Dell OptiPlex 330 User Manual [sv]

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Minitornsdator

Stationär dator

Tillbaka till innehållssidan

Avancerade funktioner

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

LegacySelect Technology Control

Övervakning och styrning

Energisparfunktioner

LegacySelect Technology Control

LegacySelect-tekniken är en lösning med komplett, delvis eller inget stöd för äldre versioner som baseras på gemensamma plattformar, hårddiskavbildningar och supportavdelningens arbetsmetoder. Administratören ges kontroll via systeminställningarna, Dell OpenManage™ IT Assistant eller anpassningar på fabrik.

Med LegacySelect kan administratörer aktivera eller inaktivera kontakter och medieenheter elektroniskt, inklusive seriella kontakter, USB-kontakter, en parallellkontakt, en diskettenhet, PCI-platser och en PS/2-mus. Kontakter och medieenheter som inaktiveras frigör resurser. Du måste starta om datorn för att ändringarna ska träda i kraft.

Övervakning och styrning

Dell OpenManage™ IT Assistant

IT Assistant konfigurerar, hanterar och övervakar datorer och andra enheter i ett företagsnätverk. IT Assistant hanterar tillgångar, konfigurationer, händelser (varningar) och säkerhet för datorer som är utrustade med standardadministrationsprogram. Det stöder instrumentering som följer SNMP-, DMIoch CIMstandarderna.

Dell OpenManage Client Instrumentation, som bygger på DMI och CIM, är tillgängligt för datorn. Om du vill ha information om IT Assistant läser du handboken Dell OpenManage IT Assistant User's Guide (Användarhandbok för Dell OpenManage IT Assistant) som finns på webbplatsen för Dell Support på adressen support.euro.dell.com.

Dell OpenManage Client Instrumentation

Dell OpenManage Client Instrumentation är ett program som gör det möjligt för fjärrhanteringsprogram som ITAssistant att göra följande:

Komma åt information om datorn, exempelvis hur många processorer den har och vilket operativsystem som körs.

Övervaka datorns tillstånd, exempelvis genom att lyssna efter överhettningsvarningar från temperaturgivare eller varningar om hårddiskfel från lagringsenheter.

Ändra datorns tillstånd, exempelvis genom att uppdatera BIOS eller stänga av den från en annan dator.

Ett hanterat system är ett system med Dell OpenManage Client Instrumentation konfigurerat i ett nätverk där IT Assistant används. Om du vill ha information om Dell OpenManage Client Instrumentation läser du handboken Dell OpenManage Client Instrumentation User's Guide (Användarhandbok för Dell OpenManage Client Instrumentation) som finns på webbplatsen för Dell Support på adressen support.euro.dell.com.

Energisparfunktioner

Datorn kan ställas in så att mindre ström används när du inte arbetar. Effektförbrukningen går att styra via operativsystemet och vissa inställningar i systeminställningsprogrammet. Dessa perioder med reducerad ström kallas ”viloläge” i Windows Vista™ och ”vänteläge” i Windows® XP.

OBS! För att vilooch väntelägesfunktionerna ska fungera måste alla komponenter som är installerade i datorn ha stöd för dessa funktioner och lämpliga drivrutiner. Mer information finns i dokumentationen för komponenterna från tillverkaren.

Vänteläge. I det här läget minskas effektförbrukningen eller stängs av helt för de flesta komponenter, inklusive fläktar. Systemminnet förblir dock aktivt.

Viloläge. I det här läget minskar effektförbrukningen till ett minimum genom att alla data i systemminnet skrivs till en hårddisk och strömmen därefter stängs av. Uppvakningen från det här läget sker genom att datorn startas om och att innehållet i minnet återställs. Driften återupptas sedan där den slutade när datorn försattes i viloläge.

Avstängning. I det här läget blir effektförbrukningen praktiskt taget noll. Så länge datorn är ansluten till ett eluttag kan den startas om automatiskt eller fjärrstartas. Med alternativet Auto Power On (starta automatiskt) i systeminställningsprogrammet kan datorn startas automatiskt vid vissa tidpunkter. Nätverksadministatören kan dessutom fjärrstarta datorn med hjälp av en energisparfunktionshändelse som fjärråterställning till normalläge.

I följande tabell beskrivs vänteoch vilolägena och metoderna som du kan använda för att återställa datorn till normalläge från respektive läge.

Inaktivt läge Aktiveringssätt (Windows XP)

Vänteläge

Tryck på strömbrytaren

 

Automatisk start

 

Flytta eller klicka med musen

 

Skriv på tangentbordet

 

USB-enhetsaktivitet

 

Strömhanteringshändelse

 

 

 

Viloläge

Tryck på strömbrytaren

 

Automatisk start

 

Strömhanteringshändelse

 

 

 

Avstängning

Tryck på strömbrytaren

 

Automatisk start

 

Strömhanteringshändelse

 

 

 

OBS! Mer information om energisparfunktioner finns i dokumentationen till operativsystemet.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Bilaga

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

FCC-meddelanden (endast USA)

FCC-meddelanden (endast USA)

FCC klass B

Denna utrustning genererar, använder och kan stråla i radioområdet och kan förorsaka störningar på radiooch tevesändningar om den inte installeras och används i enlighet med tillverkarens anvisningar. Denna utrustning har testats och befunnits uppfylla gränsvärdena för en digital enhet av klass B i enlighet med del 15 av FCC-föreskrifterna.

Denna enhet överensstämmer med kraven i del 15 av FCC-bestämmelserna. Den får endast användas under förutsättning av att följande två villkor är uppfyllda:

1.Enheten får inte orsaka störningar.

2.Enheten måste klara av alla störningar, även störningar som kan orsaka oönskade effekter.

ANMÄRKNING: Observera att FCC-bestämmelserna innebär att alla ändringar och modifieringar som inte uttryckligen har godkänts av Dell Inc. gör att du inte har rätt att använda utrustningen.

De här gränserna är utformade för att ge acceptabelt skydd mot störningar när utrustningen installeras i hemmiljö. Det finns dock ingen garanti för att det inte uppstår störningar i enskilda fall. Om utrustningen skulle förorsaka störningar i radioeller tv-banden, vilket du kan avgöra genom att stänga av den och sedan slå på den igen, kan du försöka rätta till problemet genom att vidta någon av följande åtgärder:

Rikta om den mottagande antennen.

Placera om datorn i förhållande till mottagaren.

Flytta bort datorn från mottagaren.

Anslut datorn till ett annat eluttag så att datorn och mottagaren ligger i olika grupper.

Ta eventuellt kontakt med Dells tekniska support eller en kunnig radio-/ tevetekniker och be om råd.

Följande information finns på den eller de enheter som beskrivs i detta dokument. Detta är i enlighet med FCC-bestämmelserna:

Produktnamn: OptiPlex 330

Modellnummer: DCSM och DCNE

Företagets namn:

Dell Inc.

Worldwide Regulatory Compliance & Environmental Affairs One Dell Way

Round Rock, TX 78682, USA 512-338-4400

OBS! Mer information om föreskrifter finns i produktinformationsguiden.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Lägga till och byta ut delar

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Innan du börjar

Innan du börjar

I det här avsnittet beskrivs hur du tar bort och installerar komponenter i datorn. Om inget annat anges antas du ha utfört följande inför varje procedur:

Du har genomfört åtgärderna i Stänga av datorn och Innan du arbetar inuti datorn.

Du har läst säkerhetsinformationen i Dell™ produktinformationsguide.

En komponent kan bytas ut eller—om den köptes separat—installeras genom att man utför borttagningsproceduren i omvänd ordning.

Rekommenderade verktyg

Procedurerna i det här dokumentet kan kräva att du använder följande verktyg:

Liten spårmejsel

Liten stjärnmejsel

Liten plastrist

BIOS-uppdateringsprogram på cd-skiva

Stänga av datorn

ANMÄRKNING: Undvik att förlora data genom att spara och stänga alla öppna filer och avsluta alla program innan du stänger av datorn.

1.Stäng av operativsystemet:

a.Spara och stäng alla öppna filer och avsluta alla öppna program.

b.I Microsoft® Windows® XP, klickar du på Start® Stäng av® Stäng av.

I Microsoft® Windows Vista™, klickar du på Start-knappen längst ned till vänster på skrivbordet, klickar på pilen längst ned till höger på Startmenyn enligt bilden nedan och därefter klickar på Stäng av.

Datorn stängs av när operativsystemets avstängningsprocedur är klar.

2.Kontrollera att datorn och alla anslutna enheter är avstängda. Om datorn eller någon ansluten enhet inte stängdes av automatiskt när du stängde av operativsystemet, håller du strömbrytaren intryckt i cirka 4 sekunder för att stänga av dem.

Innan du arbetar inuti datorn

Använd följande säkerhetsanvisningar som hjälp att skydda datorn och dig själv.

VARNING! Innan du utför någon av åtgärderna i det här avsnittet ska du läsa igenom och följa säkerhetsinstruktionerna i

Produktinformationsguiden.

VARNING! Undvik elstötar, rivsår från fläktblad i rörelse och andra oväntade personskador genom att alltid koppla bort datorn från eluttaget innan du öppnar kåpan.

VARNING! Använd inte datorn när något skydd t.ex. datorkåpan, fasettram, täckbricka eller frontpanel är borttaget.

ANMÄRKNING: Hantera komponenter och kort varsamt. Rör inte komponenterna eller kontakterna på ett kort. Håll ett kort i dess kanter eller med hjälp av dess metallmonteringskonsol. Håll alltid komponenten, t.ex. en processor, i kanterna och aldrig i stiften.

ANMÄRKNING: Reparationer av datorn får endast utföras av kvalificerade servicetekniker. Skador som uppstår till följd av service som inte har godkänts av Dell täcks inte av garantin.

ANMÄRKNING: Dra i kontakten eller dess dragflik, inte i själva kabeln, när du kopplar loss en kabel. Vissa kablar har kontakter med spärrflikar. När du kopplar bort den typen av kablar måste du först trycka in flikarna innan du kopplar bort kabeln. När du drar isär kontaktdon håller du dem korrekt riktade för att undvika att kontaktstiften böjs. Se även till att båda kontakterna är korrekt inriktade innan du kopplar in kabeln.

ANMÄRKNING: För att undvika att skada datorn ska du utföra följande åtgärder innan du börjar arbeta i den.

