Delonghi KG 40, KG 49 Instructions Manual [ro]

SIGURANŢĂ
Avertismente fundamentale pentru siguranţă
Pericol! Întrucât aparatul funcţionează cu ajutorul cu-
rentului electric, nu poate fi exclusă posibilitatea electrocutării. Respectaţi în concluzie următoarele avertismente de siguranţă:
Nu atingeţi aparatul cu mâinile umede.
Asiguraţi-vă că priza de curent utilizată este mereu uşor accesibilă, pentru că doar astfel veţi putea să scoateţi ştecărul din priză în caz de necesitate.
Dacă vreţi să scoateţi ştecărul din priză ajutaţi-vă direct de ştecăr. Nu trageţi niciodată de cablu pentru că se poate de­fecta.
În cazul defecţiunilor, nu încercaţi să reparaţi aparatul.
Stingeţi aparatul, scoateţi ştecărul din priză şi contactaţi Asistenţa Tehnică.
În cazul defecţiunilor la ştecăr sau la cablul de alimentare, trebuie să e schimbate exclusiv de Asistenţa Tehnică De’Longhi, astfel se va preveni orice risc.
Nu introduceţi aparatul în apă. Atenţie: înainte de curăţire scoateţi ştecărul din priză.
Nu lăsaţi cablul de alimentare să atingă sau să atârne pe suprafeţe calde.
Nu utilizaţi aparatul pentru mai mult de 60 de secunde consecutive. Lăsaţi aparatul 10 minute să se răcească înainte de a-l folosi din nou.
Pericol! Păstraţi materialele ambalajului (punguţe de plastic, polistiren expandat) în locuri care nu sunt la îndemâna copiilor.
Pericol! Nu permiteţi utilizarea aparatului persoane­lor (inclusiv copii) cu capacităţi psico-fizice-senzoriale reduse , sau fără experienţă sau instruire suficientă, cu excepţia mo­mentelor când sunt supravegheate cu atenţie de o persoană re­sponsabilă pentru siguranţa acestora. Supravegheaţi copiii, aveţi grijă să nu se joace cu aparatul .
Nu poziţionaţi aparatul deasupra sau în apropierea araga-
zurilor electrice sau cu gaz, ori lângă un cuptor care se încălzeşte.
Verificaţi ca la interiorul aparatului pentru cafea să nu fie
prezente obiecte străine.
Lamele sunt ascuţite. Fiţi atenţi când le atingeţi.
Niciodată să nu scoateţi capacul până când lamele nu sunt
oprite complet. După ce aţi eliberat butonul, lamele se opresc după 2-3 secunde.
Evitaţi contactul cu părţile în mişcare.
Utilizare conform destinaţiei
Acest aparat va trebui să fie folosit doar pentru scopul pentru care a fost conceput. Orice altă utilizare se va considera improprie. Acest aparat nu este adecvat pentru utilizări de natură comer­cială. Fabricantul nu este responsabil pentru daunele care provin din utilizarea improprie a aparatului. Nu încercaţi niciodată să măcinaţi gheaţă sau să utilizaţi apa­ratul în alt mod decât cel indicat în instrucţiuni.
Instrucţiuni de utilizare
Citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni înainte de a utiliza aparatul.
- Nerespectarea acestor instrucţiuni poate  o sursă care va produce leziuni şi daune aparatului. Producătorul nu îşi asumă responsabilitatea pentru daune care rezultă din nerespectarea acestor instrucţiuni de uti­lizare.
Nota Bene : Păstraţi cu grijă aceste instrucţiuni. Când
aparatul este încredinţat altor persoane, daţi-le împreună cu aparatul şi aceste instrucţiuni de utilizare.
ELIMINAREA APARATULUI
Aparatele electrice nu trebuie să e aruncate împreună cu gunoiul menajer. Aparatele care poartă acest simbol se supun Directivei
europene 2002/96/CE. Toate aparatele electrice şi electronice scoase din uz trebuie să e eliminate separat de gunoiul menajer, oferindu-le centrelor de Stat de colectare. Reciclând corect aparatul scos din uz, se evită crearea daunelor am­bientale şi crearea riscurilor pentru sănătatea persoanelor. Pentru ulterioare informaţii referitoare la reciclarea aparatului scos din uz adresaţi-vă Administraţiei Regionale, Biroului de reciclare sau magazinului de unde aţi cumpărat apa­ratul.
62
DESCRIEREA APARATULUI
A. Pensulă pentru curăţire B. Capac recipient cafea C. Recipient cafea care poate  extras D. Dispozitiv înfăşurare cablu E. Manetă pentru selecţionare număr ceşti (doar KG49) F. Leduri indicative grad măcinare (doar KG49)
OPERAŢII PRELIMINARII
Controlul transportului
După ce aţi scos aparatul din ambalaj, asiguraţi-vă că este în stare perfectă şi că sunt prezente toate accesoriile. Nu utilizaţi aparatul în prezenţa defecţiunilor evidente. Adre­saţi-vă serviciului de Asistenţă Tehnică De’Longhi.
