Danfoss Grundfos MAGNA3 Fact sheet [ro]

Articol tehnic – Echilibrarea hidraulică
Noi moduri de echilibrare a sistemelor cu două conducte
Obţinerea unui echilibru hidraulic superior în sistemele de încălzire cu ajutorul robinetului Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV şi al pompei cu viteză controlată Grundfos MAGNA3
dynamic.danfoss.com
Introducere
Consumul scăzut de energie în clădiri nu este un obiectiv uşor de atins. Una dintre condiţiile obligatorii pentru a avea facturi mici la căldură este îndeplinită atunci când componentele unui sistem de încălzire funcţionează împreună. O metodă de reducere a consu­mului de energie constă în echilibrarea corectă a sistemului de în­călzire, iar acest articol va explica modul în care robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV şi noua pompă Grundfos MAGNA3 cu viteză controlată funcţionează excelent împreună pentru a atinge acest obiectiv.
Vom arăta cum se poate realiza acest lucru cu ajutorul robinetului Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV utilizat împreună cu pompa cu viteză variabilă controlată Grundfos MAGNA3; vom analiza o instalaţie din Fredericia, Danemarca, în care 60 de apartamente dintr-o clădire cu 10 etaje primesc căldură de la un sistem alcătuit din două pompe Grundfos MAGNA3 care deservesc două bucle de amestec ce alimentează 10 coloane montante, fiecare dintre acestea având montate robinete manuale de reglare Danfoss tip MSV. Această instalaţie a arătat că utilizarea pompei cu viteză controlată Grundfos MAGNA3 în combinaţie cu robinetul Danfoss Dynamic Valve™ tip RA-DV asigură funcţionarea fără probleme a unui sistem de încălzire.
În prezent, diferenţa constă în faptul că debitul proiectat este uşor de setat pentru fiecare radiator, iar punctul de referinţă la nivel de pompă poate fi setat cu ajutorul noului instrument Danfoss dP tool™ (pentru măsurarea presiunii diferenţiale) în combinaţie cu aplicaţia Grundfos GO (care oferă acces mobil la instrumentele online Grundfos). Acest lucru nu asigură doar optimizarea pompei şi cel mai scăzut consum de energie, ci reduce considerabil timpul de punere în funcţiune a sistemului.
Este necesar ca sistemele de încălzire să fie corect puse în funcţiune pentru a asigura confort maxim şi cel mai redus cost de funcţionare posibil. În urmă cu ceva timp, punerea în funcţiune corectă era un lucru complicat, care necesita utilizarea mai multor robinete şi instrumente de măsurare diferite.
2
Provocarea: echilibrarea sistemelor cu două conducte
Distribuirea neuniformă a căldurii între unităţi – radiatoare unice sau apar­tamente – într-un sistem de încălzire constituie o problemă de echilibrare. Un sistem de încălzire este echilibrat atunci când apa caldă este distribuită în mod uniform, asigurând maximum de confort şi cost minim de exploatare.
SARCINĂ
100%
75%
50%
25%
Sau, cu alte cuvinte, un sistem de încălzire este echilibrat atunci când debitul din întregul sistem corespunde cu valorile debitului prevăzute la pro­iectarea sistemului. Aceasta reprezintă principala provocare pentru numeroa­se sisteme cu două conducte.
Să analizăm mai întâi provocarea gene­rală care apare la funcţionarea sisteme­lor cu două conducte. Profilul sarcinii de mai jos arată felul în care sarcina se schimbă în cursul unui sezon de încăl­zire în Europa. Doar în 420 de ore din 7000 de ore de încălzire avem nevoie ca sistemul de încălzire să funcţioneze la o capacitate de 100%.
428 1050 2450 3080
6% 15% 35% 44%
Pentru a compensa variaţiile sarcinii, am montat pe fiecare radiator sistemele noastre cu robinete termostatice. Termostatul va reduce debitul în radiator, menţinând temperatura camerei la nivelul solicitat.
RAD RAD RAD
1 32
∆p
a.
ORE
Pe măsură ce pierderea presiunii creşte în funcţie de rădăcina pătrată a debitului, presiunea diferenţială în robinetele primului radiator va fi considerabil mai mare decât în ultimul consumator, după cum se arată în imaginea de mai jos.
∆p
b.
∆p
H
c.
a. b. c.
Q
3
Loading...
+ 5 hidden pages