1. Stäng av datorn (se Stänga av datorn).

VARNING! Sätt aldrig på strömmen till datorn när kåpan är borttagen.

ANMÄRKNING: Koppla alltid bort en nätverkskabel från datorn innan du kopplar bort den från nätverksenheten.

VARNING! Koppla bort alla telefonoch nätverkskablar från datorn.

2.Koppla bort datorn och alla anslutna enheter från eluttagen.

3.Tryck på strömbrytaren för att jorda moderkortet.

ANMÄRKNING: Jorda dig genom att röra vid en omålad metallyta, exempelvis metallen på datorns baksida, innan du vidrör något inuti datorn. Vidrör då och då en omålad metallyta för att ta bort eventuell statisk elektricitet som kan skada de interna komponenterna.

Tillbaka till innehållssidan

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Hitta information 13

Bilder på minitornsdator 19 Framsida

Baksida

Kontakter på bakpanelen Specifikationer för minitornsdator

Bilder på stationär dator 31 Framsida

Baksida

Kontakter på bakpanelen Specifikationer för stationär dator

Konfigurera datorn 45

Installera datorn i ett skåp

Konfigurera ett hemoch kontorsnätverk Ansluta till Internet

Överföra information till en ny dator

Konfigurera en skrivare

Ansluta två bildskärmar Strömskyddsenheter

Avancerade funktioner 63 LegacySelect Technology Control

Övervakning och styrning

Energisparfunktioner

Använda multimedia

Skydda datorn 71

Säkerhetshanteringsprogram

Datorspårningsprogram

Om datorn försvinner eller blir stulen Systeminställningar 75

Översikt

Starta systeminställningsprogrammet Systeminställningsprogrammets olika sidor Radera bortglömda lösenord

Nollställa CMOS-inställningar

Flash-uppdatera BIOS Om RAID-konfigurationer

Rengöra datorn Felsökningsverktyg 97

Strömindikatorer

Pipkoder Systemmeddelanden Diagnostiklampor Dell Diagnostik

Felsökning 111 Lösa problem

Strömindikatorer

Installera om programvara 129 Drivrutiner

Felsökning vid programvaruoch maskinvaruproblem Återställa operativsystemet

Lägga till och byta ut delar 139 Innan du börjar

Komponenter i minitornsdator 143

Ta bort datorkåpan

Inuti datorn

Komponenter på moderkortet

Stift i likströmsaggregatets kontakt

Minne

Kort Fasettram Enheter Batteri

Strömförsörjning

Högtalare

Processor

I/O-panel

Moderkort

Sätta tillbaka datorkåpan Komponenter i stationär dator 201

Ta bort datorkåpan

Inuti datorn

Komponenter på moderkortet

Stift i likströmsaggregatets kontakt

Minne

Kort Enheter Batteri

Strömförsörjning

Högtalare

Processor

I/O-panel

Moderkort

Sätta tillbaka datorkåpan Få hjälp 249

Skaffa hjälp

Problem med beställningen

Produktinformation

Skicka tillbaka utrustning för garantireparation eller för att få pengar tillbaka

Innan du ringer

Kontakta Dell

Bilaga 257

FCC-meddelanden (endast USA)

Modell DCSM och DCNE

Modell DCSM och DCNE

Varningar och upplysningar

Förkortningar och akronymer

Informationen i det här dokumentet kan komma att ändras. © 2007 Dell Inc. Med ensamrätt.

Återgivning i någon form utan skriftligt tillstånd från Dell Inc. är strängt förbjuden.

Varumärken som återfinns i denna text: Dell, DELL-logotypen, OptiPlex, Inspiron, TravelLite, Dell OpenManage och Strike Zone är registrerade varumärken som tillhör Dell Inc.; Intel, Pentium, SpeedStep och Celeron är registrerade varumärken som tillhör Intel Corporation; Microsoft, Windows Vista och Windows är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation; Computrace och Absolute är registrerade varumärken som tillhör Absolute Software Corporation; Bluetooth är ett varumärke som tillhör Bluetooth SIG, Inc. och som används av Dell Inc. under licens. ENERGY STAR är ett registrerat varumärke som tillhör det amerikanska statsorganet Environmental Protection Agency. Som ENERGY

STAR-partner har Dell Inc. fastslagit att produkten uppfyller kraven enligt ENERGY STAR-riktlinjerna för effektivt energiutnyttjande.

Övriga varumärken i dokumentet kan användas för att hänvisa till dem som gör anspråk på varumärkena eller deras produkter. Dell Inc. frånsäger sig allt ägarintresse av andra varumärken än sina egna.

September 2007

P/N RW281

Rev. A00

Tillbaka till innehållssidan

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Rengöra datorn

Rengöra datorn

VARNING! Innan du utför någon av åtgärderna i det här avsnittet ska du läsa igenom och följa säkerhetsinstruktionerna i

Produktinformationsguiden.

Dator, tangentbord och bildskärm

VARNING! Koppla alltid ur datorn från eluttaget innan du gör ren den. Koppla bort nätverkseller modemkabeln. Rengör datorn med en mjuk trasa fuktad i vatten. Använd inte rengöringsvätskor eller aerosolspray som kan innehålla antändliga ämnen.

Avlägsna damm mellan tangenterna på tangentbordet med en burk med tryckluft.

Diskettenhet

ANMÄRKNING: Försök inte rengöra drivhuvudena med en bomullstopp eller dylikt. Huvudena kan hamna ur läge, vilket gör att enheten inte fungerar.

Rengör diskettenheten med en rengöringssats (som finns att köpa i datoraffärer). Sådana satser innehåller förbehandlade disketter som tar bort smuts som samlas vid normal användning.

Cdoch dvd-enheter

ANMÄRKNING: Använd alltid tryckluft när du rengör linsen i cd/dvd-spelaren och följ alla anvisningar om hur tryckluften används. Rör aldrig enhetens lins.

Rengör skivan om problem uppstår, till exempel att cdeller dvd-skivan hoppar.

1. Håll i skivans ytterkanter. Du kan också hålla längst inne vid mitthålet.

ANMÄRKNING: Undvik skador på skivans yta genom att inte torka med cirkelrörelser runt skivan.

2.Torka försiktigt av skivan (sidan utan etikett) med en mjuk och luddfri trasa, rakt från mitten och utåt.

Om viss smuts är svår att få bort kan du pröva att använda lite vatten eller en lösning med vatten och mild tvål. Du kan också använda någon av de rengöringsprodukter för skivor som finns i handeln och som ger ett visst skydd mot damm, fingeravtryck och repor. Rengöringsprodukter avsedda för cdskivor kan även användas på dvd-skivor.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Radera bortglömda lösenord

Nollställa CMOS-inställningar

Flash-uppdatera BIOS

Radera bortglömda lösenord

VARNING! Innan du börjar bör du följa säkerhetsinstruktionerna i produktinformationsguiden.

ANMÄRKNING: Detta raderar systemoch administrationslösenordet.

1.Följ anvisningarna i Innan du börjar.

2.Plocka bort datorkåpan.

3.Leta upp lösenordsbygeln med 2 stift (PSWD) på moderkortet. Som standard är stift 1 och 2 anslutna. Du måste ta bort bygeln och starta om datorn, enligt följande.

4.Ta bort bygeln.

5.Sätt tillbaka datorkåpan (se Sätta tillbaka datorkåpan).

6.Anslut datorn och bildskärmen till eluttagen och sätt på dem.

7.Stäng av datorn efter att skrivbordet i Microsoft® Windows® visas (se Stänga av datorn).

8.Stäng av bildskärmen och koppla loss den från eluttaget.

9.Ta ur datorns strömkabel från vägguttaget och tryck sedan på strömbrytaren för att jorda moderkortet.

10.Öppna datorkåpan.

11.Leta upp lösenordsbygeln med två stift (PSWD) på moderkortet och aktivera lösenordsfunktionen igen genom att sätta dit bygeln.

12.Sätt tillbaka datorkåpan (se Sätta tillbaka datorkåpan).

ANMÄRKNING: Om du ansluter en nätverkskabel ansluter du den först till nätverksuttaget i väggen och sedan till datorn.

13. Återanslut datorn och kringutrustningen till eluttagen och starta dem.

OBS! Detta aktiverar lösenordsfunktionen. När du öppnar i systeminställningsprogrammet (se Starta systeminställningsprogrammet) har både systemoch administratörslösenordet värde Not Set — (inte tilldelat), vilket innebär att lösenordsfunktionen är aktiverad men att inget lösenord har tilldelats.

14. Tilldela ett nytt systemoch/eller administratörslösenord. Sätt tillbaka datorkåpan (se Sätta tillbaka datorkåpan).

ANMÄRKNING: Anslut alltid en nätverkskabel till nätverksenheten först innan du ansluter den till datorn.

15. Återanslut datorn och kringutrustningen till eluttagen och starta dem.

Nollställa CMOS-inställningar

VARNING! Innan du börjar bör du följa säkerhetsinstruktionerna i produktinformationsguiden.

1.Följ anvisningarna i Innan du börjar.

2.Plocka bort datorkåpan.

3.Så här återställer du de aktuella CMOS-inställningarna:

a.Leta reda på lösenordsbyglarna (PSWD) och CMOS (RTCRST) på moderkortet (se Radera bortglömda lösenord).

b.Ta bort lösenordsbygeln från stiften.

c.Sätt lösenordsbygeln på RTCRST-stiften och vänta i cirka 5 sekunder.

d.Ta bort bygeln från RTCRST-stiften och sätt tillbaka den på lösenordsstiften.

4.Sätt tillbaka datorkåpan (se Sätta tillbaka datorkåpan).

ANMÄRKNING: Om du ansluter en nätverkskabel ansluter du den först till nätverksuttaget i väggen och sedan till datorn.

5. Återanslut datorn och kringutrustningen till eluttagen och starta dem.

Flash-uppdatera BIOS

Eventuellt måste BIOS flash-uppdateras när en uppdatering finns tillgänglig eller när man byter ut moderkortet.

1.Slå på strömmen till datorn.

2.Leta upp BIOS-uppdateringsfilen för din dator på Dells supportwebbplats support.dell.com.

3.Klicka på Download Now (hämta nu) för att ladda ned filen.

4.I fönstret Export Compliance Disclaimer (ansvarsfriskrivning för exportkompabilitet) klickar du på Yes, I Accept this Agreement (ja, jag godkänner detta avtal).

Fönstret File Download (filhämtning) dyker upp.

