik daarom een zach­te doek met warm water met neutrale zeep om de buitenkant van de kast schoon te ma­ken.
Belangrijk! Gebruik geen reinigings- of schuurmiddelen, deze kunnen de lak, het roestvrij staal en de beschermlaag tegen vingerafdrukken beschadigen.
Steek, na het schoonmaken van het appa­raat, de stekker weer in het stopcontact.
Het Taste Guard-filter vervangen
Voor optimale prestaties moet het Taste Guard-filter eenmaal per jaar worden vervan­gen. Nieuwe actieve filters zijn verkrijgbaar bij uw vakhandelaar. Zie 'Installatie van het Taste Guard-filter' voor de instructies.
Het waterfilter vervangen
Verwijder het filter. Hierdoor loopt er een klein beetje water uit. Maak de ruimte droog en monteer het nieuwe filter.
12 electrolux
Zie 'Installatie van het waterfilter' Reservefilters kunnen worden besteld via de service-afdeling van Electrolux.
Voor het vervangen van het filter hoeft de wateraansluiting niet te worden afgeslo­ten.
De gasfles vervangen
Verwijder de gasfles, zie 'Installatie van de gasfles'. Een nieuwe gasfles is verkrijgbaar bij uw plaatselijke leverancier.
De watertap reinigen
Reinig zo nodig de buitenkant van de water­tap met alleen een zachte doek en warm wa­ter. Het lekbakje van de watertap kan worden schoongemaakt met lauw water en wat neu­trale zeep. Vlekken van citroen op de water­tap kunnen worden verwijderd met azijn of verdund azijnzuur als schoonmaakmiddel. Schoonwrijven met een vochtige doek.
Het ventilatierooster schoonmaken
Het ventilatierooster kan verwijderd worden om het schoon te maken. Zet de deur helemaal open:
1. maak de bovenkant van het rooster los
door het naar beneden/naar buiten te trekken.
2. Trek het rooster recht naar buiten om het
volledig te verwijderen.
3. Maak de ruimte onder de koelkast
schoon met een stofzuiger.
van de verdamper van het koelvak verwij­derd. Het dooiwater loopt via een afvoerga­tje in een speciale opvangbak aan de ach­terkant van het apparaat, boven de com­pressormotor, waar het verdampt.
Periodes dat het apparaat niet gebruikt wordt
Sluit de wateraansluiting naar de koelkast af als het watersysteem voor langere tijd niet gebruikt wordt.
• Een filter dat in gebruik is geweest mag niet worden blootgesteld aan temperaturen onder 0°C omdat door uitzetting bij be­vriezing scheuren kunnen ontstaan in de filterrand.
• Het filter kan voor later gebruik worden be­waard bij een opslagtemperatuur van +5°C.
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen als het apparaat gedurende lange tijd niet gebruikt wordt:
1. trek de stekker uit het stopcontact
2. verwijder alle levensmiddelen
3. maak het apparaat en alle toebehoren
schoon
4. laat de deur/deuren open staan om on-
aangename luchtjes te voorkomen. Voordat het apparaat weer in gebruik wordt genomen, moet het systeem grondig worden gespoeld door er minimaal drie liter water uit te tappen.
• Indien nodig kan het systeem gereinigd
worden met een reinigingsset die te be­stellen is via de service-afdeling van Elec­trolux of via onze website www.electro­lux.com.
Belangrijk! Als uw apparaat aan blijft staan, vraag dan iemand om het zo nu en dan te controleren, om te voorkomen dat het bewaarde voedsel bederft als de stroom uitvalt.
Het ontdooien van de koelkast
Rijp wordt elke keer als de compressormotor tijdens normale werking stopt, automatisch
Problemen oplossen
Tijdens de werking van het apparaat kunnen vaak kleine, maar storende problemen op­treden waarvoor niet meteen een monteur
hoeft te worden gebeld. In de onderstaande tabel wordt informatie gegeven over deze
electrolux 13
problemen om onnodige servicekosten te voorkomen.
Belangrijk! De werking van het apparaat gaat gepaard met bepaalde geluiden (geluid van compressor en circulatie). Dat is geen probleem, maar de normale werking.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Het apparaat maakt la­waai.
De afstandsstukken tussen de
Het geluid is te hard tij­dens het tappen van wa­ter.
De zoemer klinkt. Het alarmlampje knippert.
er wordt een vierkantje boven of onder in het tem­peratuurdisplay weerge­geven.
De compressor werkt continu.
De deur is niet goed gesloten. Zie 'De deur sluiten'. De deur is te vaak open gedaan. Laat de deur niet langer open staan
De temperatuur van het voedsel
De kamertemperatuur is te hoog. Verlaag de kamertemperatuur.