Conectarea aparatului
Atenţie! Asiguraţi-vă că tensiunea reţelei de curent electric corespunde cu cea indicată pe plăcuţa cu date de pe baza aparatului.
Conectaţi aparatul doar la o priză de curent instalată conform normelor, cu o capacitate minimă de 10A şi dotată cu o împământare eficientă. În caz de incompatibilitate între ştecărul aparatului şi priză, chemaţi o persoană calificată pentru a înlo­cui priza cu una de tip corespunzător.
UTILIZAREA APARATULUI
Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă în plan drept.
Deşurubaţi în sens antiorar capacul recipientului şi ridi-
caţi-l (g. 1).
Vărsaţi cantitatea de cafea boabe dorită în recipient (g. 2).
Reînşurubaţi capacul, învârtindu-l în sens orar până la
capăt de cursă (g. 3). Dacă capacul nu este bine introdus, un dispozitiv de siguranţă va bloca aprinderea.
Trageţi afară cantitatea de cablu necesară şi introduceţi
ştecărul în priza de curent (g. 4).
Pentru modelele care au în dotare maneta de selecţionare
(E), învârtiţi-o până la cantitatea de cafea dorită core­spunzătoare numărului de ceşti pentru care trebuie să măcinaţi boabele (g. 5). Oricum, folosiţi această core­spondenţă doar ca punct de referinţă deoarece cantitatea variază în funcţie de aromă, de cât de mult a fost prăjită ca­feaua, şi de gradul de măcinare ales: în orice caz nu tre­buie să umpleţi recipientul niciodată peste nivelul MAX indicat pe recipientul de cafea.
Apăsaţi capacul pentru a activa râşniţa (g. 6) şi ţineţi-l
apăsat până când obţineţi gradul de măcinare dorit.
Dacă modelul este prevăzut cu leduri indicatoare pentru gradul de măcinare (F) (granulaţie mare “coarse”, medie, nă), apăsaţi aparatul şi eliberaţi-l în momentul când s-a aprins ledul corespunzător gradului de măcinare dorit. Nu uitaţi niciodată că după ce aţi eliberat capacul, chiar dacă doar pentru câteva secunde, aparatul se resetează şi re­porneşte măcinarea ca şi când ar avea boabe întregi în in­terior.
SFATURI PENTRU UTILIZARE
Păstraţi mereu închis ermetic capacul recipientului pentru boabe pentru a păstra toată savoarea şi aroma boabelor de cafea.
Măcinaţi doar cantitatea de cafea necesară la momentul respectiv.
Nu umpleţi niciodată prea mult recipientul pentru boabe.
Ca unitate indicativă consideraţi o lingură de cafea boabe pentru ecare ceaşcă (ex. 4 liguri cu boabe de cafea pen­tru 4 ceşti). În mod normal cantitatea optimă, denită de gustul personal, va  descoperită în timp.
Pentru modelele care au leduri indicative pentru gradul de măcinare, ţineţi cont că: granulaţia “COARSE” (= mare) este ideală pentru ltre de cafea; granulaţia “MEDIUM” (= medie) este ideală pentru ltre cu sistem drip şi cafetieră moka; granulaţia “FINE” (= nă) este ideală pentru ex­presoare.
Între două cicluri de utilizare trebuie să treacă cel puţin un minut pentru a evita supraîncălzirea aparatului.
Pentru a garanta o bună calitate din punctul de vedere al prospeţimii cafelei, curăţaţi mereu aparatul după ecare utilizare, mai ales dacă se va măcina cafea după ce aţi măcinat alte alimente (ex. zahăr). În orice caz nu este re­comandat să măcinaţi seminţe uleioase (ex. arahide) sau prea tari (ex. orez).
CURĂŢAREA
Pericol de electrocutare! Înainte de a efectua orice operaţie de curăţare, aparatul trebuie să fie stins şi deconectat de la reţeaua de electricitate. Nu introduceţi niciodată aparatul în apă.
Scoateţi ştecărul din priză.
Spălaţi capacul cu apă şi detergent neutru.
Apoi clătiţi-l bine şi uscaţi-l.
Pentru a uşura curăţirea recipientului cafea boabe,îl pu-
teţi extrage învârtindu-l în sensul acelor de ceas pentru a­l decupla şi apoi trageţi-l în sus (g. 7).
Îndepărtaţi resturile de cafea măcinată cu periuţa din do-
tarea aparatului (g. 8). Nu scufundaţi recipientul pentru
63
RO
Loading...
+ 1 hidden pages