5.Klicka på Save this program to disk (spara detta program på disk) och klicka därefter på OK.

Fönstret Save In (spara i) dyker upp.

6.Klicka på nedpilen för att visa menyn Save In (spara i), välj Desktop (skrivbordet) och klicka därefter på Save (spara).

Filen laddas ned till skrivbordet.

7.Klicka på Close (stäng) när fönstret Download Complete (hämtningen är klar) visas.

Filikonen visas på skrivbordet och den har samma namn som den hämtade BIOS-uppdateringsfilen.

8.Dubbelklicka på filikonen på skrivbordet och följ anvisningarna på skärmen.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Dell Diagnostik

Dell Diagnostik

VARNING! Innan du utför någon av åtgärderna i det här avsnittet ska du läsa igenom och följa säkerhetsinstruktionerna i

Produktinformationsguiden.

När ska man använda Dell Diagnostik?

Om du har problem med datorn utför du kontrollerna som anges i avsnittet om låsningar och programvaruproblem (se Låsningar och problem med program) och kör Dell Diagnostik innan du kontaktar Dell och ber om hjälp.

Skriv gärna ut instruktionerna innan du börjar.

ANMÄRKNING: Programmet Dell Diagnostik fungerar bara på datorer från Dell™.

OBS! Skivan Drivers and Utilities är ett tillval och medföljer inte alla datorer.

Se Systeminställningar för att granska datorns konfiguration och kontrollera att den enhet du vill testa visas i systeminställningarna samt att den är aktiverad.

Starta Dell Diagnostik antingen från hårddisken eller från skivan Drivers and Utilities.

Starta Dell Diagnostik från hårddisken

Dell Diagnostik finns på en dold diagnostikverktygspartition på hårddisken.

OBS! Om du inte ser något på skärmen, se Kontakta Dell.

1.Kontrollera att datorn är ansluten till ett fungerande eluttag.

2.Starta (eller starta om) datorn.

3.När DELL™-logotypen visas trycker du direkt på <F12>. Välj Diagnostics i startmenyn och tryck på <Enter>.

OBS! Om du väntar för länge och operativsystemets logo dyker upp ska du vänta tills du ser skrivbordet i Microsoft® Windows®. Stäng sedan av datorn och försök igen.

OBS! Får du ett meddelande om att ingen partition för diagnostikverktyget hittades kör du Dell Diagnostik från skivan Drivers and Utilities.

4. Tryck på vilken tangent som helst så startas Dell Diagnostik från diagnostikverktygspartitionen på hårddisken.

Starta Dell Diagnostik från skivan Drivers and Utilities

1.Sätt i skivan Drivers and Utilities.

2.Stäng av och starta om datorn.

När DELL-logotypen visas trycker du genast på <F12>.

OBS! Om du väntar för länge och operativsystemets logo dyker upp ska du vänta tills du ser skrivbordet i Microsoft® Windows®. Stäng sedan av datorn och försök igen.

OBS! Nästa steg ändrar startsekvensen bara för denna gång. Nästa gång startas datorn enligt vad som har angetts för enheterna i systeminställningsprogrammet.

3.När listan över startenheter dyker upp, markerar du CD/DVD/CD-RW och trycker på <Enter>.

4.Välj alternativet Boot from CD-ROM (starta från CD-ROM) i menyn som visas och trycker på <Enter>.

5.Tryck på 1 för att starta cd-menyn och tryck på <Enter> för att fortsätta.

6.Välj Run the 32 Bit Dell Diagnostics (kör 32-bitars Dell Diagnostik) i den numrerade listan. Finns det flera versioner väljer du den som gäller din dator.

7.När huvudmenyn för Dell Diagnostik visas väljer du det test som du vill köra.

Huvudmenyn i Dell Diagnostik

1. När Dell Diagnostik lästs in och skärmen med huvudmenyn visas klickar du på knappen för det alternativ som du vill använda.

OBS! Vi rekommenderar att du väljer Test System (testa system) för att köra ett fullständigt test av datorn.

Alternativ

Funktion

 

 

Test Memory (testa minne)

Kör fristående minnestest

 

 

Test System (testa system)

Kör systemdiagnostik

 

 

Exit (avsluta)

Avsluta Diagnostik

 

 

2. När du har valt alternativet Test System i huvudmenyn visas följande meny:

OBS! Vi rekommenderar att du väljer Extended Test (utökad test) i menyn för att köra en mer genomgående kontroll av enheterna i datorn.

Alternativ

Funktion

 

 

Express Test (snabbtest)

Ett snabbtest av enheterna i datorn utförs. Det tar normalt 10-20 minuter.

 

 

Extended Test (utökat test)

Ett genomgående test av enheterna i datorn utförs. Det tar normalt minst en timme.

 

 

Custom Test (anpassat test)

Används för att testa en viss enhet eller för att anpassa testerna som ska köras.

Symptom Tree

Med detta alternativ kan du välja tester baserat på ett symptom på problemet du har. I detta alternativ visas de vanligaste

(symptomträd)

symptom.

 

 

3.Om du stöter på ett problem under ett test visas ett meddelande med en felkod och en beskrivning av problemet. Skriv ned felkoden och problembeskrivning och se Kontakta Dell.

OBS! Servicekoden för datorn visas överst på varje testsida. När du kontaktar Dell frågar supportpersonalen efter din servicekod.

4.Om du kör ett test med alternativen Custom Test (anpassat test) eller Symptom Tree (symptomträd) får du mer information när du klickar på någon av flikarna som beskrivs i tabell nedan.

Flik

Funktion

 

 

Results (resultat)

Visar testresultatet och eventuella feltillstånd som har påträffats.

Errors (fel)

Visar feltillstånd som har påträffats, felkoder och problembeskrivningar.

 

 

Help (hjälp)

Beskriver testet och kan innehålla information om eventuella testkrav.

 

 

Configuration

Visar maskinvarukonfigurationen för den valda enheten.

(konfiguration)

 

 

Dell Diagnostik hämtar konfigurationsinformation för alla enheter från systeminställningsprogrammet, minnet och från olika interna

 

tester och visar den sedan i enhetslistan på vänster sida av skärmen. Enhetslistan kanske inte visar namnen på alla komponenter som

 

är installerade i datorn eller alla enheter som är anslutna till datorn.

Parameters

Med dessa kan du anpassa testet genom att ändra inställningarna.

(parametrar)

 

 

 

5.Stäng testsidan när testen är slutförda. Du kommer då tillbaka till huvudmenyn. Stäng huvudmenyn för att avsluta Dell Diagnostik och starta om datorn.

6.Ta ur skivan Drivers and Utilities (om den har använts).

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Hitta information

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

OBS! Vissa funktioner eller media kan vara tillval och medföljer inte alla datorer. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder.

OBS! Ytterligare information kan medfölja datorn.

Vad är det du letar efter?

Här hittar du det

Ett diagnostikprogram för datorn

Skivan Drivers and Utilities

Drivrutiner för datorn

 

Systemprogram för stationära datorer (DSS)

 

 

 

OBS! Skivan Drivers and Utilities kan vara ett tillval och

 

 

medföljer eventuellt inte alla datorer.

 

 

Drivrutinerna är redan installerade i datorn. Du kan använda

 

 

skivan för att installera om drivrutiner (se Installera om

 

 

drivrutiner och verktyg) eller köra Dell Diagnostik (se Dell

 

 

Diagnostik).

 

 

Det kan finnas filer som heter Readme eller Viktigt på skivan.

 

 

De innehåller rykande färsk information om tekniska ändringar

 

 

av datorn eller avancerat tekniskt referensmaterial för

 

 

tekniker och erfarna användare.

 

 

OBS! Uppdateringar av drivrutiner och dokumentation finns

 

 

support.dell.com.

 

 

 

Information om enkel felsökning

Snabbreferensguide

Köra Dell Diagnostik

 

Verktyg och hjälpprogram

 

Konfigurera en skrivare

 

 

 

OBS! Det här dokumentet kan vara ett tillval och medföljer

 

 

inte alla datorer.

 

 

OBS! Det här dokumentet finns också i PDF-format på

 

 

support.dell.com.

 

 

 

Information om garantier

Dell™ Produktinformationsguide

Villkor (endast USA)

Säkerhetsanvisningar

Information om gällande bestämmelser

Ergonomi

Licensavtal för slutanvändare

Ta bort och byta ut delar

Dell OptiPlex™ 330 Användarhandbok

Specifikationer

 

 

 

Konfigurera systeminställningar

Hjälpoch supportcenter i Microsoft Windows

Felsökning och problemlösning

 

 

 

 

 

1. Klicka på startknappen® Hjälp och support® Dell

 

 

 

User and System Guides (Dells användaroch

 

 

 

systemhandböcker)® System Guides

 

 

 

(systemhandböcker).

 

 

 

2. Klicka på Användarhandbok för din dator.

 

 

 

Servicekod och expresskod

Servicekod och licens för Microsoft® Windows®

Licensetikett för Microsoft Windows

 

 

 

 

 

Etiketterna sitter på datorn.

 

 

 

Använd servicekoden för att identifiera datorn när du

 

 

 

besöker support.dell.com eller kontaktar supporten.

 

 

Använd expresskoden för att komma till rätt avdelning

 

 

 

när du kontaktar supporten.

 

 

OBS! För att förbättra säkerheten saknas en del (dvs. ett hål)

 

 

på den nyutformade Microsoft Windows-licensetiketten så att

 

 

borttagning av den motverkas.

 

 

 

 

Lösningar — Felsökningstips, artiklar från tekniker, onlinekurser och vanliga frågor

Dells supportwebbplats — support.dell.com

Gruppforum — Online-diskussion med andra Dell-kunder

 

 

 

Uppgraderingar — Uppgraderingsinformation för olika komponenter, till exempel

 

 

 

 

minnen, hårddiskar och operativsystem

 

 

 

Kundtjänst — Kontaktinformation, servicesamtal och orderstatus, garanti och

OBS! Välj ditt område eller företagssegment för att komma till

 

reparationsinformation

Service och support — Status på servicejobb och supporthistorik, servicekontrakt,

lämplig supportplats.