Er loopt water in de koel­kast.
Producten verhinderen het water
Er loopt water over de vloer.
De temperatuur in het ap­paraat is te laag.
De temperatuur in het ap­paraat is te hoog.
De deur is niet goed gesloten. Zie 'De deur sluiten'. De temperatuur van het voedsel
Het apparaat wordt niet goed on­dersteund.
achterkant van de kast en de lei­dingen zitten los.
De transportsteun van de druk­pomp van het watersysteem is niet verwijderd.
De deur is niet goed gesloten. Zie 'Alarm deur open'.
Er is een fout opgetreden in de temperatuurmeting
De thermostaatknop staat mis­schien niet goed.
is te hoog.
De waterafvoer is verstopt. Maak de waterafvoer schoon.
om in de wateropvangbak te lo­pen.
De dooiwaterafvoer loopt niet in de verdamperbak boven de com­pressor.
De thermostaatknop staat mis­schien niet goed.
De thermostaatknop staat mis­schien niet goed.
is te hoog.
Belangrijk! Het apparaat werkt niet continu dus als de compressor stopt, betekent dit niet dat er geen stroom is. Daarom moet u geen elektrische onderdelen van het apparaat aanraken voordat u de stroom heeft uitgeschakeld.
Controleer of het apparaat stabiel staat (alle vier pootjes en wielen moeten op de vloer staan). Zie 'Waterpas zetten'.
Zet ze weer op hun plaats.
Verwijder de stop. Zie 'Het verwij­deren van de transportsteun'.
Neem contact op met de klanten­service (het koelsysteem blijft wer­ken om uw levensmiddelen koud te houden, maar de temperatuur kan niet aangepast worden)
Stel een hogere temperatuur in.
dan noodzakelijk. Laat het voedsel afkoelen tot ka-
mertemperatuur voordat u het conserveert.
Zorg ervoor dat de producten de achterwand niet raken.
Maak de dooiwaterafvoer vast op de verdamperbak.
Stel een hogere temperatuur in.
Stel een lagere temperatuur in.
Laat het voedsel afkoelen tot ka­mertemperatuur voordat u het conserveert.
14 electrolux
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De temperatuur in de koelkast is te hoog.
Er is geen koude luchtcirculatie in het apparaat.
Er is een grote hoeveelheid voed-
sel tegelijk in de koelkast ge-
Zorg ervoor dat er koude luchtcir­culatie in het apparaat is.
Leg kleinere hoeveelheden voedsel tegelijk in de koelkast.
plaatst. Het apparaat werkt niet. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in. De stekker zit niet goed in het
stopcontact. Het apparaat krijgt geen stroom.
Er staat geen spanning op het
stopcontact.
Steek de stekker goed in het stop­contact.
Sluit een ander elektrisch apparaat aan op het stopcontact. Controleer de zekering. Neem contact op met een gekwalificeerd elektricien.
Te weinig koolzuur in het
Het koolzuur is bijna op. Zie 'Installatie van de gasfles'.
water. Te veel koolzuur in het
Aanlengen met gewoon water. Zie 'Water selecteren en tappen'.
water. Geen koolzuur. Geen of zeer beperkte
De gasfles is leeg. Zie 'De gasfles vervangen'.
De gasfles is leeg. Zie 'De gasfles vervangen'.
waterstroom.
Afzetting in het water. Verwijder en reinig de zeef in de
aansluiting van de wateraanvoers­lang.
Watertoevoer geblokkeerd. Controleer de watertoevoer.
Bij het tappen van kool-
Watertoevoer geblokkeerd. Controleer de watertoevoer.
zuurhoudend water komt er alleen gas uit.
Afzetting in het water. Verwijder en reinig de zeef in de
aansluiting van de wateraanvoers­lang.
Het indicatielampje wa-
Het filter is helemaal verbruikt. Zie 'Het waterfilter vervangen'.
terfilter knippert. Het indicatielampje wa-
20% van de filtercapaciteit is over Koop een nieuw filter.
terfilter knippert cons­tant.
De verlichting van de wa­tertap en het indicatie-
Interne lekkage in de wateraan-
sluiting.
Neem contact op met de service­afdeling van Electrolux.
lampje van het kinderslot knipperen.
Lek van filterwerking. Open het luikje van de watermo-
dule droog het water op de bodem op en zoek naar lekkages. Zie als het filter lekt 'Het waterfilter vervangen'.
Na korte tijd wordt het tappen onderbroken.
Het lampje werkt niet.
De maximumtijd van twee minu-
ten is verstreken.
De deur heeft te lang openge-
Begin opnieuw met tappen.
Sluit de deur.
staan. Het lampje is stuk. Zie 'Het lampje vervangen'.
Loading...
+ 30 hidden pages