 

 

onlinediskussioner med teknisk support

 

 

 

Dells tekniska uppdateringstjänst — Proaktiv e-postavisering när det finns program-

 

 

 

 

och maskinvaruuppdateringar för datorn

 

 

 

Referens — Datordokumentation, detaljer om datorns konfiguration,

 

 

 

 

produktspecifikationer och vitbok

 

 

 

Hämtbara filer — Certifierade drivrutiner, korrigeringar och programuppdateringar

 

 

 

Desktop System Software (DSS) — Om du installerar om datorns operativsystem bör

 

 

 

 

du även installera om DSS. DSS tillhandahåller viktiga uppdateringar av

 

 

 

 

operativsystemet och stödjer processorer, optiska enheter och USB-enheter o.dyl.

Så här hämtar du DSS-verktyget:

 

 

DSS behövs för att din Dell-dator ska fungera korrekt. Datorn och operativsystemet

 

 

 

 

 

 

identifieras automatiskt av programmet, som dessutom installerar uppdateringar som

1.

Gå till support.dell.com, välj ditt område eller

 

är lämpliga för din konfiguration.

 

 

företagssegment och ange din servicekod.

 

 

 

 

 

2. Välj Drivers & Downloads (drivrutiner &

 

 

 

nedladdningsbara filer) och klicka på Go (gå).

 

 

3. Klicka på ditt operativsystem och sök efter nyckelordet

 

 

 

Desktop System Software.

 

 

 

OBS! Webbplatsen support.dell.com kan se ut på olika sätt

 

 

beroende på vad du har valt.

 

Använda Windows Vista™

Hjälpoch supportcenter

 

Arbeta med program och filer

 

 

 

Anpassa skrivbordet

 

 

 

 

 

1.

Klicka på startknappen

® Hjälp och support.

 

 

2. Skriv ett ord eller en fras som beskriver problemet och

 

 

 

klicka på pilen.

 

 

 

3. Klicka på ämnet som beskriver problemet.

 

 

4. Följ instruktionerna på skärmen.

 

 

 

 

Installera om operativsystemet

Skivan Operating System

 

 

 

OBS! Skivan Operating System kan vara ett tillval och

 

 

medföljer inte alla datorer.

 

 

 

Operativsystemet är redan installerat på datorn. Använd

 

 

skivan Operating System om du vill installera om

 

 

operativsystemet. Se Återställa operativsystemet.

 

 

 

 

 

När du har installerat om operativsystemet använder du skivan Drivers and Utilities för att installera om drivrutiner för de enheter som levererades med datorn.

Etiketten med operativsystemets produktnyckel sitter på datorn.

OBS! Skivans färg varierar beroende på vilket operativsystem du beställde.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Ordlista

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Termerna i den här ordlistan är endast avsedda att ge allmän information. De kan men behöver inte beskriva funktioner i din dator.

A

AC — växelström — Den typ av ström som din dator matas med när du ansluter strömkontakten till ett vägguttag.

ACPI — Advanced Configuration and Power Interface — En energisparspecifikation som gör det möjligt för Microsoft® Windows® att försätta en dator i vänteeller viloläge för att spara på ström.

AGP — Accelerated Graphics Port — En dedicerad grafikport som gör att systemminnet kan användas till bildrelaterade åtgärder. Med AGP får du en jämn, färgäkta videobild tack vare det snabbare gränssnittet mellan videokretsarna och datorns minne.

AHCI — Advanced Host Controller Interface — Ett gränssnitt för en SATA-hårddisks styrenhet som gör att lagringsdrivrutinen kan använda funktioner som

Native Command Queuing (NCQ) och Hot Plug.

ALS — Ambient Light Sensor — En funktion som hjälper till att styra bildskärmens ljusstyrka.

Antivirusprogram — Ett program som är utformat för att identifiera, isolera och/eller ta bort virus från datorn.

ASF — Alert Standards Format — En standard för att definiera en mekanism för rapportering av maskinoch programvaruvarningar till en administrationskonsol. ASF fungerar oavsett plattform och operativsystem.

B

Batteriets drifttid — Den tid (i minuter eller timmar) som batteriet i en bärbar dator kan förse datorn med ström.

Batteriets livslängd — Den tid (i år) som batteriet i en bärbar dator kan laddas ur och laddas upp.

Bildpunkt — En enda punkt på en bildskärm. Bildpunkter ordnas i rader och kolumner och skapar på så sätt en bild. En bildskärmsupplösning, exempelvis 800 × 600, uttrycks i antalet bildpunkter horisontellt gånger antalet bildpunkter vertikalt.

Bildskärmsupplösning — Se upplösning.

BIOS — Basic Input/Output System — Ett program (eller verktyg) som fungerar som gränssnitt mellan maskinvaran i datorn och operativsystemet. Du bör inte ändra inställningarna om du inte vet hur de påverkar datorn. Det kallas också för systeminställningsprogram.

Bit — Den minsta dataenhet som tolkas av datorn.

Bit/s — bitar per sekund — Standardenheten för dataöverföringstakt.

Bluetooth® — En standard för trådlös teknik för nätverksenheter med kort räckvidd (9 m). Enheter som är utrustade med tekniken känner igen andra sådana enheter automatiskt.

Blu-ray-skiva™ (BD) — En optisk lagringsteknik med vilken man får lagringskapacitet på upp till 50 GB, fullständig 1080p videoupplösning (HDTV krävs) och så många som 7.1 kanaler av naturligt okomprimerat surroundljud.

BTU — British Thermal Unit — En energienhet.

Buss — En kommunikationsväg mellan komponenterna i datorn.

Busshastighet — En frekvens (i MHz) som anger hur snabbt en buss kan överföra information.

Byte — Den grundläggande dataenhet som används av datorn. En byte motsvarar vanligtvis 8 bitar.

C

C — Celsius — Temperaturmätningskala där 0° utgör fryspunkten och 100° utgör kokpunkten för vatten.

Cacheminne — Ett speciellt snabbt lagringsminne. Kan utgöra en speciell del av huvudminnet eller en självständig, snabb lagringsenhet. Cacheminnet förbättrar många processoroperationers effektivitet.

L1-cache — Primärt cacheminne inuti processorn.

L2-cache — Sekundärt cacheminne som antingen kan befinna sig utanför processorn eller vara inbyggt i processorarkitekturen.

Cd-r — CD Recordable — En inspelningsbar cd-skiva. Du kan bara spela in data en gång på en cd-r-skiva. Efter avslutad inspelning går det inte att radera eller skriva över data på skivan.

Cd-rw — CD Rewritable — En cd-skiva där informationen kan skrivas över med ny information. Du kan spela in data på en cd-rw-skiva och sedan radera och skriva över informationen flera gånger.

Cd-rw/dvd-enhet — En enhet som kan läsa cdoch dvd-skivor och spela in data på cd-rw-skivor (omskrivningsbara cd-skivor) och cd-r-skivor (skrivbara cdskivor). Kallas ibland för kombinerad enhet. Du kan skriva till cd-rw-skivor flera gånger, men bara en gång till cd-r-skivor.

Cd-rw-enhet — En enhet som kan läsa cd-skivor och skriva till cd-rw- och cd-r-skivor (skrivbara cd-skivor). Du kan skriva till cd-rw-skivor flera gånger, men bara en gång till cd-r-skivor.

CMOS — En typ av elektronisk krets. Datorer använder en liten mängd av det batteridrivna CMOS-minnet för att hålla reda på datumet, tiden och systeminställningarna.

COA — Certificate of Authenticity — En alfanumerisk Windows-kod som utgör ett äkthetsbevis och finns på en etikett på datorn. Kallas även produktnyckel och produkt-ID.

CRIMM — Continuity Rambus In-line Memory Module — En specialmodul utan några minneskretsar som används för att fylla oanvända RIMM-kortplatser.

D

DDR SDRAM — Double-Data-Rate SDRAM — En typ av SDRAM som dubblerar databurst-cykeln och förbättrar systemprestanda.

DDR2 SDRAM — Double-Data-Rate 2 SDRAM — En typ av DDR SDRAM-minne som förhämtar fyra bitar och utnyttjar andra arkitekturändringar för att komma över minneshastigheten 400 MHz.

DIMM — Dual In-line Memory Module — Ett kretskort med minneschip som sätts i en minnesmodul på moderkortet.

DIN-kontakt — En rund kontakt med sex stift som följer DIN-standarden (Deutsche Industrie-Norm). Den används vanligtvis för att ansluta PS/2-tangentbord eller PS/2-möss.

Diskstrimling — En teknik för att sprida ut data på flera diskar. Diskstrimling kan öka hastigheten för åtgärder som hämtar data från lagringsenheter. Datorer som använder diskstrimling tillåter vanligtvis användaren att välja storlek på dataenheter eller strimlingsstorlek.

DMA — Direct Memory Access — En kanal som möjliggör dataöverföring mellan RAM-minnet och en enhet utan att processorn utnyttjas.

DMTF — Distributed Management Task Force — En grupp av maskinoch programvaruföretag som utvecklar standarder för distribuerade miljöer med stationära datorer, nätverk, företag och Internet-miljöer.

Dockningsenhet — tillhandahåller portreplikering, kabelhantering och säkerhetsfunktioner för anpassning av en bärbar dator till arbetsytan på ett skrivbord.

Domän — En grupp av datorer, program och enheter i ett nätverk som administreras som en enhet med gemensamma regler och rutiner. Används av en viss användargrupp. En användare loggar in i domänen för att få tillgång till resurserna.

DRAM — Dynamic Random Access Memory — Minne som lagrar information i integrerade kretsar som innehåller kondensatorer.

Drivrutin — Programvara som används av operativsystemet för att styra en enhet, till exempel en skrivare. Många enheter fungerar inte korrekt om inte rätt drivrutin är installerad i systemet.

DSL — Digital Subscriber Line — En teknik som ger en konstant Internet-anslutning med hög överföringshastighet via en analog telefonlinje.

Dubbel kärna — En teknik där två beräkningsenheter samlas i en processor. Beräkningskapaciteten ökar liksom förmågan till multikörning.

Dubbelt bildskärmsläge — En bildskärmsinställning för att använda ytterligare en bildskärm som en utökning av den befintliga. Det kallas också utökat bildskärmsläge.

Dvd-r — DVD recordable — En inspelningsbar dvd-skiva. Du kan bara spela in data en gång på en dvd-r-skiva. Efter avslutad inspelning går det inte att radera eller skriva över data på skivan.

Dvd+rw — DVD Rewritable — En dvd-skiva som kan skrivas över. Du kan spela in data på en dvd+rw-skiva och sedan radera och skriva över informationen. (Dvd+rw-tekniken skiljer sig från dvd-rw-tekniken.)

Dvd+rw-enhet — En enhet som kan läsa dvd-skivor och de flesta cd-skivor och bränna dvd+rw-skivor (återbränningsbara dvd-skivor).

DVI — Digital Video Interface — En standard för digital överföring mellan en dator och en digital bildskärm.

E

ECC — Error Checking and Correction — En typ av minne som har särskilda kretsar för att testa om data som passerar minnet är korrekta.

ECP — Extended Capabilities Port — En typ av parallellport som ger förbättrad dubbelriktad dataöverföring. I likhet med EPP använder ECP direkt minnesåtkomst (DMA) för att överföra data, vilket normalt ger förbättrade prestanda.

EIDE — Enhanced Integrated Device Electronics — En förbättrad version av IDE-gränssnittet för hårddiskar och CD-enheter.

EMI — Elektromagnetiska störningar — Elektriska störningar som orsakas av elektromagnetisk strålning.

ENERGY STAR® — EPA-krav (Environmental Protection Agency) som syftar till att minska den totala elkonsumtionen.

Enhet — Maskinvara, till exempel hårddisk, skrivare eller tangentbord, som är installerad i eller ansluten till datorn.

Enhetsdrivrutin — Se drivrutin.

EPP — Enhanced Parallel Port — En typ av parallellport som ger dubbelriktad dataöverföring.

ESD — Elektrostatisk urladdning — En elektrisk laddning (i exempelvis ett föremål) som snabbt laddas ur vid kontakt med ledande material. ESD kan skada

integrerade kretsar som finns i datorer och kommunikationsutrustning.

Expansionskort — Ett kretskort som installeras på en expansionsplats på moderkortet i vissa datorer och utökar datorns funktioner. Några exempel är bildskärms-, modemoch ljudkort.

Expansionsplats — En kortplats på moderkortet (i vissa datorer) där du kan sätta i ett expansionskort och ansluta det till systembussen.

ExpressCard — Ett flyttbart I/O-kort som följer PCMCIA-standarden. Modem och nätverkskort är exempel på ExpressCard. ExpressCard stödjer standarderna

PCI Express och USB 2.0.

Expresskod — En numerisk kod som finns på en etikett på Dell™-datorn. Du använder koden när du kontaktar Dell för att få hjälp. Expresskoder finns inte i alla länder.

F

Fahrenheit — Temperaturmätningskala där 32° utgör fryspunkten och 212° utgör kokpunkten för vatten.

FBD — Fully-Buffered DIMM — En DIMM med DDR2 DRAM-kretsar och en AMB-buffert (Advanced Memory Buffer, avancerad minnesbuffert) som snabbar upp kommunikationen mellan DDR2 SDRAM-kretsarna och systemet.

FCC — Federal Communications Commission — En amerikansk myndighet som ansvarar för att genomdriva kommunikationsrelaterade bestämmelser som anger hur mycket strålning som får avges från datorer och annan elektronisk utrustning.

Fingeravtrycksläsare — En givare som genom att verifiera din användaridentitet med hjälp av ditt unika fingeravtryck skyddar datorn.

Formatering — Den process som förbereder en enhet eller diskett så att du kan lagra filer på den. När du formaterar en enhet eller diskett raderas all befintlig information.

FSB — Front Side Bus — Datasökvägen och det fysiska gränssnittet mellan processor och RAM.

FTP — File Transfer Protocol — Ett vanligt Internet-protokoll som används för att överföra filer mellan datorer som är anslutna till Internet.

G

g — gravitationsaccelerationen — Ett mått på vikt och kraft.

GB — gigabyte — En måttenhet för datalagring som motsvarar 1 024 MB (1 073 741 824 byte). När den används om hårddiskutrymme rundas den ofta av till att avse 1 000 000 000 byte.

Genväg — En ikon som ger snabb tillgång till program, filer, mappar och enheter som används ofta. Genom att skapa en genväg till en viss fil eller mapp på skrivbordet slipper du söka rätt på filen eller mappen när du ska öppna den. Det enda du behöver göra är att dubbelklicka på genvägen. Genvägar innebär inte att några filer flyttas. Du kan ta bort en genväg utan att påverka filen eller mappen som den pekar mot. Du kan också ge genvägen vilket namn som helst, utan att påverka den ursprungliga filen eller mappen.

GHz — gigahertz — En måttenhet för frekvens som motsvarar en miljard Hz eller tusen MHz. Hastigheten på datorprocessorer, bussar och gränssnitt anges vanligtvis i GHz.

Grafikläge — Ett grafikläge som kan definieras med x horisontella bildpunkter gånger y vertikala bildpunkter gånger z färger. Grafiklägen kan visa ett obegränsat antal olika former och teckensnitt.

Grafikminne — Minne som består av minneskretsar som är reserverade för bildskärmsfunktioner. Bildskärmsminnet är oftast snabbare än systemminnet. Mängden installerat bildskärmsminne påverkar främst antalet färger som programmen kan visa.

Grafikstyrdon — Den krets på ett grafikkort eller på moderkortet (i datorer med ett integrerat grafikstyrdon) som — tillsammans med bildskärmen — tillhandahåller datorns bildskärmsfunktioner.

GUI — grafiskt användargränssnitt — Programvara som interagerar med användare med hjälp av menyer, fönster och ikoner. De flesta program som körs på Windows-operativsystem har grafiska användargränssnitt.

H

Hårddisk — Den enhet som data läses från och skrivs till. Termerna hårddisk och enhet används synonymt.

HTTP — HyperText Transfer Protocol — Ett protokoll för överföring av filer mellan datorer som är ansluta till Internet.

Hypertrådning — Hypertrådning är en Intel-teknik som kan förbättra datorns prestanda genom att en fysisk processor fungerar som två logiska processorer, varvid vissa jobb kan köras samtidigt.

Hz — Hertz — En måttenhet för frekvens som motsvarar en cykel per sekund. Hastigheten på datorprocessorer, bussar, gränssnitt och annan elektronisk utrustning mäts ofta i kilohertz (kHz), megahertz (MHz), gigahertz (GHz) eller terahertz (THz).

I

IC — Integrated Circuit — En halvledarbricka eller krets med upp till miljontals små elektroniska komponenter. Används i datorer och ljudoch videoutrustning.

IDE — Integrated Device Electronics — Ett gränssnitt för lagringsenheter i vilka styrenheten är inbyggd i hårddisken eller cd-spelaren.

IEEE 1394 — Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc — En seriell buss med höga prestanda som används för att ansluta IEEE 1394-enheter, exempelvis digitala kameror och DVD-spelare, till datorn.

Infraröd sensor — En port som används för trådlös dataöverföring mellan datorn och IR-kompatibla enheter.

Installationsprogram — Ett program som används för att installera och konfigurera maskinoch programvara. Programmet setup.exe eller install.exe ingår i de flesta programpaket för Windows. Installationsprogrammet är inte samma sak som systeminställningsprogrammet.

Integrerad — Avser oftast komponenter som sitter på datorns moderkort. Ett annat ord är inbyggd.

I/O — Input/Output — En funktion eller enhet som matar in data till och hämtar data från datorn. Tangentbord och skrivare är I/O-enheter.

I/O-adress — En adress i RAM-minnet som är knuten till en viss enhet (till exempel en seriell port, parallellport eller expansionsplats) och gör det möjligt för processorn att kommunicera med den.

IrDA — Infrared Data Association — en organisation som skapar de internationella standarderna för infraröd kommunikation.

IRQ — Interrupt Request — En elektronisk sökväg för avbrottsbegäran som tilldelats en viss enhet så att den kan kommunicera med processorn. Alla enhetsanslutningar måste ha en tilldelad IRQ. Två enheter kan dela på samma IRQ-tilldelning, men då går det inte att använda båda enheterna samtidigt.

ISP — Internet-leverantör — Ett företag som ger dig åtkomst till en Internet-server, så att du kan ansluta till Internet, skicka och ta emot e-post och besöka webbplatser. Internet-leverantören tillhandahåller normalt ett programpaket, ett användarnamn och ett telefonnummer till servern, mot en avgift.

K

kB — kilobyte — En dataenhet som motsvarar 1 024 byte, men oftast avrundas till 1 000 byte.

kbit — kilobit — En dataenhet som motsvarar 1 024 bitar. En måttenhet för kapaciteten hos integrerade minneskretsar.

kHz — kilohertz — En måttenhet för frekvens som motsvarar 1 000 Hz.

Klockhastighet — En hastighet (i MHz) som anger hur fort datorkomponenter som är anslutna till systembussen arbetar.

Kontrollpanelen — Ett verktyg i Windows där du kan ändra inställningar i operativsystemet och för maskinvara, till exempel bildskärmens inställningar.

Kylfläns — En metallplatta på vissa processorer som hjälper till att kyla ned processorn.

L

LAN — Lokalt nätverk — Ett datornätverk som täcker ett begränsat område. Ett LAN omfattar vanligtvis bara en eller ett par intilliggande byggnader. Du kan ansluta ett lokalt nätverk till ett annat, oavsett avstånd, via telenätet eller med radiovågor, och på så sätt skapa ett större nätverk, ett så kallat WAN (Wide

Area Network).

LCD — Liquid Crystal Display — Den teknik med flytande kristaller som används i bildskärmen på bärbara datorer och på platta bildskärmar.

LED — Lysdiod — En elektronisk komponent som lyser för att ange datorns status.

Lokal buss — En databuss som ger snabb överföring mellan enheter och processorn.

LPT — Line Print Terminal — Beteckning för en parallellanslutning till en skrivare eller en annan parallellenhet.

M

Mapp — En plats där du ordnar och grupperar filer på en diskett eller enhet. Du kan visa och ordna filer i en mapp på olika sätt, till exempel i bokstavsordning, efter datum och efter storlek.

Markör — Markören visas på skärmen där nästa åtgärd via tangentbordet, styrplattan eller musen sker. Den är ofta ett blinkande streck, ett understrykningstecken eller en liten pil.

MB — megabyte — En måttenhet för datalagring som motsvarar 1 048 576 byte. 1 MB motsvarar 1 024 kB men avrundas ofta till 1 000 kB. När det används om hårddiskutrymme rundas den ofta av till 1 000 000 byte.

MB/sek — megabyte per sekund — En miljon byte per sekund. Detta används oftast om dataöverföringshastigheter.

Mbit — megabit — Ett mått på kapaciteten hos minneskretsar som motsvarar 1 024 kB.

Mbit/s — megabitar per sekund — En miljon bitar per sekund. Detta används oftast om överföringshastigheter för nätverk och modem.

Meddelandefält — Den del av aktivitetsfältet i Windows som innehåller ikoner som du använder för att snabbt komma åt program och datorfunktioner, som klockan, volymkontrollen och utskriftsstatusen. Ett äldre namn är systemfältet.

Medieuttag — Ett uttag som stöder exempelvis optiska enheter, ett andra batteri eller modulen Dell TravelLite™.

MHz — Megahertz — En måttenhet för frekvens som motsvarar en miljon cykler per sekund. Hastigheten på datorprocessorer, bussar och gränssnitt anges vanligtvis i MHz.

Minikort — Ett litet kort som är avsett för inbyggd kringutrustning, till exempel nätverkskort. Ett minikort är i funktionshänseende helt ekvivalent med ett vanligt PCI-kort.

Mini-PCI — En standard för inbyggd kringutrustning med betoning på kommunikation, till exempel modem och nätverkskort. Ett mini-PCI-kort är ett litet externt kort som i funktionshänseende är helt ekvivalent med ett vanligt PCI-kort.

Minne — Ett område för tillfällig datalagring inuti datorn. Eftersom de data som finns i minnet inte är permanenta bör du spara dina filer ofta när du arbetar, och du bör alltid spara dem innan du stänger av datorn. Datorn kan ha flera olika sorters minne, till exempel RAM-, ROMoch bildskärmsminne. Oftast används ordet minne synonymt med RAM.

Minnesadress — En bestämd plats där data tillfälligt sparas i RAM-minnet.

Minnesmappning — Den process under vilken datorn tilldelar minnesadresser till fysiska platser vid start. Enheter och programvara kan sedan identifiera information som processorn kan komma åt.

Minnesmodul — Ett litet kretskort som innehåller minneskretsar som kopplas till moderkortet.

Modem — En enhet som datorn använder för att kommunicera med andra datorer via analoga telefonlinjer. Det finns tre typer av modem: externa, interna och PC-kort. Vanligtvis använder du modemet för att ansluta till Internet och skicka och ta emot e-post.

Moderkort — Datorns huvudkretskort. Kallas någon gång även för moderkort.

Moduluttag — Se medieuttag.

MP — megapixel — Ett mått på bildupplösningen som används i digitalkameror.

ms — millisekund — Ett tidsmått som motsvarar en tusendels sekund. Åtkomsttider för lagringsenheter anges oftast i ms.

N

Nätverkskort — Ett kretskort som ger en enhet tillgång till nätverk. En dator kan ha ett nätverkskort på moderkortet eller på ett PC-kort. Nätverkskort kallas också för NIC (Network Interface Controller).

NIC — Se nätverkskort.

ns — nanosekund — Ett tidsmått som motsvarar en miljarddels sekund.

NVRAM — Non-Volatile Random Access Memory — En typ av minne som lagrar data när datorn stängs av eller strömförsörjningen bryts. NVRAM används för att underhålla information om datorkonfigurationen, som datum, tid och andra systeminställningar som du kan ange.

O

Optisk enhet — En enhet som använder optisk teknik för att läsa och skriva data på cd-, dvdoch dvd+rw-skivor. Exempel på optiska enheter är cd-, dvd-, cdrw- och kombinationsenheter (cd-rw/dvd).

P

Parallellport — En I/O-port som ofta används för att koppla en parallellskrivare till datorn. Kallas också för LPT-port.

Partition — Ett fysiskt lagringsområde på hårddisken som är tilldelat ett eller flera logiska lagringsområden (logiska enheter). Varje partition kan innehålla flera logiska enheter.

PCI — Peripheral Component Interconnect — PCI är en lokal buss som stöder 32och 64-bitars datasökvägar och tillhandahåller en datasökväg med hög hastighet mellan processorn och enheter, t ex bildskärm, enheter och nätverk.

PCI Express — En utveckling av PCI-gränssnittet med högre dataöverföringshastighet mellan processorn och enheterna som är anslutna till den. PCI Express överför data med hastigheter från 250 Mb/sek till 4 Gb/sek. Om PCI Express-kretsen och enheten kan köras i olika hastigheter används den lägre hastigheten.

Pc-kort — Ett flyttbart I/O-kort som följer PCMCIA-standarden. Modem och nätverkskort är exempel på vanliga PC-kort.

PCMCIA — Personal Computer Memory Card International Association — Den organisation som upprättar standarden för PC-kort.

PIO — Programmed Input/Output — En dataöverföringsmetod mellan två enheter där processorn ingår i datasökvägen.

Plug-and-Play — Datorns förmåga att konfigurera enheter automatiskt. Plug and Play tillhandahåller automatisk installation, konfiguration och kompatibilitet med befintlig maskinvara om BIOS, operativsystemet och alla enheter är Plug and Play-kompatibla.

POST — Power-On Self-Test — Ett diagnostikprogram (självtest vid strömtillslag) som laddas automatiskt av BIOS och utför grundläggande test på de viktigaste datorkomponenterna, till exempel minnet, hårddisken och bildskärmen. Om inga problem identifieras under självtestet startas datorn.

Processor — Ett datorchip som tolkar och kör programinstruktioner. Ibland kallas den också för CPU, vilket står för Central Processing Unit.

PS/2 — personal system/2 — En typ av kontakt för anslutning av PS/2-kompatibla enheter, exempelvis ett tangentbord eller en mus.

PXE — Pre-boot Execution Environment — En WfM-standard (Wired for Management) som gör att nätverksdatorer som inte har något operativsystem kan fjärrkonfigureras och fjärrstartas.

R

RAID — Redundant Array of Independent Disks — En metod att lagra data med redundans. Exempel på vanliga RAID-implementationer är RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 och RAID 50.

RAM — Random-Access Memory — Den primära, tillfälliga lagringsplatsen för programinstruktioner och data. All information som lagras i RAM-minnet raderas när du stänger av datorn.

Readme-fil — En textfil som ingår i ett programpaket eller en maskinvaruprodukt. Har på svenska ofta namnet ”Viktigt.txt”. Readme-filer innehåller vanligtvis installationsinformation och beskriver nya produktförbättringar eller korrigeringar som inte finns med i den tryckta dokumentationen.

Resemodul — En plastenhet som är utformad för att passa inuti moduluttaget på en bärbar dator och minska datorns vikt.

RFI — Radio Frequency Interference — Störningar som genereras på vanliga radiofrekvenser i intervallet. 10 kHz till 100 000 MHz. Radiofrekvenser ligger i den undre delen av det elektromagnetiska spektrumet och utsätts oftare för störningar än högfrekvent infraröd strålning och synligt ljus.

ROM — Read-Only Memory — Minne som lagrar data och program som inte kan tas bort eller ändras av datorn. De data som lagras i ROM-minnet finns kvar också när du stänger av datorn, vilket inte är fallet med RAM-minne. Vissa program som krävs för att datorn ska fungera finns i ROM-minnet.

RPM — Antalet varv per minut. Hårddiskens hastighet mäts normalt i RPM.

RTC — Real-Time Clock — En batteridriven realtidsklocka på moderkortet som håller rätt datum och tid när du har stängt av datorn.

RTCRST — Real-Time Clock Reset — En bygel, för återställning av realtidsklockan, på moderkortet som kan användas för att felsöka problem.

S

SAS — Serial Attached SCSI — En snabbare, seriell version av SCSI-gränssnittet (till skillnad mot den ursprungliga SCSI-versionen med parallell arkitektur).

SATA — Serial ATA — En snabbare, seriell version av ATA-gränssnittet (IDE).

ScanDisk — Ett Microsoft-verktyg som du använder för att söka efter fel på filer, mappar och hårddisken. ScanDisk körs normalt när du startar om datorn efter att den har slutat att svara.

SCSI — Small Computer System Interface — Ett höghastighetsgränssnitt som används för att ansluta enheter som hårddiskar, cd-enheter, skrivare och skannrar till en dator. Via SCSI kan många enheter anslutas med hjälp av en enda styrenhet. Åtkomst till varje enskild enhet sker med hjälp av ett unikt IDnummer på SCSI-styrenhetsbussen.

SDRAM — Synchronous Dynamic Random-Access Memory— En sorts DRAM som är synkroniserat med processorns optimala klockhastighet.

Seriell port — En I/O-port som ofta används för att ansluta enheter till datorn, exempelvis digitala handhållna enheter eller digitala kameror.

Servicekod — En streckkodsetikett på datorn som identifierar den när du kontaktar Dell Support på adressen support.dell.com och när du ringer till Dells kundtjänst och Dells tekniska support.

SIM — Subscriber Identity Module — Ett SIM-kort innehåller ett mikrochop som krypterar röstoch dataöverföringar. SIM-kort kan användas i telefoner och bärbara datorer.

Skrivbordsbakgrund — Bakgrundsmönstret eller -bilden på skrivbordet i Windows. Du kan ändra skrivbordsbakgrunden på Kontrollpanelen i Windows. Du kan också skanna in en favoritbild och använda den som skrivbordsunderlägg.

Skrivskydd — Data och/eller filer som du kan visa men som du varken kan redigera eller ta bort. En fil kan vara skrivskyddad om:

¡Den lagras på en fysiskt skrivskyddad diskett, cdeller dvd-skiva.

¡Den finns i en katalog i ett nätverk och systemadministratören har gett dig läsrättighet.

Skrivskyddad — Filer eller medier som inte kan ändras. Använd skrivskydd när du vill skydda data från att raderas eller ändras av misstag. Du skrivskyddar vanliga 3,5-tums disketter genom att flytta den lilla spärren i ena hörnet av disketten till den öppna positionen.

Smartkort — Ett (intelligent) kort med inbyggd processor och minneskrets. Smartkort kan användas för autentisering av användare på datorer som hanterar smartkort.

Spänningsutjämnare — Hindrar tillfälliga spänningstoppar, till exempel sådana som uppstår vid åskväder, från att nå in i datorn via eluttaget. Spänningsutjämnare skyddar inte mot blixtnedslag eller spänningsfall, som kan uppstå när spänningen faller mer än 20 procent under normal linjespänning.

Det går inte att skydda nätverksanslutningar med spänningsutjämnare. Koppla alltid loss nätverkskabeln från nätverkskortet när det åskar.

S/PDIF — Sony/Philips Digital Interface — Ett filformat för ljudöverföring som möjliggör ljudöverföring mellan filer utan konvertering till och från ett analogt format, vilket kan försämra ljudfilens kvalitet.

Startbara media — En cd-skiva, dvd-skiva eller diskett som du kan starta datorn med. Du bör alltid ha en startbar dvd-skiva, cd-skiva eller diskett till hands om hårddisken skulle skadas eller datorn drabbas av virus. Skivan Drivers and Utilities är ett exempel på ett startbart medium.

Startsekvens — Anger ordningen för de enheter som datorn försöker starta från.

Strike Zone™ — Förstärkt område på undersidan som skyddar hårddisken genom att dämpa kraftiga stötar (oavsett om datorn är av eller på).

Styrenhet — En krets som styr överföringen av data mellan processorn och minnet eller enheterna.

SVGA — Super Video Graphics Array — En bildskärmsstandard för bildskärmskort och styrkort. Vanliga SVGA-upplösningar är till exempel 800 x 600 och 1 024 × 768.

Antalet färger och den upplösning som ett program visar beror på bildskärmens funktioner, grafikstyrdonet och dess drivrutiner och på mängden bildskärmsminne som datorn har.

S-video TV-ut — En port som används för att ansluta en teve eller digital ljudenhet till datorn.

SXGA+ — Super-Extended Graphics Array Plus — En standard för grafikkort och -styrdon som stöder upplösningar på upp till 1 400 x 1 050.

SXGA — Super-Extended Graphics Array — En standard för grafikkort och -styrdon som stöder upplösningar på upp till 1 280 x 1 024 pixlar.

Systeminställningsprogram — Ett verktyg som fungerar som gränssnitt mellan datorns maskinvara och operativsystemet. Du använder det för att konfigurera alternativ som är tillgängliga för användaren i BIOS, till exempel datum, tid och systemlösenord. Du bör inte ändra inställningarna för det här programmet om du inte vet hur de påverkar datorn.

T

Tangentkombination — Ett kommando som kräver att du trycker ned flera tangenter samtidigt.

TAPI — Telephony Application Programming Interface — Gör det möjligt för Windows-program att fungera med ett stort antal telefonienheter för bland annat röst, data, fax, och video.

Textredigeringsprogram — Ett program som används för att skapa och redigera filer som endast innehåller text, till exempel Anteckningar i Windows. Textredigerare innehåller vanligtvis inte funktioner för radbyte eller formatering (understrykning, olika teckensnitt osv).

TPM — Trusted Platform Module — En maskinvarubaserad säkerhetsfunktion som i kombination med säkerhetsprogramvara höjer nätverksoch datorsäkerheten genom att aktivera funktioner som t ex skydd för filer och e-post.

Tulldokument — Ett internationellt tulldokument som förenklar tillfällig införsel i andra länder. Det kallas också varupass.

U

UAC — User Account Control— En säkerhetsfunktion i Microsoft Windows Vista™ som i aktiverat läge tillhandahåller ett extra säkerhetsskikt mellan användarkonton och åtkomst till operativsysteminställningar.

UMA — unified memory allocation — Systemminne som dynamiskt tilldelas till grafik.

Uppdateringsintervall — Den frekvens (mätt i Hz) med vilken bildskärmens horisontella linjer uppdateras (det kallas ibland dess vertikala frekvens). Ju högre uppdateringsintervall, desto mindre flimmer för ögat.

Upplösning — Skärpa och tydlighet hos en bild som skrivs ut av en skrivare eller visas på en bildskärm. Ju högre upplösning, desto skarpare bild.

UPS — Uninterruptible Power Supply — En reservkraftkälla som används vid strömavbrott eller när spänningen i elnätet sjunker till en för låg nivå. En UPS håller datorn igång under en begränsad tid vid strömavbrott. UPS-system har vanligtvis överspänningsskydd och kan också ha spänningsutjämning. Små UPSsystem använder ett batteri för att försörja datorn med ström medan du stänger av den.

USB — Universal Serial Bus — Ett maskinvarugränssnitt för enheter med låg hastighet, exempelvis USB-kompatibla tangentbord, möss, styrspakar, skannrar, högtalare, skrivare, bredbandsenheter (DSL och kabelmodem), bildenheter och lagringsenheter. Enheterna koppas direkt till en 4-stiftskontakt på datorn eller till ett nav med flera portar som sedan ansluts till datorn. USB-enheter kan anslutas och kopplas ifrån samtidigt som datorn är igång och de kan också kedjekopplas.

Utökat bildskärmsläge — En bildskärmsinställning för att använda ytterligare en bildskärm som en utökning av den befintliga. Det kallas även dubbelt bildskärmsläge.

Utökat pc-kort — Ett pc-kort som sticker ut utanför porten för pc-kort när det är installerat.

UTP — Unshielded Twisted Pair (oskärmat tvinnat par) — En kabeltyp som används i de flesta telefonnätverk samt i vissa datornätverk. Ett oskärmat kabelpar som har tvinnats för att ge skydd mot elektromagnetiska störningar, i stället för att skyddas av ett metallhölje runt varje kabelpar.

UXGA — Ultra Extended Graphics Array — En standard för grafikkort och -styrdon som stöder upplösningar på upp till 1 600 x 1 200.

V

V — volt — En måttenhet för elektrisk spänning. En volt motsvarar den kraft som behövs för att ”trycka” en ampere genom motståndet en ohm.

Vänteläge — Ett energisparläge som stänger av alla onödiga datoroperationer för att spara energi.

Videoläge — Ett läge som beskriver hur text och grafik visas på bildskärmen. Grafikbaserad programvara, till exempel Windows, visas i videolägen som kan definieras som x horisontella bildpunkter gånger y vertikala bildpunkter gånger z färger. Teckenbaserad programvara, till exempel textredigeringsprogram, visas i videolägen som kan definieras som x kolumner gånger y rader med tecken.

Viloläge — En energisparfunktion som sparar minnets innehåll på ett reserverat utrymme på hårddisken och sedan stänger av datorn. När du sedan startar om datorn återställs den minnesinformation som sparades till hårddisken automatiskt.

Virus — Ett program som är utformat för att störa dig eller förstöra data som sparas på datorn. Ett virusprogram rör sig mellan datorer via infekterade disketter, programvara som hämtas på Internet eller bifogade filer i e-post. När ett infekterat program startas, startas även det inbäddade viruset.

En vanlig sorts virus är boot-virus, som lägger sig i disketters startsektorer (boot). Om du låter disketten sitta kvar i diskettenheten när du stänger av datorn och sedan startar den igen, infekteras datorn när den läser startsektorerna på disketten (där den letar efter operativsystemet). Om datorn blir infekterad kan startsektorviruset kopiera sig själv till alla disketter som läses eller skrivs av datorn, tills viruset tas bort.

W

W — watt — Enheten för elektrisk effekt. 1 W motsvarar ström med 1 ampere vid en spänning på 1 volt.

WAN — Trådlöst lokalt nätverk. Ett antal sammankopplade datorer som kommunicerar i radioområdet via åtkomstpunkter eller trådlösa routrar som ger tillgång till Internet.

Wattimme — En måttenhet som ofta används för att ange ett batteris uppskattade kapacitet. Ett batteri på 66 wattimmar, till exempel, ger en strömförsörjning på 66 W under en timme eller 33 W under två timmar.

WWAN — Wireless Wide Area Network (trådlöst globalt nätverk). Ett trådlöst och snabbt datanätverk där mobiltelefoniteknik används. Det täcker ett mycket större geografiskt område än WLAN.

WXGA — Wide-aspect eXtended Graphics Array — En standard för grafikkort och -styrdon som stöder upplösningar upp till 1 280 x 800.

X

XGA — Extended Graphics Array — En standard för grafikkort och -styrdon som stöder upplösningar på upp till 1 024 x 768.

Z

ZIF — Zero Insertion Force (nollkraftsockel) — En typ av uttag eller kontakt där det inte behövs någon kraft för att installera eller ta bort kretsen.

ZIP — Ett populärt datakomprimeringsformat. Filer som har komprimerats i zip-formatet kallas zipfiler och brukar ha filnamnstillägget .zip. Ett särskilt slags zipfil är en självuppackande fil. Den har filnamnstillägget .exe. Du kan packa upp en självuppackande fil genom att dubbelklicka på den.

ZIP-enhet — Ett slags diskettenhet med hög kapacitet som utvecklats av Iomega Corporation och som använder 3,5-tums disketter som kallas zip-skivor. ZIPdisketter är något större än vanliga disketter, ungefär dubbelt så tjocka, och har plats för 100 MB data.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Få hjälp

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Skaffa hjälp

Problem med beställningen

Produktinformation

Skicka tillbaka utrustning för garantireparation eller för att få pengar tillbaka

Innan du ringer

Kontakta Dell

Skaffa hjälp

VARNING! Om du ska ta bort datorkåpan måste du först koppla loss alla datorns strömoch modemkablar ur eluttagen.

Om du har ett problem med datorn kan du genomföra följande steg för att diagnostisera och felsöka problemet:

1.Information och procedurer för datorns problem finns under Felsökning.

2.Anvisningar om hur man kör Dell Diagnostik finns under Dell Diagnostik.

3.Fyll i Diagnostisk checklista.

4.Utnyttja Dells stora utbud av onlinetjänster på webbplatsen Dell Support (support.euro.dell.com) om du behöver hjälp med frågor som rör installation och felsökning. En mer utförlig lista över Dells supporttjänster online finns under Onlinetjänster.

5.Om problemet kvarstår efter föregående steg, se Kontakta Dell.

OBS! Ring Dell Support från en telefon i närheten av datorn så att personalen kan hjälpa dig med de åtgärder som krävs.

OBS! Dells expresskod används inte i alla länder.

Ange din expresskod när den efterfrågas, så kopplas du direkt till rätt supportpersonal. Om du inte har någon kod öppnar du mappen Dell Accessories, dubbelklickar på ikonen Express Service Code (expresskod) och följer anvisningarna.

Anvisningar om hur man använder Dell Support finns under Teknisk support och kundtjänst.

OBS! Vissa av de följande tjänsterna finns inte utanför USA. Kontakta den lokala Dell-representanten för mer information.

Teknisk support och kundtjänst

Via Dells supporttjänst får du svar på dina frågor om Dell™-maskinvara. Vår supportpersonal ger snabba och korrekta svar tack vare att de använder datorbaserade diagnosmetoder.

Information om hur man kontaktar Dell Support finns under Innan du ringer. Där finns kontaktinformation för din region eller gå till support.dell.com.

DellConnect

DellConnect är ett enkelt verktyg för onlineåtkomst som gör att Dells serviceoch supportpersonal får åtkomst till din dator via en bredbandsanslutning för att diagnostisera ditt problem och reparera det under din uppsikt. Gå till support.dell.com och klicka på DellConnect om du vill ha mer information.

Onlinetjänster

Information om Dells produkter och tjänster finns på följande webbplatser:

www.dell.com

www.dell.com/ap (endast Asien och Stillahavsområdet)

www.dell.com/jp (endast Japan)

www.euro.dell.com (endast Europa)

www.dell.com/la (Latinamerika och Karibien)

www.dell.ca (endast Kanada)

Du kommer till Dell Support via följande webbplatser och e-postadresser:

Dell Support-webbplatser

support.dell.com

support.jp.dell.com (endast Japan)

support. euro.dell.com (endast Europa)

E-postadresser till Dell Support

mobile_support@us.dell.com

support@us.dell.com

la-techsupport@dell.com (endast Latinamerika och Karibien)

apsupport@dell.com (endast Asien och Stillahavsområdet)

E-postadresser till Dells marknadsföring och fösäljning

apmarketing @dell.com (endast Asien och Stillahavsområdet)

sales_canada@dell.com (endast Kanada)

Anonymt filöverföringsprotokoll (FTP)

ftp.dell.com

Logga in som anonymous, och ange din e-postadress som lösenord.

Tjänsten AutoTech

Dells automatiska supporttjänst —AutoTech —ger inspelade svar på de vanligaste frågorna om Dells bärbara och stationära datorer.

När du ringer AutoTech använder du en knapptelefon för att välja de ämnen som motsvarar dina frågor. Information om vilket telefonnummer du ska ringa finns i avsnittet Kontakta Dell.

Automatisk orderuppföljningstjänst

Om du vill kontrollera hur långt dina beställningar av Dell™-produkter har kommit kan du besöka support.euro.dell.com eller ringa den automatiska orderuppföljningstjänsten. En inspelad röst frågar efter den information som behövs för att hitta och ge information om din order. Information om vilket telefonnummer du ska ringa finns i avsnittet Kontakta Dell.

Problem med beställningen

Om det uppstår problem med beställningen, som att det saknas delar, att du har fått fel delar eller att det finns felaktigheter på fakturan, kan du kontakta Dell för att få hjälp. Ha följesedeln eller fakturan till hands när du ringer. Information om vilket telefonnummer du ska ringa finns i avsnittet Kontakta Dell.

Produktinformation

Om du behöver information om ytterligare produkter från Dell, eller om du vill beställa något, kan du besöka Dells webbplats. Adressen är www.dell.com. Information om vilket telefonnummer du ska ringa i din region finns i avsnittet. Samma telefonnummer gäller om du vill tala med en försäljare Kontakta Dell.

Skicka tillbaka utrustning för garantireparation eller för att få pengar tillbaka

Förbered alla artiklar som ska returneras på följande sätt:

1.Kontakta Dell för att få ett returnummer och anteckna det tydligt och synligt på förpackningen.

Information om vilket telefonnummer du ska ringa finns i avsnittet Kontakta Dell.

2.Skicka med en kopia på fakturan och ett brev som beskriver varför artikeln returnerats.

3.Skicka med en kopia av den diagnostiska checklistan (se Dell Diagnostik) där du talar om vilka test du har kört och de felmeddelanden som rapporterats av Dell Diagnostik (se Diagnostisk checklista).

Dell OptiPlex 330 User Manual

4.Inkludera alla tillbehör som hör ihop med de delar du returnerar (nätkablar, disketter, handböcker och så vidare) om du skickar tillbaka utrustningen för att få pengarna tillbaka.

5.Förpacka utrustningen som ska sändas tillbaka i originalförpackningen (eller likvärdigt förpackningsmaterial).

Du ansvarar för eventuella fraktkostnader. Du ansvarar även för försäkringen av alla returprodukter samt för risken att produkterna går förlorade under frakten till Dell. Postförskottspaket tas inte emot.

Produktreturer som inte uppfyller alla ovanstående villkor tas inte emot vid ankomsten till Dell utan returneras till dig.

Innan du ringer

OBS! Ha din expresskod till hands när du ringer. Tack vare den koden kan Dells automatiska telefonsystem för support snabbare koppla ditt samtal. Du kan även uppmanas att ange din servicekod (som finns på datorns bakeller undersida).

Kom ihåg att fylla i den diagnostiska checklistan (se Diagnostisk checklista). Sätt på datorn innan du ringer Dell och ber om hjälp (om det är möjligt) och ring från en telefon vid eller i närheten av datorn. Det kan hända att du ombeds skriva in kommandon, uppge detaljerad information under olika operationer eller pröva andra felsökningsprocedurer som endast kan utföras vid själva datorn. Se till att du har systemdokumentationen till hands.

VARNING! Läs och ta till dig säkerhetsanvisningarna i Produktinformationsguiden innan du gör något i datorn.

Diagnostisk checklista

Namn: Datum:

Adress: Telefon:

Servicekod (streckkod på datorns bakeller undersida):

Expresskod:

Returauktoriseringsnummer (om du fått ett sådant från Dells supporttekniker):

Operativsystem och version:

Enheter:

Expansionskort:

Är datorn ansluten till ett nätverk? Ja Nej

Nätverk, version och nätverkskort:

Program och versioner:

Läs i dokumentationen till operativsystemet hur du bestämmer innehållet i startfilerna till systemet. Om datorn är ansluten till en skrivare skriver du ut alla filer. Annars antecknar du innehållet i alla filer innan du ringer till Dell.

Felmeddelande, pipkod eller diagnostikkod:

Beskrivning av problemet och felsökningsåtgärder som du utfört:

Kontakta Dell

OBS! Om du inte har en aktiv Internet-anslutning, finns kontaktinformation på inköpsfakturan, följesedeln, räkningen eller i Dells produktkatalog.

Dell erbjuder flera alternativ för onlineoch telefonbaserad support och service. Utbudet varierar per land och produkt och vissa tjänster kanske inte finns där du befinner dig. Så här tar du kontakt med Dell för försäljning, support eller kundtjänst:

1.Gå till support.dell.com.

2.Verifiera ditt land eller region i listmenyn Choose A Country/Region (välj ett land/region) längst ner på sidan.

3.Klicka på Contact Us (kontakta oss) på vänster sida.

4.Välj lämplig serviceeller supportlänk baserat på ditt behov.

5.Välj det sätt att kontakta Dell som passar dig bäst.

Tillbaka till innehållssidan

Tillbaka till innehållssidan

Användarhandbok för Dell™ OptiPlex™ 330

Använda multimedia

Använda multimedia

Spela upp cdeller dvd-skivor

ANMÄRKNING: Tryck inte ned cd-/dvd-hållaren när du öppnar eller stänger den. Låt hållaren vara stängd när du inte använder enheten.

ANMÄRKNING: Flytta inte på datorn när du spelar cdeller dvd-skivor.

1.Tryck på utmatningsknappen på enhetens framsida.

2.Lägg skivan med etikettsidan uppåt, i mitten på hållaren.

3.Tryck på utmatningsknappen eller tryck lätt på hållaren.

Information om hur man formaterar cd-skivor för att lagra data, skapa musik-cd-skivor eller kopiera cd-skivor finns i programvaran på den cd-skiva som medföljde datorn.

OBS! Se till att du följer copyright-bestämmelser när du skapar cd-skivor.

På en cd-spelare finns följande grundläggande knappar:

Spela upp.

Flytta bakåt i aktuellt spår.

Paus.

Flytta framåt i aktuellt spår.

Stopp.

Gå till föregående spår.

Mata ut.

Gå till nästa spår.

På en dvd-spelare finns följande grundläggande knappar:

Stopp.

Starta om aktuellt kapitel.

Spela upp.

Snabbspolning framåt.

Paus.

Snabbspolning bakåt.

Visa en bild i taget i pausläge.

Gå till nästa titel eller kapitel.

Fortsätt spela aktuell titel eller kapitel.

Gå till föregående titel eller kapitel.

Mata ut.

Mer information om hur man spelar upp cdeller dvd-skivor finns under Hjälp på cdeller dvd-spelaren (om sådan finns).

Justera volymen

OBS! När högtalarna är avstängda hörs inget ljud från cdeller dvd-skivan du spelar upp.

1.Öppna fönstret Volume Control (volymkontroll).

2.Klicka och dra listen i kolumnen Volume Control och skjut den upp eller ned för att höja eller sänka volymen.

Mer information om volymkontrollsalternativ finns under Hjälp i fönstret Volume Control.

Volymmätaren visar datorns aktuella volymnivå och om ljudet är avstängt. Klicka på QuickSet-ikonen i aktivitetsfältet och markera eller avmarkera Disable On Screen Volume Meter (visa inte volymmätaren på skärmen) eller tryck på volymkontrollsknapparna för att aktivera eller inaktivera volymmätaren på skärmen.

1

volymikon

2

volymmätare

3 ljudavstängningsikon

Justera bilden

Om du får ett felmeddelande om att dvd-skivor inte kan spelas upp p.g.a. att aktuell upplösning och färgdjup använder för mycket minne, justerar du bildskärmsegenskaperna.

Microsoft Windows XP

1.Klicka på Start® Kontrollpanelen® Utseende och teman.

2.Klicka på Ändra bildskärmens upplösning under Välj en aktivitet.

3.Under Skärmupplösning, klicka och dra reglaget för att minska upplösningsinställningen.

4.I listrutan under Färgkvalitet, klicka på Mellan (16 bitar) och klicka på OK.

Operativsystemet Microsoft Windows Vista™

1.Klicka på startknappen , klicka på Kontrollpanelen och klicka därefter på Appearance and Personalization (utseende och anpassning).

2.Under Personalization (anpassning) klickar du på Adjust Screen Resolution (justera skärmupplösning).

Fönstret Egenskaper för Bildskärm dyker upp.

3.Under Upplösning: klicka och dra reglaget för att minska upplösningsinställningen.

4.I listrutan under Färger: klicka på Mellan (16 bitar).

5.Klicka på OK.

Tillbaka till innehållssidan

Loading...
+ 119 hidden pages